Zobacz pełną wersję : 5D i co dalej... ?
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
[
16]
mate00sh
16-09-2008, 09:27
Zmienił się tylko kąt padania światła...
adalbert
16-09-2008, 09:33
Ciekawe czemu cały dól puszki jest zaczerniony - ...
... to jest akurat dość zrozumiałe - dół dałby odpowiedź, czy mamy do czynienia z następcą 1d mk III (1ds?) - czy też właśnie 5D.... nikt przecież z Canona oficjalnie nie potwierdził, że czekamy na 5D mkII :mrgreen:
Panowie i Panie.Nie zapominając że jest to wątek o następcy 5D w którym to chcielibyśmy mieć najnowsze technologie przyszłości (kosmiczne,opracowane przez NASA) weźcie pod uwagę że problem prześwietlenia pikseli nie dotyczy tylko fotografii.
Jest on również w filmie.Jeśli przyjrzeć się materiałom z planu filmowego to widać ludzi zasuwających z blendami.Technologia o której piszecie może być opracowana ,opatentowana ,ale z jakiegoś powodu nie jest wdrożona w przemysł który jest odrobinę bardziej rozwinięty niż nasza ulubiona fotografia.A już na pewno nie mamy co liczyć na taką nowinkę w segmencie dla zaawansowanych amatorów.
Panowie i Panie.Nie zapominając że jest to wątek o następcy 5D w którym to chcielibyśmy mieć najnowsze technologie przyszłości (kosmiczne,opracowane przez NASA) weźcie pod uwagę że problem prześwietlenia pikseli nie dotyczy tylko fotografii.
Jest on również w filmie.Jeśli przyjrzeć się materiałom z planu filmowego to widać ludzi zasuwających z blendami.Technologia o której piszecie może być opracowana ,opatentowana ,ale z jakiegoś powodu nie jest wdrożona w przemysł który jest odrobinę bardziej rozwinięty niż nasza ulubiona fotografia.A już na pewno nie mamy co liczyć na taką nowinkę w segmencie dla zaawansowanych amatorów.
Nie koniecznie - jeśli dla poprawnego (kilkukrotnego) naświetlenia pixela potrzebna jest dłuższa chwilka niż 1/24 sek, to w filmie ta technologia jest bezużyteczna, nie uważasz???
oskarkowy
16-09-2008, 10:00
... to jest akurat dość zrozumiałe - dół dałby odpowiedź, czy mamy do czynienia z następcą 1d mk III (1ds?) - czy też właśnie 5D.... nikt przecież z Canona oficjalnie nie potwierdził, że czekamy na 5D mkII :mrgreen:
Wojtek, jaka 1ka? Przecież tam jak byk jest kółko :roll:
Migawka w takim przypadku to byłby tylko zbędny bajer ;-)
Migawka byłaby do tego, żeby uciąć strumień światełka ciągle walący w fotodetektory i uwalniający elektrony. Inaczej może dojść do tego, że zczytasz partię fotodetektorów a reszta w tym czasie ciągle zbiera. Szczególnie niebezpieczne na granicy przepału chyba.
Nie wiem - tak zupełnie lamersko mi się to ułożyło. Być może błędnie :-)
adalbert
16-09-2008, 10:10
Jarku - wiem :) aż tak ślepy nie jestem ;) ... taka mała prowokacja dla tych, którzy jeszcze nie bawili się w rozjaśnianie EVOLUTION (są tacy ?)
... a na poważnie... najchętniej widziałbym w tym księżycowym projekcie następce 5D - np. 3D ze zintegrowanym gripem (co tłumaczyłoby przysłonięcie dołu korpusu)... a kółko to taki zewnętrzny drobiazg, który odróżniać miałby ten model od jedynek
Nie koniecznie - jeśli dla poprawnego (kilkukrotnego) naświetlenia pixela potrzebna jest dłuższa chwilka niż 1/24 sek, to w filmie ta technologia jest bezużyteczna, nie uważasz???
To jest film...w każdej kolejnej klatce można nanieść poprawkę mając pomiar z poprzedniej.W filmie kadry zmieniają się spokojnie , powoli , nawet w dynamicznych scenach akcji , jest na to czas a nasze oko i tak tego nie wychwyci bo oglądamy 24 klatki na sekundę i dopiero to nam tworzy obraz (ruchomy) - filmu nie ogląda się jak zdjęcia.
myst - to działa w drugą stronę, wielokrotnie naświetlane są tylko przepalone piksele, cała reszta (w naszym pomyśle;) jest traktowana jak na zwykłej przestarzałej i zaśniedziałej dzisiejszej matrycy:mrgreen:
W patencie CBmatrix;) trzeba by naświetlać na cienie, bo tylko światła mogłyby być 'ratowane'. Mechaniczna migawka w niczym nie przeszkadza i w fotografii sportowej CBMatrix nie jest żadnym ograniczeniem - bo ona reguluje czas na podstawie wcześniejszego pomiaru.
Zamiast wielokrotnej ekspozycji można by ew. zastosować dynamiczne wzmocnienie (ISO) - kiedy piksel się szybko 'zapełnia' procesor żeby zapobiec przepaleniu w czasie ekspozycji obniża napięcie na danym pikselu zmniejszając czułość, czy ew. po przepełnieniu następny pomiar wykonuje z odp dobranym wzmocnieniem.
CBMatrix to przyszłość fotografii:mrgreen:
Bagnet007
16-09-2008, 10:51
Migawka byłaby do tego, żeby uciąć strumień światełka ciągle walący w fotodetektory i uwalniający elektrony. Inaczej może dojść do tego, że zczytasz partię fotodetektorów a reszta w tym czasie ciągle zbiera. Szczególnie niebezpieczne na granicy przepału chyba.
Nie wiem - tak zupełnie lamersko mi się to ułożyło. Być może błędnie :-)
Tylko że musiałaby zasłonić całą matrycę w jednym momencie, być wystarczająco szybka. Pewnie przy dłuższych czasach nie miałoby to znaczenia, ale zbliżając się do czasu synch. z lampą, nierówne naświetlenie mogłoby być coraz bardziej widoczne. Może wygodniej po prostu odciąć jej prąd :-) ? Zresztą ja tam się nie znam... lubię prześwietlenia, niedoświetlenia i dobrze mi z tym :mrgreen:
Hmm... jednak po głębszym zastanowieniu, gdyby ekspozycja rozpoczynała się od włączenia matrycy podobnie jak w kompaktach, to termin czas synchronizacji przestałby istnieć :)
troche inaczej myslalem. czytasz stan piksela w kazdym kroku czasu. w momencie kiedy zauwazasz przejaranie notujesz pomiar (krok czasu) i resetujesz piksel. i w kolko Macieju do zakonczenia ekspozycji.
O tym patencie pisałem jakiś czas temu.
www.canon-board.info/showpost.php?p=503501
Bagnet007
16-09-2008, 11:19
Nie, to wszystko się nie trzyma kupy...
Wyobraźmy sobie:
-Jeśli na dany punkt obrazu nic nie wpadło (w sensie światła), to oznacza że w efekcie jest czarny 0,0,0.
-Jeśli uległ całkowitemu zapełnieniu staje się biały 255,255,255
Jaki mi się stać jeśli zostanie powtórnie naświetlony ? np. 428,428,428 ? Przecież nie ma czegoś takiego zakładając, że opieramy się na 8 bitach kolorów na kanał, choć w każdej większej głębi będzie analogicznie.
Można by spróbować "skompresować" całe zdjęcie tak aby się zmieściło, ale wtedy wszystko co poniżej max jasności staje się ciemniejsze i w efekcie dokonany wcześniej pomiar światłomierzem staje się bezużyteczny.
No chyba że ja czegoś nie rozumiem ;)
Zupełnie nie chodzi o to, bo to fizycznie niemożliwe. Chodzi prawdopodobnie o HDR z poziomu puszki - regulowane ISO w ramach jednego kadru, np. część pikseli z jaśniejszych partii obrazu jest w ISO 50, a piksele z ciemniejszych partii ISO 400. Pisano już o tym ostatnio wielokrotnie i brzmi bardzo wiarygodnie. Po prostu zdjęcie z kosmiczną rozpiętością EV.
PS. Oczywiście niemożliwe jest, żeby wyciągnąć detale z czegoś co jest poza GO. Takie są realia, ale jak ktoś się za dużo amerykańskich filmów kryminalnych naoglądał, to potem takie wnioski :D
.. prosze bardzo. Juz w 2006 w dpreview o tym trabilo i podawalo linka.
Ponizej dzailajaca puszka z ta technologia ( prototyp ze standford ).
http://graphics.stanford.edu/papers/lfcamera/
Jedyny problem to mala rozdzielczosc wynikowej fotki. Jak widac zakres zmian punktu ostrosci bardzo duzy. Skoro te informacje o ostrosci tam sa i punkt mozemy przesuwac dowolnie to zrobienie prawie dowolnej(w rozsadnych granicach) glebi jest jak najbardziej mozliwe ...
Co do rewolucji to mam nadzieje ze nie bedzie to movie mode(30fps/12+mpix/bufor 1 min) a wlasnie taka regulacja GO + wyrzucenie calej mechaniki i przejscie na af na kontrascie, tyle ze bardzo szybkie ( przedsmak rozwiazania w panasoniku )..
Nie, to wszystko się nie trzyma kupy...
Wyobraźmy sobie:
-Jeśli na dany punkt obrazu nic nie wpadło (w sensie światła), to oznacza że w efekcie jest czarny 0,0,0.
-Jeśli uległ całkowitemu zapełnieniu staje się biały 255,255,255
azaliz nie :) matryca jest w 100% monochromatyczna i tam jest tylko jedna wartosc. nota bene, nie od 0 do 255 tylko od 0 do 16383, bo na chwile obecna zczytuje sie 14-bitowo :) zreszta, ile by sie nie zczytywalo, maja byc same jedynki :)
Jaki mi się stać jeśli zostanie powtórnie naświetlony ? np. 428,428,428 ? Przecież nie ma czegoś takiego zakładając, że opieramy się na 8 bitach kolorów na kanał, choć w każdej większej głębi będzie analogicznie.
resetowanie mialoby polegac na wyzerowaniu piksela. i tu niestety dotarl do mnie problem techniczny zagadnienia: "wartoscia" piksela jest sygnal analogowy, a dopiero jego odczyt jest "digitalny". i wyzerowanie tez musi sie odbyc analogowo, czyt. przez zwykle odciecie pradu. i nie jestem wcale pewny, ze to zerowanie odbywa sie w atomowej jednostce czasu (rzedu 1/8000s jadac z grubej rury, albo chociaz 1/250s po czasie synchro - co do potrzeb praktycznych mogloby wystarczyc).
MMM - no, dokladnie to samo wykminilem. wiec prawdopodobnie nie ma to racji bytu, bo pewnie i bardziej tegie glowy na to wpadly, a implementacji nie widac :(
paweleverest
16-09-2008, 11:37
JEDYNKA napewno to nie jest bo raz że kółko jest na górze dwa że przy zaczernieniu widac załamanie wiec to sama puszka bez wbudowanego gripa (uff).
Zastanawia mnie nazwa tego modelu. Jezeli ma być to faktycznie przełomowa rzecz to 5D mark II jakoś nie pasuje bo pachnie odgrzewanym kotletem. Wg mnie 3D lub 7D - ta tórjka bardziej rozpala wyobraźnie przywołując na myśl mitycznego analoga ;)
Wydaje mi się że można to zrealizować tak: Migawka jest otwierana na jakiś określony czas a piksele mogą być czytane np po 1/10, 1/2 i po całości czasu. Potem te 3 fotki składamy sobie w kompie (lub digicu) i jeśli coś jest przepalone na całym czasie bierzemy sobie te piksele z 1/2 a jeśli na 1/2 są nadal przepalone to z 1/10. Tych składowych całkiem nie musi być 3 jeśli szybkość czytania i czas otwarcia migawki pozwoli nawet bardzo dużo. Podobnie wydaje mi się że można zrealizować regulowaną GO ale jasne stałki nie znikną bo będą potrzebne do "wyseparowania warstw" obrazu i znów podobnie jak w bardzo super dynamicznej matrycy robimy AF szuka najdalszego i najbliższego obiektu, foci przy otwartej przysłonie na kilku ustawieniach odległości. Wybierając z tego jedną z kilku klatek mamy GO tam gdzie chcemy a miksując je powiększamy GO. I tu dochodzę do czegoś co podchwycą wyznawcy teorii spiskowej. Poza tym że lada dzień będzie 50 milionów pikseli i więcej to jeszcze dojdą udogodnienia zmuszające do zapisywania kilku klatek dla tego samego obrazu co już zakrawa mi na tajną zmowę producentów puszek z producentami kart pamięci i dysków twardych :).
Bagnet007
16-09-2008, 11:43
Rozważałem nad już zdigitalizowanym finalnym obrazkiem, wziąłem teoretyczne białe światło padające równomiernie na 3 punkty odpowiedzialne za r,g,b... w sumie faktycznie niepotrzebnie skomplikowałem.
Ale nawet zakładając jeden sensor: po konwersji dostajemy 16383+ileś tam. Teraz pytanie, jak to przedstawić :-) ?
Zakładamy że problem analogowego opróżniania nie istnieje :mrgreen:.
resetowanie mialoby polegac na wyzerowaniu piksela. i tu niestety dotarl do mnie problem techniczny zagadnienia: "wartoscia" piksela jest sygnal analogowy, a dopiero jego odczyt jest "digitalny". i wyzerowanie tez musi sie odbyc analogowo, czyt. przez zwykle odciecie pradu. i nie jestem wcale pewny, ze to zerowanie odbywa sie w atomowej jednostce czasu (rzedu 1/8000s jadac z grubej rury, albo chociaz 1/250s po czasie synchro - co do potrzeb praktycznych mogloby wystarczyc)
Wyzerowanie analogowo po przekroczeniu określonego poziomu - żaden problem, byle tylko elektronikę zmieścić na pixelu. Można to robić szybko. I taki wyzerowany automatycznie pixel miałby gdzieś trzymany status, że został wyzerowany. I raz na jakiś czas, stan tych statusów byłby sprawdzany zliczany i zerowany. Na tyle często aby nie pominąć żadnego z tych wyzerowań.
Każdy pixel jest naświetlany przez taki sam czas więc to, że migawka jest szczelinowa nie jest problemem.
A jeśli by nie nadążąło z zerowaniem tych pixeli i odczytywaniem statusów mielibyśmy znów do czynienia z "przepaleniami" ale nie związanymi z prześwietleniem pixela tylko z niewyrabianiem się tego magicznego mechanizmu tyle, że występującym przy znacznie większych prześwietleniach.
Przepraszam ale gadacie o wszystkim i o niczym :) To już dawno zostało wymyślone i nazywa sie HDR High dynamic range imaging.
I to w niedalekiej przyszłości ma wejść w kompakty jak zostanie przyjęte to wejdzie w lustrzanki. Tak samo jak LV czy Wideo mode itp
I nad czym tu się rozwodzić :)
http://cweb.canon.jp/camera/eosd/index.html
jp - "subete wo uketomeru tame ni"
eng - "for the purpose of catching everything"
Rozważałem nad już zdigitalizowanym finalnym obrazkiem, wziąłem teoretyczne białe światło padające równomiernie na 3 punkty odpowiedzialne za r,g,b... w sumie faktycznie niepotrzebnie skomplikowałem.
Ale nawet zakładając jeden sensor: po konwersji dostajemy 16383+ileś tam. Teraz pytanie, jak to przedstawić :-) ?
chodzi Ci o wyznaczenie ekspozycji na podstawie takiego wielokrotnego sprobkowania?
to moze tak:
dane sa piksele P_i, i=1...I (I - rozmiar matrycy)
dla kazdego piksela zebrana jest probka: sample(P_i) = (t_0, t_1, ..., T_{K_i-1}), gdzie k_i to ilosc ekspozycji piksela P_i.
usredniony czas ekspozycji: (\prod{t_{k_i}})^{1/k_i}.
pozostaje teraz przetlumaczyc czasy na dzialki ekspozycji (pikus) i zmapowac dzialki na strefy (tzn. nalozyc krzywa tonalna). co akurat nie wychodzi ponad to co do tej pory sie robi w konwerterach RAW.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam ale gadacie o wszystkim i o niczym :) To już dawno zostało wymyślone i nazywa sie HDR High dynamic range imaging.
I to w niedalekiej przyszłości ma wejść w kompakty jak zostanie przyjęte to wejdzie w lustrzanki. Tak samo jak LV czy Wideo mode itp
I nad czym tu się rozwodzić :)
zupelnie o czym innym mowa. HDR to marna proteza duzej rozpietosci tonalnej. a tu mowimy o rozwiazaniu, ktore natywnie na poziomie matrycy osiaga niemal nieograniczona rozpietosc tonalna, ograniczona w zasadzie tylko przez dlugosc ekspozycji - przy czym ilosc dzialek jest liniowo zalezna od czasu naswietlania.
to jest zupelnie innej klasy zjawisko. prawdziwa plynnosc tonalna, a nie taka kupa jaka HDR
mate00sh
16-09-2008, 12:19
Niezły R+D team tu mamy:D
Niezły R+D team tu mamy:D
Już do nich pewnie ludzie z canona dzwonią i pracę proponują. Oczywiście na razie w dziale kalkulatorów :mrgreen:
Misiaque
16-09-2008, 12:26
Akustyk napisał : "HDR to marna proteza duzej rozpietosci tonalnej".
Radzę rozwinąć sobie ten skrót ;) To nie jest proteza, tylko to jest właśnie określenie obrazu o dużej dynamice, czy jak kto woli rozpiętości tonalnej.
A propos R&D, to taki sensor już jest opisany w jakimś patencie lub wniosku o patent... można sobie wygooglać.
Bagnet007
16-09-2008, 12:40
chodzi Ci o wyznaczenie ekspozycji na podstawie takiego wielokrotnego sprobkowania?
to moze tak:
dane sa piksele P_i, i=1...I (I - rozmiar matrycy)
dla kazdego piksela zebrana jest probka: sample(P_i) = (t_0, t_1, ..., T_{K_i-1}), gdzie k_i to ilosc ekspozycji piksela P_i.
usredniony czas ekspozycji: (\prod{t_{k_i}})^{1/k_i}.
...
Nie wiem czy się nie mylę, ale wydaje mi się że mogły by powstać jakieś dziwne efekty na fragmentach zdjęcia gdzie pixele były resetowane, coś jak posteryzacja (może jestem w błędzie).
No chyba że resetowane byłyby wszystkie jednocześnie (zaczynam się gubić bo nie wszystkie {} do mnie przemawiają :smile:) ?
P.S. "Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 61", wow :mrgreen:
Dla mnie właśnie ta cała teoria dopalania pixeli to jedna wielka proteza :mrgreen:
Oko ludzkie czy inne organiczne ewoluowało przez miliardy lat i i nie ma nic takiego jak dopalanie receptorów :roll:
Po prostu trzeba poprawić sam materiał odbiorczy i nic więcej. Cała sztuka polega na tym że cały obraz ma być naświetlony tą samą wartością światła inaczej powstaną kwiatki.
Może fotochromowe soczewki na matrycy? :).
Akustyk napisał : "HDR to marna proteza duzej rozpietosci tonalnej".
Radzę rozwinąć sobie ten skrót ;) To nie jest proteza, tylko to jest właśnie określenie obrazu o dużej dynamice, czy jak kto woli rozpiętości tonalnej.
racja. bardziej chodzilo mi (i laminatowi, jesli sie nie myle) o DRO, ktore czesto jest podciagane pod okreslenie HDR, a nie jest tym samym.
Nie wiem czy się nie mylę, ale wydaje mi się że mogły by powstać jakieś dziwne efekty na fragmentach zdjęcia gdzie pixele były resetowane, coś jak posteryzacja (może jestem w błędzie).
generalnie tak, przy czym nawet nie tylko posteryzacja ale jeszcze nakladalby sie szum, w konsekwencji "zanieczyszczajac" pomiary. sek w tym, ze dokladnosc pomiarow jest tym wieksza im dluzsza ekspozycja (bo maleje niedokladnosc pomiaru czasu na skutek kwantyzacji). a te krotkie pomiary - dzieki ich krotkosci - mozna powtarzac wielokrotnie. przy odrobinie sprytnego doszlifowania algorytmicznego moznaby dobrze uciec od posteryzacji i uzyskac dobra plynnosc przejsc. na pewno o niebo lepsza niz to co teraz mamy :)
No chyba że resetowane byłyby wszystkie jednocześnie (zaczynam się gubić bo nie wszystkie {} do mnie przemawiają :smile:) ?
kazdy z osobna. w najprostszym przypadku, gdy zliczamy tylko "wyjarania" rzecz jest do zrobienia, bo do zrealizowania na poziomie drucikow (wlacznie z wielokrotnym samplowaniem). w rozbudowanym przypadku, gdzie probkowanie jest progowe (nie tylko "czy wyjarane?") jest gorzej, bo musi byc jakas komunikacja z Digikiem. raczej asymetryczna a wrecz jednostronna, ale mimo to, jak sie to przemnozy przez ilosc pikseli i wymagana dla precyzji takiego ukladu czestotliwosc odczytow... to umarl w butach :) znaczy sie sparzyl sobie reke od trzymania gripa, nagrzanego przez bioracy w d... QuadCore w srodku :)
Oko ludzkie czy inne organiczne ewoluowało przez miliardy lat i i nie ma nic takiego jak dopalanie receptorów :roll:
Hm... Biologię miałem dość dawno temu. Ale o ile pamiętam to nasze receptory działają według podobnej zasady, tyle, że zlicza się jedynie te resetowania.
adalbert
16-09-2008, 13:08
Różnica czasu - Warszawa - Tokio +7h :mrgreen:
.... proponuję zerkać na stronę japońską EVOLUTION (http://cweb.canon.jp/camera/eosd/index.html)...
wystarczy porównać z wersją EN, by stwierdzić, że jest tam nieco więcej szczegółów...
Podobno ostatnia wiadomość na stronie JP to: "subete wo uketomeru tame ni"
co ma oznaczać: "for the purpose of catching everything"
(podaję za dpreview - niestety szwagra nie ma w tej chwili na skypie, by to potwierdzić)... ale otwierają się kolejne ścieżki interpretacyjne :D
Apeluje o podforum "Canon Board R&D" :idea:
Tomasz Golinski
16-09-2008, 13:14
Nie wiem, czemu mówicie o tym resetowaniu. Nie wystarczy, żeby wynikiem była odwrotność czasu potrzebnego do zapełnienia piksela? Trochę mniejsza dokładność w światłach, ale 100bitowa precyzja raczej nie jest potrzebna :)
Zaibatsu
16-09-2008, 13:15
ha na japonskiej stronce od razu widac ze nie ma gripa ;p
Apeluje o podforum "Canon Board R&D" :idea:
Wyjąłeś mi to z ust :) . Z tego mega wątku zrobić by można co najmniej kilka nowych. Łącznie z humorystyczno - satyryczno - fantastycznym :grin: , do którego i ja się dołączyłem ;-) .
Światłość nadchodzi :-D
Bagnet007
16-09-2008, 13:23
bo musi byc jakas komunikacja z Digikiem. raczej asymetryczna a wrecz jednostronna, ale mimo to, jak sie to przemnozy przez ilosc pikseli i wymagana dla precyzji takiego ukladu czestotliwosc odczytow... to umarl w butach :) znaczy sie sparzyl sobie reke od trzymania gripa, nagrzanego przez bioracy w d... QuadCore w srodku :)
Właśnie domyślałem się że z grzaniem może być "drobny" problem.
Już je widzę na półkach sklepowych... Delta Liquid-Nitrogen Pack albo taki z wentylatorkami :lol:
Nie wystarczy, żeby wynikiem była odwrotność czasu potrzebnego do zapełnienia piksela?
Rzeczywiście, wystarczy. :)
Nie wiem, czemu mówicie o tym resetowaniu. Nie wystarczy, żeby wynikiem była odwrotność czasu potrzebnego do zapełnienia piksela? Trochę mniejsza dokładność w światłach, ale 100bitowa precyzja raczej nie jest potrzebna :)
no wlasnie moze nie wystarczyc, ze wzgledu na duza niedokladnosc probki przy krotkich czasach. a skoro jest kiedy powtorzyc probke i tym samym poprawic dokladnosc - to czemu nie? :)
Witam forumowiczów!
A może jakiś konkurs - kto pierwszy z forumowiczów pokaże zdjęcia z nowej puchy?
PS Własne zdjęcia z własnej nowej puchy :)
Witam forumowiczów!
A może jakiś konkurs - kto pierwszy z forumowiczów pokaże zdjęcia z nowej puchy?
PS Własne zdjęcia z własnej nowej puchy :)
Przy takim tempie canona to może najpierw zdjęcia "nowej puchy" nie pozasłaniane jakimiś chorymi zamazami
Tomasz Golinski
16-09-2008, 14:27
no wlasnie moze nie wystarczyc, ze wzgledu na duza niedokladnosc probki przy krotkich czasach. a skoro jest kiedy powtorzyc probke i tym samym poprawic dokladnosc - to czemu nie? :)
Wątpię w tą niedokładność. Pomiar czasu może być bardzo precyzyjny. No, może przy fotografowaniu w pełnym słońcu na f/0.95 to by miało znaczenie.
Zastanawiam się tylko, czy jest technicznie możliwe sprawdzenie stanu piksela bez kasowania go.
Zastanawiam się tylko, czy jest technicznie możliwe sprawdzenie stanu piksela bez kasowania go.
Jest. Np MOSFET z niskim napięciem progowym sterowany napięciem pixela. Przestanie przewodzić gdy pixel się mocno naświetli.
Dajcie spokój już z tymi pixelami. Stwórzcie nowy temat FUTURE matryca. Tutaj człowiek oczekuje nowych wiadomości na temat nowego następcy 5D.
KuchateK
16-09-2008, 14:46
CMOS ma to w standardzie. Piksele mozna odczytywac wielokrotnie bez straty ladunku. Reset jest wymuszany osobno.
adalbert
16-09-2008, 14:56
Dajcie spokój już z tymi pixelami. Stwórzcie nowy temat FUTURE matryca. Tutaj człowiek oczekuje nowych wiadomości na temat nowego następcy 5D.
Popieram - od postu #3724 (http://canon-board.info/showpost.php?p=527908&postcount=3724)... trudno przebrnąć przez te technologiczne dywagacje (nie twierdzę, że niepotrzebne - tylko nie bardzo związane z TEMATEM wiodącym) ... proponuję wydzielić do osobnego wątku.
Panie/Panowie przerażacie mnie, z waszych klimatów pamiętam tylko wzór na oporność ;)
Trochę dziwne że tak rzadko wpadają tu moderatorzy robić porządek.. :-/
Tomasz Golinski
16-09-2008, 15:20
Robić TU porządek? Herakles takie rzeczy umiał :twisted:
Jednak większość postów z wątku jest na temat.
dpgstyle
16-09-2008, 15:24
true... popieram.... więcej o nowym 5d ewentualnie 7d i 3d a mniej wszelkich innych pobocznych dywagacji..... teraz ciężko już w tym gąszczu informacji dotrzeć do postów na temat nowej puchy.... trzeba ztym zrobić porządek ;)
adalbert
16-09-2008, 15:25
Tomku... odnoszę wrażenie, że wielu użytkowników ma odmienne zdanie... ale Ty tu rządzisz 8)
Wątpię w tą niedokładność. Pomiar czasu może być bardzo precyzyjny. No, może przy fotografowaniu w pełnym słońcu na f/0.95 to by miało znaczenie.
technicznie rzecz biorac, to do kazdego micro-site'i musi byc doprowadzony sygnal taktujacy, bo inaczej to bedzie **** nie spojny pomiar czasu na calej matrycy. i teraz kwestia, czy elektronika piksela dziala pasywnie (czeka na pytanie procesora obrazu, czy piksel zostal wyjarany) czy aktywnie (sama przesyla sygnal). rozwiazanie drugie jest w zasadzie jedyne realne do zrealizowania, bo 15Mpix kilkaset/tysiecy razy na sekunde, to jest niezle coco-jumbo. ale odbywa sie kosztem dodatkowej elektroniki na chipie, a wiec i dodatkowego zuzycia pradu. w takiej realizacji podzial czasu moze byc bardzo drobnoziarnisty i efektow posteryzacji nie bedzie
trzeba by usiasc i to po bozemu z wodka razbieriot... ;) przy odpowiednio niskim stezeniu krwi bysmy to nawet sami mlotkiem wyklepali, olewajac Canona :mrgreen:
Kolekcjoner
16-09-2008, 16:20
Już do nich pewnie ludzie z canona dzwonią i pracę proponują. Oczywiście na razie w dziale kalkulatorów :mrgreen:
No to tam nie zaszaleją :mrgreen:.
Popieram - od postu #3724 (http://canon-board.info/showpost.php?p=527908&postcount=3724)... trudno przebrnąć przez te technologiczne dywagacje (nie twierdzę, że niepotrzebne - tylko nie bardzo związane z TEMATEM wiodącym) ... proponuję wydzielić do osobnego wątku.
To fakt ale kto się tego podejmie :mrgreen:.
technicznie rzecz biorac, to do kazdego micro-site'i musi byc doprowadzony sygnal taktujacy, bo inaczej to bedzie **** nie spojny pomiar czasu na calej matrycy. i teraz kwestia, czy elektronika piksela dziala pasywnie (czeka na pytanie procesora obrazu, czy piksel zostal wyjarany) czy aktywnie (sama przesyla sygnal). rozwiazanie drugie jest w zasadzie jedyne realne do zrealizowania, bo 15Mpix kilkaset/tysiecy razy na sekunde, to jest niezle coco-jumbo. ale odbywa sie kosztem dodatkowej elektroniki na chipie, a wiec i dodatkowego zuzycia pradu. w takiej realizacji podzial czasu moze byc bardzo drobnoziarnisty i efektow posteryzacji nie bedzie
trzeba by usiasc i to po bozemu z wodka razbieriot... ;) przy odpowiednio niskim stezeniu krwi bysmy to nawet sami mlotkiem wyklepali, olewajac Canona :mrgreen:
Miej litość :mrgreen: - nad nami maluczkimi.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.northlight-images.co.uk/camera_images_3/Canon/5d2/5d_replacement.jpg)
^^^^
Żeby nie było że OT :lol::lol:
pan.kolega
16-09-2008, 16:57
For the purpose of catching everything trzeba miec po prostu gleboki worek. Obecne matryce sa plaskie a pixele sa plytkie. Nowa matryca bedzie gruba i piksele beda mialy ksztalt glebokich cel jak w plastrach miodu. Wtedy DR bedzie praktycznie nieograniczona.
paweleverest
16-09-2008, 17:01
O Canonie miłościwy na co tobie takie dziwy
na co flashe i zasłony POKAŻ księżyc z drugiej strony.
Niech poczuje dzisiaj sony że jej świat jest utracony,
niech poczują i pentaxy że ich świat jest bliski kraksy.
Pokaż puche wyśmienitą nikoniarze niechaj kwiczą.
Choćby była z sardynkami my i tak ja pokochamy !!! ;)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kolekcjoner
16-09-2008, 17:11
Łeee tylko, że druga strona księżyca zawsze ciemna :razz::mrgreen:.
oskarkowy
16-09-2008, 17:38
Smutne nawiązanie, biorąc pod uwagę wczorajsze wydarzenie.
Czyli znaczy, ze trzeba bedzie przejsc na ciemna strone mocy :mrgreen:
Kolekcjoner
16-09-2008, 17:57
Smutne nawiązanie, biorąc pod uwagę wczorajsze wydarzenie.
Niestety coś mi umknęło, bo nic nie wiem.
oskarkowy
16-09-2008, 18:06
Niestety coś mi umknęło, bo nic nie wiem.
Wczoraj zmarł Richard Wright, gitarzysta Pink Floyd, współautor "Dark Side of the Moon". Jakoś tak mi się smutno powiązało to wszystko z Twoim zdaniem.
Wczoraj zmarł Richard Wright, gitarzysta Pink Floyd, współautor "Dark Side of the Moon". Jakoś tak mi się smutno powiązało to wszystko z Twoim zdaniem.
Możliwe, że grał na gitarze lepiej ode mnie ;), ale w PF używał jednak innych instrumentów...
Właśnie slucham Dogs (Animals) :cry:
Taa..
Taa..
Jeszcze raz, ten wątek:
1. powinien być w hydeparku
2. nie powinien być zamykany... jutro.
BTW: teraz słucham Q104.3, w domu niestety z kaset :(
Już pierwsi puścili farbę, nie wytrzymali do jutra :)
Fajna puszka, czekamy na testy. Zwłaszcza jestem ciekaw jak wygląda filmik Full HD zrobiony jakąś porządną Lką :)
Kto puścił? gdzie puścił? pokazuj!
Kolekcjoner
16-09-2008, 18:55
Łoj to się zacznie narzekanie 8).
Nie ma co narzekać, wiadomo było, że nie dadzą uszczelek, więcej fps, żeby nie pogrążyć smarka3 ale liczyłem choć na lepszy AF...
Takiego następcę piątki powinniśmy dostać już z rok temu..
Kolekcjoner
16-09-2008, 18:58
Nie ma co narzekać, wiadomo było, że nie dadzą uszczelek, więcej fps, żeby nie pogrążyć marka3s ale liczyłem choć na lepszy AF...
No coś tam pewnie poprawili 8).
Nie ma co narzekać, wiadomo było, że nie dadzą uszczelek, więcej fps, żeby nie pogrążyć marka3s ale liczyłem choć na lepszy AF...
A nie jest lepszy??
Z trzech źródeł mam informację, ze jest tyle samo pkt AF co w starej.
Z trzech źródeł mam informację, ze jest tyle samo pkt AF co w starej.
Nie w liczbie rzecz. Jak jest taki jak w 40d, to ok (wszystkie krzyżowe).
Kolekcjoner
16-09-2008, 19:04
Może Cichy ma nie tę puszkę co Canon pokaże :lol:.
Nie mam żadnej informacji, które i ile z nich są krzyżowe.
Kolekcjoner
16-09-2008, 19:09
To co dali tak dobrą matrycę, że nawet AF-a nie musieli ruszać :D? Pewnie ekranik też zostawili ;)?
Albo się okaże, że tak się przejęli legendą, że bali się w puszce unowocześnić cokolwiek :mrgreen:.
To co dali tak dobrą matrycę że nawet AF-a nie musieli ruszać? Pewnie ekranik też zostawili ;)?
Nie, ekranik jest nowy, bo Sony już nie robi innych :D
Po 30 centów za sztukę od nich biorą :D
Nie w liczbie rzecz. Jak jest taki jak w 40d, to ok (wszystkie krzyżowe).
No jeszcze rzecz w tym żeby były dalej od środkowego niż teraz w 5D. Bo jak jest tak samo to tylko skrajne lewy i prawy będą w pełni użyteczne.
Poza tym stare 5D ma...15 punktów :-) . Może teraz jest tyle samo ale inaczej rozłożone ;-)
Kolekcjoner
16-09-2008, 19:13
Nie, ekranik jest nowy, bo Sony już nie robi innych :D
Po 30 centów za sztukę od nich biorą :D
Sie znajdzie w magazynie 8-).
No jeszcze rzecz w tym żeby były dalej od środkowego niż teraz w 5D. Bo jak jest tak samo to tylko skrajne lewy i prawy będą w pełni użyteczne.
Dokładnie, ale niestety na to bym nie liczył...
oskarkowy
16-09-2008, 19:14
To co dali tak dobrą matrycę, że nawet AF-a nie musieli ruszać :D? Pewnie ekranik też zostawili ;)?
Punktów faktycznie 9, ale AF (że zacytuję) "wyraźnie lepszy niż w 50D".
Zanim wyjdzie reszta detali konstrukcyjnych, proponuję się wstrzymać z narzekaniami i pamiętać, że to jednak nie będzie następca Ds3.
No i usiądźcie mocno na tyłkach, już niedługo pokażą się sampelki.
A pamiętacie te z trawą z 5D? :mrgreen:
Cichy nie baw sie w Corwina :) Mow co wiesz najlepiej w punktach i konkretnie :)
Będą za to, te ... , no, wstyd mi powiedzieć :D
a - 16
b - 21
c - 24
? :)
Kolekcjoner
16-09-2008, 19:20
(.....)
Zanim wyjdzie reszta detali konstrukcyjnych, proponuję się wstrzymać z narzekaniami i pamiętać, że to jednak nie będzie następca Ds3.
No i usiądźcie mocno na tyłkach, już niedługo pokażą się sampelki.
A pamiętacie te z trawą z 5D? :mrgreen:
Chyba żartujesz :lol::lol::lol::lol:. "To jest niemożliwe - przecież".
Na dpreview już puszczono farbę. Tak trudno znaleźć ? :)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=29343631
PS. Była już wcześniejsza farba parę dni temu, ale tylko się nie zgadzała liczba Mpx 24 a 21.1. Poza tym reszta się zgadza.
no jezeli to prawda, to puszka ideal :) Raz kupie i bedzie spokoj na pare lat... a moje wierne 20d w koncu bedzie moglo odejsc na emeryture :)
Kolekcjoner
16-09-2008, 19:30
This is from the reliable source.
Name: [EOS 5D Mark II]
21.1MP FF Sensor
DIGIC4
3.9 fps
9 point AF
Viewfinder 98%
3.0" 920,000 pixel LCD
Live View
HD Movie Mode (not sure it's full HD)
AF adjustment
Integrated Cleaning System
No pop-up flash
810g
will be released in late October
Nie wiadomo to żadne oficjalne dane. Może dadzą inny 8).
A i najważniejsze cena: 3200$.
Dodam to, co już wiem z kilku innych źródeł.
ISO 50-25600
FULL HD Movie stereo
BG-E6
sRaw 10 Mpx, sRaw 5,2 Mpx
No czyli zgodnie z przewidywaniami puszka 50D z inną matrycą. Dodatkowo w stosunku do 5D coś tam lekko poprawiony wizjer, 3,9fps i filmy.
To jest ta puszka co podobno Sony i Nikon mają "posrać się w gacie"? :lol:
Teraz tylko czekać na sample na wysokim ISO pozostało. Ale rewelacji nie ma żadnej.
MaciekCi
16-09-2008, 19:35
no jezeli to prawda, to puszka ideal :) Raz kupie i bedzie spokoj na pare lat... a moje wierne 20d w koncu bedzie moglo odejsc na emeryture :)
Już brałem się za robienie fotek na allegro mojej 20D, aby ją sprzedać i jako drugą puchę mieć 5D Marka II, ale jeśli te dane się sprawdzą, to żal mi będzie pozbywać się tych 5 FPSów, kurcze, miałem nadzieję, że będzie coś w okolicach 4.7kl/s to bym się nie zastanawiał, muszę poczekać do testów, ile w rzeczywistości 5dmk2 będzie mógł wycisnąć, jeśli okaże się, że np 3.5 kl/s ... to 20D chyba zostaje w domu. :???:
Idealna puszka ślubna i studyjna.
no to juz grzech narzekac przy takich parametrach. Przeciez dodajac uszczelnienia, lepszy AF i wiecej klatek ubilo by toto za jednym zamachem 1d i 1ds.
Idealna puszka ślubna i studyjna.
sample już widziałeś?
to 20D chyba zostaje w domu. :???:
Ja tez sobie 20-ke chyba zostawie jako backup, szkoda go oddawac za bezcen a jezeli chodzi o jakosc zdjec to niewiele mozna mu zarzucic.
ISO 50 :)
3200 $ :/ (a miało być około 2800 ;) )
3,9 fps - może być
Reszta, jak prawda to całkiem przyzwoicie. Rewolucja ma być ponoć w 2009 roku :)
No czyli zgodnie z przewidywaniami puszka 50D z inną matrycą. Dodatkowo w stosunku do 5D coś tam lekko poprawiony wizjer, 3,9fps i filmy.
To jest ta puszka co podobno Sony i Nikon mają "posrać się w gacie"? :lol:
Teraz tylko czekać na sample na wysokim ISO pozostało. Ale rewelacji nie ma żadnej.
Przy tej cenie, to się posrają... Ze śmiechu :) Po 50D i tej zapowiedzi widać, że C poszedł za S w megapixele. Nie wiem, czy tzw. "targetowi" o to chodzi.
Przy tej cenie, to się posrają... Ze śmiechu :) Po 50D i tej zapowiedzi widać, że C poszedł za S w megapixele. Nie wiem, czy tzw. "targetowi" o to chodzi.
No cóż, Canon idzie konsekwentnie swoim torem. Puszka ta ni w ząb nie wpasowuje się w hierarchię Nikona, ma zarąbistą matrycę i kiepską resztę. No i filmy 1080p. :) Niech dadzą tylko szkła, które dadzą optycznie radę tej matrycy, bo jak na razie poza 85L chyba nie ma kandydatów :)
Nikon póki co ma 13 Mpx i kiepskie ISO 100, więc studyjni mogą pomarudzić.
Przy tej cenie, to się posrają... Ze śmiechu :)
Spoko Panie i Panowie :-D. W grudniu pierwszy cash back a początkiem nowego roku będzie już tysiąc $ mniej ;). Ceny lecą na łeb na szyję. Wiosną chyba następca następcy 5D.
Tylko 85 1,2 da rade tej matrycy ? Cholera, jedno używalne szkło się mi ostanie :mrgreen:.
poprawili wszystko. iso, wizjer, szybkość. mpix jest więcej, niż trezba, ale to nie powód do narzekań:
RAW : Approx. 21.00 megapixels (5616 x 3744)
sRAW1 : Approx. 10.00 megapixels (3861 x 2574)
sRAW2 : Approx. 5.20 megapixels (2784 x 1856)
a 21 czasem się przyda.
zapewne poprawiona dynamika. 9 pkt AF + 6 wspomagających. swietny LCD. korekcja szkieł. dla mnie, do slubów - wymarzone narzędzie.
paweleverest
16-09-2008, 19:55
No to skończyły się żarty zaczeła sie chłodna kalkulacja - myśle ze ilośc żródeł jest na tyle duża że powyższe informacje mozna przyjąc jako wiarygodne.
Aparat wyglada nieżle ale napewno nie mozna go nazwać przełomem i przyszłościa fotografii (tak jak reklamował go producent :) ). 5D mark II juz z nazwy pachnie odgrzewaniem (choć może to zbyt drastyczne określinie bo skoro jednak poprawiny jest AF do poziomu 40/50D dodana sprzątaczka podniesione ISO to jednak róznica w stosunku do poprzedniego modelu jest).
Dla kogoś bez aparatu albo myślacego o porzuceniu cropa napewno bedzie to jeden z najbardziej łakomych kąsków na rynku jednak dla aktualnych posiadaczy 5D - nie wiem dla mnie osobiście chyba nie. Sprzedawnie teraz starej wersji za ~3000zł i dokładanie 5000zł do nowej jakoś mi sie nie kalkuluje biorąc pod uwage to co dostaje w zamian -ale to oczywiście mój punkt widzenia. Oczywiście poczekam na sample z nowej puchy ale patrząc na te ze starego 5D ... nie mam jakichś kompleksów jakościowych.
Myśle ze mając 5D warto poczekac na prawdziwe 3D z takimi bajerami jak kilka stron wyżej opisywal akustyk i spółka ;)
Kolekcjoner
16-09-2008, 19:56
No i jak dali takie iso to znaczy że może być bardzo interesująco.
To już? Szkoda. To był taki piękny wątek. Będzie mi go brakowało :(
Stare 5D na pewno warto zostawić jako backup czy drugą puszkę i nie żonglować tak obiektywami.
Poczekajmy na pełną specyfikację, może chociaż dali prawdziwe AutoISO, albo chociaż takie działające w trybie 'M' :-)
Dopisze sie do slubniakow ze to ideal:). Juz to: widze plener w 21Mpix zabawa na 10Mpix.:)
Widac z nowa pucha bedzie tak jak wiele osob sie spodziewalo: dobry obrazek, ale bez wodotryskow i dalej bez porzadnego AF.
Mogliby jeszcze zrobic tak ze w trybie sRAW bylaby wieksza liczba klatek/s.
Na obrazku z księżycem widać, że guziki i stopka są CHYBA uszczelnione. Luknijcie.
http://www.canon.com/moon/en/index.html
Dobrze, że z filmikami Nikon wcześniej wyskoczył, bo by była afera...
Mogliby jeszcze zrobic tak ze w trybie sRAW bylaby wieksza liczba klatek/s.
Możliwe, że tak jest. Poczekamy , zobaczymy.
Ponad 120 użytkowników czytających tylko ten wątek :D. Niedługo będzie pewnie stypa po zamknięciu tego wątku :wink:.
Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że na zwiastunie kółko nastawów po prawej stronie ginie...
Ponad 120 użytkowników czytających tylko ten wątek :D. Niedługo będzie pewnie stypa po zamknięciu tego wątku :wink:.
Niestety nie jest. 3.9 to jeszcze w dodatku MAXYMALNA częstotliwość zdjęć seryjnych.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS.
Kółko było, jest i będzie.
Kolekcjoner
16-09-2008, 20:20
(....)
Raczej bym na to nie liczył ;). sRaw to taki patent Canona na zbyt dużą ilość mpx i pewnie się tego będą trzymali.
Co do autoiso. Jak się rozszerzyła wartość używanych iso to i autoiso mogą rozszerzyć.
Raczej bym na to nie liczył ;). sRaw to taki patent Canona na zbyt dużą ilość mpx i pewnie się tego będą trzymali.
Co do autoiso. Jak się rozszerzyła wartość używanych iso to i autoiso mogą rozszerzyć.
no, bedzie od 50 do 400. dzialkie wiecej, nie? :mrgreen:
maxpawel
16-09-2008, 20:40
Na obrazku z księżycem widać, że guziki i stopka są CHYBA uszczelnione. Luknijcie.
http://www.canon.com/moon/en/index.html
Też wydaje mi się, że guziki są uszczelnione.
Ponadto chyba widoczny jest przycisk FEL (multispot)
Wracając jeszcze do tematu AF to jeśli to jest układ z 50D warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Skrajne punkty lewy i prawy nie są w pełni krzyżowe i czujnik reagujący na linie pionowe jest tylko po stronie w kierunku środkowego, czyli całość ma kształt obróconej litery 'T'. Po drugie, w 50D to są punkty krzyżowe ale o zwykłej precyzji, i przypięcie szkła f/2.8 nic tej precyzji nie poprawia. W przypadku używania jasnych stałek f/1.2, f/1.4 to się może przy małej głębi ostrości i 21mpix okazać mało precyzyjne.
No, ja mam tylko nadzieję że to nie jest układ AF z 50D (cropa). To co zrobiło Sony to dla mnie nieporozumienie. Po co 9 punktów AF skoro wszystkie są w samym centrum kadru?
Wracając jeszcze do tematu AF to jeśli to jest układ z 50D warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Skrajne punkty lewy i prawy nie są w pełni krzyżowe i czujnik reagujący na linie pionowe jest tylko po stronie w kierunku środkowego, czyli całość ma kształt obróconej litery 'T'. Po drugie, w 50D to są punkty krzyżowe ale o zwykłej precyzji, i przypięcie szkła f/2.8 nic tej precyzji nie poprawia. W przypadku używania jasnych stałek f/1.2, f/1.4 to się może przy małej głębi ostrości i 21mpix okazać mało precyzyjne.
Obyś się mylił. To by nie było wesołe. Znowu "walka" z AF ?
No czyli zgodnie z przewidywaniami puszka 50D z inną matrycą.
o mamusiu, ty musisz tak nieustannie? Toż to nudne niezmiernie.. największe trole wymiekają a ty trzymasz linię..
Ile ta puszka ma wspólnego z 50D? Ja znajduję dwie cechy: lcd i af adjustment. Reszta jest inna:
21.1 mpx
native iso 100-6400
ISO 50
AF z 6 punktami support
ilość klatek/s
obudowa
brak lampy
filmy full hd
wizjer 98%
czy coś pominąłem?
Ile ta puszka ma wspólnego z 50D? Ja znajduję dwie cechy: lcd i af adjustment. Reszta jest inna:
czy coś pominąłem?
No, jeszcze czyszczałka jest :-) IMHO bez sensu są takie porównania. Każdy aparat ze swej natury musi mieć sporo podobnych do siebie funkcji. W końcu służy fotografowaniu... Jak dla mnie ta specyfikacja jest b. dobra. Daliby jeszcze to AutoISO tak jak w Nikonach co jest tylko kwestią softu i mogłaby to dla mnie być puszka na b. długo. No, ale właśnie dlatego pewnie nie dadzą...
gdyby szumy w MarkII przy ISO 6400 były takie jak w 5D na ISO 1600, nawet na sRAW, to było by mi niezmiernie miło umieścić tą puszeczkę w mojej torbie:)
Paweł Grabowski
16-09-2008, 22:12
Witam!
Najbardziej mi zal 19pkt AF który był zapowiadany. Mam obawy ze moze byc kicha dalej z AF. Reszta puchy jest super i nie mam zastrzezen. Trzeba poczekac na testy i sprawdzic AF. Jak dla mnie w 5D to byl najslabszy punkt i tu najmniej zdaje sie poprawili, no chyba ze sie myle i obym sie mylil i dali inny, nowy , lepszy ale tez 9 punktowy.
Pozdrawiam
Paweł
co wy z tymi 19 AF. trzeba bylo byc naiwnym zeby wierzyc ze to dadza. Kto kupilby DS. Bo dla uszczelnien nie iwerze ze ktos wyda 5000$ . no przynajmniej tak mi sie wydaje
Paweł Grabowski
16-09-2008, 22:37
Nikon jakoś może dać ten sam AF w najlepszej i gorszej puszce. No ale to jest Canon. Po prostu uważam ze AF to najsłabszy punkt puszek Canona nie licząc 1D i 1Ds i mnie to wkurza ze my to Ci gorsi i sie użerać musimy i tyle. Ale jak będzie taki jak 40D/50D to celność powinna byc ok, gorzej z rozstawem punktów. Jakos trzeba będzie z tym zyc :-).
Pozdrowki
Paweł
o mamusiu, ty musisz tak nieustannie? Toż to nudne niezmiernie.. największe trole wymiekają a ty trzymasz linię..
Zabawne, że mówi to osoba, która sikała w majtki przez kilka(naście) ostatnich tygodni za każdym razem, gdy Corwin popychał na forum jakąś bajkę o cudach Canona, które jak się na końcu okazało nie będą na razie wyprodukowane.
Nadmuchałeś balonik, to się nie dziw, że ludzie są rozczarowani. To jest dokładnie taka sama reakcja jaką obserwowaliśmy z uśmieszkiem politowania u Ciebie, tyle że teraz będzie przegięcie w drugą stronę.
Kolekcjoner
16-09-2008, 22:48
Witam!
Najbardziej mi zal 19pkt AF który był zapowiadany. Mam obawy ze moze byc kicha dalej z AF. Reszta puchy jest super i nie mam zastrzezen. Trzeba poczekac na testy i sprawdzic AF. Jak dla mnie w 5D to byl najslabszy punkt i tu najmniej zdaje sie poprawili, no chyba ze sie myle i obym sie mylil i dali inny, nowy , lepszy ale tez 9 punktowy.
Pozdrawiam
Paweł
W 40D jest na prawdę nieźle, w 50D podobno lepiej. Tu będą jeszcze dodatkowe punkty. Więc powinno być co najmniej tak samo dobrze jak w 50D. Problem rozmieszczenia chyba nie jest tak trywialny skoro praktycznie u żadnego producenta FF nie zostało to rozwiązane idealnie.
I tak chyba najlepiej jest w Ds-ie no ale nie mogli go zabić puszką z niższej puszki.
Panie/Panowie przerażacie mnie, z waszych klimatów pamiętam tylko wzór na oporność ;)
Ja też pamiętam....to było prawo Ohma - "Ciało w ciemności traci na oporności"
"Ciało puszczone raz, puszcza się cały czas"
hrabia_vader
16-09-2008, 23:06
Nikon jakoś może dać ten sam AF w najlepszej i gorszej puszce.
Bo Nikon musi od nowa rynek zdobywać. Canon ma już to za sobą - teraz musi tylko walczyć, żeby nie stracić za wiele. Napewno na zdrowie nie wyjdzie mu konkurowanie słabszą puchą z tymi z najwyższej półki.
Kurcze, raz już dostałem czerwoną kartkę za baty na marudzących dzieciakach... żeby nie dostać znowu przemilczę...
... ale choć poczekajcie z tym płaczem aż pucha oficjalnie swoje parametry zaprezentuje... na Boga!!!
prawo Pascala: kto kopie ten zap... :)
skonczylem w podstawowce z 4+ na swiadectwie z fizy jak to wyrecytowalem. i mi srednia obnizylo :lol:
Oj, bo sony dało d**y i też wstawili jakieś nędzne 9 punktów ;-)
prawo Pascala: kto kopie ten zap... :)
skonczylem w podstawowce z 4+ na swiadectwie z fizy jak to wyrecytowalem. i mi srednia obnizylo :lol:
He, ja w przedszkolu byłem lepszy ;)
Ubrano mnie koszulkę z naszywką CCCP, kiedy pani przedszkolanka podeszła do mnie i zachwycała się nad koszulką zapytałem ją czy wie co znaczy skrót CCP, oczywiście nie wiedziała więc wypaliłem cep cepa cepem pogania i od tego czasu zawsze miałem dwie porcje budyniu na deser :mrgreen:
Ciało puszczone na łoże traci na oporze. Dwója dla Was ;)
Kolekcjoner
16-09-2008, 23:31
Oj, bo sony dało d**y i też wstawili jakieś nędzne 9 punktów ;-)
Sony w A900 to zrobiło bardzo dziwny ten AF. W sumie to tych punktów jest 19. Upakowane bardzo gęsto. Z czego tylko jeden tak na prawdę krzyżowy, a te wspomagające przedłużają jakby te główne. Ciekawe jak to się będzie sprawowało w praktyce?
Tak to wygląda:
źródło (http://img161.imageshack.us/img161/3305/a900afsensorsfr8.jpg)
Mam na dzieję, że mnie chłopaki z KKM-u nie zabiją że to tu linkuję.
"Ciało puszczone raz, puszcza się cały czas"
tego prawa się w szkole nie uczyłem , albo opuściłem tą lekcję;-)
ale nie jestem taki coby się nie uczyć, na naukę ponoć nigdy nie jest za późno.Dzięki za lekcję
Ciało puszczone na łoże traci na oporze. Dwója dla Was ;)
to jeszcze jednym sypne: "jak sie popiesci, to sie wszystko zmiesci" :D
hehe... jak juz jestesmy przy *******ach i swintuszeniu, to polecam niezawodnego szefa z South Parku:
http://www.imeem.com/eri/music/r7A7JDvO/chef_no_substitute/
paweleverest
16-09-2008, 23:43
few hours latter
O Canonie pi.....lony to nie mój 5D wyśniony
czekalismy całe lata jak ci nie wstyd za ochłapa ?
Chociaż sensor dałeś wielki nie ma żadnej w nim uszczelki
Autofocus niedomaga - lepszy u żółtego dziada
Znów będziemy więc biadolić zamiast pstrykac trza zgrzędolić
Lecz trzy lata szybko miną wnet uraczysz nas nowiną
3D bedzie doskonały, cudny, piekny i wspaniały.
Bedzie to sprzet legendarny, gdyż fotograf choćby marny
bez wysiłku i bez znoju zrobi zdjecie dla Przekroju :)
no z tymi rymami częstochowskimi to pojechałeś ;) ROTFL...
to jeszcze jednym sypne: "jak sie popiesci, to sie wszystko zmiesci" :D
hehe... jak juz jestesmy przy *******ach i swintuszeniu, to polecam niezawodnego szefa z South Parku:
http://www.imeem.com/eri/music/r7A7JDvO/chef_no_substitute/
Tiah... PWR :D
Kawałek klimatyczny :mrgreen: ale to chyba nie o 5D II ;)
few hours latter
:D:D:D ! Nowa 5-ka dla tego Pana :mrgreen:. Dobry jesteś. Może masz jeszcze jakiś repertuar na nowe szkła ?
My nie chcemy starych e-L-ek do nowych fotokamerek ;-).
Bawiłem się obrazkami z imaging-resource. ISO3200. Obrazek z 1Ds MK III (21mpix) odszumiłem, resampel w dół, rozjaśniłem (bo był za ciemny). Zobaczcie w zestawieniu z D700:
źródło (http://img295.imageshack.us/img295/9360/d700vs1dsvp3.jpg)
21mpix z Dsa daje taki zapas detalu, że nie ma się co bać o następcę 5d, jeśli nawet dostanię matrycę po 1Ds bez usprawnień. Co się łamiesz? :D
Kolekcjoner
17-09-2008, 00:08
(....)
21mpix z Dsa daje taki zapas detalu, że nie ma się co bać o następcę 5d, jeśli nawet dostanię matrycę po 1Ds bez usprawnień. Co się łamiesz? :D
Nie dostanie to zupełnie nowa matryca.
No podobno. Ale rozchodzi się o to, że ta stara jest i tak killerska. A nowa nie może być gorsza nie? :D
Viracocha
17-09-2008, 00:22
Jak będzie matryca nie gorsza niż w Ds-ie, to ja mam uszczelki głęboko w d...
Jeśli się sprawdzą te zapowiedzi ...to ja też jestem zadowolony , na to czekałem , chociaż eye control to gadżet którego mi brakuje w cyfrach.(Takie przyzwyczajenie!)
ja nie mam za bardzo cisnienia zobaczymy co canon pokaze (w sensie jakosci obrazka)
jak stare 5d stanieje kompletnie idiotycznie, to lece do tych swoich zydow z focuscamera i kupuje z miejsca a z nowym 5D no nie wiem... poczekam na sample z "zycia wziete" sie mi nie spieszy
Fajnie sie zapowiada nie ma co.
Pozostaje tylko czekać na realne sample...
Osobiście zrezygnowałbym z kilku bajerów dla tych uszczelnień, ale każdy ma swoje preferencje.
paweleverest masz talent :)
Tomasz Golinski
17-09-2008, 01:13
few hours latter
Godny następca Bonka: http://canon-board.info/showthread.php?t=6548
Może warto te posty tam przenieść, żeby nie zaginęły w tasiemcu :)
w kwestii uszczelnien widzialem murzyna, stop, przepraszam, afroamerykanina ktory uszczelnil body z obiektywem duct tape'em bo robil foty fokom, stop, przepraszam kobietom z afryki na "plazy" Coney Island i to zdaje sie, zdaje egzamin :)
p.s. uzasadniam to tym ze nawet samochody za 100k$ tym naprawiaja
takze moze byc nowe 5d a uszczelnienia to za pare $ w sklepie kupie (tylko zeby tasma nie zostawiala sladow, chociaz jak dadza nowa wersje 24L 1.4 to ja "zatejpuje" na stale
Zaibatsu
17-09-2008, 02:18
Poranny wierszyk onanisty sprzętowego po premierze nowego 5D MK II :razz:
No żesz Q... wa ja pi... dolę dziś Canona wy... dolę
Co za H... je i złamasy dali złom za tyle kasy
AF z d... py bez uszczelek i nie dali nowych eLek
że nie wspomnę o prędkości zdjęć seryjnych tej nowości
a ja tyle przeczekałem ze dwa lata na CB siedziałem
i czytałem o nowości aż na żebrach wyszły kości
To już koniec gierek Mości idę sprzedac eLki w złości ;p
No dobra powracając do tematu: co **** dalej? Dalej Canon pogrywa z nami w najlepsze. Ile to już lat dostajemy super aparaty MF a koledzy obok się śmieją w najlepsze i walczą tylko wtedy gdy obiekt wyjdzie poza wizjer...
Canon jak zawsze mega arogancki. To nie jest aparat dla obecnych właścicieli 5D, liczę na 3D w Niemczech, ale ja z matmy...
Canon EOS 5D Mark II: 21MP and HD movies
Wednesday, 17 September 2008 04:00 GMT
http://www.dpreview.com/news/0809/08091705canon_5dmarkII.asp
Juz oficjalnie:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos5dm2/index.html
mikie_001
17-09-2008, 07:05
hmmm
i dlatego tyle bicia piany?
sprzet jest porzadny, ale czy przelomowy? tak nie do konca jestem przekonany... niestety :(
Tak czy inaczej - na 100% go kupie, bo oferuje kilka funkcji, ktorych nie mam w 5D.
ufff, nareszcie. Już się bałem, że będziemy czekać i dyskutować do końca świata :)
Teraz czas na spokojną analizę
to teraz wszyscy razem skandujemy:
nie zamykac!
nie zamykac!
nie zamykac!
watku o nastepcy 5D!
nie zamykac!
:)
ja w sumie za mikie_001. po prostu odswiezony 5D z dodanymi biezacymi ficzerami. oby ta matryca sie okazala grzechu warta.
bylo nie bylo, potwierdza sie ta stara teza, ze to pierwsze 5D to "za dobre Canonowi wyszlo"... :)
Diabel03
17-09-2008, 08:06
http://www.canon.co.uk/thefutureofphotography/
Przyszłość fotografi to nie 5D lecz powershot SX1 :P
to teraz wszyscy razem skandujemy:
nie zamykac!
[...]
ja w sumie za mikie_001. po prostu odswiezony 5D z dodanymi biezacymi ficzerami. oby ta matryca sie okazala grzechu warta.
bylo nie bylo, potwierdza sie ta stara teza, ze to pierwsze 5D to "za dobre Canonowi wyszlo"... :)
No a co Ty na to: "Live View mode can be engaged using the Direct Print button (and from there, video capture can be started and stopped using the Set button within the Quick Command Dial)."
Natomiast co do pomysłu anty-przepałowego: pojedynczy sensor jest układem analogowym - czy przy nadmiarze fotonów, któryś z CMOS-ów obsługujących piksel, nie mógłby włączać dodatkowego "zbiornika retencyjnego na fotony"? Miejsca pod mikrosoczewką jest zdaje się sporo...?
Ale Canon dał **** z tą promocją nowego 5D. Powinien się uczyć od Nikona i błagać na kolanach o wykłady.
Myślałem że jak już się pojawi na tle księżyca to będą jakieś sample, dane techniczne zdjęcia aparatu filmów a tu kompletnie NIC !!!!
Tylko sprzedali dane na www.dpreview.com cienutko canon.
Po aparacie się niczego nie spodziewałem jak wcześniej mówiłem eos 40D plus HDMI i wieksza ilość MPX tylko zaskoczyło mnie wideo !
Kolekcjoner
17-09-2008, 08:40
Ale Canon dał **** z tą promocją nowego 5D. Powinien się uczyć od Nikona i błagać na kolanach o wykłady.
Myślałem że jak już się pojawi na tle księżyca to będą jakieś sample, dane techniczne zdjęcia aparatu filmów a tu kompletnie NIC !!!!
Tylko sprzedali dane na www.dpreview.com cienutko canon.
Po aparacie się niczego nie spodziewałem jak wcześniej mówiłem eos 40D plus HDMI i wieksza ilość MPX tylko zaskoczyło mnie wideo !
A to co dali na stronach Canona to nic :shock:??
zwracam lecz pół honoru. Jak tak człowiek się napatrzył na ten księżyc to daliby jakiś link.
Na głównej stronie cisza !:shock:
bo na stronie canona
September 17, 2008
Canon announces new anti-reflective lens coating technology
September 16, 2008
Canon Inc. to Acquire Own Shares
September 5, 2008
Canon Taiwan to boost lens production capability
August 29, 2008
Canon products recognized in Europe with prestigious EISA awards
a do tego linku trzeba się nieźle zakopać :-?
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos5dm2/index.html
Kolekcjoner
17-09-2008, 09:26
Najlepsze to to, że tytuł tego wątku jest nadal na miejscu :D.
dali też elkę 24 mark II - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7846 - rewelka!!!
Nie zamykajmy wątku , bardzo by mi go brakowało .....proponuję przemianować go na "Po 5D 3D i czekamy na kolejną premierę .....i znów możemy pisać.
punkty AF dalej z du*y rozmieszczone. mam nadzieję, że nie będzie gorszy niż ten w 40D. a filmiki mnie ucieszyły:)
Poohutch
17-09-2008, 10:33
Ciekawe, czy zobaczymy jeszcze ten wyższy model, może choć prototyp? Miały być dwa, to może będzie jeszcze coś na photokinie.
Popieram. Nie zamykac! Badzmy dobrej mysli czekajac na nastepce nastepcy, kto wie moze juz za rok ;-)8-)
Ten watek jest jak mana tchnaca zycie w CB, trzymajc nas przy nadziei.
Nie zamykac.
dpgstyle
17-09-2008, 12:16
ciekawe kiedy pojawi się normalnie w sprzedarzy.... i jaką cenę zaproponują nasi krajowi opychacze.... ;P zapowiada sie super...... na pewno troche lepszy niż mój 20d ;P .... a AF no cósh.... dalszy ciąg zabawy... traf w 10 i dobrze przekadruj.... życie ;/
Popieram. Nie zamykac! Badzmy dobrej mysli czekajac na nastepce nastepcy, kto wie moze juz za rok ;-)8-)
Ten watek jest jak mana tchnaca zycie w CB, trzymajc nas przy nadziei.
Nie zamykac.
Ja rowniez wnosze prosbe nie zamykanie. Jesli juz ktoregos moda strasznie gniebi istnienie tego watku to proponuje przeniesc do hydeparku i przykleic.
z Canonem jest trochę jak z naszą reprezentacją, miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle ... :)
dobrze że nie marnowałem czasu na czekanie na ten ochłap, tylko kupiłem Ds-a
Bez przesady, to nie jest zly aparat. To ze balon byl nadmuchiwany od 2lat, to nie znaczy ze canon zawiodl. Oczekiwania kazdy mial inne, ale patrzac realnie, nie mogli wsadzic wiecej za ta cene, bo kto by 1DIII kupowal? Ja uwazam ze slubni i studyjni beda bardzo zadowoleni z tej puszki.
oskarkowy
17-09-2008, 13:17
Coś mi się wydaje, że ten ochłap za 1/3 ceny DSa będzie miał mniejsze szumy i większą dynamikę niż Twoja zabawka. Ale co tam, przecież to ochłap..
Co oczywiście wcale nie oznacza, że nie potrafię dostrzec zalet 1ki, sam mam dwie 8-)
nie no może trochę przesadziłem, ale Canon tak podsycał atmosferę, że spodziewałem się coś o możliwościach jedynki w puszcze piątki
dpgstyle
17-09-2008, 13:32
ochłap... hahahahhahah.... oj człowieku.... wydałeś 20 tysia na aparat to teras musisz sobie humor poprawiać..... bardzo dobra puszka sie zapowiada.... wiadomo 1ds zamiata... ale spodziewać się Ds'a w puszce 5 ?!?.... przecież to sie wszystko nie zmieści ;P
ps. nie każdego stać na Ds'a..... poza tym to bardziej oczekujący potencjalni kupcy bardziej podsycali atmosferke nish Canon
z Canonem jest trochę jak z naszą reprezentacją, miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle ... :)
"Mecz otwarcia" - 5D
"Mecz horror" - 5D Mk II
"Mecz o honor" - ??
Można też spojrzeć na to tak, że Canon szanuje pieniądze posiadaczy i użytkowników jedynek ;)
dpgstyle
17-09-2008, 13:43
widze... że jush nowa 5 spisana na straty jak kariera Rasiaka... a nikt jej jeszcze na żywca nie widział
mate00sh
17-09-2008, 14:04
widze... że jush nowa 5 spisana na straty jak kariera Rasiaka... a nikt jej jeszcze na żywca nie widział
Proszę, pisz po polsku...
ale patrzac realnie, nie mogli wsadzic wiecej za ta cene, bo kto by 1DIII kupowal?
Realnie patrząc jakby wsadzili 9 krzyżowych punktów AF to nadal by nie zagrozili pozycji 1D, a mógłbyś pewnie używać bocznych punktów przy kadrowaniu.
"Mecz o honor" - ??
1D Mark IV?
może lepiej jednak zamknąć?;)
No to co, że nie widział? Miałożby to przeszkadzać w narzekaniu? ;)
A poza tym Metallica przewidziała to trzy dni wcześniej:
"But we cross that line [...]
Total eclipse
Suffer unto my apocalypse! " ;)
Nie ma sensu teraz dyskutować o następcy w dwóch wątkach na raz. Za jakiś czas przyjdzie pora na następny wątek gdybaniowy więc po tym nie ma co płakać :p .