PDA

Zobacz pełną wersję : Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

LemonR
09-08-2007, 17:52
Już wkrótce.
http://www.fotoapparatuur.nl/photos/FotoShow.asp?FTO_ID=34610

Ostatnie zdanie "wymiata".

Kontynuacja dyskusji tutaj :arrow: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77831

Kolekcjoner
09-08-2007, 17:53
Na dpreview pojawiła się ciekawa informacja o matrycy opatentowanej przez Nikona. Jej konstrukcja - bardzo przybliżając - wykorzystuje w mikroskali podobne rozwiązanie jak w kamerach video 3CCD. Patent nie jest może bardzo świeży ale sama idea jest dość interesująca.
Link do dpreview: http://www.dpreview.com/news/0708/07080901nikonimagesensor.asp

czornyj
09-08-2007, 17:57
Pytanie, czy patent jest w praktyce możliwy do zrealizowania. Firmy często wymyślają patenty UFO, tak na wszelki wypadek, żeby ktoś na to nie wpadł za np. 20 lat jak rozwinie się nanotechnologia.

Ale jeśliby faktycznie wdrożyli coś takiego do produkcji, zrobiłoby się wesoło...

Kubaman
09-08-2007, 18:07
połączyłem
kurde, panowie wy chyba nic tylko newsy śledzicie ;)
Tym razem wygrał Lemon :)

Edit: choć w sumie to nie musi mieć związku. Na razie zostawię połączene, bo tytuły wywołują konfuzję.

Kolekcjoner
09-08-2007, 18:30
połączyłem
kurde, panowie wy chyba nic tylko newsy śledzicie ;)

To rss :D.

Co do matrycy to w sumie może być w niej problem z wielkością powierzchni czynnej. Po za tym póki co zrealizować coś takiego to może być nie lada wyczyn.

Bahrd
09-08-2007, 18:53
Co do matrycy to w sumie może być w niej problem z wielkością powierzchni czynnej.

Masz na myśli wielkość piksela? Być może rysunek jest tylko poglądowy. Wiadomo przecież, że najlepsze (w sensie powierzchni zbierającej światło) piksele i mikrosoczewki powinny być sześciokątami. Jeśli wpadną na pomysł, jak zrobić takie dichroiczne lustra w tej skali, to i z tym pewnie sobie poradzą.

muflon
09-08-2007, 19:07
Na razie zostawię połączene, bo tytuły wywołują konfuzję.
Pierwszy post to chyba do "dowcipów o..."? ;-)

Bagnet007
09-08-2007, 19:11
Przy takiej konstrukcji filtr AA chyba staje się przeszłością, gdyż mora już nie powinna tak dokuczać.

muflon
09-08-2007, 19:45
Tak sobie z ciekawości podumałem jak można by coś takiego zrobić, żeby nie tracić powierzchni czynnej.. Wyszło mi, że musieliby znaleźć sposób na takie "dichroiczne" (co za słowo ;-)) odbicie światła, ale po trójkącie, żeby sensory były rozłożone o tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/4070/capteurgf1.jpg)

... a nad tym "pośrednim" musiałyby być dwa lustra - jedno półprzepuszczalne, które odbijałoby czerwony w dół, a drugie zwykłe, które by wysyłało to, co zostanie do zielonego (czyli praktycznie bez dodatkowych strat). W sumie nie tak źle, strata tylko 1/4 powierzni czynnej w porównaniu do matrycy Bayera, a zysk - "prawdziwe" RGB. No i "do zrobienia" :lol: co najmniej w takim samym sensie jak to, co pokazali na dpreview ;-)

Pozostaje kwestia jakiejś interpolacji (ooops :lol:) do "kwadratów".. no ale na tą okazję wynalazłoby się nowy format obrazka, który by zapisywał przesunięte sześciokąty :mrgreen:

Tyle że czy to oznacza że Foveony jednak definitywnie się nie sprawdziły?

Przy takiej konstrukcji filtr AA chyba staje się przeszłością, gdyż mora już nie powinna tak dokuczać.
Nie da rady :( Mora to nie tylko kwestia matrycy Bayera, ale ogólnie próbkowania sygnału jako takiego.

Bahrd
09-08-2007, 19:46

Obawiam się, że nadal będzie. Jeśli piksele są równomiernie rozmieszczone, to - o ile obiektyw ma odpowiednią rozdzielczość - sztruksowa koszula zawsze będzie wrednym testem.

Ciekawe jak marketingowcy Nikona będą liczyć piksele? ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Tak sobie z ciekawości podumałem jak można by coś takiego zrobić, żeby nie tracić powierzchni czynnej..

Ty nie dumaj, tylko sprawdź, czy patent Nikona obejmuje również kształt!
W 7FP są środki do wyjęcia na patenty.

Bagnet007
09-08-2007, 19:55
Obawiam się, że nadal będzie. Jeśli piksele są równomiernie rozmieszczone, to - o ile obiektyw ma odpowiednią rozdzielczość - sztruksowa koszula zawsze będzie wrednym testem.

Ciekawe jak marketingowcy Nikona będą liczyć piksele? ;)

Ale zdaje mi się że odrobinę mniej kłopotliwa będzie. Z mojego filozofowania wynikło, że mora powstaje na skutek i gęstych powtarzalnych wzorów jak i przez sam układ filtra bayer'a.

Muflon-

A dlaczego układać fotodiody obok siebie, jak można jedna pod drugą ?
Coś na wzór forevona, tylko z użyciem tych luster "dichroicznych" (co za słowo :p ). Z tym, że jedynie pierwsze (najbardziej na wierzchu) lustro byłoby płaskie. Każde bardziej wgłąb musiałoby być wycinkiem sfery, tak aby dokładnie ogniskować światło na czujniku. Nie wiem tylko czy wytłumaczyłem to w możliwym języku :mrgreen:

EDIT: coś czuje że średnio mi wyszło tłumaczenie :) Lepiej to narysuję...

Kolekcjoner
09-08-2007, 19:58
Muflon - bardzo ładnie to wymyśliłeś :). Ja natomiast mam wrażenie, że póki co to Baye'r górą. Jest to rozwiązanie może prymitywne ale jednak bardzo proste w aplikacji i tym samym tanie w produkcji. Do tego daje bardzo przyzwoite i przede wszystkim przewidywalne efekty.
Co do filtra AA to w miarę zwiększania rozdzielczości stanie się on zbędny. Nie wiem gdzie leży granica ale myślę że prędzej czy później to nastąpi.

muflon
09-08-2007, 20:06
A dlaczego układać fotodiody obok siebie, jak można jedna pod drugą ?
W sumie czemu nie :) Idąc Twoim tokiem rozumowania można nawet prościej:

źródło (http://img401.imageshack.us/img401/9855/capteurvh1.jpg)

Światło oczywiście przychodzi z góry. Tu potencjalnie każdy sensor może być wielkości porównywalnej z mikrosoczewką :-D

Ty nie dumaj, tylko sprawdź, czy patent Nikona obejmuje również kształt!
W 7FP są środki do wyjęcia na patenty.
;-) Pamiętam, że jak byłem mały (no, liczmy tak 25 lat temu), patrząc na telewizor marzyło mi się, żeby można było go regulować klikając w kilka uniwersalnych przycisków, które by wyświetlały różne rzeczy typu głośność, jasność itp. na ekranie. Hmm... OSD chyba jeszcze wtedy nie było? ;-)

Bagnet007
09-08-2007, 20:09
Już naszkicowałem :mrgreen: Trochę nie wyszło... w każdym razie mniej więcej o to mi chodziło. Sferyczne lustra po to, aby lepiej wykorzystać padające światło (na tym rysunku to trochę słabo widać).
Ogólnie chodzi o to żeby wiązka była skupiana zawsze w takim samym polu.

;-) Pamiętam, że jak byłem mały (no, liczmy tak 25 lat temu), patrząc na telewizor marzyło mi się, żeby można było go regulować klikając w kilka uniwersalnych przycisków, które by wyświetlały różne rzeczy typu głośność, jasność itp. na ekranie. Hmm... OSD chyba jeszcze wtedy nie było? ;-)
:mrgreen::mrgreen:

Bagnet007
09-08-2007, 20:22
Ale można jeszcze prościej, tak jak robi się to w rzutnikach:

Bahrd
09-08-2007, 20:31
Muflon - bardzo ładnie to wymyśliłeś :). Ja natomiast mam wrażenie, że póki co to Bayer górą. Jest to rozwiązanie może prymitywne ale jednak bardzo proste w aplikacji i tym samym tanie w produkcji. Do tego daje bardzo przyzwoite i przede wszystkim przewidywalne efekty.
Co do filtra AA to w miarę zwiększania rozdzielczości stanie się on zbędny. Nie wiem gdzie leży granica ale myślę że prędzej czy później to nastąpi.

Podzielam częściowo Twój zdrowy sceptycyzm ale i w pełni podziwiam pomysłowość Kolegów.
To czy wygra Bayer czy Nikono-Muflono-Bagnet, to zależy, kto taniej pogodzi rozdzielczość i szumy.
A co do liczenia w przypadku N-M-B - proponuję odkopać słynny pierwiastek!

Ale można jeszcze prościej, tak jak robi się to w rzutnikach:

Proponuję kolory dać na lustrach, bo sensory - póki co - będą takie same chyba...
I narysować kilka - najlepiej raz RGB-BGR-RGB-BGR - wtedy sensory nie będą musiały mieć ścianek tak szczelnych a nieszczelność zadziała jak AA.

snowboarder
10-08-2007, 18:08
Rozumiem, ze po latach falszywych alarmow i generalnego
chrzanienia o niczym, Nikon W KONCU ma cos wypuscic w tym miesiacu...
Czy ktos moglby mnie oswiecic, czy to bedzie D300, D3 czy oba, czy
tylko jakis Coolpix? Nie jestem w stanie na szybko nic
wyczytac w niekonczacym sie dpreview-belkocie...
Znalazlem tylko, ze D300 to podobno 12MP, AF z D2X...

Bahrd
10-08-2007, 18:19
Czy ktos moglby mnie oswiecic, czy to bedzie D300, D3 czy oba, czy tylko jakis Coolpix? Nie jestem w stanie na szybko nic wyczytac w niekonczacym sie dpreview-belkocie...

Strach pisać. Dyskutowaliśmy o nich trochę z Czornyjem przy okazji spekulacji o 30D, ale nas zdjęli ;)

tpop
10-08-2007, 18:26
zapytaj na tamtym forum.

Kubaman
10-08-2007, 18:40
przeniosłem ponownie i pozwoliłem sobie przeedytować tytuł. Inaczej skończymy kolejny raz z 50 wątkami o tym samym. Pozdro.

Kolekcjoner
10-08-2007, 19:06
Rozumiem, ze po latach falszywych alarmow i generalnego
chrzanienia o niczym, Nikon W KONCU ma cos wypuscic w tym miesiacu...
Czy ktos moglby mnie oswiecic, czy to bedzie D300, D3 czy oba, czy
tylko jakis Coolpix? Nie jestem w stanie na szybko nic
wyczytac w niekonczacym sie dpreview-belkocie...

Podobno nic nie wiadomo. Gdyby dali do D300 Af-a z D2 byłoby świetnie tyle że musieli by od razu dać D3, bo inaczej nikt by D2X-a nie kupił. Do tego jak będzie to nadal sensor ten co był w D2X-e to nie wiem czy to jest najlepsze posunięcie, bo upakowanie pikseli jest, że Hej.. ale ja się tam nie znam.

czornyj
10-08-2007, 21:35
Wiem tylko tyle, że na 99,9% coś się kroi i jest to kwestia tego miesiąca. 24 jest konferencja w Londynie, więc pewnie wtedy będzie prezentacja. Nawiązując do wywiadu udzielonego przez szeryfa Nikon Imaging należy oczekiwać dwóch puszek z segmentu profesjonalnego, prawdopodobnie D300 i D3. Najprawdopodobniej będą zupełnie nowe matryce - Sony EXMOR.

Jurek Plieth
10-08-2007, 22:13
Wiem tylko tyle, że na 99,9% coś się kroi i jest to kwestia tego miesiąca...
Sorki, że tak wskakuję w wątek, którego nawet nie miałem okazji dokładnie śledzić. Przychodzi mi jednakże do głowy pytanie, jak w tytule.
Właśnie kilka dni temu przeczytałem w prasie, że do Igrzysk Olimpijskich w Pekinie już tylko 365 dni. Jak znam zwyczaje panujące w światowych agencjach prasowych, to nie będą ryzykować zaopatrywania się w nieznany sprzęt, choćby potencjalnie lepszy od dostępnego na rynku, zaledwie na kilka miesięcy przed Igrzyskami. Jest to zapewne głównym powodem problemów z dostępnością Marków III w chwili obecnej.
Daleki jestem od wojen systemowych i wszystkim producentom życzę wszystkiego najlepszego, bo to tylko z korzyścią dla nas, amatorów, byłoby. W tym wypadku jestem jednak ostrożnym pesymistą. Policzmy tygodnie, jeśli nie miesiące od światowej premiery nowej puszki profi, aż do jej potencjalnej dostępności przez agencje. Wychodzi mi, że czasu jest już cholernie mało...
Jak Wy to widzicie?
:-(

Bahrd
10-08-2007, 22:22
Właśnie kilka dni temu przeczytałem w prasie, że do Igrzysk Olimpijskich w Pekinie już tylko 365 dni. Jak znam zwyczaje panujące w światowych agencjach prasowych, to nie będą ryzykować zaopatrywania się w nieznany sprzęt, choćby potencjalnie lepszy od dostępnego na rynku, zaledwie na kilka miesięcy przed Igrzyskami. [...] Wychodzi mi, że czasu jest już cholernie mało...
Jak Wy to widzicie?
:-(

No poprosimy jakiegoś profi o odpowiedź na pytanie: jak dużo czasu potrzebujesz, żeby na ważną imprezę pojechać z nowym sprzętem?

Czy faktycznie problemy z MkIII mogą (paradoksalnie) zniechęcić do zakupu nowych Nikonów?
Nie wiem jak jest wśród "dużych agencji", ale zwykle takie hurtowe umowy są obwarowane zastrzeżeniami, gwarancjami i np. w przypadku problemów i opóźnień z nowym sprzętem, producent albo płaci kary, albo dostarcza poprzednie modele, albo daje zniżki (tak jest na rynku samolotów pasażerskich).

Kubaman
10-08-2007, 22:22
słuszna uwaga Jurek, zwłaszcza w świetle problemów Marka II z servo

EDIT: Bahrd - założę się, że żaden producent dslr nie pozwoli sobie na dawanie upustów lub poprzednich modeli na olimpiadzie. I Jurek chyba ma rację - jeśli nie teraz to nigdy.

Jurek Plieth
10-08-2007, 22:37
I Jurek chyba ma rację - jeśli nie teraz to nigdy.
Tak ja to właśnie widzę, ale oczywiście ręki nie oddam za to, że mam rację!

Bahrd
10-08-2007, 22:59

Tak ja to właśnie widzę, ale oczywiście ręki nie oddam

Ale zgodzicie się Koledzy, że Nikon też o tym wie?
Pozostaje mieć nadzieję, że nie wypuszczą niedopracowanych modeli tylko dlatego, że idzie olimpiada jak - nie przymierzając - kiedyś malowali pasy na jezdniach przed 1. Maja, żeby w czasie transmisji z pochodu było ładnie widać...

Jurek Plieth
10-08-2007, 23:08
Ale zgodzicie się Koledzy, że Nikon też o tym wie?

Ja się chętnie zgadzam. Jednak chcieć, a móc, to są dwie zupełnie różne sprawy, o czym osobiście wielokrotnie w życiu się przekonałem :confused:

czornyj
10-08-2007, 23:43
Nikon sadzi się z nowym modelem pro na olimpiadę w Pekinie, nie ulega to najmniejszej wątpliwości. Odniesiony został sukces na rynku amatorskim - zarabiają kupę kasy na aparatach, obroty i zyski rosną, zdobywana jest coraz więsza część rynku. Są wyraźne sygnały, że firma chce iść za ciosem, nowa filozofia firmy zakłada m. in. "zaspakajanie potrzeb, wyprzedzanie oczekiwań", celem jest opanowanie min. 40% rynku DSLR, czynione są ponoć nawet dalekosiężne plany związane ze zbliżającym się 100 leciem firmy. Choć zapewne na obecne 90-te urodziny też jakiś torcik szykują...
Oczywiście trzeba poczekać i zobaczyć jaki tak naprawdę deszcz z tej chmury spadnie, ale może być ciekawie.

Bahrd
10-08-2007, 23:57
Są wyraźne sygnały, że firma chce iść za ciosem, nowa filozofia firmy zakłada m. in. "zaspakajanie potrzeb, wyprzedzanie oczekiwań", celem jest opanowanie min. 40% rynku DSLR, czynione są ponoć nawet dalekosiężne plany związane ze zbliżającym się 100 leciem firmy.

Cynik/redukcjonista powiedziałby, że te ciosy, cele, procenty i plany, zamykają się w gruncie rzeczy w nowym sensorze. Bo znakomita reszta przecież już jest, nie?

Kolekcjoner
11-08-2007, 02:20
Cynik/redukcjonista powiedziałby, że te ciosy, cele, procenty i plany, zamykają się w gruncie rzeczy w nowym sensorze.

Który jest na 99% od Sony. I tu obawiam się jest najsłabszy punkt całego przedsięwzięcia. I nie dlatego że Sony ale dlatego, że przy opracowywaniu kluczowego elementu są uzależnieni od firmy zewnętrznej, która do tego co raz mocniej chce być obecna na tym samym rynku. Też życzę nikonowi jak najlepiej. Zawsze miałem bardzo duży szacunek dla tej firmy ale mam wrażenie, że w dobie cyfry trochę biedzą. Rynek amatorski i profi to dwa różne światy. Co do olimiady to myślę że już po herbacie. Jestem gotów się założyć, że znów będzie biało od L-ek i tego łatwo nie będzie zmienić. Po za tym mam wrażenie, że strategia Nikona będzie szła w kierunku wypuszczenia jednej megawypasionej puszki, a nie dwóch tak jak u Canona. Co raczej nie będzie ukierunkowywać tego body na reporterkę i sport. W kwestii AF w MKIII to dużo czytam w necie na ten temat i jest taki mętlik informacyjny, że trudno coś jednoznacznie ocenić. Fakt jest niezbity że odzywa się spora grupa użytkowników, którzy żadnych problemów z AF-em nie notują. Jeśli nawet jest jakiś problem w niektórych seriach to do olimiady to wyprostują.

Jurek Plieth
11-08-2007, 12:34
...Co do olimiady to myślę że już po herbacie. Jestem gotów się założyć, że znów będzie biało od L-ek i tego łatwo nie będzie zmienić.
Też mi się zdaje, że na rynku cyfrowej lustrzanki do zastosowań reporterskich jest już pozamiatane. Pozostaje więc jeszcze fotografia studyjna, gdzie z tego co wiem, D2X miał/ma wielu fanów. Nie zdziwiłbym się, gdyby Nikon odpuściłby sobie rynek fotografii reporterskiej, gdzie z matrycą CCD niewiele może zwojować.

Bahrd
11-08-2007, 19:32
Też mi się zdaje, że na rynku cyfrowej lustrzanki do zastosowań reporterskich jest już pozamiatane. Pozostaje więc jeszcze fotografia studyjna, gdzie z tego co wiem, D2X miał/ma wielu fanów. Nie zdziwiłbym się, gdyby Nikon odpuściłby sobie rynek fotografii reporterskiej, gdzie z matrycą CCD niewiele może zwojować.

A ja mam jednak przeczucie, że Nikon nie powiedział ostatniego słowa. Jakkolwiek bylibyśmy mądrzy tu na forum, to jednak to oni mają prawie 100 lat doświadczeń i wystarczająco dużo czasu, żeby ich nowe modele pro okazały się wyjątkowe. Ostatnie wiadomości o patencie na nową technologię matrycy zdają się dodatkowo tę nadzieję podsycać.
Bo można przecież pomyśleć tak - Canon zaproponował swego czasu unikalne rozwiązanie oparte na CMOS/Bayer, które było w momencie wprowadzenia na rynek przełomem, ale teraz już tylko "wyciska z niego co się da" - taki "brute force" (większe mikrosoczewki, "odejmowanie szumu", resety zimne i ciepłe etc.)
No i teraz kolei na Nikona i coś przełomowego... w końcu Czornyj pokazał, jak te firmy się zazębiają (http://canon-board.info/showpost.php?p=347980&postcount=277) ;)

Kolekcjoner
11-08-2007, 22:36
A ja mam jednak przeczucie, że Nikon nie powiedział ostatniego słowa. Jakkolwiek bylibyśmy mądrzy tu na forum, to jednak to oni mają prawie 100 lat doświadczeń i wystarczająco dużo czasu, żeby ich nowe modele pro okazały się wyjątkowe. Ostatnie wiadomości o patencie na nową technologię matrycy zdają się dodatkowo tę nadzieję podsycać.
Bo można przecież pomyśleć tak - Canon zaproponował swego czasu unikalne rozwiązanie oparte na CMOS/Bayer, które było w momencie wprowadzenia na rynek przełomem, ale teraz już tylko "wyciska z niego co się da" - taki "brute force" (większe mikrosoczewki, "odejmowanie szumu", resety zimne i ciepłe etc.)
No i teraz kolei na Nikona i coś przełomowego... w końcu Czornyj pokazał, jak te firmy się zazębiają (http://canon-board.info/showpost.php?p=347980&postcount=277) ;)

Tylko czy Nikon ma wystraczający potencjał finansowy by skutecznie walczyć na tym rynku, który co raz mocniej jest opanowywany przez koncerny elektroniczne. Mam wrażenie że w tym min. jest problem. Przecież to nie przypadek, że takie firmy jak Samsung, Canon czy Sony zajmują pierwsze miejsca na liście dostarczanych patentów w USA. Po prostu przeznaczają olbrzymie ilości pieniędzy na badania. To brutalne ale Nikonowi bardzo by pomogło gdyby się związali finansowo z jakimś dużym koncernem elektronicznym. Myślę że wtedy (właśnie z ich doświadczeniem) sytucja zmieniłaby się radykalnie.

Jurek Plieth
11-08-2007, 23:11
Tylko czy Nikon ma wystraczający potencjał finansowy by skutecznie walczyć na tym rynku, który co raz mocniej jest opanowywany przez koncerny elektroniczne...
Otóż to.
W biznesie trzeba mieć również szczęście. A w wielkim biznesie potrzebna jest jeszcze wizja. Tejże zabrakło najwyraźniej kilku rozgrywającym na światowym rynku fotopotycznym, kiedy jakiś czas temu uwierzyli naszym rodzimym guru z pl.rec.foto, że fotografia cyfrowa nie ma duszy i dlatego nie ma sensu w nią inwestować. A to co obserwujemy obecnie jest tylko smutną konsekwencją błędnych decyzji tamtejszych decydentów Minolty, Pentaxa, czy Olympusa. Przez grzeczność nie wymieniłem w tym towarzystwie Nikona.

Bahrd
11-08-2007, 23:44
Otóż to.
W biznesie trzeba mieć również szczęście. A w wielkim biznesie potrzebna jest jeszcze wizja. [...] A to co obserwujemy obecnie jest tylko smutną konsekwencją błędnych decyzji tamtejszych decydentów Minolty, Pentaxa, czy Olympusa. Przez grzeczność nie wymieniłem w tym towarzystwie Nikona.

No to ja dla "poddarażenia razgawora", ale i z przekory: z rozmów i lektury wynika, że Nikonowi do szczęścia potrzebny jest supersensor.
Zakładam, że na początku ery cyfrowej, świadom swoich ówczesnych możliwości, Nikon związał się z Sony. Ale tego czasu nie przespał i ma w zanadrzu ów właśnie brakujący element układanki. A że wydaje się, że jest "na musiku", to wpakuje do nowych pro-modeli wszystko co ma najlepszego.
Widać, że w zakresie modeli D40-D80 potrafił pozostałe swoje atuty umiejętnie wykorzystać (choćby oferując ciekawe i tanie szkła). Teraz musi "tylko" powtórzyć to piętro wyżej...
Oczywiście - w tak zwanym międzyczasie - Sony spostrzegło nowy rynek i nabyło Konicę-Minoltę, utrudniając życie pozostałym graczom.

snowboarder
12-08-2007, 00:04
Jurek ma absolutna racje. Ja dodalbym jeszcze, ze
w przypadku Nikona to nie tylko bledne decyzje, ale takze typowy
syndrom najlepszego, nietykalnego i wszechpoteznego.
Po prostu byli tak pewni swojej pozycji, ze nie snilo im sie, ze
moga ja stracic. Widzialem to golym okiem na ostatnim PMA w Vegas.
Widac to znamomicie w roznych dziedzinach, np Epson jest tego
znakomitym ostatnim przykladem w drukarkach.
A potezne elektroniczne bogate koncerny zjadaja po kolei
konkurencje.
Wcale bym sie nie zdziwil jesli by sie okazalo, ze D300 i D3 to po
prostu lekko odgrzewane kotlety z prawie tymi samymi sensorami
a dla odwrocenia uwagi maja wiecej czegos tam...
Nikon ma miejsce w nizszych grupach aparatow, gdzie tak jak jest,
jest wystarczajaco dobrze.
Rynek pro, a juz na pewno sport maja stracony na zawsze.

Z ciekawoscia spojrze na D300. Ale cudow sie nie spodziewam...

Bahrd
12-08-2007, 00:38

Tak ja to właśnie widzę, ale oczywiście ręki nie oddam za to, że mam rację!

Co do olimpiady to myślę że już po herbacie.

Jurek ma absolutna racje.

Nec Hercules contra plures ;)

Arek Piekarz
15-08-2007, 14:26
http://www.infodigitalcamera.com/blog/342/sony-alpha-high-end-amateur-model/
Plotki o nowym Soniaczu, crop 1.3, 14 MP, matryca CCD. Można też tam poczytać o zwiększonej współpracy między Sonym a Nikonem.

matka997
17-08-2007, 21:01
Tejże zabrakło najwyraźniej kilku rozgrywającym na światowym rynku fotopotycznym, kiedy jakiś czas temu uwierzyli naszym rodzimym guru z pl.rec.foto

???
czy mogę Cię cytować?
;)

arra
20-08-2007, 09:35
Który jest na 99% od Sony.

Czy to moze byc to: http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/200708/07-072E/index.html

10,5 FPS :)

muflon
20-08-2007, 11:34
To trochę z pogranicza Sony/Nikon, ale chyba w kontekście dzisiejszych nowości pasuje tutaj: http://www.infodigitalcamera.com/blog/342/sony-alpha-high-end-amateur-model/ :)

Najbardziej rozbawiło mnie to:

Sony first joined forces with Konica Minolta, now with Nikon. This gives to both Sony and Nikon advantage over Canon, which Sony believes will eventually drop to a 3rd place; Sony will move up to 2nd place in overall volume of DSLR’s sales.

Bahrd
20-08-2007, 11:46
Skoro - jak już ustalono niezbicie (choćby w tym wątku powyżej) - Nikon już ma pozamiatane na rynku profesjonalnym, to pozostaje mu pakować co się da (dostać od Sony) w D300 - o na przykład takiego (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=24424138).

A gdybając - Sony mogło kupić K-M, żeby mieć mocniejszą pozycję w aliansie Sony-Nikon. I wtedy owo trzecie miejsce dla Canona, to byłaby tylko kurtuazja/zasłona dymna dla Nikona.

akustyk
20-08-2007, 12:15
A gdybając - Sony mogło kupić K-M, żeby mieć mocniejszą pozycję w aliansie Sony-Nikon. I wtedy owo trzecie miejsce dla Canona, to byłaby tylko kurtuazja/zasłona dymna dla Nikona.

w tym aliansie to Sony produkuje matryce. z pomoca Nikona, ale ostatecznie to Sony moze dyktowac warunki. dzial produkcji matryc i tak przyniesie im kase z malpek i wszelkich ich pociotkow, a rezygnacja z bawienia w matryce dla lustrzanek nie warunkuje przetrwania Sony.

tymczasem dla Nikona brak matryc od Sony oznacza... przerzucenie calego marketingu na wypranie uzytkownikom mozgu, ze klisza filmowa "to jest to" :lol: de facto, Nikon jest w takim praniu mozgu niezly, bo nawet udalo mu sie przekonac mnostwo swoich fanatykow, ze DX jest lepsze niz FF :)

jesli juz, to zakup Minolty pokazal zaangazowanie Sony w DSLR i nieco podbil na duchu Nikona, a przynajmniej daje troche wieksza nadzieje, ze ten temat to nie jest tylko epizod w dziejach Sony, jak wiele wielkich koncernow, znanego zreszta z niemalej nonszalancji wzgledem technologii :)

Bahrd
20-08-2007, 15:19
w tym aliansie to Sony [...] jak wiele wielkich koncernow, [znana jest] z niemalej nonszalancji wzgledem technologii

Ich zbójeckie prawo, żeby sobie tak folgować.

Ja czekam teraz aż Nikon się (a może już to zrobił) pozbędzie uprzedzeń i odda elektronikę w ręce Sony, sam skupi się na tym co robi najlepiej i wszyscy (oprócz grupy ortodoksów) będą zadowoleni z nowych aparatów.

Bieda
21-08-2007, 13:54
http://www.infodigitalcamera.com/blog/342/sony-alpha-high-end-amateur-model/
Plotki o nowym Soniaczu, crop 1.3, 14 MP, matryca CCD. Można też tam poczytać o zwiększonej współpracy między Sonym a Nikonem.

12 Mpix CMOS
crop 1,5 czyli APS-C
szybki AF
ciche lustro
duży telewizor z tyłu

tyle na razie "konkretów" wyszło na forum Minoltowym

pzdr

Bahrd
21-08-2007, 14:08
12 Mpix CMOS
crop 1,5 czyli APS-C
szybki AF
ciche lustro
duży telewizor z tyłu
pzdr

D300?

Bieda
21-08-2007, 14:20
D300?

Nowy Soniacz - odniosłem się do postu Arka Piekarza

Kubaman
21-08-2007, 14:26
D300 i nowy soniacz to będzie za pewne ta sama, tylko co najwyżej wykastrowana (jeśli Sony da się dalej doić), matryca. Podobnie jak jest z D200 i A100

akustyk
21-08-2007, 14:31
D300 i nowy soniacz to będzie za pewne ta sama, tylko co najwyżej wykastrowana (jeśli Sony da się dalej doić), matryca.

Sony na razie nie ma zadnych perspektyw na wstrzelenie sie w rynek semi-pro, o pro nie wspominajac. poki co najlepsze rozwiazania tandemu Sonoltokon pojda do Nikona

Podobnie jak jest z D200 i A100
czy raczej D80 i A100. w D200 byla czterokanalowa matryca. obrazowanie bardzo zblizone, ale szybkosc elektroniczna bez porownania wieksza

Bieda
21-08-2007, 14:34
Niedługo puszczą dokładne info. Sony na pewno w przeciągu 3 tygodni i Nikon pewnie też coś koło tego.

pzdr

Kubaman
21-08-2007, 14:36
Sony na razie nie ma zadnych perspektyw na wstrzelenie sie w rynek semi-pro, o pro nie wspominajac. poki co najlepsze rozwiazania tandemu Sonoltokon pojda do Nikonaa D300 to rynek pro? ;) Wydaje mi się, że Sony odniosło sukces i raczej Nikonowi zrobi konkurencję, niż odpuści.

czy raczej D80 i A100. w D200 byla czterokanalowa matryca. obrazowanie bardzo zblizone, ale szybkosc elektroniczna bez porownania wieksza
w D80 było wprost to samo, w D200 było to samo tylko wykastrowane (jak napisałem)

Bieda
21-08-2007, 14:37
Sony na razie nie ma zadnych perspektyw na wstrzelenie sie w rynek semi-pro, o pro nie wspominajac. poki co najlepsze rozwiazania tandemu Sonoltokon pojda do Nikona

Niekoniecznie, bo nowy soniacz , ma byc raczej następcą Konici-Minolty 7D, czyli coś dla zaawansowanych amatorów lub jak na polskie warunki semi-pro.

A co do rozwiązań, to ponoć Sony zatrudnił na nowo sporo inżynierów z Minolty (którzy za czasów Konica-Minolta zostali ze względów ekonomicznych "zredukował") i może coś z tego wyjdzie.

akustyk
21-08-2007, 14:44
a D300 to rynek pro? ;) Wydaje mi się, że Sony odniosło sukces i raczej Nikonowi zrobi konkurencję, niż odpuści.

zalezy kogo pytasz. jak fanatykow, to oczywiscie D200 a wiec i D300 bedzie pro^5 pelna geba, bijace na glowe 1Ds (co w sumie wiadomo od dawna, ale tak tylko wspominam... )

nie, D200 to nie jest pro. przy odrobinie dobrych checi mozna to wrzucic do semi-pro.

co do sukcesu Sony... chcialbym nazywac sukcesem wypuszczenie jednego, sprzedajacego sie raczej umiarkowanie mimo zaje... reklamy korpusu, dosc leciwej technologicznie linii kilku drogich lensow, dosc niepewnego systemu blysku i relatywnie niska opinie fotografow spoza segmentu stricte amatorskiego. nie wychodzi mi. na atak na polke chocby polprofesjonalna to trzeba pracowac latami w danym biznesie (OK, Minolta spod ogona krowie nie wypadla) i miec w nim wyrobiona renome (jakby nie kombinowal, nie funkcjonuje).

Niekoniecznie, bo nowy soniacz , ma byc raczej następcą Konici-Minolty 7D, czyli coś dla zaawansowanych amatorów lub jak na polskie warunki semi-pro.

troche juz naciaganie. w Polskich warunkach 350D robia za body "profesjonalne" :)

A co do rozwiązań, to ponoć Sony zatrudnił na nowo sporo inżynierów z Minolty (którzy za czasów Konica-Minolta zostali ze względów ekonomicznych "zredukował") i może coś z tego wyjdzie.
mam taka nadzieje. nie mam tez watpliwosci, ze marketing Sony wreszcie zrobi to co przez lata Minolta pograzala z kretesem - sprzeda swietne czesto pomysly swoich inzynierow.

ale na produkt z napisem Sony adresowany do polprofesjonalnych fotografow to jeszcze musimy poczekac. na tej polce sprzedaje sie nie tylko korpus, ale tez przekonanie do przyszlosci, rozwoju i jakosci rozwiazan. i trzeba to sprzedac w duzej ilosci. wydaje mi sie, ze grono "twardych" uzytkownikow sp. Minolty jest na to za male i trzeba je zasilic o nowe osoby. a do tego potrzeba czasu i stalej pracy

Bieda
21-08-2007, 15:10
troche juz naciaganie. w Polskich warunkach 350D robia za body "profesjonalne" :)

co nie zmienia faktu, że do semi-pro "trochę" im brakuje :mrgreen:

ale na produkt z napisem Sony adresowany do polprofesjonalnych fotografow to jeszcze musimy poczekac. na tej polce sprzedaje sie nie tylko korpus, ale tez przekonanie do przyszlosci, rozwoju i jakosci rozwiazan. i trzeba to sprzedac w duzej ilosci. wydaje mi sie, ze grono "twardych" uzytkownikow sp. Minolty jest na to za male i trzeba je zasilic o nowe osoby. a do tego potrzeba czasu i stalej pracy

Zgadza się, na razie Sony trzepie kasę na amatorach i na pozostałościach użytkowników bagnetu Minolty, którzy lubią swoje szkiełka i maja do nich sentyment.
Jak widać Sony zabiera się do wejścia na bardziej zaawansowany rynek całkiem rozsądnie, niedługo nowi użytkownicy alfy A100 zauważą, ze trzeba się rozwijać i przejdą na lepsze i bardziej zaawansowane korpusy, w tym czasie może przybędzie szkieł.
A co do rynku profi to zupełnie inna bajka i to jeszcze lata miną żeby się do niego zbliżyć.

pzdr

Kolekcjoner
21-08-2007, 15:14
(.....)

Wiesz trudno się nie zgodzić, że droga jeszcze długa ale produkt myślę będzie niedługo - przynajmiej celujący w segment semi pro. Jak zostanie odebrany to już inna sprawa. Myślę że w sony doskonale sobie zdają sprawę, że na rynku pro póki co nie mają co robić. Współpraca z Nikonem może być dla Sony bardzo owocna, w odwrotną stronę to już wątpię. Mało tego. Taki połączony tandem Sony-Nikon może nieźle dać po tyłku Canonowi.

akustyk
21-08-2007, 15:29
Taki połączony tandem Sony-Nikon może nieźle dać po tyłku Canonowi.
i patrzac na 40D to nalezy tylko sie o to modlic i zacierac rece. podobnie jak za Penaxunga :) bo to nam na dobre wyjdzie

Bieda
21-08-2007, 15:44
i patrzac na 40D to nalezy tylko sie o to modlic i zacierac rece. podobnie jak za Penaxunga :) bo to nam na dobre wyjdzie

Tym bardziej po wejściu na rynek semi-pro Pentaxa K10D, który okazał się dopracowana puchą dla wymagających amatorów (gdyby jeszcze poprawili AF, to byłby hit sezonu pewnie :-) )

Może właśnie dzięki niemu pojawiły się w 40D uszczelnienia (szczątkowe, co prawda, ale zawsze) :mrgreen:

Kubaman
21-08-2007, 15:45
może Canon połączy kiedyś siły z Nikonem i Sony ;)
hahaha, żarcik

Bahrd
21-08-2007, 15:54
Niekoniecznie

zalezy kogo pytasz
mam taka nadzieje.

Zgadza się,

Wiesz trudno się nie zgodzić

i patrzac na 40D to nalezy tylko sie o to modlic

Pełna kultura! ;) Za dwadzieścia lat, jak dzieci/wnuki przewertują archiwum, to nie będzie się czego wstydzić!

może Canon połączy kiedyś siły z Nikonem i Sony ;)
hahaha, żarcik

Czemu nie - Japończycy nie przepadają za Koreańczykami jak pamiętam...

Bieda
21-08-2007, 15:57
Pełna kultura! ;) Za dwadzieścia lat, jak dzieci/wnuki przewertują archiwum, to nie będzie się czego wstydzić!

o przepraszam, że nie dostosowałem się do konwencji panującej na forum, ja po prostu z innego systemu jestem :twisted:

Bahrd
21-08-2007, 16:54
o przepraszam, że nie dostosowałem się do konwencji panującej na forum, ja po prostu z innego systemu jestem :twisted:

"Gościu, siądź pod mym liściem, a odpoczni sobie!
Nie dójdzie cię tu słońce, przyrzekam ja tobie,
[...]
Tu zawżdy chłodne wiatry z pola zawiewają,
Tu słowicy, tu szpacy wdzięcznie narzekają.
[...]
A ja swym cichym szeptem sprawić umiem snadnie,
Że człowiekowi łacno słodki sen przypadnie."

Żeby nie było... ;) - powołałem się na klasyka i wytłuściłem co bardziej charakterystyczne walory forum.

scooter
21-08-2007, 21:07
jakby w 40 były uszczelnienia to dużo ludzi darowało by sobie 1Dmk3

akustyk
21-08-2007, 21:12
Czemu nie - Japończycy nie przepadają za Koreańczykami jak pamiętam...
chyba bardziej w druga strone. to Japonce robili w Azji przez wieki za lokalnych, za przeproszeniem "Szkopow" wywolujacych wojny w imie zdobywania Lebensraumu i najezdzajacy sasiadow - Chiny i Koree (mozna powiedziec, ze jedna i druga, bo jeszcze sprzed czasow urzadzenia na polnocy Komunistycznego Raju :) ).

z tego co wiem, stosunek Koreanczykow (przynajmniej tych poludniowych) do Japonczykow jest stosunkowo niechetny. maja im za zle historie

Bahrd
21-08-2007, 21:34
chyba bardziej w druga strone.

Słuszna uwaga. Byłem swego czasu bardzo zdziwiony, że znajomi Chińczycy nie kupują Hond/Toyot tylko Jeepy. Wytłumaczyli mi...

snowboarder
21-08-2007, 23:57
Rozumiem, ze za dwa dni wielka premiera - jak stawiacie?

Bo ja szczerze powiedziawszy stracilem lekko wiare w jakis cud
na nikonowym froncie. Canon wypuscil 1Ds-a po staremu za stara cene -
jak dla mnie to znak, ze zaden 18MP FF Nikon nie wychodzi teraz
i najprawdopodobniej nie predko.

Wydaje mi sie, ze zobaczymy D300 - po prostu D200 z sensorem z D2x
i moze D3h - D2h z tym nowym sensorem Sony.
Malo rewolucyjne, ze tak powiem...

Zerknalem na dpreview Nikon opinie sie znacznie zmienily w porownaniu
z wczesniejszym podejsciem.
Dawniej wysmiewano tam FF - teraz nikt nie neguje, ze to dobre
rozwiazanie... Moze byc ciekawie pojutrze :lol:

akustyk
22-08-2007, 00:01
Dawniej wysmiewano tam FF - teraz nikt nie neguje, ze to dobre
rozwiazanie... Moze byc ciekawie pojutrze :lol:
bo
1. szkla nikonowskie nie beda winietowaly w FF. wiadomo - co ma napis Nikkor to jest the best.
2. gdyby bylo inaczej, patrz punkt 1 :mrgreen:

z checia poczytam te przewalki na dpreview jak w koncu Nikon zejdzie z piedestalu i przestanie p...c, ze DX to przyszlosc :) jakby nie bylo, w jakis sposob kopna w tylek swoich fanatykow - albo tych co lykneli bujde o wyzszosci DX nad pelna klatka, albo tych, ktorzy utkneli przy Nikonie mimo istnienia FF w Canonie

Maris
22-08-2007, 00:13
Akustyk, mimo wymiany body, o dziwo zostałeś przy cropie - czyżbyś łyknął jakąś bujdę ? ;-)

snowboarder
22-08-2007, 04:52
OK, podobno, powtarzam, podobno, Nikon D3 bedzie pokazany
pojutrze. Cena - zgadnijcie..., tak $8000 :lol:
W porownaniu do 1Ds MKIII - odpada w przedbiegach...
Sorry Nikon...

Bahrd
22-08-2007, 10:06
pojutrze. Cena - zgadnijcie..., tak $8000
Sorry Nikon...

Tytuł jednego z wątków na dpreview (http://www.dpreview.com): Still no leaks... kudos to Nikon - w sumie to smutne tak się pocieszać. Nikon musi pokazać coś naprawdę super-ekstra.

eko-mar
22-08-2007, 17:45
pojutrze. Cena - zgadnijcie..., tak $8000 :lol:
Sorry Nikon...

Jak narazie to 1DMark III (ze względu na usterki) zaliczył zawieche....ale co by nie pisać to i tak większość z powyższych wypowiedzi to sam jad. Tak już chyba musi być na tym forum.

Bahrd
22-08-2007, 18:04
Jak narazie to 1DMark III (ze względu na usterki) zaliczył zawieche....ale co by nie pisać to i tak większość z powyższych wypowiedzi to sam jad. Tak już chyba musi być na tym forum.

No ta wypowiedź na pewno średniej nie poprawi... :???:

Bjorn Rorslett - 2 hours ago [at dpreview] "1 PM - 4PM JST 23 August [is the Nikon's conference with 350 journalists]" - interesujący tydzień...

popmart
22-08-2007, 19:11
http://www.optyczne.pl/639-nowość-Nikon_D3___Nikon_D300_i_pięć_obiektywów_-_jutrzejsze_nowości_Nikona_.html

no i się zaczeło .... D3 z FF i 9/11 FPS i iso 26500 8) .... will see young padawan ;)

muflon
22-08-2007, 19:21
http://www.optyczne.pl/639-nowość-Nikon_D3___Nikon_D300_i_pięć_obiektywów_-_jutrzejsze_nowości_Nikona_.html
No kurde, Arek by chyba sobie jaj nie robił? ;-) To D300 to może być killer... takie Bonkowe 3D ;-) A D3... połączenie 1D i 1Ds? ;-) (FF i karabin).

Kurcze, jeśli to prawda, to.... podziękowania dla Nikona za D200 jakie pojawiły się na CB będą niczym w porównaniu z tym co będzie teraz :-D

popmart
22-08-2007, 19:27
bleeeee....

to ten ....... oooooo optyczne wywaliło newsa ;)))))))) co za amatorka .... albo znaleźli coś lepszego ;)

scooter
22-08-2007, 19:57
A ja nie widzę żadnego newsa na optycznych o nikonie ....

Jarko3City
22-08-2007, 20:03
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1386

Kubaman
22-08-2007, 20:04
ej, chłopaki chyba się umówili i zrobili dowcip, żeby nam nerwy poszarpać ;)

OK, przeczytałem i się mocno uśmiałem :lol:
jeśli to prawda, to wyślę kwiaty na forum Nikona. Tymczasem ISO 12800/25600 zrzuciło mnie na ziemię w konwulsjach śmiechu.
i nowe obiektywy

# AF-S VR 400/2.8 G
# AF-S VR 500/4 G
# AF-S VR 600/4 G

ktoś jest bezlitosny..

Maris
22-08-2007, 20:14
a ktoś inny naiwny to publikując

snowboarder
22-08-2007, 20:25
Trzeba przyznac, ze w trudnych chwilach maja jednak poczucie humoru :lol:

http://press.nikonusa.com/gallery/product.php?c=nikon/Digital_SLR/We%20Are%20Now%20Owned%20By%20Canon.%20.%20.%20Suc kers/

sv
22-08-2007, 20:36

http://press.nikonusa.com/gallery/product.php?c=nikon/Digital_SLR/We%20Are%20Now%20Owned%20By%20Canon.%20.%20.%20Suc kers/

jakiś mały włamik mieli :-)

Kubaman
22-08-2007, 20:40
w sumie to chciałbym aby dostali to ISO 25600. Codziennie bym się pytał, czy są szumofobami. Wszak normalny człek nie robi powyżej ISO 400 :D Generalnie takie zmiany byłyby chyba za dużym szokiem i KenRockwell oraz wielu innych po prostu nie wytrzymali by takich parametrów. Wszak od pięciu lat tłuką, że to niepotrzebne. Podobnie z FF. Hihi, miałbym satysfakcję, że ho!

czornyj
22-08-2007, 20:43

I nawet myślą tam o tobie :D :

http://press.nikonusa.com/gallery/product.php?c=nikon/Digital_SLR/Snowboarder!%20czeka%20cie%20wyprzedaz%20gratow%20 i%20zmiana%20systemu:P/

sv
22-08-2007, 20:48
I nawet myślą tam o tobie :D :

http://press.nikonusa.com/gallery/product.php?c=nikon/Digital_SLR/Snowboarder!%20czeka%20cie%20wyprzedaz%20gratow%20 i%20zmiana%20systemu:P/

jajuszka sobie robisz :-)

kaen
22-08-2007, 20:49
Ano śmieszna dziurka w systemie;) Nie jest to groźne - jest za to śmieszne.

FOTOGRAF
22-08-2007, 20:50
jajuszka sobie robisz :-)

http://press.nikonusa.com/gallery/product.php?c=nikon/Digital_SLR/Sven!%20ty%20sie%20nie%20smiej%20bo%20ciebie%20tez %20czeka%20zmiana%20systemu/

Kubaman
22-08-2007, 21:11
w sumie, to może być bardzo ciekawie. Pytanie ile te puszki mogą kosztować, jeśli się pojawią. Gdyby Nikon miał w końcu prawdziwego FF (ale nie tego z cropem x1,1) to 5DMk2 musiałby potanieć jeśli sprzęt Nikona nie będzie kosztował w kosmos dużo. Ewentualnie druga opcja, to że 5DMk2 dalej będzie drogi, ale za to będzie wypasiony, a nie wykastrowany. Oj niecierpliwię się na jutrzejszy dzień.

Skipper
22-08-2007, 21:15
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1386

qwa... jesli to D300 bedzie naprawde choc tak wygladalo to juz jest masakra :D

czornyj
22-08-2007, 21:18
qwa... jesli to D300 bedzie naprawde choc tak wygladalo to juz jest masakra :D

A daj spokój - ten fejk śmierdzi PS-em na 100km :lol:

Skipper
22-08-2007, 21:21

tak tez wlasnie mysle ale sam przyznaj ze gdyby tak wygladal to seria canona XXD wypadla optycznie by jak sprzet dla pensjonariuszy domow spokojnej starosci :lol:

akustyk
22-08-2007, 21:31

ten wyciek byl 3 dni temu na dpreview.

czytaj po prawej stronie pod kolumna z parametrami :)

Kubaman
22-08-2007, 21:47
"zdjęcie" to oczywisty fake, ale reszta..może być ciekawie..

sv
22-08-2007, 22:20
jeżeli nowy nikon ff ma mieć 12 mpix, to raczej przełomu nie będzie (zwłaszcza, że podobno ma kosztować tyle co 1ds)

poza tym canon już podał ceny, które z pewnością są dostosowane do nowych puszek nikona. skoro ds kosztuje 8000, to znaczy, że dalej nie będzie miał konkurencji

Kubaman
22-08-2007, 22:47
hmm, szkoda. Ale 5D parametrami będzie bardzo daleko od D300, a z drugiej strony do FF D3 to będzie odległość kosmiczna, więc może cena będzie odpowiednio mniejsza. Powiedzmy tyle ile za D300, z mniejszą ilością funkcji ale za to z powiedzmy 16MPx FF o idealnej jakości obrazie (ech, trochę przesadziłem, czegoś w tym zestawie musi zabraknąć i z dwojga złego wolałbym już wyższą cenę ;) )

sv
22-08-2007, 22:52
ja to bym chciał nowego d3x'a z 25 mpix matrycą i iso 6400 gładkim jak dupka niemowlęcia. w tej bajce 1ds mk III kosztowałby 5000 zł, a Fotojoker dodawalby do niego za 5d II za frico.

777
22-08-2007, 22:54
a tak moze zejde co to nowego bedzie mial nikon
ale jak czytam forum nikona (ktore zreszta bardzo cenie-szczegolnie za wiecej rozmawiania o zdjeciach a nie onanizowaniu sie:D) to widac ta desperacje
watek Jakies nowosci to cos w rodzaju Mody na sukces
3000 tys odcinek(post) i same pier****
Wszytskim nikoniarzom zycze nowego d300 i d3 wywalonego w kosmos:D
Pozdrawiam 777

akustyk
22-08-2007, 22:59
ktore zreszta bardzo cenie-szczegolnie za wiecej rozmawiania o zdjeciach a nie onanizowaniu sie:D)

bo tamto forum jest o fotografii, nie o gadzetach elektronicznych, ktore czasem sa wykorzystywane do pstrykania. i to akurat jego bardzo duzy plus.

"rozchodzi sie jednak o to, zeby te plusy nie przyslonily nam minusow" :wink:

Wszytskim nikoniarzom zycze nowego d300 i d3 wywalonego w kosmos:D

i Nikoniarzom i "swoim", bo jak oni wypuszcza cos solidnego, to Canon nie bedzie mogl sobie bujac z glowa w chmurach.

mam nadzieje, ze to jutro to nie bedzie pogrzeb

czornyj
22-08-2007, 23:08
mam nadzieje, ze to jutro to nie bedzie pogrzeb

Bez przesady - nowe Canony nie są w końcu takie złe :D

sv
22-08-2007, 23:12

jutro ci odpiszę:

nie przejmuj się; d200 nie jest taki zły :-)

akustyk
22-08-2007, 23:26

a "odszczekasz" jak potem pojawia sie sample, z ktorych wyjdzie, ze pod maska Porsche kryje sie motorek od malucha?

to, ze nowe korpusy Nikona beda wypakowane ficzerami i bajeranckie w folderach, nie mam zadnych watpliwosci. ale jak opada dym to te ficzery pomagajace panom w "Nie dla idiotow" wykazywac przewage koloru zoltego, nagle okazuja sie malo wazne, a kluczowa jest jakosc obrazowania i uzytecznosc. czy tu bedzie tez tak bajerancko? wierze, ze tak, bo na rynku powyzej amatorskiego Nikon nie moze sobie pozwolic na takie podgrzewanie kotletow jak Canon (choc i tutaj "ruszyla bryla z posad swiata"). ale co konkretnie i jak, to zobaczymy dopiero za jakis czas. jestem raczej ostrozny z entuzjazmem w stosunku do nowych "dziel" elektroniki Sony. do pracy projektantow samego Nikona akurat mam zaufanie i nie watpie, ze odwala korpus wart uwagi. ale z g... matryca, czy nie daj BIOS-ie kontynuowaniem zabawy w tzw. "DX is second coming of Jesus Christ" to Nikon nie zatrzyma ludzi przyciaganych chocby 5D.

czornyj
22-08-2007, 23:31
a "odszczekasz" jak potem pojawia sie sample, z ktorych wyjdzie, ze pod maska Porsche kryje sie motorek od malucha?

to, ze nowe korpusy Nikona beda wypakowane ficzerami i bajeranckie w folderach, nie mam zadnych watpliwosci. ale jak opada dym to te ficzery pomagajace panom w "Nie dla idiotow" wykazywac przewage koloru zoltego, nagle okazuja sie malo wazne, a kluczowa jest jakosc obrazowania i uzytecznosc. czy tu bedzie tez tak bajerancko? wierze, ze tak, bo na rynku powyzej amatorskiego Nikon nie moze sobie pozwolic na takie podgrzewanie kotletow jak Canon (choc i tutaj "ruszyla bryla z posad swiata"). ale co konkretnie i jak, to zobaczymy dopiero za jakis czas. jestem raczej ostrozny z entuzjazmem w stosunku do nowych "dziel" elektroniki Sony. do pracy projektantow samego Nikona akurat mam zaufanie i nie watpie, ze odwala korpus wart uwagi. ale z g... matryca, czy nie daj BIOS-ie kontynuowaniem zabawy w tzw. "DX is second coming of Jesus Christ" to Nikon nie zatrzyma ludzi przyciaganych chocby 5D.

No cóż - raz do roku to i kuro pierdnie :D

sv
22-08-2007, 23:35
No cóż - raz do roku to i kuro pierdnie :D

raz na dwa lata (w tej optymistycznej wersji) :-)

czornyj
22-08-2007, 23:50
Dyplomatycznie powiedzmy - "raz na kilka lat" :D Ale kto wie, może w końcu im się uda...

777
23-08-2007, 00:28
oby
wszyscy bysmy na tym zyskali:D

PS.czornyj idziesz dzis spac
czy jak niektorzy fani nikona oczekujesz na wiesci :D

akustyk
23-08-2007, 00:37
D300: 8fps, 12MPix w jedynym slusznym formacie DX
D3: 9fps, 12Mpix w cyt. "klatce pelnej pikseli" (oczywiscie, nie winietujacej tak jak u Canona :), czy jak to tam szlo :D )

w to jeszcze bylbym sklonny uwierzyc, choc ciekaw jestem co Nikon zrobi, zeby nagle z honorem wycofac sie z belkotu o wyzszosci DX nad pelna klatka i wytrzymac napor wk... uzytkownikow, ktorzy nakupowali sloikow do tego "formatu przyszlosci"

a do tego wyzej jest jeszcze, ze niby ISO do jakichs 6400 i dalej. a to chcialbym bardzo zobaczyc, bo znajac historie dokonac Sony, to taniej by bylo nie uruchamiac w tym momencie matrycy tylko generator losowy przenormowany do jakiegos rozkladu normalnego, zeby byl rasowy bialy szum :) mniej obwodow to i mniej pradu zuzywa, a efekt tak czy siak ten sam.

777
23-08-2007, 00:41
a z tym slusznym formatem DX to nie ma sie z czego smiac
wiele ludzi to kupilo
ost mnie gosc w Fotojokerze przekonywal ze DX jest lepszy

lempl
23-08-2007, 00:53
A na zaprzyjaźnionym forum już się cieszą jak nam rano miny zrzedną po zobaczeniu ichnich nowinek;) Słowem euforia, alkohol, kobiety, śpiew i 2 tysiące postów w wątku:)

777
23-08-2007, 00:55
ta...nawet dzis nasze forum ma zmienic kolor na czarno bialy w ramach zaloby:D

a ja tam ide swietowac z nimi ale z innego powodu-dzis koncze 18 lat
chociaz w sumie moge i swietowac i z powodu d300 i d3:D

a tak wlasciwie co dokladnie wiadomo- bo na zaprzyjaznionym forum widze ze do konca nie wszyscy wiedza
czornyj gdzie jestes??
juz wiedza i poszli pic:D

akustyk
23-08-2007, 01:06
A na zaprzyjaźnionym forum już się cieszą jak nam rano miny zrzedną po zobaczeniu ichnich nowinek;) Słowem euforia, alkohol, kobiety, śpiew i 2 tysiące postów w wątku:)
"sexo, drogas y rock&roll" to rozumiem. ale cieszenie miski, ze komus tam zrzedna miny to jakis kompleks malego pisiorka. niezbyt logiczny, bo nie dociera do mnie, czemu nie mialbym sie cieszyc z "klatki pelnej pikseli" u konkurencji, jesli kiedys chcialbym ja kupic w Canonie i niekoniecznie wydac za to 8 tysiecy

777
23-08-2007, 01:09
pewnie
moze w koncu 5d stanieje
w ogole to ciesze sie , bo wpisalem w google i znalazlem te hot news to rzeczywiscie canon 40d wyglada bardzo blado

Viracocha
23-08-2007, 01:09
ta...nawet dzis nasze forum ma zmienic kolor na czarno bialy w ramach zaloby:D

a ja tam ide swietowac z nimi ale z innego powodu-dzis koncze 18 lat
chociaz w sumie moge i swietowac i z powodu d300 i d3:D

Tylko nie przejdź na żółtą stronę mocy ;)

777
23-08-2007, 01:12
kiedys juz prawie zamowilem d200 ale chyba teraz juz po zakupach lensow nie przeszedlbym na nikona:D

no jak z tym szczegolami -czeka na cos wiecej
na forum nikona tez jakby cos wszytsko ucichlo
ide spac-jutro rano poczytam co i jak:D

Kolekcjoner
23-08-2007, 02:08
To by była rewelacyjna wiadomość jeśli D300 byłoby tak wypasione i w tej cenie jaką sugerują. To by oznaczało że 40D niedługo utrzyma się na zapowiadanym poziomie cenowym. Co za tym dalej idzie.... każdy sobie dośpiewa :mrgreen:.

eko-mar
23-08-2007, 02:59
a z tym slusznym formatem DX to nie ma sie z czego smiac
wiele ludzi to kupilo
ost mnie gosc w Fotojokerze przekonywal ze DX jest lepszy

Jak dla mnie, to kwintesencją logicznych wypowiedzi jest zdanie kolegi Pawlaka z N (mam nadzieję, że nie będzie mi miał za złe jak zacytuję jego wypowiedź):
"Panowie, FF ma swoje zalety, dx swoje. Jeśli ktoś zaczyna udowadniać że FF jest lepszy zawsze i wszędzie to znaczy że jego zdrowy rozsądek i logika myślenia ustąpiła na rzecz fanatyzmu..."

czornyj
23-08-2007, 04:21
źródło (http://www.heraldbiz.com/SITE/data/img_dir/2007/08/23/200708230012.jpg)

arra
23-08-2007, 06:00
Juz sa: http://www.dpreview.com/

Jacie!

Jeszcze niech tylko szumi znosnie i kosztuje, to pozamiatali. Widze szczatki 40D dookola ;)

To mnie rozwalilo: • Liveview (Tripod mode): Contrast AF on a desired point anywhere within frame

Co do D3 to: The D3 will be available in November, at around US$5000. Wow.

D300: at around US$1800 (wiec pewnie to samo co D200 na starcie). WoW

czornyj
23-08-2007, 06:07
Mnie najbardziej rozwalił 51 polowy AF z 15 krzyżakami - w obu korpusach... To jest pełny szoking. Jeśli te nowe 14 bitowe CMOS-y od Sony się sprawdzą, a ceny będą rozsądne, to Canon będzie ze sprzedażą 1D3 i 40D w lekkiej d...

panczo
23-08-2007, 06:14
Mimo fajnego 1d3 to i tak 1dsIII nie będzie zagrożony. Różnica w rozdzielczości jest bardzo duża i jeśli ktoś potrzebuje jej to kupi canona.

Fajne te zabawki :D

panczo
23-08-2007, 06:23
ale jedno mnie w d3 poraża... iso z menu 8) chyba są pewni, jakości z tej matrycy... zobaczymy ;)

arra
23-08-2007, 06:26
$1800 troche drozej niz 40D

$500 nie wyglada tak strasznie jak sie popatrzy na specyfikacje D300 (kuwa nawet LCD z milionem pixeli dali). Martwi mnie znowu, ze czulosc zaczuna sie od iso200, bo iso100 moze byc robione software'owo, co nie wrozy nic dobrego raczej.

ale jedno mnie w d3 poraża... iso z menu 8) chyba są pewni, jakości z tej matrycy... zobaczymy ;)

Jezeli to iso faktycznie bedzie dzialac, to w wkrotce ilosc bialych sloikow na trybunach drastycznie zacznie spadac :). Jezu 9fps z matrycy FF i 12mpix na iso 25000. Jak przy tym wyglada podobnie wyceniany 1dIII?

panczo
23-08-2007, 06:36
Wkońcu jest solidna konkurencja :) oj, ale teraz będą dylematy-lepiej 40d czy dołożyć do d300 ;)

Poczekajmy na zdjęcia aby te zachwyty nie była za wczesne ale już mi się Nikon podoba. A szczególnie d3 bo ma FF jak potrzeba jakości i szybkie kadrowanie w formacie dx więc jest też crop bez późniejszej zabawy na kompie. I to wszystko za 5koła dolców. Jak dla mnie to puszka jak marzenie ( oby jakość obrazu była dobra ale po tych iso to jakoś nie boje się ;) )

Nicram
23-08-2007, 06:45
Trochę więcej informacji na temat nowych puszek Nikona podaje Fotopolis:
D3 (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6264)
D300 (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6263)

arra
23-08-2007, 06:47
"Dzięki dużej wartości stosunku sygnału do szumu, wielkości pojedynczego piksela większej o 15% niż w konkurencyjnych aparatach, ściśle przylegającym do siebie mikrosoczewkom i zaawansowanemu układowi redukcji szumów możliwe stało się robienie zdjęć przy bardzo słabym oświetleniu. "

No to moze byc ciekawie. Oby ta zaawansowana redukcja szumow nie byla tym czy jest obecnie w Nikonach.

No i nie zapominajmy o cudownych szklach, ktore sie pojawily, a nie denkach od jaboli ze sprezynkami do redukcji drgan. Nikon swietnie sie przygotowal do roku 2008 :)

alx_80
23-08-2007, 06:53
piekna puszka :) jak tylko matryca bedzie prawie tak dobra jak na parametrach to moze byc bardzo ciekawie :) (z D3 robi sie wymarzony sprzet do slubow)
...no nic czekamy na 5d mkII...

gustaff
23-08-2007, 07:01
No Paniowie i Panie - nikon pozamiatał troszkę i sądzę, że troszkę się na proporcje na rynku lusterek zaczną zmieniać.

SONY będzie miało podobne parametry jak d300 i stabilkę w korpusie dodatkowo. Premiera też bardzo niedługo.

Faaajnie się robi :)

snowboarder
23-08-2007, 07:06
http://nikonimaging.com/global/products/d300/artful.htm

tu jest D300 mini site. Kupe super info.
Jedno zauwazylem - dlaczego jest do wyboru 12 ALBO 14-bitow?
Szczerze, troche to podejrzanie brzmi. Na mur jakis haczyk sie
tu czai. Jesliby wszystko dzialalo jak nalezy, to by bylo 14-bitow
i juz. Pewnie cos zwalnia, moze mniej ramek na sekunde?

gustaff
23-08-2007, 07:07
Może chodzi o rozmiar RAWa ? :)

popmart
23-08-2007, 07:11
trzeba oddać nikonowi szacun ....

i to nie ze wzgledu na puszki ale na szkła 500/600 w końcu skończy sie biały monopol na stadionach i dobrze ....

Kubaman: trochę ci łyso co ? ;) przecieki wiele się nie rożniły od prawdy ;)

powiem odrazu że jestem także zaskoczony że nie są to odgrzewane kotlety

Jarko3City
23-08-2007, 07:14
...
jeśli to prawda, to wyślę kwiaty na forum Nikona. Tymczasem ISO 12800/25600 zrzuciło mnie na ziemię w konwulsjach śmiechu.
..

w sumie to chciałbym aby dostali to ISO 25600. Codziennie bym się pytał, czy są szumofobami. Wszak normalny człek nie robi powyżej ISO 400 :D Generalnie takie zmiany byłyby chyba za dużym szokiem i KenRockwell oraz wielu innych po prostu nie wytrzymali by takich parametrów. Wszak od pięciu lat tłuką, że to niepotrzebne. Podobnie z FF. Hihi, miałbym satysfakcję, że ho!

Jakie kwiaty wysyłasz ?? ;-)

Ale przynajmniej 40D nie będzie drogi na starcie :-D

panczo
23-08-2007, 07:24
http://nikonimaging.com/global/products/d300/artful.htm

kurde, chłopakom serwery nie wyrabiają ;)

dentharg
23-08-2007, 07:40
http://www.fotografuj.pl/News/Nikon_D300_korpus_szyty_na_miare/id/781

TomS
23-08-2007, 07:50
Nie wiem czy było bo nie śledzę wątku
www.optyczne.pl/642-nowo%B6%E6-Nikon_D3_-_pe%B3na_klatka_dla_profesjonalist%F3w.html

Melonpl
23-08-2007, 07:51
No ..narescie.... to sie dopiero zacznie :)

i tu
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6264
ISO 25600 (słownie: dwadzieścia pięć tysięcy sześćset)!

TomS
23-08-2007, 07:52
Może w końcu canon pokusi się o nowe 5D
Choć tan nikon to takie 5D i markIII.

M_Kuron
23-08-2007, 07:58
Ciekawe jakie będą te nowe matryce. Tak czy inaczej brawa dla Nikona! NIech będzie w końcu prawdziwa konkurencja!

snowboarder
23-08-2007, 08:04
Za ulubiencem Kenem:

AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, $1,799.95, November 2007.

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED, $1,699.95, November 2007.

AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR, $ $8,799.95, November 2007.
AF-S NIKKOR 500mm f/4G ED VR, $7,899.95, November 2007.
AF-S NIKKOR 600mm f/4G ED VR, $9,499.95 , November 2007.

Chyba im jednak lekko odbilo... $8K za 500 f4 VR!???
Chocby nie wiem co, to lepszych zdjec niz 500 f4L IS nie zrobi to szklo,
a wersja Canona kosztuje $5500... Ale przywalili, sorry, ale to jakis zart...
Ja mysle, ze oni na serio obnizyli maksymalnie ceny puszek, wszyscy
pieja (i slusznie), a po kupnie raptem zauwaza po ile sa szkla :lol:

200-400 f4 VR wyglada jak super okazja...

oszołom
23-08-2007, 08:07
Wreszcie coś się ruszyło, oby tak dalej, wszyscy na tym skorzystamy !!!

zkruk
23-08-2007, 08:08
w D3 nie ma matrycy Sonego :]
i ma 14 bit

w D300 jest sony i 12 bit :]

oszołom
23-08-2007, 08:08
Za ulubiencem Kenem:

AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, $1,799.95, November 2007.

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED, $1,699.95, November 2007.

AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR, $ $8,799.95, November 2007.
AF-S NIKKOR 500mm f/4G ED VR, $7,899.95, November 2007.
AF-S NIKKOR 600mm f/4G ED VR, $9,499.95 , November 2007.

Chyba im jednak lekko odbilo... $8K za 500 f4 VR!???
Chocby nie wiem co, to lepszych zdjec niz 500 f4L IS nie zrobi to szklo,
a wersja Canona kosztuje $5500... Ale przywalili, sorry, ale to jakis zart...
Ja mysle, ze oni na serio obnizyli maksymalnie ceny puszek, wszyscy
pieja (i slusznie), a po kupnie raptem zauwaza po ile sa szkla :lol:

200-400 f4 VR wyglada jak super okazja...

Cenami też lekko zaszaleli !!!:mrgreen:

Paprochwbody
23-08-2007, 08:10
Bosko !!!
Gratulacje dla obu firm: C i N: za łby się biorą, iskry lecą, a trzeci korzysta. Ceny spadną, technologia pójdzie do przodu, Canon nie będzie już taki kozak, tak trzymać.
W związku z tym gratulacje dla wszystkich fotografujących!
Może np. sobie dokupię 1D mark II w niskiej cenie?
Najśmieszniejsze są jeszcze wczorajsze uwagi kolegów, że segmencie pro Nikona nie ma...:):):)

mjastrzebski
23-08-2007, 08:13
No i zrobilo sie 40D o takie maciupkie. ALe to dobrze, Konkurencja. Ceny spadna :-) I w koncu Cwanon sie obudzi, i zacznie dawac nam lepsze rozwiazania a nie jakies ochlapy.

Marcin

zkruk
23-08-2007, 08:17
na dpr mowia ze d300 tez nie ma sonego :]
ciekawe :]

gustaff
23-08-2007, 08:18
a skąd info, że w d3 - nie jest sony ??

snowboarder
23-08-2007, 08:19
w D300 jest sony i 12 bit :]

jesli uda ci sie wejsc na ten link, co podalem, to zobaczysz
wielkim drukiem "wybor 12 lub 14-bitow"...
Troche to zastanawiajace...
Podsumowujac, bo u mnie prawie polnoc.
Canon nie ma wyboru, tylko walczyc z Nikonem cenami.
1D MkIII jest praktycznie niewiele lepszy od D300 za $1800.
Mysle, ze 1D MkIII musi staniec i kwestia AF MUSI byc
rozwiazana w trybie natychmiastowym, ze tak powiem...
1Ds MkIII tez wyglada okropnie drogo, tym bardziej jesli Nikon
ma w rekawie jakis hirez FF za powiedzmy $6500...
Ale znajac Nikona tych puszek nie da sie kupic przez prawdopodobnie
rok. To samo z tymi szklami... Wiec sukces moze byc
lekko teoretyczny poki nie udowodnia, ze jakosc obrazu jest
taka, jak mowia i poki w ogole mozna to bedzie gdzies kupic...
Sledze np. troche dostepnosc 200-400 f4VR i tego szkla nigdzie nie
ma w stocku. Trzeba czekac miesiacami. A ma juz pare lat...

Tak czy inaczej - to byl dobry dzien :-)

Jarko3City
23-08-2007, 08:22
A jakieś sample tego kosmicznego ISO >> 3200 ktoś w sieci znalazł ??

miszaqq
23-08-2007, 08:31
auchhh, ladnie pojechali

chociaz z drugiej strony wypada sie tylko cieszyc, bo to oznacza ze bedzie mozna spokojnie kupic 40D za 2 miesiace za ~ 4000zł

ale puszki na podstawie danych tech. wygladaja wyrabiscie, gratki dla nikonowcow w koncu sie doczekali swojego dnia

akustyk
23-08-2007, 08:34
calkiem fajne korpusy. troche dzisiaj wstalem lewa noga i nie widze tego odtrabianego wszem i wobec canon-killeryzmu, ale to nie zmienia faktu, ze dla osob ze szklarnia Nikona to bardzo sympatyczne propozycje. przy czym znacznie wieksze oklaski od mnie dla D3, ktory jest realnym wydarzeniem (w koncu Nikon tez ma FF), mniejsze dla D300, ktory jest jakims tam odgrzanym kotletem w jakiejs nieludzko zawyzonej cenie i z matryca, ktora najprawdopodobniej nie bedzie tej ceny uzasadniac.

troche jestem daleki od hurra zachwytow na ten temat, ale mimo wszystko dobrze widziec, ze jest ruch w interesie. szkoda, ze ten FF na razie relatywnie drogi (z punktu widzenia potencjalnych nabywcow 5D), ale wszystko wskazuje na to, ze za te 3-4 lata jak dojrzeje do zmiany puszki, Nikon sciagnie Canona z tym tematem na ziemie.

pozostaje pogratulowac tym, co na takie zabawki czekali. dla nich to beda wreszcie te narzedzia, na ktore czekali.

BelYaal
23-08-2007, 08:36
Obadamy jeszcze jak im soft odszumiajacy jadzie po fotach, ale fakt, ze canon ze swoim sprzecikiem teraz bladziutko wyglada, bardzo bladziutko, no ale jak to wszyscy zauwazaja zrobi dobrze w cenach u nasz

zkruk
23-08-2007, 08:46
chyba glowny problem to taki, ze canon w profi rynku ruch juz zrobil - pokazal 2 puszki i nic nie moze teraz zrobic. Okazalo sie na dodatek, ze AF nie wyrabia :(

Obawiam sie, ze bede musial wrocic do Nikona - nie teraz - bo to troche bez sensu - sprzet musi sie zamortyzowac - ale sadze ze za rok - zaczne o tym myslec...

Poza tym - nikon musi pokazac stalki AF-S - chocby 105, 135, 85 1.4, 50 1.4

co do szumow - wydaje mi sie, ze jesli iso konczy sie na 6400 - to owe 6400 bedzie wystarczajaco dobre do tego by go uzywac, a hi 1 i hi 2 beda odszumiane - sadze ze 6400 bedzie na podobnym poziomie jak iso 800 w D2x

akustyk
23-08-2007, 09:00
chyba glowny problem to taki, ze canon w profi rynku ruch juz zrobil - pokazal 2 puszki i nic nie moze teraz zrobic. Okazalo sie na dodatek, ze AF nie wyrabia :(

wydaje sie, ze to sa drzwi otwarte dla sukcesu D3 i Nikon ma szanse na potknieciu Canona zyskac.
z tym ze ja nie znam tego rynku docelowego (tzn. linii 1D) i pytanie jest, czy tam sie stosuje takie gruntowne i masowe zmiany systemowe. logika mowi, ze zdjecia z olimpiady maja byc za wszelka cene i nikt sie nie bedzie patyczkowal. tylko czy oni zaryzykuja wymiane szklarni na (wyraznie drozsza) nikonowska, majac na uwadze, ze Canon nie pozwoli czekac dlugo na poprawiony 1D III (o ile czegos totalnie nie schrzanil)

mjastrzebski
23-08-2007, 09:06
chyba glowny problem to taki, ze canon w profi rynku ruch juz zrobil - pokazal 2 puszki i nic nie moze teraz zrobic. Okazalo sie na dodatek, ze AF nie wyrabia

Moze np drastycznie obnizyc ceny. A z tym AF to niepotwierdzone spekulacje poki co. Po za tym moze sie przeciez rownie dobrze okazac, ze ten nowy AF od Nikona ma jakas wpadke??

Obawiam sie, ze bede musial wrocic do Nikona - nie teraz - bo to troche bez sensu - sprzet musi sie zamortyzowac - ale sadze ze za rok - zaczne o tym myslec...

A tam od razu "musial". Ty chcesz calym sercem powrocic do tych co sa na wierzchu ;-)

Poza tym - nikon musi pokazac stalki AF-S - chocby 105, 135, 85 1.4, 50 1.4

Ewidentnie zawalczyl o reporterow. Moze pokaza tez i stalki.

co do szumow - wydaje mi sie, ze jesli iso konczy sie na 6400 - to owe 6400 bedzie wystarczajaco dobre do tego by go uzywac, a hi 1 i hi 2 beda odszumiane - sadze ze 6400 bedzie na podobnym poziomie jak iso 800 w D2x

Gdyby tak bylo to by bylo faktycznie niezle. Ale poczekajmy na zdjecia. Choc przywalili z grubej rury z tymi czulosciami, wiec cos w tym musi byc.
Zastanawiam sie tylko, po co te czulosci takie wysokie tak wogole. Przeciez Nikoniarze nie POTRZBUJA uzywac ISO powyzej 400 ;P ;-)

Marcin

radarek
23-08-2007, 09:10
O szumach w D3 :

In our hands-on time with the D3 at an exclusive press event in Tokyo, we were blown away by the high speed images generated by the camera. Far from a scientific test (we shot a lot of images underneath the meeting room tables) the camera exhibited almost no noise at speeds up to ISO 6400. Obviously extended testing of the system will be necessary, but even in casual inspection the images off the D3 are exponentially better than previous systems.

http://www.pdnonline.com/pdn/prodtech/news/article_display.jsp?vnu_content_id=1003629911

emisiaczek
Ludzie ale poploch, wynika z tego ze 95% z nas zyje tylko tym co jest w body a pstryka kit-em, jestesmy wiec chlopcami z zabawkami liczy sie resoraczek w raczce niz efekt a efek to juz mozna uzyskac za pomoca 300d/20d i nie bedzie on odbiegal od nowych puszek, chyba ze ktos jest na tyle ulomny zeby dac sie zwiesc testom wykonanym na szklach za gruba kase.

Jakos mi sie nie widzi zeby nagle ktos z paroma Lkami mial sie zastanawiac na nikonem.

BelYaal
Moze np drastycznie obnizyc ceny. A z tym AF to niepotwierdzone spekulacje poki co. Po za tym moze sie przeciez rownie dobrze okazac, ze ten nowy AF od Nikona ma jakas wpadke??

No do tej pory mieli dobry swoj AF, a teraz to sie zaslinilem na niego bo ja skazany na ten wynalazek jestem z powodu galow :)

Ludzie ale poploch, wynika z tego ze 95% z nas zyje tylko tym co jest w body a pstryka kit-em, jestesmy wiec chlopcami z zabawkami liczy sie resoraczek w raczce niz efekt a efek to juz mozna uzyskac za pomoca 300d/20d i nie bedzie on odbiegal od nowych puszek, chyba ze ktos jest na tyle ulomny zeby dac sie zwiesc testom wykonanym na szklach za gruba kase.

Jakos mi sie nie widzi zeby nagle ktos z paroma Lkami mial sie zastanawiac na nikonem.

Bo kazdy facet to takie duze dziecko, ja sam jestem gadzeciarz :) i lubie zabawki :)
Niemnije masz racje, maja fajne puszki teraz przynajmniej z opisow, gorzej za to ze szklami szczegolnie do FF

akustyk
Nikoniarze nie POTRZBUJA uzywac ISO powyzej 400 ;P ;-)

malo tego: D3 ma "klatke pelna pikseli" (cyt. "jak chcesz miec wszytskie zdjecia z winieta to kup sobie klatke pelna pikseli"). a D300 zdaje sie nie jest uszczelniany (a przynajmniej widzialem wzmianke w specyfikacji dpreview tylko o uszczelnianych przyciskach). czyli, ze uszczelki nie sa juz niezbedne do robienia zdjec :D

swiat staje na glowie :mrgreen:

Skipper
23-08-2007, 09:14
malo tego: D3 ma "klatke pelna pikseli" (cyt. "jak chcesz miec wszytskie zdjecia z winieta to kup sobie klatke pelna pikseli"). a D300 zdaje sie nie jest uszczelniany (a przynajmniej widzialem wzmianke w specyfikacji dpreview tylko o uszczelnianych przyciskach). czyli, ze uszczelki nie sa juz niezbedne do robienia zdjec :D

swiat staje na glowie :mrgreen:

D300 jest uszczelniony ale qrcze w jednym sie z Toba zgodze... D200==>D300 to mi az za bardzo przypomina 20D==>30D nie bardzo sie nazmienialo choc moze ta matryca bedzie warta tych pieniedzy ktorych chca aczkolwiek nie sadze... :) a D3 hmmm co by nie mowic jest bardzo fajny :)

BelYaal
23-08-2007, 09:18
D300 jest uszczelniony ale qrcze w jednym sie z Toba zgodze... D200==>D300 to mi az za bardzo przypomina 20D==>30D nie bardzo sie nazmienialo choc moze ta matryca bedzie warta tych pieniedzy ktorych chca aczkolwiek nie sadze... :) a D3 hmmm co by nie mowic jest bardzo fajny :)

A AF wlacznie z rozpoznaniem ksztaltu i pozycji widzenia?

trampek
23-08-2007, 09:18
ja wogole spadam z krzesla co za tydzien..... Co mi sie podoba w d3 to ze mozna uzywac DX w dx mode - brilliant....

mjastrzebski
23-08-2007, 09:20
malo tego: D3 ma "klatke pelna pikseli" (cyt. "jak chcesz miec wszytskie zdjecia z winieta to kup sobie klatke pelna pikseli"). a D300 zdaje sie nie jest uszczelniany (a przynajmniej widzialem wzmianke w specyfikacji dpreview tylko o uszczelnianych przyciskach). czyli, ze uszczelki nie sa juz niezbedne do robienia zdjec

Nie pierwszy raz u Nikona cos co bylo najlepsze, i niezbedne, okazuje sie raptem, nieistotne. Nasprzedawali szklie DX, teraz beda kroic na FF. Pozazdroscic przebieglosci, tylko szkoda mi tylko tych uzytkownikow, ciagle robionych w bambuko, ta legendarna kompatybilnoscia.

Marcin

prz3mek
23-08-2007, 09:26
mniejsze dla D300, ktory jest jakims tam odgrzanym kotletem w jakiejs nieludzko zawyzonej cenie i z matryca, ktora najprawdopodobniej nie bedzie tej ceny uzasadniac.

Pozyjemy, zobaczymy :) Skoro D300 to odgrzany kotlet, to czym jest 40D (nad ktorym troche osob pieje z zachwytu... a raczej piało... 3 dni.. do dziś) ?

:)

akustyk
23-08-2007, 09:34
Pozyjemy, zobaczymy :) Po tym co dzis pokazal Nikon, ja moglbym rzec ze 40D to nawet niedogrzany kotlet :) Bo troszeczke D300 go przyćmił :)

zgadza sie, tylko 40D nie kosztuje $2K. na tej samej zasadzie1Ds przycmiewa D3. i czy cos tego faktu madrego wynika? obawiam sie, ze nie.

trzeba oddac cesarzowi co cesarskie i powiedziec wprost, ze Nikon wypuscil dwie fajne puchy. ktore na pewno znajda wielu nabywcow i odbija sie szeroka fala na reszcie rynku. i to jest bardzo pozytywne zjawisko.

ale koncowa ocene D300/D3 i entuzjazm pod tym adresem rezerwuje sobie do momentu obejrzenia realnych zdjec z tego sprzetu. ostatnia historia Sony pod tym wzgledem nie napawa mnie nadmiernym optymizmem. juz byl taki D200, ktory mial skopac d... Canonowi, byl D2X, byl Pentax K10D... i konczylo sie na mocnym klapaniu dziobem. oby tym razem bylo inaczej.

z tym ze prosze nie traktowac tego powyzej jako "wywazonej" opinii. wstalem dzisiaj niewyspany i lewa noga i szukam wad. pewnie jutro bede gadal inaczej :) tylko sobie pozwole na taka krople goryczy, dla zrownowazenia poteznego hurra-optymizmu. nie mam zamiaru i nie probuje zachowac pelnej obiektywnosci :)

roofman
23-08-2007, 09:36
W opisie na fotopolis widzę doskonałe rozwiązanie dla Kubaman-a :) Coś ostatnio pisał o siedzeniu w zamaskowanym namiocie w wygiętej pozycji i polowaniu na okazy...
Za fotopolis:
"W połączeniu z transmiterem WT-4 umożliwia wygodne fotografowanie bez konieczności stosowania kabli - wystarczy ustawić aparat na statywie i na ekranie komputera obserwować to, co "widzi" D300, aby w odpowiednim momencie wyzwolić migawkę. Oczywiście WT-4 pozwala też na zdalne przeglądanie zdjęć w aparacie (a w zasadzie aż do pięciu D300 wyposażonych w to akcesorium naraz) i pobieranie plików w trakcie pracy (np. przez fotoedytora)"
Czyli rozwijamy sprzęt, celujemy w gniazdo, 20m dalej przygotowujemy cieplutki namiocik i z laptopem na kolanach i gorącą kawą w ręku czekamy na okazje :) Brzmi nieźle, jak się sprawdzi to już czas pokaże...

muflon
23-08-2007, 09:40
Powiem tak: O K**WA :shock: 9fps w FF, (prawdopodobnie) porownywalny AF w obydwu body, D3 w cenie tego samego rzędu co 1Dmk3, grip do D300 chyba najlepszy wizualnie jaki w ogóle widziałem (mój ideał to taki, który "zlewa" się z body w jedno) do tego dający 9fps w puszce prosumer :shock:, samo D300 nie ustepujące wiele Markowi3, 14bit, liveview, ISO :shock:, wszystkie te zabawki wireless w szczególności zintegrowanie tego w ładną całość, długie tele nareszcie na poziomie Canona...

Jeśli to wszystko w "realu" wygląda tak dobrze jak na papierze... to Canon dostał w d*** :mrgreen: do tego niewiele może zrobić, bo już się wypstrykał z nowości (?). I nawet naśmiewanie się z tego, co do niedawna dla Nikoniarzy było "niestotne i mi akurat niepotrzebne" a teraz na 100% stanie się "absolutnie niezbędne" :mrgreen: tego nie zmieni ;-)

Jest dobrze :-D I będzie lepiej :-D bo ta zniewaga krwi wymaga ;-)

Hmm... może zamiast 500IS i drugiego Marka lepiej/taniej byłoby D300 i nową żółtą 500tkę?...

BelYaal
23-08-2007, 09:40
z tym ze prosze nie traktowac tego powyzej jako "wywazonej" opinii. wstalem dzisiaj niewyspany i lewa noga i szukam wad. pewnie jutro bede gadal inaczej :) tylko sobie pozwole na taka krople goryczy, dla zrownowazenia poteznego hurra-optymizmu. nie mam zamiaru i nie probuje zachowac pelnej obiektywnosci :)

I ja sie z Toba zgodze, choc nie wiem jaka noga stawalem, ale faktem jest, ze trzeba poczekac na to co ten sprzet zaprezentuje, bo to narazie tylko na papierze ladnie wyglada

prz3mek
23-08-2007, 09:49
zgadza sie, tylko 40D nie kosztuje $2K.

Bedzie kosztował 1300E, tak? D300 - 1699E... no niby wiecej, ale czy az tak duzo ? :) No i trzeba pamietac, ze to ceny na starcie... płacimy za nowości.

Skipper
23-08-2007, 09:51
Powiem tak: O K**WA :shock: 9fps w FF, (prawdopodobnie) porownywalny AF w obydwu body, D3 w cenie tego samego rzędu co 1Dmk3, grip do D300 chyba najlepszy wizualnie jaki w ogóle widziałem (mój ideał to taki, który "zlewa" się z body w jedno) do tego dający 9fps w puszce prosumer :shock:, samo D300 nie ustepujące wiele Markowi3, 14bit, liveview, ISO :shock:, wszystkie te zabawki wireless w szczególności zintegrowanie tego w ładną całość, długie tele nareszcie na poziomie Canona...

Jeśli to wszystko w "realu" wygląda tak dobrze jak na papierze... to Canon dostał w d*** :mrgreen: do tego niewiele może zrobić, bo już się wypstrykał z nowości (?). I nawet naśmiewanie się z tego, co do niedawna dla Nikoniarzy było "niestotne i mi akurat niepotrzebne" a teraz na 100% stanie się "absolutnie niezbędne" :mrgreen: tego nie zmieni ;-)

Hmm... może zamiast 500IS i drugiego Marka lepiej/taniej byłoby D300 i nową żółtą 500tkę?...
bana mu? :lol:

szymcik
23-08-2007, 09:53

Nareszcie ktoś przejrzał na oczy!!!
Ja tez się cieszę bo rzeczywiście zdrowa konkurencja to dla uzytkowników wszystko co najlepsze...i ciesze sie też z innego powodu...że nie mam jeszce rozbudoiwanego systemu... :> a powoli zaczynam stawać finansowo na nogi...wię kto wie :P:twisted:

czajna
23-08-2007, 09:54
Bedzie kosztował 1300E, tak? D300 - 1699E... no niby wiecej, ale czy az tak duzo ? :) No i trzeba pamietac, ze to ceny na starcie... płacimy za nowości.

Niby mała różnica ale jak weźmiesz już nowe 24-70 Nikona i porównasz do Canona to już ten drugi jest tańszy o ok. 400E (porównując do starego lensa Nikona a nowy tańszy nie będzie)... I tu jest pies pogrzebany...

akustyk
23-08-2007, 09:54
to mniej wiecej odpowiadaloby roznicy 20D a D200.
pytanie, czy roznica w matrycy bedzie taka jak w ww. przypadku. to mnie w tej chwili najbardziej interesuje. jesli Sony cos zrobilo z wyzszymi czulosciami to bedziemy piac z zachwytu nad D300. poki tego nie wiemy... poczekajmy

prz3mek
23-08-2007, 09:58
Niby mała różnica ale jak weźmiesz już nowe 24-70 Nikona i porównasz do Canona to już ten drugi jest tańszy o ok. 400E (porównując do starego lensa Nikona a nowy tańszy nie będzie)... I tu jest pies pogrzebany...

Spoko, mowa poki co o korpusach :) Jesli chodzi o szklarnie to u Nikona tez bym znalazl pewnie szkła, ktorych prozno szukac w Canonie w podobnej cenie (szczegolnie jesli chodzi o szkła amatorskie) :)

Jedno jest pewne, premiery u C i N, mysle ze wyjda nam - klientom, tylko na dobre :)

velvia
23-08-2007, 09:58
No i nadszedł długo oczekiwany dzień!:twisted:
Dzień końca dominacji Canona na rynku FF.
I czym teraz cwaniacy z marketingu Canona odpowiecie na Nikona D3 ?!?
Proponuję wyszperać z szafy tego 5D II,bo Nikon zbierze za Was kasę z tego segmentu.:lol:

Ja poczekam jeszcze trochę na następcę 5D,ale moja i nie tylko moja cierpliwość kończy się.Jak nic nie pojawi się w sensownym czasie to sprzedaję całą szklarnię i przenoszę się do Nikona.:twisted:

Ps.Jak czytam posty na forum Nikona to współczuję chłopakom,że Canon wpędził ich w takie kompleksy.Przecież tam prawie nie rozmawia się nt. jakości obrazu z "lustra",a o tym,co Canon ma w swojej stajni.Teraz sytuacja pewnie się odwróci sądząc po największej liczbie odwiedzin na CB w dziale "sprzęt fotograficzny(inny)" .;)

prz3mek
23-08-2007, 10:02
to mniej wiecej odpowiadaloby roznicy 20D a D200.
pytanie, czy roznica w matrycy bedzie taka jak w ww. przypadku. to mnie w tej chwili najbardziej interesuje. jesli Sony cos zrobilo z wyzszymi czulosciami to bedziemy piac z zachwytu nad D300. poki tego nie wiemy... poczekajmy

Zgadza sie, poki co widzimy tylko specyfikacje D300... ktora wyglada swietnie.
Nie wiem czy są juz w sieci sample....

Nicram
23-08-2007, 10:02
Za fotografuj.pl przypuszczalne ceny
d300 ok 1800 USD sprzedaż od listopada 2007
d3 ok. 5000 USD sprzedaż od listopada 2007

akustyk
23-08-2007, 10:04
No i nadszedł długo oczekiwany dzień!:twisted:
Dzień końca dominacji Canona na rynku FF.

chciales powiedziec chyba "monopolu"? bo "dominacji" to jednak bardzo mocne slowo :D

Ps.Jak czytam posty na forum Nikona to współczuję chłopakom,że Canon wpędził ich w takie kompleksy.Przecież tam prawie nie rozmawia się nt. jakości obrazu z "lustra",a o tym,co Canon ma w swojej stajni.Teraz sytuacja pewnie się odwróci sądząc po największej liczbie odwiedzin na CB w dziale "sprzęt fotograficzny(inny)" .;)
jakbym nie pamietal jak bylo z D2X a potem z D200 to pewnie bym sie z Toba zgodzil. a tak, to uwazam, ze mocno szafujesz slowami. fajnie ze jest ruch, i fajnie ze koledzy ze szklarnia Nikona maja wreszcia na co ciulac, zeby wpinac swoje szkielka. ale odtrabywanie triumfu czy jakiegos konca jednej firmy czy drugiej... daj Pan spokoj :)

wyglada na to, ze Canon dostal po du*. czy tak jest (caly czas czekam na te zdjecia) i jaka bedzie reakcja - przekonamy sie niedlugo. triumfu jedi nad sithami (czy odwrotnie) jeszcze bym sie tu nie doszukiwal :D

czornyj
23-08-2007, 10:06
Zasasdniczo Nikon odp...lił Blitzkrieg, operację Pustynna Burza - szok i przerażenie - i posprzątał. "Czarno" widzę sytuację na zbliżającej się olimpiadzie.
Mam tylko nadzieję, że czeka nas drugi etap inwazji, bo niestety, ale parę stałek by się przydało, a bardziej "cywilny" korpus FX też byłby zapewne w zaciszu atelier niezwykle miło widziany...

tmaciak
23-08-2007, 10:07
Proponuję wyszperać z szafy tego 5D II,bo Nikon zbierze za Was kasę z tego segmentu.:lol:

D3 i 5D to zupełnie różne segmenty...

Ja chciałbym mieć FF i nadal Nikon nic dla mnie nie ma, bo D3 to nie dla mnie, a Canon, kto wie... więc generalnie puszki Nikona fajne są, ale jak dla mnie ich jedyną zaletą jest to, że Canon będzie musiał ostro odpowiedzieć i jest szansa na spadek cen 5D :) i więcej featuresów w 5D MkII

-=Festyk=-
23-08-2007, 10:09
A zauważyliście ciekawą funkcję w D3,która pokazuje Ci czy trzymasz prosto aparat czy masz lekki przechył?To jest dopiero przydatne!
PS.,,Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 68 (30 użytkownik i 38 gości)'':lol:

Paprochwbody
23-08-2007, 10:12
Ja poczekam jeszcze trochę na następcę 5D,ale moja i nie tylko moja cierpliwość kończy się.Jak nic nie pojawi się w sensownym czasie to sprzedaję całą szklarnię i przenoszę się do Nikona.

Hehe...Nieźle, a jak za rok Canon znów się wybije, to wyprzedasz całą szklarnię na "N" i do "C" przejdziesz. Ruch wahadłowy to dla obu firm wspaniała sprawa; przy takim tempie postępu nie należy się niezdrowo podniecać (no chyba jako fanatyk, żeby nabijać kasę raz tej, raz drugiej firmie):):):)

muflon
23-08-2007, 10:16
Ruch wahadłowy to dla obu firm wspaniała sprawa; przy takim tempie postępu nie należy się niezdrowo podniecać
W sumie dlaczego? Zakładając, że (nareszcie) obie firmy mają równie dobrą szklarnię, to wystarczy... kupić pełny zestaw tu i tu, a body dokupywać w zależności od tego, co aktualnie przeważa :mrgreen:

No i jeszcze nikt nie zadał podstawowego pytania: Co na to wszystko Ken? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

velvia
23-08-2007, 10:18
chciales powiedziec chyba "monopolu"? bo "dominacji" to jednak bardzo mocne slowo :D :D

Jak zwał,tak zwał.Wiadomo o co chodzi i o to chodzi.
Canonowski tron został zachwiany i to liczy się dla mnie,jako ich klienta!

...,ale odtrabywanie triumfu czy jakiegos konca jednej firmy czy drugiej... daj Pan spokoj :):D

Nie trabię żadnych fanfar,czy jakiegoś końca jednej firmy czy drugiej,ale nie ukrywam szczerego zadowolenia z zaistniałego faktu.Konkurecja jest jak najbardziej zdrowa dla rynku i jeszcze nikomu nie zaszkodziła,no chyba,że nieuczciwa konkurencja.

wyglada na to, ze Canon dostal po du*. czy tak jest (caly czas czekam na te zdjecia) i jaka bedzie reakcja - przekonamy sie niedlugo. triumfu jedi nad sithami (czy odwrotnie) jeszcze bym sie tu nie doszukiwal :D

I jak najbardziej trafnie to ująłeś!
Kontratak mile widziany.
Z utęskieniem będę wypatrywał tej wojny!:grin:

akustyk
23-08-2007, 10:19
No i jeszcze nikt nie zadał podstawowego pytania: Co na to wszystko Ken? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

buahahahaha... najlepszy komentarz w tym watku.

Ken pewnie teraz siedzi i duma, czy "jump back Nikon bandwaggon" czy jednak nadal bic piane o zajefajnosci i wyzszosci jego Canonow.

ale w sumie, to mi tego palanta nie zal. niech to polknie, bo mu sie nalezy

BugsBunny
23-08-2007, 10:31
Ken pewnie teraz siedzi i duma, czy "jump back Nikon bandwaggon" czy jednak nadal bic piane o zajefajnosci i wyzszosci jego Canonow.
ale w sumie, to mi tego palanta nie zal. niech to polknie, bo mu sie nalezy
na wstępie witam wszystkich z konkurencyjnego, ale chyba zaprzyjaźnionego forum :smile:
Ken chyba będzie miał teraz bardzo trudne dni...., ale zapewne już zamówił wszystkie nowości i przynajmniej dość szybko je dokładnie opisze
cieszymy się premierami, bo powinny sie one przełożyć na spadek cen dotychczasowej oferty, tak N, jak i C

Adam Kasprzak
23-08-2007, 10:41
A ja zostaję przy moim 5D - kupuje go za miesiąc. Czekanie na styczeń, jakieś spekulacje. Czasami, jak czytam te wszystkie plotki, to się zastanawiam, czy ludzie kupują puszki żeby robić zdjęcia, czy po to,*żeby je nosić w torbie i chwalić się kumplom, że "mój robi 6 kl/s a nie tak jak twój, tylko 4" :P

Może mam troche spaczone podejście, ale ja się do puszki przyzwyczajam :) Nie mogę*zmieniać*jej co roku :) co innego z obiektywami...

Canon i tak zawsze będzie górą

Nemeo
23-08-2007, 10:43
Canon dostał potężnego kopa w dupę / aż miło:lol: /, i może podaruje sobie w przyszłości takie pseudo modernizacje body jak z 20D-30D.
Dziękujemy ci Nikonie.:lol:

PS.

Czy ktoś znalazł jakieś sample z tych nowych Nikonów.

art44
23-08-2007, 10:45
A ja zostaję przy moim 5D (...)

:D Oj niepewność z postu wyziera, żeby nie powiedzieć - bije po oczach.
Ale... każdemu wolno pomarzyć... to ludzkie jest przecież. Art

sv
23-08-2007, 10:45
Panowie, mam nadzieję, że Canon wyciągnie wnioski z Nikonowej lekcji i obniży nam ceny o 50% :-)

luckylucas
23-08-2007, 10:46
Jak D300 bedzie dawał obrazek zblizony do 5D to może być hit, bo cena zblizona obu body. Ceny w koncu musza polecieć w doł i o to chodzi ;)

akustyk
23-08-2007, 10:46
na wstępie witam wszystkich z konkurencyjnego, ale chyba zaprzyjaźnionego forum :smile:
Ken chyba będzie miał teraz bardzo trudne dni...., ale zapewne już zamówił wszystkie nowości i przynajmniej dość szybko je dokładnie opisze
cieszymy się premierami, bo powinny sie one przełożyć na spadek cen dotychczasowej oferty, tak N, jak i C

hehe... to jak juz tam macie taka impreze, to ja od forum Canon-Board sobie pozwole:

źródło (http://www.kunter.pl/zasoby/skrzynki.jpg)

przepraszam za kolor etykietki. od piasta nie znalazlem zdjecia w sieci :)

art44
23-08-2007, 10:47
A ja zostaję przy moim 5D (...)

:D Oj niepewność z postu wyziera, żeby nie powiedzieć - bije po oczach.
Ale... każdemu wolno pomarzyć... to ludzkie jest przecież. Art

velvia
23-08-2007, 10:48
...

Po dzisiejszym dniu to Canon pewnie jest "zdołowaną" doliną,
a górą to dla mnie będzie jak szybko wypuści 5D II.:lol:

elvis.p
23-08-2007, 10:49
Dzien dobry, witam wszystkich.
Jak to miło czytać zachwyty o nowych puszkach Nikona na CB :)
Czas pokaze, czy CMOS w D300 i D3 dorownuje jakoscia C 5D. D300 dzieli 51-polowy AF z flagowym D3... Czy na stationach na Olimpiadzie zrobi sie w koncu czarno? :)
Jedno jest pewne - obie puszki deklasuja Canona o dwie dlugosci pod wzgledem ergonomii uzytowania.
A moj D70 nadal robi zdjecia, niesamowite :)

Skipper
23-08-2007, 10:50
wszyscy pieprzymy o spadku ceny a prawda jest taka... 40D ma cene jak 30D a D300 jak D200 wiec i C i N maja w d... nasze dywagacje i ceny trzymaja jak trzymali :]

a canon g9 to chyba nawet drozszy jest jak g7 na starcie

Nemeo
23-08-2007, 10:52
a górą to dla mnie będzie jak szybko wypuści 5D II.:lol:

Jak ma wypuszczać szybko, byle jakie 5D II, to niech lepiej wypuści za rok, ale coś sensownego.

sv
23-08-2007, 10:55
Jak tak patrzę na tego d3 od nikona, to wydaje mi się, że canon powiniej w końcu to 3d wypuścić :-)

motoko
23-08-2007, 10:55
Niezmiernie podobają mi się tematy pod nazwą "moja ulubiona firma foto wypuściła nowe body i pozamiatała". Po premierze Olkowych E-410 i E-510 mieliśmy (mam Olka) chociaż kilka tygodni na cieszenie się nimi i zachwycanie. Teraz Canon wypuszcza 40D i dobre nastroje trwają raptem 3 dni i już całą radość psuje Nikon. Co za bezczelność!
Teraz tylko Sony i Pentax naplacu boju o największą foto-sensację 2007 roku. I chyba tylko Soniacz z szansami na pokazanie czegoś jeszcze bardziej przebojowego. Obym się mylił...

Maris
23-08-2007, 10:57
Jakoś nie mogę znaleźć posta w którym Dyrektor tyran wyśmiewa się z zapowiedzi nowych obiektywów Nikona? :-) Szczęka opadła?
Jest dobrze: za chwilę będziemy mieli 40D w super cenie. Za to lubię Nikona :-) (P.S. A może 5D stanieje?)

BugsBunny
23-08-2007, 10:58
wszyscy pieprzymy o spadku ceny a prawda jest taka... 40D ma cene jak 30D a D300 jak D200 wiec i C i N maja w d... nasze dywagacje i ceny trzymaja jak trzymali :]

a canon g9 to chyba nawet drozszy jest jak g7 na starcie
to są ceny nowości obliczone na napaleńców, którzy nie mogą wytrzymać i wydaje im się że nie zrobią zdjęć bez takich cudów
teraz będzie czas na kupowanie 30D i D200 tudzież 5D czy D2X/Xs, bo to nadal znakomite aparaty
nowinki będzie sens kupować za jakiś rok, jak wylezą wady, cena się ustabilizuje a dostępność będzie normalna

PS - akustyk i wszyscy - na zdrowie, ja dziś Carlsbergiem, ale wypiję

akustyk
23-08-2007, 10:59
Jak ma wypuszczać szybko, byle jakie 5D II, to niech lepiej wypuści za rok, ale coś sensownego.
a co oni mieliby przez rok zrobic, czego nie maja dzisiaj.

Canon jest w stanie w chwili obecnej wypuscic takie 5D mkII, ze mucha nie siada. sek w tym, czy bedzie chcial.

a jesli matryca w D300 daje rade, to bedzie musial chciec sie odbic po skopaniu po jajkach. i oby tak bylo, bo inaczej znowu bedzie srednio odgrzany kotlet :( i wymuszona ekstaza

velvia
23-08-2007, 11:01

Wg mnie,Canon już dawno ma nową puchę po 5D,ale ze względu na totalny brak konkurencji nie wypuszcza jej na rynek,bo i po co, skoro można jeszcze zarobić na 5D.:evil:
Dzisiaj ta sytuacja się zmieniła,więc mam nadzieję,że Nikon na tyle podniósł ciśnienie Canonowi:oops: ,że coś "sensownego" jednak ze swojej szafy wygrzebią!:twisted:

I nie ma mowy o żadnych kompromisach jakościowych,bo jak takie będą, to pa,pa Canonie!:evil:

mjastrzebski
23-08-2007, 11:08
Jak D300 bedzie dawał obrazek zblizony do 5D to może być hit, bo cena zblizona obu body. Ceny w koncu musza polecieć w doł i o to chodzi

Jakos sceptyczny jestem. Poprzednie Nikona proby z CMOSem (D2x) nie napawaly optymizmem. I teraz raptem przeskoczyli wszystkie problemy, ba, uzyskali lepsze wyniki niz Canon (bo matryca mniejsza), ktory walczy na tym polu chyba dluzej od Nikona??
Zycze im tego z calego serca, ale blogoslawiony nie bede (nie uwierze, dopuki nie zobacze ;-))

Marcin
A tak swoja droga. Zauwazyliscie, ilu sie raptem Nikoniarzy pojawilo na forum zeby "deptac mniejszego" i leczyc dluuugo hodowane kompleksy??

Marcin

roofman
23-08-2007, 11:16
A tak swoja droga. Zauwazyliscie, ilu sie raptem Nikoniarzy pojawilo na forum zeby "deptac mniejszego" i leczyc dluuugo hodowane kompleksy??
Marcin
Nie podkręcaj bo się tu zaraz piaskownica zrobi.. :mrgreen:

Rogeros
23-08-2007, 11:23
Mnie najbardziej rozwalił 51 polowy AF z 15 krzyżakami - w obu korpusach... To jest pełny szoking. Jeśli te nowe 14 bitowe CMOS-y od Sony się sprawdzą, a ceny będą rozsądne, to Canon będzie ze sprzedażą 1D3 i 40D w lekkiej d...

hehe juz niedlugo na tym forum zostana tylko niedobitki :)
Brawo osobiscie mam juz dosc swojego 5D i z dzika satysfakcja zmienie system na ten lepszy, ktory mial przez ostatnie kilka lat swoje slabsze dni.
Niech Canon wsadzi sobie swoj AF w zyc i przestanie robic sobie jaja z uzytkownikow :) Przynajmniej w segmencie semi profi jakim jest 5D.

Roger

MMM
23-08-2007, 11:38
12 megapikseli w matrycy formatu DX to już lekkie mydełko, wystarczy popatrzeć na ostrość obrazków z D200. Moim zdaniem jakość obrazu z 5D vs D300 będzie poza jakimkolwiek porównaniem w ostrości, szumach jak i plastyce obrazu.

czornyj
23-08-2007, 11:45
Nie sądzę, żeby D300 dawał jakość lepszą od 5D, ale nie powinno też być przepaści. Między D2X-em a 5D nie było jakiejś kolosalnej różnicy, tylko problem był taki, że D2X opętańczo szumiał.

Nowe matryce Nikon uknuł sobie sam olewając Sony, pierwsze opinie nt. szumów D3 są pozytywne (Galbright stwierdził, że jest to poziom 1D3). Naturalną rzeczy koleją D300 też powinien być nienajgorszy...

akustyk
23-08-2007, 11:49
Nie sądzę, żeby D300 dawał jakość lepszą od 5D, ale nie powinno też być przepaści. Między D2X-em a 5D nie było jakiejś kolosalnej różnicy
serio wierzysz w to co piszesz?

rozumiem entuzjazm, ale nie przekonuj mnie, ze "czarne jest czarne a biale jest biale"...

Czacha
Fajnie ostatnio dzieje sie na rynku, nie ma co :)

Ja jedynie zaluje ze Nikon zamiast pokazac bezposredniego konkurenta dla 40D, odgrzal nieco D200 i podbil tym samym cene wchodzac w inny pulap rynkowy. 500USD piechota nie chodzi.. to nie jest "troche drozej". A gdy spojzec na zestawienie parametrow D300 i D200, to sa one dla siebie tym samym co 30D dla 20D. Zupelnie tak jakby Nikon zatrudnil nowych marketingowcow .. ktorzy wczesniej pracowali w Canonie ;)

D3 i inne MarkiIII mnie nie interesuja, bo to nie te kwoty ktore chcial bym wydawac na sprzet fotograficzny :) Ale brawa za dokonanie rzeczy "niemozliwej", czyli wstawienie full-frame'a. Szkoda moze byc jedynie tych, ktorzy przez te kilka lat wydali fortune na szkla DX a teraz w moga je sobie.. wlasnie, podpiac ale gdzie? ;)

PS. Ktos tesknil? ;)

Maris
12 megapikseli w matrycy formatu DX to już lekkie mydełko, wystarczy popatrzeć na ostrość obrazków z D200. Moim zdaniem jakość obrazu z 5D vs D300 będzie poza jakimkolwiek porównaniem w ostrości, szumach jak i plastyce obrazu.

też tak myślę, przekraczanie bariery 10 MPX w aparatach z małą matrycą nie ma większego sensu. 12 MPX to niewielka różnica, a koszty znaczne. Stąd 1:0 dla Canona za rozwagę.

velvia

Nie ulega wątpliwości, że mydełko.
Pojedynek 5D vs D3 jest nierozstrzygnięty pod względem jakościowym obrazu,ale porównując mobilność to D3 już dzisiaj wygrało z 5D.

czornyj
23-08-2007, 11:50
serio wierzysz w to co piszesz?

rozumiem entuzjazm, ale nie przekonuj mnie, ze "czarne jest czarne a biale jest biale"...

Napisałem chyba wyraźnie, że nie wierzę w to by jakość D300 mogła być taka jak z 5D? Po prostu sądzę, że nie będzie już aż takiej różnicy.

mjastrzebski
23-08-2007, 11:51
Mnie najbardziej rozwalił 51 polowy AF z 15 krzyżakami - w obu korpusach... To jest pełny szoking.

Moze i fajnie. Ale te 15 punktow krzyzowych nackane w srodku klatki. Po bokach, ciagle masz punkty nie-krzyzowe. Pewnie i tak bedzie toto dzialac dobrze, bo to nowy AF od Nikona, ale ustawienie punktow krzyzowych w nowych 1D-nkach, wydaje mi sie sensowniejsze. Nie wiem jak grupowanie tych punktow dziala u Nikona, ale chyba z powodu narzekan na nadmiar mozliwosci do wyboru w poprzednich 1D (45 niezaleznych punktow), z podobnego podejscia wlasnie zrezygnowa Canon.

Marcin

akustyk
23-08-2007, 11:53
Napisałem chyba wyraźnie, że nie wierzę w to by jakość D300 mogła być taka jak z 5D? Po prostu sądzę, że nie będzie już aż takiej różnicy.

OK, to co innego. zrozumialem, ze miedzy 5D a D2X nie bylo wielkiej roznicy.

PS. Ktos tesknil? ;)
ja tesknilem, Piotrus. a forum SUN to juz na pewno :mrgreen: Kaleid Cie pewnie ucaluje jak sie ujawnisz :D

Czacha
23-08-2007, 11:57
OK, to co innego. zrozumialem, ze miedzy 5D a D2X
ja tesknilem, Piotrus. a forum SUN to juz na pewno :mrgreen: Kaleid Cie pewnie ucaluje jak sie ujawnisz :D
Ostatnio razem z Kaleidem kupilismy sobie po zagarku Montana na allegro ... takim z melodyjkami jak 20 lat temu byly :mrgreen: ja to nie wiem, ale wbrew pozorom my sie lubimy, nawet czasem na gg gadamy :P

BugsBunny
23-08-2007, 12:02
12 megapikseli w matrycy formatu DX to już lekkie mydełko, wystarczy popatrzeć na ostrość obrazków z D200.
raczej właściwsze byłoby porównanie 5D z D2X, bo nowa matryca w D300 będzie jej bliższa i rozdzielczością, i obrazkiem niż D200, a prawdopodobnie mniej szumiąca
jeżeli będzie różnica w obrazowaniu to raczej marginalna, a różnica w korpusach 5D/D300 czy nawet D200 to przepaść
najprawdopodobniej więc ceny 5D spadną i/lub Canon zaprezentuje następcę, z czego tak czy siak należy się cieszyć

czornyj
23-08-2007, 12:08
raczej właściwsze byłoby porównanie 5D z D2X, bo nowa matryca w D300 będzie jej bliższa i rozdzielczością, i obrazkiem niż D200, a prawdopodobnie mniej szumiąca
jeżeli będzie różnica w obrazowaniu to raczej marginalna, a różnica w korpusach 5D/D300 czy nawet D200 to przepaść
najprawdopodobniej więc ceny 5D spadną i/lub Canon zaprezentuje następcę, z czego tak czy siak należy się cieszyć

Marginalna to ona nie będzie, W dużej matrycy kontrast jest większy, a GO nieco inne. Ale będzie do przeżycia.

akustyk
23-08-2007, 12:08
Ostatnio razem z Kaleidem kupilismy sobie po zagarku Montana na allegro ... takim z melodyjkami jak 20 lat temu byly :mrgreen: ja to nie wiem, ale wbrew pozorom my sie lubimy, nawet czasem na gg gadamy :P
chodzi o takie tandetne peweksowe g..o zawalone klawiszami "prawie jak w katalogu Otto z eReFeNu", za jakim w latach 80-tych wszystkim chlopakom puszczaly zwieracze w wieku komunijnym?

czajna
23-08-2007, 12:10
z czego tak czy siak należy się cieszyć

Canon, Nikon dwa bratanki i do fotki i do szklanki... :D Cieszmy się i pijmy za zdrowie jednych i drugich, a przede wszystkim za grube portfele... Ogólnie będzie się działo dużo i w C i w N i może wyjdzie nam to na dobre...

Czacha
23-08-2007, 12:10
chodzi o takie tandetne peweksowe g..o zawalone klawiszami "prawie jak w katalogu Otto z eReFeNu", za jakim w latach 80-tych wszystkim chlopakom puszczaly zwieracze w wieku komunijnym?
o te i o zadne inne :mrgreen: chyba po 15zl byly :p jest tylko maly problem - moj mi na lape nie wlazi ;)

Drozdi
23-08-2007, 12:16
Powiem tak: O K**WA :shock:
Jaka KROWA? :mrgreen:

Hehe, ten 40D to naprawde kotlet ;) Nikon pokazal klase.

PUK PUK CANON! CZAS SIE OBUDZIC :twisted:

P.S.
Jak przeczytalem nowosci Nikona, to tez powiedzialem "O KROWA!" ;)

akustyk
23-08-2007, 12:24
o te i o zadne inne :mrgreen: chyba po 15zl byly :p jest tylko maly problem - moj mi na lape nie wlazi ;)

a... ale to sie po tygodniu psulo i trzeba bylo uwazac, zeby nikt z "tych wiesniakow, ktorych nie stac" nie zauwazyl (bo oczywiscie dalej twardo nosilo sie zegarek widoczny na rece :-D ).

trzeba bylo z 5 takich kupic :)

Bahrd
23-08-2007, 12:53
Powiem tak: O K**WA :shock: 9fps w FF, (prawdopodobnie) porownywalny AF w obydwu body

A dwie K***y to nie łaska?

http://nikonimaging.com/global/news/2007/pdf/d300nr.pdf
"
・AF fine adjustment possible
・Focal plane contrast [in Liveview (Tripod) mode]
"
Czy w nowym firmware do 40D Canon zechce to uwzględnić, bo chyba lepiej wziąć AF z kompaktów do trybu LiveView niż kłapać lustrem (a kłapanie zostawić, czemu nie)?

matka997
23-08-2007, 13:02
Bosko !!!
Gratulacje dla obu firm: C i N: za łby się biorą, iskry lecą, a trzeci korzysta. Ceny spadną, technologia pójdzie do przodu, Canon nie będzie już taki kozak, tak trzymać.
W związku z tym gratulacje dla wszystkich fotografujących!
Może np. sobie dokupię 1D mark II w niskiej cenie?
Najśmieszniejsze są jeszcze wczorajsze uwagi kolegów, że segmencie pro Nikona nie ma...:):):)

nie, prosze pana. dziś gratulacje dla nikona, dla canona były dwa dni temu, miejcie tego świadomość
;)

muflon
23-08-2007, 13:05
Ale po co? Przecież "BF/FF to problem wyłącznie u Canona" ;-)

・Focal plane contrast [in Liveview (Tripod) mode]
A o to wołałem jak tylko pojawiły się pierwsze body z LiveView.

Skipper
23-08-2007, 13:07

w mysl zasady sami nie potrafimy ustaw sobie sam :D

zkruk
23-08-2007, 13:17
Skipper
D200==>D300 to mi az za bardzo przypomina 20D==>30D

przepraszam - ale chyba na glowe upadles... :(
nowy Af, nowy wizjer 922 tys px, nowa matryca z iso lepszym o 1 ev - i ty mowisz ze to to samo co przycisk direct print? :>

Czacha
23-08-2007, 13:19
Mnie odrobine dziwia komentarze ktora mowia, ze Canon wypada blado w stosunku do zaprezentowanych dzis Nikonow. Ale chwila.. obie firmy pokazaly sprzet z nieco innych segmentow rynkowych. Chyba ze dla kogos roznica 1/3 ceny pomiedzy 40D a D300 to nieistotny szczegol?

Ja widze to tak - od minimum do maximum..

D40x
400D
D80
40D
D300
5D
D3
1D(s)

.. przy czym nalezy wspomniec ze nikt z nas nie wie jakiej jakosci zdjecia daja 40D, D300 oraz D3.

Tak czy siak mamy zapelniony rynek od najnizszej po najwyzsza polke bez wiekszych luk jakosciowo/cenowych. Przeciez o to w tym wszystkim chodzi! Zadna z fim nie ma monopolu. A to czy ktos robi zdjecia aparatem Nikona czy Canona nie ma najmniejszego znaczenia. Grunt ze jest w czym wybierac. A gdy dodac do tej "skali" jeszcze Pentaxy i Sonolote to mamy naprawde raj dla fotografow.. nie mowiac juz o onanistach.

muflon
23-08-2007, 13:22
D200==>D300 to mi az za bardzo przypomina 20D==>30D
Na pewno nie :) Prędzej 30D->40D.

Z innych zauwazonych ciekawostek:
- korekcja EV +/-5EV
- On-demand grid lines (nie wiem, moze to juz bylo w D200)

Czacha, jeśli ta nowa matryca nie będzie produkować jakiejś strasznej sieczki, to 1Dmk3 vs D3 jako korpus reporterski..... i nie chodzi mi o jakieś przejściowe problemy z AF, ale o proste połączenie: FF i 9fps :-) 1Ds to oczywiście zupełnie co innego.

zkruk
23-08-2007, 13:23
Muflon - widze ze jestes jedynym canoniarzem ktory patrzy trzezwo ;)

Czacha - a powiedz mi w czym lepszy jest 1D od D3 - pewnie mniejsza matryca, pewnie cropem, pewnie dupnym AFem za ktory zostal wycofany... powiedzmy sobie szczerze - Nikon zaraz po premierze Canona wypuscil puszki ktore sa pol kroku do przodu...

a to ze ma 12 mp - bardzo sie z tego ciesze - bo reporterowi nie potrzeba 21 mp / 5 kl sek - i 16 gb karty CF :] - bo mniejszej nie ma co wkladac :]

1Ds to wlasciwie sprzet do studia - jak ktos tu napisal - konkurencja dla sredniego
a najwazniejsza informacja to to, ze nikon jest producentem matrycy do D3 - a wiec sony, pentax nie dostana jej...

Czacha
23-08-2007, 13:27
zkruk, ale ja nie musze niczego udowadniac, ze cos jest lepsze od czegos. Kazdy z nas kieruje sie innymi kryteriami przy wyborze sprzetu. Nie da sie patrzec na to wszystko obiektywnie - zawsze jest jakis tam "pryzmat". Ja przedstawilem swoja tabelke .. Ty mozesz zrobic swoja :)

Powiedz mi tylko, ze nie zgadzasz sie ze mna odnosnie uzupelniania sie na przemian produktow obu firm tak jak to przedstawilem w tabelce.

roofman
23-08-2007, 13:27
Z innych zauwazonych ciekawostek:
- korekcja EV +/-5EV

Hmm... to to już w d40 było... zresztą każda puszka cyfrowa nikona tak ma.. myle się?

Bahrd
23-08-2007, 13:29

A o to wołałem jak tylko pojawiły się pierwsze body z LiveView.

I do dziś był to głos wołającego na puszczy ;)

w mysl zasady sami nie potrafimy ustaw sobie sam :D

Jak mnie uczono, najlepsza automatyka, to taka, którą można wyłączyć...

PS
Ja zamówiłem do pracy 40D+17-40/4+70-200/4+WFT-3A - wyszło jak za MkIII - wahałem się chwilę (no dobra, dłuuuuższą chwilę ;)) przejrzawszy specyfikację D300, ale przeważyły obiektywy, wi-fi w gripie i przede wszystkim - EOS SDK za darmo od ręki!!!

Czacha
23-08-2007, 13:32
Dobra, przyznaje ze w mojej tabelce "S" nie powinno wystepowac w nawiasie :) A co myslicie o samej ideii przedstawienia segmentow rynku?

muflon
23-08-2007, 13:33
Muflon - widze ze jestes jedynym canoniarzem ktory patrzy trzezwo ;)
Żeby nie było (bo mnie wywalą :mrgreen:) : dzisiejsze nowości dostarczą baaaardzo dużo nowych elementów do listy rzeczy, które (dla maniaków spod żółtej flagi) kiedyś były "be, nieistotne i/lub przestarzałe" a nagle stały/staną się obowiązkowe i niezastąpione :mrgreen: Kiedyś muszę to wszystko w końcu spisać ;-) najlepiej na timeline z zaznaczonymi momentami wypuszczenia korpusów poszczególnych firm ;-)

A co myslicie o samej ideii przedstawienia segmentow rynku?
No z grubsza napisałeś dobrze. Tyle że ile D300 brakuje do 1Dmk3 to się jeszcze okaże ;-)

Czacha
23-08-2007, 13:35
Żeby nie było (bo mnie wywalą :mrgreen:) : dzisiejsze nowości dostarczą baaaardzo dużo nowych elementów do listy rzeczy, które (dla maniaków spod żółtej flagi) kiedyś były "be, nieistotne i/lub przestarzałe" a nagle stały/staną się obowiązkowe i niezastąpione :mrgreen: Kiedyś muszę to wszystko w końcu spisać ;-) najlepiej na timeline z zaznaczonymi momentami wypuszczenia korpusów poszczególnych firm ;-)
O tym samym myslalem :mrgreen: Ale wiesz jak jest.. kiedys twierdzono ze ziemia jest plaska.. :lol:

No z grubsza napisałeś dobrze. Tyle że ile D300 brakuje do 1Dmk3 to się jeszcze okaże ;-)

Dla mnie sam fakt posiadania przez Canona cropa 1.3 jest wystarczajaca przewaga. Dlatego 5D rowniez stoi wyzej..

Bahrd
23-08-2007, 13:36
Czacha, jeśli ta nowa matryca nie będzie produkować jakiejś strasznej sieczki, to 1Dmk3 vs D3 jako korpus reporterski..... i nie chodzi mi o jakieś przejściowe problemy z AF, ale o proste połączenie: FF i 9fps :-) 1Ds to oczywiście zupełnie co innego.

A (oczywiście jeśli - to dobre słowo...) to D300 z gripem ciśnie mocno MkIII od dołu, oj mocno..., dla weselników HDMI, dla makrosów 1mln pikesli i ten, wywołany, AF w trybie LiveView... a niektórzy już pisali, że pozamiatane - pamiętacie?

Ach niech tam - uważacie, że za późno na D3 + przepiękne teleobiektywy na olimpiadę?

Dla mnie sam fakt posiadania przez Canona cropa 1.3 jest wystarczajaca przewaga.

Za prawie $3000? Dla mnie jednak sporo ;)
Gdyby Canon wstawił matrycę z 5D do MkIII to jakoś bym rozumiał...

McKane
23-08-2007, 13:40
Czacha - a powiedz mi w czym lepszy jest 1D od D3 - pewnie mniejsza matryca, pewnie cropem, pewnie dupnym AFem za ktory zostal wycofany... powiedzmy sobie szczerze - Nikon zaraz po premierze Canona wypuscil puszki ktore sa pol kroku do przodu...

Hmm tylko jest jeden maly problem - 1d posiada kilka osob na tym forum (zreszta nie psiocza na AF) a D3 (na dzien dzisiejszy oczywiscie) istnieje wylacznie na papierze i w necie.
Jak mozna w ogole porownac aparat ktory juz jest od paru miesiecy w obiegu do aparatu widmo na papierze. Nawet zdjec z tego D3 jeszcze nie ma ... skad wiec wiesz ze ta puszka nikona jest pol kroku do przodu ???
No blagam troche litosci.

Czacha
23-08-2007, 13:41
Ogolnie to te wszystkie dyskusja traca sens w momencie gdy ktos dodaje do swojej wypowiedzi "dla mnie" :) Bo te dwa wyrazy sa wstanie zniwelowac nawet roznice pomiedzy D40 i 1DsMKIII ... i sprawic ze ten pierwszy wygra :mrgreen:

czornyj
23-08-2007, 13:42
Hmm tylko jest jeden maly problem - 1d posiada kilka osob na tym forum (zreszta nie psiocza na AF) a D3 (na dzien dzisiejszy oczywiscie) istnieje wylacznie na papierze i w necie.
Jak mozna w ogole porownac aparat ktory juz jest od paru miesiecy w obiegu do aparatu widmo na papierze. Nawet zdjec z tego D3 jeszcze nie ma ... skad wiec wiesz ze ta puszka nikona jest pol kroku do przodu ???
No blagam troche litosci.

Pierwsze opinie są dość pozytywne:
Bjorn Roslett: The new D3 has high-ISO performance beyond what anyone could imagine possible. I could hardly believe my eyes.

muflon
23-08-2007, 13:43
Jak mozna w ogole porownac aparat ktory juz jest od paru miesiecy w obiegu do aparatu widmo na papierze.
Ej no ale to przecież wszystko jest gadanie z adnotacją "zakładając że nowa matryca nie będzie robić kwasu" ;-)

Bahrd
23-08-2007, 13:47
Ogolnie to te wszystkie dyskusja traca sens w momencie gdy ktos dodaje do swojej wypowiedzi "dla mnie" :) Bo te dwa wyrazy sa wstanie zniwelowac nawet roznice pomiedzy D40 i 1DsMKIII ... i sprawic ze ten pierwszy wygra :mrgreen:

No nie do końca i nie zawsze: np.: jeśli znany/uznany/szanowany zawodowiec/zaawansowany hobbysta pisze dla mnie, to dla mnie ;) jest to cenna wskazówka ;)

Ale co tam - są ważniejsze problemy: FF w MkIIIN? :mrgreen:

akustyk
23-08-2007, 13:47
Bjorn Roslett: The new D3 has high-ISO performance beyond what anyone could imagine possible. I could hardly believe my eyes.
czy to znaczy, ze Nikon wpakowal jakis anti-aliasing, czy moze juz nazywajac rzecz po imieniu: "blur"? :0

a tak na powazne: Roslett to nie jest do konca taka niezalezna postac, od ktorej bym chcial uslyszec opinie. zreszta, percepcja terminu "akceptowalny poziom szumow" rozni sie wsrod uzytkownikow Canona, Nikona czy pozal sie boze Sony :)

Krzysztof Bieliński
23-08-2007, 13:48

Nikon nie chce być gorszy pewnie :lol:

Paprochwbody
23-08-2007, 13:48
Chłopaki, ale rozdzielczość VGA wyświetlacza to nie milion punktów, tylko 300.000 (480x640), to tak tylko gwoli ścisłości co do LCD u Nikona?

mjastrzebski
23-08-2007, 13:49
A (oczywiście jeśli - to dobre słowo...) to D300 z gripem ciśnie mocno MkIII od dołu, oj mocno..., dla weselników HDMI, dla makrosów 1mln pikesli i ten, wywołany, AF w trybie LiveView... a niektórzy już pisali, że pozamiatane - pamiętacie?

Ale jednoczesnie powieksza dziure pomiedzy D300 a D80. Ktos kto nie potrzebuje tych wsystkich reporterskich bajerow za 1900$, pewnie wybierze 40D. Choc nie watpie, ze w niedlugim czasie ,zobaczymy pewien rodzaj upgradu w gore modelu D80. Tak, zeby sie zblizyl do 40D.

Marcin

McKane
23-08-2007, 13:50

Tak czytalem to. Dobrze tez wiem jak to jest jak sie dostaje w rece nowa zabawke na ktora czlowiek czekal rownie dlugo jak zwolennicy Nikona na FF.
Potem jak juz pierwsze wzruszenie mija i czlowiek zaczyna myslec racjonalnie nie zawsze pisze to samo.
Aczkolwiek osobiscie mysle ze jakosc bedzie na tym samym o ile nie lepszym poziomie co w 5d.

roofman
23-08-2007, 13:51
Arek z optycznych już wrócił z konferencji. W komentach pod artykułem o nowościach Nikona są jego szybkie wrażenia.

tmaciak
23-08-2007, 13:54
Chłopaki, ale rozdzielczość VGA wyświetlacza to nie milion punktów, tylko 300.000 (480x640), to tak tylko gwoli ścisłości co do LCD u Nikona?

Bo policzyli punkty RGB czyli wyszło x3...

Klosiu
23-08-2007, 14:04
Cytat:
Napisał Arek
Wrócilismy właśnie z konferencji. Pierwsze wrażenia na szybko: 1. Miło, przyjemnie i kompetentnie. 2. Nie było szkieł 3. Były przedprodukcyjne D3 i D300, przy tym ten ostatni mocno przedprodukcyjny z kilkoma funkcjami, które nie działają. Sloty kart zablokowane. 4. Tego po specyfikacjach się nie czuje ale świetne wrażenie robi LiveView na wyswietlaczu 1 mln pix. Jak film HD na małym telewizorku. Ocena tego czy zdjęcie jest udane czy nie bardzo łatwa. 5. Wreszcie zdjęcia w D300 powiększa się w normalny sposób, a nie za pomocą 60 klawiszy wciśniętych w opdowiedniej kolejności. 6. Szumy na zdjęciach wykonanych D200 i D300 w tych samych warunkach pokazują jednak przewagę D300. Szumi zauważalnie mniej, a przy tym tak samo dobrze mierzy światło i odwzorowuje kolory. Super. A to przecież model mocno przedproduckyjny. 7. ISO3200 na D3 wygląda naprawdę świetnie. ISO6400 jest OK, szum zauważalny, ale nie widać żadnej utraty szczegółów (choć to może być efekt oglądania na świetnym wyświetlaczu). 8. Obie matryce konstrukcji firmy Nikon. To zostało powiedziane i napisane wyraźnie. 9. D300 ma odkurzacz, D3 nie ma. 10. Wszystko ma być bez problemów osiągalne w Polsce jeszcze w tym roku. Podsumowując - wielkie brawa dla Nikona. Arek

McKane
23-08-2007, 14:07
Ej no ale to przecież wszystko jest gadanie z adnotacją "zakładając że nowa matryca nie będzie robić kwasu" ;-)

No ok ale nawet zakladajac cos takiego porownanie nie ma sensu. Przeciez 1dMkIII jakby ktos nie pamietal pojawilo sie pol roku temu niemalze. Pisanie ze d3 jest o pol kroku przed jest oczywistoscia bo 6 miesiecy w dziedzinie komputerow czy aparatow to jednak kawal czasu.
Co innego gdyby d3 bylo pol kroku przed 1dsMkIII ... ale nie jest.

czornyj
23-08-2007, 14:08
Roslett to stary wyga - byle gówienkiem by się nie podniecił. Galbraith też wypowiadał się pozytywnie, i nawet na optycznych chwalono.

Bahrd
23-08-2007, 14:08
Bo policzyli punkty RGB czyli wyszło x3...

Jej, jeśli masz rację, to śmieję się głośny sam z siebie... :lol: :lol: :lol: