Zobacz pełną wersję : 5D i co dalej... ?
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
15
16
dla tych ktorzy zyja tylko i wylacznie z tego i traktuja to mniej hobby
Spoko,spoko...Żaden profi w żadnej dziedzinie nie wyda kasy bez kalkulacji i pewnej stopy zysku.Hobbysci to ludzie ktorzy popelniaja czyny szalone,nieopłacalne i nieracjonalne.I dlatego świat bywa piekny.Pozdrawiam wszystkich hobbystów. :grin:
Aparat to nie szalenstwo, [bo jak wtedy nazwac kupno ostemplowanego ,dawno wycofanego znaczka pocztowego ????]
hobbysta potrafi docenić walory przedmiotu westchnień, poza tym szanuje dziedzinę którą uprawia, a nie kpi ze starszych czy niższych modeli. Ten kto to czyni to po prostu snob. Oby jeszcze miał oko, to pół biedy :)
mysle ze tym sposobem dobiemy do 200 stron tego postu i pojawi sie nastepca 5D :)
mysle ze tym sposobem dobiemy do 200 stron tego postu i pojawi sie nastepca 5D :)
...albo, jak zwykle, się nie pojawi i dobrniemy do 300str:)
W okolicach 300-nej strony, to 5D będzie juz za 3k do wzięcia, więc wszyscy chętni sie obkupią i zaczna focić zamiast marnować czas na rozmyślania o następcy :)
Kolekcjoner
13-07-2008, 01:55
W okolicach 300-nej strony, to 5D będzie juz za 3k do wzięcia, więc wszyscy chętni sie obkupią i zaczna focić zamiast marnować czas na rozmyślania o następcy :)
Chyba wierzysz w cuda :mrgreen::lol:.
rozumiem Kolekcjoner, że za cud uważasz to że ludzie zaczną focić zamiast rozmyślać, a nie to że 5D będzie kosztowało 3K;)??
Kolekcjoner
13-07-2008, 02:27
rozumiem Kolekcjoner, że za cud uważasz to że ludzie zaczną focić zamiast rozmyślać, a nie to że 5D będzie kosztowało 3K;)??
Oczywiście :mrgreen:.
Na poważnie - nowości zawsze będą dla ludzi lubiących technikę atrakcyjne. Nie ma w tym nic dziwnego.
Myślę też, że pod koniec tego roku 5D będzie dostępne w takiej cenie.
...albo, jak zwykle, się nie pojawi i dobrniemy do 300str:)
moze Minolta wczesniej wypusci pelna klatke :twisted:
Myślę też, że pod koniec tego roku 5D będzie dostępne w takiej cenie.
Tez na to licze :)
A zalezy to glownie od ceny nowosci, a te co rok nizsze.
hrabia_vader
13-07-2008, 18:04
Jak ktoś ma dużo czasu, to może przemknie przez to forum i zliczy ile w tym czasie ludzie kupili piątek? :-) Sądzę, że pomimo iż wielu czeka na MkII - tak jak ja, choć raczej z ciekawości, bo raczej mnie nie będzie na niego stać, to sporo osób w tym czasie zamieniło swoje kropowce na eFeFy.
Mnie można zaliczyć jako "jeden". Po kilku ładnych latach przygody cyfrowej znów jestem pełnoklatkowy. :-)
Dołączam. Aparat pracuje i nie ma czasu czekać na następcę. Martwił się będę jak wejdzie nowy. Jeśli będzie uszczelniony w pełni i będzie miał cudny AF pogonię piątkę. Jeśli nie spełni choć jednego z kryteriów, piąteczka zostaje. Cudne zdjęcia produkuje:)
czyzby nastepca czekal? :)
http://www.optyczne.pl/1090-nowość-Canon_EOS_5D_i_EOS_40D_-_ceny_ostro_w_dół.html
Nowe ceny faktycznie niezłe.
Do 23 września - Photokina - jeszcze trochę.
http://www.optyczne.pl/1090-nowość-Canon_EOS_5D_i_EOS_40D_-_ceny_ostro_w_dół.html
Cena 1800 za 5D jest od dłuższego czasu - Amazon tak jak BH bardzo późno reaguje na takie sytuacje, co jest zrozumiałe, natomiast 40D to z góry był skazany na porażkę (nawet nie przez D300), ale imho ma za mało "zmian marketingowych" w stosunku do 400D - wszystkie istotne zmiany pod maską (AF, 14 bit), co oczywiście nie zmienia faktu, że - pewnie - nieźle się sprzedaje. Osobiście (z pkt widzenia kogoś kto ma chociażby 350D) nie widzę sensu by kupować cropowe Canony wcześniej niż w około 2/3 cyklu życia produktu - czyli około roku od wejścia do sprzedaży cropowej puszki.
Ta firma ma niesamowity margines cenowy i te "super spadki" cen są na stałe wpisane w strategię pozycjonowania (pod konkurentów) produktu na rynku. D300 jest lepsze? Opuścili ceną tak jak tylko ich jest stać i nadal mają (założoną) sprzedaż.
To może jednak dojdzie do krzyżówki 40D z 5D i dostaniemy 50D FF? :)
że tak powiem o ja pier.e!!!!!!
5D na poziomie 1800 jest już od kilku tygodni, ale może chodzi o cenę podstawową (porównują do 2400) czyli bez cash back. Albo do świąt 5D już nie będize (ale Corwin pisał coś innego i ja mu wierzę) albo .. 5D pod choinkę będzie po 1500$ :shock:
Cena 40D po prostu mnie rozwaliła. To jest to! 800 baksiorów za taką puchę! Bez promocji! ŁAŁ..
P.S> gietrzy sprawdź sobie top listę sprzedaży w Amazon. 40D bije kilka razy następne w kolei puszki, ta pucha sprzedaje się wybitnie dobrze. http://www.amazon.com/gp/bestsellers/photo/3017941/ref=pd_ts_p_nav
Gregolius
14-07-2008, 13:48
Czas najwyższy, obiżenie ceny sugeruje nam, że cosik ten nasz Canon szykuje tylko ile jeszcze przyjdzie nam czekać na odpowiedź.Ceny spadaja na koniec roku powinno być o wiele lepiej D:D.
Ja tam się wcale bynajmniej nie cieszę ze spadku ceny 40D - za jakiś czas będę miał tą puszkę do sprzedania, i głupio trochę oddawać ją za bezcen ;/
albo .. 5D pod choinkę będzie po 1500$ :shock:
Dlaczego szok? Jakby walnęli 1300 (500 w górę od 40D) zgasiliby wszystkie njiusy Photokiny...
Gdzieś czytałem, że mają go zostawić na poziomie 1500! - mega mega fajne zagranie, sprawdzone już na 400D.
Stały system oparty na 5D, gdzie najciemniejsze szkło to f/2.8 (28, 50, 85, 200) za $3014 albo Nikon D700 za $3000-3300...goły.
P.S> gietrzy sprawdź sobie top listę sprzedaży w Amazon. 40D bije kilka razy następne w kolei puszki, ta pucha sprzedaje się wybitnie dobrze.
Ja będąc ostatnio sprawdziłem w ogóle Amazon :( - nie kupię już "u nich" nic jak będzie dostępne gdzie indziej.
A czy przypadkiem na początku roku ceny też nie spadły? A rok temu? Za każdym razem to była 100% zapowiedź nowego 5d i... d... :)
Muszą kiedyś wypuścić następcę 5d, ale 'muszą' już od dobrego roku:)
Swoją drogą, cztery lata temu dałem więcej za refurbished G3 i teraz będzie kosztować nowy 40D. La viva novotiques!:mrgreen:
Swoją drogą, cztery lata temu dałem więcej za refurbished G3 i teraz będzie kosztować nowy 40D. La viva novotiques!:mrgreen:
Pamiętam cenę w broszurce Canona - jedyne 4200 PLN... Łezka się w oku kręci... można było poczekać ;)
Ja tam się wcale bynajmniej nie cieszę ze spadku ceny 40D - za jakiś czas będę miał tą puszkę do sprzedania, i głupio trochę oddawać ją za bezcen ;/
Pomyśl o tych którzy kupili jakiś czas temu 5D za 12000 PLNów :mrgreen:
Ja tam nie chce straszyc, ale idac na obiad, wszedlem do Galerii Mokotow, gdzie byl sklep foto i gdzie glownym znakiem byl Canon.. a dzis, zamkniety bo przemiana jest sklepiku, a glownym znakiem co jest... NIKON :)
Ja tam nie chce straszyc, ale idac na obiad, wszedlem do Galerii Mokotow, gdzie byl sklep foto i gdzie glownym znakiem byl Canon.. a dzis, zamkniety bo przemiana jest sklepiku, a glownym znakiem co jest... NIKON :)
I niech zmieniaja, produktow Canona mieli jedna polke.
Ceny 5D mnie jak najbardziej ciesza, niech kosztuje 1500$ w dniu promocji nastepcy. Czekam na wyprzedaze 5D z rak prywatnych :)
Spoko, niedługo zmienią na Sony:mrgreen:
Ja tam nie chce straszycale kogo i czym? Canona? Oj, na pewno się przejął.. :lol:
P.S> gietrzy sprawdź sobie top listę sprzedaży w Amazon. 40D bije kilka razy następne w kolei puszki, ta pucha sprzedaje się wybitnie dobrze. http://www.amazon.com/gp/bestsellers/photo/3017941/ref=pd_ts_p_nav
Dziwna ta lista, bo na 17 pozycji jest D700, a jeszcze go nie mają (a już zdążył potanieć :mrgreen:) Niżej notowane są body które są w sprzedaży.
Kolekcjoner
14-07-2008, 17:07
(.....)
Cena 40D po prostu mnie rozwaliła. To jest to! 800 baksiorów za taką puchę! Bez promocji! ŁAŁ..
To fakt - gdzieś czytałem, że nawet Canona zaskoczyła popularność tego body. Początkową produkcję zakładali na poziomie 75000 miesięcznie.
Bardzo przyjemna jest perspektywa, że 5D będzie można kupić za 3kzł :D. To w sumie rozsądna cena za to body. Jak wspomniał MMM początkowa cena 12 kzł był kompletnie chora. Tak to jednak jest gdy nie ma konkurencji. Powinniśmy jakąś zrzutę dla Nikona robić :lol:.
Jacku lista nie jest dziwna, choć może trudno w to uwierzyć. zamówienia na D700 można było składać od dnia premiery. Inaczej mówiąc jest w sprzedaży, ale trzeba czekać w kolejce na dostawę. I z tego co czytam to coraz dłużej - stąd zmasowany atak na wcześniejsze zamówienia.
Kolekcjoner, no jadąc do USA, to 40D kosztuje dzisiaj 1800 PLN :mrgreen:
Kolekcjoner
14-07-2008, 17:45
(....)
Kolekcjoner, no jadąc do USA, to 40D kosztuje dzisiaj 1800 PLN :mrgreen:
Wiem przepłaciłem - idę się wychłostać :lol:.
Wracając do spadku cen.
Informacja z optycznych wydaje się być niekompletna. Ceny tam zawarte odpowiadają promocji w USA "instant casback" która trwa od połowy maja i zaraz się kończy. Info dokładniejsze można znaleźć w wątku "Nowy cashback...".
TAk poza tym to cena 5D np w sklepie B&H ciągle rośnie - najpierw o 100$ tuż przed cashbackiem a teraz niedawno (chyba z tydzień temu) kolejne 100$...
pewnie spadnie po promocji...
całe potęzne OT nt. szybkostrzelności (fps) poszło do wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=32571
małe OT nt. AF równiez się przeprowadziło:
http://canon-board.info/showthread.php?t=27142
(aby się nie rozrosło)
a tutaj czekamy na kolejne sygnały, co nam Canon przygotował w miejsce trzyletniego korpusu 5D.
A nie odpadła też przypadkiem lista życzeń Kubamana? Swoją drogą bodaj najbardziej oryginalna...
Kolekcjoner
15-07-2008, 19:14
Dla niecierpliwych - 7D można już nawet kupić:
http://www.muller-photo-service.fr/boutique/canon-boitier-p-2431-1_3.html
;):D.
Dla niecierpliwych - 7D można już nawet kupić:
;):D.
Tylko zdjęcie "siódemki" jakieś takie znajome ;-)
Kolekcjoner
15-07-2008, 23:02
Tylko zdjęcie "siódemki" jakieś takie znajome ;-)
No bo to jest wydanie kolekcjonerskie ;) w starej budzie :lol:.
krzysiek29
16-07-2008, 10:39
No bo to jest wydanie kolekcjonerskie ;) w starej budzie :lol:.
a wersja do sprzedaży to w nowej budzie stary 5D :mrgreen:
Powracając do tematu sondy: odpowiedź brzmi tak.
Znowu kapka wyjaśnień... i tak Photokiny ;)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28636946
Więc wychodzi na to, że zrobili już ten swój, nowy kodek HD.
Powracając do tematu sondy: odpowiedź brzmi tak.
Znowu kapka wyjaśnień... i tak Photokiny ;)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28636946
Więc wychodzi na to, że zrobili już ten swój, nowy kodek HD.
Imo niezbyt wiarygodny autor... twierdzi ze 5d MKII bedzie mial 22 Mpix... Nie wydaje mi sie, tyle to moze osiagnie 5d MkIII.
Jeżeli dadzą 22MP, trochę uszczelnią i dadzą lepszy AF, to kto kupi Ds'a? To raczej nie możliwe. Z resztą poczekamy, zobaczymy.
Kolekcjoner
17-07-2008, 00:33
22-w 3D, 16 w 6D/7D. Nowe CMOS-y - w 50 mpx na cropie 1.3 poziom szumów jak w obecnych. Tym się chwalili już jakiś czas temu. Fabrykę otwarli bodajrze w zeszłym miesiącu. Więc kto wie?
Tylko współczuję tym, którzy będą to obrabiać. Mam trochę raw-ów z Ds-a i na moim kompie to już męka. Choć w sumie dobrym rozwiązaniem zaczną być wtedy sRaw.
Jeżeli dadzą 22MP, trochę uszczelnią i dadzą lepszy AF, to kto kupi Ds'a? To raczej nie możliwe. Z resztą poczekamy, zobaczymy.
A czytałeś wypowiedź z linka i odpowiedź na nią?
Albo 3/5D zeżre 1Ds albo konkurencja....
Albo 3/5D zeżre 1Ds albo konkurencja....
A jeśli przy tym zejdą z ceną Ds w okolice D3, to konkurencja się raczej "nie wyżywi" ;)
to ściemka
zamiast zabijać sztandarowy produkt nowym lepiej obniżyć jego cenę. Inaczej cały development idzie do kosza. A przy sprzedaży nawet 500 sztuk miesięcznie przetrzymanie tego modelu o rok dopłacając lub wychodząc na zero kosztowało by Canona mniej niż promowanie go podczas walki z konkurencją przy zachowaniu wysokiej ceny. Poza tym taki ruch znowu by sprawił, że Canon zadziała po omacku. Ma nowy produkt, lepiej poczekać na to co zrobią nikon i sony i odpowiednio zareagować. Inaczej to jest po prostu niemądre.
Też myślę, że to mało prawdopodobne aby likwidować produkt o najwyższej renomie (jedynki) na rzecz nowych produktów, chociaż kto wie, co te tabuny księgowych w Canonie wymyślili.
Jeśli już by tak miało być, że jedynki przestaną istnieć (aż sam się dziwię, że to piszę) to na pewno nie kosztem 5DmkII tylko wymyślą jakiś nowy szereg.
A obniżenie ceny Ds'a do poziomu D3 (około 14-15) jest OK, tylko co powiedzą Ci którzy kupili go za 27 tysi? Z drugiej jednak strony początkowa cena 5D to 12-13 tysięcy, a teraz teraz niecała połowa. Jednak ten spadek ceny zajął 3 lata. Teraz sytuacja jest inna, bo Canon już nie ma monopolu na pełną klatkę i zobaczymy jak to się potoczy.
A tak trochę offtopic to przeraża mnie perspektywa tak szybkiego spadku wartości nowych DSLRów. Powiedzmy kupujesz takiego Ds'a za 27 tysięcy, a za pół roku można go nabyć za połowę ceny. Horror!
Dobrze, że chociaż szklarnia tak szybko nie tanieje :smile:
marekk_ok
17-07-2008, 11:01
A obniżenie ceny Ds'a do poziomu D3 (około 14-15) jest OK, tylko co powiedzą Ci którzy kupili go za 27 tysi?
A tak trochę offtopic to przeraża mnie perspektywa tak szybkiego spadku wartości nowych DSLRów. Powiedzmy kupujesz takiego Ds'a za 27 tysięcy, a za pół roku można go nabyć za połowę ceny. Horror!
Dobrze, że chociaż szklarnia tak szybko nie tanieje :smile:
Nie bardzo rozumiem :confused:
Chyba to jest bardzo dobrze ze sprzęt tanieje.
Rynek FF nie jest juz "monopolistyczny" i to m.in. z tego powodu takie zmiany - pozytywne !
Dlaczego dobrze ze szkla tak szybka nie tanieja?
Ci co kupili wczesniej duzo drozej - no coz "mieli pecha".
Chyba za piszesz to z "przymruzeniem oka".
oskarkowy
17-07-2008, 11:11
A obniżenie ceny Ds'a do poziomu D3 (około 14-15) jest OK, tylko co powiedzą Ci którzy kupili go za 27 tysi?
Co powiedzą? "Zwrócił mi się dopiero 10x, więc jeszcze nim trochę porobię i kupię nowy". A czego się spodziewałeś? Lamentów na spadek cen?
Ale 1-nki to nie tylko megapiksele.
Nawet gdyby polka nizej miala miec podobna ilosc jak ds, zapewne odrobine mniej, np 16mpix jak MKII to nie oznacza konca Ds'a. Ci co go kupili to juz nim zarobili.
450d na papierze moze wygladac lepiej nic 40d, a jednak kupilem 40d majac oba w reku.
Opuszcza troche cene ds'a i bedzie dobrze.
W canonie pewnie ktos sie troche zna na rynku lustrzanek i byc moza przewidzial takie sytuacje. ;)
Canona pojawienie sie D3 i D700 nie zaskoczylo, wywiad zapewne dobrze dziala w obie strony. Ludzie w nikonie zapewne tez juz dobrze znaja specyfikacje nowych canonow :)
Na pewno uloza wszystko tak ze ze wszystkie modele beda sie odpowiednio sprzedawac.
Ale fakt taki ze stracili monopol na FF i tluste lata w zwiazku z tym
Dlaczego horror? Ten sprzęt to sprzęt dla ludzi zarabiających nim. Ci się nie zastanawiają czy za pół roku będzie taniej, jest potrzeba (dobrze płatne zlecenie) to kupują. To, że ludzie go kupują bo chcą a nie muszą to taki marketing hype i bonus dla firmy.
Powiedzmy, że za robote dostajesz $3k - 3 roboty i DeEs zaczyna zarabiać... a że ludzie wciąż myślą, że taki sprzęt to inwestycja... Reichmann dobrze napisał 95% ludzi potrzebuje tylko i aż "good enough" aparatu dlatego ja czekam na good enough lens - EF-S 18-200 IS ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale fakt taki ze stracili monopol na FF i tluste lata w zwiazku z tym
Co? Monopol to jeszcze jest przed nimi (Canonem konkretniej). Sprzedaż pełnej klatki peak'nie na wykresach gdy pełna zejdzie do poziomu $1k - no i kto jest najbliżej C, N czy S?
Nawet tu na boardzie widać ile osób czeka na LNIB 5D za 3000 i mniej. A bajki o zużyciu można sobie między książki włożyć - w większości luster pada migawka, wymieniasz i jedziesz już na gwarancji...
Poziom $3k czy nawet $2k to wciąż premium a sprzedaż jest w consumer - $1k i niżej.
..Ma nowy produkt, lepiej poczekać na to co zrobią nikon i sony i odpowiednio zareagować. Inaczej to jest po prostu niemądre.
w innych postach można było przeczytać, że następca 5D już jest, trzymany w szufladzie (ktoś pisał, że od 2 lat).
Wg mnie projektowanie aparatu jest związane z jego mozliwościami (np strzepywaczka, matryca - oczywiście) i wraz z testowaniem "trochę" trwa.
Po wypuszczeniu przez konkurencje body można najwyżej coś pozmieniać w sofcie, ale wiele się nie da zdziałać w krótkim czasie w konstrukcji aparatu.
Pytanie czy firmę stać, by robić gotowe body i trzymac je w szafach, by po roku (nieujawniania) robić kolejne i być może znowu go nie pokazywać?
Jeśli mieli by go móc wypuszczać jako szybka odpowiedź na konkurencje to by oznaczało mieć przygotowaną linię produkcyjną. Mieć taką linię, mieć produkt i go nie wypuszczać przez 2 lata? Wątpię.
Pytanie czy następca ma takie kosmetyczne zmiany (20D - 30D), czy rewolucyjne? Sądzę, że nie ma co się spodziewac rewolucji w następnych modelach canona jesli chodzi o obrazowanie. Canon długo ma CMOSy i rewolucji nie będzie. U nikona było inaczej, był skok związany z przejściem CCD-CMOS.
Paradoksalnie - w 5D skok może być największy, bo od poprzednika minęło najwięcej czasu i pojawiły się w lustrzankach strzepywaczki, LV, duże LCD. Mogą zrobic oczywiście lepszy korpus. Ale canon jak go będzie miał to nie będzie z nim czekał, bo stracił przewagę, dobry FF jest już u konkurencji. Jeśli na photokinie nie pokażą następcy 5D, to znaczy, że w szufladzie mają coś co wymyślili 2 lata temu, a to coś jest starociem i muszą szybko skonstruować coś super, albo ... nie chcą wprowadzać nic konkurującego z jedynkami i następcy nie będzie.
A może będzie FF w linii dwucyfrówek? Zostawią praktycznie to co teraz jest w 5D, zrobią to w gorszym body, zostawią 3fps, nowszy AF, będzie strzepywaczka, LV i będzie kosztowało tyle co 40D na starcie?
Skorpion
17-07-2008, 20:00
A może będzie FF w linii dwucyfrówek? Zostawią praktycznie to co teraz jest w 5D, zrobią to w gorszym body, zostawią 3fps, nowszy AF, będzie strzepywaczka, LV i będzie kosztowało tyle co 40D na starcie?
Gorsze body - to by oznaczało krok wstecz, no chyba że wypuszczą dwa modele, "gorszy" i lepszy.
40D na starcie kosztowało około 5 000zł (z tego co pamiętam). Obecnie sklepowa cena 5D zaczyna się od ~5 700zł zatem nie sądzę aby cena nowego body była niższa aniżeli ~7 000zł.
Jacku, chyba mnie nie zrozumiałeś. Mowa była o uśmiercaniu Ds'a. Pisząc, że C ma nowy produkt myślałem o 1DsMk3. To ciągle świeży produkt, niedawno zaprezentowany. Dlatego zabijanie go teraz po dwóch latach developmentu poprzez wprowadzenie 5DMk2 - rzekomo o większej (Mpx) i niskoszumowej matrycy i trzy razy niższej cenie po prostu nie ma sensu. Już lepiej obniżyć cenę Dsa skoro taki niekonkurencyjny. Dlatego nie wierzę w opowieści pod tytułem 22Mpx w nowej wyższej piątce aby zmienić trendy. 20 Mpx - ale z okrojonymi ficzerami - to jeszcze może. Ale wiemy że wszyscy czekają na tą samą matryce co w staruszku w innym body, czyli dokładnie odwrotnie.
..Mowa była o uśmiercaniu Ds'a. ...aaa, fakt, inaczej to zrozumiałem. Oczywiście, nie powinni uśmiercać topowej jedynki.
oraz
Friday, June 13, 2008, 03:08 PM - Canon 3D & 6D
Big News
This information comes from a very good source, think the famed "tsiphoto" type of contact.
So here it is, the 40D isn't being replaced for Photokina. The 40D will live on, but at a reduced price. The body will be $999 USD before any rebates come the fall.
What Canon is doing is adding 2 models between the 40D and 1D Mark 3, I think this rumor has been around for a long time.
This is what's coming (My source doesn't have exact model names.)
Canon EOS 6D (unknown model name)
Resolution: 14mp Full Frame
FPS: 5fps
LCD:3"
AF: 9 point
ISO: 100-3200
Memory Card: CF & SD
Proc: DIGIC III
Sealing: Some (40D)
Feature: Live View w/AF
Price: $1999 USD
Canon EOS 3D(unknown model name)
Resolution: 20mp Full Frame(Sounds unbelievable, but true)
FPS: 5fps
LCD: 3" VGA
AF: 19 point
ISO: 50-6400
Memory Card: CF & SD
Proc: DIGIC IV (if they use "4")*UPDATED*
Sealing: Yes, Full.
Feature: Live View w/AF
Price: $2999 USD
Canon's lineup for Christmas will be;
Rebel XS
Rebel XSi
40D
6D
3D
1D Mark III
1Ds Mark III
Is the "3D" close to the 1ds3? Yes it is, there will be an upgrade of the camera well before the 3 year product lifecycle of the last 2. Nikon has shown Canon they need to do more than incremental updates to their cameras.
I will have more information later in the day.
I will say that I am completely confident in my source, but only time will prove it.
Wcześniej tego tu nie widziałem w tej wersji, gościu to chyba updateował.
I kto traz kupi 5D? :) 6D bardzo by mi pasowało. To z grubsza 40D z FF
Ale ze mnie durak... Kupiłem 5D i się muszę teraz męczyć i robić zdjęcia ;) Zamiast czekać na lepsze :)
Zaczynają się konkretne przecieki a to dobrze świadczy ... , zmiany w canon już blisko i nowe puszki w końcu na horyzoncie zaczyna być widać :rolleyes:
no :) przechlapane masz :) nie możesz poczuć podniecenia związanego z oczekiwaniem na... no właśnie, na co? św. grala i tak nie zobaczymy... jak się nie ma 5D, to się czeka, bo nadchodzą ciekawe czasy i kupowanie teraz, to jednak loteria. nie mam na myśli zarabiających na zdjęciach, bo tam powinna rządzić czysta kalkulacja, ale amatorzy mają swoje 5 minut :)
2000$ to po ile bedzie 5d ? 1250$? 2008 rok rokiem FF na polskiej scenie gadzeciarzy i poszukiwaczy szerokich katow :)
Wcześniej tego tu nie widziałem w tej wersji, gościu to chyba updateował.
Przecież to są teksty, które były na dpreview (forum) tygodnie temu.
Jaki tam kurde przeciek...
Waldek24
18-07-2008, 21:47
Ale ze mnie durak... Kupiłem 5D i się muszę teraz męczyć i robić zdjęcia ;) Zamiast czekać na lepsze :)
Piękna nie do końca ukryta ironia, w zasadzie podsumowuje wszystko.
Rozbawiło mnie.:smile:
fajnie to 6d wyglada, jesli mialby taka cene to naprawde niezle, co do tego 3d to 20mpix to chyba za duzo jak dla foto amatora (zaawansowanego) ale 14 mpix jak znalazl:)
Przecież to są teksty, które były na dpreview (forum) tygodnie temu.
Jaki tam kurde przeciek...
To na dpreview to nie przecieki? Pewniaki? Facet napisał, a teraz to zaktualizował. Na dpreview pisali również że Ziemia jest płaska..
To na dpreview to nie przecieki?
Nie. Plotki.
Napiszę jaśniej - to co zacytowałeś nie jest ani przeciekiem, ani pewniakiem. Jest kolejną plotką.
Do tego obecną na forum dpreview od kilku tygodni i dosyć szeroko komentowaną jako "nierealna".
Jak będzie - pokaże życie.
Natomiast chyba nie ma co się emocjonować.
News juz troche ma. Zastanawia dosc maly jak na obecne czasy zakres ISO. Szczegolnie jesli mial byc postep 2EV
Mam tez nadzieje ze 3" LCD nie oznacza wizjera z 40D.
Ha, toż ten wizjer z czterdziechy to legenda:)
michal_sokolowski
19-07-2008, 18:22
Ha, toż ten wizjer z czterdziechy to legenda:)
o co chodzi z tym wizjerem ? Czy powie ktoś mię ?
Chodzi tutaj o skrót myślowy... o złą sławę jakości trzycalowego LCD montowanego w 40D.
Słusznie, macierewiczowski ,,skrót myślowy'' przeca wizjer i elcede to zupełnie inne sprawy. Tak, chodzi o badziewiasty telewizor z czterdziestki:) W nowej piątce dowalą mu rozdzielczości i będzie lepiej. Choć mi i wielkość przeszkadza, za wielki.
Tzn LCD jak koledzy dobrze poprawili :)
Powiem kiedy sie sprawdza:
- LV, 3" to zaleta
- histogram mozna obejrzec, albo pozycje w menu z daleka widac, jak ktos ma wade okularow zakladac nie musi
Ale jakbym mial na jego podstawie oceniac zrobione zdjecie to zadnego bym do domu nie przyniosl ;)
Poprostu malo pikseli na ta wielkosc i wrazenie ze wszystko jest mydlane. Ekspozycje tez srednio pokazuje. 2,5" w 400D jest lepszy.
Ja bardzo przepraszam szanownych dyskutantów, ale takimi pierdołami jak telewizorek, to ja bym się jednak nie przejmował. Jakoś nie wierzę, że dla kogos będzie to argument decydujący o kupnie :)
Ja bardzo przepraszam szanownych dyskutantów, ale takimi pierdołami jak telewizorek, to ja bym się jednak nie przejmował. Jakoś nie wierzę, że dla kogos będzie to argument decydujący o kupnie :)
Widzałeś „telewizorek” z N D3?? Jeśli nie, zobacz. Pewnie wtedy zmienisz zdanie, co do nie przydatności ;)
Zresztą czy Ci się przydaje czy nie, to nie zmienia faktu, że ten z 40D jest do **** :)
Gotch, masz 100% racji, lepiej mieć fajny telewizorek niż kiepski, ale to nie jest czynnik decydujący o kupnie. Mój ideał FF to 16 Mpx, pomijalne szumy do ISO 800 (czyli 1 EV lepiej od 5D), AF na wzór 40D, fps też, ale to nie problem, nie obrażę się na 3, a telewizorek, to może być dla mnie nawet z 350D. No i cena :) Najlepiej 2k USD :) D3 nie kupię, nawet gdyby miał czterdziestocalową plazmę :) Za drogi... :)
Witam w końcu z Polski :) Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem ale braki czasowe.... Czytam sobie wasze wypowiedzi i cytaty z innych forów i mam nadzieję, że Canon nie rozczaruje większości fanów tej marki. Czytam tez o projektach Canona trzymanych w szufladach, cyklu technologicznym i muszę wam powiedzieć, że widziałem co najmniej 5 puszek które nie wejdą raczej do produkcji a służą inżynierom za "ostateczne testy" pewnych rozwiązań bo co innego projekty a co innego sprawdzenie tych cudów w praktyce.
Jeśli chodzi o układy AF to jedna linia (z podjednostkami) produkuje praktycznie wszystkie typy AF do różnych modeli Canona. Uruchomienie produkcji jednego z opracowanych już typów AF nie zajmuje dużo czasu. Ale już matryce to inna historia. Tam proces produkcyjny jest bardziej skomplikowany i tutaj potrzeba więcej czasu na wprowadzenie nowej matrycy o innych parametrach.
Jak już pisałem wcześniej marketing Canona to dziwne zwierze i czasami potrafi przyblokować wspaniałą puszkę (jedną z tych 5 z R&D), kosztem innej słabszej bo tego wg. nich wymaga sytuacja rynkowa. Czasami to trzeba posłuchać jak inżynierowie klną na Marketing :) Ale w każdej firmie najważniejszy jest zysk i jeśli Canonowi wyjdzie, że 5D daje nadal lepszy zysk niż wypuszczanie nowej puszki to oni potrafią przytrzymać premierę nowej puszki następne kilka miesięcy. W końcu koszty developmentu 5D już kilka razy się zwróciły to samo dotyczy linii produkcyjnych, etc. To tak jak z 1Ds2 Oskarkowego który zwrócił się jak pisze 10x a prawdopodobnie zarobi jeszcze dużo więcej. Ale czuje przez skórę, że tym razem nie przytrzymają...
Ale mając okazję patrzeć na to nad czym pracuje R&D Canon-a to Nikon powinien się bać albo błagać by Canonowy Marketing przyblokował niektóre funkcjonalności lub nowe modele. Ciekawe jak szybko Ci co porzucali Canona dla Nikona będą chcieli wrócić...
Pozdrawiam,
Corwin
PS. Jak ktoś byłby zainteresowany zakupem 5D wersja przedprodukcyjna z firmware 3.7.1 to mam taką do sprzedania od ręki. Model ma już kilka lat ale jest w znakomitym stanie i robi świetne zdjęcia. Moja stopka chwilowo nieaktualna bo mam teraz 3 puszki Canona :mrgreen:
Ale jesteś wredny ;) puść trochę więcej farby!
Ale farby o czym?
Przecież to pewne, że R&D zabawia się takimi gadżetami że głowa nam może pęknąć. Różnego rodzaju pomysły na usprawnienia, które rodzą się na tym forum czy na innych forach w dziale R&D na pewno są w jakimś stopniu wdrażane. A wszystkiego na raz nie można dać bo wszyscy się obkupią w fajną puszkę i sprzedaż się potem załamie na długie lata. Trzeba mieć coś w rękawie nowego, co skłoni do zmiany aparatu na nowy. Choćby opanowany od wieeeelu lat EC, nieobecny w żadnej cyfrowej puszce.
Myślicie, że w Canonie nie mogą kupić takich telewizorków jakie mają Nikony? A guzik, pewnie w testowych puszkach są takie wyświetlacze, że szczęka opada, z OLED na czele.
Zatem nie ma się co podniecać, jak kogoś to kręci to niech aplikuje do Canona na testera albo inżyniera R&D ;)
michal_sokolowski
19-07-2008, 23:30
Gotch, masz 100% racji, lepiej mieć fajny telewizorek niż kiepski, ale to nie jest czynnik decydujący o kupnie. Mój ideał FF to 16 Mpx, pomijalne szumy do ISO 800 (czyli 1 EV lepiej od 5D), AF na wzór 40D, fps też, ale to nie problem, nie obrażę się na 3, a telewizorek, to może być dla mnie nawet z 350D. No i cena :) Najlepiej 2k USD :) D3 nie kupię, nawet gdyby miał czterdziestocalową plazmę :) Za drogi... :)
z tym że LCD może być z 350D to chyba przesada...
na 350 D mam problem z ocenieniem czy trafiłem ostrością.
A może czas do okulisty.
Kolekcjoner
19-07-2008, 23:37
(.....)Sądzę, że nie ma co się spodziewac rewolucji w następnych modelach canona jesli chodzi o obrazowanie. Canon długo ma CMOSy i rewolucji nie będzie.(.....)
Hmmm .... jakby to powiedzieć żeby nie skłamać ;-):mrgreen:?
Corwin zdradź co to ta trzecia puszka ;)
Ostatnio jak miałes ich nadmiar to był ten przedprodukcyjny 5D o ile pamiętam, teraz znaczy masz coś nowego i oczywiście nie możesz powiedzieć.. ale to musi być fajne uczucie czytać te wzystkie bzdury i spekulacje.. ;)
Ale miło czytać to co piszesz ;)
Pozdrawiam
Kolekcjoner
19-07-2008, 23:43
A może czas do okulisty.
Ten z 350D to jest jeszcze całkiem niezły przy qpie ;) z 40D :lol:.
hej Corwin, świetnie że napisałeś. Bardzo mnie zaciekawiła twoja wypowiedź na temat linii do produkcji AF. Jeśli dobrze zrozumiałem, to elementy są identyczne, trzeba tylko zrobić wzorzec, zaprogramować linię i znaleźć okienka harmonogramu do uruchomienia nowego układu. To mnie dziwi, myślałem, że o bardziej skomplikowane. Niestety, w takiej sytuacji naprawdę nie potrafię zrozumieć co Canon zrobił z tą całą historią z AF od 1dMk3 i ogólnie czemu nie wymodzi lepszego AF do wszystkich swoich puszek. To jest realny i spory problem.
A propos uchylania rąbka tajemnicy: mam dziwne wrażenie, że nie powiedziałeś wszystkiego i że możesz powiedzieć więcej. W końcu inaczej nic byś nie powiedział, Canon dobrze wie co robi pozwalając jakimś informacjom przenikać na zewnątrz ;)
To pytam: czy to co testowałeś będzie w tym roku w produkcji? I czy uważasz, że po premierze D700 Canon będzie nie tyle doganiał co zaskoczy nas czymś ciekawym i nowatorskim w tej puszce?
Osobiście myślę, że jak to bywało canon poszedł swoją drogą i pewnych rzeczy nie da, jak choćby guzików, ale jest szansa na zmiany m.in. w sofcie (generalnie obróbce). Puszki będą się różniły dużo bardziej niż tylko Mpx i szybkostrzelnością - raczej filozofią projektowania :)
Hej Kubman,
To pytam: czy to co testowałeś będzie w tym roku w produkcji? I czy uważasz, że po premierze D700 Canon będzie nie tyle doganiał co zaskoczy nas czymś ciekawym i nowatorskim w tej puszce?
Jeśli to co leży teraz koło mnie na biurku wejdzie do produkcji w tym roku (a wierzę, że wejdzie), to Canon nie będzie doganiał D700 a wręcz odwrotnie...
krzychoo
20-07-2008, 00:22
Jeśli to co leży teraz koło mnie na biurku wejdzie do produkcji w tym roku (a wierzę, że wejdzie), to Canon nie będzie doganiał D700 a wręcz odwrotnie...
Jestem przekonany, ze te zdanie bedzie nie raz cytowane nie tylko na tym forum i bedzie mialo duzy wplyw na obecna sprzedaz sprzetu FF obu wymienionych firm...
Kurcze, nie pochwal się czasem komuś gdzie w tej Polsce mieszkasz bo niektóry gotowi cię odwiedzić (Kuba to moderator więc IP sprawdzi i po nitce do kłębka ;) ).. Canon rozeszłał emisariuszy po różnych krajach żeby podgrzewać atmosferę ;) i co ważne doskonale się to udaje.. jak pisze Krzychoo teraz na forach do sierpnia będzie się gotowało.. napisz coś jeszcze bo dopiero co kupiłem 5D i może jeszcze uda mi się go bez dużej straty sprzedać bo jak sprawdzi się to co piszesz to d... zbita będzie strata bo na kolejną puszkę trzeba będzie zbierać jak na prawdziwego onanistę sprzętowego przystało ;)
Corwin
zdradź coś jeszcze...
bo podgrzałeś atmosferę :)
No to uszczelki bedą.
Super
:lol:
sebcio80
20-07-2008, 02:01
A może czas do okulisty.
mam wlasnie przed soba 350D, 5D i 1dmk3 i to samo zdjecie na kartach, najlepszy wyswietlacz LCD jest zdecydowanie w 350D, najostrzejszy i najjasniejszy i oddaje prawidzwe kolory, te w 5D i 1Dmk3 to jakas pomylka...
KuchateK
20-07-2008, 02:16
Szczęściarz ;)
Jak nie możesz nic napisać o puszce (bo pewnie nie możesz), to uchyl choć tajemnicy komu trzeba zapłacić / kogo straszyć / komu wysłać podanie / kogo prosić na kolanach / gdzie mieszkać ........ aby załapać się na listę tych, którzy mają na biurku w czasie jak cała reszta się może tylko domyślać ;)
No właśnie... będą uszczelki w tanim FF? :mrgreen:
to co Corwin ma na biurku to raczej nie jest tanie FF. Skoro D700 może się bać.. :)
CZy to oznacza, że jednak wejdzie tylko jedna puszka FF, czy raczej, że niższy model następcy 5D już dawno jest przetestowany i właśnie zapełnia magazyny na świecie przed Photokiną? Obstawiam to drugie, ale to mnie martwi, bo boję się, że ten fajniejszy aparat będzie dopiero na PMA. Corwin, jak myślisz? ;)
Kolekcjoner
20-07-2008, 09:08
(....)Niestety, w takiej sytuacji naprawdę nie potrafię zrozumieć co Canon zrobił z tą całą historią z AF od 1dMk3 i ogólnie czemu nie wymodzi lepszego AF do wszystkich swoich puszek. To jest realny i spory problem.
(....)
Z tych wszystkich informacji, które docierały wynikało że to były bardziej kwestie fizyczne, a nie układowe.
Ha, Corwin - 100 punktów za wywołanie emocji:) Sam dziś sprzedałem kupioną przed tygodniem 5d. Rozczarował mnie niestety AF, leniwość puszki (wiedziałem, ale jednak musiałem się sam przekonać) oraz archaiczność modelu (wszystko w menu, a przyzwyczaiłem się do 1d). Znów wracam do 1d mkII, trójka na razie nie ma mnie czym skusić skutecznie odstraszając swoją ceną. Ciekaw jestem jak bardzo zazgrzytam zębiskami po pełnym wycieku info w/s tej ,,nowej piątki''. Ci, którzy kupują dziś muszą wiedzieć czego chcą (weselnicy, hobbyści nie chcący czekać - niecierpliwi), jeśli ktoś się waha, a nie musi - odradzam, bo zdaje się, że naprawdę warto zaczekać ten miesiąc z okładem.
MaciekCi
20-07-2008, 11:15
Hej Corwin, ja mam tylko jedno małe pytanie ( zapewne teraz siedzisz i bawisz się nową zabaweczką i cykasz wszystkiemu fotki testowe ;) ).
Jak oceniasz jakość obrazowania nowej puszki ? Już nie chodzi mi o liczbę megapixeli, zakres ISO czy coś w tym stylu, chodzi mi tylko o to, czy nie zrobili typowego "crap'u" dając więcej mpix kosztem jakości (vide 350D->400D). Jeśli obrazowanie jest równie dobre/lepsze (na ISO 200 i 3200) niż 5D to gwarantuję Ci, że kupuję tą puszkę z momentem pojawienia się jej gdzieś w sieci. ;)
Panowie. troszke chłodniej do tego podejśc trzeba. owszem. podgrzewanie atmosfery miało sens gdy konkurencja była daleko w tyle. teraz sytuacja się zmieniła .D700 bodajże od piątku bedzie na półkach sklepowych. powiem szczerze. takie podejście jak prezentuje N jest OK. prezentacja , miesiąc na zapełnienia magazynów i do sklepów. to co robi Canon to nie podgrzewanie a odgrzewanie i to pewnie towaru który jakiś czas sobie przeleżał w legendarnych sejfach bo nie było konkurencji i pewnie lekko nieświeży zaczął byc to i pora wypchnąc.
wiem. wiem. niespodoba sie Wam to co napisąłem powyżej ale z punktu widzenia nie nikonowca i nie Canonowca tak to włąsnie wygląda gdy przyjrzec sie temu na spokojnie i bez emocji..
Długo czekałem na 5DII..no i sie nie doczekałem. może szkoda ale czekanie i czytanie przez kolejne miesiące plotek na temat co i czy wogóle bedzie to byłoby absurdalne. za długo Canon to przeciągał
Canion - fotojoker zapowiada na piątek cenę twojego wybrańca złożoną z czterech ósemek....Ale pewnie wiesz. Czyli sprawdzają się przewidywania, że około 8,5 na wejściu.
Panowie. troszke chłodniej do tego podejśc trzeba. owszem. podgrzewanie atmosfery miało sens gdy konkurencja była daleko w tyle. teraz sytuacja się zmieniła .D700 bodajże od piątku bedzie na półkach sklepowych. powiem szczerze. takie podejście jak prezentuje N jest OK. prezentacja , miesiąc na zapełnienia magazynów i do sklepów. to co robi Canon to nie podgrzewanie a odgrzewanie i to pewnie towaru który jakiś czas sobie przeleżał w legendarnych sejfach bo nie było konkurencji i pewnie lekko nieświeży zaczął byc to i pora wypchnąc.
Prawie masz rację.. ale prawie...
bo do tej pory było mniej więcej tak że Canon coś pokazywał na jakiś tydzień,dwa przed targami (photokiną czy pma) po czym góra 3 tygodnie po targach te aparaty były w sklepie na każdym bez mała rogu ulicy (skoro były w sklepie w kielcach w polsce to tym bardziej były w cywilizacji).. zaraz potem nikon (w okolicach targów - trochę po canonie) zapowiadał super hruper duper canonkillera i jak to było w sierpniu to zaraz potem na boże narodzenie puszkę szczęśliwcy mogli kupić w sklepach ;).. Jeśli faktycznie teraz D700 bedzie miesiąc po premierze w sklepach i będzie dostepny dla wszystkich chętnych (a nie na zapisy i czekanie miesiącami) to jak na nikona to będzie rekord.. Żeby nie było tak pięknie to canon też miał obsuwe z terminami (1dmk3) ale począwszy od 300d, poprzez 350d, 20d itd. zawsze było jak w zegarku, a co do podgrzewania atmosfery to sami użytkownicy ją podgrzewają i biją pianę.. zauważ że z wyjątkiem Corwina reszta to tropiciele nowości którzy nic nie wiedzą i szukają po forach jakiś tam informacji, canon dopiero jak już coś jest na rzeczy wypuszcza kontrolowane przecieki (dzięki corwin ;) ) ale dopiero jak coś na pewno wyjdzie i żeby nikona przyblokować.. przecież to nie przypadek że w piątek d700 ma być w sklepach a tydzień wcześniej Corwin jako osoba wiarygodna pisze o D700killerze ;) - brawo dla marketingu "Cwanona".. zauważ że półtora roku temu Corwin nic nie pisał o następcy itd. bo wiedział że nic nie będzie.. a jak miało 5d wyjść to też wcześniej to anonsował (poszukaj sobie postów z 2005 roku na ten temat..)..
Ale reasumując dla nas to bardzo dobrze że takie ruchy są bo dzięki temu coraz lepsze puszki są za coraz mniejsze pieniądze...
MaciekCi
20-07-2008, 13:41
to co robi Canon to nie podgrzewanie a odgrzewanie i to pewnie towaru który jakiś czas sobie przeleżał w legendarnych sejfach bo nie było konkurencji i pewnie lekko nieświeży zaczął byc to i pora wypchnąc.
Co nie znaczy, że nie będzie lepszy. ;) Ufam Corwin'owi i mam nadzieję, że ta puszka nie zawiedzie, więc pisanie o nieświeżych aparatach nie jest na miejscu. Jeśli jest tak jak mówisz, to Canon zrobił sobie "zaplecze" sprzętu i jest już kilka lat w przód, źle ? Uważam, że bardzo dobrze. W razie problemów firmy, wystarczy czekać i nie wkładać kolejnych $ w badania nad nowościami.
Pożyjemy, zobaczymy. :)
P.S. Nie piszę jako fan Canona bo sam zastanawiałem się nad D700 , jednak zadałem sobie kilka celnych pytań i czekam na następcę 5D, albo następcę 1DsMkIII , poczekam, mi się nie spieszy a 5D ciągle robi ładne zdjęcia. ;)
wyjdzie pewnie, że cię nie lubię czy nadużywam pozycji moda itd ;-)., nie potrafię jednak przejść obok takich domorosłych mądrości bez odrobiny sarkazmu.
Panowie. troszke chłodniej do tego podejśc trzeba. owszem. poczywiście. Tylko dlaczego płakałeś w tym wątku piec stron temu?
Mamy konkretną informację i jesteśmy ciekawi co to jest.
podgrzewanie atmosfery miało sens gdy konkurencja była daleko w tyle. teraz sytuacja się zmieniła .D700 bodajże od piątku będzie na półkach sklepowych. powiem szczerze. takie podejście jak prezentuje N jest OK. a jednak wielu nikoniarzom się nie podoba. czekali 5 lat na puszki FF, i na razie mają do dyspozycji tylko segment profi za 9 koła, z odwleczonym terminem dostawy. Canon miał swoja prezentację 3 lata temu. Nie, 5D to nie złota pucha, tylko do tej pory konkurencja dawała ciała na całej linii z N na czele. I dalej daje w cenie poniżej 2000$.
wiem. wiem. niespodoba sie Wam to co napisąłem
tu nie o podobanie chodzi - mamy słowo konkretnego faceta, który od dawna daje przykłady wiedzy i jak nam mówi ma coś ciekawszego od D700 na biurku, a ty jak zwykle piszesz aby udowodnić jaki jesteś przewidujący, a Canon głupi i spóźniony. Tego się nie da czytać, zamiast płakać kup że sobie tego D700 ;-) Sorry za małą irytację, ale po prostu bijesz pianę. Ja nie muszę do sklepu jak do kibla, ale skory ty musisz to po prostu kupuj!
Corwin, nie zrażaj się ;) i daj jakieś info boś mnie naprawdę mocno zaciekawił.
krisv740
20-07-2008, 14:04
wiem. wiem. niespodoba sie Wam to co napisąłem powyżej ale z punktu widzenia nie nikonowca i nie Canonowca tak to włąsnie wygląda gdy przyjrzec sie temu na spokojnie i bez emocji..
Długo czekałem na 5DII..no i sie nie doczekałem. może szkoda ale czekanie i czytanie przez kolejne miesiące plotek na temat co i czy wogóle bedzie to byłoby absurdalne. za długo Canon to przeciągał
imho jak ktoś za przeproszeniem sra kasą to niech zmienia system nawet dwa razy do roku. g.... mnie to obchodzi.
ale jeśli jesteś nomalny , to sorry ale nie rozumiem jak na podstawie 1 body mozna (nie sprawdzając go) ot tak zmienić system. no chyba, że ze szklarni mamy 50/1.8 no to wtedy ok.
zapomniałem dodać bo się wyścigł zaczął. 5d lub jego nastepca to moje kolejne body. d700 jest piekne i ma wiele funkcji które chcialbym widzieć w nastepcy 5d ale nawet ze swoja zas.... szklarnią zastanawiał bym sie nad zmiana systemu dla tej puchy. mam nadzieję na szybką prezentację canona i jeszcze szybszy spadek cen nowego/nowych modeli canon:mrgreen:
Kolekcjoner
20-07-2008, 14:25
(.....)
Jest tylko jeden problem Canon niczego jeszcze nie zapowiedział i o żadnym "podgrzewaniu" mowy być nie może. W związku z tym cały Twój wywód traci sens.
Kto to jest Corwin ? Polski Bóg ? :D
Kto to jest Corwin ?
ten cytat powinien wystarczyć:
W momencie gdy prawie 3 lata temu wszyscy radośnie produkowali kolejne linijki domysłów w wątku podobnym do tego, Corwin miał przedprodukcyjny egzemplarz aparatu i robił nim zdjęcia śmiejąc się z nas w kułak. Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby teraz sytuacja wyglądała podobnie.
a tak przy okazji ja się zastanawiam, co bedziemy do tych przyszlych FullFrejmow podpinać? eLki OK, choć też ciągle nie ma porządnej jasnej szerokiej stałki (18, 20mm?), natomiast co z amatorami?
Amatorska linia stałek jest w pewnych miejscach mocno niedzisiejsza (24,35,135mm); zoomy sa juz nieco świeższe (20-35, 24-85, 28-105 f/3,5-4,5), ale ich konstrukcja też jest sprzed digitalizacji.
Czy są jakieś sygnaly, aby Canon przygotowywał jakieś obiektywy inne niz EF-S, L lub zoomy z najnizszej półki (microUSM, f/5,6)
a tak przy okazji ja się zastanawiam, co bedziemy do tych przyszlych FullFrejmow podpinać? eLki OK, choć też ciągle nie ma porządnej jasnej szerokiej stałki (18, 20mm?), natomiast co z amatorami?
My jak my, Nikon to jest dopiero w lesie ze stałkami.
Cichy, już bardzo bardzo niedługo.
No oby w tym roku, to na wiosnę będzie w czym wybierać (Nie tylko miedzy N a C pewnie).
marekk_ok
20-07-2008, 19:39
Po informacjach Corwina to chyba moze zmalec obecna sprzedaz 5D ?
Nie demonizujmy. Z całym szacunkiem dla Corwina jego wypowiedź na Cb nie wstrząśnie światowym rynkiem aparatów cyfrowych. Po prostu kolejne przecieki w/s następcy stopują niektórych, ale o tym było. Jak ktoś nie musi, to pewnie nie kupi. Jak potrzebuje, to się oglądał nie będzie.
krzychoo
20-07-2008, 19:49
Jak ktoś nie musi, to pewnie nie kupi. Jak potrzebuje, to się oglądał nie będzie.
Swietnie to ujales. Niby proste, ale jakos dziwnie czlowieka korci to nieznane, ze czasem paralizuje decyzje dobrych zakupow....
Hej Kubman,
Nie wiem czym się jaracie? Ja wypowiedz Corwina odbieram tak , że nowy Canon to jakaś kiszka ...Canon nie bedzie doganiał D700 a wręcz odwrotnie..., moim zdaniem to znaczy że jak nie bedzie doganiał to będzie się oddalał. Je tam popelina Panie.
ten cytat powinien wystarczyć:
W momencie gdy prawie 3 lata temu wszyscy radośnie produkowali kolejne linijki domysłów w wątku podobnym do tego, Corwin miał przedprodukcyjny egzemplarz aparatu i robił nim zdjęcia śmiejąc się z nas w kułak. Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby teraz sytuacja wyglądała podobnie.
To ja tylko dopiszę że trzymałem ten przedprodukcyjny egzemplarz w rękach, kilka dni po oficjalnej zapowiedzi 5D, zanim 5D było w sklepach (jakiś miesiąc później).
Stąd wiem, że Corwinowi można zaufać ale też nie może on za dużo napisać...
Stąd wiem, że Corwinowi można zaufać ale też nie może on za dużo napisać...
Przyjemnosci trzeba sobie dozowac :)
Ale mając okazję patrzeć na to nad czym pracuje R&D Canon-a to Nikon powinien się bać albo błagać by Canonowy Marketing przyblokował niektóre funkcjonalności lub nowe modele. Ciekawe jak szybko Ci co porzucali Canona dla Nikona będą chcieli wrócić...
:
Jeśli to co leży teraz koło mnie na biurku wejdzie do produkcji w tym roku (a wierzę, że wejdzie), to Canon nie będzie doganiał D700 a wręcz odwrotnie..."
:
Corwin, przejrzałem Cię! Ty pracujesz w MARKETINGU! I udzielasz się na forum aby podtrzymać na duchu rzesze posiadaczy 350d/400d/1000d którzy marzą o FF za 500$ (tyle ma kosztować 5d ja następca wyjdzie, prawda?).
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28662025
Z tego co pisze do nikona d700 droga daleka:) Każdy ma swojego Corwina:)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28662025
prawie jak sensowny post.
zeby wymyslic te ogolniki, ktore tam sa napisane to naprawde nie trzeba Sherlocka. ja tez moge napisac, ze kolejny Mark bedzie mial wiecej fps i wiecej Mpix tylko ze dokladnie g* z tego napisania wynika.
jedyne co jest to data 17 wrzesnia, a i tak pozostaje klasyczne do bolu pytanie o referencje tego pana. bo konto na dpreview moze zalozyc kazdy i pisac co tylko dusza zapragnie...
Z tego co pisze do nikona d700 droga daleka:) Każdy ma swojego Corwina:)
tylko ze miedzy cena 1800 EUR a 2700 EUR tez jest droga daleka. a jak matryca bedzie na poziomie technologicznym tym, co jest 40D i miec wieksza rozdzielczosc niz 12Mpix to w gronie swoich odbiorcow nowe 5D bedzie rowno zamiatac.
Canon poki co ma na wylacznosc rynek taniego FF. i to tutaj leza dla niego wieksze pieniadze niz w potencjalnym 3D, ktore mialoby konkurowac z D700. i takie "niebajeranckie" 5DmkII ma mnostwo sensu
jedyne co jest to data 17 wrzesnia
I to chciałem przekazać.
I to chciałem przekazać.
jak bede w mojej Mecce pod Rotterdamem to przy okazji zapytam, bo moze tez cos wiedza.
.... jedyne co jest to data 17 wrzesnia ....
Ta data w historii bardzo zle mi sie kojarzy. :mrgreen:
Ta data w historii bardzo zle mi sie kojarzy. :mrgreen:
Znaczy co chcesz powiedzieć, że 17 września Sony i Nikon podzielą się firmą Canon ogłaszając jej kupno??? :)
Znaczy co chcesz powiedzieć, że 17 września Sony i Nikon podzielą się firmą Canon ogłaszając jej kupno??? :)
Az takim optymista, to nie jestem. :grin:
yggdrassill
21-07-2008, 12:40
a moze ze Canon wejdzie do fabryk i biur Nikona i oglosi go kolejnym swoim dzialem foto ;)
Wtedy następcę 5D zobaczymy na gwiazdkę 2012
yggdrassill
21-07-2008, 12:49
Wtedy następcę 5D zobaczymy na gwiazdkę 2012
to zle? ;) ile sie kasy zaoszczedzi ;)
Ja się noszę z zamiarem dokupienia 5D, zostawiając 40D pod 100-400. 5D chciałbym domontować do 24, 50, 85, 150. Uwielbiam małą GO jaką daje lustrzanka a FF tylko to może zmienić na plus :) Chyba, że będę walczył z AF w 5D ale nie spodziewam się jakiejś drastyczniej klapy. Zastanawiam się czasem, czy nie poczekać na następce 5D ale przeważają dwie sprawy: ciekawość nowych FF-horyzontów i ewentualna cena nowego następcy. Możecie mi dopomóc w decyzji? :) (wiem wiem, trochę trollowe pytanie ale jednak to trochę złociszy do wydania, nie robię fot zarobkowo a jedno body już mam)
Sam mam podobne dylematy ale mysle ze bedzie podobnie jak z 30D rok temu, jeszcze jak byl cash back to cena byla w miare atrakcyjna, pozniej po wejsciu 40D wogole poleciala w dol, podobnie bedzie pewnie z 5D, duzo ludzi ma po 2 5D i na bank przy wyjsciu nowego 5D beda chcieli wymienic chociaz jedno body na nowsze, pytanie czy interesuje Ciebie uzywka, mysle ze za 4 miesiace cena moze spasc gdzies o 1k, jeszcze drugi plus czekania to pytanie czy wtedy nie bedzie apetytu na 6D, tym bardziej ze masz 40D i jakos te pare miesiace jest czym focic. Po ostatnich obnizkach na 40D i 5D jakos sklanialbym sie do wyjscia takiego 3D i 6D
moje proroctwa na temat ceny używek 5D. Ceny takich w bdb stanie będą najwyżej na poziomie 1/2 dzisiejszej ceny sklepowej. Używki 5D będą tańsze niż nowe D40.
Jest mnóstwo body na rynku, mnóstwo osób czekających na następcę. Cena poleci na łeb.
Patrzę po cenach nikona D200, które jest rewelacyjnym aparatem, a który kosztuje nieco ponad 2 tys, właściwie tyle co nowe D80. Tak, tyle kosztuje to body o którym marzono, by w nim była matryca z 5D i byłby idealnie.
Tak, tyle kosztuje to body o którym marzono, by w nim była matryca z 5D i byłby idealnie.
jak tak czytam na NF watki o problemach z d3 (nie piszę tu o odklejającej się gumie, chociaż to też jakiś absurd w profesjonalnym body), to nie jestem pewien, czy ktoś chciałby mieć następcę 5d w takim opakowaniu. Ja tam wolę opakowanie canona :-)
yggdrassill
21-07-2008, 14:35
jak tak czytam na NF watki o problemach z d3 (nie piszę tu o odklejającej się gumie, chociaż to też jakiś absurd w profesjonalnym body), to nie jestem pewien, czy ktoś chciałby mieć następcę 5d w takim opakowaniu. Ja tam wolę opakowanie canona :-)
ja osobiscie tez ;) opakowanie nikona mi nie pasuje nijak :)
jakie to opakowanie to mi osobiscie dynda :) byle galki byly takie same i zeby mi obiektywy pasowaly :) a co ono ma napisane to jeden pies... no byle nie Xbox czy PS3 :)
yggdrassill
21-07-2008, 15:01
jakie to opakowanie to mi osobiscie dynda :) byle galki byly takie same i zeby mi obiektywy pasowaly :) a co ono ma napisane to jeden pies... no byle nie Xbox czy PS3 :)
mi sam napis tez wisi ale opakowanie juz nie nikon po prostu nie pasuje mi w rekach i coz moge na to poradzic? ;)
oskarkowy
21-07-2008, 15:17
Hehehe, do Niedźwiedziowego D3 pijesz? Faktycznie niezła wtopa..
a co ono ma napisane to jeden pies... no byle nie Xbox czy PS3 :)
Nie znasz się. Dzieciakowi kupiłem PS3, zdziwiłbyś się, kto częściej gra :mrgreen:
Sam mam podobne dylematy ale mysle ze bedzie podobnie jak z 30D rok temu, jeszcze jak byl cash back to cena byla w miare atrakcyjna, pozniej po wejsciu 40D wogole poleciala w dol, podobnie bedzie pewnie z 5D, duzo ludzi ma po 2 5D i na bank przy wyjsciu nowego 5D beda chcieli wymienic chociaz jedno body na nowsze, pytanie czy interesuje Ciebie uzywka, mysle ze za 4 miesiace cena moze spasc gdzies o 1k, jeszcze drugi plus czekania to pytanie czy wtedy nie bedzie apetytu na 6D, tym bardziej ze masz 40D i jakos te pare miesiace jest czym focic. Po ostatnich obnizkach na 40D i 5D jakos sklanialbym sie do wyjscia takiego 3D i 6D
Za pozno... Juz biegam z dwoma puszkami :)
Hehehe, do Niedźwiedziowego D3 pijesz? Faktycznie niezła wtopa..
Niedzwiedz nie jest jedyny z problemami z d3. a pamiętam jak koledzy z NF napierdzielali się z 1d mk III, a to taki fajny aparat :-)
michal_sokolowski
21-07-2008, 16:48
a ja zadam takie pytanie:
czy jest się czym podniecać skoro wiadomo że za 2-3 lata wejdzie następca następcy 5D i sytuacja się powtórzy - znowu wszyscy będą się podniecać tym czymś nowym...
Po co te emocje ?
Myślę że szpiedzy od Canona czytają to forum i ten wątek.
Im wyższa temperatura tego wątku tym wyższa będzie cena nowego canona... ;-)
Ostudźmy emocje. Zresztą nowa piątka i tak będzie gorsza od jedynek i za 2-3 lata sporo ludzi będzie narzekać - patrząc realnie.
a ja zadam takie pytanie:
czy jest się czym podniecać skoro wiadomo że za 2-3 lata wejdzie następca następcy 5D i sytuacja się powtórzy - znowu wszyscy będą się podniecać tym czymś nowym...
Po co te emocje ?
Myślę że szpiedzy od Canona czytają to forum i ten wątek.
Im wyższa temperatura tego wątku tym wyższa będzie cena nowego canona... ;-)
Ostudźmy emocje. Zresztą nowa piątka i tak będzie gorsza od jedynek i za 2-3 lata sporo ludzi będzie narzekać - patrząc realnie.
Hameryki kolega zdaje się nie odkrył ;-)
Ciągle i ciągle pokazują się nowe modele : aparatów, samochodów, etc.
I jak świat długi i szeroki, jeśli są oczekiwani następcy udanych modeli, to niezdrowe podniecenie udziela się zawsze. Czemu tu się dziwować ?
Odpowiadając wprost na zadanie pytanie ? Po co te emocje ? Bo to poniekąd one stanowią o człowieczeństwu. Emocje są nieodzownie z nami związane i jest to naturalny odruch, choć może nie u kolegi akurat - różnie bywa :D
A to , jaka ta nowa piątka będzie, to może nie przesądzajmy bo tak naprawdę to nie wiemy, więc po co to "zakładanie z góry" jaka będzie czy nie będzie
Pokój wszystkim 8)
michal_sokolowski
21-07-2008, 17:46
Hameryki kolega zdaje się nie odkrył ;-)
Ciągle i ciągle pokazują się nowe modele : aparatów, samochodów, etc.
I jak świat długi i szeroki, jeśli są oczekiwani następcy udanych modeli, to niezdrowe podniecenie udziela się zawsze. Czemu tu się dziwować ?
Odpowiadając wprost na zadanie pytanie ? Po co te emocje ? Bo to poniekąd one stanowią o człowieczeństwu. Emocje są nieodzownie z nami związane i jest to naturalny odruch, choć może nie u kolegi akurat - różnie bywa :D
A to , jaka ta nowa piątka będzie, to może nie przesądzajmy bo tak naprawdę to nie wiemy, więc po co to "zakładanie z góry" jaka będzie czy nie będzie
Pokój wszystkim 8)
mnie akurat boli to że mnie na nią nie będzie stać.
dlatego jej nie lubię i uważam że to badziewie straszne będzie :-)
maxpawel
21-07-2008, 17:47
Ta odklejająca się guma to choroba społeczna. 1D MkIII mam nieco ponad pół roku i już się gumka odkleja na deklu do kart... Profi...
mnie akurat boli to że mnie na nią nie będzie stać.
dlatego jej nie lubię i uważam że to badziewie straszne będzie :-)
A mnie boli akurat co innego. Kupiłem nową 5tkę 3 miechy temu, choc wiedziałem że po ukazaniu się następcy jej cena poleci w dół... Ale nie mogłem i nie chciałem czekać. Wartość aparatu to jedno, ale wartość zdjęć których nie mogłeś zrobić, jest bezcenna ;-)
E tam, jeszcze nie jedną nową puszkę sobie kupimy. Nie musi to być akurat ta następna :-)
Ta odklejająca się guma to choroba społeczna. 1D MkIII mam nieco ponad pół roku i już się gumka odkleja na deklu do kart... Profi...
Pewnie C i N zmienili dobry stary klej na nowy "ekologiczny". ;)
Na szczęście aparat to nie wahadłowiec...
Waldek24
21-07-2008, 18:35
A mnie boli akurat co innego. Kupiłem nową 5tkę 3 miechy temu, choc wiedziałem że po ukazaniu się następcy jej cena poleci w dół... Ale nie mogłem i nie chciałem czekać. Wartość aparatu to jedno, ale wartość zdjęć których nie mogłeś zrobić, jest bezcenna ;-)
E tam, jeszcze nie jedną nową puszkę sobie kupimy. Nie musi to być akurat ta następna :-)
Jeszcze raz:
E tam, jeszcze nie jedną nową puszkę sobie kupimy. Nie musi to być akurat ta następna
Dokładnie, może niektórzy już mają, te z wyższej półki;-) i w żaden sposób nie żałują nabycia 5D, super body.
Pewnie C i N zmienili dobry stary klej na nowy "ekologiczny". ;)
Na szczęście aparat to nie wahadłowiec...
Całkiem możliwe, że ten nowy klej jest na bazie jakiegoś innego, mniej szkodliwego rozpuszczalnika. Kiedyś były takie super pisaki nieścieralne - oparte o toluen - napis był praktycznie nieusuwalny przy normalnej eksploatacji. Dzisiaj ciężko o równie skuteczne, bo zabroniono stosować toluen.
Na szczęście ekologizacja jeszcze nie zaszła tak daleko, aby w N i C musieli stosować klajster ;)
Grono wzajemnego pocieszenia ,,5d to super body, nie żałuję, choć kupiłem miesiąc temu...'' zaczyna się tworzyć:) Ja kupiłem tydzień temu i sprzedałem, bo to nie jest super body. Generuje świetny obrazek, ale do diabła nie nazywajmy żółwiego AF i 3 fps zamkniętych w puszce 30d super body. Ja nie potrafiłem i dlatego wróciłem do 1d. Za dwa miesiące kupię ,,superbody'' 5d za niziutką cenę, godząc się na kompromisy w postaci żółwiowości. Do pięknych ujęć będę miał piątkę, do pracy jedynkę.
:)Ale mi się zaraz dostanie....
Grono wzajemnego pocieszenia ,,5d to super body, nie żałuję, choć kupiłem miesiąc temu...'' zaczyna się tworzyć:) Ja kupiłem tydzień temu i sprzedałem, bo to nie jest super body.
Akurat Ty jesteś fatalnym przykładem czegokolwiek, co widać choćby po wątku 'giełda' :-)
Nie wspominając już o tym, że sam sobie jesteś winien :-)
Ha, ha - mówisz jak moja żona:) A ja ci odpowiem - ale za to mogłem w krótkim czasie popróbować różnych rzeczy. A tak serio to ten zakup piątki wcale nie był bezsensowny. Poznałem body, nie straciłem na transakcji, zmieniłem jedynkę z większym przebiegiem na niemal dziewiczą. Wszystko w ramach tych samych środków. Nie uznaję tego za wadę. A piątkę, jak wspomniałem, i tak kupię - świadom jej licznych ograniczeń nie przyćmiewających finalnego produktu w postaci obrazka. Do mojej pracy żółtw to jednak dyskomfort poparty brakiem tolerancji na złe warunki outdoorowe.
Generuje świetny obrazek, ale do diabła nie nazywajmy żółwiego AF i 3 fps zamkniętych w puszce 30d super body. Ja nie potrafiłem i dlatego wróciłem do 1d.
(...)
:)Ale mi się zaraz dostanie....
bic nie bede, ale od dluzszego czasu nurtuja mnie dwa pytania:
1. co sie zmienilo od czasu premiery 5D kilka lat temu, ze nagle osoby fotografujace akcje doszukuja sie w tym body narzedzia do swojej pracy? to ze ma 3fps i taki-se AF wiadomo od dawna. to po co robic z rollsa ferrari?
2. analogicznie: przez te ostatnie 3 lata 5D dalo sie robic zdjecia i na jego AF nie wieszano przy kazdej okazji psow. tymczasem, jakies 2 miesiace temu wszystkie czujniki AF w najwidoczniej wszystkich 5D na swiecie nagle sie skiepily i ten model okazal sie kompletnym guanem...
no serio... no "dat kan niet", jak mawiaja moi krajanie :)
Ha, ha - mówisz jak moja żona:)
Widzisz - coś w tym musi być :)
Poznałem body, nie straciłem na transakcji, zmieniłem jedynkę z większym przebiegiem na niemal dziewiczą. Wszystko w ramach tych samych środków.
Ja tak zmieniam aparaty/szkła od 3 lat - w tym czasie bardzo niewiele dołożyłem - najwięcej teraz przy zmianie 40-ki na 5-kę :-)
A piątkę, jak wspomniałem, i tak kupię - świadom jej licznych ograniczeń nie przyćmiewających finalnego produktu w postaci obrazka.
O to to. Ja po pół roku używania 40-ki doszedłem do wniosku, że mi większość "ficzerów" niepotrzebna i 5-ka się idealnie wpasuje.
I teraz np. zupełnie mnie nie interesuje cała szopka pt. "co Canon wypuści, kiedy i dlaczego tak mało za tak dużo pieniędzy" :-)
do Akustyka
Nie popadajmy w szaleństwo. Odpowiedź na pytanie jest prosta, wiele osób pracujących w mediach drukowanych pozazdrościło piątce plastyki i nie chcąc wydawać góry kasy na ds-y próbowało (vide ja) czy się to naprawdę nie nada do roboty. No dla mnie się nie nada, ale jako drugie będzie ok.
Podziwiam weselników, którzy tym AF robią prawdziwe perły w akcji. Daje sie, ale (napiszę rzecz oczywistą) po co się męczyć udowadniając sobie, że się uda. Jeśli w imię zasad - ok, ale w pracy są inne priorytety. Stąd moja decyzja. Jak myśleli inni - nie wiem.
Do Sal -a.
Mam gdzieś zapowiadane ficzery. Mi trzeba szczelności, szybkości, AF, który na serwo zasuwa aż miło no i może WB pod palcem - jak w jedynce. Tak mógłbym pracować. Wszytko, co dodatkowe to miłe, ale mało ważne.
Ps - jeszcze trwałość i solidność. 200 tysięcy cykli jedynki (300 nowej) to jest coś. Waląc po kilka tysięcy na miesiąc czasami.
oskarkowy
21-07-2008, 20:31
... Generuje świetny obrazek, ale do diabła nie nazywajmy żółwiego AF i 3 fps zamkniętych w puszce 30d super body. Ja nie potrafiłem i dlatego wróciłem do 1d. Za dwa miesiące kupię ,,superbody'' 5d za niziutką cenę, godząc się na kompromisy w postaci żółwiowości. Do pięknych ujęć będę miał piątkę, do pracy jedynkę.
Jak tak obserwuję sposób w jaki podejmujesz decyzje, co chwila zmieniasz zdanie i skaczesz z zabawki na zabawkę, to nasuwa mi się jedna wątpliwość..
Himi, gdybym Cię nie poznał, to na serio zastanawiałbym się, czy nie jesteś kobietą :mrgreen:
Mam też kiepską lateralizację, co również poddaje pod wątpliwość moją płeć:)
Nie skaczę z zabawki na zabawkę, cholera, nie zmieniam co miesiąc puszki na inną. Miałem jedynkę, wracam do jedynki. w międzyczasie na konkretną robotę kupiłem backupową 30d, którą po robocie opchnąłem. To taki szał?
Ale, ale - OT bo wątek zabłądził:)
Mam też kiepską lateralizację, co również poddaje pod wątpliwość moją płeć:)
Nie skaczę z zabawki na zabawkę, cholera, nie zmieniam co miesiąc puszki na inną. Miałem jedynkę, wracam do jedynki. w międzyczasie na konkretną robotę kupiłem backupową 30d, którą po robocie opchnąłem. To taki szał?
Ale, ale - OT bo wątek zabłądził:)
kup sobie 1d mk III i ta decyzja załatwi wszystkie Twoje problemy :-)
Z wyjątkiem posiadania pełnej klatki :-)
kris6000
21-07-2008, 21:32
Ja go odkupie za kilka dni i będę miał drugie:razz:
przez te ostatnie 3 lata 5D dalo sie robic zdjecia i na jego AF nie wieszano przy kazdej okazji psow. tymczasem, jakies 2 miesiace temu wszystkie czujniki AF w najwidoczniej wszystkich 5D na swiecie nagle sie skiepily i ten model okazal sie kompletnym guanem...
Psychologia ten mechanizm opisuje jako racjonalizację usprawiedliwiającą wydatek na nową w tym przypadku zabawkę. Kiedy 5D było nowością to większość kupujących nie widziała wad a same zalety aby usprawiedliwić i uzasadnić spory wydatek (12000PLN na początku).
Teraz to samo 5D nabrało wewnętrznego 'fuj', stało się dziadostwem, obciachem, robienie nim zdjęć to udręka (i w ogóle śmierdzi :-) ) co w zupełności usprawiedliwia jego sprzedaż i wydatek na nowy korpus, który znowu będzie cudowny do czasu następcy itd.
Kolekcjoner
21-07-2008, 22:48
Na żóltym forum niektórzy autorytatywnie uznali, że Canon nic nadzwyczajnaego nie pokaże, bo przecież nie da się już więcej nic wymyślić. Będzie się działo jak na photokinie rzeczywiście jedyną nowością będzie 6D z trzepaczką, AF-em i wyświetlaczem z 40D :lol:. Do tego superprofi szkiełko EF-S 18-200 IS :mrgreen:.
Psychologia ten mechanizm opisuje jako racjonalizację usprawiedliwiającą wydatek na nową w tym przypadku zabawkę. Kiedy 5D było nowością to większość kupujących nie widziała wad a same zalety aby usprawiedliwić i uzasadnić spory wydatek (12000PLN na początku).
Teraz to samo 5D nabrało wewnętrznego 'fuj', stało się dziadostwem, obciachem, robienie nim zdjęć to udręka (i w ogóle śmierdzi :-) ) co w zupełności usprawiedliwia jego sprzedaż i wydatek na nowy korpus, który znowu będzie cudowny do czasu następcy itd.
Sporo w tym racji :D A "doły" finansowe, czyli np ja, czekają i czekają. I się doczekają 5d po 2 tysiaki :D
przesadzasz:-) kupiłem 5d początkiem czerwca, chociaż wiedziałem, że będzie następca. Potrzebowałem drugiego body do pracy i 5d się świetnie nadaje; jak wyjdzie następca, wyleczy choroby wieku dziecięcego, to sprzedam 5d i kupię nowe.
...robienie nim zdjęć to udręka (i w ogóle śmierdzi :-) )...
To prawda, on ŚMIERDZI! ;) Jak oddech wulkanizatora :)
Arche121
22-07-2008, 00:27
jest w tym jakaś ukryta prawda...,1d MK III ma cos w sobie czego nie ma 5D-wzajemnie super sie uzupełniają.
Będzie się działo jak na photokinie rzeczywiście jedyną nowością będzie 6D z trzepaczką, AF-em i wyświetlaczem z 40D :lol:.
No ale o tym Corwin prawił. Niech dadzą to co piszesz za $2200. Ile czekających na D700 spojrzy w stronę C, różnica 1 tysiak E/$ to komplet non-L stałek - 28/50/85, które dziś załatwiają Nikona po całości...
Do tego superprofi szkiełko EF-S 18-200 IS :mrgreen:.
Zdefiniuj superprofi :)
Widziałeś co mają przypięte do body fotografowie gazetek lokalnych, takie szkło (Nikkor, Sigma czy może Canon) to dla nich błogosławieństwo czy się to komuś podoba czy nie i jeśli nie przegną z dystorsją na 18 to będzie to killer nie tylko ef-s'ów, ale i szkieł ef.
Jeśli to szkiełko to prawda, to w dzień anonsu za nie zapłacę by mieć pewność, że dostanę je asap :)
Kolekcjoner
22-07-2008, 01:01
No ale o tym Corwin prawił. Niech dadzą to co piszesz za $2200. Ile czekających na D700 spojrzy w stronę C, różnica 1 tysiak E/$ to komplet non-L stałek - 28/50/85, które dziś załatwiają Nikona po całości... (...)
Tu nie chodzi o załatwianie kogokolwiek. Niektórzy spodziewają się cudu, a inni uważają, że nic nadzwyczajnego nie będzie, bo Canon nie jest w stanie nic ciekawego pokazać. Po prostu ani jedno ani drugie nie jest prawdą.
A to że takie 6D może być marketingowo dla Canona niezłym rozwiązaniem to nic nadzwyczajnego. Tyle że ta firma już nieraz udowadniała, że potrafi zdrowo zaskoczyć i to zarówno malkontentów jak i megalomanów ;).
Zdefiniuj superprofi :)(....)
Nie podejmuję się - to jest awykonalne IMHO. To był taka lekka ironia. Sam znam zawodowego fotografa, który używa 18-200 VR (wiadomo jaki system).
A ja jak cena 5D spadnie tak, że w razie odsprzedaży nie będzie mnie satysfakcjonować, to sobie go chyba zostawię i kupię drugie body :mrgreen:, jeżeli oczywiście nowości następcy mnie do tego skłonią.
Oddać 5-kę za dwa koła to grzech, wolę ją zostawić jako drugie body, bo zdjęcia ciągle produkuje na poziomie nieosiągalnym dla innych konkurencyjnych body, a poza tym ciągłe żonglowanie obiektywami trochę mnie wkurza.
Na żóltym forum niektórzy autorytatywnie uznali, że Canon nic nadzwyczajnaego nie pokaże, bo przecież nie da się już więcej nic wymyślić. precyzyjniej - nie zostanie w następce piątki wsadzone coś, co spowoduje, że będzie lepsza od jedynek. Moim zdaniem.
Sam znam zawodowego fotografa, który używa 18-200 VR (wiadomo jaki system).ja? :-D
nic nadzwyczajnego nie będzie, bo Canon nie jest w stanie nic ciekawego pokazać.
no biorąc pod uwagę ile czasu ciągnie sie ten wątek i narzekania na nicnierobienie Canona to powyższe zdanie jest jak najbardziej prawdziwe i to od dłuższego juz czasu.
/zdanie wyjęte z kontekstu ale myśle że odzwierciedla to co na ten temat myśli wielu /
oskarkowy
22-07-2008, 08:05
No ale o tym Corwin prawił. Niech dadzą to co piszesz za $2200. Ile czekających na D700 spojrzy w stronę C, różnica 1 tysiak E/$ to komplet non-L stałek - 28/50/85, które dziś załatwiają Nikona po całości...
Zdumiewające, ile Wy jesteście w stanie wyczytać z tych kilku zdań, które Arek wceśniej napisał. Ile jesteście w stanie wymyślić nowych aparatów, nowych funkcji i wszystko to upchnąć w puszkę za 2K$, która będzie w stanie konkurować z Ds-em. Dla tych osób najnowsze targi będą rozczarowaniem. Canon nigdy i nikomu nie oddał niczego za darmo. I raczej nie ma co liczyć, że zrobi tak tym razem.
Mam nadzieję, że jest też grupa klientów, która czeka na dobry aparat za dobre pieniądze. Ci na pewno się doczekają. Wierzcie mi, d700 naprawdę nie jest jakimś przełomem czy sukcesem 8-)
Mam nadzieję, że jest też grupa klientów, która czeka na dobry aparat za dobre pieniądze. Ci na pewno się doczekają. Wierzcie mi, d700 naprawdę nie jest jakimś przełomem czy sukcesem 8-)
zgadzam się w 100%. dla mnie aparatem prawie idealnym jest 1d mk III; chciałbym podobną funkcjonalność, FF 16 mpix i niech to wszystko wpakują w Bonkowe body. taka puszka jest dla mnie warta 3,5 do 4k $.
oskarkowy
22-07-2008, 09:40
zgadzam się w 100%. dla mnie aparatem prawie idealnym jest 1d mk III; chciałbym podobną funkcjonalność, FF 16 mpix i niech to wszystko wpakują w Bonkowe body. taka puszka jest dla mnie warta 3,5 do 4k $.
Nie wiem, co takiego widzisz w 1DIII, ten aparat ma też swoje wady. O jednej rozmawialiśmy niedawno i jak widzę też chcesz ją eliminować.
Jeśli chodzi o szybkość pracy i pewność AF, to ostatnio przerabiam 1dsII, wcale nie jest gorsze od 1DIII a obrazek dużo ładniejszy. Oczywiście na wyświetlaczu nic nie widać, znalezienie czegoś w menu to udręka a guzikologia przyprawia o zawrót głowy, jednak zdecydowanie częściej sięgam po tę puszkę niż po 1DIII. Nawet, gdy robię głupie 15x21.
Aha, lista naszych puszkowych oczekiwań jest dziwnie zbieżna. Ale 4k$ to chyba jednak trochę za niska cena za taką furę. Obawiam się, że może być ciut więcej, jednak przy obecnej cenie dolara to raczej niewielki problem 8)
Guzikologia starszych jedynek wcale nie jest taka zła. Jak przesiadłem się na kilka dni na 5d z marka dwójki to mimo prostoty tego modelu miałem niezłe jazdy. Kwestia przyzwyczajenia. Co do 1d mkIII to zgadzam się z oskarkowym, że to nie jest przecież body ideał. Fajne, ale ma wady. Ja przykładowo nie widzę sensu płacenia dwukrotnie wyższej od mkII sumy za tę puszkę.
yogi-bear
22-07-2008, 10:09
Bla bla bla wszyscy sobie pokrzykujemy w tym wątku a i tak wiadomo, że nowa puszka będzie miała np lepszy AF i to większości użytkowników wystarczy, żeby przejść na nowszy model. To po co Canon ma dawać więcej? ;-) (oczywiście pomijając domyślne zmiany typu "sensoroczyszczarka").
Nie wiem, co takiego widzisz w 1DIII, ten aparat ma też swoje wady. O jednej rozmawialiśmy niedawno i jak widzę też chcesz ją eliminować.
Jeśli chodzi o szybkość pracy i pewność AF, to ostatnio przerabiam 1dsII, wcale nie jest gorsze od 1DIII a obrazek dużo ładniejszy. Oczywiście na wyświetlaczu nic nie widać, znalezienie czegoś w menu to udręka a guzikologia przyprawia o zawrót głowy, jednak zdecydowanie częściej sięgam po tę puszkę niż po 1DIII. Nawet, gdy robię głupie 15x21.
Aha, lista naszych puszkowych oczekiwań jest dziwnie zbieżna. Ale 4k$ to chyba jednak trochę za niska cena za taką furę. Obawiam się, że może być ciut więcej, jednak przy obecnej cenie dolara to raczej niewielki problem 8)
Mnie obrazek z 1d mk III bardzo odpowiada; bawiłem się 1ds mk II i 1ds mk III i nie widzę (poza pełną klatką) jakiejś znaczącej przewagi w jakości pliku. Plik z 1ds mk II niespecjalnie różni się od tego z 5d (są tacy którzy twierdzą że jest gorszy).
Miałem 1d mk II i dla mnie to body nie nadaje się do pracy; gówniany meniarz, marny wyświetlacz i marne pliki.
Ja przykładowo nie widzę sensu płacenia dwukrotnie wyższej od mkII sumy za tę puszkę.
jak popracujesz 1d mk III, to zobaczysz, że warto dopłacić nawet 3x tyle.
Bla bla bla wszyscy sobie pokrzykujemy w tym wątku a i tak wiadomo, że nowa puszka będzie miała np lepszy AF i to większości użytkowników wystarczy, żeby przejść na nowszy model. To po co Canon ma dawać więcej? ;-)
Właściwie masz rację. Canon zrobi takie pseudo zmiany jak z 30D na 40D z których poza AFem to nic ciekawego nie wynika i już będzie sprzedaż :-)
Dla mnie różnica w pliku jpg między tymi puszkami jest niewielka. Lepsze iso, może menu (ja już mam opanowane z mkII). Sven, oczywistym jest, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale dla moich potrzeb mark II wystarcza. Zamiast dopłacić kolejne 4,5 koła do mkIII wolałbym kupić drugiego mkII. MKIII za 6 koła będzie kiedyś moim celem.
Kolekcjoner
22-07-2008, 11:48
(....)
ja? :-D
A widzisz to już jest Was dwóch :D.
(....)
/zdanie wyjęte z kontekstu ale myśle że odzwierciedla to co na ten temat myśli wielu /
Na pewno nie odzwierciedla tego co ja myślę na ten temat więc proszę jak cytujesz to z kontekstem 8).
A widzisz to już jest Was dwóch :D.
chciałem namówić Adama by zrezygnował z 35/1.4 itd na jego rzecz, byłoby nas trzech, ale mi się nie udało go przekonać, ciekawe dlaczego :mrgreen:
Kolekcjoner
22-07-2008, 12:57
chciałem namówić Adama by zrezygnował z 35/1.4 itd na jego rzecz, byłoby nas trzech, ale mi się nie udało go przekonać, ciekawe dlaczego :mrgreen:
Dziwne :lol:. Jeszcze z nim pogadam :mrgreen:.
michal_sokolowski
22-07-2008, 16:43
Sporo w tym racji :D A "doły" finansowe, czyli np ja, czekają i czekają. I się doczekają 5d po 2 tysiaki :D
coś nie chcą spadać te piątki...
dzisiaj w media markt chyba z 8 tys. chcieli..
8 000 zł za takie badziewie.
;-)
Toś mnie teraz zmartwił ;-)
;-)
eeee, ja dzis patrzylem wlasnie w MM to chcieli TYLKO 6500 czy 6800, w kazdym razie 6coś:) Normlanie promocja :)
Pozdr.
w moim lokalnym sklepie 5D jest do wziecia za 1560 EUR, a na marktplaats.nl (tubylczy Ebay) mozna juz znalezc w nizszych cenach, nawet kolo 1400 EUR.
eeee, ja dzis patrzylem wlasnie w MM to chcieli TYLKO 6500 czy 6800, w kazdym razie 6coś:) Normlanie promocja :)
Pozdr.
ano promocja. "Nie dla idiotów", tylko dla głębszych stopni upośledzenia: imbecyli i kretynów.
:arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Debilizm
8 000 zł za takie badziewie.
Jak za 8000 to znaczy że dobry bo drogi. Jak spadnie do 2000 to wiadomo że będzie robił kiepskie zdjęcia bo za taką kasę to tylko może być jakiś szajs.
jak popracujesz 1d mk III, to zobaczysz, że warto dopłacić nawet 3x tyle.
a ja zadam takie pytanko, czy to 3" z tylu 1D mkIII jest takie samo jak w 40D ? czy tam jest jednak cos lepszeego, ewentualnie moze innego ?
hrabia_vader
22-07-2008, 21:52
Nie demonizujmy. Z całym szacunkiem dla Corwina jego wypowiedź na Cb nie wstrząśnie światowym rynkiem aparatów cyfrowych. Po prostu kolejne przecieki w/s następcy stopują niektórych, ale o tym było. Jak ktoś nie musi, to pewnie nie kupi. Jak potrzebuje, to się oglądał nie będzie.
Stopują jednak tylko (w większości) ludzi zupełnie niezdecydowanych. Takim to wystarczy powiedzieć, że firma uduś wypuści puchę która zgładzi konkurencję (oczywiście po uprzednim wyssaniu tej informacji z dużego palca lewej nogi mojej zmarłej babci - świeć panie nad jej duszą) a już lecą do sklepół kupować "nowy, zajefajny system" bo stary nagle przestał robić zdjęcia i wogóle jest stary i śmierdzący. Ja wogóle nie przejmuję się przeciekami (owszem, miło poczytać, zwłaszcza te bardziej sprawdzone). Obecna cena piątki jest na tyle atrakcyjna, a plotki na tyle niepewne (jeśli chodzi o puchę w podobnym zakresie cenowym), że nie pozwalało mi to dłużej zwlekać z zakupem. Od miesiąca jestem wniebowzięty, moje szkła jakby kto koło żyletek nagle położył a dane wychodzące z matrycy znów zaczęły mi się podobać. :-)
marekk_ok
22-07-2008, 22:14
Stopują jednak tylko (w większości) ludzi zupełnie niezdecydowanych. Takim to wystarczy powiedzieć, że firma uduś wypuści puchę która zgładzi konkurencję (oczywiście po uprzednim wyssaniu tej informacji z dużego palca lewej nogi mojej zmarłej babci - świeć panie nad jej duszą) a już lecą do sklepół kupować "nowy, zajefajny system" bo stary nagle przestał robić zdjęcia i wogóle jest stary i śmierdzący.
Niekoniecznie tylko niezdecydowani czekaja. Sa tacy ktorzy oczekuja waznych dla nich kilku konkretnych poprawek np. AF.
Sa tez "kolekcjonerzy-hobbysci" dla ktorych stary juz nie robi dobrych fotek i beda mieli wielka radosc i szczecie ze dostana/kupia nowa puszke ktora moze robic lepsze fotki w ich mniemaniu - inna sprawa ze to nie musi byc prawda.:-) Poprawia sobie samopoczucie i dla nich to bedzie wielka radocha i wartosc tego wydatku.
Ja wogóle nie przejmuję się przeciekami (owszem, miło poczytać, zwłaszcza te bardziej sprawdzone). Obecna cena piątki jest na tyle atrakcyjna, a plotki na tyle niepewne (jeśli chodzi o puchę w podobnym zakresie cenowym), że nie pozwalało mi to dłużej zwlekać z zakupem. Od miesiąca jestem wniebowzięty, moje szkła jakby kto koło żyletek nagle położył a dane wychodzące z matrycy znów zaczęły mi się podobać. :-)
To jak w koncu jest - nie przejmujesz sie przeciekami ale milo je czytasz - te bardziej sprawdzone :confused: - a ktore sa bardziej sprawdzone - jak to weryfikujesz?
Nie obraz sie - ale mam wrazenie ze piszac tego posta chciales sie podbudowac ze dobrze zrobiles nie czekajac - w sumie to nic w tym zlego, ale zrozum tez innych ktorzy czekaja bo chca albo moga.
Ci co nie mogli/moga czekac kupuja 5D przed "modernizacja".
hrabia_vader
22-07-2008, 23:07
To jak w koncu jest - nie przejmujesz sie przeciekami ale milo je czytasz - te bardziej sprawdzone :confused: - a ktore sa bardziej sprawdzone - jak to weryfikujesz?
Mam swoje sposoby. ;-)
Nie obraz sie - ale mam wrazenie ze piszac tego posta chciales sie podbudowac ze dobrze zrobiles nie czekajac - w sumie to nic w tym zlego, ale zrozum tez innych ktorzy czekaja bo chca albo moga.
Ci co nie mogli/moga czekac kupuja 5D przed "modernizacja".
Mylisz się jednak. Nie mam ochoty się nijak podbudowywać bo naprawdę jestem zadowolony z tego co mam. Wybredny nie jestem, 5D daje mi dokładnie to, czego od niej oczekiwałem a co "straciłem" przechodząc kilka lat temu z analoga na 300D.
marekk_ok
23-07-2008, 00:09
Mylisz się jednak. Nie mam ochoty się nijak podbudowywać bo naprawdę jestem zadowolony z tego co mam. Wybredny nie jestem, 5D daje mi dokładnie to, czego od niej oczekiwałem a co "straciłem" przechodząc kilka lat temu z analoga na 300D.
OK, wlasnie o to chodzi aby spelniac swoje oczekiwania :-)
W tym mega wątku mowa jest o następcy 5D, ale przewinęło się też parę razy o nowych szkłach...
Ktoś coś słyszał ??? :-P o mniej lub bardziej kontrolowanych przeciekach tudzież plotkach :wink:
wyglada na to, ze wyciekl do sieci przedpremierowy wywiad Popular Photographer z oficjelem Canona na temat nowego 5D. wklejam ponizej. nie tlumacze, bo i czasu nie mam i sam wywiad robi najlepsze wrazenie jak sie samemu czyta :)
PP: Why is the 5DM2 so late coming to market?
Canon: It’s not late. It just seems that way because the original 5D shipped a year early.
PP: Will the 5DM2 have image stabilization built into the body like the latest Sony, Pentax, and Olympus cameras? With that, their stabilizers work with any lens that fits the body.
Canon: No. We build the stabilizer into the lens because it makes more sense there. With the stabilizer built into the lens, it works with any camera body that fits the lens.
PP: Are you improving the LCD screen to match Nikon’s high resolution LCDs?
Canon: Not only are we going to have a 3” LCD, we’re going to have two of them on each camera. This dual screen mode matches the way most photographers work on their computers at home. We’ve also taken a lesson from Nintendo and made one of the two screens touch sensitive. To make it even better, we’ve included games as well, so now you can play Sudoku on your camera.
PP: Will they be high resolution, like the Nikon LCD?
Canon: No. We have not found high resolution LCD’s to be very useful in the field. Instead, we are including a pair of red/blue 3D glasses and a special mode that makes the menu appears in 3D. We’re very excited about that.
PP: That sounds great. What other new features have you added?
Canon: One of the most popular features on our cameras is the Direct Print button. We’ve decided to apply our business machine knowledge to our cameras and take that up a notch. We will now include a Direct Fax button with the camera for people that want to quickly share images.
PP: What about having a Mirror Lockup button?
Canon: We’ve found that very few photographers in the real world care about Mirror Lockup. It’s just one of those things that people vent about on the Internet. We have removed Mirror Lockup from the custom function menu. For the zealot’s that feel that they really need it, they can send their camera in to a Canon Service center and we’ll lock up the mirror at no extra charge. We feel that it is important that we meet the needs of our professional photographers without overcomplicating the cameras for novice users.
PP: With the 1 series cameras, you support CF and SD cards. Nikon now supports dual CF cards in their top cameras. Will the new 5D support dual cards?
Canon: We’ve done even better than that. We now include a 7-in-1 card reader so you can use just about any type of memory that you want. Even better, if you use 4 or more memory cards at a time, you can set them up as a RAID 5 array for extra space and redundancy. We now support more memory standards than anyone on the market.
PP: What about file standards? Pentax can write RAW files in Adobe’s DNG format. Will Canon be offering that?
Canon: We are committed to open standards. In addition to our industry standard CR2 format, we support JPG. We also worked out a deal with Adobe and will now fully support PDF right out of the camera. Don’t be surprised if we integrate that with a Direct Email button in a firmware upgrade later this year.
PP: Will you be including any post production capability in the camera for people that want to process their RAW files without waiting until they get home to their computer?
Canon: Absolutely. We have included a new panorama mode that allows the users to crop the top and bottom of the picture before they print or fax it. We have also included a special HDR processing mode!
PP: So that will automatically combine several exposures to create a single image with a greater dynamic rnage?
Canon: Huh? No, not that kind of HDR. This mode will oversaturate the colors, apply extreme transitions between dark and light areas, and make the pictures look garish. That is what our research has shown people use HDR software for.
PP: Will the camera come with a built in portrait grip?
Canon: No, but there are two great innovations in that area. First, for the California and Massachusetts markets, we have a new “orientation” sensor to help wedding photographers adjust to changes in their market. Second, we’ve shaped the bottom of the camera like an Arca Swiss plate so that you can mount the camera directly to a tripod without a bracket.
PP: Will the 5D be weather sealed?
Canon: Absolutely! It won’t have the same weather seals as the 1 series, though. The 5D will be sealed against heat, cold, and even extremely windy weather. You’ll still need a 1 series to be sealed against rain.
PP: Will there be any improvements to the AF?
Canon: This is going to be our most exciting feature (aside from the Direct Fax button). We have improved the predictive autofocus and combined it with Live View. The 5DM2 will be the first camera with predictive Live View. With it, you can actually see what is most likely to happen just before it happens. No more wasted shots on missed goals. This feature is a sports shooters dream.
PP: Will you be releasing any new lenses?
Canon: It’s time for another wide angle zoom, so we’ll be releasing the 16-35mm Mark V this year. It’s a significant improvement over the Mark III and has a new filter ring diameter of 84mm.
PP: Will it be competitive with the Nikon 14-24mm?
Canon: Officially, yes. You'll notice, however, that we still use the Nikon on an adapter when we want really sharp ultra-wide shots.
PP: All that sounds great. With the ad campaign you’ve got planned with us, we’re sure to make the new 5D camera of the year. Thanks for talking with us.
watek zrodlowy: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28700752
********e! Autor tego tekstu ma niezłe poczucie humoru :)
yggdrassill
23-07-2008, 08:42
teraz juz wiem jakiej funkcji mi brakowalo w aparacie ;)
Direct Fax ;)
marekk_ok
23-07-2008, 08:48
Chyba jeszcze jest nadal "szlaban" w Canonie na informacje i facet tak sobie "opowiada".
Cytuję tylko najważniejsze
Summary:
+ Appears Nikon aimed at releasing the D700 ahead of the 5D MKII (which they did)
+ Canon don't think the D700 specs are a match for their new camera.
+ Canon execs vewy vewy happwy.
+ 430EX II will be released in Sep.
+ 5D will not stay on like some thought
+ There will not be a split line like many hoped for.
Reszta tu
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/669484/0
1. 5D is dead
2. 3D project is dead
3. D700 oj będzie bite, jeśli nowa puszka ma Digic IV to sprzedaje lampy, zbędny ciężar, wolę przypiąć gripa :mrgreen:
wyglada na to, ze wyciekl do sieci przedpremierowy wywiad...
Wygląda na to, że to ten wywiad to fikcja albo ten pan się nie zna.
Już pierwsze pytanie jest bez sensu. Po co stabilizacja w body skoro Canon nie
wycofuje jej z obiektywów, a wręcz przeciwnie, coraz więcej obiektywów ją posiada.
Już pierwsze pytanie jest bez sensu. Po co stabilizacja w body skoro Canon nie
wycofuje jej z obiektywów, a wręcz przeciwnie, coraz więcej obiektywów ją posiada.
To był... żart.
Jaki żart?!, ludzie małej wiary.
Będziemy mieli „two screens touch sensitive”, “7-in-1 card reader” i “Direct Fax button”. Canon nareszcie da nam wszystko, o czym, do tej pory nawet nie marzyliśmy :mrgreen:
Chyba jeszcze jest nadal "szlaban" w Canonie na informacje i facet tak sobie "opowiada".
(...)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: :roll:
Jak to dobrze ze juz prawie sierpien, wreszcie ten watek umrze ;)
ten wątek będzie nieśmiertelny
Jak to dobrze ze juz prawie sierpien, wreszcie ten watek umrze ;)
I to mnie najbardziej martwi .. co ja bede czytal na porannej "prasowce" .. :cry:
marekk_ok
23-07-2008, 09:53
Będziemy mieli „two screens touch sensitive”, “7-in-1 card reader” i “Direct Fax button”. Canon nareszcie da nam wszystko, o czym, do tej pory nawet nie marzyliśmy :mrgreen:
To fakt - nikt chyba o takiej funkcjonalności nawet nie marzył i nie śnił :lol:
Zapomniałeś o wymiennych, kolorowych obudowach, wbudowanym GPSie wraz z aplikacją zapisu pozycji robienia fotek w exifie (myślę że to zostanie złamane i będzie można bez problemu wczytać AutoMape :D ) oraz wizjerze na "2 oczy" - to taki fjuczer którym Canon ustanowi nowe trendy... ;)
(...)oraz wizjerze na "2 oczy" - to taki fjuczer którym Canon ustanowi nowe trendy... ;)
Jak dwa wizjery to i dwa obiektywy ;-) nową puszką będziemy robić zdjęcia stereoskopowe ;-)
To był... żart.
Czyli fikcja.
Pierwsze pytanie było nieporozumieniem więc dalej nieczytałem :mrgreen:
Kolekcjoner
23-07-2008, 13:23
Cytuję tylko najważniejsze
Reszta tu
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/669484/0
1. 5D is dead
2. 3D project is dead
3. D700 oj będzie bite, jeśli nowa puszka ma Digic IV to sprzedaje lampy, zbędny ciężar, wolę przypiąć gripa :mrgreen:
Nie jestem tylko pewien czy rzeczywiście strategia tych firm przewiduje takie wyścigi, bitwy??? Być może pewne zbierzości premier to by wyjaśniały ale z drugiej strony wielu kwestii nie da się poprawić z dnia na dzień. Także myślę że gość tak na prawdę chyba niewiele wie. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
Nie jestem tylko pewien czy rzeczywiście strategia tych firm przewiduje takie wyścigi, bitwy??? Być może pewne zbierzości premier to by wyjaśniały ale z drugiej strony wielu kwestii nie da się poprawić z dnia na dzień. Także myślę że gość tak na prawdę chyba niewiele wie. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
1. Jarek mówił o modelu - jak dla mnie wystarczy, ale jedźmy dalej - uwielbiam Slayera, siódemkę, najlepiej dalej i dalej na południe od nieba :mrgreen:
2. nikt jest z .au - po lekturze setek postów na różnych forach, imho au jest mocna w temacie domysłów, hint: skąd były pierwsze sample z 200/2 IS ;)
3. Prześledź sobie historię jego postów.
4. Co do z dnia na dzień - Corwin pisał, że problemem jest cmos, reszta to "pikuś". Oczywiście pikuś w znaczeniu - potrzebujemy 365 dni.
My tu sobie żartujemy ale prawdziwa zabawa sie zacznie jak sie okaże, że Canon postanowił rok 2008 "oblecieć" pokazaniem 1000D + obniżkami cen staroci. \
niby abstrakcja ale czy napewno;-). księgowi rządzą. tym bardziej że przez ostatnie "tłuste " lata mogli troszkę zatracić poczucie rzeczywistości co skrzętnie wykorzystuje Nikon własnie rozpychając sie po półkach zajmowanych przez Canona. na dzień dzisiejszy tak to własnie wygląda, jak sie na spokojnie przyjrzec
michal_sokolowski
23-07-2008, 13:59
tak piszecie i piszecie a nikt nie powiedział dokładnie ile ten nowy 5D będzie kosztował...
chyba za drogi nie może być, bo canon straci rynek ?
czy ten nowy canon to będzie konkurent dla nikona d3 ? chyba nie, bo od tego jest 1d mark III.... ale z drugiej strony 1d mark III nie ma pełnej klaty. cena oby (d3 i 1d mark III jest zbliżona).
jeśli nowy canon ma być konkurencją, to tylko dla nikona d700, czy tak ?
nikon d700 to 12 mln pikseli, 5 klatek na sekundę, pełna klata. cena 8200 zł na e-cyfrowe.pl
więc canon to będzie 16 mln pikseli, 5 klatek na sekundę, pełna klata. - cena to będzie od 8 do 9 tys. Inaczej Canon straci rynek....
Nowy aparat musi wypuścić szybko, bo lud emigruje do nikona..
czy nie tak ?
Porównywanie do startowej ceny Nikona jest błędem. jeśli wogóle 5DII sie pojawi to D700 bedzie juz po fali pierwszych dostaw (najdroższych jak to przy premierze) i także bedzie miał spore pole manewru , wiec za bardzo canon z ceną nie bedzie mógł poszaleć. powiedziałbym nawet że Nikon bedzie mogł wtedy (zima/wiosna) zawalczyć bronią Canona czyli dostosowywać cenę d700 do ew. cen Canona. bo i tak spory kawałek tortu Nikon ciachnie do czasu premiery mitycznego 5DII
wykorzystuje Nikon własnie rozpychając sie po półkach zajmowanych przez Canona.
Piszesz o półce weselnych (24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 200/2IS) czy o półce sportowych (ceny supertelasów, szczególnie na wtórnym rynku!) czy może o półce studyjnych (21 MPx) bo się zgubiłem.
tak piszecie i piszecie a nikt nie powiedział dokładnie ile ten nowy 5D będzie kosztował...
chyba za drogi nie może być, bo canon straci rynek ?
czy ten nowy canon to będzie konkurent dla nikona d3 ? chyba nie, bo od tego jest 1d mark III.... ale z drugiej strony 1d mark III nie ma pełnej klaty. cena oby (d3 i 1d mark III jest zbliżona).
jeśli nowy canon ma być konkurencją, to tylko dla nikona d700, czy tak ?
nikon d700 to 12 mln pikseli, 5 klatek na sekundę, pełna klata. cena 8200 zł na e-cyfrowe.pl
więc canon to będzie 16 mln pikseli, 5 klatek na sekundę, pełna klata. - cena to będzie od 8 do 9 tys. Inaczej Canon straci rynek....
Nowy aparat musi wypuścić szybko, bo lud emigruje do nikona..
czy nie tak ?
no tak. masowo.
o ile wiem Nikon zapowiedział już wkrótce odnowienie linii stałek. czyli pewnie jesienią bedą dostępne. zresztą ja mam na myśli raczej userów przesiadających sie z APS-C (niekoniecznie Nikona czy Canona) bo to własnie oni bedą wkrótce stanowili wiekszość kupujących nowe FF. oczywiście że dotychczasowi userzy spokojnie przeczekają burze. ale pozostali czekać wiecznie nie będą
wiec za bardzo canon z ceną nie bedzie mógł poszaleć
R U .....?
Garść historii:
2005, 5D -> 3300
2008, 5D -> 1800
a cenowe jaja się zaczną jako nowy model trafi do sklepów, także w sumie można powiedzieć, że 5D dopiero zacznie się sprzedawać.
No chyba, że ty chciałeś 5D po kosztach...
o ile wiem Nikon zapowiedział już wkrótce odnowienie linii stałek. czyli pewnie jesienią bedą dostępne
Wiesz bardzo chciałem kupić AF-S 24-70G na przełomie maja-czerwca. Cholera 30 dni czekania i... kupa na usanikon.com jest w ofercie, w usa sklepach ni ma...
Hogan pisał o paru f/1.4 stałkach, Yakim (FM) pisał o 85/2G i 50/1.4G - zapytaj się jakimi dwoma szkłami weselni mogą walnąć cały ten show, mała podpowiedź: 35L i 85L ...
ale pozostali czekać wiecznie nie będą
D700 już od paru dni jest w sprzedaży w europie więc jaki masz problem, odpal visę i nie czekaj... albo przestań $%^&
R U .....?
ja wogóle nie chcę 5D. nawet po kosztach. serio. argument cenowy jest tylko jednym z kilku elementów przemawiającym za kupnem. osobiście dla mnie niewystarczającym i nawet cena "po kosztach" czyli pewnie ok 4 K nie skłoni mnie do zakupu .
nowy canon ma być konkurencją, to tylko dla nikona d700, czy tak ?
I tak i nie :mrgreen:
ja wogóle nie chcę 5D. nawet po kosztach. serio. argument cenowy jest tylko jednym z kilku elementów przemawiającym za kupnem. osobiście dla mnie niewystarczającym i nawet cena "po kosztach" czyli pewnie ok 4 K nie skłoni mnie do zakupu .
Ok, ja pasuję.
I tak i nie :mrgreen:
Ok, ja pasuję.
OK. ja też ;-)
yggdrassill
23-07-2008, 14:27
R U .....?
Garść historii:
2005, 5D -> 3300
2008, 5D -> 1800
a cenowe jaja się zaczną jako nowy model trafi do sklepów, także w sumie można powiedzieć, że 5D dopiero zacznie się sprzedawać.
Wiesz bardzo chciałem kupić AF-S 24-70G na przełomie maja-czerwca. Cholera 30 dni czekania i... kupa na usanikon.com jest w ofercie, w usa sklepach ni ma...
Hogan pisał o paru f/1.4 stałkach, Yakim (FM) pisał o 85/2G i 50/1.4G - zapytaj się jakimi dwoma szkłami weselni mogą walnąć cały ten show, mała podpowiedź: 35L i 85L ...
D700 już od paru dni jest w sprzedaży w europie więc jaki masz problem, odpal visę i nie czekaj... albo przestań $%^&
hmm... te spadajace ceny piatek i duzy popyt na nie moze byc powodem braku na rynku (USA i nie tylko) 35L - tak sobie tylko kombinuje...
michal_sokolowski
23-07-2008, 14:30
tak się teraz bardziej zastanowiłem i doszedłem do wniosku, że ten nowy canon to musi kosztować mniej niż 8 - 9 tys.
Kto kupi nowego 5D jak będzie miał trochę więcej mln pikseli, trochę lepszy AF i trochę szybszy fps.. ? nikt. wszyscy kupią starego 5D.
Więc cena nowego 5D to będzie raczej 5 - 6 tys. zł. - i wtedy canon zgarnia dużą część rynku. A nikon ma problem. A stary 5d ? cena na koniec tego roku za starego 5 D to będzie około 3 tys. zł. Ja się cieszę.
hmm... te spadajace ceny piatek i duzy popyt na nie moze byc powodem braku na rynku (USA i nie tylko) 35L - tak sobie tylko kombinuje...
Pytasz czy zgadujesz :mrgreen:
To szkło generalnie jest trudno dostępne jak na szkło Canona. Jest na boardzie parę ogłoszeń typu coronado więc możesz uderzyć na PW
oskarkowy
23-07-2008, 14:31
Piszesz o półce weselnych (24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 200/2IS)
Nie wiem czy się śmiać, czy płakać patrząc w swoją torbę. Gdzie Ty na te śluby chodzisz, że ludziska takie sprzęciory mają?
tak się teraz bardziej zastanowiłem i doszedłem do wniosku, że ten nowy canon to musi kosztować mniej
Podobno embargo jest do 17 września, ale generalnie zgadzam się z tobą wszystko czego mi potrzeba to cena, ile % w wizjerze, AF micro adjustments, o IQ się nie martwię - będzie jak zawsze - najlepsza na rynku.
Exekutywa w Japonii się śmieje z D700 więc albo $2200 albo Digic IV czego wszystkim życzę.
yggdrassill
23-07-2008, 14:37
Pytasz czy zgadujesz :mrgreen:
To szkło generalnie jest trudno dostępne jak na szkło Canona. Jest na boardzie parę ogłoszeń typu coronado więc możesz uderzyć na PW
zgaduje ;)
juz pisalem do Coronado ;) nie ma w ofercie w sklepach w USA nie ma i u Coronado ;)
ale moze jakos kupie ;)
oskarkowy - a u Ciebie w torbie tak nie ma? ;)
Nie wiem czy się śmiać, czy płakać patrząc w swoją torbę. Gdzie Ty na te śluby chodzisz, że ludziska takie sprzęciory mają?
Na brata idę ha ha ha :mrgreen:
heh, no przyznam że 200/2IS to jeszcze na żadnym weselu nie widziałem ;-)
Wszystko przed wami :mrgreen: ;)
edit: właśnie zobaczyłem cenę w fotoit... viva 'la ZSRE... carramba.
yggdrassill
23-07-2008, 14:46
jak bede sie zenil to pozycze dwusetke i postawie w gablocie - bedziecie mogli wpasc zobaczyc ;)
jak bede sie zenil to pozycze dwusetke i postawie w gablocie - bedziecie mogli wpasc zobaczyc ;)
Tak na serio to Jacek i Barbara (kilka lat temu) sygnalizowała, że czeka na to szkło jak na sraczkę więc szukałbym po kościołach w Wawie.
edit: :sad: no niestety marketing Canona znowu daje znać o braku konkurencji, dostałem PM a my wszyscy - mimo wszystko - dostaniemy full wypas :mrgreen:
zgaduje ;)
juz pisalem do Coronado ;) nie ma w ofercie w sklepach w USA nie ma i u Coronado ;)
ale moze jakos kupie ;)
http://kamera-express.nl/index.php?page=subsubtypes&subsubtype=1920
???
niewykluczone, ze bede tam w sobote, moge potwierdzic, ze egzemplarz jest na stanie.
Piszesz o półce weselnych (24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 200/2IS)
Po prawdzie - liczyłem, że u Ciebie w torbie jest już nań miejsce... ;)
Tak na serio to Jacek i Barbara (kilka lat temu) sygnalizowała, że czeka na to szkło jak na sraczkę więc szukałbym po kościołach w Wawie.
A teraz "opędzają śluby" z 200/1.8? ;) Ja się oczywiście nie znam na ślubach, ale gdybym aż tak gastrycznie potrzebował 200/2 to czy nie nabyłbym go u Nikona z jakimś D3/D700 jako zapasowe body...?
A teraz "opędzają śluby" z 200/1.8? ;)
Nie wiem, nie interesuje mnie co, kto, z kim...
Ja się oczywiście nie znam na ślubach, ale gdybym aż tak gastrycznie potrzebował 200/2 to czy nie nabyłbym go u Nikona z jakimś D3/D700 jako zapasowe body...?
O, o, o dobrze kombinujesz, choć w słońcu Nikkor mocno ssie :sad:
Kolekcjoner
23-07-2008, 17:49
Porównywanie do startowej ceny Nikona jest błędem. jeśli wogóle 5DII sie pojawi to D700 bedzie juz po fali pierwszych dostaw (najdroższych jak to przy premierze) i także bedzie miał spore pole manewru , wiec za bardzo canon z ceną nie bedzie mógł poszaleć. powiedziałbym nawet że Nikon bedzie mogł wtedy (zima/wiosna) zawalczyć bronią Canona czyli dostosowywać cenę d700 do ew. cen Canona. bo i tak spory kawałek tortu Nikon ciachnie do czasu premiery mitycznego 5DII
Żadnego tortu nie ciachnie, bo na razie nie są w stanie zaspokoić własnego podwórka.
tak się teraz bardziej zastanowiłem i doszedłem do wniosku, że ten nowy canon to musi kosztować mniej niż 8 - 9 tys.
Kto kupi nowego 5D jak będzie miał trochę więcej mln pikseli, trochę lepszy AF i trochę szybszy fps.. ? nikt. wszyscy kupią starego 5D.
(....)
To nie jest takie proste przełożenie. Diabeł siedzi w szczegółach.
(....)
Exekutywa w Japonii się śmieje z D700 więc albo $2200 albo Digic IV czego wszystkim życzę.
Żebyśmy My tylko się nie śmiali później przez łzy. Oni później zresztą też :-o.
(....)
A teraz "opędzają śluby" z 200/1.8? ;) Ja się oczywiście nie znam na ślubach, ale gdybym aż tak gastrycznie potrzebował 200/2 to czy nie nabyłbym go u Nikona z jakimś D3/D700 jako zapasowe body...?
Szczególnie że nawet z body by chyba taniej wyszło :lol:.
Żebyśmy My tylko się nie śmiali później przez łzy. Oni później zresztą też :-o.
high-spec one model
Szczególnie że nawet z body by chyba taniej wyszło :lol:.
Niewiele się przekroczy budżet - D3 LNIB, 200/2VR LNIPokrowiec ;)
Trzeba jednak pamiętać, że już Canon spuścił z basa $500 jeśli chodzi o stałkę, co będzie za rok?
A o co chodzi z tym Digikiem IV? Że będzie z nim szybszy AF?
AF też, ale głównie chodzi o IQ
For instance, the white balance adjustment has been extended from 2800K – 12000K to a new range of 2000K – 15000K.
Nareszcie !!!!
The gain range has been increased from +18dB to a new high of +36dB, and the increments have been refined to 1/2dB in the 0db-18dB range.
2 EV noise advantage?
The color parameter options have increased their range of settings from +/-9 to a finer scale of +/-50.
16 bit?
http://www.camcorderinfo.com/content/Canon-Sticking-with-HDV-Unveils-XL-H1S-and-XL-H1A-34876.htm
Mimo wszystko Canon ssie bo HF11 ma (naaaareszcie) 24 Mbps@AVCHD... tylko :evil: and :twisted: w Japonii :very k***a evil:
http://www.camcorderinfo.com/content/Canon-Releases-Two-New-High-Def-Camcorders-in-Japan--HF11-and-HG21-35382.htm
hekselman
23-07-2008, 21:18
ale jaja... jest jeszcze jakiś równie burzliwy temat?!
Dorzucę swoje ...P I Ę Ć groszy :-)
Różnica pomiędzy starą "piątką" a r e s z t ą jest taka jak pomiedzy szybkim seksem a UDANYM seksem - ten szybki nie zawsze musi być udany :-))))
Co by "łeb ukręcić" dywagacjom - to porównanie podałem z punktu widzenia "starego dziada" co to seks zna raczej ze wspomnień :-)
Ale za to "piątkę" mam na codzień!
Nie wiem jak wyglądać będzie wymarzony następca - ale starej wiernej - nie oddam za nic. I tym co "w cropie" polecam pod uwagę.
FF POWER.
Sądząc po numerze, to będzie o 1/3 lepszy:mrgreen:
Z tego co pamiętam, każda nowa puszka w dniu premiery była circa w cenie umierającego poprzednika, a potem cena często jeszcze spadała, czego wszystkim życzę:mrgreen:
Kolekcjoner
23-07-2008, 22:04
Żeby się teraz tylko nie okazało, że rynek kamer jest dla nich ważniejszy niż dslr :roll:.
AF też, ale głównie chodzi o IQ
Znaczy się, że Canon aż tak mocno poprawia RAW-y...? No, no... ;)
Sądząc po numerze, to będzie o 1/3 lepszy:mrgreen:
Albo tylko o 1/4 - jeśliby patrzeć "z góry" ;)
Gdzieś tam pisali, że DIV ma w pojedynkę być szybszy od dwóch DIII, więc pewnie "miałby moce przerobowe" na lepsze AF.
KuchateK
24-07-2008, 00:12
O ile pamietam to Digic zajmuje sie tylko obrobka obrazu z matrycy. AF i reszte funkcji aparatu obsluguje oddzielny procesor. Szybkostrzelne jedynki od mk2 maja dodatkowo oddzielny proc tylko dla AF'u a mk3 ma dwa Digic'e, co daje lacznie cztery rozne uklady.
Jak zle zapamietalem to mnie poprawcie ;)
O ile pamietam to Digic zajmuje sie tylko obrobka obrazu z matrycy. AF i reszte funkcji aparatu obsluguje oddzielny procesor. Szybkostrzelne jedynki od mk2 maja dodatkowo oddzielny proc tylko dla AF'u a mk3 ma dwa Digic'e, co daje lacznie cztery rozne uklady.
Jak zle zapamietalem to mnie poprawcie ;)
Fakt, nie ma co poprawiać ! ;) - piszą "czarno na białym", że: "As with the EOS-1D Mark II N, two separate CPU processors are used, one for AF processing (including lens driving) and one for the camera. To attain 10 fps with AI Servo AF, the AF CPU and camera CPU are both the latest microcomputers (AF CPU: 48 MHz, 32-bit RISC; Camera CPU: 40 MHz, 32-bit RISC). The computing speed is 3 times faster than the 1D Mark II N's CPUs."
Tym bardziej więc nie wiem, co ma DIV do IQ?
KuchateK
24-07-2008, 01:20
"Camera CPU" zajmuje sie tylko guzikami, menu, lcd, podaje ustawienia digicowi i pewnie jeszcze cos. Ale dane z matrycy obrabia Digic i to on jest odpowiedzialny za jakosc obrazu.
VanMurder
24-07-2008, 06:31
Do pięknych ujęć będę miał piątkę, do pracy jedynkę.
i węża w kieszeni jak zawsze ;)
Ha, ha, ha? Bo nie zrozumiałem...
>20MPix* + 5Fps** + 16Bit***? lub dowolna ich kobinacja bedaca wypadkowa mocy DIV i widzimisie marketingu/ksiegowych canona ;-)
* - jesli ktos jest wstanie odroznic na odbitce roznice miedzy 12 vs >20Mpix
** - jesli ilosc FPS wplynie jakos na jakosc jego zdjecia, choc to mocno naciagany argument ;-)
*** - jesli ktos jest w stanie odroznic 14 od 16 bit processing
>20MPix* + 5Fps** + 16Bit***? lub dowolna ich kobinacja bedaca wypadkowa mocy DIV i widzimisie marketingu/ksiegowych canona ;-)
** - jesli ilosc FPS wplynie jakos na jakosc jego zdjecia, choc to mocno naciagany argument ;-)
ad* - kto dziś ogląda zdjęcia na odbitkach?! Mamy XXI wiek, teraz się ogląda mocno powiększone cropy.
ad** - oczywiście, że wpływa. Niedawno mieliśmy OT (niestety przeniesiony:? ) z przykładowymi zdjeciami bezdyskusyjnie udowadniający, że przy 3kl/s zdjęcia ślubne wyglądają, delikatnie mówiąc, nieciekawie. 5kl/s powinno znacząco poprawić jakość zdjęć.
ad*** - no baaa
Spokojnie.
high speed hdr jest calkiem fajny
A to to dopiero się okaże.
oskarkowy
24-07-2008, 10:36
ad** - oczywiście, że wpływa. Niedawno mieliśmy OT (niestety przeniesiony:? ) z przykładowymi zdjeciami bezdyskusyjnie udowadniający, że przy 3kl/s zdjęcia ślubne wyglądają, delikatnie mówiąc, nieciekawie. 5kl/s powinno znacząco poprawić jakość zdjęć.
Ty na poważnie? Bo chyba emotka zabrakło...
Gdzie ta dyskusja?
Eny kłestczionff ? ;-) (czyt. CBDU ;-) )
Gdzie ta dyskusja?Jakieś 4-5 stron wcześniej :-)
Gdzie ta dyskusja?
No baa :mrgreen:
A dyskusja jest tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=36324
no jak zrobisz 10x15 to nie zobaczysz :) ale to akurat jest ogolnie prawda juz od 2Mpix wzwyz :)
natomiast 20Mpix to jeszcze daleko do granic rozdzielczosci optycznej przyzwoitych (i nie pisze tu nawet "dobrych") optycznie lensow. z tego mozna 45x30 drukowac do ogladania z nosem w odbitce. i mucha nie siada
dla mnie to tez mocno naciagany argument. a ten o zasadnosci HDR jeszcze bardziej, bo chcialbym zobaczyc kogos sensownego, kto robi HDR-y ze zdjec na tak krotkich czasach ekspozycji, zeby ta ilosc fps miala znaczenie.
a tu bym sie wstrzymal z opinia zanim nie zobacze. jesli z tego ma wyniknac lepsza gladkosc tonalna w cieniach, to ja bardzo poprosze. a na pewno zdecydowanie poprosze te 16 bit jesli pozwoli to zachowac piekna plynnosc tonalna przy mocnym nasycaniu kolorow. bo 12 bit czasem nie wyciaga, a juz szczegolnie przy niebieskim kanale :(
Wlaśnie, te 16 bit byloby ciekawe do wyciągania detali z cienia. Tym jaśniejszym bitom jest wszystko jedno, czy za nimi jest 6 czy 10 ciemniejszych, ale te ciemne mają z tym problem, w końcu ostatni rozróżnia tylko 2 poziomy :) Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale jeśli zakres tonalny jest, powiedzmy 10 bitów, to przy 12 ostatnie EV ma tylko 8 poziomów, przy 14 - 32 poziomy, a przy 16 - 128. To już może być widoczna różnica przy wyciąganiu cieni lub podbijaniu ISO w RAW-ie.