PDA

Zobacz pełną wersję : 5D i co dalej... ?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16

lempl
24-07-2008, 11:19
Tak, ale pomiędzy 12 a 14bit różnicy specjalnej nie widać, wątpię czy dodatkowe 2bity coś zmienią, zwłaszcza jeśli szumy nie zmniejszą się znacząco.

akustyk
24-07-2008, 11:32
Wlaśnie, te 16 bit byloby ciekawe do wyciągania detali z cienia. Tym jaśniejszym bitom jest wszystko jedno, czy za nimi jest 6 czy 10 ciemniejszych, ale te ciemne mają z tym problem, w końcu ostatni rozróżnia tylko 2 poziomy :) Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale jeśli zakres tonalny jest, powiedzmy 10 bitów, to przy 12 ostatnie EV ma tylko 8 poziomów, przy 14 - 32 poziomy, a przy 16 - 128. To już może być widoczna różnica przy wyciąganiu cieni lub podbijaniu ISO w RAW-ie.
zakres tonalny jest ograniczony przez szum, bo na nic roznica 2 czy 4 bitow, jesli przykrywa to kompletnie szum. i to szczegolnie w cieniach

wain
24-07-2008, 11:40
te gwiazdki to glownie w celu spersonalizowania odpowiedzi "czy jest mi to potrzebne?" .. Ale milo że dzielicie się własnymi przemyśleniami :mrgreen: ;-)

A co do HI SPEED HDR niektorym podobno sie przydaje (np mocno kontrastowy kadr ruchliwej ulicy, widoczek z sztormowym morzem, widoczek z bujanym trawami itd ), to mogliby zrobic taki trick ze przy jednym cyklu lustra (podniesionym) zrobic bracketing. tzn.
1. lustro w gore jak normalnie przy zdjeciu.
2. fotka
3. korekta + fotka
4. korekta + fotka
5. lustro na dol

Powinno byc znacznie szybsze. Migawka powinna dac rade. Problemem moze byc Digic/Matryca zeby np w ciagu 0.01 sek przepchac dane z matrycy do bufora ..

Wiem ze bylby to bajer wykorzystywany rownie czesto jak "dajrekt print" albo nie przymierzajac "dajrekt faks" ale ktos kto czesto robi hdr bylby zadowolony

Hmm ... Foto SF sie z tego zrobilo ;-)

gietrzy
24-07-2008, 11:56
a ten o zasadnosci HDR jeszcze bardziej, bo chcialbym zobaczyc kogos sensownego, kto robi HDR-y ze zdjec na tak krotkich czasach ekspozycji, zeby ta ilosc fps miala znaczenie.
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=1786

akustyk
24-07-2008, 12:18
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=1786

nie no... ja wiem co to jest HDR

a ten przyklad jest tak fatalnie do ****, ze az strach.
1. scena jest zdecydowanie z gatunku tych, ktore da sie bez problemu naswietlic na jednej klatce, a robienie w niej HDRa jest sztuka dla sztuki. to znaczy mozna to zrobic, jak sie bardzo chce. tylko tak realnie - po co komplikowac?
2. miejsce zdecydowanie nie jest z gatunku tych, w ktorych statywu nie mozna w zaden sposob uzyc. wrecz odwrotnie. nie widze tam nic co mogloby sie ruszyc, sp... sprzed obiektywu albo niespodziewanie wleciec w kadr. ani czegos co wymagaloby swobody ruchu aparatem przy celowaniu w kadr.
3. nie widze uzasadnienia dla trzesienia sie w tej scenie o rozpietosc tonalna w wiekszym stopniu niz o poruszenie reki przy naswietleniu tych 3-5 klatek. bo nawet przy 10fps to jest 1/2 sekundy i to poruszenie zwyczejnie bedzie, chocby skaly sraly

ten akurat przyklad to jest triumf marketingu (Canona i szkiel z IS) i zajarania cyfrowoscia (Steinmullerow, ktorzy nie pierwszy raz z uporem godnym lepszej sprawy znecaja sie przesadna obrobka nad tematami, ktore tego conajmniej nie wymagaja) nad zdrowym rozsadkiem :)

argumentacja jest mocno taka sobie.

abstrahujac od tego przykladu, to tez wiem kiedy sam siegam po HDR, bo chce/musze. za grzyba nie sa to sytuacje z czasami krotszymi niz 1/15s na ujecie, gdzie ilosc fps mialaby jakiekolwiek znaczenie :)

HuleLam
24-07-2008, 12:49
zakres tonalny jest ograniczony przez szum, bo na nic roznica 2 czy 4 bitow, jesli przykrywa to kompletnie szum. i to szczegolnie w cieniach

Sądzisz, że przy ISO100-ISO200 sygnał w cieniu (-5EV ? czy jeszcze ciemniej) nadal jest tak zaszumiony, że daje nam naturalny "dithering"? Mnie wydaje się że te dodatkowe 2-4 bity mogą trochę pomóc dla niższych czułości, przy kompresowaniu dynamiki (Ekspozycja na histogram a potem korygowanie cieni, lub łączone forsowane ekspozycje z RAW).

akustyk
24-07-2008, 13:40
Sądzisz, że przy ISO100-ISO200 sygnał w cieniu (-5EV ? czy jeszcze ciemniej) nadal jest tak zaszumiony, że daje nam naturalny "dithering"?
-5EV to jest kompletna czern w praktyce. tam juz nic nie ma poza szumem.

zeby to najlepiej zobrazowac pozwole sobie skorzystac z wykresu na stronie:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1000d/page19.asp

zeby to -5EV wyprowadzic do stanu neutralnego trzeba "pchnac" przy wywolaniu ekspozycje o 5EV, co powoduje istotny wzrost szumu. nie jest to eksponencjalnie od ilosci dzialek (32x), bo korekta ekspozycji w konwerterze nie dziala liniowo. ale dla cieni mozemy przyjac zalozenie, ze nie jest to istotnie mniej. niech to bedzie 16x dla przyzwoitosci (mozna sie klocic z tym zalozeniem, bo jest "na kciuka").

wezmy teraz dla porownania zdjecie naswietlone przy ISO 1600. zgodnie z wykresem standardowe odchylenie (ktore jest dobra miara szumu) przy ISO1600 jest niecale 4 razy wieksze niz przy ISO100. nawet "pchajac" to na chama o jedna dzialke dostajesz 8x wzrost szumu. a to nadal, przy pesymistycznym rachunku, nie jest to powyzsze 16x, ktore jest zalozone z kolei optymistycznie :)

wez teraz naswietl neutralny szary przy ISO1600, przewolaj o 1EV i obejrzyj czy widzisz jakies sensowne szczegoly na zdjeciu.

i to odpowiada niejako na to pytanie :)

HuleLam
24-07-2008, 15:05
-5EV to jest kompletna czern w praktyce. tam juz nic nie ma poza szumem.

zeby to najlepiej zobrazowac pozwole sobie skorzystac z wykresu na stronie:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1000d/page19.asp

zeby to -5EV wyprowadzic do stanu neutralnego trzeba "pchnac" przy wywolaniu ekspozycje o 5EV, co powoduje istotny wzrost szumu. nie jest to eksponencjalnie od ilosci dzialek (32x), bo korekta ekspozycji w konwerterze nie dziala liniowo. ale dla cieni mozemy przyjac zalozenie, ze nie jest to istotnie mniej. niech to bedzie 16x dla przyzwoitosci (mozna sie klocic z tym zalozeniem, bo jest "na kciuka").

wezmy teraz dla porownania zdjecie naswietlone przy ISO 1600. zgodnie z wykresem standardowe odchylenie (ktore jest dobra miara szumu) przy ISO1600 jest niecale 4 razy wieksze niz przy ISO100. nawet "pchajac" to na chama o jedna dzialke dostajesz 8x wzrost szumu. a to nadal, przy pesymistycznym rachunku, nie jest to powyzsze 16x, ktore jest zalozone z kolei optymistycznie :)

wez teraz naswietl neutralny szary przy ISO1600, przewolaj o 1EV i obejrzyj czy widzisz jakies sensowne szczegoly na zdjeciu.

i to odpowiada niejako na to pytanie :)

Traktuję to jako przyczynek do dyskusji :). Pisząc -5EV miałem na myśli 5 jednostek mniej od "cyfrowej bieli" (pełnej saturacji), nie zaś od neutralnej szarości. To tylko 64 razy mniej, niż maksymalny przenoszony sygnał. Wydaje mi się, że jest o co powalczyć. Na poparcie moich słów (Siłacz walnie pięścią w stół ;)) podam wątek Janusza Body o poziomach szarości w skali logarytmicznej i liniowej, tu (http://canon-board.info/showthread.php?t=12704). Po prostu przy 14 bitach "ten najniższy f-stop ma 256 odcieni".

MMM
24-07-2008, 17:11
Wydaje mi się, że jest o co powalczyć. Na poparcie moich słów (Siłacz walnie pięścią w stół ;)) podam wątek Janusza Body o poziomach szarości w skali logarytmicznej i liniowej, tu (http://canon-board.info/showthread.php?t=12704). Po prostu przy 14 bitach "ten najniższy f-stop ma 256 odcieni".

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/556/spotpq9.jpg)
To jest odchylenia standardowe szumu na ISO100 w 5D przy "średniej" szarości (pomiar punktowy białej kartki papieru, ostrość na nieskończoność).

W liniowym zapisie matrycy to będzie gdzieś w 1/4 wykresu czyli wszystko co się znajduje w okolicy wartości 128 na zdjęciu jest wcześniej mnożone ("rozciągane") (gamma). W 16-bitach to będzie odchylenie ok. 215 wartości dyskretnej szumu.

Nie ma sensu kwantyzować sygnału z dokładnością mniejszą niż ok 215 (w 16-bitowej skali) bo tyle ma szum, czyli wystarczyłoby ok. 9 bitów.
Po co więc teraz w RAWie jest 12? Należy wziąć pod uwagę że nie wszystkie piksele są zaszumione tak samo i wiele z nich będzie miało odchylenie dużo poniżej średniej.
Zmierzyłem to na histograme. Pikseli o odchyleniu nie większym niż 1/16 (kwantyzacja 12-bitowa) jest ok. 5%. Załóżmy że dla tych 5% warto dokładniej kwantyzować sygnał z matrycy z dokładnością aż 12 bitów.

Bez zmniejszenia szumu (przypominam że cały czas mówimy o ISO100 w 5D), zwiększenie dokładności kwantyzacji z 12 bitów na więcej ma sens tylko dla jakiegoś promila najmniej zaszumionych pikseli.
No i dla producentów coraz większych kart pamięci, oraz działu marketingu Canona :lol:.

Kubaman
24-07-2008, 17:29
cały wywód nie ma sensu gdy nowa piątka będzie miała mniejsze szumy, a tego się zdaje się spodziewamy. Więc 16 bitów może kiedyś nabrać konkretnego sensu (choć nie upieram się że już teraz)

fret
24-07-2008, 18:26
Mimo totalnego zaszumienia różnica może być istotna. Zaszumiony jpg chyba wygląda zwykle lepiej niż po konwersji do gif? Pewnie to taki bajer jak lepszy monitor. O kupnie nie zadecyduje, ale lepiej mieć niż nie mieć :)

MMM
24-07-2008, 19:27
cały wywód nie ma sensu gdy nowa piątka będzie miała mniejsze szumy, a tego się zdaje się spodziewamy.
W wywodzie jest przecież wyraźnie napisane że zwiększanie dokładności kwantyzacji ma właśnie wtedy sens gdy zmniejsza się szum. Akurat z jakości obrazu 5D generalnie ludzie są zadowoleni więc to może być na razie mniej ważne dla Canona niż np. poprawianie AF, którego się wszyscy domagają. Jeśli następca ma być w podobnej cenie co stare 5D to i tak się świetnie sprzeda z taką samą jakością obrazu.

Kubaman
24-07-2008, 19:47
myślę, że canon poprawi Af, ale i na pewno zrobi lepszą matrycę. Nie widzę zatem powodów, dla których z definicji należało by na etapie omawiania pogłosek z owych 16 bitów rezygnować, opierając rozumowanie o wycofywany model. Przecież nie mają jednego inżyniera od developmentu, który jak pracuje nad Afem to nie może nic zrobić z matrycą. 16 bitów przy dobrej niskoszumowej matrycy to by była fajna sprawa.

HuleLam
24-07-2008, 20:44
myślę, że canon poprawi Af, ale i na pewno zrobi lepszą matrycę. Nie widzę zatem powodów, dla których z definicji należało by na etapie omawiania pogłosek z owych 16 bitów rezygnować, opierając rozumowanie o wycofywany model. Przecież nie mają jednego inżyniera od developmentu, który jak pracuje nad Afem to nie może nic zrobić z matrycą. 16 bitów przy dobrej niskoszumowej matrycy to by była fajna sprawa.

Z tym, że o ile dobrze kojarzę, to do wypuszczenia matrycy z przetwornikiem 16 bitowym musieliby zrobić Digic IV (V?) ? Digic III chyba obsługuje 14 bitów na punkt barwny...

Kolekcjoner
24-07-2008, 22:46
Panowie ale może dajmy chociaż szansę ;) pokazać inżynierom Canona na co ich stać :lol:.
Jeszcze dokładnie miesiąc i będzie sporo wiadomo - bez domysłów :D.

trampek
24-07-2008, 22:51
ten watek i jego sondarz najlepiej pokazuje jak i ile czasu dajemy....:)

MMM
24-07-2008, 22:57
A ci inżynierowie zamiast niższych szumów to wsadzą matryce 16mpix FF do puszki 40D. I tym sposobem "marketingowo" załatwią D700 i D3 za jednym zamachem ;-)

arturs
24-07-2008, 23:14
A ci inżynierowie zamiast niższych szumów to wsadzą matryce 16mpix FF do puszki 40D. I tym sposobem "marketingowo" załatwią D700 i D3 za jednym zamachem ;-)

I przy okazji swoje "jedynki" o piątce nie wspominając

gietrzy
25-07-2008, 08:27
Wychodzi na to, że drugi, "niższy" model ma się całkiem dobrze i czeka na Alfa baby

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1037&message=28723896

To jeszcze raz: kto nie musi mieć aż takiego AF i tylu MPx może się zastanowić czy nie przeczekać na 40D czy 5D to końca stycznia.

fret
25-07-2008, 08:42
Cena 40D mocno spadła. Nic sie nie dzieje bez przyczyny więc:
- może szykują miejsce na przecenę dla 5D?
- może szykuja miejsce dla 40D z FF? :)

akustyk
25-07-2008, 08:46
Panowie ale może dajmy chociaż szansę ;) pokazać inżynierom Canona na co ich stać :lol:.
Jeszcze dokładnie miesiąc i będzie sporo wiadomo - bez domysłów :D.
o inzynierow to sie nie boje, bo po szufladach maja niezle cuda-wianki.

niestety, nad nimi stoja jajoglowi i ksiegowi. a ci walcza o kazdego dolara klientow jak, za przeproszeniem, o cnote wlasnych corek. i jesli zwachaja, ze da sie zabawki inzynierow okroic i na tym wiecej zarobic, to beda bez wahania kastrowac...

...a mialo byc tak pieknie... wywiady mialy byc... wizyty w zakladach pracy... ech... 8-)

Canion
25-07-2008, 09:03
...a mialo byc tak pieknie... wywiady mialy byc... wizyty w zakladach pracy... ech... 8-)

ależ jest pięknie ... w sąsiednim systemie. lud miast i wsi własnie dziś ruszył przywitać z goździkami i kartami kredytowymi w dłoniach następce 5D ... czyli d700

żarcik taki do porannej kawy

Bahrd
25-07-2008, 09:28
ależ jest pięknie ... w sąsiednim systemie.
[...]
żarcik taki do porannej kawy

Jak mówią jajogłowi (podczas brunchu): "Trawa jest zawsze zieleńsza po drugiej stronie płotu"
źródło (http://forum.notebookreview.com/images/smilies/wacky/wink.gif)

Kubaman
25-07-2008, 09:53
Jak mówią jajogłowi (podczas brunchu): "Trawa jest zawsze zieleńsza po drugiej stronie płotu"

co za zbieżność, dokładnie to samo pomyślałem: jak to mówią don't expect the grass to be greener on the other side :D

Canion, zdobywasz powoli miejsce największego płaczka na forum. Źle ci, ale dziwnym trafem tu trwasz :lol:

akustyk
25-07-2008, 09:58
ależ jest pięknie ... w sąsiednim systemie. lud miast i wsi własnie dziś ruszył przywitać z goździkami i kartami kredytowymi w dłoniach następce 5D ... czyli d700

ciesze sie ze wszystkimi tymi, ktorzy maja lub planuja szklarnie z dupkami pasujacymi do D700. moja nie pasuje i mi osobiscie ten korpus kompletnie zgrzewa :) zwlaszcza, ze z mojego punktu widzenia stare 5D jest ogolnie lepsze. a na koncie poki co mam kupke czekajaca na poczatek wrzesnia.

z tym ze jestem realista i raczej cynikiem. a nie przypominam sobie, zeby Canon kiedykolwiek zrobil cos chocby z daleka ocierajacego sie o "okazyjna premiere", wiec nie mam zawyzonych oczekiwan wzgledem nowego 5D. na pewno nie slinie sie dzien w dzien mysla o pierdylionie punktow AF i fps-ow, plus i bog wie jakiej szybkosci AF. bo takie rzeczy to tylko w Erze...

Canion
25-07-2008, 10:11
Kubaman .... . no własnie już czarno na białym napisałem tam ...że "żarcik taki" żebyś nie musiał marudzić. .... eh. Ja rozumiem że Canon znalazł sie w ciezkiej sytuacji ale żeby aż tak poczucie humoru w narodzie zginęło. ;)

z z tym trwaniem... no niewiem ...całe 21 postów napisałem. Wiec chyba sie specjalnie nie narzucam swoją osobą. no chyba że wolno prezentować tylko jedną jedyną słuszną linię partii... to przepraszam. wiecej odzywac sie nie będę

Kubaman
25-07-2008, 10:17
żarcik jest śmieszny, jak jest nowy. Masz tu już dziesiątki tych niby żarcików, i to mnie zwyczajnie nudzi. Ale dobrze: hahaha, cóż za poranny żarcik!

Muszę kupić puszkę w tym roku, bo mi podatkiem dowalili z US. Dlatego czekam na tę puchę i sporo się spodziewam. Co nie znaczy, że nie okaże się, że się srogo zawiodę. Pożyjemy zobaczymy, w każdym razie mimo potrzeby nie jestem na tyle wariatem, żeby ryzykować zmianę systemu bo mnie ciśnie i miesiąc na nowości nie doczekam. To szczyt onanizmu.

A jak nie będize, to kto wie czy na dwa systemy nie pojadę. Skoro WSZYSCY wiedzą, jak to D700 stanieje błyskawicznie, to czemu nie?

Czacha
25-07-2008, 10:20
Jak to jest, ze w mniemaniu niektorych, wyjscie D700 jest jednoznaczne z tym, ze 5D zacznie robic tragicznie zaszumione zdjecia, a sama firma Canon bedzie musiala oglosic upadlosc i zamknac dopiero co otworzona fabryke?

miklo
25-07-2008, 10:21
Jak to jest, ze w mniemaniu niektorych, wyjscie D700 jest jednoznaczne z tym, ze 5D zacznie robic tragicznie zaszumione zdjecia, a sama firma Canon bedzie musial oglosic upadlosc i zamknac dopiero co otworzona fabryke?
Ja mam nadzieję, że takie przekonanie będzie rosnąć. Nie widzę przeciwwskazań, żeby mi w markecie 5D do siatki bułek dodali, bo sprzedaż nie idzie ;-)

Kubaman
25-07-2008, 10:23
no własnie ja musze coś zapłacić za nowa puszkę, dlatego czekam na Mk2. Ale gdyby zrobili bundle i stara piąteczka za złotówke, to czemu nie ? :D buy one, get two!

Bahrd
25-07-2008, 10:38
Muszę kupić puszkę w tym roku, bo mi podatkiem dowalili z US. Dlatego czekam na tę puchę i sporo się spodziewam. Co nie znaczy, że nie okaże się, że się srogo zawiodę.

Srogo to może nie, ale co do zakresu zmian, to zgadzam się z naszym cynikiem-Akustykiem

Jak to jest, ze w mniemaniu niektorych, wyjscie D700 jest jednoznaczne z tym, ze 5D zacznie robic tragicznie zaszumione zdjecia, a sama firma Canon bedzie musiala oglosic upadlosc i zamknac dopiero co otworzona fabryke?

A, no to jest baaaardzo stare prawo, ale nie wiem czy obejmuje również fabryki - poczekajmy, aż Autor prawa się wypowie (autorytatywnie - jak przystało Autorowi)

Czacha
25-07-2008, 10:49
Zeby bylo ciekawiej - z forum Nikona, dyskusja o walorach uztykowych EOS'a 5D:

Jeśli ktoś lubi się męczyć, jeśli rajcuje go uprawianie fotografii na poziomie lat 70, czy 80 ubiegłego wieku, to droga wolna.
zdaje sie, ze posiadacze 5D zabladzili w czasie :mrgreen:

Kubaman
25-07-2008, 11:03
ale to znany specjalista od 5D napisał ;)

yggdrassill
25-07-2008, 11:12

zagladalem tam i juz wiem ze nie ma co sie ludzic - musze kupic d3, bo tylko nim mozna swobodnie pracowac i robic zdjecia ;) 5d to jedynie u cioci na imienianach a poniewaz ja nie chodze na imieniny, to mam bezuzyteczny aparat ;) czas sie pozegnac z moim zabytkiem, moze choc muzeum prehistorii bedzie chcialo moja piatke wziac na stan ;)
ach musze zmienic system ;)

p.s. Akustyk , dzieki za linka do sklepu z 35L, mam juz oferty z nieco nizszymi cenami

gietrzy
25-07-2008, 11:12

Ta, ale 3 lata temu modlili się do niego, zresztą wczoraj spotkałem kolegę "siedzę w Nikonie", który jest na kupnie 5D, dziś spotkałem kolegę "sprzedaję Nikona, chcę w końcu mieć ostre zdjęcia", zgadnijcie co kupuje :mrgreen:
Dla kolegów z NKP czytających powyższe dodam, że przez grzeczność nie wspominam o 35/85/135...

Czacha
25-07-2008, 11:15
Dla janosci proponuje sprawdzic, czy wasze 5D nie wygladaja w ten sposob

https://canon-board.info/imgimported/2008/07/t80-2.jpg
źródło (http://www.hetima.net/gallery/tools/img/t80.jpg)

.. zwlaszcza silnik AF - to by wszystko tlumaczylo :mrgreen:

Sam mialem okazje przez pare dni obcowac z D3 + kilka stalek Nikkora i do opanowania tego sprzetu potrzeba "troche" czasu. Zapewne tak samo bedzie z D700. Zdjecia z 3ki nie byly super ostre prosto z puszki, ale Panowie.. ten wizjer, mlasniecia migawki i bezstresowe ISO 8-)

Na D700 czekam z zaciekawieniem (mam nadzieje ze dzis przyjedzie) aby moc porownac i ocenic ten siodmy... tzn siedmsetny cud swiata :)

gietrzy
25-07-2008, 11:30
ale Panowie..
Jest, tu na forum parę pań ;)

ten wizjer, mlasniecia migawki i bezstresowe ISO 8-)
Mlaśnięcie migawki: czy jest szybsza lustrzanka od D3? Shutter lag jest boski, tzn. go nie ma :mrgreen: Ta jedna cecha D3 po prostu wgniata w ziemię! ISO, no cóż 5D ma te plamki kolorowe, ale i zdjęcie jest ostre out of box a w D3 plamek njiet a o ostrość trzeba ostro walczyć ;)

Na D700 czekam z zaciekawieniem (mam nadzieje ze dzis przyjedzie) aby moc porownac i ocenic ten siodmy... tzn siedmsetny cud swiata :)

No bez jaj, nie róbmy znowu z D3, D700 kolejnego (patrz 5D) gralla. Normalne narzędzia, jedno dla profi, drugie dla premium segmentu.

roofman
25-07-2008, 11:31
wczoraj spotkałem kolegę "siedzę w Nikonie", który jest na kupnie 5D, dziś spotkałem kolegę "sprzedaję Nikona, chcę w końcu mieć ostre zdjęcia", zgadnijcie co kupuje :mrgreen:

Wczoraj spotkałem kolegę, który sprzedaje 20D i kupuje Nikona. Twierdzi że ma dość robienia zdjęć statycznych w serii tylko po to aby któreś miał z trafionym AF tam gdzie chce. :mrgreen:
Są ludzie, dla których najdoskonalsze koło zawsze jest jajem... ;)
... i tak w koło, naokoło... :lol:

Czacha
25-07-2008, 11:34
No bez jaj, nie róbmy znowu z D3, D700 kolejnego (patrz 5D) gralla. Normalne narzędzia, jedno dla profi, drugie dla premium segmentu.
Potraktuj moja wypowiedz z przymrozeniem oka ;)

PS. Nie planuje zakupu ani D3, ani tez D700 .. po prostu czekam z zawodowej ciekawosci ;)

hrabia_vader
25-07-2008, 11:36
Wczoraj spotkałem kolegę, który sprzedaje 20D i kupuje Nikona. Twierdzi że ma dość robienia zdjęć statycznych w serii tylko po to aby któreś miał z trafionym AF tam gdzie chce. :mrgreen:
Są ludzie, dla których najdoskonalsze koło zawsze jest jajem... ;)
... i tak w koło, naokoło... :lol:

Kurede... "Deżawu...... Deżawi"? ;-) Był tu (jest) taki jeden, który bez serii zdjęcia nie zrobi. Czy to jakaś epidemia? Mam nadzieję, że nie zaraźliwe to-to? :-)

BP,NMSP

Kubaman
25-07-2008, 11:39
na Canon rumors, oprócz informacji o spadku przychodów Canona o 13 procent (tak, też się podnieciłem, ale niestety sprzedaż wzrosła, to głównie różnice kursowe) jest i takie info:

I just received some info that Best Buy in the US is showing October as the end of the 40D. Does that mean a 50D is coming? or will the 2 new full frame cameras fill the void?

Or maybe it's computer misinformation.

roofman
25-07-2008, 11:43
Kurede... "Deżawu...... Deżawi"? ;-) Był tu (jest) taki jeden, który bez serii zdjęcia nie zrobi. Czy to jakaś epidemia? Mam nadzieję, że nie zaraźliwe to-to? :-)
BP,NMSP
Widać nie dotarłeś do głębszego przesłania ukrytego w wypowiedzi... ;)

:mrgreen:

Kubaman
25-07-2008, 11:54
to jeszcze ploteczki

Small bits of info
My source is still convinced 2 cameras are coming to replace the 5D.

He pointed out a feature Canon is working on for the higher end of the 2 cameras. A much improved dynamic range setting. He said it could rival Sony's DRO jpeg processing by be applied to RAW images. How that would work, I have no idea.

He also pointed to them adding TIFF shooting ability. I for one have no need to do such a thing, but my local photo store that does art reproductions loves using TIFF's. They've switched to using Nikon's, they still white balance with bulbs.

It's also possible Canon will be looking to eliminate the ST-E2 reliance for off camera flash. It's time stuff like that got built into the cameras anyway. They may be able to sell more flashes if people weren't burdened with that overpriced ST-E2.

400 f/5.6L IS
A reader and my source pointed out that the 400 f/5.6L is out of stock or very low stock across the US. It's also backordered in Canada. People seem to be expecting an IS version, could it have the 5 stop IS of the new 200?

I'm still on the fence about this lens, I think they'd be much better served upgrading the 100-400. Maybe they'll do both?

Rumors rumors rumors
There should be a lot more of them over the next couple weeks.

Widać nie dotarłeś do głębszego przesłania ukrytego w wypowiedzi... czyżby było ono takie, że koleś sprzedaje puszkę C z 2004 roku aby przejść na puszkę N z 2008 roku i zmienia szklarnie tylko dlatego, ze nie czytał forum przez 4 lata i nie wie jaki postęp się w tym czasie dokonał w rozwoju AF? ;)

roofman
25-07-2008, 12:08
czyżby było ono takie, że koleś sprzedaje puszkę C z 2004 roku aby przejść na puszkę N z 2008 roku i zmienia szklarnie tylko dlatego, ze nie czytał forum przez 4 lata i nie wie jaki postęp się w tym czasie dokonał w rozwoju AF? ;)
Nie... po prostu są ludzie którzy szukają Świętego Grala. :lol: Nie ma puszki bez wad. Puszkę dla siebie trzeba dopasować taką, której wady najmniej będą wpływały na profil i wyniki własnej pracy.
No ale niektórzy mając nawet jakieś cudo trzaskają knoty i szukają wad w narzędziu a nie swoim podejściu do tematu... tak w skrócie. Resztę już każdy może sobie sam dopisać ;)

gietrzy
25-07-2008, 12:15
He also pointed to them adding TIFF shooting ability.

Bez sensu, Canon znany jest z powolnego zapisu/zrzucania na kartę w porównaniu z Nikonem. Choć z drugiej strony jest 1Ds3 "tylko" na Digic III, więc tiff tylko w parze z Digic IV, inaczej sytuacja mogłaby przypomniać Olka E-10 (cholera, nie chce się zepsuć ;) ), który tiffa 4 MPx zapisuje na szybką kartę Ultra II 1 GB 39 sekund.

akustyk
25-07-2008, 12:24
(...)
Olka E-10 (cholera, nie chce się zepsuć ;) ), który tiffa 4 MPx zapisuje na szybką kartę Ultra II 1 GB 39 sekund.

wspanialy aparat dla poczatkujacych pstrykaczy. w godzine oduczy nap... na ilosc, a zmusi do myslenia :)

zgadzam sie, ze ten TIFF jest bez wiekszego sensu. moze jeszcze PSD-ki bedzie robil, PSD-y, a z klatek seryjnych animowane GIF-y :D

Fotos
25-07-2008, 12:39
400 f/5.6L IS

Ja w ten obiektyw nie wierze, choc zastanawiam sie czy po LV w DSLR Canona, to nie jest kolejny element w poprawianiu tego co jest. Do nowego 5D to raczej pasuje bardziej 24-70/2.8 IS. Ale o tym, jak i o nowym 100-400 to ja slysze od paru lat ( moje zrodlo mowi ze w tym na pewno :-) ).
I dlatego tego plotki rowniez na temat 5d wydaja mi sie ostro odjechane.

miklo
25-07-2008, 12:47
wspanialy aparat dla poczatkujacych pstrykaczy. w godzine oduczy nap... na ilosc, a zmusi do myslenia :)
E-10 miał super szkło. Na prawdę udany kompakt. Tak OT.

wain
25-07-2008, 12:48
...
zgadzam sie, ze ten TIFF jest bez wiekszego sensu. moze jeszcze PSD-ki bedzie robil, PSD-y, a z klatek seryjnych animowane GIF-y :D

A czy tiffy czasem nie sa 16bit ? :mrgreen: sens moze zaden ale sa zboczency coby tiffy tylko ogaldali, jak juz ma byc 16bit to moze i udostepnic i taki format? W sumie przeciez to nic nie boli.. (pod warunkiem ze matryca bedzie 16-bit)

tomekde
25-07-2008, 12:53
zgadzam sie, ze ten TIFF jest bez wiekszego sensu. moze jeszcze PSD-ki bedzie robil, PSD-y, a z klatek seryjnych animowane GIF-y

tylko tyle?
dlaczego nie iść dalej? niech trace'uje zdjęcia w locie i zapisuje do eps'a
wreszcie można będzie robić aparatem fotograficznym kliparty

a swoją drogą ... wystarczy lepszy AF, ze 2 mpix więcej (bo po co zbliżać się do limitu dyfrakcyjnego bardziej) i np. stały grip aby nowa 5-tka niejednemu śniła się po nocach ... moim zdaniem większych rewolucji nie będzie

gietrzy
25-07-2008, 12:54

Chyba lustro? :roll:

Kolekcjoner
25-07-2008, 13:57
Kubaman .... . no własnie już czarno na białym napisałem tam ...że "żarcik taki" żebyś nie musiał marudzić. .... eh. Ja rozumiem że Canon znalazł sie w ciezkiej sytuacji ale żeby aż tak poczucie humoru w narodzie zginęło. ;)
(....)

Oj tak w bardzo ciężkiej, od wielu miesięcy nie mogą się wyrobić z produkcją :mrgreen:.

Co do tych "rumors'ów". Ile razy czytam o tym jak to nowy Canon upodobni się do Nikonów to zawsze mi się włącza ostrzegawcze światełko, że jest to myślenie życzeniowe. Sądzę że autor tego typu wymysłów nawet nie zdaje sobie sprawy jak dalece sięga inwencja inżynierów Canona.

lempl
25-07-2008, 14:23
Odnośnie rumoru o znacznie poprawionym dynamic range. Czy skoro matryca jest analogowa, to nie można jej czytać kilkukrotnie w czasie przesuwu migawki, ew zmierzyć tempo narastania sygnału z piksela? Poprawcie mnie proszę panowie inżynierowie jeśli bzdury piszę:)

Kubaman
25-07-2008, 14:33
można czytać i sto razy. Tylko sygnał będzie osłabiony sto razy również. Zdaje się, ze lepiej jest jednak naświetlać 1/100 sek niż 10x1/1000 sek - oczywiście gdy mamy bardzo mało światła i szumy mają znaczenie. To by było coś a la podwójna migawka ale imho to nie ma sensu.

Bahrd
25-07-2008, 14:36
Odnośnie rumoru o znacznie poprawionym dynamic range. Czy skoro matryca jest analogowa, to nie można jej czytać kilkukrotnie w czasie przesuwu migawki, ew zmierzyć tempo narastania sygnału z piksela? Poprawcie mnie proszę panowie inżynierowie jeśli bzdury piszę:)

D300 i D700 robią podobny trik, żeby wycisnąć 14 bitów z 12 - i okupują to bodajże spadkiem liczby kl/s w serii do 2.5 (a to jak się ostatnio dowiedziałem - uniemożliwia np. robienie ślubów)...

PS
Gdzieś, kiedyś już wałkowaliśmy dosyć zawzięcie zależności pomiędzy zakresem dynamicznym mierzonym w EV, rozdzielczością (mierzoną w bitach) i poziomem sygnału do szumu (znów mierzonym w EV) - i-co-z-tego-wynika-dla-użytkownika.
Generalnie konkluzja jest oczywista: im więcej każdego z tych trzech czynników, tym lepiej dla obrazka.
Jest też wątek Janusza Bodego o liniowości matrycy...

wain
25-07-2008, 14:42
...
Jest też wątek Janusza Bodego o liniowości matrycy...

Trzeba napisac do Janusza Bodego zeby przerobil ja na nieliniowa i po klopocie :mrgreen:

lempl
25-07-2008, 14:45
Ok, a nie można czytać drugi raz tylko tych pikseli, które wyszły poza zakres?

gietrzy
25-07-2008, 14:49
Czy skoro matryca jest analogowa, to nie można jej czytać kilkukrotnie w czasie przesuwu migawki, ew zmierzyć tempo narastania sygnału z piksela?

Niedługo, na sąsiednim forum :mrgreen:
a i opatentowane więc u nas **** blada :sad:

Bahrd
25-07-2008, 14:54
Ok, a nie można czytać drugi raz tylko tych pikseli, które wyszły poza zakres?

Czyli taki HDR? Myślę, że można, ale głównie w kategorii - jak to mówią u Akustyka - stil-leven - a tu bracketing można zaprząc już teraz.

Nie znam szczegółów sposobu odczytywania matryc CMOS - jeśli jest to tak jak w przypadku pamięci RAM, bit po bicie, to jest trochę roboty i przy zwykłym czytaniu.

HuleLam
25-07-2008, 14:57

A nawet lustrzanka kompaktowa ;)

gietrzy
25-07-2008, 15:05
na Canon rumors, oprócz informacji o spadku przychodów Canona o 13 procent

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28734932

lempl
25-07-2008, 16:03
Niedługo, na sąsiednim forum :mrgreen:
a i opatentowane więc u nas **** blada :sad:

Mógłbys rozwinąć?
Jeśli to jest możliwe, to można by w ten sposób praktycznie zlikwidować przepalenia.

gietrzy
25-07-2008, 16:16
Mógłbys rozwinąć?
Jeśli to jest możliwe, to można by w ten sposób praktycznie zlikwidować przepalenia.

Niestety nie. Nie dlatego, że nie chcę, ale dlatego, że jestem technicznym ignorantem i nawet nie za bardzo potrafiłbym o tym mówić.

Bahrd
25-07-2008, 16:41
Mógłbys rozwinąć?

Ale nie na bazowym ISO - tam przepalenia wynikają zdaje się z tego, że w momencie robienia zdjęcia wpadło tyle fotonów, że "reszta się nie zmieściła", a nie z tego, że "za bardzo je pomnożyliśmy" przy czytaniu piksela ;)

lempl
25-07-2008, 17:19
Nie, właśnie na bazowym. Jak się przestają fotony mieścić, to układ A/D? wyłącza piksel i zaczyna go czytać jeszcze raz, za pierwszym razem mu wyszło 255, za drugim zanim się migawka zamknęła powiedzmy 55. A potem procesor upycha sumę w 14 czy ile tam będzie bitów. Tylko nie wiem czy to w ogóle jest możliwe, czy raczej, czy już jest możliwe:)

Gietrzy pisze, że konkurencja już to opatentowała, tylko nie chce napisać kto;)

MMM
25-07-2008, 17:35
Nie, właśnie na bazowym. Jak się przestają fotony mieścić, to układ A/D? wyłącza piksel i zaczyna go czytać jeszcze raz, za pierwszym razem mu wyszło 255, za drugim zanim się migawka zamknęła powiedzmy 55. A potem procesor upycha sumę w 14 czy ile tam będzie bitów. Tylko nie wiem czy to w ogóle jest możliwe, czy raczej, czy już jest możliwe:)
Taki trik pozwala zwiększyć dynamic-range "aż" o 1EV :-). Element światłoczuły musiałby mieć jakiś licznik ile razy się przepełnił i wtedy mamy dowolną DR. Ograniczeniem byłaby tylko szybkość z jaką element reagowałby na przepełnienie tak aby w czasie między wykryciem przepełnienia a resetem i ponownym "napełnianiem" nie stracić światła. Raczej fantazja :lol:

Misiaque
25-07-2008, 17:35
Coś takiego znalazłem:

http://www.patentstorm.us/patents/7079178/description.html

Wydaje się, że to to...

MMM
25-07-2008, 17:41
Coś takiego znalazłem:

http://www.patentstorm.us/patents/7079178/description.html

Wydaje się, że to to...
Cholera, jak już coś wymyślę to się okazuje że nie byłem pierwszy ;-)

banan82
25-07-2008, 17:59
wy chyba wszyscy doktoranci na jakichs uczelniach jestescie skoro dyskutujecie o takich duperelach :p

Bahrd
25-07-2008, 20:09
Cholera, jak już coś wymyślę to się okazuje że nie byłem pierwszy ;-)

:D Chyba najbliżej lemplowego pomysłu jest Fuji i jego Super CCD - ma dwa rodzaje pikseli na matrycy, duże i małe. IMHO - pomysł z gatunku genialnych w zamyśle.

Kubaman
25-07-2008, 21:02
kolejny ciekawy artykuł na LL: http://luminous-landscape.com/reviews/cameras/d700.shtml

Now, figure that Canon will be bringing out its successor to the now ancient 5D within the next couple of months. Though we don't know what mix of features and sensor resolution the new 5D will offer it will likely be in the 16MP range. This gives Nikon an interesting challenger in this market segment, one which Nikon will be unable to best in the short term with a higher resolution chip than 12MP (though this will obviously come eventually). Instead, I believe that Nikon has decided to meet the new Canon 5D's challenge through offering a better built, higher spec, more full-featured camera with the D700, letting megapixels not be the determining factor in this race.

Kolekcjoner
25-07-2008, 21:18
kolejny ciekawy artykuł na LL: http://luminous-landscape.com/reviews/cameras/d700.shtml

Now, figure that Canon will be bringing out its successor to the now ancient 5D within the next couple of months. Though we don't know what mix of features and sensor resolution the new 5D will offer it will likely be in the 16MP range. This gives Nikon an interesting challenger in this market segment, one which Nikon will be unable to best in the short term with a higher resolution chip than 12MP (though this will obviously come eventually). Instead, I believe that Nikon has decided to meet the new Canon 5D's challenge through offering a better built, higher spec, more full-featured camera with the D700, letting megapixels not be the determining factor in this race.

Brzmi trochę jak takie asekuranckie pocieszanie się, że może jednak Canon się zlituje i nie przywali z grubej rury ;). I wtedy te 12 Mpx w puszkach Nikona nie okażą się odgrzewanym kotletem zdolnym konkurować jedynie z "przestarzałą" matrycą z 5D.

Kubaman
25-07-2008, 21:32
niby tak, ale znając Canona i zapominając na chwilę o wypowiedzi Corwin'a mógłbym mu przyznać rację. Canon da Mpx i dobry obrazek, więc Nikon dał czadu z cała resztą, nota bene nie mając się czego wstydzić w kwestii matrycy. I Canon tradycyjnie uzna swoja misję za wypełnioną dając to co do tej pory niezawodnie dawał. Bardzo bym chciał aby Reichmann się pocieszał ale przecie on od lat Canonier.

P.S>Corwin, cholera - daj żyć! Musze kupić puchę ze względu na podatki więc temat się dla mnie stał nieco bardziej gorący ;)

KuchateK
25-07-2008, 23:11
Tyle, ze jak Canon da obrazek, to znow cala reszta zostanie uznana przez marketing za zbedna opcje i pominieta (jak zwykle) :roll: Canonowi to bardzo na reke. Jedynki nie beda mialy wewnetrznej konkurencji.

Kubaman
25-07-2008, 23:15
właśnie tego się obawiam

persival
26-07-2008, 00:10
ja postanowilem ze nie bede czeka i kupilem 5d, mam go od wtorku ;-)

KuchateK
26-07-2008, 00:18
Z drugiej strony warto pamietac, ze teraz nie tylko Nikon jest grozny dla Canona. Moloch Sony tez napewno cos wypusci. Co prawda u nich nieco drogo, ale chcac nie chcac, Canon musi sie zabezpieczyc na kolejne lata aby nie bylo jak obecnie :mrgreen:

Canion
26-07-2008, 00:20

przez takich jak Ty canon nigdy nie wypuści następcy bo po co skoro obniżka ceny staruszka wystarczy?

;)

Kolekcjoner
26-07-2008, 00:41
Z drugiej strony warto pamietac, ze teraz nie tylko Nikon jest grozny dla Canona. Moloch Sony tez napewno cos wypusci. Co prawda u nich nieco drogo, ale chcac nie chcac, Canon musi sie zabezpieczyc na kolejne lata aby nie bylo jak obecnie :mrgreen:

Dlatego tym razem wydaje mi się że nie będzie apteki.

Quadrifoglio
26-07-2008, 15:26
Dlatego tym razem wydaje mi się że nie będzie apteki.

cena również ;-)

miklo
26-07-2008, 18:30
Chyba lustro? :roll:
Chyba nie. Matryca 2/3" i półprzezroczyste nieruchome lustro. To taki kombinowany kompakt z ciemnym wizjerem optycznym. Bardzo fajny zresztą. Ale nie była to prawdziwa lustrzanka.

hrabia_vader
26-07-2008, 21:13

No i to, według mnie, jest bardzo właściwa decyzja. Jeśli oczywiście wiesz czego chcesz. Ja też postanowiłem miesiąc temu zrobić ten krok, i jak już niejednokrotnie pisałęm tu na forum, był to pierwszy słuszny zakup od momentu jak wydałem podobną w sumie kasę na 300D parę ładnych lat temu. :-)

Sam się wahałem, no bo prawdopodobnie 5D MkII (czy jak tam się będzie nazywał) jest tuż tuż. Ale, za 5D przemawia to, że jest to model bardzo dobrze już poznany. W zasadzie niczym nie może już nas zaskoczyć, a obraz jego matryca produkuje nadal o takiej jakości, że współczesne modele zaledwie mu dorównują (po trzech latach Nikonowi udało się wreszcie dosięgnąć pułapu 5D). Dodatkowo cena jest tak atrakcyjna, że każdy kto myśli o zakupie teraz aparatu z wyższej półki (piszę o amatorach, także tych zaawansowanych amatorach) powinien rozważyć zakup 5D. Nie potrafię zrozumieć niektórych krzykaczy, piejących rzekomo jakoby 5D nagle zaczął robić zdjęcia poniżej krytyki tylko dlatego, że konkurencja pokazała wreszcie modele z pełną klatką. Czytając czy słuchając takich osobników uśmiecham się pod nosem, łapię za piątkę i lecę dawać sobie tyle radości, ile w sumie nawet nie miałem przechodząc przez 300D i 20D/30D. Ostatnio taką frajdę miałem pstrykając swoim starym Rebelem, którego ponad już 10 lat temu kupiłem na wojażach po Florydzie.

Kolekcjoner
26-07-2008, 21:36
No i to, według mnie, jest bardzo właściwa decyzja. Jeśli oczywiście wiesz czego chcesz. Ja też postanowiłem miesiąc temu zrobić ten krok, i jak już niejednokrotnie pisałęm tu na forum, był to pierwszy słuszny zakup od momentu jak wydałem podobną w sumie kasę na 300D parę ładnych lat temu. :-)

Sam się wahałem, no bo prawdopodobnie 5D MkII (czy jak tam się będzie nazywał) jest tuż tuż. Ale, za 5D przemawia to, że jest to model bardzo dobrze już poznany. W zasadzie niczym nie może już nas zaskoczyć, a obraz jego matryca produkuje nadal o takiej jakości, że współczesne modele zaledwie mu dorównują (po trzech latach Nikonowi udało się wreszcie dosięgnąć pułapu 5D). Dodatkowo cena jest tak atrakcyjna, że każdy kto myśli o zakupie teraz aparatu z wyższej półki (piszę o amatorach, także tych zaawansowanych amatorach) powinien rozważyć zakup 5D. Nie potrafię zrozumieć niektórych krzykaczy, piejących rzekomo jakoby 5D nagle zaczął robić zdjęcia poniżej krytyki tylko dlatego, że konkurencja pokazała wreszcie modele z pełną klatką. Czytając czy słuchając takich osobników uśmiecham się pod nosem, łapię za piątkę i lecę dawać sobie tyle radości, ile w sumie nawet nie miałem przechodząc przez 300D i 20D/30D. Ostatnio taką frajdę miałem pstrykając swoim starym Rebelem, którego ponad już 10 lat temu kupiłem na wojażach po Florydzie.

O to widać nie czytałeś żółtego forum. Tam już powszechnie wiadomym jest fakt, że 5D się do niczego nie nadaje, nie opłaca się już go kupować i jest to pakowanie pieniędzy w przestarzały sprzęt bez przyszłości. Żeby nie było - niektóre z tych stwierdzeń są niemal dosłownymi cytatami :mrgreen:.

hrabia_vader
26-07-2008, 21:49
O to widać nie czytałeś żółtego forum. Tam już powszechnie wiadomym jest fakt, że 5D się do niczego nie nadaje, nie opłaca się już go kupować i jest to pakowanie pieniędzy w przestarzały sprzęt bez przyszłości. Żeby nie było - niektóre z tych stwierdzeń są niemal dosłownymi cytatami :mrgreen:.

Przyznaję, że ostatnimi czasami nie czytałem. Zapewne, gdybym przeczytał teraz, odkryłbym z przerażeniem, że w obecnej chwili ta trzyletnia (a nawet więcej - z wiadomych przyczyn) matryca w moim 5D nie może robić już dobrych fotek, poziom szumu zapewne wzrasta z każdym dniem, mydło osiada na każdym kadrze, że o pokryciu matrycy wazeliną czasu już nie wspomnę. Dlatego też wolę żyć w nieświadomości i utwierdzony samplami z nowych puszek Nikona znalezionymi w sieci co do 100%-owej poprawności swojej decyzji cieszyć się jak mały smark obdarowany przez nianię workiem cukierków, które może wszystkie zeżreć na raz pod nieobecność rodziców.

Teraz ze spokojem czekam na krok Canona, żeby za dwa, trzy lata znów zacząć myśleć co by tu nowego obok (to może ewentualnie odrobinę wcześniej), albo zamiast 5D w swojej torbie umieścić. Narazie mam spokój na dłuuugi czas. Czego wszystkim wahającym się z całego serca życzę.

ArturBonoVox
26-07-2008, 22:06
Dzis mialem randke z 5D. Co tu duzo pisac. Wysmienity aparat. Nawet z 50/1.8 to co powstalo bylo bardzooooo interesujace.

sal
26-07-2008, 22:28
Dzis mialem randke z 5D. Co tu duzo pisac. Wysmienity aparat. Nawet z 50/1.8 to co powstalo bylo bardzooooo interesujace.
Różne zboczenia chodzą po ludziach... :-)
Aż boję się zapytać co powstało z Twojej randki z aparatem :mrgreen:

ArturBonoVox
26-07-2008, 23:42
Sal, hehehehhe. Rozwod z 400D. W trybie natychmiastowym. Polubownie. :)

raster
26-07-2008, 23:52

bez orzekania o winie...? :mrgreen:

ArturBonoVox
27-07-2008, 00:15
Wyjadaczem nie jestem. Sceptycznie bylem nastawiony do zmian. Ale po tym co pokazalo dzis 5D jestem pelen podziwu dla tego monstera. Ale to dopiera wycieczka sie zaczyna. Jeszcze jasne stalki i jazda :)

thorin
27-07-2008, 08:45

mialem tak samo :) dostalem 5d na dzien zdjeciowy zrobilem nim okolo 700 fot i po objrzeniu rawow usiedlismy z zona i zastanawialem sie jaki moge wziac kredyt i ktorych szkiel sie ewentualnie pozbyc. Plastyka obrazu, rozpietosc tonalna no mniam :) Stanelo na zmianie prawie calego sprzetu i zamianie na zestaw 5d + 24-70. Wiadomo ze apetyt rosnie w miare jedzenia,ale na jakis czas jestem zaspokojony, zwlaszcza jesli idzie o korpus. :mrgreen:

EDIT:

Gietrzy pisze, że konkurencja już to opatentowała, tylko nie chce napisać kto;)

Pomysł nowy nie jest, negatywy od dawna juz nie posiadaja ISO o danj wartosci tylko EI - index swiadczacy o tym ze do nominalnej wartosci negatywu ISO 200 zostaly uzyte dwie warstwy swiatoczulej emulsji, jedna o wartosci ISO 100 a druga ISO 400, taki taki analogowy dynamic range ;)

lempl
27-07-2008, 10:40
Pomysł nowy nie jest, negatywy od dawna juz nie posiadaja ISO o danj wartosci tylko EI - index swiadczacy o tym ze do nominalnej wartosci negatywu ISO 200 zostaly uzyte dwie warstwy swiatoczulej emulsji, jedna o wartosci ISO 100 a druga ISO 400, taki taki analogowy dynamic range ;)

Pytanie kiedy nasi miłościwie panujący producenci zdecydują, że już nadszedł czas na wdrożenie tego patentu do produkcji.

Bagnet007
27-07-2008, 10:55
Pytanie kiedy nasi miłościwie panujący producenci zdecydują, że już nadszedł czas na wdrożenie tego patentu do produkcji.

Chyba zapomniano tu o Fuji :-)

lempl
27-07-2008, 11:21
Fuji umieścił na matrycy sensory o różnej czułości, jak na filmie, co ze względu na budowę obniża rozdzielczość matrycy. Mi bardziej chodzi o patent wspomniany przez Misiaque.

1czarek1
31-07-2008, 22:35
Temat padł , czy nie będzie nowego 5D ???

gietrzy
31-07-2008, 22:44
Temat padł , czy nie będzie nowego 5D ???

Spokojnie, temat nie padł a jeśli chodzi o anons to bliżej Pekinu 2008
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28793976

akustyk
31-07-2008, 23:18
Spokojnie, temat nie padł a jeśli chodzi o anons to bliżej Pekinu 2008
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28793976

geograficznie czy chronologicznie? ;)

a tak z innej beczki, to zapytam zgodnie ze zwyczajami uczelnianymi: jakies referencje albo cytaty do wczesniejszej tworczosci tego pana, zeby bylo wiadomo, ze nie urwal sie z choinki?

Kolaj
31-07-2008, 23:22
geograficznie czy chronologicznie? ;)

a tak z innej beczki, to zapytam zgodnie ze zwyczajami uczelnianymi: jakies referencje albo cytaty do wczesniejszej tworczosci tego pana, zeby bylo wiadomo, ze nie urwal sie z choinki?No cóż, nie obiecuj sobie za wiele.

Total posts: 14.

http://forums.dpreview.com/forums/postersprofile.asp?poster=heilihidhuie

akustyk
31-07-2008, 23:28
No cóż, nie obiecuj sobie za wiele.

Total posts: 14.

http://forums.dpreview.com/forums/postersprofile.asp?poster=heilihidhuie

to akurat o niczym nie swiadczy. jest na dpreview jeden ziomek, ktory odzywa sie raz na "przed targami" i przepowiada co bedzie - tak po krotce jakiego rodzaju sprzet.

i skubaniec lepszy jest niz Nostradamus :mrgreen:

Kolaj
31-07-2008, 23:47
to akurat o niczym nie swiadczy. jest na dpreview jeden ziomek, ktory odzywa sie raz na "przed targami" i przepowiada co bedzie - tak po krotce jakiego rodzaju sprzet.

i skubaniec lepszy jest niz Nostradamus :mrgreen:Tak, tyle, że te wszystkie 14 postów można przejrzeć pod linkiem, który wkleiłem. Nie ma tam niczego w stylu Nostradamusa.

Kolekcjoner
31-07-2008, 23:48

i skubaniec lepszy jest niz Nostradamus :mrgreen:

Bo wie :lol:.
Wedle innych źródeł anons ma być 25 sierpnia.

akustyk
31-07-2008, 23:53
Tak, tyle, że te wszystkie 14 postów można przejrzeć pod linkiem, który wkleiłem. Nie ma tam niczego w stylu Nostradamusa.

no bo to nie ten gosc. co nie wyklucza, ze moze akurat miec racje. choc grosza zlamanego bym za to osobiscie nie postawil

Bo wie :lol:.
Wedle innych źródeł anons ma być 25 sierpnia.

PKP ;) to juz po wyplacie. mojej i zony. a ze przy tym nie dostane urlopu i moje laski same na wakacje poleca... to bede mogl pod pretekstem biednego przepracowanego zuczka wyludzic jakies "dofinansowanie na kulture" :mrgreen:

gietrzy
31-07-2008, 23:58
"dofinansowanie na kulture"
Dzięki za tipa. Rewelka. :mrgreen:

niekrasz
01-08-2008, 10:26
z troche innej beczki...

czy mozna wlaczyc w 5D - AUTO ISO np. w trybie A
cos jak w 40D
?

schabu
01-08-2008, 10:29
można - wystarczy, że ustawisz ISO 400, bo w trybie A 40D tylko takie ISO ustawia na sztywno i się nic tam nie zmienia. debilne to.

Zielony
01-08-2008, 10:44
@akustyk: planujesz iść na pierwszy ogień? :smile:
Fajno. Będą porządne sample przynajmniej :mrgreen:

niekrasz
01-08-2008, 10:53
można - wystarczy, że ustawisz ISO 400, bo w trybie A 40D tylko takie ISO ustawia na sztywno i się nic tam nie zmienia. debilne to.

nie no;)
uzywalem 40D i uwazam ze to jest genialne w swojej prostocie rozwiazanie
iso dobieral z przedzialu 200-800, opcja mi sie sprawdzala bdb

akustyk
01-08-2008, 10:53
@akustyk: planujesz iść na pierwszy ogień? :smile:
Fajno. Będą porządne sample przynajmniej :mrgreen:

planuje poczekac co Canon pokaze i jesli okaze sie dla mnie warte proponowanej kwoty to zakupie. nowe 5D, albo stare 5D z poleczki. albo zadne i w zamian bilet na samolot do jakiejs Norwegii, duze auto z wypozyczalni itd. itp. :)

schabu
01-08-2008, 11:01
nie no;)
uzywalem 40D i uwazam ze to jest genialne w swojej prostocie rozwiazanie
iso dobieral z przedzialu 200-800, opcja mi sie sprawdzala bdb

to może masz jakiś nowy soft, ale ja w trybie AUTO cały czas mam ISO 400 przy auto ISO.

Bogdan Kurys
01-08-2008, 13:44
Iso Auto, przynajmniej u mnie ma następujące zakresy:
w trybie Tv - od 100 do 800
w trybie Av - od 400 do 800
w trybie P - iso 400
w trybie M - iso 400
Funkcja jak dla mnie bardzo przydatna, może jedynie w trybie Av przydało by się od iso 200 zamiast 400.

Kolekcjoner
01-08-2008, 14:01
Iso Auto, przynajmniej u mnie ma następujące zakresy:
w trybie Tv - od 100 do 800
w trybie Av - od 400 do 800
w trybie P - iso 400
w trybie M - iso 400
Funkcja jak dla mnie bardzo przydatna, może jedynie w trybie Av przydało by się od iso 200 zamiast 400.

Ale przyznacie, że stałe AutoIso (w niektórych trybach) to jest czysta abstrakcja. Co nimi kierowało żeby tak to rozwiązać :roll:?

gietrzy
01-08-2008, 14:05
Ale przyznacie, że stałe AutoIso (w niektórych trybach) to jest czysta abstrakcja. Co nimi kierowało żeby tak to rozwiązać :roll:?

Marketing czytaj: bo inni to mają, w ulotce nie musi pisać jak działa Pentaku, jak w Nikonie a jak w Canonie.

MMM
01-08-2008, 22:38
AutoISO w 40D to jest w ogóle jakaś abstrakcja. Powinno być normalnie zrobione czyli od 100 do 1600 i z limitem parametru który dobiera aparat np. w Av powinno się ustawiać jaki najdłuższy czas jest dopuszczalny, w Tv jaka jest dopuszczalna najbardziej otwarta przysłona, a w 'M' który parametr ruszyć jako pierwszy jeśli zakres ISO zostanie przekroczony. Tu nie ma żadnej filozofii, AutoISO jest proste jak drut i tylko bezczelność Canona w sztucznym ograniczaniu funkcji żeby je sprzedać w nowych korpusach powoduje powstawanie takich dziwolągów jak to w 40D.

dr11
01-08-2008, 22:49
Popieram MMM. Dziś z ciekawości spróbowałem PIERWSZY RAZ od ponad 10 miesięcy tego "AutoISO". Jakie było moje zdziwienie, gdy aparat leeeeciał z przesłoną do f/45 zamias po prostu stepnąć ISO do 200... 100... Heh fajna funkcja tylko w takim kształcie - po co?

Dobrze, że tego w 5D nie ma - kompromitacja programistyczna ;) Jeśli dadzą coś takiego w mk II to będzie się to nadawało tylko do dowcipów o fotografii.

schabu
01-08-2008, 22:51
szczerze mówiąc - nie wiem. ja w sumie po odkryciu tych mankamentów, czyli zaraz po premierze i chwile przed kupnem, przestałem korzystać z auto ISO:D

i żeby było na temat: mam nadzieję, że w nowej "piątce" i wszystkich przyszłych aparatach, będzie to działało normalnie.

lempl
01-08-2008, 22:56
Dostaliśmy auto ISO na zasadzie 'Chcieliście auto ISO, macie auto ISO. A teraz pocałujcie nas w d...'
Wprowadzanie takich wodotrysków po prostu nie leży w naturze canona:)

gietrzy
03-08-2008, 02:39
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28824559

akustyk
03-08-2008, 10:55
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28824559

nie mowie nie, ale cena rzedu $3K tlumaczy sie nazbyt czesto na $2.5€.
a to juz deczko wiecej niz chcialbym dac. zwlaszcza, ze nowe 5D stoi
teraz 1550€, a dopoki trwal cash-back mozna bylo z tego jeszcze 200€
uszczknac, wiec realnie we wrzesniu jest szansa na uczciwy, niewiele
uzywany korpus za 1200~1300€

ArturBonoVox
03-08-2008, 12:24
Akustyk, masz w pelni racje. Mam cisnienie na 5D, ogromne. Tyle, ze juz teraz mozesz kupic uzywane body w swietnym stanie za 1200-1300 e. Wcale nie trzeba czekac do wrzesnia. Pzdr.

aptur
03-08-2008, 13:19
Nowe egzemplarze można kupić ( w Polsce) poniżej 5tys. Myślę że to już niezła cena za 5D.

fret
03-08-2008, 23:33
Czekamy na 3k... :) Bez sensu? A 40D nówka za 2,5k ma sens? Z CB szło jak woda nieco drożej... :) Może bredzę, ale się nie zdziwię jak Canon uplasuje jakieś nowe budżetowe FF w okolicy 4-5k pln (może 6k, ale tylko na starcie :) ). Inaczej zamieszanie z cenowe z 40D i 5D nie miałoby sensu. To nie jest ruch pod cropowe 50D, za dużo 40D spadło. Może 50D FF? :) :) :) W końcu pod cropa mają już xxxD i xxxxD, czyli nadal dwie gałęzie rozwojowe :)
Jak to miło jest pogdybać w letniej porze... :)

MMM
04-08-2008, 08:50
W końcu pod cropa mają już xxxD i xxxxD, czyli nadal dwie gałęzie rozwojowe :)
Jak to miło jest pogdybać w letniej porze... :)
No mają, ale jak ktoś chce normalny aparat z cropem to nie kupi xxxD tylko xxD. Wiadomo że brak 50D z cropem a 50D FF jako następca 40D to ogromna dziura w ofercie Canona i brak konkurencji dla modeli D80/D90/D300

Kolaj
04-08-2008, 09:22
No mają, ale jak ktoś chce normalny aparat z cropem to nie kupi xxxD tylko xxD. Wiadomo że brak 50D z cropem a 50D FF jako następca 40D to ogromna dziura w ofercie Canona i brak konkurencji dla modeli D80/D90/D300Jaka tam dziura? Istnienie cropa wynika wyłącznie z ograniczeń technologicznych w produkcji matryc. Nikt nie potrafił tanio wyprodukować matrycy FF. Więc wymyślono cropa, żeby jakoś dało się sprzedawać lustrzanki. Ponieważ to ograniczenie technologiczne powoli odchodzi w zapomnienie, to i czas cropa, jako konsekwencji tegoż oganiczenia jest policzony.

akustyk
04-08-2008, 09:45
Jaka tam dziura? Istnienie cropa wynika wyłącznie z ograniczeń technologicznych w produkcji matryc. Nikt nie potrafił tanio wyprodukować matrycy FF. Więc wymyślono cropa, żeby jakoś dało się sprzedawać lustrzanki. Ponieważ to ograniczenie technologiczne powoli odchodzi w zapomnienie, to i czas cropa, jako konsekwencji tegoż oganiczenia jest policzony.
no niekoniecznie. zrobic 6.5fps w cropie to inna bajka niz zrobic 6.5fps w pelnej klatce. a sprzedac te dwie mozliwosci to juz totalnie odmienna para kaloszy.

xxD zostanie z cropem, bo to jest bardzo sensowne rozwiazanie. to sa aparaty dla zaawansowanych amatorow i tu naprawde nie trzeba FF

Kolaj
04-08-2008, 09:51
no niekoniecznie. zrobic 6.5fps w cropie to inna bajka niz zrobic 6.5fps w pelnej klatce. a sprzedac te dwie mozliwosci to juz totalnie odmienna para kaloszy.

xxD zostanie z cropem, bo to jest bardzo sensowne rozwiazanie. to sa aparaty dla zaawansowanych amatorow i tu naprawde nie trzeba FF

Kwestia czasu. Dało się robić dużo FPS-ów na analogach, prędzej czy później da się i na cyfrakach. Do wielu zastosowań nie potrzeba procesorów szybszych niż 386 ale już od dawna się ich nie produkuje, bo utrzymywanie takiej produkcji stało się nieopłacalne. Tak, jak nieopłacalne stało się utrzymywanie linii technologicznych produkujących kineskopy. Z cropem będzie tak samo. Kwestia czasu. Powstał w wyniku istnienia okoliczności, których niedługo nie będzie.

fret
04-08-2008, 09:54
Tak na mój rozum, to fps zależy od ilości pixeli, a nie od ich wielkości. 6,5 fps przy 12 Mpx to z grubsza taka ilość danych jak 4,8 fps przy 16 Mpx, czyli dla zdecydowanej wiekszości użytkowników aż za dużo, a z 16 Mpx można sobie cropa w kompie powycinać jak ktoś musi :)

gietrzy
04-08-2008, 09:56
Ponieważ to ograniczenie technologiczne powoli odchodzi w zapomnienie

**** Jasiu... ograniczenie powoli zacznie odchodzić w zapomnienie dopiero po magicznej barierze $1k.
Kumpela właśnie ryczy bo wpadła do bajora z aparatem starym, entry level, tuż przed urlopem i po prostu ją nie stać nawet na używkę. Dla mnie ona jest typowym consumer'em.

Mam nadzieję, że crop zyska w Canonie nowy wymiar - pro autofokus, może nie wprost z 1D, może nie f/8, ale taki, który ułatwi BIF czy inne duperele w ruchu ;)
Wydaję mi się, że 1000D przejęło rolę linii xxxD a 450D z czasem ewoluuje by w pełni zastąpić linię xxD. Linia xxD w końcu zacznie konkurować (przynajmniej zacznie udawać) z D200/300.

W ostatnim zapodanym linku gościu wymienia cenę ~ E2,4k jako cenę po rabacie u znajomego dealera, oficjalnie ma kosztować równowartość 20 tys. tego czegoś w ChRL co przekłada się ni mniej ni więcej tylko na $3k - to wciąż kupa kasy!, więc albo to coś co zostanie wypuszczone na rynek jest naprawdę wypasione, warte poziomu $3k i Canon zacznie tu śpiewać piosenkę z de-esa (co uderze to $8k) albo czuję lukę w ofercie na poziome $2,2k, którą albo Canon sam uzupełni (PMA 09) albo... Sony zrobi to za niego modelem A800, o którym już głośno.

MMM
04-08-2008, 10:12
Kwestia czasu. Dało się robić dużo FPS-ów na analogach, prędzej czy później da się i na cyfrakach.
Ale nie dwóch miesięcy. 50D będzie cropem :-).

krzysiek29
04-08-2008, 10:36
Mam nadzieję, że crop zyska w Canonie nowy wymiar - pro autofokus, może nie wprost z 1D, może nie f/8, ale taki, który ułatwi BIF czy inne duperele w ruchu ;)

Też byłbym ogromnie zawiedziony likwidacją cropa. Dlaczego nie AF działający przy f/8 !( w Nikonie nawet AF w D80 przy f/8 działa !!)
Na FF 400mm to "tylko" 400mm i dla tych co bawią się w samoloty lub ptaszki to jest ważniejsze niż mniejsza GO !

fret
04-08-2008, 10:53
Niby tak, ale latwiej zrobić cropa z FF niż domalować w cropie malą GO :)

Kolekcjoner
04-08-2008, 11:32
Jaka tam dziura? Istnienie cropa wynika wyłącznie z ograniczeń technologicznych w produkcji matryc. Nikt nie potrafił tanio wyprodukować matrycy FF. Więc wymyślono cropa, żeby jakoś dało się sprzedawać lustrzanki. Ponieważ to ograniczenie technologiczne powoli odchodzi w zapomnienie, to i czas cropa, jako konsekwencji tegoż oganiczenia jest policzony.

Tyle że crop (matryca) jest wciąż mocno tańszy w produkcji niż FF. To ogranicznie nadal istnieje. Póki nie zmieni się radykalnie technologia produkcji matryc nie ma co liczyć na to, że będzie inaczej.

konrad
04-08-2008, 11:50
Tyle że crop (matryca) jest wciąż mocno tańszy w produkcji niż FF.

Jakieś liczby na poparcie swojej tezy przedstawisz?

akustyk
04-08-2008, 12:00
Tak na mój rozum, to fps zależy od ilości pixeli, a nie od ich wielkości.
wielkosc pikseli to tylko czesc zagadnienia i roznicy miedzy FF a cropem.

lustro dla klatki o 24x36 jest wieksze i ciezsze niz lustro do 15x22. znacznie wieksze, bo to jest co najmniej kwadrat stosunku wymiarow, a w praktyce to jakas wyzsza potega.

a lustro o, dajmy na to 3x wiekszej masie, wymaga lepszej mechaniki, zeby uciagnac 6 fps-ow. podobnie zreszta migawka, ktora de facto jest bardziej wrazliwa mechanicznie.

to oczywiscie nie sa gigantyczne roznice w kosztach produkcji, bo nawet w koncowej cenie sprzedazy netto to jest drobny ulamek. niemniej, ta roznica jest

Bingant
04-08-2008, 12:03
Mnie cholernie ciekawi, jaki jest rzeczywisty koszt wyprodukowania powiedzmy 40D. Tak prosto z taśmy.

Kolaj
04-08-2008, 12:07
Mnie cholernie ciekawi, jaki jest rzeczywisty koszt wyprodukowania powiedzmy 40D. Tak prosto z taśmy.Taka kwota, niezależnie, jaka ona jest, jest kompletnie nieistotna. Nic z niej nie wynika. Stanowi tylko część kosztów związanych z wyprodukowaniem puchy. To jest proces, w którym niezbędne jest poniesienie kosztów R&D, marketingu, logistyki itd. Te koszty muszą być wliczone w cenę.

fret
04-08-2008, 12:08
O machaniu lustrem, to faktycznie nie pomyslalem. Potęga raczej zbliżona do kwadratu, no w każdym razie zdecydowanie bliżej niż sześcianu, 3 x większa masa brzmi rozsądnie. Ale jaki to ma wplyw? Czyta się raczej, że barierą jest prztwarzanie danych. W końcu chwalą się nowymi procesorami, a nie nowymi mechanizmami podnoszenia lustra.

Kolekcjoner
04-08-2008, 12:23
Jakieś liczby na poparcie swojej tezy przedstawisz?

Liczb konkretnych Ci nie przedstawię. Chodzi po prostu o to, że na jednym waflu mieści się tych małych matryc znacznie więcej niż dużych. Druga kwestia to taka (ma ona jeszcze większy wpływ na koszt niż pierwsza) to ta, że jak pojawi się śmieć na waflu to w przypadku większych matryc masakruje od razu jedną. W przypadku mniejszych też jedną ale na tej powierzchni zostają jeszcze dwie dobre. Podobno zdarzają się podczas produkcji sytuacje, że przy większych matrycach całe wafle idą w śmietnik.
Na stronie Dalsa jest to dość dokładnie opisane jak masz chęci i czas to polecam lekturę :D.

Postęp oczywiście jest choćby w tym, że obecnie Canon posiada steppery (swoje), które umożliwiają naświetlenie pola 5x5cm w jednym przebiegu. Do niedawna matryce FF musiały być naświetlane w trzech przebiegach. Tak były/są wytwarzane matryce w 5-tce. Podobno min. dlatego chcą ją wycofać całkowicie z produkcji.
W tym upatrywane jest min. to że Canon może ostro powalczyć cenami na rynku dając stosunkowo tanie FF.

akustyk
04-08-2008, 13:07
O machaniu lustrem, to faktycznie nie pomyslalem. Potęga raczej zbliżona do kwadratu, no w każdym razie zdecydowanie bliżej niż sześcianu, 3 x większa masa brzmi rozsądnie. Ale jaki to ma wplyw? Czyta się raczej, że barierą jest prztwarzanie danych. W końcu chwalą się nowymi procesorami, a nie nowymi mechanizmami podnoszenia lustra.
jesli w 1Ds dalo sie zrobic pelnoklatkowe lustro/migawke, ktore miela wiecej fps-ow, to znaczy ze mechanicznie jest to do zrobienia. a koszt produkcji tego na pewno nie jest zaporowo wyzszy niz koszt 3fps-owej mechaniki w 5D.

de facto, fotografia analogowa pamieta korpusy mielace 9fps przy pelnoklatkowym lustrze/migawce. no to od 3fps to jeszcze bardzo daleko ;)

sek w tym, ze na kazdym jednym fps-ie Canon bedzie probowal zbic tu fortune,
wiec nie ma co sie ludzic, ze bez wyraznej presji (finansowej) rynku, da w 5DmkII wiele wiecej niz 4fps.

Kolekcjoner
04-08-2008, 13:12
jesli w 1Ds dalo sie zrobic pelnoklatkowe lustro/migawke, ktore miela wiecej fps-ow, to znaczy ze mechanicznie jest to do zrobienia. a koszt produkcji tego na pewno nie jest zaporowo wyzszy niz koszt 3fps-owej mechaniki w 5D.

de facto, fotografia analogowa pamieta korpusy mielace 9fps przy pelnoklatkowym lustrze/migawce. no to od 3fps to jeszcze bardzo daleko ;)

(....)

Były korpusy analogowe, które miały 14 fps. Także to nie jest żaden problem techniczny.

Jacek_Z
04-08-2008, 13:26
koszty matryc, masa lustra, fps - to nie o to chodzi. DX daje coś w optyce. Amatorowi. To większy rynek, niż ten zawodowców mających kasę na zabawki w jakiejkolwiek by one nie były cenie.
Optyka jest mniejsza i lżejsza, tańsza. Przez crop nie potrzeba aż tak długich tele. Popatrzcie na Nikkora 18-200 VR. Żaden obiektyw pod FF nie ma jednocześnie wszystkich pozytywnych cech tego szkła.

konrad
04-08-2008, 13:43
Liczb konkretnych Ci nie przedstawię. Chodzi po prostu o to, że na jednym waflu mieści się tych małych matryc znacznie więcej niż dużych.

O tym, że się więcej mieści to każdy wie, niczego nowego tu nie odkrywasz.

Skoro nie znasz konkretnych liczb, to nie wypowiadaj się na ten temat w taki stanowczy sposób. Ta różnica w cenie wyprodukowania matrycy to może być kilkanaście dolarów i tak naprawdę nie o matrycę tutaj chodzi, większe znaczenie ma marketing, R&D czy w końcu sytuacja na rynku. Koszty podzespołów, zwłaszcza tych elektronicznych, są przeważnie bardzo małe i cyfrowe lustrzanki nie są tu jakimiś wyjątkami od reguły. Canon uzna, że linia dwucyfrowa ma mieć FF to tak się stanie.

Diabel03
04-08-2008, 13:44
Moze optyka jest mnniejsza, lzejsza i tansza ale nie mam zadnego szkła pod cropa, same FF choć aparaty mam cropowe.

Kolekcjoner
04-08-2008, 13:48
O tym, że się więcej mieści to każdy wie, niczego nowego tu nie odkrywasz.

Skoro nie znasz konkretnych liczb, to nie wypowiadaj się na ten temat w taki stanowczy sposób. (....)
Nie podaję, bo ich nie pamiętam ale były podawane konkretne kwoty i różnice są ok. 10 krotne.

(....)
Ta różnica w cenie wyprodukowania matrycy to może być kilkanaście dolarów i tak naprawdę nie o matrycę tutaj chodzi, większe znaczenie ma marketing, R&D czy w końcu sytuacja na rynku. Koszty podzespołów, zwłaszcza tych elektronicznych, są przeważnie bardzo małe i cyfrowe lustrzanki nie są tu jakimiś wyjątkami od reguły. Canon uzna, że linia dwucyfrowa ma mieć FF to tak się stanie.

Odpowiem na to tym samym "miłym" tonem co Twój. Nawet Cię zacytuję: "Skoro nie znasz konkretnych liczb, to nie wypowiadaj się na ten temat w taki stanowczy sposób." :lol:.

fret
04-08-2008, 14:03
Jeśli dobrze pamiętam, to z ćwierć wieku temu (wydaje mi się, że wiele się tu nie zmienilo) uczyli mnie na studiach, że koszt produkcji ukladu scalonego jest proporcjonalny do kwadratu jego powierzchni, ze względów przytoczonych przez Kolekcjonera. Stopień skomplikowania ukladu, gęstośc upakowania elementów nie mają żadnego wplywu na cenę. To by dawalo jakieś 6-7x ze stosunku samych powierzchni światloczulych, tu może dochodzą jeszcze jakieś czynniki, np mikrosoczewki, lub inne cuda i wartość podana przez Kolekcjonera nie jest nieprawdopodobna. Chyba najbliżej spokrewnione puszki crop i FF to D300 i D700. Zakladając naiwnie, że marketing nie zaklocil proporcji, to 40D w wersji FF powinno kosztować 4-5k pln
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

koszty matryc, masa lustra, fps - to nie o to chodzi. DX daje coś w optyce. Amatorowi. To większy rynek, niż ten zawodowców mających kasę na zabawki w jakiejkolwiek by one nie były cenie.
Optyka jest mniejsza i lżejsza, tańsza. Przez crop nie potrzeba aż tak długich tele. Popatrzcie na Nikkora 18-200 VR. Żaden obiektyw pod FF nie ma jednocześnie wszystkich pozytywnych cech tego szkła.

Powtarzasz bajkę marketingową Olympusa. Zlóżmy, że lubisz robić portrety, masz 5D i 50/1,8, 85/1,8 i 135/2. Fajny zestaw? Dla mnie ok. Drogi? No to kupmy 1000D i poszukajmy szkiel dających taka samą GO przy takim samym kadrze :) Będą to: 35/1,4 (ten, to nawet za ciemny), 50/1,2 i 85/1,2. Tańszy zestawik? Lżejszy? Gdyby ktoś chcia kupować do FF szkla ciemniejsze o jedną dzialkę niż obecnie, to one też bylyby lekkie i tanie. A jeśli chodzi o Nikkora, to czy już w analogu nie bylo szkla Tamron 28-300? pewnie jest do tej pory, może już z VR? :)

lempl
04-08-2008, 14:18
Ja bym się nie zdziwił gdyby koszt wyprodukowania matrycy FF był obecnie mniejszy niż cropa dwa lata temu. Reszta elektroniki w środku też jest pewnie sporo tańsza. Moim zdaniem nowy budżetowy FF będzie w cenie startowej niewiele wyższej niż obecna cena 5d.
Crop pewnie zostanie jakiś czas w entry level, a miłośnicy wszelakiego drobiu i długich ogniskowych zamiast cropa będą mieli pierdylion pikseli coby sobie mogli sami w domu cropować.

konrad
04-08-2008, 14:24
Nie podaję, bo ich nie pamiętam ale były podawane konkretne kwoty i różnice są ok. 10 krotne.

Zobacz ile 5 lat temu kosztowała kość pamięci o pojemności 256 MB RAM, a ile kosztuje teraz? Tak samo jest z matrycami. Na początku dużo kosztuje, bo trzeba pokryć koszt wybudowania fabryki, linii produkcyjnej i działów R&D, a potem już można zasypywać rynek takimi układami, bo koszt ich produkcji jest śmiesznie niski.

josif
04-08-2008, 14:25
Crop pewnie zostanie jakiś czas w entry level, a miłośnicy wszelakiego drobiu i długich ogniskowych zamiast cropa będą mieli pierdylion pikseli coby sobie mogli sami w domu cropować.

Myślę, że my mamy spaczony pogląd na sprawę, bo wiemy co to jest crop i FF : )
Większość użytkowników lustrzanek tego nie wie i za żadnym FF nie tęskni i długo jeszcze kupować będzie na ślepo cropy bo są tanie i tyle.
Ludziom FF nie jest do niczego potrzebne, nie brakuje im tego. Po co więc oferować coś droższego w produkcji?
Nie raz i nie dwa tłumaczyłem ludziom mającym lustrzanki różnicę miedzy cropem i FF i każdy z was pewnie też często to robi.
Myślę ze wrzucanie FF do taniego (około 5000 zł) aparatu przez Canona byłoby marnowaniem, z punktu widzenia firmy, czegoś, czego masa użytkowników niestety na razie nie oczekuje i nie pragnie.

marekk_ok
04-08-2008, 14:31
Większość użytkowników lustrzanek tego nie wie i za żadnym FF nie tęskni i długo jeszcze kupować będzie na ślepo cropy bo są tanie i tyle.
.
Na dzis masz racje, malo ludzi zdaje sobie sprawe z roznic. Lecz jutro moze byc inaczej - wystarczy dobra akcja marketingowa producenta i sytuacja bedzie sie powoli zmieniac - klienci "atakowani" informacjami co daje FF beda zmieniac zdanie - niekoniecznie rozumiejac do konca istote "zagadnienia". Pytanie tylko czy to juz dzisiaj nastal na to czas dla producentow? Trudno powiedziec - moze chca jeszcze "wycisnac" z cropa co sie da (kase).

aptur
04-08-2008, 14:38
.
Myślę ze wrzucanie FF do taniego (około 5000 zł) aparatu przez Canona byłoby marnowaniem, z punktu widzenia firmy, czegoś, czego masa użytkowników niestety na razie nie oczekuje i nie pragnie.

Wobec tego to marnowanie właśnie się dokonuje ponieważ 5D kosztuje obecnie te magiczne 5tys.

konrad
04-08-2008, 14:39
Myślę ze wrzucanie FF do taniego (około 5000 zł)

Pomyliłeś cyferkę z przodu przy cenie taniego aparatu. Tam wkrótce będzie jedynka.

josif
04-08-2008, 14:44
Wobec tego to marnowanie właśnie się dokonuje ponieważ 5D kosztuje obecnie te magiczne 5tys.

ale mówimy o starej konstrukcji która raczej nie zainteresuje pierwszolustrzankowca
bo sony alfa 350 ma taką samą matrycę : )
uchylny ekran i pozwala kadrować na ekranie : )
i jest tańsze

kupienie FF wymaga świadomości tego co FF daje
dopiero to kształtuje potrzebę

5D to dziś bardzo nieatrakcyjny marketingowo produkt
jak go dziś masowo sprzedawać? tłumacząc ludziom różnicę?
w 15 sekundowym spocie TV?

Myślę że tu się zarabia na obrocie a nie na marży i sprzedaż 10 cropów to lepszy biznes niż jednej piątki

Jacek_Z
04-08-2008, 14:58
Powtarzasz bajkę marketingową Olympusa. Zlóżmy, że lubisz robić portrety, masz 5D i 50/1,8, 85/1,8 i 135/2. Fajny zestaw? Dla mnie ok. Drogi? No to kupmy 1000D i poszukajmy szkiel dających taka samą GO przy takim samym kadrze :) Będą to: 35/1,4 (ten, to nawet za ciemny), 50/1,2 i 85/1,2. Tańszy zestawik? Lżejszy? Gdyby ktoś chcia kupować do FF szkla ciemniejsze o jedną dzialkę niż obecnie, to one też bylyby lekkie i tanie. A jeśli chodzi o Nikkora, to czy już w analogu nie bylo szkla Tamron 28-300? pewnie jest do tej pory, może już z VR? :)
Nie Olympusa, Nikona :D jesli są podobne, to może coś w tym jest?
Pisałem o rynku amatorów. A co ty mi podajesz za szkła? Jasne stałki? Większość fotografujących nie wychodzi poza kitowe ciemne zoomy. Nie patrzmy pod kątem swoich zapotrzebowań. Ja też się wkurzam, że firma wypuszcza 5-go kitowego zooma, zamiast dać mi wreszcie stałki z AF-S. Tylko, że oni zrobią więcej kasy na kitach niż na takim 85/1.2.
DX ma mocne argumenty w segmencie amatorskim, nie w profesjonalnym. Ale ten amatorski segment jest nie mniej dochodowy. Nie będą go zarzynać, bo się to nie podoba profi. Będą ciągnąć obie odnogi. Zmiana body na FF spowoduje konieczność wymiany optyki - dla firmy czysty zysk.

Kolekcjoner
04-08-2008, 15:28
(....)

5D to dziś bardzo nieatrakcyjny marketingowo produkt
jak go dziś masowo sprzedawać? tłumacząc ludziom różnicę?
w 15 sekundowym spocie TV?

(....)
To fakt. I to raczej nie jest sprzęt dla osób dla których się robi spoty reklamowe ;).
Też stawiałbym na to, że crop jeszcze długo pożyje.

lempl
04-08-2008, 15:44
Kiedy rozdzielczość matryc dojdzie do granic rozdzielczości optyki, FF stanie się pewnie jedynym słusznym kierunkiem. Sony już upakował 14mpx na cropie (w dodatku ccd) w ciągu dwóch lat pewnie przeskoczą 20mpx, ale jeśli konkurencja wypuści 30mpx FF w cenie niewiele wyższej, bo koszt produkcji matryc znacznie spadł, to kto będzie na tyle głupi żeby kupować marne 20mpx? No kto?:mrgreen:

tom517
04-08-2008, 15:46
tak sobie kalkuluje, ze jakby wyszlo takie 40D FF, a w klasie EF-s zostalo jedynie 1000D i 450D + ewentualnie nastepcy, to 40D teoretycznie byloby najlepszym cropem w historii Canona i jego cena (ostatnio niezle idaca w dol) moze by troche podskoczyla.

JARCOS
04-08-2008, 15:59
Ale jeżeli przyjąć za pewnik, że zamierzeniem canona XXXd zastąpią XXd, to następca 450d (znów przyjmując, że wyjdzie po 12 miesiącach do premiery 450-tki), będzie doganiał 40d, przez co jesli jeszcze będize w sprzedaży to musi być już znacznie tańsze.
A swoją drogą myśle, że Canon wypuści teraz 45d lub 50d (w zależności jak go nazwie) - masowa wyprzedaż tego modelu może o tym świadczyć, inaczej ciągle taniejąca 40-tak będzie stanowiła poważną konkurencję do 450d. obstawiałbym chyba jednak cropa, z tym, że chyba 1,3 ... 14mpx, lepszy LCD, może uchylny, uszczelnienia, trochę bajerów w elektronice.
Jednocześnie wyjdzie też następcę 5d.
I w ten sposob Canon utworzy kolejny segment rynku.

Kolaj
04-08-2008, 16:09
To fakt. I to raczej nie jest sprzęt dla osób dla których się robi spoty reklamowe ;).Zupełnie niedawno w ogóle lustrzanki cyfrowe nie były reklamowane w mediach "powszechnych". A dziś? Marketingowcy nie będą mieli żadnych problemów ani skrupułów, żeby wmówić ludziom, że POTRZEBUJĄ mieć FF. A naród, spędzający po 8 godzin dziennie przed telewizorem, bezrefleksyjnie w to uwierzy i kupi.

Glorf
04-08-2008, 16:38
Watpie czy nastepca 40d bedzie FF albo przejdzie na APS-H. Co niby stanie sie ze szklami robionymi pod cropa? To tak jakby samego siebie kopnac z rozbiegu....

Kolaj
04-08-2008, 16:44
Watpie czy nastepca 40d bedzie FF albo przejdzie na APS-H. Co niby stanie sie ze szklami robionymi pod cropa? To tak jakby samego siebie kopnac z rozbiegu....Nie wydaje mi się żeby crop zakończył żywot już na 40D. Szczególnie, że jest jeszcze segment 3- a od niedawna także 4-cyfrowy. Natomiast, co się stanie ze szkłami? Nie rozumiem. A co się ma stać? Dopóki będzie na nie rynek to będą produkowane. A potem już nie. Tak, jak ze szkłami na M42, choć zdaje się, że Ruscy cośtam jeszcze na ten gwint robią. I tak, jak z aparatami analogowymi, choć też chyba jeszcze cośtam jest w produkcji.

wojkij
04-08-2008, 18:43
Zupełnie niedawno w ogóle lustrzanki cyfrowe nie były reklamowane w mediach "powszechnych". A dziś? Marketingowcy nie będą mieli żadnych problemów ani skrupułów, żeby wmówić ludziom, że POTRZEBUJĄ mieć FF. A naród, spędzający po 8 godzin dziennie przed telewizorem, bezrefleksyjnie w to uwierzy i kupi.

Jakies tam ziarno prawdy moze w tym jest ale to dalej tylko ziarno.

Dzis masz na kazdej wiekszej imprezie setki 400d i d60 - w 99% przypadku sa one z kitowymi szklami i zostaly kupione przez przypadek zamiast hybryd czy kompaktow. No i w to ze lustro jest "trendi" ludzie juz uwierzyli, to fakt. Ale poziom wiedzy na tematy fotograficzne nie zmienil sie zupelnie - ludzie nie maja pojecia co to jest dof, jak matryca jest zbudowana czy jaki ma rozmiar - zupelnie ich to nie interesuje. Wazne ze jest duzo mpix, ladnie wyglada i jest spory zoom w przystepnej cenie. Wcisniecie przez marketingowcow ludzia tego ze potrzebne jest im ff wymagalo by od klienta wiedzy - bo jesli jej nie bedzie to dla niego bedzie to tylko kolejny pusto brzmiacy slogan na ulotkach. A jakiejs gwaltownej edukacji chyba nie ma co sie spodziewac;)

Jasne - producenci moga sami od siebie dac ff jako standart by mocno wystrzelic z iloscia mpix. Ale jeszcze dlugo nie bedzie sie im to oplacac miedzy innymi przez koszty produkcji, szkla ef-s i przede wszystkim by za szybko nie zamykac sobie drogi rozwoju dla przyszlych modeli. Powolna ewolucja ok - na rewolucje w duzych firmach nie ma co liczyc bo gdyby bylo inaczej juz dawno mielibysmy w lustrach niskoszumiace na iso 6400 40mpix. A producenci pustki w portfelach bo nie bylo by sensu kupowac wyzszego modelu.

Kolaj
04-08-2008, 19:00
Wcisniecie przez marketingowcow ludziom tego ze potrzebne jest im ff wymagalo by od klienta wiedzy Jest dokładnie odwrotnie. To właśnie dzięki niewiedzy oglądaczy telewizji można ludźmi manipulować i wmawiać kolejne, choćby najbardziej irracjonalne potrzeby. Osoba myśląca zastanowi się przez chwilę, czy to jest faktycznie do czegoś potrzebne a emocje statystycznego półgłówka powiedzą mu, że musi to mieć.

Nie oszukujmy się. Nawet my, osoby niby zorientowane w temacie ulegamy presji producentów. A co dopiero przypadkowi przechodnie.

Zdaje się, że odbiegliśmy trochę od głównego nurtu w tym wątku, zatem obiecuję już nie ciągnąć wątku marketingowo-telewizyjnego.

_igi
05-08-2008, 00:11
Kontynuując dyskutę o marketingowej papce, ostatnio popularne stały się szerokie kąty w małpkach i coraz częściej "nastki" się przechwalają, że mają szeroki kąt, mimo że nie są w stanie sprecyzować, co to jest ów "szeroki kąt". Bywa, społeczeństwo się bogaci i przy tym staje się coraz bardziej podatne na marketing (czyżby zakupy bez pomyślunku stawały się modne? :>)

akustyk
05-08-2008, 00:18
i coraz częściej "nastki" się przechwalają, że mają szeroki kąt
ech ta dzisiejsza mlodziez... za moich czasow dziewczeta by sie zarumienily, gdyby cos takiego w ogole uslyszaly ;) a teraz to same otwarcie mowia... 8-)

Alzail
05-08-2008, 00:23
ach ta dwuznaczność :)

KuchateK
05-08-2008, 06:22
Co jak co, ale pixeli to moga producenci nawalic bardzo duzo zanim bedzie potrzeba zwiekszenia matrycy. Gestosc mpix na cm2 w 450D to 3.7. Casio ma CMOS'a majacego ta wartosc na poziomie 16. Canon, jako ze zapowiedzial przejscie w kompaktach na CMOS, tez napewno ma sensory do kompaktow o podobnej gestosci. Problem z takimi ilosciami to problemy z obrobieniem duzej ilosci danych wzglednie szybko (ze 3-5 fps) i bardzo tanio (koszty buforow i digic'ow). Jakosc obrazu dla klientow kierujacych sie iloscia mpix nie jest najistotniejsza, wiec nie ma co tego problemu rozpatrywac ;)

Kolaj
05-08-2008, 08:02
Kontynuując dyskutę o marketingowej papce, ostatnio popularne stały się szerokie kąty w małpkach i coraz częściej "nastki" się przechwalają, że mają szeroki kąt, mimo że nie są w stanie sprecyzować, co to jest ów "szeroki kąt". Bywa, społeczeństwo się bogaci i przy tym staje się coraz bardziej podatne na marketing (czyżby zakupy bez pomyślunku stawały się modne? :>)Ogromna popularność wszelkiej maści seriali telewizyjnych oddaje w ręce speców nieograniczone wręcz możliwości. A, że mają odbiorców za debili, to żadna tajemnica. W zdecydowanej większości mają zresztą rację. Skrajny a jednocześnie prawdziwy przykład wciskania produktu możecie sobie obejrzeć tutaj:

http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5143682.html

OSTRZEGAM! TYLKO DLA TWARDZIELI!

Wciśnięcie ludziom FF to pestka.

gietrzy
05-08-2008, 08:22
Jakosc obrazu dla klientow kierujacych sie iloscia mpix nie jest najistotniejsza, wiec nie ma co tego problemu rozpatrywac ;)
I tak i nie, daje ci ktoś wybór ixus 12 mpx czy taki sam z 4 mpx?
W kompaktach obiektywy są kilka/kikanaście razy ostrzejsze od eLek, już Janko na grupie pisał, że nieuszczelnienie takiego szkła (G9, tylko 12MPx) skutkuje knotami.
Całe szczęście, że Canon zapowiedział ostatnio nową linię szkieł do drogich HD kamer, wnioskuję z tego, że przynajmniej z G10 obrazek będzie ostry, niezależnie ile mpx tam wsadzą - prawdopodobnie 14. Ciekawi mnie bardzo pojedynek 50D z 18-200 IS vs. G10 - pomijam autofokus oczywiście.

MMM
05-08-2008, 09:35
Nie no kurde, ja potrzebuję teraz drugiej puszki a tu Canon dalej śpi.
JA CHCĘ SZYBKO NOWEGO PIĘĆ DE! ;-)

gietrzy
05-08-2008, 09:39
JA CHCĘ SZYBKO NOWEGO PIĘĆ DE! ;-)
Weź 2 tygodnie wolnego ;) i pojedź gdzieś na urlop.

paweleverest
05-08-2008, 13:04
A czy oprócz 5D mark II z krasnoludkami wśrodku :) są jakieś słuchy o nowych słoikach ?? Ostatnio na Optycznych pojawiło się przypuszczenie że być może 100-400 doczeka się nastepcy z nowym IS ??

akustyk
05-08-2008, 13:13
A czy oprócz 5D mark II z krasnoludkami wśrodku :) są jakieś słuchy o nowych słoikach ?? Ostatnio na Optycznych pojawiło się przypuszczenie że być może 100-400 doczeka się nastepcy z nowym IS ??
akurat pewne lensy mozna latwo wytypowac, ale gwarancji, ze cokolwiek
z tego wyniknie nie ma zadnej.

100-400, 24-70, 17-40 to podstawowi kandydaci do typowania
na odswiezenie/dodanie IS

mnie tymczasem ciekawi, czy bedzie cos takiego jak 100 macro IS albo
zoom ultraszeroki IS (taki mniej wiecej 14-24 tylko z "przytrzymajka")

trampek
05-08-2008, 13:18
17-40? niby co mieli by poprawiac?
24-70? niby mozna ale na tle konkurencji nie jest az tak zle.
100-400? wydajnieszy IS wsadzic?? - nie wiem czy nie za duzo zawracania glowy i canon odpusci.

ja widzialbum odnowienie tanich stalek
28, 35, 50.

akustyk
05-08-2008, 13:25
17-40? niby co mieli by poprawiac?

nie chcesz mnie w tym momencie przekonywac, ze ten lens jest idealny?
mozna tu dodac IS, mozna poprawic powloki i to wszystko co sprawia, ze uzywany jako proteza ten lens jest mocno przecietny w cropie, a od takiego 17-55/2.8 (pomijam w ogole uzytecznosc) bierze becki na calej linii?

24-70? niby mozna ale na tle konkurencji nie jest az tak zle.

mialem na mysli IS

ja widzialbum odnowienie tanich stalek
28, 35, 50.
mozliwe, ale nie nastawialbym sie. za maly rynek na takie obiektywy :( no, moze 50/1.4 inna bajka, ale nie przypominam sobie, zeby Canon zbyt czesto poprawial cos co juz dziala i sie sprzedaje :)

trampek
05-08-2008, 13:34
nie chcesz mnie w tym momencie przekonywac, ze ten lens jest idealny?
mozna tu dodac IS, mozna poprawic powloki i to wszystko co sprawia, ze uzywany jako proteza ten lens jest mocno przecietny w cropie, a od takiego 17-55/2.8 (pomijam w ogole uzytecznosc) bierze becki na calej linii?

mialem na mysli IS

mozliwe, ale nie nastawialbym sie. za maly rynek na takie obiektywy :( no, moze 50/1.4 inna bajka, ale nie przypominam sobie, zeby Canon zbyt czesto poprawial cos co juz dziala i sie sprzedaje :)

co do 17-40. To dziwi mnie jego zla prasa. Mialek dwa egzemplarze i w tej cenie nic mu nie brakuje. ostry kontrastowy kolorowy, szybki AF. Ma wszystko co mozna od niego wymagac. ze 17-55 na cropa lepszy - jasne po to go robili.
Is nie dadza tak jak nie dali do 50L i 85L. nie wiem czemu do elek krotszych niz 100mm canon sie nie kwapi z is.

co do 24-70. nie ma takiej rynkowej potrzeby oraz to co wyzej napisalem.

Co do tych satlek co wymienilem to sie akurat zgadzam ze to bardziej moje pomysly niz potrzeba runku

Co do marzen to 24-85 L IS f1,4. niekoniecznie z pelnym zakresem. wystarczylyby przeskoki 24 35 50 85 jesli mialoby to konstrukcjie lzejsza uczynic. Leica ma cos takiego (mowie o stopniach).

BTW umie ktos w przyblizeniu policzyc ile by to wazylo i jak mniej wiecej wygladalo. cena moge ja strzelic:) 13kPLN - dalbym:)

LepP
05-08-2008, 14:08
Nie widziałem, że Leica coś takiego wymyśliła. Ale czy na pewno takie jasne?
Dla mnie bomba, prawdziwe uniwersalne szkło. ale to raczej w sferze science fiction na tą chwilę. Nie sądzę aby było taniej niż 20k, jeśli szkło dowrównywałoby swoim "stałym" odpowiednikom

trampek
05-08-2008, 14:20
Nie widziałem, że Leica coś takiego wymyśliła. Ale czy na pewno takie jasne?

Nie nie wlasnie bylo chyba 2,8 nie pamietam.

adalbert
05-08-2008, 14:27
Robi się mały off-top ;)
Leica faktycznie ma coś takiego - ale ze światłem 1.4 to (jeśli dobrze pamiętam) "tylko" coś szerokiego (Leica Tri-Elmar-M F1.4 16-18-21mm)
W zakresie zbliżonym do podawanego przez trampka jest podobna konstrukcja - lecz znacznie ciemniejsza (LEICA TRI-ELMAR-M F4 28-35-50mm)

akustyk
05-08-2008, 14:36
tylko ze ta Leica jest do 4/3 wiec funkcjonalny odpowiednik Canona musialby miec ogniskowe 32-36-42. swiatlo 1.4 to dosc wysokie wymaganie tutaj, ale f/2 jak najbardziej powinno byc do zrobienia

ArturBonoVox
05-08-2008, 14:42
Moze w koncu 50/1.4 zrobic jako zwarta konstrukcje. Ma sens.

trampek
05-08-2008, 14:46
Moze w koncu 50/1.4 zrobic jako zwarta konstrukcje. Ma sens.

to masz 50L. wiem ze droga ale spelnia twoje kryteria. Nie chce sie spierac ale w canonie nie wiele szkiel brakuje. 14-24/4? jasne zeby sie przydalo.
Na puszki tez trudno narzekac. w jednym segmencie brakuje unowoczesnienej FF i ciezko cos bedzie canonowi zarzucic. malkontentowm zawsze czegos braknie. ja czekam tylo na nastepce 5d. jesli nie to ds ( chociaz nie jest to apart ktory spelnia moje marzenia. D700 z gwintem Ef juz tak:). no w 90%:)

gietrzy
05-08-2008, 14:46
co do 17-40. w tej cenie nic mu nie brakuje.

To samo można powiedzieć o 28, 35, 50 :)

nie wiem czemu do elek krotszych niz 100mm canon sie nie kwapi z is.

Proste. Ma tańszą metodę na wyciągnięcie od nas większej kasy.

ArturBonoVox
05-08-2008, 14:48
Trampek masz racje. I rozwazam jej zakup. Tyle, ze wiele osob zali sie na AF w tym obiektywie.

gietrzy
05-08-2008, 14:51
Trampek masz racje. I rozwazam jej zakup. Tyle, ze wiele osob zali sie na AF w tym obiektywie.

Kupuj tam gdzie można przetestować przed zakupem kilka sztuk i tylko najmłodsze egzemplarze 2008 UW01,2,3...8 itd.

trampek
To samo można powiedzieć o 28, 35, 50 :)

Proste. Ma tańszą metodę na wyciągnięcie od nas większej kasy.

Wiec nie liczmy na nic:)

wain
Is nie dadza tak jak nie dali do 50L i 85L. nie wiem czemu do elek krotszych niz 100mm canon sie nie kwapi z is.

bo moze z praktycznego punktu widzenia nie ma sensu.. zakladajac ze sa to szkla reportersko - portretowe to czasy na nich osiagane z IS byly by rzedu 1/10 - 1/3 sek ( przy IS 3EV ) ... nie sadzicie ze takie czasy sa delikatnie nie przydatne w takich zastosowaniach?

poza tym mogloby sie okazac ze IS znaczaco pogarsza jakosc optyczna na pelnych dziurach i trzeba by je przymykac o 1 - 2 dzialki zeby bylo git .. czyli skorka za wyprawke.

pozdr

gietrzy
05-08-2008, 14:53
Wiec nie liczmy na nic:)

Nie, liczymy na Nikkory :mrgreen:
Będą f/1.4, nano, G, AFS, tańsze od Canona ;) to ja nie widzę problemu, szczególnie dla tych, którzy zarabiają puszką.

trampek
05-08-2008, 14:58
bo moze z praktycznego punktu widzenia nie ma sensu.. zakladajac ze sa to szkla reportersko - portretowe to czasy na nich osiagane z IS byly by rzedu 1/10 - 1/3 sek ( przy IS 3EV ) ... nie sadzicie ze takie czasy sa delikatnie nie przydatne w takich zastosowaniach?

poza tym mogloby sie okazac ze IS znaczaco pogarsza jakosc optyczna na pelnych dziurach i trzeba by je przymykac o 1 - 2 dzialki zeby bylo git .. czyli skorka za wyprawke.

pozdr

Lepiej jest miec IS niz go nie miec.:)
Jak to mowia kowboje ze lepiej jest miec przy sobie pistolet i go nie potrzebowac, niz nie miec i potrzebowac.:)

co ma IS do jakosci optycznej?? patrz 200 LIS

wain
05-08-2008, 15:09
co ma IS do jakosci optycznej?? patrz 200 LIS

bo szklo ktore bedzie stabilizowane to F1.4 a nie 2.0 :D .. uklad stabilizacji to ruchoma soczewka ( o ile mi wiadomo ) i moga na nim wystapic znieksztalcenia/pogorszenie obrazu. oczywiscie ze lepiej miec niz nie .. ale podejrzewam ze jakby canon wyjechal z cena to od razu wszyscy by sie wyleczyli z IS w takich szklach ;)

BelYaal
05-08-2008, 15:34
bo szklo ktore bedzie stabilizowane to F1.4 a nie 2.0 :D .. uklad stabilizacji to ruchoma soczewka ( o ile mi wiadomo ) i moga na nim wystapic znieksztalcenia/pogorszenie obrazu. oczywiscie ze lepiej miec niz nie .. ale podejrzewam ze jakby canon wyjechal z cena to od razu wszyscy by sie wyleczyli z IS w takich szklach ;)

A to pogorszenie to kiedy wystepuje? Mam 70-200 f4 IS, wlaczalem i wylaczalem IS i z IS jakos nie widzialem aby mi sie cos pogorszylo... powiem wiecej... polepszylo mi sie... samopoczucie, ze moge wreszcie cos trafic bo mi lapa strasznie lata :)

marekk_ok
05-08-2008, 15:41
A to pogorszenie to kiedy wystepuje? Mam 70-200 f4 IS, wlaczalem i wylaczalem IS i z IS jakos nie widzialem aby mi sie cos pogorszylo... powiem wiecej... polepszylo mi sie... samopoczucie, ze moge wreszcie cos trafic bo mi lapa strasznie lata :)
70-200 2.8 IS ma podobnie :-)
IS on/off - nie ma roznicy w jakosci fotek - tylko IS jak dla mnie jest b.przydatny.

wain
05-08-2008, 15:56
A to pogorszenie to kiedy wystepuje?
a nie wiem kiedy wystepuje bo nie widzialem stabilizowanego szkla F1.4 - F1.2 :D

JARCOS
05-08-2008, 16:09
Ja zastanawiam się nad celowością wspominanego przez Was 18-200 IS - czy Canon zdecyduje się zrobić sam sobie konkurencję i to w dwóch segmentach rynku:
przeciez taki obiektyw sprawi, że sporo osób kupi go jako główny i jedyny w klasie XXXXd oraz XXXd - inaczej mogliby kupić kita i 55-250 lub canona 100-300, lub nawet 70-200 L
W kategorii XXd też ten obiektyw może trochę zamieszać

Ciekawe tylko czy będzie miął metalowy bagnet, jak będzie zbudowany i ile będzie kosztował.

fret
05-08-2008, 16:16
Być to on musi, ale z następcą 5D z pewnością nie będzie miał nic wspólnego :)

akustyk
05-08-2008, 16:27
Ja zastanawiam się nad celowością wspominanego przez Was 18-200 IS - czy Canon zdecyduje się zrobić sam sobie konkurencję i to w dwóch segmentach rynku:
przeciez taki obiektyw sprawi, że sporo osób kupi go jako główny i jedyny w klasie XXXXd oraz XXXd - inaczej mogliby kupić kita i 55-250 lub canona 100-300, lub nawet 70-200 L

mam wrazenie, ze to forum skrzywia ludzi, nabawiajac przeswiadczenia, ze kazdy amator fotografii potrzebuje od razu biala ele... a to nie do konca tak wyglada ;)

cena takiego 18-200 bylaby zaporowa dla niedzielnego pstrykacza - bo jak taki kupi trabanta za 1500zl to nie kupi do tego drozszego!!! obiektywu. a takie 18-200 IS to jak nic 2000zl na starcie.

takie 18-200 to raczej jako jedyny obiektyw dla podroznikow i jednak bardziej pod dwucyfrowe body

gietrzy
05-08-2008, 16:49
18-200 IS - czy Canon zdecyduje się zrobić sam sobie konkurencję
Czekam na ten lens od czasów Nikkora 18-200VR, pisałeś coś o konkurencji?...

przeciez taki obiektyw sprawi, że sporo osób kupi go jako główny i jedyny w klasie XXXXd
Baju baj ---> cena szkła zaporowa dla targetu 1000D

oraz XXXd - inaczej mogliby kupić kita i 55-250 lub canona 100-300, lub nawet 70-200 L
Ba! Mogliby nawet kupić używkę D80 plus 18-200VR , teraz tanie jak nigdy wcześniej...

W kategorii XXd też ten obiektyw może trochę zamieszać
Nie może tylko namiesza. We wrześniu 2008 "nikt" nie da 1000 dolarów za szkło klasy nawet 18-200VR...

Ciekawe tylko czy będzie miął metalowy bagnet, jak będzie zbudowany i ile będzie kosztował.
Ef-s macro ma metalowy a kosztuje $385, nie masz przypadkiem na szyi Nikonka czy Bety...

JARCOS
05-08-2008, 16:54
Tylko znając Canona, chciałby za minimalne parametry maksymalną cenę, wiadomo na pioczątek będize drogo, ale za kilka miesięcy cena pójdzie w dół - zobacz jaka jest róznica w cenie 40d z pierwszych dni i obecnych notowań.

gietrzy
05-08-2008, 17:08
Tylko znając Canona, chciałby za minimalne parametry maksymalną cenę, wiadomo na pioczątek będize drogo, ale za kilka miesięcy cena pójdzie w dół - zobacz jaka jest róznica w cenie 40d z pierwszych dni i obecnych notowań.

Proszę nie porównuj niewypału marketingowego (D300 plus wypowiedź Kuchatka o odpowiednim logu na body) ze szkłem, które według leaker'ów istnieje, ma aspiracje do najlepszego szkła 18-200 na rynku i ma drogo kosztować --> 1000 USD.

Jedyne co jest w stanie przeszkodzić dobrej sprzedaży tego szkła to dobre wycentrowanie elementów optycznych i poprawnie zgadujący chip AF w Tamronie 18-270 VC

Chcesz porównania to porównuj inne szkło, np. 17-85 IS cztery lata po premierze jest tańszy o $300 (głównie za sprawą słynnej jakości optycznej ;) ) - prawie 40%... chcesz to czekaj...ja nie będę czekał cztery lata...

pan.kolega
05-08-2008, 17:32
Co do marzen to 24-85 L IS f1,4. niekoniecznie z pelnym zakresem. wystarczylyby przeskoki 24 35 50 85 jesli mialoby to konstrukcjie lzejsza uczynic. Leica ma cos takiego (mowie o stopniach).

BTW umie ktos w przyblizeniu policzyc ile by to wazylo i jak mniej wiecej wygladalo. cena moge ja strzelic:) 13kPLN - dalbym:)

Ojojoj, to juz naprawde "long shot" . Nie potrafie policzyc, ale moge zagwarantowac, ze jest to kompletnie niemozliwe. Nie ma i niepredko bedzie cos takiego jak zoom f/1.4 albo nawet f/2.0. Nawet Tamron nie pokusi sie o jakas mydlana wersje. Nawet gdyby sie dalo, amator takiej cegly nie kupi, a dla zawodowca bylby zbyt kiepski.

A Leica to o ile sie nie myle te TRi-Elmary sa tylko f/4.

gietrzy
05-08-2008, 17:38
Nie ma i niepredko bedzie cos takiego jak zoom f/1.4 albo nawet f/2.0.
Ojojoj, czas odwiedzić strony Olympusa (podpowiedź: jasny zoom) poza tym czas wreszcie zrozumieć, że to co dziś używamy nie rzadko ma ~ 10-15 lat jeśli chodzi o myśl inżynierską... także nigdy nie mów nigdy ;)

pan.kolega
05-08-2008, 18:47
Ojojoj, czas odwiedzić strony Olympusa (podpowiedź: jasny zoom) poza tym czas wreszcie zrozumieć, że to co dziś używamy nie rzadko ma ~ 10-15 lat jeśli chodzi o myśl inżynierską... także nigdy nie mów nigdy ;)

Ojoj, myslalem, ze jest oczywiste, ze mowimy o FF albo co najmniej APS-c. Przekatna w Olympusie jest 2x mniejsza niz w FF, czyli powierzchnia do pokrycia 4x mniejsza. Im mniejszy format tym latwiej robic jasne zumy. To przeciez jest f/x, jezeli f jest krotkie, to i x moze byc male. Nie da sie jednak zaprzeczyc, Olympus ma jasne zoomy, chociaz tego samego efektu GO one nie produkuja.

Parcie C&N na FF jest wlasnie wymuszone przez konkurencje z systemem 4/3, z ktorym APS-C czy DX moze wkrotce przegrac. Canon ma bol japy czy inwestowac w wiecej wyzszej klasy obiektywow EF-S. To wlasnie dzieki Olympusowi &Co. mamy taki dobry i tani aparacik jak 450D.

kmleon
05-08-2008, 18:56

Tyle że Olympus ma matrycę o powierzchni 4x mniejszej niż nasz wymażony FF, czyli przekątna ich matrycy jest 2x mniejsza, w związku z tym znacznie łatwiej jest do czegoś takiego zrobić jasny zoom... Do FF'a nie jest to już takie proste, a tego typu obiektywy musiałyby mieć gigantyczne rozmiary. Stało by się to możliwe, gdyby zwykłą optykę zastąpiono jakimś innym rozwiązaniem, ale chyba takie projekty są w fazach przynajmniej mocno pionierskich... Choć np pewne elementy DO (Diffractive Optics) Canon od pewnego czasu już na nas testuje... Kto wie, może kiedyś się doczekamy płaskich, lekkich i długich zoomów o super jakości, małej wadze i jasności 1:1 :-)

EDIT:
heh pan.kolega mnie ubiegł... :-)

gietrzy
05-08-2008, 19:35
Jakiś kolo oblał u Bonka praktyczny i w necie wylewa żale

http://www.engadget.com/2008/08/05/canon-eos-7d-rumors-heat-up-again/

lempl
05-08-2008, 19:40
Parcie C&N na FF jest wlasnie wymuszone przez konkurencje z systemem 4/3, z ktorym APS-C czy DX moze wkrotce przegrac. Canon ma bol japy czy inwestowac w wiecej wyzszej klasy obiektywow EF-S. To wlasnie dzieki Olympusowi &Co. mamy taki dobry i tani aparacik jak 450D.

Też mi się wydaje, że 'ucieczka w FF' dwóch teoretycznie najpoważniejszych graczy na rynku jest w rzeczywistości ucieczką przed 4/3. Tylko w ten sposób, przy odpowiedniej kampanii promocyjnej są w stanie uciec przed zdominowaniem przez Olympusa rynku entry i seli-pro (genialne E-420 i E-3). Zobaczcie jak tylko dzięki genialnemu marketingowi 5d zawojował rynek. Przecież nawet Nikon nie dawał FF żadnej przyszłości, a teraz wbrew zdrowemu rozsądkowi i postępującej miniutaryzacji zaczęli tłuc wielkie i drogie matryce, bo Canonowi udało się wmówić ludziom, że wielkość ma znaczenie. Przez to najnowocześniejszy system na rynku, a nie wskrzeszony trup z minionego stulecia jak systemy C&N, może niedługo odejść w zapomnienie. Z drugiej strony gdyby nie OLYMPUS 450d i 1000d nigdy by nie powstały. Świat jest dziwny...

Kolekcjoner
05-08-2008, 20:25
Też mi się wydaje, że 'ucieczka w FF' dwóch teoretycznie najpoważniejszych graczy na rynku jest w rzeczywistości ucieczką przed 4/3. Tylko w ten sposób, przy odpowiedniej kampanii promocyjnej są w stanie uciec przed zdominowaniem przez Olympusa rynku entry i seli-pro (genialne E-420 i E-3). Zobaczcie jak tylko dzięki genialnemu marketingowi 5d zawojował rynek. Przecież nawet Nikon nie dawał FF żadnej przyszłości, a teraz wbrew zdrowemu rozsądkowi i postępującej miniutaryzacji zaczęli tłuc wielkie i drogie matryce, bo Canonowi udało się wmówić ludziom, że wielkość ma znaczenie. Przez to najnowocześniejszy system na rynku, a nie wskrzeszony trup z minionego stulecia jak systemy C&N, może niedługo odejść w zapomnienie. Z drugiej strony gdyby nie OLYMPUS 450d i 1000d nigdy by nie powstały. Świat jest dziwny...

Z tym olkiem to mocno dyskusyjna teza. Tak samo na to, że pojawiły się 1000D i 450D miało wpływ Sony i Nikon. I śmiem twierdzić, że szczególnie wpływ tego ostatniego ze świetnym modelem D80 i świetnie sprzedającym się D40 był większy niż wszystkich pozostałych razem wziętych.

akustyk
05-08-2008, 20:39
Tyle że Olympus ma matrycę o powierzchni 4x mniejszej niż nasz wymażony FF, czyli przekątna ich matrycy jest 2x mniejsza, w związku z tym znacznie łatwiej jest do czegoś takiego zrobić jasny zoom...

tylko, ze tu trzeba nie tylko patrzyc na cyferki i dac sie mamic praniu mozgu Olympusa, ale czasem uzyc wlasnego mozgu i zastanowic sie co te cyferki oznaczaja ;)

f/2 w formacie 4/3 to nie jest zadne wielkie halo - przy malej matrycy daje to glebie ostrosci taka jak pelna klatka ma przy f/4, przy uzyciu obiektywow o jednakowym kacie widzenia, czyli ekwiwalentnych funkcjonalnie (polecam sprawdzic: http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/depth-of-field.htm). a to sa pelne 2 dzialki roznicy. do tego jeszcze mozna doliczyc kolejne co najmniej 2 dzialki roznicy mozliwosci matryc.

nie ujmujac nic 4/3 ale jak sie obierze to z marketingowej papki, to tam nie ma sie specjalnie czym, z technicznego punktu widzenia, onanizowac :)

fret
05-08-2008, 20:41
Z moich ulicznych obserwacji wynika, że w klasie "crop+tanie szkło" rzadzi N, w klasie "crop+dobre szkło" rządzi C. Reszta to jednak egzotyka. S ma ponoć świetne wyniki sprzedaży, ale na ulicy tego nie widać. Czyli co? Kupują, a potem zaklejają logo? :)
Wniosek: N kupuje sie dla prestiżu, C dla zdjęć, resztę pod wpływem reklamy :) I tylko P mi żal, bo to dobra firma. Olka mniej. Zawsze miał odjechane pomysły i szedł pod prąd. Z OM wygrał. Z 4/3? OM se ne wrati... A S? S zarabia na telewizorach i stać go na promocję :)

lempl
05-08-2008, 20:50
cholera nie moge już edytować:(
zapomniałem dodać ' ;) ' na końcu

Kolekcjoner
05-08-2008, 21:12
Niższy FF???:
12MP
5fps, Up to 21 RAW files
Dust removing system
15-point TTL CMOS sensor
Center point F2.8 or faster
96% frame coverage
Magnification: 0.71x
3.0" 640x480 TFT LCD (920,000 pixels)
ISO 50-3200 extended to 12800 and 25600
DIGIC III, 14-bit
Canon EF lens mount (not EF-S)
Live View Mode
body 5D
US$ 1,899

akustyk
05-08-2008, 21:19
Niższy FF???:
12MP
5fps, Up to 21 RAW files
Dust removing system
15-point TTL CMOS sensor
96% frame coverage
DIGIC III, 14-bit
Live View Mode
body 5D
US$ 1,899
skad to?

tak ogolnie, to o ile cos takiego spelnialoby moje oczekiwania, o tyle wypuszczenie po 3 latach odsmazonego 5D byloby juz ekstremalna kpina z uzytkownikow, do jakiej (obym sie mylil) nawet mega-cyniczny Canon by nie byl zdolny

z drugiej strony, to nie do konca ma nawet sens. bardziej wyglada jak marzenie kogos kto chcial 5D ale mu sie D3/D700 spodobalo. z tej prostej przyczyny, ze jest to popychanie 5D w kierunku ww. Nikonow, zamiast, jak nakazuje logika, pojsc w zupelnie odwrotnym kierunku, a wiec nie pakowac fps-ow, ale dac Mpix, prosty ale bardzo pewny AF - i tym samym "wykarmic" slubnych, studyjnych i landszafciarzy.

pozyjemy, zobaczymy. aczkolwiek, jakby takie cos mialo miec cene w desen 1400 EUR to nie mowie nie ;)

fret
05-08-2008, 21:45
Podpisali umowę z N na te 12 MP?

dr11
05-08-2008, 21:53
Eee to lipa, w starym 5D jest 12.8MP ;)

lempl
05-08-2008, 21:57
12mpx to trochę mało jak na nowy aparat, zwłaszcza że już robią 16mpx i 21mpx matryce, a Nikona ilością bajerów raczej nie będą gonić.

MMM
05-08-2008, 22:24
Co by nie mówić to nowy 5D będzie gorszy od D700 bo tak Canon i Nikon pozycjonują swoje produkty, więc nie liczyłbym na jakiś rozbudowany AF. Pewnie dadzą taki jak w 40D czyli będzie dziadostwo bo przy matrycy FF te punkty będą dalej za blisko centralnego. Do tego znane bajery z 40D, może niektóre lekko poprawione jak np. AutoISO czy LCD i tyle. Jakość obrazu ta sama, ale z odszumianiem już w puszce, a na osłodę z 16mpix. czyli raczej kupa będzie, ale tania. Jak komuś odpowiadają trupie kolory skóry z D700 to ja bym nie czekał na Canona.

trampek
05-08-2008, 22:53
co do af i rozstawienia punktow AF(+) to 40d ma lepiej to rozwiazane niz d3/d700/d300 wg mnie.

Kubaman
05-08-2008, 23:23
Co by nie mówić to nowy 5D będzie gorszy od D700
to zależy który ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

co do af i rozstawienia punktow AF(+) to 40d ma lepiej to rozwiazane niz d3/d700/d300 wg mnie.

i tu się zgodzę z kolegą. Brakuje tylko - i to jest wyróżnik imho kasy niższej - odpowiedniego zagęszczenia punktów pomiędzy tymi co już są. To wspaniały układ AF, choć oczywiście jedynki mają lepszy.

Kolekcjoner
06-08-2008, 00:58
W każdym razie cokolwiek by Canon nie dał. Jedno jest pewne - będzie źle :mrgreen:.

BTW: Te specyfikacje które podałem przewijają się w kilku miejscach w internecie i mają dotyczyć (rzekomo) niższego modelu FF, który będzie zaprezentowany w okolicach 25 sierpnia br.
Co do ich wiarygodności to cóż każdy oceni sam.

KuchateK
06-08-2008, 03:09
To wlasnie dzieki Olympusowi &Co. mamy taki dobry i tani aparacik jak 450D.
Oj... Napewno nie. Wybacz, ale Olympus z calym swoim 4/3 to klepie mocno studyjno kompaktowe nisze i... W sumie poza b&h to ten system naprawde ciezko spotkac nawet w sklepach.

Do tego co napisal Akustyk warto dorzucic, ze na FF czy APS-C mozna przykrecic stalke 1.4 (albo 1.2 :D) i w powiazaniu z niskimi szumami poznac potege duzej matrycy.

Juz predzej Pentaxowi i Samsungowi mozna dziekowac ;)

Jesli powyzsza konfiguracja bedzie wzbogacona o odpowiednia porcje gumy w zakamarkach to Canon nie powinien sie martwic o zagrozenie ze strony D700.

gietrzy
06-08-2008, 06:38
Oficjałka - 26.08.2008 - Canon zaprasza na macanko nowej piątki, itp.http://www.kamerabild.se/artikel/26_augusti_kommer_ny_canon_eos_080805195332-677.html

aptur
06-08-2008, 07:23
Oficjałka - 26.08.2008 - Canon zaprasza na macanko nowej piątki, itp.http://www.kamerabild.se/artikel/26_augusti_kommer_ny_canon_eos_080805195332-677.html

Najlepsze jest to:
Surprisingly cheap, US$ 1,899<br

gietrzy
06-08-2008, 07:39
Najlepsze jest to:
Surprisingly cheap, US$ 1,899<br

No to jakby z definicji (Canon) było wiadome od dawna... komu 15 pól za mało może skoczyć do sklepu po D700... zaraz zaraz ile on kosztuje :mrgreen:

tom517
06-08-2008, 07:54
Ktos widzi jakas roznice miedzy 5D i 7D poza napisem na pudelku ?

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/805087db-1.jpg
źródło (http://www.blogsmithmedia.com/www.engadget.com/media/2008/08/8-05-08-7db.jpg)

gietrzy
06-08-2008, 07:57

Tak na szybko:

- cyfra 7 trąci paintem
- za mało trybów C1
- kiosk z 5D - miała być lampa (może z st-e2)
- czarne sanki
- brak AF-On

akustyk
06-08-2008, 08:15

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/805087db-1.jpg
źródło (http://www.blogsmithmedia.com/www.engadget.com/media/2008/08/8-05-08-7db.jpg)

ja widze. znaczki w nazwach Canonow nie sa pisane czcionka Humanist - tak jak na tym tandetnym montazu:)

marekk_ok
06-08-2008, 08:32
W każdym razie cokolwiek by Canon nie dał. Jedno jest pewne - będzie źle :mrgreen:.

Po wypuszczeniu MKII przeciez musi byc jakis "sens" czekania na 5D MK III ;-)

pan.kolega
06-08-2008, 09:44
Oj... Napewno nie. Wybacz, ale Olympus z calym swoim 4/3 to klepie mocno studyjno kompaktowe nisze i... W sumie poza b&h to ten system naprawde ciezko spotkac nawet w sklepach.

......
Juz predzej Pentaxowi i Samsungowi mozna dziekowac ;)

b&h to internetowy bizness, ma tylko jeden sklep. Olympusa 420 kit mozna nabyc w sklepie sieci Circuit City za tylko $550. Albo Amazon $520. Natomiast XSi (450D) juz tylko $750 za kit (bylo $900).

W sklepach murowanych sa (Cano-, Niko-, So-)ny , i Olympusy w tej kolejnosci, a poza tym to juz prawie nic. Samsung SLR praktycznie nie istnieje w USA, wiec nie ma za co dziekowac.

W tej chwili kroluje Canon i Nikon, potem dlugo nic. Olympus ma szanse dopiero w przyszlosci, bo ciezko sie reklamuje masom tak techniczne kwestie. Dzisiaj oglosili system Micro Four Thirds. Dla mnie to by eliminowalo XXXd bo za wielki (a i sloje stare i ogromne ) i zostalbym sie z FF i rewelacyjnym Olympusem Micro.

http://www.popphoto.com/photonews/5467/micro-four-thirds-system-announced-by-olympus-and-panasonic-page2.html

mjastrzebski
06-08-2008, 10:18
Stało by się to możliwe, gdyby zwykłą optykę zastąpiono jakimś innym rozwiązaniem, ale chyba takie projekty są w fazach przynajmniej mocno pionierskich... )
Gdzies kiedys czytalem, jak wyglada b.duza i jasna optyka w hamerykanksich satelitach szpiegowskich.
Soczewka hodowana w zmiennym srodowisku, co skutkuje plynnie(!) zmieniajacym sie wsp. zalamania w roznych warstwach pojedynczego kawalka szkla.

No ale cus takiego pewnie kosztuje wiecej niz wszystkie L-ki swiata ;-)

Marcin

myst
06-08-2008, 10:38
Z tego co wiem, to takie soczewki (z tworzyw) są w powszechnym użyciu (np lepsze 'okularowe'. Uzyskuje się to różnej gęstości tworzywem na przekroju.

gietrzy
06-08-2008, 10:44
b&h to internetowy bizness, ma tylko jeden sklep.

I wystarczy. W sam raz na potrzeby turystów i NYC. Ktoś kiedyś pisał, że teraz (tani dolar) mają 30 albo 40 tys. transakcji... miesięcznie. Mogą być internetowe, co raz więcej Amerykanów coraz bardziej liczy każdego $.
Natomiast stanę w obronie Olka, jak byłem w BH to był wręcz oblepiony reklamami chyba E-520, no, ale na pierwszym piętrze slr-agenci w łapach mieli non stop C i N.

Olympus ma szanse dopiero w przyszlosci, bo ciezko sie reklamuje masom tak techniczne kwestie.

To jedno, drugie to bezpośredni marketing: trzeba pokazać, że 450D/1000D wcale nie jest takie małe a jak robimy odbitki 10x15 to nie widać różnicy... a za zaoszczędzone pieniądze można ....

Dzisiaj oglosili system Micro Four Thirds. Dla mnie to by eliminowalo XXXd bo za wielki (a i sloje stare i ogromne ) i zostalbym sie z FF i rewelacyjnym Olympusem Micro.

Dokładnie! Traci sens Tami 28-300 VC, bo 5D to klocek, 18-200 IS bo pewnie za drogi, zostaje jeszcze jedna niewiadoma... G10.

Jedzie ktoś na Photokinę ;)

akustyk
06-08-2008, 10:59
Jedzie ktoś na Photokinę ;)
ja sie zastanawiam. mam w sumie 250km wiec daleko nie jest, a przy okazji bym moje dziewczyny na zwiedzanie zabral... bo na same targi, to mi sie nie chce tyle pieniedzy wydawac

lempl
06-08-2008, 11:41
W tej chwili kroluje Canon i Nikon, potem dlugo nic. Olympus ma szanse dopiero w przyszlosci, bo ciezko sie reklamuje masom tak techniczne kwestie. Dzisiaj oglosili system Micro Four Thirds. Dla mnie to by eliminowalo XXXd bo za wielki (a i sloje stare i ogromne ) i zostalbym sie z FF i rewelacyjnym Olympusem Micro.

Olympusowi można jedynie podziękować za to, że daje alternatywę dla osób które szukają jak najmniejszego dslr. Konkurencją dla reszty firm, które prą do FF jest... w ogóle nie jest konkurencją. Olympus znalazł ciekawą niszę, zwłaszcza jeśli pójdzie w 'dalmierzowe' m4/3 i chwała mu za to. Mają swoją grzendę, znoszą dobrej jakości 'organiczne' jaja, ale większość ludu i tak woli genetycznie modyfikowe jaja o złotych skorupkach od kur z wyższych grzęd:)

KuchateK
06-08-2008, 15:38
b&h to internetowy bizness, ma tylko jeden sklep.
W ktorym mozna dostac wszystko, nawet najdziwniejsze rarytasy ;)

Olympusa 420 kit mozna nabyc w sklepie sieci Circuit City za tylko $550. Albo Amazon [...]
Nie musisz mi tu wklejac listy sklepow z olympusami. To przenosnia taka tylko byla ;) Wiadomo, ze nie sprzedaja tego w jednym sklepie. Kazdy supermarket ma mydlo i powodilo, nawet jesli to drugie nie sprzedaje sie najlepiej.

Chodzilo mi o to, ze jesli isc w tlum turystow, to tam z slr'ow czesciej mozna spotkac Pentax'a jak Olympusa jakiegos, a jesli jest to Olympus to najczesciej nie slr.

System Olympusa/Panasonic'a ma ciekawe zalozenia. W praktyce jednak jest mocno ograniczony fizyczna powierzchnia matrycy. Tego tanio nie beda w stanie doprowadzic do poziomu 5D iloscia megapixeli i szumami, a 5D to juz dziadzio przeciez. Nawet 450D jest na wygranej pozycji. A jesli dociagna, to cena zdecydowanie nie pozwoli im na zdetronizowanie tanich puszek ze sprawdzonymi rozwiazaniami typu 1000D ktore beda ow pierdylion megapixeli miec za mniej.

Rozmiar? Na rozmiar glownie kobiety patrza ;) Imho 450D jest zbyt male do wygodnego fotografowania ;) Watpie aby mikropuszkami, w praktyce kompaktami z wymienna optyka, byli w stanie wiele zwojowac. Za duzy rarytas. Kazdy facet woli sie pokazac z duzym Canonem :mrgreen:

No i te rzedy bialych eLek na kazdej imprezie sportowej :D Takiej reklamy to oni nigdy nie beda mieli.

pan.kolega
06-08-2008, 18:29
[...]
Kazdy facet woli sie pokazac z duzym Canonem :mrgreen:

Nie kazdy, choc rozumiem zasade kompensacji, Ja wole sie pokazywac z atrakcyjna kobieta. :mrgreen:

Zobaczymy kto bedzie wygladal bardziej macho kiedy obiektywy Olympusa Micro bedzie sie nosilo w pasie przez piers jak Rambo amunicje, a plecaki/juki/saki/wory beda do tego do czego je wymyslono, czyli do noszenia piwa. Albo zrobia system rewolwerowy do szybkiego zmieniania obiektywow i strzelania z biodra.

Kubaman
06-08-2008, 20:34
Albo zrobia system rewolwerowy do szybkiego zmieniania obiektywow i strzelania z biodra.

czyli jak? obiektywy "naboje" ładowane do niezmienianej lufy od tułu? A może cały magazynek obrotowy ;)

Skorpion
06-08-2008, 21:55
czyli jak? obiektywy "naboje" ładowane do niezmienianej lufy od tułu? A może cały magazynek obrotowy
Musieliby do tego dorzucić jakiegoś szerpę, przecież ktoś to musi dzwigać :mrgreen:

gietrzy
06-08-2008, 22:06
Ok so here's the deal. I drive from MA to NJ (actually a hotel/conference center) wait around a bit get handed an NDA from a product testing group/marketing firm. bla bla bla...wait some more.
All cellphones and cameras (and actually anything metallic) has to be left outside in little trays.
Go into the room get numbered copies of some product sheets. Quick scan Product 3 Canon 5D replacement - no picture. Person walks up to a dais, starts talking and going though products.
Some new P&S from Canon, G10/11/12 something....new FS lens, then "5D replacement" they talk about features, which basically boils down to "more of everything" but not quite what say the 40D has in burst rates. Better ISO, more pixels (more than 12 less than 16), then moves onto another lens and some crap about flashes.

Upon leaving I asked how they got my name and number etc. Registration cards, vendor feedback based on purchases, and clicking that little box that says "share my info with selected partners". In doing a quick check with some of the other people in the room, most were professionals, some were "hobbyists" that "spent much more than average" in the last 2 quarters.

And that is all I have to report, a lot less exciting than I expected, and a lot less exciting then the little mail thing looked like.
They did say they were having about 4 more of these, so if you get it and can go I would...but don't expect much.

These people said that late August very early September was the release date for the "cameras" so it is what it is.

As to colors, the only color was black on the 5D replacement, silver and black for the G whatever...which I didn't really care about.

The new lenses that were talked about don't really interest me as they were some EF-S lenses that would mimic some of the L lenses I have already. It seemed to me that the focus was on "pro-sumer" middle ground stuff. They started talking about market penetration in sub $1000 bodies and sub $1500 kits and gaining market share in the sub $250 P&S market. I never even owned the G series stuff so I don't really know anything about that. They also seemed to imply that the "5D replacement" was not a pro body, and maybe that was always true but I sort of thought of it as an entry level pro body.
They did go over a list of features and how they would compare to Nikon, the D3 and D700. The way they made it seem, the "5D replacement" would be better than a D700 and not quite the D3 but have a much better sensor than the D3. Something to the effect that the "5D replacement" would be more technologically advanced then any other pro-sumer camera on the market. Incorporating technology from the flagship 1D2 Mk III.
One guy asked if it would use a different battery and use different cards. The answer was "Canon is striving to deliver the newest technology to the market, that makes sense." To some that meant that it would be dual card, but no one said that.

The other lesson learned here for me was, it pays to actually fill out all those little cards and create an e-mail, if for nothing else then to check that box, "share your contact info with selected vendors and partners".

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=548169

CF is dead
BG-511 is dead
Żytnia is dead
5D2 ---> Sensor/Cena Czyni Cuda
AF - ktoś chce servo --> 1Ds3 albo powtórka z rozrywki
EF-S dopiero się rozkręca!!!
Jeśli Canon wyskoczy z $3k za to coś to będzie ciężki sprawdzian lojalności juzerów

Generalnie na miejscu p$o$w$er juzerów kupowałbym bilet do USA i leciał po 1Ds3. Zawiedli -> autofokus... znowu... imho to nie jest oferta dla obecnych 5D juzerów.

W imieniu redakcji... Judyta

Kolekcjoner
06-08-2008, 22:22
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=548169

CF is dead
BG-511 is dead
Żytnia is dead
5D2 ---> Sensor/Cena Czyni Cuda
AF - ktoś chce servo --> 1Ds3 albo powtórka z rozrywki
EF-S dopiero się rozkręca!!!
Jeśli Canon wyskoczy z $3k za to coś to będzie ciężki sprawdzian lojalności juzerów

Generalnie na miejscu p$o$w$er juzerów kupowałbym bilet do USA i leciał po 1Ds3. Zawiedli -> autofokus... znowu... imho to nie jest oferta dla obecnych 5D juzerów.

W imieniu redakcji... Judyta

IMHO z tego nie wynika dokładnie nic.

Kubaman
06-08-2008, 22:46
zgadzam się, trollowanie na całego. Niby nie tak szybki jak 40D, ale jednocześnie lepszy od D700 i tylko nieznacznie gorszy od D3 ale za to z dużo lepszym obrazkiem. Papka rumorsów, kontrolowanych przecieków i domysłów. Ziarno albo i dwa prawdy tu są, ale opakowane w megalomańskie zapędy autora.

gietrzy
06-08-2008, 23:23
IMHO z tego nie wynika dokładnie nic.
zgadzam się, trollowanie na całego.

No mam nadzieję, że nie piszecie o mnie, ja tylko przeklejam.

Niby nie tak szybki jak 40D, ale jednocześnie lepszy od D700 i tylko nieznacznie gorszy od D3 ale za to z dużo lepszym obrazkiem.

Napisałem: to będzie dzisiejsze 5D - obrazek i nic więcej, 3 kl/s, w sumie dobrze będzie jak dadzą AF m/adjust.

Papka rumorsów, kontrolowanych przecieków i domysłów. Ziarno albo i dwa prawdy tu są, ale opakowane w megalomańskie zapędy autora.

A ja to czytam tak: po wpadce z 40D, 1DMKIII (pisał o tym kolo po japońsku do tsiphoto na dpreview) marketingowcy muszą wyjść do klienta i robią takie spotkania zapraszając target.
To wcale nie musi być puszka z września, to może być przyszłoroczny lower model na wypadek tria full frame od Sonego (takie FF A200-300-350)

Druga sprawa szkła ef-s: no **** tu Canon leży i kwiczy nie mając 18-200 i 17-85 zoptymalizowanego pod kątem jakości a nie tylko zakresu.
Imho "nikt" kto wydaje $750-1000 na aparat nie będzie się bujał z dwoma słoikami. Woli dopłacić albo do 17-85 albo 18-200. Co innego target 1000D, co innego 450/40D.
Pomijam już fakt, że to w Canonie te szkła powinny się zaczynać od 15, 16mm.

wojkij
06-08-2008, 23:24
Generalnie na miejscu power juzerów kupowałbym bilet do USA i leciał po 1Ds3.

Cena juz zaczyna zblizac sie do 7 tys $ - w pln zaczyna sie robic z tego w miare akceptowalna kwota. Po premierach a900 i d3x pewnie jeszcze troche poleci - kto wie czy to nie bedzie niezle wyjscie jesli faktycznie canon wypusci tylko takie 40d z ff.

Kubaman
06-08-2008, 23:33
No mam nadzieję, że nie piszecie o mnie, ja tylko przeklejam. nie no jasne :)

Napisałem: to będzie dzisiejsze 5D - obrazek i nic więcej, 3 kl/s, w sumie dobrze będzie jak dadzą AF m/adjust.ale to się nie klei. Gdzie dzisiejszy 5d z nową matrycą będzie lepszy od D700? Chyba że myśleli o braku chamskiego bandingu :razz:

A ja to czytam tak: po wpadce z 40D, 1DMKIII (pisał o tym kolo po japońsku do tsiphoto na dpreview)

ja tam jestem daleki od takich stwierdzeń. Jak wyszedł marek, przypominam już grubo ponad rok temu, to było mega zajebiście wypaśnie. Pierwszy dslr z iso 6400, kapitalna jakość obrazka, ilość detalu, szybkostrzelność, itd. D3 go przegonił ale to prezentacja pół roku późniejsza, canon te 6 miesięcy ponownie wykorzysta, tylko niekoniecznie dzisiaj. 40D to bardzo dobry aparat z pewnymi wadami. Ale za to bardzo tani. Robię nim szczęśliwie foty i nie narzekam. Za wpadkę bym tego nidgy nie uznał.

Kolekcjoner
06-08-2008, 23:37
No mam nadzieję, że nie piszecie o mnie, ja tylko przeklejam. (....)
Nie - odniosłem to do tego co zacytowałeś.

(....)
Pomijam już fakt, że to w Canonie te szkła powinny się zaczynać od 15, 16mm.
Słusznie. Na to mało kto zwraca uwagę, a crop 1.6 zobowiązuje ;) - przynajmniej powinien.

Co do tria FF od Sonego - myślę, że wątpię ;). Jeszcze nie w tej chwili.

thorin
06-08-2008, 23:39
Tajne wiadomosci trele morele, nie zdziwilbym jesli juz mamy ze dwa egzemplarze "przedprodukcyjne" w polsze, tak jak bylo z d3, nie przytocze nazwiska bo nie pamietam ale druzyne N stanowi Krystian Bielatowicz i inny stary wyjadacz, miesiac przed wejsciem d3 na rynek mial juz puche w rece i bujal sie po gorach, jakiez bylo jego zdziwienie i konsternacja kiedy jeden z turystow chcial pomacac to tajne cudo :) No panowie przyznawac sie kto dostal nowego fulfrejma do domu ? :)

gietrzy
06-08-2008, 23:56
ale to się nie klei. Gdzie dzisiejszy 5d z nową matrycą będzie lepszy od D700?
A dlaczego ten Adam z Krak co testował d700 (sorki, nie pamiętam nazwiska) nie zamieni 5D? Nie dadzą i tego i tego (autofokus) w takiej puszce.

Chyba że myśleli o braku chamskiego bandingu :razz:
Skąd się bierze banding w D700 (ale nie D3 ;) ) może napisać kto inny. Ja nie mogę.

ja tam jestem daleki od takich stwierdzeń. Jak wyszedł marek

Bla bla... oczywiście te co działają są zaje zaje, ale pisałem już o tym AF raz, silence was NOT golden this time to dwa, rysa na prestiżu - kto się odważy kupić 1D4 w pierwszym roku :mrgreen: to trzy i D3 to cztery.

Za wpadkę bym tego nidgy nie uznał.

Marketingowo to trup/y

thorin
07-08-2008, 00:01
Skąd się bierze banding w D700 (ale nie D3 ;) ) może napisać kto inny. Ja nie mogę.

d3 to chyba jedyny nikon skladany w japonii, prawda to li?

akustyk
07-08-2008, 00:05
ale to się nie klei. Gdzie dzisiejszy 5d z nową matrycą będzie lepszy od D700? Chyba że myśleli o braku chamskiego bandingu :razz:

ale co sie nie klei?

sa rozne kryteria lepszosci. to ze takie 5DmkII nie bedzie mialo zmydlonego do granic przyzwoitosci (a wrecz ponad nie) ISO 6400 to nie jedyne kryterium oceny matrycy. a jesli Canon wypusci nowoczesne technologicznie chocby 14Mpix, to szczegolowosc takiej matrycy przy ISO50 - ISO400 zje to D700 na sniadanie. i mozesz byc jak cholera pewny, ze znajdzie sie mnostwo osob, ktore wlasnie taka matryce uznaja za lepsza i za nia zaplaca. zwlaszcza, jesli "zaplaca" oznacza $1800 a nie $3000, bo to jest roznica wystarczajaca na zajefajnego lensa.

nie dajmy sie zwariowac praniu mozgu przez Nikona. OK, gladkie wysokie ISO i pierdylion fps-ow to sa wazne rzeczy i niezle ficzery, ale nie dla wszystkich. dla wielu osob bardziej liczy sie ta strona medalu, na ktorej Nikon "niedomaga" - niskie ISO i niska cena.

nic nie ujmujac D700/D3 ale to nie sa aparaty idealne do wszystkich zastosowan. i takie 5DmkII ma komu sie sprzedac

Kolekcjoner
07-08-2008, 00:24
(....)
nic nie ujmujac D700/D3 ale to nie sa aparaty idealne do wszystkich zastosowan. i takie 5DmkII ma komu sie sprzedac

Przy założeniu, że 5DmkII to bedzie tylko mkII. No bo przecież chyba nie wykluczamy, że Canon pokaże na prawdę coś nowego coś co niekoniecznie musi się mieścić w forumowych przewidywaniach 8)?

wojkij
07-08-2008, 01:30
Chyba najlepiej sie trzymac tego co puscil w swiat Corwin - jakies 100 postow wczesniej.

Btw Wy tu gadu gadu i zrobilo sie 200 stron ;)

gietrzy
07-08-2008, 06:11
Chyba najlepiej sie trzymac tego co puscil w swiat Corwin - jakies 100 postow wczesniej.
BTW: przejrzałem sobie historię postów tsiphoto, wynika jasno: 3D - 2009, co daje nam lower model teraz, już za chwileczkę i jeśli za to body chcą $3k to... nie dajmy się zwariować marketingowi Canona. Nikon może i jest mydlasty, ale w nef można dużo wyciągnąć wyostrzając jednak zupełnie inaczej niż rawy Canona - mocniej.
$1900 - tak, $3000 tylko za konkretnie poprawiony układ AF.

akustyk
07-08-2008, 07:27
Przy założeniu, że 5DmkII to bedzie tylko mkII. No bo przecież chyba nie wykluczamy, że Canon pokaże na prawdę coś nowego coś co niekoniecznie musi się mieścić w forumowych przewidywaniach 8)?

wykluczyc sie nie da. ale miedzy 5D a 1D nie bardzo jest miejsce na cos, co nie poszloby bezposrednio na noze z D3. i tu jest zgrzyt.

raczej widzialbym dopakowane 5D w niskiej cenie, a za jakis czas nowa wersje, z obnizona cena 1D :(

Arek_Gd
07-08-2008, 09:03
Niższy FF???:
12MP
5fps, Up to 21 RAW files
Dust removing system
15-point TTL CMOS sensor
96% frame coverage
DIGIC III, 14-bit
Live View Mode
body 5D
US$ 1,899

They also seemed to imply that the "5D replacement" was not a pro body, and maybe that was always true but I sort of thought of it as an entry level pro body.

A może teraz wyjdzie tylko niższe 5DMKII i to faktycznie w ceni poniżej 1900 $ - to byłby hicior! Tylko oby z oszczędności nie dali plastkowej obudowy :mrgreen: :wink:

gietrzy
07-08-2008, 09:10
Tylko oby z oszczędności nie dali plastkowej obudowy :mrgreen: :wink:
A niech dają nawet tą z 350D - sprawdzona w terenie (upadek) i w pogodę (deszcz).
Co innego plastikowa obudowa a co innego uszczelniony wizjer, itp.