Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
16
17
noszę i robię cały czas w brylach, kadr widzę cały.Czasem tylko jak slonce z boku zaświeci to mimo że mam powłoki antyreflex, przeszkadza. Mam też dwie pary jedne z szybkim fotochromem, drugie białe.Fotochrom nie przeszkadza -czego sie bałem przy wejsciach, ze słonca do ciemnych pomieszczeń i białe w plecaku jako backup..;) Wadę mam -3Dp ale chyba ciężko by było przy nagłej stracie okularków dalej focić..;)
Czyli uzywasz matowke do recznego ostrzenia, bez wizjera? Tak?
Czy fotografujesz w ten sposob sluby, czy cos innego?
Patent jest - zakładka w menu "C.Fn IV: Operation / Others" poz. IV-1.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5Dmarkii/page13.asp
Reszta w instrukcji ;)8).
Dzięki, wczoraj zmęczony tego nie napisałem, ale o jakichś możliwościach na tej zakładce pamiętałem, tyle, że swego czasu przy czytaniu instrukcji nie wyglądało to dla mnie jasno, co przy którym ustawieniu jak działa, a wolę przeczytać czyjś klarowny opis niż zdawać się na swoją intuicję. Ale jak się nie ma co się lubi...
Jest to opisane w polskiej instrukcji na stronie 182, by ktoś chętny do sprawdzenia nie musiał się kopać.
Więc pokrótce opis moich dzisiejszych testów (zakładka C.Fn IV: Operowanie/Inne, punkt 1 - Spust migawki/Przycisk AF-ON) :
(Uwaga: tryb ustawiania ostrości miałem na AI Serwo)
0. (opcja fabryczna) AF-ON uruchamia niezależnie od przycisku spustowego ustawienie ostrości, * blokuje na chwilę parametry ekspozycji, ale nie ustawianie ostrości, po włączeniu * przytrzymywanie spustu do połowy podtrzymuje blokadę ekspozycji, ale autofokus ustawiany jest bez przerwy.
1. Przycisk spustowy działa jak poprzednio, * jak poprzednio, natomiast AF-ON nie ustawia ostrości, ale jego naciśnięcie i przytrzymywanie WYŁĄCZA ustawianie ostrości przyciskiem spustowym.
2. Przycisk spustowy ma WYŁĄCZONE ustawianie ostrości. Ostrość ustawia się teraz tylko przez naciskanie AF-ON. Można użyć rzecz jasna obu naraz, czyli zrobić zdjęcie w trakcie działania autofokusa. * działa jak poprzednio.
3. Przycisk spustowy ma WYŁĄCZONE ustawianie ostrości. Ostrość ustawia się teraz tylko przez naciskanie AF-ON. Przycisk spustowy przejmuje funkcję przycisku *, tzn. jego naciśnięcie do połowy blokuje parametry ekspozycji.
AF-ON ustala zarówno wartości fokusa jak i ekspozycji, przy czym ustawienie ekspozycji i tak wybierane jest na koniec naciśnięciem spustu.
4. Jak w punkcie 0, tylko teraz AF-ON zwyczajnie nie działa.
Rzeczywiście opcje 1, 2 i 3 dają efekt, o jaki mi chodziło, a najciekawiej dla mnie wygląda opcja 3.
Pozdrawiam
rsaw
czy może mi ktoś wytłumaczyć skąd (wciąż) tak wysoka cena 5dII ??
na wejściu (wiadomo że cena jest wygurowana w kosmos), - jak EURO poszło do góry cena też poszybowała, tymczasem euro spada, coraz dalej od premiery, a cena wciąż niebotycznie wysoka !!
jak sądzicie - jak będzie wyglądała cena przy obecnym kursie euro i $ za miesiąc/dwa ?
na wejściu (wiadomo że cena jest wygurowana w kosmos), - jak EURO poszło do góry cena też poszybowała, tymczasem euro spada, coraz dalej od premiery, a cena wciąż niebotycznie wysoka !!
jak sądzicie - jak będzie wyglądała cena przy obecnym kursie euro i $ za miesiąc/dwa ?
Pewnie za szybko to nie spadnie. Ja od listopada czekałem na jakis spadek ceny i już mi się to znudziło, kupiłem i przestałem sie stresować. Mogłem czekać jeszcze długo bo na zdjęciach nie zarabiam więc i mniejsze ciśnienie było. Ale jest puszeczka juz w domku i dobrze mi z nią. Fajowa pucha!!!
Puszka już właściwie zaczęła tanieć ale szkła cały czas stoją wysoko.
Czyli uzywasz matowke do recznego ostrzenia, bez wizjera? Tak?
Czy fotografujesz w ten sposob sluby, czy cos innego?jajka se tak fotografuje,
pisanki znaczy się... na święta... coś innego czyli...:mrgreen:
Puszka już właściwie zaczęła tanieć ale szkła cały czas stoją wysoko.
No, cena troszkę drgnęła, ale nie wiadomo czy dlatego że tanieje sama pucha, czy dlatego, że jest już dużo ofert i puszka stała się po prostu dostępna (większa konkurencja wśród sprzedających), bo jeszcze jakiś czas temu trzeba było się na nią zapisywać. W sumie na jedno wychodzi.
Moim zdaniem cena będzie się utrzymywać przez dłuższy czas na istniejącym poziomie i tanieć raczej będzie bardzo wolno. Dużo zależy od kursu złotego do euro, bo tam przecież jest źródełko wszelkiej maści tipów. Także czy warto czekać kilka miesięcy żeby zaoszczędzić 200-300 zł - każdy musi sobie sam odpowiedzieć na to pytanie.
U jednego z polskich dystrybutorów pojawił się "drugi" 5DmkII.
Teraz są dwie pozycje 5DmkII o różnych P/N i cenach.
Czy wiecie coś na ten temat ?
Pozdrawiam
Ten drozszy jest na fakture ;)
Pozdrawiam
Tak czytam Wasze posty i smiac mi sie chce. Jest duze zainteresowanie tym aparatem i to logiczne, ze cena idzie w gore. Zamiast dociekac, analizowac cene i doszukiwac sie teorii spiskowych juz dawno byscie sobie ten aparat kupili. No chyba, ze go nie potrzebujecie i marudzicie dla samego marudzenia... IMHO szkoda na to czasu.
No chyba, ze go nie potrzebujecie i marudzicie dla samego marudzenia... IMHO szkoda na to czasu.
To sie nazywa price shopping ;)
Prosba o sprawdzenie jak ustawic potwierdzanie ostrosci w trybie Live View jednym przyciskiem,najlepiej spustem razem z wyzwoleniem. Nie moge tego zmienic i u mnie jest najpierw ostrosc przyciskiem AF ON i dopiero spustem...Nie mam pod reka instrukcji i nie moge dojsc.pzdr
jarekb17
10-04-2009, 19:10
Z tego co pamiętam to tylko tym przyciskiem ustawia sie ostrość w Live View w C50D, spust nie aktywuje af-a w tym trybie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ostrość w Live View w C50D.
Upss...chyba zmęczenie :)...nie ten Canon, sorki
Z tego co pamiętam to tylko tym przyciskiem ustawia sie ostrość w Live View w C50D, spust nie aktywuje af-a w tym trybie.
Nie mylisz sie, w 5D II rowniez AF-ON tylko.
Przynajmniej ja nie znalazlem, a sporo czytalem.
To nieladnie, bo mi sie kiepsko pstryka z workiem ewa-marine macajac najpierw af-on i dobijajac spustem...dzieki za potwierdzenie.
Dobrze ze ma mam jeszcze wlasciwa obudowe sea&sea ;)
Dobrze ze ma mam jeszcze wlasciwa obudowe sea&sea ;)
Przyszlo mi cos do glowy. Nigdy nie robilem zdjec pod woda - mozna tam uzywac zdalnego wyzwalania? Jakis pilot radiowy zabezpieczony przed zamoknieciem? Jesli to bezsens - to sorki, taki pomysl mi tylko przyszedl do glowy.
;) pomysl tworczy, wystarczy zainwestowac w kondona i heya...tylko nie moge zbatozyc mojego pilota z "laserowa podczerwienia" do wyzwalania w LV...a jednak do kadrowania potrzebuje tego podgladu...ludzilem sie ze cos przoczylem w C.Fn...
caleodao
10-04-2009, 22:04
Nie wiem czy było, ale tak się zastanawiam czy do zapisu filmu potrzebne są karty ze wsparciem UDMA, i jeśli nie to na czym polega różnica między zapisem?
do zapisu filmu
Lepiej tu zapytaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=41053
Nie wiem czy było, ale tak się zastanawiam czy do zapisu filmu potrzebne są karty ze wsparciem UDMA, i jeśli nie to na czym polega różnica między zapisem?
W instrukcji jest napisane, że karty muszą mieś min. 8 mega transferu. W praktyce jak założyłem SanDiska Ultra II to nagrywały się tylko kilku sekundowe filmiki, jak wsadziłem III-kę to filmy nagrywają się normalnie.
Na kartach UDMA można zapisywać JPGi w serii bez ograniczenia ilości w serii aż do zapełnienia całej karty.
Gdzies byl tu link do testow kart i UDMA pozwala wyciskac wszystko w serii rawow itd.do filmu bez znaczenia.
A czy komus udalo sie przestawic funkcjonalnosc pokretel (nie tylko kierunek krecenia,to jest w C.Fn.) w sposob taki ze w trybie M dialem na plecach krecimy przyslona, w priorytecie Av przyslona wedruje na gorne pokretlo, mnie by o niebo bardziej pasowalo wygodniejsze pod kciuka to na plecach...zreszta zawsze latwiej mi niechcacy przestawia sie wlasnie gorne pokretlo jak nie trzeba...
W sumie tyle ustawien mozna profilowac,to czemu nie to?
Wiem,pewnie powiecie ze to nie Nikon ;)
Kolejny firmware - opozniony ..? http://www.canonrumors.com/2009/04/5d-mark-ii-firmware-2/#comments
Mam pytanie do użytkowników LR lub ACR w najnowszym CS4 i nowej 5-ki. Dlaczego do niektórych rawów można zastosować wszystkie profile np. ACR 4.4, ACR 3.3, Adobe Standard i profile aparatu (standard, krajobraz, faithful itp.), a do innych tylko Adobe Standard i profile aparatu ale juz bez ACR 4.4 i ACR 3.3?
Innymi słowy możliwość zastosowania profilu ACR 4.4. i 3.3. pojawia się tylko dla niektórych RAWów. O co tu chodzi, może ktoś wie?
il Dottore
15-04-2009, 00:54
najbardziej mnie rozwala tekst z optycznego -
"Choć wyraźnie trzeba zaznaczyć, że jeśli komuś zależy na sporym przycinaniu kadru, wyższe rozdzielczości na najniższych czułościach, w sensie wyników wyrażonych w lpmm, zaoferuje nam choćby Canon EOS 50D, Nikony D300 i D90, Sony A700 czy też wszystkie lustrzanki Olympusa. "
A czemu Cię tak rozwala? Czyż nie piszą tu prawdy?
W ostatnim numerze Amateur Photographer (11 kwietnia 2009): zamiast modlić się na kolanach do ikon fotografii cyfrowej, po prostu zrobili test. Rzeczywiście jest w tym coś z ducha Top Gear ;) ale wyniki dają do myślenia...Porównano FF czyli Nikona D3, APS-C w "osobie" Nikona D300 oraz 4/3 - Panas Lumix DMC G-1.
Konkluzja z testu: Panas G-1 ma najmniejsze pixele: 4,3µm, D300 5,49µm a D3 8,45µm. Wykonano zdjęcie tego zamego motywu na tej samej przysłonie i każdy mógł zobaczyć że fota z Panasa jest najostrzejsza. Oczywiście skracam i trywializuję. Podsumowano to tak, że w idealnych warunkach np. w studyjnym oświetleniu czy w jasnym słońcu na zewnątrz więcej szczegółów da nam matryca z drobniejszymi pixelami. Kwestii obiektywów nie dyskutowano.
Jeśli jednak warunki oświetleniowe przestają być idealne, większe matryce (w sensie powierzchni a nie ilości pixeli) po prostu mniej szumią, i już praktycznie od ISO 400 w górę pokazują jasno, kto tu rządzi. Zamiast kolorowej kaszy mamy niemal wciąż ten sam obrazek. Niemal bo mikrodetale też znikają - w każdym razie kaszy na powiększeniach nie widać. :D
porównanie canona do olympusa to jak mercedesa do malucha
Ja proszę! Akurat męczę się z W211 i to jest bardzo złe porównanie - Mercedes to po prostu ostatnie g***. 20 lat temu można było tak mówić, dziś... nie wiem... Może Lexus? :)
A Olympusowi łaskawie daj spokój. Jak udowodnił test Amateur Photographer - możesz z matrycy Four Thirds liczyć na bardziej szczegółowy obraz w dobrym świetle. Mi Olympus pasuje, że tak powiem, filozoficznie. Lubię ich za to konsekwentne brnięcie pod prąd. I gdy zaimplementują chłodzenie matryc ciekłym azotem :D to chętnie kupię coś od nich, bo optyka wielce zacna a i aparaty fajne. Do tego małe to i lekkie. Póki co, jako że działam głównie w bardzo złych warunkach oświetleniowych to Olympus nie ma dla mnie nic do zaproponowania. Poza tym nie będę kupował osobnego zestawu na dobre światło a osobnego na gorsze... Paranoja ma swoje granice. :)
Ale... nigdy nie mów nigdy!
AF w 5DmkII którego testowałem trafiał w 100%
Mój również trafia bez problemów. Akurat mało mnie to obchodzi, bo mógłbym się obyć w ogóle bez AF przy moim stylu robienia zdjęć, ale... trafia. :)
Oczywiste jest, że Optyczni testowali zepsuty egzemplarz. Zachodzi więc pytanie, po co w takim razie w ogóle opublikowali ten test? Przecież to nie są idioci. Dalej nie wiesz o co chodzi?
Ale w tym zdaniu, które byłeś łaskaw skrytykować, to akurat mieli rację.
Pozdrawiam.
Olympus ma przelicznik ogniskowej x2 więc dla mnie jest to zabawka ,a nie aparat.
"Optyczni" mogli porównać canona z "panasem" ,a nie z nikonem (nikon w detalu też kiepsko wypada przy canonie)
oskarkowy
15-04-2009, 11:12
Olympus ma przelicznik ogniskowej x2 więc dla mnie jest to zabawka ,a nie aparat.
A ja raz w życiu nabrałem szacunku do tego aparatu. Jak zobaczyłem, co można uzyskać z obiektywu 8-cośtam (chyba 16). Było prosto, ostro w rogach i nie winietowało. U nas tak nie zrobisz.
No dobra, jeszcze raz mi się podobało, jak widziałem wystawę Wantucha, robioną właśnie jakimś Olkiem. Co prawda większość efektu zrobiło pewnie StudioQba, ale z g.. bata się podobno nie uplecie.
Podsumowano to tak, że w idealnych warunkach np. w studyjnym oświetleniu czy w jasnym słońcu na zewnątrz więcej szczegółów da nam matryca z drobniejszymi pixelami. Kwestii obiektywów nie dyskutowano.
Dlaczego tak ma byc? Ja sadze ze jest dokladnie odwrotnie, szczegolnie ze male matryce olympusa maja silne filtry AA ktore zabijaja ostrosc.
Olympus ma bardzo agresywne wyostrzanie w sofcie.
il Dottore
15-04-2009, 12:47
Dlaczego tak ma byc? Ja sadze ze jest dokladnie odwrotnie, szczegolnie ze male matryce olympusa maja silne filtry AA ktore zabijaja ostrosc.
Olympus ma bardzo agresywne wyostrzanie w sofcie.
Nie wiem dlaczego tak ma być, nie jestem optykiem a z fizyki miałem ledwo trójczynę... ;)
Zajrzyj do AP (jeśli jesteś w PL to może w Empiku mają?) i porównaj sample po prostu. Ufam, że redaktor techniczny AP (pismo ma jeszcze przedwojenną tradycję) ma "jakieś" pojęcie o optyce i wie o czym mówi. Gdybym wiedział lepiej, to bym kupił sobie piwo a nie gazetę - szkoda kasy na szmatławce, nie?
Aha - to już nie jest najnowszy numer AP. :) Już można kupić numer z... 18 kwietnia! Także prawa fizyki ( w tym teoria względności) zdają się redaktorów tego pisma specjalnie nie krępować... :D
Olympus może i agresywnie wyostrza w sofcie (nie mam o tym pojęcia), ale testowano Panasa Micro 4/3 a nie Olka.
Dlaczego? Przecież obiektywy Zuiko masz dostępne na rynku od 7mm czyli x2 to jest całkiem nieźle na szerokim kącie. :) Oczywiście - nie oszukujmy się - dużo łatwiej jest zrobić przyzwoitą (i stosunkowo kompaktową) optykę dla malutkiej matrycy 4/3 niz dla FF. I tu szacunek dla producentów ostrych szkieł pod pełną klatkę. To jest niewątpliwy wyczyn.
Problemem Four Thirds jest coś innego. Głębia ostrości. Na FF jest ona dużo płytsza i świadomy fotograf otrzymuje w ten sposób kolejne narzędzie zwiększające jego kreatywność. Szkła 4/3 i Micro 4/3 mają głębię ostrości porównywalną do przymknięcia szkła FF o 2 działki przysłony. Redaktor techniczny fotografował tarczę zegarka pod kątem trzema aparatami wspomnianymi w poprzednim poście na tej samej przysłonie i na Micro 4/3 prawie cała tarcza była już ostra. To taki efekt trochę z kompaktu... ;)
Żeby nie było za dużo OT to w 5DMkII wielkość pixela wynosi 6,4µm zaś w starej Piatce 8,2µm.
Czyzby swiatlo w tunelu (firmware): http://www.canonrumors.com/2009/04/5d-mark-ii-firmware-update-in-the-wild/#comments
a ja zamiast tych wróżbiarskich tematów mam konkretne pytanie - czy porównywał ktoś szybkość opróżniania bufora czyli zapisywania z bufora na kartę - pomiędzy dosyć szybkimi sandiskami np. extreme III 30mb/s, a tymi najnowszymi sandiskami czy lexarami o transferze 45mb/s - robiłem ostatnio u kolegi na chrzcinach i przy serii RAWów bufor zapychał się dosyć szybko (co nie dziwne bo wchodzi do bufora chyba 13) ale potem b. długo trwa zrzucanie na kartę - czy ktoś praktycznie miał okazję porównać szybkość zrzucania na kartę - teoretyczne dywagacje mnie nie interesują bo to sobie sam potrafię wymyślić i policzyć..
Zazwyczaj 10% szybciej zapisuje na tych nowszych kartach
sebcio80
15-04-2009, 20:23
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page14.asp - wedlug tego zrzut z bufora na karte na Lextarach UDMA trwa 2,5 raza szybciej niz na Sandiskach III, na IV z UDMA pownno byc podobnie szybko
Czyzby swiatlo w tunelu (firmware): http://www.canonrumors.com/2009/04/5d-mark-ii-firmware-update-in-the-wild/#comments
Założę się o 85L że nie będzie firmware do 5D2 dającego manual w filmach. ktoś przyjmuje? :-)
vivacolor
15-04-2009, 20:59
Posiadam karty Sandisk Extreem III, oraz IV i Lexar UDMA 300x.
Napewno zrzut z bufora na kartę twra krócej, ale nie niesądzę żeby było to ponad dwukrotnie szybciej.
Sprawdził już ktoś te zamienniki baterii lp-e6 ? Nie mogę się dokopać nigdzie.
szarlatan
15-04-2009, 22:25
Założę się o 85L że nie będzie firmware do 5D2 dającego manual w filmach. ktoś przyjmuje? :-)
...nawet pirackiego? :) DHL, UPS? (;
Poczekajmy aż się chińczykom gwarancje pokończą.
Stawiam rozebranego heliosa 50/2 44 na azjatyckich piratów
Panowie:
chcę na dniach zakupić 5dII - na firmę
- księgowa powiedziała mi, że jeżeli wartość zakupu przekroczy 3500 netto wtedy będzie się to zaliczało do środków trwałych i "koszty" (ich odliczanie) będą rozłożone na długi okres...
tymczasem w sklepie foto gdzie "macałem" piątkę powiedziano mi że teraz ze środkami trwałymi jest inaczej:
- że są dopiero powyżej ok. 10tys Euro, chyba że są to samochody (nawet za 3 tys) lub jeżeli gwarancja jest dłuższa niż rok.
Koleś powiedział że na aparat jest roczna gwarancja i całą kwotę )powiedzmy 9,5 tys.) można wliczyć sobie w koszty - jednorazowo !!
Myślę że większość z Was brała ten sprzęcik na firmę i pewnie przerabialiście tą kwestię
- jak sytuacja z tymi "kosztami" wygląda na prawdę ???
Panowie:
chcę na dniach zakupić 5dII - na firmę
- księgowa powiedziała mi, że jeżeli wartość zakupu przekroczy 3500 netto wtedy będzie się to zaliczało do środków trwałych i "koszty" (ich odliczanie) będą rozłożone na długi okres...
tymczasem w sklepie foto gdzie "macałem" piątkę powiedziano mi że teraz ze środkami trwałymi jest inaczej:
- że są dopiero powyżej ok. 10tys Euro, chyba że są to samochody (nawet za 3 tys) lub jeżeli gwarancja jest dłuższa niż rok.
Koleś powiedział że na aparat jest roczna gwarancja i całą kwotę )powiedzmy 9,5 tys.) można wliczyć sobie w koszty - jednorazowo !!
Myślę że większość z Was brała ten sprzęcik na firmę i pewnie przerabialiście tą kwestię
- jak sytuacja z tymi "kosztami" wygląda na prawdę ???
Lepiej zmien ksiegowa bo nie jest obeznana z aktualnymi przepisami. Mozesz spokojnie wrzucic na raz calosc w koszty.
Lepiej zmien ksiegowa bo nie jest obeznana z aktualnymi przepisami. Mozesz spokojnie wrzucic na raz calosc w koszty.
to nie takie proste. Księgową bym zostawił, bo ma poniekąd rację. Można wrzucić to jako jednorazowy koszt, ale trzeba napisać pismo do US z prośbą o takie zakwalifikowanie zakupu, ale oni MAJĄ PRAWO ODMÓWIĆ (choć mi się to nie zdarzyło :-D )
Przepis o granicznej kwocie 3.500, będącej podstawą jednorazowego odliczenia, jest nadal jak najbardziej obowiązujący.
to nie takie proste. Księgową bym zostawił, bo ma poniekąd rację. Można wrzucić to jako jednorazowy koszt, ale trzeba napisać pismo do US z prośbą o takie zakwalifikowanie zakupu, ale oni MAJĄ PRAWO ODMÓWIĆ (choć mi się to nie zdarzyło :-D )
Przepis o granicznej kwocie 3.500, będącej podstawą jednorazowego odliczenia, jest nadal jak najbardziej obowiązujący.
Nie masz racji:
http://www.vat.pl/50000_euro_rocznie_srodki_trwale_2970.php
W tym roku limit wynosi 100000 euro.
Narzekającym na AF w 5D/5D MkII polecam wątek "u konkurencji" http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95329
U sąsiada trawa jest zawsze bardziej żółta... ;-)
Nie masz racji:
http://www.vat.pl/50000_euro_rocznie_srodki_trwale_2970.php
W tym roku limit wynosi 100000 euro.
częściowo nie mam racji, fakt :oops:
ta możliwość odliczenia dotyczy tylko MAŁYCH podatników,
niemniej, jak pisałem, trzeba napisać pismo do US o takiej formie amortyzacji.
Podwyższona kwota do 100 000 wchodzi w życie z dniem dzisiejszym (ze skutkiem wstecznym - od 1 stycznia 2009)
Narzekającym na AF w 5D/5D MkII polecam wątek "u konkurencji" http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95329
O af d700 i 50tkach nikona pisalem juz jakies 6 mcy temu dokladnie w tym tonie co w w/w watku. Nikt nei dowierzal. Wlasnie af Nikona nie przekonawszy mnie spowodowal ze zostalem w canonie...
O af d700 i 50tkach nikona pisalem juz jakies 6 mcy temu dokladnie w tym tonie co w w/w watku. Nikt nei dowierzal. Wlasnie af Nikona nie przekonawszy mnie spowodowal ze zostalem w canonie...
Trampek, ja czytalem i wierzylem ;-)
http://www.optyczne.pl/1793-nowo%C5%9B%C4%87-Nagrody_TIPA_2009.html
D700 nie dostal zadnych nagrod a 5dmk2 i owszem :)
Czyli kolejna piątka nagrodzona :-D. Chyba będą znowu naklejkę przylepiać na pudełko, bo na pudełku poprzedniej piątki takowa była.
Sprawdził już ktoś te zamienniki baterii lp-e6 ? Nie mogę się dokopać nigdzie.
Ja dowiedziałem się (co prawda od sprzedawcy), że można je używać razem z oryginałem. Ciekawe jak wówczas zachowuje się wskaźnik zużycia akumulatorów z informacją o stanie akumulatora oryginalnego i bez takiej informacji od zamiennika?
Ja dowiedziałem się (co prawda od sprzedawcy), że można je używać razem z oryginałem. Ciekawe jak wówczas zachowuje się wskaźnik zużycia akumulatorów z informacją o stanie akumulatora oryginalnego i bez takiej informacji od zamiennika?
W zasadzie to wszystko jedno , zamiast jednej oryginalnej masz 3 zamienniki + jedna oryginalna = bardzo dużo zdjęć. Tylko jak wytrzymałe są te zamiennik w porównaniu do oryginału i czy są całkowicie bezpieczne dla aparatu ?
ja tam zamowilem sobie cameliony 6 sztuk (do kasety w gripie) bo to sie tez przyda przy innych okazjach.
Bo D700 jest pewnie w kategorii "lustrzanka profesjonalna" i przegrał z D3x ;-)
Kolekcjoner
18-04-2009, 22:32
Aż mi się nie chce wierzyć. Jeszcze chyba nie było aparatu, który jakiejś nagrody by nie dostał.
BTW: Dla mnie te nagrody to parodia. Tak samo jak przypisywanie sprzętu do kategorii.
Tyle, że problem jest w nowej pięćdziesiątce, a nie w D700.
Mam do D700 sześć szkieł z AF (Nikkory, Sigma, Tamron) i z żadnym szkłem nie mam problemów z ostrzeniem bocznymi punktami.
Aż mi się nie chce wierzyć. Jeszcze chyba nie było aparatu, który jakiejś nagrody by nie dostał.
BTW: Dla mnie te nagrody to parodia. Tak samo jak przypisywanie sprzętu do kategorii.
przeciez jaja sobie robie. Kiedys nawet FZ30 dostal nagrode, kupilem go i prawie od razu sprzedalem jak zobaczylem szum na iso 80.
Alternatywny battery pack: http://www.optyczne.pl/1814-nowość-Nowe_battery_packi_Alpha_Digital_.html
Nadzieja matką głupich... Ta klapka mało powiedziane, że trzeszczy! Ten dźwięk wbija mi się do mózgu. To już A590 ma lepszą klapkę.
No to ja mam jakis "felerny" egzemplarz bo nic nie trzeszczy...
Nadzieja matką głupich... Ta klapka mało powiedziane, że trzeszczy! Ten dźwięk wbija mi się do mózgu. To już A590 ma lepszą klapkę.
No to ja mam jakis "felerny" egzemplarz bo nic nie trzeszczy...
ja też.. chyba się walnęli bo u mnie też nic nie trzeszczy..
il Dottore
24-04-2009, 12:25
Jeżeli kogoś to trzeszczenie tak bardzo drażni (ja tam nic nie słyszę, ale pewnie mam coś z uszami) to ja bardzo chętnie przygarnę takiego niepotrzebnego rzęcha i padakę 5DMkII! :)
Będzie fajny backup! :D
HurricanE
26-04-2009, 14:46
Witam.
Pytanie kieruje do posiadaczy 5d mk2.
Jak u was działa spust migawki - czy jak we wszystkich aparatach canona jest taki delikatny klik przy wciskaniu. U mnie przy wciskaniu nie ma tradycyjnego jakby dwu stopniowego kliknięcie - poprostu jest jednakowo miekki przy naciskaniu aż do momentu wyzwolenia migawki.
Wczoraj pstrykałem pomocniczo 50D i tam działa to nomrlanie jka w 30d i jak w 350 czy 400d.
Zastanawiam się czy nie trafił mi się wgzemplarz z wadą czy poprostu tak to rozwiązali w tym modelu.
Niestety nie ma możliwości porówania z innym egzemplarzem.
Pozdrawiam
Łukasz
Witam.
Pytanie kieruje do posiadaczy 5d mk2.
Jak u was działa spust migawki - czy jak we wszystkich aparatach canona jest taki delikatny klik przy wciskaniu. U mnie przy wciskaniu nie ma tradycyjnego jakby dwu stopniowego kliknięcie - poprostu jest jednakowo miekki przy naciskaniu aż do momentu wyzwolenia migawki.
Wczoraj pstrykałem pomocniczo 50D i tam działa to nomrlanie jka w 30d i jak w 350 czy 400d.
Zastanawiam się czy nie trafił mi się wgzemplarz z wadą czy poprostu tak to rozwiązali w tym modelu.
Niestety nie ma możliwości porówania z innym egzemplarzem.
Pozdrawiam
Łukasz
u mnie jest miękko ale raczej normalnie - dwustopniowy spust z wyraźnie wyczuwalnym oporem - ale miękki - nie trzeba na siłę go wgniatać
u mnie podobnie, jednak spust w podpiętym gripie wydaje mi sie delikatniejszy i bardziej czuły
HurricanE
26-04-2009, 21:38
Mhm.
Dzięki za odpowiedzi - musze kogoś dopaść i porównać.
Przyznam że nie jest to komfortowe - lepiej mi się pstryka ze spustem jak w 50d - zakłądam że są różne a z moim nic sie nie dzieje.
Nic to - ważne ze zdjecia są ok :)
Pozdrawiam
Łukasz
fotobronx
26-04-2009, 21:47
nie masz sie co martwic mialem 2 mk2 w lapach i wlasnie bylem na poczatku bardzo zdziwiony....jest miekki i dochodzi do konca bez zadnego oporu...
oskarkowy
26-04-2009, 21:58
Przyznam że nie jest to komfortowe - lepiej mi się pstryka ze spustem jak w 50d - zakłądam że są różne a z moim nic sie nie dzieje.
Nie mam różnicy w pracy spustu między 5II a 1kami, czy starą 5tką. Również chodzi dokładnie tak samo jak spust w gripie. Jeśli masz inaczej, to reklamuj, przecież nie można tak pracować, taki detal potrafi odebrać przyjemność z fotografowania.
Kolekcjoner
26-04-2009, 22:04
Mhm.
Dzięki za odpowiedzi - musze kogoś dopaść i porównać.
Nic to - ważne ze zdjecia są ok :)
Pozdrawiam
Łukasz
Zdjęcia może ok ale z tego co piszesz to spust nie bardzo. Ja bym coś z tym robił póki jest na gwarancji.
fotobronx
26-04-2009, 22:06
oskarkowy w starych 5 z tego co wiem wrzucane byly 2 rodzaje spustow...
W mk2 supst chodzi tak samo w gripie jak i w dwoch puchach ktore mialem w lapach.
Pytanie użytkowe: Jak w nowej piątce przestawić błysk lampy błyskowej na drugą kurtynę? Chodzi o współpracę z 580 EX (bez II).
oskarkowy
27-04-2009, 14:38
A jak w nowej piątce przestawić błysk lampy błyskowej na drugą kurtynę? Chodzi o współpracę z 580 EX (bez II).
Najszybciej to guzikiem na lampie.
Najszybciej to guzikiem na lampie.
Fakt, zapomniałem i szukałem w Cn/F jak w 5D mk I. Dzięki za przypomnienie. :mrgreen:
PYTANKO:
mając oryginalą baterię (dwie) i używając je w zamiennym gripie, czy aparat będzie odczytywał poziom ich naładowania ?
PYTANKO:
mając oryginalą baterię (dwie) i używając je w zamiennym gripie, czy aparat będzie odczytywał poziom ich naładowania ?
tak. baterie maja cpu, stad ich cena
Zastanawiam się skąd opinia o 85 1.2 jako najwolniejszej elce?
IMO na 5D2 nie jest wcale wolniejsza niż 50 L.
Natomiast o niebo łatwiejsza w użyciu.
Wogóle zaczynam wierzyć w dogmat, że na ff można wszytko tylko z 35 i 85...szokujące co ten kufel potrafi :mrgreen:
David masz osobne menu w żółtej części, pod 3 kluczem ;)
Zastanawiam się skąd opinia o 85 1.2 jako najwolniejszej elce?
IMO na 5D2 nie jest wcale wolniejsza niż 50 L.
Natomiast o niebo łatwiejsza w użyciu.
DZiwne rzeczy piszesz. Mam te dwa szkla nawet teraz przed soba i nie moge sie z twoja opinia zgodzic. Wiekszego zolwia niz 85L to nia ma w calej galaktyce.
No to po prostu nieprawdopodobne...mam szybszą puszkę, czy jakieś nowsze szkło...??
Naczytałem się o tym szkle nim przyszło, więc byłem wczoraj w ciężkim szoku jak sprawnie to działa...gdzie te czucie walcowania 1kg szkła? Nie wiem...Jakoś mnie to nie martwi ;-)
Wrzucę sampla do wątku o 85L, widać, że czasu nie było za dużo a wyostrzone błyskawicznie. Ani razu mi nie pojeździł w poszukiwaniu zaginionego punktu...co 50 się zdarza...
A i sprawdziłem nie tylko w dzień ;)
A i sprawdziłem nie tylko w dzień ;)
moze tu tkwi problem...
Precyzujcie czy 85L czy 85L II bo sie nie dogadacie ;)
Precyzujcie czy 85L czy 85L II bo sie nie dogadacie ;)
mialem obydwa. Nie zauwazylem istotnisj roznicy w kwestii AF. Jedyni eco przyspiesza prace 85L to jedynki.
masz osobne menu w żółtej części, pod 3 kluczem ;)
Menu jest, ale możliwość ustawienia funkcji drugiej kurtyny z poziomu body w nowej piątce działa tylko z 580 EX II, z poprzednim modelem 580 EX (bez II) niestety nie. W starej piątce można było z poziomu body zmienić błysk przed drugą kurtyną. Taki drobiazg. W sumie to lepszy przycisk na lampie niż gmeranie w menu, tyle że wcześniej tego przycisku nie używałem.
trampkek, ponoć prędkość właśnie polepszono mocno...ja oczywiście piszę wrażenia o 85 1.2 II
ciekawe czy ktoś jeszcze potwierdzi moje odczuacia, czy to mnie euforia zalała od tego bokehu...;) sampel jest w odpowiednim wątku
David, no tak, mnie z Metzem wogóle to menu się nie aktywuje...aczkolwiek nie wiem czy takie rzeczy z lampy nie łatwiej niż jeździć po menu /o ile jest na body a nie po radiu/
David, no tak, mnie z Metzem wogóle to menu się nie aktywuje...aczkolwiek nie wiem czy takie rzeczy z lampy nie łatwiej niż jeździć po menu /o ile jest na body a nie po radiu/
Wystarczy włączyć sobie taką zakładkę w 'Moje Menu' i po problemie - nie trzeba nigdzie gmerać i szukać
a czy w 5d Mark II w połączeniu z 580ex da się uzyskać i wykorzystać efekt stroboskopu?
mate00sh
30-04-2009, 14:39
Z każdą puszką da się ten efekt uzyskać, bo to jest funkcja lampy. Po prostu przełączasz na lampie na Multi i jedziesz. Nawet Zenitem:)
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, chodzi mi o uzyskanie takiego efektu na jednym zdjęciu. Cholera nie pamiętam gdzie to widziałem, ale było pokazane jedno zdjęcie przy określonym czasie naświetlania z efektem stroboskopowym ustawionym w lampie i pisało które modele canona potrafią sie tak dogadać z lampą, żeby ten efekt uzyskać
a jaki problem. ?? ustawiasz odpowiedni czas naswietlania w puszce, potem ilość błysków i częstotliwość w lampie i nie sądze by był jakis problem z konkretną puszką. bo multi to funkcja lampy
nie rozumiemy się :( jak znajdę zdjęcie które przedstawia to, o co mi chodzi, i jak to jest zrobione, to wkleję i powinno się rozjaśnić ;-)
jak znajdę zdjęcie które przedstawia to, o co mi chodzi, i jak to jest zrobione, to wkleję i powinno się rozjaśnić ;-)
mnie sie wydaje, ze kazdy pisze o jednym i tym samym :???:
https://canon-board.info/imgimported/2009/05/stroboskop-1.jpeg
źródło (http://i.wp.pl/a/f/jpeg/21301/stroboskop.jpeg)
blum, pamiętasz jakie były parametry dobrane do wykonania zdjęcia? lampa, czas, przysłona, iso
ja tego zdjecia nie robilem ;-)
znalazlem na szybko w googlach http://zakupy.wp.pl/kat,77558,wid,10651068,poradniki_artykul.html?tica id=17f71&_ticrsn=5
blum, pamiętasz jakie były parametry dobrane do wykonania zdjęcia? lampa, czas, przysłona, iso
Parametry o które pytasz są ściśle zależne od kilku innych ważnych detali takich jak: szybkość poruszania się fotografowanego obiektu, światło zastane i co najważniejsze jaki tak naprawdę efekt chcesz uzyskać. Ja na przykłąd takie zdjecia robiłem metodą prób i błedów, dopiero za którymś razem parametry dobierzesz tak, że efekt będzie satysfakcjonujący.
Matsil, mi chodziło o parametry konkretnego, pokazanego tu na forum zdjęcia, a nie "dobre do każdego podejścia". Zielony w temacie nie jestem i "parę" lat fotografuję, także troszkę poszedłeś po bandzie z tym tekstem... ;-)
mam pytanie dla posiadaczy 5d2...
ostatnio testowalam ten aparat w sklepie i pozniej zauwazylam ze na wysokim ISO (np. ISO 3200 f4.0 1/60) jest dosc duzo 'hot pixels', sa czerwone, niebieskie, biale, fioletowe... Jest ich dosc duzo i boje sie ze maskowanie ich zajeloby mi duzo czasu.
Czy wy tez macie tyle hot pikselow?
Czy jest jakis sposob by ich iniknac (ustawienie w kamerze) lub sposob w Photoshopie by je jakos szybciej zamaskowac?
(chcialam wstawic przyklad, ale trzeba to robic przez URL... nie wiem dokladnie jak...)
np w bibble pro jest opcja ktora wystaczy ticknąć i hoty znikają.
Czy jest jakis sposob by ich iniknac (ustawienie w kamerze) lub sposob w Photoshopie by je jakos szybciej zamaskowac?
Podczas wywoływania RAWów z ACR hoty też znikają i nie po nich ani śladu. Jeśli w body włączysz odszumianie to i w jpg powinno pomóc.
Matsil, mi chodziło o parametry konkretnego, pokazanego tu na forum zdjęcia, a nie "dobre do każdego podejścia". Zielony w temacie nie jestem i "parę" lat fotografuję, także troszkę poszedłeś po bandzie z tym tekstem... ;-)
Nie zrozum mnie źle ale skoro trochę fotografujesz, to pewnie się domyślasz, ze nastawy tego zdjęcia może podać tylko jego autor. Wróżek na forum chyba nie ma ;). Ja obstawiam czas ok. 1-2s i częstotliwość lampy 5-3Hz plus oczywiście statyw. To tak z mojego niewielkiego doświadczenia w tego typu ujęciach :).
P.S. Jak Ci się spisuje nowa 5-ka z 70-200/4? Chcę też wymienić ten obiektyw na wersję f2.8 i nie wiem czy dobrze robię. Potrzebuję lepszego światła ale coraz częściej słyszę, ze wersja f/4 daje lepszy obraz.
jakbys pstrykal 5d przez 3 lata, potem przesiadl sie na 5dmk2 to spust migawki w 350d i 30d bylby "nienormalny" W piatkach jest inaczej - czy lepiej czy gorzej... nie wiem - mnie to nie przeszkadza chociaz jakbym mial wybierac to wolalbym dwustopniowy.
ups... dawno nie przegladalem i odpisalem na stary post... sic...
ewatje - slyszalem ze niektore puszki maja ten problem ze nawet na nizszych iso wystepuja hot i dead piksele. Ja siebie jakiegos nadmiaru nie zauwazylem. Poza tym jak koledzy wspomnieli - soft wszystko eliminuje
matsil - niedawno kupilem 70-200f4 i jest przepieknie... a jestem bardzo uczulony na nieostre szkla. Ja stwierdzilem, ze bezsensem jest kupowac f2.8 skoro mozna iso wyciagnac, GO prawie ta sama na f4 co f2.8, szklo nie wazy kolejnych 700 gramow i kosztuje o wiele mniej i 70-200f2.8 ma wieksze mydlo na pelnej dziurze niz wersja f4.
jakbys pstrykal 5d przez 3 lata, potem przesiadl sie na 5dmk2 to spust migawki w 350d i 30d bylby "nienormalny" W piatkach jest inaczej - czy lepiej czy gorzej... nie wiem - mnie to nie przeszkadza chociaz jakbym mial wybierac to wolalbym dwustopniowy.
O co tak naprawdę w tym chodzi? Nigdy nie miałem nowej 5-ki w ręku. Spust jest jednostopniowy? Już zgłupiałem :).
jest dwustopniowy - tyle, ze nie wyczuwa sie tego "pykniecia" przy uruchamianiu migawki
Nie zrozum mnie źle ale skoro trochę fotografujesz, to pewnie się domyślasz, ze nastawy tego zdjęcia może podać tylko jego autor. Wróżek na forum chyba nie ma ;).
Oj chyba niezbyt dokładnie czytasz wątek ;-) Najpierw blum wkleił zdjęcie, potem ja się zapytałem o jego parametry, a potem blum napisał, że znalazł je w necie i podał do niego linka, więc skąd mogłem wiedzieć, że blum nie jest jego autorem?
P.S. Jak Ci się spisuje nowa 5-ka z 70-200/4? Chcę też wymienić ten obiektyw na wersję f2.8 i nie wiem czy dobrze robię. Potrzebuję lepszego światła ale coraz częściej słyszę, ze wersja f/4 daje lepszy obraz.
Obiektyw z nową piątką spisuje mi się zadowalająco, ale musiałem użyć mikroadjustacji, żeby było ok, bo nie trafiał tu gdzie powinien. Wszystkie szkła, które posiadam musiałem korygować. Pracowałem na 2.8 i na 4.0 i uważam, że 4.0 jest lepsza, ale niestety jak potrzeba światła, to 2.8 wygrywa zawsze, nawet kosztem jakości...
Oj chyba niezbyt dokładnie czytasz wątek ;-) Najpierw blum wkleił zdjęcie, potem ja się zapytałem o jego parametry, a potem blum napisał, że znalazł je w necie i podał do niego linka, więc skąd mogłem wiedzieć, że blum nie jest jego autorem?
Czytam dokładnie i podtrzymuję to co napisałem. Nikt Ci nie poda wartości oprócz autora, który nie jest niestety znany :). Dlatego podałem z doświadczenia to co ja przy takim ujęciu bym nastawił.
Dzięki za opinię na temat 70-200.
jest dwustopniowy - tyle, ze nie wyczuwa sie tego "pykniecia" przy uruchamianiu migawki
Taki efekt miałem jeszcze w 350D jak mi spust padł :).
Najpierw blum wkleił zdjęcie, potem ja się zapytałem o jego parametry, a potem blum napisał, że znalazł je w necie i podał do niego linka, więc skąd mogłem wiedzieć, że blum nie jest jego autorem?
znaczy sie po tym nizej to juz wiedziales raczej :>
ja tego zdjecia nie robilem ;-)
poza tym jak juz masz zdjecie i linka do niego to moze warto by bylo jeszcze tam wejsc i przeczytac :>
Zdjęcie naświetlane przez 5 s., z 5 błyskami w trybie stroboskopowym, wyzwalane co 1s.
Czytam dokładnie i podtrzymuję to co napisałem. Nikt Ci nie poda wartości oprócz autora, który nie jest niestety znany :).
Matsil, niestety dalej nie rozumiesz. Prościej już ci tego nie potrafię napisać.
znaczy sie po tym nizej to juz wiedziales raczej :>
Oczywiście, ale wyjaśnij to Matsilowi, bo ja już wymiękam :mrgreen:
Scorpion
09-05-2009, 09:32
Wczoraj testowałem 5D mk II i nie wiem dlaczego zdjęcia wyszły jakieś takie bardzo jasne i z przepałami mimo, że próbowałem z różnych ustawień pomiaru światła.
5D mkII + 70-200L - http://img6.imageshack.us/my.php?image=eos5d2.jpg
5D mkII + 70-200L - http://img172.imageshack.us/my.php?image=eos5d1.jpg
30D + tokina 12-24 - http://img22.imageshack.us/my.php?image=eos30d1.jpg
Dlaczego tak? :-(
Wczoraj testowałem 5D mk II i nie wiem dlaczego zdjęcia wyszły jakieś takie bardzo jasne i z przepałami mimo, że próbowałem z różnych ustawień pomiaru światła.
5D mkII + 70-200L - http://img6.imageshack.us/my.php?image=eos5d2.jpg
5D mkII + 70-200L - http://img172.imageshack.us/my.php?image=eos5d1.jpg
30D + tokina 12-24 - http://img22.imageshack.us/my.php?image=eos30d1.jpg
Dlaczego tak? :-(
moze masz monitor za jasny:)
na 2 pierwszych : czarny kuń zdominowal ekspozycje. No i twoje tajemnicze "rozne ustawienia" niewiele tlumacza
Scorpion
09-05-2009, 10:34
No wiele tych różnych nie ma. :-) Chodziło mi o to, że obojętnie, jaki tryb pomiaru swiatła wybierałem (czy to skupiony, segmentowy czy centalnie ważony) efekt był podobny. Wiem, że szara połówka by pomogła, ale 30D jakoś lepiej sobie z tym radził. To moje pierwsze zdjęcia piątką, więc może robię coś nie tak, dlatego pytam.
Janusz Body popełnił świetny artykuł na CB o ustawianiu ekspozycji na podstawie wbudowanych światłomierzy - polecam.
il Dottore
09-05-2009, 11:01
Mogę prosić o link do tego artykułu?
Pozdrawiam!
Scorpion
09-05-2009, 11:24
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
Janusz Body popełnił świetny artykuł na CB o ustawianiu ekspozycji na podstawie wbudowanych światłomierzy - polecam.
Artykuł Janusza Body i inne opracowania - to po pierwsze
A po drugie - sprawdź w menu, czy i jak masz ustawiony Auto Lighting Optimizer, bo zmiana czasem pomaga (najlepsza zmiana to wyłączyć i robić wg swojej wiedzy/umiejętnosci ;) )
Scorpion
09-05-2009, 18:27
Sprawdzę. ;-)
W "moim" przypadku dziwiło mnie tylko to, że w przypadku 30D pomiar swiatla jest ustawiony identycznie, robiony również na konia a jednak finalnie nie ma takich przepaleń.
il Dottore
09-05-2009, 19:57
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
Dziękuję!:-D
Artykuły Janusza Body bardzo sobie cenię ale tego akurat nie napotkałem.
Z przyjemnością zagłębiam się w lekturę.
Bawię się od wczoraj nową piątką i prawdę mówiąc jestem pod wrażeniem postępu jaki dokonał się w zakresie ergonomii w stosunku do 5D mkI. To co mnie w starej piątce najbardziej bolało tj. schowanie pewnych funkcji zbyt głęboko w menu tu można sobie przypisać do podręcznego menu.
W końcu działa autoISO, szkoda jeszcze tylko, że nie w trybie M lub trybie priorytetu czasu i przysłony jak to zrobiono w Pentaxach (co na jedno wychodzi). Doceniam też nową opcję synchronizacji z lampą w trybie priorytetu przysłony w zakresie 1/60-1/200s.
No i nieoceniony jak dla mnie jest tryb LV przy korzystaniu z MF. Na standardowej matówce kompletnie sobie nie radzę, a dzięki LV i powiększeniu 10x precyzyjnie można ustawić ostrość, kadr kontroluję patrząc bezpośrednio na plan - działa wyśmienicie. W zakresie jakości obrazu stara piątka całkowicie mnie satysfakcjonowała, więc postęp w tym zakresie choć widoczny nie ma dla mnie większego znaczenia.
Oczywiście szkoda, że nie poprawiono AF. Bardzo mnie to bolało jak ogłoszono specyfikację, ale w gruncie rzeczy da się wytrzymać nawet z Sigmami (jak są sprawne ;-) ).
Rok temu kupiłem DS mkII i oczywiste jest, że chciałoby się mieć taki AF w piątce. Ok niech ma nawet 1/3 tej ilości pól, a najbardziej mi brak w gruncie rzeczy możliwości powiązaniu punktowego pomiaru światła z wybranym punktem AF.
Podsumowując AutoISO w trybie M, trochę lepszy AF i jak dla mnie byłby to aparat idealny.
Dla mnie już jest, bo Auto ISO to nie dla mnie, a AF mi trafia w większości przypadków :) Zastanawiam się teraz nad dokupieniem drugiej sztuki :D
Bawię się od wczoraj nową piątką i prawdę mówiąc jestem pod wrażeniem postępu jaki dokonał się w zakresie ergonomii w stosunku do 5D mkI. To co mnie w starej piątce najbardziej bolało tj. schowanie pewnych funkcji zbyt głęboko w menu tu można sobie przypisać do podręcznego menu.
W końcu działa autoISO, szkoda jeszcze tylko, że nie w trybie M lub trybie priorytetu czasu i przysłony jak to zrobiono w Pentaxach (co na jedno wychodzi). Doceniam też nową opcję synchronizacji z lampą w trybie priorytetu przysłony w zakresie 1/60-1/200s.
No i nieoceniony jak dla mnie jest tryb LV przy korzystaniu z MF. Na standardowej matówce kompletnie sobie nie radzę, a dzięki LV i powiększeniu 10x precyzyjnie można ustawić ostrość, kadr kontroluję patrząc bezpośrednio na plan - działa wyśmienicie. W zakresie jakości obrazu stara piątka całkowicie mnie satysfakcjonowała, więc postęp w tym zakresie choć widoczny nie ma dla mnie większego znaczenia.
Oczywiście szkoda, że nie poprawiono AF. Bardzo mnie to bolało jak ogłoszono specyfikację, ale w gruncie rzeczy da się wytrzymać nawet z Sigmami (jak są sprawne ;-) ).
Rok temu kupiłem DS mkII i oczywiste jest, że chciałoby się mieć taki AF w piątce. Ok niech ma nawet 1/3 tej ilości pól, a najbardziej mi brak w gruncie rzeczy możliwości powiązaniu punktowego pomiaru światła z wybranym punktem AF.
Podsumowując AutoISO w trybie M, trochę lepszy AF i jak dla mnie byłby to aparat idealny.
A ja chyba za stary jestem na te wszystkie nowości. Od kiedy kupiłem nową piątkę nawet nie włączyłem jeszcze LV czy autoiso, nawet automatyki czasu czy przysłony rzadko używam. Samoczynnie rozjaśniający się LCD tylko mnie drażni, bo nie raz myślę że przepaliłema a to światło inne padło na czujnik. Natomiast czułość matrycy...:-D:-D:-D
A ja chyba za stary jestem na te wszystkie nowości. Od kiedy kupiłem nową piątkę nawet nie włączyłem jeszcze LV czy autoiso, nawet automatyki czasu czy przysłony rzadko używam. Samoczynnie rozjaśniający się LCD tylko mnie drażni, bo nie raz myślę że przepaliłema a to światło inne padło na czujnik. Natomiast czułość matrycy...:-D:-D:-D
Skoro Cię drażni samo - rozjaśniający LCD, to wyłącz - zdaje się jest taka możliwość.
Jeśli nie fotografuję w zmiennym świetle / niezależnym ode mnie lub mam czas na pomiary i własne ustawienia to też automatyki nie używam. Puszka jest zrobiona tak, że każdy może z niej korzystać wedle własnych potrzeb - nikt nie zmusza do używania jakichkolwiek funkcji.
Natomiast dziwi mnie niechęć do używania autoISO jeśli korzysta się z automatyki. Funkcja ta zapewnia najlepszą możliwą w danej sytuacji oświetleniowej jakość zdjęć, oczywiście za wyjątkiem sytuacji gdy komuś tak drżą ręce, że ma poruszone zdjęcia przy czasach na poziomie 1/ogniskowa.
Offtop o księgowości, odliczaniu, rozliczaniu itd wydzielony tu :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=47432
Natomiast dziwi mnie niechęć do używania autoISO jeśli korzysta się z automatyki
No nie powielajmy mitow, bylo juz o tym w tym watku wczesniej... Jakie Auto ISO... Daleka droga jeszcze od uzywalnego i oczekiwanego Auto ISO... (jak w Nikon i nie tylko).
Powodzenia ze szklami np. 16-35, 24, 35!
Czasem na tych 70mm sie utrzyma 1/60s a czasem jest tak, ze czlowiek sie nabiega po kosciele, serducho bije ciut mocniej i juz reka lata.... widac 5dmk2 jest tylko dla spokojnych i stabilnych emocjonalnie ludzi :)
Koledzy, napisałem wyraźnie, że każdemu według potrzeb... :-) Jedni utrzymują te 1/30s a inni mają szkła z IS inni używają priorytetu czasu. Oczywiście autoISO w 5D daleko do doskonałości rodem z Nikona czy Pentax'a, ale przynajmniej jest i może być czasem użyteczne.
il Dottore
14-05-2009, 23:28
Też mi trudno zrozumieć narzekania na setki rzekomo niepotrzebnych funkcji jak np. nieszczęsne filmy.
Podobnie jak Sławek - ja tego nie używam, ale cieszy mnie fakt, że są zaimplementowane i jeśli kiedyś zechcę, to ich użyję... przecież w niczym mi nie przeszkadza ich obecność.
Też mi trudno zrozumieć narzekania na setki rzekomo niepotrzebnych funkcji jak np. nieszczęsne filmy.
Podobnie jak Sławek - ja tego nie używam, ale cieszy mnie fakt, że są zaimplementowane i jeśli kiedyś zechcę, to ich użyję... przecież w niczym mi nie przeszkadza ich obecność.
Wracasz do dyskusji o psychologii. Gdyby ten wątek rozdzielić na dwie części - posty ludzi mających 5dm2 i nie mających (przynajmniej w momencie pisania), to w pierwszej części nie znalazłbyś w zasadzie narzekań. To może Ci pomóc zrozumieć te narzekania tak widoczne w wątku jako całości ;).
Koledzy, napisałem wyraźnie, że każdemu według potrzeb... :-) Jedni utrzymują te 1/30s a inni mają szkła z IS inni używają priorytetu czasu.
No nie każdemu bo jak ktoś chce focić szybką akcję to potrzebuje np. 1/500s bez względu na przypięty obiektyw a tutaj Autoiso w 5D2 nic nie pomoże. Oczywiście lepsze takie autoiso niż nic ale to że nie działa w trybie 'M' to jest jawna kpina.
A co do narzekania na filmy, to nie problem w tym że one są, tylko że są zamiast innych dużo bardziej potrzebnych rzeczy. Filmy w fotografowaniu nie pomagają i argument że "nie używam ale są i można ich użyć" jest nic nie warty. To trochę tak jakby cieszyć się że jest funkcja "direct print" której nikt nie używa ale zawsze można :-)
Czekamy na 5D3, może dogoni funkcjami i AFem entry level Nikona D5000.
oskarkowy
16-05-2009, 11:55
No nie każdemu bo jak ktoś chce focić szybką akcję to potrzebuje np. 1/500s bez względu na przypięty obiektyw a tutaj Autoiso w 5D2 nic nie pomoże. Oczywiście lepsze takie autoiso niż nic ale to że nie działa w trybie 'M' to jest jawna kpina.
Z tego co pamiętam, jak włączysz lampę, to auto=400. Również psu na budę..
Czekamy na 5D3, może dogoni funkcjami i AFem entry level Nikona D5000.
ja juz na nic nie czekam. Ciesze sie ze udalo sie kupic "dwójke" jeszcze za w miare ludzkie pieniadze. przez jakie szklo by nie patrzyć nie rysuje sie zbyt kolorowo:)
A co do narzekania na filmy, to nie problem w tym że one są, tylko że są zamiast innych dużo bardziej potrzebnych rzeczy. Filmy w fotografowaniu nie pomagają i argument że "nie używam ale są i można ich użyć" jest nic nie warty.
No chyba nie twierdzisz, że gdyby nie było filmów to byłby w nowej piątce porządny AF? No nie czarujmy się...
Odnośnie "każdemu wg potrzeb". Chodziło mi bardziej o to, że w pewnych sytuacjach to autoISO się może przydać, a nie by udowadniać, że należy go używać bezwzględnie w każdej sytuacji.
No i jakby zapominasz, że autoISO działa także w trybie priorytetu czasu. Jeśli potrzebujesz tego minimum 1/500 to nie ma problemu by przekręcić to nieszczęsne kółeczko po lewej stronie... i pokrętłem ustawić wymagany czas.
BTW z obiektywem manualnym otrzymujemy w tym trybie także ekwiwalent autoISO w trybie M.
Może to namiastka prawdziwego autoISO, ale mnie już wystarcza do większości zastosowań.
ja juz na nic nie czekam. Ciesze sie ze udalo sie kupic "dwójke" jeszcze za w miare ludzkie pieniadze. przez jakie szklo by nie patrzyć nie rysuje sie zbyt kolorowo:)
Mnie się za ludzkie pieniądze nie udało... Ale mam nadzieję że to jest już mój ostatni aparat. Przynajmniej tak obiecałem żonie.
Mnie się za ludzkie pieniądze nie udało... Ale mam nadzieję że to jest już mój ostatni aparat. Przynajmniej tak obiecałem żonie.
moja zona to sie ucieszy jak kupie nowy bo dostanie tego. ze szklami jest jest podobnie (:
No i jakby zapominasz, że autoISO działa także w trybie priorytetu czasu. Jeśli potrzebujesz tego minimum 1/500 to nie ma problemu by przekręcić to nieszczęsne kółeczko po lewej stronie... i pokrętłem ustawić wymagany czas.
A którym pokrętłem ustawia się przysłonę? :-)
EDIT: Ach, można jeszcze użyć tego samego triku co przy nagrywaniu filmów czyli odkręcić trochę obiektyw z zablokowaną przysłoną żeby aparat się nie komunikował :lol:
A którym pokrętłem ustawia się przysłonę? :-)komunikował :lol:
Pokrętłem (pierścieniem) na obiektywie
Pokrętłem (pierścieniem) na obiektywie
Pierścieniem? A widziałeś pierścień do ustawiania przysłony na jakimś obiektywie EF Canona??
Pierścieniem? A widziałeś pierścień do ustawiania przysłony na jakimś obiektywie EF Canona??
A czytałeś co ja pisałem w swoim poście? Pisałem właśnie o obiektywach manualnych (czytaj nie EFS).
W moich starych pentaconach były ;) ale w canonie...
A czytałeś co ja pisałem w swoim poście? Pisałem właśnie o obiektywach manualnych (czytaj nie EFS).
pisałem to na Twoją odpowiedź przesłaną do pytania MMM..
A kończąc OT to informacja dla tych którzy nie mieli w ręce puszki i uważają że AF w nowej piątce jest słaby bo jest taki sam jak w starej -wg mnie nie jest - jest dużo lepszy.. wczoraj i dzisiaj fociłem na meczu piłki ręcznej o mistrzostwo polski - hala, światło wiadomo jakie jest - nie najgorsze ale ideał to nie był (iso 1600, 1/640s, 135mm, f2 do 2.8 max) - środkowy punkt na servo - praktycznie 90% trafień w punkt - kto focił to wie że piłka ręczna to niezwykle szybki sport - w porównaniu to ze starą piątką to ten AF wiele wspólnego nie ma (a mam obie puszki więc wiem co piszę) - chyba że dane katalogowe typu rozkład punktów itp. ale w "bojowych" warunkach różnicę widać - posunąłbym się nawet do stwierdzenia że na środkowym (podkreślam że na bocznych nie robię) jest co najmniej taki jak w 40d (bo 50ką nie robiłem a 40kę miałem półtora roku)..
parę przykładów:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.starz.pl/galerie/2009_05_17_VIVE_WISLA/medium/0002.jpg)
źródło (http://www.starz.pl/galerie/2009_05_17_VIVE_WISLA/medium/0009.jpg)
źródło (http://www.starz.pl/galerie/2009_05_17_VIVE_WISLA/medium/0024.jpg)
A kończąc OT to informacja dla tych którzy nie mieli w ręce puszki i uważają że AF w nowej piątce jest słaby bo jest taki sam jak w starej -wg mnie nie jest - jest dużo lepszy.. wczoraj i dzisiaj fociłem na meczu piłki ręcznej o mistrzostwo polski - hala, światło wiadomo jakie jest - nie najgorsze ale ideał to nie był (iso 1600, 1/640s, 135mm, f2 do 2.8 max) - środkowy punkt na servo - praktycznie 90% trafień w punkt
Dokładnie na tym polega słabość AFu w 5D i 5D2 że żadnym innym niż środkowym punktem sobie servo nie zrobisz. To samo tyczy się ustawiania ostrości z jasnymi stałkami. Przy szybkiej akcji nie masz żadnych szans żeby ustawić ostrość na cokolwiek co nie jest w środku kadru bo nie zdążysz przekadrować. Zostają ci tylko centralne kadry takie jak pokazałeś albo cropowanie.
Dokładnie na tym polega słabość AFu w 5D i 5D2 że żadnym innym niż środkowym punktem sobie servo nie zrobisz. To samo tyczy się ustawiania ostrości z jasnymi stałkami. Przy szybkiej akcji nie masz żadnych szans żeby ustawić ostrość na cokolwiek co nie jest w środku kadru bo nie zdążysz przekadrować. Zostają ci tylko centralne kadry takie jak pokazałeś albo cropowanie.
masz 100% racji.. ale narzekanie na wszystko że do **** też jest bez sensu - dużą część zdjęć robi się w servo celując właśnie w środek bo prowadzisz cel w kadrze i celowanie środkiem jest naturalne... w 40d miałem wszystkie krzyżowe i też środkowego używałem - przyzwyczajenie jest silniejsze od technologii ;)
masz 100% racji.. ale narzekanie na wszystko że do **** też jest bez sensu - dużą część zdjęć robi się w servo celując właśnie w środek bo prowadzisz cel w kadrze i celowanie środkiem jest naturalne...
Dla mnie naturalne servo to jest takie że ustawiam kadr a AF w tym czasie śledzi wybrany wcześniej obiekt i dynamicznie zmienia punkt AF wraz z jego przesuwaniem się w kadrze.
Zobacz u kogoś jak działa servo w nikonie D300 to ci się szybko odechce robienia sportu 5D :-)
Dla mnie naturalne servo to jest takie że ustawiam kadr a AF w tym czasie śledzi wybrany wcześniej obiekt i dynamicznie zmienia punkt AF wraz z jego przesuwaniem się w kadrze.
Zobacz u kogoś jak działa servo w nikonie D300 to ci się szybko odechce robienia sportu 5D :-)
a żebyś wiedział że sprawdzę - jutro jestem umówiony z Dominikiem "autograf"-em na testy piątek w porównaniu z D300 - to nie omieszkam popatrzeć ;)
il Dottore
18-05-2009, 01:10
Dużo się tu ostatnio mówi o obiektywach manualnych.
Sądzę że dla osób fotografujących bez presji czasowej to może być całkiem interesujący wybór.
Jest taki skośnooki gostek na flickrze z dużą kolekcją manualnych szkieł i 5D (akurat nie MkII ale co to za różnica?). Warto popatrzeć co on wyczynia na tych szkłach...
http://www.flickr.com/photos/yoyo31/sets/
Jako że szukam obecnie m. in. dobrego 35mm to zwróciłem uwagę na ruskie szkło MIR 24H 35mm F2.0 MC - kosztuje jakieś śmieszne grosze a efekty są wielce milusie:
http://www.flickr.com/photos/yoyo31/2878907556/sizes/o/in/set-72157608007066979/
http://www.flickr.com/photos/yoyo31/2975376672/sizes/o/in/set-72157608007066979/
To tak na marginesie dyskusji o szybkości AF na punktach bocznych... :D
mieszko_1vp
18-05-2009, 06:51
ja lubię sobie czasami usiąść -włączyć Livewiew - i ustawić ostrość na powiększeniu w moim pentaconie 300mm...zawsze mogę podpiąć 75-300...ale zależy mi na jakości,nie na ilości ;D
il Dottore
18-05-2009, 10:53
ja lubię sobie czasami usiąść -włączyć Livewiew - i ustawić ostrość na powiększeniu w moim pentaconie 300mm...zawsze mogę podpiąć 75-300...ale zależy mi na jakości,nie na ilości ;D
Masz gdzieś w sieci swoje foty z manualnych szkieł, wzorem tego skośnookiego?:-D
Pozdrawiam!
PANOWIE - czy coś wiecie/słyszeliście o możliwym CASHBACKU Canona w niedalekiej przyszłości ???
Piszę pytanie w tym wątku, ponieważ pewnie wiele osób myślących o 5dII by to zainteresowało...
Kolekcjoner
18-05-2009, 16:28
Jest to bardzo prawdopodobne.
Co wcale nie musi oznaczać, że obejmie nową piątkę.
Dużo się tu ostatnio mówi o obiektywach manualnych.
Sądzę że dla osób fotografujących bez presji czasowej to może być całkiem interesujący wybór.
polecam ci distagona 35/1.4. niesamowite szklo. uzywam od roku i nie zaminilbym na canona. jest dosc drogi ale jest tez wersja 2.8 i jest rownie znakomita choc, moze to niewymierny argument, mniej magiczna :)
jarek
Jest to bardzo prawdopodobne.
Co wcale nie musi oznaczać, że obejmie nową piątkę.
wiem, ale np. mi chodzi tak na prawdę o szkła...
Dokładnie! A jak jeszcze chcesz trochę popracować z lampą, gdzie pomiar światła błyskowego związany jest z pkt. centralnym i jakimś cudem uda Ci się przekadrować i strzelić fotkę, to i tak będzie źle naświetlona, bo oczywiście błysk będzie mierzony nie tam gdzie byś chciał.
Bardzo trudno jest wcisnąć po kolei *, AF-ON, przekadrować i spust - mimo wszystko trwa to długo i się do szybkich ujęć nienadaje...
Ale mimo tych wad lubię tą puszkę... Przynajmniej więcej z niej wychodzi zdjęć, które mi się podobają - a dzięki 21MP można trochę pocropować, choć czasem nie do końca o to chodzi...
polecam ci distagona 35/1.4. niesamowite szklo. uzywam od roku i nie zaminilbym na canona. jest dosc drogi ale jest tez wersja 2.8 i jest rownie znakomita choc, moze to niewymierny argument, mniej magiczna :)
jarek
Chetnie bym kupił w cenie do 2 kzł tylko skąd
?
kosztuje ok 1000 $ i trudno go znalezc, ale pomysl nad wersja 2.8 ma tez taki i jest rownie doskonaly i duzo mniejszy wiec bardziej poreczny. no i oczywiscie tanszy :)
jarek
jaro a uzywasz moze na FF czegos szerszego(w stylu 17-22mm) manualnego co by przymkniete mialo dobre rogi?
Jest jedno dobre manualne szkło o tej szerokości: Distagon 21mm.
Carl Zeiss Distagon 21 mm f/2.8 ponoc drogie i ciezko dostepne ale niby rewelacyjne optycznie ... oczywiscie to jedynie ploteczki nie potwierdzone namacalnie przeze mnie, ciekawe jak sie sprawuje to szklo z 5d mark 2
dokladnie tak. distagon 21. w wakacje zeiss ma wypuscic ten obiektyw z wersji ZE czyli do canona. juz nie moge sie doczekac :)
jarek
il Dottore
19-05-2009, 16:24
dokladnie tak. distagon 21. w wakacje zeiss ma wypuscic ten obiektyw z wersji ZE czyli do canona. juz nie moge sie doczekac :)
jarek
Bo to jest obecnie najbardziej oczekiwane szkło do Canona! :D
A co do CZ 35 f/1,4 to gra IMO raczej nie jest warta świeczki. Sprawdzałem na Ebayu i wychodzi że za podobną cenę masz (nie mniej magiczne!) Canonowskie szkło 35mmL. W tym przypadku bym się nie zastanawiał tylko brał systemowe.
Zaś sample z Zeissowskiego 35mm 2,0 są IMO gorsze niż z ruskiego MIR'a który kosztuje... 70 funtów(!!!). :) Brak im właśnie... magii :) , do tego sprane kolory.
Serdecznie pozdrawiam i łączę się w oczekiwaniu na Distagona 21mm. :)
roznorodnosc swiata i opinii jest zawsze inspirujaca. ja sprzedalem canona jak porobilem troche fotek distagonem.
jarek
il Dottore
19-05-2009, 21:54
Jarku, czy mogę prosić o wklejenie jakiejś próbki? Bo jeśli pozbyłeś się wyjątkowo udanego 35L to przecież nie z fanatyzmu tylko Cajs musiał pokazać coś naprawdę niezykłego...
Tyle znalazłem na flickrze:
http://www.flickr.com/groups/503725@N22/pool/
Widać duży potencjał a w połączeniu z 5DMkII nawet i trochę magii... niezwykle piękny bokeh. Tyle że porównując z samplami z Canona 35mmL widać że obydwa obiektywy są na podobnym poziomie... tak dobre, jak jak dobry jest fotograf.
Pozdrawiam!
xpressive
19-05-2009, 22:29
robienia sportu 5D :-)
niezwykły brak cropa by się odczuwało... szeroko nie trzeba, a mm brakuje i pieniędzy w kieszeni. to chyba fanatykiem trzeba być ,']
Może jeszcze safari z 5D :P
a ten distagon 21mm to nie przebije przypadkiem cenowo nikkora 14-24? :)
il Dottore
19-05-2009, 23:18
a ten distagon 21mm to nie przebije przypadkiem cenowo nikkora 14-24? :)
To tak jak z Mercedesem: płacisz za gwiazdę na masce. :)
Kogo stać - będzie jeździł.
Inni zaś będą twierdzić, że Mercedes to przewartościowany syf.
Mam pytanie do uzytkownikow 5d mark2? Czy jest wiekla roznica w uzyciu oryginalow gripa i baterii w porownaniu do nie OEm-ow. Czy uzycie nie oryginalow nie powoduje jakiegos zagrozenia dla aparatu fotograficznego? Mam dosyc duzo obiektywow roznych systemow i z czesci chcialbym korzystac na Canonie (Hasselblad, P6, Mamiya, C/Y, Voigtlander, M42, M39, PK/A) czy mozecie polecic jakies dobre adaptery ale z ebay. Wiem, ze nikt za mnie nie bedzie szukac co mam kupic wiec moze przyklad Exacta/EOS (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110353892057&ru=http%3A%2F%2Fshop.ebay.com%3A80%2Fitems%2F%3F_n kw%3D110353892057%2509%26_in_kw%3D1%26_ex_kw%3D%26 _sacat%3DSee-All-Categories%26_okw%3D110353892057%2509%26_oexkw%3D% 26_udlo%3D%26_udhi%3D%26_ftrt%3D901%26_ftrv%3D1%26 _sabdlo%3D%26_sabdhi%3D%26_samilow%3D%26_samihi%3D %26_sadis%3D200%26_fpos%3DZip%2Bcode%26_fsct%3D%26 LH_SALE_CURRENCY%3D0%26_sop%3D12%26_dmd%3D1%26_ipg %3D50%26_fvi%3D1&_rdc=1)
jest o tym cały wątek - zagrożenia w używaniu akumulatora nie oryginalnego nie ma ale pozytywy (niższa cena) nie równoważą negatywów (dodatkowa ładowarka, brak komunikacji z body przez co tracimy dokładną (co 1% ) - informację o stopniu naładowania)
jest o tym cały wątek - zagrożenia w używaniu akumulatora nie oryginalnego nie ma ale pozytywy (niższa cena) nie równoważą negatywów (dodatkowa ładowarka, brak komunikacji z body przez co tracimy dokładną (co 1% ) - informację o stopniu naładowania)
Wybaczcie, ze nie przejrzalem forum ale strona z waszego serwera laduje mi sie srednio 90sek (wczoraj jak zakladalem konto bylo bardzo szybko) forum pentaxa podobnie, wiec nie moglem sie doczekac na wyniki wyszukiwania. . Ale dzieki za odpowiedz.
Forum "chodzi teraz szybko". Poczytalem troche i znalazlem pare odpowiedzi na niektore moje "problemy". Nie wiem do konca jak wyglada sprawa z obiektywami M42, M39, T2, YS, ktore maja podobna wysokosc gwintu. Czesc sie wypowiada, ze nie ma problemu tlumaczac, ze to sprawa lepszej czy gorszej jakosciowo przejscowki. To juz wiem, natomiast interesuja mnie takze obiektywy manualne PK/A, ktore sa warte tego aby je zalozyc do Canona. Czytajac opisy aukcji doszukalem sie uwag ze strony sprzedajacych, ze aby uniknac uderzania lustrem o tyl obiektywu trzeba zmodyfikowac obiektyw. Czy jest tu ktos, kto ma takie doswiadczenia i chcialby sie nimi podzielic? Tego nie moge znalezc, mozliwe, ze przez specyficzny sposob w jaki dziala ta funkcja na CB. Jezeli taki watek juz jest to wystarczy mi link. Czy sa tacy, ktorzy obcinali lustro w EOS-ach aby nie niszczyc obiektywow, ktore sa warte czasem gruba kase.
Jeszcze jedna sprawa.
Poniewaz jestem pentaxiarzem chcialem podzielic sie bardzo milym odczuciem jakie sie ma czytajac o Pentaxie na tym forum, zwlaszcza pierwszych kilka stron watku o K10D i ogolnie uwagi o dobrej jakosci obiektywow z mocowanie M42
To tak jak z Mercedesem: płacisz za gwiazdę na masce. :)
Kogo stać - będzie jeździł.
Inni zaś będą twierdzić, że Mercedes to przewartościowany syf.
Sa niestety tez minusy. Zeissy w warincie ZE czyli do Canona nie maja pierscienia regulacji przyslony tak jak w wersji do nikokna czy pentaksa. Ustawia sie ja pokretlem na puszcze, tak jak to w obiektywach canona i niestety wyklucza to jak na razie uzywanie ich do krecenia filmow :(
jarek
szarlatan
22-05-2009, 18:41
Mam pytanie do uzytkownikow 5d mark2? Mam dosyc duzo obiektywow roznych systemow i z czesci chcialbym korzystac na Canonie (Hasselblad, P6, Mamiya, C/Y, Voigtlander, M42, M39, PK/A)
jeśli chodzi o M42, to na pełnej klatce (300v i 5dmk2) miałem kłopoty z pewnymi szkłami. Zauważyłem, że jeśli soczewka wystaje za przejściówkę(około 2mm), to zawadza o lustro. Chodzi o wystającą tylną soczewkę, więcej w tym wątku(niby o analogach, ale warto przeczytać):
http://canon-board.info/showthread.php?t=41048
sa moze jakies porownania pod wzgledem kolorow odnosnie 5dmkI i mkII ? pamietam, ze swego czasu w tym watku ktos pisal, ze z dwojki kolory sa chlodniejsze i juz nie takie jak kiedys ;). macie moze linki do testow? jestem tez ciekaw jaki maja poglad na ta kwestie osoby ktore sie przesiadly lub uzywaja dwoch puszek rownoczesnie.
il Dottore
22-05-2009, 22:48
sa moze jakies porownania pod wzgledem kolorow odnosnie 5dmkI i mkII ? pamietam, ze swego czasu w tym watku ktos pisal, ze z dwojki kolory sa chlodniejsze i juz nie takie jak kiedys ;). macie moze linki do testow? jestem tez ciekaw jaki maja poglad na ta kwestie osoby ktore sie przesiadly lub uzywaja dwoch puszek rownoczesnie.
Akurat kolorami można sobie dowolnie manipulować w sofcie, więc to nie ma akurat najmniejszego znaczenia, jakie kolory który model "produkuje". Ja doświadczenia żadnego z 5D nie mam, poza oglądaniem zdjęć (piękne kolory!) ale u siebie mieszam w WB plus jakieś tam krzywe tylko wówczas gdy balans bieli zapomnę własciwie ustawić... zatem wina jest po stronie fotografa a nie aparatu.
Ale soft załatwia sprawę bez pudła... Jeśli dobrze ustawię WB, to żadne ingerencje w kolory nigdy nie są potrzebne.
Sa niestety tez minusy. Zeissy w warincie ZE czyli do Canona nie maja pierscienia regulacji przyslony tak jak w wersji do nikokna czy pentaksa. Ustawia sie ja pokretlem na puszcze, tak jak to w obiektywach canona i niestety wyklucza to jak na razie uzywanie ich do krecenia filmow :(
jarek
Jarku, ja nigdy nie filmowałem 5DmkII. :) Może kiedyś... Póki co do robienia filmów czuję jakąś awersję. W ogóle mnie to nie kręci. Ale nie wykluczam...
Córka ma kamerę to w razie czego mam i sprzęt i operatora! :)
Po co więc męczyć Canona? :)
mam obie puszki - robię w RAW - więc obróbka sprawę załatwia - szczerze powiem że nie widzę większej różnicy jeśli chodzi o kolorystykę.. może dlatego że obrabiam w C1 gdzie profile puszek są całkiem niezłe i na skalibrowanym wyświetlaczu widzę to samo.. DPP nie mam więc nie wiem, a jpgi jak robię (na meczach) to WB ustawiam w Kelwinach więc też nie miarodajne
Odnośnie kolorostyki zauważyłem róznicę, szczególnie w oddaniu koloru skóry, który jest nieco chłodniejszy (do skorygowania później oczywiście ale ze starej 5ki nawet jpg był wiekolrotnie wyśmienity a plik nie wymagał dużo pracy, w II-ce trzeba później trochę popracować). W sumie dobrze że takie pytanie się pojawiło, może ktoś ma podobne spstrzeżenia. Niestety nie posiadam obecnie obu puszek więc nie moge wykonać bezpośredniego porównania, ale często wykonuje zdjęcia w takich samych warunkach/pomieszczeniach więc różnicę dostrzegam. Także wydaje mi się, że w zastanym świetle sztucznym stary 5d oddawał bardzo ładnie kolory, były "soczyste" a II daje dla mnie trochę taką plastikową kolorystekę z 40 d... I to już jest ciężko skorygować. Ale podkreślam, są to tylko moje spostrzeżenia, nie chcę nic sugerować.
Pisałem o tych kolorach wcześniej ,ustawienie tego samego balansu bieli w 5d i 5dmkII daje inną kolorystykę i nie da się zrobić identyczny kolor przesuwając suwaczki.
Poza tymi kolorami reszta czyli np AF jest na + dla 5dmkII
Odnośnie kolorostyki zauważyłem róznicę, szczególnie w oddaniu koloru skóry, który jest nieco chłodniejszy (do skorygowania później oczywiście ale ze starej 5ki nawet jpg był wiekolrotnie wyśmienity a plik nie wymagał dużo pracy, w II-ce trzeba później trochę popracować). W sumie dobrze że takie pytanie się pojawiło, może ktoś ma podobne spstrzeżenia. Niestety nie posiadam obecnie obu puszek więc nie moge wykonać bezpośredniego porównania, ale często wykonuje zdjęcia w takich samych warunkach/pomieszczeniach więc różnicę dostrzegam. Także wydaje mi się, że w zastanym świetle sztucznym stary 5d oddawał bardzo ładnie kolory, były "soczyste" a II daje dla mnie trochę taką plastikową kolorystekę z 40 d... I to już jest ciężko skorygować. Ale podkreślam, są to tylko moje spostrzeżenia, nie chcę nic sugerować.
Nie napisałeś czterech podstawowych informacji
1. Robisz RAW czy JPG
2. Jeśli RAW to czym wołasz? A jeśli jpg to może kwestia ustawienia picture style w 5d2
3. Czym obrabiasz..
4. Czy oprócz tych samych/podobnych warunków robisz na tych samych szkłach?
Ja ostatnio porównywałem sobie kolorystykę szkieł - 85/1.8 i 135 - oba na f2.8 kadry podobne, AWB itd. i tu ujawniło się inne oddawanie kolorów przez 85kę - lekko wpadające w zimny odcień - oczywiście zauważyłem to robiąc na zmianę tymi szkłami na tej samej puszce.. nie piszę że jest gorzej czy lepiej tylko inaczej - jeden ruch w programie i kolory zmienione.. reszta to kwestia gustu..
Pisałem o tych kolorach wcześniej ,ustawienie tego samego balansu bieli w 5d i 5dmkII daje inną kolorystykę i nie da się zrobić identyczny kolor przesuwając suwaczki.
Poza tymi kolorami reszta czyli np AF jest na + dla 5dmkII
Pisząc "ten sam balans" masz na myśli balans w Kelwinach czy ustawienia typu Flash, Tungsteen, Cloudy czy AWB?
Witaj Artus,
Dzięki za pomocnicze pytania.
- Robię głównie w Raw (95 %), JPG tylko w przypadkach, kiedy potrzebuję u kogoś na komputerze widzieć lub przesłać zdjęcia (zazwyczaj mało kto ma odpowiedni soft)
- Raw wołany LR (DPP także ale tylko jako próby więc tu nie mam doświadczenia)
- Obróbka PS3
- Szkła rzeczywiście się zmieniły. Zamiast 40-200f4 jest wersja ISf4, zamiast 28-75 jest 24-105 i zamiast 50 1.8 jest Sigma 50..
- Za Twoją sugestią ściągnąłem C1 i dziś popróbuję stare/nowe rawy, ale pierwsze wrażenie jest takie, że C1 juz defaultowo daje lepszą kolorystykę, aczkolwiek nie da się zdjęc obrabiać mozna tylko wyświetlać na wersji trial (nie wiem czemu, poprzednia była OK), muszę to sprawdzić i ściągnąć profile pod II jeśli są (proszę o poradę, jeśli będzie lepiej i wygodniej niż LR to poprostu zakupie C1).
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam
Witaj Artus,
Dzięki za pomocnicze pytania.
- Robię głównie w Raw (95 %), JPG tylko w przypadkach, kiedy potrzebuję u kogoś na komputerze widzieć lub przesłać zdjęcia (zazwyczaj mało kto ma odpowiedni soft)
- Raw wołany LR (DPP także ale tylko jako próby więc tu nie mam doświadczenia)
- Obróbka PS3
- Szkła rzeczywiście się zmieniły. Zamiast 40-200f4 jest wersja ISf4, zamiast 28-75 jest 24-105 i zamiast 50 1.8 jest Sigma 50..
- Za Twoją sugestią ściągnąłem C1 i dziś popróbuję stare/nowe rawy, ale pierwsze wrażenie jest takie, że C1 juz defaultowo daje lepszą kolorystykę, aczkolwiek nie da się zdjęc obrabiać mozna tylko wyświetlać na wersji trial (nie wiem czemu, poprzednia była OK), muszę to sprawdzić i ściągnąć profile pod II jeśli są (proszę o poradę, jeśli będzie lepiej i wygodniej niż LR to poprostu zakupie C1).
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam
Co do C1 - ostatnio męczę trial Lightroma - kolega jest bardzo zadowolony - a ja nie mogę się przemóc do niego - niby fajny itp. - ale jednak C1 bardziej mi pasuje - zarówno pod względem obsługi jak i plików jpg które tworzy.
Coś dziwnego piszesz o trialu do C1 - wczoraj albo przedwczoraj sciągałem ostatnią wersję z phaseone - śmiga aż miło - przed chwilą zdezaktywowałem sobie moją wersję żeby sprawdzić i w tralu jak najbardziej zarówno w wersji PRO jak i zwykłej działa bez zarzutu wszystko..
- w ogóle to jakby ktoś był zainteresowany "przedłużeniem" triala to taką (http://lost.one.pl/2008/10/31/capture-one-45-trial-update/) stronkę znalazłem - wygląda na to że działa też w ostatniej wersji - żadnych cracków itp. tylko modyfikacja rejestru..
I profile aparatów są w C1 już wrzucone - jak włączasz jakiegoś RAW'a to się wyświetla już z profilem puszki "generic" - i kolory są wtedy naprawdę przyzwoite - więc te różnice może są właśnie z powodów które wymieniłem - a C1 PRO polecam - bo w porównaniu do LR przynajmniej mnie o wiele lepiej się pracuje - i jak masz wersję z karty SanDiska to upgrade do PRO kosztuje 229 euro co nie jest wygórowaną ceną..
Pozdrawiam..
czyli jednym slowem c1 jak mniemam jest najlepszym obecnie softem do obrobki RAW
czyli jednym slowem c1 jak mniemam jest najlepszym obecnie softem do obrobki RAW
to nie takie proste :-D
zgodnie z hasłem "dla każdego coś miłego" jest w tym względzie spora rozbieżność
najbardziej popularnym jest niewątpliwie ACR
niekoniecznie - z narzędziami do obróbki RAWów tak jak z aparatem - najważniejszy jest operator ;) - mnie C1 bardzo pasuje - co prawda bardziej pasowała mi wersja 3.x ale już do nowej przywykłam i też jest OK, DPP od zawsze mnie wkurzał, do LR nie mogę się przekonać pomimo 3krotnego podejścia, na Photoshopa CS4 mnie nie stać więc nie używam - czasem jak muszę coś obrobić dalej do korzystam z ACR i photoshop Elementsa ale rzadko.. jak muszę coś bardziej podłubać to GIMPa też używam.. podejrzewam że ludzie posiadający i dobrze znający CS4 nie zamienili by go na nic innego - kwestia operatora.. dla mnie C1 jest o tyle dobry że po wywołaniu jpga ten już jest praktycznie gotowy do zrobienia odbitek czy galerii i nic więcej przy nim nie dłubę..
najbardziej popularnym jest niewątpliwie ACR
no, LR coraz bardziej depcze mu po piętach - chociaż to ten sam silnik.. a co do obróbki to ciekawe ile z tego softu jest (w polsce) legalnego..
niekoniecznie - z narzędziami do obróbki RAWów tak jak z aparatem - najważniejszy jest operator ;) - mnie C1 bardzo pasuje - co prawda bardziej pasowała mi wersja 3.x ale już do nowej przywykłam i też jest OK...
Ja zauwazylem jedno i co mi sie podoba a czasem nie, to algorytm ostrzenia w C1 4.x... W 3.x.x bylo to jakos lepiej zrobione. W nowej przy powiekszeniu 1:1 i z ustawieniem defaultowym to kaszana, choc ogladajac nie w 1:1 lepiej niz w LR jest... Hmm Macie jakies uwagi do tego ?
Ja zauwazylem jedno i co mi sie podoba a czasem nie, to algorytm ostrzenia w C1 4.x... W 3.x.x bylo to jakos lepiej zrobione. W nowej przy powiekszeniu 1:1 i z ustawieniem defaultowym to kaszana, choc ogladajac nie w 1:1 lepiej niz w LR jest... Hmm Macie jakies uwagi do tego ?
takie jak ty.. ale to w zasadzie kwestia zmiany defaultowych ustawień - Soft Look to 130/0,8/1.0, Standard Look to 130/1.3/1.0 - zapisujesz je jako default i powinno hulać.. to raczej kwestia wcześniejszych narzekań że C1 nawet jak teoretycznie nie było ustawione na wyostrzanie to i tak wyostrzało (trzeba było dodatkowy haczyk wyłączyć) więc teraz to trochę zmienili.. czy na korzyść.. nie wiem.. na początku mnie wkurzało, teraz się przyzwyczaiłem i jest całkiem znośnie.. Poza tym oglądanie 21Mpix w 100% jest naprawdę bez sensu..
Mam pytanie:
Celowałem w lewą część oprawki okularów pani po prawej (lewy okular). Czy wg Was AF trafił tam gdzie go skierowałem, czy nie?
Ewentualnie, czy szkło jest ostre, czy nie? A może nie da się tego określić z tego sampla?
Jakby coś, to wszystkie dane w EXIF.
Nie pytam o kadr i walory artystyczne, bo zdjęcie albumowe - pytam o sprawy techniczne...
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/1180/img8930webc1.jpg)
Mam pytanie:
Celowałem w lewą część oprawki okularów pani po prawej (lewy okular). Czy wg Was AF trafił tam gdzie go skierowałem, czy nie?
Ewentualnie, czy szkło jest ostre, czy nie? A może nie da się tego określić z tego sampla?
Jakby coś, to wszystkie dane w EXIF.
Nie pytam o kadr i walory artystyczne, bo zdjęcie albumowe - pytam o sprawy techniczne...
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/1180/img8930webc1.jpg)
to nazywa sie nuda, zaby takie posty pisac.
odpowiedz: tak, wg mnie, wszytsko jest oki.
Kolekcjoner
27-05-2009, 03:41
Canon Enable Manual Exposure in Video on EOS 5D Mark II
http://www.dpreview.com/news/0905/09052701canon5dmarkiifirmware.asp
Jednak się zdecdowali dać kontrolę manualaną w video.
- Full aperture selection
- ISO speed: Auto, 100 – 6400 and H1
- Shutter speed: 1/30th – 1/4000th second
to nazywa sie nuda, zaby takie posty pisac.
Tak, może to trochę tak wyglądać i post faktycznie trochę na podpuchę, ale jestem po prostu bardzo pozytywnie zaskoczony - pstryki, wykonane w dobrych warunkach - w 99% AF trafił, a i operatorowi dość łatwo przyszło opanować tak słabo oceniany AF. Ot bardzo miła niespodzianka. :-)
odpowiedz: tak, wg mnie, wszytsko jest oki.
Dzięki :-)
Jednak się zdecdowali dać kontrolę manualaną w video.
Czyli zmiękli - to dobrze :-)
Choć zachwycać się chyba zacznę, jak to sam przetestuję - do 2 czerwca spokojnie jeszcze nasz ulubiony C może się z obietnicy wycofać...
Jak się zdecydują dać auto ISO w trybie Manualnym fotografowania, to będę usatysfakcjonowany...
Jak się zdecydują dać auto ISO w trybie Manualnym fotografowania, to będę usatysfakcjonowany...
W trybie manualnym z definicji wszystkie parametry ustawiamy ręcznie, więc mam nadzieję, że to co napisałeś nie nastąpi.
Natomiast pojawienie się trybu preselekcji trzeciego z parametrów dla automatu sterującego doborem parametrów naświetlania (czas/przysłona/czułość) rzeczywiście byłoby przydatne, niestety w 5dm2 nie ma na gałce odpowiedniej pozycji obok Av i Tv, więc nie da się zrobić ;P.
Przemek Lipski
27-05-2009, 19:58
W trybie manualnym z definicji wszystkie parametry ustawiamy ręcznie, więc mam nadzieję, że to co napisałeś nie nastąpi.
Natomiast pojawienie się trybu preselekcji trzeciego z parametrów dla automatu sterującego doborem parametrów naświetlania (czas/przysłona/czułość) rzeczywiście byłoby przydatne, niestety w 5dm2 nie ma na gałce odpowiedniej pozycji obok Av i Tv, więc nie da się zrobić ;P.
A po co takie kombinowanie, w trybie manual wybierasz ISO Auto (albo zakresy zmiany ISO jak bodajże w Pentaxie) zamiast np. ISO 100 i działa taka jak trzeba. Nie potrzebna jest dodatkowa pozycja na gałce.
A po co takie kombinowanie, w trybie manual wybierasz ISO Auto (albo zakresy zmiany ISO jak bodajże w Pentaxie) zamiast np. ISO 100 i działa taka jak trzeba. Nie potrzebna jest dodatkowa pozycja na gałce.
Chyba czegoś nie doczytałeś...
Nb. w ogóle nie są potrzebne dodatkowe pozycje na gałce, wystarczy przecież w trybie manual wybrać ISO Auto, albo Shutter Auto, albo Aperture Auto ;).
Kolekcjoner
27-05-2009, 20:45
niestety w 5dm2 nie ma na gałce odpowiedniej pozycji obok Av i Tv, więc nie da się zrobić ;P.
Możnaby wykorzystać do tego pozycje dodatkowe np. C1
Możnaby wykorzystać do tego pozycje dodatkowe np. C1
Cóż, emotikon ";P" widać ma ograniczone środowisko występowania.
A niezależnie od mojej przymrużanej supozycji, to preselekcje są na tyle podstawowymi (wyjściowymi) wyborami ustawień, że mimo możliwości C1, C2 i C3 dane są pozycje Av i Tv na pokrętle. Docelowo (5dm3 ?)powinny być więc pozycje Av, Tv, Iv, M i niezależny szereg Cn, n=1,2,3,4.... - rozmarzyłem się :).
To ja mam konkretne pytanie do userów - czy mieliście jakieś objawy żeby puszka się zawiesiła? dzisiaj miałem taki "myk" - włączam puszkę - co dziwne - w AV lub M (nie pamiętam) bez naciśniętego spustu przysłona ustawiona sa sztywno - czasy się bujają - jakby był wciśnięty spust do połowy - przykładam aparat do oka - ostrość nie ustawia się - ale było na one shot więc może się już ustawiła.. ale - wciskam spust do połowy i ostrość dalej nie ustawia się.. wciskam do końca - lustro podnosi się i tyle.. nic więcej, puszczam spust - lustro w górze i zero reakcji - jakby MLU było włączone (nie było na 100%) .. wyłączam aparat włącznikiem - włączam, znowu spust do połowy - wyostrzenia brak, spust do końca - lustro jak wcześniej - w górze i nic.. wyciągam akumulator - po włożeniu aparat działa normalnie.. wszystko ze szkłem 16-35..
idę na mecz piłki ręcznej.. podpięte 135/f2 - robię zdjęcia po kilka sztuk w serii - servo, kilka razy podczas przeglądania jakby przycisk PLAY nie działał - po kilkukrotnym wciśnięciu zaczyna działać.. a co więcej - w kilku seriach jest "dodatkowe" zdjęcie - na którym jest podłoga - jakby spust po puszczeniu jeszcze tą jedną klatkę trzymał.. i przypomniały mi się jeszcze jakieś 2 czy 3 zwiechy puszki - mianowicie nie wyostrza, po wyłączeniu i włączeniu włącznikiem działało ok.. to na 35l, 135l i na 16-35 więc szkła raczej wykluczam..
To ja mam konkretne pytanie do userów - czy mieliście jakieś objawy żeby puszka się zawiesiła? dzisiaj miałem taki "myk" - włączam puszkę - co dziwne - w AV lub M (nie pamiętam) bez naciśniętego spustu przysłona ustawiona sa sztywno - czasy się bujają - jakby był wciśnięty spust do połowy - przykładam aparat do oka - ostrość nie ustawia się - ale było na one shot więc może się już ustawiła.. ale - wciskam spust do połowy i ostrość dalej nie ustawia się.. wciskam do końca - lustro podnosi się i tyle.. nic więcej, puszczam spust - lustro w górze i zero reakcji - jakby MLU było włączone (nie było na 100%) .. wyłączam aparat włącznikiem - włączam, znowu spust do połowy - wyostrzenia brak, spust do końca - lustro jak wcześniej - w górze i nic.. wyciągam akumulator - po włożeniu aparat działa normalnie.. wszystko ze szkłem 16-35..
idę na mecz piłki ręcznej.. podpięte 135/f2 - robię zdjęcia po kilka sztuk w serii - servo, kilka razy podczas przeglądania jakby przycisk PLAY nie działał - po kilkukrotnym wciśnięciu zaczyna działać.. a co więcej - w kilku seriach jest "dodatkowe" zdjęcie - na którym jest podłoga - jakby spust po puszczeniu jeszcze tą jedną klatkę trzymał.. i przypomniały mi się jeszcze jakieś 2 czy 3 zwiechy puszki - mianowicie nie wyostrza, po wyłączeniu i włączeniu włącznikiem działało ok.. to na 35l, 135l i na 16-35 więc szkła raczej wykluczam..
A masz może podpięty grip ?
Przemek Lipski
27-05-2009, 23:46
Chyba czegoś nie doczytałeś...
Nb. w ogóle nie są potrzebne dodatkowe pozycje na gałce, wystarczy przecież w trybie manual wybrać ISO Auto, albo Shutter Auto, albo Aperture Auto ;).
Wybrać to możesz tylko ISO Auto, ale jak ono działa to każdy wie... :/
A masz może podpięty grip ?
nie, nie mam
Witam wszystkich.
Mam pytanko do osób które zakupiły zamiennik akumulatora do piątki ....
wiem że nie będzie informacji o dokładnym stanie baterii , ale powiem szczerze , liczyłem że będzie jak w poprzednich i niższych modelach wskazanie - pełna , połowa i pusta rameczka baterii na wyświetlaczu.
Czy u Was są jakieś wskazania czy nie ma ?
U mnie niestety nie ma , ale nie jestem przekonany że to normalne , ponieważ miałem kłopoty z włożeniem akumulatorka i okazało się po bliższych oględzinach że obudowa plastikowa przy stykach była źle odlana. Po drobnej korekcie - pasuje - aparacik działa , ale może przedobrzyłem i brak mi jakiegoś styku - a może tak musi być.
Będę wdzięczny za odpowiedź , bo nie wiem czy kombinować dalej czy dać sobie spokój.
kilka razy podczas przeglądania jakby przycisk PLAY nie działał - po kilkukrotnym wciśnięciu zaczyna działać..
uff nie jestem sam ;-) mam to, czasem w trybie przeglądania zdjęć potrafi z niego wyjść a czasem nawet nie wejdzie.
uff nie jestem sam ;-) mam to, czasem w trybie przeglądania zdjęć potrafi z niego wyjść a czasem nawet nie wejdzie.
No to chyba nie ma się z czego cieszyć. U mnie wszystko działa jak należy, no może z wyjątkiem AF bo ciężko mi psa ustrzelić jak biega po podwórzu. Ale takich sytuacji jak te wasze to nie miałem.
No to chyba nie ma się z czego cieszyć.
Jak to nie ma, już nikt nie będzie mi rozładowywał aku oglądaniem zdjęć na wyświetlaczu ;-) Poważnie mówiąc to załatwi się raczej w bardziej wolnym czasie... pewnie koło stycznia, chyba że dotrzeć go trzeba i samo ustąpi :roll:
Ja miałem ostatnio dziwny przypadek - z podpiętym 70-200 f/4 L IS i 580 EX II - w pewnym momencie wyłączył mi się podgląd zdjęć po zrobieniu foty i mimo ustawienia, że ma się pokazywać na 2 sek, nie pokazywało się nic. Po wyłączeniu i włączeniu aparatu zaczęło działać ponownie. Nie wiem w czym rzecz, specjalnie zwróciłem uwagę, czy nie wciskam przypadkiem podglądu GO - nie wciskałem.
To ja w takim razie trafiłem na jakiś felerny egzemplarz:-D ....od listopada do dzisiaj ani jednej zwiechy( a kilka tysięcy pstryków już było ), żadnych problemów o których piszecie ( Dzięki Towers ):mrgreen::mrgreen::mrgreen:
a nie naciskasz przypadkiem podgladu glebi ostrosci? Ja tez na poczatku myslalem ze cos jest nie tak ale przylapalem sie, ze wciskam ten przycisk niechcaco, w nowej 5-tce jest on jakos mocno wystajacy...
Pozdr.
a nie naciskasz przypadkiem podgladu glebi ostrosci?
kurcze, nie wydaje mi się. Jak napisałeś - w 5d2 jest to taki wystający "cycek", którego raczej bym poczuł wciskając :mrgreen: ale postaram się zwracać na to uwagę i napisze za jakiś czas czy coś się zmieniło :>
Pozdrawiam :)
kurcze, nie wydaje mi się. Jak napisałeś - w 5d2 jest to taki wystający "cycek", którego raczej bym poczuł wciskając :mrgreen: ale postaram się zwracać na to uwagę i napisze za jakiś czas czy coś się zmieniło :>
Ja też byłem na początku przerażony podobnym dziwnym zachowaniem. Oczywiście okazało się, że to właśnie przypadkowe naciskanie podglądu głębi. Wciśnięcia nie sposób "poczuć" dopiero jak gdzieś o tym przeczytałem i zacząłem zwracać na to uwagę wyszło że właśnie to było przyczyną.
Scorpion
28-05-2009, 12:36
Nie byłem zadowolony z celności AF na moje 50-tce 1.8 i zrobiłem test:
Ustawianie ostrości oczywiście na "FOCUS HERE" i statyw.
f 4 bez regulacji:
http://img132.imageshack.us/img132/6206/84901660.jpg
f 1.8 bez regulacji:
http://img11.imageshack.us/img11/9769/bezregulacji18.jpg
f 1.8 z mikroregulacją AF +20:
http://img29.imageshack.us/img29/135/plus20.jpg
Mam nadzieję, ze teraz większy % zdjęć będzie użyteczny. :-)
no to teraz ja w sprawie zawiechy. Podczas przeglądania zdjęć zawiesił mi się obraz na wyświetlaczu i żadne przyciski nie chciały go wyłączyć. Dokładnie to podczas powiększania obrazu. W końcu wyłączyłem aparat i włączyłem i już jest dobrze. Dziwne.
Moja obecna piatka2 na szczescie nie przedstawia soba podobnych wad (grip tez) i wszystko dziala jak nalezy. Ale przed nia mialem egzemplarz, w ktorym najpierw nie chcialo sie podnosic lustro i nie chciala krecic filmow. Pomyslalem, ze cos w menu trzeba ustawic. Ale potem w ciagu kilku minut posypal sie najpierw AF, potem nie dzialalo przegladanie zdjec az w koncu w ogole nie dzialalo NIC... Poszla na wymiane i nowiutki egz dziala bez zarzutu. Poprzednia piatka1 z kolei po pol roku tez miala wade - spust migawki sie zepsul. Pojechala na Zytnia, spust zrobili ale wrocila zepsuta bo sie soft posypal. Pamietam ze sie mocno wkur.... bo znow musiala jechac do serwisu. Ale wrocila z mniejszym bandingiem i czysta matryca i od tego czasu poltora roku mi dobrze sluzyla... Widac w canonie tak juz jest z ta kontrola jakosci - moze w koncu sie obudza, ze juz nie robia jedynych luster pelnoklatkowych.
Hmm.. jestem po rozmowie z Żytnią - jak podeślę aparat to sprawdzą w ciągu jednego dnia co jest grane - ale sprawdzę jeszcze ten podgląd GO - bo szczerze mówiąc nie wpadłem na to - z lampą to bym wiedział bo wtedy świeci, a tak to nie widać.. ale zwrócę uwagę na to następnym razem..
Potwierdzam z podglądem głębi, też się na tym przyłapałem, ale przyczyny moga być też oczywiście i inne.
potweirdzam rowniez. Pare razy podglad GO mnie "zaskoczyl".
jesli chodzi o to, ze podczas podgladu zdjec nagle sie lcd wylaczam to u mnie bylo podobnie - w koncu zorientowalem sie, ze przypadkiem paluchem wciskam podglad go i lcd gasnie.
powiem wam, ze macie racje ale kurde nie czuć tego wystającego cycka od podglądu GO :> Na weselu trzymam aparat, przeglądam zdjęcia i podgląd fotek mi się wyłącza po czym przyszło zastanowienie nad przyciskiem podglądu GO, aparat w drugą rękę i objaw minął :)
i tu też się dopiszę - że możecie mieć rację - nie żebym do tego dotarł i na pewno wiedział że to było to - ale świadomie/podświadomie ostatnio jakoś go omijałem i nie udało się powtórzyć tego zjawiska.. a bawiłem się w sobotę trochę z lampami błyskowymi i jak się wciśnie ten przycisk to od razu widać bo lampa od razu "świeci" 1s. i ze 3-4 razy niechcący całość odpaliłem - więc da się zupełnie podświadomie to wcisnąć mimo że ten bolec taki wystający jest..
powinni dac jakas blokade na ten przycisk - ja go baaardzo rzadko uzywam wiec wiecej naprzeszkadza niz pomoze.
powinni dac jakas blokade na ten przycisk
ja go używam do blokowania przesłony przy filmach więc cyjanopan odpada :mrgreen:
ale lada dzien wyjdzie soft usprawniajacy filmy wiec mogliby w tym sofcie rowniez uwzglednic wylaczenie przycisku przyslony.
Pewnie do canona juz dotarlo ze przycisk ten powoduje problemy i moze przy okazji jutrzejszego update'u zablokuja go w trybie przegladania... byla juz tu na forum sytuacja ze ktos poslal aparat do serwisu z tego powodu wiec pewnie na calym swiecie sie to powtarza.
ale lada dzien wyjdzie soft usprawniajacy filmy wiec mogliby w tym sofcie rowniez uwzglednic wylaczenie przycisku przyslony.
oj przegapilem Twoj post :)
I chyba poprawili
"(...)Wyłączono działanie przycisku podglądu głębi ostrości podczas przeglądania zdjęć i poruszania się po menu aparatu.(...)"
I chyba poprawili
"(...)Wyłączono działanie przycisku podglądu głębi ostrości podczas przeglądania zdjęć i poruszania się po menu aparatu.(...)"
No więc Panowie chyba was wysłuchano... :)
http://www.optyczne.pl/1921-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_5D_Mark_II_-_firmware_1.1.0.html
Jak juz było to do usunięcia;
Nowy firmware do 5D MKII oferuje
Firmware Version 1.1.0 incorporates the following improvements and fixes.
1. Includes a function to enable the manual exposure setting when shooting movies.
*When shooting movies in manual (M) mode, the shutter speed *1, the lens aperture value *2, and the ISO speed *3 can be freely set to allow a greater flexibility.
Notes:
*1 Shutter speed range: 1/30 sec. to 1/4000 sec.
*2 Lens aperture range: Maximum to minimum aperture value of the lens used
*3 ISO speed range:
Auto: ISO 100 to 6400 set automatically
Manual: ISO 100 to 6400, H1
2. Disables the function of the depth-of-field preview button when images are played back or when the menu screen is displayed on the LCD panel.
3. Fixes a phenomenon where the peripheral illumination of images cannot be properly corrected, even if the images were captured with the lens peripheral illumination correction function set to Enable.
4. *Digital Photo Professional software version 3.6.1 or later (for Windows and Macintosh) can be used to automatically correct the peripheral illumination of RAW and JPEG images that were captured in the Peripheral illumination correction setting with cameras that have Firmware Version 1.0.7 or earlier. Fixes the algorithms of the Auto Lighting Optimizer function when Custom Function C.Fn II-3 Highlight tone priority is enabled.
5. Fixes incorrect indications on the Arabic, Romanian, Spanish, and Ukrainian menu screens.
6. Changes the battery information displayed on the camera when using the optional Battery Grip BG-E6.
http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos5dmk2/firmware.html
Pozdrawiam
1/4000s podczas krecenia to chyba najszybsze lustro na swiecie - 30 kl/sek :) W koncu zdjecia w tym czasie beda ostre :)
1/4000s podczas krecenia to chyba najszybsze lustro na swiecie - 30 kl/sek :) W koncu zdjecia w tym czasie beda ostre :)
Bądź, jak kto woli, nieporuszone :-)
czyli 5DmkII to najlepsza lustrzanka do zdjęć sportowo-statycznych 30kl/sek 1920x1080 to do gazety albo internetu idealne ,jeszcze niech dadzą nowy firmware aby AF był szybszy
czyli 5DmkII to najlepsza lustrzanka do zdjęć sportowo-statycznych 30kl/sek 1920x1080 to do gazety albo internetu idealne ,jeszcze niech dadzą nowy firmware aby AF był szybszy
Ale po co komu AF w takim przypadku? Trzeba tylko podczas kręcenia filmu, przejechać kilka razy w przód i w tył pierścieniem ostrości i zawsze jakąś klatkę ostro się złapie ;-) Bardziej wprawni będą przestawiać pieścień w mniejszym zakresie, zyskując większy % trafionych fot ;-) Może powstaną jeszcze jakieś specjalne techniki kręcenia pierścieniem ostrości... Kto wie, do czego zmusi nas ulubiony producent na C :-)
Kolekcjoner
02-06-2009, 15:27
Ale po co komu AF w takim przypadku? Trzeba tylko podczas kręcenia filmu, przejechać kilka razy w przód i w tył pierścieniem ostrości i zawsze jakąś klatkę ostro się złapie ;-)
Czyli możnaby rzec, że jest to ucieleśnienie idei: "strzelaj ile wlezie zawsze się coś wybierze" :mrgreen:.
Czyli możnaby rzec, że jest to ucieleśnienie idei: "strzelaj ile wlezie zawsze się coś wybierze" :mrgreen:.
O właśnie, to też dobra idea jest :-) Choć osobiście, odpowiadał by mi termin może bardziej profesjonalny - manualny bracketing AF ;-)
Szymański Adam
02-06-2009, 20:55
Przepraszam, ale chcę zadać pytanie z innej beczki. Dopiero tryb Live View pozwoli zobaczyć hot pixel. Po wgraniu nowego Firmware 1.1 regulując czułością do granic 6400 ISO dostrzegłem "hot pixel" - faktycznie hot bo czerwony jak żarówa. Ciekawostką jest to, że zmniejszanie czułości zmniejsza wielkość "hot-a" - aż do zaniku przy ok 400 ISO. Czy ktoś z forumowiczów doświadczył podobnych problemów ze swoim 5D MkII?
liczyłem że będzie jak w poprzednich i niższych modelach wskazanie - pełna , połowa i pusta rameczka baterii na wyświetlaczu.
przeciez chyba w kazdej aukcji pisza, ze tego nie ma przy zamiennikach i do tego trzeba sie bujac z druga ladowarka. ja kupilem oryginal bo przy cenie body 300 zeta za baterie i komfort psychiczny to tyle co nic...
http://www.flickr.com/photos/bartheq/3435539774/ info wyglada pieknie (:
[QUOTE=bartheq;656429]przeciez chyba w kazdej aukcji pisza, ze tego nie ma przy zamiennikach i do tego trzeba sie bujac z druga ladowarka.
Piszą, że nie ma procentowego poziomu stanu naładowania akumulatora , a mnie chodzi głównie o to czy nie zepsułem swojego zamiennika, czy takie objawy są naturalne ? - mnie osobiście to nie przeszkadza , bardzo rzadko korzystam z podglądu(mam wyłączony) więc energii zużywam znacznie mniej - jeszcze się nie zdarzyło by zabrakło mi baterii , a ten zapas jest na wszelki wypadek ( leżakuje w torbie ... może przyda się na wczasach).
Bateria czy używana czy nie, traci z czasem swoją pojemność - wiedząc do czego jest mi potrzebna świadomie wybrałem zamiennik - nie narzekam tylko chciałem usłyszeć od innych użytkowników(korzystających z podróbek) czy mają tak samo.
Niemniej dziękuję za informację.
Właśnie wróciłem z Hong Kong-u już za 17000 HK$ można kupić 5DM2 , za 550 HK$ oryginalną baterię oczywiście trzeba trochę pochodzić .
MM-architekci
25-06-2009, 09:05
na polskie ile to wynosi ? ;]
na polskie ile to wynosi ? ;]
1 HKD to na dzisiaj 0.4163 zł czyli to będzie około 7000 zł.. opłaca się tylko jak nie zapłacisz cła i VATu - bo jak z cłem (5%) i VAT to już się 9000 robi..
Pod adresem jest kilka fotek zrobionych nową 5 w różnych warunkach oświetleniowych
wszystkie zdjęcia robiłem 24-70 L bez statywu
Zdjęcia pochodzą z ulic Hong Kong-u i mają charakter reportażu.
http://www.phzebra.pl/HK/1.JPG
http://www.phzebra.pl/HK/2.JPG
http://www.phzebra.pl/HK/3.JPG
http://www.phzebra.pl/HK/4.JPG
http://www.phzebra.pl/HK/5.JPG
http://www.phzebra.pl/HK/6.JPG
i tak aż do 16
xpressive
30-06-2009, 17:00
jako reportaż to to ja nie wiem, przedstawiają tłumy w hk ?
Szymański Adam
01-07-2009, 13:31
2.06.2009 pisałem o hot pixelu widocznym szczególnie przy wyższych czułościach - wyjaśniło się, na Żytniej wymieniono mi matrycę na nową. Choć trwało to 2 tygodnie. Na składzie takich części nie mają i muszą sprowadzać od producenta.
Mam pytanko co do AF.
Czy Wam też się myli, i to dość często, przy słabym ? u mnie mieszanka: pełna lub lekko przymknięta stałka + wysokie ISO (1600-2000)+ słabe światło (ale bez przesady) = porażka...
Czasami nawet na 1/160 przy 50mm zdjęcie jest jakby trafione ale poruszone, chociaz aparat trzymany był stabilnie a obiekt się nie ruszał:/
sebcio80
11-07-2009, 03:39
2.06.2009 pisałem o hot pixelu widocznym szczególnie przy wyższych czułościach - wyjaśniło się, na Żytniej wymieniono mi matrycę na nową. Choć trwało to 2 tygodnie. Na składzie takich części nie mają i muszą sprowadzać od producenta.
jeden hot piksel i wymienili Ci cala matryce? nie chce mi sie w to wierzyc...
Mam pytanko co do AF.
Czy Wam też się myli, i to dość często, przy słabym ? u mnie mieszanka: pełna lub lekko przymknięta stałka + wysokie ISO (1600-2000)+ słabe światło (ale bez przesady) = porażka...
Czasami nawet na 1/160 przy 50mm zdjęcie jest jakby trafione ale poruszone, chociaz aparat trzymany był stabilnie a obiekt się nie ruszał:/
kazdy aparat w takich warukach sie myli, jedne czesciej inne rzadziej zaleznie od AF, ja mojego 5D na weselach uzywam tylko do szerokich ujec z 16-35, a na jakies inne ujecia z jasnymi stalkami to tylko 1D
Scorpion
11-07-2009, 13:53
Mam pytanko co do AF.
Jeśli chodzi o 50/f1.8 to bym szukał winy w jego plastikowej konstrukcji. Mi na tym obiektywie na testach wychodzi różnie, za to na eLkach w zdecydowanej większości jest idealnie.
Ale ja mam 50mm ale 1.4 :/ Czasem jak trafi to i nawet 1.4 super wygląda. Ale w kiepskich warunkach oświetleniowych nie daje rady.
Mnie najbardziej zastanawiają te czasy. Praktycznie niemożliwe jest zrobienie zdjęcia, które nie będzie "poruszone" poniżej 1/125s.
Za to LV sprawdza się super w każdych warunkach oświetleniowych. Zawsze trafia!
Gdyby zrobili na tyle szybki LV, który potrafiłby zastąpić obecny układ AF to nie było ty tych wszystkich problemów z BF/FF.
P.S. Kolejna dziwna sprawa. Dziś poszedłem na spacerek z założoną 85tka. Wymagała ona tylko korekty -2 (czyli do przodu) przy fotografowaniu z bliska. Po pierwszym strzale w tablice na słupie, fotka nieostra. No to zwiększałem Mik. reg. Aż w końcu okazało się, że trzeba dać na +7 (zupełnie odwrotnie).
No to dalej strzelam, ale po kilku zdjęciach widzę ze ostrość jet za obiektem, przez ten MA. No to ustawiam na 0 i jest ok.
W końcu wyszło na to ze z bliska potrzebuje dać -2, z pewnej odległości +7 a na nieskończoność 0. Dziwne:/ I to nie jest racze wina obiektywu bo na innych body działał dobrze. Coś tym AF jest nie tak:/ Albo z tym Mic. Adj.
Moja piątka ostrzy w punkt bez względu na czułość .
Na koncertach prawie zawsze używam pełnej dziury i nie ma problemu. Tu iso 3200 135/2
https://canon-board.info/imgimported/2009/07/st_20l_092-1.jpg
źródło (http://www.stokrotki.czest.pl/galeria/20_lat/normal/st_20l_092.jpg)
Moja piątka ostrzy w punkt bez względu na czułość .
Na koncertach prawie zawsze używam pełnej dziury i nie ma problemu. Tu iso 3200 135/2
pogrubiłem powód doskonałego ostrzenia :mrgreen:
u mnie dokładnie tak samo - ze 135ką jest praktycznie 100% trafień (na środkowym oczywiście), podobnie z 35/1.4, na 50/1.4 i 85/1.8 jest już słabiej (ale też nieźle) - podejrzewam że w elkach mechanizm AF jest nieco lepszy i precyzyjniejszy..
podejrzewam że w elkach mechanizm AF jest nieco lepszy i precyzyjniejszy..
dlatego właśnie przymierzam się do 35mm 1.4 lub 50 1.2. No ale z tą powtarzalnością AF mogłoby być lepiej, bo w końcu 50tka 1.4 czy 85tka nie jest możne z najwyższej polki ale to też nie bubel...
dlatego właśnie przymierzam się do 35mm 1.4 lub 50 1.2. No ale z tą powtarzalnością AF mogłoby być lepiej, bo w końcu 50tka 1.4 czy 85tka nie jest możne z najwyższej polki ale to też nie bubel...
też nie bubel ale niższa półka - 50/1.2 bym nie kupił.. jest ciężkie i wolne (koszmarnie wolne - przy nim to chyba 50/1.8 to demon szybkości) i niewarte zupełnie tej kasy (moim zdaniem) i wersja 1.4 w porównaniu nie wypada najgorzej. Natomiast 35/1.4 mam i jak najbardziej warto.. zresztą jak kupisz to zobaczysz że na FF nagle 50mm zrobi się jakieś takie nijakie ;)
MM-architekci
12-07-2009, 22:45
Potwierdzam ;]
zresztą jak kupisz to zobaczysz że na FF nagle 50mm zrobi się jakieś takie nijakie ;)
kwestia preferencji. Ja ta ogniskowa kocham na FF ;-)
źródło (http://maxmodels.pl/galerie/0/3/0/11030/19932.jpg)
Potwierdzam ;]
zaprzeczam :]
sebcio80
13-07-2009, 02:28
ja tez bardzo lubie 50mm na FF ale wszystkie 50'tki Canona sa takie nijakie, mam 50L i AF to niestety loteria
oskarkowy
13-07-2009, 13:12
ja tez bardzo lubie 50mm na FF ale wszystkie 50'tki Canona sa takie nijakie, mam 50L i AF to niestety loteria
Ja na 5DII i 50/1.4 robię większość kościelnych fotek. Wejście, wyjście, przysięga, komunia itd... Szkło jest szybkie i rewelacyjne optycznie. Zarzut o nijakość ogniskowej zwalić można tylko na brak pomysłów. 50tka to chyba najbardziej twórcza ogniskowa.
Uwaga! ktoś wyżej pisał o loterii z trafianiem 50L. Dorzucę jeszcze powolność i ogromne aberracje chromatyczne do f/2. Na plus mogę pisać o przepięknym kontraście i kolorach.
Uwaga! ktoś wyżej pisał o loterii z trafianiem 50L. Dorzucę jeszcze powolność i ogromne aberracje chromatyczne do f/2.
Dziwny jest ten świat ;)
oskarkowy
13-07-2009, 13:32
Dziwny jest ten świat ;)
Nie kumam. Nie zgadzasz się, czy jak? Miałem do czynienia z dwoma egzemplarzami, pierwszy w dodatku był nieostry. Nie mam tego szkła na co dzień, nie twierdzę, że wiem o nim wszystko. Jak wiesz coś więcej, to przestań sadzić cytatami, tylko pisz.
Zgadzam sie z oskarowym w 100%. mam obie 50tki. Wole 50usm. optycznie podobnie. Af sredni i tu i tu. Pod swiatlo bardzo podobnie w obydwu. Bokeh i kontrast lepszy z L.
Nie kumam.
Ja nie o 50L, z twoich ust taki tekst fjiu, fjiu ;)
A 50L... no cóż kontrola jakości ot cały problem (głównie) Canona.
tak z innej beczki - czy u was sraw 10mpix w stosunku do rawa 21mpix jest mniej ostry w 1:1 ?? Mam na mysli obrobke w ACR. Wszystkie ustawienia aparatu na 0 - z reszta ACR ich chyba i tak nie widzi.
il Dottore
14-07-2009, 14:55
/.../Zarzut o nijakość ogniskowej zwalić można tylko na brak pomysłów. 50tka to chyba najbardziej twórcza ogniskowa.
/.../
l
Zgadzam się! Wystarczy zajrzeć na flickra żeby na grupach dedykowanych 50mm (niezależnie od nazwy producenta szkła) znaleźć mnóstwo świetnych pomysłów i inspiracji.
Po jakimś czasie spędzonym z moją dotychczasową szklarnią osiągnąłem stan o którym śpiewa znajomy ksiądz słowami: "nie brak mi niczego". ;)
85mm - portret, 12-24mm - landszaft i architektura, 50mm - wszystko jak leci :). No przesadzam... jednak czegoś brak! 35mm by się przydało do spacerów po ulicy i focenia fasad po przeciwnej stronie. 50mm za wąsko a 24 za szeroko, poza tym mój zooooom jednak odbiega jakością obrazu od stałek... także 35mm mus kupić no i może jak wyjdzie Distagon ZE to też się skuszę... Ale to wszystko w okolicach choinki. Póki co - WAKACJE! :) Koniec myślenia o zabawkach, czas zacząć robić zdjęcia! :D Ale jeszcze mały OFF a propos łonanizmu: strasznie się jaram Gitzo Vintage (http://www.fotografuj.pl/News/statywy_Gitzo_Ocean_Traveler_Gitzo_Vintage_Collect ion_w_polskich_sklepach/id/2947)... coś pięknego! :) Tylko prawdę powiedziawszy, wolałbym dobre szkło za cenę takiego statywu.
tak z innej - czy u was sraw 10mpix w stosunku do rawa 21mpix jest mniej ostry w 1:1 ?? Mam na mysli obrobke w ACR. Wszystkie ustawienia aparatu na 0 - z reszta ACR ich chyba i tak nie widzi.
sraw 10mpix jest mniej ostry ale i szumy duzo mniejsze tak jakby inny algorytm działał
jacek220
14-07-2009, 21:26
sraw 10mpix jest mniej ostry ale i szumy duzo mniejsze tak jakby inny algorytm działał
Pewnie to efekt interpolacji.
no ale na logike biorac to wlasnie powinno byc odwrotnie - szumy szumami ale jak sie zmniejsza ilosc pixeli to sie wyostrza obraz a nie na odwrot. Interpolacja to przeciez dodawanie pixeli na zasadzie usredniania i wowczas sie traci ostrosc a tu sytuacja jest odwrotna. Mogliby to tez w sofcie poprawic bo powoli dochodze do wniosku, ze lepiej jednak jechac na slubie na 21 mpix.