Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Sęk w tym że nie klatka na sekunde i wypasione szkło
Kolekcjoner
12-01-2009, 00:29
Ja się cieszę ze zmieniających system :-)
Można okazyjnie kupić dobre obiektywy i body w niezłym stanie od ciśnieniowców dla których klatka na sekundę lub super wypaśnie szkło którego nie ma Canon decyduje o zmianie sprzętu.
Wbrew pozorom wielu się zawiodło w tych nadziejach ;-):cry:.
a czy to jakiś problem, że Młodzi nie będą pędzić do drzwi kościelnych, tylko powoli wyjdą poczekawszy, aż goście wpierw to zrobią i przywitają Parę Młodą na zewnątrz?
Przepraszam nie chce być niegrzeczny , ale chyba nie wiele ślubów robisz ..wiesz ilu parom mówię przed ślubem w domu co będę robił i jak mają się zachowywać a ile z nich to później robi…stres..stres. i jeszcze raz stres… wszystko zapominają może ze 2 na 10 par się stosuje ..najczęściej są tak znudzeni mszą że marzą tylko żeby tylko wylecieć z kościoła na obiadek…
Thomason2005
12-01-2009, 00:38
Przepraszam nie chce być niegrzeczny , ale chyba nie wiele ślubów robisz ..wiesz ilu parom mówię przed ślubem w domu co będę robił i jak mają się zachowywać a ile z nich to później robi…stres..stres. i jeszcze raz stres… wszystko zapominają może ze 2 na 10 par się stosuje ..najczęściej są tak znudzeni mszą że marzą tylko żeby tylko wylecieć z kościoła na obiadek…
Ja wiem, że potrafią się zapomnieć, dlatego też trzeba im też w jakiś sposób przypomnieć o tym w Kościele...dać im znak...W końcu idą na wprost do Ciebie, nieprawdaż?
Ok ..szkoda gadać chyba preferuje inny rodzaj fotografii...zmieńmy temat
Jak wygląda sprawa Auto Iso w 5D II ktoś korzystał na ślubie ?
Ok ..szkoda gadać chyba preferuje inny rodzaj fotografii...zmieńmy temat
Jak wygląda sprawa Auto Iso w 5D II ktoś kożystał na ślubie ?
Ja korzystalem. Do d**y. z obiektywami pow 300mm i IS dziala dobrze:).
Po slubie gdzie mialem N d700 kazde inne rozwiazanie jest gorsze (no prawie kazde..)
Thomason2005
12-01-2009, 00:52
Auto ISO ustawia się do 3200 max. Przy manualnym trybie + lampa często ustawia się na 400. Dobiera ISO do ogniskowej (czyli jak masz ogniskową 50mm to potrafi dać czas 1/50s i jakieś tam ISO)
dzięki nie mam więcej pytań
Auto ISO ustawia się do 3200 max. Przy manualnym trybie + lampa często ustawia się na 400.
W trybie 'M' ustawia na stałe na ISO 400. Krótko mówiąc nie działa :lol:
Miedzy innymi za taki chamski numer nie dam Canonowi zarobić i nie kupię tej puszki.
Kurczę, tak czytam te posty i czytam...ludzie no..kupcie sobie Nikony i skończcie te narzekania na biednego Canona i 5D Mark II, nikt was przecież przy tym systemie nie trzyma na siłę, na pewno znajdą się tacy, którzy od was chętnie szkła odkupią i jeszcze pocałują w przysłowiową rękę.
Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach rządzą księgowi we wszystkich firmach, puszki idealnej nie ma co się spodziewać, co więcej, po co robić puszkę, która będzie spełniała oczekiwania większości grup, sporo można zrobią taką, z której będą zadowoleni np. tylko studyjni? Sprzeda się i tak w wystarczającej ilości egzemplarzy, firma zarobi na interesie, za kilka miesięcy, czy za rok puści model dla ślubnych...i zarobi na tym jeszcze więcej...
Ot cała filozofia. Poza tym proponuję wszystkim sprawdzić możliwości wysłużonego 5D Mark I, ale tak w 100% i dopiero wtedy psioczyć na Canona, IMO ta puszka nadal wyprzedza Nikona i jego D700...
Thomason2005
12-01-2009, 01:39
W trybie 'M' ustawia na stałe na ISO 400. Krótko mówiąc nie działa :lol:
Miedzy innymi za taki chamski numer nie dam Canonowi zarobić i nie kupię tej puszki.
Dlatego po kilku próbach stwierdziłem, że na manualu samemu trzeba ustawiać ISO i w 70% przypadków mam 800.
ps. taka mnie naszła myśl...gdyby Canon chciał, to mógł to zmienić w firmware, zgadza się?
ps. taka mnie naszła myśl...gdyby Canon chciał, to mógł to zmienić w firmware, zgadza się?
Przecież każde dziecko wie jak powinna wyglądać użyteczna funkcja AutoISO a w Canonie nie pracują sami idioci, którzy nie wiedzą o co chodzi :-). Canon chciał mieć jeszcze coś do "poprawiania" w następnych modelach 5D i dlatego celowo zablokował działanie AutoISO w trybie 'M' a w pozostałych zrobił taką atrapę, która pożytecznie się zachowuje tylko w określonych przypadkach nie dając użytkownikowi kontroli nad ograniczeniem maksymalnego czasu a narzuceniem z góry że to będzie 1/ogniskowa.
O ile w portrecie przy używaniu 85L czy 135L bez błysku to takie rozwiązanie jest pożyteczne to już przy krótszych ogniskowych np. 35mm i niżej będzie czas za długi.
W przypadku fotografowania szybkiego ruchu i konieczności użycia np. czasów krótszych niż 1/400s to przy pracy typowym zoomem 70-200 AutoISO w 5d2 do niczego się nie nadaje.
sylwester Samluk
12-01-2009, 02:31
Ojej nie bijcie nie bijcie Nikon wygrał na Fotokinie 2008 i to fakt w 2009 roku górą będzie Canon.
Przepraszam za błędy we wcześniejszym poście.
Fakt Nikon D90 ma jeden krzyżowy - coś mi się popie....yło i zbyt wysoko to oceniłem.
Ja i tak będę używał Canona, bo to bardzo dobry sprzęt i już.
Pozdrawiam
No dobra, ale co z tymi kolorami z DPP, czy faktycznie 5D II ma inne niż stare 5D? Bo jeżeli tak to chyba możemy zapomniec o magii, jaką dawała stara piątka (jak oglądam galerie, to pierwsze na co zwracam uwage to ciekawa kolorystyka fotek z 5D).
Pozdro
Ojej nie bijcie nie bijcie Nikon wygrał na Fotokinie 2008 i to fakt w 2009 roku górą będzie Canon.
No i co z tego? Może sobie wygrywać czy przegrywać, od tego AutoISO czy AF nie będą lepsze.
No dobra, ale co z tymi kolorami z DPP, czy faktycznie 5D II ma inne niż stare 5D? Bo jeżeli tak to chyba możemy zapomniec o magii, jaką dawała stara piątka (jak oglądam galerie, to pierwsze na co zwracam uwage to ciekawa kolorystyka fotek z 5D).
Śmieszą mnie te posty coraz bardziej :)
Napiszcie coś o tym nowym firmware do 5D II jeśli wgraliście. Lepiej zdjęcia już wyglądają na niskim iso w cieniach? czy nadal są pionowe pasy z szumami?(nie pytam o sraw) Ten problem powstrzymuje mnie przed zakupem 5D II:(
ludzie no..kupcie sobie Nikony i skończcie te narzekania na biednego Canona
[...]
Sprzeda się i tak w wystarczającej ilości egzemplarzy
Jakbym się zupełnie nie znał i miał podjąć decyzję to wszedłbym na takie forum i poczytał. Jakbym zobaczył, że jest tyle narzekania na ten model to raczej bym gniota nie kupił. Liczę więc na to, że się sprzeda tej puszki mniej niż to sobie Canon założył i następnym razem księgowi pójdą do inżynierów i powiedzą: zróbcie to tak, żeby się sprzedawało lepiej niż u Nikona, bo już drugi rok z rzędu po tyłku od konkurencji dostajemy i jest obawa, że prezes się wkurzy i nas księgowych zwolni.
Natomiast gdy my użytkownicy będziemy ciągle chwalić i chwalić to na bank kolejne aparaty będą szły ze zmianami w kierunku w jakim poszedł ten biedny 5D mk II. A wtedy to już rzeczywiście nie pozostanie nic innego jak tylko przesiadka na Nikona.
Kurczę, tak czytam te posty i czytam...ludzie no..kupcie sobie Nikony i skończcie te narzekania na biednego Canona i 5D Mark II, nikt was przecież przy tym systemie nie trzyma na siłę, na pewno znajdą się tacy, którzy od was chętnie szkła odkupią i jeszcze pocałują w przysłowiową rękę.
Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach rządzą księgowi we wszystkich firmach, puszki idealnej nie ma co się spodziewać, co więcej, po co robić puszkę, która będzie spełniała oczekiwania większości grup, sporo można zrobią taką, z której będą zadowoleni np. tylko studyjni? Sprzeda się i tak w wystarczającej ilości egzemplarzy, firma zarobi na interesie, za kilka miesięcy, czy za rok puści model dla ślubnych...i zarobi na tym jeszcze więcej...
Ot cała filozofia. Poza tym proponuję wszystkim sprawdzić możliwości wysłużonego 5D Mark I, ale tak w 100% i dopiero wtedy psioczyć na Canona, IMO ta puszka nadal wyprzedza Nikona i jego D700...
Więc może chciałbyś kupić mój system ? Dawno nikt nie całował mnie po rękach !
Natomiast gdy my użytkownicy będziemy ciągle chwalić i chwalić
Serio sądzisz że ktoś z Canona czyta to nasze forum? gdyby tak było to już zmienili by dystrybutora i serwis poleciałby na bezrobcie.
Czasem mam wrażenie że cały sztab Canona , ksiegowi, inżynierowie, projektanci i cała ta reszta canonludków siedzi gdzieś na odizolowanej od świata wyspie w całkowitym oderwaniu od rzeczywistości. a obserwując poczynania CP mam podejrznia bliskie pewności że Oni też na tą wyspę wyemigrowali. :twisted:
zatrudnienie kilku ludzi dla monitoringu opinii userów (w sumie tych opiniotwórczych miejsc w necie tak wiele nie jest) , firmy Canon do bankructwa by nie doprowadziło. no chyba że strategia to: czytamy czego userzy chcą i produkujemy dokładnie na odwrót.:twisted: w sumie to ma sens, bo daje gwarancje że nigdy nie dostaniemy tego czego oczekujemy i ciagle bedziemy kupować kolejne modele w poszukiwaniu tej idealnej puszki.:shock:
;-)
Napiszcie coś o tym nowym firmware do 5D II jeśli wgraliście. Lepiej zdjęcia już wyglądają na niskim iso w cieniach? czy nadal są pionowe pasy z szumami?(nie pytam o sraw) Ten problem powstrzymuje mnie przed zakupem 5D II:(
Wgrałem i masakra. Nie da się zdjęć robić.
Wczorajsze zdjęcia:
http://www.kubacichocki.pl/galerie/inne/targi09/
fakt. z każdym kolejnym firmware coraz gorzej. kolory już nie te co w mk I. rzekłbym takie bardzie nikonowskie :???:
;-)
Serio sądzisz że ktoś z Canona czyta to nasze forum? gdyby tak było to już zmienili by dystrybutora i serwis poleciałby na bezrobcie.
Czasem mam wrażenie że cały sztab Canona , ksiegowi, inżynierowie, projektanci i cała ta reszta canonludków siedzi gdzieś na odizolowanej od świata wyspie w całkowitym oderwaniu od rzeczywistości. a obserwując poczynania CP mam podejrznia bliskie pewności że Oni też na tą wyspę wyemigrowali. :twisted:
zatrudnienie kilku ludzi dla monitoringu opinii userów (w sumie tych opiniotwórczych miejsc w necie tak wiele nie jest) , firmy Canon do bankructwa by nie doprowadziło. no chyba że strategia to: czytamy czego userzy chcą i produkujemy dokładnie na odwrót.:twisted: w sumie to ma sens, bo daje gwarancje że nigdy nie dostaniemy tego czego oczekujemy i ciagle bedziemy kupować kolejne modele w poszukiwaniu tej idealnej puszki.:shock:
;-)
Forum pewnie nie czytają ale wyniki sprzedaży to już na pewno .
Tyle tylko że pewnie ewentualny spadek sprzedaży powiążą z kryzysem.
oskarkowy
12-01-2009, 12:38
Miałem niedawno przyjemność poznać ludzi, o których piszesz. Cały CPL mieści się na dwóch piętrach jakiegoś biurowca na Ochocie. Dział foto, to jeden mały pokoik na niższym piętrze. Dwa zagracone biurka, potężne piłkarzyki na środku pokoju i żywego ducha do pracy.
Sam chciałem nawrzucać komuś za swoje bóle systemowe, ale jakoś wszyscy, z którymi pracowałem twierdzili, że są od drukarek, faksów, czego tam jeszcze.
Na koniec przyszedł wszechwiedzący pan, który mnie zaczął pouczać, czego to nie wiem, i jaki on jest mądry (a w ogóle to dlaczego ja robię zdjęcia jego dyrektorowi a nie on). Jak się później okazało, to był ten słynny pan od 9 punktów AF w nowej 5tce (oczywiście pan długo zaprzeczał, że to powiedział, dopiero jak go ktoś spytał na spotkaniu FFS, czy może chce zobaczyć siebie na nagraniu, to stwierdził, że widocznie się pomylił).
Wracając do tematu. Dział foto leży i kwiczy. Pewnie dlatego, że nie ma z tego za dużych pieniędzy. U nas sprzedają się drukarki i faksy, a sprzęt foto i tak przylatuje ze Stanów albo zza Odry, więc kasy z tego nie będzie. To po co zatrudniać dodatkowych ludzi?
A kasy nie będzie, do czasu jak się nie zainwestuje, a nie zainwestuje się, bo nie ma zysków. Błędne koło.
O osiągnięciach serwisu na Żytniej wiedzą, ale to niezależna firma i nie mają najmniejszego wpływu.
Strasznie to wszystko przykre biorąc pod uwagę, że wielu użytkowników jest z tą firmą na dobre i na złe, że mimo tego, że nikt nas nie słucha i tak wydajemy dziesiątki tysięcy na ich nowe, nie zawsze idealne zabawki. Wiem, że moich żali nie przeczytają ci, którzy powinni, ale taka nasza dola. Popisać sobie możemy.
Serio sądzisz że ktoś z Canona czyta to nasze forum?
Możliwe, że w ramach przerwy w pracy. My głosujemy portfelami. Jest tu kilka osób, które miały ochotę na 5D mk II, a po przeczytaniu specyfikacji stwierdziły, że nie kupią. Wiele osób pewnie się nie odzywa, ale czyta i wyciąga wnioski. Na canonrumors, gdy koleś uznał 5D mk II za najlepszą lustrzankę roku to się posypały komentarze w których twierdzono, że to raczej najgorsza lustrzanka roku. Nie przypadek.
Czasem mam wrażenie że cały sztab Canona , ksiegowi, inżynierowie, projektanci i cała ta reszta canonludków siedzi gdzieś na odizolowanej od świata wyspie w całkowitym oderwaniu od rzeczywistości.
Niemniej liczą pieniądze. Tego możesz być pewien. A konkurencja poczyna sobie ostatnio dużo lepiej. Dlatego jeśli jeszcze nie teraz to za chwilę zaczną się interesować tym co sądzą użytkownicy i na co narzekają.
Śmieszą mnie te posty coraz bardziej :)
Cieszy mnie Twój dobry nastój. Ale swoje zadowolenie mogłbyś przelać na komentarz do tego porównania:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=586014&postcount=688
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
fakt. z każdym kolejnym firmware coraz gorzej. kolory już nie te co w mk I. rzekłbym takie bardzie nikonowskie :???:
;-)
O, o, coś w tym pewnie jest :)
(...)
Wracając do tematu. Dział foto leży i kwiczy. Pewnie dlatego, że nie ma z tego za dużych pieniędzy. U nas sprzedają się drukarki i faksy, a sprzęt foto i tak przylatuje ze Stanów albo zza Odry, więc kasy z tego nie będzie. To po co zatrudniać dodatkowych ludzi?(...)
Jakiś czas temu pisałem dokładnie to samo na forum, gdyż znam pewną osobę, która kiedyś dyrektorowała tam. Foto nie jest priorytetem dla CPL.
Cieszy mnie Twój dobry nastój. Ale swoje zadowolenie mogłbyś przelać na komentarz do tego porównania:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=586014&postcount=688
Oczywiście, podczas robienia zdjęć mkII był włączony TV (dość odlegle od kadru z prawej strony, jednak na tyle skutecznie by spowodować zafarb na doniczce, nawet widać z prawej strony doniczki odbijające się światło, którego nie ma na zdjęciach na mkI).
Ja różnicy w kolorystyce na korzyść żadnego z aparatów nie widzę, a zrobiłem już równolegle obydwoma puszkami kilka reportaży.
Jedyną różnicą jest to, że zdjęcia z mk1 wyglądają na monitorze lepiej niż na LCD w aparacie, a w mkII jest na odwrót :)
Niemniej liczą pieniądze. Tego możesz być pewien. A konkurencja poczyna sobie ostatnio dużo lepiej. Dlatego jeśli jeszcze nie teraz to za chwilę zaczną się interesować tym co sądzą użytkownicy i na co narzekają.
Dokladnie.
Przeszkadzaja nam elementy ktore producent swiadomie kastruje, AutoISO zrobic moze, AF'y lepsze tez ma w szufladzie. Ktos skalkulowal ze taka konfiguracja 5DmkII zapewni sprzedaz i jednoczesnie wiecej zapasowych nowych bajerow dla kolejnych mk moze w szafie lezec.
Jak sprzedaz spadnie mocno to wierze ze Canon nadrobi straty. Gdyby puszki nie odstawaly to by klienci nie uciekali do N, majac to samo zmieniac sie nie oplaca. Oplaca sie gdy konkurencja daje wiecej.
Dokladnie.
Przeszkadzaja nam elementy ktore producent swiadomie kastruje, AutoISO zrobic moze, AF'y lepsze tez ma w szufladzie. Ktos skalkulowal ze taka konfiguracja 5DmkII zapewni sprzedaz
tak sobie myśłe. a gdyby kiedyś canon poszedł na odważny ekperyment i skroił puche pod oczekiwania userów. ot takie mkIIx ale z 16 mpx + AF 9 krzyżowych + gratis WIFI w puszce ( do studia bardzo przydatna sprawa). no i puścił to na rynek w cenie powiedzmy 3,5 do 4 K euro.
taka puszke mógłby z powodzeniem sprzedawać przez kolejne 4-5 lat. za to ominąłby kolejne rafy z wprowadzaniem coraz to nowszych modeli, problemy z dystrybucją która teraz leży i kwiczy, zmianę linii technologicznych itd itp. Zamiast wsłuchiwaniac sie w chore strategie księgowych zająć sie w tym czasie problemami z serwisowaniem i supportem. zrobić jeden porządny euro serwis. jaka róznica dla usera czy wysyłać kurierem do wawy czy do berlina.
wolumen sprzedaży takiego mkIIx w okresie kilkuletnim byłby podobny do sumy mkII+mkIII. za to linia produkcyjna zarabiałyby na siebie przez 5 lat a nie 3. a i cenę takiego mkIIx można by przez długi czas utrzymywać na stałym poziomie skoro nie byłoby planowych następców przez kolejne 4-5 lat. a nawet jeśłi konkurencja wymusiłaby obniżki to byłoby z czego zjeżdzac z ceną bo cała technologia produkcji dawno by sie zwróciła .łatwiej dać cash back niż wprowadząć na rynek nowy model. dośiwadczenie cash backów canona uczy że to dobre posunięcie.. rynku puszek profi takie 5dmkIIx by też nie zabiło bo tam potrzebne sa także pancerne body a takim 5dmkIIx w założeniu by nie był.
Userzy . hmmm. w zasadzie nam by taki rozwój sytuacji też pasował. puszka jak z naszych marzeń. do tego sprawniejsza dystrybucja i kompetentny serwis. przeceiż własnie tak swój sukces zbudowała firma RED . czyli można i przynosi to konkretne efekty.
. Wskażcie proszę gdzie są błędy w moim rozumowaniu?
Wskażcie proszę gdzie są błędy w moim rozumowaniu?
Rynek nie lubi zastoju. Jak myslisz dlaczego co jakiś czas wychodzą nowe modele właściwie we wszystkich branżach elektronicznych? Po to, aby od nowa ustawić pułap cenowy, dając nowe wodotryski, a nazywając je "innowacjami". Cena produktu raczej nigdy nie będzie stała - równa wyjściowej, Canon nie jest sam na rynku. Za nowość jesteś wstanie zapłacić X, ale po roku jest to najczęściej 1/3 X, po dwóch latach 1/2 X itd. Jakość produktu nie ma tu nic do gadania. Czy sądzisz, że 5D, który kosztował prawie 9-10k i ludzie kupowali, a potem 6k (jeszcze grubo przed premierą 5DII), jest dużo gorszym aparatem niż był dawniej?
arra zauważ ze z kolejnymi nowymi body rośnie rynek uzywek co też podcina gałąź sprzedązy "nowych" puszek. to nie czasy wprowadzania 5d mkI gdy na rynku semi-profi nie było nic w segmencie FF .
Myśle że w skali powiedzmy 5 lat lepiej byłoby wypuśćić jedną puszkę (w danym segmencie) ale za to dostosowaną do życzeń userów niż 2 pseudo nowości za którymi musi stać cała maszyna marketingowo-technologiczno-dystrybucyjna która kosztuje niebagatelne pieniądze i dodatkowo sprawia canonowi olbrzymi problem.
za to wysiłki mozna by skierować własnie na projektowanie zaawansowanych rozwiązań oraz bardziej prozaiczne sprawy jak np stworzenie euro serwisu. My naprawdę nie oczekujemy nowych puszek co 1,5 roku chetnie zapłacimy wiecej za puszke dostosowaną do naszych potrzeb i życzeń nawet że świadomością że na kolejną wersję przyjdzie poczekać 4-5 lat. przecież już teraz wiekszość userów zmienia sprzęt co drugi model nie kupują po kolei nowości.
eh. wiem. zyczenia świąteczne dawno za nami.
Oczywiście, podczas robienia zdjęć mkII był włączony TV (dość odlegle od kadru z prawej strony, jednak na tyle skutecznie by spowodować zafarb na doniczce, nawet widać z prawej strony doniczki odbijające się światło, którego nie ma na zdjęciach na mkI).
Ehhh, i wierz tu testom. Dzięki Kuba za wyjasnienia.
Ehhh, i wierz tu testom. Dzięki Kuba za wyjasnienia.
Akurat to porównanie miało pokazać różnice (lub ich brak) w szumach i detalach między pełnymi Rawami z obu puszek, sRawie itd. Gdybym porónywał kolorystykę to musiałbym każdego Rawa wołać w tej samej temperaturze, a tak nie było, robiłem pipetką z białego na miśku i tyle.
Wczorajsze zdjęcia:
Cichy, to nie możliwe:mrgreen::mrgreen::mrgreen: Jak Ci się udało takie foty zrobić na tej nowej piątce??? Jakim cudem nadążył Ci ten słaby AF??? Nieeewiarygodne. Tym aparatem można zrobić taaaakie zdjęcia???:mrgreen:
Chyba nikt Ci nie uwierzy, że to 5DmkII. Skąd wziąłeś tą magię??? Czytam posty w tym wątku i doszedłem do wniosku, że tym aparatem nie da się robić zdjęć,a tu patrz, taaaka niespodzianka. Ha ha ha:mrgreen:
Na poważnie: Zdjęcia świetne, szacunek.
Jak czytam to wszystko, to dochodzę do wniosku, że marzeniem wszystkich (moim chyba też) było by, aby aparaty Canona były produkowane modułowo, tak aby można było sobie złożyć puszkę z modułów. Ktoś chce super AF - dopłaca jakąś kwotę, ktoś chce uszczelnienia - dopłaca, ktoś WIFI, ktoś wbudowany grip, ktoś filmy, ktoś liveview itd.
Auto ISO
Co wy z tym Auto ISO? Czy bez tego zdjęcia nie można już zrobić. Zobaczcie na galerię Cichego i foty z nowej piątki. Zobaczcie na swoje najlepsze zdjęcia, czy tak naprawdę było wam potrzebne to Auto ISO? Te wszystkie usprawnienia sprawiają, że fotografia cyfrowa coraz bardziej oddala się od analogowej i staje się prostsza. Przestaje się liczyć warsztat, umiejętności. Zaczyna obowiązywać zasada z kompaktów - weź aparat do ręki, wyceluj i wciśnij guziczek, a aparat zadba o wszystko :-(
Wlacze sie w ten mega OT. Niech mi ktos uczony wytlumaczy dlaczego na rynku wtornym nie ma w ogole starych 5D? Zupelna posucha. Nie pamietam takiej sytuacji aby po wyjsciu upgrade'u do starego modelu byl tak slaby wysyp starego modelu na rynku wtornym. Czyzby byl to wskaznik oceny przez rynek atrakcyjnosci nowego 5D Mark II? Jesli tak, to wskaznik ten jest bardzo niski. Przez "atrakcyjnosc" rozumiem wskaznik odpowiadajacy na pytanie "czy to co oferuje nowy model w stosunku do starego warte jest zaproponowanej roznicy w cenie"?
Odpowiadam Dawidowi:
Zaczyna obowiązywać zasada z kompaktów - weź aparat do ręki, wyceluj i wciśnij guziczek, a aparat zadba o wszystko
Ta zasada jest bardzo dobra pod warunkiem, ze otrzymane zdjecie spelni zasade WYSIWYM, czyli "What You See Is What You Mean" (dostajesz to, o co ci chodzi). Oddam ci moja lustrzanke za "kompakt", ktory spelni ten wymog. Nie obrazam sie, tak jak wielu tutaj, na idee kompaktu, gdyz sama w sobie nie jest zla. To mialem na mysli mowiac kilka stron temu, ze idealny aparat to taki, ktory nie przeszkadza mi w pracy. Zapomnialem wowczas dodac "i pozwala mi uzyskac zamierzony efekt". A poniewaz nie ma maszyny (jeszcze), ktora odczytywalaby ludzkie intencje, to mamy wciaz wyrazny podzial na filozofie "kompaktu", ktora jest be i filozofie "lustrzanki", ktora jest zacna.
Ech... Błąd jest taki, że nie da się dziś zrobić produktu na 5 lat. Lepiej jest produkt odświeżać non-stop tak żeby był na czasie i dodawać pierdołki / czasem nowinki technologiczne - patrz Apple - i to się sprawdza. Atrakcyjność produktu jest zależna w 99% od konkurencji, a marketing - w przypadku Canona - odpycha mnie od tej firmy.
Kilka lat temu Nikon był dużo od Canona droższy (zwłaszcza obiektywy) i to był*główny argument za C. Dziś Canon ma większą ofertę szkieł ale co z tego jak trzeba w nich przebierać żeby się trafił zdrowy egzemplarz. Czy to jest normalne? Nikon sobie na takie rzeczy nie pozwala. Mając mniej ma więcej.
Postęp idzie szybko. Nie opłaca się robić czegoś zbyt trwałego, chyba że jest to produkt eksluzywny, ale to nie ta branża. A swoją drogą; wiem troszkę jak działają inne branże, wszędzie są szpiedzy przemysłowi, nawet wam się to w głowach nie mieści... Zanim produkt trafi na taśmę produkcyjną konkurencyjna firma już robi to samo, żeby trafić równocześnie do sklepu z podobną ofertą. Tak jest Panowie.... Tu plus dla D700 - chyba wykiwali szpiega z C...
I na koniec... cały czas mam wrażenie, że na tym forum jest kilku fotografów uprawiających PR.
że fotografia cyfrowa coraz bardziej oddala się od analogowej i staje się prostsza.
Co Ty opowiadasz, analogowa jest zdecydowanie prostsza, robisz fotki (nie babrzesz się przy tym w profile, ocenę ostości na LCD, histogramy, itp.), potem oddajesz film do labu, tam ci pan ślicznie wysztko wypoziomuje, wywoła i masz gotowe fotki do albumu. W cyfrze po zrobieniu fotek, siedzisz potem tydzień nad softem i zastnawiasz się czy suwak lekką w tą czy może nie ;)
Pozdrawiam
Auto ISO
Co wy z tym Auto ISO? Czy bez tego zdjęcia nie można już zrobić.
A po co ci światłomierz w aparacie?
A po co ci AF?
A po co ci zdjęcia seryjne?
A po co ci bracketing?
etc.
Czy bez tego zdjęcia nie da się zrobić?
Parametr ISO to archaizm z analogowych czasów, w aparacie cyfrowym jest bezużyteczny. Robiąc zdjęcia to co się ustawia to przysłona i czas a ustawianie ISO to tylko zbędne kręcenie kółkiem i strata czasu żeby wyrównać ekspozycję wg światłomierza. AutoISO to powinna być podstawowa funkcja każdego aparatu i w sumie jest, tyle że na zielonym kwadraciku i w trybie 'P'.
Auto ISO
Co wy z tym Auto ISO?
Ja w sumie też nie wiedziałem, o co chodzi z tym auto ISO, ale po ostatnich zdjęciach stwierdzam, że w sumie przydałoby się coś takiego. Wczoraj co chwila przerzucałem ISO z 400 na 1600 i odwrotnie, w sumie różnicy w jakości naprawdę jak dla mnie nie ma wcale, ale komfort by był lepszy.
Wlacze sie w ten mega OT. Niech mi ktos uczony wytlumaczy dlaczego na rynku wtornym nie ma w ogole starych 5D? Zupelna posucha. Nie pamietam takiej sytuacji aby po wyjsciu upgrade'u do starego modelu byl tak slaby wysyp starego modelu na rynku wtornym. Czyzby byl to wskaznik oceny przez rynek atrakcyjnosci nowego 5D Mark II?
bo mk II to towar wirtualny. 5dmkII z PL dystrybucji jest nieosiągalny .i takiej sytuacji nie pamiętasz bo nigdy jej nie było. CP dał ciała jak nigdy i tyle. po za tym wiekszość posiadaczy mkI wymieni go na mkIII. taki przeskok na co drugi model to najrozsądniejsze rozwiązanie i przez wielu praktykowane
Wlacze sie w ten mega OT. Niech mi ktos uczony wytlumaczy dlaczego na rynku wtornym nie ma w ogole starych 5D?
Ja CI wytłumaczę. Bo nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda go za 3500 zł, by dopłacać równe 5000 zł do lepszego LCD/filmów/21 Mpx/uszczelek* (niepotrzebne skreślić).
bo mk II to towar wirtualny. 5dmkII z PL dystrybucji jest nieosiągalny .i takiej sytuacji nie pamiętasz bo nigdy jej nie było. CP dał ciała jak nigdy i tyle. po za tym wiekszość posiadaczy mkI wymieni go na mkIII. taki przeskok na co drugi model to najrozsądniejsze rozwiązanie i przez wielu praktykowane
Osiągalny. Tylko z De za 9000, a cena z PL skoczyła do 8200-8500, ale nadal nie ma.
za 9 K to dokładnie tak jakby go nie było. w każdym razie dla mnie za 9K to mogą go wogóle do oferty CP nie wprowadzac (co zresztą ze 100% skutecznością czynią)
za 9 K to dokładnie tak jakby go nie było. w każdym razie dla mnie za 9K to mogą go wogóle do oferty CP nie wprowadzac .
Bardziej podobało mi się, jak napisałeś przed edycją posta "Kurczę, znowu muszę zgodzić się z Cichym. Jakiś zły tydzień mam"
:D :D
za 9 K to dokładnie tak jakby go nie było. w każdym razie dla mnie za 9K to mogą go wogóle do oferty CP nie wprowadzac .
Jak to jakby nie było ? Jest, a z dystrybucji PL będzie tylko parę stówek tańszy (o ile od lutego znowu czegoś nie podniosą).
Uwazam, ze prawdziwe AutoISO (takie wyidealizowane, w ktorym nie ma spadku jakosci w rozsadnych granicach) wyzwala fotografa od bezproduktywnego myslenia o dodatkowym parametrze. Wymarzoną dla mnie sytuacją jest ustawianie czasu i przyslony, bez myslenia o tym, ze sa one powiazane poprzez tajemniczy parametr ISO. Taki tryb M ale zawsze dobrze naswietlony. Takie AutoISO wpisuje sie w filozofie WYSIWYM, dlatego uwazam, ze jest to jak najbardziej porzadana "kompaktowa" funkcja.
Cichy Ja pisząc " jakby go nie było" miałem na myśli że sytuacje że go nie ma wogóle czy że stoi w sklepach za 9K jest dla mnie porównywalna.
tak czy inaczej czekamy na godz ZERO czyli 16 stycznia. albo bedzie mkII albo plany zakupowe odejdą w zółtą stronę wraz z lutową podwyżką Canona
malkontent
12-01-2009, 14:52
Uwazam, ze prawdziwe AutoISO (takie wyidealizowane, w ktorym nie ma spadku jakosci w rozsadnych granicach) wyzwala fotografa od bezproduktywnego myslenia o dodatkowym parametrze. Wymarzoną dla mnie sytuacją jest ustawianie czasu i przyslony, bez myslenia o tym, ze sa one powiazane poprzez tajemniczy parametr ISO. Taki tryb M ale zawsze dobrze naswietlony. Takie AutoISO wpisuje sie w filozofie WYSIWYM, dlatego uwazam, ze jest to jak najbardziej porzadana "kompaktowa" funkcja.
Takie autoISO ma Pentax w K20.
I bardzo mi się podobało to rozwiązanie, właśnie w trybie M.
OK, ale wtedy tryb manual już nie jest manulanym, bo posiada automatykę panującą nad ISO.
----
Nie mówię, że Auto ISO jest całkowicie nie potrzebne, kto chce niech używa, ale moim zdaniem jest to drugorzędna funkcja. 90 % fot robię na manualu i nie potrzebuję automatyki w trybie manual. Wszystko zależy od typu fotografii jaki uprawiamy.
Takie autoISO ma Pentax w K20.
I bardzo mi się podobało to rozwiązanie, właśnie w trybie M.
Tak działa chyba wszedzie, oprócz Canona. W Nikonie w M też dobiera odpowiednie ISO.
OK, ale wtedy tryb manual już nie jest manulanym, bo posiada automatykę panującą nad ISO.
Przecierz zawsze masz 2 tryby manualne: z autoiso ON i z autoiso OFF. Masz wybór.
Hmm, panowie.. Właśnie sobie pstrykam i... JEST AUTO ISO w 5d mark II :D
Thomason2005
12-01-2009, 15:12
Cichy...my to wiemy, ale ma ograniczenia...z lampą na manualu = 400, max auto iso bez lampy = 3200...dobieranie iso do ogniskowej aparatu.
wiemy, Cichy ;)
Przecież każde dziecko wie jak powinna wyglądać użyteczna funkcja AutoISO a w Canonie nie pracują sami idioci, którzy nie wiedzą o co chodzi :-). Canon chciał mieć jeszcze coś do "poprawiania" w następnych modelach 5D i dlatego celowo zablokował działanie AutoISO w trybie 'M' a w pozostałych zrobił taką atrapę, która pożytecznie się zachowuje tylko w określonych przypadkach nie dając użytkownikowi kontroli nad ograniczeniem maksymalnego czasu a narzuceniem z góry że to będzie 1/ogniskowa.
O ile w portrecie przy używaniu 85L czy 135L bez błysku to takie rozwiązanie jest pożyteczne to już przy krótszych ogniskowych np. 35mm i niżej będzie czas za długi.
W przypadku fotografowania szybkiego ruchu i konieczności użycia np. czasów krótszych niż 1/400s to przy pracy typowym zoomem 70-200 AutoISO w 5d2 do niczego się nie nadaje.
No to ja nie wiem, ale przed chwilą ktoś pisał, że jest tylko w trybie zielonym i P, więc się zdziwiłem.
PS. A w trybie M to takie auto ISO jak miałoby działać ? :)
PS. A w trybie M to takie auto ISO jak miałoby działać ? :)
No tak jak wszedzie. Ustawiasz sobie f=4, 1/60, i pstykasz, ciocie, wujka i orkiestre w ciemnym kącie, a iso sobie chodzi: ciocia iso-800, wujek iso-1000 (ciemny typ), a orkiestra iso-3200.
Pozdro
Nie wiem co to znaczy "prawdziwy manual" w twoim rozumieniu. Dla mnie liczy sie efekt, a efekt jest z grubsza wynikiem wielkosci dziury i dlugosci czasu. Jesli lubisz przy tym zawracac sobie glowe dodatkowym parametrem ISO to prosze bardzo. Ja jednak wolalbym sie skupic tylko na dwoch pierwszych parametrach jako jedynie istotnych dla fotografii i to nazywac Manualem.
Nie mówię, że Auto ISO jest całkowicie nie potrzebne, kto chce niech używa, ale moim zdaniem jest to drugorzędna funkcja. 90 % fot robię na manualu i nie potrzebuję automatyki w trybie manual. Wszystko zależy od typu fotografii jaki uprawiamy.
Ja wcale nie zamierzam nikogo do czegokolwiek przekonywac. Denerwuje mnie tylko ton, w ktorym slychac ze jedynie sluszna fotografia to ta analogowa, gdzie wszystko ustawia sie recznie i ze przez "cyfrowosc" i w ogole postep technologiczny traci sie "magie". Otoz wg mnie na postepie sie nie traci, a jesli nawet tak sie przydarzy, to zyski to rekompensuja.
Piszesz, ze 90% fot robisz na manualu. I bardzo dobrze jesli uwazasz, ze jest to dla Ciebie najwygodniejszy sposob. Mam tylko nadzieje, ze nie sadzisz, ze ten tryb fotografowania w jakis sposob nobilituje Twoje zdjecia i ze sa np. bardziej "ahtystyczne" niz te zrobione w trybie np. preselekcji przyslony.
AF tez jest czyms "kompaktowym". A pewnie zdajesz sobie sprawe ile wspanialych zdjec by nie powstalo gdyby nie ten wynalazek.
Wczorajsze zdjęcia:
Może jestem przeczulony, ale dla mnie te kolory, na wielu fotkach są po prostu kiepskie - bardzo dużo zafarbów niebiesko/fioletowych. Może nie najlepsze światło było (domyślam się że mocno zmieszane i fluorescencyjne) , ale kolorki nie zachwycają mówiąc szczerze (tzn ja bym PM takich fioletowych twarzy i rąk nie oddał chyba (a przynajmniej nie bez bólu hehe)). Ciekawe czy stara piątka też by takie wyprodukowała, czy były by choć troszkę lepsze?
CANON JEST SUPER!!! Teraz lepiej?
Sorry, ale już nie mogłem się powstrzymać. Po to jest to forum do cholery i dzięki niemu/Wam/nam kupiłem niejedno szkło i dzięki niemu/Wam/nam nie kupiłem czegoś innego dlatego właśnie bo sporo osób parających się fotografowaniem na codzień - wyraziło opinie krytyczne. I niech tak może zostanie? Nie musimy się przeciaż ze wszystkimi zgadzać...
Może jestem przeczulony, ale dla mnie te kolory, na wielu fotkach są po prostu kiepskie - bardzo dużo zafarbów niebiesko/fioletowych. Może nie najlepsze światło było (domyślam się że mocno zmieszane i fluorescencyjne) , ale kolorki nie zachwycają mówiąc szczerze (tzn ja bym PM takich fioletowych twarzy i rąk nie oddał chyba (a przynajmniej nie bez bólu hehe)). Ciekawe czy stara piątka też by takie wyprodukowała, czy były by choć troszkę lepsze?
Na takich imprezach jest mnóstwo rożnego rodzaju świateł - reflektory, odbicia białego światła od innych kolorowych powierzchni. Warunki podobne jak na koncertach, z tym że na tych drugich jest ciemniej. Zresztą Cichy pewnie nam sam powie jak było.:-D
oskarkowy
12-01-2009, 15:35
Też miałem podobne wrażenia kolorystyczne. Ale to już chyba zależy od gustu Cichego i kalibracji jego monitora. W zasadzie wystarczy suwakiem od temperatury barwowej pojechać w prawo i będzie zdecydowanie lepiej. Na pewno nie ma co na podstawie tego wymyślać teorii na temat kolorystyki jakiejś puszki.
Piszesz, ze 90% fot robisz na manualu. I bardzo dobrze jesli uwazasz, ze jest to dla Ciebie najwygodniejszy sposob. Mam tylko nadzieje, ze nie sadzisz, ze ten tryb fotografowania w jakis sposob nobilituje Twoje zdjecia i ze sa np. bardziej "ahtystyczne" niz te zrobione w trybie np. preselekcji przyslony.
Wszystko zależy od typu fotografii jaki uprawiamy ;)
... i od stosowanych technik, przyzwyczajeń, preferencji (nie politycznych i nie seksualnych, chociaż jedni wolą preselekcję dziury, inni czasu :mrgreen:)...
Też miałem podobne wrażenia kolorystyczne. Ale to już chyba zależy od gustu Cichego i kalibracji jego monitora. W zasadzie wystarczy suwakiem od temperatury barwowej pojechać w prawo i będzie zdecydowanie lepiej. Na pewno nie ma co na podstawie tego wymyślać teorii na temat kolorystyki jakiejś puszki.
Daleki jestem od tego - nie miałem sprzętu w ręce i ani jednego raw'a przez siebie zrobionego nie wywoływałem!
Natomiast, jeśli te fotki miały pokazać 'genialność', 'magię' czy też 'miodność' kolorków z tej puszki, to jak dla mnie, nie pokazały. Nawiasem mówiąc 40D daje mi podobne zafarby na auto WB, z którymi potem zwykle walczę w raw'ach, żeby je kolorystycznie zgrać z tymi z 5d :mrgreen:
oskarkowy
12-01-2009, 16:01
A Ty znowu guza szukasz :mrgreen:
Jaki to manual, jak ktoś dobiera trzy parametry (iso/czas/przysłona) a korzysta z automatyki błysku flasha? Bo korekcja na lampie też przecież jest "od jakiejś wartości".
Czyli my panie wszyscy uzależnieni od tych komputerów.
Tak przy okazji, w ubiegłym roku ktoś chciał, żebym mu przestrzelił 2x12/120 w kwadracie. Dwie rolki zrobiłem kilka dni wcześniej w ramach przypomnienia, tak te ekraniki odmóżdżają. A wołanie i tak zleciłem w zakładzie, bo zwyczajnie się bałem, że dam ciała.
Natomiast, jeśli te fotki miały pokazać 'genialność', 'magię' czy też 'miodność' kolorków z tej puszki, to jak dla mnie, nie pokazały. Nawiasem mówiąc 40D daje mi podobne zafarby na auto WB, z którymi potem zwykle walczę w raw'ach, żeby je kolorystycznie zgrać z tymi z 5d :mrgreen:
Ja jak zmieniam puszkę na coś nieznanego (typu właśnie 5II), to zawsze staram się opanować ją kolorystycznie w wolnej chwili. Pamiętam, że pierwsze 5tki czy 1mkIII uczłowieczałem jakoś w styczniu, dobierając mozolnie konwerter RAW, do tego profile/kalibracje i wszystko na stałe konserwując ghostem, żeby mi się nic przez cały sezon nie pozajączkowało. Ani to proste, ani przyjemne, ale zrobić trzeba.
Właśnie niedługo będę sięgał ghosta na nowy sezon :-D
A wracając do zdjęć z pokazu, to jednak mam wrażenie, że bardziej chodziło o pokazanie atmosfery czy świateł, niż możliwości nowej zabawki. A już na pewno nie da się tego zrobić w 600 punktach po dłuższym boku prezentacji flashowej. Bo w to, że Cichy zdaje sobie z tego sprawę wierzę bez problemu.
A Ty znowu guza szukasz :mrgreen:
Jaki to manual, jak ktoś dobiera trzy parametry (iso/czas/przysłona) a korzysta z automatyki błysku flasha? Bo korekcja na lampie też przecież jest "od jakiejś wartości".
Czyli my panie wszyscy uzależnieni od tych komputerów.
Tak przy okazji, w ubiegłym roku ktoś chciał, żebym mu przestrzelił 2x12/120 w kwadracie. Dwie rolki zrobiłem kilka dni wcześniej w ramach przypomnienia, tak te ekraniki odmóżdżają. A wołanie i tak zleciłem w zakładzie, bo zwyczajnie się bałem, że dam ciała.
Ja to ostatnio przerabiałem z 6x6 i Psixem :mrgreen: Jako światłomierz służył mi histogram z 5d :twisted:
Co Ty opowiadasz, analogowa jest zdecydowanie prostsza, robisz fotki (nie babrzesz się przy tym w profile, ocenę ostości na LCD, histogramy, itp.), potem oddajesz film do labu, tam ci pan ślicznie wysztko wypoziomuje, wywoła i masz gotowe fotki do albumu. W cyfrze po zrobieniu fotek, siedzisz potem tydzień nad softem i zastnawiasz się czy suwak lekką w tą czy może nie ;)
Brednie. Zapraszam do ciemni, zmienisz szybko zdanie.
Do labu tez mozna oddac jpgi prosto z puszki i poprosic o korekcje. Po co męczysz się z softem :)
malkontent
12-01-2009, 16:28
Brednie. Zapraszam do ciemni, zmienisz szybko zdanie.
Do labu tez mozna oddac jpgi prosto z puszki i poprosic o korekcje. Po co męczysz się z softem :)
Taaaa..... Trochę OT.
Poleganie na labie w kwestii kolorystycznej.
Zawsze w takim momencie przypominam anegdotkę z życia mojego kolegi, fotografa przyrody.
Fotografował jakieś żabki, które w okresie godowym są czerwone - w labie odbierając zdjęcia usłyszał: Ale się namęczyliśmy, żeby te żabki wyszły zielone.
No tak jak wszedzie. Ustawiasz sobie f=4, 1/60, i pstykasz, ciocie, wujka i orkiestre w ciemnym kącie, a iso sobie chodzi: ciocia iso-800, wujek iso-1000 (ciemny typ), a orkiestra iso-3200.
Pozdro
zazartowałeś sobie, prawda ? 8-)
Przemek Lipski
12-01-2009, 17:15
Czemu zażartował? Tak powinno działać ISO w trybie M, ustawiasz sobie konkretny czas i przysłonę (bo takie chcesz), a ISO się zmienia w akceptowalnych granicach automatycznie. Tak to działało w Pentax/Samsung, o ile pamiętam, to wybierało się maksymalną wartość graniczną ISO.
Pozdro
To by wtedy nie był tryb M, tylko ATv :) Przy M jak sama nazwa wskazuje ISO też jest M.
Dr. Jekyll
12-01-2009, 17:24
Pewnie, że żartował. Bo chyba nie z niewiedzy.
Jak wyjdzie zdjęcie jeżeli aparat ustawi czułość automatycznie? Ma przyjąć, że co?
Zauważcie, że to użytkownik określa jak ma zostać naświetlona klatka/matryca. Może coś ma być prześwietlone, żeby coś innego było ok. A może odwrotnie, bo akurat takie mamy warunki. W przypadku automatyki czułości aparat zawsze będzie się starał "robić dobrze" każdemu pikselowi w kadrze i zdjęcie będzie do bani.
Zauważcie, że automatyka sprawdzi się tylko w jakimś zakresie sytuacji. To nie jest bezmyślny parametr. Chyba, że mnie tutaj wyprostujecie.
To by wtedy nie był tryb M, tylko ATv :) Przy M jak sama nazwa wskazuje ISO też jest M.
Jak zwał, tak zwał - mnie by się przydał taki ficzer :mrgreen:
Ja wiem że żółta trawka teraz jakoś zieleńsza z wielu przyczyn, ale oni taki tryb mają :shock:
Dr. Jekyll
12-01-2009, 17:42
Czemu zażartował? Tak powinno działać ISO w trybie M, ustawiasz sobie konkretny czas i przysłonę (bo takie chcesz), a ISO się zmienia w akceptowalnych granicach automatycznie....
Mówimy o trybie M, tak?
A jak wydzie Ci zdjęcie, jak będziesz fotografował zimowy pejzaż i ustawisz dobry czas i przesłonę tak, aby śnieg wyszedł Ci biały. W jaki sposób automatyka czułości miałaby sprawdzić Twoje intencje?
I czułość ma ustwiać jak? Na podstawie ilości jasnych partii obrazu czy w inny sposób? Wiesz jakie będziesz miał zdjęcie? Akceptowalne. Ale może dla Ciebie i niewielu innych.
Mówimy o trybie M, tak?
A jak wydzie Ci zdjęcie, jak będziesz fotografował zimowy pejzaż i ustawisz dobry czas i przesłonę tak, aby śnieg wyszedł Ci biały. W jaki sposób automatyka czułości miałaby sprawdzić Twoje intencje?
I czułość ma ustwiać jak? Na podstawie ilości jasnych partii obrazu czy w inny sposób? Wiesz jakie będziesz miał zdjęcie? Akceptowalne. Ale może dla Ciebie i niewielu innych.
Tak samo jak aparat dobiera czas w trybie Av. Zawsze jest mozliwosc dac korekcje ekspozycji albo jak sie ma czas uzyc ISO manualnie, nikt nie broni.
Do zrobienia zdjecia masz trzy zmienne, F,t,ISO
W trybie M zamiast wszystkich stalych aparat dobiera ISO.
Wg mnie to by było naturalne działanie Auto ISO w trybie M.
Przecież w trybie M możemy sobie ustawić dowolne ISO ręcznie i możemy też ustawić na A. Co z tego, że ustawienie jest na A skoro ISO zawsze jest wtedy ustawiane na 400. Dobrze by było gdyby aparat sobie zgodnie z wybranym pomiarem światła ustawiał w tym trybie ISO na taką wartość, aby strzałka na drabince była w pkt. 0. Ideałem natomiast by było, jakby można było jeszcze wybrać maksymalne ISO jakie nas satysfakcjonuje do np ISO6400 włącznie.
Bardziej podobało mi się, jak napisałeś przed edycją posta "Kurczę, znowu muszę zgodzić się z Cichym. Jakiś zły tydzień mam"
:D :D
Jak to jakby nie było ? Jest, a z dystrybucji PL będzie tylko parę stówek tańszy (o ile od lutego znowu czegoś nie podniosą).
Od stycznia CP podniósł ceny od 10-17%, a od lutego kolejne 5%, jeśli dolar i euro się utrzyma na takim poziomie.
Od stycznia CP podniósł ceny od 10-17%, a od lutego kolejne 5%, jeśli dolar i euro się utrzyma na takim poziomie.
To oficjalny komunikat? Z tego co wiem Canon przelicza walutę na bieżąco tak przynajmniej informował jeden ze sklepów w Warszawie.
Ja puchę kupuję w marcu więc mam nadzieję, że wszystko się do tego czasu unormuje i z dostępnością i z pozycją złotego.
Dr. Jekyll
12-01-2009, 18:18
Tak samo jak aparat dobiera czas w trybie Av...
Więc de facto mielibyśmy zamiast trybu M tryb Av, bo aparat dobierze czułość wg priorytetu przesłony.
A jak będzie wybierał wg priorytetu czasu to mamy tryb Tv zamiast M.
W powyższych przykładach aparat zawsze będzie dążył do uzykania poprawnie naświetlonej klatki. A tryb M tym się różni od Tv, AV że to my decydujemy jaki ma być wynik.
Jakbyśmy nie kombinowali czułość jest trzecim niezbędnym, bo istniejącym fizycznie parametrem. Możemy go korygować - czy korekcją ekspozycji, czy ISO, ale nie możemy go zignorować pełną automatyką, bo czasami mogłoby nam zabraknąć skali na korekcji ekspozycji.
PS. Niektórzy nawet teraz narzekają, że korekcja jest tylko w zakresie +- 2 w tym modelu i wielu innych. Ale tu akurat wiem z czego to się bierze. Z wygody użytkowania przy bracketingu lub szybkości w uzyskaniu odpowiedniego rezultatu (szybciej jest pokręcić kółeczkiem niż przerzucić w aparacie czułość, bo zakładam, że czas i przesłona jest święta i nietykalna jeżeli chcemy uzykać dany rezultat)
Ale dobrze. Kończę na tym, bo to nie na ten temat wątek. Chociaż trochę powiązany
Dr. Jekyll: Trochę nie tak. W trybie M światłomierz w aparacie działa również, pokazując nam strzałką na drabince jak mamy ustawione parametry ekspozycji wobec oświetlenia w kadrze. Aparat daje nam możliwość ustawienia ISO na dowolną wartość jak również na wartość A. Ustawienie ISO na A w trybie M jest ekwiwalentem ustawienia ISO na 400. Czyli ustawienie A jest w tym momencie zupełnie zbędne. Nikt nie broni w trybie M ustawić ISO na dowolną wartość, ale skoro do wyboru mamy również A, to zamiast dublować funkcjonalność ISO400 Canon mógł się pokusić o implementację minimum inteligencji, czyli wyliczyć sobie automatycznie ISO potrzebne do odpowiedniego naświetlenia kadru zgodnie z zadanymi parametrami ekspozycji, co zresztą dostępne jest również w innych trybach, więc jest to tak naprawdę odblokowanie pewnej istniejącej już funkcjonalności. Tylko o to chodzi. Chcemy mieć możliwość ustawienia czasu i przesłony na stałą wartość - oczywiście dobrze by bło gdyby np jojem można było wtedy wprowadzić jeszcze korektę ekspozycji a max ISO było by również parametrem, a nie na sztywno wybrane ISO3200.
Niczego w takim podejściu byśmy nie tracili, jeśli chodzi o ustawienia ekspozycji w trybie M, natomiast można by było lepiej wykorzystać sprzęt. A tak niestety trzeba szybko przestawiać ISO, a w momencie gdy mamy przelecieć przez wszystkie wartości od np 3200 do 100 to już trochę czasu to trwa...
jacek220
12-01-2009, 19:05
Wczorajsze zdjęcia:
Zwała ;P
Po obejrzeniu zdjęć zrozumiałem żart :)
A prawie wziąłem to na serio... ;)
Tryb M to tryb M i ISO też powinno być stałe ale z możliwością włączenia AutoISO.
Żeby wilk był syty i wilk był syty :mrgreen:
Kolekcjoner
12-01-2009, 19:29
Faktem jest, że nawet rozbudowane wyłączalne Autoiso w trybie M nikomu nie przeszkadza. Puryści nie włączą i będą mieli pełen manual, a Ci co chcą skorzystać będą mieli tę możliwość. To raczej czysty soft i wygląda na to, że Canon to blokuje "bo tak". Też wolałbym coś mieć niż nie mieć, bo wychodzę z założenia, że nigdy nie wiadomo co mi się przyda. Choć nie jest to coś co dla mnie akurat decyduje o kupnie bądź nie danego aparatu - nie mówiąc już o zmianie systemu.
Rzeczą dużo istotniejszą jest dla mnie kwestia ceny. Co dostaję i za ile. I tu w obecnej chwili moja odpowiedź na pytanie "czy warto?" nie jest jednoznaczna. Szczególnie że ponieważ z fotografii nie żyję więc nic nie muszę.
Dr. Jekyll
12-01-2009, 19:33
Dr. Jekyll: Trochę nie tak. W trybie M światłomierz w aparacie działa również, pokazując nam strzałką na drabince jak mamy ustawione parametry ekspozycji wobec oświetlenia w kadrze. Aparat daje nam możliwość ustawienia ISO na dowolną wartość jak również na wartość A. Ustawienie ISO na A w trybie M jest ekwiwalentem ustawienia ISO na 400. Czyli ustawienie A jest w tym momencie zupełnie zbędne. Nikt nie broni w trybie M ustawić ISO na dowolną wartość, ale skoro do wyboru mamy również A, to zamiast dublować funkcjonalność ISO400 Canon mógł się pokusić o implementację minimum inteligencji, czyli wyliczyć sobie automatycznie ISO potrzebne do odpowiedniego naświetlenia kadru zgodnie z zadanymi parametrami ekspozycji, co zresztą dostępne jest również w innych trybach, więc jest to tak naprawdę odblokowanie pewnej istniejącej już funkcjonalności. Tylko o to chodzi. Chcemy mieć możliwość ustawienia czasu i przesłony na stałą wartość - oczywiście dobrze by bło gdyby np jojem można było wtedy wprowadzić jeszcze korektę ekspozycji a max ISO było by również parametrem, a nie na sztywno wybrane ISO3200.
Niczego w takim podejściu byśmy nie tracili, jeśli chodzi o ustawienia ekspozycji w trybie M, natomiast można by było lepiej wykorzystać sprzęt. A tak niestety trzeba szybko przestawiać ISO, a w momencie gdy mamy przelecieć przez wszystkie wartości od np 3200 do 100 to już trochę czasu to trwa...
Ok. Rozumiem i masz w 100% rację. Tylko, że nawet w takim trybie M z AutoISO przy zastanym świetle możesz takie parametry zadać aparatowi, że skali czułości zabraknie albo na dole albo na górze. I aparat będzie miał zagwozdkę i zdjęcia nie zrobisz, albo raczej zrobisz, ale będziesz miał albo niedoświetlone albo prześwietlone. I znowu będziesz skazany na korekcję czasu albo przesłony.
Kończąc dyskusję. Wiem co byście chcieli mieć, bo to o czym piszesz załatwiłoby, strzelam, 70% sytuacji. A popłynąłem trochę, bo chciałem pokazać po wypowiedzi jazztek'a cyt. "Uwazam, ze prawdziwe AutoISO (takie wyidealizowane, w ktorym nie ma spadku jakosci w rozsadnych granicach) wyzwala fotografa od bezproduktywnego myslenia o dodatkowym parametrze. Wymarzoną dla mnie sytuacją jest ustawianie czasu i przyslony, bez myslenia o tym, ze sa one powiazane poprzez tajemniczy parametr ISO.", że czułość nie jest tajemniczym parametrem. Po prostu fizycznie istnieje i ma wpływ na zdjęcie, bo film lub matryca jeżeli ma rejestrować światło musi być na nie czuła. I trzeba sobie dawać z nim radę jeśli już jest. I tyle. Pozdrawiam
Wg. mnie idealne AutoISO, działałoby tak:
1) ustawiamy przysłonę,
2) aparat na bieżąco mierzy światło i ustawia ISO tak, by przy ustawionej przysłonie poprawna ekspozycja sceny (18% szarości*) występowała przy czasach mniejszych niż 1/f,
3) wybrane automatycznie ISO pojawia się na wyświetlaczu, drabinka zostaje wyskalowana,
4) ustawiamy czas.
Czyli i kręcić nie trzeba i pozostaje pełna kontrola nad ekspozycją.
*) a nawet lepiej jaśniejsza o 1-2EV, wtedy ew. dodatnia korekta względem 18% nie wymuszałaby czasów większych niż 1/f.
OK, OK spoko Dr. Jekyll ja wiem co to jest ISO i nie musisz mi wyjasniac sensu fizycznego tego parametru. Piszac "tajemniczy parametr ISO" odnosilem to do "wyidealizowanej sytuacji", czyli do elementu swiatloczulego, ktory zawsze dobrze sie naswietli bez wzgledu na to jaki ustawisz czas naswietalania i przyslone. Uczepiles sie tego, ze ISO jest wazne, bo wciaz ograniczasz swoje myslenie do elementow swiatloczulych, ktore mamy obecnie dostepne. Ale wyobraz sobie taka idealna, nazwijmy to matryce, ktora dla ustalenia uwagi moze ustawic cos co nazywasz ISO na wartosci od 6 do 204800 i to bez utraty jakosci zdjecia. I teraz pytam: czy interesowalby Cie taki parametr jak ISO? Wydaje mi sie, ze nie bo niby po co. Oczywiscie taki parametr by sie ustawial sam, ale bylby on "tajemniczy" w takim sensie, ze by ci bylo wsio rybka ile wynosi, tak jak nie interesuje cie jaki aktualnie jest stosunek ilosci powietrza do ilosci paliwa w mieszance paliwowej, ktory ustalil uklad wtrysku w Twoim samochodzie aby poradzic sobie z zadanym obciazeniem. Kiedys moze nawet to ustalali jakims pokretlem, moze nawet byly cale tabele jak to nalezy robic ale jesli tak bylo to dzisiaj juz nikt o tym nie pamieta...bo po co?*
A ja chcialbym miec taki tryb Manual z AutoISO:
ustawiam sobie taki czas jak chce (bo zycze sobie miec dajmy na to zamrozenie ruchu), ustawiam sobie przyslone taka jaka chce (bo chcialbym miec takie a nie inne odciecie tla od glownego tematu) i robie zdjecie. Aparat ustawia ISO tak zebym otrzymal 18% szarosci (albo raczej 12%, bo na taka wartosc sa kalibrowane swiatlomierze w wiekszosci wspolczesnych lustrzanek). Jakbym chcial jasniej, ciemniej to mam pokretlo z korekcja w bardzo szerokim zakresie tak zebym myslal w kategoriach EV (czyli dajmy na to od -5EV do +5EV).
* oczywiscie inzynierowie musza to wiedziec
zazartowałeś sobie, prawda ?
Ok. Rozumiem i masz w 100% rację. Tylko, że nawet w takim trybie M z AutoISO przy zastanym świetle możesz takie parametry zadać aparatowi, że skali czułości zabraknie albo na dole albo na górze.
Po pierwsze nie żartowałem tak działały wszystkie moje Nikony w AutoISO.
Po drugie w każdym trybie, czy Av, Tv, czy M kiedyś iso zawsze się może skończyć (podobnie jak czas naświetlania, jak przesłona). Jak sobie w Nikonie ustawiłem w AutoISO: nie przekraczaj iso-1600, to oczywiście zdjęcie orkiestry (ktróre wymagałoby przynajmniej ISO-3200), wyjdzie niedoświetlone, podobnie z dołem.
Aha i zeby zwiekszyć dokładność ekspozycji Nikon potrafił ustawić w auto np. iso-220, czy nowe 5D też tak robi?
Pozdrawiam
A ja chcialbym miec taki tryb Manual z AutoISO:
ustawiam sobie taki czas jak chce (bo zycze sobie miec dajmy na to zamrozenie ruchu), ustawiam sobie przyslone taka jaka chce (bo chcialbym miec takie a nie inne odciecie tla od glownego tematu) i robie zdjecie. Aparat ustawia ISO tak zebym otrzymal 18% szarosci (albo raczej 12%, bo na taka wartosc sa kalibrowane swiatlomierze w wiekszosci wspolczesnych lustrzanek). Jakbym chcial jasniej, ciemniej to mam pokretlo z korekcja w bardzo szerokim zakresie tak zebym myslal w kategoriach EV (czyli dajmy na to od -5EV do +5EV).
Dokładnie tak to działa w Nikonie. Chcesz masz ;)
W takim razie w Nikonie oprocz ksiegowych zatrudniaja jeszcze fotografow jako doradcow.
oskarkowy
12-01-2009, 20:57
I teraz wszyscy, którym aparat przeszkadza w robieniu zdjęć lecą po nikona :mrgreen:
Ludzie, opanujcie się. Wartość ISO to jak wartość przysłony. Konkretny parametr ustawia się przy konkretnym zapotrzebowaniu.
Jak takie cudowne autoiso według Waszych opisów zachowuje się w studio? :mrgreen:
Jak takie cudowne autoiso według Waszych opisów zachowuje się w studio? :mrgreen:
W studio się je wyłącza (pamiętajmy, że zawsze możemy to wyłączyć), bo tam nie ma potrzeby jego użycia, ale w innych przypadkach, cud, miód, malina, zwłaszcza przy zmiennym oświetleniu np. koncerty, imprezy, itp :)
PS. W Nikonie zamiast ustawiąć tryb M i stały czas, można użyć trybu A i w autoISO ustawić czas minimalny, będzie działać podobnie.
W studio się je wyłącza (pamiętajmy, że zawsze możemy to wyłączyć), bo tam nie ma potrzeby jego użycia, ale w innych przypadkach, cud, miód, malina, zwłaszcza przy zmiennym oświetleniu np. koncerty, imprezy, itp :)
Ktoś już podawał ten link ..proponuje uważnie przeczytać ten test.. może napiszemy petycje do Canona-Japan żeby udostępnił chociaż poprawkę włączającą takie Auto ISO w 5D II ..:roll:
Chciałbym mieć taki komfort pracy w kościele na 5D II , jak opisuje pan Adam
Opinie o D700 - Adam Trzcionka..poruszona kwestia AF i Auto ISO
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7590
oskarkowy
12-01-2009, 21:34
Czyli reasumując: w ciemnym pomieszczeniu ja sobie ustawiam ekspozycję pierwszego planu (czas/przysłona/siła błysku) a aparat decyduje jak naświetlone mam tła? No to wyjątkowo fajny wynalazek, szczególnie przydatny na koncertach, imprezach itp :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No dobra, wiem, że da się to pewnie oswoić, ale nie będzie Was drażniło, że robiąc 3x podobne zdjęcia Młodych przed ołtarzem, będziecie mieli przy odrobinie szczęścia 3 inne ekspozycje?
Czyli reasumując: w ciemnym pomieszczeniu ja sobie ustawiam ekspozycję pierwszego planu (czas/przysłona/siła błysku) a aparat decyduje jak naświetlone mam tła? No to wyjątkowo fajny wynalazek, szczególnie przydatny na koncertach, imprezach itp :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No dobra, wiem, że da się to pewnie oswoić, ale nie będzie Was drażniło, że robiąc 3x podobne zdjęcia Młodych przed ołtarzem, będziecie mieli przy odrobinie szczęścia 3 inne ekspozycje?
Nic nie kumam co do mnie piszesz :)
W ciemnym pomieszczeniu, generalnie przy założeniu chęci użycia autoiso, ustawiasz czas/przesłonę/siłę błysku sceny (bo pomiar jest matrycowy) a nie planu. Jak chcesz mieć poprawnie naświetlony tylko pierwszy plan (przy założeniu że jego oświetlenie jest zmienne) to albo nie stosujesz auto-iso, albo ustawiasz inny tryb pomiaru światła, zamiast matrycowego, np. centralnie ważony na pierwszy plan, albo punktowy - zawsze dostaniesz poprawną ekspozycję, bo autoiso nadgoni zmainę światła (autoiso użyje odpowiedniego trybu światłomierza).
Pozdro
To o czym pisze arra byłoby nawet ciekawym ficzerem ale absolutnie nie można tego nazywać trybem M. tryb M to ... tryb M.
Powinno się to nazwać trybem "priorytetu ISO" ( powiedzmy )
Dobieram czas, przyslone, wartosc korekcji i do tych parametrów odpowiednio aparat dobiera mi iso ( tylko co zrobi jak mu się to iso "skończy" ? a zanim się skończy wykręci mi sieke z 25 600 ?? )
ok. tak moze być. ale to nie tryb M !! bo w trybie M nie korygujemy ekspozycji. jej wartość wynika z ustawienia czasu, przesłony i czułości i jeśli wyliczymy światłomierzem że chcemy mieć 5 EV niedoświatlenia to tak mamy miec !! i aparat nie ma prawa "gonić" żadnym parametrem ani sprowadzać niczego do szarości
To o czym pisze arra byłoby nawet ciekawym ficzerem ale absolutnie nie można tego nazywać trybem M. tryb M to ... tryb M.
Powinno się to nazwać trybem "priorytetu ISO"
Dokładnie tak to się nazywa w Pentaxie :). Zwał jak zwał na wyświetlaczu i w exif pisze że ekspozycja jest MANUAL, wiec jesteś guru ;)
Nic nie kumam co do mnie piszesz :)
Ale zdajesz sobie sprawę, że światłomierz TTL jest omylny z założenia?
tryb M to ... tryb M.
Zawsze lubilem dobra argumentacje. Dobrze, nazwijmy to po prostu AutoISO albo jak chcesz AutoGAIN.
Ale jak juz sie czepiamy nazewnictwa to na pewno nie moze sie to nazywac "priorytetem ISO", bo oznaczaloby to, ze sami ustawiamy "priorytetowa" dla nas wartosc ISO, a to nieprawda - ona ustawia sie z automatu. Scisle rzecz biorac w dzisiejszych aparatach w trybie Av (priorytet przyslony) albo Tv (priorytet czasu) albo P zawsze dodatkowo dzialamy w trybie priorytetu ISO, bo jest to wartosc zadana przez fotografa z gory.
arra - w Pentaxie to sie nazywa raczej TAv; owszem jest tez tryb Sv (Sensitivity Priority), ktory, swoja droga, jest srednio sensowny, ale nie ma on nic wspolnego z omawiana w tym MegaOT funkcja AutoISO
w trybie M nie korygujemy ekspozycji. jej wartość wynika z ustawienia czasu, przesłony i jeśli wyliczymy światłomierzem że chcemy mieć 5 EV niedoświatlenia to tak mamy miec !! i aparat nie ma prawa "gonić" żadnym parametrem ani sprowadzać niczego do szarości
Wyobraz sobie taki aparat ktory ma dwa pokretla: jedno od czasu a drugie od przyslony. Ma wyidealizowany sensor, ktory moze ustawiac wzmocnienie w bardzo szerokim zakresie ("bardzo" z dzisiejszego punktu widzenia), dajmy na to w granicach 3 - 819200 ISO, nie generujac przy tym zadnego szumu i nie degradujac jakosci zdjecia (wiem, ze to sie wydaje SF ale w latach '70 w StarTreku uzywali dziwnych zabawek, ktore dzisiaj nazywamy iPhonem). Masz obiektywy ktore ustawiaja przyslone w zakresie od F1 do F32, masz do dyspozycji czasy w zakresie 1/8000 s - 30 s. Ustawiasz sobie pokretlem dowolna przyslone, dowolny czas, swiatlomierz aparatu mierzy ilosc odbitego od sceny swiatla (tak jak dzisiaj robi to kazdy swiatlomierz wbudowany w korpus), procesorek pobiera dane ze swiatlomierza oraz ustawione przez fotografa wartosci A i T i na tej podstawie ustawia wartosc ISO tak zeby element swiatloczuly naswietlil sie zgodnie z wartoscia referencyjna. Masz dalej wolnosc w zarejestrowaniu sceny o wiele ciemniejszej lub o wiele jasniejszej, niz definiuje to referencja. Sluzy do tego trzecie pokretlo, ktorym modyfikujesz naswietlenie wzgledem punktu referencyjnego w bardzo szerokiej skali np. od -7EV do +7EV. Jesli bedzie taki korpus to nie potrzebuje trybow Av, Tv, M i P. Potrzebuje tylko tych trzech pokretel.
Jest jeszcze tryb B - tutaj rzeczywiscie musimy ustawic jakas wartosc ISO, czyli musimy zdefiniowac podatnosc elementu swiatloczulego na padajace swiatlo.
Zawsze lubilem dobra argumentacje. Dobrze, nazwijmy to po prostu AutoISO albo jak chcesz AutoGAIN.
Ale jak juz sie czepiamy nazewnictwa to na pewno nie moze sie to nazywac "priorytetem ISO"
No tak, ja też przytaknąłem, że niby sie to tak w Pentaxie nazywa, a prawda jest taka, że tam jest taki tryb, ale robi co innego. Manual i AutoISO nazywa sie w np. w K20: TAv, czyli Shutter and Aperture Priority.
Pozdro
No i? Czy sugerujesz, że ci co robią w manualu, nie używają światłomierza?
Co za bzdurne uogólnienie...
Czy wziąłeś również pod uwagę pomiar światła w trybie punktowym? On również jest realizowany w lustrzance dzięki TTL.
Poza tym chyba zdajesz sobie sprawę, że 99% świadomych użytkowników lustrzanek korzysta z tego światłomierza w 99% swoich fot z bardzo dobrymi rezultatami?
Poza tym, czy nie sądzisz, że można zrobić światłomierz TTL mierzący światło padające?
No i? Czy sugerujesz, że ci co robią w manualu, nie używają światłomierza?
Co za bzdurne uogólnienie...
Czy wziąłeś również pod uwagę pomiar światła w trybie punktowym? On również jest realizowany w lustrzance dzięki TTL.
Poza tym chyba zdajesz sobie sprawę, że 99% świadomych użytkowników lustrzanek korzysta z tego światłomierza w 99% swoich fot z bardzo dobrymi rezultatami?
Poza tym, czy nie sądzisz, że można zrobić światłomierz TTL mierzący światło padające?
To przeczytajcie argument Oskarkowego - jeżeli ISO będzie Wam "pływało" za każdym razem mierzone przez światłomierz, do tego dojdzie pomiar światła błyskowego, to... Auto-ISO nie rozwiąże problemów z ekspozycją, za to wpprowadzi nowe problemy.
Oczywiście, w teorii można zrobić doskonały światłomierz TTL, nawet stosując współcześnie dostępny sprzęt.
To przeczytajcie argument Oskarkowego - jeżeli ISO będzie Wam "pływało" za każdym razem mierzone przez światłomierz, do tego dojdzie pomiar światła błyskowego, to... Auto-ISO nie rozwiąże problemów z ekspozycją, za to wpprowadzi nowe problemy.
Oczywiście, w teorii można zrobić doskonały światłomierz TTL, nawet stosując współcześnie dostępny sprzęt.
Zadaniem autoISO jest aby ISO pływało. O jakich problemach z ekspozycją mówisz? Co do światła błyskowego, to pomiar tegoż idealnie współgra a autoISO.
Przykład.
Ustawiłem f=4 i 1/50 w manualu + autoISO. Robie fotke, idelanie naświetlona, bo autoISO ustawiło ISO-1600. Włączam lampe błyskową. Ponieważ w scenie pojawia się nowe światło z flesza, robiąc następną fotkę, autoISO ustawia się na ISO-720 i znów perfekcyjna ekspozycja. Widzisz gdzieś tu problem?
Pozdrawiam
oskarkowy
13-01-2009, 13:43
Ja oczywiście złośliwie czepiłem się tylko jednego hipotetycznego wypadku:
Pomiar wychodzi poniżej ekspozycji, pierwszy plan doświetlony do szarego (albo jakie tam chcemy) błyskiem lampy (przypominam, powiązanym z pomiarem). Jeśli pomiar będzie z matrycy, to światłomierz przy drobnym przekadrowaniu ma prawo zmierzyć inaczej (na przykład wejdzie w kadr okno) i w efekcie przywalić sobie inne ISO. Zachowanie aparatu będzie takie, że pierwszy plan znów dostaniemy do szarego, ale tła będą miały taką jasność, jaką akurat teraz zmierzył aparat.
Ja oczywiście złośliwie czepiłem się tylko jednego hipotetycznego wypadku:
Pomiar wychodzi poniżej ekspozycji, pierwszy plan doświetlony do szarego (albo jakie tam chcemy) błyskiem lampy (przypominam, powiązanym z pomiarem). Jeśli pomiar będzie z matrycy, to światłomierz przy drobnym przekadrowaniu ma prawo zmierzyć inaczej (na przykład wejdzie w kadr okno) i w efekcie przywalić sobie inne ISO. Zachowanie aparatu będzie takie, że pierwszy plan znów dostaniemy do szarego, ale tła będą miały taką jasność, jaką akurat teraz zmierzył aparat.
Nie no dokładnie, bo to nie jest pełny manual (taka nazwa wystepuje tylko na wyświetlaczu i exifie). Nie chcesz żeby ci światłomierz mierzył i wpływał na parametry to wyłączasz autoiso i tyle. Takie samo zachowanie będzie w trybach Av i Tv ze stałym iso, bo to autoiso działa na podobnej zasadzie, ale... daje ci możliwość zablokowania parametrów przesłony i czasu, jeśli masz z jakiegoś powodu na to ochotę.
jacek220
13-01-2009, 14:04
Nie no dokładnie, bo to nie jest pełny manual (taka nazwa wystepuje tylko na wyświetlaczu i exifie). Nie chcesz żeby ci światłomierz mierzył i wpływał na parametry to wyłączasz autoiso i tyle. Takie samo zachowanie będzie w trybach Av i Tv ze stałym iso, bo to autoiso działa na podobnej zasadzie, ale... daje ci możliwość zablokowania parametrów przesłony i czasu, jeśli masz z jakiegoś powodu na to ochotę.
Dokładnie tak.
Niech każdy sam decyduje co chce używać w danym momencie chce to włącza AutoISO lub je wyłącza i ma pełen manual.
Moim zdaniem obydwa przypadki są bardzo dobre do konkretnych zastosowań i dobrze by było żeby było ;)
Taki manual z AutoISO można by nazwać semiM ;)
Dobra, konkluzja - nie ma auto ISO w Manualu - zamknijmy ten wątek.
Zachowanie aparatu będzie takie, że pierwszy plan znów dostaniemy do szarego, ale tła będą miały taką jasność, jaką akurat teraz zmierzył aparat.
Ale to jest klasyczny problem zmiany ustawien aparatu wraz ze zmiana warunkow oswietleniowych. Przeciez to nie jest problem ktory pojawia sie wraz z implementacja AutoISO tylko jest to problem, ktory moze pojawic sie zawsze, bez wzgledu na to w jakim trybie pracujesz. Aby jakos z tym walczyc stosuje sie przycisk zapamietania ekspozycji, a w AutoISO przycisk ten zapamietywalby wartosc ISO.
O uzytecznosci AutoISO w korpusach Canona na razie mozemy sobie pomarzyc ale sa tacy co probowali na normalnych korpusach. Wystarczy zajrzec tutaj (http://fotopolis.pl/index.php?n=7590).
oskarkowy
13-01-2009, 14:21
Ale to jest klasyczny problem zmiany ustawien aparatu wraz ze zmiana warunkow oswietleniowych. Przeciez to nie jest problem ktory pojawia sie wraz z implementacja AutoISO tylko jest to problem, ktory moze pojawic sie zawsze, bez wzgledu na to w jakim trybie pracujesz.
No nie żartuj. Jak mam ekspozycję na sztywno, to na sztywno, nic mi się w ekspozycji nie zmieni, bo wszystkie parametry są zawsze takie same. A jak się spuści ISO ze smyczy, to może być różnie.
Jak wiekszosc sporow tak i ten polega na tym, ze mamy pewna mysl w glowie nadawcy, mamy komunikat i mamy to co po odebraniu komunikatu zrozumial odbiorca. Jestem prawie pewien, ze spieramy sie o semantyke, czyli kazdy ma na mysli co innego, chociaz uzywamy tych samych slow :)
Ja juz swoja argumentacje przedstawilem i wyglada ona skrotowo tak: w gruncie rzeczy znajomosc takiego parametru jak podatnosc materialu swiatloczulego na padajace swiatlo jest wtorna, jesli mielibysmy material swiatloczuly, ktorego podatnosc moglaby byc ustalana w bardzo szerokim zakresie i robilby to automat, to nie musielibysmy zawracac sobie nim (tym parametrem) glowy. Dbalibysmy tylko o kompozycje, parametr T i parametr A. Klik i mielibysmy zdjecie o dokladnie takich walorach jak sobie zakladalismy.
oskarkowy
13-01-2009, 14:38
Jak wiekszosc sporow tak i ten polega na tym, ze mamy pewna mysl w glowie nadawcy, mamy komunikat i mamy to co po odebraniu komunikatu zrozumial odbiorca. Jestem prawie pewien, ze spieramy sie o semantyke, czyli kazdy ma na mysli co innego, chociaz uzywamy tych samych slow :)
Też odniosłem podobne wrażenie. Pis end low.
No nie żartuj. Jak mam ekspozycję na sztywno, to na sztywno, nic mi się w ekspozycji nie zmieni, bo wszystkie parametry są zawsze takie same. A jak się spuści ISO ze smyczy, to może być różnie.
Owszem ale nie zawsze jest to zaleta :). Jesli np cos oswietli postac przez chwile to manual owszem zachowa ekspozycje ale spieprzy fote przeswietlajac ją. Auto iso daje tutaj elastycznosc. Nie chodzi o to zeby tego uzywać nagminnie w kazdej sytuacji. Tak samo jak sa sytuacje gdzie lepiej na Tv to sa i sytuacje gdzie lepiej na Av a czasem lepiej na M. Po prostu lepiej miec wybor niz go nie miec :)
Dopiska: Taka sytuacja idealna dla autoiso, piekne popludnie, slub, wyjscie z kosciola, chce miec rzucanie ryzem przy 1/100 i przy malej GO f1.8. bez lampy. Pytanie: jakie iso? (podpowiem Auto ;)
no ok. powiedzmy ze to auto iso będzie w nowych puszkach
to wtedy chyba wartoby zaczać narzekac na to ze trzeba aparat zaniesć do kościoła i jeszcze go trzymać w ręce !!
bo tak mi się widzi ze to w tym kierunku ma iść :]
jacek220
13-01-2009, 15:43
no ok. powiedzmy ze to auto iso będzie w nowych puszkach
to wtedy chyba wartoby zaczać narzekac na to ze trzeba aparat zaniesć do kościoła i jeszcze go trzymać w ręce !!
bo tak mi się widzi ze to w tym kierunku ma iść :]
Najgorsze to wciskać ten przycisk i do tego taki czarny i plastikowy ;P
Kościół potępia AutoISO jako przejaw postępującego zepsucia społeczeństwa i odejścia od tradycyjnych wartości :mrgreen: (przesłony)
jacek220
13-01-2009, 17:03
Pytanie do użytkowników 5DMkII :)
Czy ktoś używa przycisku AF-On i ma tak ustawiony aparat że tego przycisku używa do nastawiania ostrości a spustu tylko do wyzwalania migawki?
I jeżeli tak to czy jest to wygodne?
Czy ktoś używa przycisku AF-On i ma tak ustawiony aparat że tego przycisku używa do nastawiania ostrości a spustu tylko do wyzwalania migawki?
podpisuje się pod pytaniem... mam taki sam przycisk w 40D i też mnie zaciekawił jaki był zamysł konstruktorów z kraju kwitnącej wiśni ;)
podpisuje się pod pytaniem... mam taki sam przycisk w 40D i też mnie zaciekawił jaki był zamysł konstruktorów z kraju kwitnącej wiśni ;)
to zależy - zamysł był ok bo domyślnie jest tam także blokada ekspozycji i czasem jest nieporządane razem ich używać.. a dzięki temu można to rozbić czyli AF na przycisku AF-on a AElock pod spustem..
oskarkowy
13-01-2009, 18:26
Jak komuś często przychodzi kląć z powodu powiązania AF z pomiarem ekspozycji, to na pewno się przyda. Ja kiedyś próbowałem, ale jakoś nie mogę się przekonać.
U mnie przydawał się tylko wtedy, gdy czekałem wycelowany na ujęcie, a obiekt się delikatnie przesuwał. Wtedy kciukiem mogłem doostrzyć bez puszczania spustu w najmniej odpowiednim momencie.
Ja właśnie od jakiegoś czasu używam przycisku AF-On, a przydaje mi się to gdy AF pracuje mi w trybie Servo, przy śledzeniu obiektów - mam wtedy również możliwość przekadrowania - po prostu puszczam AF-On przekadrowuję i strzelam fotkę.
Ale użyteczność tego przycisku chyba tylko zależy od opanowania manualnego aparatu i własnych preferencji...
jacek220
13-01-2009, 21:15
Ja właśnie od jakiegoś czasu używam przycisku AF-On, a przydaje mi się to gdy AF pracuje mi w trybie Servo, przy śledzeniu obiektów - mam wtedy również możliwość przekadrowania - po prostu puszczam AF-On przekadrowuję i strzelam fotkę.
Ale użyteczność tego przycisku chyba tylko zależy od opanowania manualnego aparatu i własnych preferencji...
Czytałem że jest on (tryb ustawiania ostrości przyciskiem AF-On) ceniony przez fotoreporterów i jestem ciekawy w jakim trybie go używają Servo czy pojedyńczym.
Servo + przekardowanie
http://canon-board.info/showthread.php?t=42207
To oficjalny komunikat? Z tego co wiem Canon przelicza walutę na bieżąco tak przynajmniej informował jeden ze sklepów w Warszawie.
Ja puchę kupuję w marcu więc mam nadzieję, że wszystko się do tego czasu unormuje i z dostępnością i z pozycją złotego.
To nie jest komunikat, tylko info od PH tej firmy, widziałem cenniki i porównywałem z tymi z listopada:(
To nie jest komunikat, tylko info od PH tej firmy, widziałem cenniki i porównywałem z tymi z listopada:(
Ciekawe że jak dolar spadał to w polskich sklepach tego nie było widać. Ja swój obiektyw za tanie dolary kupiłem w stanach a nie w Polsce . teraz dolar idzie w górę i od razu ma to mieć odzwierciedlenie na cenach u nas.
oglądając sample 5dII - w tym sample Cichego zauważam (może to subiektywne) że odwzorowanie koorów nie jest najlepsze:
- mam wrażenie że zdjęcia są lekko przeładowane kolorem niebieskim (a w zasadzie granatowym) - takim w ciepłej tonacji, można powiedzieć że jest to dodatek ciemnoniebieski z nutą czerwieni
np. moja 40d "barwi" na czerwono-żółto
- jak na moje oko 5dII barwi na niebiesko-czerwono,
brakuje mi też jaskrawej zieleni, którą można było często spotkać w starej piątce...
a Wy jakie macie odczucia w kwestii kolorków ?
pisałem już o tym że 5DmkII ma gorszą kolorystykę od starego 5D wszytko jest niebiesko-czerwone i nie da się tego skorygować WB.
Dynamika obrazu też nie najlepsza nawet na iso 100 widać czerwone plamy (już pisałem o tym wcześniej)
natomiast detale w obrazie są ok.
Nie wydaje mi się to prawdą ... niedawno robiłem zdjęcia na plaży 5DmkII a żona 20D wnioski - w 5DmkII autoWB działa lepiej kolory w tym trybie są wierne 20D leci zdeczko w żółte kiedyś miałem Minolte Dimage7 i tam to dopiero w niebieskie szło choć zdjęcia robiła zacne ... ale przecież to nie problem wszystko można skorygować.
P.S. 75 % męszczyzn jest daltonistami znaczy nie biały/czarny tylko np. turkus to już nie wiadomo czy zielony bardziej czy niebieski do tego kalibracja monitora i dyskusja robi się trochę oderwana od rzeczywistości
może i kwestia gustu mi bardziej odpowiada ciepła kolorystyka czyli np przyjemny brąz na twarzy modelki a nie trupio niebieski jak w 5dmkII
jacek220
14-01-2009, 19:07
A czy można włączyć w nowym MkII np. ciepłe barwy?
Moje odczucia są podobne , nowa piątka wiernie oddaje kolory w większości przypadków. Auto WB zdecydowanie lepszy niż w poprzednich modelach (miały skłonności do zażółceń).Wyjątkiem gdzie automat sobie nie radzi są sceny z małą ilością światła (bez użycia lampy błyskowej) , ale zawsze można się pobawić przy obróbce rawa lub wcześniej ustawić WB na kartkę - moim skromnym zdaniem nie ma tu żadnego problemu.
A chyba najważniejsze dla mnie jest to , że ekranik nie oszukuje w kwestii kolorków ... to co widzę mam później na kompie i wreszcie jestem szczęśliwy.
P.S. 50 już sobie tak nie radzi z auto WB.
A czy można włączyć w nowym MkII np. ciepłe barwy?
Można używać obiektywów Takumar maja tendencje do żółknięcia ze starości
:lol:
tu nie chodzi o WB tylko o ogólną kolorystykę ,jak na zdjęciach jest przewaga cyjanu i czerwieni to nie da się zbalansować tak aby było dobrze ,bo to dwa przeciwstawne kolory.
... bo to dwa przeciwstawne kolory.
Opowieści dziwnej treści :roll:
Opowieści dziwnej treści :roll:
nie opowiesc dziwnej tresci tylko obawiam sie ze co niektórzy mają klapki na oczach
nie opowiesc dziwnej tresci tylko obawiam sie ze co niektórzy mają klapki na oczach
A tak z ciekawości ile zdjęć do tej pory zrobiłeś 5DmkII ? bo wnioski pewno z tego wyciągasz ...
tu nie chodzi o WB tylko o ogólną kolorystykę ,jak na zdjęciach jest przewaga cyjanu i czerwieni to nie da się zbalansować tak aby było dobrze ,bo to dwa przeciwstawne kolory.
mozna to wyregulowac na WB
Masz jakiś egzampel?
opowieści dziwnych treści, mity lub bajki, może.. i do rymu: i w moim odbiorze 5d2 obrazuje inaczej niż 5d. kolorystyka jest inna, właśnie - z lekką czerwono-różową dominantą. czy to źle, czy dobrze nikt nie rozsądzi, bo się nie da. 5d uchodziło za wzór obrazowania, który urósł wręcz do mitu, "magii". a przecież nie obrazował wiernie - podbijał karminy, dawał barwy nieco ocieplone, pastelowe. oko to lubi. obrazki z żadnego aparatu, łącznie z 1ds3, nie cieszą mojego oka tak, jak te z 5d. z 5d2 też nie.
mam na dysku kilkaset rawów zrobionych w tych samych scenach z 5d2 i 5d. BW i suwaczki, a nawet profile 5d w ACR pozwalają te obrazki upodobnić, ale tylko do pewnego stopnia. nie czuję także, przy obróbce plików z 5d2 tej elastyczności, którą dawał mi 5d.
gdyby kolory były tylko kwestią WB i suwaczków, nie ślęczałbym godzinami nad plikami z d3, kręcąc profile zbliżające go kolorystycznie do 5d.
matryca 5d2 to inna matryca - moim zdaniem pod pewnymi względami znacznie lepsza (iso, mpix) a pod pewnymi niestety nie.
5d2 musi zaczekać/zapracować na swoją legendę i rzeczników swojej magii :mrgreen: ;)
TEz uwazam ze 5d mkii obrazuje inaczej (robilem dwa sluby)
Wydaje mi sie ze Canona poszedl za ciosem i wlasnie jeszce podbil te podobajace sie karminy stad ta rozowatosc na zdjeciach. Jak sie ludziskom podobalo to dali wiecej. a mowicie ze nie slucha:)
http://change.gov/newsroom/entry/new_official_portrait_released - oficjalny portret obamy strzelony 5D2. widac w exifie (:
5d2 musi zaczekać/zapracować na swoją legendę i rzeczników swojej magii :mrgreen: ;)
O ile w ogóle ma do tego predyspozycje ;-) Ale nie powinienem tak się wypowiadać, sam pracuję nad wydobyciem tej magii :-)
http://change.gov/newsroom/entry/new_official_portrait_released - oficjalny portret obamy strzelony 5D2. widac w exifie (:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Heh, miałem dziś mały problem z AF :))) Robiłem w lokalu zdjęcie murzynowi (twarz słabo oświetlona) za nim świeciły reflektory w stronę aparatu i AF nie mógł wyostrzyć na twarzy:))) Jak celowałem w osobę o jasnej skórze problemu nie było.
Chyba w afryce się nie przyjmie aparat...
Moze jednak sie przyjmie;-)
jacek220
15-01-2009, 04:50
To jak jest w końcu z tym obrazowaniem?
Jesteście zadowoleni czy nie?
Pytanie tylko do posiadaczy ;P
Jak dla mnie to zdjęcie Obamy jest niezłe i kolory też :)
To jak jest w końcu z tym obrazowaniem?
Jesteście zadowoleni czy nie?
Pytanie tylko do posiadaczy ;P
Jak dla mnie to zdjęcie Obamy jest niezłe i kolory też :)
Ja sam, miałem raczej mało wspólnego do tej pory z magią ;-) Przesiadłem się z 40D, więc dla mnie sama zmiana wielkości klatki to już znaczna różnica w obrazowaniu. Kolory są także różne, pomiędzy 40D i 5DII. Dla mnie, amatora obrazek z nowej piątki jest super. Czyli jestem jak najbardziej zadowolony. Ale takie stwierdzenie to jednak za mało, żeby ktokolwiek na tej podstawie wyciągał wnioski, Tak jak Habakuk napisał, puszka musi trochę poczekać, aż użytkownicy zaleją sieć magicznymi zdjęciami, wtedy się okaże czy ludziom się podoba :-)
Czyli jak w "Rejsie" Barei cyt.:
"No jakze moze podobac mi sie piosenka , ktora pierwszy raz slysze?"
Jak sie oslucha to bedzie wiadomo, czy sie podoba czy nie. Tak samo jak z nowym 5DII :)
Jak sie oslucha to bedzie wiadomo, czy sie podoba czy nie. Tak samo jak z nowym 5DII :)
Tak, przez reminiscencję ;-)
oskarkowy
15-01-2009, 09:16
Nie chce mi się grzebać w archiwum, ale pamiętam psy, które wieszano na 5d zaraz na początku. Parę osób miało aparat, cała reszta i tak wiedziała lepiej, co jest nie tak.
Michu (Pentax)
15-01-2009, 09:33
Tssaaa....
Tylko że Rejs nie jest Barei.
Nie chce mi się grzebać w archiwum, ale pamiętam psy, które wieszano na 5d zaraz na początku. Parę osób miało aparat, cała reszta i tak wiedziała lepiej, co jest nie tak.
Na tym forum jest taka tendencja że wszystko co dopiero wyjdzie jest beeee-szczegolnie tak jak mówisz dla osób które tego na oczy nie widzieli.
Pamietam 40tke, która wychodząc była nieciekawa jak twierdziło wielu.Tak jest teraz(sądzac po komentarzach "najmadrzejszych") z 50d i 5D II.
Ale nieco luzu chłopaki - Adam 5d2 wyobracał i przekazał nam swoje wrażenia. Przeoczyliście ten drobiazg, czy jak? :D
miałem przyjemność testować 5D Mk II w naszym sklepie, powiem tak - Canon odwalił kawał dobrej roboty. Urzekła mnie ta puszka.
Shutterway.pl
15-01-2009, 11:55
Kurcze duzo naprawde "stekania" na temat AF...nie wiem szczerze robie zdjecia m.in Canonem 5D na regatach czy tez wyscigach skuterow wodnych...nie wiem moze faktycznie mam "farta" ze mimo iz robie 500tka czy 120-300 z RIB'a ktory jak wiadomo nie jest nieruchomy to mam okoolo 80% ostrych zdjec :) co do ciemnych pomieszczen to sie nie wypowiem akurat :)
miałem przyjemność testować 5D Mk II w naszym sklepie,
i teraz taką "przetestowaną" pchneliście klientom. nieładnie. a potem historie typu "kupiłem nówkęsztukę a na liczniku 3 K zdjęć.
po za powyższym to ... urzekła nas Twoja historia i wyczerpujący opis testowania ;)
Pewnie zła opinia na temat nowej piątki na forum wynika stąd że spora część zaglądających tu osób to typowi ,,ślubokręci,, do których i ja się zaliczam a ten aparat nie jest do nas adresowany.
Pewnie zła opinia na temat nowej piątki na forum wynika stąd że spora część zaglądających tu osób to typowi ,,ślubokręci,, do których i ja się zaliczam a ten aparat nie jest do nas adresowany.
Nie ???
Cichy, jako że jako jeden z nielicznych zameściłes jakies sample z mkII (dzięki) to może masz coś z pleneru/studia? wiadomo, kluby, eventy itd tam trudno zapanować nad zmieniającym sie oswietleniem. ale czy w przypadku zdjęć plenerowych/studyjnych też występuje delikatny zafarb magentowy? zauważyłem ze to samo jest w 50D.
Czytam tego tasiemca i jakoś nic do tej pory nie przekonało mnie do przesiadki na MkII..a myślałem że będzie tak pięknie :)
było pięknie. ...za 7200.... prawda jest taka że z każdą złotówką drożej ...oczekiwania użytkowników też rosną. I choć puszka mkII za 7200 jakościowo niczym nie różni sie od tejże mkII za 9000 :twisted: to jakże inne są oczekiwania użytkowników.
A wg ColorFoto 5D mark II jest jak na razie najlepszym sprzętem :-)
http://www.colorfoto.de/Uebersicht/Bestenliste-SLR-Kameras_425905.html?bid[]=564157
Jestem przeciwnego zdania
Jestem przeciwnego zdania
Każdy producent, czegokolwiek...wyznacza tzw. target. I tak na przykład ferrari nie są ofertą kierowaną do matek z dziećmi bo nie spełniają określonych wymogów i nowa piątka również nie spełnia wymogów jakie stawia fotografia ślubno weselna czy sportowa ale być może w reklamie sprawdzi się znakomicie !
Dla mnie akurat priorytetem nie jest strzelanie repo na bocznych(bo zawsze używam centralnego), ani robienie serii. Dla mnie się akurat liczy użyteczne ISO, detal, FF, centralny w miarę pewnie działający. Do tego jeszcze jest AF micro adjustment, fju fju;) Pod moje potrzeby ta pucha jest bdb. Czekam tylko na dostępność, może koło maja coś sie poprawi.
w sylwestra miałem okazję popracować trochę pobawić się 5markII i rzeczywiście fokus marny. Zastanawiam się czy to nie jest sprawa obiektywu. Gość od którego wziąłem ten aparat miał tylko 24-105 f4 i jak przygasili światła to było kiepsko. Ludzie zatrzymywali się w tańcu widząc że chcę zrobić zdjęcie a ja nie mogłem wyzwolić migawki. Czułem jak mi policzki czerwienieją. Ciekawe czy z 24-70 f2,8 było by lepiej ?
Ta przygoda nauczyła mnie pokory... a mój image poszedł w diabły. I teraz tak ,przecież ten obiektyw jest podstawowym obiektywem w reporterce. Może 24-70 f2,8 by się lepiej sprawił ze względu na lepsze światło ???????????może czujnik zaczął by lepiej widzieć ?
Dr. Jekyll
15-01-2009, 15:07
Ta przygoda nauczyła mnie pokory... a mój image poszedł w diabły. I teraz tak ,przecież ten obiektyw jest podstawowym obiektywem w reporterce. Może 24-70 f2,8 by się lepiej sprawił ze względu na lepsze światło ???????????może czujnik zaczął by lepiej widzieć ?
I tu może jest pies pogrzebany. Już pisałem, że ja nie mam problemu z autofocusem. Łapał ostrość na obiekty oświetlone świeczką i oddalone od nie około 1m. Tyle, że jasność obiektywu - 2,8
YTR_Bolanda
15-01-2009, 17:27
Od jakiegoś czasu myślę, żeby zainwestować w ST-E2 jako wspomaganie AF w gorszych warunkach oświetleniowych, choć wiadomo że głównie służy do czego innego ;) Waży tylko 100g.
oskarkowy
15-01-2009, 17:41
Co do samej puszki: Drugi dzień zabawy i pierwsze spostrzeżenia:
- Wykonanie masakra. Jak mam otworzyć klapkę CF to mam odruch wymiotny. Wcześniej pracowałem na 1kach, więc nie dziwcie się proszę. Słabo jest, ale na zdjęciach raczej tego nie będzie widać.
- AF - tu ciężko powiedzieć. W domowych polowaniach na koty działa, ale koty zimą głównie śpią, więc nie jest trudno. Zrobię parę sesji, to dam znać. Nie musi być szybki, niech będzie powtarzalny.
- Wyświetlacz i menu - po przesiadce z Ds2 to jakby mi zaćma z oczu zeszła.
Menu fajnie intuicyjne, podzielone jak w markIII, jest dobrze.
- Poziom szumów - aż sobie specjalnie wyciągnąłem rawy z 5D. Tnąc oba pliki do 20x30/300dpi nowa 5tka daje jakieś 1EV przewagi przy ISO 800/1600.Konwertowałem C1, nie powiem, żeby ta nowa wersja dawała jakieś cudowne efekty.
- Praca z błyskiem jest precyzyjniejsza. To mi się rzuciło w oczy od razu.
- Kolory, widziałem psioczenia - wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Za kilka sesji będziecie się dziwić o czym pisaliście. Mnie odpowiada.
- ilość szczegółów w obrazie - :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
- elastyczność obróbki jest bardzo fajna, znów ciężko to wycenić, ale chyba da się to bardziej pociągnąć niż w starej 5tce.
[QUOTE=YTR_Bolanda;588910]Od jakiegoś czasu myślę, żeby zainwestować w ST-E2 jako wspomaganie AF w gorszych warunkach oświetleniowych, choć wiadomo że głównie służy do czego innego ;) Waży tylko 100g.
Ty najpierw doczytaj, na jakie to baterie chodzi..
jacek220
15-01-2009, 18:14
Od jakiegoś czasu myślę, żeby zainwestować w ST-E2 jako wspomaganie AF w gorszych warunkach oświetleniowych, choć wiadomo że głównie służy do czego innego ;) Waży tylko 100g.
To może być nie głupi pomysł a i do tego do czego jest przeznaczony bardzo sie przyda. Ja mam pięco metrowy kabel przenoszący ETTL i fajna zabawa jest a z ST-E2 byłaby jeszcze fajniejsza...
Jarek - pokaż jakieś koto foty. A może byś RAWa gdzieś wystawił? Plisku plisku :D
oskarkowy
15-01-2009, 20:47
Jarek - pokaż jakieś koto foty. A może byś RAWa gdzieś wystawił? Plisku plisku :D
Takie radosne pstrykanie nową zabawką, więc nic specjalnego:
200mm/2.8 ISO 800
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.grabek.pl/koty/os1.jpg)
200mm/2.8 ISO 6400
źródło (http://www.grabek.pl/koty/os2.jpg)
Nie zwracajcie uwagi na kolorystykę, na razie bawię się suwakami, żeby się dowiedzieć co można. Zdjęcia praktycznie bez obróbki, minimalnie podostrzone po zmniejszeniu.
W zasadzie na www to jak widać czułość można ustawić dowolną.
Przy 20x30cmISO 1600 ma bardzo ładną jakość przy dużej ilości zachowanych szczegółów. Ds2 dawał zdecydowanie gorsze rezultaty.
Jutro postaram się popolować na jakieś porządne sample, to wystawię cropy.
OT - ale młody Ci rośnie. Fiu fiu :D
oskarkowy
15-01-2009, 21:05
OT - ale młody Ci rośnie. Fiu fiu :D
Akurat śliski temat, dziś było rozdanie świadectw na półrocze :mrgreen:
A kot już trzeci, zdychało maleństwo z głodu, to trzeba było przygarnąć. Od tamtej pory nie wyrzucam śmieci.
To ja też wystawię coś ..... w sraw1 wywołane w ACR 5.2 w ustawieniach domyślnych pomnieszona do 800px nic nie ruszane, w aparacie wszystko na 0:
źródło (http://imperium.media.pl/galeria/20.jpg)
i powiekszenie 1:1 800x600 :
źródło (http://imperium.media.pl/galeria/19.jpg)
o mamo a co to za szkło? mydło masakra :) 500 z tc1.4 jest pięć razy ostrzejszy na pełnej dziurze
Wygląda jak jakaś lekko walnieta Sigma typu 70-300 ;)
A co do fot, to wszystkie jakieś takie zimne. Wiem że jak jest zima to musi byc zimno, ale... ;)
Thomason2005
15-01-2009, 21:29
o mamo a co to za szkło? mydło masakra :) 500 z tc1.4 jest pięć razy ostrzejszy na pełnej dziurze
bez wyostrzania?
oskarkowy
15-01-2009, 21:35
Wygląda jak jakaś lekko walnieta Sigma typu 70-300 ;)
A co do fot, to wszystkie jakieś takie zimne. Wiem że jak jest zima to musi byc zimno, ale... ;)
..ale zapomniał przesunąć o 200-300K suwakiem w prawo, żeby się Arra nie czepiał..
To ja również coś wrzucę, taki pstryk domowy:
źródło (http://img510.imageshack.us/img510/6851/img3940gg3.jpg)
i 100% crop 900x600 ze środka (wyostrzanie na 3):
źródło (http://img510.imageshack.us/img510/2166/img3940cropio5.jpg)
Szklo to było C 70-200/2,8 robione w autoWB i kolory są idealne tak naprawdę wyglądała wtedy plaża
no to podreguluj sobie AF ;)
Tak gdzieś tu miałem podręczny młotek do regulacji AF
To ja również coś wrzucę, taki pstryk domowy:
i 100% crop 900x600 ze środka (wyostrzanie na 3):
A co to za szkło ??
Szklo to było C 70-200/2,8 robione w autoWB i kolory są idealne tak naprawdę wyglądała wtedy plaża
70-200 na 2,8 jest duzo lepsze. Masz cos nie tak. daj z exifem.
A co to za szkło ??
EF 85 f/1.8
70-200 na 2,8 jest duzo lepsze. Masz cos nie tak. daj z exifem.
Wszystko mam oki ... takie zdjęcie :)
Jak to na dlugim koncu, to mi np. przypomina mydlo na tamronach niektorych na 2.8 i 75mm... jest nawet wrecz idealnie tak samo... moze sprawdz czy wszystko jest OK dla pewnosci
Kolejna pożywka, tym razem EF 50 f/1.4 @ 1.8 (z resztą wszystko w exifie):
źródło (http://img83.imageshack.us/img83/8890/img3375uv5.jpg)
no i 100% crop 900x600 z pełnego RAW:
źródło (http://img83.imageshack.us/img83/2721/img3375cropoy6.jpg)
no panowie.... canona górą :) hehe
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8337
http://change.gov/page/-/officialportrait.jpg
Siedze wlasnie nad slubem na ktorym robilem duzo 70-200 2,8 LIS i zapewniam Cie ze albo poruszyles albo masz cos rozregulowane.
Faaajne fotki :) zdecydowanie sprzedaje 20D. Jednak to już inna epoka. Ile lepsza atmosfera tu panuje odkąd wklejacie foty!
no panowie.... canona górą :) hehe
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8337
http://change.gov/page/-/officialportrait.jpg
Bylo.
Naszego to chyba 100MACRO trzeba by potraktowac.
To na dziś ostatnie foto (50 f/1.4 @ 2.0):
źródło (http://img73.imageshack.us/img73/349/img3046qt9.jpg)
oraz dodatkowo crop 100% z pełnego RAW:
źródło (http://img73.imageshack.us/img73/6958/img3046cropyv5.jpg)
Bylo.
Naszego to chyba 100MACRO trzeba by potraktowac.
Czyli tak samo jak prezydenta-elekta -Fotograf Pete Souza użył Canona EOS 5D Mark II i Sigma 105 f/2.8 EX DG Macro :-D
Kolekcjoner
16-01-2009, 01:08
No proszę, a gdyby nas niektórych czytał to by się dowiedział, że Sigma to qpa ;) i z Canonem lepiej nie używać :lol:.
Czyli tak samo jak prezydenta-elekta -Fotograf Pete Souza użył Canona EOS 5D Mark II i Sigma 105 f/2.8 EX DG Macro :-D
Skad to info?
Wiesiek_KR
16-01-2009, 01:51
Odważę się i podam linka do fotek . wszystko przy pomocy 50 f/1.4 i oczywiście 5DII
https://canon-board.info/imgimported/2009/01/3111897014_aea29c8775_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3005/3111897014_aea29c8775_o.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2009/01/3111898726_c13abc068f_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3205/3111898726_c13abc068f_o.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2009/01/3111063995_0eae3935a8_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3204/3111063995_0eae3935a8_o.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2009/01/3111064235_c0800c656d_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3082/3111064235_c0800c656d_o.jpg)
wołane w LR, bez ostrzenia, z pełnych raw'ów
Wiesiek_KR: foty fajne, ale czerwienie na bluzce to ci zjadlo ;)
kmleon: 85ka+5D2 mnie rozwaliła, super przestrzenna ta fotka.
kmleon: 85ka+5D2 mnie rozwaliła, super przestrzenna ta fotka.
Zgadza się, stałki mi dosłownie odżyły na 5D2 :mrgreen:
Jakość fotek powala a dodatkowo ten klimat, przyjemnie się ogląda, jednak canon to canon :P
Jakość fotek powala a dodatkowo ten klimat, przyjemnie się ogląda, jednak canon to canon :P
Zdjęcia fajne, ale na takich miniaturkach nie widać jakim modelem były robione :) Czy to 350D, czy jakiś nikoś, taki efekt pewnie jest osiągalny na każdej z lustrzanek :) W ogóle nie kumam co mają dać te zmniejszone zdjęcia, oprócz chwalenia się nowym sprzętem i swoimi umiejętnościami :) Ani nie widać na tym pracy AF, bo to można tylko organoleptycznie sprawdzić, ani nie widać poziomu szumów, ani nawet kolorów, bo to przecież zależy głównie od ustawień wywoływarki. Jedyne co widać, to że tym sprzętem można robić ładne zdjęcia, ale to już można od czasów 300D :)
Wiesiek_KR
16-01-2009, 10:58
Zdjęcia fajne, ale na takich miniaturkach nie widać jakim modelem były robione :) Czy to 350D, czy jakiś nikoś, taki efekt pewnie jest osiągalny na każdej z lustrzanek :) W ogóle nie kumam co mają dać te zmniejszone zdjęcia, oprócz chwalenia się nowym sprzętem i swoimi umiejętnościami :) Ani nie widać na tym pracy AF, bo to można tylko organoleptycznie sprawdzić, ani nie widać poziomu szumów, ani nawet kolorów, bo to przecież zależy głównie od ustawień wywoływarki. Jedyne co widać, to że tym sprzętem można robić ładne zdjęcia, ale to już można od czasów 300D :)
dzisiaj powinna mi ruszyć nowa domena więc wrzucę oryginały z Exif, ale jak już zabrałem głos to coś powiem:
Skoro ktoś z użytkowników tego forum pisze że zrobił zdjęcie C 5D Mark II to raczej ja wierzę. Jeżeli by tak nie było to po co wstawiać zdjęcia. Szlag mnie trafia jak niektórzy członkowie piszą jaki to ten nowy 5D jest do d..., bylejaki i ogólnie nie wart złamanego grosza nie trzymając nawet puszki w rekach. Co ja mówie niektórzy nawet go nie widzieli na oczy.
Cichy chyba pokazał jako pierwszy zdjęcia i od razy zaczęły się krytyki: Kolor, zafarb, kontrast i ogólnie wszystko BEE.
Od kilku wpisów wstecz zaczął podobać mi się ten wątek bo Ludzie zaczęli pokazywać swoje zdjęcia i przestali tylko teoretyzować. Ale nie, jak to w PL od razu ktoś się znajdzie żeby powiedzieć że możę to zrobiłeś nikonem albo może kompaktem ( bez urazy pjakusz bo napewno napisałeś to w formie żartu). Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć.
Ale widać kolega pjakusz ubolewa że na grupie nie widać pracy AF tylko widać chwalenie sie sprzętem i umiejętnościami do czego ta grupa nie powinna chyba według niego służyć
Cichy chyba pokazał jako pierwszy zdjęcia i od razy zaczęły się krytyki: Kolor, zafarb, kontrast i ogólnie wszystko BEE.
To też skrytykowałem, mówiąc że to zależy do wywołania a nie od sprzętu.
Od kilku wpisów wstecz zaczął podobać mi się ten wątek bo Ludzie zaczęli pokazywać swoje zdjęcia i przestali tylko teoretyzować. Ale nie, jak to w PL od razu ktoś się znajdzie żeby powiedzieć że możę to zrobiłeś nikonem albo może kompaktem
O kompakcie nic nie pisałem, ani że to zrobione zostało innym sprzętem :P Pisałem, że podobny efekt można zrobić innymi aparatami, Nie ma na nich nic takiego, co by przekonywało do konkretnie 5d.
Ale widać kolega pjakusz ubolewa że na grupie nie widać pracy AF tylko widać chwalenie sie sprzętem i umiejętnościami do czego ta grupa nie powinna chyba według niego służyć
Kompletnie mnie nie zrozumiałeś :) Odniosłem się do sformułowania "co canon to canon". Moim zdaniem nie widzę na tych zdjęciach cech szczególnych dla Canona, choć zdjęcia bardzo fajne. Ale w żadnym wypadku nie pokazuja mi nic innego niż potrafią inne puszki. Niektórzy próbują wyrobić sobie zdanie o możliwościach nowej puszki, moim zdaniem na tych zdjęciach tego nie widać. Co nie zmienia faktu, że puszka jest super :)
Ludzie prosili o zdjęcia z nowej puszki to inni je umieszczają a niech sobie oglądają pojęcia o żadnej puszce nie można sobie wyrobić ogladając zjęcia ( oczywiście to moje zdanie) tylko je robiąc to samo z obiektywami, i tak samo np. z wyborem panienki ze zdjęcia nie pomacasz to nic nie wiesz .... ale jak ludzie chcą :) niektórym wystarczy jedno zdjęcie i już sprzet jest do bani, ale ludzie w różne sprawki lubią sie bawić
To też skrytykowałem, mówiąc że to zależy do wywołania a nie od sprzętu.
O kompakcie nic nie pisałem, ani że to zrobione zostało innym sprzętem :P Pisałem, że podobny efekt można zrobić innymi aparatami, Nie ma na nich nic takiego, co by przekonywało do konkretnie 5d.
Kompletnie mnie nie zrozumiałeś :) Odniosłem się do sformułowania "co canon to canon". Moim zdaniem nie widzę na tych zdjęciach cech szczególnych dla Canona, choć zdjęcia bardzo fajne. Ale w żadnym wypadku nie pokazuja mi nic innego niż potrafią inne puszki. Niektórzy próbują wyrobić sobie zdanie o możliwościach nowej puszki, moim zdaniem na tych zdjęciach tego nie widać. Co nie zmienia faktu, że puszka jest super :)
Jak to ?
taki uśmiech można zarejestrować wyłącznie canonem 5IId mark.:lol:
Wiesiek_KR
16-01-2009, 11:46
Rawy do w/w zdjęć:
wiesiekzieba.com/5D/IMG_6031.CR2
wiesiekzieba.com/5D/IMG_6123.CR2
wiesiekzieba.com/5D/IMG_6175.CR2
Pozdrawiam
Swoją drogą prezydent Obama musi mieć widniutko w tym swoim gabinecie. Taka ekspozycja....bez flesha.(exif)
Mnie się wydaje że parasolki widać nawet w oczach !
Szlag mnie trafia jak niektórzy członkowie piszą jaki to ten nowy 5D jest do d..., bylejaki i ogólnie nie wart złamanego grosza
Wymieniono na forum wiele wad modelu 5D mk II. Wiele osób stwierdziło, że nie kupi tego aparatu, bo jest za słaby. Wiele osób jest rozczarowanych tym aparatem. Wszystko prawda. Nikt jednak nie napisał, jak tutaj bezpodstawnie sugerujesz, że 5D mk II jest do d... i ogólnie nie wart złamanego grosza.
Wiesiek_KR
16-01-2009, 12:49
Całe zdanie brzmiało:
Szlag mnie trafia jak niektórzy członkowie piszą jaki to ten nowy 5D jest do d..., bylejaki i ogólnie nie wart złamanego grosza nie trzymając nawet puszki w rekach. Co ja mówie niektórzy nawet go nie widzieli na oczy.
Fakt , możliwe że dosłownie nikt nie powiedział że 5DII jest do du..., ale mi chodziło o wypowiedzi ludzi na temat sprzętu którego nie widzieli. Poważam użytkowników którzy mieli sprzęt w ręce, testują go na różne znane im sposoby, jedni robią to lepiej inni troszkę gorzej ale starają się swoimi spostrzeżeniami podzielić z innymi, takimi ludziskami jak użytkownicy właśnie Tego Forum.
Pozdrawiam
Chryste, z jaką ekspresją ona rwie tą kiecę...:evil:
...
ale mi chodziło o wypowiedzi ludzi na temat sprzętu którego nie widzieli
Jeśli ktoś się pomylił w swojej ocenie to go możesz jak najbardziej sprostować lub wyrazić swoją opinię. Nie wkładaj jednak ludziom w usta słów, których nigdy nie wypowiedzieli, bo jest to niegrzeczne.
Rawy do w/w zdjęć:
wiesiekzieba.com/5D/IMG_6031.CR2
wiesiekzieba.com/5D/IMG_6123.CR2
wiesiekzieba.com/5D/IMG_6175.CR2
Pozdrawiam
Rawy zabijają, co prawda na 6123 ostrość jest lekko w krzakach (ale nie przez AF tylko raczej przez lekkie poruszenie), za to na 6175, szczęka po prostu leży mi na ziemi (porysowałem panele kurcze).
Jeszcze raz dzięki za sample.
PS. 6031, jest według DPP uszkodzony.
Przemek Lipski
16-01-2009, 13:45
Swoją drogą prezydent Obama musi mieć widniutko w tym swoim gabinecie. Taka ekspozycja....bez flesha.(exif)
Tu nie ma co się wydawać. Wystarczy ściągnąć zdjęcie w większej rozdzielczości i widać wyraźnie jedną oktę i chyba drugą (ale tam już kształt nie jest tak dobrze widoczny, może to być blenda lub parasolka).
Jeśli ktoś się pomylił w swojej ocenie to go możesz jak najbardziej sprostować lub wyrazić swoją opinię. Nie wkładaj jednak ludziom w usta słów, których nigdy nie wypowiedzieli, bo jest to niegrzeczne.
Wydaje mi się, że zbyt dosłownie odbierasz tamtego posta. W teorii literatury czy w retoryce znane jest takie określenie jak hiperbola. Są to różnego rodzaju zabiegi jakich można użyć, aby zwrócić uwagę czytelnika/rozmówcy na sprawy obok których mógłby przejść obojętnie jeśli by takich zabiegów nie użył. Dla mnie tamten post, jest jak najbardziej zrozumiały i nie próbuję tego brać dosłownie. Język nie jest narzędziem super precyzyjnym, a na tym forum, gdzie ludzie zajmują się fotografią powinno być to tym bardziej zrozumiałe, że czasami używa się różnych zabiegów, aby w pewien zniekształcony sposób coś wyeksponować, lub schować...
Nigdy nie korzystalem, ale jak uzywa sie lamp przez zlacze PC to w exifie jest informacja ze flash byl uruchomiony?
mate00sh
16-01-2009, 13:53
Światło ciągłe i tyle w temacie.
Wiesiek_KR
16-01-2009, 13:56
PS. 6031, jest według DPP uszkodzony.
Podmieniłem
Zastanawiam się jak sprawuję się Automatyczny Balans Bieli 5dmk2 ? Szczególnie w ciemniejszych miejscach, 40D troszkę żółci....
Wiesiek_KR
16-01-2009, 15:22
Podmieniłem
nie potrafię wyedytować poprzedniego wpisu, ale muszę podać linki na rapida bo jakoś mi tak mi transfer na serwerze podskoczył:) ( chyba zainteresowanie duże)
http://rapidshare.com/files/184273259/IMG_6031.CR2.html
http://rapidshare.com/files/184273714/IMG_6123.CR2.html
http://rapidshare.com/files/184273747/IMG_6175.CR2.html
PS. Admina proszę o wykasowanie poprzednich linków/wpisów.
Pozdrawiam
40D troszkę żółci ... KAZDY canon 'zolci' get used to it
Przemek Lipski
16-01-2009, 15:27
Nigdy nie korzystalem, ale jak uzywa sie lamp przez zlacze PC to w exifie jest informacja ze flash byl uruchomiony?
Nie ma informacji, bo skąd by się wzięła...
co do ostatniego zdjęcia (IMG_6175.CR2) to bardzo nie podoba mi się przejście tonalne na rajstopie. Może to wina rozdzielczości szkła, nie wiem.
Wiesiek_KR
16-01-2009, 15:46
co do ostatniego zdjęcia (IMG_6175.CR2) to bardzo nie podoba mi się przejście tonalne na rajstopie. Może to wina rozdzielczości szkła, nie wiem.
mogę się mylić, ale to może pończocha poza głębia ostrości i oświetlona tak się zachowuje? Ale to tylko moje skojarzenie, bo pończochy czasami dziwnie odbijają światło:???:
40D troszkę żółci ... KAZDY canon 'zolci' get used to it
na samplach widać żę 5d radzi sobie lepiej, ale nie wiem , na ile to ręczne ustawianie WB a na ile automat, stąd pytanie?
Światło ciągłe i tyle w temacie.
Raczysz żartować. Przy takiej ekspozycji ( f10 1/125 iso 100 ) to co najmniej 250 Ws . przy świetle ciągłym usmażyli by prezydenta przed objęciem władzy:lol:.
na samplach widać żę 5d radzi sobie lepiej, ale nie wiem , na ile to ręczne ustawianie WB a na ile automat, stąd pytanie?
Nie robiłem jakichś szczególnych testów, ale wg mnie 40D jak i w 5DII tak samo sobie radzą z AWB - czyli generalnie przy świetle dziennym i błyskowym jest w miarę OK - czasem lekko trzeba skorygować, natomiast przy sztucznym trzeba wszystko ręcznie robić...
Mam mały problem z 5DM2 przy czasach powyżej 6 s przy ISO 100 pojawiają się trzy martwe pixele zorientowałem się dopiero po trzech dniach od zakupu i sklep nie zgodził się na wymianę na inną puchę .
Nie potrafią tez powiedzieć co serwis zrobi . Dowiedziałem się tylko że wszystko może potrwać do dwóch miesięcy.
Nie miałem jeszcze takiej sytuacji i nie wiem czy wymieniają całe body,
czy matrycę,
czy usuwają je programowo .
Czy może jak padną do końca pucha sama je usunie .
Proszę o pomoc .
Włącz sobie redukcję zakłóceń przy długich czasach naświetlania i problem Ci zniknie.
poczytaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=2324
http://canon-board.info/showthread.php?t=10080
możesz spróbować zastosować poniższy sposób, u mnie pomogło:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12953
albo mozesz jescze olac to i uzywac pozostalych 20 999 997 dobrych pixeli.
preinwher
17-01-2009, 12:12
albo mozesz jescze olac to i uzywac pozostalych 20 999 997 dobrych pixeli.
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: dokładnie tak
taki problem to nie problem
żeby chłopak się nie załamywał :) to dokładnie zostało mu: 21 026 301 px
jacek220
17-01-2009, 13:45
Nie znacie jego potrzeb... ;)
Od niedawna jestem posiadaczem 5DM2. Mam problem z fotografowaniem tekstur lub kartek z tekstami o wielkości A4 na brzegach jest duże mydło . Stosowałem rózne przesłony od 4f do 22f. Szkło to 24-105 IS USM L. Czy do tego typu fotografowania jest lepsza stałka? Pytam ponieważ mam tylko jeden obiektyw a innych jeszcze nie mam.
A z innej beczki pytanie odnośnie zasilania.
http://cgi.ebay.com/Q403-2-X-Battery-Charger-For-CANON-EOS-5D-Mark-II-LP-E6_W0QQitemZ250357639128QQcmdZViewItemQQptZBatteri es_Chargers?hash=item250357639128&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A0|293%3A1|294%3A50
próbował ktoś tego? wiem że nie przekazuje informacji o stanie baterii oraz nie można jej używać z oryginalną ładowarką.
Mam mały problem z 5DM2 przy czasach powyżej 6 s przy ISO 100 pojawiają się trzy martwe pixele zorientowałem się dopiero po trzech dniach od zakupu i sklep nie zgodził się na wymianę na inną puchę .
Nie potrafią tez powiedzieć co serwis zrobi . Dowiedziałem się tylko że wszystko może potrwać do dwóch miesięcy.
Nie miałem jeszcze takiej sytuacji i nie wiem czy wymieniają całe body,
czy matrycę,
czy usuwają je programowo .
Czy może jak padną do końca pucha sama je usunie .
Proszę o pomoc .
http://canon-board.info/showthread.php?t=12953&highlight=mapowanie
Przeczytaj ten wątek .Jest jeszcze kilka tricków np:wykorzystanie mapowania kurzu itp.Wpisz w szukajkę np: mapowanie,martwe pixele itp. Jest trochę na ten temat.Pozdrawiam :smile:
Od niedawna jestem posiadaczem 5DM2. Mam problem z fotografowaniem tekstur lub kartek z tekstami o wielkości A4 na brzegach jest duże mydło . Stosowałem rózne przesłony od 4f do 22f. Szkło to 24-105 IS USM L. Czy do tego typu fotografowania jest lepsza stałka? Pytam ponieważ mam tylko jeden obiektyw a innych jeszcze nie mam.
Z jakiej odległości fotografujesz kartkę? Jaka odległość obiektywu od obiektu?
Myślę że przy 21mpx możesz sobie pozwolić na oddalenie i zrobić cropa z pliku. Ja mam podobny problem bo focę płaskie powierzchnie które muszą być w całości ostre z detalem itp. I też mam spore problemy, nie wiem jakie szkło wybrać. Chyba wybiorę 35. Prawdę mówiąc mały obrazek średnio nadaje się do takich zadań.
45 cm. Tez potrzebuje fotografować płaskie obiekty i bez cropa. Może ktoś wie jaki obiektyw doradzić do fotografowania płaskich tekstur?
Do płaskich powierzchnii obiektyw macro.Pozdrawiam
Macro? Np. do zrobienia zdjęcia ściany czy dywanu 2x2m? Ostrość od brzegu do brzegu + detale?
oskarkowy
17-01-2009, 16:41
Macro?
Oczywiście. Makro skalibrowane jest tak, żeby nie było problemów z ostrością na brzegach czy dystorsjami. Do tego można go domknąć do bardzo małego otworku bez straty ostrości czy detali. Do takich zastosowań jak znalazł.
A co powiecie o tym obiektywie CANON MP-E 65 f/2.8 1-5x słyszałem, że jest to najlepszy obiektyw do macro co mnie interesuje też tylko jak będzie ten obiektyw współpracował z matryca 21 mpx? Czy ktoś miał doświadczenie z tym obiektywem?
A co powiecie o tym obiektywie CANON MP-E 65 f/2.8 1-5x słyszałem, że jest to najlepszy obiektyw do macro co mnie interesuje też tylko jak będzie ten obiektyw współpracował z matryca 21 mpx? Czy ktoś miał doświadczenie z tym obiektywem?
To specjalne szkło do macro i dośc "trudne".. Ma największą spotykaną krotnośc 1:5x i nie można w przeciwienstwie do innych szkiel "macro' używać do innych jak macrofotograficzne celów.Nie ostrzy na nieskonczoność np. Na forum ma lub miał jak pamiętam to szkielko Mac.Myslę ze grzecznie spytany :smile: mógłby więcej na ten temat powiedziećPozdrawiam
Macro? Np. do zrobienia zdjęcia ściany czy dywanu 2x2m? Ostrość od brzegu do brzegu + detale?
No,tak.Szczególnie do takich m.in.celów jest produkowany.Obiektywy macro mają powierzchnię obrazową zblizoną do płaszczyzny,pozostałe do sfery.Zrób próbne zdjecia i porównaj ewent.mając wskazówkę poczytaj :smile:Pozdrawiam
45 cm. Tez potrzebuje fotografować płaskie obiekty i bez cropa. Może ktoś wie jaki obiektyw doradzić do fotografowania płaskich tekstur?
Taki który dobrze wypada w testach ostrości na tablicy ISO. Poniżej porównanie C24-105/4L z C50/1,8 przysłonięte do 5,6:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=355&Camera=9&Sample=0&FLI=3&API=2&LensComp=105&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=4
W rogu obrazka to przepaść w różnicy jakości. Dla C50/1,4 różnica jest jeszcze większa. C24-105/4L jak widać to fatalny wybór do tego celu. Za grosze można mieć o wiele lepszą jakość w narożach.
Tylko wybór u Canona szkieł EF macro słabiutki... Możecie coś polecić? Z tego co widzę to tylko zostaje ten 50mm f/2.5 compact macro. Chyba że coś z Sigmy?
Sigma 28mm F1.8 EX DG ASPHERICAL MACRO :)
Thomason2005
17-01-2009, 19:24
Tylko wybór u Canona szkieł EF macro słabiutki... Możecie coś polecić? Z tego co widzę to tylko zostaje ten 50mm f/2.5 compact macro. Chyba że coś z Sigmy?
Ja polecam Tobie Tamrona 90mm F2.8 SP Macro... Piekielnie ostre szkło, choć wolne...
Jeden problem.... z tym Tamronem: jest 90mm. Trochę za długi. Nie mam aż tyle odejścia.
oskarkowy
17-01-2009, 19:31
Ja polecam Tobie Tamrona 90mm F2.8 SP Macro... Piekielnie ostre szkło, choć wolne...
Polecasz bo masz? Żałosne.
I co on z nim zrobi? Dywany będzie na boisku rozkładał do fotografowania?
Ja polecam (bo mam) sigmę 150/2.8, jest ostrzejsza od Twojego tamrona i zdecydowanie szybsza :mrgreen:
A już na poważnie: jeśli pytający rozpatruje 65mp-e, to wystarczy mu dość kasy na EF45mm ts-e (lub 24ts-e). Jeśli chodzi o pracę z ostrością, będzie idealne. A przy ff matrycach wystarczy zostawić minimalny margines na pochył.
haha tak trafiła do klienta żebyś wiedział - do mnie :)
Oprócz omawianego już MP z canonem współpracuje kilka firm w każdej po ~~trzy szkla z ogniskowymi ~~50,100,150 mm jeżeli siegnąc po przejściowki i inne mocowania to jeszcze sie znajdzie kilka[w macro i tak często manual].
Kilkanascie szkiel i cen do wyboru to tak mało?
żeby coś polecić trzeba by znać:co umiesz, co będziesz fotografowal,gdzie, jakie body ,w jakim celu,ile masz kasy ,itp.Najlepiej odpowiesz sobie sam .Porób próby nawet innymi szklami aby dobrac ogniskową,a budżet powie resztę.:smile:
To może być nie głupi pomysł a i do tego do czego jest przeznaczony bardzo sie przyda. Ja mam pięco metrowy kabel przenoszący ETTL i fajna zabawa jest a z ST-E2 byłaby jeszcze fajniejsza...
Canonierzy kombinują jak poprawić autofokus a na forum nikona kombinują jak sprawić żeby d700 dawało takie kolory jak 5d
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=926981&postcount=45
Ponoć nawet jakieś emulatory powstają.
Tylko wybór u Canona szkieł EF macro słabiutki...
zaraz, ja się nie znam - nie moja działka, ale akurat do macro to Canon ma trzy rewelacyjne szkła: 100/2.8, 150/3.5 L i manualna 50tka z powiększeniem 5 razy..
czego chcieć więcej?
Kubamanie, nie przeczytałeś uważnie o czym mowa. Chodzi o krótką ogniskową i macro. Np ta 50mm albo może i 24 TS-E. Pytanie jak w warunkach małego studio sfotografować płaski duży obiekt (np. obraz) tak żeby był w całości ostry?
Tu nie chodzi o powiększenie ale o płaszczyznę ostrości. Nikon ma np. 60mm micro f/2.8. - fajne szkło. My mamy 50mm f/2.8 - trochę inna generacja.
Swoją drogą ciekawe jak będzie pracował Live View + ostrość przez kontrast w mkII ze szkłami TS-E?
Sławek - chyba Ci chodzi o profile podczas wywoływania NEF w LR - ustawianie kolorystyki w stylu D3 czy 5d itp. O ile to zabawa to... z naszej strony dorobienie sobie brakujących 40 brakujących pól AF już takie wesołe nie jest. Sorry, ale ostatnio poprzeglądałem sporo zdjęć z N i C i muszę powiedzieć że wybór FF cholernie trudny. D700 i 5dmkII to tak dobre puszki że trzeba bardzo konkretnie wiedzieć czego się chce żeby podjąć świadomą decyzję (bez emocji). Jeszcze dwa tygodnie temu prawie zamówiłem D700, teraz jestem bardzej w stronę mkII... no i pokornie czekam na spadek cen obydwu ;)
Kolekcjoner
18-01-2009, 02:15
Swoją drogą ciekawe jak będzie pracował Live View + ostrość przez kontrast w mkII ze szkłami TS-E?
A to akurat bardzo proste - nie będzie pracował 8) - to szkła manualne :).
przepraszam nie chce być niegrzeczny , ale chyba nie wiele ślubów robisz ..wiesz ilu parom mówię przed ślubem w domu co będę robił i jak mają się zachowywać a ile z nich to później robi…stres..stres. I jeszcze raz stres… wszystko zapominają może ze 2 na 10 par się stosuje ..najczęściej są tak znudzeni mszą że marzą tylko żeby tylko wylecieć z kościoła na obiadek…
bzdura
jacek220
18-01-2009, 08:48
Canonierzy kombinują jak poprawić autofokus a na forum nikona kombinują jak sprawić żeby d700 dawało takie kolory jak 5d
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=926981&postcount=45
Ponoć nawet jakieś emulatory powstają.
Naśladowanie jest najwyższą formą uznania :)
Najlepiej by było połączyć te dwa aparaty biorąc co najlepsze z każdego