Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
[
16]
17
seti_60d
24-11-2011, 03:17
I pomaga, ale Canon zaleca trzymać puszkę w neutralnej pozycji (tzn. mocowaniem statywowym do dołu, oś obiektywu poziomo) podczas selfcleaning sensora. U dołu filtra LP znajduje się lepka substancja, która łapie strząśnięte paprochy tak by już nie wracały na filtr sensora (np. po obróceniu obiektywem do góry).
Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=x939m5bGhFM
Aż tak instrukcji nie studiowałem, o ile w ogóle to w instrukcji jest.
Jak sie zastanawiam teraz nad czyszczeniem matrycy, to zazwyczaj odbywa się to.. w zupełnie różnych pozycjach. Raz jest to poziomo (aparat jest poziomo) na stole, raz inny pionowo lub podobnie na szyi, jak wisi bez szkła chwilowo, a najczęściej chyba pod innym kątem, jak jest szkło podpięte.
A tak w ogóle to miałem bardzo ciekawą przygodę w te wakacje - ciekawe, czy ktoś też coś takiego przeżył? Zakładanie/zdejmowanie i zmianę szkieł przeprowadzam bardzo starannie, tj. odkręcam dekielki, po czym naszykowany jestem do zmiany i zdejmuję do końca ten na obiektywie, a potem na puszce, szybko przeprowadzam akcję, osłaniając w miarę jeszcze wszystkie otwory. Mimo tego, że żaden otwór nie jest w zasadzie odkryty na dłużej, miałem taki jeden dzień w te wakacje, że była czarna plama na zdjęciach. To musiał być jakiś robal, bo plama zmieniała rozmiar i położenie. Potem miałem na tym punkcie jakieś fobie i ciągle patrzyłem na podgląd, choć tam nie zawsze taką małą plamkę można dojrzeć.
Zapytaj miclesa jak na niego drę papę jak np. odkręci szkło i położy puszkę bagnetem w górę ;)Jak kładę na trawie/błocie/patykach, to wtedy bagnetem do góry, to chyba normalne ;)
allxages
24-11-2011, 10:18
A tak w ogóle to miałem bardzo ciekawą przygodę w te wakacje - ciekawe, czy ktoś też coś takiego przeżył? Zakładanie/zdejmowanie i zmianę szkieł przeprowadzam bardzo starannie, tj. odkręcam dekielki, po czym naszykowany jestem do zmiany i zdejmuję do końca ten na obiektywie, a potem na puszce, szybko przeprowadzam akcję, osłaniając w miarę jeszcze wszystkie otwory. Mimo tego, że żaden otwór nie jest w zasadzie odkryty na dłużej, miałem taki jeden dzień w te wakacje, że była czarna plama na zdjęciach. To musiał być jakiś robal, bo plama zmieniała rozmiar i położenie. Potem miałem na tym punkcie jakieś fobie i ciągle patrzyłem na podgląd, choć tam nie zawsze taką małą plamkę można dojrzeć.
Ten opis był tak długi, że w tym czasie stado mrówek mogło Ci wejść do środka :twisted:
Jak kładę na trawie/błocie/patykach, to wtedy bagnetem do góry, to chyba normalne ;)
Jakoś nie pamiętam żebyśmy na ostatnim weselu robili jakiś wypad do lasu :P A przecież nie piłem ani kropelki! :D
Z cyklu "Bo obrus był za brudny" ;)
seti_60d
25-11-2011, 22:23
Ten opis był tak długi, że w tym czasie stado mrówek mogło Ci wejść do środka :twisted:
Tak, przyznaję się :) ale to ku przestrodze dla innych.
No i trzeba pamiętać, że nie zmieniam szkła ta długo, jak o tym opowiadam :D
Inna sprawa jest taka, że nie widziałem, aby cokolwiek (a tym bardziej stado czegokolwiek) wychodziło... może tam zajrzeć jednak do środka?
może tam zajrzeć jednak do środka?
Hmm...Wsypać proszek na mrówki :?::idea:
seti_60d
25-11-2011, 23:14
Hmm...Wsypać proszek na mrówki :?::idea:
Niezły pomysł :D
Ostatnio głównie używam 2 body, także tamto jak przezimuje, to uznam chyba, że cokolwiek tam było, napewno już zdechło.
Teraz bardziej mnie martwi ustawienie BF/FF dla obiektywów, ale pewnie jest gdzieś wątek o tym, poszukam i może dojdę jak to dobrze zrobić.
Niezły pomysł :D
Ostatnio głównie używam 2 body, także tamto jak przezimuje, to uznam chyba, że cokolwiek tam było, napewno już zdechło.
Teraz bardziej mnie martwi ustawienie BF/FF dla obiektywów, ale pewnie jest gdzieś wątek o tym, poszukam i może dojdę jak to dobrze zrobić.
Dla mnie to jest jakieś niezrozumiałe zagadnienie.
Ustawiam szkło pół godziny na jakąś odległość po czym się okazuje, że na inną jest źle w druga stronę to ustawiam na tamtą i wtedy na poprzednią jest źle. Wyciągam jakąś średnią i nigdzie nie jest dobrze :D
W końcu po wielu bojach wszystko wraca na 0 i jest ok :P
Nie naprawdę jak ostatnio testowałem 85L zaraz po tym jak go dostałem to miał FF na odległości ok. 2m. Jak próbowałem ustawiać to wychodziły mi takie kosmosy, że głowa mała aż w końcu ustawiłem 0 i było ok :P
Potem już podczas normalnej pracy ciągłe spojrzenia na ekran, powiększenie 100% i WOOOW, jak szkło może być tak ostre na przysłonie 1.2?? :D
Ale ja to jestem amator - Robię głównie w sRAW, składam czasem zdjęcie z kilku wywołań zamiast świecić sobie lampą przy jego tworzeniu ;), używam najczęściej maksymalnego otworu przysłony, wywołuję w LR który ma kiepski profil kolorów, wywołuję do JPGa a nie TIFFa 16bit w ProPhot, , źle ostrzę (Janusz Body by się przeżegnał lewą ręką :D ) więc się moją opinią nie przejmuj :D
Hej,
Szukam mądrych, coby mi podpowiedzieli parę słów na temat różnicy w pracy autofocusa w 50D które mam teraz i w 5D II które mieć planuję. Tak sobie ubzdurałem że do tego co robię zazwyczaj 5DII będzie odpowiedniejszy, ale czasem biorę też jakąś dużą lunetę i idę cykać ptactwo, trochę mnie ten aspekt mojej rozrywki martwi, bo nie wiem jak się by miała praca tej nowej puszki w stosunku do 50D (a na dwie to chwilowo mnie nie stać). Znalazłem wątek porównujący 7D z 50-tką ale nie widzę nic a propos tego co mnie interesuje najbardziej, ktoś się wypowie?
PS. Ewentualnie jeśli ktoś ma doświadczenie w kwestii różnic AF między 50D a 5D i to też chętnie poczytam :)
myslidar
28-11-2011, 21:55
AF w 5D jest słaby jeżeli chodzi o Servo i punkty boczne, natomiast jakość obrazka rekompensuje wszystko. Mimo, że mam 5D II i 7D, to oprócz jakiś ekstremalnych sportów 7D leży i się kurzy :)
AF w 5D jest słaby jeżeli chodzi o Servo i punkty boczne, natomiast jakość obrazka rekompensuje wszystko. Mimo, że mam 5D II i 7D, to oprócz jakiś ekstremalnych sportów 7D leży i się kurzy :)
coś w tym jest
Miałem wcześniej 40d a to prawie to samo co 50d i powiem szczerze, że 40 może minimalnie była szybsza ale za to miałem mniej celnych zdjęć. Teraz praktycznie jak środkowy złapie to trafione. Jeżeli chodzi o jakość zdjęć to 5 wymiata w porównaniu z 40, bo z 50 to nie wiem.
W porównaniu z 50 też, tak jak z 40.
myslidar
28-11-2011, 22:35
W porównaniu z każdym cropem wymiata, chociażby dlatego że to co na cropie jest przeciętnym zakresem, na FF robi się szersze. Zakładam sobie 50mm 1.4 i mam w miarę szeroko + mała GO. Zakładam do 7D 28 1.8 i to już jednak zupełnie coś innego, a z kolei jak 28 1.8 przypnę do 5D to jeszcze fajniejszy zakres, itd. itd. :)
Potwierdzam poprzednie opinie - dla jakości obrazka warto się pomęczyć. 50d po 1 tygodniu poszedł w odstawkę i od tamtego czasu przez rok zrobiłem nim może ze 100 zdjęć, nie licząc dwóch timelapsów.
myslidar
28-11-2011, 23:13
Ale też nie ukrywam, że czasem AF mnie irytuje :) Chyba najbardziej boczne punkty, bo mocno przyzwyczaiłem się na 7D do korzystania z nich. Ale przy szybkim szkle (np. 85 1.8) nawet centralny w servo daje radę, co kilkakrotnie mnie zaskoczyło.
Super, wielkie dzięki, właśnie o taką wiedzę mi chodziło. Pozdrowiska.
Chyba najbardziej boczne punktyTak teraz się zastanawiam kiedy ostatni raz użyłem joysticka do przełączenia punktu ze środkowego na inny :)
Hej,
Szukam mądrych, coby mi podpowiedzieli parę słów na temat różnicy w pracy autofocusa w 50D które mam teraz i w 5D II które mieć planuję. Tak sobie ubzdurałem że do tego co robię zazwyczaj 5DII będzie odpowiedniejszy, ale czasem biorę też jakąś dużą lunetę i idę cykać ptactwo, trochę mnie ten aspekt mojej rozrywki martwi, bo nie wiem jak się by miała praca tej nowej puszki w stosunku do 50D (a na dwie to chwilowo mnie nie stać). Znalazłem wątek porównujący 7D z 50-tką ale nie widzę nic a propos tego co mnie interesuje najbardziej, ktoś się wypowie?
PS. Ewentualnie jeśli ktoś ma doświadczenie w kwestii różnic AF między 50D a 5D i to też chętnie poczytam :)
Mialem 40d. No coz...
Srodkowy dziala tak samo ale boczne to juz inna bajka.
Jak warunki nie sa tragiczne to i na f1.4 bocznych uzywam ale jak swiatlo slabe to albo wspomaganie lampy albo centralny.
Jesli glownie robisz ludzi itp to docenisz FF i przebolejesz troche gorszy AF. Jesli ptaszki to podstawa to moze pozbieraj na 2 puszke.
Mogę prosić o jakąś definicje tego "trochę" gorszego AF ?
W odniesieniu to postu #3760 bo chyba o tym teraz toczy się rozmowa.
tzn, że różnica jest zauważalna, ale tragedii nie ma, najbardziej czuć ją na bocznych punktach, jak ktoś już pisał, obrazek pozwala to wybaczyć, choć wg. mnie powinno być lepiej za tą kasę..
tzn, że różnica jest zauważalna, ale tragedii nie ma, najbardziej czuć ją na bocznych punktach, jak ktoś już pisał, obrazek pozwala to wybaczyć, choć wg. mnie powinno być lepiej za tą kasę..
Tylko wtedy stracili by cześć klientów którzy kupili jedynki.
strideer
29-11-2011, 10:40
Tylko wtedy stracili by cześć klientów którzy kupili jedynki.
A myślisz, że dlaczego seria 1Ds upadła (w obecnej formie) wraz z pojawieniem się 1D X?
Albo zyskali część tych, którzy dla lepszego AF wybrali D700.
Kto wie...
seti_60d
01-12-2011, 02:44
A myślisz, że dlaczego seria 1Ds upadła (w obecnej formie) wraz z pojawieniem się 1D X?
Eeee, czekaj, może jeszce ta 1Ds nie upadła? 1Dx jeszcze nie wypłynęło dobrze i możemy po-czekać na ten model (jeszcze długo). Zresztą to może oznaczać dużą przecenę Dsa :]
strideer
01-12-2011, 09:41
Canon powiedział wyraźnie, że to koniec 1Ds :-) Chociaż ja nie całkiem im wierzę - mam przypuszczenie, że nowa profesjonalna lustrzanka filmowa będzie takim "megapikselowym" dziedzicem po 1Ds.
Kolekcjoner
02-12-2011, 08:25
1Ds może i koniec ale np. 1C albo G albo cokolwiek - literek nie brakuje ;).
streaker
02-12-2011, 12:00
strideer - kiedy powiedzieli wyraźnie, że to koniec 1Ds?
Na logikę dla mnie, to powinny zostać Ds i Dx - FF reporterski i studyjny, pierwszy z mniej mpix, ale lepszym iso, druga odwrotnie - 18mpix i 36mpix na przykład - i mamy bezpośrednią konkurencję (nawet w nazwie) do d3x i d3s z żółtej stajni
strideer
02-12-2011, 12:08
Informacja prasowa mówi wyraźnie, że 1D X zastępuje 1D i 1Ds. Co - jak napisałem wcześniej - nie wyklucza tego, że będzie kolejny aparat profesjonalny z bardzo dużą ilością megapikseli.
Panowie , co mają wspólnego te dywagacje z 5D Mark II ???
Pewnie tyle, że po tylu latach od wprowadzenia tego modelu na rynek, wreszcie zacznie on robić zdjęcia, bo jeszcze niedawno był do tego niezdolny...
seti_60d
02-12-2011, 23:30
Trochę odbiega to faktycznie od tematu, ale chodzi chyba o przyszłość rozwiązań Canona i głównie FF, a w tym temacie wiadomo - 5D jest ważne. Na CR pojawiły się informacje o możliwej zapowiedzi w krótkim czasie 5DMkIII, choć ja byłbym raczej sceptyczny. Co do plotek jeszcze, to moim zdaniem nic więcej poza serią 5 i 1D się nie pojawi z FF, choć niektórzy wróżą model 6D z FF.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pewnie tyle, że po tylu latach od wprowadzenia tego modelu na rynek, wreszcie zacznie on robić zdjęcia, bo jeszcze niedawno był do tego niezdolny...
Rozumiem, że to taka ironia?
Kolekcjoner
03-12-2011, 07:03
Niewiele :-(.
Trochę odbiega to faktycznie od tematu,.....
Oj odbiega :rolleyes:.
michael_key
03-12-2011, 10:12
Taaa
Kurczę rozumiem trochę te rozczarowania (ja to amator więc mając 5DII nie narzekam na brak tego czy tamtego. Dla mnie to duży skok jakości obrazka w przód) ale Wy Profi bądź bardziej Semi-Profi tak czy siak kupujecie tą puchę i cykacie nią - chyba że jestem w błędzie.
Matt_K-K
03-12-2011, 12:07
No niektórzy tutaj stawialiby ją na swoistym ołtarzyku, jako Świętego Graala fotografii, niedopuszczając wręcz myśli, że aparat w pewnych aspektach szczytem osiągnięć techniki nie jest.
Choć oczywiście ciągle można o nim mówić, jako o bardzo dobrym narzędziu.
racja, trochę zdrowego rozsądku też się przyda...
michael_key
03-12-2011, 14:54
racja, trochę zdrowego rozsądku też się przyda...
Jak najbardziej.
Jak na razie nie mamy nic lepszego w tym segmencie rynku, więc trzeba chwalić to co jest :) Mnie się podoba, bo w sumie fajne zdjęcia robi.
Matt_K-K
05-12-2011, 00:56
Nawet bardzo fajne :)
Ale jedynka mnie zanadto rozpuściła, abym był zadowolony w pełni :) Niemniej jednak w tej kasie niczego lepszego się nie kupi.
Jak na razie nie mamy nic lepszego w tym segmencie rynku, więc trzeba chwalić to co jest :) Mnie się podoba, bo w sumie fajne zdjęcia robi.
Ja to bym zmienił tą przystawkę za wizjerem to może zdjęcia lepsze by były... :D
Ja to bym zmienił tą przystawkę za wizjerem to może zdjęcia lepsze by były... :DNie psiocz, bo AFa i ISO+2 sam byś chciał i pewnie ze 12 koła byś dał :)
Bardzo duże obniżki na 5dm2 idzie nowa ?
http://slrhut.co.uk/product/ID154C5/2764b003-_Canon-EOS-5D-Mark-II-Digital-Camera-_Camera-Body_-/
michael_key
10-12-2011, 16:05
http://slrhut.co.uk/product/ID154C5/2764b003-_Canon-EOS-5D-Mark-II-Digital-Camera-_Camera-Body_-/
O proszę...
Chyba nie, to pewnie magia świąt :-)
O proszę...
Chyba nie, to pewnie magia świąt :-)
Raczej trik naciagaczy. To body stoi w UK po 1550-1600f nie czarujmy sie!
Tak, patrząc na cenę pierwotną (1,999) - która była dużo wyższa w UK niż u nas i obecną (1,145) oraz licząc funta tylko po 5,3 daje to ok 6,1 k plus jakaś marża w Polsce to może zainteresowani doczekają się w sklepach ceny za body na poziomie ok 6,5 tys. A przy okazji używane też zlecą!
Mad_Mac też ma rację. Jak wyglądają promocje u nas? Ano tak, że aktualną cenę np. 2000zł pozostawia się niezmienioną, dopisuje się obok 2500zł i skreśla, a następnie "krzyczy" promocja 500 PLN-ów! Ot i cała prawda o promocjach.
ten sklep to prawdopodobnie duży szwindel.
Wystarczy poszukać w necie.
Choć prawda jest taka, że Canon USA daje ostatnio dużo różnych rabatów na 5D2 więc kto wie.
ten sklep to prawdopodobnie duży szwindel.Prawdopodobnie potwierdzam. Już kilka osób uratowałem przed wtopieniem kasy na takie coś, a po ~miesiącu był news że to szwindel :)
typowa wywałka przedświąteczna
michael_key
10-12-2011, 18:42
A tak z ciekawości... zastanawiam się czy realnie będzie spadek ceny sprzętu jeszcze przed świętami :?
allxages
10-12-2011, 18:44
A tak z ciekawości... zastanawiam się czy realnie będzie spadek ceny sprzętu jeszcze przed świętami :?
To byłoby bardzo bardzo dziwne.
Prawdopodobnie potwierdzam. Już kilka osób uratowałem przed wtopieniem kasy na takie coś, a po ~miesiącu był news że to szwindel :)
Sklep ciągle podobny ale mimo wszystko idą z duchem czasu - pojawił się przycisk "Lubię to" :D
Łatwo sprawdzić jest adres londyński .
Wystarczy kogoś wysłać .
ten sklep to prawdopodobnie duży szwindel.
Wystarczy poszukać w necie.
Pod tym adresem jest punkt Mailboxes ETC, więc chyba nie trzeba Sherlocka Holmesa żeby się połapać że to wałek.
takie wałki od wielu lat funkcjonują na rynku premium AV i High-End ...niby ludzie fora czytają a jednak wtapiają - strony tych niby sklepów z reguły są zrobione całkiem pro
takie wałki od wielu lat funkcjonują na rynku premium AV i High-End ...niby ludzie fora czytają a jednak wtapiają - strony tych niby sklepów z reguły są zrobione całkiem pro
Bo ludzie szukaja usilnie okazji zeby spelnic swoje wieksze i mniejsze marzenia.
Niestety zapominaja ze sa tez ludzie ktorzy zarabiaja na niszczeniu marzen.
Prawda taka ze wystarczy isc do sklepu i sie potargowac. Ja wysylam zone :)
Ostatnio wrocila z 35L z rabatem 80f + lampa warta w sklepie £89 :mrgreen:
Jak kupowalem 5dmkII to 2 dni walczyla zanim dali jej £100 znizki.
Teraz jak ide cos do nich kupic to manager mowi mi zebym mu przyniusl najlepsza cene jaka znajde na necie a on mi sprzeda za tyle samo.
greatidea
13-12-2011, 17:29
Już w kilku sklepach pytałem, czy trochę obniżą, bo u konkurencji taniej (ale nie można pomacać przed kupnem) - na razie żaden nie chciał się namówić
Już w kilku sklepach pytałem, czy trochę obniżą, bo u konkurencji taniej (ale nie można pomacać przed kupnem) - na razie żaden nie chciał się namówić
Bo o cene trzeba sie targowac a nie grzecznie pytac.
michael_key
13-12-2011, 17:48
Czyli do świąt coraz mniej czasu, a znaków na niebie o hojności sprzedawców nie ma :D
tezmarek
13-12-2011, 20:01
...Prawda taka ze wystarczy isc do sklepu i sie potargowac. Ja wysylam zone :)
Ostatnio wrocila z 35L z rabatem 80f + lampa warta w sklepie £89 :mrgreen:
Jak kupowalem 5dmkII to 2 dni walczyla zanim dali jej £100 znizki.
....
Spróbowałem sobie wyobrazić, co przyniosłaby do domu moja żona, gdybym dał jej do ręki gotówkę ma 5D MK II lub 35 L. No i przeszły mnie ciarki po plecach ;). Masz skarb... :!:
:lol:
Spróbowałem sobie wyobrazić, co przyniosłaby do domu moja żona, gdybym dał jej do ręki gotówkę ma 5D MK II lub 35 L. No i przeszły mnie ciarki po plecach ;). Masz skarb... :!:
:lol:
Manager sklepu pewnie nazwał by ja znika :)
Mariusze w fotomasterze na odrzańskiej chowają się za regał jak widzą, że z żoną wchodzę ;-), kobiety to jednak potrafią się targować, lata wprawy na pchlich targach robią swoje ;-)
Przemek_PC
14-12-2011, 10:45
Koledzy, w drodze rewanżu powinniście iść targować się w sklepach z kosmetykami albo może z bielizną, ciekawe z jakim efektem byście wrócili :)
dreamstorm
14-12-2011, 14:12
Bardzo przepraszam za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać. Skojarzyło mi się :)
Jest taki stary żart o informatyku.
Zona wysłała męża informatyka do sklepu, on wraca z sześcioma chlebami.
Zdziwiona żona:
- kochanie dlaczego kupiłeś 6 chlebów?
On: Przecież powiedziałaś: Kup chleb, a jak będa jajka to weź sześć.
Jest taki stary żart o informatyku.
Zona wysłała męża informatyka do sklepu, on wraca z sześcioma chlebami.
Zdziwiona żona:
- kochanie dlaczego kupiłeś 6 chlebów?
On: Przecież powiedziałaś: Kup chleb, a jak będa jajka to weź sześć.
kumam punkt, ale to jest troche jak kawaly rasistowskie - nabijanie sie z czegos, co ktos ma po prostu genetycznie wbudowane, badz nie.
tez mnie mieszy niezdolnosc kobiet do poprawnego formulowania specyfikacji, ale to jednak zalatuje seksizmem ;) to tak jak smianie sie z wyrazu twarzy kobiety, kiedy probuje porzucic samochod na ulicy (bo przeciez zaparkowaniem tego sie nie da nazwac)....
Czyli do świąt coraz mniej czasu, a znaków na niebie o hojności sprzedawców nie ma :D
może po świętach będą jakieś spadki cen (na świecie są) :
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/81/cenaes.jpg)
źródło (http://img266.imageshack.us/img266/2773/cena2g.jpg)
Tak! porównuj nasz kraj do US :lol:
W US myślenie jest takie:
"Idą święta, ludzie więcej kupują bo prezenty itd. więc trzeba ich zachęcić do kupna u nas. Obniżmy ceny, dodajmy coś gratis itd." czyli normalne, cywilizowane podejście.
U nas wygląda to mniej więcej tak:
"Idą święta, ludzie więcej kupują bo prezenty itd. więc trzeba ich maksymalnie orżnąć. Teraz podnieśmy ceny o 10% a po 2dniach obniżmy o 5% i wywiesimy wielki baner: "świąteczna promocja" na pewno masa jeleni się nabierze" ;)
Niestety ale jeszcze dlugo bedziemy zacofanym narodem na kazdej plaszczyznie.
Przykre to, ale prawdziwe.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Niestety ale jeszcze dlugo bedziemy zacofanym narodem na kazdej plaszczyznie.
Pisz o sobie.Tak jest najlepiej i najprawdziwiej,wszak siebie znasz... :twisted:
Naród zostaw proszę w spokoju.Wątek jest o 5D mark II.
Pisz o sobie.Tak jest najlepiej i najprawdziwiej,wszak siebie znasz... :twisted:
Naród zostaw proszę w spokoju.
Bardzo Cię polubiłem :)
allxages
14-12-2011, 23:30
Ja też! Ja też!
Kolekcjoner
14-12-2011, 23:39
Bardzo Cię polubiłem :)
Ja też! Ja też!
Ja już dawno :-D ale może na tym zakończmy ten OT.
Wracamy do tematu. Ceny rzeczywiscie poszly w dol. Dzis wpadek w uk do 1529f w glownych sklepach.
http://www.camerapricebuster.com/Canon_EOS_5D_Mark_II_Body_pc.html
A by to... Jak bym kasy nie odkladal to chyba bym sie skusil na jeszczejegnego markaII
szambonur
15-12-2011, 10:12
Wracamy do tematu. Ceny rzeczywiscie poszly w dol. Dzis wpadek w uk do 1529f w glownych sklepach.
http://www.camerapricebuster.com/Canon_EOS_5D_Mark_II_Body_pc.html
A by to... Jak bym kasy nie odkladal to chyba bym sie skusil na jeszczejegnego markaII
Nie wiem jak to się ma jeżeli ktoś zarabia w tej dziwnej walucie, może to faktycznie promocja, ale przy aktualnym kursie funta dla mnie to wątpliwa promocja...
Tak! porównuj nasz kraj do US :lol:
porownanie jest bardziej do Kanady, de facto, i nie ma w nim uwzglednionych roznic kursowych miedzy dolarami, tudziez miedzy CAD a JPY.
statystykiem koniec koncow na studiach nie zostalem, ale jeszcze tyle zrozumienia mam, zeby wypluc "insufficient data". bo to byloby naciaganie i robienie kauzacji z korelacji ;)
W US myślenie jest takie:
"Idą święta, ludzie więcej kupują bo prezenty itd. więc trzeba ich zachęcić do kupna u nas. Obniżmy ceny, dodajmy coś gratis itd." czyli normalne, cywilizowane podejście.
taaaaak?
ja mam raczej wrazenie, ze w kazdym kraju dystrybutorzy (przede wszystkim) doskonale wiedza, ze nadchodza worki pieniedzy i tylko w razie koniecznosci trzeba sie schylic, zeby jak najwiecej tych workow do siebie przyciagnac. a jesli nie trzeba sie specjalnie schylac (w dzialce elektroniki akurat nie trzeba, bo pod choinke na pewno sie sprzeda) to worki pieniedzy mozna wyssac do cna.
i to nie zalezy od kraju. w NL absolutnie nie jest tak jak w twoim hipotetycznym (no bo nie rzeczywistym) US, tylko jak w PL. klient jest dymany prosto w tylna czesc ciala, bo sprzedawcy doskonale wiedza, ze i tak musi kupic. a Dutch sa arcymistrzami wysysania kasy z klientow, glownie dlatego, ze tytulem koszmarnej skaposci swych krajan*, drugiej takiej okazji nie bedzie :)
* - centusie z Galicji czy Poznania to pikus przy Holendrach. nawet Szkoci czuja sie rozrzutnikami w tym kraju ;)
"Idą święta, ludzie więcej kupują bo prezenty itd. więc trzeba ich maksymalnie orżnąć. Teraz podnieśmy ceny o 10% a po 2dniach obniżmy o 5% i wywiesimy wielki baner: "świąteczna promocja" na pewno masa jeleni się nabierze" ;)
zmien "swiateczna promocja" na "aanbieding"/"uitverkoop"/"occasion" i jest wypisz wymaluj NL ;)
Mam pytanko małe dla osób w temacie:
Czy kombinacja 5d mkII + 50 1.4 usm jest najgorszą w kwestii skuteczności AF ze wszystkich z canona ?
Ogniskowa 50mm jest moją ulubioną ale gruby % lekko nietrafionych fot w KAŻDYCH warunkach doprowadza do szału. Wrzuciłem mikroregulacje +10 bo szkiełko nie potrafiło dojechać do nieskończoności, (na 50D miałem +9). Na 5d mkII jak trafi jest żyletka na 21mpx rawie nawet patrząc 1:1 ( @ f1.6 ).
Szkła 15 2.8 rybka, 20 2.8, 35 2.0, 85 1.8 - zwykle z mikroregulacją - nie mają takich problemów - rozumiem kwestię warunków, samego działania 5d mkII i sporadyczne pomyłki przy tych szkłach to norma i nic strasznego. Za to przy kombinacji 5d mkII + 50 1.4 usm jest niezła jazda - jeśli trafialność wypada na poziomie 50% to jest szał - i to w dobrych warunkach (trafione foto nie jest liczone jako ostre 1:1 tylko po prostu znośne z ostrością tam gdzie być powinna - nie można się tutaj onanizować).
Na 50D tez 50-tka miała kaprysy ale nie aż takie.
Zaznaczam że używam wyłącznie centralnego punktu AF.
Zaczynam się zastanawiać czy po prostu 50 1.4 usm tak ma i przy 5d mkII zwyczajnie nie jest i nie będzie kolorowo, czy to walnięta sztuka.
Kolejna sprawa jest taka że szkiełka wymagają zwykle dokładania kalibracji na + (wszystkie ..) więc jestem ciekaw jak to z kwestią poprawności AF w body wygląda.
Z racji tego że mikrokalibrację dla szkieł zrobiłem na 3-4 podejściach z podglądem fot na PC - może być ona niezbyt dokładna. Problem na każdym szkle polegał na tym, że nie potrafiło ono dojechać do nieskończoności co było widać już na skali na obiektywie a na fotach tym bardziej.
Jak już tutaj piszę to zapytam: czy 50 1.2 L ma lepszą powtarzalność i celność AF niż 50 1.4 USM - pomijając wszystkie inne kwestie z pozostałych parametrów z tych szkieł?
oskarkowy
15-12-2011, 14:43
Jak już tutaj piszę to zapytam: czy 50 1.2 L ma lepszą powtarzalność i celność AF niż 50 1.4 USM - pomijając wszystkie inne kwestie z pozostałych parametrów z tych szkieł?
Tutaj chyba problem nie tkwi w powtarzalności 50tek, bo jak mi trafiała 50/1.4 tak samo mi trafia 50L.
Prawdopodobnie masz wadliwy obiektyw, skoro Ci skali nie wystarcza.. Następnym razem jak kupujesz szkło, to ma Ci działać BEZ potrzeby ustawiania mikroregulacji, a teraz to zanieś zestaw do serwisu i koniecznie daj na mszę, żeby im się udało to ustawić.
Całe szczęście dopiero miesięczny zakup i będzie trzeba wysłać to w cholerę do serwisu żeby sprawdzili czy body ma poprawny AF i potem skalibrowali szkiełka. Tylko pytanie ... kiedy ?
W jakim czasie na żytniej są w stanie zrobić mi kalibrację choćby 3 szkieł + body ?
Do Wawy trochę mam i nie wiem czy daliby radę przez kilka godzin to zrobić.
Matt_K-K
15-12-2011, 17:39
Ja ostatnio tak na szybko zauważyłem inną, dziwną przypadłość w mojej piątce - z obiektywem 24-105 trafia sobie elegancko na pełnej dziurze, obraz jest ostry itp. Ale ostatnio robiłem "kilka" zdjęć w studio na dłuższych ogniskowych tymże obiektywem, ale z przysłoną przymkniętą do f/8 - f/11 i ku mojemu zdziwieniu - ostrość była marna... muszę sprawdzić czy mikroregulacja coś pomoże ( ale nie spodziewam się - skoro trafia mi dość ładnie na pełnej dziurze.. ).
Podobne zachowanie zaobserwowałem kiedyś podpinając właśnie wspomniany parokrotnie we wcześniejszych postach 50/1.2 - o ile strzały na pełnej dziurze były względnie celne, tak po przymknięciu ostrość uciekała i robił się front focus... mówią na to focus shift..
strideer
15-12-2011, 17:41
Podobne zachowanie zaobserwowałem kiedyś podpinając właśnie wspomniany parokrotnie we wcześniejszych postach 50/1.2 - o ile strzały na pełnej dziurze były względnie celne, tak po przymknięciu ostrość uciekała i robił się front focus... mówią na to focus shift..
Raczej nie przy takich przysłonach i nie w szkle, które ma maks. otwór względny f/4. Focus shift dotyczy obiektywów bardzo jasnych (f/1,2 czy f/1,4), które są trochę przymknięte (f/2-f/4). Mocniejsze domknięcie powoduje, że nawet jeśli mamy focus shift, to jest on "zjadany" przez większą głębię ostrości.
Całe szczęście dopiero miesięczny zakup i będzie trzeba wysłać to w cholerę do serwisu żeby sprawdzili czy body ma poprawny AF i potem skalibrowali szkiełka. Tylko pytanie ... kiedy ?
.
Jak widać to nie jest regułą, ponieważ używam tej konfiguracji od ok. 6 m-cy i jestem bardzo zadowolony z rezultatów współpracy szkła z body :)
oskarkowy
15-12-2011, 18:01
mówią na to focus shift..
Za moich czasów mówili dyfrakcja.
strideer
15-12-2011, 18:03
Za moich czasów mówili dyfrakcja.
Przy f/11 na 5D? Nieee...
oskarkowy
15-12-2011, 18:05
Przy f/11 na 5D? Nieee...
A Ty wiesz na jakich powiększeniach to sprawdza i jak bardzo liczy pixele? Wielu tu różnych przerabialiśmy.
Moje 24-70 jest gorsze na f16 niż na f8 i to naprawdę widać przy obróbce. Ale to nie jest szkło do tego rodzaju wartości.
strideer
15-12-2011, 18:08
Jeśli wierzyć tej tabeli http://the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-5D-Mark-II-DSLR-Digital-Camera-Review.aspx, to dyfrakcję na 5D Mark II zaczyna być widać dopiero od nieco ponad f/10, czyli praktycznie poza zakresem, o którym wspomina Matt_K-K. Do tego zauważa, że może chodzić raczej o niewłaściwe ustawienie płaszczyzny ostrości niż o wpływ innych czynników (takich jak dyfrakcja).
Matt_K-K
15-12-2011, 18:33
Sprawdzę sobie to wszystko w jakichś bardziej "sterylnych" warunkach. Raczej nie jest to focus shift, a nawet jeśli - głębia ostrości pewnie by to "przykryła". Dyfrakcja raczej też nie - przy ok f/8 na tej matrycy byłoby to lekko "za wcześnie".
Przemek_PC
16-12-2011, 09:55
Odnośnie 50/1,8. Obiektyw ten na 10D trafiał gdzie trzeba. Na 50D nie trafiał więc w ruch poszła mikroregulacja ale jak trafiał z bliska to z daleka już nie i na odwrót. Do tego doszła nieostrość od pełnego otworu do f2,8. W między czasie pojawił się 5D gdzie mikroregulacji jak wiadomo nie ma i sytuacja wróciła do normy czyli 50/1,8 trafiał gdzie trzeba a przy okazji zrobił się ostry od pełnego otworu (jak na 10D). 50D poszedł na sprzedaż i zastąpił go 1DII gdzie jak również powszechnie wiadomo mikroregulacji nie ma ale i w tym przypadku 50/1,8 trafia gdzie trzeba. Twórcy teorii spiskowych mają pole do popisu, czyżby Canon nie potrafił zrobić dobrego AF w puszkach typu 50D czy 5DII i dlatego dał mikroregulację, którą zabrał wraz z pojawieniem się 60D? Ciekawe jak mój 50/1,8 działałby z 60D, muszę u kolegi sprawdzić :)
A Ty wiesz na jakich powiększeniach to sprawdza i jak bardzo liczy pixele? Wielu tu różnych przerabialiśmy.
przy f/8 do f/11 nie powinno byc mocnego spadku ostrosci wzgledem f/5.6 (w sensie centrum szkla, no bo przeciez mowimy o 24-105, wiec dyskusje o rogach taktownie pomijamy :mrgreen: ). to nawet na powiekszeniu ekranowym nie bedzie widoczne, a mowie o ekranie 1920x1200.
nope, nie sadze, zeby winowajca byla dystrakcja.
Twórcy teorii spiskowych mają pole do popisu, czyżby Canon nie potrafił zrobić dobrego AF w puszkach typu 50D czy 5DII i dlatego dał mikroregulację, którą zabrał wraz z pojawieniem się 60D? Ciekawe jak mój 50/1,8 działałby z 60D, muszę u kolegi sprawdzić :)
Mikroregulacja w 5D2 pojawiła się dlatego że przy większej rozdzielczości lepiej widać błędy pracy AF.
W 60D mikroregulacji nie ma z dwóch powodów:
1. 60D to niski i tani model. Oznacza to że ludzie będą kupować do niego tanie obiektywy np. sigmy i tamrony. Jak wiadomo podróbki sprawiają najwięcej kłopotów z AF i tym samym skutecznie zniechęcają do zakupu. Po 'wpadce' z modelem 50D Canon poszedł po rozum do głowy i mikroregulację usunął żeby do podróbek jeszcze bardziej zniechęcić.
2. MR jest w 7D więc jak ktoś bardzo nie chce spotykać się z serwisem to można mu wcisnąć z tym ficzerem droższy aparat.
Faktycznie, ten 60D to tani jak diabli...
Faktycznie, ten 60D to tani jak diabli...
Od 7D tańszy. Jakoś te segmenty muszą się różnić.
Co nie znaczy, że tani. 1D IV też jest tańszy niż 1Ds 3.
Kolekcjoner
16-12-2011, 12:25
Pojęcie taniości jest bardzo względne ale to nie jest wątek na ten temat tylko o 5DmkII więc może nie rozwijajmy dalej tego OT 8-).
u zachodnich sąsiadów też widać , że canon 5d MK II tanieje:
źródło (http://img847.imageshack.us/img847/1884/cena3i.jpg)
może jak PLNy się umocnią to w Polsce też doczekamy się spadku ceny......
a był moment, że można było kupić poniżej 1400 eurasów :)
taaaaak?
ja mam raczej wrazenie, ze w kazdym kraju dystrybutorzy (przede wszystkim) doskonale wiedza, ze nadchodza worki pieniedzy i tylko w razie koniecznosci trzeba sie schylic, zeby jak najwiecej tych workow do siebie przyciagnac. a jesli nie trzeba sie specjalnie schylac (w dzialce elektroniki akurat nie trzeba, bo pod choinke na pewno sie sprzeda) to worki pieniedzy mozna wyssac do cna.
i to nie zalezy od kraju. w NL absolutnie nie jest tak jak w twoim hipotetycznym (no bo nie rzeczywistym) US, tylko jak w PL. klient jest dymany prosto w tylna czesc ciala, bo sprzedawcy doskonale wiedza, ze i tak musi kupic. a Dutch sa arcymistrzami wysysania kasy z klientow, glownie dlatego, ze tytulem koszmarnej skaposci swych krajan*, drugiej takiej okazji nie bedzie :)
* - centusie z Galicji czy Poznania to pikus przy Holendrach. nawet Szkoci czuja sie rozrzutnikami w tym kraju ;)
zmien "swiateczna promocja" na "aanbieding"/"uitverkoop"/"occasion" i jest wypisz wymaluj NL ;)
Moje US ni jest hipotetyczne. Obserwuję ciągle ten rynek, pół mojego sprzętu mam stamtąd i tak to u nich wygląda (przynajmniej w elektronice) zaczyna się od "black friday" i faktycznie na sezon świąteczny są promocje.
Nie wiem jak jest w NL, nie mówię, że jak w US i nie mówię, że tylko w PL jest jak jest ;) Są kraje gdzie będzie tak a są gdzie będzie inaczej ;)
Nie znalazłem informacji aby ktoś o tym wcześniej tu pisał =)
Pojawiło się nowe firmware 2.1.2
Nie wprowadza nic nadzwyczajnego, ale komuś może się przydać:
http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_II.aspx?faqtcmuri=tcm:125-785453&page=1
Informacja dla Dukana - jak chcesz faktycznie niedrogo i bezpiecznie kupić 5D MKII to sprawdź tą ofertę:
http://www.proclub.pl/pl/canon_eos_5d_mark_ii_body.html
Informacja dla Dukana - jak chcesz faktycznie niedrogo i bezpiecznie kupić 5D MKII to sprawdź tą ofertę:
http://www.proclub.pl/pl/canon_eos_5d_mark_ii_body.html
Uwazam ze to drogo, mozna kupic 5d II za niespelna 7tys zl.
no tak, ale ja mówię o pewnym i autoryzowanym punkcie sprzedaży gdzie nie będzie później wtopy... :)
na dobra sprawe ja tez wole zaplacic wiecej nawet o te 500zl ale zeby sprzet byl z pewnego zrodla i tak jak piszesz zeby bylo bez wtopy :-)
Mam taki problem. Posiadam mk2 no i ostatnio jest z nim troszkę gorzej. Dokładnie z AF. Jednego dnia działa w miarę, innego dnia wszystko co podpinam (50/1.4, 85/1.8, 135/2 i nawet 17-40(!!)) muszę kalibrować na duży minus (od -10 i więcej) żeby zdjęcia były trafione. Z tym, że to loteria jest. Dziś np wszystko z wyłączona kalibracją w miarę trafiało, parę dni temu bez kalibracji błąd był rzędu: celuję w oczy, ostrość na uszach przy 50/1.4@2.0 z metra, może troszkę więcej. Ogólnie ostrość zdecydowanie spadła i zdecydowanie szybkość AF. Co może być? Da radę na serwis? Bo jak trafią na w miarę dobry dzień puchy to odeślą. Na lekko mniejszą ostrość nie będą zwracali uwagi raczej.
Przedmuchaj otwory czujników AF [czystą gruszka foto].
Wyzeruj mikroregulację [zapisz co miałeś]
Wykonaj porządne testy ze statywu ,wężyka,dobre światło ,50x ogniskowa i ze trzy inne @ dla kazdego szkła.Napisz
http://www.canonrumors.com/files/eos5dmkiii-im-c-en.pdf
Pomyliles tematy, ten dotyczy Marka II :wink:
Widze wlasnie... ;) niech ktos przeniesie :D tak to jest jak sie wstaje o 5 :D
Kolekcjoner
29-03-2012, 23:14
Hmmm.... tak sobie parzę tu i tam i widzę spory wysyp piątek. Niektóre w stanie idealnym. Ciekawe kiedy w sklepach zacznie zauważalnie tanieć?
Hmmm.... tak sobie parzę tu i tam i widzę spory wysyp piątek. Niektóre w stanie idealnym. Ciekawe kiedy w sklepach zacznie zauważalnie tanieć?
Sam mam zamiar przejść z 5d II na 5DIII
Tak, ale ceny za wyśmigane przez 2-3 lata puszki (ok.6 kPLN czyli 20% poniżej nówki w salonie) to istne "ździerstwo" ;). Poza PL chodzone są tańsze o ok 30-40% w stosunku do nówki. U nas pewnie działa magia nowego kultu mkII, bo widać po cenach, że kult classica dobiega końca :( .
Jeżeli mark3 "spadnie" do ok. 10k, to zacznie spadać cena używanych marków2. Normalne. Tak samo normalne jak usprawiedliwianie, z różnych powodów, pozostawania przy starszym modelu i nazywanie tego "kultowością" ;). Dziwne jest troszkę, że model mający już swoje trzecie pokolenie nagle tracą kultowość i będę sprzedawana po 2tysiaki :P.
To nie kult tylko ekonomia.
P.S. Teraz pewnie sposób pracy AF starszego marka zacznie być nazywany "old faszyn stajl" przez co się rozumie, że dla koneserów, czyli "kultowy" :D.
Mam pytanie - jutro jadę na zdjęcia. Czy mój Mk II nie przyniesie mi wstydu? Czy da się nim jeszcze pstryki chociaż robić?
Zdesperowany.
Mam pytanie - jutro jadę na zdjęcia. Czy mój Mk II nie przyniesie mi wstydu? Czy da się nim jeszcze pstryki chociaż robić?
Zdesperowany.
tak, ale tylko jeśli nie pojawi się ktoś z mk3:mrgreen:
Ulżyło mi. Najprawdopodobniej nikogo takiego nie będzie.
A gdyby jednak był - uciekać? Czy wystarczy tylko nie wyciągać aparatu z plecaka, aby nie uległ samozniszczeniu?
xxkomarxx
30-03-2012, 13:52
Zdesperowany.
Witaj zdesperowany.
Niestety Twój mark2 nie nadaje się do publicznego pokazywania. Teraz chcąc zrobić kilka zdjęć potrzebujesz min 1ds mk3. Jeśli nie stać Cię na to to polecam zakup małpki i schowanie jej w taki sposób aby nikt nie zobaczył. Zdjęcia pozyskane w ten sposób należy przeglądać w zamkniętym pokoju z zasłoniętymi roletami aby nikt nie widział jakości.
Pozdrawiam
Redakcja
Cofnij datę w ustawieniach aparatu. Odwleczesz w ten sposób uruchomienie procedury autodestrukcji, zaszytej w firmware!
Ulżyło mi. Najprawdopodobniej nikogo takiego nie będzie.
A gdyby jednak był - uciekać? Czy wystarczy tylko nie wyciągać aparatu z plecaka,
idź w zaparte;), masz komórke z aparatem?
Zdesperowany.
Ja na 5D3 musiałem kupić nową torbę, bo gdy leżał razem z 5D2 to ten 2gi ulegał widocznej erozji z każdą chwilą przebywania w pobliżu 5D3. 5D2 odseparowany od "trójki" znów zyskał na wigorze, magii i plastyce... ale to wciąż nie to samo co 5D_pierwszy :mrgreen:
Chris_11
30-03-2012, 14:20
To ja się chyba zajmę produkcją tych małych emblemacików "Mark III" na puszki. Coś mi się wydaje, że tym biznesem na tym forum zrobię karierę. ;)
Szanowna Redakcjo Bravo!
Dziękuję za informacje. Są one dla mnie bardzo pomocne, bo nie wiem jak zareaguje mój Mk II, gdy podłączę go kablem USB do komputera w celu skopiowania zdjęć. Z całą pewnością sam wejdzie w Interneta i zobaczy jaki jest już stary i beznadziejny.
Na szczęście mam czytnik kart, ale obawiam się, że jakieś dane przenikną i tak na kartę pamięci.
Załamany.
xxkomarxx
30-03-2012, 14:43
Szanowna Redakcjo Bravo!
Dziękuję za informacje. Są one dla mnie bardzo pomocne, bo nie wiem jak zareaguje mój Mk II, gdy podłączę go kablem USB do komputera w celu skopiowania zdjęć. Z całą pewnością sam wejdzie w Interneta i zobaczy jaki jest już stary i beznadziejny.
Na szczęście mam czytnik kart, ale obawiam się, że jakieś dane przenikną i tak na kartę pamięci.
Załamany.
Drogi załamany.
Na znanym portalu aukcyjnym można nabyć za niedużą opłatą jakiegoś starszego PC. Zainstaluj na nim system Windows XP a datę ustaw na marzec 2009roku. Koniecznie nie podłączaj do internetu coby żadna informacja o aktualnej dacie się tam nie znalazła. Dopiero później możesz przerzucać zdjęcia z karty na komputer. Gdyby nawet jakaś informacja dostałą się z niego na kartę to i tak aparat nie zorientuje się co jest grane i będzie robił zdjęcia jakby był najlepszy na świecie. Pamiętaj jest to zabieg niezbędny aby twój 5d mk2 nadal robił świetne zdjęcia.
Pozdrawiamy
Redakcja
Ufffff!
Już mi lepiej.
Dziękuję.
Kolekcjoner
30-03-2012, 14:45
Jeżeli mark3 "spadnie" do ok. 10k, ....
Może za trzy lata ;).
Jak spadnie, to za tyle pójdzie jako nówka, nie bita!
Po 2 latach oczekiwania na Mk III kupiłem Mk II
Muszę przyznać że w nowej 5DIII widoczny jest postęp.
Jestem entuzjastą fotografii, moje priorytety to turystyka i góry. Nie robię ślubów, rozwodów, chrzcin, koncertów nie zarobkuję.
Trzy lata podróżowałem (w ubiegłym roku do Nepalu) z zestawem 50D + C10-22/3,5-4.5. Zrobiłem nim 90% zdjęć (RAW)
Kilka dni temu zamieniłem na 5D mkII +17- 40f/4L
Ja nie widzę „zasadniczej” różnicy (1/3, 1/2 EV) w RAW do ISO 6400, nie potrzebuję 41 punktów krzyżowych, 6 kl./s nie robię filmów.
Wystarczą mnie 3,9 kl/s, shutter lag 73ms, jeden punkt krzyżowy, „magia” i plastyka FF.
Różnicę cen nowej i starej 5 przeznaczyłem na zakup C70 – 200 f/4LIS.
Teraz mam idealny „zestaw podróżniczy”
Jest super !!!
Cześć, mam na imię Ryszard, od 9 miesięcy robię zdjęcia 5MKII i nadal mi się podobają. Cieszę się że mogłem się tym z Wami podzielić, bo każdy potrzebuje grupy wsparcia... ;)
xxkomarxx
30-03-2012, 21:24
Cześć, mam na imię Ryszard, od 9 miesięcy robię zdjęcia 5MKII i nadal mi się podobają. Cieszę się że mogłem się tym z Wami podzielić, bo każdy potrzebuje grupy wsparcia...
Kurcze robi się w tym wątku jak na spotkaniu AA
Przyłączam się do głosów rozsądku, dla mnie 5dII w zupełności wystarcza ze swoim obrazkiem w RAW, który wcale nie jest gorszy od 5dIII co tylko potwierdza jaka dobrą puszką jest mkII i dalej idę robić z wielką przyjemnością zdjęcia :grin:.
I co? 5D2 zaczyna kultowieć w nieprawdopodobnym tempie :mrgreen:
Grzesiek_PL
30-03-2012, 21:53
No to widać, że mk II nadal robi zdjęcia :lol:
Myślę, że mk III to powinien być następcą mk I, a już za tydzień zaczną się plotki na temat mk IV i jego nowej matrycy :lol:
tezmarek
30-03-2012, 21:53
I co? 5D2 zaczyna kultowieć w nieprawdopodobnym tempie :mrgreen:
I to wyłącznie za sprawą ceny 5D3. :D
Przyłączam się do głosów rozsądku, dla mnie 5dII w zupełności wystarcza ze swoim obrazkiem w RAW, który wcale nie jest gorszy od 5dIII co tylko potwierdza jaka dobrą puszką jest mkII i dalej idę robić z wielką przyjemnością zdjęcia :grin:.
Zgadza się mk2 to bdb pucha, jedyne czego jej brakuje według mnie to w miarę dobry AF. AF w mk3 to kosmos w porównaniu z mk2 przy reporterce różnica będzie spora i warta zmiany body dla samego AF.
Kolekcjoner
30-03-2012, 22:04
Żeby się nie okazało, że zrobią następcę 5d mkII mkII :D.
I to wyłącznie za sprawą ceny 5D3. :DGdyby obrazek w 5dIII był dużo lepszy od II, to nawet cena nie byłaby taką przeszkodą :wink:. Przy 4 szkłach manualnych i 4 z AF, a do tego przy tym co fotografuję nie narzekam na AF, nie twierdzę, że gdyby był z III to wcale nie pogniewałbym się :mrgreen:.
MusicMan
06-04-2012, 09:56
Przyłączając się do klubu AA dodam od siebie, tak szczerze, że trojka wyglada swietnie ale ja bede wiesniakiem z moją Dwójka i moimi "do kotleta". I przyzwyczailem sie na tyle do tego faktu ze dobrze mi z tym.
Ale w tym momencie masz -30 do lansu i tyle samo % do ceny...
Ale w tym momencie masz -30 do lansu i tyle samo % do ceny... Co do lansu - zgoda, co do ceny absolutnie nie :-P.
Ale w tym momencie masz -30 do lansu i tyle samo % do ceny...
Po to by mi takie % rosły, chodzę na sesje RPG... ;)
Grzesiek_PL
07-04-2012, 02:44
Spotkał się ktoś z takim gripem do 5D II ? Od przodu wygląda na mniej ceglasty (kanciasty)
http://www.benel.eu/webshop/camera-accessoires/stroomvoorziening/pixel-battery-grip-e6-voor-canon-5d-ii.html
Przyłączając się do klubu AA dodam od siebie, tak szczerze, że trojka wyglada swietnie ale ja bede wiesniakiem z moją Dwójka ...
No i jest git. A ja jestem mega mocher bo nadal pozostanę przy 5d1...:mrgreen:
co tam jakieś body mk 1, 2 czy 3... Wesołych Świąt Kochani
manfred1
07-04-2012, 10:24
Po co Wam te najnowsze aparaty jak i tak zdjęć nie umiecie robić. Wesołych Świąt wszystkim
Wlasnie dlatego potrzebujemy nowszych i lepszych aparatow :-)
Po co Wam te najnowsze aparaty jak i tak zdjęć nie umiecie robić. Wesołych Świąt wszystkimPrzecież aparat służy do lansu. Weź jakąkolwiek luszczankę, dołóż do niej grypa i zapnij jakikolwiek obiektyw o ogniskowej >80 mm. Przejdź się po Krópówkach wolnym krokiem, to zrozumiesz po co jest najnowszy aparat. Wesołych Swiąt.
manfred1
07-04-2012, 11:05
Weź jakąkolwiek luszczankę, dołóż do niej grypa i zapnij jakikolwiek obiektyw o ogniskowej >80 mm. Przejdź się po Krópówkach wolnym krokiem, to zrozumiesz po co jest najnowszy aparat. Wesołych Swiąt.
Janosik... i wszystko jasne.
jacek_73
07-04-2012, 11:09
...Weź jakąkolwiek luszczankę, dołóż do niej grypa i zapnij jakikolwiek obiektyw o ogniskowej >80 mm. Przejdź się po Krópówkach wolnym krokiem, to zrozumiesz po co jest najnowszy aparat...
Wyobraź sobie (mocno liczę na Twoją wyobraźnie) że tak zrobiłem, mając do tego jeszcze ponad trzykilowy statyw... i nadal nie rozumiem poco :oops:
Janosik... i wszystko jasne.
daleko nie masz to możesz nosić :p
seti_60d
07-05-2012, 00:34
Kupiłem na początku gripa do 60D firmy Meike i jest super. Potem do 5D Mk II kupiłem innej firmy zamiennik i nie będę tu recenzji robił, bo musiałbym dużo niecenzuralnych słów użyć. Wtedy niestety Meike nie robiło jeszcze gripa do 5D Mk II. Teraz kupiłem Meike, bo już jest i jestem najszczęśliwszym użytkownikiem piątki. Działa jak trzeba, tańszy jeszcze i naprawdę wygodny, jak na gripa do 5-tki. Polecam Meike, jak ktoś znajdzie wygodniejszy, to dajcie znać.
Co do dywagacji na temat Mk III - miałem w ręku, bawiłem się i... no jest super, ale nie ma co wariować, mistrzów z nas nie zrobi. Jako że mieszkam przy serwisie Canona na Żytniej w Wawie, to miałem okazję być na pokazie nowej 5-tki (oraz 1 też) i co tu dużo mówić: jak będę miał kaskę, to kupię Mk III, bo wykorzystanie ISO jest niesamowite, AF też bajka. Ale póki co, mam 1D Mk III i mam to samo ISO użyteczne, nawet lepsze obrazki robi, AF podobny.
Także, jak ktoś ma 5D Mk II, który też mam i przetestowałem już dobrze, to nie ma co się stresować, wersją II też super foty robiliśmy do tej pory i nadal robić możemy. Jak ktoś chce lepszy AF, a nie chce wydawać tyle kasy, to polecam 1D Mk III, cena jak 5D Mk II w tym momencie, a daje trochę więcej możliwości. Z Mk III trochę poczekać trzeba, niech stanieje, to wtedy warto kupić, jeśli mamy luźną kasę.
rozumiem, ze bedziesz niedlugo chciał sprzedac swoja jedynke i robisz jej reklamę dla niewtajemniczonych :-)
seti_60d
10-05-2012, 01:11
rozumiem, ze bedziesz niedlugo chciał sprzedac swoja jedynke i robisz jej reklamę dla niewtajemniczonych :-)
Raczej nieprędko sprzedam 1-kę. Może jestem nią tak zachwycony, bo to mój najnowszy zakup i to minie. Zapewne 5D Mk II będę dużo używał też i jeśli przyjdzie czas na zmianę, to będzie to za jakiś dłuższy czas.
W najbliższym czasie szykuję trochę wyjazdów, żeby w plenerze porobić zdjęcia 5D Mk II i pewnie wiele nauczę się jeszcze na wyprawach z tym sprzętem. Fajnie potrzymać w łapie nowe puszki i pozachwycać się, ale mam nadzieję z moją 5-tką uda mi się zrobić trochę niezłych fotek. Przecież to super sprzęt.
Przy okazji, mnie jakoś nie ciągnie w egzotyczne plenery, planuję nasze góry (no i słowackie, to prawie też jak nasze).
Mam pytanie do użytkowników 5d2. Wiem,że aparat posiada sRawy czyli są to nadal pliki raw, które identycznie się importuje i obrabia prosto z aparatu czy należy je jakoś konwertować (dekompresować?!) ? Jaki mają rozmiar w MB i rozdzielczości w porównianiu do zwykłych Rawów w tej puszce ?
Mam pytanie do użytkowników 5d2. Wiem,że aparat posiada sRawy czyli są to nadal pliki raw, które identycznie się importuje i obrabia prosto z aparatu czy należy je jakoś konwertować (dekompresować?!) ? Jaki mają rozmiar w MB i rozdzielczości w porównianiu do zwykłych Rawów w tej puszce ?
Ostatnio zacząłem używać sRAW'ów. Głównie za sprawą wolnego komputerka, albo jestem po prostu niecierpliwy ;)
rozmiar sRAW to 10 mpix, sRAW 2 ~ 4mpix.
waga pierwszego to ok. 15mb. W zależności od użytego ISO i przysłony ;)
Mam pytanie do użytkowników 5d2. Wiem,że aparat posiada sRawy czyli są to nadal pliki raw, które identycznie się importuje i obrabia prosto z aparatu czy należy je jakoś konwertować (dekompresować?!) ?
AFAIK nie są to czyste rawy (są już zdemozaikowane), ale pod względem obróbki nie ma dla użytkownika różnicy.
Różnica jest przede wszystkim dla softu - dlatego też część softu nie wspiera srawów w ogóle, a część na początku ma z nimi problemy (pamiętacie fioletowe zafarby ze srawów 50D?).
Ostatnio zacząłem używać sRAW'ów. Głównie za sprawą wolnego komputerka, albo jestem po prostu niecierpliwy ;)
rozmiar sRAW to 10 mpix, sRAW 2 ~ 4mpix.
waga pierwszego to ok. 15mb. W zależności od użytego ISO i przysłony ;)
No właśnie z tego powodu zainteresowałem się sRawkami w 5d2, jednak chyba ciut późno bo po namysłach kupiłem dzisiaj drugą 5d1. W cenie, za jaką można je teraz nabyć to ciężko jakieś porządne szkiełko kupić :D A mniejsze pliki mi wystarczają, a i obrabia się je szybciej na słabszym komputerze :D
Witam
Nie jest jest to odpowiedź a raczej pytanie: czy ktoś z (guru) do 5DMk2 posiada wiedzę o gniazdach w aparacie. Miło byłoby poczytać coś na ten temat (wskazanie postu). Konkretnie to chodzi mi gniazdo mikrofonowe: czy aparat ma możliwość zasilania prądem mikrofon w swoim gnieździe, czy należy używać tylko zasilania własnego mikrofonu zewnętrznego. Interesuje mnie też specyfika gniazda HDMI w aparacie oraz gniazda słuchawkowego.:sad:
streaker
09-08-2012, 19:11
Hmmm... gniazdko słuchawkowe w 5d2... chyba się coś koledze pomyliło ;)
Co do zasilania zew. mikrofonów to powiem tylko, że wszystkie znane mi popularne rozwiązania mają własne zasilanie.
Grzesiek_PL
09-08-2012, 19:23
Słuchawki powinno dać się podpiąć po wgraniu Magic Lantern ;)
Kolekcjoner
09-08-2012, 19:23
Gniazdo w aparacie nie bardzo się nadaje do podania fantoma. Musisz mieć albo zewnętrzny zasilacz (lub przedwzmacniacz z takowym) albo mikrofon z własnym zasilaniem.
raczej do nagrywania dźwieku na aparatach czy kamerach stosuje się mikrofony pojemnościowe kierunkowe typu shotgun np. a te muszą mieć swoje zasilanie przeważnie jest to 1,5V albo 3V zależy od ogniwa jakim jest zasilany a są też i na 9V i phantom. Te na zasilanie phantom to raczej do mikserów są najpierw podłączane, które posiadają kilka wejść phantom +48 V. Sam mam mikrofon dynamiczny shure i po podłączeniu do canon 7D jest lipa występują trzaski i lepiej sprawuje się ten wbudowany w body, więc takie mikrofony dynamiczne nie nadają się muszą być pojemnościowe. Nie wiem jakby sie sprawowal, ale myśle że dałby sobie rade mikrofon vivanco em55 jak dobrze pamiętam, który jest pojemnościowym kierunkowym mikrofonem zasilanym z jednego ogniwa R6 i cena tylko 75 zł więc warto spróbować tylko jakieś sanki do tego dokupić żeby go umieścić na body i działać. W mikrofonach pojemnościowych występuje zmiana charakterystyki kierunkowej do wyboru: kardioidalna/hiperkardioidalna czy superkardioidalna bądź dookólna nawet, ale cena będzie wysoka ale za jakość się płaci a w tym sprzęcie jest to akurat norma.
Kolekcjoner
09-08-2012, 20:10
Nie wiem jakby sie sprawowal, ale myśle że dałby sobie rade mikrofon vivanco em55 jak dobrze pamiętam,
Raczej kiepsko. To tani mikrofon elektretowy - szumidło. Szkoda pieniędzy. Lepiej jakiegoś ROde.
Raczej kiepsko. To tani mikrofon elektretowy - szumidło. Szkoda pieniędzy. Lepiej jakiegoś ROde.
ano najlepiej coś rode bądź z akg tym bardziej jak ktoś poważnie zajmuje sie filmowaniem czy nagrywaniem samego dźwięku. Za te pieniądze to wiadomo jaka będzie jakość tego vivanco tak jak napisałeś szumidło dlatego lepiej dołożyć i kupić coś porządnego na lata i sprawdzonego bo jakość się liczy w nagrywaniu. Ja tak zawsze podchodze niż kupować później poraz kolejny bo wyjdzie cenowo na to samo jakby od razu kupić coś lepszego.
streaker
09-08-2012, 20:42
Ja się na nagrywaniu dźwięku nie znam, ale parę słyszałem jak parę bardziej obcykanych osób ode mnie mówiło, że w przypadku mikrofonów i ogólnie sprzętu audio mamy to, za co płacimy... Czyli mikrofon za 75zł raczej średnio będzie dawać radę ;)
Ojciec też kiedyś próbował zaoszczędzić i kupił jakąś budżetową audiotechnikę - leży teraz i się kurzy ;)
Są mikrofony na allegro po około 200-290 zł firm stage line,monacor,yoga czy audio technika i jakieś mniej firmowe, ale niestety nie są one jakościowo dobre z opinii jakie panują chyba że dla amatorów bo profesjonalista takich nie będzie używał ze względów na szumy własne czy gorszą jakość rejestrowanego dźwięku. Lepiej troszke dołożyć i mieć coś sprawdzonego i godnego uwagi dlatego taki mikrofon firmy rode RODE VIDEOMIC PROFESJONALNY MIKROFON DO KAMERY!!! (2537313359) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/rode-videomic-profesjonalny-mikrofon-do-kamery-i2537313359.html) będzie dobrze współpracował i nagrywał rejestrowany dźwięk, a jakość się liczy no i 10 lat gwarancji.
Witam,
Czy warto kupować 5D markII z przebiegiem 100tys.~ za ok. 4 tys.?
Czy lepiej dołożyć i 2 tys. i brać prawie dziewiczego ?
manfred1
10-08-2012, 21:43
E chłopie masz dylematy
michael_key
10-08-2012, 21:45
Witam,
Czy warto kupować 5D markII z przebiegiem 100tys.~ za ok. 4 tys.?
Czy lepiej dołożyć i 2 tys. i brać prawie dziewiczego ?
Mając kasę wybrałbym drugą wersję.
Mając kasę wybrałbym drugą wersję.
Ja wybrałbym podobnie :-)
Jako drugie body wziąłbym w tej cenie, jako podstawowe nie.
no ja raczej wolałbym dołożyć bo jak ci padnie (a ponad 100 to juz bardzo prawdopodobne w każdej chwili :P ) tona nową wydasz prawie te różnice
gadget_zary
10-08-2012, 22:52
Nowa migawka to koszt 1200-1500 zł zapewne, więc ja bym się nie pchał. Przy ponad 100k nie tylko migawka może być zużyta :)
.Irwusek
11-08-2012, 11:36
Ja mam takie pytanie, bo w instrukcji mało co o tym jest napisane chodzi mi o to żeby do zdjęć wykonanych 5dmkII dodawać od razu w exif autora i komentarz, ustawiłem sobie to w EOS Utility ale i tak nie ma tego w exif jak skopiuje z karty zdjęcie : / jak do tego się zabrać ?
jacek_73
11-08-2012, 11:48
Ja mam takie pytanie, bo w instrukcji mało co o tym jest napisane chodzi mi o to żeby do zdjęć wykonanych 5dmkII dodawać od razu w exif autora i komentarz, ustawiłem sobie to w EOS Utility ale i tak nie ma tego w exif jak skopiuje z karty zdjęcie : / jak do tego się zabrać ?
A jak sobie to w EOS Utility ustawiałeś to aparat był połączony pępowiną z kompem?
no ja raczej wolałbym dołożyć bo jak ci padnie (a ponad 100 to juz bardzo prawdopodobne w każdej chwili :P ) tona nową wydasz prawie te różnice a to nie ma tej gwarancji canona na 150 000 cykli migawki????
.Irwusek
11-08-2012, 12:09
A jak sobie to w EOS Utility ustawiałeś to aparat był połączony pępowiną z kompem?
tak był podłączony kabelkiem, bo inaczej sie tego nie da ustawić jak nie jest podłączony, chyba ze w zlej zakładce to zmieniam ?
.Irwusek
13-08-2012, 13:35
Okej już poradziłem sobie :) podpiąłem jeszcze raz aparat do komputera i wpisałem na nowo autora itp i zadziało :)
chciałem edytować poprzedni ale się nie dało :/
lomiarz.wroc
20-08-2012, 21:38
Witam wszystkich.
Chce powrócić do tematu za co z góry przepraszam. Otóż ostatnio pytałem sprzedawcy co z tym af. Odpowiedział mi, że ten problem oraz problem jakiejś plamki na matrycy ( pierwszy raz o tym słyszę) pojawiał się z pierwszych seriach . Natomiast dziś już ten problem nie występuje. Dodatkowo powiedział, że problem z af i plamki rozwiązali nowszym wydaniem firmware. A więc według sprzedawcy był to problem software-u a nie hardwaru. Mozecie drodzy forumowicze potwierdzić lub zaprzeczyć tym doniesieniom? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Chce powrócić do tematu za co z góry przepraszam. Otóż ostatnio pytałem sprzedawcy co z tym af. Odpowiedział mi, że ten problem oraz problem jakiejś plamki na matrycy ( pierwszy raz o tym słyszę) pojawiał się z pierwszych seriach . Natomiast dziś już ten problem nie występuje. Dodatkowo powiedział, że problem z af i plamki rozwiązali nowszym wydaniem firmware.
Ktoś tu komuś bajki wciska. Jakie plamki? I jak można rozwiązać problem ułomności AF firmwarem?...
Kolekcjoner
21-08-2012, 00:34
Witam wszystkich.
Chce powrócić do tematu za co z góry przepraszam. Otóż ostatnio pytałem sprzedawcy co z tym af. Odpowiedział mi, że ten problem oraz problem jakiejś plamki na matrycy ( pierwszy raz o tym słyszę) pojawiał się z pierwszych seriach . Natomiast dziś już ten problem nie występuje. Dodatkowo powiedział, że problem z af i plamki rozwiązali nowszym wydaniem firmware. A więc według sprzedawcy był to problem software-u a nie hardwaru. Mozecie drodzy forumowicze potwierdzić lub zaprzeczyć tym doniesieniom? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nie wiem - im płacą za wciskanie ludziom takich bzdur :roll:?
Jeśli mogę coś radzić - nie kupuj tam nic więcej.
No niezła ściema. Jak można wpaść na pomysł poprawienia AF-u przy pomocy firmware. Przeszukalem trochę net-a i nic o tych plamkach nie ma :) wychodzi na to, że to też lipa.
lomiarz.wroc
21-08-2012, 08:49
Też myślę, że to lipa. Pytam dlatego, że chce kupić 5d2. W takim razie zadań inne pytanie. Czy ktoś kupilby go jeszcze raz czy tego błędu już by nie popełnił. Rozumiem że jest 5d3 i że cena 5d2 dziś jest inna. Nie o to chodzi. Nie ważne są inne czynniki. Chodzi tylko o decyzję z powodu af?
Łomi
patric89
21-08-2012, 08:59
czy tego błędu już by nie popełnił.
Nie uważam kupna 5dII za błąd. Mi Af w nim nie przeszkadza. Sportu nie robię.
Kilka lat temu przeszedłem z nikonowych kropów na 5DI zatem wiem co to znaczy dobry system AF w lustrzance. Początkowe zachwyty popsuł tragiczny autofokus. Aparat był trzy razy na regulacjach w serwisie zanim doszli do tego, że winne są nie obiektywy a body. Regulacja matrycy poprawiła zdecydowanie problemy, aczkolwiek nie było różowo nadal. Potem przyszedł czas na kolejne 5DI i tu szok AF nie sprawia większych problemów i sesje wykonuję nim dziś w 90%. Przed zakupem Marka dwójki w lubelskim KDMie sprawdzałem zarówno 5DII jak i D700 zdecydowałem się na tego pierwszego i to nie tylko ze względu na graty, które posiadam. W 5DII system autofokusa jest sporo lepszy niż w 5DI, choć jestem namacalnym przykładem tego, że nawet w dwóch różnych egzemplarzach tego samego modeu AF pracować potrafi różnie.
A odpowiadając na Twoje pytanie myślę, że tak, że kupiłbym drugie 5DII, choć AF w nim jest słaby jak na dzisiejsze standardy i tak dużą matrycę. Po pierwszych kilku miesiącach użytkowania ustawianie ostrości daje się opanować. Jakość zdjęć, szumy czy obsługa wciąż pozostają na najwyższym poziomie :)
Również jestem zdania, że w tej chwili (przy obecnym na rynku 5dIII) warto kupić 5dII, który użytkuję z powodzeniem od kilku lat. AF w tym apracie nie jest rewelacyjny, ale również nie taki słaby jak piszą inni, w zupełności wystarcza do repo, landszaftów, macro innych bardziej spokojnych dziedzin. Miałem wcześniej 5dI i w moim odczuciu AF w 5dII jest lepszy.
Co do hotpixeli w 5dII, po ok. 6 mcach uzytkowania miałem 1 przy ISO 800, który dziwnym zbiegiem okoliczności zniknął po wgraniu nowego firmaware, wg mojego dostawcy został zamapowany, i od kilku lat mam spokój :wink:.
incognitox
21-08-2012, 16:34
Witam! Jestem stosunkowo swiezo upieczonym wlascicielem 5D mk2. Wczesniej wykonywalem zdjecia Nikonem D7000 ktorego nadal posiadam i który ma sprawny AF. Przed zakupem 5 czytalem duzo na temat jej kulejacego AF ale na cale szczescie okazalo sie ze nie jest tak zle jak go wielu opisuje. Moze nie jest tak szybki jak w moim Nikonie ale doskonale poradzil sobie ostatnio w bardzo ciemnych cerkiewnych wnetrzach oraz radzi sobie z moja 3.5 córka wiec jestem zadowolony i uwazam ze nie taki diabel straszny jak go maluja.
no jesli radzi sobie w miare z samolotami i helikopterami to nie jest zle
źródło (http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/471772_2159967776262_1178686207_o.jpg)
streaker
21-08-2012, 20:24
Tak - kupiłbym mark II
Tak - jeśli miałbym kasę, to dołożyłbym do mark III
no jesli radzi sobie w miare z samolotami i helikopterami to nie jest zle
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/471772_2159967776262_1178686207_o.jpg
Samolot duzy latwo trafic :)
pewnie statyka wklejona w niebo :)
Ja 5D Marka II jeszcze nie posiadam (mam 50D), ale mając kilka razy obcowania z 5D Mark II, nie przeszkadzał mi najbardziej AF (na środkowym)
tylko "Ogromniasty" Shuter Lag (czy jak się to tam zwie, po angielsku).
W porównaniu do 50D, to jest największy minus jak dla mnie, a o tym się mało mówi :)
Mózg się do tego przyzwyczaja. Ja posiadając mk2 nawet tego nie zauważam, a zdarza mi się robić zdjęcia np. tańczących. Z powodzeniem :-)
Jedna osoba robi ptaki w locie.
pubirlandia
05-09-2012, 14:47
...a ja kocham ten aparat ;)
Oczywiście, że kupiłbym 5dmk3, ale nie stać mnie na taki wydatek w chwili obecnej, chociaż 7500pln nie jest małą kwotą jaką musiałem wysupłać na moją "dwójkę", dla mnie najważniejszy jest piękny obraz z jego matrycy, no i w końcu moje 50mm jest takie jakie miało być od samego początku ;)
Z 50D przesiadłem się na mark2 ...
Różnice w AF odczuwam tylko na bocznych lecz nie zawsze. Trzeba się nauczyć trafiać bocznymi i wtedy jest git.
Jestem pod wrażeniem jakości obrazka FF i jest dobrze więc w grudniu dokupię drugiego 5Dmk2 i bedzie jeszcze lepiej :)
Z 50D przesiadłem się na mark2 ...
Różnice w AF odczuwam tylko na bocznych lecz nie zawsze. Trzeba się nauczyć trafiać bocznymi i wtedy jest git.
Jestem pod wrażeniem jakości obrazka FF i jest dobrze więc w grudniu dokupię drugiego 5Dmk2 i bedzie jeszcze lepiej :)
mkII+mkII>mkIII ? ;)
luc_october
06-09-2012, 12:42
Jeśli chce jechać na dwie puszki i go nie stać to nie ma innego wyjścia jak 2x5d2
nie stać mnie na mk3... ale, może zamiast 2xmk2 1x mk3 i 50D ale ten ostatni "przestał" focić i leżakuje w torbie. :)
skydiver
06-09-2012, 15:23
Odnośnie wolniejszego AF w one shot w ciemnych miejscach -np. na weselu, czy ktoś eksperymentował już w z priorytetem one shot na szybkość? Czy daje to znaczną poprawę? Czy jest spadek ilości ostrych zdjęć? Ostatnie wesele robiłem w priorytecie ostrość- i faktycznie często długo ostrzył, ale zdjęć nieostrych mam bardzo mało. W kościele nie było problemów z prędkością, w plenerze tym bardziej. AF miałem ustawiony na punktowy plus punkty otaczające (sam punktowy gorzej się sprawdzał)- chodzi mi oczywiście o klasyczny punktowy a nie spot:)
manfred1
12-09-2012, 16:15
Ja stosując Ai servo najczęściej podczas tańca miałem dużo nietrafionych z ostrością kadrów. " Przesiadłem się na AI Focus i ten odsetek wyraźnie spadł.
Witam. Jestem posiadaczem 5d mk2 od tygodnia(wcześniej 30D) Mam pytanie dotyczące rozszerzenia do iso 50. Czy bedzie widzialna różnica w stosunku do iso 100?? Czy ktoś z kolegów używa iso 50???
Często używam podczas sesji w słońcu, różnicy nie widzę.
Dzięki, można ustawić na stałe aby aparat pamiętał w jakimś trybie,czy trzeba za każdym razem ustawiać to iso 50?
Są takie opcje w nastawach jak - C1 , C2 , C3 - skorzystaj z jednej z nich . Pozdr.
manfred1
22-09-2012, 07:29
Mam pytanie jak zablokować szybko ostrość podczas przekadrowania w trybie AI FOCUS. Za każdym razem podczas przekadrowania aparat ponownie ustawia ostrość.
michael_key
22-09-2012, 07:59
Mam pytanie jak zablokować szybko ostrość podczas przekadrowania w trybie AI FOCUS. Za każdym razem podczas przekadrowania aparat ponownie ustawia ostrość.
A czy przypadkiem nie ma na to wpływu włączona funkcja C.Fn III -1 Szukanie ostrości po utrac.AF?
manfred1
22-09-2012, 08:38
Tak masz racje pomogło ale czy wyłaczenie tego chyba będzie miało wpływ na słabsze działanie AF podczas fotografowania obiektów w ruchu?
najlatwiej ustawic AF na innym przycusku i ostrzyc kciukiem
Witam,
opłaca się nabyć 5d mkII z przebiegiem 100 000 za 4500pln?
Body w bardzo dobrym stanie.
Pozdrawiam
Moim zdaniem tak. Nawet jak migawka padnie, to jestes do przodu.
michael_key
22-09-2012, 13:17
Body w bardzo dobrym stanie.
To tym bardziej warto.
dzięki za szybki odzew :grin:
szunaj60
22-09-2012, 15:49
Migawkę masz na gwarancji jeśli są dowody zakupu.Nawet się nie zastanawiaj tylko kupuj.:lol:
darekPolsztyn
27-09-2012, 18:54
Witajcie, udało mi się spełnić marzenie i nabyć swojego upragnionego 5D mkII :)) a przesiadłem się z 40D. Są jednak dwie rzeczy, które mnie zastanawiają i może lekko niepokoją dla tego zwracam się do Was z pytaniami:
- czy to normalne, że za każdym czyszczeniem matrycy przy włączaniu i wyłączaniu aparatu, pojawiają się takie ze 2-3 "piśnięcia"? Czy się tym nie przejmować?
- a druga sprawa związana jest głośnością migawki - wydawało mi się, że 5D ciszej 'strzela'... 40D nie należy do cichych i myślałem, że przy 5D będzie różnica a tutaj jest bardzo podobna głośność... To normalne? Czy któryś z użytkowników jednego i drugiego body mógłby rozwiać moją wątpliwość, czy u niego też tak jest czy jednak powinna być różnica..
Dzięki z góry za wyjaśnienie i odpowiedzi
Pozdrawiam,
Darek
W moim 5D MKII podczas wlanczania czy tez wylanczania jak wskazywalo czyszczenie matrycy nie bylo zadnego dzwieku a juz napewno pisniecia.
Jesli chodzi o glosnosc to 5DMKII raczej do cichych nie nalezy, czasem moze to byc nawet krepujace ;)
darekPolsztyn
27-09-2012, 19:05
dzięki Raideur za odpowiedź. Czyli z drugą sprawą się nie przejmować a pierwsza, czyli piskanie przy czyszczeniu matrycy zostaje do wyjaśnienia... :/
nie stać mnie na mk3... ale, może zamiast 2xmk2 1x mk3 i 50D ale ten ostatni "przestał" focić i leżakuje w torbie. :)
Ja zdecydowanie wybrałbym 2x5DmkII. 50-ka jest jakaś taka... gorsza? ;)
Chociaż po 3-ch latach z 5DmkII i 5 min z 5DmkIII można zakochać się od pierwszego ostrzenia ;).
streaker
27-09-2012, 21:15
Piszczeniem też się nie przejmuj.
strideer
27-09-2012, 21:19
Przy czyszczeniu pisk jest normalny, zwłaszcza jak zdejmiesz obiektyw - w końcu tam działa jakiś filtr ultradźwiękowy. Co do głośności migawki - przypuszczam, że sprawdzasz ze zdjętym obiektywem. Proponuję założyć i porównać wtedy. Weź pod uwagę, że lustro w 5D jest większe od tego z 40D. Samo w sobie jest dość ciche, co nie znaczy że bezgłośne. Jak chcesz zobaczyć jak to jest głośno, to proponuję porównać z jakimś aparatem średnioformatowym :-)
streaker
27-09-2012, 21:53
- Jak ultradźwiękowy, to nie powinniśmy go słyszeć ;)
- Mam pod ręką 50d, które piszczy od jakichś 30k klatek i ma się dobrze ;)
- 5d2 jest stosunkowo głośne porównując np. do starej piątki albo d3 z sąsiedniej stajni ;) Pozostaje nowa piątka z 'cichym trybem'
olek.tbg
27-09-2012, 22:47
Małe pytanko o dostępność 5dmkII po premierze 6d.
Skoro 6D ma być dostępny w grudniu, wg was piątka odrazu zostanie wycofana?
Jak prognozujecie cene po premierze 6D?
Spadnie(naiwne marzenia :D ) czy będzie jak z 5Dmk1 czyli skoczy do góry?
darekPolsztyn
27-09-2012, 22:49
Dźwięk migawki przy założonym podpiętym obiektywie. Ale nie jest to nic strasznego, tak tylko byłem zaskoczony ;)
dzięki Panowie. Tak więc pozostaje się tylko cieszyć i korzystać ;)
Małe pytanko o dostępność 5dmkII po premierze 6d.
Skoro 6D ma być dostępny w grudniu, wg was piątka odrazu zostanie wycofana?
Jak prognozujecie cene po premierze 6D?
Spadnie(naiwne marzenia :D ) czy będzie jak z 5Dmk1 czyli skoczy do góry?
cena spadnie 6D bo dlaczego miała by wzrosnąć. Chyba, że sztucznie podbita przez sklep to tak bo innej opcji nie ma. Chyba, że pytasz o cene 5D II po pojawieniu się 6D bo tego nie sprecyzowałeś i można dwojako to zrozumieć. Narazie to są sztucznie windowane ceny 5D II po 7500 zł i nawet 7800 zł to już lekka przesada. Jak ktoś musi zakupić ff do 7500 zł to kupuje teraz, a reszta będzie czekać aż pojawi się 6D to normalne myślenie. Każdy stojąc przed wyborem zakup nowego sprzętu by wybrał 6D tym bardziej, że poczeka troche i cena spadnie, a jest nowszy konstrukcyjnie. Nie ma się nawet nad czym zastanawiać.
Nawet jakby 5D II staniał do 7000 zł, a 6D też stanieje to nie może tak żeby 2 body w podobnej cenie były oferowane, dlatego musi być 5D II wycofany. Jak to fotojoker zrobił z nikon d600 i już tysiaka obniżył dzisiaj. Wiadomym było, że w tej cenie nikona nikt nie kupi bo dołoży troche i kupi d800. Cene rynek zawsze weryfikuje i tak jest ze wszystkim, dlatego nie warto rzucać się od razu do sklepu na zakupy tylko odczekać troche aż będzie mniej kosztował. Tym bardziej, że nikt z nas nie chce być beta testerem bo canon ma swoich inżynierów, którym dobrze za to płaci to niech dopełniają swoich obowiązków.
I wtedy za początkową cenę będziemy mogli dodatkowo zakupić gripa i dodatkowo karte. Cena proponowana przez canon polska to 7799 zł, a zawsze jest niższa w sklepach bądź ta sama w trakcje pojawienia się w sklepie i długo się nie utrzyma. Ceny spadają po kilku, kilkunastu dniach po premierach tym bardziej jak jest większa dostępność w sklepach. Nikona jest jak narazie mała dostępność w sklepach, a cena już po 10 dniach spadła o 1000 zł. Można go dostać za 7600 zł. Canon 6D będzie moim zdaniem tańszym aparatem niż nikon d600 i cena spadnie bardzo szybko. Wcale nie jest powiedziane, że 6D wyjdzie 15 grudnia najprawdopodobniej bo równie dobrze może to być koniec listopada. Uważam, że cena canon 6D będzie na poziomie 6800 zł do lutego. I po jakimś czasie jeszcze spadnie i w końcu będzie tanią pełną klatką:).
Tego nikt z nas nie wie kiedy zostanie wycofany 5D II, ale pewnie jak pojawi się 6D to jeszcze jakieś zapasy zostaną w magazynach.
Wszystko się wyprzeda i dopiero wtedy produkcja będzie przerwana. Pozdrówki
Pytanie :) - jestem byłym posiadaczem 50D, aktualnie zakupiłem używanego 5d II i ... hmmm dzisiejsze focenie przy slabawym (acz nie tragicznym) swietle - z 85 1.8 to jakas tragedia. Poważnie - AF gubił mi się straszliwie - nie mógł znalezc ostrosci itp.
To normalne dla piatki? Czy to z moja jest cos nie tak? Mam wrazenie duzej roznicy na korzysc 50D :|
Hmm... Ja na parametrach ISO4000 2.0 1/100 na 5DII raczej nie mam kłopotów z trafieniem tym szkłem. Jaki przebieg masz korpusu?
cos ponad 50k :) - nie mowie ze nie trafia wogole - ale strasznie mi AF nie potrafi zlapac ostrosci - lata tami z powrotem hmmmm
skąd taka pewność że każdy wolałby 6d od 5d mkII ? ja akurat nie kupiłbym 6d...
'Jak ktoś musi zakupić ff do 7500 zł to kupuje teraz, a reszta będzie czekać aż pojawi się 6D to normalne myślenie. Każdy stojąc przed wyborem zakup nowego sprzętu by wybrał 6D tym bardziej, że poczeka troche i cena spadnie, a jest nowszy konstrukcyjnie. Nie ma się nawet nad czym zastanawiać. '
kryterium zakupu "bo jest nowszy" ??
"normalne myslenie" - co uważasz za normalne dla innych takie być nie musi...
Pytanie :) - jestem byłym posiadaczem 50D, aktualnie zakupiłem używanego 5d II i ... hmmm dzisiejsze focenie przy slabawym (acz nie tragicznym) swietle - z 85 1.8 to jakas tragedia. Poważnie - AF gubił mi się straszliwie - nie mógł znalezc ostrosci itp.
To normalne dla piatki? Czy to z moja jest cos nie tak? Mam wrazenie duzej roznicy na korzysc 50D :|
To normalne, po przesiadce z 50d na 5d II też byłem niemile zaskoczony działaniem AF, trochę jakby krok wstecz. Przyzwyczaisz się albo dozbierasz do marka trójeczki :)
cos ponad 50k :) - nie mowie ze nie trafia wogole - ale strasznie mi AF nie potrafi zlapac ostrosci - lata tami z powrotem hmmmm
Łatwo nie będzie musisz zastanawiać się na jaki element łapać ostrość - ten typ tak ma
no chyba nie ma wyboru ;-) - na razie jestem niemiło zaskoczony - myślałem, że różnica będzie mniejsza. Na razie mam oba body więc sobie zrobię porównanie. Obrazek na plus dla FF - ale chwilowo odczuwam frustrację - miejmy nadzieję, że się przestawię jakoś ...
Jeśli AF działa wyjątkowo podle, warto oddać aparat do czyszczenia sensorów (i przy okazji matrycy) do serwisu. Koszt może z 50 złotych, a aparat generuje nam dużo mniej problemów.
do mnie własnie jedzie markII 35 L i 135 L. dzisiej kurier ma być. przeniosłem sie z nikona d90 . mam nadzieje ze ten af nie zepsuje mni dnia bo obrazek to napewno nie :)
manfred1
12-10-2012, 09:05
Zapewniam Cię, że af w skrajnych przypadkach w których nikon radzi sobie bez problemu napsuje Ci nerwów ;-)
Zapewniam Cię, że af w skrajnych przypadkach w których nikon radzi sobie bez problemu napsuje Ci nerwów ;-)
eeeee mam nadzieje ze tych skrajnych przypadków bedzie jak najmniej. mam nadzieje również że reszta mi to wynagrodzi zwłaszcza przy przesiadce z d90
Pytanie:
nagrywam film i na nagraniu później mam cały czas w tle dźwięk jakby chodziło coś ala projektor kinowy :) - czy to jakiś problem z aparatem , czy wychwytuje jakieś dżwieki z otoczenia (nie wydaje mi się żeby miał taką czulosc mikrofonu)
Pytanie:
nagrywam film i na nagraniu później mam cały czas w tle dźwięk jakby chodziło coś ala projektor kinowy :) - czy to jakiś problem z aparatem , czy wychwytuje jakieś dżwieki z otoczenia (nie wydaje mi się żeby miał taką czulosc mikrofonu)
Może masz źle założoną kasetę z filmem i perforacja haczy?
eee :) - nagrywam 5dmkII :) - i mam dzwiek na nagraniu - nie za bardzo wiem czy to mozliwe ze ma bardzo culy mikrofon - czy cos sie w nim psuje :)
eeeee mam nadzieje ze tych skrajnych przypadków bedzie jak najmniej. mam nadzieje również że reszta mi to wynagrodzi zwłaszcza przy przesiadce z d90
Jak podepniesz szczególnie 135 i popatrzysz na obrazek to poprawi Ci się humor
świetne obiektywy
Aparat dojechal z jednym obiektywem. tak se chodze z godzinkę i foce po mieszkaniu... narazie mam tylko 35L ( 135 nie dojechala) i jakos nie widze problemu z afem. tzn nie przeszkadza mi. przeszedlem z nikona (co prawda z d90). wszystko jest ok. tak samo a moze lepiej albo lepsiej niż lepiej. bałem sie ale narazie jestem "rozczarowany" pozytywnie. jutro przy świetle dziennym poklikam. obraz w porównaniu do mojego nikosia baja. i 6400 to jest to.
Odn Af ludzie biadolą bo za 7 klocków chcą mieć 1dkę:twisted:
Używa ktoś matówki precyzyjnej Eg-S ze stałkami canona typu 28/f1.8, 50/f1.4, 85/f1.8?
Tak w ogóle to jak to jest naprawdę z tym AF w 5D2? Kupa marudzenia na ten temat krąży po necie, a mnie z jednej strony interesuje prawda, a z drugiej nie chcę się przekopywać przez 400 stron tego wątku. Głównie chodzi mi o środkowy punkt i tryb ONE SHOT. Pytam, bo wiem, że 6D nie jest dla mnie i będę wybierał między 5D2 i 5D3. W sumie tylko ten AF w 5D2 mnie od niej odstręcza...
Ja nie mam z tym problemu. Aparat używam amatorsko, głównie portrety małżonki, krajobraz itp. Bez sportu.
środkowy w 5d2 jest zajebiaszczy, problem w tym, że jak podepniesz jasną stałkę, wyostrzysz środkowym i przekadrujesz to ostrość masz w lesie i jak dla mnie, na razie, jedynym wyjściem jest kadrowanie w poście...
Tak w ogóle to jak to jest naprawdę z tym AF w 5D2? Kupa marudzenia na ten temat krąży po necie
Da się tym spokojnie zdjęcia robić:-P Robię tym śluby od dwóch sezonów i nie narzekam. Prawda taka że zrezygnowałem z bocznych punktów AF i tylko środkowym łapię ostrość. Nauczyłem się tym jednym punktem pracować i nie doskwiera mi brak reszty. Marudzenia w necie faktycznie dużo ale jak dla mnie to nie jest tak źle.
środkowy w 5d2 jest zajebiaszczy, problem w tym, że jak podepniesz jasną stałkę, wyostrzysz środkowym i przekadrujesz to ostrość masz w lesie i jak dla mnie, na razie, jedynym wyjściem jest kadrowanie w poście...
Jacek, postaraj się wyobrazić sobie płaszczyznę ostrość i co sie z nią dzieje, kiedy ruszasz aparatem. Wypracowanie odruchów balansowania ciałem zabierze Ci kilka godzin, ale jest łatwe do opanowania, żeby ostrość była tam gdzie trzeba.
Z drugiej strony, lekka nieostrość, kiedy zdjęcie jest dobre, nie stanowi problemu ;)
Nauczyłem się tym jednym punktem pracować i nie doskwiera mi brak reszty.
A ja odwrotnie - wszystkie aparaty jakie miałem (dalmierzowe, lustrzanki) wymagały ustawienia ostrości "środkowym punktem";). Nawet pierwsze moje EOSy miały jeden punkt AF. Gdy dosiadłem 20D i 30D było już za poźno żeby próbować zmienić nawyki. Zawsze używam punktu środkowego i trochę jest mi obojętne ile jest tych punktów dookoła i jakie są ich możliwości.
Myślę, że jakiś inteligentny, wielopolowy AF do zdjęć sportowych to bym opanował ale póki co zależy mi tylko na użytecznym punkcie środkowym i ten co jest w 5D2 jest akceptowalny.
Tak w ogóle to jak to jest naprawdę z tym AF w 5D2? Kupa marudzenia na ten temat krąży po necie, a mnie z jednej strony interesuje prawda, a z drugiej nie chcę się przekopywać przez 400 stron tego wątku. Głównie chodzi mi o środkowy punkt i tryb ONE SHOT. Pytam, bo wiem, że 6D nie jest dla mnie i będę wybierał między 5D2 i 5D3. W sumie tylko ten AF w 5D2 mnie od niej odstręcza...
AF w 5dmkII jest przeciętny. Raczej trzeba się ograniczać tylko do środkowego punktu.W słabym świetle warto korzystać ze wspomagania z lampy błyskowej. W pewnych sytuacjach warto wykonać zdjęcie kilkukrotnie za każdym razem ostrząc ponownie.
Po prawie 2 latach używania nabrałem tendencji do bardziej centralnego kadrowania, bo czasami w reportażu nie ma czasu na ostrzenie centralnym i przekadrowanie w momencie gdy muszę to ujęcie powtórzyć kilkukrotnie (żeby któreś było trafione) a sytuacja trwa np. 2 sekundy.
To nie jest też tak, że problemy z AFem są tylko gdy brakuje światła. Lubi przestrzelić też w świetle dziennym. Pomyłki w takim wypadu są jednak rzadsze i jeśli ktoś chce wykorzystywać aparat do plenerów, portretów, krajobrazów, fashion itd. to nie odczuje w tej kwestii większego dyskomfortu a nawet będzie bardzo zadowolony:)
Poza słabym AF-em dla mnie jest to body idealne. Uwielbiam ten aparat. Do tej pory jestem zachwycony kolorami i obrazkiem jaki mi zwraca.
Trzeba robić trochę więcej zdjęć żeby mieć pewność trafienia AF. Trochę ciekawych kadrów zawsze odpada, ale mimo wszystko można z dużym powodzeniem wykorzystywać to body nawet w fotografii ślubnej.
Na dzień dzisiejszy mamy w podobnej cenie 6D z dużo lepszym punktem centralnym a za niewiele więcej 5DmkIII z idealnym AFem - więc możemy się tylko cieszyć:)
Ja 5dmkII używałem przez 4 lata i AF mi się nie mylił. (środkowy punkt)
Jak złapał ostrość to była, Ja natomiast mogłem się pomylić.
Problemem było b słabe światło szczególnie mało kontrastowych scen.
Jego poprzednik jaki miałem w takich warunkach sobie radził lepiej tzn 40D
jeff.lebowski
14-10-2012, 05:52
Ja przeszedlem na 5D mark II z 50D i pomimo tego straszenia, ze AF bedzie gorszy wcale tak nie jest. Uzywam tylko srodkowego i z moimi stalkami jest lepiej niz mialem w 50D. AF jest bardziej precyzyjny, wiekszy odsetek zdjec mam trafionych, predkosc taka sama. Strzelalem rowniez w servo plus tryb seryjny i jest podobnie - jak na moje potrzeby sie wyrabia.
michael_key
14-10-2012, 09:07
W sumie tylko ten AF w 5D2 mnie od niej odstręcza...
Jeśli nie będziesz potrzebował boczny punktów w dynamicznych scenach to będziesz zadowolony. Środkowy jest dobry i wg mnie wystarczający.
Przyznam, że rombowy układ punktów AF kompletnie mi nie odpowiada. Pewnie stoi za tym rozmieszczeniem jakaś argumentacja ale przeszkadza mi to w skonfigurowaniu kadru. Przynajmniej w środkowej części chciałbym aby punkty tworzyły prostokątną macierz.
Wydaje mi się, że dla mnie ideałem byłby układ jak w Nikonie D2X, od którego to układu zresztą Nikon odstąpił.
Dla mnie af w 5d mkII (centralny) jest akceptowalny, bo robię te swoje zdjęcia amatorsko, w podróży, landszafty, etc. Mam zazwyczaj czas. Natomiast byłem zszokowany, gdy gdzieś daleko pewien "turysta" z kraju kwitnącej wiśni poprosił mnie bym mu pstryknął jego d700 fotkę z dziewczyną "na tle". Poczułem się jakbym w ręku miał karabin maszynowy i nie do końca się za pierwszym razem zorientowałem, że "to już" :-). Dodam, że miał podpiętego Tamrona więc tu padła też kwestia odpowiedzi na to czy Tamron jest taki zły. Nie jest. Więc zawsze porównanie jest istotne z właściwym punktem odniesienia. Na tle Nikona Canon jest kompletnym mułem (mówię o samej tylko szybkości działania AF). I nie ma w tym temacie dyskusji, że róznica jest kolosalna. Natomiast nie zmienia to faktu, że Nikonem zdjęcia takiego jak Canonem (w sensie koloru i owej mitycznej magii) nie zrobisz nigdy. To oczywiście moja opinia, która spowodowała że mam C. (bo niestety Minolta poszła z dymem w erze digital :-))
manfred1
14-10-2012, 12:20
Na tym można zakończyć dywagacje na temat Af. Podsumowanie idealne.
szczemat
14-10-2012, 14:52
Fajnie, że trafiłem na ten wątek. Sam teraz stoję przed wyborem pomiędzy 5DII a 6D. Dlaczego odrzucam 5DIII? Ze względu na cenę, te kilka tysięcy wolę dołożyć np. do 24/1.4L. Ciekaw jestem jak sprawdzi się ta nowa matryca. Bo w zasadzie 6D może być bardzo interesującą opcją, ale trzeba poczekać na testy. Sprzętu używam do różnych zleceń - głównie reporterka. Widziałem zdjęcia terenów objętych wojną zrobione 5D, widziałem masę ślubnych zrobionych 5D, także jakoś ludzie na tym "żółwiu" pracują i sobie świetnie radzą ;-)