PDA

Zobacz pełną wersję : 5D i co dalej... ?

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

wojkij
08-05-2008, 16:05
Styx to taki nawrocony przez nikonowcow byly fan systemu 4/3 : D

A co do 5d to nie trzeba miec zadnych wtykow by domyslec sie ze bedzie takie odrobine poprawione 40d z sensorem ff+2mpix, co premiere ten sam schemat wiec w czym problem? ;)

W lipcu pewnie ten temat dobije do 300 stron:)

Cichy
08-05-2008, 16:46
Jakiś sprzedawca sklepowy co to niby ma "wtyki" w Canonie szepatał, że matryca ma mieć 16MPx LV, czyszczałkę matrycy ect.
Pobożne życzenia czy to kontrolowane przecieki ?

To są pobożne życzenia ?

Mnie niepotrzebna ani matryca 16, ani czyszczarka która jest tylko sloganem, ani LV które do niczego się nie przyda.

Wolałbym nową matrycę 12 Mpx z wyższym używalnym ISO, szybszy i dokładniejszy AF, regulację AF z poziomu menu, uszczelnienia chociażby podstawowe no i troszkę lepszą serię (choć to ostatnie mi akurat też się nie przyda).

KvM
08-05-2008, 19:06
To są pobożne życzenia ?

Mnie niepotrzebna ani matryca 16, ani czyszczarka która jest tylko sloganem, ani LV które do niczego się nie przyda.

Wolałbym nową matrycę 12 Mpx z wyższym używalnym ISO, szybszy i dokładniejszy AF, regulację AF z poziomu menu, uszczelnienia chociażby podstawowe no i troszkę lepszą serię (choć to ostatnie mi akurat też się nie przyda).

Ja też bym tak wolał, ale marketing stwierdzi inaczej. Podstawa to wzrost liczby mpix. SONY z 24 mpix już czeka za rogiem. Nowa piątka dostanie więc pewnie właśnie 2-4 mpix, czyszczałkę, LV i może autoISO (to ostatnie jeśli rzeczywiście Canon doszedł do tego by je zaimplementować w 450D, chodzi o auto ISO w trybie M). Co więcej myślę, że Canon jeszcze długo będzie starą piątkę sprzedawał i jescze długo będą na nią chętni.

Mellan
08-05-2008, 21:22
Zgadzam się z KvM.
IMHO na uszczelnienia raczej nie szans, za to digic III w środku, moim zdaniem pojedyńczy. Cenę prorokuję na ok 9k.

Sławek
08-05-2008, 21:38
No... ponoć piątka mimo niższej ceny sprzedaje się gorzej niż w zeszłym roku.

scooter
08-05-2008, 22:28
bo wszyscy, którzy jej nie kupili w zeszłym roku, w tym też czekają na następcę i tak do bożego narodzenia .... tylko nie wiadomo którego roku ;)

Nosferat
08-05-2008, 22:34
Nowa "piatka" pojawi sie jak dobijemy do 5-tysiecznego posta w tym topicu (tak mi powiedzial jeden sprzedawca ktory ma kontakt z kolesem ktorego siostra pila piwo z ciotka wspollokatora faceta ktory wynosi smieci w siedzibie canona na syberii). Ponoc jak dobijemy ten topic do 10k postow skonczy sie internet.

STYX
09-05-2008, 08:47
Styx to taki nawrocony przez nikonowcow byly fan systemu 4/3 :shock: ;)
----------------------------------------------------------------------------------
Całego wątku nie czytałem, nigdy też z uwagą nie śledziłem kolejnych liftingów korpusów Canona więc wybaczcie ewentualne moje lamerskie pytania. Widzę za to dużą presję i oczekiwania na to że na następny korpus Canona na dużej matrycy będzie "tani". Obyśmy się na tym nie przejechali.
Swoją drogą (przynajmniej dla mnie) bardzo zastanawiające jest, że to, że 5D jest tak długo w sprzedaży, a może Canon nie zrobi już tego błędu i nie będzie dużej matrycy za nieduże pieniądze :-?

Bahrd
09-05-2008, 10:11
Swoją drogą (przynajmniej dla mnie) bardzo zastanawiające jest, że to, że 5D jest tak długo w sprzedaży, a może Canon nie zrobi już tego błędu i nie będzie dużej matrycy za nieduże pieniądze :-?
Nie widać powodu, żeby tego błędu nie miał popełnić ponownie. A i konkurencja też nie może doczekać się, aż zbłądzi pod strzechy z FF... ;)

Mellan
09-05-2008, 23:43
bo wszyscy, którzy jej nie kupili w zeszłym roku, w tym też czekają na następcę i tak do bożego narodzenia .... tylko nie wiadomo którego roku ;)

...żeby kupić starego jeszcze taniej :lol: napewno wielu

Nowa "piatka" pojawi sie jak dobijemy do 5-tysiecznego posta w tym topicu (tak mi powiedzial jeden sprzedawca ktory ma kontakt z kolesem ktorego siostra pila piwo z ciotka wspollokatora faceta ktory wynosi smieci w siedzibie canona na syberii). Ponoc jak dobijemy ten topic do 10k postow skonczy sie internet.

nic dodać, nic ująć :mrgreen: trafne.

STYX
10-05-2008, 20:05
... A i konkurencja też nie może doczekać się, aż zbłądzi pod strzechy z FF... ;)
FF pod każdą strzechą to wcale nie jest oczywista sprawa. Zawsze lepiej sprzedać coś dwa razy, a nie jeden raz :) Najpierw sprzęt z kropkiem potem bez kropka :)

Bahrd
10-05-2008, 21:00
FF pod każdą strzechą to wcale nie jest oczywista sprawa. Zawsze lepiej sprzedać coś dwa razy, a nie jeden raz :) Najpierw sprzęt z kropkiem potem bez kropka :)

Albo
Najpierw sprzęt z kropkiem, a potem i z kropkiem i bez kropka :) - kiedyś rozmiar był problemem ze względu na późniejszą obróbkę w labach. Teraz krop pewnie zostanie, bo się opłaca producentom, a normalnym użytkownikom nie przeszkadza.

Kolekcjoner
11-05-2008, 03:46
FF dla ludu będzie bankowo i nie ma co bić piany - to tylko kwestia czasu 8).

Bahrd
11-05-2008, 07:28
Jak już człowiek zrobił kawę, żeby mieć fusy do wróżenia, to piana nie zaszkodzi, a czasem przecież nawet ładnie wygląda: http://www.nawidelcu.pl/__temp__/68b5014e84b417066e077ef0041c0b97_183_1500_w.jpg :mrgreen:

ArturBonoVox
11-05-2008, 10:55
A robicie wogole jakies zdjecia?

Mellan
11-05-2008, 15:30

Ale jak tu robić jakieś zdjęcia kiedy canon poprzez uporczywe nie wypuszczanie nowej piątki to uniemożliwia?:shock:
- kompakty i inne telefony - można robić fotki, do zdjęć się nie nadają
- analogi - za duże koszty ekspoatacji
- xxxD xxD, 5D - nadają się do zdjęć, ale jak wyjdzie nowa piątka to kto kupi taki zużyty sprzęt? A jak się popsuje? Lepiej więc uszanować dla przyszłego nabywcy i trzymać w pudełeczku owinięty wszystkimi możliwymi bąblofoliami
- 1Ds MkIII, o tak! Ten to się w sam raz nadaje! Ale znów canon, poprzez swoją politykę cenową to uniemożliwia :(

Kolekcjoner
11-05-2008, 19:06

Nie no bądźmy poważni my tu o aparatach, a tu wyjeżdża z jakimiś zdjęciami :mrgreen:.

1D mkIIIn - FF - 10 Mpx
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.daha.co.jp%2Fshop%2Fj p286560pprc0000%2F00001%2FDSI0001289284%2Findex.ht ml&hl=en&ie=UTF8&sl=ja&sl=es&tl=en&tl=en

Riccardo
11-05-2008, 19:36

Otóż my osiągneliśmy już najwyższy stopień wtajemniczenia fotograficznego - do uprawiania Fotografiki nie potrzebujemy już nawet aparatów - wystarczy samo oglądanie cropów z tablic ISO :)

maxpawel
11-05-2008, 21:24
Otóż my osiągneliśmy już najwyższy stopień wtajemniczenia fotograficznego - do uprawiania Fotografiki nie potrzebujemy już nawet aparatów - wystarczy samo oglądanie cropów z tablic ISO :)

:lol:

marekk_ok
11-05-2008, 21:54
Ale jak tu robić jakieś zdjęcia kiedy canon poprzez uporczywe nie wypuszczanie nowej piątki to uniemożliwia?:shock:
- kompakty i inne telefony - można robić fotki, do zdjęć się nie nadają
- analogi - za duże koszty ekspoatacji
- xxxD xxD, 5D - nadają się do zdjęć, ale jak wyjdzie nowa piątka to kto kupi taki zużyty sprzęt? A jak się popsuje? Lepiej więc uszanować dla przyszłego nabywcy i trzymać w pudełeczku owinięty wszystkimi możliwymi bąblofoliami
- 1Ds MkIII, o tak! Ten to się w sam raz nadaje! Ale znów canon, poprzez swoją politykę cenową to uniemożliwia :(

A jak wypusci nową nowa piatke to powtórnie zaanonsuje nastepce i znowu nie bedzie mozna robic zdjęć :(
Ach jaki ten swiat jest skomplikowany.

Mellan
12-05-2008, 00:23
Są przecieki z Japonii ;-)
Canon zamierza na jesień wypuścić wersję kolekcjonerską

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img159.imageshack.us/img159/655/5dmkiije5.jpg)
Zwykłe, takie czarne, mają być na wiosnę :mrgreen:

redrash
14-05-2008, 12:52
Pozamiatane

http://canon-board.info/showthread.php?t=33946

Wyglada na to ze w tym roku nowej 5tki nie bedzie

kosa666
14-05-2008, 17:55
Witam,

Od dłuższego czasu zaczytuję się w dyskusje dotyczącą następcy 5D (zresztą sam nim jestem zainteresowany :wink: ) i coraz bardziej dochodzę do wniosku, zę te budowanie napięcia, podrzucanie fejków ;) , niewse typu poprzedniego posta są bardzo mocno ukartowane i reżyserowane przez marketing Canon-a (i nie tylko!!! konkurencja chyba też macza w tym palce)...

sądzę, ze tak jest ponieważ teraz - z punktu widzenia ekonomii i handlu - chcę sprzedać jak najwięcej 5D, ponieważ zdają sobie sprawę z 2 zasadniczych kwestii:

1. ceny 5D po wejściu następcy mocno spadną.
2. Wielu użytkowników 5D, będzie go chciało zmienić na nastepcę, w związku z tym wysyp z rynku wtórnego będzie duży, w zwiazku z tym rynek pierwotny praktycznie przestanie istnieć...

Oczywiście jest wiele pomniejszych zagadnień, które potwierdzałyby moją teorię...

Pozdrawiam i życzę trzymać nerwy na wodzy tzn. jak ktoś chce kupić następcę 5D to niech czeka i nie kupuję czegoś na już - bo pewnie potem i tak będzie chciało zmienić na następcę :lol: . A jak ktoś chce kupić pierwowzór - czyli 5D - niech też czeka, ponieważ niedługo będą znaaaczine tańsze... Cierpliwości... :)

PS - niestety, ale z punktu widzenia tego co napisałem to optymalnym momentem wypuszczenia MKII będzie jesień, ponieważ w sezonie letnim wyprzedadzą zapasy 5D. :evil:

merger
14-05-2008, 18:34
wedlug kolesia z canona. na canon roadshow wiosna 2008 we wroclawiu:
- w tym roku 3 nowe puszki
- jedna totalny entry level. ponizej 450d juz na wakacje/ przed wakacjami
- dwie puszki na jesien przed photokina
- jedna z tych puszek, to fullframe

Nevermind
14-05-2008, 20:08
No jeszcze przecież 450D w tym roku ujrzał światło dzienne. Więc 4 puszki w jednym roku ? Nie chce mi się wierzyć. Może jedna pucha na jesień, a 450 juz pokazany ?

Pozdr,
Nevermind

Kolekcjoner
14-05-2008, 20:48
Pozamiatane

Wyglada na to ze w tym roku nowej 5tki nie bedzie

A co ma "piernik do wiatraka"?

STYX
14-05-2008, 21:33
Witam,

Od dłuższego czasu zaczytuję się w dyskusje dotyczącą następcy 5D (zresztą sam nim jestem zainteresowany :wink: ) i coraz bardziej dochodzę do wniosku, zę te budowanie napięcia, podrzucanie fejków ;) , niewse typu poprzedniego posta są bardzo mocno ukartowane i reżyserowane przez marketing Canon-a (i nie tylko!!! konkurencja chyba też macza w tym palce)...

sądzę, ze tak jest ponieważ teraz - z punktu widzenia ekonomii i handlu - chcę sprzedać jak najwięcej 5D, ponieważ zdają sobie sprawę z 2 zasadniczych kwestii:

2. Wielu użytkowników 5D, będzie go chciało zmienić na nastepcę, w związku z tym wysyp z rynku wtórnego będzie duży, w zwiazku z tym rynek pierwotny praktycznie przestanie istnieć...

Oczywiście jest wiele pomniejszych zagadnień, które potwierdzałyby moją teorię...

Pozdrawiam i życzę trzymać nerwy na wodzy tzn. jak ktoś chce kupić następcę 5D to niech czeka i nie kupuję czegoś na już - bo pewnie potem i tak będzie chciało zmienić na następcę :lol: . A jak ktoś chce kupić pierwowzór - czyli 5D - niech też czeka, ponieważ niedługo będą znaaaczine tańsze... Cierpliwości... :)

PS - niestety, ale z punktu widzenia tego co napisałem to optymalnym momentem wypuszczenia MKII będzie jesień, ponieważ w sezonie letnim wyprzedadzą zapasy 5D. :evil:

Fajnie , fajnie czekać , czekać , a kiedy zdjęcia robić :)

oskarkowy
14-05-2008, 21:53
Pamiętam jak sprzedawałem swoją używaną 5tkę przed którąś z rzędu murowaną premierą następcy tego aparatu jakoś w lutym. Wszyscy się pytali o szczegóły oferty, nikt nawet nie chciał obejrzeć. W końcu ktoś aparat kupił. Dwa dni później była ta słynna premiera i już od południa rozdzwoniły się telefony z konkretnymi propozycjami. :mrgreen:
Dam dobrą radę tym wszystkim, którzy chcą przeczekać kilka tygodni i po "premierze" zaoszczędzić kilka złotych. Kupcie swoje aparaty już teraz. Nie ma na co czekać, a najlepsze zdjęcia właśnie uciekają.

Mellan
14-05-2008, 23:11
...

... A jak ktoś chce kupić pierwowzór - czyli 5D - niech też czeka, ponieważ niedługo będą znaaaczine tańsze... Cierpliwości... :)

Polemizowałbym.
Ad1.) Cena 5D spadła już znacznie w porównaniu z ceną sprzed chociażby roku zbliżając się do ceny 40D i wątpię by mogła na ten rok "mocno spaść" zwyczajnie dlatego, że nie przestanie on z dnia na dzień robić gorszych zdjęć.
Ad.2) Napewno się tacy znajdą, ale szczerze wątpię by nastąpił jakoś masowy wysyp unicestwiający rynek pierwotny z prostego faktu, że wielu woli zwyczajnie nowe urządzenie od używanego.

... Kupcie swoje aparaty już teraz. Nie ma na co czekać, a najlepsze zdjęcia właśnie uciekają.
Nic dodać, nic ująć. Dokładnie.

Amat
14-05-2008, 23:19
W "puszczanie szczurów" wszyscy wielcy się bawią.

kosa666
15-05-2008, 08:19
Polemizowałbym.
Ad1.) Cena 5D spadła już znacznie w porównaniu z ceną sprzed chociażby roku zbliżając się do ceny 40D i wątpię by mogła na ten rok "mocno spaść" zwyczajnie dlatego, że nie przestanie on z dnia na dzień robić gorszych zdjęć.
Ad.2) Napewno się tacy znajdą, ale szczerze wątpię by nastąpił jakoś masowy wysyp unicestwiający rynek pierwotny z prostego faktu, że wielu woli zwyczajnie nowe urządzenie od używanego.

Witaj,

na szczęście cenę reguluje przecięcie krzywej popytu i podaży, dlatego też przy zwiększeniu się znacznie podaży cena siłą rzeczy musi spaść (oczywiście "ceteris paribus"). A chyba zgodzisz się ze mną, ze po zakupie MKII wielu lidzi będzie chciało sprzedać MKI. Zresztą jest to moja opinia, niemniej jednak wielu moich znajomych ją podziela.

Pozdrawiam serdecznie

marekk_ok
15-05-2008, 08:45
Polemizowałbym.

Obecne 5D zdjec gorszych oczywiscie robic nie bedzie, lecz cena jego raczej nie od tegop bedzie uzalezniona.
Chyba bardziej bedzie istotna roznica w cenie oraz jak rynek/klienci sie zachowaja. Jesli Canon nadal bedzie chcial miec duzy wolumen sprzedazy "starego" 5D to chyba cene moze troche opuscic. Niemniej trudno dzis to przesadzic.

piksel
15-05-2008, 10:16
obecna cena nowego 5D po zwrocie ... minus VAT dla firm ... chyba nie ma na co czekać ...

STYX
15-05-2008, 10:18
Ja śmiem wątpić, że będzie w prostej linni następca 5D Canon coś knuje tak długo nie wypuszczając nowego aparatu. Wszak piątka chyba w 2005 roku się ukazała :?

cypherdid
15-05-2008, 10:27
są plotki o sierpień...ale mało prawdopodobne..myślę że pojawi się pod koniec roku..żeby było czym furorę robić na święta i na przyszłoroczne targi

Corwin
15-05-2008, 13:41
A dlaczego wy wszyscy uważacie, że Canon wypuści następcę 5D, czyli 5D MkII?

A co jeśli w segmencie prosumer pojawi się jeszcze jeden model i przez pewien (być może długi) czas będzie sprzedawany równolegle z 5D?

Canon ma w obecnej chwili tak dopracowany proces produkcji matryc full frame, że jest duża szansa na to by znów uciec konkurencji w ofercie pojawi się full frame w 3 segmentach: xxD, xD oraz 1Dx

Z informacji z działu R&D w Canonie wynika, że taka strategia jest właśnie realizowana.

Ale mogę powiedzieć, że nowa puszka pomiędzy obecnym 5D a jedynkami będzie naprawdę ciekawym aparatem. Jednak dla większości fotografów a nie "posiadaczy najnowszego sprzętu" już 5D jest naprawdę wystarczającym sprzętem do robienia super zdjęć.

Pozdrawiam,
Corwin

merger
15-05-2008, 13:54
tak wlasnie wyglada, ze canon zapelnia luki w segmentach sprzetowych.
tak tez wlasnie bardziej sie spodziewam, albo:
- rozdzielenia 5tki na dwa modele
- upgrade drobny piatki i nowy model

o ile nowe 5d jest zrozumiale, to na nowe 40d jest za wczesnie, wiec mi ten trzeci model nie pasuje.

Corwin
15-05-2008, 14:11
o ile nowe 5d jest zrozumiale, to na nowe 40d jest za wczesnie, wiec mi ten trzeci model nie pasuje.

Marketing Canona to takie dziwne zwierze, że potrafi zrobić większe niespodzianki :)

A co do nowej xD to będzie miała jedną funkcję której brak mi w 5D.... Automatyczne czyszczenie matrycy :)

merger
15-05-2008, 14:22
mi bardziej zalezaloby na poprawieniu czasu synchro. przynajmniej do 1/250, ale poniewaz, to model xD, to moglo by byc 1/500. jesli to zrobia, to mozliwe, ze kupie to body jako body studyjne.

STYX
15-05-2008, 18:15
Marketing Canona to takie dziwne zwierze, że potrafi zrobić większe niespodzianki :)
No własnie. Canona 5D kupić w oficjalnej dystrybucji jakoś bardzo trudno np FJ czy inne znane sklepy.

Glorf
15-05-2008, 18:49
Musi w koncu powstac upgrade 5D, to naturalna kolej rzeczy.

Jacek_Z
15-05-2008, 20:21
mi bardziej zalezaloby na poprawieniu czasu synchro. przynajmniej do 1/250, ale poniewaz, to model xD, to moglo by byc 1/500.
jakie znasz body z migawka szczelinową (nie hybrydową) z czasem do 1/500s?

Kolekcjoner
15-05-2008, 20:33

A co jeśli w segmencie prosumer pojawi się jeszcze jeden model i przez pewien (być może długi) czas będzie sprzedawany równolegle z 5D?

(...)

Wiesz to jest wszystko kwestia nazewnictwa. Tak na prawdę następne tanie FF może się nazywać jakkolwiek np. 52878,5D ;). Tak czy tak na pewno się pojawi i to już niedługo :).

Bahrd
15-05-2008, 21:04
Canon ma w obecnej chwili tak dopracowany proces produkcji matryc full frame, że jest duża szansa na to by znów uciec konkurencji w ofercie pojawi się full frame w 3 segmentach: xxD, xD oraz 1Dx
Z informacji z działu R&D w Canonie wynika, że taka strategia jest właśnie realizowana.
Ale mogę powiedzieć, że nowa puszka pomiędzy obecnym 5D a jedynkami będzie naprawdę ciekawym aparatem.

Tak czy tak na pewno się pojawi i to już niedługo :).

No no, jak to mówią w świecie: "very bold statements, guys" ;)

piast9
15-05-2008, 21:57
jakie znasz body z migawka szczelinową (nie hybrydową) z czasem do 1/500s?
EOS-1D

Jacek_Z
15-05-2008, 22:48
powinienem dodać, że formatu FF

merger
16-05-2008, 17:38
no dokladnie. 1d. moze teraz w nowej piatce by to wprowadzili. bylby krok na przod.

oskarkowy
16-05-2008, 18:11
Delikatnie zasugeruję, żebyście przeczytali dokładnie jeszcze raz post Corwina.

Vitez
16-05-2008, 19:48
Delikatnie zasugeruję, żebyście przeczytali dokładnie jeszcze raz post Corwina.

A ja o ile dobrze pamiętam to właśnie Corwin najskuteczniej zapowiedział 5D którego egzemplarz przedprodukcyjny miałem okazję poznać 8) .

oskarkowy
16-05-2008, 20:34
A ja o ile dobrze pamiętam to właśnie Corwin najskuteczniej zapowiedział 5D którego egzemplarz przedprodukcyjny miałem okazję poznać 8) .

No cóż.. W momencie gdy prawie 3 lata temu wszyscy radośnie produkowali kolejne linijki domysłów w wątku podobnym do tego, Corwin miał przedprodukcyjny egzemplarz aparatu i robił nim zdjęcia śmiejąc się z nas w kułak. Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby teraz sytuacja wyglądała podobnie.

KvM
16-05-2008, 22:04
hm... patrząc na aktualne ceny 40D wydaje się to logiczne. Canon raczej nie pociągnie z 40stką 18 miesięcy. Całkiem sensownie byłoby gdyby zaprezentował np 50D z FF i sprzedawał w cenie trochę wyższej niż D300, mógłby to być taki odświeżony 5D z matrycą ok 13 mpix i resztą na poziomie 40D. Do tego jakieś 3D które weszłoby być może w konkurencję z D3 ;-) z matrycą ok 16 mpix. Wypełniłoby to dość ładnie luki w obecnej ofercie.

STYX
17-05-2008, 15:37
hm... patrząc na aktualne ceny 40D wydaje się to logiczne. Canon raczej nie pociągnie z 40stką 18 miesięcy. Całkiem sensownie byłoby gdyby zaprezentował np 50D z FF i sprzedawał w cenie trochę wyższej niż D300, mógłby to być taki odświeżony 5D z matrycą ok 13 mpix i resztą na poziomie 40D. Do tego jakieś 3D które weszłoby być może w konkurencję z D3 ;-) z matrycą ok 16 mpix. Wypełniłoby to dość ładnie luki w obecnej ofercie.
Sprytne by to było, oj sprytne. Spece od mojego Nikona mieli by wiele nocy nie przespanych.

Corwin
18-05-2008, 02:27
No cóż.. W momencie gdy prawie 3 lata temu wszyscy radośnie produkowali kolejne linijki domysłów w wątku podobnym do tego, Corwin miał przedprodukcyjny egzemplarz aparatu i robił nim zdjęcia śmiejąc się z nas w kułak. Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby teraz sytuacja wyglądała podobnie.

Jeśli mogę coś powiedzieć. To sądzę, że jednym z pierwszych którzy nową lustrzankę zanabędą będzie oskarkowy :) I do tego z jednym szkiełkiem które na pewno przyda mu się w pracy :cool:

Chyba dział R&D tym razem wziął pod uwagę prośby branży zdjęć ślubnych.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jeśli mogę coś powiedzieć. To sądzę, że jednym z pierwszych którzy nową lustrzankę zanabędą będzie oskarkowy :) I do tego z jednym szkiełkiem które na pewno przyda mu się w pracy :cool:

Aha i pozdrowienia dla całego forum z Oita w Japonii :-D
Ale coś forum tutaj cienko działa.... Trzeba się łączyć przez proxy w Polsce. Nie ma tu jakiejś blokady na adresy IP z Japonii?

Bahrd
18-05-2008, 10:38
Ale coś forum tutaj cienko działa.... Trzeba się łączyć przez proxy w Polsce. Nie ma tu jakiejś blokady na adresy IP z Japonii?

Ale to może to raczej w Japonii, po "Bonkowym 3D", jest blokada na CB? :lol:
PS
Oskarkowy, cieszymy się z Tobą ;)

arturs
18-05-2008, 11:39

Czy te pozdrowienia są stąd: http://www.oita-canon.co.jp/ ?

My także pozdrawiamy :mrgreen: .. Częściej sie odzywaj a nie tylko przed prawnierami bo jak widać różne nasze jęki i narzekania odbijają się gdzieś tam echem w kraju kwitnącej wiśni ;)..

Pozdrawiam
Artur

P.S. to jeszcze polecam uwadze kolegi wątek serwisie canona na żytniej :mrgreen: skoro canon tak ładnie słucha próśb użytkowników

krzysiek29
18-05-2008, 13:30

Czyżbyś zrobił kolejny kontrolowany przeciek 24-70 2.8 IS ? 8)

STYX
18-05-2008, 15:28
Oj mieszacie w głowach Waszmości, mieszacie :)

KvM
18-05-2008, 20:28
Czyżbyś zrobił kolejny kontrolowany przeciek 24-70 2.8 IS ? 8)

oj przydałoby się...

konradl
18-05-2008, 23:14

...a "landscapisci" lubiacy duze ilosci Mpix. tez beda zadowoleni :)?

Pozdr.

Laminat
19-05-2008, 07:35
Tiaaa
a w dziale R&D siedzą świstaki i zawijają w sreberka nowe 5D II + 24-70 /2,8 /IS :)

mk307
19-05-2008, 09:20
Lepiej pogdybać co włożą do usprawnionego 5D Mark, z mojego punktu widzenia Canon na razie czuje się pewnie z 5D bo cena niewysoka a jakość aparatu b. dobra. Teraz wiśniowcy skoncentrowali się na ataku tańszych portfeli, wypuścili 40D na początku roku przełknęli Nikona D300, poczekali 40 dni i wypuścili 450D, żeby zapełnić luke tanizny po nikonowskim kosmetycznym D40X i nowym D60.

Laminat
19-05-2008, 10:42
Moim zdaniem wszystko się ułoży analogicznie do rynku analogów :) z przed kilna lat.

Czyli na rynku prędzej czy później pojawi się cała stajnia cyfraków czyli

D +
EOS 3000, EOS 300, EOS 50, EOS 5, EOS 3, EOS 1

Co brakuje w tej wyliczance widać gołym okiem. Co będą miały poszcególne modele to już tylko wynikiem czasu i modernizacji kolejnych modeli. Jednak uszeregowanie modeli pozostanie.

konrad
19-05-2008, 10:43
...a "landscapisci" lubiacy duze ilosci Mpix. tez beda zadowoleni :)?

Jeśli rzeczywiście działy R&D przeglądają fora internetowe i wsłuchują się w prośby użytkowników, to właśnie przez tego typu posty zamiast przydatnych ulepszeń będziemy dostawali w każdej nowej puszce po kilka Mpikseli więcej i nowe algorytmy, żeby te mocniej upakowane piksele "ugładzić" mniej więcej do poziomu z poprzedniej puszki.

Ach, gdyby tak zamiast o "dużej ilości MPix" ludzie zaczęli pisać o lepszej jakości obrazu.

Laminat
19-05-2008, 11:40
Ach, gdyby tak zamiast o "dużej ilości MPix" ludzie zaczęli pisać o lepszej jakości obrazu.

Jakość obrazu mnie zadowala lepiej jakby ludzie zaczęli pisać o jakości materiałów i wykonaniu. CO prawda do 5d nie ma sie do czego przyczepić, ale ostatnio trzymałem w sklepie MM Nikon d40 to przy tym aparacie cieniutko wypada Canon 450d. Oczywiście środek jak najbardziej + na Canon ale dla osoby która podchodzi do sprzętu Ciężko mi było przekonać że Canon jest lepszy. Nawet patrząc na obiektywy kitowe w canonie takie lichatko słabo spasowane.

Myślę że teraz Canon firma przeczyta ten post :). Niech na obudowach z plastyku Canon się zatrzyma na kompaktach ale w serii EOS prosimy o magnez !

konradl
19-05-2008, 11:48
Jeśli rzeczywiście działy R&D przeglądają fora internetowe i wsłuchują się w prośby użytkowników, to właśnie przez tego typu posty zamiast przydatnych ulepszeń będziemy dostawali w każdej nowej puszce po kilka Mpikseli więcej i nowe algorytmy, żeby te mocniej upakowane piksele "ugładzić" mniej więcej do poziomu z poprzedniej puszki.

Czasem trzeba wyjrzec spod klapek i miec troche szersze spojrzenie... :) Pamietaj ze nie kazdy uzywa aparatu do tego samego i w ten sam sposob co Ty. Np w moim przypadku max dostepna czulosc moglby sie rownie dobrze konczyc na iso400, tak samo 3 kl/s tez by spokojnie wystarczyly, za to przydala by mi sie jak najwieksza liczba Mpix.
Teraz patrzac od strony reportera czy nawet fotografujacego sluby wymagania te sa wrecz calkowicie odwrotne.

A jeszcze odnoszac to do obecnej sytuacji, masz cos do zarzucenia plikom z takiego 1ds mkII jezeli chodzi o "jakosc"? 4 Mpix wiecej niz w 5d a chyba nie ma powodu do placzu?

tataniny
19-05-2008, 11:48
Firmą rządzą księgowi, więc sprzęt dla amatora ma być tani, jak najtańszy. Jeśli tak, to musi być z plastiku i oczywiście "made in china, taiwan itp.".
Dlatego nic tu się nie zmieni. Plastik może być tylko lepszy lub gorszy, lepiej lub gorzej spasowany. Innych materiałów bym się jednak w najtańszym sprzęcie nie spodziewał.

Pozdro - Jacek

konradl
19-05-2008, 11:55
plastik jak plastik, najwieksza wada to imo rozmary dopasowane do krasnalich dloni :)

Laminat
19-05-2008, 12:07
Jeśli chodzi o wymiary sądzę, że do tego są właśnie dodatkowe kalesony w postaci Grip-a. Jeśli komuś za mały to kupuje gripa jeśli mu to nie odpowiada to EOS xxD lub xD. Bo przy obecnym zastosowaniu akumulatorów raczej nie bierze się pod uwagę zwiększonej pojemności, którą można łatwo zastąpić zmianą akumulatora. KIedyś pstrykanie na bateriach CR2 było kosztowne i dlatego Grip dla mnie był głównym powodem przejścia za zasilanie AA. Obecnie grip można traktować jako zmianę uchwytu, bo zasilanie jest już drugorzędne przy wprowadzeniu aku. do body.

konrad
19-05-2008, 12:14
za to przydala by mi sie jak najwieksza liczba Mpix.

Na pewno większa liczba pikseli? Czy może byś wolał, żeby aparat rejestrował większą liczbę szczegółów? Jedno wcale nie idzie w parze z drugim. Choć piksele ładniej wyglądają w prospektach reklamowych.

konradl
19-05-2008, 12:41
Na pewno większa liczba pikseli? Czy może byś wolał, żeby aparat rejestrował większą liczbę szczegółów? Jedno wcale nie idzie w parze z drugim. Choć piksele ładniej wyglądają w prospektach reklamowych.

W parze moze nie, ale nie wiele sie rozmija.
A masz moze jakis pomysl jak w dzisiejszych realiach osiagnac wieksza szczegolowosc przy mniejszej liczbie pix? ...tylko prosze bez takich przykladow jak np slabszy filtr dajacy w zamian dodatkowe efekty w stylu mory.

Pozdr.

konrad
19-05-2008, 13:12
A masz moze jakis pomysl jak w dzisiejszych realiach osiagnac wieksza szczegolowosc przy mniejszej liczbie pix? ...tylko prosze bez takich przykladow jak np slabszy filtr dajacy w zamian dodatkowe efekty w stylu mory.

Od pomysłów to są inżynierowie w Canonie. Nie śmiałbym ich pouczać.

Natomiast jeśli Ty jako użytkownik będziesz wymagał jedynie większej liczby pikseli to ją dostaniesz, bo zwiększyć liczbę pikseli jest bardzo łatwo. Sprawić, żeby taki aparat rejestrował większą liczbę szczegółów, miał większy zakres tonalny jest o wiele trudniej, ale po co się nad tym głowić, skoro klientowi wystarczy zamachać przed nosem specyfikacją z pustymi liczbami przedstawiającymi coraz większą liczbę pikseli i już cieszy się jak dziecko. Co więcej, jest święcie przekonany, że to jest właśnie to, czego potrzebował.

hekselman
19-05-2008, 13:51
... skoro klientowi wystarczy zamachać przed nosem specyfikacją z pustymi liczbami przedstawiającymi coraz większą liczbę pikseli i już cieszy się jak dziecko. Co więcej, jest święcie przekonany, że to jest właśnie to, czego potrzebował.

Co racja to racja ale czy na pewno w tym akurat segmencie rynku?...
Śmiem wątpić czy ci co tu bywają to "pixelożercy".

konradl
19-05-2008, 14:07
Natomiast jeśli Ty jako użytkownik będziesz wymagał jedynie większej liczby pikseli to ją dostaniesz, bo zwiększyć liczbę pikseli jest bardzo łatwo. Sprawić, żeby taki aparat rejestrował większą liczbę szczegółów, miał większy zakres tonalny jest o wiele trudniej, ale po co się nad tym głowić, skoro klientowi wystarczy zamachać przed nosem specyfikacją z pustymi liczbami przedstawiającymi coraz większą liczbę pikseli i już cieszy się jak dziecko.

ale tak wogole to o co Ci chodzi bo ja sie juz gubie... w kolko powtarzasz ten sam slogan ze nieswiadomy uzytkownik, chce coraz wiecej i wiecej pikseli :)
Tak czasem bywa ale np. w moim przypadku jest to calkiem swiadome. Pewnie ze przydalaby sie wieksza rozpietosc, ale czy widzisz jakas REALNA mozliwosc na "skokowe" zrealizowanie tego? Fuji probowal i chyba nadal probuje ale jak widac jakos nie zdobyl przebojem rynku. O widzisz ten fuji to dobry aparat dla Ciebie, z tego co pamietam to ma jakies 6 Mpix ale za to o duzej rozpietosci :)

Co więcej, jest święcie przekonany, że to jest właśnie to, czego potrzebował.

A co jeszcze wiecej wlasnie Ty wiesz lepiej nie dosc, ze od Canona to jeszcze od tego uzytkownika czego on w danej chwili potrzebuje :)

Juz to pisalem ale widze ze nie dociera do Ciebie, ze kazdy ma INNY PUNKT WIDZENIA i inne OCZEKIWANIA?
No chyba ze jedyny sluszny kierunek rozwoju aparatow to taki wedlug twoich wytycznych, a dlaczego? no bo tak Ty uwazasz :)

konrad
19-05-2008, 14:18
Juz to pisalem ale widze ze nie dociera do Ciebie, ze kazdy ma INNY PUNKT WIDZENIA i inne OCZEKIWANIA?

Dociera do mnie, nawet zasmuca, bo dostajemy aparaty według Twojego punktu widzenia z coraz większą liczbą pikseli, które niewiele wnoszą w jakość obrazowania.

Kubaman
19-05-2008, 14:21
"nie idź tą drogą Ludwiku Dorn i psie Sabo."

Proszę, bo będę tu zaraz miał wycinanki.
Następca 5D, to tutaj jest tematem.

konradl
19-05-2008, 14:32
Dociera do mnie, nawet zasmuca, bo dostajemy aparaty według Twojego punktu widzenia z coraz większą liczbą pikseli, które niewiele wnoszą w jakość obrazowania.

Cieszy mnie ze mam taki wplyw na decyzje canona, malo tego nawet na postep technologiczny :) Nastepnym razem jak bede udzielal konsultacji zglosze i twoje postulaty.

A tak serio to chyba na tym ten caly biznes polega zeby krok po kroczku costam ulepszyc, canon to nie manufaktura pana Czesia i musi zadbac zeby mial co robic za kolejne 5, 10 czy 20 lat. A jeszcze co do wyscigu Mpix, to zobacz co sie stalo w przypadku upgradu 20d -> 30d czy nawet 30d -> 40d. Aparaty te maja albo tyle samo pix co ich porzednicy albo naprawde nieznaczaco wiecej...
Tak wiec to ja powiniem jeczec ze Canon mnie nie slucha :)

Pozdr.

"nie idź tą drogą Ludwiku Dorn i psie Sabo."

Proszę, bo będę tu zaraz miał wycinanki.
Następca 5D, to tutaj jest tematem.

No racja, ja juz koncze, szkoda tego pieknego i historycznego watku :)

STYX
19-05-2008, 16:32
Czujecie temat sprzętu Canona znacznie lepiej niż ja to powiedzcie jak to może być. Z jakiego pułapu cenowego może wystartować na rynek nowe body z dużą matrycą. Pal liczho czy to bedzie coś na wzór 40D z nazwą 50D czy może jakieś w prostej linni następca 5D.
Jaką kase należało by szykować na nowe "budżetowe" FF od Canona ? :?

merger
19-05-2008, 16:46
wez obecna cene 5d plus dodaj odpowiednia marze danego tip'a oraz dodatkowy bonus, ze nowosc. mysle, ze w pol roku cena bedzie mniej-wiecej na pulapie obecnej ceny 5tki. jesli mowimy o nastepcy 5d, a zanosi sie, ze bedzie inaczej ;)

Vitez
19-05-2008, 16:48
Jaką kase należało by szykować na nowe "budżetowe" FF od Canona ? :?

Od 5 do 15 tys zł.

dzik
19-05-2008, 17:19
Kiedys w to nie wierzylem ale chyba faktycznie canon obnizy polke na ktorej pojawia sie FF i nastepca 40D juz FF bedzie.
A wszystko przez szkla, EF-S'a porzadnego nie kojarze, sredni to jest 17-55 ale tez to takie szklo na "przeczekanie". L-ki nadal FF i nic sie w tym temacie nie zmienia.
Mysle wiec ze bedzie:
1000D/450D crop
50D(?) FF
3D FF
reporterskie 1D i studyjne 1Ds

STYX
19-05-2008, 17:25
Kiedys w to nie wierzylem ale chyba faktycznie canon obnizy polke na ktorej pojawia sie FF i nastepca 40D juz FF bedzie.
Ale to przecież na szkodę producentowi by wyszło. Zawsze lepiej aby klient miał trzy kroki do szczęśliwości, a nie tylko dwa :)

KubaZowsik
19-05-2008, 20:15
Będzie na pewno, na Sierpień/Wrzesień br:
1. 1000D.
2. uzupełnienie serii o aparat będący pomostem pomiędzy 40D a 5D a który będzie konkurencją Nikon-a D300.
3. Następca 5D. Na 99 % w tym samym korpusie ale z większą liczbą pikseli i na 100 % z ponoć "powalającą czułością ISO".

Tak więc na przełomie Sierpnia/Września nasze oczy ujrzą 3 nowe cyfrowe lustrzanki Canona. Pierwsze co zrobię jak zobaczę je na półce - sprawdzę czy mają fabrycznie brudne matryce .. /które później serwis na Żytniej będzie z łaską i w dodatku niedokładnie - czyścił - w ramach "jednokrotnego" gwarancyjnego bezpłatnego czyszczenia :) / ...

W najwyższej półce - zmian na razie ma nie być ....

Kubaman
19-05-2008, 20:25
o rany, Panowie, nie macie żadnego kredytu zaufania. Stwierdzenia kategoryczne powtarzające to samo co wcześniej powiedział gość testujący puszki C jest laniem wody, miejcież litość.

Ja się natomiast na wypowiedź Corwin'a pierwszy raz od dawna podjarałem. Coś się święci, i to już niedługo - tego jestem teraz pewien.

KubaZowsik
19-05-2008, 20:34
zobaczymy na przełomie Sierania/Września..... Pracuję w branży i mam pewnie informacje.... Jeśli nie sprawdzą się - pierwszy je odszczekam ...

Kubaman
19-05-2008, 20:38
pewnie że sprawdzą :D
ale my to już wiemy od naszej forumowej wróżki ;)

redrash
19-05-2008, 21:14
Będzie na pewno, na Sierpień/Wrzesień br:
1. 1000D.
2. uzupełnienie serii o aparat będący pomostem pomiędzy 40D a 5D a który będzie konkurencją Nikon-a D300.
3. Następca 5D. Na 99 % w tym samym korpusie ale z większą liczbą pikseli i na 100 % z ponoć "powalającą czułością ISO".

No to fajnie. Powiedz jeszcze tylko czy ten "pomost pomiedzy 40D a 5D" bedzie mial pelna klatke?

lempl
19-05-2008, 21:44
Kubaman, psujesz ludziom całą radość:)

STYX
19-05-2008, 21:51
Z wypowiedzi Waszych w tym watku wynika , że napewno będzie w miarę szybko nastepca 5D lub jakieś inne tanie body FF, to może lepiej przeczekać ten czas na jakimś kropkowanym body z optyką w ręku która potem bedzie do 6D :)

Bahrd
19-05-2008, 22:59
pewnie że sprawdzą :D
ale my to już wiemy od naszej forumowej wróżki ;)

Prawda to, ale już Mojżesz nauczał, że:
"Na podstawie zeznania dwóch świadków lub trzech świadków skazuje się na śmierć. Nie skazuje się na śmierć na podstawie zeznania jednego świadka."
A Tomasz Bradwardine z Oxfordu dodał jeszcze:
"I podobnie jak lina spleciona potrójnie jest trudna do zerwania, tak i ta konkluzja dowiedziona trzema sposobami nie będzie łatwa do obalenia."

;)

No to fajnie. Powiedz jeszcze tylko czy ten "pomost pomiedzy 40D a 5D" bedzie mial pelna klatke?

Myślę, że można się tego bezpiecznie spodziewać - D300 "ma wszystko" oprócz FF, a Canon - jak piszą Koledzy wyżej - ma za to obcykaną technologię FF.
No chyba, że "pomost" to będzie 1.3x :mrgreen:

Kolekcjoner
20-05-2008, 04:16
W mojej szklanej kuli zobaczyłem, że któryś z tych wynalazków będzie kosztował ok. 10 kzł ;):D.

W kwestii trzech świadków - a co jeśli byli nasłani :lol:?

W każdym razie na www.dpreview.com - 5D jest już w sekcji "discontinued" :cry: :cry:. Chyba trzeba będzie jakąś stypę wyprawić z tej okazji ;).

Bahrd
20-05-2008, 07:10
W mojej szklanej kuli zobaczyłem, że któryś z tych wynalazków będzie kosztował ok. 10 kzł ;):D.
To chyba ten dla Oskarkowego? ;)

W kwestii trzech świadków - a co jeśli byli nasłani :lol:?
"Jeżeli wystąpi przeciwko komuś krzywdzący świadek, oskarżając go o przestępstwo, to uczynicie mu tak, jak on zamierzał uczynić swemu bratu; i wytępisz zło spośród siebie.
Oko twoje nie ulituje się: życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, ręka za rękę, noga za nogę."

W każdym razie na www.dpreview.com - 5D jest już w sekcji "discontinued" :cry: :cry:. Chyba trzeba będzie jakąś stypę wyprawić z tej okazji ;).
Faktycznie,
robi się apokaliptycznie ;)

STYX
20-05-2008, 08:10
Mocny optymiz w Was jest :) wychodzi na to, że Canon dokopie konkurencji i wrzuci w tym roku na rynek same puszki FF, mało możliwe, ale chciałbym aby tak było.

Kubaman
20-05-2008, 08:33
ale kto mówi o kopaniu konkurencji? Co to ma wspólnego z dobrą puszką?

hofi66
20-05-2008, 11:57
W każdym razie na www.dpreview.com (http://www.dpreview.com) - 5D jest już w sekcji "discontinued" :cry: :cry:. Chyba trzeba będzie jakąś stypę wyprawić z tej okazji ;).
Nieprawda ... http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/ na ostatnim miejscu prezentacji produktu.

Kolaj
20-05-2008, 12:39
Nieprawda ... http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/ na ostatnim miejscu prezentacji produktu.Rano było discontinued. Musieli zmienić. Coś się kroi.

yogi-bear
20-05-2008, 13:15
Rano było discontinued. Musieli zmienić. Coś się kroi.

lol. Też rano tam byłem i był w "discontinued". Może taki żarcik redaktorów? :mrgreen:

gwozdzt
20-05-2008, 14:17
Rano było discontinued. Musieli zmienić. Coś się kroi.
Po prostu nie przewidzieli, ze w dzisiejszych czasach uda sie tak długo utrzymać model na rynku i wyleciał do 'discontinued' ze wszystkimi innymi wcześniejszymi modelami.
Potem im się pewnie posypaly maile i tego rodzynka przywrócili :-)

a co się kroi, to dla mnie jest już w zasadzie jasne:

1) 1000D (wyszło przy wpadce z DPP 3.4.1)

2) podział 5D na wyższy i niższy model (np. "3D" i "50D")* z równoległym utrzymaniem na rynku starej piątki:
http://canon-board.info/showpost.php?p=471821&postcount=1036

3) 24-70/2.8L IS
http://canon-board.info/showpost.php?p=472895&postcount=1053

kiedy?

1000D, "3D" i obiektyw na Photokinę (zapewne jak zwykle na koniec sierpnia)

"50D" jakieś pół roku później - pojawi się zapewne jako następca 40D i wtedy też dzisiejszy 5D faktycznie stanie się 'discontinued'

* "50D", "3D" - przykładowe!

lempl
20-05-2008, 14:30
Tak, powstał jak Feniks z popiołów! Ten wątak jest nieśmiertelny!!
:mrgreen:

STYX
20-05-2008, 14:45
.......
1) 1000D (wyszło przy wpadce z DPP 3.4.1)

2) podział 5D na wyższy i niższy model (np. "3D" i "50D")* z równoległym utrzymaniem na rynku starej piątki:
http://canon-board.info/showpost.php?p=471821&postcount=1036

kiedy?

1000D, "3D" i obiektyw na Photokinę (zapewne jak zwykle na koniec sierpnia)

"50D" jakieś pół roku później - pojawi się zapewne jako następca 40D i wtedy też dzisiejszy 5D faktycznie stanie się 'discontinued'

* "50D", "3D" - przykładowe!
Ło matko, wprost niemożliwe żeby było prawdziwe. Wychodzi z tego , że dziś zakup 5D jeśli sie tym sprzętem nie zarabia dużo kaski po prostu traci sens bo pełnej klatki do okoła będzie w bród :)
Przczekać na kropkowanym body i wtedy za pól roku kupić FF - całe życie fotoamatora w dobie syfry zaczyna sie sprowadzać do wiecznego czekania i kupowania :(
dać se na wstrzymanie z D5 ?

gwozdzt
20-05-2008, 14:53
Ło matko, wprost niemożliwe żeby było prawdziwe.
no to jeszcze jeden cytat:

Marketing Canona to takie dziwne zwierze, że potrafi zrobić większe niespodzianki :) ...

zwracam uwagę kogo cytuję:
http://canon-board.info/showpost.php?p=472475&postcount=1050

i nie, ja absolutnie nic nie wiem :-)
po prostu tak samo czytam forum, interpretuję informacje i wyciągam wnioski.

kmleon
20-05-2008, 15:00
....dać se na wstrzymanie z D5 ?

Na D5 to jeszcze trzeba będzie troche poczekać, ale to u konkurencji... O ile w ogóle ;-)

Ja bym się nie poddawał i dalej czekał... Ale sam nie wiem na co... na pewno niedługo będzie coś nowszego i fajniejszego :-)

Kubaman
20-05-2008, 16:57
Hmmmmmmmmmmmmmmm :shock: :?

5D nie równa sie D5

STYX
20-05-2008, 17:08
5D nie równa sie D5
Znaju, znaju, pierdykłem się :)

zanzibar
20-05-2008, 20:26
Na D5 to jeszcze trzeba będzie troche poczekać, ale to u konkurencji... O ile w ogóle ;-)

Ja bym się nie poddawał i dalej czekał... Ale sam nie wiem na co... na pewno niedługo będzie coś nowszego i fajniejszego :-)

Już nie mogę się doczekać nowego wątku - 5DmkII vs 1DSmkII. Ceny powinny być zbliżone i znowu będzie dylemat...

Bahrd
20-05-2008, 21:54
Znalazłem trzeciego świadka :lol:
http://canon-board.info/showpost.php?p=469411&postcount=20

Kubaman
20-05-2008, 23:18
było w tym wątku dwie strony temu, nawet z komentarzem. Ta wypowiedź zresztą wywołała Corwina z jego nowinkami ;)

marekb
20-05-2008, 23:49
konkrety by sie jakies przydały...

merger
21-05-2008, 00:40
Znalazłem trzeciego świadka :lol:
http://canon-board.info/showpost.php?p=469411&postcount=20

yeah! ktos czyta moje posty :D

Kolekcjoner
21-05-2008, 02:57
Nieprawda ... http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/ na ostatnim miejscu prezentacji produktu.

Jest nawet wyjaśnienie ;): http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=27991753 8-).

Mellan
22-05-2008, 13:14
Myślę, że FF 3D i cropp x1.3 7D.

Bahrd
23-05-2008, 00:09
"An all new AF system consisting of 29 pts, as follows:
--- + * + * +
-- * * + + * *
- + + + + + + +
-- * * + + * *
--- + * + * +

Most are x-type, centre cluster is high precision for f/4 or faster, all are x-type to f/5.6 and centre cluster allows AF for f/8. Yes AF at more than one point for f/8.
Specs should be:

FF with 16.4MP, Improved AA filter, 7fps for 21 RAW, jpg only limited by card size, enhanced digic IIIA, Improved WB sensor, WideGamut RGB support, since DSLRs can capture colours outside AdobeRGB, 14 bit
ISO 100-3200 standard 50, 6400 via CF, real gaskets around all buttons and doors and an o-ring built-into lens mount, 3" 1MP LCD, with wide colour gamut and protective coating, -/+ 3EV exposure scale
2.5% spot meter, 2, 5, 10 or 20s self timer
Wireless flash transmitter built in, 97% VF coverage with 0.78x magnification, 22mm eyepoint, 3, 5 or 7 bracket shots.
MLU button - Akustyk! To musi być fake, nie? ;)
Live view with AF available like Nikon, 29 pt AF system as described above
AF can use colour and distance information, Joystick selection option for AF points, 47 zone matrix metering, Three setting highlight tone, adjustment (similar to Fuji), voice annotation
800g, 2300mAh Li Ion battery - 1200 RAW shots,
BG-E5W - Wifi grip, with vertical controls, second battery, sealing, more curvaceous and integrated design, - czyli jak EOS 3?
No built-in flash
$3199 - czyli 10kPLN? ;)

New goodies also announced at same time:
ETTL III, new 600 EX (GN 60), 280 (GN 28 ) EX flash and MT-34 EX (wireless)

17-40 f/4L II improved at all FL and designed for improved corner performance and centre sharpness, spectra coatings. Still 77mm since it's f/4."

akustyk
23-05-2008, 00:41
-/+ 3EV exposure scale

to by akurat bylo bardzo fajne. jak juz wielokrotnie mowilem, to jest skandal, zeby do matrycy o rozpietosci tonalnej lekko 7 EV dawac drabinke na 4 EV
moze akurat sie ten cud zdarzy

2.5% spot meter, 2, 5, 10 or 20s self timer

watpie. Canon nie uprawia folderowego gadzeciarstwa w desen Nikona.

Wireless flash transmitter built in, 97% VF coverage with 0.78x magnification, 22mm eyepoint, 3, 5 or 7 bracket shots.

ale po co ma byc transmitter, jesli mozna sprzedac 580EX? nie dac klientowi mozliwosci wydania dodatkowej kasy?
to nie brzmi jak Canon

MLU button - Akustyk! To musi być fake, nie? ;)

musi

800g, 2300mAh Li Ion battery - 1200 RAW shots,

znaczy co? inna bateria niz w 5D/10D/20D/30D/40D ?
nie lykam tego pomyslu

New goodies also announced at same time:
ETTL III, new 600 EX (GN 60), 280 (GN 28 ) EX flash and MT-34 EX (wireless)

na jaki czort Canon wypuszczalby rok temu uszczelniane 580EX gdyby teraz mial wprowadzic jego zamiennik?

czy ten kto to pisal nie mieszka przypadkiem w Amsterdamie? no, albo Bogocie?

17-40 f/4L II improved at all FL and designed for improved corner performance and centre sharpness, spectra coatings. Still 77mm since it's f/4."[/I]
nie sadze. po co dawac klientowi wybor (do tego, o zgrozo, tanszy), jesli moze sobie kupic nowe 16-35. szkoda moze nerki tego klienta, ale zielone papierki w koncu Canonowi nie smierdza :)

Kolekcjoner
23-05-2008, 06:23
https://canon-board.info/imgimported/2008/05/previous-1.gif
źródło (http://www.skyscrapercity.com/images/smilies/previous.gif)
Albo ktoś wie, że dzwoni ale nie wie w którym kościele ;) 8).

Bahrd
23-05-2008, 08:43
czy ten kto to pisal nie mieszka przypadkiem w Amsterdamie? no, albo Bogocie?
Nie wiem, ale może by tam wysłać R&D Canona ;)

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/previous-1.gif
źródło (http://www.skyscrapercity.com/images/smilies/previous.gif)
Albo ktoś wie, że dzwoni ale nie wie w którym kościele ;) 8).
Sugerujesz, że to dane nowego Nikona? :lol:

lempl
23-05-2008, 14:28
Canon i wireless transmiter?! hehe:mrgreen:
Mi to wygląda na kolejne wyśnione body. Swoją drogą ludzie to mają fajnie, mi to się jakieś BF/FF śnią a takiemu to nowe_świeże_i_pachnące_5dmk2_a_może_nawet_3d.. . ehh...

akustyk
23-05-2008, 14:46
znaczy sie, tak realnie, to patrzac na test 450D na dpreview i to co Canon urzadzil przy taaaaaakim upakowaniu pikseli, to w tym nowym 5D nawet jakby wcisneli 20Mpix, to przy uczciwej realizacji jakosc zdjec wgniatalaby w ziemie wszelka "konkurencje" typu D300. i po raz kolejny "amatorskie" body Canona robiloby wstyd "profesjonalnym" Nikonom...

a zwazywszy na przeznaczenie tego body, duzo Mpix jest zdecydowanie realistyczne

snowboarder
23-05-2008, 18:26
Ja tam tylko napisze, ze moje 5D wczoraj sprzedalem...
Nie udalo mi sie kupic D3 i 24-70 przed wyjazdem (tego szkla
nigdzie nie bylo), a teraz slysze jakies nowe szeptania o cudach...
W zasadzie te pare tygodni moge sie wstrzymac z zakupem...

oskarkowy
23-05-2008, 18:40
Ja tam tylko napisze, ze moje 5D wczoraj sprzedalem...
Nie udalo mi sie kupic D3 i 24-70 przed wyjazdem (tego szkla
nigdzie nie bylo), a teraz slysze jakies nowe szeptania o cudach...
W zasadzie te pare tygodni moge sie wstrzymac z zakupem...

O ile sięgam pamięcią w dobre miejsce, to akurat Tobie zależało na jak największej ilości szczegółów na zdjęciach. Dobrze pamiętam?
Jakim więc cudem doszedłeś do takich wniosków, że d3 będzie lepsze? Porównanie tych aparatów pod względem ilości detali wypada zdecydowanie na korzyść 5D.

snowboarder
23-05-2008, 18:46
O ile sięgam pamięcią w dobre miejsce, to akurat Tobie zależało na jak największej ilości szczegółów na zdjęciach. Dobrze pamiętam?
Jakim więc cudem doszedłeś do takich wniosków, że d3 będzie lepsze? Porównanie tych aparatów pod względem ilości detali wypada zdecydowanie na korzyść 5D.

Moim celem jest D3x. Poki go nie ma chcialem na przeczekanie kupic D3
i jak tylko 3x sie pojawi, sprzedac D3 (prawdopodobnie bez straty).
Ale kupno 24-70 Nikona nadal graniczy z cudem...
Jesli 5D II/3D/jak go zwal bedzie na serio tym, o czym przebakuja nagle,
to moze jeszcze zmienie zdanie...

STYX
23-05-2008, 19:01
znaczy sie, tak realnie, to patrzac na test 450D na dpreview i to co Canon urzadzil przy taaaaaakim upakowaniu pikseli, to w tym nowym 5D nawet jakby wcisneli 20Mpix, to przy uczciwej realizacji jakosc zdjec wgniatalaby w ziemie wszelka "konkurencje" typu D300. i po raz kolejny "amatorskie" body Canona robiloby wstyd "profesjonalnym" Nikonom...
a zwazywszy na przeznaczenie tego body, duzo Mpix jest zdecydowanie realistyczne
Kurde, ale lubicie pojechać na te Nikony, a to też dobre aparaty są, a czasem i lepsze.

snowboarder
23-05-2008, 22:47
Ale kupno 24-70 Nikona nadal graniczy z cudem...

Tak jako ciekawostke dodam, ze dla porownania rzadki Canon 200 f2 za $6K
lezy do wziecia od reki w kazdym sklepie :lol:

http://www.bhphotovideo.com/c/product/542292-REG/Canon_2297B002_200mm_f_2_EF_IS.html

Sorry za sformuowanie, ale Canon to na serio banda idiotow...

Kolekcjoner
24-05-2008, 02:33
Kurde, ale lubicie pojechać na te Nikony, a to też dobre aparaty są, a czasem i lepsze.

Pewnie :).

Tak jako ciekawostke dodam, ze dla porownania rzadki Canon 200 f2 za $6K
lezy do wziecia od reki w kazdym sklepie :lol:

http://www.bhphotovideo.com/c/product/542292-REG/Canon_2297B002_200mm_f_2_EF_IS.html

Sorry za sformuowanie, ale Canon to na serio banda idiotow...

No tak rzeczywiście kretyni ich nowe szkła da się kupić w każdym sklepie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:.

Bahrd
24-05-2008, 08:10
Pewnie :).

Oczywiście! Ale od kiedy to ma jakiekolwiek znaczenie? :lol:

panczo
24-05-2008, 10:07
Marketing w nikonie nie śpi. Na szkło 24-70 jest cholendarnie wielka podaż więc i cena jest wysoka, o wiele wyższa niż u canona za taki odpowiednik. Szkło lepsze-fakt ale czy aż tyle ile wynosi różnica w cenie?

Ciekawie zapowiadają się najnowsze premiery obu firm. :)

sergi
24-05-2008, 10:44
Na szkło 24-70 jest cholendarnie wielka podaż więc i cena jest wysoka

chyba miałeś na myśli popyt

panczo
24-05-2008, 10:57
chyba miałeś na myśli popyt

o dzięki. Racja-mój błąd. Już poprawiam.

EDIT///
Zablokowane jest możliwość edycji... ;)

grzanka
24-05-2008, 11:42
Marketing w nikonie nie śpi. Na szkło 24-70 jest cholendarnie wielka podaż więc i cena jest wysoka, o wiele wyższa niż u canona za taki odpowiednik. Szkło lepsze-fakt ale czy aż tyle ile wynosi różnica w cenie?

Ciekawie zapowiadają się najnowsze premiery obu firm. :)

nikonowskie 14-24 powala szerokie katy canona i reszty.

espe
24-05-2008, 13:30
ale nie nakręcisz filtrów dodaj min. czułość 200 i z niektórych ujęć d...

oskarkowy
24-05-2008, 13:43
ale nie nakręcisz filtrów dodaj min. czułość 200 i z niektórych ujęć d...

Fotografia to taka zabawa, że każdy efekt można najczęściej uzyskać na kilka sposobów. Choć faktycznie nie wyobrażam sobie D3 w studio, a znam już ten aparat całkiem dobrze.
Aha, ten superzoom nikona wysypał się koledze po kilku tygodniach. Nie przymykał przysłony i coś tam jeszcze. Na szczęście nie brali się za naprawianie, tylko wymienili na nowy.

espe
24-05-2008, 13:56
Owszem, jednak są sytuacje, w których brak szarego x8 lub 16 cięzko bedzie zastapić lub skorygować w PS, podobnie z IR

oskarkowy
24-05-2008, 13:59
A czy tam nie ma miejsca na filtry żelowe? No i zawsze można się ratować Cokinem do MF.

espe
24-05-2008, 14:06
Nie ma.

akustyk
24-05-2008, 15:24
A czy tam nie ma miejsca na filtry żelowe? No i zawsze można się ratować Cokinem do MF.

tak i nie. zeby tam zalozyc Cokina to trzebaby zrobic recznie jakis nakladany na obiektyw tubus konczacy sie holderem albo, lepiej, pierscieniem do wcisniecia holdera. powinno sie to dac zrobic, ale troche bedzie zabawy, a winietowac to to zapewne przestanie przy dobrych 18 mm (jak nie dalej).

inna kwestia, ze D3 + 14-24 to nie jest zestaw do landszaftow. owszem, mozna nia robic zdjecia, tylko po co isc w tak drogi zestaw, jesli duuuzo taniej mozna kupic 5D + 16-35 II, ktore w tej akurat dzialce fotografii nie bedzie zestawowi Nikona ustepowac, a swoboda korzystania z filtrow na 16-35 akurat bedzie tu duzym plusem

D3 + 14-24 ma wiecej sensu w innych dzialkach fotografii. horses for courses, jak mawiaja wyspiarze

snowboarder
24-05-2008, 16:59
inna kwestia, ze D3 + 14-24 to nie jest zestaw do landszaftow. owszem, mozna nia robic zdjecia, tylko po co isc w tak drogi zestaw, jesli duuuzo taniej mozna kupic 5D + 16-35 II, ktore w tej akurat dzialce fotografii nie bedzie zestawowi Nikona ustepowac, a swoboda korzystania z filtrow na 16-35 akurat bedzie tu duzym plusem

Absolutnie prawda. 14-24 to kompletne nieporozumienie...
Na szczescie 17-35 jest calkiem dobry, a D3x pokaze sie razem
z paroma nowymi szklami, na ktore da sie zalozyc filtry...
Inaczej nie mialoby sensu wprowadzac D3x.

Bahrd
25-05-2008, 09:29
http://www.amazon.com/Canon-Mark-Digital-Field-Guide/dp/0470409509/

lempl
25-05-2008, 13:54
No, no, coś się święci. Miejmy nadzieję, że tym razem się wyświęci.

Publisher: Wiley (November 10, 2008 ) ??

grzanka
25-05-2008, 18:40

D3 + 14-24 ma wiecej sensu w innych dzialkach fotografii. horses for courses, jak mawiaja wyspiarze

Sluszne spostrzezenie. Tym bardziej ze na landszafty ma sie czas i mozna spokojnie wszystkie parametry poustawiac. Mysle ze 16-35 daje rade. Choc bawilem sie tym 14-24 i zwala z nog. Idealne linie proste.

Pozostaje czekac na D400. Wtedy bedziemy mieli dopiero walke.

Kolekcjoner
26-05-2008, 02:26
(....)
Pozostaje czekac na D400. Wtedy bedziemy mieli dopiero walke.

Co - masz zamiar się pojedynkować z tym korpusem :mrgreen:?

yggdrassill
26-05-2008, 13:50

chyba wtedy nowy d400 stanie w szranki z 400d ;)

grzanka
26-05-2008, 17:27

nie, na szczescie oko ma wiecej klatek na sekunde niz D400 i szybciej ostrzy. No i pelna klatka :grin:

maxpawel
26-05-2008, 22:14
No i pelna klatka :grin:

Nie klatka tylko KLATA :p

kwv
28-05-2008, 14:50
Kilka plotek na temat następcy 5D

# 15.3 MP full frame CMOS sensor (vastly improved light-gathering capacity per pixel: improved micro lenses; miniaturized micro circuitry; enhanced signal/noise ratio) 15,3 MP pełnej klatki czujnik CMOS
# Weather sealing same as 1Ds Mark III
# Dual Digic III with all-new “CXR” NR system reported to best 3rd party NR software.
# 14 bit A/D conversion 14 bitowy przetwornik A / D konwersji
# ISO 12800 (CF up to 25600) ISO 12800 (CF do 25600)
# Reported 1 2/3 stop sensitivity improvement
# All-new 29-point TTL CMOS sensor with 12 13 cross-type for F/2.8 or faster lens
# Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses
# 300.000 ekspozycji trwałości migawki
# 6.0 / 3.0 fps
# 3,0 “LCD 922.000 pikseli
# EOS Integrated Cleaning System
# Live View
# 6 / 3 fps ciągłe do 68 klatek
# Sugerowana cena producenta 3499 dolarów,

http://skocz.pl/5dmark2

źródło (http://www.techfresh.net/wp-content/uploads/2007/07/eosbig.jpg)

habakuk
28-05-2008, 15:14
Kilka plotek na temat następcy 5D

# 15.3 MP full frame CMOS sensor (vastly improved light-gathering capacity per pixel: improved micro lenses; miniaturized micro circuitry; enhanced signal/noise ratio) 15,3 MP pełnej klatki czujnik CMOS
# Weather sealing same as 1Ds Mark III
# Dual Digic III with all-new “CXR” NR system reported to best 3rd party NR software.
# 14 bit A/D conversion 14 bitowy przetwornik A / D konwersji
# ISO 12800 (CF up to 25600) ISO 12800 (CF do 25600)
# Reported 1 2/3 stop sensitivity improvement
# All-new 29-point TTL CMOS sensor with 12 13 cross-type for F/2.8 or faster lens
# Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses
# 300.000 ekspozycji trwałości migawki
# 6.0 / 3.0 fps
# 3,0 “LCD 922.000 pikseli
# EOS Integrated Cleaning System
# Live View
# 6 / 3 fps ciągłe do 68 klatek
# Sugerowana cena producenta 3499 dolarów,

http://skocz.pl/5dmark2

źródło (http://www.techfresh.net/wp-content/uploads/2007/07/eosbig.jpg)

IMO mało prawdopodbne.

wain
28-05-2008, 15:43
IMO mało prawdopodbne.

tez tak uwazalem.. ale po wypowiedzi uzytkownika Corwin, hm... wyglada jakby canon chcial rozdzielic linie reporterska na FF i crop. wiem ze brzmi to na szalony pomysl ..

nikon ma latwiej:
-reporterski crop = d300
-reporterski ff=d3,
-studyjny sprzet=zapowiadane d3x

a u canona wyglada jakby sie szykowal do silnego przegrupowania... w kazdym razie jesien zapowiada sie jeszcze bardziej ciekawie niz poprzedniego roku.

habakuk
28-05-2008, 15:55
no niechby. ale widzę duże ALE. takie 5dmk2 - przy spodziewanej świetnej jakości obrazka, niewiarygodnie wysokich czułościach, niezłym AF, szczelności i 6 fps i spodziewanej cenie byłby w pierwszej kolejności rywalem dla 1dmk3.

Roni
28-05-2008, 16:00
Niech jeszcze zrobia magnezowego gripa i bedzie super.
Poczekamy, zobaczymy... mam nadzieje, ze najpozniej na Photokinie.

wain
28-05-2008, 16:08
no niechby. ale widzę duże ALE. takie 5dmk2 - przy spodziewanej świetnej jakości obrazka, niewiarygodnie wysokich czułościach, niezłym AF, szczelności i 6 fps i spodziewanej cenie byłby w pierwszej kolejności rywalem dla 1dmk3.

no wlasnie .. w calej tej ukladance nie pasuje obecnosc 1dmk3 .. bo jak na reporterska puszke z cropem to za maly mnoznik w stosunku do ff zeby nabijac mm i zeby spokojnie wspolistniala obok takiego reporterskiego FF.. no chyba ze cenowo to jakos uzasadnia ;). w kazdym razie zagadka jest i ciekaw jestem jak to canon rozwiaze...

Naps
28-05-2008, 16:30
a widzieliscie za ile juz mozna 1dmk3 kupic? i na ile prawdopodobnie cenia nowe 5dmk2?ktore przeskoczy cenowo to pierwsze.....

STYX
28-05-2008, 19:29
A może Canon boi się strzelić sobie w stopę i w ogóle następcy 5D w prostej linii nie będzie ? Dziwne , że tak długo nie ma.

dzik
28-05-2008, 23:16

To mnie dziwi, 40D ma 9AF wszystkie krzyzowe przy 5.6

Allensteiner
29-05-2008, 12:19
wracając do: http://www.amazon.com/Canon-Mark-Digital-Field-Guide/dp/0470409509/

"Product Description
Digital Field Guides are bestselling, beautiful books that deliver information to the consumer in an easy-to-understand way. The Canon EOS 5D Mark II Digital Field Guide will feature over 300 beautiful pictures by acclaimed photographer Charlotte Lowrie. This portable guide will be perfect for professional photographers to take with them anywhere to reference at any time. It’ll help readers better understand this complicated camera and show them how to get the exact shot they want every time. "

jak widać Charlotte natrzaskała już co najmniej 300 fotek nowym 5dmkII :)

Kubaman
29-05-2008, 12:29
najbardziej urzekło mnie oferowanie produktu opisywanego czasem przyszłym..

Kolekcjoner
29-05-2008, 13:53
Jeśli jedynkę zostawią bez zmian do przyszłego roku to spokojnie wypasiony FF w segmencie "ciut niżej" ;) może się pojawić. Zresztą możliwości jest więcej, a martketing Canona już nieraz udowadniał że sporo potrafi :). Przy umiejętnym pozycjonowaniu spokojnie da się wcisnąć puszkę poniżej marka tak, że nie będzie mu zagrażać.

habakuk
29-05-2008, 15:41
Jeśli jedynkę zostawią bez zmian do przyszłego roku to spokojnie wypasiony FF w segmencie "ciut niżej" ;) może się pojawić. Zresztą możliwości jest więcej, a martketing Canona już nieraz udowadniał że sporo potrafi :). Przy umiejętnym pozycjonowaniu spokojnie da się wcisnąć puszkę poniżej marka tak, że nie będzie mu zagrażać.

to już znamy. piekna matryca z dupnym AF :lol:

Mellan
30-05-2008, 13:14
Twój link, Allensteiner, już nie działa
"Looking for something?
We're sorry. The Web address you entered is not a functioning page on our site". :(
Skoro są egzemplarze przedprodukcyjne, 5D MkII raczej napewno wejdzie jesienią. Ciekawe ilu z czytających ustawi się w kolejce, a ilu myśli o kupnie staruszka :)

Kolekcjoner
30-05-2008, 15:48
(...)Ciekawe ilu z czytających ustawi się w kolejce, a ilu myśli o kupnie staruszka :)

Myślę że i jednych i drugich nie zabraknie. Dla wielu osób obecna/stara piątka jest zupełnie wystraczająca.

krzysiek29
30-05-2008, 18:20
Dla wielu osób obecna/stara piątka jest zupełnie wystraczająca.

Gdy wychodzi nowy model stary zwykle "przestajeć" robić foty to przecież taka stara prawda 8-) .

Sober
30-05-2008, 18:35
W sumie mogą planować premiery z wyprzedzeniem... w starych modelach może być zaszyta jakaś data po której włącza się specjalny układ obniżający ostrość ;-)

W ten sposób mieliby ciągły postęp bez wysiłku :D

akustyk
30-05-2008, 18:35
Gdy wychodzi nowy model stary zwykle "przestajeć" robić foty to przecież taka stara prawda 8-) .

czy ja wiem. jakby nowa piatka miala uszczelki, to sie zes* i na chlebie 2 miesiace sie bede zywil, ale ja sobie kupie. a jak nie to bedzie stara piatka i tez krzywdy nie bedzie :)

Allensteiner
30-05-2008, 21:14
Twój link, Allensteiner, już nie działa
"Looking for something?

no cóż, trudno, co zrobić
grunt, że sedno sprawy uwieczniłem po wsze czasy :)

myst
30-05-2008, 21:46
ja bym wymienił chętnie 40D na nową piąteczkę głównie ze względu na to że stara piąteczka ma, jak dla mnie dużo wolniejszy AF niż 40D. Były by dwie FF, zamiast FF i kompromisu do szybkich scen... Ale chyba w kolejce to raczej się ustawiał nie będę - najpierw poznam choroby wieku dziecięcego np. na tym forum :)

Kolekcjoner
31-05-2008, 15:23
W sumie mogą planować premiery z wyprzedzeniem... w starych modelach może być zaszyta jakaś data po której włącza się specjalny układ obniżający ostrość ;-)

W ten sposób mieliby ciągły postęp bez wysiłku :D

I stały odpływ klienów :).

(...)... Ale chyba w kolejce to raczej się ustawiał nie będę - najpierw poznam choroby wieku dziecięcego np. na tym forum :)

Ojj.. możesz się zniechęcić ;).

snowboarder
31-05-2008, 15:51
na chlebie 2 miesiace sie bede zywil, ale ja sobie kupie...

Hej, chyba az tak zle nie bedzie ;-)
A czas najwyzszy zebys Barek przestal sie cropem ograniczac.
Ja mam teraz tylko 40D i ostatni weekend to byl jakis nightmare
Zdjecia robi to to ladne, ale uzywac tego sie za chiny nie da...
Jak zalozylem moj 16-35 na 40D i spojrzalem w wizjer, to myslalem,
ze ze smiechu umre :lol:
BTW Nikon 24-70 pojawil sie w B&H, nie wiem ile sztuk "rzucili", ale
zniknely w przeciagu paru minut. Nikon na serio jakies jaja sobie robi...
Ciekawe co bedzie pierwsze - da sie w sklepie kupic Nikona 24-70
czy Canon pokaze nowa piatke :lol:

myst
31-05-2008, 18:21
Ojj.. możesz się zniechęcić ;).

Nie - już się przyzwyczaiłem przy zakupie 40D że wszyscy psioczyli, a w niektórych zastosowaniach godnie zastępuje 5D...
Mam tu paru gości upatrzonych, których spostrzeżenia dziwnym trafem pokrywają się w większości z moimi ;)
Już wiem, że będę głównie szukał odpowiedzi na pytanie 5DMarkII czy 1DsMarkII (używka zapewne)... pożyjemy, zobaczymy - na pewno na początku będą bateryjki, linijki itp, ale liczę że uda się odfiltrować jakieś konkrety :grin:

Arek_Gd
04-06-2008, 10:29

Ale mogę powiedzieć, że nowa puszka pomiędzy obecnym 5D a jedynkami będzie naprawdę ciekawym aparatem. Jednak dla większości fotografów a nie "posiadaczy najnowszego sprzętu" już 5D jest naprawdę wystarczającym sprzętem do robienia super zdjęć.

Pozdrawiam,
Corwin

Chciałem Was zapytać o spekulacje dotyczące ceny za nowe body FF. I to przy założeniu że wychodzą 2 modele - jeden pozycjonowany poniżej 5D a drugi powyżej.

Wiem że to wróżenie z fusów, ale tendencja za cenę nowego body DSLR widać cały czas spada (np 20D-30D-40D) a ja akurat jestem na rozdrożu - czy kupić 2 porządne obiektywy do mojej 40D (i poczekać na FF) czy kupić jako drugie body 5D z jasną ale tanią stałką...

gwozdzt
04-06-2008, 10:40
Chciałem Was zapytać o spekulacje dotyczące ceny za nowe body FF. I to przy założeniu że wychodzą 2 modele - jeden pozycjonowany poniżej 5D a drugi powyżej.
ja bym zaspekulował tak: :-)
- pozycjonowany poniżej - aktualna cena 5D
- pozycjonowany powyżej - startowa cena 5D

MMM
04-06-2008, 11:18
To było jakieś ~4000$ na początku (po tamtym kursie ok. 13000 PLN). Dzisiaj to wychodzi z 8000-9000PLN, IMO trochę dużo.

krzysiek29
04-06-2008, 13:04
- pozycjonowany poniżej - aktualna cena 5D

pozycjonowany poniżej/powyżej ale pod względem czego puszki czy obrazka?

Puszki już chyba nie można bardziej uprościć niż 5D. Można za to dać 24MPx, które to marketnigowo będzie dobrze widziane (sony ma mieć 24 MPx ).
Natomiast puszkę powyżej to bym widział 16MPx, uszczelniona i z AF przynajmnej z 40D i pewnie obie będą się różnić LCD.

Laminat
04-06-2008, 14:00
Co tutaj filozofować :) czy wróżyć z fusów. Obserwacja i tyle.
20D - 5D prawie to samo tylko FF i więcej MPx
40D - 6D pewnie miało być do samo tylko FF + więcej MPx tylko wyszedł D3 i D300 i nastąpiła zawieszka systemu Canon więc jak się odwiesi pewnie będzie mały gratis :) zapewne LCD 1MPx + HDMI, bo to jest spójne w przetworniku video. Nic rewolucyjnego się nie spodziewam.

Kolekcjoner
04-06-2008, 16:06
(....)a ja akurat jestem na rozdrożu - czy kupić 2 porządne obiektywy do mojej 40D (i poczekać na FF) czy kupić jako drugie body 5D z jasną ale tanią stałką...

Zdecydowanie szkła :).

Co tutaj filozofować :) czy wróżyć z fusów. Obserwacja i tyle.
20D - 5D prawie to samo tylko FF i więcej MPx
40D - 6D pewnie miało być do samo tylko FF + więcej MPx tylko wyszedł D3 i D300 i nastąpiła zawieszka systemu Canon więc jak się odwiesi pewnie będzie mały gratis :) zapewne LCD 1MPx + HDMI, bo to jest spójne w przetworniku video. Nic rewolucyjnego się nie spodziewam.

To źle się spodziewasz ;).

lempl
04-06-2008, 16:26
To źle się spodziewasz ;).

Coś się pojawiło na wrozka.pl?:)
IMO można się spodziewać wszystkiego co można będzie określić jako 'baby 1ds', zwłaszcza, że podobno mają nas zaskoczyć:shock:
Nawet jak po raz kolejny ktoś poda dokładną specyfikację, to skąd będziemy wiedzieć czy to przeciek z canona czy, jak zwykle, przeciek ze zmazów nocnych?

wojkij
04-06-2008, 16:36
Najfajniej to by bylo gdyby wypuscili 1d mk3 v2 (;))- 10mpix z pelnym ff.

Af swietny, wizjer swietny, puszka swietna, corpa brak, fps super, matryca ideal.

To by byl killer, nic wiecej do szczescia by nie bylo potrzebne wielu osoba wiec pewnie czegos takiego nie zobaczymy...

Gdybym mial kilka miliardow dolarow to moja firma mial aby w ofercie cos takiego(tylko ciekawe co bym pozniej wypuszczal jako nastepce?:P):
1ds - duuzo mpix(~25) - ff, malo fps, natywne iso 50. (20k)
1d - malo mpix(~12) - ff, duuzo fps, mocno wyzylowane iso. (12k)
1dn - srednio mpix(~14-16) - corp 1,6, ~8fps, iso na poziomie aktualnego 1d mk3 (6-9k) (taki 40d na sterydach)

3D - bez gripa i uszczelnien, 16mpix ff, 6fps, af na poziomie 1d mk2 + spot z aktywnym punktem af (8k)
7D - bez gripa i uszczelnien, 12mpix ff, 3fps, af z 40d (5k)
xxD - corp 1,6 itd, bez rewolucji (3k)
xxxD - bardziej wybajerzona puszka supermarketowa. (2k)
xxxxD - plastikowy kastrat komunijny (1,2k)

Wszedzie oczywiscie lepsze lcd, live view z af itd.

KuchateK
04-06-2008, 16:38
To było jakieś ~4000$ na początku (po tamtym kursie ok. 13000 PLN). Dzisiaj to wychodzi z 8000-9000PLN, IMO trochę dużo.
Za Dpreview:
List price (body only)
US: $3,299
EU: €3,699 (inc VAT)
UK: £2,539 (inc VAT)

Dzisiaj dolar duzo mniej, wiec wychodzi jakies 7200 ;)
Czy duzo? Zalezy co to bedzie :mrgreen:

Arek_Gd
04-06-2008, 16:48
Zdecydowanie szkła :).

tak wstępnie 35/1,4 i 24-70/2,8 :wink: , no chyba że te plotki o 24-70/2,8 IS okażą się niebawem prawdziwe. Wtedy i tak bym kupił ten starszy , bo będzie pewnie tańszy :-D

amator nalewek babuni
06-06-2008, 22:49
A macie jakiegos linka z pogloskami o 24-70 f2.8 IS ?

gwozdzt
06-06-2008, 23:17
wątek mamy :-) ale trzeba się w niego trochę zagłębić :-)
http://canon-board.info/showthread.php?p=476510#post476510

oskarkowy
07-06-2008, 10:51

Wychodzi na to, że wszyscy tu chórem uznali, że jest to szkło, bez którego nie mogę w ogóle pracować :mrgreen:
Inna rzecz, że na pewno byłoby miłym urozmaiceniem, gdyby zachowało jakość 24-70L (może lepszą) i dawało dwie działki komfortu.

janmar
07-06-2008, 11:02
[Quote] Niech jeszcze zrobia magnezowego gripa i bedzie super.[Quote]

Hmm,a z czego jest oryginalny grip do 5d ? :-)

hofi66
07-06-2008, 14:01
Stop magnezu ... :)

Macio
08-06-2008, 09:27
Hej, chyba az tak zle nie bedzie ;-)
A czas najwyzszy zebys Barek przestal sie cropem ograniczac.
Ja mam teraz tylko 40D i ostatni weekend to byl jakis nightmare
Zdjecia robi to to ladne, ale uzywac tego sie za chiny nie da...
Jak zalozylem moj 16-35 na 40D i spojrzalem w wizjer, to myslalem,
ze ze smiechu umre :lol:
BTW Nikon 24-70 pojawil sie w B&H, nie wiem ile sztuk "rzucili", ale
zniknely w przeciagu paru minut. Nikon na serio jakies jaja sobie robi...
Ciekawe co bedzie pierwsze - da sie w sklepie kupic Nikona 24-70
czy Canon pokaze nowa piatke :lol:

Tydzień temu sprowadziłem dla znajomego 24-70 w cenie 1700 $ :) Da się ;)

himi
10-06-2008, 18:49
W Polsce też da się kupić szkło w dobrym/b. dobrym stanie za 2700-2800. Z USA masz i tak bez gwarancji, no chyba, że masz taką możliwość.

maci78
16-06-2008, 20:03
a ja się zastanawiam czy jak sprzedam 30D teraz to kupić 5D teraz czy czekać na następcę. 5D teraz cenę ma rewelacyjną...

marekk_ok
16-06-2008, 20:08
a ja się zastanawiam czy jak sprzedam 30D teraz to kupić 5D teraz czy czekać na następcę. 5D teraz cenę ma rewelacyjną...

Po premierze nowej 5D chyba cena starej nie powinna wzrosnac, ale moze sie myle?

TomS
16-06-2008, 20:23
kupuj nie pożałujesz. Ja gdybym dalej czekał to teraz bym żałował wielu ujęć.

Kolekcjoner
16-06-2008, 20:55

Ale co chcesz zostać w ogóle bez aparatu?

dr11
16-06-2008, 21:27
Ja się noszę z zamiarem dokupienia 5D, zostawiając 40D pod 100-400. 5D chciałbym domontować do 24, 50, 85, 150. Uwielbiam małą GO jaką daje lustrzanka a FF tylko to może zmienić na plus :) Chyba, że będę walczył z AF w 5D ale nie spodziewam się jakiejś drastyczniej klapy. Zastanawiam się czasem, czy nie poczekać na następce 5D ale przeważają dwie sprawy: ciekawość nowych FF-horyzontów i ewentualna cena nowego następcy. Możecie mi dopomóc w decyzji? :) (wiem wiem, trochę trollowe pytanie ale jednak to trochę złociszy do wydania, nie robię fot zarobkowo a jedno body już mam)

banan82
16-06-2008, 21:43
dr11 - ja przesiadłem sie 2 tyg temu, jestem tez amatorem, z fotek nie mam zalamanego grosza:) Mialem 30D i nie narzekalem, jednak cena 5D zwlaszcza tutah w Uk (kolo 4000-4300zł) jest super wiec kupilem nowke:) Ze stalkami rewelacja, ogolnie ostrzej jest jak bylo:) Sprezdalem 30D oraz 10-22 zeby jakos zrekompensowac zakup. 10-22 wymienilem na 17-40, dołozylem 2 tys zł i mam 5D:)

Nastepca jak sie pojawi bedzie na pewno na poziomie 6-8tys zł, tak mysle, jak nie wiecej:) Mysle ze jesli nie chcesz bajerow ktorych 5D nie ma to przy obecnej cenie nie ma nic lepszego w canonie dla amatora:)

Mellan
16-06-2008, 21:53
Nie spotkałem się by ktokolwiek żałował przesiadki na piątkę. Ciśnienie rynku na nowy model jest duże, więc myślę że cena będzie odpowiednia. Oczywiście to gdybanie i wróżenie z fusów, ale myślę że 9k zł jest realne. To praktycznie podwójna cena piątki. Ja dałem nieco więcej rok temu, ale ani przez moment nie żałuję, a teraz bym się nie zastanawiał.
Z ff masz wszystko bliżej, szerzej, szkła pracują tak jak zostały zaprojektowane. Do tego inna ergonomia obudowy. Kiedy go bierzesz do ręki i wykonujesz kilka ujęć słysząc ten dzwięk, a potem otwierasz pliki w kompie, nie masz wątpliwości.
Przynajmniej ja nie mam. A gdzieś tam daleko w jakimś zakamarku myśli jawi się w przyszłości 1 Ds MkIII....

banan82
16-06-2008, 22:06
Mellan, a zarabiasz na zdjeciach ?:)
Ci ktorzy foca sluby i zyja ze zdjec spokojnie moga sobie kupowac sprzecior w stylu wlasnie 5tki i kupki eLek, ale ciekawi mnie, czy sa tacy amatorzy ktorzy sie szarpią na piatkę dla samych zdjec i przyjemnosci z nią focenia:)

Mellan
16-06-2008, 22:17
Ci ktorzy foca sluby i zyja ze zdjec spokojnie moga sobie kupowac sprzecior w stylu wlasnie 5tki i kupki eLek, ale ciekawi mnie, czy sa tacy amatorzy ktorzy sie szarpią na piatkę dla samych zdjec i przyjemnosci z nią focenia:)
Pośrednio, moje zarobki nie są uzależnione od ilości zdjęć jakie wykonuję. Te zresztą wykonuję służbową 20-stka i słabszymi szkiełkami. Zajmuję się dokumentami reklamowymi i wszystkim co ma kontakt z elementami graficznymi czy zdjęciami w firmie plus pomoc przy wystawach produktów.
śmiało więc można stwierdzić, że zestaw z mojej stopki nie zarabia na siebie :-?
Póki co...;-)
Swoją drogą myślę, że amatorów o jakich mówisz jest forum całkiem wielu.

Kolekcjoner
16-06-2008, 22:19

Są na mkIII z "s" też 8).

arturs
16-06-2008, 22:30

Ja nie zarabiam.. wszystko co mam w stopce kupiłem bo lubię robić zdjęcia.. 5ki jeszcze nie mam ale sobie kupię jak stwierdzę że mi potrzebna do szczęścia.. jest tu nas takich dużo.. zawodowcy nie gonią za nowościami jeśli nie widzą konkretnej potrzeby zmian, a my amatorzy kupujemy nowości bo starocie nagle przestają robić dobre zdjęcia

banan82
16-06-2008, 22:36
Ja nie zarabiam.. wszystko co mam w stopce kupiłem bo lubię robić zdjęcia.. 5ki jeszcze nie mam ale sobie kupię jak stwierdzę że mi potrzebna do szczęścia.. jest tu nas takich dużo.. zawodowcy nie gonią za nowościami jeśli nie widzą konkretnej potrzeby zmian, a my amatorzy kupujemy nowości bo starocie nagle przestają robić dobre zdjęcia

Wlasnie o to chodzi ze trzeba miec w zyciu jakiegos hopla ktoremu mozna poza normalnymi obowiazkami poswiecac czas i pieniadze:) Czasami mam wrazenie ze na tym forum sa tylko "zawodowcy" ale jednak tak nie jest, niewazne, to byl tylko taki maly OT:)

marekk_ok
16-06-2008, 23:09

No i czytamy CB a to tez wiąże sie z zakupami :-)

arturs
16-06-2008, 23:19
No i czytamy CB a to tez wiąże sie z zakupami :-)

No to podstawa bo skądś musimy przecież wiedzieć że aparat już przestał robić dobre zdjęcia i jest już pełen wewnętrznego fuj i fe... A dzięki CB wiemy to natychmias po zaanonsowaniu nowego modelu dzięki czmu możemy zaplanować kolejne wydatki..

espe
17-06-2008, 00:16
no właśnie tak sobie myślę, że dla wielu osób bardzo nurtującym pytaniem jest cena następcy 5D, właśnie cena ponieważ wiadomo, że będzie to lepszy aparat pod kilkoma (może wieloma) względami. Z kilku jestem pewien spokojnie mogliby sobie darować (więcej MP, "kilka" dodatków), na kilku wielu bardzo zależy (lepszy AF - choć 5D naprawde nie jest taki zły, uszczelnienia - to powinno być już dawno, tym bardziej, że nie kosztuje aż tak dużo - choc nadal da sie bez tego żyć, lepszy LCD - niby nic ale jak ktos zasmakował w LCD D300 lub D3 wie o czym mówię, niby nic ale jednak bardzo przyjemnie jest pracować z takim wyświetlaczem, a i szumy jeszcze na wysokich ISO). Pytanie za ile, jeśli cena byłaby znana i wyniosłaby 9K wielu kupiłoby dziasiaj 5D dopóki trawa cash-back, jeśli cena bedzie oscylować w granicach 7-7,5K (nie sądzę) żałowaliby kupna. Do tego dochodzi kwestia błędów młodości, poprawek itp czyli odczekania roku, może mniej dopóki puszka się nie "ustabilizuje" i spadek cen nowości. No właśnie ale to jest rok, puszki jeszcze nie ma więc może dłużej. Moim skromnym zdaniem dzisiaj doskonałym wyborem jest 5D, trzeba polubić ją jaka jest anachroniczna na obecne rozpędzone technologie, ale z bajkową matrycą (mówię oczywiście o określonym segmencie klientów jak semipro amatorzy, foto ślubne itp). Cena jest na bardzo dobrym poziomie, nie sądzę, aby spadła już znacząco.

Tak sobie myślę, że to w ogóle dość ciekawy rok.

Nikon wycofał sie juz jakiś czas temu z deklaracji (dawnych), że nie ma potrzeby tworzenia puszki FullFrame (kto ma wątpliwości co do plastyki itp polecam porównanie D3 oraz Hassela w studio, tam widać, oprócz rozdzielczości (nie o tym tu mowa) różnicę w trójwymiarowości fotek, kadry są te same, a jednak MF deklasuje). Wielu Nikonowców nie kupi D3 bo jest za drogi, wielu Canonowców nie kupi D3 (tych co stać), bo nie ma tam ciągle nowego 35/1.4 (tego to w ogóle nie ma-nie liczę AI-S) 50/1.4 oraz nowego 85/1.4 (1.2 chyba jednak nie zmieszczą w bagnecie F). To są tak upragnione szkła (wiem coś o tym), że wielu użytkowników Canona nie wyobraza sobie pracy bez nich (mowa o canonowskich odpowiednikach) nieważne, że na tak leciwym 5D, wielu Nikonowców robi Canonem właśnie dla stalek lub siedzi w 2 systemach. Nikon jednak odrobi straty i myślę, że nastąpi to w tym roku. Brakuje mu 2 rzeczy: jasnych stałek i semipro pełnej klatki poniżej 8-9KPLN. Obie myślę, że bedą w tym roku. Czy to D300X, czy też D10 , czy jak go zwał bedzie predzej czy później (za Nikonowcami dla wielu idealna puszką byłby D300 z matrycą 5D). Jeśli chodzi o zoomy to w zakresie do 200mm na dzisaj jest 3:0 dla Nikona, ale znów ten nie ma odpowiedników genialnych C 70-200/4 (IS), 24-105/4. Co ma Canon: STAŁKI i 5D, które po cashbacku można kupic już za 5K i robić cuda. Zoomy też nie są złe, gorsze (mowa o 3 podstawowych 2.8) nie oznacza złe. Paradoksalnie po wielu latach jednak dominacji Canona po wypuszczeniu nowych stałek, z tymi zoomami, które ma, oraz nową puchą FF Nikon może namieszać i pozamiatac rynek (cały czas mowa o segmencie semipro), wielu przejdzie, podobnie z fotografami ślubnymi. . Obcując zarówno z Nikonem i Canonem lepiej przemyślane są moim zdaniem nowe puszki Nikona, z drugiej strony jaki fullframe bedzie kosztował w najbliższym czasie 5K? Oj ciekawy rok, wiele zależy jaki będzie 5dMKII (czy jak mu tam), pytanie też ile bedzie kosztował?
A czarnym koniem bedzie gigant finansowy sony, którego nikt nie lubi, nie ceni, ale który wypusci FF w dobrej cenie, spowoduje ( w ciągu roku), że Canon i Nikon beda musieli obniżyc ceny, który ma Zeissa, który jest jak niemowlę na rynku, a juz szaleje. Z czystej logiki rodzi sie pyatnie gdzie bedzie sony za 5 lat, mając taka technologię, Zeissa i takie pieniądze???

mk307
17-06-2008, 00:50
Sony to robi dobre telewizory albo inaczej trza powiedzieć robiło, poza tym osoby które pracują w branży fotograficznej, mówię tutaj o fotografach z wysokiej półki, czy widziałeś u któregoś z nich coś innego w reku jak C lub N i do ego konkretne słoiki, pomimo że sony usilnie od 6 miesięcy reklamuje swoje cuda. Na markę pracuję się latami. W niskiej, lub średniej grupie aparatów dotrą z tą konkurencyjna ceną do klienta tego który 1 raz w życiu kupuje lustrzankę i to na całe życie z myślą o wyjeździe na urlop i pokazaniu się w stadzie wycieczkowym. Pójdzie do fotojokera i tam mu wepchają sony, bo nikona też mają dużo i canona coś tam ale sony daje największe upusty, ewentualnie mediaexpert czy żer dla skner, zasada jest prosta chcemy zdobyć rynek zasypujemy ludzi reklamami a produkt dajemy później tłum widzi nie ma tego w sklepach wykupili, zaczyna się polowanie ktoś na allegro, gdzieś jakieś opisy że to cudo i szoł trwa. Sprzedaje się ale do jakiegoś czasu a sprzęty firmowe C i N w swojej średniej klasie sprzedają sie cały czas, bo optyki masz kilogramy i lepszej i gorszej, na każda kieszeń, chodliwość handlowo giełdowa tych słoików jest duża.

-jaro-
17-06-2008, 01:03
Mysle, ze nastepca 5 bedzie na pewno lepszy i technologicznie bardziej zaawansowany, ale jakie bedzie robil zdjecia? - mysle o matrycy - to nie wiadomo. Na pewno beda inne, wiec jesli ktos lubi klimat jaki tworzy matryca obecnej 5, to chyba nie trzeba sie zastanawiac, tylko brac, bo mark II bedzie na pewno inny.
jarek

Lulu1988
17-06-2008, 01:33
Pozwolicie trochę poteoretyzować? ;)
Jeśli chodzi o cenę to cały czas mi przychodzi na myśl cena 30D vs 40D, który jest, jakby nie patrzeć, nową konstrukcją. Kiedy rok temu kupowałem 30D (czemu ja, głupi, nie czytałem wcześniej CB :? ) to płaciłem za niego 950euro. W 2 miesiące później na rynek wszedł 40D z początkową ceną wynoszącą ok 1100euro. Po 3 miesiącach 40tka kosztowała nieco więcej niż 30D, kiedy odchodził na emeryturę, czyli ok 1000euro. Z każdym miesiącem cena malała i w końcu zaczął się CashBack - w tym momencie 7-9 miesięcy po wprowadzeniu, odliczając CB, kosztował/kosztuje 800euro (o 150 mniej niż rok temu 30tka).

Wydaje mi się, może źle może nie, że z 5D II może być podobna sytuacja. Załóżmy, że pokażą go światowi we wrześniu/październiku. Po ok. 8 miesiącach, czyli od teraz za rok, jego cena powinna oscylować w granicach 5500-6000zł, co dziś wydaje się niezłą okazją.

marekk_ok
17-06-2008, 09:18
No to podstawa bo skądś musimy przecież wiedzieć że aparat już przestał robić dobre zdjęcia i jest już pełen wewnętrznego fuj i fe... A dzięki CB wiemy to natychmias po zaanonsowaniu nowego modelu dzięki czmu możemy zaplanować kolejne wydatki..
Za takie wsparcie sprzedazy Canon powinien juz od dawna sponsorowac CB:confused: :-)

KvM
17-06-2008, 09:39
Sony to robi dobre telewizory albo inaczej trza powiedzieć robiło, poza tym osoby które pracują w branży fotograficznej, mówię tutaj o fotografach z wysokiej półki, czy widziałeś u któregoś z nich coś innego w reku jak C lub N i do ego konkretne słoiki, pomimo że sony usilnie od 6 miesięcy reklamuje swoje cuda. .
Ten tekst co najwyżej świadczy o Twojej nieznajomości tzw. fotografów z górnej półki.

gwozdzt
17-06-2008, 09:43
Ten tekst co najwyżej świadczy o Twojej nieznajomości tzw. fotografów z górnej półki.
może aby nie tak gołosłownie:
http://www.waclawwantuch.com/
http://www.autofocus.pl/

lempl
17-06-2008, 14:08
Za takie wsparcie sprzedazy Canon powinien juz od dawna sponsorowac CB:confused: :-)

Raczej artursa, bo jak znam życie, znajdzie się tutaj wielu obrońców którzy po premierze 5dmk2, będą jak księżniczka dziewictwa bronić dobrego imienia starego i pomarszczonego 5d:mrgreen:
Hobby polega na wydawaniu kasy i marnowaniu czasu na różne niepraktyczne dziwactwa. Kupowanie nowych puszek itp. świetnie się w tą definicję hobby wpisuje:mrgreen:

marekk_ok
17-06-2008, 14:20
Raczej artursa, bo jak znam życie, znajdzie się tutaj wielu obrońców którzy po premierze 5dmk2, będą jak księżniczka dziewictwa bronić dobrego imienia starego i pomarszczonego 5d:mrgreen:
Hobby polega na wydawaniu kasy i marnowaniu czasu na różne niepraktyczne dziwactwa. Kupowanie nowych puszek itp. świetnie się w tą definicję hobby wpisuje:mrgreen:

Ale po premierze nowej piątki przecież stara przestanie już działać i robić dobre foty :mrgreen:

banan82
17-06-2008, 14:26
stara wybuchnie na miejscu:) po premierze

Kolekcjoner
17-06-2008, 15:06
(....)
Z czystej logiki rodzi sie pyatnie gdzie bedzie sony za 5 lat, mając taka technologię, Zeissa i takie pieniądze???

Odkładając logikę na bok ;) warto się trzymać faktów, a te (przynajmniej giełdowe) pokazują, że od wielu lat większe i to sporo pieniądze ma Canon 8).

Kolekcjoner
17-06-2008, 19:59
To tak dla podtrzymania dyskusji w ten deszczowy wieczór :).

Canon EOS 6D (unknown model name)

Resolution: 14mp Full Frame
FPS: 5fps
LCD:3"
AF: 9 point
ISO: 100-3200
Memory Card: CF
Proc: DIGIC III
Sealing: Some (40D)
Feature: Live View w/AF
Price: $1999 USD

Canon EOS 3D(unknown model name)

Resolution: 20mp Full Frame
OLED: 3"
AF: 19 point
ISO: 50-6400
Memory Card: CF & SD
Proc: DIGIC IV
Sealing: Yes, Full.
Feature: New Live View, Movie mode
Price: $2999 USD

Bahrd
17-06-2008, 20:27
Fajne! Canon chwalił się, że D!G!C IV jest szybszy od pary D!G!C III ;)

KvM
17-06-2008, 21:04
może aby nie tak gołosłownie:
http://www.waclawwantuch.com/
http://www.autofocus.pl/

Dodam np
http://canon-board.info/showthread.php?t=7307
czy
http://www.rafalmizerny.pl/

hrabia_vader
17-06-2008, 21:14

No właśnie ja zamiaruję tak zrobić. Szczerze mówiąc to odkąd przesiadłem się z "analogowego" EOSa na cyfrowego 300D to zaczęło mi od tamtego czasu czegoś brakować. Zmieniłem po drodze puszkę na obecnie używany 30D i nadal nie jestem w pełni szczęśliwy. A pomógł mi w tym forumowicz Trampek. :-) To on z całą perfidią pożyczył mi do zabawy swoje dwie "piątki". Od tamtego czasu brzydzę się wziąść mojej trzydziestki do ręki. I jedynie te cholerne rumory co krążą po sieci powstrzymują mnie przed decyzją o kolejnej zmianie. Kasa już w sumie czeka na koncie. Nawet jak bym 30D nie sprzedał. Ale czekam właśnie na coś w stylu 40D z matrycą FF (czyli taki odrobinę odświeżony 5D z poprawionym AF). Jako amator nie mam wymagań nie z tej ziemi. Miałem piątkę w łapach i wiem na co ją stać - nie mam do niej żadnych zarzutów. Jednak świadomość, że wydałem kasę na 5D kiedy to za 3 miechy za to samo mógłbym mieć model pachnący taśmą produkcyjną...

A jeśli nawet na Photokinie się nic nie pojawi albo cena wszystkich zaskoczy negatywnie - 5D do tego czasu nie podrożeje. Mam taką nadzieję. I kiedyś napewo FF będzie mój. :-)

habakuk
17-06-2008, 21:19
Canon EOS 3D(unknown model name)

Resolution: 20mp Full Frame
OLED: 3"
AF: 19 point
ISO: 50-6400
Memory Card: CF & SD
Proc: DIGIC IV
Sealing: Yes, Full.
Feature: New Live View, Movie mode
Price: $2999 USD

szkoda, że cena tak niska. w przeciwnym razie byłbym gotów wierzyć ;-)

Wini
17-06-2008, 21:25
... Miałem piątkę w łapach i wiem na co ją stać - nie mam do niej żadnych zarzutów. Jednak świadomość, że wydałem kasę na 5D kiedy to za 3 miechy za to samo mógłbym mieć model pachnący taśmą produkcyjną...

Właśnie ten zapach taśmy...Po ok. 12 miesiącach będzie wiadomo tak naprawdę, czy nowy model jest udany, czy następny typu pierwsze 1DMKIII.
Może lepiej zaczekać parę lat z 5D :confused:

espe
17-06-2008, 21:46
Sony to robi dobre telewizory albo inaczej trza powiedzieć robiło, poza tym osoby które pracują w branży fotograficznej, mówię tutaj o fotografach z wysokiej półki, czy widziałeś u któregoś z nich coś innego w reku jak C lub N i do ego konkretne słoiki, pomimo że sony usilnie od 6 miesięcy reklamuje swoje cuda. Na markę pracuję się latami. W niskiej, lub średniej grupie aparatów dotrą z tą konkurencyjna ceną do klienta tego który 1 raz w życiu kupuje lustrzankę i to na całe życie z myślą o wyjeździe na urlop i pokazaniu się w stadzie wycieczkowym. Pójdzie do fotojokera i tam mu wepchają sony, bo nikona też mają dużo i canona coś tam ale sony daje największe upusty, ewentualnie mediaexpert czy żer dla skner, zasada jest prosta chcemy zdobyć rynek zasypujemy ludzi reklamami a produkt dajemy później tłum widzi nie ma tego w sklepach wykupili, zaczyna się polowanie ktoś na allegro, gdzieś jakieś opisy że to cudo i szoł trwa. Sprzedaje się ale do jakiegoś czasu a sprzęty firmowe C i N w swojej średniej klasie sprzedają sie cały czas, bo optyki masz kilogramy i lepszej i gorszej, na każda kieszeń, chodliwość handlowo giełdowa tych słoików jest duża.

...oj marnie Ty się na ekonomii znasz, gdyby nie "plastikowe badziewie" u Canona i Nikona nie byłoby ani 1Ds ani D3

Kubaman
17-06-2008, 22:04

przy konkurencji sony i Nikona cena jest jak najbardziej OK.
Natomiast 20mpx jest raczej nierealne i niepotrzebne bo 17 było by w sam raz aby nie konkurować z dsem. Natomiast ten movie mode to już kompletny kicz.

arturs
17-06-2008, 22:06

ooo... napisz do canona żeby mnie sponsorował ;) please ..... chętnie przygarnę jakąś nową piąteczkę do testów ;)..
co do ekonomii to kolega powyżej ma rację.. sprzedaż napędzają najniższe "badziewne" segmenty - potem z przyzwyczajenia wystarczy coś dokupić i znowu - i już jesteśmy niewolnikami jakiegoś "systemu" - przesiadki bolą niestety więc żeby potem się przesiąść trzeba naprawdę mocnego kopa dostać

Bahrd
17-06-2008, 22:17

Też myślę, że mogą czuć coś w rodzaju: "a hot breath on the neck" ;)
Z kolei 16,7MPx pewnie trafi (po znanym już powiększeniu powierzchni aktywnej pikseli) do nowego reporterskiego 1D..., żeby był "lepszy" niż D3...

lempl
17-06-2008, 23:00
Ten movi mode, to pewnie będzie full hd - kamera video i aparat w jednym!
Nie będzie już w 'Żarty o fotografii' zdjęć skręconych razem kamery i aparatu, bo Canon słucha rynku:mrgreen:

paweleverest
17-06-2008, 23:48
Właśnie ten zapach taśmy...Po ok. 12 miesiącach będzie wiadomo tak naprawdę, czy nowy model jest udany, czy następny typu pierwsze 1DMKIII.
Może lepiej zaczekać parę lat z 5D :confused:

Dżizas - Panowie nie wchodziłem do tego watku z pół roku a tu prosze jak "Na Wspólnej" przegapisz 500 odcinków i nadal goście się medrkuja czy warto kupowac 5D :D - Warto ( bo może być gorzej :D )

Kolekcjoner
18-06-2008, 01:42
(....)czy warto kupowac 5D :D - Warto ( bo może być gorzej :D )

A to jest dobre :D. Zresztą ma zastosowanie w przypadku wielu puszek.

Mellan
18-06-2008, 01:49
Dżizas - Panowie nie wchodziłem do tego watku z pół roku a tu prosze jak "Na Wspólnej" przegapisz 500 odcinków i nadal goście się medrkuja czy warto kupowac 5D :D - Warto ( bo może być gorzej :D )

Ano temat pojemny, dużo się wymyśla :lol:
kolekcjoner palmę pierwszeństwa dzierży.
P.S. Zaniżyłeś ceny nowości, presja rynku podniesie. no i dual digic3.

Kolekcjoner
18-06-2008, 01:56
(....)
kolekcjoner palmę pierwszeństwa dzierży.
P.S. Zaniżyłeś ceny nowości, presja rynku podniesie. no i dual digic3.

Staram się - jakiś taki marazm zapanował 8).

krzysiek29
18-06-2008, 08:00
Natomiast 20mpx jest raczej nierealne i niepotrzebne bo 17 było by w sam raz aby nie konkurować z dsem. Natomiast ten movie mode to już kompletny kicz.

co do cen też tak uważam i dodałbym czynnik nasycenia rynku.
Pewnie będzie te 20 MPx -jest słuszne marketingowo.

Kubaman
18-06-2008, 11:28
w wątku o Nikonach pojawiło się info o prawdopodobnym D700 z FF. Podział 5D na dwie półki FF wydaje się naprawdę bardzo realny.

Wini
18-06-2008, 15:14

Nie bardzo rozumiem, dlaczego mi nawymyślałeś od Wspólnej :mrgreen:
W mojej wypowiedzi "zaczekać z 5D" w znaczeniu powstrzymać się z zakupem jego następcy. 5D mam parę lat, piszę zgodnie z tytułem wątku.

Mellan
19-06-2008, 02:34
Ten wątek to taka kawiarenka. Na jesieni, po premierach świeżych piątek (cały czas myślę że będzie to 3D i 7D) być może bywalcy przeniosą się do wątku o 50D...
...i będzie równie sympatycznie i rzeczowo; jak to "na wspólnej"

AndrzejJK
27-06-2008, 22:51
Premiera Nikona D700 (FF) będzie + - 1 lipca. Myślę, że Canon odpowie kilka dni później. W tym roku premierę ujrzy również Sony A900 (czy jak to się będzie nazywać- z tą samą matrycą co D700 Nikona). Zatem będzie ciekawie. Koniec roku 2008 = 3 nowe korpusy z pełną klatką za mniej niz 10tys:)

Jacek_Z
27-06-2008, 23:00
W tym roku premierę ujrzy również Sony A900 (czy jak to się będzie nazywać- z tą samą matrycą co D700 Nikona).
nie, sony A900 ma mieć 24 MPx, a D700 - 12 MPx. Nie sądzę by Nikon D3X miał te samą 24 MPx matryce co A900, ale to naprawde mało ważne.

maxpawel
28-06-2008, 08:59
nie, sony A900 ma mieć 24 MPx, a D700 - 12 MPx. Nie sądzę by Nikon D3X miał te samą 24 MPx matryce co A900, ale to naprawde mało ważne.A czemu nie? Przecież SONY robi matryce dla lustrzanek NIKONA od dawna to czemu nie mieli by zastosować tej samej matrycy jeżeli spełnia warunki stawiane przez producenta aparatu? Ja teżoczywiście nie wiem i jet to czysta spekulacja ale poparta historią.

Jacek_Z
28-06-2008, 10:25
nie widzę sensu spekulowania na mało istotne sprawy. Niech to będzie matryca Sony - to dla mnie jest obojętne. Zwróciłem uwagę, że D700 i A9000 będą miały inna matryce bo to inne ilość megapikseli.

Kolekcjoner
28-06-2008, 10:53
nie widzę sensu spekulowania na mało istotne sprawy. Niech to będzie matryca Sony - to dla mnie jest obojętne. Zwróciłem uwagę, że D700 i A9000 będą miały inna matryce bo to inne ilość megapikseli.

A wracając do tematu wątka to matryce w nowych "piątkach" będą na pewno wiadomego producenta 8).

Kubaman
28-06-2008, 11:26
nie widzę sensu spekulowaniaale tu są wyłącznie spekulacje :-) Taka natura tego wątku.
na mało istotne sprawy. Niech to będzie matryca Sony - to dla mnie jest obojętne. ja tam nie wiem, ale to co robi SONY w zakresie matryc do tej pory zasadniczo mi nie odpowiada. Nie sądzę, żeby to był mało istotny czynnik - szczerze mówiąc myślę, że najważniejszy, bo ta puszka powinna się wyróżniać w zasadzie jednym - doskonałym obrazem o dużej rozdzielczości. Reszta już jest w D3. Z matrycą Sony to na pewno trudniej wykonalne.

A wracając do tematu wątka to matryce w nowych "piątkach" będą na pewno wiadomego producenta 8).

hmm, jeśli chciałeś mnie zbić z tropu to ci sie udało ;)

Jacek_Z
28-06-2008, 12:43
... ja tam nie wiem, ale to co robi SONY w zakresie matryc do tej pory zasadniczo mi nie odpowiada. Nie sądzę, żeby to był mało istotny czynnik...
cały czas wszyscy wszędzie piszą, że matryce dla nikonów robi sony. Ja w to nie wnikam, ale jeśli matryce do mojego D200 czy teraz do D3 robi faktycznie sony to ja nie mam uwag, niech robią i rozwijają je dalej. Ja jestem zadowolony z nikonów ( z matrycami być może od sony)

Kubaman
28-06-2008, 13:09
tym się z pewnością pięknie różnimy :)

Melonpl
28-06-2008, 13:15
a prawda to ze FF do SONY zrobi Samsung? :)

lempl
28-06-2008, 14:37
Samsung?! Ja słyszałem, że Canon!:mrgreen:

Mellan
28-06-2008, 15:45
Eeee tam! Canon dostarcza tylko pras do cięcia ff na mniejsze, ekonomicznie bardziej uzasadnione formaty :grin: i same ff-y jako jedyny producent.

Kolekcjoner
28-06-2008, 15:47
tym się z pewnością pięknie różnimy :)
Z całą pewnością :D.

a prawda to ze FF do SONY zrobi Samsung? :)
A ja słyszałem, że Volkswagen ;)8).

Mellan
28-06-2008, 16:01
Kolekcjoner: Volkswagen kupuje matryce pocięte w Panasonicu do kamer tylnych...:grin: oczywiście Samsunga

Kolekcjoner
28-06-2008, 16:09
Kolekcjoner: Volkswagen kupuje matryce pocięte w Panasonicu do kamer tylnych...:grin: oczywiście Samsunga

Aha .. to teraz mamy już całkowitą jasność :D.

A wracając do tematu - znów mnie Kubaman pogoni ;).
Na forum DPR (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1029&message=28431083&changemode=1) pojawił się przeciek, że rzekomo ma być coś takiego:
Canon EF-S 18-200mm F 3.5-5.6 IS.
Z innych ciut bardziej wiarygodnych źródeł ;) wynika, że w sierpniu Canon ma pokazać nową wersję 100-400L ma to być takie cuś:
EF 100-400 f/4-5.6L IS w cenie ok. 2000$.

W sumie oba te szkła nie byłyby głupie. Pierwsze jak najbardziej dla tych co nie chcą kupować hybrydy, a chcą mieć jeden obiektyw "do wszystkiego". Drugie też jest pradopodobne choćby ze względu na dość archaiczny IS w obecnej wersji.

Mellan
28-06-2008, 16:21
Strach pomyśleć jak canon nie przedstawi następcy 5D!
Już widzę: konferencje prasowe producenta, dystrybutorów, przedstawicieli władz zarządu, demonstracje fotografów, protesty antyglobalistów, echa w krajach islamskich i prawdopodobną serię ataków terrorystycznych w Japonii i diabli wiedzą co jeszcze...:evil:

Bahrd
28-06-2008, 16:21

Oj, a ja miałem zbierać na TS-E :evil: Mam nadzieję, że to plotka :lol:

maxpawel
28-06-2008, 21:54
Z innych ciut bardziej wiarygodnych źródeł ;) wynika, że w sierpniu Canon ma pokazać nową wersję 100-400L ma to być takie cuś:

O tej nowej wersji 100-400 też słyszałem. Ma mieć IS nowej generacji o stabilizacji 4-5EV (teraz ma 2-3 a różne testy pokazały 2,2EV). I ma mieć zmianę ogniskowej nie pompką a pierścieniem. co do ceny to nie mam bladego pojęcia.

Kolekcjoner
28-06-2008, 22:03
O tej nowej wersji 100-400 też słyszałem. Ma mieć IS nowej generacji o stabilizacji 4-5EV (teraz ma 2-3 a różne testy pokazały 2,2EV). I ma mieć zmianę ogniskowej nie pompką a pierścieniem. co do ceny to nie mam bladego pojęcia.

Ja to słyszałem z dwóch zupełnie niezależnych źródeł stąd ta informacja. Wydaje się logiczne, że Canon powinien to szkło unowocześnić (IS w pierwszej kolejności). Jeśli przy tym minimalnie zwiększą otwór 4,5->4 to będzie bardzo dobrze. Pytanie tylko na ile wzrośnie cena? Jeśli prawdą są te 2000$ to ok. ale coś słabo w to osobiście wierzę /ale może jestem słabej wiary ;):D/.

maxpawel
28-06-2008, 22:20
Też w te 2k$ nie wierzę. Byłoby to o 1,5k$ mniej od poprzedniej wersji przed redukcją ceny. Zresztą ta wielka redukcja też świadczy o planowanej prawdopodobnie wymianie i czyszczeniu magazynów. Ja tam z chęcią wymienię swój obiektyw na nowy ze względu na IS.

Kolekcjoner
28-06-2008, 23:03
Też w te 2k$ nie wierzę. Byłoby to o 1,5k$ mniej od poprzedniej wersji przed redukcją ceny. Zresztą ta wielka redukcja też świadczy o planowanej prawdopodobnie wymianie i czyszczeniu magazynów. Ja tam z chęcią wymienię swój obiektyw na nowy ze względu na IS.

No ja dlatego wstrzymałem się z zakupem, a miałem dziką chęć na ten słoik :).

amator nalewek babuni
29-06-2008, 13:38
Nowa piateczka :)
http://inphotos.org/wp-content/uploads/2007/09/ultimatecanoneos2.jpg

himi
29-06-2008, 13:57
oj, było.....

Kubaman
29-06-2008, 15:18
Też w te 2k$ nie wierzę. Byłoby to o 1,5k$ mniej od poprzedniej wersji przed redukcją ceny.
z tego wynika, że obecne 100-400 kosztowało kiedyś 3500 $ ..
ejże..

Bahrd
29-06-2008, 15:27
z tego wynika, że obecne 100-400 kosztowało kiedyś 3500 $ ..
ejże..

Może kolega miał na myśli polskie ceny, ale wyrażone w $$? ;)

Kubaman
29-06-2008, 17:15
to dolar już tak bardzo upadł? ;)