PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

bj5
02-03-2009, 10:23
Jest to mikroregulacja AF. Istnieje możliwość dokonania dokładnej regulacji
punktów AF. Zakres regulacji wynosi ±20 stopni
(-: Do przodu / +: Do tyłu).
Wartość regulacji jednego stopnia jest zależna od
maksymalnej przysłony obiektywu. Tak więc jeśli obiektyw ostrzył nie w punkt który mierzyłeś to dzięki mikroregulacji możesz ten błąd naprawić. Tak jak pisałem w moim przypadku wszystkie obiektywy wymagały pewnych korekcji.

beautysite
02-03-2009, 11:29
Dla mnie ta regulacja to wielka zagadka, ciekawy jestem czy potwierdzą to inni użytkownicy 5DMI i 5DMII. Zanim kupiłem MII miałem już obiektywy, które zawsze pracowicie wybierałem w sklepie, aby były ostre - zawsze wybierałem z pośród kilku sztuk. Aktualnie wszystkie ostrzą super z MI. Po założeniu do MII okazało się, że przy każdym trzeba dokonać regulacji a najdziwniejsze jest to, ze jeden +10 a drugi -10 itp. Może nowe body nie za bardzo sobie radzi z obiektywami i ta mikroregulacja była konieczna, aby ukryć wadę aparatu. Tak czy tak jest to dziwne … ale da się z tym żyć.

trampek
02-03-2009, 11:32
Dla mnie ta regulacja to wielka zagadka, ciekawy jestem czy potwierdzą to inni użytkownicy 5DMI i 5DMII. Zanim kupiłem MII miałem już obiektywy, które zawsze pracowicie wybierałem w sklepie, aby były ostre - zawsze wybierałem z pośród kilku sztuk. Aktualnie wszystkie ostrzą super ze MI. Po założeniu do MII okazało się, że przy każdym trzeba dokonać regulacji a najdziwniejsze jest to, ze jeden +10 a drugi -10 itp. Może nowe body nie za bardzo sobie radzi z obiektywami i ta mikroregulacja była konieczna, aby ukryć wadę aparatu. Tak czy tak jest to dziwne … ale da się z tym żyć.

cos w tym jest.

arrow
02-03-2009, 11:44
generalnie mikroregulacja to wspaniala mozliwosc aparatu, brakowalo mi tego w pentaxie gdzie podpinajac niektore szkielka trzeba bylo pozniej jezdzic po polsce i regulowac a tu prosze jak by nie bylo mozemy sobie poradzic sami a nie czekac miesiacami na powrot sprzetu z serwisu

furzyk
02-03-2009, 11:57
w starej 5tce mialem wszystkie szkla z lekkim BF - teraz w 5dmk2 idealnie strzelaja w srodek. Dlatego mikroregulacji nie ruszalem.

Kubaman
02-03-2009, 11:58
beautysite, a nie pomyślałeś, że twoja mk1 ma nie wycentrowany AF i dobierając do niej tak pieczołowicie szkła wybierałeś te, które te wadę niwelowały? Tak więc być może masz 5D Mk1 który ma niedoskonały (może niekoniecznie wadliwy, ale na granicy tolerancji) AF i dobrane do niego podobnie niedoskonałe szkła? Poza tym między innymi po to jest ta funkcja, by niwelować również niedoskonałości w poszczególnych egzemplarzach puszki (ale wtedy to raczej wszystkie ustawienia identycznie) - czyli wszystko działa jak powinno.

Z regulacją trzeba niezwykle ostrożnie. Nie ostrzymy na minimalnej odległości ostrzenia itd, bo wyjdzie kupa. Są w tej kwestii w necie poradniki, m.in. na Luminous Landscape.

beautysite
02-03-2009, 12:32
Kubaman, no właśnie z tego powodu piszę o tej sprawie, bo sam nie wiem czy tylko mnie to dotyczy lub może ktoś to podzieli. Pierwsza sprawa z MI było ok, bo regulowałem go do wzorcowego serwisowego obiektywu i jeśli nawet używałem czyjegoś obiektywu to było dobrze, więc tą tezę obalam. Jest druga , że to właśnie MII mam delikatnie "dziwną" i robi dziwne rzeczy . Gdyby wszystkie obiektywy regulować tylko na + lub - to może potwierdzałoby Twoją sugestię jednak tu jest na jednym + a na drugim - . Poczytam jednak na temat tej regulacji bo przyznam, że robiłem to sam bez lektury ... ale teraz jest ostro a regulacja tak jak mówię raz +10 a raz -10.

arrow
02-03-2009, 12:35
za duzo szkiel do canona przed mk2 nie mialem ale zauwazalne jest u mnie obecnie to ze 50 mm f/1.8 idealnie strzela w punkt w roznym oswietleniu natomiast na starej piatce roznie z tym bywalo

Syyk
02-03-2009, 16:06
Czyli można mikroregulacji dokonać samodzielnie w domu??? To niezły patent.

sirlukas
02-03-2009, 18:25

Tak, po to jest właśnie ta funkcja, żeby w domu można było strzelać fotki linijkom i eksperymentować ;)

jacek220
02-03-2009, 19:10
Jesteś zgryźliwy :P
Ale to było dobre.
Można się bawić "mikro głębią ostrości" ;)

woyd
02-03-2009, 20:42
Mała zmiana tematu:

nie wiem, czy to urok 5DmII czy też stylu Landscape, ale... jak Wam się to podoba ?? Bo mnie takie kolorki rajcują. Zdjęcie zrobione na potrzeby "inwentaryzacji" jednej z lokalnych firm.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/5803/teren01.jpg)

jacek220
02-03-2009, 21:06
Mówiłem już wcześniej żeby z oceną kolorystyki 5DMkII poczekać do wiosny...
Pierwsze słońce i już mamy ładne zdjęcia a jak się zazieleni i rozkwitnie wiosna całą swoją paletą kolorów... :)

raster
02-03-2009, 21:19
To urok stylu Landscape.

A swoją drogą 5d mark I ma bardzo ładne kolory więc dlaczego mark II miałby ich nie mieć.

jacek220
02-03-2009, 21:29
To urok stylu Landscape.

A swoją drogą 5d mark I ma bardzo ładne kolory więc dlaczego mark II miałby ich nie mieć.

Były takie głosy że markII ma gorsze kolory od starej piątki a ja byłem zdania ze trzeba poczekać do wiosny i widzę że się nie myliłem ;)

raster
02-03-2009, 21:31
Wiosna kolorów nie czyni ;)
A tym bardziej fotka z kolorami przemielonymi Landscapem.
Porządny monitor, ulubiona wołaczka do rawów - tryb Neutral, i dopiero wtedy widać co matryca daje.

Jerry_R
02-03-2009, 21:50

Tak, niezly! Zastanawiam sie, czemu w ogole rozmawiamy o temacie, skoro nie dotyczy on tematu watku. To przeszlosc.
Rozumiem jak ktos sie pyta o to jak z tego skorzystac, sam pomagam wtedy, daje linki. Albo gdy ktos ma problem - np. braknie skali, itp.

Wg mnie osobiscie - jakie ma znaczenie, czy body, czy szklo jest dostosowane do wzorca, czy odchylone w strone FF lub BF - skoro mozna to wyregulowac teraz samemu. Jak do tej pory nikt sie nie zglosil, komu zabrakloby skali.

Przy aktualnych kosztach puszek - zadne body, ani szklo (z zakresu o ktorym rozmawiamy w tym watku) nie wychodzi z fabryki ustawione na igle. Cel, jaki ma fabryka - to ZAKRES OD DO, w ktorym sprzet ma sie miescic. Na zachodzie od razu po zakupie szkla lub body ludzie je wysylaja\zawoza do serwisu domyslnie, automatycznie - pisali o tym nasi koledzy. My nie Berlin tylko Zytnia. Na razie - jak widac problem o wiele mniej aktualny. I po co sie rozwodzic - w watku o 5D II - czy mam body na -2 czy +3, skoro i tak to sie miesci w skali?

A mechanizm microadjustments zaczyna byc stosowany w coraz wiekszej ilosci puszek. Wiec tylko sie cieszyc :-)

pawel1
05-03-2009, 19:57
Witam wszystkich. Jestem tu pierwszy raz i potrzebuję pomocy osób mających grip (BG-E6) do EOS 5D Mk2. Kupiłem taki grip niedawno, ale zauważułem że nie ma on w przycisku do wyzwolenia migawki wyczuwalnego skoku dwóch poziomów. W dwóch innych gripach, do innych aparatów canona ten skok jest wyraźnie wyczuwalny. Czy to normalne, czy uszkodzony grip?

oskarkowy
05-03-2009, 19:59
wyczuwalnego skoku dwóch poziomów. W dwóch innych gripach, do innych aparatów canona ten skok jest wyraźnie wyczuwalny. Czy to normalne, czy uszkodzony grip?

Grip uszkodzony. U mnie wszystkie guziki działają dokładnie z taką samą siłą i precyzją na obu bokach.

PoulN
08-03-2009, 13:13
Szkoda, że cena tej puszki jest narazie dla Ludzi typu;
"Nie musze jeszcze kupować, ale chcę! już teraz"
:(:(:(
>~2.5k pln wyrzocone w błoto.

I proszę mi tutaj nie pisać, że przez czas czekania na spadek cen ominie "Cię" masa dobrych kadrów - bo to bzdura :!:
Co innego, że przez ten czas "nie nagrasz fajnych kadrów" - prawda:!::???:

To jest świetna puszka - tylko trzeba czekać aż Canon przestanie żyłować na zjadaczach chleba i skończy tę promocję dla "fanów nowości"
;)

kisman
08-03-2009, 14:13
...
To jest świetna puszka - tylko trzeba czekać aż Canon przestanie żyłować na zjadaczach chleba i skończy tę promocję dla "fanów nowości"
;)

Moim zdaniem to większa wina stoi za słabym złotym, niż za "promocją dla "fanów nowości""

PoulN
08-03-2009, 15:51
Tia - a za wszystko ogólnie odpowiedzialny jest światowy kryzys - nie:|
Canon ogólnie podniósł ceny, co oficjlanie ogłosił, a raczej ogłosili dystrybutorzy ;)

Najlepszy czas na zakup sprzętu to był wrzesień/ październk `08
MkII stała wtedy średnio 7.5k pln, a np; za nową 70-200mm f/4L dałem 1.730pln...

furzyk
08-03-2009, 15:54
a mnie sie wydawalo, ze nowa piatka wyszla dopiero jakos w grudniu.... cos mi sie to z mikolajem kojarzy. We wrzesniu jej nie bylo. Ja dalem w grudniu 7900 wiec milo mi sie patrzy jak dobrze zainwestowalem kase :)

Thomason2005
08-03-2009, 16:10
a mnie sie wydawalo, ze nowa piatka wyszla dopiero jakos w grudniu.... cos mi sie to z mikolajem kojarzy. We wrzesniu jej nie bylo. Ja dalem w grudniu 7900 wiec milo mi sie patrzy jak dobrze zainwestowalem kase :)

Dokładnie mam takie same myśli, choć ja miałem już nieco drożej, ale te 100zł więcej to i tak nic w porównaniu z tym co się teraz dzieje na rynku...Niektórzy rezygnują całkowicie z zakupu aparatu, czekając na lepsze czasu (cena 40D skoczyła o kilkaset złotych i jedynie w paru miejscach można zauważyć jeszcze stare ceny)

kisman
08-03-2009, 18:13
Tia - a za wszystko ogólnie odpowiedzialny jest światowy kryzys - nie:|
Canon ogólnie podniósł ceny, co oficjlanie ogłosił, a raczej ogłosili dystrybutorzy ;)
...

Mówisz o cenach na polskie pieniądze, w dolarach czy dopiero w japońskich Jenach ??

PS. Ja tu się akurat nie dziwie ze Canon Polska podnosi ceny, skoro złoty traci.

MMM
08-03-2009, 18:29
Zarobiłbyś tylko wtedy gdybyś w tej chwili aparat sprzedał. Za kilka miesięcy to już będziesz miał z tej inwestycji tylko stratę w momencie sprzedaży bo twój aparat będzie kilkumiesięczną używką a cena dolara prędzej czy później spadnie.

kisman
08-03-2009, 18:36
Zarobiłbyś tylko wtedy gdybyś w tej chwili aparat sprzedał. Za kilka miesięcy to już będziesz miał z tej inwestycji tylko stratę w momencie sprzedaży bo twój aparat będzie kilkumiesięczną używką a cena dolara prędzej czy później spadnie.

No tu się zgadzam ;)
Tylko ile pieniążków sama pucha na siebie zarobi za ten czas ;)

ARN
08-03-2009, 20:25

Bez przesady.
Ja "dostałem" na mikołaja nową piątkę za 8.300. W lutym (z niedużym co prawda przebiegiem - 4,5K zdjęć) sprzedałem ją za 8.800.
Teraz kupiłem nowy egzemplarz za 9.400, a ceny nowych ocierają się już o pułap 10.000...NA RAZIE

Lejesz miód na moje serce takim stwierdzeniem, ale patrzę bardziej realnie - myślę, że przez minimum rok złotówka będzie ciągle dołować (mam kredyt we frankach):evil:

furzyk
08-03-2009, 21:13

myslisz, ze o tym nie wiem ? Teraz puszka do tego zarabia - moze nie wiecej niz gdyby mial nadal 5d ale lepsza taka sytuacja niz gdybym trzymal 5d i szczypal sie teraz z zakupem 5dmk2 za dziesiec tysiakow.

PoulN
08-03-2009, 22:24
Mówisz o cenach na polskie pieniądze, w dolarach czy dopiero w japońskich Jenach ??

PS. Ja tu się akurat nie dziwie ze Canon Polska podnosi ceny, skoro złoty traci.

Ogólnie, ogólnie :)

Bez przesady.
Ja "dostałem" na mikołaja nową piątkę za 8.300. W lutym (z niedużym co prawda przebiegiem - 4,5K zdjęć) sprzedałem ją za 8.800.
Teraz kupiłem nowy egzemplarz za 9.400, a ceny nowych ocierają się już o pułap 10.000...NA RAZIE

Lejesz miód na moje serce takim stwierdzeniem, ale patrzę bardziej realnie - myślę, że przez minimum rok złotówka będzie ciągle dołować (mam kredyt we frankach):evil:

Aby dać za to body 9.500 czy o zgrozo 10.000pln - to trzeba mieć niezłe parcie desperacji :shock: :-D

furzyk
08-03-2009, 22:52
albo zarabiac "troche" lepiej niz siedzacy na kasie w biedronce :)

Sławek
08-03-2009, 23:03

Aby dać za to body 9.500 czy o zgrozo 10.000pln - to trzeba mieć niezłe parcie desperacji :shock: :-D
Czasem po prostu dotację trzeba wykorzystać.

Co do prognoz cenowych to myślę że handlowcy też biorą pod uwagę ewentualny spadek dolara i nie chcą robić zapasów. Dlatego tak mała dostępność na rynku.

ARN
08-03-2009, 23:10
Czasem po prostu dotację trzeba wykorzystać.

Co do prognoz cenowych to myślę że handlowcy też biorą pod uwagę ewentualny spadek dolara i nie chcą robić zapasów. Dlatego tak mała dostępność na rynku.

moi zaprzyjaźnieni handlowcy robią jednak zapasy, ale nie nie mają z czego. A bardzo chcą. To raczej Canon czeka na nie-wiadomo-co, bo towaru jest jak na lekarstwo nawet w USA...

sleep
09-03-2009, 00:01
pytanko:

czy ktoś próbował, testował, pracował, tworzył na bateriach/akumulatorkach włożonych do gripa (6 szt). Może ktoś oszacował czas pracy na takim zestawie, ilość zdjęć itp. Z braku oryginalnych/zamienników aku do nowej 5 szukam alternatywy.

Pozdro

aha, przy okazji mam zamówiony sprzęt w EURO za 8.199, gdyby przesłali mi powiadomienie o odebraniu aparatu, mogę odstąpić od kupna za aku do nowej 5 , powód, już mam dawno zakupiony.

Pozdrawiam

YTR_Bolanda
09-03-2009, 01:10
pytanko:

czy ktoś próbował, testował, pracował, tworzył na bateriach/akumulatorkach włożonych do gripa (6 szt). Może ktoś oszacował czas pracy na takim zestawie, ilość zdjęć itp. Z braku oryginalnych/zamienników aku do nowej 5 szukam alternatywy.

To zależy od tego jakie akumulatorki włożysz. O jakiej pojemności. Ja mam 2700 mAh (w 40D) i nie jestem w stanie oszacować czasu pracy na nich bo... mi sie jeszcze nie wyczerpały ;) - gripa mam od paru dni i mało teraz focę.
Jeśli interesują kogoś dobre, pojemne i wydajne prądowo akumulatorki tego typu proponuję fora o modelarstwie, oni mają najświeższe wiadomości. Gdybym zapakował dwa BP511a to by było 2 x 1390 mAh = ok. 2800 mAh. Warto sie bawic z paluszkami? Oczywiście...

Acha... Ważna jest jakość każdego z ogniw, bo jak wiadomo najsłabsze ogniwo rzutuje na sprawność całości :) Najlepiej pokompletować sobie zestawy po 6 ogniw ze sprawdzonych sztuk.

Kolekcjoner
09-03-2009, 02:31

Jakiej tam desperacji :wink:. Wystarczy mieć pieniądze i chcieć je (body) kupić 8-).

Dzygit-Dublin
09-03-2009, 03:34
Ja tak se czekam od grudnia na 5dkm2 i wcale nie widac ze leci na pysk cena.
Body z Uk Ebay srednio od 2200 do 2600 euro wiec cena nie spada, w Dublinie 2800 :shock: i ludzie biora bo nie maja innej opcji to jest dopiero przegiecie hehehe

Pozdrawiam Darek

PoulN
09-03-2009, 13:39
Ja tak se czekam od grudnia na 5dkm2 i wcale nie widac ze leci na pysk cena.
Body z Uk Ebay srednio od 2200 do 2600 euro wiec cena nie spada, w Dublinie 2800 :shock: i ludzie biora bo nie maja innej opcji to jest dopiero przegiecie hehehe

Pozdrawiam Darek

Dlaczego nie mają innej opcji:?: desperaci jesteście jak już powiedziałem :|

Chore jest mając MkI przerzucać się tj. okrutnie przepłacać za MkII.

Bo co:?: mając 21mpix zrobicie odrazu zdjęcie na miarę MŚ - którego za chiny nie dało by się zrobić jedynką - psyhoza i tyle:-D

Zaraz ktoś pewnie wyskoczy i powie że -nie!, ale "Musiałem" mieć na gwałt ISO 6400:shock: :-o:-D

gietrzy
09-03-2009, 14:21
ma być w kwietniu, co obstawiacie?

Chodzą słuchy, że filmiki w ostatniej chwili dodali bo D90 to miał i od początku liczyli się z tym, że doposażą 5DII w full-control video shooting ;)

Obstawiam: pełna kontrola podczas video
Chciałbym (jako 5DII user) : 25P

Kolekcjoner
09-03-2009, 15:11
Dlaczego nie mają innej opcji:?: desperaci jesteście jak już powiedziałem :|

Chore jest mając MkI przerzucać się tj. okrutnie przepłacać za MkII.

Bo co:?: mając 21mpix zrobicie odrazu zdjęcie na miarę MŚ - którego za chiny nie dało by się zrobić jedynką - psyhoza i tyle:-D

Zaraz ktoś pewnie wyskoczy i powie że -nie!, ale "Musiałem" mieć na gwałt ISO 6400:shock: :-o:-D

Ale przecież kupno nowego sprzętu nie musi wynikać całkowicie z racjonalnych przesłanek. I nie ma w tym nic chorego. To raczej doszukiwanie się tutaj psychoz czy dewiacji jest zastanawiające :wink::p.

ma być w kwietniu, co obstawiacie?

Chodzą słuchy, że filmiki w ostatniej chwili dodali bo D90 to miał i od początku liczyli się z tym, że doposażą 5DII w full-control video shooting ;)

Obstawiam: pełna kontrola podczas video
Chciałbym (jako 5DII user) : 25P

Niestety jak znam Canona to ta premiera była bardzo dobrze przemyślana i wiedzieli co dać, a co wyciąć. Dlatego jeśli coś będzie to standard czyli poprawki błędów ale.... żyjemy w dziwnych czasach i może coś drgnie. Może brak 25 kl/s uznają jako błąd firmware ;)8).

fotobronx
09-03-2009, 16:00
PoulN uwierz mi ,ze sa ludzie dla ktorych zaplacic za cos 7000 czy 10000 nie stanowi wiekszej roznicy.Nie sa to ludzie chorzy i zdesperowani.
Szczerze to ja im zyczliwie zazdroszcze i chcialbym nie miec tego typu problemow.

sebcio80
09-03-2009, 16:15
tacy ludzie to nie kupowali by takiego "złoma" tylko od dawna bawili by się 1Ds mk3

fotobronx
09-03-2009, 16:18
no tak 5dmk2 to plebejska puszka zapomnialem ;)

akustyk
09-03-2009, 16:18
tacy ludzie to nie kupowali by takiego "złoma" tylko od dawna bawili by się 1Ds mk3
na upartego kwalifikuje sie do "takich ludzi"... i owszem, myslalem o 1Ds aczkolwiek raczej mkII niz mkIII, bo to jest jednak spora roznica finansowa.

szczerze? chcesz, to nos sam 1,6kg kloca w plecaku. ja wole polowe lzejsze 5D. fakt, ze nie ma kilku bardzo fajnych rzeczy 1Ds, ale to mi nie zrekompensuje krzywicy kregoslupa ;)

oskarkowy
09-03-2009, 16:34

No, to byś się zdziwił. Mogę nieskromnie napisać, że zaliczam się do ludzi, o których wyżej piszecie. I choć cena faktycznie nie jest decydującym czynnikiem, tą są jednak niuanse, których nie dostrzegasz.
Ludzie, którzy pracują takim sprzętem biorą pod uwagę nie tylko możliwości pojedynczego aparatu, ale również resztę sprzętu i akcesoriów, z którym wybrana puszka będzie pracować. I tutaj naprawdę długo można wypisywać, dlaczego nie Ds3.

trampek
09-03-2009, 17:18
No, to byś się zdziwił. Mogę nieskromnie napisać, że zaliczam się do ludzi, o których wyżej piszecie. I choć cena faktycznie nie jest decydującym czynnikiem, tą są jednak niuanse, których nie dostrzegasz.
Ludzie, którzy pracują takim sprzętem biorą pod uwagę nie tylko możliwości pojedynczego aparatu, ale również resztę sprzętu i akcesoriów, z którym wybrana puszka będzie pracować. I tutaj naprawdę długo można wypisywać, dlaczego nie Ds3.

moglbys rozwinac...

ja nie kupie ds3 bo za 25-30k ma za duzo wad:) i nie jest to puszka "na zawsze" niestety. taki 5dmkii z af i lagami z ds bylby...

oskarkowy
09-03-2009, 17:32
ja nie kupie ds3 bo za 25-30k ma za duzo wad:) i nie jest to puszka "na zawsze" niestety. taki 5dmkii z af i lagami z ds bylby...

Byłby 1Ds3? :mrgreen::mrgreen:

anger
09-03-2009, 17:40
Przy dostępie do pieniędzy (a nie szarpaniu się dla zasady i szpanu) - posiadanie każdej - nawet tak drogiej jak deesIII puszki jest racjonalne. Dlaczego zarabiając dobrze na zdjęciach i potrzebując sprawnego narzędzia do pracy (czy nawet hobby, w przypadku jakiegoś rentiera) oglądać się na jakieś ograniczenia. Lepiej nie kupić i szukać wad?

trampek
09-03-2009, 19:42
Byłby 1Ds3? :mrgreen::mrgreen:

wlasnie. i dlatego nie ma Af dobrego a nawet gorszy niz w 40d/50d...
Nikt by juz dlugo nic wiecej nie kupil.....

ripek
09-03-2009, 19:47
ale to mi nie zrekompensuje krzywicy kregoslupa ;)

Od krzywicy kręgosłupa jest asystent :) No chyba że krzywisz się hobbystycznie ;)

vivacolor
10-03-2009, 00:57
Witam! Wszystkich!
Przeczytałem ten wontek, ponieważ od kilku miesięcy posiadam 5D MkII i byłem ciekaw opinii użytkowników. A tu tymczasem, zresztą jak zwykle, najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy w życiu nie mieli w ręku tego aparatu.
Tak przy okazji chciałbym się odnieść do kilku końcowych postów.
Kupiłem 5D Mk II:
1. Bo mnie na to stać Gdy kupowałem pierwszą 5-tkę to za korpus zapłaciłem 13.000 zł więc nie mówmy o przepłacaniu za 5D Mk II ( Cena 7.600 zł)
2. Bo zajechałem już dwie puszki 5D Mk I i wiem, że system czyszcenia matrycy, w nowej 5-tce, to super rzecz.
3. Bo bardzo często wykorzystuję wysokie ISO.
4. Bo wreszcie dokładnie wskazuje stan akumulatora.
5. Bo lepsze jest wrogiem dobrego
6. Bo 1Ds MK III, do fotografi ślubnej , to przesada.
7. Bo 14-sto bitowy kolor jest lepszy.
8. Bo migawka 5D Mk II Ma gwarantowane 150.000 cykli, a nie 60.000 (5D)
9. I dlatego, że fajnie jest mieć coś nowego.

Oczywiście pozostawiłem sobie moją "starą 5-tkę", bo to świetny aparat.
Choć czasami zbyt szybko brudzi mu się matryca.
Żeby nie było zbyt pięknie, to w moim przypadku, zaznaczam w miom przypadku.
5D Mk II ma zbyt wolne zdjęcia seryjne
5D Mk II ma zbyt mały bufor pamięci.
Natomiast wiadomo, że nie strzela się do własnej bramki i canon nie chciał sam sobie robić konkurencji.

Pozrawiam wszystkich i życzę czerpania przyjemności z pstrykania zdjęć.
Jak mawiał mój profesor "Każdym aparatem można zrobić fantastyczne zdjącia"

akustyk
10-03-2009, 10:46
Od krzywicy kręgosłupa jest asystent :) No chyba że krzywisz się hobbystycznie ;)
ripek, ja jestem landszafciarz :lol:

czy to dostatecznie wyjasnia, ze robie "te rzeczy" stricte hobbystycznie i dla przyszlych pokolen, czy jakaby sobie dla polepszenia samopoczucia ideologie nie dorobic? :lol:
bo pieniadze z tego, owszem, trafiaja sie, ale zyc z tego by sie specjalnie nie dalo :-D bo to w gruncie rzeczy jest tak samo jak w tym dzolku:

Spotykają się dwaj muzycy jazzowi i jeden mówi do drugiego:
- Wiesz wydałem płytę!
- Świetnie,a ile sprzedałeś?
- Eee, niewiele - dom, samochód.

trampek
10-03-2009, 12:36
Spotykają się dwaj muzycy jazzowi i jeden mówi do drugiego:
- Wiesz wydałem płytę!
- Świetnie,a ile sprzedałeś?
- Eee, niewiele - dom, samochód.

To jesce nei koniec kawalu.
Spotykaja sie za 2 miesiace i ten drugi mowi :

- kupilem twoja plyte...

- TO TY ?!?!?!?!?!?!?!?!?

Sławek
10-03-2009, 12:38

Czy aby jesteś pewien tych 60 000 cykli w 5D :shock:

oskarkowy
10-03-2009, 12:39

Pewnie po tylu mu padła, zdarza się.
Canon gwarantował 100.000, ktoś mi mówił że u niego w studio ma 180.000 i dalej pracuje bez zarzutu.

Dowcip naprawdę przedni :-D

trampek
10-03-2009, 12:39

Ja mam 220k i dalej robie....

Sławek
10-03-2009, 12:44
chyba 20D miało 60 000 cykli.

MMM
10-03-2009, 12:49
1. Bo mnie na to stać Gdy kupowałem pierwszą 5-tkę to za korpus zapłaciłem 13.000 zł więc nie mówmy o przepłacaniu za 5D Mk II ( Cena 7.600 zł)
Czyli jakaś stara cena sprzed 3 lat za 5D jest dla ciebie punktem odniesienia? No to faktycznie dobre, mój znajomy kupił dawno temu fiata Cinquecento 704 za 12000zł, to dzisiaj idąc twoim rozumowaniem zapłacenie za Seicento 7600zł to dobry pomysł :-)

7. Bo 14-sto bitowy kolor jest lepszy.
Masz jakieś konkretne dane, które to potwierdzają czy tylko ci się wydaje że skoro 14 to więcej niż 12 więc musi być lepiej?

Migawka 5D ma gwarantowane 100.000

9. I dlatego, że fajnie jest mieć coś nowego.
Też tak sądzę :-)

oskarkowy
10-03-2009, 13:00
Masz jakieś konkretne dane, które to potwierdzają czy tylko ci się wydaje że skoro 14 to więcej niż 12 więc musi być lepiej?

Jest lepiej. Doskonale widać na gładkich, jednokolorowych materiałach. Szczególnie w wysokich światłach na takich płaszczyznach. Cały czas sprawdzam, ile jeszcze wyżej można przewalić światło na sukni, żeby zostały wszystkie szczegóły. A można sporo więcej. Muszę zmienić przyzwyczajenia :-D

Aha, żeby nie było, że teraz Amerykę odkryłem, w 1DIII też już było to widać, tylko z racji małej matrycy nie pasiła mi ilość szczegółów, którą dostawałem.

MMM
10-03-2009, 13:02
Jest lepiej. Doskonale widać na gładkich, jednokolorowych materiałach. Szczególnie w wysokich światłach na takich płaszczyznach. Cały czas sprawdzam, ile jeszcze wyżej można przewalić światło na sukni, żeby zostały wszystkie szczegóły. A można sporo więcej. Muszę zmienić przyzwyczajenia :-D
Chętnie bym to zobaczył na porównaniu 5D Mk I vs Mk II

oskarkowy
10-03-2009, 13:05
Chętnie bym to zobaczył na porównaniu 5D Mk I vs Mk II

No w tym problem. Nie mam obu puszek jednocześnie, ciężko też poprosić Młodą, żeby się nie ruszała, że trzeba powtórzyć, bo koledzy nie wierzą. A jak pokażę dwie różne sceny, to każdy zobaczy to, co będzie chciał zobaczyć.
A w zasadzie, to i tak wszystko sprowadza się do prostoty obróbki. Bo na upartego, to ze starego 5D też cudeńka można było wycisnąć.

Sławek
10-03-2009, 13:13
Te 14bitów to chyba tylko ratunkowo. Jak się przepali fotkę to nieraz się ją jeszcze uda uratować .

MMM
10-03-2009, 14:33
No w tym problem. Nie mam obu puszek jednocześnie, ciężko też poprosić Młodą, żeby się nie ruszała, że trzeba powtórzyć, bo koledzy nie wierzą. A jak pokażę dwie różne sceny, to każdy zobaczy to, co będzie chciał zobaczyć.
To nie jest kwestia wiary bo to są rzeczy, które da się zmierzyć i porównać przy pomocy 'cyferek'. Miałem możliwość porównać kiedyś 12 bitów 30D do 14 bitów 40D i nie widziałem różnicy. Wg testów na dpreview http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page25.asp stare 5D ma pojemność 8.2EV a 5D2 8.4EV czyli różnica całkowicie do pominięcia. Dlatego chętnie bym zobaczył jakieś porównanie zrobione przez kogoś kto ma obie puszki bo wszystko co do tej pory widziałem nie pokazuje żadnej różnicy.

Kolekcjoner
10-03-2009, 14:58
A jesteście pewni, że dokładniejsze próbkowanie przekłada się na zwiększenie zakresu tonalnego?

dr11
10-03-2009, 15:10
A jesteście pewni, że dokładniejsze próbkowanie przekłada się na zwiększenie zakresu tonalnego?Ja to rozumiem tak. Zwiekszenie zakresu bitowego przetwornika AD umozliwia otrzymanie dokladniejszych dyskretnych wartosci sygnalu z matrycy o z gory zalozonym zakresie tonalnym. Wiec 14 bitow nie zwieksza w bezposredni sposob tego zakresu, do tego wymagana jest lepsza matryca.
Natomiast wiecej bitow - wiecej dyskretnych wartosci sygnalu zarowno w cieniach jak i w swiatlach - wieksza mozliwosc wyciagniecia szczegolow.

ripek
10-03-2009, 15:22
A w zasadzie, to i tak wszystko sprowadza się do prostoty obróbki. Bo na upartego, to ze starego 5D też cudeńka można było wycisnąć.

Wiadomo. Mój 5d1 ma ISO 12600 :-)

MMM
10-03-2009, 15:25
Ja to rozumiem tak. Zwiekszenie zakresu bitowego przetwornika AD umozliwia otrzymanie dokladniejszych dyskretnych wartosci sygnalu z matrycy o z gory zalozonym zakresie tonalnym. Wiec 14 bitow nie zwieksza w bezposredni sposob tego zakresu, do tego wymagana jest lepsza matryca.
Oskarkowy jak przykład wpływu 14 bitów podaje możliwość ratowania prześwietleń czyli większy DR i do tego się odnoszę.

Natomiast wiecej bitow - wiecej dyskretnych wartosci sygnalu zarowno w cieniach jak i w swiatlach - wieksza mozliwosc wyciagniecia szczegolow.
Dokładnie tak. Przy poziomie szumu na ISO100 próbkowanie 12 bitów to i tak ciut za dużo. 14 bitów w takim przypadku to tylko dokładniejsze próbkowanie szumu i zwiększenie generowanych plików.

dr11
10-03-2009, 15:30
Oskarkowy jak przykład wpływu 14 bitów podaje możliwość ratowania prześwietleń czyli większy DR i do tego się odnoszę...Chyba taki skrot myslowy. To co sie przejara - przejaranym pozostanie, ale moze chociaz przy 14 bitach da sie latwiej wydobyc detale z tego co ciutke ponizej :)

Sławek
10-03-2009, 15:35
Ilość bitów na kanał wcale nie musi zwiększać rozpiętości tonalnej a jedynie umożliwi zapisanie większej ilości potencjalnej informacji jeżeli ona w ogóle jest. Tzn. jeżeli matryca wyprodukuje tą informację. Każdy bit podwaja ilość tonów ale przecież możemy sobie wziąć jotpega i zapisać jako 16bitowego tiffa i wcale nie wzrośnie mu rozpiętość a jedynie wzrośnie miejsce na gromadzenie informacji . Zresztą matryca ma nie równo te bity rozłożone i w cieniach jest ich niewiele a głównie zapisują info ze świateł i półcieni.

vivacolor
10-03-2009, 17:03
Cytat:
Canon gwarantował 100.000, ktoś mi mówił że u niego w studio ma 180.000 i dalej pracuje bez zarzutu.

W moim pierwszym 5D migawaka zrobiła ze mną 320.000 cykli i nadal działa u kolegi, natomiast w drugiej puszce wytrzymała 42.000
Co do ilości gwarantowanych cykli, to na początku Canon nie podawał ilości gwarantowany cykli dla 5D, później określił to na 60.000.
Natomist 5D Mk II ma, według niemieckiego serwisu, gwarantowane 150.000.

akustyk
10-03-2009, 17:06
Co do ilości gwarantowanych cykli, to na początku Canon nie podawał ilości gwarantowany cykli dla 5D, później określił to na 60.000.
Natomist 5D Mk II ma, według niemieckiego serwisu, gwarantowane 150.000.

tylko, czy to napewno jest "gwarantowane"?

bo czym innym jest oszacowanie oczekiwanej zywotnosci migawki a czym innym jest gwarantowanie takiego przebiegu i tym samym wywiazywanie sie z napraw w przypadku awarii mieszczacej sie w tej definicji

vivacolor
10-03-2009, 17:14
Polski serwis wymienił bezpłatnie migawkę w 5D, który miał 3 lata i 52.000 cykli.

MMM
10-03-2009, 17:24
Chyba taki skrot myslowy. To co sie przejara - przejaranym pozostanie, ale moze chociaz przy 14 bitach da sie latwiej wydobyc detale z tego co ciutke ponizej :)
Zgoda, ale jeśli już to wydobycie detali nie ze świateł ale z cieni. Teoretycznie więc jest możliwe powiększenie DR dzięki lepszemu próbkowaniu przez niedoświetlenie zdjęcia o np. 1EV a następnie 'wydobycie' z cieni tego 1EV. Tylko że to jest możliwe tylko teoretycznie bo szum na ISO100 jaki generuje 5D2 jest kilka razy większy niż różnica między dokładnością próbkowania między 12 a 14 bitów.

Od czasów 40D jakoś nikt nie pokazał że 14-bitów cokolwiek gdziekolwiek daje, jedyne co jest to jakieś subiektywne i niczym nie poparte wrażenia użytkowników bez żadnych faktów. Dla mnie całe te '14-bitów' to tylko bajka dla naiwnych, którzy z wychodzą z założenia że "14 na pewno jest lepsze niż 12". Ot, marketingowy ficzer i szybsze zapychanie karty pamięci większymi plikami. Dokładnie na tej samej zasadzie w kompaktach ładują matryce o coraz 'większej' rozdzielczości. W praktyce z 10mpix i matrycy wielkości paznokcia blur jest taki że poza większymi plikami nic z tego nie ma. Na dslr też przyjdzie pora, już za pare lat będzie 50mpix na cropie i też się znajdą tacy, którzy kupując będą myśleli że '50 jest lepsze niż 12.8' :-)

Sławek
10-03-2009, 18:24
Różnica między 8 a 12itów jest kosmiczna.
8 bitów to raptem 128 odcieni, aparaty które umożliwiały zapis 10 bitowych rawów dostawały widocznego ,,pałera,, Przy 12bitach (2048 odcieni na kanał) jest już właściwie poza możliwością percepcji ludzkiego oka ale zapas informacji umożliwia dość forsowną obróbkę. 14 bitów (8192 odcieni na kanał) na pewno powiększy plik w rawie ale do puki nie zmieszczą się w tych bitach informacje z cieni niewiele już wniesie .

Przemek Lipski
10-03-2009, 21:36
8 bitów to raptem 128 odcieni

A nie 256?

MMM
10-03-2009, 21:48
A nie 256?
256.

W Nikonie D3 można te 14-bitów wyłączyć, ciekawe czy ktoś robił porównanie.

Sławek
10-03-2009, 21:56
No tak to przecież dwa do ósmej:oops:

dzik
10-03-2009, 22:08
W Nikonie D3 można te 14-bitów wyłączyć, ciekawe czy ktoś robił porównanie.

http://www.earthboundlight.com/phototips/nikon-d300-d3-14-bit-versus-12-bit.html
http://www.earthboundlight.com/phototips/14-bit-raw-12-bit-part-two.html

Teoretycznie dla porownania mozna napisac jakis soft ktory "utnie" dodatkowe 2 bity w rawach. Wtedy byloby widac czy faktycznie cos wnosza.

Pikczer
10-03-2009, 22:26
slowa, slowa, slowa...

MMM
10-03-2009, 22:31
http://www.earthboundlight.com/phototips/nikon-d300-d3-14-bit-versus-12-bit.html
http://www.earthboundlight.com/phototips/14-bit-raw-12-bit-part-two.html

Teoretycznie dla porownania mozna napisac jakis soft ktory "utnie" dodatkowe 2 bity w rawach. Wtedy byloby widac czy faktycznie cos wnosza.
Z tego testu widać że coś tam w cieniach jest lepiej, szkoda że nie ma do porównania normalnego zdjęcia tylko jakieś paseczki. Przejścia tonalne na cropach 300% :-) również są minimalnie gładsze.
Teza oskarkowego o prześwietleniach sukni młodej w świetle wyników się zupełnie nie broni i jeśli faktycznie jest lepiej to nie wynika to z 12/14 bitów.

Sławek
10-03-2009, 22:34
slowa, slowa, slowa...
To może zacytuje Janusza.

,,Większość współczesnych kamer zapisuje co najmniej 12 bitów na kanał. To daje 4096 poziomów w każdym z kanałów. JPEG to 8 bitów i 256 poziomów w kanale. To szesnaście!!! razy mniej. Wyrzucasz do kubła tylko 4 bity informacji o kolorze ale aż 3840 możliwych odcieni. To bardzo ale to bardzo dużo – blisko 94%. ,,

Pikczer
10-03-2009, 22:39
To może zacytuje Janusza.

,,Większość współczesnych kamer zapisuje co najmniej 12 bitów na kanał. To daje 4096 poziomów w każdym z kanałów. JPEG to 8 bitów i 256 poziomów w kanale. To szesnaście!!! razy mniej. Wyrzucasz do kubła tylko 4 bity informacji o kolorze ale aż 3840 możliwych odcieni. To bardzo ale to bardzo dużo – blisko 94%. ,,
Wiesz - tylko zwyklemu smiertelnikowi potrzeba przykladu. Co to dla niego niesie - co mu to namacalnie daje. Procenty, opisy itd. etc. nie mowia nic. Zrob konkretne zdjecie z tymi dwiema bitowimi jakosciami i zobacz czy dostrzezesz tam te 94% poprawionej/lepszej jakosci ;)

Sławek
10-03-2009, 22:52
Mówisz i masz.
Otwórz jakiegoś jotpega i zmień mu odrobinę np. kontrast a potem obejrzyj histagram. zobaczysz jaki będzie pocięty. każda pionowa linia sygnalizuje braki w tonacji. A potem zrób to samo z np. 16bitowym tiffem.

Jacek_Z
11-03-2009, 03:03
A jesteście pewni, że dokładniejsze próbkowanie przekłada się na zwiększenie zakresu tonalnego?
ba, wyczytałem gdzieś jakieś opracowanie tłumaczące z sensem, że czym mniejsze piksele tym mniejszego DR nalezy się spodziewać. Na mniejszą powierzchnię pada mniej fotonów i przy naprawdę mikroskopijnych pikselach to zaczyna mieć znaczenie.

LFB
11-03-2009, 09:26
Z tego co wyszło w testach na dpreview widać że nowe 5D ma faktycznie o 1EV więcej w światłach dzięki funkcji "Highlight Tone Priority"
Przy wyłączonej tej funkcji nowe 5D ma jedynie o 0.2 EV więcej w cieniach.
Ale tak wygląda teoria, może w praktyce dodatkowa rozdzielczość, mniejsze szumy, albo jeszcze jakaś inna cecha dają więcej detali w światłach?
Jarek czy ty używałeś tej funkcji pisząc o większej możliwości naświetlania świateł?

Moje źródło:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page25.asp

oskarkowy
11-03-2009, 09:27
Z tego testu widać że coś tam w cieniach jest lepiej, szkoda że nie ma do porównania normalnego zdjęcia tylko jakieś paseczki. Przejścia tonalne na cropach 300% :-) również są minimalnie gładsze.
Teza oskarkowego o prześwietleniach sukni młodej w świetle wyników się zupełnie nie broni i jeśli faktycznie jest lepiej to nie wynika to z 12/14 bitów.

Nie chcę niczego na siłę bronić, ale czy aby porównania możliwości 12/14 bitów nie oglądacie na 8 bitowym skompresowanym jpg? Może to ma jakieś znaczenie"?

Jarek czy ty używałeś tej funkcji pisząc o większej możliwości naświetlania świateł?

Nie, używanie tej funkcji wymusza używania softu canona. A jak się właśnie przyzwyczajam do LR. Cholera, naprawdę nie mam jak pokazać, o co mi chodzi. Różnice są subtelne, ale naprawdę są.

MMM
11-03-2009, 11:29
Z tego co wyszło w testach na dpreview widać że nowe 5D ma faktycznie o 1EV więcej w światłach dzięki funkcji "Highlight Tone Priority"
Przy wyłączonej tej funkcji nowe 5D ma jedynie o 0.2 EV więcej w cieniach.

Moje źródło:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page25.asp

Funkcja HTP jest wyłącznie funkcją programową i jej działanie polega na tym że aparat niedoświetla o 1EV zdjęcia a następnie wywołuje go z krzywą kontrastu, która wyciąga cienie +1EV. W żaden sposób to nie powiększa DR i dokładnie to samo można sobie zrobić z każdego aparatu. Nie ma oczywiście nic za darmo i cienie na takim zdjęciu wyglądają gorzej niż bez HTP, dokładnie tak jakbyś sobie podbił RAWa + 1EV.

wacho
11-03-2009, 17:19
Trochę z innej beczki - ale nie do końca
Chodzi o obróbkę RAW z 5dII w cs4.

Czy mając szybki (nawet bardzo) kumputer warto zaopatrzyć się w Vistę i ps4, które to obsługują (wykorzystują?) 64bitowy system przy obróbce zdjęć?

Pytam, ponieważ obróbka tak dużych RAWów nawet przy szybkim sprzęcie trochę trwa...
- czy szybkim PC - mając vistę i cs4 czas operacji na plikach się zmniejszy (i ew. jak znacznie) ??? a może mając cs4 lepiej zostać przy XP ???

macie jakieś doświadczenia w tej kwestii ??

tkacz
11-03-2009, 23:57
duże rawy troche zatykaja kompa. Dobrym patentem jest przyspieszenie dysków, postawienia jakiegoś raida itp.

ARN
12-03-2009, 10:29
Trochę z innej beczki - ale nie do końca
Chodzi o obróbkę RAW z 5dII w cs4.

Czy mając szybki (nawet bardzo) kumputer warto zaopatrzyć się w Vistę i ps4, które to obsługują (wykorzystują?) 64bitowy system przy obróbce zdjęć?

Pytam, ponieważ obróbka tak dużych RAWów nawet przy szybkim sprzęcie trochę trwa...
- czy szybkim PC - mając vistę i cs4 czas operacji na plikach się zmniejszy (i ew. jak znacznie) ??? a może mając cs4 lepiej zostać przy XP ???

macie jakieś doświadczenia w tej kwestii ??

ja mam RAIDa i zostałem przy XP. Nie mogę powiedzieć, że Vista gorzej mieli pliki, bo nie sprawdzałem; niemniej XP jest na tyle stabilny i szybki, że po co go zmieniać...., ale niebawem wypróbuję - biorę mojego lapka z Vistą na dłuższy wyjazd, więc będzie sie mogła wykazać

maczkus
12-03-2009, 10:44

Jak kogos stac to kupuje, a jak nie to znaczy, ze ta puszka nie jest dla niego. Proste. Mozna wziac na raty i rozlozyc sobie to w czasie i wtedy nie odczujesz az tak bardzo ceny aparatu. Ja kupilem nowa piatke na raty i jestem bardziej niz zadowolony - na pewno jest warta tej ceny. A kto marudzi, ze ma kiepski AF to chyba nigdy tego body nie mial w rekach.

oskarkowy
12-03-2009, 11:40
ja mam RAIDa i zostałem przy XP. Nie mogę powiedzieć, że Vista gorzej mieli pliki, bo nie sprawdzałem; niemniej XP jest na tyle stabilny i szybki, że po co go zmieniać...., ale niebawem wypróbuję - biorę mojego lapka z Vistą na dłuższy wyjazd, więc będzie sie mogła wykazać

Półtora roku temu przerabiałem temat. Kupiłem nowy wypasiony sprzęt i vistę business. Po tygodniu skorzystałem z opcji darmowego cofnięcia się do XP i do dziś pracuję na szybkim i stabilnym systemie. U mnie pod XP obróbka jest wyraźnie szybsza.

hekselman
12-03-2009, 11:42
Ja również mam RAIDA (spięte równolegle dwa identyczne 200 Gb Maxtory gdy kupowane - najszybsze) na XP i od ponad 2 lat smigają w y c z u w a l n i e szybciej.
Pomogło mi też wyrzucenie wypasionej karty graficznej (superduperextra..itp) na rzecz zwykłej, prawidłowo odtwarzającej kolory - prościutkiej. Komp dostał kopa!Poza tym - przeczyściłem komuter pod kątem wyeliminowani WSZYTSKICH nie mających nic wspólnego z obróbką zdjęć - procesów.Łącznie z połączeniem internetowym.Oj - było co wyłączać! I - teraz "klamot" wie po co go włączyłem :-)

dzik
12-03-2009, 15:15
W temacie 14-bitow, niech ktos podpowie jelsi sie myle.

Docelowo oceniamy ze wszystko konczy sie kolorem 8-bitowym (jpg) i z tego wynika ze mamy przy 12-bitach 4-bity nadmiernej informacji.
Ale, raw podczas wywolywania jest przleiczany przez gamme, i z teog co widze dosc wysoka (2,5). Wiec w cieniach i swiatlach nie mamy tak duzego zapasu, pojawia sie w tonach srednich. Jak dodamy do tego jeszcze korekcje ekspozycji to moze sie okazac ze na jeden bit roznicy z rawi'e mamy roznice dwoch lub wiecej bitow w pliku wynikowym. W tym momencie 14-bit moze sie przydac.

akustyk
12-03-2009, 15:52
Wiec w cieniach i swiatlach nie mamy tak duzego zapasu, pojawia sie w tonach srednich.

roznica jest poniekad wszedzie, bo rozdzielczosc bitowa dotyczy probkowania sygnalu, a ten jest, no bylo nie bylo, w kazdym pikselu matrycy.

sek w tym gdzie ta roznica ma znaczenie, tzn. gdzie 4-krotne zwiekszenie dokladnosci sygnalu nie zostanie przykryte przez szum stochastyczny. i tutaj oczywista odpowiedz jest, ze w ciemnych partiach dokladniejsze probkowanie nic nie daje, poza precyzyjniejszym pomiarem szumu ;) natomiast w swiatlach jak najbardziej. srednie partie - tak, ale w ograniczonym stopniu.

Jak dodamy do tego jeszcze korekcje ekspozycji to moze sie okazac ze na jeden bit roznicy z rawi'e mamy roznice dwoch lub wiecej bitow w pliku wynikowym. W tym momencie 14-bit moze sie przydac.
nie no, z wody wino zrobic to to raczej tylko Jezus ew. filmowy McGyver. nie da sie wyprodukowac sygnalu, ktory ma wiecej informacji niz jest na wejsciu.

natomiast przydatnosc 14-bit jest dla mnie osobiscie bezdyskusyjna. w ramach cwiczenia proponuje pofotografowac zolte kwiatki o bardzo jednolitej tonalnosci (np. tulipany) naswietlajac "do prawej" a potem powywolywac to tak, zeby wyciagnac max. przejsc tonalnych. przy 12 bitach w pewnym momencie skonczy sie zapas, a przy 14 powinno sie jeszcze dac cos wyciagnac...

marbo
12-03-2009, 16:39
Mam pytanko do użytkowników nowej piątki którzy focą śluby.
Czy korzystacie z sRawa w kościele i na sali , czy rzeczywiście jest lekka poprawa jeśli chodzi o szum na wyższych czułościach, jak to się sprawdza w praktyce.
Wiadomo że plakatów z tych zdjęć raczej się nie robi , przekadrowywać też nie muszę więc zapasu pikseli nie potrzeba. Niestety taki mam paskudny charakter , że do tej pory nie mogę się przełamać - kupiłem aparat z taką matrycą i teraz będę jechał na pół gwizdka - nijak nie mogę sam siebie przekonać , nawet argumentując sobie szybszą pracą kompa czy mniejszymi plikami na kartach.
Sugestie kolegów z forum trafiają do mnie zdecydowanie lepiej :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

arrow
12-03-2009, 17:49
Czy korzystacie z sRawa w kościele i na sali , czy rzeczywiście jest lekka poprawa jeśli chodzi o szum na wyższych czułościach, jak to się sprawdza w praktyce.

jak najbardziej

Cichy
12-03-2009, 18:09

Używamy, porównania szumów na sRawie już były.

Zig
12-03-2009, 19:15
Pewnie, że używa się sRawa. Jakby nie było to jest rozdzielczość, z której możesz wywołać odbitkę nawet A4. Szumy per piksel są oczywiście mniejsze. Jak wiem, że nie będę potrzebował wyższej rozdzielczości, to po co mam robić full rawy ważące ok. 30MP. Zwłaszcza jak robisz kilkaset fot w reportażu, sRaw jest fajny, bo na karcie zajmuje mniej miejsca,a i tak wszystkie te foty będziesz raczej zmniejszał.

Jerry_R
12-03-2009, 20:13

Koledzy, ktorzy odpowiedzieli przede mna, chyba nie zrozumieli pytania. Wacho pyta czy warto wejsc w 64-bit'owy system operacyjny i aplikacje 64-bitowe.

Podstawowa roznica to obsluga wiekszej ilosci pamieci operacyjnej przez system operacyjny. A to przeklada sie na mniejsze mielenie dyskiem np. przy obrobce zdjec. System 32-bit to max 4 GB RAM. 64-bit nie ma tego limitu. Microsoft juz zapowiedzial rozwijanie systemu i aplikacji 64-bitowych, a jednynie wspieranie przez jakis czas 32-bitowych - wiec kierunek rozwoju jest tylko jeden. Pytac mozna tylko jak szybko.

Wacho,
"szybki (nawet bardzo) kumputer warto zaopatrzyć się w Vistę [...] 64bitowy" - wg mnie przy obrobce zdjec, nie wspomne o video - komputer nie moze byc szybki, jak ma tylko 4 GB RAM. Odpowiedz nasuwa sie zatem sama.

PS: Pierwsze wersje VISTY, zanim wyszedl pierwszy service pack, byly koszmarne, niestabilne, nic dziwnego ze ludzie sie cofali do sprawdzonego XP. Ja uzywam VISTY 64-bit od razu z pierwszym service packiem i nie wyobrazam sobie powrotu do XP. Nie uzywam PS4, ale LR2 64-bit.

ARN
12-03-2009, 22:23
......... Ja uzywam VISTY 64-bit od razu z pierwszym service packiem i nie wyobrazam sobie powrotu do XP. Nie uzywam PS4, ale LR2 64-bit.

a że tak pociągnę ten OT - czy na 64-bitowej Viście chodzi ci DPP? Nawet jeżeli nie używasz, ale czy chodzi...?

bartheq
12-03-2009, 22:35
System 32-bit to max 4 GB RAM
niezaleznie ile jest, zawsze widzi max 3GB (:

a że tak pociągnę ten OT - czy na 64-bitowej Viście chodzi ci DPP? Nawet jeżeli nie używasz, ale czy chodzi...?
u mnie chodzil z tego co pamietam

ARN
12-03-2009, 22:41

u mnie chodzil z tego co pamietam

na mojej viście (i na drugim kompie z XP) są widoczne 3,5 RAMu; oczywiście przy założonych 4

dzięki za info o DPP

koniec OT

Jerry_R
12-03-2009, 22:45
Tak, chodzi.

Da sie ustawic, ze bedzie widzial 3 z kawalkiem. Wejdz na fora informatyczne. Na potrzeby naszego forum - zeby uniknac dyskusji, czy widac 3 czy 3.3 czy 3.7 - napisalem o 4.

Jerry_R
13-03-2009, 01:16
Petycja do Canona o nowy firmware: http://www.petitiononline...2/petition.html

Wg: http://www.5dfix.com/ 5D II byl planowany na wiosne 2009, nowy firmware spodziewany w pierwszym tyg. kwietnia.

Kolekcjoner
13-03-2009, 01:18

Ten link nie działa :-(.

Jerry_R
13-03-2009, 01:50
Ten link nie działa :-(.

Przepraszam:
http://www.petitiononline.com/5dmark2/petition.html

gietrzy
13-03-2009, 09:51
Chuckee oficjalnie: It may be inconvenient, but at least it's doable
http://digitaljournalist.org/issue0903/tech-tips.html

dr11
13-03-2009, 10:59
duże rawy troche zatykaja kompa. Dobrym patentem jest przyspieszenie dysków, postawienia jakiegoś raida itp.
O, taki chyba bedzie w sam raz ;)
http://www.youtube.com/watch?v=96dWOEa4Djs

Cichy
13-03-2009, 11:19
na mojej viście (i na drugim kompie z XP) są widoczne 3,5 RAMu; oczywiście przy założonych 4

dzięki za info o DPP

koniec OT

Chyba 3069 (zobacz Menedżer zadań > wydajność).

Żeby nie było całkiem OT, to u mnie pełne Rawy LR2.3 obrabia całkiem szybko.

MMM
13-03-2009, 11:23
Canon nigdy w historii nie wypuścił firmware, który cokolwiek dodawałby do funkcjonalności aparatu, więc i tym razem nie spodziewałbym się że dadzą cokolwiek.
Pisanie takich petycji jest dla mnie dosyć zabawne, przecież w Canonie nie pracują idioci i bardzo dobrze wiedzą czego oczekują użytkownicy. Paradoksalnie, to że 5D2 nie ma wszystkiego czego sobie życzą autorzy petycji wynika właśnie z tego że Canon zdaje sobie sprawę z faktu że to są rzeczy, których ludzie chcą więc nie można ich dać od razu a trzeba powoli sprzedawać w kolejnych modelach Mk II, IV itd. No ale takie podejście Canona do oczekiwań użytkowników to przecież nic nowego...

ARN
13-03-2009, 11:33
Canon nigdy w historii nie wypuścił firmware, który cokolwiek dodawałby do funkcjonalności aparatu, więc i tym razem nie spodziewałbym się że dadzą cokolwiek.
Pisanie takich petycji jest dla mnie dosyć zabawne, przecież w Canonie nie pracują idioci i bardzo dobrze wiedzą czego oczekują użytkownicy. Paradoksalnie, to że 5D2 nie ma wszystkiego czego sobie życzą autorzy petycji wynika właśnie z tego że Canon zdaje sobie sprawę z faktu że to są rzeczy, których ludzie chcą więc nie można ich dać od razu a trzeba powoli sprzedawać w kolejnych modelach Mk II, IV itd. No ale takie podejście Canona do oczekiwań użytkowników to przecież nic nowego...

to prawda absolutna:-D:twisted:. I trochę dziwi mnie w tej petycji fakt położenia takiego nacisku na ficzery, związane z filmowaniem. Tu wyszło szydło z worka :-). Teraz wiemy CO NAJBARDZIEJ zawiodło nabywców, którzy ostrzyli sobie zęby na filmowanie.
Ja, mając nową piątkę od 4 miesięcy, nakręciłem dwa 1-minutowe filmiki dla sprawdzenia. Nie do tego jest aparat. Tak jak nie do robienia zdjęć jest telefon...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Chyba 3069 (zobacz Menedżer zadań > wydajność).

Żeby nie było całkiem OT, to u mnie pełne Rawy LR2.3 obrabia całkiem szybko.

Mój system pokazuje 3,5 GB (winda XP).

W LR wszystkie RAWy rzeczywiście przetwarzają się dużo szybciej niż w DPP, ale coś jest na rzeczy - spójrz na linka gietrzy z postu o całowaniu wójta :-D
tam jest fragment, traktujący o tym, że sRAW mieli się w DPP prawie 3-krotnie dłużej niż duży, pełnowymiarowy RAW...resize zjada sporo informacji..

Cichy
13-03-2009, 11:41
Jak to nie wypuścił? A ostatnie firmware do jedynek poprawiające funkcjonalność AF ? :P

No i pamiętajmy o Wasii :D:D

MMM
13-03-2009, 11:47
W ogóle na miejscu potencjalnych nabywców następcy 5D2 to siedziałbym cicho a nie składał petycje :-). Im bardziej użytkownicy będą nalegać na jakieś usprawnienia tym większa szansa że ich nie będzie. Tak było z AF w 5D, który był podstawowym elementem do wymiany. Po wypuszczeniu 5D2 pan Canon oświadczył że to właśnie wszystko było do wymiany oprócz AFa :-)

Kolekcjoner
13-03-2009, 13:26
to prawda absolutna:-D:twisted:. I trochę dziwi mnie w tej petycji fakt położenia takiego nacisku na ficzery, związane z filmowaniem. Tu wyszło szydło z worka :-). Teraz wiemy CO NAJBARDZIEJ zawiodło nabywców, którzy ostrzyli sobie zęby na filmowanie.
Ja, mając nową piątkę od 4 miesięcy, nakręciłem dwa 1-minutowe filmiki dla sprawdzenia. Nie do tego jest aparat. Tak jak nie do robienia zdjęć jest telefon...

Oczywiście możesz na to tak patrzeć. Natomiast dla osób zajmujących się poważniej filmowaniem 5D mkII nie jest czymś obok czego przechodzi się obojętnie. Sprzęt umożliwiający filmowanie w pełnym HD w tej jakości i to jeszcze z wymiennymi szkłami za tę cenę to na prawdę nie lada gratka. Najbliżej chyba jest PWM EX1 ale nie ma wymiennej optyki i kosztuje 25 tyś zł i ma przetworniki 1/2" :lol:.
Jest jeszcze co prawda dużo tańszy Panasonic AG-HMC 151 ale to już przetworniki 1/3" i to CCD więc jak jest ciemno to przy tej rozdzielczości jest ospa :). Oczywiście o wymianie optyki można jedynie pomarzyć.

Niestety 5-tka ma pewne poważne wady jako kamera i w związku z powyższym nie dziw się ludziom, że piszą takie petycje.
Inna sprawa czy to ma jakikolwiek sens. IMO raczej jest to strata czasu :(.

W ogóle na miejscu potencjalnych nabywców następcy 5D2 to siedziałbym cicho a nie składał petycje :-). Im bardziej użytkownicy będą nalegać na jakieś usprawnienia tym większa szansa że ich nie będzie. Tak było z AF w 5D, który był podstawowym elementem do wymiany. Po wypuszczeniu 5D2 pan Canon oświadczył że to właśnie wszystko było do wymiany oprócz AFa :-)

Poniekąd masz słuszność. Niestety :-?. Też jakoś nie mam nadziei, że coś się zmieni. Musiałaby by im potężnie sprzedaż tąpnąć żeby się obudzili, a na to się zupełnie nie zanosi.

Jerry_R
13-03-2009, 13:52
filmiki dla sprawdzenia. Nie do tego jest aparat. Tak jak nie do robienia zdjęć jest telefon...

To tylko Twoja opinia. Jak widac rynek na swiecie jest inny, i po kolei wszyscy producenci zaczynaja to dostrzegac.

A propo komorki - zawdzieczmy jej wiele zdjec na TVN24 z miejsc, gdzie cos sie dzieje, nagrania znecania sie w szkolach, nagrania ze strzelaniny w Niemczech, itd. - nigdy bysmy ich nie zobaczyli, gdyby nie aparaty w komorkach.

Twoj tok myslenia przypomina XIXw, kiedy tez ludzie mowili, ze kolej nie jest od transportu...

Troche otwartosci, myslenia w przyszlosc, i myslenia nie tylko wg swoich potrzeb!

ARN
13-03-2009, 14:12
To tylko Twoja opinia. Jak widac rynek na swiecie jest inny, i po kolei wszyscy producenci zaczynaja to dostrzegac.

A propo komorki - zawdzieczmy jej wiele zdjec na TVN24 z miejsc, gdzie cos sie dzieje, nagrania znecania sie w szkolach, nagrania ze strzelaniny w Niemczech, itd. - nigdy bysmy ich nie zobaczyli, gdyby nie aparaty w komorkach.

Twoj tok myslenia przypomina XIXw, kiedy tez ludzie mowili, ze kolej nie jest od transportu...

Troche otwartosci, myslenia w przyszlosc, i myslenia nie tylko wg swoich potrzeb!

Ale ja nie neguję rozwoju technicznego i bądź łaskaw nie umiejscawiać mnie w XIXw.
Ja mówię o MOICH potrzebach, oczekiwaniach. Jeśli chciałbym wysłać newsa doTVN24, to też pewnie zrobiłbym go komórką.
Ale komórką NIE ZROBIĘ landszaftu, który wydrukuję w wielkości np. 40x60cm, żeby powiesić sobie na ścianie, bo się nie da...
Świat fotografów ślubnych z zainteresowaniem przyjął możliwość filmowania. Ja też się ucieszyłem, ale ja nie jestem fotografem ślubnym, a zwykłym entuzjastą/amatorem fajnych widoczków i czasem portretów, więc nie jest to dla mnie sprawa ważna.
Odbiję grzecznie piłeczkę - bądź otwarty na inne potrzeby różnych użytkowników.

Krótko mówiac - to są moje potrzeby i moje pieniądze;-)

Kolekcjoner
13-03-2009, 14:31
Świat fotografów ślubnych z zainteresowaniem przyjął możliwość filmowania. Ja też się ucieszyłem, ale ja nie jestem fotografem ślubnym, a zwykłym entuzjastą/amatorem fajnych widoczków i czasem portretów, więc nie jest to dla mnie sprawa ważna.
Odbiję grzecznie piłeczkę - bądź otwarty na inne potrzeby różnych użytkowników.

Krótko mówiac - to są moje potrzeby i moje pieniądze;-)

Tak tylko na marginesie - 5D mkII do filmowania ślubów się IMHO zupełnie nie nadaje. To jest klasyczne sięganie lewą reką do prawej kieszeni w tym zastosowaniu :lol:.

Sławek
13-03-2009, 14:59
Tak tylko na marginesie - 5D mkII do filmowania ślubów się IMHO zupełnie nie nadaje. To jest klasyczne sięganie lewą reką do prawej kieszeni w tym zastosowaniu :lol:.
Ja zajmuje się i filmowaniem i fotografią. I często robiąc zdjęcia w plenerze przydała by się funkcja nagrania jakiegoś krótkiego klipu bez konieczności angażowania drugiej osoby z kamerą żeby zrobić kilkadziesiąt sekund materiału.

kisman
13-03-2009, 15:52
...
I często robiąc zdjęcia w plenerze przydała by się funkcja nagrania jakiegoś krótkiego klipu bez konieczności angażowania drugiej osoby z kamerą żeby zrobić kilkadziesiąt sekund materiału.
To jest jedna z rzeczy których mi aktualnie brakuje... Krótkie klipy do prezentacji.

Tylko cena zabija :-(:-(

arrow
13-03-2009, 19:19
moim zdaniem idywidualna kwestia podejscia z tym nagrywaniem, jakosc po podpieciu stalki jest zajefajna, nie ukrywam zdarza mi sie czasami nagrywac z jakis fajnych momentow na weselu krotkie sekwencje wideo i nie powiem podoba sie to pozniej mlodym :)

Jerry_R
13-03-2009, 22:10
Ja mówię o MOICH potrzebach, oczekiwaniach. Odbiję grzecznie piłeczkę - bądź otwarty na inne potrzeby różnych użytkowników. Krótko mówiac - to są moje potrzeby i moje pieniądze;-)

Ciesze sie, jakbys mowil o swoich potrzebach, a nie wydawal mocnych sadow - ja bym nic do tego nie mial.

Jerry_R
14-03-2009, 02:23
Istniejace Auto ISO daje dlugie czasy, szczegolnie na szerokim kacie, albo 1/400 w trybie M.

Co sadzicie o ustawieniu np. na ISO 800 (ewentualnie ISO 400). I zapomnieniu. I ustawianiu wtedy jedynie przeslony wg potrzeb. Zamiast zmiana ISO w jedna i w druga strone co kilka zdjec. Wszystko podczas jednej sesji, jednego pleneru. Chodzi o sytuacje bardziej reporterskie, "ulice", nie studio, nie statyw. Takie sztuczne obejscie braku Auto ISO.

Wg testow, w przypadku 5D II - na ISO 800 nie tak wiele sie traci wzgledem nizszych ISO.
Ciekawy jestem co sadzicie?

sebcio80
14-03-2009, 02:55
nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem ale piszesz o priorytecie przyslony po prostu?

Jerry_R
14-03-2009, 03:40
nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem ale piszesz o priorytecie przyslony po prostu?

Tak, tryb A(perture).

Czy macie jakies ISO graniczne, ktore ustawiacie i potem juz nie obnizacie podczas pleneru? Jak nie zalezy Wam na najwyzszej mozliwej jakosci do uzyskania przy ISO 100:
A) czy mierzycie mimo wszystko ekspozycje i nastepnie ustawiacie albo ISO 100, albo 200, albo 400, albo 800 itd. I ewentualnie podwyzszacie ISO np. przy wejsciu w cien z naslonecznionego miejsca?
B) czy ustawiacie bardziej na sztywno np. 400 lub 800 i nie zmieniacie wiecej? (zapominajac o 100 i 200).

Jeszcze inaczej: czy jest jakies ISO ponizej ktorego nie schodzicie na zewnatrz (na dworzu, w plenerze), jesli nie zalezy Wam na super jakosci ISO 100, a bardziej na wygodzie? Przez wygode rozumiem zajecie sie kadrowaniem, GO, ewentualnie przeslona. A nie sprawdzaniem czasu i ewentualnym podwyzszaniem ISO. Takie obejscie brakujacego sprawnego Auto ISO, jakie ma Nikon.

Pytanie dotyczy Waszego zachowania przy uzywaniu aparatow 5D II, 1Ds (lub D3, D700, ...). Czyli radzacych sobie dosc dobrze na wyzszych ISO. Pytanie ma pewnie mniejszy sens przy sprzecie xxD lub xxxD, gdzie widac wieksza roznice miedzy ISO 100, czy 200 - a 400 czy 800.

sebcio80
14-03-2009, 04:11
ja w plenerze podczas sesji najczesciej uzywam mimo wszystko M bo jest na wszystko czas

jak robie reporterke na dworze z lampa to Tv (czasami Av, rzadko M), jak bez lampy to Av

ISO zmieniam recznie dostosowujac do warunkow jak jest taka mozliwosc, auto ISO wydaje sie banalne do zrobienia w sofcie (mozliwosc wyboru czasow granicznych) i rzeczywisce szkoda ze go nie ma

photographus
14-03-2009, 23:23
Pewnie, że używa się sRawa. Jakby nie było to jest rozdzielczość, z której możesz wywołać odbitkę nawet A4.
nawet? :-P:-P:-P

marekb
14-03-2009, 23:29
nawet? :-P:-P:-P a ile ma sRAW..??

MMM
14-03-2009, 23:38
Co sadzicie o ustawieniu np. na ISO 800 (ewentualnie ISO 400). I zapomnieniu. I ustawianiu wtedy jedynie przeslony wg potrzeb. Zamiast zmiana ISO w jedna i w druga strone co kilka zdjec. Wszystko podczas jednej sesji, jednego pleneru. Chodzi o sytuacje bardziej reporterskie, "ulice", nie studio, nie statyw. Takie sztuczne obejscie braku Auto ISO.
To oczywiście jest niezły sposób i jeśli np. ISO800 jest dla kogoś akceptowalne to wystarczy takie ustawić a następnie tryb Av. Aparat sobie będzie dobierał czas i wszystko gra. Ja bym preferował sposób polegający na zmierzeniu światła przy pierwszym ujęciu, ustawienie ISO "na zapas" +1EV i robienie kolejnych ujęć nie przejmując się już niczym.
Do wygody AutoISO to jednak niestety daleko. Na szczęście używam aparatu głównie do ustawianych portretów więc i tak tryb 'M' rządzi :-). Jakbym chciał aparat do reporterki to kupiłbym D700 z wygodniejszym AF, szybszą serią i AutoISO.

gwozdzt
14-03-2009, 23:50
a ile ma sRAW..??
czemu mają służyc takie pytania?
to nie jest dział "dla początkujących"!

specyfikacja aparatu dostępna jest wszędzie:
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_II/index.asp?specs=1
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos5dm2/specifications.html
http://www.canon.com/camera-museum/camera/dslr/data/1995-/2008_eos5d_mark2.html?lang=us&categ=crn&page=1995-&p=2
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5Dmarkii/page2.asp
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8294&p=1
http://www.optyczne.pl/92.1-Test_aparatu-Canon_EOS_5D_Mark_II-Wst%C4%99p.html
...

photographus
14-03-2009, 23:57
a ile ma sRAW..??

według mnie Marku ten lepszejszy ma rozdziałkę 3861 x 2574 co przy 240 dpi pozwala osiągnąć więcej niż A4 :)
Ale co ja tam wiem...

Edit:
Moderatorze drogi! Nie nerwuj :) Kolega Marek chciał mi delikatnie zasugerować, że tak sobie znam się na wydrukach :)
I pewnie ma rację!
Co ja , k...wa wiem o fotografowaniu....;-)

Jerry_R
15-03-2009, 17:50
To oczywiście jest niezły sposób i jeśli np. ISO800 jest dla kogoś akceptowalne to wystarczy takie ustawić a następnie tryb Av. Aparat sobie będzie dobierał czas i wszystko gra. Ja bym preferował sposób polegający na zmierzeniu światła przy pierwszym ujęciu, ustawienie ISO "na zapas" +1EV i robienie kolejnych ujęć nie przejmując się już niczym.

Dzieki, wiele osob porownywalo juz wysokie ISO do starego 5D i innych puszek. A jak porownujecie ISO <= 800? Co jest dla Was akceptowalne? Na ta chwile 800 wydaje mi sie akceptowalne, choc kazde ISO nizsze ma przewage jesli chodzi o 'wyciaganie' cieni. Zamierzam w najblizszym czasie samemu zrobic troche wiecej testow. Co Wy sadzicie?

PS: Nie mowie o studio, ani uzywaniu statywu w plenerze, kiedy albo mozna wplynac pozytywnie na swiatlo, albo wydluzyc czas.

PPS: Zastaniawam sie po prostu, czy biezaca technologia matryc pozwoli uzywac wyzszego ISO z zakresu nizszych (<=800) zachowujac korzyscie znanego dotad ISO 100, czy tak, czy inaczej trzeba czekac na zmiane technologiczna produkcji matryc...

oskarkowy
15-03-2009, 19:01
3861 x 2574 co przy 240 dpi pozwala osiągnąć więcej niż A4 :)
Ale co ja tam wiem...
Moderatorze drogi! Nie nerwuj :) Kolega Marek chciał mi delikatnie zasugerować, że tak sobie znam się na wydrukach :)
I pewnie ma rację!

No, jeśli chcesz oddawać do labu odbitki do druku w 240dpi, to Marek z pewnością ma rację.

photographus
15-03-2009, 21:54
No, jeśli chcesz oddawać do labu odbitki do druku w 240dpi, to Marek z pewnością ma rację.

dlatego napisałem że się nie znam :)

Pinto
16-03-2009, 19:29
Canon nigdy w historii nie wypuścił firmware, który cokolwiek dodawałby do funkcjonalności aparatu(...)

"Firma Canon zapowiedziała udostępnienie w połowie marca br. nowego oprogramowania przeznaczonego dla aparatu Canon PowerShot SX1. Aktualizacja firmware pozwoli użytkownikom tego aparatu na wykonywanie zdjęć w formacie RAW. "

http://www.optyczne.pl/1602-nowość-Format_RAW_w_aparacie_Canon_PowerShot_SX1_.html

furzyk
16-03-2009, 20:35
to czego userzy sie domagaja w petycji, kwalifikuje 5tke mk2 do mk3 - mimo, ze bym bardzo chcial to jakos mi sie nie chce wierzyc... ale chcialbym sie mylic - w koncu w ten prosty sposob canon by wiele zyskal w oczach uzytkownikow.

gkmrtoip
16-03-2009, 21:49
na to co jest w tej petycji to nie ma co liczyć - bo wtedy wg. amerykańskiego prawa 5d mk2 stał by się kamerą a nie aparatem - co pociąga za sobą wyższe cło i podatki.

Sławek
16-03-2009, 21:58
na to co jest w tej petycji to nie ma co liczyć - bo wtedy wg. amerykańskiego prawa 5d mk2 stał by się kamerą a nie aparatem - co pociąga za sobą wyższe cło i podatki.
No chyba prawo patentowe Tomasza Edisona już nie obowiązuje.

szarlatan
16-03-2009, 22:35
Może panowie wiecie..
Jak to jest z lampą sunpak pz42x i ttl w dwójce, pisałem trzy razy do polskiego dystrybutora z zapytaniem( ostatni @ w niedzielę). Google nic nie podpowiada.
Nie działa, 'atakować" serwis? Właściwie lampa jest mi niepotrzebna, ale... wciąż na gwarancji

arturs
16-03-2009, 22:54
Może panowie wiecie..
Jak to jest z lampą sunpak pz42x i ttl w dwójce, pisałem trzy razy do polskiego dystrybutora z zapytaniem( ostatni @ w niedzielę). Google nic nie podpowiada.
Nie działa, 'atakować" serwis? Właściwie lampa jest mi niepotrzebna, ale... wciąż na gwarancji

a jaki to ma związek z tematem wątku??
a skoro nie działa to pewnie że naprawiać skoro na gwarancji..

szarlatan
16-03-2009, 23:10
arturs: źle się zrozumieliśmy:), lampa działa zgodnie ze specyfikacją, na rynek wyszła przed 5d mk2. Chcę, żeby zadziałała z 5d mk2

arturs
16-03-2009, 23:28
arturs: źle się zrozumieliśmy:), lampa działa zgodnie ze specyfikacją, na rynek wyszła przed 5d mk2. Chcę, żeby zadziałała z 5d mk2

hmm.. powinna teoretycznie działać - chociaż.. w necie widzę że to ma wszystkie opcje więc powinna działać.. a z inną puszką działa? i czy błyska, czy nie - ewentualnie czy w trybie M działa? bo trochę mało informacji dałeś.. to przyzwoita lampa i raczej powinna śmigać.. zobacz może na stronach producenta czy coś piszą na ten temat..

edit: znalazłem np. takie coś:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=619611
a dokładniej:
"I talked with Sunpak today, they are working on a fix for it at the factory. But have no ETA for its fix. The only bodies it won't work on, is the 50d, and the 5d mark ii"

z tego co widzę to pewnie będzie trzeba wgrać nowy firmware do lampy..

szarlatan
17-03-2009, 00:12
hmm.. powinna teoretycznie działać - chociaż.. w necie widzę że to ma wszystkie opcje więc powinna działać.. a z inną puszką działa? i czy błyska, czy nie - ewentualnie czy w trybie M działa? bo trochę mało informacji dałeś.. to przyzwoita lampa i raczej powinna śmigać.. zobacz może na stronach producenta czy coś piszą na ten temat..

edit: znalazłem np. takie coś:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=619611
a dokładniej:
"I talked with Sunpak today, they are working on a fix for it at the factory. But have no ETA for its fix. The only bodies it won't work on, is the 50d, and the 5d mark ii"

z tego co widzę to pewnie będzie trzeba wgrać nowy firmware do lampy..

W trybie automatycznym działa z 400d, z nową piątką działa w trybie M, TTL nie odpala. Dzięki za ten link, nie rozumiem ?skrótu? "ETA"

edit:
jutro postaram się telefonicznie zasięgnąć informacji u naszego dystrybutora i w serwisie:)

Jerry_R
17-03-2009, 00:33
nie rozumiem ?skrótu? "ETA"
Estimated Time of Arrival - szacowany czas przybycia, ukazania sie

arturs
17-03-2009, 00:57
W trybie automatycznym działa z 400d, z nową piątką działa w trybie M, TTL nie odpala. Dzięki za ten link, nie rozumiem ?skrótu? "ETA"

edit:
jutro postaram się telefonicznie zasięgnąć informacji u naszego dystrybutora i w serwisie:)

Estimated Time of Arrival - szacowany czas przybycia, ukazania sie

no to już wszytko wiesz - a w zasadzie to znaczy wiesz że nikt nic nie wie :mrgreen:

szarlatan
17-03-2009, 13:00
Odpisali. Mam wysłać sunpaka, zaktualizują soft. Nowe lampy są już kompatybilne

rychu
17-03-2009, 16:18
I to chyba argument za Sunpakiem.

oskarkowy
17-03-2009, 16:22
I to chyba argument za Sunpakiem.

Na pewno będzie precyzyjniejszy, mocniejszy, szybciej będzie się ładował i głowica wytrzyma z 10 lat.. A wszystko za pół ceny..
Ludzie, kiedy się nauczycie, że takie zakupy to tylko kłopoty? Zresztą to nie temat na ten wątek.

Jerry_R
18-03-2009, 01:42
Na allegro pojawil sie zamiennik LP-E6. Osobna ladowarka, puszka nie pokazuje stanu naladowania... A dokladniej pozostalego czasu pracy...

http://allegro.pl/item585460570_nowy_akumulator_ladowarka_canon_lp_e 6_1400mah.html

PS: Gwarancja tylko 6 mies...

miklo
18-03-2009, 08:45
Po przygodach z wybuchaniem chińskich baterii w telefonach (były zgony) zastanowiłbym się 4 razy przed zakupem takiej podróby.

Max_im
18-03-2009, 09:54
Po przygodach z wybuchaniem chińskich baterii w telefonach (były zgony) zastanowiłbym się 4 razy przed zakupem takiej podróby.

Ee tam :) Ale pojawiły sie już też oryginały :)
Czyżby miało się ruszyć już wszystko ?

akustyk
18-03-2009, 10:20

akurat te jaja z bateriami w laptopach byly przez jakis spierdzielony komponent od Sony. nie przymierzajac, dokladnie tak jak afera z masowym odwolywaniem cyfrowych malpek w 2002 roku (przejrzyj naglowki dpreview z drugiej polowy tego roku)

a w tych zamiennikach siedza zapewne ogniwa GP, wiec, jak dla mnie, sa bezpieczniejsze niz nawet oryginalne akumulatory Sony. sorry...

miklo
18-03-2009, 11:12
akurat te jaja z bateriami w laptopach byly przez jakis spierdzielony komponent od Sony. nie przymierzajac, dokladnie tak jak afera z masowym odwolywaniem cyfrowych malpek w 2002 roku (przejrzyj naglowki dpreview z drugiej polowy tego roku)
Akurat nie o to mi chodzi (w moim DELLu też wymieniałem baterię kilka lat temu). W tym roku w chinach kolo wykrwawił się, bo mu w kieszeni komórka huknęła. Wolę omijać sporym łukiem. Powaga.

akustyk
18-03-2009, 11:15
Akurat nie o to mi chodzi (w moim DELLu też wymieniałem baterię kilka lat temu). W tym roku w chinach kolo wykrwawił się, bo mu w kieszeni komórka huknęła. Wolę omijać sporym łukiem. Powaga.
nie no... ja rozumiem, aczkolwiek jakby realnie na sprawe spojrzec to czy to ma naklejke Canon czy Sony czy FirmaSrubka, to tak czy siak w Chinach robione. kwestia jest tylko standard jakosciowy. ale jesli chodzi o zamienniki, to osobiscie w ciemno biore takiego np. Ansmanna, bo dziala jak zloto a kosztuje 1/2 ceny praktycznie jednakowego akku Canona. za etykietke nie musze zaplacic

miklo
18-03-2009, 11:19
Jak będzie jakakolwiek etykieta, która coś powie, to ok. Ale takie coś kompletnie noname - strach :D Zazwyczaj chodzi o brak zabezpieczenia przed przeładowaniem. Fajnie się wodorek zbiera. I jak pierdylnie, to...

Loram
18-03-2009, 11:51
Czy ktoś z Was może mi wyjaśnić dlaczego CS3 otwiera jpg z nowej piątki w rozdzielczości 72 dpi ??

mor_feusz
18-03-2009, 12:00
Prawidlowo. Tak powinno byc

Loram
18-03-2009, 12:06
Prawidlowo. Tak powinno byc

hmmm ciekawe, z 350 otwierał mi w 300 dpi :?

pjakusz
18-03-2009, 12:28
hmmm ciekawe, z 350 otwierał mi w 300 dpi :?

A co to za różnica, 72 czy 300 dpi? Rozmiar zdjęcia przecież się nie zmienia..

wojkij
18-03-2009, 13:07
W tym roku w chinach kolo wykrwawił się, bo mu w kieszeni komórka huknęła. Wolę omijać sporym łukiem. Powaga.

Piorun w też niekiedy kogoś trafia(podobne prawdopodobieństwo) ale czy to znaczy że trzeba się bać wychodzić z domu?

Loram
18-03-2009, 13:07
a DPP przy konwersji z CR2 do JPG domyślnie daje wartość 350 dpi, no to jak to z tym jest?
Przy okazji konwersja z CR2 na JPG daje o niebo lepsze efekty niż najlepszy JPG prosto z puszki :(

Krzychu
18-03-2009, 13:19
a DPP przy konwersji z CR2 do JPG domyślnie daje wartość 350 dpi, no to jak to z tym jest?

To ja jeszcze raz powtórzę za poprzednikiem - co to za różnica ? Kapujesz w ogóle co to jest dpi i że dopóki zdjęcie nie znajdzie się na papierze dpi nie tak naprawdę nie istnieje ?

Loram
18-03-2009, 13:27
To ja jeszcze raz powtórzę za poprzednikiem - co to za różnica ? Kapujesz w ogóle co to jest dpi i że dopóki zdjęcie nie znajdzie się na papierze dpi nie tak naprawdę nie istnieje ?

A czy ja gdzieś piszę, że nie kapuję tego?? Nie czepiaj się mnie tylko postaraj się zrozumieć to co napisałem.

Dla ułatwienia:
Skąd wynika różnica, że CS3 otwiera plik domyślnie w 72 dpi a DPP w 350 dpi

Teraz rozumiesz? Prościej już nie potrafię

Krzychu
18-03-2009, 13:46
A czy ja gdzieś piszę, że nie kapuję tego?? Nie czepiaj się mnie tylko postaraj się zrozumieć to co napisałem.

Dla ułatwienia:
Skąd wynika różnica, że CS3 otwiera plik domyślnie w 72 dpi a DPP w 350 dpi

Teraz rozumiesz? Prościej już nie potrafię

Napisałeś już kilka razy - nie wprost, ale z tego co przykładowo wyboldowałeś wynika że nie kapujesz...
Jeden i drugi otwiera plik w swoim rozmiarze w pikselach, a wartość DPI (która jest kompletnie bez znaczenia) wynika z widzimisię tych co napisali program lub jakiś tam ustawień programu...
Jak jakiś inny program będzie otwierał w 1000 dpi to też będziesz pytał dlaczego ?

Loram
18-03-2009, 14:03
Napisałeś już kilka razy - nie wprost, ale z tego co przykładowo wyboldowałeś wynika że nie kapujesz... ?

No właśnie z tej Twojej wypowiedzi wynika, że nie rozumiesz o co pytam i sam sobie założyłeś, że nie wiem co to jest dpi i jedziesz na tym koniku z uporem nie powiem kogo.

Moje zdanie:
Przy okazji konwersja z CR2 na JPG daje o niebo lepsze efekty niż najlepszy JPG prosto z puszki
nie ma nic wspólnego z dpi, jest jedynie spostrzeżeniem jak wygląda efektu końcowy, czyli zdjęcie, zrobione bezpośrednio w JPG, kontra zdjęcie zrobione w CR2 i dopiero konwertowane do JPG

Wobec powyższego informuję Cię, że wiem co to jest dpi i do czego służy i kiedy ta wartość ma znaczenie. Byłbym skłonny pokusić się o stwierdzenie, że przygotowywałem więcej zdjęć do profesjonalnego druku aniżeli Ty, ale nie chcę już ciągnąć tej do niczego nie prowadzącej rozmowy.

Zadałem proste pytanie, jeśli nie znasz na nie odpowiedzi, to po co piszesz?

Krzychu
18-03-2009, 14:05
Zadałem proste pytanie, jeśli nie znasz na nie odpowiedzi, to po co piszesz?

Powodzenia w szukaniu odpowiedzi. Truth is out there...

mor_feusz
18-03-2009, 14:12
W camera raw - na samym dole masz cos takiego

źródło (http://img27.imageshack.us/my.php?image=95102253.gif)

Jak klikniesz na AdobRGB ..... to masz

źródło (http://img4.imageshack.us/my.php?image=60146808.gif)

Zmien sobie z 72 na ile tam chcesz i po klopocie

Loram
18-03-2009, 15:01
mor_feusz, wiem, tylko myk jest taki, że mi CS3 nie otwiera rawów z nowej piątki, bo nie mam zainstalowanej aktualizacji, więc otwieram albo jpg bezpośrednio z puszki (i tu mi pokazuje 72 dpi) albo robię konwersję raw w DPP, gdzie mogę zmienić defaultową wartość 350 dpi na jakąkolwiek inną

Czy ktoś byłby tak miły i zapodał mi linka do camera raw w odpowiedniej wersji dla CS3 ?

Gregolius
18-03-2009, 15:11
Nie jestem pewien ale chyba jedyna możliwością jest użycie DNG konvertera w wersji 5.2. Nie uda Ci sie otworzyć na cs3 camera raw 5.2 która obsługuje 5DII. O ile pamiętam coś koło 4.x było ostatnie pod cs3.Zostaje upgrade na CS4 lub DNG no chyba ze inne konwertery raw

Max_im
18-03-2009, 15:49
Nie jestem pewien ale chyba jedyna możliwością jest użycie DNG konvertera w wersji 5.2. Nie uda Ci sie otworzyć na cs3 camera raw 5.2 która obsługuje 5DII. O ile pamiętam coś koło 4.x było ostatnie pod cs3.Zostaje upgrade na CS4 lub DNG no chyba ze inne konwertery raw

Dokładnie tak jest

Ja sceptycznie podchodziłem do Adobe DNG Converter.
Ale powoli przekonałem się do niego. Na początku zrobiłem test i wywołałem tiff z RAWa z 40D i porównałem go z tiff em wywołanym z *.dng otrzymanym z tego samego RAWa. Nie doszukałem się różnic. Dodatkowo nie ma dołączonych plików *.xmp tylko wszystkie informacje naniesione w ACR zaszyte są w pliku *.dng

Jerry_R
18-03-2009, 17:54
wywolaj rawa w DPP i tego samego rawa w ACR/LR to zobaczysz roznice ;)

Dla 5D II i od pojawienia sie modulu Camera Calibration w LR - problem minimalny, walkowane w watkach o LR.

spoon
18-03-2009, 17:59
ja to wiem Jerry. dla mnie to nie problem.
Usunalem juz posta, bo chyba sie nie zrozumialem z Max_im - chodzilo mi o to, ze blednie zakladal zobaczyc jakiekolwiek roznice wywolujac ten sam plik raw tylko z innym rozszerzeniem (cr2 i dng) w ACR/LR - dla mnie to jasne, a to co napisalem ma sie nijak do tego o czym mowi Max_im, wiec niepotrzebnie zabralem glos.

Jerry_R
18-03-2009, 18:11
OK, jasne.

Loram
18-03-2009, 19:11
Dzięki za rady.
Chyba pozostaje upgrade do CS4...

Max_im
18-03-2009, 21:05
.... blednie zakladal zobaczyc jakiekolwiek roznice wywolujac ten sam plik raw tylko z innym rozszerzeniem (cr2 i dng) w ACR/LR - dla mnie to jasne, a to co napisalem ma sie nijak do tego o czym mowi Max_im, wiec niepotrzebnie zabralem glos.

Ja nie wierzyłem za bardzo bezstratną konwersję :)

hazy
18-03-2009, 22:01
Dzięki za rady.
Chyba pozostaje upgrade do CS4...

DNG Converter wyjdzie Ci jednak taniej, bo jest free, a różnice... ? Ja nie widzę.

Pozdrawiam - hazy

Jerry_R
18-03-2009, 23:25
DNG Converter wyjdzie Ci jednak taniej, bo jest free, a różnice... ? Ja nie widzę.

Loram, ja tez nie widze roznicy. CR2, DNG, to tylko kontenery o ustalonej strukturze na te same surowe dane. CR2 (jak i inny natywny dla innych producentow) zawiera dodatkowo pewne dane, zrozumiale tylko dla softu danego producenta, np. DPP. Z naciskiem na slowo DODATKOWO.

woyd
20-03-2009, 21:59
Czołem,

mam pytanie z trochę innej beczki... Jaką maksymalną odbitkę (o sensownej jakości) będzie można Waszym zdaniem zrobić z JPG (najlepsza jakość, z RAW) z 5DmII ??
Robiłem sesję z dziećmi i ich mama chciałaby zrobić sobie odbitki wielkości A2 - ma to sens ??

wojkij
20-03-2009, 22:29
Do niedawna ludzie drukowali takie odbitki z 8mpix i było dobrze - nad czym tu się zastanawiać przy 21mpix i kompletnie niewyrobionym/"niewyczulonym na kruczki" odbiorcy? ;)

woyd
20-03-2009, 23:04
nad czym tu się zastanawiać przy 21mpix i kompletnie niewyrobionym/"niewyczulonym na kruczki" odbiorcy? ;)

Bo odbiorca to moja szwagierka :) Wiem, że 40x30 to nawet w 300dpi by było, ale nie robiłem jeszcze tak dużych odbitek i nie byłem pewien jak będą wyglądały, zwłaszcza, że zawisną nisko - na wysokości oczu.

Dzięki za info

arturs
20-03-2009, 23:21
Czołem,

mam pytanie z trochę innej beczki... Jaką maksymalną odbitkę (o sensownej jakości) będzie można Waszym zdaniem zrobić z JPG (najlepsza jakość, z RAW) z 5DmII ??
Robiłem sesję z dziećmi i ich mama chciałaby zrobić sobie odbitki wielkości A2 - ma to sens ??

bez problemu - wydruk A2 z epsona stylus pro 3800 wygląda bardziej niż przyzwoicie

oskarkowy
21-03-2009, 09:11
Bo odbiorca to moja szwagierka :) Wiem, że 40x30 to nawet w 300dpi by było, ale nie robiłem jeszcze tak dużych odbitek i nie byłem pewien jak będą wyglądały, zwłaszcza, że zawisną nisko - na wysokości oczu.

Spokojnie zrobisz A2. Oczywiście jeśli będziesz pamiętał, ze wyostrza się to jednak trochę inaczej niż 15x21 :-D
Pamiętaj, że przy tej wielkości wydrukach nie podchodzi się do zdjęcia na 30cm, tylko ogląda się z minimum 1 metra. Wtedy nie trzeba 300dpi a kropelki tuszu załatwią resztę.
Aha, nie wiem, gdzie będziesz drukował, ale nie łaszcz się na najtańsze oferty.
Ja jeśli potrzebuję czegoś dużego, wysyłam do Qby (skanowanie.com.pl) facet świetnie zna się na rzeczy.

Loram
21-03-2009, 10:21
jerry, hazy
Już jadę na DNG Converter, szybko i sprawnie zamienia CR2 na DNG.
Dzięki za rady

pozdrawiam

Alde
21-03-2009, 10:37
Czołem,

To zależy od jakości technicznej zdjęcia ... super technicznie zrobione zdjęcie z 20D mi udaje się bardziej powiększyć niż spaprane z 5dmkII ... do tego jeszcze dochodzi co jest na zdjęciu ... bujna czupryna modela da znać znacznym rozmyciem ze jest za bardzo powększona a np. jesienne drzewa we mgle można jechać 4x6 metrów i żadna gospodyni domowa nie będzie widziała różnicy :-D

Jacek_Z
22-03-2009, 01:07
Spokojnie zrobisz A2. ...
Pamiętaj, że przy tej wielkości wydrukach nie podchodzi się do zdjęcia na 30cm, tylko ogląda się z minimum 1 metra. Wtedy nie trzeba 300dpi a kropelki tuszu załatwią resztę. Jakiego metra? Przy 21 MPx to format A2 (42x60 cm) może sobie pod lupą oglądać i będzie idealnie.

arturs
22-03-2009, 01:29
Jakiego metra? Przy 21 MPx to format A2 (42x60 cm) może sobie pod lupą oglądać i będzie idealnie.
no dokładnie.. na oko to około 240dpi chyba można wydrukować.. i jak pisałem testowy wydruk A2 wyszedł co najmniej b.dobrze.. albo lepiej tyle że papier nie miałem najwyższych lotów.. na foto glossy byłoby super extra..

oskarkowy
22-03-2009, 10:46
Jakiego metra? Przy 21 MPx to format A2 (42x60 cm) może sobie pod lupą oglądać i będzie idealnie.

no dokładnie.. na oko to około 240dpi chyba można wydrukować.. i jak pisałem testowy wydruk A2 wyszedł co najmniej b.dobrze..

No i ta Wasza onanistyczna przyjemność patrzenia prosto w jedną źrenicę portretu wydrukowanego na A2 :mrgreen:
Zmierzałem tylko do tego, że żeby obejrzeć całość dużego zdjęcia, to jednak trzeba się cofnąć..

marekb
22-03-2009, 11:33
Jarek zapomniałeś, że to forum cropowców. Jendak coraz więcej ludzi z forum zaczyna drukować i imho na przy zakupach puszek w sklepach, na gasło Canon Board powinni gratis w promocji lupę dodawać..:D

radioel
22-03-2009, 14:29
A2 z 5dII to małe piwko.... jeśli ja z 30D trzaskam wydruki 70x100 i są naprawdę dobre. A tu przy wydruczku nowej matrycy bedziesz mógł się onanizowac:)

arturs
22-03-2009, 14:58

no dokładnie.. na oko to około 240dpi chyba można wydrukować.. i jak pisałem testowy wydruk A2 wyszedł co najmniej b.dobrze

No i ta Wasza onanistyczna przyjemność patrzenia prosto w jedną źrenicę portretu wydrukowanego na A2 :mrgreen:
Zmierzałem tylko do tego, że żeby obejrzeć całość dużego zdjęcia, to jednak trzeba się cofnąć..

No nie..

Jarek zapomniałeś, że to forum cropowców. Jendak coraz więcej ludzi z forum zaczyna drukować i imho na przy zakupach puszek w sklepach, na gasło Canon Board powinni gratis w promocji lupę dodawać..:D

następny ;)

A2 z 5dII to małe piwko.... jeśli ja z 30D trzaskam wydruki 70x100 i są naprawdę dobre. A tu przy wydruczku nowej matrycy bedziesz mógł się onanizowac:)

i jeszcze jeden..
odnosząc się do powyższych cytatów proszę:
mnie w te wasze "onanizmy" nie mieszajcie :mrgreen:..

to że ja wiem że trzeba się cofnąć i na ścianę sobie trzeba popatrzeć z pewnej odległości - powiedzmy 2x przekątna - choćby po to żeby całość ogarnąć wzrokiem i oglądać jako "całość" a nie zbiór części..
ale kolega zadał pytanie to mu odpowiedziałem bo robiłem taką próbę (bo w robocie taka drukarka stoi więc trzeba czasem dysze przepłukać) i wyszło dobrze..
po drugie to jak ktoś się mniej zna na tym czyli "bratowa czy szwagierka" czy kto tam jeszcze chce ten wydruk a nie jest z "branży" to metoda działania takich odbiorców jest taka że weźmie go i rozwinie - popatrzy z 30cm i powie że "eeee... takie niewyraźne jakieś" i choćbyś wytłumaczył że nikt tego z bliska nie ogląda to nie przetłumaczysz.. bo ona sobie powiesi to na ścianie w pokoju i ktoś może przecież podejść i oglądać z bliska.. a tak to "zajrzy w źrenicę" i spoko - jest ostro i git ;)
sami wiecie doskonale jak potrafią klienci marudzić to się nie nabijajcie.. skoro ktoś chce takiej informacji to ją dostał i tyle..

Marek Drugi
24-03-2009, 12:00
witam serdecznie. Mam pytanie do fachowcow jak technicznie dokonac takiej kalibracji z poziomu menu lub softu komputera. Obiektyw EF 85 1.8 USM. Chodzi o cala procedure. Ustawiac linijke. Testowac na roznych przeslonach? nie mam zielonego pojecia. Dziekuje.

Jerry_R
24-03-2009, 12:11
jak technicznie dokonac takiej kalibracji z poziomu menu lub softu komputera. Obiektyw EF 85 1.8 USM. Chodzi o cala procedure. Ustawiac linijke. Testowac na roznych przeslonach? nie mam zielonego pojecia. Dziekuje.

http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/cameras/1ds3_af_micoadjustment.html

Marek Drugi
24-03-2009, 12:47
http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/cameras/1ds3_af_micoadjustment.html

Gracjas dobry czlowieku.:-D

szarlatan
24-03-2009, 22:07
Hej, wczoraj bawiłem się szkłami m42 z przejściówką potwierdzającą ostrość (jestem dość ślepy, nawet na wizjer w dwójce):
Potwierdzenie z 1,9/50mm trafia w punkt.
Natomiast z pentaconem 2,8/135 ma spory FF. Po ustawieniu +20 w regulacji AF,
FF zmniejszył się o dwie trzecie. Przejściówkę kupiłem dwa lata temu.
Czy inne/nowsze przejściówki też tak mają?

Jerry_R
24-03-2009, 22:44
sa juz zamienniki gripa po 87 USD: http://www.linkdelight.com/index.php/Standard-Battery-Grip/Pro-Vertical-Hand-Battery-Grip-for-Canon-EOS-5D-Mark-II-as-BG-E6/Detailed-product-flyer.html

Jerry_R
25-03-2009, 00:45

A oto co oficjalnie Canon podaje:

RAW: 30"x40" or larger (76cm x 101cm lub wiekszy)
sRAW 1: 13"x19" (33cm x 48cm)
sRAW 2: 11"x14" (28cm x 36cm)

http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2106

Nie chcę niczego na siłę bronić, ale czy aby porównania możliwości 12/14 bitów nie oglądacie na 8 bitowym skompresowanym jpg? Może to ma jakieś znaczenie"?

A co na to Canon:
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2748

gwozdzt
27-03-2009, 10:10
sprawy związane z zamiennikami akumulatorów trafiły do odrębnego wątku:
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?p=624263

podobnie kwestia dostępności aparatu:
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?p=625749

CmaBarowa
27-03-2009, 20:56
sa juz zamienniki gripa po 87 USD: http://www.linkdelight.com/index.php/Standard-Battery-Grip/Pro-Vertical-Hand-Battery-Grip-for-Canon-EOS-5D-Mark-II-as-BG-E6/Detailed-product-flyer.html

wiadomo kiedy będą w Polsce ?

marekb
27-03-2009, 22:34
qrka nie mogę znaleźć wątku: 5D2 filmy..??

oko, już mam

photographus
27-03-2009, 22:37
A oto co oficjalnie Canon podaje:

RAW: 30"x40" or larger (76cm x 101cm lub wiekszy)
sRAW 1: 13"x19" (33cm x 48cm)
sRAW 2: 11"x14" (28cm x 36cm)

Czyli chyba nie pomyliłem się co do wielkości tych wydruków przy zachowanej dobrej jakości. Przypomnę że chodziło o możliwość wydruku A4 z sRAWa. Jakby kto pytał to A4 to 21 na 29,7 cm, tak więc nawet mały sRAW daje z powodzeniem radę. Dzięki Jerry - przywróciłeś mi wiarę w siebie :)

Vresviik
28-03-2009, 13:21
Przyleciała do mnie wczoraj nowa 5tka,porównuję ze starą i jakoś nijak nie mogę wzbudzić w sobie entuzjazmu.Plusy niby są:iso,czyszczenie matrycy i inne ale jakos mam wrazenie ze stara lepsza jest.No nic,kupilem to bedę robil fotki.

nowart
28-03-2009, 13:57
Ale w czym konkretnie lepsza? Ja nie widzę ani jednego aspektu, w którym stara piątka byłaby lepsza od nowej. (żeby nie było, nadal fotografuję starą :))...

Jerry_R
28-03-2009, 15:32
Ale w czym konkretnie lepsza? Ja nie widzę ani jednego aspektu, w którym stara piątka byłaby lepsza od nowej. (żeby nie było, nadal fotografuję starą :))...

Nowart, ile to juz stron na poczatku tego watku na ten temat sie pisalo... oj :-) zauwazcie, ze zupelnie inaczej reaguja na nowa piatke posiadacze starej, a inaczej, ktorzy przesiedli sie z innego sprzetu...

Czy jest jeszcze sens o tym sie rozpisywac? czy nie lepiej szukac i dzielic sie 'best practices', 'tipami' na temat watku, czyli 5D II?

Teraz to juz za pozno, ale uwazam osobiscie, ze powinny byc 3 watki zamiast dwoch:
1) porownanie ze stara piatka
2) watek o wlasciwosciach, ustawieniach, radach, doswiadczeniach nowej piatki
3) gdzie i za ile

a tak mamy tylko 2) i 3)...

m_o_b_y
28-03-2009, 15:38
Pozwolę sobie podtrzymać swoje zdanie w tym temacie. Po prostu wiem, co Jurek potrafi. Pragnę też zauważyć, że część świadomych fotografów nie pokazuje na stronach swoich dobrych zdjęć, bo raz - kradną; dwa - nie zamierzają douczać obszczymurków.

Powiało wysoką kulturą !!!
:mrgreen::mrgreen:
Pozdrówka

marekb
28-03-2009, 16:00
odnośnie autoISO w nowej 5-tce- założyłem wątek, ale cisza w nim, czy nikt nie wie jak to w C działa...?? Chodzi mi głównie o tryb AV- czy maksymalny czas ustawia się do odwrotności ogniskowej danego szkła, czy jest on ustawialny...??

wojkij
28-03-2009, 16:07
Nie jest konfigurowalny - działa na schemacie "podbijam jeśli czas dłuższy niż 1/ogniskowa". I tak jest lepiej niż było w 40d z tego co zauważyłem.

Prawdziwe autoiso z opcjami to tylko w nikonie i chyba pentaxie ;)

Vresviik
28-03-2009, 16:48
Nowart, ile to juz stron na poczatku tego watku na ten temat sie pisalo... oj :-) zauwazcie, ze zupelnie inaczej reaguja na nowa piatke posiadacze starej, a inaczej, ktorzy przesiedli sie z innego sprzetu...

Dokładnie,jak zmienialem z 20d na 5d to byłem w szoku:przy tej zmianie nie ma zachwytu,jest ok ale bez rewelacji.Tylko tyle.

furzyk
28-03-2009, 18:11
marekb - autoiso dziala na zasadzie 'im dluzsza ogniskowa tym krotszy czas' - lecz nie idzie tego regulowac. Moze w kolejnym sofice to zmienia bo jak na 50mm i czas ok 1/50 to dla mnie zdecydowanie zbyt dlugo jak na niektore zastosowania. Juz lepiej gdyby dali mozliwosc wyboru pomiedzy 1/50, 1/80, 1/160 i np 1/500. Canon chyba chcial dac tylko do powachania sloik miodu.

marekb
28-03-2009, 19:00
a ja wróciłem z rodzinnego spacerku i widzę sens auto-iso we wszelkich statycznych zdjęciach. Trochę przy szerokim mało bo jednak przy 24mm 1/20 przy małym ruchu żywej materii to dlugo
Tak się zastanawiam czemu nie da sie ustawić przy priorytecie jasnych partii ustawić niższego ISO niż 200..??

Jerry_R
28-03-2009, 19:46
Marekb, nie obraz sie, ale na wszystkie Twoje pytania znajdziesz odpowiedzi we wczesniejszych postach tego watku... i Auto ISO i Highlight Priority...

marekb
28-03-2009, 19:52
Jerry, nie obraź się, ale nie jestem aż tak zatwardziałym sprzęto-maniakiem by zamiast robić zdjęcia siedzieć 12h na forum.Popatrz 170 postów i szukaj bo być może będzie a wrzucałem na szukacza i nic. Spoko szybciej sam przetestuję niż sie doczytam w gąszczu postów

Jerry_R
28-03-2009, 20:16
Popatrz 170 postów i szukaj bo być może będzie a wrzucałem na szukacza i nic.
OK, myslalem, ze wiesz... szukacz nie dziala jak powinien.
Jest o tym w watkach ogolnych o forum. Zamiast tego wpisz w google np:

autoISO 5D II site:canon-board.info

auto ISO 5D II site:canon-board.info

Highlight Priority 5D II site:canon-board.info

Pozdrawiam!

shooter
29-03-2009, 21:56
witam mamapytanie odnosnie ustawien aparatu a konkretnie "prest.kolorow "
czy lepiej ustawic na sRGB czy na Adobe RGB i jak to sie potem ma do wustawien w ACR czy powinno byc tak samo jak w aparacie czy jest to bez znaczenia

aparat canon 5Dm2

szukalem na forum ale nic na ten temat nie znalazlem .
a jeszcze jedno pytanko jk zalozyc nowy watek bo jakos nie moge tego znalesc :-(

dzieki za odp.

Krzychu
29-03-2009, 22:07
witam mamapytanie odnosnie ustawien aparatu a konkretnie "prest.kolorow "
czy lepiej ustawic na sRGB czy na Adobe RGB i jak to sie potem ma do wustawien w ACR czy powinno byc tak samo jak w aparacie czy jest to bez znaczenia

Dla RAW to bez znaczenia. Tylko nie pytaj dlaczego nagle pliki w nazwie mają _ zamiast I....

Jerry_R
29-03-2009, 22:15
czy lepiej ustawic na sRGB czy na Adobe RGB
[...]
szukalem na forum ale nic na ten temat nie znalazlem .

Wpisz w google:
sRGB czy na Adobe RGB site:canon-board.info

A na poczatek: http://canon-board.info/showthread.php?t=8520

photographus
29-03-2009, 22:16
Tylko nie pytaj dlaczego nagle pliki w nazwie mają _ zamiast I....

kurde:confused: a tego to już nie kumam....:oops:

shooter
30-03-2009, 00:05
dzieki Jerry

esteper
30-03-2009, 00:18
kurde:confused: a tego to już nie kumam....:oops:

Pewnie sobie Canon wymyślił że pliki w Adobe RGB mają _MGxxxx, natomiast sRGB mają IMGxxxx.
Chyba że to nie to, było niezrozumiałe.

Krzychu
30-03-2009, 06:21
Pewnie sobie Canon wymyślił że pliki w Adobe RGB mają _MGxxxx, natomiast sRGB mają IMGxxxx.
Chyba że to nie to, było niezrozumiałe.

Dokładnie to...

trampek
31-03-2009, 15:41
to cos o rozdzielczosci. exif zostawiony

85L@5d2ful raw ostrsc w acr domyslna (www.terpinski.pl/21.jpg)

furzyk
31-03-2009, 15:57
ostrosc rownie powalajaca jak ta febra :)

jacek220
31-03-2009, 18:34
Ło ja :D
W ogóle nie widać szczegółu ;P

Oczywiście żartuje, żeby ktoś nie wziął tego na poważnie :)

marekb
31-03-2009, 19:27
a ja jestem sie w stanie założyć że nie rozpoznacie na niskim iso starej od nowej piątki

trampek
31-03-2009, 19:36
a ja jestem sie w stanie założyć że nie rozpoznacie na niskim iso starej od nowej piątki

tak jak 90% innych lustrzanek...

marekb
31-03-2009, 19:40
no własnie chciałem do tego dodać 30D...:D

trampek
31-03-2009, 19:53
no własnie chciałem do tego dodać 30D...:D

choc przyznam ze jak robie na zmiane sraw i raw lub rawy z 5d1 (wszystko w jednym folderze i acr) to na powiekszeniach 100% to czuje rozdzielczosc i przewage 5d2. czy potrzebne mi tyle - nie da sie tej decyzji podjac przed zdjeciem

marekb
31-03-2009, 19:57
a jak sobie radzisz z róznicami w kolorach i profilach ACR robiąc na zmianę starą i nową (przyznam że jeszcze nie robiłem) i wrzucając do jednego foldera, nie ma provblemu na tych samych presetach..??

jacek220
31-03-2009, 20:10
Rozpoznamy po rozdzielczości :]

trampek
31-03-2009, 20:18
a jak sobie radzisz z róznicami w kolorach i profilach ACR robiąc na zmianę starą i nową (przyznam że jeszcze nie robiłem) i wrzucając do jednego foldera, nie ma provblemu na tych samych presetach..??

przeciez defaluty zapisujesz dla konkretnego s/n aparatu. dodatkowo mozna mieszac profile jak sie umie. ponizej d700 ala 5d

źródło (http://img106.imageshack.us/img106/4634/85139875.jpg)

marekb
31-03-2009, 20:53
zgoda, mam już ustawione, zobaczymy tylko czy w praniu bedzie to samo..??

Syyk
01-04-2009, 11:55

Albo dostać dotację unijną i mieć obowiązek zakupu do określonego terminu. :D

furzyk
01-04-2009, 12:45
kurde zainstalowalem paczke z rofilami i ACR tego nie widzi..... jak to trzeba zrobic ?

Syyk
03-04-2009, 01:29
Mam pytanie co do mikroregulacji. Jak zrobić to dobrze, w jakich warunkach i co sfotografować, żeby mieć precyzyjny obraz? Na jakiej przysłonie, o ile to istotny parametr?

michal_sokolowski
03-04-2009, 02:07
nie wiem czy było to tutaj czy nie, w każdym razie ciekawostka:
część ujęć do filmu "Slum Dog. Milioner z ulicy" była kręcona canonem 5D mark II.

taka ciekawostka.

andrzej3k
03-04-2009, 02:52
Mam pytanie co do mikroregulacji. Jak zrobić to dobrze, w jakich warunkach i co sfotografować, żeby mieć precyzyjny obraz? Na jakiej przysłonie, o ile to istotny parametr?
Podstawa to:

a resztę doczytasz z tych tematów u nas:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=microadjustment+site%3Acanon-board.info&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

Mechanizm i zasady regulacji są identyczne we wszystkich Canonach

hekselman
03-04-2009, 10:49

Zawalczyłem temat :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=41032&page=3
Napewno będzie z uwagami.

ripek
03-04-2009, 19:08
Właśnie odpakowałem i się bawię :) AF imo jest lepszy po kilku strzałach w ciemnej łazience :) ISO 25600 daje rade:)

+ Za podglad na zywo zmiany WB w aparacie.

marekb
03-04-2009, 19:53
Marcin, zara cię zjedzą, za to używalne 25600 - wczoraj trochę popstrykałem na H2 i jestem podobnego zdania..:)

ripek
03-04-2009, 20:35
Marcin, zara cię zjedzą, za to używalne 25600 - wczoraj trochę popstrykałem na H2 i jestem podobnego zdania..:)

Pewnie to ci sami którzy twierdzą że AF jest taki sam jak w 5d1 ;)

photographus
03-04-2009, 21:20
Od dwóch dni testuję dwójkę. Warto. Naprawdę warto. Z 35mm i 24 mm - wymiata. Z 24-105 mm dużo lepiej niż na jedynce. Na 85 mm (1.8 ) bajka. Przy tych czułościach lampa tylko "klimatycznie" :) Wiedziałem, że sprzęt jest dobry, jak go pomacałem na BEiKS-ie. Teraz jestem tego pewny.
Szanując zdanie innych użytkowników - osobiście namawiam wszystkich jeszcze niezdecydowanych. Szczególnie jak ktoś lubi (i ma :) ) dobre stałki
pozdrawiam

Canion
03-04-2009, 21:24
potwierdzam. Ze stałeczkami mkII daje piękny obrazek. Szczególnie mkII +135/2 to świetny duecik.

:-D

nowart
04-04-2009, 20:32
potwierdzam. Ze stałeczkami mkII daje piękny obrazek. Szczególnie mkII +135/2 to świetny duecik.

:-D

... a ze starą piątką nie dawały pięknego obrazka..? czym niby różni się fotka z tej samej stałki podpięta pod 5D i 5DMKII ?:roll:

marekb
04-04-2009, 20:52
... a ze starą piątką nie dawały pięknego obrazka..? czym niby różni się fotka z tej samej stałki podpięta pod 5D i 5DMKII ?:roll:jedynki już są be, bo są stare, a stare to dobre wino i skrzypce... A tak poważniej to pewnie tych swóch gości nigdy nie miało w rękach jedynki. Wziąłem wczoraj po długim czasie 30D, które własnie sprzedaję , a klient mnie prosił o RAWy i na szybko strzeliłem kilka fot z podpiętą 35L i jestem pod wrażeniem- chyba nigdy nie sprawdzałem na 30D tej 35L, a szkoda...:cry:

Vitez
05-04-2009, 20:08
I pogoniłem...
Kolejne pyskówki i offtopy zaowocują tymczasowym przymknięciem wątku dla ochłonięcia :roll: .

amroz
05-04-2009, 20:58
testowałem ostatnio 5d II i aż szczenka mi opadła jak zobaczyłem co wychodzi w duecie ze 135/2 i z 85/1,2. Wcześniej miałem 40d i nawet nie pomyślałem że może być aż taka różnica. nigdy nie pstrykałem "starą" piątką więc do niej nie porównam. Ale skok z 30d, 40d na 5d II to coś pięknego. Teraz już wiem o jakiej magii pisali niektórzy użytkownicy pełnej klatki. W przyszłym tygodniu kupuję ten sprzęt, nic mnie nie powstrzyma.

rsaw
05-04-2009, 21:06
I pogoniłem...
Kolejne pyskówki i offtopy zaowocują tymczasowym przymknięciem wątku dla ochłonięcia :roll: .

Dobrze zrobiłeś, ale akurat zostawiłeś ten post, który nic do 5Dm2 nie wnosi, a pyskówkę zapoczątkował. Ale co tam...

Mam pytanie. Jak w 5Dm2 zablokować autofokus, tzn. po zmierzeniu odległości naciskam przycisk oznaczony *, a tu ekspozycja co prawda się blokuje, ale autofokus dalej radośnie jeździ. Na pewno jest na to patent, ale pewnie go przegapiłem.

Kolekcjoner
05-04-2009, 21:19
Mam pytanie. Jak w 5Dm2 zablokować autofokus, tzn. po zmierzeniu odległości naciskam przycisk oznaczony *, a tu ekspozycja co prawda się blokuje, ale autofokus dalej radośnie jeździ. Na pewno jest na to patent, ale pewnie go przegapiłem.

Patent jest - zakładka w menu "C.Fn IV: Operation / Others" poz. IV-1.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5Dmarkii/page13.asp
Reszta w instrukcji ;)8).

marekb
05-04-2009, 21:33
qrna, matówki też drogie: Eg-S za 200zł podczas gdy do starej piatki za 105 kupowałem..:cry:

Syyk
05-04-2009, 21:34
Podstawa to:

a resztę doczytasz z tych tematów u nas:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=microadjustment+site%3Acanon-board.info&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

Mechanizm i zasady regulacji są identyczne we wszystkich Canonach

Dzięki :) Zaczęłam się z tym zapoznawać.

Jerry_R
05-04-2009, 21:53
qrna, matówki też drogie: Eg-S za 200zł podczas gdy do starej piatki za 105 kupowałem..:cry:

Widze Marek, ze przynajmniej na zdjeciu nosisz okulary. Nie przeszkadza Ci to? Ja kupilem matowke i wizjer powiekszajacy z muszla i... odsprzedalem. Okulary mi przeszkadzaly - nie widzialem calego kadru.

Matowke kupilem po to, zeby recznie ostrzyc i np. moc sie pobawic m42. No i widze, ze moge to bardziej kontrolowac za pomoca powiekszenia 10x w LV.