Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
17
sprobuj jeszcze wyciagnac cos z cieni :D pewnie znowu opadnie ci szczeka ;)
albo sprawdz iso3200 z sraw1 ;]
ja mam ten aparat poltora roku i ciagle jestem pod wplywem podniecenia jakoscia obrazu jaka daje matryca z nowej piatki.
5D + f/1.4 = 100% magii
Oj szczęka opadnie jak zobaczy piękny banding.
Pod tym względem np. D7000 dużo lepiej się sprawuje.
myslidar
04-05-2011, 09:05
Oj szczęka opadnie jak zobaczy piękny banding.
Pod tym względem np. D7000 dużo lepiej się sprawuje.Słuszna uwaga, gdyby nie ten banding to puszka bardzo zacna. A przy FF te suwaczki często bardzo kuszą, bo da się sporo pociągnąć..
banding tego nie lubie :( nie pozostaje nic innego jak dobrze doświetlać fote
no pewnie, że można się kłócić o tych ( dla niekktórych mniej, dla niektórych bardziej istotnych) wadach, a raczej niedociągnięciach; ale chyba nikt nie powie, że to nieudana puszka.. p.s. dzisiaj wpłaciłem ostatnią ratę za nią i jest już w 100% MOJA! pozdro ;)
michael_key
04-05-2011, 18:24
p.s. dzisiaj wpłaciłem ostatnią ratę za nią i jest już w 100% MOJA! pozdro ;)
Gratulejszyn.
Ja się nie odzywam bo ją dostałem, jako spóźniony prezent urodzinowy :wink:
noo, to chyba ktoś Cię baaaaardzo lubi :D
michael_key
04-05-2011, 18:43
noo, to chyba ktoś Cię baaaaardzo lubi :D
Można by powiedzieć... tato stanął na wysokości zadania :-D
Ja nie twierdzę, że to jest słaby aparat czy coś podobnego.
Ale oprócz AF do poprawienia jest też matryca - właśnie jeśli chodzi o banding. W jednym z wątków na optycznych kilku użytkowników robiło piękne porównanie co się dzieje przy wyciąganiu cieni z Canona i Nikona. Tam była jakaś matryca cropowa, ale wielkich różnic akurat w tym aspekcie nie ma. 5D2 kuleje w kwestii wyciągania z cieni i trzeba przyznać to otwarcie.
Wszystko to prawda, ale nie przekonasz tych co wierzą w "magię" ? Podobno wiara czyni cuda :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Można by powiedzieć... tato stanął na wysokości zadania :-D
Super Tata, naprawdę - gratulacje.
michael_key
04-05-2011, 19:35
5D2 kuleje w kwestii wyciągania z cieni i trzeba przyznać to otwarcie.
Nie wiem czy sprawdzać bo mi się zmieni światopogląd ;-)
Zwrócę uwagę sobie z ciekawości.
Pod względem cieni 5dmk2 to chyba najgorszy dostępny obecnie na rynku Fulfrejm, no ale za to jedyny z relatywnie dobrym video.
Nie ma co.
W niedzielę była na wiejskim kościele (czyli nie zbyt jasno), wykonałem kilka fot znajomym na chrzcinach i... szok. Przekoanłem się na własnej skórze co potrafi Pełna Klatka :-D Strzelałem głównie na pożyczonej Sigmie 50 1.4 i kolegi 16-35II i 70-200 2.8 IS... Zero lampy, ISO min.800, max. 1000. Rewelacja, nie wspomnę o stwierdzeniu, że SZCZĘŚLILI CI CO NIE WIDZĄ RÓŻNICY POMIĘDZY CORP'EM A FULL FREJMEM :-D
Jednym zdaniem... 5DII genialny sprzęt... jeśli jeszcze operator umie focić... miazga.
No akurat to ISO to i w cropach wygląda świetnie :)
Ja bym natomiast cropa tak łatwo nie skreślał. Prosty przykład: by uzyskać pożądaną głębię w kościele musiałem przymykać przesłonę na FF do F8, na cropie wystarczyło F4 z podbicia ISO w takiej sytuacji na FF sami wyciągnijcie wnioski - no chyba, że ktoś ma D3sa :)
Pod względem cieni 5dmk2 to chyba najgorszy dostępny obecnie na rynku Fulfrejm, no ale za to jedyny z relatywnie dobrym video.
Byłbym raczej ostrożny z taka opinią. Uważasz że 7D nie robi dobrych filmów?
Ztym najgorszy na rynku też ostro przegiąłeś - nie wiem czy udźwigniesz te gromy, które się posypią :mrgreen:
O tak, trzeba być odważnym, żeby mówić prawdę prosto w oczy ;)
Ztym najgorszy na rynku też ostro przegiąłeś - nie wiem czy udźwigniesz te gromy, które się posypią :mrgreen:
Akurat ma rację.
myslidar
05-05-2011, 15:46
Tylko z drugiej strony podstawową umiejętnością powinno być poprawne naświetlenie zdjęcia. 5D II i tak pozwala na w miarę swobodną zabawę suwaczkami.. Więc tutaj bym nie przesadzał zbytnio.
Zgadza się. Ale czasami rozpiętość tonalna sceny powoduje, że trzeba i trochę zachować w światłach i trochę z cienia wyciągnąć.
myslidar
05-05-2011, 15:56
No to "trochę" da się wyciągnąć spokojnie.
Pod względem cieni 5dmk2 to chyba najgorszy dostępny obecnie na rynku Fulfrejm, no ale za to jedyny z relatywnie dobrym video.Chciałbym przeczytać jakieś racjonalne słowa poparcia tej tezy. Mam nadzieję, że kolega podejmie wyzwanie i spróbuje obronić swoją tezę.
Chciałbym przeczytać jakieś racjonalne słowa poparcia tej tezy. Mam nadzieję, że kolega podejmie wyzwanie i spróbuje obronić swoją tezę.
Ja również, jako że szumy w alfie a900 vs 5dII już deklasują tę pierwszą.
Kolejną sprawą jest banding w 5DII, w LR i ACR jest okrutny. Spróbujcie innej odrawiarki.
Jedyne co mnie wpienia w nowej piątce to AF, a konkretnie rozstaw punktów.
Chciałbym też zobaczyć porównanie w wyciąganiu ze świateł, kolega który rzucił te słowa dysponuje przecież alfą i piątka, więc niech się zorganizuje i pokaże jak wygląda takie porównanie :mrgreen:
Nie wiem na czym pracowaliście wcześniej.
Ja miałem 20D, 30D, 40D, 5D,. Teraz mam 5DII i nie mam problemów z cieniami. A miałem we wszystkich dwucyfrowcach. Jak ktoś nie wierzy to mam jeszcze pliki z starych puszek. Można pooglądać co się dzieje w cieniach.
Sławek dokladnie!
Ja przez 3 lata focilem przy pomocy 30D - z tym aparatem sprawa byla prosta, jak nie naswietliles zdjecia poprawnie to mogles je od razu skasowac - w zasadzie nic nie dalo sie wyciagnac ani z cieni ani z swiatel.
takze to co daje mi 5DmkII w postprocesingu wzgledem 30D jest po prostu niesamowite :]
O tak, trzeba być odważnym, żeby mówić prawdę prosto w oczy ;)
Może jakiś konkretny przykład zamiast sloganów i ogólników.
Poza tym odniosłem sie do słowa "najgorszy" jako bzdurnej tezy.
A która inna puszka FF z tych obecnie dostępnych na rynku jest gorsza pod względem szumów po rozjaśnieniu cieni, niż 5DII?
Może jakiś konkretny przykład zamiast sloganów i ogólników.
1. A zauważyłeś ";)" na końcu mojej wypowiedzi?
2. 5D2 kiepsko sobie radzi przy wyciąganiu z cieni i trzeba albo nie mieć porównania do aparatów innych producentów albo być zapatrzonym w markę, aby tego nie zauważyć.
1. A zauważyłeś ";)" na końcu mojej wypowiedzi?
2. 5D2 kiepsko sobie radzi przy wyciąganiu z cieni i trzeba albo nie mieć porównania do aparatów innych producentów albo być zapatrzonym w markę, aby tego nie zauważyć.
1. No sorry nie zauważyłem ;)
2. IMHO wystarczy byc obiektywnym :)
A która inna puszka FF z tych obecnie dostępnych na rynku jest gorsza pod względem szumów po rozjaśnieniu cieni, niż 5DII?
Zamiast dokladać do pieca poprzyj swój kwiecisty wywód przykładem, bo jakoś mnie nie przekonałes.
Ja przez 3 lata focilem przy pomocy 30D - z tym aparatem sprawa byla prosta, jak nie naswietliles zdjecia poprawnie to mogles je od razu skasowac - w zasadzie nic nie dalo sie wyciagnac ani z cieni ani z swiatel.
takze to co daje mi 5DmkII w postprocesingu wzgledem 30D jest po prostu niesamowite :]
Herezje jakieś. 30D wcale nie odstaje jakoś in minus w tym temacie od reszty puszek Canona. Przy iso 1600 czasem zdarzało mi się forsować o 0,5-1 EV i nie ma tragedii, przy niższych czułościach jest tylko lepiej.
oskarkowy
05-05-2011, 21:36
A ja się przewrotnie spytam: skoro nie podobają Ci się wyciągane cienie, to czemu od razu świadomie nie naświetlasz wyżej? Zwykle aparat służy do twórczego fotografowania a nie wyciąganych pseudotestów...
Zamiast dokladać do pieca poprzyj swój kwiecisty wywód przykładem, bo jakoś mnie nie przekonałes.
Mój "kwiecisty wywód" jest zaledwie pytaniem. Poprzeć przykładem można jakieś twierdzenie, a nie pytanie, które nie zawiera tezy. Na tak postawione pytanie można co najwyżej odpowiedzieć, czego jednak nie raczyłeś zrobić. Nic dziwnego - nie chciałbym być w Twojej skórze, gdybyś w dalszym ciągu upierał się przy swoim mylnym stanowisku, znając tę odpowiedź. Ja czułbym się głupio.
A ja się przewrotnie spytam: skoro nie podobają Ci się wyciągane cienie, to czemu od razu świadomie nie naświetlasz wyżej? Zwykle aparat służy do twórczego fotografowania a nie wyciąganych pseudotestów...
Po pierwsze: nie powiedziałem, że nie podobają mi się cienie. To, że obiektywnie oceniając możliwości matrycy 5DII stwierdzam, że szum w cieniach nie jest jej mocną stroną, nie oznacza jeszcze, że taki stan rzeczy sprawia mi jakiś szczególny problem. Po prostu konkurencja radzi sobie z tym lepiej.
Po drugie: często dla uzyskania oczekiwanego efektu naświetlam tak, żeby zachować światła. W przypadku sceny o dużej rozpiętości tonalnej cienie pozostają wtedy głęboko niedoświetlone. Nie ma innego sposobu na wyjście z tej sytuacji, jak tylko ciągnąć cienie.
Kolekcjoner
05-05-2011, 22:01
Herezje jakieś. 30D wcale nie odstaje jakoś in minus w tym temacie od reszty puszek Canona. Przy iso 1600 czasem zdarzało mi się forsować o 0,5-1 EV i nie ma tragedii, przy niższych czułościach jest tylko lepiej.
Potwierdzam - kompletna herezja. Mam 30D i co do "wyciągania" - można na prawdę dużo.
forsowanie przy iso1600 o 0,5-1 EV to moze jeszcze jeszcze, ale wyciaganie z cieni tego co wypluje 30D to kupa i koniec.
chocbys nie wiem jak wielka herezja to nazywal :]
No to pytanie za dziesięć punktów !
Jakim aparatem to zdjęcie było zrobione i jak wam sie cienie podobają ?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://http://zapodaj.net/images/2cf8e897bcb6.jpg)
oj, coś mi sieć nie chodzi !!!
źródło (http://zapodaj.net/images/2cf8e897bcb6.jpg)
http://zapodaj.net/images/2cf8e897bcb6.jpg
Mój "kwiecisty wywód" jest zaledwie pytaniem. Poprzeć przykładem można jakieś twierdzenie, a nie pytanie, które nie zawiera tezy. Na tak postawione pytanie można co najwyżej odpowiedzieć, czego jednak nie raczyłeś zrobić. Nic dziwnego - nie chciałbym być w Twojej skórze, gdybyś w dalszym ciągu upierał się przy swoim mylnym stanowisku, znając tę odpowiedź. Ja czułbym się głupio.
Po pierwsze: nie powiedziałem, że nie podobają mi się cienie. .
Mętnie coś bronisz swoich wypowiedzi i na dodatek wogóle się na koniec wycofałeś :mrgreen:
Zadajesz pytania, na które wydaje sie Tobie, że znasz odpowiedź, ale tak nie jest :( i nie czuję sie głupio, bo nie masz racji.
Pokaż choć jeden przykład, to podyskutujemy konkretnie, bo na gdybanie szkoda czasu.
źródło (http://zapodaj.net/images/2cf8e897bcb6.jpg)
http://zapodaj.net/images/2cf8e897bcb6.jpg
nie dziala link :-|
Trochę pooglądałem zdjęć z różnych fulfrejmów, i z Nikona, i z "tego, którego imienia nie wolno krytykować", w stosunku do 5DII i rzeczywiście zupełnie najpierwszejsza liga to nie jest, ale i nie ostatnia.
Będzie ten wywód na temat "najgorszości", czy nie będzie?
Kolekcjoner
05-05-2011, 23:14
forsowanie przy iso1600 o 0,5-1 EV to moze jeszcze jeszcze, ale wyciaganie z cieni tego co wypluje 30D to kupa i koniec.
chocbys nie wiem jak wielka herezja to nazywal :]
Oczywiście, wierzymy Ci na słowo :wink:.
Oczywiście, wierzymy Ci na słowo :wink:.
ale ja nie chce nikogo przekonywac :)
jezeli mozesz duzo wyciagnac z cieni z 30D i w dodatku podoba ci sie to co wyciagnales z tych cieni to korzystaj i ciesz oko brachu ile wlezie ;)
Mętnie coś bronisz swoich wypowiedzi i na dodatek wogóle się na koniec wycofałeś :mrgreen:
Zadajesz pytania, na które wydaje sie Tobie, że znasz odpowiedź, ale tak nie jest :( i nie czuję sie głupio, bo nie masz racji.
Pokaż choć jeden przykład, to podyskutujemy konkretnie, bo na gdybanie szkoda czasu.
Ja nie czuję potrzeby bronienia swojego zdania, bo nie jest ono zagrożone. Zadałem Ci pytanie, na które nie chcesz lub nie potrafisz udzielić odpowiedzi, więc o czym mamy dalej gadać? Wskaż mi puszkę FF, która bardziej sieje bandingiem na iso 100, niż 5DII, a w godzinę ściągnę odpowiednie rawy i udowodnię Ci, że wcale nie wypada tak źle na tle Canona. Tylko wymień nazwę tej gorszej, nic prostszego. Potraktuj to jako przysługę dla mnie. Po prostu ułatwisz mi zadanie, bo nie będę musiał szukać rawów ze wszystkich FF i tracić zbyt wiele czasu na wyjaśnianie tego, co większość tutaj i tak już wie.
Ja nie czuję potrzeby bronienia swojego zdania, bo nie jest ono zagrożone. Zadałem Ci pytanie, na które nie chcesz lub nie potrafisz udzielić odpowiedzi, więc o czym mamy dalej gadać? Wskaż mi puszkę FF, która bardziej sieje bandingiem na iso 100, niż 5DII, a w godzinę ściągnę odpowiednie rawy i udowodnię Ci, że wcale nie wypada tak źle na tle Canona. Tylko wymień nazwę tej gorszej, nic prostszego. Potraktuj to jako przysługę dla mnie. Po prostu ułatwisz mi zadanie, bo nie będę musiał szukać rawów ze wszystkich FF i tracić zbyt wiele czasu na wyjaśnianie tego, co większość tutaj i tak już wie.
Ja nie dzielę puszek na gorsze i lepsze - każda z nich ma odmienne cechy, takie czy inne. Jak coś jest lepsze w jednym, to za to gorsze w czym innym.
Dlatego używam kilku body w zależności od potrzeb.
Jeżeli uważasz że 5DII jest dia Ciebie najgorszy, to go sobie odpuść i tyle.
Nie należę do tej grupy ludzi, która uważa że FF jest magiczny, ale za to jestem obiektywny.
Ino bez przesady z tym bandicośtam na ISO100. Na wysokich czułościach owszem, ale żeby na ISO100 to zobaczyć, to trzeba forsować fotę o 4EV czy wyciągać detal z głębokiego cienia.
Zastanawiam się o czym tu wogóle debata? Banding przy ISO100? :shock:
Ja rozumiem, że fajnie byloby, żeby wziąc aparat, na zielonym kwadraciku zrobić cyk, a potem magic wandem w PS kliknąć 5 razy i się zrobił naturalny HDR o jakości jak z 10 ekspozycji. Ale rozmowa o "bandingu" przy ISO100 to jakies nieporozumienie jest. ISO100 używa się, najoględniej mówiąc, jak mocne słońce świeci. Potrzeba wyciaganie cieni w takich warunkach oznacza, że nie ogarniamy ekspozycji.
Jedyny sens porównywania bandingu w cieniach, to ISO1600 i więcej.
Kurde, zaraz padnie w tym wątku tekst, że jakiś tam aparat jest lepszy, bo ma uchwyt na kubek z kawą. Wszystko fajnie, tez by się przydał ;), ale przypominam, że "aparat fotograficzny" służy do "fotografii", a mam wrażenie, że słowo fotografia, w tym co tu czytam, wogóle nie występuje.
Jest jest, niestety :/ LowISO banding, wlasnie ten z ISO 100 byl najbardziej denerwujacy. I wcale nie trzeba 4EV, wystarczylo lekko rozjasnic cienie.
Edit: Oczywiscie zalezalo to tez od struktyry detalu w cieniu. Czasami bylo zle, czasami mniej.
myslidar
06-05-2011, 10:20
Wystarczy pociągnąć mocniej fill light :)
W chwilę po zakupie (5D2) gościu o greckim nicku na dpreview fajnie to pokazał. Sample wrzucił z 85L - poszukaj :mrgreen:
Ja tam rozumie ocb. Im większy zapas tym większa swoboda w "spieprzeniu zdjęcia" na zleceniu i naprawie obróbką, tym większe możliwości przy manipulacji zarówno dobrze jak i źle naświetloną klatką. Ale Bez jaj jest, w 40d już miałem wystarczający zapas(nawet do ISO 1600...), żeby trochę spieprzone zdjęcie(czy to z mojej winy czy z częściowej automatyki) naprawić. Tu jest podobnie IMHO. Cuda można tymi puszkami robić, nie ma co szukać dziury w całym.
Niech dadzą tą matryce z Pentaxa, co można fotki forsować ponad 10 EV, to już będzie pogrom i wszyscy szczęśliwi, dacie dziecku aparat, pocyka na auto a tatuś i tak z tego cuda wyciśnie na komputerze... ;)
myslidar
06-05-2011, 10:33
Chciałbym zobaczyć RAW z takiej matrycy, bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć.. 10EV..
Z trzech kresek tylko 2 juz mam na zielono, a % mam 95 i pozotale dwa oryginały tez maj ju tylko dwie kreski.
Jak to wyglada u was?
denv`er nawet to zdjęcie z 40d które wylądowało na forum pentaxa to jest mojego autorstwa ;], bo byłem ciekawy jak bardzo moja puszka jest słaba ;).
Ja bym na pewno nie pogardził gdyby matryca rejestrowała więcej danych, ale to co jest mnie spokojnie zadowala.
Ja rozumiem, że fajnie byloby, żeby wziąc aparat, na zielonym kwadraciku zrobić cyk, a potem magic wandem w PS kliknąć 5 razy i się zrobił naturalny HDR o jakości jak z 10 ekspozycji. Ale rozmowa o "bandingu" przy ISO100 to jakies nieporozumienie jest. ISO100 używa się, najoględniej mówiąc, jak mocne słońce świeci. Potrzeba wyciaganie cieni w takich warunkach oznacza, że nie ogarniamy ekspozycji.
to nie do konca tak :)
zobacz:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/841/unled1kopia.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/687/img1110kopia.jpg/)
To sa moje zdjecia z ostatniego slubu.
Sytuacja dosyc istotna do uchwycenia - panna mloda wychodzi z samochodu i idzie do kosciola.
Pech chcial, ze zaparkowali w cieniu, przy czym swiecilo w pelni slonce :D
Wszystko to trwalo moze z 10 sekund wiec za bardzo nie bylo czasu na obejscie samochodu dookola i sprawdzenie z ktorej strony bedzie najlepsza ekspozycja w tak niesprzyjajacych warunkach.
Tutaj jakbys sie nie ustawil to zawsze bedzie zle - i w takich sytuacjach miedzy innymi przydaje sie wyciaganie z cieni.
Oczywiscie ja wyciagnalem chyba z 4EV z cienia, wiec i tak jestem az nazbyt zadowolony z tego co uzyskalem (porownujac do 30D ktorego meczylem 3 lata), no ale wiadomo - jak to na forach internetowych - wszystkim nie dogodzisz i nawet taka swoboda jak wyciaganie o 4EV z cienia przy ISO100 to za malo, bo z D7000 mozna wyciagnac wiecej :lol:
PS. oczywiscie znajda sie i tacy, ktorzy powiedza ze moglem doswietlic lampa ale od razu zaznaczam ze lampe blyskowa traktuje jako zlo konieczne i uzywam tylo i wylacznie kiedy nie mozna inaczej. w tym przypadku wiedzialem, ze mam ten luksus ze wyciagne sobie z cienia baaardzo duzo wiec lampe olalem :]
oj w kolorze lepiej nie :lol:
BeatX, tu nie chodzi o to, że mało, bo wyciągnąć można całkiem sporo. Chodzi o to, że w obozie, gdzie wszystko jest piękniejsze matryca aps-c daje znacznie lepszy rezultat przy wyciąganiu z cienia. Więc sam fakt, że 5D2 ma FF jeszcze nie jest wyznacznikiem jego niesamowitości w każdym aspekcie.
no wlasnie tak troche abstrahujac od tematu zastanawiam sie czemu wogole sa w systemie canona jeszcze jacys userzy :] przeciez w N i lepsze matryce, i trwalsze puszki i lepszy AF szkielka tez calkiem zacne (maja 14-24/2.8 24/1.4 35/1.4)
czyli teoretycznie w zoltym obozie wieczna fiesta i dobrobyt :D
i trwalsze puszki
A tam panie, gumy trzeba kleić! ;)
A tak serio zawsze się znajdą powody do narzekania w każdym systemie.
zobacz:
Ok, rzeczywiście dobry przykład. :)
Znowu wraca jednak pytanie, które zadawane jest tu z częstotliwością raz dziennie, odkąd pamietam: "Kto ogląda zdjęcia w 100%?". Z tego ujęcia podejrzewam zrobisz maksymalnie odbitkę 20x30 cm. Tego bandingu na niej nie będzie. Zjawisko mogłoby być istotne w sytuacji, kiedy mamy problem nie tylko ze światłem, ale i z kadrowaniem. I żeby cokolwiek ze zdjęcia zostało, robimy crop 100%, 800 px po dłuższym boku. Tutaj faktycznie może być masakra.
Nie jestem jednak przekonany, czy my tutaj obecni poszukujemy bardziej sprzętu, który radzi sobie z naszymi ułomnościami, czy raczej sposobu, byśmy sobie radzili z ułomnościami świata rzeczywistego ;) Ale moge się mylić ;)
Nie mniej, zakłądając, że sprzęt mamy opanowany i światło również nas niewiele zaskakuje, rozpatrywanie problemu bandingu ma sens dopiero przy wysokich ISO. A zdjęcia przy ISO6400 z 5DII nadal się nadają do bardzo ładnej odbitki 20x30, bez potrzeby magicznych zabiegów w PS. I na tym polu, porównując konstrukcje z podobnego okresu, zbyt wielu godnych konkurentów w innych systemach nie ma.
Jeśli są i deklasują ten aparat na ostatnie miejsce, z godnością przyjmę gorzką prawdę rzeczywistych argumentów.
P.S. BeatX, moja wypowiedź nie tyle tyczy się "Ciebie", co łatwiej mi się pisze ogólne kwestie, personalizując je :)
Tak sobie czytam ten wątek i czytam... Mam wrażenie, że porównujecie aparaty z różnych epok fotografii cyfrowej i dziwicie się, że nowe Nikony są lepsze od starego Canona, ale ja tam cienki jestem w historii DSLR-ów...
"Kto ogląda zdjęcia w 100%?"
o wlasnie, to jest meritum sprawy :)
mam monitor 21" wiec rozmiarowo odpowiada odbitce ~ 20x30 cm i przy takim rozmiarze zdjecia ogladanego na pelnym ekranie nie widac:
- mydla dla f1.4 dla obiektywu 50/1.4
- sredniej ostrosci dla obiektywu 17-40
- abberacji chromatycznej
- szumow iso3200 forsowanego o 1EV
- bandingu i w zasadzie wszystkiego, czego z przerazeniem mozna sie dopatrzec w powiekszeniu 100%
jedyne co widac to piekne zdjecie jakie daje 5D
mlodym oddaje w albumie odbitki w rozmiarze 15x23 wiec jeszcze ciezej dopatrzec sie jakichkolwiek wad.
modelki ktorym robie zdjecia z tego co mi wiadomo to rowniez nie wywoluja odbitek wiekszych niz 15x23 (a i to zadko, bo jak potrzebuja do agencji jakiejs) i w wiekszosci ogladaja zdjecia ktore im zrobilem na monitorze.
a zadko ktora modelka ma monitor lepszy niz samsung 19" za 300 pln w promocji carrefour'a razem z parowkami :D
ja na banding w 5DmkII nie narzekam - wrecz przeciwnie, styka mi w zupelnosci.
wlasciwie to nie narzekam na nic ze sprzetu ktory mam obecnie i ktory bede miec w najblizszym czasie.
pozwala mi sie realizowac w 100% komercyjnie i hobbystycznie i jeszcze dlugo dlugo nie bedzie mnie w niczym ograniczac (chyba dopiero z momentem kiedy ustandaryzuje sie technologia rejestracji i ogladania zdjec 3D)
jedyne na co narzekam to na disco-polo ktore chcac nie chcac musze sluchac podczas wesela ;)
Tak sobie czytam ten wątek i czytam... Mam wrażenie, że porównujecie aparaty z różnych epok fotografii cyfrowej i dziwicie się, że nowe Nikony są lepsze od starego Canona, ale ja tam cienki jestem w historii DSLR-ów...
Nie to nie tak, ze względu na funkcje video no i na sam fakt, że na puszce pisze Canon, firma - imho - puszcza na rynek egzemplarze, które Za Wodą określa się mianem lemon bo i tak się sprzeda* - ot cała tajemnica dlaczego jedni oddali by życie na forach, za swoją (sprawną Piątkę) a innych trafia szlag, że nie tylko jedyny serwis w kraju robi z nich idiotów, ale także centrala z siedzibą w Eurokołhozie.
* - wymyśliłem nowe hasło: Canon, yes we'll sell ;)
jedni oddali by życie na forach, za swoją (sprawną Piątkę) a innych trafia szlag, że nie tylko jedyny serwis w kraju robi z nich idiotów, ale także centrala z siedzibą w Eurokołhozie.
* - wymyśliłem nowe hasło: Canon, yes we'll sell ;):) To cecha własciwie wszystkich systemów, nie tylko Canona :)
Nikon ma tak samo w "De" swoich klientów (patrz historia z serwisem i pogróżkami w kierunku "nikoniarze.pl"),a Sony (przepraszam, wiem wiem, o Sony nie wolno nic złego pisać) bez mrugnięcia okiem wciska marketingowe kity, w najlepszym stylu, rodem z działu marketingu Apple.
Ja akurat mogę zdjęcia robić każdym aparatem, bez względu na system. Czesto uzywam mojej Nokii do tego, która jest "równie dobra" co 450D, bo ma 12 mln px matrycę, a nawet lepsza, bo ma jako kit stałoogniskowy obiektyw CarlZeiss o jedyniesłusznej ogniskowej 35 mm ;) Ma ona tą znaczącą zaletę w stosunku do mojego 5DII, że nawet z lampą, nie wypycha tak kieszeni w spodniach, a ostrość sama ustawia na twarze znajdujących się kadrze ludzi. ;)
Rozpatrując cechy sprzętu w kategoriach, jak wyżej, można rzeczywiście dojść do wniosków, że wspomniany fulfrejm jest najgorszym z dostępnych na rynku.
Z trzech kresek tylko 2 juz mam na zielono, a % mam 95 i pozotale dwa oryginały tez maj ju tylko dwie kreski.
Jak to wyglada u was?
dokładnie tak samo na 2 oryginałach 2 kreski zielone po ok roku użytkowania , ale zminiejszenia sprawności jakoś nie zauważyłem (chyba)
Ja mam co prawda tylko jeden oryginał, ale też jakiś czas temu zniknął jeden kwadracik.
Żadnych innych następstw nie stwierdzam. Trzyma diabelnie długo.
Jeżeli uważasz że 5DII jest dia Ciebie najgorszy, to go sobie odpuść i tyle.
Uważam, że 5DII jest dla mnie najlepszy. Co nie znaczy, że na tle konkurencji nie ma żadnych wad. Jedną z nich jest właśnie struktura szumu w rozjaśnianych cieniach.
Dinderi, całkowita racja. Na odbitkach nie widać "gorszości" względem np. D700...
Jeśli odbitki były odpowiednio duże, widać byłoby "gorszości" jednego i drugiego aparatu - na jednym banding, na drugim brak detali w porównaniu do drugiego. A przy wydrukach 20x30 czy zdjęciach na ekranie HD nie ma mowy różnicach.
Nie to nie tak, ze względu na funkcje video no i na sam fakt, że na puszce pisze Canon, firma - imho - puszcza na rynek egzemplarze, które Za Wodą określa się mianem lemon bo i tak się sprzeda* - ot cała tajemnica dlaczego jedni oddali by życie na forach, za swoją (sprawną Piątkę) a innych trafia szlag, że nie tylko jedyny serwis w kraju robi z nich idiotów, ale także centrala z siedzibą w Eurokołhozie.
* - wymyśliłem nowe hasło: Canon, yes we'll sell ;)
Ja bym je zmienił na - "Canon - yes we can sell sith (to z gwiezdnych wojen)".
Woziłem się z moim 5D w którym wymieniono płytę główną (bez poprawy obrazu) no i zostałem z bandujacym egzemplarzem, gdyby nie to już dawno bym sprzedał A900 a tak to muszę się bujać z dwoma systemami.
W teście Optycznych 5dmk2 nie wykazuje takich wad jak u mnie, foty podciągane o 4EV są czyste jak łza - więc coś jest nie tak.
http://optyczne.pl/92.8-Test_aparatu-Canon_EOS_5D_Mark_II_Zakres_tonalny.html
Goście z serwisu na Żytniej robią sobie ze mnie jajca, ale dzięki temu zyskali gorącego zwolennika....
luc_october
06-05-2011, 16:08
Kolega ma d700, a Ja 5d 2 i cieszę się że nie mam Nikona. Nie podoba mi się obrazek z d700, zwłaszcza na wysokim iso gdzie wszystkie kolory są jakby zżółkłe. Gdy pokazywałem mu kilka rzeczy na Capture One i PS zdziwiłem się że przy wyciąganiu ze zdjęcia zrobionego Nikonem przejścia kolorów jakby były dużo gorsze.
Szumy w cieniach 5d podejżewam że są spowodowane tym że bazowe iso 5d jest 100 a d700 200. iso 100 jest sztucznie obniżane z 200 przez co zyskuje 1ev w cieniach i traci w światłach.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
Mylisz się. 5D2 bardziej szumi na bazowym ISO, bo po prostu bardziej szumi na bazowym ISO i nie ma sensu dorabiać do tego ideologii. W ujęciu globalnym są to duperele, ale fakty są faktami - pod względem DR matryce Canona dostają od nowych konstrukcji Soniacza konkretny łomot w ****la i cześć pieśni. Prawda jest też taka, że juzerzy trochę sami są sobie winni, bo z tego co trochę pogadałem z osobami z drugiej strony, to np. taki C5D2 schodzi jak świeże bułeczki i księgowi nie bardzo mieli ochotę zmieniać ten stan rzeczy. No ale wróble ćwierkają, że za niebawem bardzo być może pojawi się to albo i owo, to wtedy pogadamy o bandingach, DR-ach i innych duperelach...
Nie rozumiem, to mamy nie kupować 5D mII w ramach protestu dla polityki firmy? Dla mnie oglądanie szumu pod lupą nie ma sensu, mam użyteczne ISO 3200, więcej mi nie potrzeba. Jedyna konkurencja (D700) daje dużo mniej detali i nie ma szkieł jakie są w moim zakresie finansowym (17-40L, 70-200/4Lis) a jakie chciałbym mieć. Cała ta nagonka na 5D mII zaczyna się robić zbiorową histerią, jak tak zacząłem czytać forum doszedłem do wniosku, że moim aparatem to się już zdjęć nie da robić...
Ależ kupuj, ależ rób, na zdrowie. Tylko co nas obchodzi Twoje nieszczęście? :lol:
Dla mnie oglądanie szumu pod lupą nie ma sensu
Szum o którym mowa widać nawet na wydruku 10x15 w postaci siatki. Można się delektować tą przymusową cyfrową stylizacją - jednak ciężko się jej pozbyć.
mam użyteczne ISO 3200, więcej mi nie potrzeba.
Czytanie ze zrozumieniem powinno być wymogiem przy rejestracji na każdym forum.
Cała ta nagonka na 5D mII zaczyna się robić zbiorową histerią, jak tak zacząłem czytać forum doszedłem do wniosku, że moim aparatem to się już zdjęć nie da robić...
Dzielny Bruinen ugasił pożar racjonalnym spojrzeniem na nieznany mu temat.
Woziłem się z moim 5D w którym wymieniono płytę główną (bez poprawy obrazu) no i zostałem z bandujacym egzemplarzem {...}
W teście Optycznych 5dmk2 nie wykazuje takich wad jak u mnie, foty podciągane o 4EV są czyste jak łza - więc coś jest nie tak.
Czyli mamy znowu do czynienia z Syndromem Wyspy Bahama? Tym razem ogólnie dotyczącej modelu aparatu, na podstawie oceny szumów z zepsutej puszki?
*miało być "dotyczącym".
Ale w sumie, w czasach kiedy kanony piekna kobiecego ciała definiowane sa przez mężczyzn kochających mężczyzn, a pozostali zamiast regularnie chodzić z dzidą do lasu, na siłę starają sie być "metroseksualni", to i "syndrom" może być rodzaju żeńskiego ;) A co!? Zwłaszcza, że edycja, jak nie działała, tak nadal nie działa.
Panowie - jakie szumy? Jaki banding? Jak się źle naświetli klatkę to babole zawsze wylazą nawet z ISO 3.5 ... ale po to bozia dała rozum i sprawne rączki aby tak pokombinować (co tu kombinować? spot lub korekcja to podstawa obsługi aparatu) aby wszystko było cacy.
Pisanie o 5D2 w kontekście szumów to objaw skrajnego szumofobizmu i onanizmu pixelowego, które należało by leczyć klinicznie.
Czacha- jeden z lepsztch postów w tym wątku; zwłaszcza ostatnie zdanie...
Czytanie ze zrozumieniem powinno być wymogiem przy rejestracji na każdym forum.
Przydało by się też kilka innych badań.
qbic2, pewnie że widać ten szum na wydruku 10x15. Jak wykadrujesz 20% kadru ze zdjęcia na ISO 12800 albo 3200 forsownie wywołanego. I tak się składa że wiem o czym mówię bo używam 5D mII i drukuje bardzo dużo odbitek, nie tylko 10x15.
Naprawdę ręce mi opadają, na tym forum wygłoszenie opinii innej niż jedyna słuszna wiąże się zawsze z wycieczkami osobistymi? Nie zamierzam się z nikim kłócić, jak dla mnie możecie twierdzić że jest szum na ISO 100, tylko weźcie też pod uwagę że inni to czytają i niekoniecznie zdają sobie sprawę z tego ile w tym jest prawdy.
michael_key
07-05-2011, 09:03
Panowie - jakie szumy? Jaki banding? Jak się źle naświetli klatkę to babole zawsze wylazą nawet z ISO 3.5 ... ale po to bozia dała rozum i sprawne rączki aby tak pokombinować (co tu kombinować? spot lub korekcja to podstawa obsługi aparatu) aby wszystko było cacy.
Pisanie o 5D2 w kontekście szumów to objaw skrajnego szumofobizmu i onanizmu pixelowego, które należało by leczyć klinicznie.
Chyba konkretniejszego postu nie było.
Zgadzam się.
Tym razem ogólnie dotyczącej modelu aparatu, na podstawie oceny szumów z zepsutej puszki?
Serwis twierdzi ze jednak nie jest zepsuta.
Nie zamierzam się z nikim kłócić, jak dla mnie możecie twierdzić że jest szum na ISO 100, tylko weźcie też pod uwagę że inni to czytają i niekoniecznie zdają sobie sprawę z tego ile w tym jest prawdy.
Sprawa wygląda tak - iso 100-400 banding jest widoczny, a powyżej nie, gdyż szum losowy przykrywa banding. W wywoływaczce Canona poziom czerni jest podniesiony odpowiednio wysoko żeby "stylizacja cyfrowa" nie była widoczna. Jeżeli uważasz że to nie prawda może to oznaczać iż pracujesz tylko na jpegach albo DPP.
Oczywiście 5D2 to jesus-cam na którego nie można podnieść ręki, gdyż zastępy wiernych rzucą się z kamieniami.
Chciałbym zobaczyć takiego miszcza, co to naświetli scenę o rozpiętości >14EV "poprawnie" i jakiej to wielce-mi-korekty użyje w tym wypadku.
Wyraźnie widać, że konkurencja używa ostatnio na matrycach lepszych ADC czy tam wzmaków, w każdym razie zakres tonalny jest większy i lepiej odcięty od szumu tła. Inna sprawa, czy to komu przeszkadza, jest potrzebne czy nie, ale jest to ewidentne i z faktami nie ma sensu dyskutować.
Ja nie twierdze ze matryca w 5D2 jest idealna i ze da sie zlapac taki a nie inny zakres EV. Kazdy rodzaj fotografii wymaga innych technik fotografowania i rzadzi sie nieco innymi prawami - to co nie przejdzie w fotografii mody, w reportazu moze byc uznane za arcydzielo. I na odwrot.
I po to wlasnie aparat ma operatora aby to on zdecydowal jak zrobic dane zdjecie, aby zniwelowac techniczne ograniczenia do minimum. 5D2 to kolosalny skok w stosunku do takiego 30D czy 40D. A czy Nikon robi to lepiej mnie nie interesuje, bo ja mam system Canona.
To jest wyłącznie kwestia komfortu. Ja np. prywatnie nadal używam strupieszałego D2X-a, głównie właśnie dopasowując techniki fotografowania do łaskawie panujących okoliczności Walka z przeciwnościami fotograficznymi może oczywiście być uznanana za interesującą rozrywkę - ale nie twierdzę przy tym, że jak wziąłem sobie na zleconko 5D2 z 16-35II to możliwości tego tandemu uznałem za zbędny bajer.
A to, co konkurencja robi lepiej jest jak dla mnie o tyle interesujące, że zwykle jest znakiem tego, co pojawi się w nowych puchaczach opozycyjnego systemu. Zresztą system zawsze można zmienić, ja np. teraz poważnie rozważam hipotetyczne 5D3 - Canon dość długo się op...lał i w trójce może dla odmiany przywalić z grubszej rurki.
Jak się źle naświetli klatkę to babole zawsze wylazą nawet z ISO 3.5 ...
Dajcie spokój z tym złym naświetleniem klatki. Tylko udajecie, że nie wiecie o co chodzi w fotografowaniu scen o dużej rozpiętości tonalnej, czy naprawdę nie macie o tym zielonego pojęcia? Są sytuacje, gdzie aby zachować światła, trzeba niedoświetlić cienie. I jest to jak najbardziej poprawne naświetlenia zdjęcia, bo z tych cieni idzie jeszcze coś wyciągnąć, a ze świateł ni chuchu... Są aparaty, którym takie zabiegi jakoś nie sprawiają większych problemów, a są i takie, które nie radzą sobie z tym już tak dobrze. I o czym tu gadać?
Zresztą system zawsze można zmienić, ja np. teraz poważnie rozważam hipotetyczne 5D3
Jak Bóg mi miły - na poprzedniej stronie miałem cię o to zapytać, te wszystkie słodkości o Canonie (przyszłej 5D jak mówisz)... z twoich ust takie coś, Marcin, na Boga jak ty się przyzwyczaisz do tych nienormalnych zumów!? ;)
Post Czachy? Niezły zonk, polecam Czacha tobie pierwszemu post Niedźwiedzia (forum. nikoniarze) z przepalonym? ;) kadrem z S3 czy 5 Pro :mrgreen: no chyba, że wziąłeś sobie słowa Uwe do serca i walisz 8 kl/s bracketem.
Epicure: masz rację, udają ;) - tak jak ktoś już tu napisał (to do ciebie Czacha) tu nie chodzi o szumy (kropki/placki) czy szumy (utratę szczegółów). Tu chodzi o kupę zwaną siatką, widoczną nawet na 10x15. Ale spoko następne wcielenie dalmierza będzie miało inny sensor i wtedy każdy kotlet majster będzie korzystał z tej techniki naświetlania/obróbki i wszyscy zapomną jak się kiedyś zdjęcia robiło.
Co ciekawe: e-pl1 i gf1 mają ten sam sensor i o ile gf1 wali bandingiem w głębokich cieniach aż miło to Oly bardziej nikoniarsko, chciałoby się powiedzieć klasycznie, (tylko) ziarno miłe dla oka daje.
Pozdrawiam czekających na 5D3.
GF1 ma po prostu wyższą rzeczywistą czułość.
Chciałbym zobaczyć takiego miszcza, co to naświetli scenę o rozpiętości >14EV "poprawnie" i jakiej to wielce-mi-korekty użyje w tym wypadku.
Wyraźnie widać, że konkurencja używa ostatnio na matrycach lepszych ADC czy tam wzmaków, w każdym razie zakres tonalny jest większy i lepiej odcięty od szumu tła. Inna sprawa, czy to komu przeszkadza, jest potrzebne czy nie, ale jest to ewidentne i z faktami nie ma sensu dyskutować.
Zamiast pisać elaboraty w temacie 5DII jaki to jest zły produkt, zmień po prostu system i po kłopocie. Co Cię powstrzymuje ?
Kolego, nie przesadzaj.
5D2 to żadna świętość i daleko mu do ideału. Każdy ma prawo krytykować, w szczególności jeśli jest to zasadne.
Jak Bóg mi miły - na poprzedniej stronie miałem cię o to zapytać, te wszystkie słodkości o Canonie (przyszłej 5D jak mówisz)... z twoich ust takie coś, Marcin, na Boga jak ty się przyzwyczaisz do tych nienormalnych zumów!? ;)
Od kiedy mam swój ploter, mam parcie na wyższe rozdziałki.
Od zaś kiedy dobrałem się do RAW-ów z tej puchencji, zakochałem się w jakości D3X - ale jego cenę traktuję w kategoriach osobistej zniewagi. Nikon coś się op...la z wprowadzeniem 24MP matrycy - nazwijmy to - HDR za rozsądną cenę (i wg moich źródeł nic takiego się nie kroi, choć oczywiście ciężko wyczuć, bo jest lekka histeria z tajnością), złośliwie za to wprowadzając puszki DX z matrycami HDR (D7000, D5100).
Natomiast w Canonie chodzą słuchy, że kroi się jakiś mordulec, więc kalkuluję sobie, że gdyby toto miało matrycę HDR z >=24MP to może bym się skusił... Optyka mnie nie interesuje, do tego można założyć wszystko, a w zamierzeniu to ma być taka mała kamerka techniczna, najchętniej założyłbym do tego TS-E.
Zamiast pisać elaboraty w temacie 5DII jaki to jest zły produkt, zmień po prostu system i po kłopocie. Co Cię powstrzymuje ?
Nie mam 5D2 - a nawet gdybym miał, to nie bardzo jest na co zmienić.
Natomiast w Canonie chodzą słuchy, że kroi się jakiś mordulec
Ale w dalmierzu czy 3D?
niestety - bez komentarza
Ale w dalmierzu czy 3D?
W jakim dalmierzu? Dajcie spokój, mamy XXI wiek.
Taaa - i Leica nie może nadążyć z produkcją M9-tek...
Ciekawe czy robi Oskarkowy swoje plenery ?
Jak go widziałem kiedyś w kościele to miał chyba 5DII.
Jeśli plenery też robi tą puszką to wszyscy ktytykanci powinni schować głowy w piasek.
Bo jemu udaje się zmieścić i światła i cienie.
Taaa - i Leica nie może nadążyć z produkcją M9-tek...
Bo siedzi ich tam kilku i ręcznie składają te aparaty, to nie nadążają. Canon by im pokazał, jak w ciągu roku zrobić milion sztuk... ;)
A tak serio, to Leica to przypadek bez precedensu. Canon, jeśli chciałby iść jej śladem (i mam nadzieję, że jednak by nie chciał), nie powtórzyłby jej sukcesu tylko dlatego, że nie pasuje do tej bajki. Masowość, popularność i użyteczność nie idzie w parze ze snobistycznym luksusem w stylu retro i przestarzałą technologią, do której mamy sentyment.
Kolekcjoner
07-05-2011, 21:00
Ale Marcin jest w innym systemie więc to tak trochę kulą w płot trafiłeś :mrgreen:.
Jeśli plenery też robi tą puszką to wszyscy ktytykanci powinni schować głowy w piasek.
Bo jemu udaje się zmieścić i światła i cienie.
Nie zapomnij jeszcze kliknąć w nowy baner...
... btw. oskarkowy pisze się z małej
Dalmierz to 5D.
Nie zapomnij jeszcze kliknąć w nowy baner...
... btw. oskarkowy pisze się z małej
Dalmierz to 5D.
Celowo napisałem z dużej jako przejaw szacunku.
A o jakim banerze mowa ?
Kolego, nie przesadzaj.
5D2 to żadna świętość i daleko mu do ideału. Każdy ma prawo krytykować, w szczególności jeśli jest to zasadne.
Nie przesadzam, po prostu nie lubię hipokryzji. Najpierw czytam tu na forum, że to najlepszy sprzęt, bo każdy kto ma APS-C o nim marzy. Nagle w innym wątku wszyscy podnoszą głos, że to kicha, a najwięcej Ci co go nie mają. Dla mnie żenada :( Każdy ma wolny wybór i nie ma obowiązku posiadania 5DII.
Każdy ma wolny wybór i nie ma obowiązku posiadania 5DII.
Jak i nie ma obowiązku milczenia na temat wad tej puszki.
Skoro wskazywanie na wady tego aparatu nazywasz hipokryzją to jak nazwać zachowanie, które zakazuje jej krytyki? Onanizm sprzętowy? Kult?
Mam ten aparat od 1,5 roku, trochę zdjęć nim zrobiłem i jestem z niego bardzo zadowolony. Ale nie oznacza to, że uważam go za sprzęt bez wad. Wręcz przeciwnie. Czemu go nie zmienię? Bo mnie nie stać.
Mam ten aparat od 1,5 roku, trochę zdjęć nim zrobiłem i jestem z niego bardzo zadowolony. Ale nie oznacza to, że uważam go za sprzęt bez wad. Wręcz przeciwnie. Czemu go nie zmienię? Bo mnie nie stać.
mam tak samo :)
luc_october
08-05-2011, 18:14
Na co polecacie wymienić "wadliwą" piątkę?
manfred1
08-05-2011, 18:23
Na piątkę wolną od wad:roll:
michael_key
08-05-2011, 18:27
Przestań... nie ma rzeczy idealnych.
Idąc tym tokiem rozumowania to za chwilę się okażę, że Canon to jest jedna wielka wada.
... piątka wolna od wad ? Tak, jest jedna, ta jedyna.To... 1Ds3.
michael_key
08-05-2011, 19:31
... piątka wolna od wad ? Tak, jest jedna, ta jedyna.To... 1Ds3.
Dobrze to oceniłeś.
Skoro wskazywanie na wady tego aparatu nazywasz hipokryzją to jak nazwać zachowanie, które zakazuje jej krytyki? Onanizm sprzętowy? Kult?
Widzę, że się nie rozumiemy. Puszka jak każda inna, ma swoje wady i zalety. Dla mnie te wady są nieistotne, bo robię głównie krajobrazy i do tego w świetle dziennym. Do zadań specjalnych mam 7D. Niemniej jednak nie do końca zgadzam się z opinią, że 5DII to złom. Nie jestem onanistą sprzętowym i daleko mi do tego :mrgreen:
michael_key
08-05-2011, 20:14
Abstrahując o tematu i wcześniejszych wypowiedzi...
To po cholerę trzymać ten złom skoro jest taki tragiczny?!
Nie pasuje? To zmieniam no to co jest dobre...
Kolekcjoner
08-05-2011, 20:59
Widzę, że się nie rozumiemy. Puszka jak każda inna, ma swoje wady i zalety. Dla mnie te wady są nieistotne, bo robię głównie krajobrazy i do tego w świetle dziennym.
No ale może dla innych są istotne i chyba forum jest po to żeby móc o tym podyskutować :roll: - czyż nie?
Do zadań specjalnych mam 7D. Niemniej jednak nie do końca zgadzam się z opinią, że 5DII to złom. Nie jestem onanistą sprzętowym i daleko mi do tego :mrgreen:
Nikt nie pisze, że to złom. Z tego co czytałem to podano tu konkrety dotyczące zachowania się tej puszki w pewnych warunkach.
Nie bardzo rozumiem o co toczysz ten bój.
luc_october
08-05-2011, 21:23
Nie wszyscy chyba zrozumieli mój żart :D
Dla mnie nie widzę żadnej alternatywy dla 5dII. Porównywałem z N D700 i w życiu bym nie zamienił. Szybkość i budowa mnie nie przekonują, bo obrazek moim zdaniem w Canonie lepszy. Nie macałem Sony A900, ale ładować się w system Sony to dopiero porażka.
...co pozostaje? Jedynie 1Ds, ale to inna półka :)
Nie macałem Sony A900, ale ładować się w system Sony to dopiero porażka.
Może rozwiń swoją jakże ciekawą wypowiedź.
luc_october
08-05-2011, 22:58
Może rozwiń swoją jakże ciekawą wypowiedź.
Choćby dla samych szkieł i ich dostępności przede wszystkim.
Ilość szkieł Sony na Allegro 600, Nikon 1200, a Canon 1400.
Co do obrazka A900 nie wypowiem się, bo nie macałem Rawów.
Najlepiej jak sam się wypowiesz w kwestii obrazka.
Czy A900 > 5d?
Grzesiek_PL
09-05-2011, 01:00
Najlepiej jak sam się wypowiesz w kwestii obrazka.
Czy A900 > 5d?
Sony nie daje takiego paskudnego bandingu.
Sony nie daje takiego paskudnego bandingu.
zaprezentuj jakis przykład
Co do szkieł, to jeszcze trzeba wrzucić Minoltę, a tego jest całkiem sporo.
Oczywiście wybór do Canona jest większy, ale nie każdy potrzebuje 600/4...
Bolek, dla Ciebie te wady są nieistotne (skoro robisz krajobrazy, to równie dobrze mógłbyś nie mieć AFa w puszce), dla innych tak. Musisz przyjąć do wiadomości, że są na forum osoby, które fotografują trochę inne sytuacje.
I jeszcze raz napiszę, tym razem wytłuszczając: jeśli ktoś krytykuje 5D2 to niekoniecznie od razu musi uważać ten aparat za złom. Jest zwyczajnie świadomy jego braków i faktu, że ta puszka jest kompromisem.
jeśli ktoś krytykuje 5D2 to niekoniecznie od razu musi uważać ten aparat za złom. Jest zwyczajnie świadomy jego braków i faktu, że ta puszka jest kompromisem.
Jeszcze nie spotkałem na rynku produktu elektronicznego, którego wybór nie byłby jakimś pójściem na kompromis. Zawsze coś gdzieś będzie lepsze/inne/bardziej mi odpowiadające.
Zgadza się. Więc traktowanie tego aparatu jak bożka, obiekt kultu i ideał jest tym bardziej śmieszne.
Bolek, dla Ciebie te wady są nieistotne (skoro robisz krajobrazy, to równie dobrze mógłbyś nie mieć AFa w puszce), dla innych tak. Musisz przyjąć do wiadomości, że są na forum osoby, które fotografują trochę inne sytuacje.
I jeszcze raz napiszę, tym razem wytłuszczając: jeśli ktoś krytykuje 5D2 to niekoniecznie od razu musi uważać ten aparat za złom. Jest zwyczajnie świadomy jego braków i faktu, że ta puszka jest kompromisem.
OK , nie ma problemu - dobrze to rozumiem. Reasumując, puszka ma swoje wady ale większość z użytkowników nie zamieniłaby jej na produkty konkurencji. Dokładnie o to mi chodziło - nikt nie kwestionuje faktu, że ma wady i jest jaka jest ale to kawał w miarę porządnej konstrukcji.
Nikt nie pisze, że to złom. Z tego co czytałem to podano tu konkrety dotyczące zachowania się tej puszki w pewnych warunkach.
Nie bardzo rozumiem o co toczysz ten bój.
Nie toczę żadnego boju, stwierdziłem tylko, że ocena produktu jest zbyt drastyczna. Zbyt dużo zarzutów nie popartych konkretnymi przykładami - ot co ...
Nie toczę żadnego boju, stwierdziłem tylko, że ocena produktu jest zbyt drastyczna. Zbyt dużo zarzutów nie popartych konkretnymi przykładami - ot co ...
Ależ były konkretne przykłady - słaby (na tle konkurencji) DR w cieniach i banding. Z bandingiem częściowo sobie poradzono w nowszych matrycach cropowych, ale porównanie z konkurencją pokazuje, że dalej Canon jest w tym temacie w lesie.
Grzesiek_PL
09-05-2011, 11:43
zaprezentuj jakis przykład
Pobierz sobie jakieś rawy np tu (i pomęcz :-D) :
https://public.me.com/jonoslack
Ja patrzyłem na DSC0134 i DSC0528 można sporo cienie rozjaśnić, pasów nie zauważyłem (jak w 5D II) szumieć trochę szumi ale to musisz sam ocenić.
dzięki ... myślałem ze to przypadłość wszystkich aparatów ... ale i tak uwielbiam 5d2
Kolekcjoner
09-05-2011, 21:28
Z tego co tu czytałem to zarzuty były bardzo konkretne i ich liczba nie wskazywała na "dużo".
Ależ były konkretne przykłady - słaby (na tle konkurencji) DR w cieniach i banding. Z bandingiem częściowo sobie poradzono w nowszych matrycach cropowych, ale porównanie z konkurencją pokazuje, że dalej Canon jest w tym temacie w lesie.
Bo ten banding to chyba nie do końca sprawa matrycy tylko wzmacniaczy i procka - tak czy tak Canon ma nad czym popracować.
Czy wasze piątki też przełączają czasem samoczynnie punkt AF? Zdaża się (rzadko, pewnie raz na kilkadziesiąt albo i set zdjęć, nie liczyłem), że nagle przestawi mi z centralnego na któryś z bocznych. Początkowo myślałem, że może coś przypadkowo wciskam, ale jestem na 99,9% pewien że nie, bo ostatnio zdarzyło się coś takiego z puszką na statywie.
Przestawiły mi się kilkukrotnie, ale jak dotąd trwałem w przekonaniu, że to przez ewentualne, przypadkowe, poruszenie "interfejsem do playstation"...
Nie zauważyłem. to raczej ja zapominam przestawić ;).
Mi się to nie zdarzyło, ale inna rzecz mi przeszkadza. W kilka sekund po zdjęciu palca ze spustu migawki wyłącza się światłomierz (dzieje się to zbyt szybko moim zdaniem) i nie da się wówczas zmienić punktu AF czy wprowadzić kompensację ekspozycji. Trzeba wzbudzić światłomierz przez ponowne ruszenie spustu migawki.
W ogóle Canon takich głupich ograniczeń ma więcej. Te, które najbardziej mnie denerwuje, to brak możliwości wyłączenia blokady ekspozycji poprzez ponowne wciśnięcie przycisku "*" - jak już zablokujesz, to odblokować możesz jedynie przez wciśnięcie jakiegoś innego przycisku, służącego do zupełnie innych ustawień (przy okazji wchodząc w te ustawienia za każdym razem). Logika nakazywałyby włączanie i wyłączanie blokady tym samym przyciskiem, ale to byłoby chyba zbyt "user friendly". A najlepsze jest to, że po kilku sekundach blokada ekspozycji sama się zwalnia, jeśli pozwolimy światłomierzowi na wyłączenie się. Idiotyzm w czystej postaci...
O, albo na przykład brak zapętlenia wartości iso. Chcesz przejść z jednej skrajnej wartości na drugą, to musisz machać kółkiem przez cały zakres iso, zamiast przekręcić o jedną wartość w przeciwnym kierunku.
Akurat z tym ISO to ma swoje plusy i minusy. Przynajmniej jak machniesz pokrętłem na bezmyślnie w jedną stronę to wiesz, że przez przypadek nie wyjdziesz rejon odwrotny do oczekiwanego ;).
kurcze, jak mam piątkę kilka lat to jeszcze nie myślałem o zmienianiu punktu AF ;)
oskarkowy
10-05-2011, 20:11
kurcze, jak mam piątkę kilka lat to jeszcze nie myślałem o zmienianiu punktu AF ;)
Właśnie miałem napisać to samo..
Trzeci rok z rzędu ten sam punkt ostrości.. Czyli nic się samo nie dzieje 8-)
to fajnie :) ale ja majac FF + 50/1.4 i robiac ciasne portrety mam czesto lipe z ostroscia tam gdzie chcialem.
i to nie chodzi o bledy AF, po prostu te cholerne przekadrowywanie jest w zasadzie loteria w tego typu fotografii.
o jakie zdjecia mi chodzi o mozna sprawdzic w mojej galerii na CB (thread w dziale fashion/glamour/akt)
oskarkowy
10-05-2011, 20:53
to fajnie :) ale ja majac FF + 50/1.4 i robiac ciasne portrety mam czesto lipe z ostroscia tam gdzie chcialem.
Masz dwa wyjścia:
- przestań się bujać i wiercić przy przekadrowywaniu,
- jak nie umiesz, to wal środkiem i kadruj w PS.
Zawsze też możesz zmienić na nikona i narzekać sobie na inne przypadłości.
mam tez trzecie wyjscie - kupic 1Ds hehe ;)
ale pozostane w C i zaczne cwiczyc zupelnie nowa technike fotograficzna wymuszona posrednio przez firme Canon po premierze 5D z jej ukladem bocznych punktow AF.
a technika ktora mam na mysli to odpowiednie, precyzyjne i swiadome kontrolowanie ciala przy przekadrowywaniu... czyli
CANON 5D PHOTO TAI CHI :lol:
oskarkowy
10-05-2011, 21:04
mam tez trzecie wyjscie - kupic 1Ds hehe ;)
ale pozostane w C i zaczne cwiczyc zupelnie nowa technike fotograficzna wymuszona posrednio przez firme Canon po premierze 5D z jej ukladem bocznych punktow AF.
a technika ktora mam na mysli to odpowiednie, precyzyjne i swiadome kontrolowanie ciala przy przekadrowywaniu... czyli
CANON 5D PHOTO TAI CHI :lol:
Wiesz.. ja bym to nazwał świadomym fotografowaniem, ale ja zwykle unikam wielkich słów.
Skoro ja daję rade przekadrowywać 1.2 z praktycznie bezstratną skutecznością, to 1.4 też się da.. Tylko sprawdź najpierw, czy tam gdzie chcesz mieć ostro, to ten obiektyw w ogóle ma techniczną możliwość być ostry..
Wiesz.. ja bym to nazwał świadomym fotografowaniem, ale ja zwykle unikam wielkich słów.
znaczy jak, chcesz tym samym powiedziec ze ja fotografuje nieswiadomie?
oskarkowy
11-05-2011, 07:04
znaczy jak, chcesz tym samym powiedziec ze ja fotografuje nieswiadomie?
A skąd ja mogę wiedzieć, w jakim stanie świadomości chodzisz na sesje?
Zmierzałem do tego, że nie ważne jak głupia nazwa, byle by się udawało.
Zaciekawiliście mnie wątkiem o słabej DR w cieniach i bandingu na 5DII. Staram się znaleźć coś takiego w swoim egzemplarzu. Co do wyciągania, to akceptowalne +2EV z cienia nie jest wystarczające dla wszystkich, co wy focicie?
2 przykłady pierwszy 100% crop, drugi 50% crop ponoć lepiej banding wyłazi. Albo ja go nie widzę, albo go nie ma. Gdzie tego szukać?
100% crop
0EV:
źródło (http://img194.imageshack.us/img194/2079/0ev.jpg)
+2EV w DPP:
źródło (http://img62.imageshack.us/img62/3456/2evh.jpg)
50%
0EV:
źródło (http://img846.imageshack.us/img846/2453/0ev2.jpg)
+2EV w DPP:
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/3874/2ev2.jpg)
Nie wiem czy się obrazki wyświetlą :/
A skąd ja mogę wiedzieć, w jakim stanie świadomości chodzisz na sesje?
Zmierzałem do tego, że nie ważne jak głupia nazwa, byle by się udawało.
no w sumie fakt, skad moglbyś wiedzieć.
część moich zdjęć:
http://canon-board.info/showthread.php?t=66886
Staram się znaleźć coś takiego w swoim egzemplarzu. Co do wyciągania, to akceptowalne +2EV z cienia nie jest wystarczające dla wszystkich, co wy focicie?Tu chodzi o to, że prawidłowa ekspozycja już nie jest trendy/jazzy/czycotamjeszcze. Aparat ma mieć rozpiętość tonalną 50EV i przy 2 luksach zrobić zdjęcie, z którego da się wyciągnąć okładkę do Vanity Fair.
arra, wrzuć miniaturkę całego kadru i histogram.
myslidar
11-05-2011, 09:19
Banding głównie ujawnia się przy pociągnięciu fill light. Przy samej ekspozycji nie ma takiego problemu (albo występuje w niewielkim stopniu). Ekspozycję wyciąga się jak ktoś spartoli zdjęcie (źle naświetli), a fill light gdy mamy scenę o dużej rozpiętości tonalnej i chce coś odzyskać z cienia. I raczej ta druga opcja przydaje się częściej.
arra, wrzuć miniaturkę całego kadru i histogram.
O to Ci chodziło?
źródło (http://img156.imageshack.us/img156/9295/wholew.jpg)
Pozdrawiam
arra
Przecież na tym zdjęciu nie ma żadnych cieni do rozjaśniania.
myslidar
11-05-2011, 09:37
Dlatego przykład z d.. za przeproszeniem.. Ekspozycję to i na cropie się dobrze wyciąga..
Tu chodzi o to, że prawidłowa ekspozycja już nie jest trendy/jazzy/czycotamjeszcze.
Marku, z całym szacunkiem, tu chodzi o to jak strategiczne podejście do arcytrudnych warunków, np. ciemny kościół i zoom f/2.8 albo mam przy sobie "tylko" szkło f/2.8 a chciałbym jakiekolwiek zdjęcie mieć bo super okazja właśnie ma miejsce. Potem na kompie można jeszcze coś więcej ugrać. Powinieneś wiedzieć o czym mówię, w końcu korzystasz z dobrodziejstw formatu raw? ;)
Aparat ma mieć rozpiętość tonalną 50EV i przy 2 luksach zrobić zdjęcie, z którego da się wyciągnąć okładkę do Vanity Fair.
Nie bądź złośliwy, chodziło mi o to, że w czasach 20D, przy 1.2 i 1/40 trochę mi brakowało do "prawego histogramu" a i tak jeszcze stała lampka gdzieś koło łóżeczka (może kiedyś wrzucę ten kadr, w końcu to było z 5 lat temu ;)) więc było łatwiej.
Chodziło mi o fotkę tego typu: oświetlenie tylko LCD 19" z 2.5m:
GF1, 14(28)mm, f/2.5, 3200(realnie +2/3EV), 1/4; jpg z puszki, wszystko na -2, w Canonie 0
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/31/p1010296std.jpg/)
Tada!
OK. Faktycznie miałem przyciemniony monitor. Sorki poszukam jeszcze, czegoś co ma RGB w okolicach 10.
manfred1
11-05-2011, 11:17
Mam pytanie odnoście gripa i zdjęć pionowych. Już nie pamiętam czym się steruje z poziomu gripa i jego kółka nastaw ale czy drugą wartość w przypadku manuala trzeba ustawiać z poziomu body i wielgachnego kółeczka?
Mam pytanie odnoście gripa i zdjęć pionowych. Już nie pamiętam czym się steruje z poziomu gripa i jego kółka nastaw ale czy drugą wartość w przypadku manuala trzeba ustawiać z poziomu body i wielgachnego kółeczka?
5D classic - tak
manfred1
11-05-2011, 11:32
5D classic - tak
No ładnie ciekawe kto wpadł na takie rozwiązanie?
Ten, kto zaprojektował cenę $8k za... 1D :mrgreen:
A to jest problem, poruszyć wielgaśnym kółeczkiem, trzymając aparat za gripa?
manfred1
11-05-2011, 11:39
Nie jest problemem tylko czy jest to wygodne? Niestety nie mam łap "niedźwiada" i jak dla mnie muszę się zdrowo naciągać znaczy sie "palce" .
Ztcp była już kiedyś poruszana kwestia położenia tego kółeczka tak, by właśnie w pionie ułatwić ergonomię. Mi osobiście też to nie przeszkadza, ale ja mam dłonie "pod A900" :mrgreen:
Nie jest problemem tylko czy jest to wygodne? Niestety nie mam łap "niedźwiada" i jak dla mnie muszę się zdrowo naciągać znaczy sie "palce" .
Dla mni grip w 5D oraz mkII to również "trud i znój". Czuję się, jakbym trzymał dwucalową, lekko oheblowaną deskę, ale jakoś sięgam do kółka (zaznaczam, że z racji kształtu, nie posiadam gripa na własność). Kiedyś myślałem o modyfikacji kształtu tego gripa i dałoby się, tak, żeby ułatwić zycie uzytkownikowi. Niestety, nie mam dostępu do maszyny CNC, która wyskrobałaby mi coś takiego z kawałka aluminium.
Jakby go jednak nie usprawnić, przeniesienie kółka wydaje mi się jeszcze mniej funkcjonalne.
Niestety, nie mam dostępu do maszyny CNC, która wyskrobałaby mi coś takiego z kawałka aluminium.
Napisz program pomyślimy ;)
DING3-Proffessional-Small-Hand-Grips for 5d mark II!
To może to jest odpowiedni przykład:
100% crop 0EV:
źródło (http://img706.imageshack.us/img706/731/0ev3.jpg)
100% crop +2EV oraz +2 shadows w DPP:
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/3644/2ev3.jpg)
Histogram 0EV z miniaturką:
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/7741/0ev3hist.jpg)
Jeżeli wy widzicie tu jakiś banding, to ja taki miałem na wszystkich puszkach od 10D począwszy.
Pozdrawiam
arra
PS. Poza tym rozpiętość tonalna 5DII jest tak potworna, że trzeba się naprawdę strać, aby coś zjadło (starać - czytaj: znać się całkowicie na AE puszki :/). Chyba, że ktoś oczekuje, że przy świetle żarówki 100W będzie miał cały pokój oświetlony jak w dzień i w dodatku jeszcze będzie można uchwycić kształt drucika wolframowego w tejże ;)
Twoje zdjęcie jest po prostu niedoświetlone. Nie przedstawia sytuacji, w której rozpiętość tonalna fotografowanej sceny bliska jest maksymalnych możliwości rejestracji matrycy. Odpowiednie by było takie, które naświetlone jest maksymalnie do prawej histogramu, a mimo to po lewej w dalszym ciągu pozostaje duży niedoświetlony obszar. Później wrzucę przykład.
później wrzucę przykład.
.lol.
Twoje zdjęcie jest po prostu niedoświetlone. Nie przedstawia sytuacji, w której rozpiętość tonalna fotografowanej sceny bliska jest maksymalnych możliwości rejestracji matrycy. Odpowiednie by było takie, które naświetlone jest maksymalnie do prawej histogramu, a mimo to po lewej w dalszym ciągu pozostaje duży niedoświetlony obszar. Później wrzucę przykład.Jak na moje, to niebieski kanał na niebie jest już bliski clippingu, więc fota jest "do prawej", więc jest dobrze naświetlona, więc bredzisz.
myslidar
12-05-2011, 14:50
Więc co chcecie udowodnić? Że 5D mark II nie jest wielbłądem? :)
Więc co chcecie udowodnić?
Że pewna kompania imho wciska ludziom egzemplarze sprawne inaczej pomiędzy tymi pracującymi "w specyfikacji".
źródło (http://images46.fotosik.pl/808/a6e5a4fe9e377a5a.jpg)
źródło (http://images41.fotosik.pl/853/1d1650d1790f2170.jpg)
źródło (http://images39.fotosik.pl/853/8553feb7bec35d29.jpg)
Crop z lewego dolnego rogu. Jedyne, co zrobiłem, to fill light na 100.
Jak na moje, to niebieski kanał na niebie jest już bliski clippingu, więc fota jest "do prawej", więc jest dobrze naświetlona, więc bredzisz.
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/7741/0ev3hist.jpg)
Gdzie do prawej??? Do prawej to tam jeszcze jest kilometr miejsca.
myslidar
12-05-2011, 14:58
No w końcu normalny przykład :) To jest ten banding czy go nie ma? :)
Gdzie do prawej??? Do prawej to tam jeszcze jest kilometr miejsca.2/3EV? I na końcu wykresu i tak jest jakiś pik.
I na końcu wykresu i tak jest jakiś pik.
"Jankowy" promil przepału...
Nie widzisz szumu, który ma strukturę regularnej siatki z pionowych i poziomych linii, gdzieniegdzie widocznych bardziej, nawet po zmniejszeniu obrazka do netu?
Ej dobra, ale czy te 2/3EV zmieniłoby drastycznie sytuację dziejącą się w cieniach? A co by było jakby był jeszcze trochę większy cień? Banding jest, i mi się zdarzyło nawet ze 3 razy zauważyć to na fotach studyjnych, gdzie użyłem max 10 fillight, a po prostu ściągnąłem blacksy w dół z 5 do 1-2. Niestety. Ale tak czy siak, to mały odsetek zdjęć, które są tym popsute, więc się nie przejmuję, tylko czekam na 5d3.
Daj już spokój z tymi 2/3 EV. Kolega się po prostu nie postarał i te cienie wyciągnął tylko odrobinę, tak że w zasadzie ciągle pozostały czarne z jakimś majaczącym w ciemności, ledwie widocznym krzaczkiem.
arra, wrzuć rawa, to Ci pokażę banding :)
źródło (http://images39.fotosik.pl/853/8553feb7bec35d29.jpg)
Crop z lewego dolnego rogu. Jedyne, co zrobiłem, to fill light na 100.
Hej, no widzę jakby lekki wzorek na Twoim przykładzie, ale na Boga, czy to ma jakiekolwiek znaczenie? To zaszumione paskudztwo i tak się do niczego nie nadaje (zresztą podobnie jak mój wycinek), nic sobą nie reprezentuje (moja żona na tym cropie widzi małpę na drzewie ;)) i w niczym nie pomaga wykonywanie fill light tego typu fragmentów. To co trzeba zrobić to po fill light, istotnych (czytaj poprawnie naświetlonych partii obrazu) wykonać odcięcie tego co informacji nie zawiera. To co może boleć to fakt, że nie wyciągniemy czarodziejsko z matrycy 5D czegoś czego nie ma, albo to że szumi w cieniach, ale żeby jęczeć na bandingiem, który wychodzi przy 1% zdjęć i to jeszcze w miejscach, które i tak w większości przypadków sobą nic nie reprezentują?
PS. Też mam ten wzorek po wyciągnięciu cieni na fotkach z ostrym słońcem, i wiesz co... podoba mi się ;)
Hej, no widzę jakby lekki wzorek na Twoim przykładzie, ale na Boga, czy to ma jakiekolwiek znaczenie?
Według Dan Margulisa jedną z najważniejszych funkcji ostatnich (nie pamiętam dokładnie którego) PS'ów jest shadows/highlights...
Czyli co wyrzekamy się raw, obrobki na kompie, bo... Canon nowości dawkuje po kropelce i od kilku łaaadnych nie potrafi tego usunąć?
Nikt tu nie chce robić cudów, dyskredytować sensora, po prostu inne sensory tu (cienie/banding) są lepsze, przyjdzie czas i na Dalmierza. Spoko.
luc_october
13-05-2011, 10:33
Jedyne, co zrobiłem, to fill light na 100.
Rozwalił mnie ten tekst :D
Ile to jest EV ten fill light na 100?
Co Wy wiecie o bandingu i masakrze w cieniach?
Ponad dwa lata pracowałem E-3 ;)
Rozwalił mnie ten tekst :D
Ile to jest EV ten fill light na 100?
Trudno powiedzieć. Może ze 4 EV w najgłębszych cieniach.
Co Wy wiecie o bandingu i masakrze w cieniach?
Ponad dwa lata pracowałem E-3 ;)
Mam takie same doświadczenia, dlatego ten banding, który jest w 5DII, to dla mnie pikuś w większości przypadków. Ale mimo to chciałoby się mieć jeszcze lepiej, skoro konkurencja potrafi...
Trudno powiedzieć. Może ze 4 EV w najgłębszych cieniach.
Mam takie same doświadczenia, dlatego ten banding, który jest w 5DII, to dla mnie pikuś w większości przypadków. Ale mimo to chciałoby się mieć jeszcze lepiej, skoro konkurencja potrafi...
Tego etapu jeszcze nie osiągnąłem. Póki co jestem zadowolony i bezstresowy. Jak do tej pory nie trafiłem na scenę, która by wymagała wyciągania z cieni do tego stopnia, żeby ten... banding... został wyraźnie pokazany.
Pewnie, skoro konkurencja ma lepiej to też by się chciało, ale czy na pewno zawsze jest sens za tym gonić?
W czasach cropa chyba każdy bardziej starał się doświetlić zdjęcie we wszystkich obszarach bo nie było mowy o takim wyciąganiu światła z cieni jak teraz daje np 5d2,a tutaj jeszcze narzekają niektórzy.Jedyny banding jaki zobserwowałem u siebie,miał miejsce może kilka razy i to na obszarze za głównym przedmiotem na którym skupiałem ostrość i pomiar światła , zawsze był on jednolity i do takiego stopnia nie kontrastowy,że nie było na czym ostrości złapać.Np osoba na tle żółtej ściany oświetlona światłem żarowym,zastanym.
Nie do końca.
W "obecnych czasach" nikonowy crop daje dużo lepsze efekty...
Nie do końca.
W "obecnych czasach" nikonowy crop daje dużo lepsze efekty...
Crop jest od Sony to po pierwsze ;)
Crop to jest crop to po drugie.
Co do Nikona/Sony to dla mnie bardziej stresujące od wyciągania z cienia było kilkukrotne dymanie na Postępu celem zmapowania notorycznie wyłażących hot pixeli objawiających się nawet na iso200. Nie zapomnę tego jak pojawiły się na drugi dzień 3 tygodniowego wyjazdu i teraz popraw to na 2000 zdjęć.
Trzeba było kupić oryginał a nie jakąś żółtą podróbkę. W oryginale matrycę można zmapować samemu.
Trzeba było kupić oryginał a nie jakąś żółtą podróbkę. W oryginale matrycę można zmapować samemu.
Soniacz, ma in body mapowanie? Oficjalne, czy nieoficjalne jak w Canonie?
Olympusa E-3 trzeba było kupić. Mapowanie pikseli i prawdziwy, a nie taki udawany banding w jednym korpusie :)
Żeby nie było, poza ewidentnymi wadami tego modelu lubiłem swoją E-Trójkę, ale dzisiaj mam po prostu dobry dzień :)
Soniacz, ma in body mapowanie? Oficjalne, czy nieoficjalne jak w Canonie?
Raczej nieoficjalnie z tym, że w Sony działa w 100%. Poza tym w Sony matryca sama się co miesiąc mapuje.
Poza tym w Sony matryca sama się co miesiąc mapuje.
To mnie akurat nie dziwi, mus to mus ;). Mogli to zapodać też Nikonowi jako must have feature ;).
Ja w 5D w ciągu 2 lat mapowałem sobie tyko raz (metodą nieoficjalnią).
luc_october
13-05-2011, 12:48
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/5/testsssx.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Wszystkim fanom odzyskiwania cieni polecam używanie iso50. można wycisnąć o 1ev więcej.
na obrazku po lewej iso 100, a po prawej iso50 wyciągnięte cienie. Po prawej banding i szum o wiele mniej zauważalny.
Po prawej obrazek troszkę ciemniejszy bo nie jest to ten sam fragment obrazka, ale wiadomo chyba o co chodzi.
tyle ze tracisz 1ev z odzyskania swiatel :)
Wszystkim fanom odzyskiwania cieni polecam używanie iso50.
Na jedno wychodzi. Żeby zachować światła trzeba niedoświetlić i ciągnąć cienie jeszcze bardziej. Szum będzie taki sam, bo iso 50 to nic innego, jak prześwietlone iso 100.
luc_october
13-05-2011, 16:17
tyle ze tracisz 1ev z odzyskania swiatel :)
To jest oczywiste. Coś za coś.
Rozumiem, że po wyciągnięciu 4EV z cieni odzyskujecie highlighty też na 4 EV :D
manfred1
14-05-2011, 17:48
Hmmm, chyba nie do końca rozumiem. W trybie M jednym kółkiem ustawia się Tv a drugim Av, ewentualnie po zmianie CF ustawia się jednym kółkiem obydwa parametry, z tą różnicą, że jeden się ustawia po wciśnięciu przycisku wyboru punktu.
Czy można w 5DMKII cos takiego ustawić?
manfred1
14-05-2011, 19:38
No wiesz, jak to się mówi - jedna jaskółka wiosny nie czyni (bo niewiadomo spośród ilu fotek to jedno zostało wybrane). A w szczególności przy 17mm i f/4 - GO jest ogromna, czyli AF nie ma tu specjalnie nic do roboty. Ale ISO 12800 naprawdę niezłe.
Ja ostatnio poczyniłem małą sesję zdjęciową bardzo ruchliwej, trochę ponad 2 letniej dziewczynki. Na 220 zdjęć aż 47 było nieostrych. Daje to około 80% celnych fotek. Fotki robione były w domu z lampą bez wspomagania, przy marnym oświetleniu (światło żarowe) głównie w trybie serwo - korzystałem często z bocznych punktów AF. Tak około 20 nietrafionych fotek to mój błąd, około 10 to błąd śledzenia obiektu w trybie serwo na bocznych punktach. Reszta (17 sztuk) to pomyłka AF 5D MK II. Ze wszystkich fotek wybrałem 120 zdjęć do odbitek, reszta 100 - 47 = 53, to niepotrzebne duble, które strzelałem z przyzwyczajenia do mojego niecelnego egzemplarza 40d. Dla mnie wynik jest jak najbardziej akceptowalny, choć jedno zdjęcie z tych niecelnych żałuję, że nie było trafione - ale cóż nie ma rzeczy idealnych.
Sorry, że tak odświeżam post ale na czym polega Twój błąd?
Czy można w 5DMKII cos takiego ustawić?
Tak CF III.3 na 2 to uzyskasz taki efekt jak opisany.
Sorry, że tak odświeżam post ale na czym polega Twój błąd?
Czasem mi się zdarza nie trafić punktem AF w dynamicznie poruszający się obiekt.
manfred1
15-05-2011, 10:55
Tak CF III.3 na 2 to uzyskasz taki efekt jak opisany.
Dzięki w sumie to jest bardziej poręczne niż kręcenie wielgachnym kółkiem.
Jest opinia, że do repo się praktycznie nie nadaje, a jak widać czasami nawet w takich sytuacjach go używają (gość po prawej) ;)
https://canon-board.info/imgimported/2011/05/9c6b48a600210a684dcfeaca-1.jpg
źródło (http://e3.pudelek.pl/p2083/9c6b48a600210a684dcfeaca)
myslidar
15-05-2011, 19:24
A dlaczego się niby nie nadaje? Część osób przesadza z tym AF w 5D II.. Było mi dane robić już 2 manifestacje tym aparatem i nie widzę jakiejś wielkiej różnicy w stosunku do 7D, może tylko w kwestii bocznych punktów, które z powodzeniem w 7D używam, a w 5D raczej bym się nie odważył.
Jakość obrazu z 5D niszczy siódemkę i nawet jak obiektyw lekko nie trafi to spokojnie można to wyostrzyć, czego nie można już powiedzieć o 7D, gdzie trafienie musi być idealne, bo w przeciwnym wypadku jest to bardzo widoczne.
Dlatego napisałem, że "jest opinia". Generalnie jednak faktem jest, że 5DII ma raczej nie do końca udany AF i jakby porównać ilość trafnie wykonanych fotek w sytuacjach, gdzie są np. słabe warunki oświetleniowe oraz szybka akcja to jednak byłoby to na korzyść 7D.
Jest opinia, że do repo się praktycznie nie nadaje, a jak widać czasami nawet w takich sytuacjach go używają (gość po prawej) ;)
Chciałem tylko złośliwie zauważyć, że gość po prawej nie robi zdjęć. Chyba walczy z aparatem ;-)
Chciałem tylko złośliwie zauważyć, że gość po prawej nie robi zdjęć. Chyba walczy z aparatem ;-)
a ja myślę, że nie walczy, tylko podziwia to co zrobił dotychczas.
Dodatkowo nie wiadomo jakie ma body - widać tylko pasek z napisem, co pozwala się domyślać jakie body, ale pewności nie ma.
michael_key
16-05-2011, 11:39
Dodatkowo nie wiadomo jakie ma body - widać tylko pasek z napisem, co pozwala się domyślać jakie body, ale pewności nie ma.
No właśnie, może ma 350D, a pasek ma od kolegi co kupił sobie pasek neoprenowy?! :-D
To była tylko dygresja - nie chcę wzbudzać flame.
Ale swoją drogą to ciekawe - opinii o "nieużywalności" AF w 5Dmk2 google jest pełne.
A jednocześnie jak się wczytać, to pojawiają się "głosy rozsądku", mówiące o jak najbardziej akceptowalnej jakości tegoż.
Ja podczas używania 5D2 bardziej zauważałem lag w stosunku do 40D przy wyzwalaniu migawki. Obrazek rzeczywiście miodny. Jeżeli chodzi o reporterkę, to mam też wrażenie, że nie do pominięcia jest fakt prezentacji wykonanego zdjęcia. Poprawcie mnie, ale zazwyczaj zdjęcia te są drukowane w wielkości rzadko przekraczającej 13x18
Wtedy nawet lekko nietrafiona fota jest ostra w odbiorze....
powiedzmy szczerze, AF jaki jest w 5D absolutnie nie pasuje do takiej puszki i ceny, którą sobie życzy z nią Canon. co oczywiście nie zmienia faktu, że tą puszką da się fotografować - o dziwo - nie tylko w studio. ja robię nią street i reporterkę (mam nadzieję że z sukcesami), mimo to będę marudził na AF. bo uważam, nie ma nic złego w gonieniu Canona za jego product placement, które doprowadza do szewskiej pasji ambitnych fotografów, których nie stać na serię 1 lub po prostu nie chcą używać takiego wielkiego klamota.
dziękuję.
michael_key
16-05-2011, 11:56
Dygresja ok ;)
Nie wiem, nie chcę się wypowiadać bo nigdy nie używałem swojej 5-tki w warunkach drastycznych. Fakt ostatnio cykałem w wiejskim, ciemnym kościele i zarówno z 16-35 jak 70-200 2.8 IS na bocznych było (okazało się później w kompie), że jest ok. Nie wiem, może po prostu było za jasno, gdyby było ciemniej to nie byłoby tak kolorowo.
Też nigdy nie miałem problemu z AF-em. Co więcej, jest on zauważalnie lepszy, niż ten w moim poprzednim aparacie (mimo, że tamten miał wszystkie punkty podwójnie krzyżowe, cokolwiek to znaczy), który pod tym względem też wcale kiepski nie był.
robertskc7
16-05-2011, 15:49
AF w 5dII jest jaki jest i tyle. Dla mnie wystarczający a dla tych, którym nie wystarcza polecam odpowiednik tej matrycy w postaci 1dsIII.
Panowie jeżeli oczekujecie, że aparat z matrycą FF będzie miał AF jak z okrętu flagowego 20k droższego to sorry ale wątpie żeby canon uraczył was AF na poziomie 7D lub 1D bez podniesienia pułapu cenowego powyżej 10K. No i oczywiście trzeba poczekać do jego premiery.
To była tylko dygresja - nie chcę wzbudzać flame.
Ale swoją drogą to ciekawe - opinii o "nieużywalności" AF w 5Dmk2 google jest pełne.
A jednocześnie jak się wczytać, to pojawiają się "głosy rozsądku", mówiące o jak najbardziej akceptowalnej jakości tegoż.
Ja podczas używania 5D2 bardziej zauważałem lag w stosunku do 40D przy wyzwalaniu migawki. Obrazek rzeczywiście miodny. Jeżeli chodzi o reporterkę, to mam też wrażenie, że nie do pominięcia jest fakt prezentacji wykonanego zdjęcia. Poprawcie mnie, ale zazwyczaj zdjęcia te są drukowane w wielkości rzadko przekraczającej 13x18
Wtedy nawet lekko nietrafiona fota jest ostra w odbiorze....
Autofokus na centralnym jest niezły, ale praca z centralnym na jasnych szkłach nie jest najprzyjemniejsza. Da się przyzwyczaić, ale jeśli 60D za 1/3 ceny kładzie na łopatki ten aparat, zarówno w centrum, jak i na bocznych punktach, to coś jest nie halo. Da się tym robić zdjęcia, tak samo jak da się robić zdjęcia 500D czy 300D, ale tu o wygodę chodzi, no i pewność.
No właśnie, może ma 350D, a pasek ma od kolegi co kupił sobie pasek neoprenowy?! :-D
Ja z paska po 5DII zrobiłem sobie smycz na klucze (stara mi się rozwaliła), ten od 60D oddałem znajomemu, pozostałe pokitrałem po szafie, do 5 noszę jakieś 30 letnie domke, do 60 pasek samsunga. Nie są takie sztywne i nieporęczne jak Canonowe, no i nie świecę modelami na każdym kroku.
MateuszG
20-05-2011, 11:58
albo jestem ślepy albo ja osobiście nie odróżniam szybkości AF między 5D mark II a 1D mark II, mam 5D2, miałem1D2 i jakiejś większej różnicy nie widziałem.
gadget_zary
20-05-2011, 12:56
MateuszG przy środkowym punkcie to całkiem możliwe, chociaż ja tam widziałem różnicę między 5d a 50d i podłączonym 17-40L (af jest chyba nawet ten sam w mkI i mkII).
Zabawa się zaczyna na innych punktach. Sam w najbliższym czasie chciałem zakupić 5dII, ale póki mam czas to się zastanawiam nad czymś innym (7d + szkło/szkła itp.).
gadget_zary
21-05-2011, 14:51
Trochę nieświadomie wywołałem lekkiego OT. Temat o 5dII vs 7d już mamy więc byłoby dobrze żeby dalsza dyskusja toczyła się w nim a nie tutaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=53029&page=73
manfred1
22-05-2011, 08:54
Jest taka możliwość aby pod C1 mieć priorytet przesłony z auto iso? A drugie pytanko dotyczy blokady ekspozycji w trybie M. Mam zaćmienie mózgownicy i nie wiem jak się za to zabrać.
Jest taka możliwość aby pod C1 mieć priorytet przesłony z auto iso?
Jest...
A drugie pytanko dotyczy blokady ekspozycji w trybie M. Mam zaćmienie mózgownicy i nie wiem jak się za to zabrać.
Przecież w trybie M masz ciągle zablokowaną ekspozycję, dopóki nie ruszysz przysłony albo czasu ekspozycji.
manfred1
22-05-2011, 11:48
Właśnie dopóki nie ruszę a ja chcę ją mieć zablokowaną nawet jak ruszam f lub t. Dzięki za pomoc w pierwszym pytaniu.
Właśnie dopóki nie ruszę a ja chcę ją mieć zablokowaną nawet jak ruszam f lub t. Dzięki za pomoc w pierwszym pytaniu.Nie umiesz kręcić dwoma kółkami naraz?
Efekt proporcjonalnych parametrów możesz uzyskać bodajże w Tv albo Av - zablokować ekspozycję * i później zmienić parametr. Drugi powinien się dopasować.
manfred1
22-05-2011, 11:58
Nie umiesz kręcić dwoma kółkami naraz?
Efekt proporcjonalnych parametrów możesz uzyskać bodajże w Tv albo Av - zablokować ekspozycję * i później zmienić parametr. Drugi powinien się dopasować.
micles z całym szacunkiem ale Tv lub Av do M ma się nijak.
Właśnie dopóki nie ruszę a ja chcę ją mieć zablokowaną nawet jak ruszam f lub t. Dzięki za pomoc w pierwszym pytaniu.
Tryb A i S rozwiązują problem.
Jak tak chcesz rozmawiać, to ok :
manfred1 z całym szacunkiem ale M do blokowania ekspozycji ma się nijak.
Kolekcjoner
25-05-2011, 01:06
Trochę nieświadomie wywołałem lekkiego OT. Temat o 5dII vs 7d już mamy więc byłoby dobrze żeby dalsza dyskusja toczyła się w nim a nie tutaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=53029&page=73
OT tam przeniesiony - tu piszemy o 5D mkII.
Do reporterki się nie nadaje, do sportu też :P
http://www.pbase.com/hiero/athletics_combined_indoor_2010
Galeria nie moja, ale jestem pełen podziwu, ja mojego psa na 85-tce na servo nie jestem wstanie złapać, jak jest już zbyt blisko, czyżby 70-200 było lepsze pod tym względem? ;)
Od tygodnia chodzę codziennie na balet i jeszcze ani razu chyba nie wkurzałem się na AFa.
Wszystko zależy od obiektywu. Portretowe stałki są powolne, za to eLkowe zoomy diabelsko szybkie nawet na bocznych punktach. Te pierwsze dają radę w portrecie i jako tako w kotletowej reporterce, ale w sporcie to już słabo. Szczególnie na servo + na zewnętrznych punktach.
myslidar
25-05-2011, 11:07
Do reporterki się nie nadaje, do sportu też :P
http://www.pbase.com/hiero/athletics_combined_indoor_2010
Galeria nie moja, ale jestem pełen podziwu, ja mojego psa na 85-tce na servo nie jestem wstanie złapać, jak jest już zbyt blisko, czyżby 70-200 było lepsze pod tym względem? ;)A masz pewność, że zdjęcia nie były kadrowane? :) Głębia ostrości raczej pokazuje, że były wykonane z większej odległości niż może to wynikać z kadru.. Zresztą w sporcie kadrowane jest na porządku dziennym :)
Ja próbowałem 5D II robić siatkę będą właśnie przy bandzie z boku (na takiej zasadzie, że ustawiłem na 135mm i siatkarka rzucając się na piłkę ledwo mieściła się w kadrze) to jest to kiepski pomysł, bo wtedy już trzeba mieć piekielnie szybko AF.
Mówię tutaj mniej więcej o takim kadrze: http://karolczyk.info/wp-content/uploads/2011/03/2011-03-15-impel-gwardia-wroclaw-pokonala-wybrzeze-tps-rumia-30.jpg - tylko to akurat wykonane 7D i ISO3200
Natomiast z dalszych odległości raczej nie ma problemu. Więc tutaj sposobem może być właśnie odejście dalej i późniejsze kadrowane, co przy jakości obrazka z 5DII jest zupełne bezproblemowe nawet na wysokich ISO.
Powiedzcie mi czy to prawda, ze 5d MarkII nie ma regulowanej przesłony z poziomu pokrętła na body tylko w opcjach menu?!
oczywiście że nie prawda.
Powiedzcie mi czy to prawda, ze 5d MarkII nie ma regulowanej przesłony z poziomu pokrętła na body tylko w opcjach menu?!
Kto Ci takich bzdur nagadał ?. :???: Najlepiej , zapoznaj się z instrukcją tej puszki . :-P
maczetka
27-05-2011, 13:36
aaaa, to po to sa te pokretla? ;-)
a powaznie to potwierdzam za kolegami, ze nieprawda.
jest nawet calkiem fajna opcja sterowania przeslona z laptopa przez usb... ale to chyba we wszystkich canonach nie?
Kto Ci takich bzdur nagadał ?. :???: Najlepiej , zapoznaj się z instrukcją tej puszki . :-P
W instrukcji od tego aparatu nie ma żadnej informacji o ustawianiu przesłony jakimkolwiek pokrętłem. Wspominają tam tylko o jakiejś nieszczęsnej przysłonie ;)
Było już o tym kiedyś na forum http://www.canon-board.info/showthread.php?t=45933
Misiek87
27-05-2011, 18:21
SOry za offtopic, ale tak mi sie skojarzylo - czemu Canon, a nie Nikon?
źródło (http://www.dvafoto.com/wp-content/12_obamacamera.jpg)
i jakie profesjonalne trzymanie aparatu:-D
velviana
27-05-2011, 20:33
SOry za offtopic, ale tak mi sie skojarzylo - czemu Canon, a nie Nikon?
Bo to demokrata, czyli czerwony ... pasek ;)
Nadworny fotograf Obamy używa 5DII. Jest nawet film dokumentalny o nim, jako o fotografie prezydenta. Można go obejrzeć w sieci.
Nadworny fotograf Obamy używa 5DII. Jest nawet film dokumentalny o nim, jako o fotografie prezydenta. Można go obejrzeć w sieci.
kurcze, to niezła poruta
i co? teraz trzeba by się tego sprzętu pozbyć...
Trzyma ten aparat jakby to KFC bylo...
oskarkowy
28-05-2011, 08:03
Trzyma ten aparat jakby to KFC bylo...
Mam gdzieś Pudziana na sesji z 350tką z kitem.. To dopiero był pocieszny widok.. Aparat prawie zniknął..
Justyna Steczkowska też nie za bardzo wie, jak się trzyma aparat i jeszcze jej nikt nie powiedział, że ma pionowy grip w aparacie:
źródło (http://justynasteczkowska.pl/images/content/news/74.jpg)
Ale zdjęcia robić umie:
http://justynasteczkowska.pl/pl/galerie
Ale zdjęcia robić umie:
Ale to chyba bardziej pasuje do tematu "Dowcipy o fotografii" ;)
maczetka
29-05-2011, 02:32
Justyna Steczkowska też nie za bardzo wie, jak się trzyma aparat i jeszcze jej nikt nie powiedział, że ma pionowy grip w aparacie:
źródło (http://justynasteczkowska.pl/images/content/news/74.jpg)
Ale zdjęcia robić umie:
http://justynasteczkowska.pl/pl/galerie
ja tam ja w jakims "co za tydzien?" czy innym podobnym z haselem latajaca widzialem... znaczy sie musi umiec skoro taki aparat ma ;-)
Niby pojawił się nowy firmware 2.0.9
http://support-hk.canon-asia.com/contents/HK/EN/0400032202.html
myslidar
30-05-2011, 11:28
To chyba na 5D III przyjdzie jeszcze trochę poczekać :)
streaker
30-05-2011, 11:30
Niby pojawił się już dosyć dawno, ale jak miałem go wrzuconego i puszka pojechała do serwisu (sprawna) z innymi gratami, to mi zmienili na 2.0.8...
Niby pojawił się już dosyć dawno, ale jak miałem go wrzuconego i puszka pojechała do serwisu (sprawna) z innymi gratami, to mi zmienili na 2.0.8...Powiedzieli dlaczego?
streaker
30-05-2011, 11:50
Nie, a ja też się nie pytałem - 2.0.9 w porównaniu do 2.0.8 nie dawał mi nic ciekawego, więc po prostu zostałem przy nim (wcześniej z 2.0.4 robiłem upgrade)
hm, ja mam caly czas firmware 1.1.0 i nic sie nigdy nie dzialo.
Nie sledzilem tematow co nowe wersje "ulepszaja" wiec moze ktos z Was rzuci jakims bardzo istotnym konkretem ktory mnie przekona ze warto upgrade...
Niby pojawił się już dosyć dawno, ale jak miałem go wrzuconego i puszka pojechała do serwisu (sprawna) z innymi gratami, to mi zmienili na 2.0.8...
To dziwne, a podali może dlaczego taki ruch ???
manfred1
30-05-2011, 12:56
wiec moze ktos z Was rzuci jakims bardzo istotnym konkretem ktory mnie przekona ze warto upgrade...
E nie warto aktualizować zostań z tym co masz jeszcze Ci się puszka zepsuje...
E nie warto aktualizować zostań z tym co masz jeszcze Ci się puszka zepsuje...
Takie stwierdzenie to jedna wielka bzdura :confused:
Jak producent wypuszcza nowy soft, to nie dlatego, że ma taki kaprys, tylko w celu zawarcia w nim konkretnych poprawek w stosunku do poprzedniego.
manfred1
30-05-2011, 13:55
Takie stwierdzenie to jedna wielka bzdura :confused:
Ej Bolek Bolek a ukrytej ironii w mojej wypowiedzi to się nie domyślił????
ironia ironią :wink:, ale......
....wysłałem kiedyś puszkę ze szkłami na żytnią do kalibracji. potem pojawił się nowy firmware i przez grzeczność zapytałem ich, czy wgranie nowego firmware ma wpływ na dokonaną kalibrację.
ku mojemu zaskoczeniu pan z CSI - wiedząc, że kalibracja miała dotyczyć tylko szkieł, a nie body - mimo to odpisał, że "wgranie nowego firmware MOŻE usunąć dane wykonanej kalibracji" :shock:
nie drążyłem dalej tematu, a ponieważ nowy firmware tradycyjnie nie wnosił prawie nic nowego - więc aparat pozostał do dziś ze starym oprogramowaniem i ma się dobrze.
Na moje to odpowiedź "może" to dyplomatycznie ujęte "nie mam pojęcia" :)
myslidar
30-05-2011, 14:41
To by było słabe, gdyby po kalibracji nie można było wgrać nowego firmware. Ustawienia puszki zostają, to dane kalibracji raczej też..
Na moje to odpowiedź "może" to dyplomatycznie ujęte "nie mam pojęcia" :)
też tak wtedy pomyślałem :roll:
dlatego drążenie tematu nie miało sensu.
To by było słabe, gdyby po kalibracji nie można było wgrać nowego firmware. Ustawienia puszki zostają, to dane kalibracji raczej też..
oczywiście, że kasowanie kalibracji przy upgrade firmware jest nielogiczne. ale wiesz, wszystko zależy, jak bardzo projektant/programista się wysilił i gdzie są zapisywane te dane. a trafiają się naprawdę niezłe kwiatki. więc czasami po prostu.... jak działa, to lepiej nie ruszać :wink:
myslidar
30-05-2011, 15:56
Sam jestem programistą, więc wiem. Ale taki wybryk byłby nie do przyjęcia jak dla mnie i myślę, że dla Canona również.
Co innego wgrywanie zmodyfikowanego firmware stworzonego przez osoby trzecie..
A ja się zastanawiam, dlaczego ten nowy firmware pojawił się na takiej dziwnej stronce i jeszcze z napisem windows.
Zazwyczaj siedział na stronce http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos5dmk2/firmware.html
więc czasami po prostu.... jak działa, to lepiej nie ruszać :wink:
Też jestem programistą i z autopsji mogę potwierdzić prawdziwość tego twierdzenia :-) Niedawno telefon (Nokia 5800) wyświetlił mi komunikat o dostępności nowego firmware. Zignorowałem, ale co kilka dni wracało więc w końcu dla świętego spokoju włączyłem aktualizację. Po aktualizacji telefon czasem zaczął dostawać dziwnego spowolnienia, ale co najgorsze, okazało się że trzeba dokonać 500MB aktualizacji OviMapy bo nowsze oprogramowanie od nawigacji przestało czytać dotychczasowe mapy. Oczywiście ostrzeżenia że mapy przestaną działać nie było :-).
myslidar
30-05-2011, 22:44
Zaktualizowałem i aparat nie wybuchł (jeszcze). Szumy o 2EV mniejsze, AF działa lepiej niż w 7D. Przekonałem Was? :D
A tak na serio to jak ktoś ma jakieś obawy to wystarczy poczekać parę dni, aż firmware zostanie przetestowany przez tysiące userów i jak nie wykryją żadnego buga to można instalować. Takie jest moje zdanie.
Ja (może naiwnie) mam zawsze nadzieję, że również poprawią coś o czym nie piszą, a może w jakimś stopniu ma to pozytywny wpływ na działanie aparatu. W każdym razie szybszy zapisz na kartę dla mnie jest wart aktualizacji.
Soft 2.0.9
- kompatybilny z kartami udama-7
- poprawili C.FnIII-2 "5"
- pogrzebali też coś w językach
http://tinyurl.com/3da54gr
A ja się zastanawiam, dlaczego ten nowy firmware pojawił się na takiej dziwnej stronce i jeszcze z napisem windows.
Zazwyczaj siedział na stronce http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos5dmk2/firmware.html
Proszę, jaki piękny link na polskiej stronie:
http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_II.aspx?type=download&page=1
:-)
GoOrange
01-06-2011, 08:05
Chyba że sama poprawka dotyczy błędów ustawień kalibracyjnych w body.
Nie będzie tragedii. Można przecież wrócić do poprzedniego softu.
michael_key
05-06-2011, 10:11
Zaktualizowałem i aparat nie wybuchł (jeszcze). Szumy o 2EV mniejsze, AF działa lepiej niż w 7D. Przekonałem Was? :D
Mnie TAK :-D
Tak na serio wgrałem, pstrykałem mały reportaż podczas koncertu w klubie, zero lamby i... ISO 6400 mnie zaskoczyło... zjadliwe aż bardzo :-D