Zobacz pełną wersję : 5D i co dalej... ?
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Kolekcjoner
20-12-2007, 15:05
A jak z ostrością w podglądzie ? W 10D jest taki motyw, że obraz wyostrza się po jakiejś sekundzie. Niby nic ale jest to denerwująca przypadłość. Uporali się z tym w 5D ?
10D (bez obrazy to bardzo fajny aparat) ale muł jakich mało. 5D przy nim to rakieta - nie ma żadnych zauważalnych opóźnień - używałem sporadycznie ale na to bym zwrócił uwagę, bo takie rzeczy mnie strasznie denerwują.
Ja bym wziął głęboki oddech ;):) jeszcze raza puszkę do ręki i sprawdził. Może format karty coś pomoże?
Monii - po ostatnim teście na forum Nikona - 5D stał się niemal relikwią dlatego jakakolwiek krytyka tego zabytku ;) może się spotkać z ostrą reakcją także musisz Nam wybaczyć - nie masz wyjścia :lol:.
a ja radzę nie przypalać przed studiem;).Wiem, że to dla weny, ale czas strasznie spowalnia..;)
Tak powaznie to po raz którys porównuje sie amatorskie lustro 5D do profi D3 (na innym forum mi sie kiedyś już dostało za nazywanie 5D aparatem profesjonalnym;) )
10D (bez obrazy to bardzo fajny aparat) ale muł jakich mało. 5D przy nim to rakieta - nie ma żadnych zauważalnych opóźnień - używałem sporadycznie ale na to bym zwrócił uwagę, bo takie rzeczy mnie strasznie denerwują.
Ja bym wziął głęboki oddech ;):) jeszcze raza puszkę do ręki i sprawdził. Może format karty coś pomoże?
To mnie uspokoiłeś :) Przypadłość "dziesiątki" w tym temacie wynikała z jego konstrukcji a nie karty. Poruszaliśmy tą kwestię dawno temu. Ale widzisz nie wszystkie mankamenty Canon poprawia. Weźmy kolejną sprawę. Wyświetlanie ISO w wizjerze. Tej funkcji nie było w następcach 10D i z tego co wiem to i w 5D sprawę skopali. Niby jest, ale tylko w momencie włączania. Dlaczego nie może być wyświetlana na stałe. Jest to bardzo pomocna informacja i nie powinna być chowana gdzieś w menu.
Niby jest, ale tylko w momencie włączania. Dlaczego nie może być wyświetlana na stałe. Jest to bardzo pomocna informacja i nie powinna być chowana gdzieś w menu.
oszczędność baterii...?? ;)
w 30D jest, ale też na przycisk...:(
oj przydałoby sie na stałę...
Makudonarudo
20-12-2007, 22:07
Witam
Przed chwilą spotkałem się ze zdjęciem najprawdopodobniej z aparatu 5D.
5340 - 3810 (20 Mpix) . czy jest to możliwe??
(w exifie ma jak byk 5D , a w galerii było jeszcze kilka zdjęć , z 5D już o poprawnej rozdzielczości)
Witam
Przed chwilą spotkałem się ze zdjęciem najprawdopodobniej z aparatu 5D.
5340 - 3810 (20 Mpix) . czy jest to możliwe??
(w exifie ma jak byk 5D , a w galerii było jeszcze kilka zdjęć , z 5D już o poprawnej rozdzielczości)
Pewnie interpolowane ;)
ArturBonoVox
22-12-2007, 00:34
Witam, wlasnie dolaczylem do grupy podwyzszonego ryzyka - cisnienie zakupu. Chce kupic 5D. I teraz czy to wlasciwy moment? Mk II pewnie bedzie poza zasiegiem cenowym dla mnie. Teraz 5D z cashbackiem jest do wziecia za 5500 zl. Teraz pytanie czy po Nowym Roku cena bedzie znacznie nizsza? Brac teraz czy czekac?
Witam, wlasnie dolaczylem do grupy podwyzszonego ryzyka - cisnienie zakupu. Chce kupic 5D. I teraz czy to wlasciwy moment? Mk II pewnie bedzie poza zasiegiem cenowym dla mnie. Teraz 5D z cashbackiem jest do wziecia za 5500 zl. Teraz pytanie czy po Nowym Roku cena bedzie znacznie nizsza? Brac teraz czy czekac?
Brać. Mój 5D jest właśnie "w drodze" ;) Tzn prawie, bo w czwartek DHL paki nie chciał przyjąć :( No ale, przed 2008 bedzie :)
Quadrifoglio
22-12-2007, 00:44
Nie sądzę - 5 tys to minimum. 5DII znowu pewnie poszybuje w okolice cenowe D300+
Ja tam sie nie będę onanizował, wejdzie następca 5D, będzie czas na kupno. Ale dla ciebie decyzja jest już prosta - to co najważniejsze masz.
Weźmy kolejną sprawę. Wyświetlanie ISO w wizjerze. Tej funkcji nie było w następcach 10D i z tego co wiem to i w 5D sprawę skopali. Niby jest, ale tylko w momencie włączania.
Jest w 30D. Pojawia się w tym samym miejscu gdzie czas.
Ja tego nie uważam za jakąś wadę, jak chcesz zobaczyć w wizjerze jakie jest ISO to wciskasz środkowy przycisk ale nie kręcisz kółkiem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak wyjdzie następca to jeszcze cena zleci. Zobacz jak było z 30D. Też był cashback i cena była ok 3500zł a po wyjściu 40D spadła prawie od razu do ok 3000zł.
Chce kupic 5D. I teraz czy to wlasciwy moment? Teraz pytanie czy po Nowym Roku cena bedzie znacznie nizsza? Brac teraz czy czekac?
Jak wyjdzie następca to jeszcze cena zleci. Zobacz jak było z 30D. Też był cashback i cena była ok 3500zł a po wyjściu 40D spadła prawie od razu do ok 3000zł.
tak jak kolega napisał. Poczekaj do końca stycznia, bo na PMA chyba wreszcie pokażą nastepcę 5D, a wtedy cena poleci. A już w szczególności używek.
No to czekam jeszcze miesiąc na następcę 5D, by kupić 5D ;-) Gorzej ze szkłami, te nie stanieją.
Jak nie stanieją to pół biedy. Byleby Canon nie wpadł na pomysł zrobienia z 85/1.8 tego, co z 50. Wtedy ceny mogą nawet skoczyć :???:
Tylko że jak wyjdzie nowe 5D mkII to może się okazać że jest problem żeby dostać 5D. Ja tak miałem jak brałem 20D był problem z kupnem po wejściu 30D. Ja bym brał jak się ma pieniądze.
Tylko że jak wyjdzie nowe 5D mkII to może się okazać że jest problem żeby dostać 5D. Ja tak miałem jak brałem 20D był problem z kupnem po wejściu 30D. Ja bym brał jak się ma pieniądze. no troche dziwne bo długo sie wtedy zastanawiałem wtedy miedzy 20a 30D- 20D długo były dostepne...
Co do szybkosci wyswietlania podgladu to u mnie tez jest DUZE opoznienie w stosunku do 40d - robie tylko w RAW. Pliki z obu aparatow maja podobna wielkosc okolo 12mb. Uzywam tej samej karty na jednym i drugim ultra III i extreme III. Moze ja tez mam cos zle....?
EDIT: WIEM !!!. Az poszukalem przyczyny. Okazalo sie ze z wlaczona C.Fn. Add original decision data zdjecia wyswietlane sa po jakiejs 1s po zrobieniu. wylaczenie tej funkcji przyspiesza ale i tak nie dorownuje 40d..
Wiecej na wolniejszej karcie 40d ma czas podgladu podobny a dodatkowo ta funkcja wogole go nie zwalnia!!!
Tak wogole po co jest ta funkcja? Domyslam sie ze pomaga rozpoznawac czy zdjeice jest strejt from kamera czy juz po procesingu...?
Tak wogole po co jest ta funkcja? Domyslam sie ze pomaga rozpoznawac czy zdjeice jest strejt from kamera czy juz po procesingu...?
ot on
jeśli ją włączysz i kupisz soft Canona możesz udowodnić, ze jesteś autorem zdjęcia, bo w każdym masz zapisane trwale swoje dane ustawiane wcześniej w body. I nie chodzi o exif ale o zaszyfrowanie tego w bajtach obrazu. Ponoć zahacza to trochę o jakieś techniki wywiadowczo-hakerskie.
ot off
Ernest_DLRS
28-12-2007, 06:57
Ja bym poczekał aż wyjdzie następca 5D. Cena 5D praktycznie na bank spadnie, a może sie okaże, że i na 5D mkII będzie taka osobe stać. Poza tym obecne 5D to pierwszy półprofesjonalny Canon z pełną klatką... warto więc poczekać i porównać z nowym modelem.
privilege
28-12-2007, 19:19
Tylko ile to cudo :będzie kosztować ?
https://canon-board.info/imgimported/2007/12/canoneos5dmarkii-1.jpg
źródło (http://www.ste.ag/wp-content/uploads/2007/07/canon-eos-5d-markii.jpg)
mam nadzieję że niczego nie popsują względem obrazowania 8-)
Ten apart ma być odpowiedzią Canona na D300 bo raczej cenowo nie sięga D3... Ile waszym zdaniem może kosztować nowy 5DMkII ?
D300 = 5770.00
5D = 7399.00 -770 = 6629
5D Mk II = ??? myślę że cena 5D spadnie do ceny D300 czyli za jakiś miesiąc uwzględniając spadek D300 stary 5D może kosztować ok 5000 zł wtedy będzie zamiatał po D300 tym bardziej że 5D nie potrzebuje reklamy. Nowy 5DMkII powinien być chyba sporo droższy i w sumie mocno podrasowany tak aby część klientów zastanowiła się czy aby nie lepiej wybrać 5D mkII + jakieś bardzo dobre L czy gołego D3
Oczywiście jesli wogóle w styczniu pojawi się nowy 5D ?
Ps...Sprzedałem aparat czekam na drugi więc tak sobie z fusów wywróżyłem :mrgreen:
Tylko ile to cudo :będzie kosztować ?
http://www.ste.ag/wp-content/uploads/2007/07/canon-eos-5d-markii.jpg
mam nadzieję że niczego nie popsują względem obrazowania 8-)
Ten apart ma być odpowiedzią Canona na D300 bo raczej cenowo nie sięga D3... Ile waszym zdaniem może kosztować nowy 5DMkII ?
D300 = 5770.00
5D = 7399.00 -770 = 6629
5D Mk II = ??? myślę że cena 5D spadnie do ceny D300 czyli za jakiś miesiąc uwzględniając spadek D300 stary 5D może kosztować ok 5000 zł wtedy będzie zamiatał po D300 tym bardziej że 5D nie potrzebuje reklamy. Nowy 5DMkII powinien być chyba sporo droższy i w sumie mocno podrasowany tak aby część klientów zastanowiła się czy aby nie lepiej wybrać 5D mkII + jakieś bardzo dobre L czy gołego D3
Oczywiście jesli wogóle w styczniu pojawi się nowy 5D ?
Ps...Sprzedałem aparat czekam na drugi więc tak sobie z fusów wywróżyłem :mrgreen:
Dosc czesto pojawia sie w sieci ten prototyp, ale raczej fake bo gdzie direct PRINT !!!!!!!>???????????
Niech wychodzi nowy, już zacieram ręce...na 5d mk1
Kolekcjoner
28-12-2007, 19:49
To 100% fake 8).
To 100% fake 8).
A to (OT): http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=26194442 :???:
privilege
28-12-2007, 21:14
Ale ile ten "fake" bedzie kosztował ???
Ale ile ten "fake" bedzie kosztował ???
Nobody has "faking" idea! ;)
Niech wychodzi nowy, już zacieram ręce...na 5d mk1
A do mnie doszła właśnie "stara i w ogóle nie nadająca się już do niczego" nowiutka piątka ;) Aparat MIÓD, w porównaniu do 30D jakość obrazowania jest niesamowita. W połączeniu z 24-70 F2.8 L działa to na prawdę świetnie. Już nie mogę się doczekać testów z 35mm F1.4 i 135mm F2.0 ;) Także polecam wszem i wobec :)
Żeby nie było gołosłownie - 2 fotki testowe z nowej puchy, strzelone od tak na spacerku z chrześniakiem moim ;)
http://home.autocom.pl/macio/kacperek_1.jpg
http://home.autocom.pl/macio/kacperek_2.jpg
;)
borkomar
29-12-2007, 03:10
A do mnie doszła właśnie "stara i w ogóle nie nadająca się już do niczego" nowiutka piątka ;) Aparat MIÓD, w porównaniu do 30D jakość obrazowania jest niesamowita. W połączeniu z 24-70 F2.8 L działa to na prawdę świetnie. Już nie mogę się doczekać testów z 35mm F1.4 i 135mm F2.0 ;) Także polecam wszem i wobec :)
Żeby nie było gołosłownie - 2 fotki testowe z nowej puchy, strzelone od tak na spacerku z chrześniakiem moim ;)
;)
Sorry za OT ale druga fota jest świetna;-)
Ernest_DLRS
29-12-2007, 03:25
Dokładnie... drugie świetne i generalnie fajnie szkło ostrzy... No ale czego po L'ce sie spodziewać :)
Piątka to świetny sprzęt swoją drogą. i długo takim pozostanie...
Sorry za OT ale druga fota jest świetna;-)
Dzięki, nie nastawiałem się na jakiś artyzm, od tak testy sprzętu. Ale muszę powiedzieć, że 24-70 przy 5D czuje się jak ryba w wodzie (takie moje odczucie), w porównaniu z 30D. Po prostu wreszcie 24-70 to 24-70 a nie jakieś ~39-112mm ;) Dodatkowo wydaje mi się że jest znacznie ostrzejszy, ale to może już wina lepszego ciut autofocusa.
Kudcze, no właśnie o to chodzi. Pierwsze - moim zdaniem średnio, ale drugie....Poza ładną plastyką jest jeszcze świetne ujęcie. Pozdrawiam i czekam na pomysły jak zdobyć 5,5 tysiąca w jeden dzień.....
privilege
29-12-2007, 11:54
;)
Przez takich jak ty do dziś nie kupiłem 40D ;) / I chyba już nie kupię :)
no wlasnie, tylko czy nastepca 5D juz w styczniu wyjdzie? i jak szybko cena jedyni spadnie. sprzedalem stara puszke, cisnienie na kupno nowej coraz wieksze. gdyby 5D II kosztowalo 7 tys. na starcie - nie zastanawialbym sie dlugo nad jej zakupem.
no wlasnie, tylko czy nastepca 5D juz w styczniu wyjdzie? i jak szybko cena jedyni spadnie. sprzedalem stara puszke, cisnienie na kupno nowej coraz wieksze. gdyby 5D II kosztowalo 7 tys. na starcie - nie zastanawialbym sie dlugo nad jej zakupem.
Natomiast ja się boję, że wrzucą do niej ten syfny LCD z 40D. Gdyby to zrobili, mocno bym się zastanawiał nad kupnem tego aparatu. Po prostu ten wyświetlacz mnie odrzuca, ale tak już mam :lol:
towersivy
29-12-2007, 13:16
Powiem tak miałem 3 piątki, 2 kupiłem zaraz po premierze obie narobiły sporo zdjęć......jakiś czas temu sprzedałem wszystkie 3 (oczywiście zostały w rodzinie CB :wink: ) kupiłem 1D MK III no i wytrzymałem całe 1,5 miesiąca bez 5tki po czym rozbiłem skarbonkę i znowu kupiłem 5D....ta puszka jest dla mnie magiczna, jakość obrazowania jest doskonała jedynie AF ciutek kuleje ( 50L i 85L ) w nowej 5tce chce jakość obrazowania ze starej 5tki + lepszy AF i dobry LCD + czyszczarkę(coś tam to daję :) )
Pzdr.
;)
Ja też byłem grzeczny i zona pozwoliła mi kupić piatkę. W porównaniu do 20 różnica w fotkach jest kolosalna - głównie 24-70, ale też 400/5,6 wydaje sie znacznie ostrzejsza i plastyczniejsza. Szkoda pewnie, że to nie mk.II, ale w grudniu trzeba jakość robić koszty, he he. ;-)
A co teraz? - stałki 35/1,4 i 135/2. Znowu muszę być grzeczny ......
Kolekcjoner
29-12-2007, 13:32
(....)gdyby 5D II kosztowalo 7 tys. na starcie - nie zastanawialbym sie dlugo nad jej zakupem. To jest realne.
(....) w nowej 5tce chce jakość obrazowania ze starej 5tki + lepszy AF i dobry LCD + czyszczarkę(coś tam to daję :) )
Pzdr.
Myślę że oprócz tego LCD (choć nigdy nic nie wiadomo)??? wszystko się spełni :). Tyle że nie wiadomo, w której puszce.
niechby jeszcze 1k dołozyli do ceny i gripa zapodali...:)
adalbert
29-12-2007, 15:09
niechby jeszcze 1k dołozyli do ceny i gripa zapodali...:)
i uszczelnienia ;) ... i wychodzi "D3 killer" ... marzenia
Powiem tak miałem 3 piątki, 2 kupiłem zaraz po premierze obie narobiły sporo zdjęć......jakiś czas temu sprzedałem wszystkie 3 (oczywiście zostały w rodzinie CB :wink: ) kupiłem 1D MK III no i wytrzymałem całe 1,5 miesiąca bez 5tki po czym rozbiłem skarbonkę i znowu kupiłem 5D....ta puszka jest dla mnie magiczna, jakość obrazowania jest doskonała jedynie AF ciutek kuleje ( 50L i 85L ) w nowej 5tce chce jakość obrazowania ze starej 5tki + lepszy AF i dobry LCD + czyszczarkę(coś tam to daję :) )
Pzdr.
BTW Towers dzieki za puchę - nie rozstaję się z nią na razie na krok :lol:
i uszczelnienia ;) ... i wychodzi "D3 killer" ... marzenia
Może i nie...?
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=26210120
(tłumaczenie automatyczne, więc nie ma co rozbierać na nice;))
"We will launch powerful products. A new version of the middle range 5D will be launched with more pixels and enhanced reliability in the market. This will be the best of the DSLRs in the same price"
PS
I jeszcze wraz z życzeniami na nowy rok: ;)
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&message=26210523
"2 DSLRs will be released next year.
One is $3500 and another is $2500.
The person who leaked this info added the later one is 5D succesor."
Niby pięknie, tylko przy obecnym pozycjonowaniu każda puszka Canona czy Nikona jest najlepsza w swojej cenie:)
Oj znowu się zaczną wątki tasiemce 5dmkII vs.... oj się zaczną...;)
Kudcze, no właśnie o to chodzi. Pierwsze - moim zdaniem średnio, ale drugie....Poza ładną plastyką jest jeszcze świetne ujęcie. Pozdrawiam i czekam na pomysły jak zdobyć 5,5 tysiąca w jeden dzień.....
Jeszcze jedno, tym razem pełna klata, więc trochę zajmuje. ISO 640, F3.5 na Canonie 24-70 F2.8L, ogniskowa 70mm
http://home.autocom.pl/macio/IMG_0369.jpg
Wiem że bez rewelki, ale ja nadal się rozpływam nad plastyką tej puchy ;) No to miłego wieczoru życzę;)
Nevermind
29-12-2007, 18:54
Wiem, że wróżenie z fusów itp. , ale pytanie ma dla mnie fundamentalne znaczenie - Czy myślicie, że po wejsciu na rynek nowego 5d , ceny starego używek spadną do 3k ?
Pozdrawiam !
Nevermind
Wiem, że wróżenie z fusów itp. , ale pytanie ma dla mnie fundamentalne znaczenie - Czy myślicie, że po wejsciu na rynek nowego 5d , ceny starego używek spadną do 3k ?
Pozdrawiam !
Nevermind
TAK :)
Skoro teraz można dostać nowego 5D za 6200zł (minus 770zł caschback), to wg mnie po zakończeniu promocji cena automatycznie obniży się o cashback czyli do 5500zł, natomiast po wyjściu 5dMII, będzie zjazd nówek do 4xxx zł a używane będą chodzić po 3xxx zł (już na początku marca).
ArturBonoVox
29-12-2007, 19:09
Sergi oby tak bylo :) Tylko co wtedy z cenami 20, 30, 40 D ? No wlasnie.
Sergi oby tak bylo :) Tylko co wtedy z cenami 20, 30, 40 D ? No wlasnie.
no ja bym sie takim scenariuszem nie zmartwil z pewnoscia :)
Canon po prostu by nie wypasc z siodla musi czyms zaskoczyc, np. ceną by odwrocic uwagę od D300.
paulusus
29-12-2007, 19:23
a ja głupi 40D kupiłem a mogłem troszkę zaczekać i mieć 5D.... tfuuuu ... :/
ArturBonoVox
29-12-2007, 19:25
A ja wczesniej komus radzilem, czekac i bedzie warto :)
TAK :)
Skoro teraz można dostać nowego 5D za 6200zł (minus 770zł caschback), to wg mnie po zakończeniu promocji cena automatycznie obniży się o cashback czyli do 5500zł, natomiast po wyjściu 5dMII, będzie zjazd nówek do 4xxx zł a używane będą chodzić po 3xxx zł (już na początku marca).
Myślę, że jest to bardzo nie możliwe ;) Ale ja bardzo chętnie taki scenariusz bym widział - wtedy kupie sobie 40D za 2000 zł:lol:
a ja 30D zostawie sobie na dresy zamiast gazu pieprzowego...:mrgreen:
privilege
29-12-2007, 20:05
miałem dylemat 40D czy 5D teraz mam 5D czy 5DmkII ...teraz wiem że napewno "5" i gdyby nie to że nowy rok kupiłbym już 5D ale chyba warto poczekać na nowe ceny w styczniu. Jak cierpliwości starczy to i na premierę 5DmkII poczekam
marekb
a ja 30D zostawie sobie na dresy zamiast gazu pieprzowego...
Kurcze coś w tym jest czytałem na forum nikona że w 30D starsznie śmierdzi Plastik ;)
czytać po prostu nie mogę, chyba napiję się zaliczkowo na Sylwestra.
Po pierwsze mam pytanie, ilu z szacownego grona musi lub chce sobie kupić następcę 5D lub jego rozwinięcie w postaci pro 7D? Za kilkanaście tysiecy złotych.
Z ilości podniecających się kolegów wynika, że co drugi, jak nie 90%.
Polska widać coraz bogatszy kraj, bo tysiące amatorów chcą kupować puszki za 10 tysiaków, a dziesiątki tysięcy przechodzą do Nikona dla D3 (który kosztuje 15k).
Z pewnością Canon niesamowicie przyparty do ściany konkurencją w postaci puszki droższej dwa i pół raza ( a w sengemncie semi pro konkurencją droższą o 30%) da wam wszystko i jeszcze coś dorzuci drastycznie obcinając cenę. Canon wypuści "killera D3" tylko że za 7 tysęcy, no a jeszcze na pewno zrobi cash back, bo jak powszechnie wiadomo nikt już tej upadłej marki kupować nie chce.
W tych wypowiedziach odnajduję ze zdziwieniem nutę melancholijno rozpczliwą. Otóż Canon MUSI coś zrobić, żeby posiadacze aparatów i obiektywów tej marki poczuli się lepiej. Musi zmazać hańbę, ukręcić łeb D3 i to najlepiej za pomocą modelu kosztującego nie 5000$ a 2000$. No bo podobno C jest przyparty do muru..
W swojej, niedoskonałej to pewnik, ocenie widzę oczami wyobraźni setki wątków pytających czy 5Dmk2 jest wart tych 40% więcej bądź to od 5dMk1 bądź 40D, a całe rzesze postujących tutaj kolegów prześcigających sie w dobrotliwych aczkolwiek śmiesznych życzeniach będą mu proponować kupno starego modelu, no bo przeciez mniej szumi, a różnica w jakości obrazka jest niewielka. Ech ludzie, gdzie wy sie podziewaliście kiedy był analog?
BTW, dzięki wnikliwej analizie rynku dokonywanej w tym wątku wyszło mi, że jak poczekam trzy lata to 5D dostanę za darmo, a za 4 lata mi do niego doplacą. Ech, całe szczęście, że Canon "MUSI", i że "może oprzytomnieje" albo "przejrzy na oczy".
Musze się ponownie napić. Pozdrawiam.
Kubaman - zdrowe podejście ;)
Vresviik
29-12-2007, 20:30
Po pierwsze mam pytanie, ilu z szacownego grona musi lub chce sobie kupić następcę 5D lub jego rozwinięcie w postaci pro 7D? Za kilkanaście tysiecy złotych.
Z ilości podniecających się kolegów wynika, że co drugi, jak nie 90%.
Polska widać coraz bogatszy kraj, bo tysiące amatorów chcą kupować puszki za 10 tysiaków, a dziesiątki tysięcy przechodzą do Nikona dla D3 (który kosztuje 15k).
BTW, dzięki wnikliwej analizie rynku dokonywanej w tym wątku wyszło mi, że jak poczekam trzy lata to 5D dostanę za darmo, a za 4 lata mi do niego doplacą. Ech, całe szczęście, że Canon "MUSI", i że "może oprzytomnieje" albo "przejrzy na oczy".
Musze się ponownie napić. Pozdrawiam.
Brawo Kuba.Podziwiam Cię za to że chciało Ci się to napisać.Ja się tylko śmieję czytając "mądrości" poprzedników, ale sił brak na tłumacznie:)
czytać po prostu nie mogę, chyba napiję się zaliczkowo na sylwestra.
[...]
Musze się popnownie napić. Pozdrawiam.
Pretekst, żeby sobie golnąć, pierwsza klasa - trzeba przyznać ;)
Brawo Kuba.Podziwiam Cię za to że chciało Ci się to napisać.Ja się tylko śmieję czytając "mądrości" poprzedników, ale sił brak na tłumacznie:)
Problem w tym, czy adresaci wytrzymają tak dużo tekstu zaczynającego się od kuszącej sugestii ;)
ehehehe
przeczytalem. Aleś Ty Kubaman kontrastowy. Masz jezyk w gebie nie powiem :) To dobra cecha.
Przeciez to proste ze kazdy mądry(przynajmniej kilku) BEDACYCH NA KUPNIE przeczeka swiateczny boom i poczeka na zapowiadaną zewsząd (np. Szwecja), rychła premierę 5dII. Jestem zdecydowany na kupno jedynki (wrzucając cenę 7 k za dwójke - wyznałem, że tylko taka cena byłaby w stanie zachecic mnie na dzien dzisiejszy do zmiany decyzji - 2 koła byłbym w stanie dołożyć do 5DII).
Co do robienia porownywan Nikona 3D do 5D (jesli takowe byly) to chyba ktos pomyslił wątki.
pozdrawiam zarowno realisów jak i marzycieli.
ehehehe
przeczytalem. Aleś Ty Kubaman kontrastowy. Masz jezyk w gebie nie powiem :) To dobra cecha.
Przeciez to proste ze kazdy mądry(przynajmniej kilku) BEDACYCH NA KUPNIE przeczeka swiateczny boom i poczeka na zapowiadaną zewsząd (np. Szwecja), rychła premierę 5dII. Jestem zdecydowany na kupno jedynki (wrzucając cenę 7 k za dwójke - wyznałem, że tylko taka cena byłaby w stanie zachecic mnie na dzien dzisiejszy do zmiany decyzji - 2 koła byłbym w stanie dołożyć do 5DII).
Co do robienia porownywan Nikona 3D do 5D (jesli takowe byly) to chyba ktos pomyslił wątki.
pozdrawiam zarowno realisów jak i marzycieli.
Czyli twierdzisz, że jestem idiotą, bo kupiłem teraz 5D ? :lol:
Zważ na to, że wiele osób nie używa aparatu tylko do wzdychania do niego, ale też pracuje na nim itp ;) Ja nie miałem czasu czekać, sprzedałem 30D do którego musiałbym dokupić 17-40 żeby mieć szeroki kąt (posiadam aktualnie tylko 24-70 F2.8L). Zamiast 17-40, wolałem zainwestować w 5D, znam przypadek kogoś kto zrobił tak samo ;)
Czyli twierdzisz, że jestem idiotą, bo kupiłem teraz 5D ? :lol:
Zważ na to, że wiele osób nie używa aparatu tylko do wzdychania do niego, ale też pracuje na nim itp ;) Ja nie miałem czasu czekać, sprzedałem 30D do którego musiałbym dokupić 17-40 żeby mieć szeroki kąt (posiadam aktualnie tylko 24-70 F2.8L). Zamiast 17-40, wolałem zainwestować w 5D, znam przypadek kogoś kto zrobił tak samo ;)
drugi kontrastowy i dobrze!
gdybym byl w podobnej sytacji nad zakupem bym sie nie zastanawiał. na stara puszke 19 grudnia znalazl sie kupiec. spogladajac do portfela wymyslilem ze nową puszką bedzie 5D. czytajac posty w CB wymyśliło mi się dalej ze poczekam do stycznia, kiedy to rzekomo ma byc premiera dwójki i ewentualny spadek jedynki lub wiekszy wybór w używkach 5D. Gdyby wpadło mi jakies konkret zlecenie nie bawiłbym sie w spekulacje tylko dzwonił do Towersilvy by wysyłał sprzęt i tyle.
Kuba, najlepszego...:) łykam i spadam obrabiać tę komunię z maja bo gostek jutro z Anglii wraca...:)
drugi kontrastowy i dobrze!
gdybym byl w podobnej sytacji nad zakupem bym sie nie zastanawiał. na stara puszke 19 grudnia znalazl sie kupiec. spogladajac do portfela wymyslilem ze nową puszką bedzie 5D. czytajac posty w CB wymyśliło mi się dalej ze poczekam do stycznia, kiedy to rzekomo ma byc premiera dwójki i ewentualny spadek jedynki lub wiekszy wybór w używkach 5D. Gdyby wpadło mi jakies konkret zlecenie nie bawiłbym sie w spekulacje tylko dzwonił do Towersilvy by wysyłał sprzęt i tyle.
Hehe no offence, tak po prostu napisałem ;) Tak czy siak, sam jestem ciekaw co dadzą do 5d MKII. Ale jak już pisałem - jeśli wrzucą tam ten beznadziejny LCD z 40D to ja dziękuję :|
paweleverest
29-12-2007, 21:53
Najbardziej śmieszne w tym wszystkim jest to żę większość z oczekiwaczy wypisuje tu liste życzeń typu: matryca FF16mpix, lepszy af, uszczelnienie, wbudowany grip, jakby nie widząc że taki aparat już jest na rynku. Nazywa się 1Ds MarkII :). No tyle że kosztuje znacznie więcej niż prorokowane 7000zł :)
moje oczekiwania: cena 5D za 5K, nowka, europejska gwarancja. tyle w temacie.
moje oczekiwania: cena 5D za 5K, nowka, europejska gwarancja. tyle w temacie.
W tym momencie cena to ok 5350 zł ;) Oczywiście po cash-backu. Co nie zmienia faktu, że jest niezwykle atrakcyjna
privilege
29-12-2007, 23:14
Kubaman
Przyznaję że trochę się rozmarzyłem ;) ale czy to zabronione na C.B ;)
Sprzedałem tydzień temu aparat a od miesiąca wybieram nowy ....
Aparat który sprzedałem był hybrydą nie lustrem nie kupiłem do tej pory lustra gdyż świadom tego że bez doskonałego szkła niczego mi nie narysuje choćbym się zesrał i nie wiem jak chciał.
Posiadanie lustra dla szpanu nie wchodziło w grę - dla szpanu mam .....
Dlatego teraz kiedy nastały czasy o których pisze Kuba ...
Polska widać coraz bogatszy kraj, bo tysiące amatorów chcą kupować puszki za 10 tysiaków
Wiec i ja korzystając z dobrej koniunktury postanowiłem w końcu kupić pierwsze cyfrowe lustro ...
I mam obawy taki jakie każdy z was kiedyś zapewne miewał ...
co ma do wyboru
- Nie fotografuję masowo Gwiazd wiec nikon odpada :mrgreen:
Zostaje canon ....
a jeśli Canon to jaki ?
Po ok miesiącu czytania oglądania zdjąć i rozmów z bardziej doświadczonymi
na polu boju pozostały dwa body
40D Vs 5D
------------------------------------------------------
40D Tańszy , nowszy technologicznie bardzo szybki /dłuższe ogniskowe/jak trzeba cichy / Live obraz / czyszczenie itd...jednym słowem bardzo dobra półka zaawansowanego amatora z niezłym obrazem / Brak efektu opadania szczęki ...
----------------------------------------------------
5D Droższy ,Staruszek ,wolniejszy ,bardziej omylny AF /długie zoomy to finansowa porażka ;)Jak dla mnie doskonale obrazuje , zdjęcia z 5D powodują u mnie opisywany wcześniej efekt opadania szczęki znany z Dmarków...
------------------------------------------------------------
Co wybrałem ?
CO jest dla mnie priorytetem ? OBRAZ
Najważniejsze dla mnie jest to jakie końcowe obrazy będą w moim albumie..
Za dwadzieścia lat nie będzie ważne ile klatek na sekundę miał aparat jaki miał bufor oraz jak gubił się w ciemnościach ale istotne będzie to jaki dobry obraz będę miał w albumie
Tą konkurencje wygrał 5D :)
I teraz na temat :smile:
Skoro doszedłem do wniosku że aparat który będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem to 5D
nadszedł więc czas na zakupy ...Ale...
Właśnie minęły święta i idzie nowy rok więc jak wiedzą nawet idioci z Media M. ceny aparatów spadną i to bez względu na to czy będzie nowy 5D czy nie tak już jest że ceny zwłaszcza elektroniki w styczniu są niższe niż w roku poprzednim to norma decyduje o tym popyt który w styczniu jest zdecydowanie mniejszy ... wiec fakt że poczekam z zakupem kilka tygodni chyba jest rozsądnym rozwiązaniem. Druga sprawa to oczekiwanie na następcę 5D jeśli będzie w styczniu i będzie miał nie gorszy obraz niż staruszek a do tego nowości z 40D (głownie AF) oraz rozsądną cenę dla mnie max 7500 zł to go pewnie kupię jeśli nie to będę w styczniu szczęśliwym posiadaczem 5D ...
Dla mnie to wszystko wydaje się rozsądne ale jeśli kogoś (w nieumyślny sposób) te moje przemyślenia zachęcają do chlania to cóż mogę powiedzieć ...na zdrowie :)
Kuba jeśli ten post spowoduje u ciebie chęć sięgnięcia po całą flaszkę i po jej wypiciu zobaczysz białe myszki proponuję zrobić im foto ;) 17-40/4 powinno być dosyć szeroko aby nie uciekły z kadru nawet na cropie ;)
Pozdrawiam i życzę więcej uśmiechu w nowym roku ...:-D :-D :-D
BTW, dzięki wnikliwej analizie rynku dokonywanej w tym wątku wyszło mi, że jak poczekam trzy lata to 5D dostanę za darmo, a za 4 lata mi do niego doplacą.
Kuba.... muszę stwierdzić, że niestety wyciągnąłeś złe wnioski z tej analizy ;)
Kolekcjoner
30-12-2007, 03:04
Może i nie...?
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=26210120
(tłumaczenie automatyczne, więc nie ma co rozbierać na nice;))
"We will launch powerful products. A new version of the middle range 5D will be launched with more pixels and enhanced reliability in the market. This will be the best of the DSLRs in the same price"
(...)
Problem w tym, że jak to zwykle bywa z tego wywiadu można wyciągnąć praktycznie każde wnioski. Trzeba przyznać, że chłopcy nieźle kręcą, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że przecież ta puszka już istnieje i wiadomo dokładnie jak będzie wyglądać :).
Wprost przeciwnie - bardzo trafne :).
Problem w tym, że jak to zwykle bywa z tego wywiadu można wyciągnąć praktycznie każde wnioski. Trzeba przyznać, że chłopcy nieźle kręcą, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że przecież ta puszka już istnieje i wiadomo dokładnie jak będzie wyglądać :).
I pewnie dlatego wywiad jest na chińskiej stronie - bo nikt tego za Chiny nie przetłumaczy precyzyjnie... ;) Choć rynek chiński rośnie, a i olimpiada...
Wprost przeciwnie - bardzo trafne :).
A tu pozwolę się nie zgodzić - aparat otoczony takim nimbem wyjątkowości jak 5D będzie miał z pewnością wartość, hmmm, kolekcjonerską! ;)
cisza przed burzą
mam nadzieje dni sa juz policzone
dla rozmarzonych listopadowy news po raz enty :)
http://www.swiatobrazu.pl/index.php?s=14869
10, 9, 8...
A tu pozwolę się nie zgodzić - aparat otoczony takim nimbem wyjątkowości jak 5D będzie miał z pewnością wartość, hmmm, kolekcjonerską! ;)
Wartość kolekcjonerską z nimbem wyjatkowosci to ma na pewno Exakta z twojej stopki (i to pewnie bardziej Kine z okrągłym wizjerem, a nie dość popularna IIa) lub jakiś Contax S, a 5D za parę lat bedzie traktowany jak 10D dzisiaj. A to dobre body jest i jesli ktoś świadomie może sie pogodzic z jego pewnymi wadami to nie warto czekać na następcę - a co jak sie okaże, że AF jest owszem lepszy, ale wieksza matryca nie przekłada sie za bardzo na jakośc obrazu a tylko wiecej szumi? Nic, tylko zapłakac i ...... czekać na nastepcę następcy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
PS. A ja mam 5D i do szczęscia potrzebuję tylko 35L, a mk.2 kupię i tak pewnie za rok-dwa.
Wartość kolekcjonerską z nimbem wyjatkowosci to ma na pewno Exakta z twojej stopki (i to pewnie bardziej Kine z okrągłym wizjerem, a nie dość popularna IIa)
Takie nimby jakie czasy ;)
A Exactę IIa dostałem (w spadku), ale "za to bez" pryzmatu - takie LiveView ;)
Nic, tylko zapłakac i ...... czekać na nastepcę następcy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A to chyba dobra reguła - jak już to kupować, żeby dostrzec różnicę, to co drugi model w serii - albo z serii wyżej ;).
PS. A ja mam 5D i do szczęscia potrzebuję tylko 35L, a mk.2 kupię i tak pewnie za rok-dwa.
A ja już nic nie potrzebuję - na razie ;)
Następca 5D bedzie niezłą puszką, ale wzbudzi wiele kontrowercji i zawiedzie oczekiwania wielu potencjalnych użytkowników (jak 1Ds MkIII :-D ). Canon za bardzo nie ma gdzie umieścić (wypozycjonować) tej puszki.
zgadza sie. Jak ja zrobi za dobrą, to będzie zagrażać serii 1.
Właściwie to czego się można spodziewac w następcy 5D, to już było w 1 Ds Mk2.
może canon uprości te puszkę i zrobi ją tańszą! mimo poprawy matrycy. Taki FF dla mas.
mjastrzebski
02-01-2008, 13:01
zgadza sie. Jak ja zrobi za dobrą, to będzie zagrażać serii 1.
Właściwie to czego się można spodziewac w następcy 5D, to już było w 1 Ds Mk2.
może canon uprości te puszkę i zrobi ją tańszą! mimo poprawy matrycy. Taki FF dla mas.
A to 5-tke jeszcze ja mozna uproscic?? ;-)
A ja mysle, ze jest spokojnie miejsce na 5D i 3D. Bylo w czasach analogowych, to czemu by nie mialo byc i teraz?? Sprawe by ulatwila jedna jedynka zamiast dwoch. Wtedy 3 apraty (1D, 3D, 5D) mozna by latwiej, logiczniej i bardziej przejzyscie pozycjonowac. Teraz zeby bylo logicznie to musialby zrobic 3D z APS-H.
Marcin
...A ja mysle, ze jest spokojnie miejsce na 5D i 3D. Bylo w czasach analogowych, to czemu by nie mialo byc i teraz??...
Wg mnie na razie nie ma miejsca. W czasach analogowych to było parę dziesiątek puszek FF :roll: różnych producentów. Na dzień dzisiejszy tylko Canon i rodzynek Nikona. Ekonomicznie i pod kątem konkurencji nie znajduję uzasadnienia.
Tutaj nie ma czego upraszczać, chyba żeby wcisnąć matrycę FF do korpusu 400D ;-).
W następcy dadzą to wszystko co ma 40D (oprócz 6.5fps) i przy dobrej cenie będzie się świetnie sprzedawać. Oby tylko nie popsuli matrycy jak to się stało w 40D.
MMM - zdjecia robisz swietne ale na przeproszeniem gadasz bzdury... Co sie popsulo w tej matrycy? Mity tworzysz... :x ! (stwierdzam to z perspektywy uzytkownika 30d i 40d)
Z reszta sie zgodze, bedzie 14 megapixeli z body 40d. Jak cena bedzie kolo 7k to d300 moze sie schowac;)
Kolekcjoner
02-01-2008, 17:54
(....)Z reszta sie zgodze, bedzie 14 megapixeli z body 40d. (....)
Czy aby na pewno ;)?
MMM - zdjecia robisz swietne ale na przeproszeniem gadasz bzdury... Co sie popsulo w tej matrycy? Mity tworzysz... :x ! (stwierdzam to z perspektywy uzytkownika 30d i 40d)
Dobra, nie chce mi się tego ciągnąć. Wszystkie testy pokazują słabsze ISO i ciut większe szumy 40D w stosunku do 30D. Nie jest to jakaś dramatyczna różnica ale kupując nowy aparat chciałbym lepszej jakości obrazu a nie większych (nawet tylko minimalnie) szumów. I mówię to również z perspektywy użytkownika 30D i ostatnio 40D.
Problem może być i taki że Nikon wprowadzając aparaty z odszumianiem już w RAW popsuł trochę rynek i teraz trwa jakiś bezsensowny wyścig na ładne wykresy szumów, tyle że kosztem detali na zdjęciach. Do tego ISO dopiero od 200. No więc ja bym czegoś takiego w następcy 5D nie chciał.
a wg mnie 5d mk2 będzie miał matrycę ze starej 5 , puszkę też, telewizor 3"
a af z 1 mk2 - przecież canon właśnie wypuścił niedawno(...?) najnowocześniejszy super skuteczny af w 1mk3 więc ten leciwy prawie 10 letni system af (z tego co pamietam to w 3 miał premierę...) z poprzednich 1dynek mogą z powodzeniem wrzucić segment niżej ....na pewno nie zagrozi niezachwianej pozycji mk3....:mrgreen:
...po każdym weselu szlak mnie trafia jak sobie pomyśle ile ujęć straciłem "dzięki" af w 5, ale też po każdym weselu jak oglądam pliki na kompie to na nowo się zachwycam podglądając niektóre w 100% ...nawet te z 1600iso
jak najmniej stresów i jak najwięcej ochów i achów w nowym roku wszystkinm życzę, no i tego af z 1dynki mk2 też wszystkim i sobie życze....
Tia... Pogadaliśmy sobie a pytanie z tytułu wciąż aktualne - Co dalej ? "Piątka" to fajna maszyna, ale nie oszukujmy się. Po tym co pokazał Nikon w D3 to raczej już trąci myszką. A więc co czekać znowu rok czy brać to co jest ?
może i trąci myszką, ale efekty przynajmniej na niższych iso same mówią za siebie (patrz różne testy)....
może i trąci myszką, ale efekty przynajmniej na niższych iso same mówią za siebie (patrz różne testy)....
a co wyzsze szumia???? 3200 oczywiscie gorsze niz w d3. ale do 1600 jak sie umie robic (doswietlac) potem raw to nie ma sie czemu przyczepic.
ja nawet uzyje 3200 tylko potem odszumic z kolorowego szumu trzeba i jest naprawde git. oczywiscie gorzej jest z takim zdjeciam ja sie niedoswietli i trzeba wyciagac - tutaj lepiej radzi sobie moj 40d - mysle ze to zasluga 14bit.
jak najmniej stresów i jak najwięcej ochów i achów w nowym roku wszystkinm życzę, no i tego af z 1dynki mk2 też wszystkim i sobie życze....
Przebijam i szczerze życzę wszystkim AF ze sprawnej emkatrójki ;)
Nie wiem jak to wygląda w najnowszych egzemplarzach, ale po sprawie RG modele z listopada wyglądały na solidnie przetrzepane przez QC - no bo skoro ani 24-105, ani nawet 85 nie wymagają (jednak ;)) ręcznego dostrojenia, to znaczy, że jest dobrze, nie?
a co wyzsze szumia???? 3200 oczywiscie gorsze niz w d3. ale do 1600 jak sie umie robic (doswietlac) potem raw to nie ma sie czemu przyczepic.
ja nawet uzyje 3200 tylko potem odszumic z kolorowego szumu trzeba i jest naprawde git. oczywiscie gorzej jest z takim zdjeciam ja sie niedoswietli i trzeba wyciagac - tutaj lepiej radzi sobie moj 40d - mysle ze to zasluga 14bit.
pewnie że szumią, każda puszka szumi:mrgreen: a tak na serio chodziło mi właśnie o porównanie z d3...ja używam 1600 jako standardowej czułości tak nawiasem mówiąc, jest dobrze, oczywiście też robię w rawach
a 1600 w porownaniu do d3 jest ok
"Piątka" to fajna maszyna, ale nie oszukujmy się. Po tym co pokazał Nikon w D3 to raczej już trąci myszką. A więc co czekać znowu rok czy brać to co jest ?
Tiaaaaa, ale 5D to zupełnie inna półka sprzętu niż D3 i w swoim segmencie Canoan nie ma nadal ŻADNEJ konkurencji, więc nie może być mowy o trąceniu myszką.
Tiaaaaa, ale 5D to zupełnie inna półka sprzętu niż D3 i w swoim segmencie Canoan nie ma nadal ŻADNEJ konkurencji, więc nie może być mowy o trąceniu myszką.
moze byc mowa, owszem. wystarczy, ze znaczna czesc dzisiejszych posiadaczy 5D jest gotowa wydac troche papierkow na nowy aparat podobnej klasy. z czym mamy do czynienia, choc Canon poki co to ignoruje, dojac nadal stara krowe
pewnie że szumią, każda puszka szumi:mrgreen: a tak na serio chodziło mi właśnie o porównanie z d3...ja używam 1600 jako standardowej czułości tak nawiasem mówiąc, jest dobrze, oczywiście też robię w rawach
a 1600 w porownaniu do d3 jest ok
kiedys wrzuce zdjecia na 3200 z odszumianiem z PS (tylko usune szum chromatyczny) bedzie cod miod i orzeszki. inaczeja mowiac ja wychodzi nowa puszka czy to canona czy nikona czy nawet sony link na 3200 (http://pliki.optyczne.pl/a700/dsc07065.jpg) to juz nie czekam na testu na wysokich czulosciach tylko patrze czy robili cos z af - teraz on dla mnie zaczyna byc najwaznieszy. i tak jak kiedys pisalem 5d z af z 40d w cenia 6k bedzie aparatem idealnym (pare ******* typu 14bit PRAWDZIWE autoiso by sie oczywiscie przydalo)
moze byc mowa, owszem. wystarczy, ze znaczna czesc dzisiejszych posiadaczy 5D jest gotowa wydac troche papierkow na nowy aparat podobnej klasy. z czym mamy do czynienia, choc Canon poki co to ignoruje, dojac nadal stara krowe
Zgadzam się z tym, co napisałeś. Może po prostu powinienem dopisać, że widzę miejsce na rynku zarówno dla 5D, jak i dla jakiegoś hipotetycznego 3 lub 7D, które stanowiłoby bezpośrednią konkurencje dla D3 Nikona. I w takim układzie 'piąteczka' nadal sobie świetnie poradzi na rynku i wcale nie będzie sprzętem przestarzałym. Tylko o to mi chodziło;-)
No chyba, że panowie z C i N dogadali się, że ciągle nie będzie bezpośrednio odpowiadających sobie korpusów, tak jak ma to miejsce w przypadku cropowych puszek. A wtedy hierarchia wygląda logicznie: 5D - 3D Nikona - 1Ds MkIII:mrgreen:
No chyba, że panowie z C i N dogadali się, że ciągle nie będzie bezpośrednio odpowiadających sobie korpusów, tak jak ma to miejsce w przypadku cropowych puszek.
alez oni juz sie dawno pod tym wzgledem dogadali. bo tak wykazuje logika marketingowa. lepiej strzelac w ten segment rynku, ktory zapewnia latwiejsze dochody (jest popyt, nie ma konkurencji) niz isc w bezposrednia konfrontacje w jednym segmencie i walczyc cieciem cen/kosztow, itd. itp.
kolejne modele Canona i Nikona nie zachodza nijak na siebie i to jest w 100% logiczne. a z punktu widzenia uzytkownikow tez nie jest zle, chyba, ze ma sie nazbierane akcesoriow systemowych i zakup puszki tej drugiej firmy robi sie zupelnie nieekonomiczny.
... inaczeja mowiac ja wychodzi nowa puszka czy to canona czy nikona czy nawet sony link na 3200 (http://pliki.optyczne.pl/a700/dsc07065.jpg) to juz nie czekam na testu na wysokich czulosciach tylko patrze czy robili cos z af - teraz on dla mnie zaczyna byc najwaznieszy. i tak jak kiedys pisalem 5d z af z 40d w cenia 6k bedzie aparatem idealnym (pare ******* typu 14bit PRAWDZIWE autoiso by sie oczywiscie przydalo)
....dlatego mój wzrok coraz częściej ucieka w kierunku marka 3
PMA dopiero jutro, może jednak coś będzie po 5D, nie traćmy nadziei... ;-)
Kolekcjoner
30-01-2008, 22:57
PMA dopiero jutro, może jednak coś będzie po 5D, nie traćmy nadziei... ;-)
Canon wydrukował już katalogi ze sprzętem na wiosnę. Wątpię żeby coś dali na PMA nowego :(.
Canon wydrukował już katalogi ze sprzętem na wiosnę. Wątpię żeby coś dali na PMA nowego :(.
Pewnie masz racje, ale może "nowym zwyczajem" zaanonsować nówkę na jesień ;)
Pewnie masz racje, ale może "nowym zwyczajem" zaanonsować nówkę na jesień ;)
A wtedy spadnie cena starego 5D bo część ludzi stwierdzi że warto poczekać na następcę czyli strata zysku dla Canona...
A wtedy spadnie cena starego 5D bo część ludzi stwierdzi że warto poczekać na następcę czyli strata zysku dla Canona...
Pewnie też, ale z drugiej strony pomoże przytrzymać ewentualnych przechrztów ;)
To już ich zmartwienie, czy przyjąć długo- czy krótkoterminową optykę.
Witam,
pracuję na 5D i szkle Canon 24-70 f2,8 do reporterki ślubnej jest jak znalazł, bardzo cichy, precyzyjny i trafia w punkt z ostrością, dołączam link do fotki wykonanej tym szkłem - ostrość ustawiona na prawą górną rzęsę modelki
http://www.fotograflublin.enterpol.pl/24-70.jpg
ostrość ustawiona na prawą górną rzęsę modelki
Jeśli na prawą, to ja nie chcę tego aparatu:mrgreen:
Jeśli na prawą, to ja nie chcę tego aparatu:mrgreen:
prawe oko modelki - dobry człowieku
snowboarder
30-01-2008, 23:27
znaczna czesc dzisiejszych posiadaczy 5D jest gotowa wydac troche papierkow na nowy aparat podobnej klasy. z czym mamy do czynienia, choc Canon poki co to ignoruje...
Powiem tak - mialem okazje spedzic wiecej czasu z Nikonem D3.
Szczerze, majac tak dlugo 5D zapomnialem jak swietny moze byc aparat.
Do guzikologii sie jakos przyzwyczaje... Na poczatek planuje tylko
D3 z 24-70 f2.8 i nowym 24 T/S, ktory moim zdaniem jest rewelacja
(wreszcie dobrej jakosci szeroki T/S, nie tak marny jak prahistoryczny Canon),
zostawiam jeszcze 5D z 2-ma stalkami i 16-35L II.
Reszte sprzedaje teraz, jak Nikon pokaze D3x, to 5D idzie pod mlotek.
Czekalem ponad dwa lata na 1Ds MkIII, to co Canon wyplodzil to zart
przy D3. W tej chwili nie ma sie co ludzic, 1D i 1Ds aktualne nie zmieni sie
przez co najmniej 5 lat. Nie ma najmniejszych szans, zeby 5D II
mial AF jak 1D i byl szczelny jak D3. A Nikon D3 jest niesamowicie wrecz lekki.
Znudzilo tez mi sie czekac, az Canon wyplodzi lepszy 100-400 lub lekkie
tele, Nikon ma moj wymarzony 200-400 f4 juz. Takze na poczatek
pobawie sie dwoma systemami, a pozniej zobaczymy... Moja wiara
w to, ze 5D II bedzie choc po trosze tym, co chce jest rowna zeru...
prawe oko modelki - dobry człowieku
OK, sorka, ale po prostu nie mogłem się powstrzymać;) A co do:
ostrość ustawiona na prawą górną rzęsę modelki
to jest to zdanie językowo dwuznaczne i obaj mamy niestety rację, co do jego sensu. Bo dla widza to lewe oko modelki jest jej prawym okiem:grin: Wszystko zależy od interpretacji - ale z mojej strony już koniec OT. Pozdrawiam!
moja rowniez. bo Tobie ewidentnie trzeba bardziej wypasionej zabawki. chociaz zanim wejdziesz w D3 popracuj troche na materiale z niego i ocen na ile te 12 Mpix jest tym na co czekasz.
bylo nie bylo... to tylko narzedzie do robienia zdjec :)
przy D3.
Hmmm, z tego co kojarzę, to Twoim głównym zarzutem wobec sMarka III był zbyt mały przyrost rozdzielczości w stosunku do sMarka II. I zakup D3 ten problem rozwiązuje? :roll:
snowboarder
31-01-2008, 00:05
Hmmm, z tego co kojarzę, to Twoim głównym zarzutem wobec sMarka III był zbyt mały przyrost rozdzielczości w stosunku do sMarka II. I zakup D3 ten problem rozwiązuje? :roll:
Nie, dlatego jak tylko pojawi sie D3x - upgrade'uje do niego.
Poki co D3 da mi poznanie nowego systemu i poznanie aparatu, ktory
jako puszka bedzie identyczny. Ale da mi tez wszystko inne -
porzadna pogodo-odporna puszke, dobry pomiar i dobry AF w naprawde
fajnym opakowaniu, o wiele lzejszym i przyjemniejsszym w uzyciu niz wynika
z suchych liczb. Uzywanie D3 daje duza frajde, na LCD wszystko widac,
tak jak zawsze marzylem, zeby bylo, nawet zwykle wyswietlane info
jest jasne i czytelne...
A sprzedanie D3 pozniej to zaden problem.
Akustyk, wiem, dlatego poki co trzymam jeszcze 5D. Ale po ostatnich
doswiadczeniach doroslem do lepszej puszki i od Canona jej nigdy
(a przynajmniej przez 5 lat) nie dostane. A za 5 lat bede 5 lat starszy...
Zycie jest krotkie ;-)
snowboarder wyluzuj bo cena 200-400 powala na kolana i chyba tylko szaleńcy kupują to szkło.
Jeśli podobają ci się kolorki z Nikona :-) i całe noce spędzone na obróbce
twoja sprawa. Mam 5d i 95% jpg z sesji nie wymaga żadnych poprawek, mam też d2x i tam stosunek jest prawie identyczny tylko w odwrotnej proporcji.
Nie wiem co się ludzie tak na te uszczelnienia łapią jak lep na muchy to działa czy co? to już każdy w ulewne deszcze robi foty?
Ja swoją 5 w normalny deszczyk czasem robie i nic się nie dzieje
Fakt D3 tak jak i stary D2x to fajny korpus i miło trzyma się w dłoni ale mój D2x przez 1.5 roku 2x zaliczył serwis a 5D ani raz. Kup sobie D3 może się nie zepsuje i nie bedzie miał BF lub FF ale po roku gumy z body zaczną się odklejać bo nikon jeszcze tego nie potrafi zrobić :-)
W serwisie powiedzą ci że pierwszy raz się z tym spotkali i nie podlega to gwarancji, po wielu awanturach z wielką łaską może ci to zrobią na gwarancji. Kolejna kiszka to szczelność nikonowskich szkieł miałem kilka porządnych obiektywów i każdy zaraz w środku miał syf i paprochy w canonie tego nie mam.
jako puszka bedzie identyczny. Ale da mi tez wszystko inne -
porzadna pogodo-odporna puszke, dobry pomiar i dobry AF w naprawde
fajnym opakowaniu, o wiele lzejszym i przyjemniejsszym w uzyciu niz wynika
z suchych liczb. Uzywanie D3 daje duza frajde, na LCD wszystko widac,
tak jak zawsze marzylem, zeby bylo, nawet zwykle wyswietlane info
jest jasne i czytelne...
A sprzedanie D3 pozniej to zaden problem.
Akustyk, wiem, dlatego poki co trzymam jeszcze 5D. Ale po ostatnich
doswiadczeniach doroslem do lepszej puszki i od Canona jej nigdy
(a przynajmniej przez 5 lat) nie dostane. A za 5 lat bede 5 lat starszy...
Zycie jest krotkie ;-)
Aha, się znaczy, Canon Ci się znudził ;-)
snowboarder
31-01-2008, 00:18
...chyba tylko szaleńcy kupują...
Nie ma sprawy, jestem szalencem :-)
Aha, się znaczy, Canon Ci się znudził ;-)
Znudzil mi sie 5D i widzac, co Canon ostatnio robi nie widze zadnych
szans na nic lepszego. A 1Ds MkIII jest dla mnie nieporozumieniem.
Nie tylko ze wzgledu na zadna poprawe jakosci zdjec. Rowniez ze
wzgledu na sam puszke, ktora przy D3 jest po prostu smieszna...
Swoja droga poczytajcie ostatnie raporty, wyglada, ze wiele rzeczy
jest w 1Ds MkIII skopanych calkiem powaznie, w tym AF...
W serwisie powiedzą ci że pierwszy raz się z tym spotkali i nie podlega to gwarancji, po wielu awanturach z wielką łaską może ci to zrobią na gwarancji.
Ja nie mieszkam w Warszawie, jakosc serwisu przy Zytniej czy innej Owsianej mnie
obchodzi tyle, co zeszloroczny snieg. Poki co to jakosc serwisu i polityki jaka
zaprezentowal Canon w zwiazku z fiasco AF w 1d III jest prawdziwa zenada.
Nie ma sie co przekomarzac, D3 i D3x to dla mnie aktualnie lepsze
rozwiazanie. I tyle. Gdyby Canon choc dal znak, ze im zalezy na zatrzymaniu mnie
przy sytemie, a nie tylko zdobyciu nowych klientow (450D), to mialbym wiecej
watpliwosci. Przestalem wierzyc w Canona, a to trudno odbudowac...
A tak dla ciekawskich to cena takiego Nikonka 200-400/4 to jedyne 20k zł wiec taniocha bo za 22k można dostać Canonowską 600/4IS :-)
A żeby było ciekawiej to odpowiednikiem "marnego" canonowskiego 100-400 IS jest w Nikonie 80-400 VR Posiadam oba te szkiełka i Canon jest znacznie lepszy optycznie a stabilizacja jest o niebo lepsza. Dodatkowo nikkor to "śrubokręt" więc AF w stosunku do Canona działa dramatycznie.
Jedynie co w canonie mi się nie podoba to "pompka"
No niestety nic to jednak nie zmienia w tym że 5D to staroć i mój już trochę popracował, potrzebuje wkrótce nowy korpus i jakoś tak głupio kupować jeszcze raz to samo.
W!
Widzisz, ja i wielu moich kumpli ma wprost odwrotne odczucia, sa bardzo zadwoleni z 1dM3, mniej z 1dsM3 (coprawda znajmy kupil dwie puchy i jest zadowolony, ale i tak chcialby wiecej). Pozycja Canona na rynku profi nie bedzie zachwiana, co zreszta zobaczymy na olimpiadzie. Aktualnie sportowi robia wszystko na 1D M3. I co wiecej, nie tylko ze wzgledu na niezniszczalne puszki 1D, ale tez na swietne szkla staloogniskowe. Popytalem troszke co sadza o nowym D3 i wiekszosc odpowiadala, ze ich w tej pracy wogole Nikon nie interesuje. Mnie rowniez. Nie wiem czym sie snowboarder zajmujesz na codzien, ale dla sportowych oraz reporterki ogolnie pojetej istnieje tylko Canon. Jak kogos widze na stadionie z Nikonem, to i ja i reszta patrzy jak na zjawisko wybuchu (podobne zaskoczenie), albo jak na dziwna malpe z zoo.
Aha, dla uscislenia agencja dla ktorej pracuje ma wypozyczalnie sprzetu, przewaga nowych Canonow do Nikonow, jak 10:1. Glownie pracuje w UK, ostanio tez w Azji.
I tyle w tym temacie ;)
Zdrowko
Znudzil mi sie 5D i widzac, co Canon ostatnio robi nie widze zadnych
szans na nic lepszego. A 1Ds MkIII jest dla mnie nieporozumieniem.
Nie tylko ze wzgledu na zadna poprawe jakosci zdjec. Rowniez ze
wzgledu na sam puszke, ktora przy D3 jest po prostu smieszna...
Swoja droga poczytajcie ostatnie raporty, wyglada, ze wiele rzeczy
jest w 1Ds MkIII skopanych calkiem powaznie, w tym AF...
No jak sięgnę pamięcią, w zeszłym roku pisałeś to o Nikonie ;)
Nie to żebym miał coś przeciwko, wręcz przeciwnie, podziwiam, że wiesz jak używać nowych zabawek i masz czas żeby je używać. No i trochę zazdroszczę, że masz nowe zabawki ;)
W każdym razie czekamy na fotki, zobaczymy co się z D3 da wycisnąć :)
snowboarder
31-01-2008, 01:13
Nie wiem czym sie snowboarder zajmujesz na codzien..
Ja tam jestem prostym piekarzem...
No jak sięgnę pamięcią, w zeszłym roku pisałeś to o Nikonie ;)
Absolutnie, Nikon lezal i kwiczal. Ale pokazal pazur i chwala mu za to.
Canon natomiast osiadl na laurach i juz... Mi chodzi takze o timeframe, ile
mozna na cos czekac? Po wypuszczeniu 1Ds MkIII nie ma szans na nowy
model przez wiele lat... Okres sie wydluza a poza tym Canon mysli,
ze wypuscili nie wiadomo co. Mi szkoda juz czasu czekac.
Jestem pewien, ze D3x bedzie lepszy od 1Ds MkIII. A nawet jesli zdjecia beda
podobne, to napewno bedzie go przyjemniej uzywac. Jako puszka bedzie
zdecydowanie lepszy. 24-70 Nikona to swietne szklo, z moich pierwszych
prob wynika, ze trudno sie przyczepic. 24 T/S z tymi samymi powlokami
to bedzie naprawde rewelacja.... Krotko - Nikon jest na linii do gory,
Canon co najwyzej na tym samym poziomie... Tak to widze.
Kolekcjoner
31-01-2008, 01:20
No i wreszcie to zrobiłeś. Trochę już było to męczące dla mnie (zresztą chyba nie tylko ;):)).
TonyMontana
31-01-2008, 02:41
A ja popieram snowboardera i mysle ze obserwujemy bardzo pozytywne zjawisko.
Ludzie w koncu przestaja sie onanizowac sprzetem i zatwardziale trzymac sie i za wszelka cene bronic posiadanego systemu, pomimo czesto ewidentnych jego wad.
Jak ktos ma takie mozliwosci i checi, to powinien skakac sobie po systemach jak pszczola po kwiatkach i bawic sie tym.
To tylko cholerne przedmioty a nie czesci ciala z ktorymi zostaje sie na cale zycie i nie ma co do nich podchodzic jak do transplantacji serca:wink:
Jak mu Nikon jednak nie przypasi, to znowu cos sobie wymysli, i tyle8-)
Ludzie w koncu przestaja sie onanizowac sprzetem i zatwardziale trzymac sie i za wszelka cene bronic posiadanego systemu, pomimo czesto ewidentnych jego wad.
jakies bardzo abstrakcyjne rzeczy mowisz. nie ma takiej mozliwosci, zeby plec brzydka nie wykorzystywala okazji do licytowania sie nad wyzszoscia swiat wielkanocy nad bozego narodzenia i obrony wszelkimi srodkami wybranej opcji. jak nie Nikon - Canon, to Intel - AMD, Commodore - Atari, Druh - Smiena, ...
jakby tak przesledzil w tyl, to pewnie nawet jaskiniowcy, jeszcze nie poslugujac sie artykulowana mowa juz byli w stanie prac sie po ryjach o wyzszosc kijow debowych nad jesionowymi w ubijaniu mamutow :)
Witam,
pracuję na 5D i szkle Canon 24-70 f2,8 do reporterki ślubnej jest jak znalazł, bardzo cichy, precyzyjny i trafia w punkt z ostrością, dołączam link do fotki wykonanej tym szkłem - ostrość ustawiona na prawą górną rzęsę modelki
http://www.fotograflublin.enterpol.pl/24-70.jpg
No ale co mi chcesz udowodnić? :-) Ja też mam 5D i pare fajnych stałek które deklasują 24-70 dając znacznie lepsze obrazki niż ten który pokazałeś.
oskarkowy
31-01-2008, 10:16
No ale co mi chcesz udowodnić? :-) Ja też mam 5D i pare fajnych stałek które deklasują 24-70 dając znacznie lepsze obrazki niż ten który pokazałeś.
Tym bardziej, że nawet tym zestawem można bez trudu zrobić lepsze technicznie zdjęcie.
To co Ty "p o p i e r a s z" jest dokladnie klinicznym przypadkiem onanizmu. Argumenty jakie zostaly przytoczone dotycza nie jakosci obrazowania czyli tego co i tak w koncu jest efektem finalnym kazdej puszki, a ilosci guzikow itp. Nie jest oczywiscie czyms nagannym. Jesli ktos ma na "zabawki" to moze sobie kupowac ile i co chce. Mysle, ze gdzies miedzy wierszami nasz kolega oraz wielu innych ostatnio zawiedzionych dokladnie podal swoje motywacje - chce miec nowy model i juz. Reszta to juz tylko dorabianie ideologii.
mjastrzebski
31-01-2008, 10:50
To co Ty "p o p i e r a s z" jest dokladnie klinicznym przypadkiem onanizmu. Argumenty jakie zostaly przytoczone dotycza nie jakosci obrazowania czyli tego co i tak w koncu jest efektem finalnym kazdej puszki, a ilosci guzikow itp. Nie jest oczywiscie czyms nagannym. Jesli ktos ma na "zabawki" to moze sobie kupowac ile i co chce. Mysle, ze gdzies miedzy wierszami nasz kolega oraz wielu innych ostatnio zawiedzionych dokladnie podal swoje motywacje - chce miec nowy model i juz. Reszta to juz tylko dorabianie ideologii.
A najgorsze jest to, ze za rok, czy poltora, dla odmiany Canon , cytat, "pokaze pazur". I znowu bedziemy musili czytac snowboardowe dorabianie ideologii do checi zakupu nowej zabaki.
Bo faktycznie niektore argumenty sa mocno naciagane, IMHO.
Marcin
jako puszka bedzie identyczny.
OK
Nie ma sie co przekomarzac, D3 i D3x to dla mnie aktualnie lepsze
rozwiazanie. I tyle. Gdyby Canon choc dal znak, ze im zalezy na zatrzymaniu mnie
przy sytemie, a nie tylko zdobyciu nowych klientow ..
niesety firmy sa nieprzewidywalne. D3X - chyba kiedyś będzie. Chyba.
Po wypuszczeniu 1Ds MkIII nie ma szans na nowy
model przez wiele lat...
zapewne tak
..Jestem pewien, ze D3x bedzie lepszy od 1Ds MkIII.
tego nie wiemy
A nawet jesli zdjecia beda
podobne, to napewno bedzie go przyjemniej uzywac. Jako puszka bedzie
zdecydowanie lepszy. ......
zapewne tak.
Zapraszam do systemu ale.....
zakładasz fajny D3X i tu pojawia sie problem (a nawet kilka)
podobnie jak ciężko przewidziec ruchy canona - u nikona także nic nie wiadomo. Diabli wiedzą czy i kiedy będzie.
Niestety nikon w co drugim body daje tak silny filtr AA, że zdjęcia są tylko pod obróbkę. Po narzekaniach na mydło w następnym jest lepiej. Obawiam się co będzie w D3X. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że będzie mydlił - jak każda nowa "matryca". D3 jest tu wyjątkiem, ale on ma spore piksele. Choć wreszcie dali tak duże możliwości konfiguracji jpg, że można go sporo przeostrzyć. Ale mimo to boję się o D3xa.
co do 200-400/4 - to rewelacja, wart każdej złotówki, 24-70 i 70-200 też. Dla używających zoomów 2,8 system ma to co trzeba i to w świetnej jakości.
Przeczytałem ostatnio w jakieś gazetce foto test D3 i prównanie go w kilku parametrach do 5D i co się okazło. 5D ma lepszą jakośc obrazu - wyzszą rozdzielczość i mniejsze szumy w porównywalnych iso. Uważam, że canon 5D zróbi lepsze technicznie zdjecia od D3, w pozostałym zakresie D3 jest na pewno lepszy. Zależy od tego do czego będziemy uzywac puchy. W studiu dla mnie 5D nadal wygrywa.
kwanonno1
31-01-2008, 11:39
5d to pucha,która robi na dzien dzisiejszy najlepsze jakościowo fotki dla cyfraków kosztujących ponizej 7,000 ale przydałoby się nieco odswieżyć tę linię...i uzupełnić system o dwa,trzy nowe szkiełka...
I wcale nie chodzi mi o jakies rewolucyjne zmiany...po prostu chcialbym miec pewnosc ze kupujac DZISIAJ 5d kupuje aparat który zapewni mi równie dobra ergonomie i wygode obsługi co 40d a także 14bitowe srawy które nie są z tego co się słyszy chwytem marketingowym i idzie z nich sporo wyciągnąć.
Ja tam jestem prostym piekarzem...
Skoro nim jesteś to ulica Żytnia powinna być ci szczególnie bliska :razz:
Gdybym dzisiaj, zupełnie od zera zaczynał całą zabawę, pewnie wybrałbym D3. A tak, wyprzedawać się i zmieniać system mi się nie chce. I czekam na nowe 5D katując swoją starą 20-kę. I pewnie jeszcze trochę przyjdzie poczekać. I nawet jak będzie gorsza od Nikona, to też ją wybiorę.
Zazdroszczę, w pozytywnym sensie, Snowboarderowi, że ma taką możliwość i na jego miejscu też kupiłbym D3.
Ja na dzisiaj widzę to tak jak snowboarder. Canon wypuścił 2,5 roku temu pełną klatkę i myślał że jest mistrzem świata, któremu nikt nie podskoczy. Spoczął na laurach. Tymczasem konkurencja nie śpi i odpowiedź Nikona nastąpiła i to z nawiązką. Oczywistym więc było, że Canon na PMA powinien był zaprezentować kolejny model stanowiący istotny krok naprzód. Tak się nie stało i to jest bardzo irytujące. Gdzieś między wierszami można było przeczytać, że mieli zaprezentować kolejny model, ale jego zmiany w stosunku do 5D są tak mało rewolucyjne, że w kontekście tego co pokazał Nikon w D3 wycofali się i model wrócił na stoły kreślarskie inżynierów.
nie no - na krótką metę to są dobre argumenty i trudno się z nimi nie zgodzić. ale tylko na krótką metę:)
A tak dla ciekawskich to cena takiego Nikonka 200-400/4 to jedyne 20k zł wiec taniocha bo za 22k można dostać Canonowską 600/4IS :-)
To są szkła o podobnym zastosowaniu (choć cena się różni o 2000$), ale przeznaczone do zupełnie innej techniki robienia zdjęć. 600-ka to szkło "stacjonarne" wymagające statywu, a 200-400 + D2x (teraz pewnie i D300) to najlepsze kombo jakie jest do podróżówania "na lekko" i robienia z ręki (jednak różnica w wadze to ponad 2 kg). Obecnie, z tego co widzę po galeriach profi, to jest ulubiony zestaw podróżniczy (do focenia przyrody)
A żeby było ciekawiej to odpowiednikiem "marnego" canonowskiego 100-400 IS jest w Nikonie 80-400 VR Posiadam oba te szkiełka i Canon jest znacznie lepszy optycznie a stabilizacja jest o niebo lepsza. Dodatkowo nikkor to "śrubokręt" więc AF w stosunku do Canona działa dramatycznie.
Jedynie co w canonie mi się nie podoba to "pompka"
Oba są mocno leciwe, więc nie ma co porównywać. Akurat 100-400IS to nie jest żaden argument przemawiający za pozostaniem w Canonie (C ma inne szkła, które się lepiej do tego nadają), podczas gdy 200-400 jest dla wielu głównym powodem przesiadki na N.
mjastrzebski
31-01-2008, 12:35
Ja na dzisiaj widzę to tak jak snowboarder.
Gdzieś między wierszami można było przeczytać, że mieli zaprezentować kolejny model, ale jego zmiany w stosunku do 5D są tak mało rewolucyjne, że w kontekście tego co pokazał Nikon w D3 wycofali się i model wrócił na stoły kreślarskie inżynierów.
Jasne.
I to ze nastepca 5D sie pare miesiecy opozni, (dzieki czemu pewnie bedzie lepszy), to jest dobry argument, zeby juz postawic na Canonie kreske, wyprzedac wszystko co sie ma i kupowac od nowaw nowym systemie.
Snowboarder'a na to stac, ale zeby to rozsadne bylo. TO juz nie wiem.
Marcin
ja zostaje i czekam i kupuje L-stałki bo kocham C jak C...:)
mjastrzebski
31-01-2008, 12:59
ja zostaje i czekam i kupuje L-stałki bo kocham C jak C...:)
Twoja milosc jest "stabilna".
A Snowboarder co chwila chce sie rzucac w ramiona nowej kochanki ;-) bo u poprzedniej zmarszczke zauwazyl :P
Marcin
Jasne.
I to ze nastepca 5D sie pare miesiecy opozni, (dzieki czemu pewnie bedzie lepszy), to jest dobry argument, zeby juz postawic na Canonie kreske, wyprzedac wszystko co sie ma i kupowac od nowaw nowym systemie.
Snowboarder'a na to stac, ale zeby to rozsadne bylo. TO juz nie wiem.
Marcin
Marcin, a ja rozumiem Snowborder'a. Też mnie już szlag trafia, jak patrzę co C wyprawia w segmencie profi i semi-profi. Co premiera to wtopa - jak nie układ AF-u, to krzywo montowane matryce. To wstyd, że nadal najlepszym i najpewniejszym użyciu sprzętem stajni C jest 1ds mkII. I kupiłbym to body, gdyby nie "fantastyczna" wprost ergonomia użytkowania tego aparatu - kombinacje przycisków rodem z Microsoftu i do niczego się nie nadający LCD ze skomplikowanym powiększaniem. I te bateria z ładowarką "podróżną" wielkości pudełka do butów :lol:. Więc po sprzedaży 1ds mkI kupiłem 5d. I co? I okazało się, że C zapomniał, że jak się robi body za 2500$, to jeszcze wypadało by dać jakiś sensownie działający układ AF. A co zrobił C? Wtrynił AF z amatorską kalibracją, z tolerancja 1DOF dla danej przysłony (seria 1 ma tolerancję 1/3 DOF). Jaki jest tego efekt? Ano taki, że wszystkie jasne szkła na pełnej dziurze są praktycznie do użycia tylko z centralnym punktem AF (niby po co z innymi, skoro C i tak uznał, ze w segmencie semi-profi powiązanie spota z aktywnym punktem AF nikomu nie jest potrzebne).
Czy da się 5d robić zdjęcia? Oczywiście, i to nawet bardzo dobre. Czy czuję się rozczarowany komfortem pracy z AF w 5d vs seria 1? Tak, i uważam, że wydająć 2500$ nie powinienem mieć takich odczuć.
Dla mnie wybór po między sytemami jest obecnie prosty. Sprowadza się do pytania, kto prędzej uzupełni braki? N w szklarni, czy C w body. Jeśli N poprawi (AF-s) 50, 85, wypuści 35/1.4 i porządny, lekki travelzoom (odpowiednik 24-105), to jak dla mnie d3 będzie dobrym wyborem. Jeśli C wypuści coś a'la 3d (uszczelnienia, porządny AF) to nie będzie sensu się przesiadać. Do końca roku, myślę, że się wyjaśni.
mjastrzebski
31-01-2008, 14:10
.
Ja tez troche tam rozumiem snowboarder'a, choc jestem amator, ktory zdjecia robi dla przyjemnosci i te problemy ktore opisales, nie urastaja do rangi takie problemu, ze trzeba system zmianiac. Jedynki nigdy w reku nie mialem, wiec nie bede sie wypowiadal na temat ergonomii.
Tyle ze On jest w goracej wodzie kapany, i bardziej mi odpowiada Twoje podejscie, zeby poczekac do konca roku na to "3d". Bo zmiana systemu to zmiana przyzwyczajen i duze koszty.
Moze za rok znowu Canon bedzie gora. Moim zdaniem, w tej chwili Cwanon przyspal, i solidnie traci w kazdym segmencie od entry po profi.Dostaje od Nikona, a teraz i od Sony (IMHO patrz A350). Zobaczymy czy wyciagna z tego jakies wniski. Bo na olewanie klienta mogli sobie pozwolic, gdy byli niezagrozonym liderem.
A AF daja ciala na maksa. Fakt. Kazda puszka, no moze poza entry level powinna miec tej samej czulosci i dokladnosci czujnik. Roznic sie powinny iloscia punktow, zakresem dzialania (do 5.6 czy 8), konfigurowalnoscia, rozmieszczeniem. Kogo by zabolalo, jakby 450D mialo 3 albo 5 szybkich i dokladnych punktow.
Pozyjemy, zobaczymy
Marcin
I tak właśnie 5D stał się dziadowskim aparatem A.D. 2008 :mrgreen:
I tak właśnie 5D stał się dziadowskim aparatem A.D. 2008 :mrgreen:
I w ten wlasnie sposob potepiony swego czasu za herezje niejaki "canik" powinien dostac medal:confused: Az poczytam jeszcze raz jego watek ze szczegolnym uwzglednieniem postaw i opinii piszacy w nim wowczas niektorych kolegow. A bylo to przeciez tylko jakies 3-4 miesiace temu:shock:
Kolekcjoner
31-01-2008, 16:28
(....)
Kogo by zabolalo, jakby 450D mialo 3 albo 5 szybkich i dokladnych punktow.
Pozyjemy, zobaczymy
Marcin
Jak to kogo - księgowych :lol:.
I w ten wlasnie sposob potepiony swego czasu za herezje niejaki "canik" powinien dostac medal:confused: Az poczytam jeszcze raz jego watek ze szczegolnym uwzglednieniem postaw i opinii piszacy w nim wowczas niektorych kolegow. A bylo to przeciez tylko jakies 3-4 miesiace temu:shock:
Lepiej nie wywołuj wilka z lasu ;):cool:.
Co do zmian to myślę, że każdy sobie sam musi z tym poradzić ;). Natomiast nie ma co się oszukiwać. Czas nie stoi w miejscu i każda firma coś tam knuje. Cykl wypuszczania nowości trochę jednak trwa i nie ma sensu odpowiadać od razu na to co da konkurencja. Do tego oczywistym jest, że dochodzi fakt iż Canon przez wiele lat miał ogromną przewagę. Najpierw przez bagnet, później przez USM, potem IS, potem przez wiele lat CMOS (nie wspomnę o kilku drobniejszych kwestiach).
Najlepsze, że nadal zbierają tego owoce - vide dyskusje o wycięciu śrubokręta na forum Nikona. I ta sytuacja była z jednej strony patologiczna z drugiej aż dziwne, że się Canonowi w ogóle chciało wypuszczać jakieś nowości. Jedynym impulsem był Nikon ale w niektórych tematach tak odstawał, że mogli sobie grać na nosie upgradami typu 20D-30D.
Teraz weszli do gry bardzo mocni zawodnicy Sony, Samsung i to wymusi zmiany strategii. To potrwa. I nie jest wykluczone, że jeszcze nie jeden się "załamie".
Póki co jest tak że w systemie jest mnóstwo dobrego sprzętu, a to że nie wszytsko jest naj... no cóż tak to jest i pora się zacząć przyzwyczajać, że inni mają coś lepszego. To raczej powrót do normalności.
marekk_ok
31-01-2008, 16:45
Prawdopodobnie dla czesci osob (zwa ich ponoc onanistami sprzetowymi) fakt posiadania tej najlepszej puszki jest bardzo, bardzo wazny. Porownywanie z konkurencja dodaje im animuszu i pewnosci siebie jesli ich "cos tam" jest lepszego.
Jest to poniekad normalne zjawisko tzn. chec bycia lepszym, nowoczesniejszym, wyrozniajacym sie z tłumu itd. -- samo to w sobie to chyba nic zlego, a czy przeklada sie to na lepsze umiejetnosci foto to chyba nie zawsze.
Mysle ze to bardzo dobrze iz nie musimy byc skazani na monopol jednego systemu, jednego producenta.
Zawsze konkurencja jest dobra dla koncowego nabywcy i wymusza zmiany, dostosowywanie sie do rynku itd.
Z pewnoscia wiele "głów" w Canonie siedzi obecnie nad dalsza strategia - co, jak, kiedy powinni zrobic obecnie jesli chca utrzymac sie i umacniac na rynku w roli lidera.
Nastepca 5D z pewnoscia sie pojawi, gdyz byl to kawałek tortu który miał Canon i raczej go nie bedzie chcial odstąpic innemu producentowi.
snowboarder
31-01-2008, 18:57
zakładasz fajny D3X i tu pojawia sie problem (a nawet kilka)
podobnie jak ciężko przewidziec ruchy canona - u nikona także nic nie wiadomo. Diabli wiedzą czy i kiedy będzie.
Niestety nikon w co drugim body daje tak silny filtr AA, że zdjęcia są tylko pod obróbkę. Po narzekaniach na mydło w następnym jest lepiej. Obawiam się co będzie w D3X. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że będzie mydlił - jak każda nowa "matryca". D3 jest tu wyjątkiem, ale on ma spore piksele. Choć wreszcie dali tak duże możliwości konfiguracji jpg, że można go sporo przeostrzyć. Ale mimo to boję się o D3xa.
co do 200-400/4 - to rewelacja, wart każdej złotówki, 24-70 i 70-200 też. Dla używających zoomów 2,8 system ma to co trzeba i to w świetnej jakości.
Dzieki za ostrzezenie. Poki co widze co daje mi 1Ds MkIII. A wlasciwie
nie widze :-) W opakowaniu, ktore poza wodoszczelnoscia nie wnosi nic
ponad 5D. No moze jeszcze krzywo wpasowany sensor (to jest dopiero
obciach, na serio). Zakladam, ze D3x bedzie przynajmniej generowal
podobne zdjecia. Nie moze byc "gorzej", bo wtedy bylyby one prawie
gorsze od tych z D3. Jesli nie beda o wiele lepsze niz 1Ds MkIII, to
oznacza, ze po prostu lepiej sie nie da. Obie firmy sprobowaly i jest
to kres technologicznych mozliwosci. Co mi da D3x to te drobiazgi, ktore
powinny byc w kazdej puszce na tym poziomie "AD 2008". Kurcze,
LCD jest super. Albo "wirtualny horyzont". Taki drobiazg, a jak
uzyteczny. Kosztuje dwa centy i troche dobrych checi, ktorych u Canona
od dawna nie widze. AF po prostu dziala. Micro adjustments.
Dwie karty CF, a nie idiotycznie 1 CF i jedna SD (kto na to wpadl?).
I tak dalej i tak dalej. 200-400 to szklo, o ktrym marze odkad je
wprowadzono. Dokladnie pasuje na moje potrzeby. Dziala tez swietnie
z 1.7 extenderem a przy jakosci ISO 800 i 1600 w D3 daje nowe
mozliwosci. Nowe szklo 24 T/S daje spore nadzieje na wiele ciekawych
szkiel. Gdyby Nikon tworzyl tylko zoomy 18-200, to bym sie martwil,
a tu taka niespodzianka. Troche mnie martwi 14-24, bo tu pewnie
potrwa zanim wypuszcza cos jak 16-35 normalnie przyjmujacy filtry...
Zobaczymy. Ale radze wszystkim - pojdzcie choc do sklepu i dotknijcie D3.
To jest troche jak przeczyszczenie brudnych okularow. Tyle fajnych
funkcji, ktore wszyscy chcemy, a po "direct print" guziku juz stracilismy
nadzieje, ze kiedys bede w jakiejkolwiek puszce... Na serio - ten guzik
to tez dowod gdzie Canon ma swoich wyznawcow :-)
Ciekawe jak wielu juz odwraca kota ogonem. Czy ja gdzies napisalem,
ze 5D to smiec? Zrobilem nim tysiace zdjec, niektore nawet fajne...
Ale chce wiecej i dzis wydaje mi sie, ze da mi to inna firma. Big deal!
Jakie to ma znaczenie. Jesli nie potrzebujesz wiecej, to aktualnie nie
ma innego wyboru - tylko 5D. Zdaje sie, ze kazdemu wolno robic, co chce...
Marcin, a ja rozumiem Snowborder'a. Też mnie już szlag trafia, jak patrzę co C wyprawia w segmencie profi i semi-profi.
Ale nikt nie pisze, że go nie rozumie.
Ale ja się boję otworzyć np. lodówkę, bo w każdym w miarę sensownym wątku na CB (dotyczącym sprzętu), można znaleźć żale snowboardera na to jaki to Canon be, a Nikon cacy.
No to sorry, ale niech on w końcu sobie kupi to D3, idzie na forum Nikona i przestanie jojczyć tutaj.
Nie podoba mu się sprzęt i potrzebuje więcej - niech więc zmieni system.
Jego akurat stać, więc to kwestia priorytetów i wyboru.
To samo na dpreview - wchodzę w jakiś wątek, a tam snowboarder :-)
No strach kurcze.
To ogólna rada do wszystkich - ja wiem, że Polacy uwielbiają bić pianę o niczym, ale jaki jest sens dyskutować przez 150 stron na temat tego, czego Canon nie pokazał, zamiast się skupić na przyjemniejszych rzeczach jak np. robienie zdjęć?
yggdrassill
31-01-2008, 20:34
snowboarder oby d3 spelnilo Twoje oczekiwania, ale mam obawy, ze euforia d3 niebawem zaniknie i zacznie sie szara rzeczywistość borykania się z brakami sprzętu...
kurcze, wygląda na to, że jestem jednym z niewielu zadowolonych użytkowników Canona, mimo, że mam 1dmk III z "dupniętej" serii ;-)
yggdrassill
31-01-2008, 21:11
moze zamiast d3 trzeba kupic nowe sony FF ;)
To ogólna rada do wszystkich - ja wiem, że Polacy uwielbiają bić pianę o niczym, ale jaki jest sens dyskutować przez 150 stron na temat tego, czego Canon nie pokazał, zamiast się skupić na przyjemniejszych rzeczach jak np. robienie zdjęć?
Sal - ja po lekturze samych nagłówków na forach DPReview odnoszę wrażenie, że w biciu piany wleczemy się raczej w ogonie, no - może czasem zbliżamy się do szpicy, ale o trwałym przodownictwie nie ma mowy! ;)
kurcze, wygląda na to, że jestem jednym z niewielu zadowolonych użytkowników Canona, mimo, że mam 1dmk III z "dupniętej" serii ;-)
A co mają powiedzieć Ci, którzy świadomie nie wzięli D3 na korzyść Mk III i są z tego powodu zadowoleni? :D
A co mają powiedzieć Ci, którzy świadomie nie wzięli D3 na korzyść Mk III i są z tego powodu zadowoleni? :D
a myślisz, że gdybym uważał, że d3 jest lepszy, to bym nie zamienił mareczka? :-) 1d mk III to najlepsza lustrzanka jaką miałem, a miałem już różne wynalazki (i żaden d3 tego nie zmieni).
moze zamiast d3 trzeba kupic nowe sony FF ;)
chyba tak. 24 MP FF jeszcze w tym roku. Nikon musi sie spieszyć. Canon z nastepca 5D też, bo za chwile na rynku ciężko będzie zrobić wrażenie nawet sporymi modyfikacjami.
Generalnie to proste. Zobacz ilu nas jest, głodnych coraz lepszego sprzętu.. ;) Dla wielu z nas nawet wtedy gdy wyjdzie 5D mkII, czy inaczej zwany następca, to 5D będzie dalej marzeniem i celem... Dlatego piszę, że to proste.
Jeśli wiesz że dzisiaj dla Ciebie to jest to...to bierz, ciesz się każdą fotką a potem sprzedasz i przesiądziesz się na coś innego..Pozdrawiam.
a myślisz, że gdybym uważał, że d3 jest lepszy, to bym nie zamienił mareczka? :-) 1d mk III to najlepsza lustrzanka jaką miałem, a miałem już różne wynalazki (i żaden d3 tego nie zmieni).
Ja myślę, że to jednak bardzo porównywalne aparaty i o wyborze decydują obiektywy i inne względy.
Z dnia na dzień ten 5D coraz gorszy się robi, niedługo to będzie obciach. Chyba sobie kupię nową wersję LOMO dla szpanu a 5D do żyda ;-)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6883
A "nasz KR" napisał w relacji z PMA:
"The 5D is long overdue for replacement, but since my 5D gives sharper results than my Nikon D3; I love it. " :lol:
Kolekcjoner
31-01-2008, 22:41
Ja też uważam, że trzeba znaleźć to najlepsze narzędzie. Znaleźć i dać spokój ;) tym którzy zostają w swoim ciemnogrodzie ;) i są zadowoleni z tego co mają :).
Przy czym dobrze sobie zdawać sprawę, że już pod koniec tego roku (tak gdzieś na jesieni) obecne rozwiązania, które niektórzy uważają tu za cud świata będą z lekka przestarzałe.
Ja też uważam, że trzeba znaleźć to najlepsze narzędzie. Znaleźć i dać spokój ;) tym którzy zostają w swoim ciemnogrodzie ;) i są zadowoleni z tego co mają :).
Przy czym dobrze sobie zdawać sprawę, że już pod koniec tego roku (tak gdzieś na jesieni) obecne rozwiązania, które niektórzy uważają tu za cud świata będą z lekka przestarzałe.
A co byście powiedzieli na "one-pixel-camera"?
To jest dopiero kosmos!
Wojsko i inne instytucje pokojowe już zacierają ręce...
Kolekcjoner
31-01-2008, 23:00
Tak BTW: teraz to ja wcale nie byłbym taki pewien tego FX-a 24 Mpx u Nikona. To technologia Sony, a nie wspólna.
Tak BTW: teraz to ja wcale nie byłbym taki pewien tego FX-a 24 Mpx u Nikona. To technologia Sony, a nie wspólna.
dokładnie:-) i zamiast d3x mamy Alfe 900
kwanonno1
31-01-2008, 23:09
moze to dobrze ze canon tak zwleka z nastepca a sony naciera...bo nagle wszyscy uzytkownicy przypomnieli sobie o wadach 5d choć wczesniej byli jakby mniej obiektywni shame on u ;)
dokładnie:-) i zamiast d3x mamy Alfe 900
Spoko - będzie - mówią, że Sony wie jak, ale to Nikon ma czym - a kruk krukowi oka nie wykole ;) Poza tym sądzę, że Nikon będzie z normalny gripem a'la D3, a nie jakimś takim no "niewyględnym" jakby jednak trochę...
Spoko - będzie - mówią, że Sony wie jak, ale to Nikon ma czym - a kruk krukowi oka nie wykole ;) Poza tym sądzę, że Nikon będzie z normalny gripem a'la D3, a nie jakimś takim no "niewyględnym" jakby jednak trochę...
teoretycznie tak, ale A900 wygląda na puszke semipro i pewnie będzie też tyle kosztowała (ja obstawiam 1500 do 2500$). Nikon pewnie będzie chciał za swoje d3x ze 6000$, a matryca ta sama (i nic nie pomoze pisanie, ze w sony to wersja budzetowa, a w nikonie to Panie full-wypas :-)
teoretycznie tak, ale A900 wygląda na puszke semipro i pewnie będzie też tyle kosztowała (ja obstawiam 1500 do 2500$). Nikon pewnie będzie chciał za swoje d3x ze 6000$, a matryca ta sama (i nic nie pomoze pisanie, ze w sony to wersja budzetowa, a w nikonie to Panie full-wypas :-)
Taki jeden gość już zbiera na D3x z tą matrycą :mrgreen:
Poza tym, Sony będzie pewnie pakować do body te cudaczne pastylki "duo pro memory sticks"...
Taki jeden gość już zbiera na D3x z tą matrycą :mrgreen:
po info o alfie, to juz nie byłbym taki pewien czy dalej zbiera :-)
za cene d3x'a to bedzie miał alfe900 i worek Zeissów (bez 200-400, ale kto wie co sony wyprodukuje jak się rozpędzi :-)
Nie wiem czy jeszcze ktoś to zauważył, ale na chwilę obecną ankieta z tego wątku stała się z powrotem aktualna :-)
Tyle, że w tym roku szala odpowiedzi ma szanse przechylić się na 'TAK" :lol:
Z dnia na dzień ten 5D coraz gorszy się robi, niedługo to będzie obciach. Chyba sobie kupię nową wersję LOMO dla szpanu a 5D do żyda ;-)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6883
Śmiechem żartem, ale taka jest prawda. Technologia cały czas idzie naprzód. Dlatego nowa oferta Canona na PMA miała być propozycją dla ludzi marzących o przesiadce na nową puszkę. A tu co ? Żenua. Pozostają im rozwiązania z przed kilku lat.
A ceny 5d wciąż stoją....
kwanonno1
01-02-2008, 11:19
spadną himi i do wakacji będziesz mógł sobie kupić 5d - nówkę na allegro poniżej 5000 zełek.Canon dał 5d 3 lata rynkowego - co jest zupełnie zrozumiałe :) Następca też spokojnie tyle wyczeka jeśli nie dłużej :)
Domawiam już zakup piątki za wielką wodą. Dlatego moje body idą w nowe ręce. Jakoś nie chce już czekać. Czekam ponad rok, a ceny niemal nie drgnęły.
Kolekcjoner
01-02-2008, 11:39
Nie wiem czy jeszcze ktoś to zauważył, ale na chwilę obecną ankieta z tego wątku stała się z powrotem aktualna :-)
Tyle, że w tym roku szala odpowiedzi ma szanse przechylić się na 'TAK" :lol:
Zdecydowanie :lol:.
A ceny 5d wciąż stoją....
Cena po zakończeniu cashbacku zawsze spada do jego poziomu. Tak było ostatnio z 30D, choć też trzeba przyznać że nowy 40D nieźle w tym namieszał. Następca już musi być jesienią więc cena zleci na 100%. Ja też nie wytrzymałem i ostatnio wymieniłem 30D na 5D i powiem ci że o ile do 30D byłem przyzwyczajony i nic mi tam nie przeszkadzało, to po wyjęciu 5D z pudełka pomyślałem "boszzz... ale staroć, tyle kasy za taki prymitywny aparat" :-). Włączyłem serię.... klap........ klap.......... klap........ i normalnie prędkość 3fps mnie oszołomiła :-).
Jeśli dasz radę wytrzymać to jeszcze czekaj, tyle że to będzie z rok, bo nowość na jesieni będzie droga i gdzieś dopiero koło wiosny cena będzie dla zjadacza chleba przyzwoita.
Robson01
01-02-2008, 11:58
O ile nie zacznie z pułapu 10-12 tys. bo wówczas na "sensowną" cenę przyjdzie poczekać znacznie dłużej - mam na myśli zwykłego zjadacza chleba :-)
a jak sie komuś wyświetlacz w D3 podoba to niech kupi ... Sony A700 :hihi: to samo, a taniej ;)
Kolekcjoner
01-02-2008, 12:27
O ile nie zacznie z pułapu 10-12 tys. bo wówczas na "sensowną" cenę przyjdzie poczekać znacznie dłużej - mam na myśli zwykłego zjadacza chleba :-)
Raczej bardzo mało prawdopodobne żeby tak "zaczynał". To już nie te czasy :D.
Co do "prymitywizmu" 5D w stosunku do 30D to jakoś trudno mi to dostrzec po za tą serią - ale może za słabo oglądałem ;).
kwanonno1
01-02-2008, 12:28
Cena za 5d bedzie na pewno ponizej 10,000...kto wie czy na starcie nie bedzie to 8,000...no chyba ze wymysla nie wiadomo co a na to raczej bym nie liczył...to tylko będzie odswiezona linia 5d z dużą matrycą :)
Kolekcjoner
01-02-2008, 12:30
(...)...to tylko będzie odswiezona linia 5d z dużą matrycą :)
Raczej nie.
ostatnio wymieniłem 30D na 5D
i widzisz różnicę w jakości zdjęć?
snowboarder
01-02-2008, 14:55
To jest ciekawe, bo ankieta z tytulu dotyczy w zasadzie wyboru miedzy
jesienia 2007 a PMA, o ile wielu watpilo w 2007, to PMA do niedawna
byl pewniakiem. Pierwsze sluchy o tym, ze 5D sie odsuwa to 2-3 tygodnie
przed PMA... Teraz jesien 2008 to pewniak. A wszyscy sie wypowiadaja
jakby zawsze wiedzieli, ze 5D na PMA nie bedzie... Dosc zabawne.
Wszyscy tez zakladaja, ze OCZYWISCIE to bedzie o wiele wiecej niz
40D z FF sensorem. Ja moze was odesle do Kuchatka, niech wam powie
ile czeka na oslawione 3D... Wedlug mnie cale to gadanie to puste slowa,
moge sie zalozyc, ze po tych latach oczekiwan 5D bedzie dokladnie tym,
40D z FF sensorem, moze LCD bedzie nowej generacji i to wszystko.
A widzac ile kosztuje 1Ds MkIII nie chce mi sie wierzyc, zeby nowe
16MP 5D bylo znowu takie tanie... Canon ma kompletnie przekichane,
w momencie premiery 5D II zjedza go zywcem, zobaczycie...
i widzisz różnicę w jakości zdjęć?
Oczywiście że widzę, wszystkie obiektywy stały się ostrzejsze, szczególnie to widać na pełnych otworach. Szum 'per pixel' też jest trochę niższy a po uwzględnieniu wyższej rozdzielczości 5D to różnica w szumach jest wyraźna.
Zdjęcia z 5D są trochę mniej kontrastowe niż z trzydziestki, nie wiem z czego to wynika, może z większej rozdzielczości matrycy.
Ale nie znaczy to że 30D to o wiele gorszy aparat, bo z dobrymi obiektywami też dawał bardzo ostre i ładne obrazki. Pisząc o 'prymitywnym' 5D mam na myśli to że po dwóch latach zmieniłem aparat na nowy a posiada on wiele tych samych wad co poprzedni. Te same niekrzyżowe punkty AF oprócz centralnego, w dodatku jeszcze bliżej środka klatki. Ten sam nieostry podgląd zdjęcia na wyświetlaczu, brak AF-ON (używam gwiazdki), brak informacji o trybie pomiaru światła w wizjerze, zakres korekty tylko +-2EV, brak AutoISO. Na plus wreszcie normalny wizjer (choć chyba lekko ciemnawy), tryb 'C' i lepszy i dokładniejszy AF na centralnym punkcie.
snowboarder - a nie przesadzasz troche?
przeciez Canon tez ma swiadomosc, ze grono jego uzytkownikow bedzie mialo z czasem silne parcie na wydanie zielonych papierkow i nalezy to parcie zaspokoic wypuszczajac ciekawy sprzet. a ze od segmentu semi-pro uzytkownicy sa raczej swiadomi i krytyczni, to na wypuszczenie go* sobie nie pozwoli.
a to, ze niedawne premiery Nikona czy ostatnie Sony podkopuja Canona po jajach, to moze nam tylko na dobre wyjsc. nie dzisiaj, to jutro.
to jest za duza firma i za duzy rynek. natura nie znosi prozni.
kup sobie D3 i popracuj, ale klamoty Canona zostaw. nastepca 5D bedzie i nie mam watpliwosci, ze w praktyce bedzie rozsadnym aparatem.
a poza tym, to tak mysle, ze dawno porzadnie nie fociles i Ci glupoty po glowie chodza. za duzo myslisz... :)
snowboarder
01-02-2008, 15:42
akustyk, obys mial racje. Wlasnie zauwazylem, ze Sony obiecuje
24MP FF aparat w tym roku, wyglada, ze bezposrednio celuje w 5D
(na pro puszke to to raczej nie wyglada...) Jesli wypuszcza go
za ~$3-3.5K, to bedzie naprawde zabawnie... Canon pewnie wtedy znowu
opozni 5D II, bo bedzie musial dorownac do Sony :lol:
wg przecieków ma być <10tyś ... czyli tak jak 5D startował ... 8)
raczej mało prawdopodobne. chyba nie myślisz, że Canon podobnie jak my, czerpie wiedzę o nowościach z dpreview :-)
a wracając do sony; myślę, że ta puszka będzie znacznie tańsza niż 3,5k $ (i bardzo dobrze)
a potem następni "mniejsi" będą wypuszczać kolejne amatorskie FF i za kolejny rok bezsensem bedzie wypuszczenie 5D II...;) A z drugiej strony kto powiedział że C musi być dalej liderem...?? Ile jest firm w róznych branżach, które błyszczały przez nawet kilka dekad, a teraz są gdzieś daleko,daleko lub ich po prostu nie ma...
marekk_ok
01-02-2008, 16:08
a potem następni "mniejsi" będą wypuszczać kolejne amatorskie FF i za kolejny rok bezsensem bedzie wypuszczenie 5D II...;) A z drugiej strony kto powiedział że C musi być dalej liderem...?? Ile jest firm w róznych branżach, które błyszczały przez nawet kilka dekad, a teraz są gdzieś daleko,daleko lub ich po prostu nie ma...
Moze rzeczywisice sa inne obszary i inny pomysł - gdzie Canon ma/bedzie miał wiekszy zwrot i dobra rentownosc w przyszlosci?
Dzisiaj giganci czasem sprzedaja swoje dobre marki (patrz. IBM w zakresie notebookow).
snowboarder
01-02-2008, 16:19
raczej mało prawdopodobne. chyba nie myślisz, że Canon podobnie jak my, czerpie wiedzę o nowościach z dpreview :-)
a wracając do sony; myślę, że ta puszka będzie znacznie tańsza niż 3,5k $ (i bardzo dobrze)
nie wiem skad wiedza o nowosciach, ale ich zrodla sa kiepskie,
bo wszystko wskazuje na to, ze Nikon ich zaskoczyl w spuszczonych gaciach...
A jesli 24MP FF aparat Sony na serio ma byc $3K albo mniej, to ciekawe
jak dlugo Canon bedzie spiewal $8K za 1Ds MkIII. Smiesznie ta cena zaczyna
wygladac. A propos nowy 200 f2L IS ma kosztowac W SKLEPACH $6000 (!!!)...
To wyglada na najgorszy przyklad price gouging jaki widzialem.
Oni sie na serio na tym poslizgna moim zdaniem.
8000$ właśnie dlatego, że nie było konkurencji, bo trudno za taką uznać 12 mpix w nikonie. Być może już niedługo z tych 8 z porzodu zrobią się 4 :-)
i chwała soniemu za to!
Kolekcjoner
01-02-2008, 16:26
To jest ciekawe, bo ankieta z tytulu dotyczy w zasadzie wyboru miedzy
jesienia 2007 a PMA, o ile wielu watpilo w 2007, to PMA do niedawna
byl pewniakiem. Pierwsze sluchy o tym, ze 5D sie odsuwa to 2-3 tygodnie
przed PMA... Teraz jesien 2008 to pewniak. A wszyscy sie wypowiadaja
jakby zawsze wiedzieli, ze 5D na PMA nie bedzie... Dosc zabawne.
Wszyscy tez zakladaja, ze OCZYWISCIE to bedzie o wiele wiecej niz
40D z FF sensorem. Ja moze was odesle do Kuchatka, niech wam powie
ile czeka na oslawione 3D... Wedlug mnie cale to gadanie to puste slowa,
moge sie zalozyc, ze po tych latach oczekiwan 5D bedzie dokladnie tym,
40D z FF sensorem, moze LCD bedzie nowej generacji i to wszystko.
A widzac ile kosztuje 1Ds MkIII nie chce mi sie wierzyc, zeby nowe
16MP 5D bylo znowu takie tanie... Canon ma kompletnie przekichane,
w momencie premiery 5D II zjedza go zywcem, zobaczycie...
Wiesz ja czasami to się zastanawiam kto ma bardziej przekichane w takich sytuacjach. My czy Canon :mrgreen:?
nie wiem skad wiedza o nowosciach, ale ich zrodla sa kiepskie,
bo wszystko wskazuje na to, ze Nikon ich zaskoczyl w spuszczonych gaciach...
A jesli 24MP FF aparat Sony na serio ma byc $3K albo mniej, to ciekawe
jak dlugo Canon bedzie spiewal $8K za 1Ds MkIII. Smiesznie ta cena zaczyna
wygladac. A propos nowy 200 f2L IS ma kosztowac W SKLEPACH $6000 (!!!)...
To wyglada na najgorszy przyklad price gouging jaki widzialem.
Oni sie na serio na tym poslizgna moim zdaniem.
no cena za marka jest ... hmm... specyficzna ... i patrząc na rynek ... konkurencyjna :mrgreen:
no ale czas na reakcje jeszcze mają, jakiś czas...
oskarkowy
01-02-2008, 22:30
Sony obiecuje
za ~$3-3.5K, to bedzie naprawde zabawnie...
Z całą pewnością będzie zabawne. Będzie super puszka i ani jednego szkła, które rozdzieli ten obraz. Normalnie ubaw po pachy :lol: :lol: :lol:
Z całą pewnością będzie zabawne. Będzie super puszka i ani jednego szkła, które rozdzieli ten obraz. Normalnie ubaw po pachy :lol: :lol: :lol:
heh, cos chyba jednak jest ? ;P ;)
te są:
70-200 SSM (cena ma byc normalna, jakies patenty minolty)
24-70/2.8 zeiss
85/1,4 zeiss
135/1,8 zeiss
35/1,4 G
300/2,8 SSM (tez ma cena znormalnieć, jakies patenty minolty)
i cos brzdąkaja o 16-35/2.8
:)
...........Będzie super puszka i ani jednego szkła, które rozdzieli ten obraz. ...............
A sądzisz, że to odstraszy przyszłych posiadaczy??
Będą kupować coby szpanować puchą, która ma więcej Mpix i kosztuje ~40 % tego co 1Ds MK III........:mrgreen:
Mam nadzieje, ze Sony + Nikon zatrzęsą pozycją Canona............spadek sprzedaży, przyniesie nowości na miarę 5D, jak to było 2-3 do tyłu 8-)
Ale jak to w życiu, nadzieja matką głupich .........:lol:
24 na FF to jak 12 na cropie. Myślę że coś tam w stałkach się znajdzie co to pociągnie na dobrej przysłonie.
oskarkowy
01-02-2008, 23:51
24 na FF to jak 12 na cropie. Myślę że coś tam w stałkach się znajdzie co to pociągnie na dobrej przysłonie.
A pamiętasz, jak po premierze 5tki hurtowo okazywało się, ile szkieł nie nadaje się do użycia? W ilu szkłach na rogach mydło, w ilu kolejnych winieta i inne atrakcje? To mineciarze teraz teraz będą mieli 100% więcej atrakcji, bo i rozdzielczość jakby inna. Ciekaw jestem ile szkiełek z tego zostanie 8-)
yggdrassill
01-02-2008, 23:58
sony co tu nie mowic w stalkach wyglada ciekawiej niz nikon ;)
A pamiętasz, jak po premierze 5tki hurtowo okazywało się, ile szkieł nie nadaje się do użycia? W ilu szkłach na rogach mydło, w ilu kolejnych winieta i inne atrakcje? To mineciarze teraz teraz będą mieli 100% więcej atrakcji, bo i rozdzielczość jakby inna. Ciekaw jestem ile szkiełek z tego zostanie 8-)
Stare szkła to pewnie tak, te nowe Zeissy to już bły robione z myslą pod FF więc będzie pewnie dobrze. Co do winiety to każdy zoom jej dostaje na FF i stałki w okolicach pełnego otworu. Moje 50/1.4 pokazało taką winietę na 5D że nawet w PS wcześniej takiej nigdy nie dodawałem :-).
Mam nadzieje, ze Sony + Nikon zatrzęsą pozycją Canona............spadek sprzedaży, przyniesie nowości na miarę 5D, jak to było 2-3 do tyłu
Te 2-3 lata temu to "5" wcale sie tak ladnie nie sprzedawala. Boom na nia zaczal sie dopiero na przelomie 06/07.
Robson01
02-02-2008, 09:41
Bo znacznie potaniała, a wcześniej dla wielu pozostawała w swerze marzeń.
To oznacza tylko, ze jej pierwotny byt i tzw. "zamieszanie" dotyczyl tylko sfery pragnien.... , a nie rzeczywistych oddzialywan:shock:
Kolekcjoner
02-02-2008, 18:29
Panowie na KKM-ie już nas podsumowali ;). W wątku o nowym A900 można wyczytać, że o Nikona się nie boją i jego pozycja (jako lidera) jest nie zagrożona. Natomiast Canon ostatnio zostaje w tyle za Sony, schodzi na psy i nie wiadomo co z nim będzie? Strach się bać :mrgreen:. Snowboarder ma nosa, że zmienia system :lol:.
A tak z ciekawości. Widział ktoś może kiedyś kogoś kto by miał sony?
Ja mam:oops: :oops: :oops:
DVD :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Panowie na KKM-ie już nas podsumowali ;). W wątku o nowym A900 można wyczytać, że o Nikona się nie boją i jego pozycja (jako lidera) jest nie zagrożona. Natomiast Canon ostatnio zostaje w tyle za Sony, schodzi na psy i nie wiadomo co z nim będzie? Strach się bać :mrgreen:. Snowboarder ma nosa, że zmienia system :lol:.
bardzo lubie takie szerokie spojrzenia, w ktorych uwzgledniane jest cos wiecej niz nowe foldery reklamowe wypuszczone w ostatnich 3 miesiacach...
ech... ale w sumie czemu tu sie dziwic. widza chlopaki te tlumy Cajsow zapietych w wypasione A900 focace kazde wazne wydarzenie sportowe od Antarktydy po Arktyke, tlumy Sonografow udzielajacych wywiadow w National Geographic, na zdjeciu z wysluzonymi, utytlanymi w blocie Afryki A900 w reku... :) wywiady ze slawami fotografii, ktore ze lza w oku wspominaja swoje dawne, analogowe Sony... :)
no albo jakos tak... :mrgreen:
ze lza w oku wspominaja swoje dawne, analogowe Sony...
Ostatnio gdy ogladalem po raz ktorys-tam "Powiekszenie" to chyba mignal mi wlasnie taki w kadrze:roll:
Kolekcjoner
02-02-2008, 19:05
A tak z ciekawości. Widział ktoś może kiedyś kogoś kto by miał sony?
No ja znam kolega ma ..... F828 :lol:.
A cyfrówki to co innego a lustrzankę? Bo nie za wiele chyba takich osób :???:
w Holandi z lustrami Sony widac sporo osob. moze nie jest to tyle co Nikona czy Canona (subiektywne wrazenie, ze Nikona widac czesciej), ale na calodniowym bieganiu po Amsterdamie mozna naliczyc sporo Alf. przy czym, sa to niemal bez wyjatku A100, a jak widac sprzet z wyzszej polki, to albo D300 albo 5D
bo do segmentu profi to sony/minolta ma jakieś 10-15 lat do nadrobienia ;)
oni juz wiekszosc nadrobili.
kwestia tylko tego, zeby przekonali uzytkownikow, ze sa realnym graczem, ze zostaja na rynku na dluzej i ze zakup Sony dzis to dobra inwestycja a nie ryzykowny krok.
i sa na dobrej drodze. technologie maja. fotograficzna od Minolty, elektronike robia sami. kwestia zbudowania rynku dla odbiorcow z najwyzszej polki.
i nadrobi to w 3 lata.
Dokładnie, Sony ma ogromny potencjał/kapitał, Nikon czy Canon mogą zostać delikatnie mówiąc zaskoczone :)
Panowie... o Sony dyskutujcie sobie w wątku obok :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=25539 :evil:
Kolekcjoner
02-02-2008, 21:55
Panowie... o Sony dyskutujcie sobie w wątku obok :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=25539 :evil:
Racja. Moja wina, że to napisałem w tym wątku :oops:.
Dokładnie, Sony ma ogromny potencjał/kapitał, Nikon czy Canon mogą zostać delikatnie mówiąc zaskoczone :)
Co ty opowiadasz? Sony, że o Canonie nie wspomnę, przy Nikonie to malutka firma jest. Za Nikonem stoi mitsubishi, chyba największy koncern świata!
wakeford
03-02-2008, 17:36
...hmmm, to ja mam "głupie" pytanie, bo wkrótce wątek ten osiągnie tysiąc wpisów, a temat kompletnie się rozmydlił: czy canon planuje ostatecznie wypuścić następcę 5D i kiedy, miał być w sierpniu, potem w lutym, a teraz ...?
Earl Grey
03-02-2008, 17:45
A teraz znowu w sierpniu... :)
wakeford
03-02-2008, 17:55
... jeżeli to nie żart, to canon staje sie niepoważną firmą, albo na odwrót: zrozumieli w końcu, że dorabianie w nowych modelach jedynie czyścidełka do matrycy jest inowacją na poziomie imebecyla i że w końcu należy zrobić nowe porządne body, oby nie skończyło się to na mini wycieraczce do monitorka uruchamianej "specjalnym joystickiem"...:D
Earl Grey
03-02-2008, 18:09
To prawda. Czekałem długo na PMA (bo na prezentację nowego 5D w sierpniu 2007 nie liczyłem) no i się nie doczekałem. Nie wiem czy wytrzymam do sierpnia, czy wcześniej nie kupię "starego" 5D - w końcu ile można czekać. No ale cena coraz niższa...
Kolekcjoner
03-02-2008, 18:45
Co ty opowiadasz? Sony, że o Canonie nie wspomnę, przy Nikonie to malutka firma jest. Za Nikonem stoi mitsubishi, chyba największy koncern świata!
Nie do końca to tak jest ale może kiedyś będzie wątek, w którym będziemy mogli to rozwinąć ;):).
Po za tym największa firma, która działa w branży foto - jej potencjał jest większy niż wszystkich innych firm foto razem wziętych - mowa o GE - robi póki co kompakty :). Także ten potencjał jest IMO stosunkowo mało ważny (w granicach rozsądku oczywiście). Raczej to jak się go wykorzystuje. Canon ma wystraczający żeby być numerem jeden w fotografii ale póki co dość kiepsko ten potencjał wykorzystuje.
Być może to że nie ma nowej piątki jest dobrym prognostykiem. Być może jest to linia body, w której chcą wyprzedzać resztę o epokę. I być może następca będzie tak samo jak poprzednik korpusem nie na jeden sezon ale czymś co konkurencja będzie próbowała tylko gonić.
kwanonno1
03-02-2008, 19:08
Aparaty z segmentu 5d mają u canona 3 letni okres przydatnosci do spozycia takze premiera nastepcy bedzie na 100% w sierpniu...mi sie wydaje ze warto poczekać...tym bardziej jesli ktos ma czym pstrykać :)
oskarkowy
03-02-2008, 19:24
Aparaty z segmentu 5d mają u canona 3 letni okres przydatnosci do spozycia takze premiera nastepcy bedzie na 100% w sierpniu...mi sie wydaje ze warto poczekać...tym bardziej jesli ktos ma czym pstrykać :)
Przed Tobą byli tu już inni równie wszechwiedzący, którzy twierdzili, że premiera będzie na 100% w sierpniu ubiegłego roku :mrgreen:
Na Waszym miejscu, to ja bym odstawił te %, dla dobra ogółu.
Być może to że nie ma nowej piątki jest dobrym prognostykiem. Być może jest to linia body, w której chcą wyprzedzać resztę o epokę. I być może następca będzie tak samo jak poprzednik korpusem nie na jeden sezon ale czymś co konkurencja będzie próbowała tylko gonić.
Gdyby mieli taką technologię to właśnie byśmy ją zobaczyli w nowych jedynkach. Chcieli dać nędzny upgrade ale się w ostatniej chwili wycofali.
Sensowne wydawały się spekulacje że mogą podzielić FF na dwa modele, jeden w stylu 40D z matrycą FF a drugi to jakieś 3D. Ale gdyby tak było to ten prostszy model mogliśmy zobaczyć już dziś na PMA, a nie ma nic. Obawiam się że oni naprawdę nie mają żadnej lepszej technologii matryc i teraz będą tak jak jeszcze do niedawna Nikon nadrabiać ilością guziczków w body, AF'em i ceną.
snowboarder
03-02-2008, 21:15
Gdyby mieli taką technologię to właśnie byśmy ją zobaczyli w nowych jedynkach. Chcieli dać nędzny upgrade ale się w ostatniej chwili wycofali.
Sensowne wydawały się spekulacje że mogą podzielić FF na dwa modele, jeden w stylu 40D z matrycą FF a drugi to jakieś 3D. Ale gdyby tak było to ten prostszy model mogliśmy zobaczyć już dziś na PMA, a nie ma nic. Obawiam się że oni naprawdę nie mają żadnej lepszej technologii matryc i teraz będą tak jak jeszcze do niedawna Nikon nadrabiać ilością guziczków w body, AF'em i ceną.
Absolutnie zgadzam sie z kazdym slowem.
Co do tych super technologii, to przyklad AF fiasco z 1D MkIII raczej
dowodzi, ze to mit. Zreszta dzis Canon podal swoim glownym klientom
wiadomosc, ze wreszcie sie dokopali do zrodla bledow i sa absolutnie
pewni, ze wiedza co i jak. Beda poprawiac znowu...
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-8740-9068-9264
Na prosta logike oznacza to, ze 1Ds MkIII jest tez do poprawki.
Moze to bedzie pretekstem, zeby szybko wypuscic modele N obu aparatow,
a "przy okazji" nieco je poprawic, chocby dodajac hirez LCD.
Wcale bym sie nie zdziwil, jesli tak zdecyduja sie zrobic...
Kolekcjoner
04-02-2008, 00:06
Jeśli prawdą jest, że Canon został zaskoczony premierami Nikona to właśnie zmiany mogły być kosmetyczne i jedynki właśnie na to były przygotowane. Po co pchać nowe technologie i się wystrzelać jak się jest numerem jeden na rynku, a konkurencja śpi? Także niekoniecznie musi być tak, że już jest tragedia i włosy z głowy trzeba rwać. Po za tym jak któraś firma za to samo daje więcej to droga wolna ;).
Co do nowych matryc to raczej była mowa o roku 2009 więc bardzo możliwe, że nie są gotowi. Po za tym fab się dopiero stawia, a rozruch ma być w połowie tego roku więc raczej cudów nie należy się spodziewać.
Absolutnie zgadzam sie z kazdym slowem.
Co do tych super technologii, to przyklad AF fiasco z 1D MkIII raczej
dowodzi, ze to mit. Zreszta dzis Canon podal swoim glownym klientom
wiadomosc, ze wreszcie sie dokopali do zrodla bledow i sa absolutnie
pewni, ze wiedza co i jak. Beda poprawiac znowu...
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-8740-9068-9264
Na prosta logike oznacza to, ze 1Ds MkIII jest tez do poprawki.
Moze to bedzie pretekstem, zeby szybko wypuscic modele N obu aparatow,
a "przy okazji" nieco je poprawic, chocby dodajac hirez LCD.
Wcale bym sie nie zdziwil, jesli tak zdecyduja sie zrobic...
Co do LCD to nie wiem czy to szybko nastąpi, bo dopiero zawiązali spółkę z Panasonic'iem i Hitachi w tej materii więc to pewnie trochę potrwa. Wykupili też spólkę która ma patenty na OLED-y. To wszystko zejdzie zanim można to będzie wprowadzić do produkcji.
Dla Canona poprzedni rok był bardzo dobry - przychód w porównaniu z poprzednim wzósł o ponad 7% do niemal 40 mld$. Także pieniądze mają. Czy coś z tego pójdzie na dział dslr - pewnie tak ale czy to będzie dużo? Biorąc pod uwagę, że mają mnóstwo innych priorytetów jak np. najbardziej rosnący rynek peryferiów komputerowych (wzrost sprzedaży 20% w zeszłym roku) to może być różnie. Do tego zapewne nie ucieszy Was fakt, że 400D sprzedawał się świetnie, a 40D to już w ogóle fantastycznie. Co doprowadziło do zwiększenia sprzedaży obiektywów. Przy czym dla nich segment biznesowy i komputerowy jest bardziej dochodowy i bardziej rentowny. A prognozy co do rynku aparatów cyfrowych na najbliższe lata są takie, że jednak zacznie się wychamowywanie.
Najlepsze że o takich rzeczach jak jedynki to oni w ogóle w rocznych wynikach finansowych nawet się nie zająkną. Dla nich to poprostu zupełny margines. Prawdopodobnie sprawa bardziej prestiżu niż zysków.
Także my się możemy tu pozabijać, a oni pewnie tam czasem o tym wspomną, że coś nie tak i trzeba może coś z tym zrobić ale i tak drukarki są najważniejsze ;).
Wnioski sobie każdy sam wyciągnie.
kwanonno1
05-02-2008, 18:35
drukarki?co ty pleciesz :)
http://www.news.com/8301-13580_3-9865553-39.html?tag=nefd.top - wywiad kontrolowany z Chuckiem Westfallem.
Nowa piątka z OLED-ami? Znaczy nie będzie hirez LCD? ;)
Dla tych, którzy żyją nadzieją:
"We're trying to upgrade the entire camera. The megapixels rating is only one thing. When upgrading, you have to look at more aspects. We're not going to go backwards."
Kolekcjoner
07-02-2008, 01:37
http://www.news.com/8301-13580_3-9865553-39.html?tag=nefd.top - wywiad kontrolowany z Chuckiem Westfallem.
Nowa piątka z OLED-ami? Znaczy nie będzie hirez LCD? ;)
Dla tych, którzy żyją nadzieją:
"We're trying to upgrade the entire camera. The megapixels rating is only one thing. When upgrading, you have to look at more aspects. We're not going to go backwards."
Wygląda na to, że mogą chcieć pchnąć APS-H segment niżej.
Druga ciekawa rzecz, która z tego wywiadu wynika to to, że jako najgroźniejszego konkurenta postrzegają Sony.
MateuszZ.
07-02-2008, 01:49
mnie to juz zaczyna wq... i to mocno ... żeby osłodzić sobie oczekiwania na mityczną piątkę mk II kupiłem sobie 24-70 i znowu wywaliłem kasę w ten system ... eh... naprawde lubie te paskudne, body, jestem do C przywiazany sentymentalnie i bede jak kapitan, do ostatniej chwili ... a potem moze znaczki albo cos? :(
Wygląda na to, że mogą chcieć pchnąć APS-H segment niżej.
To raczej sentyment, bo trudno znaleźć lukę, w którą mieliby ją wcisnąć. Między xD a xxD? Chyba, że z dałoby się pogodzić APS-H z EF-S.
Druga ciekawa rzecz, która z tego wywiadu wynika to to, że jako najgroźniejszego konkurenta postrzegają Sony.
Bo jak dowodził swego czasu Kuchatek, obie firmy od dawna konkurują "na odcinku TV" ;)
Kolekcjoner
07-02-2008, 02:44
To raczej sentyment, bo trudno znaleźć lukę, w którą mieliby ją wcisnąć. Między xD a xxD? Chyba, że z dałoby się pogodzić APS-H z EF-S.
(....)
Jeśli prawdą jest to co mówił jakiś czas temu w wywiadzie przedstawiciel działu obrazowania Canona i mają zamiar rozszerzać lineup lusterek ;) to nie będzie problemu. Nie jest wykluczone, że strategia Canona pójdzie trochę inną drogą niż Sony i nie będą mnożyć podobnych lustrzanek w poszczególnych segmentach. Tylko będzie po prostu gęstrze stopniowanie. W tym układzie premiera 450D jako modelu pomiędzy 400D i 40D jest jak najbardziej konsekwentna i tak samo może być z modelem powyżej 40D. Wtedy byłoby gdzie wepchać ;) tego APS-H i EF-S-y nie są tu żadną przeszkodą.
Z tego co pisze Westfall kariera APS-H nie jest jeszcze zakończona?? Cokolwiek ma to oznaczać.
Na Dpreview donoszą, że: http://cweb.canon.jp/camera/campaign/5d/5d.html
japońskiego nie rozkminiam :confused:
Znaczy, że następca 5D do maja się na pewno nie pojawi... Ale w sierpniu? Kto wie? ;-)
Kolekcjoner
11-02-2008, 19:15
Znaczy, że następca 5D do maja się na pewno nie pojawi... Ale w sierpniu? Kto wie? ;-)
Znaczy wciąż to samo co było wiadomo wcześniej - klon 5D może będzie na photokinie.
Jeśli prawdą jest to co mówił jakiś czas temu w wywiadzie przedstawiciel działu obrazowania Canona i mają zamiar rozszerzać lineup lusterek ;) to nie będzie problemu. Nie jest wykluczone, że strategia Canona pójdzie trochę inną drogą niż Sony i nie będą mnożyć podobnych lustrzanek w poszczególnych segmentach. Tylko będzie po prostu gęstrze stopniowanie. W tym układzie premiera 450D jako modelu pomiędzy 400D i 40D jest jak najbardziej konsekwentna i tak samo może być z modelem powyżej 40D. Wtedy byłoby gdzie wepchać ;) tego APS-H i EF-S-y nie są tu żadną przeszkodą.
Z tego co pisze Westfall kariera APS-H nie jest jeszcze zakończona?? Cokolwiek ma to oznaczać.
Pewnie nie tak szybko jest zamknąć linię produkcyjną jeśli miało się w planach dalej ciągnąć ten system. Wydaje mi się jednak że Canon już dojrzał do tego że w flagowych modelach powinien być już FF.
Kolekcjoner
12-02-2008, 14:07
Pewnie nie tak szybko jest zamknąć linię produkcyjną jeśli miało się w planach dalej ciągnąć ten system. Wydaje mi się jednak że Canon już dojrzał do tego że w flagowych modelach powinien być już FF.
Podejrzewam że może ich jeszcze dodatkowo kusić fakt, że w APS-H można upchnąć więcej pikseli bez takiej straty jakości jak w APS-C. Canon się trochę wpuścił w "maliny" dając sensor z cropem 1.6, a nie 1.5 jak reszta. Przy takim upakowaniu pikseli jak obecnie ta różnica jest nie bez znaczenia szczególnie marketingowo. 12 megapikselowi konkurenci jak np. Sony A700 czy N D300 mają niemal taki sam rozmiar piksela jak 10 - cio mpx 40D.
12 megapikselowi konkurenci jak np. Sony A700 czy N D300 mają niemal taki sam rozmiar piksela jak 10 - cio mpx 40D.
A mimo tego 40D mniej szumi niż D300 więc spokojnie mogli tą różnicę wyrównać, choćby odszumianiem tak jak to robi Nikon już od dawna.
Kolekcjoner
12-02-2008, 16:42
A mimo tego 40D mniej szumi niż D300 więc spokojnie mogli tą różnicę wyrównać, choćby odszumianiem tak jak to robi Nikon już od dawna.
No tak ale tego w folderze reklamowym nie napiszesz, a 12 Mpx tak. Po za tym to odszumianie w D300 ma swoją cenę - cudownie wyparowują szczegóły :mrgreen:.
No tak ale tego w folderze reklamowym nie napiszesz, a 12 Mpx tak. Po za tym to odszumianie w D300 ma swoją cenę - cudownie wyparowują szczegóły :mrgreen:.
Eeee tam, takie "cuda", to ja bym ze szwagrem na trzeźwo potrafił... ;)
Poruszyłeś natomiast ciekawy temat (wspomniany zresztą w ostatniej rozmowie z Chuckiem W.).
Otóż z przyczyn dla niektórych niezrozumiałych, Canon chce produkować cały system sam (a przynajmniej kluczowe jego elementy), począwszy przez optykę a skończywszy na matrycy (specjalnie dla chłopaków z CB Canon będzie niedługo robił wyświetlacze OLED! (pierwsze monitory już wyglądają świetnie: http://www.rp.pl/artykul/91135.html))).
Staje się to bardziej zrozumiałe w momencie, gdy chcemy z tych elementów systemu wycisnąć jak najwięcej (i w pewnym sensie ponad ich specyfikację). I tutaj, jeśli mamy pełny dostęp do know-how, to możemy to zrobić łatwiej - przykładem niech będzie tryb 14 bitowy w D300: aparat czyta matrycę raz wyznacza 12 bitową wartość, po czym czyta drugi raz odejmuje to od zapamiętanej wartości 12 bitowej i robi dwa dodatkowe bity z różnicy.
Podobnie z szumami - pisane było już nieraz na forum, że żeby zmniejszyć szum można czytać wielokrotnie pojedyncze piksele matrycy i uśredniać wynik (wtedy nie tracimy szczegółów albo - jeśli nie możemy (nie wiemy jak) tego zrobić, musimy - tak czy inaczej - uśredniać sąsiednie punkty gubiąc szczegóły.
Mam świadomość, że powyższe przykłady są raczej elementarne jak Dr. Watson, ale myślę, że oddają istotę zagadnienia.
japońskiego nie rozkminiam :confused:
Ale i tak jesteś niezły! Ja bym nie dał głowy, że to nie jest wzór ulotki dla Koreańczyków albo Chińczyków :lol:
pytanie do uztytkownikow 5D.
zamienilem niedawno EOS-a 20D na 5D i denerwuje mnie jedna sprawa. Po wykonaniu zdjecia dlugo generuje mi sie podglad - trwa to ok 3-4 sekund. Dzieje sie to wtedy gdy mam ustawione na RAW+S ... gdy jest sam jpg podglad generuje sie natychmiast. Karta San disk Extreme III (oryginalna).
Mona cos na to poradzic by generowlo sie szybciej?
pytanie do uztytkownikow 5D.
zamienilem niedawno EOS-a 20D na 5D i denerwuje mnie jedna sprawa. Po wykonaniu zdjecia dlugo generuje mi sie podglad - trwa to ok 3-4 sekund. Dzieje sie to wtedy gdy mam ustawione na RAW+S ... gdy jest sam jpg podglad generuje sie natychmiast. Karta San disk Extreme III (oryginalna).
Mona cos na to poradzic by generowlo sie szybciej?
w C.Fn. wylacz add oryginal decision data
dziekuje... tego mi trzeba bylo
:)
czy ktos ma informacje moze o premierze nastepcy ?? jesli mial by sie pokazac na targi to niezle cena by poleciala na leb bo jeszcze cash back do tego do 30.06
Kolekcjoner
09-03-2008, 21:19
czy ktos ma informacje moze o premierze nastepcy ?? jesli mial by sie pokazac na targi to niezle cena by poleciala na leb bo jeszcze cash back do tego do 30.06
Sprawdź tu (http://www.tarot.info.pl/).
sprawdzalem juz ale kiepskie informacje. ale dzieki
na które targi?? Raczej nie sądzę żeby Canon szykował taką premierę i pokazał następcę 5D na targach foto w Łodzi :mrgreen:
A najbliższe targi na których to nastąpi (lub ma szansę nastąpić) są we wrześniu o ile pamiętam więc na Cashback do 30.06 raczej bym nie liczył ;)
na które targi?? Raczej nie sądzę żeby Canon szykował taką premierę i pokazał następcę 5D na targach foto w Łodzi :mrgreen:
A najbliższe targi na których to nastąpi (lub ma szansę nastąpić) są we wrześniu o ile pamiętam więc na Cashback do 30.06 raczej bym nie liczył ;)
Kolega, zdaje się, miał na myśli trwające do dziś targi CeBIT w Hanowerze...
Znalezione dzisiaj na jednym z forów - oczywiście traktujmy to na luzie ale brzmi ciekawie (hehe kolejne rozterki tych co nie wiedza czy brac jeszcze 5d):
The new 5D II will not be released at Photokina, but instead will be a surprise announcement on April 22, according to a source I am unwilling to disclose.
The specs of the new camera are as follows (final name unavailable):
- 15.3 MP full frame CMOS sensor (vastly improved light-gathering capacity per pixel: improved micro lenses; miniaturized micro circuitry; enhanced signal/noise ratio)
- Weather sealing same as 1Ds Mark III
- Dual Digic III with all-new "CXR" NR system reported to best 3rd party NR software. Available as a C.F with 4 levels of customizable parameters.
14 bit A/D conversion
- ISO 12800 (C.F. up to 25600)
- Reported 1 2/3 stop sensitivity improvement
- All-new 29-point TTL CMOS sensor
with 12 cross-type for F/2.8 or faster lens
(35% faster than 40D)
- Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses
- 300,000 exposure shutter durability
- 6.0 / 3.0 fps
- 3.0" LCD
922,000 pixels
- EOS Integrated Cleaning System
- Live View (improved from 450D; latest generation)
- 6/3 fps continuous shooting for up to 68 frames
- MSRP $3499, available June 2
Znalezione dzisiaj na jednym z forów ...
The new 5D II will ...
a na innym co innego :-)
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/624220 (post 8 )
"5D will be split into 2 models. Lower end model will retail at sub $2000 and be basically a full frame 40D with a 13MP sensor, built in flash and slow frame rate (3 fps). ISO to 6400. Smaller VF image than 5D due to reduced size of prism. Camera will be pitched at the high-end amateur seeking FF over speed.
Higher end model will retail for $3199 on launch and will feature watersealing on a par with 1 series, higher frame rate (4.5 fps), and a 16MP chip. ISO to 6400. Better focus inc. focus to f/8 at centre point and x type points at the extremities of the focus ellipse (however still 9 point). Camera will be marketed as a pro model, appealling to wedding photogs and those seeking smaller form factor (similar approach to the launch of the 5D). AF micro adjustment available."
Mają te gdybania w ogóle jakiś sens?
Jak to się mówiło "lepszy wróbel w garści niz gołąb na dachu" ,
na nasze niech to będzie "lepszy realny 5D, niz wirtualny 3D/7D" ;-)
..chyba największy dla wielkiego C.. W końcu podgrzewamy atmosferkę przed premierą. Taki ludowy marketing :)
- Dual Digic III with all-new "CXR" NR system reported to best 3rd party NR software. Available as a C.F with 4 levels of customizable parameters.
No to D3 już nie będzie najbardziej oprogramowaną puszką, MMM! ;)
Mają te gdybania w ogóle jakiś sens?[/COLOR]
Oba doniesienia wyglądają na podobne ;)
Najbardziej podoba mi się, że można kalibrować AF dla 14 obiektywów. Jak oni te 14 wyliczyli? :roll:
Najbardziej podoba mi się, że można kalibrować AF dla 14 obiektywów. Jak oni te 14 wyliczyli? :roll:
Np w ten sposob ze aparat zapamieta 14 roznych ustawien dla roznych obiektywow i ani jednego wiecej? :roll:
Wyglada jak marzenie, ma dokladnie to czego zoltym od d300 zazdoscimy.
Czyli kalibracja AF, duzy LCD VGA, live view
I bedzie mial to czego d300 nie ma i daleko mu do tego, czyli niskoszumna matryca FF.
Wyglada jak marzenie, ma dokladnie to czego zoltym od d300 zazdoscimy.
Czyli kalibracja AF, duzy LCD VGA, live view
zależy kogo masz na myśli mowiac 'zazdrościmy"...
Jeśli miałbym czegoś w tych rzeczy zazdrościć, to chyba tylko kalibracji AF (naprawdę duzy LCD to mam podpięty do komputera, a tryb "na zombie" mnie nie interesuje :))
natomiast ja najbardziej zazdroszczę użytkownikom Nikona tego, że ich aparaty bezprzewodowo obsługuja systemowe lampy błyskowe za pomocą "kukułki" wbudowanej w aparat.
jak takie cos wyjdzie to jak canon uzasadni kupowanie 1ds marka3. ale " czego wam i sobie zycze":)
Np w ten sposob ze aparat zapamieta 14 roznych ustawien dla roznych obiektywow i ani jednego wiecej? :roll:
Ciepło, ciepło... - ale mnie chodziło o to, że taki 1D może pamiętać 20 (wzięte z sufitu? - 16, 32 to rozumiem) różnych ustawień, a ten (też równie księżycowe) 14.
No - chyba, że Canon zrobił badania statystyczne i wyszło mu, że większość użytkowników jedynki nie używa więcej niż 20, a piątki, więcej niż 14 szkieł.
marekk_ok
11-03-2008, 15:08
"Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses"
I co to bedzie jak zniknie problem BF/FF?
Serwis Canona "dostanie w plecy" -:)
oskarkowy
11-03-2008, 15:39
Któryś z użyszkodników tego forum już kalibrował swoje szkiełka z nową 1ką. Z tego co pamiętam, z jednym szkłem doszedł do końca skali, może się okazać, że serwis jednak nie będzie taki bezrobotny.
A z drugiej strony, to dla niektorych bedzie to gwozdz do trumny, jak chocby dla mnie, bo jak zaczne, krecic i poprawiac, to w koncu w wariatkowie mnie zamkna :)
oskarkowy
11-03-2008, 15:56
A z drugiej strony, to dla niektorych bedzie to gwozdz do trumny, jak chocby dla mnie, bo jak zaczne, krecic i poprawiac, to w koncu w wariatkowie mnie zamkna :)
Ja przestrzeliłem wszystkie swoje szkła, nawet jakbym chciał coś poprawić, to nie mam co. A parę osób już się mnie pytało na PM jak to działa. Wyszło, ze nawet nie chcę się podzielić wiedzą :roll:
jak takie cos wyjdzie to jak canon uzasadni kupowanie 1ds marka3. ale " czego wam i sobie zycze":)
uzasadni mniejszą ilością plastiku, wbudowanym gripem, brakiem pokrętła sterującego trybami i ..oczywiście zasłonką wizjera w korpusie 1edynek:lol:
oby się nam ziściły te doniesienia....ech