Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]

oskarkowy
21-09-2010, 14:19
Generalnie to głoszę dokładnie to samo jak zrobiłem jeden, pierwszy testowy kadr na 14/2.8 na D3.
To zjawisko Canonier musi sam dotknąć/przeżyć, żeby zrozumieć gdzie optycznie jest 16-35 II
Jak ja nie lubię się z Tobą zgadzać.. :evil:

Ale konstrukcyjnie to jednak wolę 16-35II, to szkło przynajmniej da się samemu wyczyścić po deszczu ;)

Na pocieszenie mam tylko to, że jak jest czas i chęci, to samyang optycznie nie ustępuje 14-24G a w połączeniu z 5II daje zdecydowanie ładniejszy obraz niż D3. Ale w reporterce to się zupełnie nie sprawdza.

gietrzy
21-09-2010, 18:50
Jak ja nie lubię się z Tobą zgadzać.. :evil:

Zauważyłem i szczerze rozumiem. Nie pociągnę dalej bo fajne makro/arch miałeś na stronie.

Ale konstrukcyjnie to jednak wolę 16-35II, to szkło przynajmniej da się samemu wyczyścić po deszczu ;)

Oczywiście pisałem tylko o optyce. Zakres, itd. w Canonie imho lepszy. Ztcp to dwójkę pokazali z Markiem III, co też sugeruje jaki standard zoom (zakres) firma rekomenduje do reporterki.

Na pocieszenie mam tylko to, że jak jest czas i chęci, to samyang optycznie nie ustępuje 14-24G a w połączeniu z 5II daje zdecydowanie ładniejszy obraz niż D3.

Samy - fale Bałtyku
co do ładniejszego obrazka: wiesz, że czasem czornyj tu wpada i poczyta chwil kilka? ;)

virtuozik
18-10-2010, 20:48
Dostawa D7000 ponoc sie opoznia, niektorzy sa strasznie wkurzeni

http://nikonrumors.com/2010/10/14/hitler-is-not-happy-with-the-nikon-d7000-shipment-schedule.aspx

:D

Kolekcjoner
18-10-2010, 20:55
Dostawa D7000 ponoc sie opoznia, niektorzy sa strasznie wkurzeni

http://nikonrumors.com/2010/10/14/hitler-is-not-happy-with-the-nikon-d7000-shipment-schedule.aspx

:D

Jeśli to prawda to bardzo źle, bo to oznacza że cena 60D nie spadnie szybko.

R0bert
18-10-2010, 21:24
a z kolei gdzieniegdzie w stanach w sklepach BestBuy można było kupić od ręki D7k z kitem, i po necie już krażą sample i opinie.

virtuozik
19-10-2010, 19:52
Jeśli to prawda to bardzo źle, bo to oznacza że cena 60D nie spadnie szybko.

Wlasciwie to mam gdzies czy jest, czy bedzie dostepny, bardziej chodzilo mi o ten link... ;)

Bartek_902
22-10-2010, 22:06
Odbiegając od tematu,widać na rynku ze coraz mniej jest do kupienia nikona d700...coś się widocznie szykuje

jacula
05-11-2010, 23:07
Dzisiaj w jednym sklepie MM pewien miły sprzedawca poinformował mnie, że był na jakimś szkoleniu czy prezentacji i że oglądał tam prototyp evila od nikona, i że jest duża szansa, że zobaczymy ją przed Bożym Narodzeniem. Oby - bo to oznacza rychłą odpowiedź canona:)

akustyk
06-11-2010, 00:26
Dzisiaj w jednym sklepie MM pewien miły sprzedawca poinformował mnie, że był na jakimś szkoleniu czy prezentacji i że oglądał tam prototyp evila od nikona, i że jest duża szansa, że zobaczymy ją przed Bożym Narodzeniem. Oby - bo to oznacza rychłą odpowiedź canona:)

a niby czemu?

Canon nigdy nie byl istotnym graczem w takim segmencie. a inni to robia od dawna i to dobrze. po co niby Canon mialby wchodzodzic w segment, ktory jest juz pelny i z ktorego nie mialby odpowiednich dochodow? tylko dlatego, ze jest paru wiernych fanatykow, ktorzy nie kupia czegos bez napisu "Canon" na obudowie?

Viracocha
06-11-2010, 01:21
a niby czemu?

Canon nigdy nie byl istotnym graczem w takim segmencie. a inni to robia od dawna i to dobrze. po co niby Canon mialby wchodzodzic w segment, ktory jest juz pelny i z ktorego nie mialby odpowiednich dochodow? tylko dlatego, ze jest paru wiernych fanatykow, ktorzy nie kupia czegos bez napisu "Canon" na obudowie?
Wydaje i się, że Canon ma aspiracje zaistnienia w każdym segmencie sprzętu fotograficznego. W kompaktach i lustrzankach ma swoich mocnych przedstawicieli praktycznie w każdej klasie, dlaczego więc miałby odpuszczać nowo powstały segment, który ma duże szanse powodzenia.
Ja myślę jednak, że Canon dopracowuje nowego G12 z wymienną optyką i matrycą APS-C.

akustyk
06-11-2010, 02:16
Wydaje i się, że Canon ma aspiracje zaistnienia w każdym segmencie sprzętu fotograficznego.

jak najbardziej nie. Canon ma szerokie portfolio, ale nie obejmujace kazdego rodzaju sprzetu. nie robi chocby sredniego formatu, ani malusienkich luster typu olympusowskich E-x00.

W kompaktach i lustrzankach ma swoich mocnych przedstawicieli praktycznie w każdej klasie, dlaczego więc miałby odpuszczać nowo powstały segment, który ma duże szanse powodzenia.

z tego samego powodu, dla ktorego nie produkuje np. telefonow komorkowych z aparatem (choc moglby) - inni robia to lepiej, a koszty dogonienia, w tym przede wszystkim zaistnienia w swiadomosci grupy docelowej klientow, sa po prostu ogromne.

moim zdaniem Canon spokojnie moze zyc bez bezlusterkowca, jesli 2000D bedzie w zasiegu cenowych osob patrzacych na bezlusterkowce.

ktos kto dzisiaj chce kupic bezlusterkowca ma calkiem duzy wybor opcji na rynku - jest Olympus, Panasonic, Samsung i Sony. jakby cos mialo wyjsc z etykietka Canon to to i tak byloby niekompatybilne (lub w bardzo ograniczonym fizycznie a juz na pewno funkcjonalnie sensie) z systemem EOS, wiec z punktu widzenia posiadacza szafki lensow z tylkiem EF w zasadzie nie ma tu wielkiego szalu.

nie jest wykluczone, ze Canon wejdzie w bezlusterkowce, ale nie ma zadnej takiej koniecznosci. entry level w Canonie ciagna male, ale pelnoprawne lustrzanki majace ugruntowana opinie dobrej jakosci zdjec i duzych mozliwosci + zaplecza wielkiego systemu. jesli taki entry-level Canon moze klepac w cenach nieznacznie wyzszych niz konkurencyjne bezlusterkowce (i zapewne wyzszych marzach) to rzucanie sie na bezlusterka jest co najmniej nieoczywiste.

Viracocha
06-11-2010, 03:12
jak najbardziej nie. Canon ma szerokie portfolio, ale nie obejmujace kazdego rodzaju sprzetu. nie robi chocby sredniego formatu, ani malusienkich luster typu olympusowskich E-x00.
Nie nazwałbym osobnym segmentem Olympusów E-XX0, bo równie dobrze można byłoby powiedzieć, że nie robi też luster typu Pentax albo Nikon.

z tego samego powodu, dla ktorego nie produkuje np. telefonow komorkowych z aparatem (choc moglby) - inni robia to lepiej, a koszty dogonienia, w tym przede wszystkim zaistnienia w swiadomosci grupy docelowej klientow, sa po prostu ogromne.

Póki co - EVIL-om bliżej jest do aparatów kompaktowych/lustrzanek niż telefonów, a te Canon produkuje i marki nie musi sobie wyrabiać.
Co do gonienia konkurencji, to nie wiemy, czy Canon nie byłby w stanie swojego EVIL-a wypuścić w bardzo niedalekiej przyszłości, bo być może prace nad nim są już mocno zaawansowane.

moim zdaniem Canon spokojnie moze zyc bez bezlusterkowca, jesli 2000D bedzie w zasiegu cenowych osob patrzacych na bezlusterkowce.

ktos kto dzisiaj chce kupic bezlusterkowca ma calkiem duzy wybor opcji na rynku - jest Olympus, Panasonic, Samsung i Sony. jakby cos mialo wyjsc z etykietka Canon to to i tak byloby niekompatybilne (lub w bardzo ograniczonym fizycznie a juz na pewno funkcjonalnie sensie) z systemem EOS, wiec z punktu widzenia posiadacza szafki lensow z tylkiem EF w zasadzie nie ma tu wielkiego szalu.

nie jest wykluczone, ze Canon wejdzie w bezlusterkowce, ale nie ma zadnej takiej koniecznosci. entry level w Canonie ciagna male, ale pelnoprawne lustrzanki majace ugruntowana opinie dobrej jakosci zdjec i duzych mozliwosci + zaplecza wielkiego systemu. jesli taki entry-level Canon moze klepac w cenach nieznacznie wyzszych niz konkurencyjne bezlusterkowce (i zapewne wyzszych marzach) to rzucanie sie na bezlusterka jest co najmniej nieoczywiste.
Oczywiście, ale akurat entry-level i zaawansowane kompakty (gdzie Canon ma również bardzo mocną pozycję) najbardziej ucierpi na wejściu na rynek bezlusterkowców, bo to przecież potencjalni nabywcy tych aparatów, wybierają najczęściej EVIL-e. Wg mnie wszystko zależy od tego jak dużo bezlusterkowce zdołają urwać z rynku. Wg mnie może to się okazać znaczny procent.

Sergiusz
06-11-2010, 03:18
Cztery procent do końca roku przy planowanych dwudziestu w przyszłym...

Kolekcjoner
06-11-2010, 12:25
Mnie się wydaje, że ta sytuacja jest dynamiczna. Jak znam Canona to oni już kilka razy stosowali strategię wyczekiwania - wymuszoną bądź nie ale raz była ona niezwykle skuteczna. Więc nie jest wykluczone, że i tym razem jest podobnie.
Akustyk - analogia z telefonami nie jest dobra, bo to zupełnie inny rynek niż rynek foto - trzeba mieć mnóstwo nowych komponentów zapewne też i patentów ,technologii itd. Nawet dla takiej firmy jak Canon to pierońskie koszty nie mówiąc już o wypromowaniu marki w tym segmencie.
W bezlusterkowce prawdopodobnie mogą wejść bez bólu. Pewnie większość (jeśli nie wszystkie) komponenty już mają. W kwestii siły marki na tym rynku - chyba wątpią tylko żółci ;) :mrgreen:.
Ciekawe czy Nikon pokaże coś nowego czy tylko mutację dotychczasowych rozwiązań? Ja sądziłem że poczekają i nie będą się śpieszyć by wyjść z czymś oryginalnym - zobaczymy.

jacula
07-11-2010, 21:05
Jeśli Nikon wejdzie w bezlusterkowce, Canon też będzie musiał, bo bezlusterkowce będą przejmowały coraz więcej rynku kosztem entry level dslr.

Grzesiek_PL
10-11-2010, 01:26
Już jest teścik matrycy D7000, miazga :)
http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare-sensors/%28appareil1%29/680|0/%28appareil2%29/619|0/%28appareil3%29/483|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Canon/%28brand3%29/Canon

Merde
10-11-2010, 09:26
Już jest teścik matrycy D7000, miazga :)

Zauważyliśmy już. Nawet niszowy Pentax dał w modelu K-5 matrycę o super DR, a Canon to chyba czeka jak go Olympus w tej działce przegoni...

gietrzy
10-11-2010, 09:40
D7000 manual:

https://canon-board.info/imgimported/2010/11/nikonavcpatentlicence-1.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/11/nikon-avc-patent-licence.png)

Bez komentarza. BTW czytał ktoś manual do Rebelka? ;)

Manfred
10-11-2010, 10:29
to samo z super-rebelem Gietrzy
a nawet z 1dmk4

http://www.osnews.com/story/23236/Why_Our_Civilization_s_Video_Art_and_Culture_is_Th reatened_by_the_MPEG-LA

gietrzy
10-11-2010, 11:15
to samo z super-rebelem Gietrzy
a nawet z 1dmk4

http://www.osnews.com/story/23236/Why_Our_Civilization_s_Video_Art_and_Culture_is_Th reatened_by_the_MPEG-LA

Nie chce mi się czytać technicznego bełkotu, czyli wychodzi na to, że jak mamy firmę to musimy zainwestować w avc-cam lub wyżej?

sebcio80
10-11-2010, 11:27
Cztery procent do końca roku przy planowanych dwudziestu w przyszłym...

chyba w japonii... bo tam kupuja kazda nowosc i rzacaja w kat nie uzywana,

zeby bezlusterkowce zdobywaly rynek potrzebne jest cos co bedzie to powodowac, jakims impuls, a najlepszym impulsem bedzie uzywanie tego sprzetu przez zawodowcow, a na to potrzeba jeszcze troche czasu,

no i musi byc Full Frame, wiec obecne wszystkie systemy predzej czy pozniej umra

gietrzy
15-11-2010, 10:42
N***n patentuje wymienny sensor, budżetowy lens 80-400mm f/4.6-5.4 i wi-fi na sd.
Ciekawe jaki moduł będzie w kicie z D4 :mrgreen:

micles
15-11-2010, 11:01
budżetowy lens 80-400mm f/4.6-5.4Ha! Mówiłem, że się da?! :D

drfidel
19-11-2010, 10:03
Po opublikowaniu zdjęć z D7k na forum Nikona emocje opadły. Pomimo wielotygodniowego pompowania balona i informacji o kosmicznej rozpiętości tonalnej okazało się, że niestety szału nie ma, a szkoda :(

Merde
19-11-2010, 10:27
Po opublikowaniu zdjęć z D7k na forum Nikona emocje opadły. Pomimo wielotygodniowego pompowania balona i informacji o kosmicznej rozpiętości tonalnej okazało się, że niestety szału nie ma, a szkoda :(

Wyszło też przy okazji, że AF Nikona może nie trafiać, opad szczęki normalnie :mrgreen:

trampek
19-11-2010, 10:30
a dacie jakiegos linka???

tom517
19-11-2010, 10:33
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729
Wychodzi, że AF wariuje przy czerwonym :)

prz3mek
19-11-2010, 10:34
Wyszło też przy okazji, że AF Nikona może nie trafiać, opad szczęki normalnie :mrgreen:

Tyle tylko, że puszka która była testowana w tamtym temacie przez Fatmana jest uszkodzona.

gietrzy

Nie, nie może nie trafiać.
Po wyjęciu z pudełka żółtego aparatu wchodzimy na nikoncafe, dział o D3, i w faku jest post: co i jak w menu poprzestawiać by w czasie rzeczywistym (bez żadnego przestawiania/ruszania nawet jednego przycisku/biegania po menu) mieć i MF i single-AF i servo-AF.

Przestawienie D3 zajmuje koło pół minuty, dla mnie około 2 minut (pierwszy kontakt z D3), przeczytanie dlaczego to przestawić około pół minuty, przeczytanie co, kiedy i dlaczego puścić kolejne pół minuty.

Zrozumienie tego - bezcenne.

tom517
Zdjęcia testowe :mrgreen: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729&page=93

gietrzy
19-11-2010, 10:37
Zdjęcia testowe :mrgreen: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729&page=93

O! Zauważyłem teraz, że chodzi o rozjechane szkła .
No cóż nie bez kozery piszemy na pl-forach N***n :mrgreen:

Merde
19-11-2010, 10:39
a dacie jakiegos linka???

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2149950&postcount=353

Nie, nie może nie trafiać.
Po wyjęciu z pudełka żółtego aparatu wchodzimy na nikoncafe, dział o D3

A w którym miejscu była mowa o D3?

allxages
19-11-2010, 10:41
gietrzy co Ty pleciesz? jakie rozjechane szkła, jak jedno szklo do dwoch puch zapiete i na jednej jest OK na drugiej jak z kompaktu? I co to za propaganda z D3?

Weź tak nie propaganduj wszystkiego człowieniu :)

tom517
19-11-2010, 10:41
Nasuwają sie wnioski:
1. Teraz łatwiejszy obieg informacji i jak coś nie działa, to się szybciej o tym napisze, niż jak działa
2. Microregulacja niby na +, ale przez to chyba mniej się przykładają i czasami nie pomoga.

gietrzy
19-11-2010, 11:09
A w którym miejscu była mowa o D3?

Mowa była o sposobie bycia gotowym na wszystko on the fly. D3 było przykładem, na podstawie tego tekstu poprzestawiałem sobie i D200.

www.nikoncafe.com][/url]
Here is the setup:
1) change your menu such that AF is activated ONLY with the AF-ON button, and
2) change to AF-C release priority.
3) put your focus mode switch in AF-C and leave it there.

Now, on the fly, you can:

1) Manually focus: just don't touch the AF-ON button
2) Focus and recompose: put the focus point on subject, push AF-ON and release. Recompose and press shutter release.
3) Continuously focus: Track target with focus point while holding down AF-ON. Fire at will.

http://www.nikoncafe.com/vforums/showthread.php?t=144080

gietrzy co Ty pleciesz? jakie rozjechane szkła, jak jedno szklo do dwoch puch zapiete i na jednej jest OK na drugiej jak z kompaktu?

Przeleciałem tylko po łebkach zamieszczone foty.

I co to za propaganda z D3?
Weź tak nie propaganduj wszystkiego człowieniu :)

Opisałem tylko moją krótką przygodę z menu Nikona, D3 a nie kumpla D80, D90, moje D200 czy D40 to czysty przypadek - przepraszam urażonych, chyba się zagalopowałem w tym moim brandzlowaniu...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nikon na 2011r. przewidział m.in. 28/1.4G i... 50/1.2G

Merde
19-11-2010, 13:05
Mowa była o sposobie bycia gotowym na wszystko on the fly. D3 było przykładem, na podstawie tego tekstu poprzestawiałem sobie i D200.

Spodziewałem się czegoś bardziej rozbudowanego, takiej metody (z wyjątkiem servo, bo bardzo rzadko korzystam) używam w 40D od dawna.
Dalej jednak nie rozumiem co to ma do pudłowania AF fazowego w tym konkretnym przypadku. Zapewne Nikon ma AF pewniejszy, ale dobrze jest nie mieć klapek na oczach, co często obserwuję na sąsiednim forum (Paweł Pawlak, Erie czy bodaj Jacek Z.).

drfidel
19-11-2010, 13:06
Widzicie jak to jest. U nas pluli na 60D gdy go jeszcze nie było, tam ze szczęścia prawie sikali jaki to D7k cudowny gdy jeszcze go nie było. Szara rzeczywistość pokazuje, że to jednakowe amatorskie puszki. Chyba nikt rozsądny nie wierzył że Nikon puści popularną puszkę lepszą od D300s :D Wieść niesie że niektórzy wyprzedali d300 i rzucili się na d7k :) :) No cóż, gratulować tym co tanio kupili bardzo dobre używane d300 :) Oto prawdziwa siła marketingu i samodmuchającego się balona.

R0bert
19-11-2010, 13:28
Nikon na 2011r. przewidział m.in. 28/1.4G i... 50/1.2G
Akurat plota z 28/1.4 jest totalnie bez sensu, bo jest 24/1.4, a jak ktos koniecznie chce 28/1.4 to jest starsze, ale wciaz b.dobre na srubokret. Predzej uwierze w 50/1.2 i 70-200/4.

akustyk
19-11-2010, 14:07
Akurat plota z 28/1.4 jest totalnie bez sensu, bo jest 24/1.4, a jak ktos koniecznie chce 28/1.4 to jest starsze, ale wciaz b.dobre na srubokret. Predzej uwierze w 50/1.2 i 70-200/4.

no ale plota o 85/3.5 macro (czy jak mu tam dokladnie jest) tez byla bez sensu, bo...

a potem byla premiera.

zgadzam sie z opinia nt. logiki, ale tez Nikon nie zawsze wypuszcza szkla logicznie... nie on jeden zreszta...

arra
19-11-2010, 15:07
no ale plota o 85/3.5 macro (czy jak mu tam dokladnie jest) tez byla bez sensu, bo...

a potem byla premiera.

zgadzam sie z opinia nt. logiki, ale tez Nikon nie zawsze wypuszcza szkla logicznie... nie on jeden zreszta...

Jedno jest pewne, Nikon wypuszcza nowe szkła, zresztą coraz fajniejsze, a nie odcina tylko kupony, gdyby jeszcze wypuścili puszkę z jakimś przyjemnym obrazowaniem, to byłoby fajnie ;)

Fatman73
19-11-2010, 22:37

Trafiają się też ciutek inne zdjęcia testowe.........

http://img683.imageshack.us/img683/8856/dsc2215s.jpg

http://img44.imageshack.us/img44/3186/dsc1473s.jpg

Jacek_Z
19-11-2010, 22:59
,,,dobrze jest nie mieć klapek na oczach, co często obserwuję na sąsiednim forum (Paweł Pawlak, Erie czy bodaj Jacek Z.).Dziękuję.

zgadzam sie z opinia nt. logiki, ale tez Nikon nie zawsze wypuszcza szkla logicznie... nie on jeden zreszta...Ba, ja bym powiedział, że generalnie to wypuszczał zawsze co innego niz sie spodziewano :)
Dopiero ostatnio spełnił życzenia o jasnych 35 i 85 (choć pierw wypuscił mniej spodziewanie jasne 24). Nikt nie ma pojęcia jakie będzie następne szkło.

gietrzy
21-11-2010, 12:47
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11851&p=0

Na podstawie tablic: cały zakres iso używalny (b. ładnie trzyma kolor, NX2 zrobi w nef jeszcze lepszy porządek), na podstawie banknotu: do 6400 wzorowo (b. ładnie trzyma detal).
Ciekawe jak pan he speaks image odpowie bo jest na co!

Merde
21-11-2010, 13:40

A jak ma odpowiedzieć? 60D wyszło co dopiero. Chyba że obniżką ceny...

Kolekcjoner
21-11-2010, 16:46
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11851&p=0

Na podstawie tablic: cały zakres iso używalny (b. ładnie trzyma kolor, NX2 zrobi w nef jeszcze lepszy porządek), na podstawie banknotu: do 6400 wzorowo (b. ładnie trzyma detal).
Dla mnie to różnice pomiędzy obrazowaniem współczesnych aparatów są już tak minimalne, że wyszukiwanie że gdzieś widać dwa piksele więcej, a gdzieś dwa mniej jest równie ekscytujące jak szukanie piasku na pustyni.

_igi
26-11-2010, 22:31

Ja bym wolał 28/1,4 niż 24/1,4. Po prostu ta ogniskowa mi bardziej odpowiada. Więc nie takie do końca bez sensu ;)

gietrzy
01-12-2010, 09:07
D4 w połowie 2011r. - really right stuff ;)

MariuszJ
01-12-2010, 10:46
D4 w połowie 2011r. - really right stuff ;)
A dla mniej zamożnych: świeża recenzja http://dpreview.com/reviews/nikond7000/

jacula
01-12-2010, 12:07
No to trzeba przyznać, że nowa matryca Nikona robi ogromne wrażenie szczególnie jeśli chodzi o dr i możliwość "wyciągania" cieni. ADL też jest dużo bardziej użyteczne od canonowskiego HTP z ALO razem wziętych, btw szkoda, że HTP nie ma kilku ustawień mocy (większy dr kosztem iso).

Merde
01-12-2010, 14:22
A dla mniej zamożnych: świeża recenzja http://dpreview.com/reviews/nikond7000/

Tak przy okazji: ktoś potrafi wytłumaczyć te cuda?:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img258.imageshack.us/img258/2214/d7000sample800.jpg)

micles
01-12-2010, 14:40
tak przy okazji: Ktoś potrafi wytłumaczyć te cuda?:
:d:d :

no to trzeba przyznać, że nowa matryca nikona robi ogromne wrażenie szczególnie jeśli chodzi o dr i możliwość "wyciągania" cieni.

mc_iek
01-12-2010, 14:55
Najwyraźniej to są właśnie te cienie, wyciągnięte zza budynku...

jotes25
01-12-2010, 14:56
Najwyraźniej to są właśnie te cienie, wyciągnięte zza budynku...

:lol: :lol: :lol:

MMM
01-12-2010, 15:00
Tak przy okazji: ktoś potrafi wytłumaczyć te cuda?:
To jest ewidentnie programowo zmieniana miejscowo ekspozycja w okolicy obszarów bardzo jasnych i bardzo ciemnych, pewnie jakiś tryb 'HDR'. Wokół tego czegoś ciemnego w prawym dolnym rogu widać dla odmiany białą poświatę.

Merde
01-12-2010, 15:08
To jest ewidentnie programowo zmieniana miejscowo ekspozycja w okolicy obszarów bardzo jasnych i bardzo ciemnych, pewnie jakiś tryb 'HDR'. Wokół tego czegoś ciemnego w prawym dolnym rogu widać dla odmiany białą poświatę.

Jakoś tak mi się to z suwakiem 'clarity' przesuniętym na 100% skojarzyło, tylko dziwnie miejscowo, w okolicach przepałów.

gietrzy
01-12-2010, 15:58
Za trzy firmware'y będzie OK, chłopaki przesunęli wszystkie zasoby ludzkie na D4 :mrgreen:

akustyk
01-12-2010, 16:00
ale jak bedzie OK, to nagle okaze sie, ze troche bardziej szumi... :D

gietrzy
01-12-2010, 16:14
ale jak bedzie OK, to nagle okaze sie, ze troche bardziej szumi... :D

No to zrobią evila :mrgreen:

Whucash
07-12-2010, 12:59
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11943

No i przetestowali..

jacula
07-12-2010, 19:12
Kolejny test potwierdza, że d7000 to przede wszystkim świetna matryca. Zakres tonalny na poziomie Fuji s5 pro!

Merde
07-12-2010, 19:51
Zakres tonalny na poziomie Fuji s5 pro!

Porównanie nie do końca dobre, bo Fuj ma zapas głównie w światłach, a D7000 w cieniach.

jacula
07-12-2010, 20:14
Co prawda, to prawda. Ale d7000 ma ADL, które ładnie ten zapas w cieniach wykorzystuje;)
Tak czy siak Canon został mocno z tyłu w tym aspekcie. Przydałoby się jakieś porównanie DR d7000 i 60d/5d II, żeby zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości, a nie w testach.

trampek
07-12-2010, 20:58
Dla mnie to różnice pomiędzy obrazowaniem współczesnych aparatów są już tak minimalne, że wyszukiwanie że gdzieś widać dwa piksele więcej, a gdzieś dwa mniej jest równie ekscytujące jak szukanie piasku na pustyni.

alleluja !!!!!!

od 20d niewiele się zmieniło w obrazowaniu ( jeszcze tylko 5d1 coś nowego wniosło)

gietrzy
08-12-2010, 09:17
od 20d niewiele się zmieniło w obrazowaniu ( jeszcze tylko 5d1 coś nowego wniosło)

To powinno być we wszystkich faq'ach: co po 40D?

jesień 2011r. - 105/2VRII nano, bez DC

77mm filtr
$2200
1:3:4 powiększenie
1.09 m MFD

135DC wycofane

Jacek, chyba ty czekałeś ze trzy lata na to szkiełko (pewnie realnie w sklepach w lutym 2012 ;))

Jacek_Z
13-12-2010, 21:35
Wolałbym 135/2 VR, bo zawsze to dłuższa ogniskowa, lepsze rozmycie niż u 105, waga zdecydowanie mniejsza niż 200/2, a stałki 85 i 105 już mam.

milczek77
16-12-2010, 23:58
Ja też czekam na nową 135, ciekawe kiedy Nikon wypuści.

MacGyver
26-08-2011, 14:11
Dyskusja A.D. 2011 :arrow: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77831