PDA

Zobacz pełną wersję : Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12

Kolekcjoner
06-05-2023, 17:11
Chyba kadry o wielkiej szczegółowości, przynajmniej dla aparatu głównego S23U już nie są problemem.

Wydaje się że najdłużej będzie się "bronić" tworzenie w smartfoto takiej GO jaką dają aparaty.

Nie, nie tylko GO jest problemem. Dla niektórych cały proces tworzenia fotografii za pomocą smartfona jest zbyt kulawy żeby porzucić aparat. Począwszy od ergonomii, a skończywszy na możliwościach obróbki plików. Ogólnie mówiąc jest jeszcze dużo do zrobienia i nie widać póki co perspektywy w której "aparat ma iść do muzeum".

kmeg
06-05-2023, 17:29
No to jeszcze zrób listę tego, co się da fotografować smartfonem, tylko nie wciągaj na nią koziołków, plizzz...- Street foto (ale nie takie,że sobie robimy fotopstryki "ulicy") np coś w stylu Parra
- Fotografia kreacyjna gdzie liczy się pomysł oraz "żart") np coś w stylu Bajewa
- Fotografia kreacyjna sztuki nowoczesnej jako serie/projekty (czyli nie wiadomo co się ogląda a do serii jest "opowieść") - tu bez nazwisk ;)

*To,że można z sukcesami to nie znaczy,że będzie lepiej niż aparatem fotograficznym

atsf
06-05-2023, 17:50
- Street foto (ale nie takie,że sobie robimy fotopstryki "ulicy") np coś w stylu Parra
- Fotografia kreacyjna gdzie liczy się pomysł oraz "żart") np coś w stylu Bajewa
- Fotografia kreacyjna sztuki nowoczesnej jako serie/projekty (czyli nie wiadomo co się ogląda a do serii jest "opowieść") - tu bez nazwisk ;)

*To,że można z sukcesami to nie znaczy,że będzie lepiej niż aparatem fotograficznym

Ja żartowałem ze zrobieniem tej listy, bo gołym okiem widać- JP swoim koziołkiem przecież to pokazał- gdzie się możliwości smartfona kończą. Kuriozalne natomiast było to, że kolega JP nie potrafił zdefiniować, czy to zdjęcie koziołka jest dobre, czy złe, bo on nie wie, jak powinno zdjęcie koziołka wyglądać, zupełnie tak samo, jak swojego czasu trzeba mu było pokazać, jak wygląda trawa sfotografowana aparatem z teleobiektywem.

Jakiekolwiek aspekty artystyczne zdjęć ze smartfonów nie stanowią tematu tego wątku- tu idzie tylko o porównanie jakości technicznej obrazów i niczego więcej.

jan pawlak
06-05-2023, 18:09
Nie, nie tylko GO jest problemem. Dla niektórych cały proces tworzenia fotografii za pomocą smartfona jest zbyt kulawy żeby porzucić aparat. Począwszy od ergonomii, a skończywszy na możliwościach obróbki plików. Ogólnie mówiąc jest jeszcze dużo do zrobienia i nie widać póki co perspektywy w której "aparat ma iść do muzeum".

Możliwosci obróbki plików sa już większe niż plików z klasycznych aparatów na PC ale trzeba to robić w smartfonie na tym procesorze "zdjęciowym" i monitorze kompa lub innym

Jeśli przez wiele lat używałes aparatu to rzeczywiście ergonomia jest dużym problemem.
Po kilku tygodniach jakoś się "znalazłem" i jest ok, ale tylko na 3+ (w skali 0-5 gdzie 1Ds było na 5+)
No ale Ci co używają smartfona "od kołyski" .....

jp

atsf
06-05-2023, 18:16
Możliwosci obróbki plików sa już większe niż plików z klasycznych aparatów na PC ale trzeba to robić w smartfonie na tym procesorze "zdjęciowym" i monitorze kompa lub innym

Jeśli przez wiele lat używałes aparatu to rzeczywiście ergonomia jest dużym problemem.
Po kilku tygodniach jakoś się "znalazłem" i jest ok, ale tylko na 3+ (w skali 0-5 gdzie 1Ds było na 5+)
No ale Ci co używają smartfona "od kołyski" .....

jp

Ergonomia smartfona będzie jego problemem zawsze. Amen.

tomfoot
06-05-2023, 18:25
Ergonomia smartfona będzie jego problemem zawsze. Amen.

O ile się założysz, że za chwilę dowiesz się że nie?

jan pawlak
06-05-2023, 18:26
Ja żartowałem ze zrobieniem tej listy, bo gołym okiem widać- JP swoim koziołkiem przecież to pokazał- gdzie się możliwości smartfona kończą. Kuriozalne natomiast było to, że kolega JP nie potrafił zdefiniować, czy to zdjęcie koziołka jest dobre, czy złe, bo on nie wie, jak powinno zdjęcie koziołka wyglądać, zupełnie tak samo, jak swojego czasu trzeba mu było pokazać, jak wygląda trawa sfotografowana aparatem z teleobiektywem.

Jakiekolwiek aspekty artystyczne zdjęć ze smartfonów nie stanowią tematu tego wątku- tu idzie tylko o porównanie jakości technicznej obrazów i niczego więcej.

Wszystko co piszesz to prawda, ale nastawienie masz .....

1.
Nie miałem teleobiektywu by porównać zdjęcia trawy z aparatu i 3 różnych smartfonów majacych tele które wtedy miałem do dyspozycji a smartfonowe znacznie się różniły.
To źle ?

2.
Każdy ma swój sposób obróbki gdy wywoła w kompie plik RAW.
W smartfoto jest bardzo, bardzo dużo możliwosci ręcznie lub przy wspomaganiu AI.
Ten typ zdjęć to nie moja bajka, nie wiem jakie są zwyczaje/normy/kod, proponowałem że wyślę RAW do kogoś z tego klanu by zrobił po swojemu i tu pokazał
To źle ?

jp

PS
Jak wymrą tacy jak my to problem lepszej ergonomii aparatów też będzie w piachu

Kolekcjoner
06-05-2023, 20:54

To zbyt dalekie uproszczenie. W skrócie ergonomia to dziedzina nauki, nie da się jej sprowadzić do przyzwyczajeń.

Oczywiście. Pojawią się osobniki z mackami i przylgami zamiast palców :lol:....

zdebik
06-05-2023, 21:01

Niestety nie, na ślubach jakość zawsze będzie grała pierwsze skrzypce. W innym przypadku znajomi coś "cykna" za free z tel.

pawel.guraj
06-05-2023, 21:08

Yyyy?
Czegoś więcej bym się chętnie w tym temacie dowiedział.

p,paw

jan pawlak
06-05-2023, 21:36
Yyyy?

p,paw

Chętnie, ale doprecyzuj pytanie bo można bardzo dużo pisać :
1. Sposób podłączenia by obrabiać zdjęcia w smartfonie/Androidzie na monitorze kompa lub TV ?
2. Dlaczego w smartfonie więcej/lepiej ?
3. Różnica pomiędzy LR na PC a LR for Samsung w smartfonie ?
4. Róznica możliwosci pomiedzy LR for Samsung a Edytorem Zdjęć Samsunga ?
5. .... ?

A wstęp taki.
W S23U w stosunku do S22U jest nowa matryca główna (to nie tylko 108 -> 200Mpix ale dużo innych nowych/lepszych własności) i zupełnie nowy procesor "zdjęciowy". Szczegółowe dane techniczne i testy/opisy są dostępne w necie.
Po nowej aktualizacji oprogramowania w S22U i S23U w S23U są inne wersje softu "robienia zdjęć" i inne wersje softu postprocesu (niż w S22U) wykorzystujace własnosci nowego sprzętu.

jp

pawel.guraj
06-05-2023, 21:39
Chętnie, ale doprecyzuj pytanie bo można bardzo dużo pisać :
1. Sposób podłączenia by obrabiać zdjęcia w smartfonie/Androidzie na monitorze kompa lub TV ?
2. Dlaczego w kompie więcej/lepiej ?
3. Różnica pomiędzy LR na PC a LR for Samsung w smartfonie ?
4. Róznica możliwosci pomiedzy LR for Samsung a Edytorem Zdjęć Samsunga ?
5. .... ?

A wstęp taki.
W S23U w stosunku do S22U jest nowa matryca główna (to nie tylko 200Mpix ale dużo innych nowych/lepszych własności) i zupełnie nowy procesor.
Po nowej aktualizacji oprogramowania w S23U są inne wersje softu "robienia zdjęć" i inne wersje postprocesu (niż w S22U) wykorzystujace nowy sprzęt.

jp

Nie, no, po prostu chciałem się dowiedzieć, co miałeś na myśli pisząc, że smartfony dają większe możliwości obróbki plików niż klasyczne RAWy z cyfrówki na komputerze.

p,paw

mirror
06-05-2023, 22:21
Nie, no, po prostu chciałem się dowiedzieć, co miałeś na myśli pisząc, że smartfony dają większe możliwości obróbki plików niż klasyczne RAWy z cyfrówki na komputerze.

p,paw

żeby wiedzieć jaką autor zdjęć ma wiedzę o postprocesie wystarczy spojrzeć na jego zdjęcia powinny być w jakims wątku lub stopce - moim zdaniem wnioski sa oczywiste - skala wiedzy autora o postprocesie pozwala również ocenić prawdziwość opinii o możliwościach softu do postprocesu - porównaj zdjęcia candara i autora wątku jak myślisz który z nich może napisać sensowną opinię o softwarze do postprocesu?

tomfoot
06-05-2023, 22:27

p,paw

Nie dostaniesz żadnej odpowiedzi. Ten człowiek nie potrafi z sensem odpowiedzieć na żadne pytanie. Wklei jakieś skopiowane farmazony, obrzuci obelgami i tyle. To cecha charakterystyczna trolla, który naprawdę nie ma kompletnie żadnej wiedzy i nic do przekazania.

zdebik
06-05-2023, 22:28
Nie dostaniesz żadnej odpowiedzi. Ten człowiek nie potrafi z sensem odpowiedzieć na żadne pytanie. Wklei jakieś skopiowane farmazony, obrzuci obelgami i tyle. To cecha charakterystyczna trolla, który naprawdę nie ma kompletnie żadnej wiedzy i nic do przekazania.Właśnie miałem pisać, że dyrektor sony nic o tym nie wspominał.

pawel.guraj
06-05-2023, 22:42
No ja trochę tak retorycznie pytałem ;-)
Znam twórczość autora jeszcze z czasów Sony :)

p,paw

atsf
06-05-2023, 23:26
Wszystko co piszesz to prawda, ale nastawienie masz .....

1.
Nie miałem teleobiektywu by porównać zdjęcia trawy z aparatu i 3 różnych smartfonów majacych tele które wtedy miałem do dyspozycji a smartfonowe znacznie się różniły.
To źle ?

Tak, Janku, to źle. Bo nie trzeba być we wszystkim oblatanym jak zasuwka w kiblu na stacji Warszawa Centralna, żeby oczekiwać po zdjęciu z teleobiektywu jakości takiej samej, albo niewiele gorszej, jak na zdjęciu z obiektywu standardowego, a tak właśnie rysują porządne teleobiektywy, i są dostępne ich testy, w których sobie można porównywać rozdzielczości obiektywów między sobą, i umieć wyciągnąć z nich miarodajne wnioski.

robertskc7
07-05-2023, 08:11
Yyyy?

p,paw

Tu masz przykład AI w fazie bobasa z gilem pod nosem. Oszałamiająca jakość detali oraz dynamika tonalna na poziomie 25EV - niewidoczna ludzkim okiem.
S22U https://www.canon-board.info/attachment.php?attachmentid=12518&d=1683398285&thumb=1

A tu natomiast aktualny szczyt sztucznej inteligencji - S23 + własny procesor do obróbki zdjęć!!! Niebywała jakość detalu na poziomie 5 miliardów pixeli. Szczegółowość i ostrość tego zdjęcia może powodować mikro urazy w mózgu - https://www.canon-board.info/attachment.php?attachmentid=12435&d=1683103583&thumb=1

jan pawlak
07-05-2023, 11:46
Faktem jest że pliki zdjęciowe z klasycznego aparatu cyfrowego i z aparatu foto ze smartfona są typu jpg i RAW. Ale

Zapis wynikowy w matrycy oprogramowanie w aparacie/smartfonie przetwarza na plik zdjęciowy RAW/jpg na formę "jak widzą ludzie"

W klasycznym aparacie cyfrowym z padającego na obiektyw światła to podczas ekspozycji własności tego obiektywu, filtra RGB i własności optyczne oraz budowa matrycy decydują o tym jaki jest ów zapis wynikowy w matrycy. To praktycznie prawie tylko tor optyczny (jeden obiektyw, filtr, jedna matryca pikseli z soczewkami i powierzchnią "czytającą" światło). I tu nazwa fotografia optyczna.

W smartfoto to są dopiero wstęp, to są tylko dane wejściowe do obliczeń dla procesora "zdjęciowego". Dla jednego zapisu wynikowego bywa że dane są zbierane równocześnie aż z 3 różnych matryc/obiektywów, bywa że z kilkunastu "podekspozycji" lub nawet okresu z przed nacisnięcia "spustu" procesor łączy/wybiera elementy do jednego zapisu wynikowego, to oprogramowanie/obliczenia decydują jaki jest zapis wynikowy w matrycy. Stąd nazwa fotografia obliczeniowa.
Ten zapis jest optymalizowany do przyjętej/ustawionej rozdzielczości zdjęcia. Wychodzenie przy obróbce poza tą rozdzielczość (poza 100%) znacznie pogarsza jakość techniczną.

Przy tej samej/porównywalnej rozdzielczości zdjęcia (42 Mpix i 50 Mpix) i tej samej sytuacji zdjęciowej pliki jpg z aparatu i smartfonu mają porównywalną wielkość ale pliki RAW ze smartfona są 3-5 razy większe od plików RAW z aparatu.

jp

zdebik
07-05-2023, 12:02
Faktem jest że pliki zdjęciowe z klasycznego aparatu cyfrowego i z aparatu foto ze smartfona są typu jpg i RAW. Ale

Zapis wynikowy w matrycy oprogramowanie w aparacie/smartfonie przetwarza na plik zdjęciowy RAW/jpg na formę "jak widzą ludzie"

W klasycznym aparacie cyfrowym z padającego na obiektyw światła to podczas ekspozycji własności tego obiektywu, filtra RGB i własności optyczne oraz budowa matrycy decydują o tym jaki jest ów zapis wynikowy w matrycy. To paktycznie prawie tylko tor optyczny (jeden obiekty, filtr, jedna matryca pikseli z soczewkami i powierzchnią "czytającą" światło). I tu nazwa fotografia optyczna

W smartfoto to są dopiero wstęp, to są tylko dane wejściowe do obliczeń dla procesora "zdjęciowego". Dla jednego zapisu wynikowego bywa że dane są zbierane równocześnie aż z 3 różnych matryc/obiektywów, bywa że z kilkunastu "podekspozycji" lub nawet okresu z przed nacisnięcia "spustu" procesor łączy/wybiera elementy do jednego zapisu wynikowego, to oprogramowanie/obliczenia decydują jaki jest zapis wynikowy w matrycy. Stąd nazwa fotografia obliczeniowa.
Ten zapis jest optymalizowany do przyjętej/ustawionej rozdzielczości zdjęcia. Wychodzenie przy obróbce poza tą rozdzielczość (poza 100%) znacznie pogarsza jakość techniczną.

Przy tej samej rozdzielczości zdjęcia i tej samej sytuacji zdjęciowej pliki jpg z aparatu i smartfonu mają porównywalną wielkość ale pliki RAW ze smartfona są 3-5 razy większe od plików RAW z aparatu.

jpPanie Janie, to wszystko dzieje sie ponieważ matryca jak i obiektywy są tak gówniane, że bez tego nic nie było by widać. To proteza zeby napędzić sprzedaż. Dziś marketing promuje smartfony, nie do dzwonienia ale robienia zdjęć. Proszę zobaczyć AI denoise w loghtroomie i pomyśleć jakie to teraz daje możliwosci. Tel jakoś nie szaleją jak sie to Panu wydaje.

jan pawlak
07-05-2023, 12:06
Panie Janie, to wszystko dzieje sie ponieważ matryca jak i obiektywy są tak gówniane, że bez tego nic nie było by widać. To proteza zeby napędzić sprzedaż. Dziś marketing promuje smartfony, nie do dzwonienia ale robienia zdjęć. Proszę zobaczyć AI denoise w loghtroomie i pomyśleć jakie to teraz daje możliwosci. Tel jakoś nie szaleją jak sie to Panu wydaje.

Czy mógłbyś mnie obświecić dlaczego uważasz że jestem wrogiem aparatów ?

jp

zdebik
07-05-2023, 12:10
Czy mógłbyś mnie obświecić dlaczego uważasz że jestem wrogiem aparatów ?

jpNie uważam i nigdzie tego nie napisałem. Moim zdaniem za bardzo ufa Pan
reklamom.

To tak jak z tymi grami na komórki, na filmikach miodzio, w realu kolejny wyciskacz pieniędzy który nawet nie wygląda jak to coś z reklamy.

jan pawlak
07-05-2023, 12:32
Nie uważam i nigdzie tego nie napisałem. Moim zdaniem za bardzo ufa Pan
reklamom.

To tak jak z tymi grami na komórki, na filmikach miodzio, w realu kolejny wyciskacz pieniędzy który nawet nie wygląda jak to coś z reklamy.

Mogę cię zapewnić że zarówno moje wykształcenie które było świadomym wyborem jak i cała droga zawodowa związane są z rozwojem i testowaniem/sprawdzaniem. Reklamy traktuję jak bajki które opowiadam dzieciom.

A rozwój technologii jest nieunikniony. Smartfoto zastąpi klasyczne aparaty cyfrowe, pytaniem jest tylko kiedy i czy w całym zakresie zastosowań.
Ciekawszym pytaniem jest co będzie po smartfoto.

jp

zdebik
07-05-2023, 12:33
Niespodzianka od menedżera Sony: Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców

https://www.sonyalpharumors.com/surprise-statement-from-sony-manager-the-image-quality-of-smartphones-will-exceed-that-of-mirrorless-cameras-in-2024/

...widać już początek autostrady do muzeum dla aparatów foto ?

jp

Mogę cię zapewnić że zarówno moje wykształcenie które było świadomym wyborem jak i cała droga zawodowa związane są z rozwojem i testowaniem/sprawdzaniem. Reklamy traktuję jak bajki które opowiadam dzieciom.

jp
Napewno? Jakoś broni Pan tezy postawionej w 1szym poście.

jan pawlak
07-05-2023, 12:55
Napewno? Jakoś broni Pan tezy postawionej w 1szym poście.

Owszem, jestem głęboko przekonany że tak będzie a wątpliwości dotyczą tylko kiedy i czy w całym zakresie.
I to także/zarówno na podstawie moich doświadczeń z życia "prywatnego" jak i życia zawodowego

Ale to nie oznacza że np. jestem/byłem kiedyś/teraz wrogiem kineskopów, magnetofonów szpulowych, patefonów, parowozów, aparatów analogowych czy lustrzanek a teraz aparatów cyfrowych itd.

jp

cybulski
07-05-2023, 13:08
Panowie, wyciuągnęliście niepoprawne wnioski z tej wypowiedzi Sony. https://www.sonyalpharumors.com/surprise-statement-from-sony-manager-the-image-quality-of-smartphones-will-exceed-that-of-mirrorless-cameras-in-2024/

Oznacza to tyle, bez żadnych interpretacji życzeniowych, że jakość z aparatów fotograficznych Sony będzie sprowadzana w dół do jakości telefonów komórkowych i to już w 2024.
Generalnie to już się to dzieje, od momentu przekrocznia w ff 24mpix, jakość sypię się w dół więc Sony jest na bdb drodze aby zrównać się z telefonami.

Żeby nie być gołosłownym, zanim przeszedłem z Nikona na Canona, miałem na teście sobie a7iii+sigma35 art. Zwykły portret na ulicy z bliska,is1600, raw, w pochmurny dzień ... nie ma co tutaj opisywać. Sony nadal nie chcę choćby w reklamach nie wiem co mi opowiadali a Kolega candar nie wiem jak namawiał :) I co z tego że niskie ISO jest super, istnieje również tak wysokie takie iso jak chocby 1600. a jak mam mieć jakość na wyższych iso jak z komórki to wybieram komórkę.

atsf
07-05-2023, 14:16
Panowie, wyciuągnęliście niepoprawne wnioski z tej wypowiedzi Sony. https://www.sonyalpharumors.com/surprise-statement-from-sony-manager-the-image-quality-of-smartphones-will-exceed-that-of-mirrorless-cameras-in-2024/

Oznacza to tyle, bez żadnych interpretacji życzeniowych, że jakość z aparatów fotograficznych Sony będzie sprowadzana w dół do jakości telefonów komórkowych i to już w 2024.
Generalnie to już się to dzieje, od momentu przekrocznia w ff 24mpix, jakość sypię się w dół więc Sony jest na bdb drodze aby zrównać się z telefonami.

Żeby nie być gołosłownym, zanim przeszedłem z Nikona na Canona, miałem na teście sobie a7iii+sigma35 art. Zwykły portret na ulicy z bliska,is1600, raw, w pochmurny dzień ... nie ma co tutaj opisywać. Sony nadal nie chcę choćby w reklamach nie wiem co mi opowiadali a Kolega candar nie wiem jak namawiał :) I co z tego że niskie ISO jest super, istnieje również tak wysokie takie iso jak chocby 1600. a jak mam mieć jakość na wyższych iso jak z komórki to wybieram komórkę.

Widziałem wiele zdjęć z A 7III przy znacznie wyższym ISO, które były bardzo dobre, i sporo przy ISO 1600, albo nawet niższym, które były kiepskie, ale to zależy od światła, od jego charakteru, a nie od samego ISO.

pawel.guraj
07-05-2023, 14:21
Widziałem wiele zdjęć z A 7III przy znacznie wyższym ISO, które były bardzo dobre, i sporo przy ISO 1600, albo nawet niższym, które były kiepskie, ale to zależy od światła, od jego charakteru, a nie od samego ISO.

Bo ogólnie panuje jakieś dziwne przekonanie, że ilość szumu zależy od ISO. Nie zależy. Zależy wyłącznie od ilości światła - przynamniej w wypadku tych conajmniej nieprehistorycznych matryc.

p,paw

zdebik
07-05-2023, 15:03
Co do szumu to dobrze działa AI denoise w LR.

pawel.guraj
07-05-2023, 17:23
Co do szumu to dobrze działa AI denoise w LR.

O tak. Powiedziałbym, że to poważna alternatywa dla DXO Raw - ja w zasadzie przestałem z niego korzystać.
Dodatkowo na moim Mac'u z M1/M2 używa toto silnika neuronowego - w związku z tym jest przezajebiście szybkie.

p,paw

jan pawlak
07-05-2023, 18:10
O tak. Powiedziałbym, że to poważna alternatywa dla DXO Raw - ja w zasadzie przestałem z niego korzystać.
Dodatkowo na moim Mac'u z M1/M2 używa toto silnika neuronowego - w związku z tym jest przezajebiście szybkie.

p,paw

Tym bardziej że DxO nie otwiera plików dng (z Samsunga) a LR to robi.
Tylko że stwierdziłem że nie warto "wychodzić" do obróbki ze smartfona, tam jest Edytor Zdjęć Samsunga i LR for Samsung.

jp

cybulski
08-05-2023, 08:47
Tylko że stwierdziłem że nie warto "wychodzić" do obróbki ze smartfona, tam jest Edytor Zdjęć Samsunga i LR for Samsung.

jp

To zależy, jak kto ma to rozwiązane. Do szybkiej edycji w telefonie aby potem wrzucić np na ig czy do story, jest OK.
Na telefonach mam tak, że zdjęcia które mam zrobione w telefonie, automatycznie po wifi idą mi na serwer synology, te obrobione w fonie również. W domu wieczorem czy w weekend, mogę przejrzeć na dużym monitorze w celu ewentualnej selekcji co lepszych kadrów, jeśli takie w ogóle były, zedytować ponownie lub inaczej. Na dużym monitorze więcej widać, łatwiej eliminować kadry zbyt słabej jakości, które na telefonie mogły wydawać się w porządku.

jan pawlak
08-05-2023, 10:41
To zależy, jak kto ma to rozwiązane. Do szybkiej edycji w telefonie aby potem wrzucić np na ig czy do story, jest OK.
Na telefonach mam tak, że zdjęcia które mam zrobione w telefonie, automatycznie po wifi idą mi na serwer synology, te obrobione w fonie również. W domu wieczorem czy w weekend, mogę przejrzeć na dużym monitorze w celu ewentualnej selekcji co lepszych kadrów, jeśli takie w ogóle były, zedytować ponownie lub inaczej. Na dużym monitorze więcej widać, łatwiej eliminować kadry zbyt słabej jakości, które na telefonie mogły wydawać się w porządku.

Na początku też tak robiłem, chmura, PC itd.

Teraz tylko smartfon albo :
1.
po kablu do dowolnego (HDMI) monitora i pojawia się na "całym" monitorze ekran smartfona (dla hecy sprawdziłem jak to jest na TV/monitorze 65 cali 4k)
2.
przez USB/wifi lokal do kompa na którym wgrane jest DeX, na monitorze kompa pojawia się na "całym" ekranie nowe okno smartfon/Android i pracujesz w tym oknie na procesorze zdjęciowym i wgranym w smartfon sofcie, możesz normalnie przełączać okna PC/smartfon, kopiować pliki smartfon/PC itd. a smartfon działa niezależnie, możesz dzwonić, sms itd.
Po obróbce, jak potrzebuję mieć zdjęcie na PC to "normalnie przekładam" pomiędzy oknami/monitorami (mam stary i nowy pracujące razem).

jp

cybulski
08-05-2023, 11:02
Rozwiązanie z synology stosuje wiele lat. Zastosowałem pierwszy raz to u Żony, bo ona większość fonem od co najmniej 10 lat, a ona zawsze chciała mieć zdjęcia z fona na kompie bez pitolenia, nawet gdy jest za granicą dłuższy czas, chmura icloud dla niej nie była rozwiązaniem ani googla, zdjęcia, video, zdjęcia live, masa tego u niej. Na dyskach raid w domu mamy 16TB z czego wolne już tylko 2. Nie wchodzi w grę żadne ręczne rozwiązanie, za dużo ręcznej roboty i zmian przyzwyczajeń. Zresztą kilka telefonów, Apple, tablety, telefony z androidem. To wszystko spływa jednym mechanizmem z synology na serwer domowy. W robocie też mamy na tym rozwiązanie do pracy zespołowej a więc rozwiązanie ujednolicone na kompach dla wielu osób.

jan pawlak
08-05-2023, 11:25
Rozwiązanie z synology stosuje wiele lat. Zastosowałem pierwszy raz to u Żony, bo ona większość fonem od co najmniej 10 lat, a ona zawsze chciała mieć zdjęcia z fona na kompie bez pitolenia, nawet gdy jest za granicą dłuższy czas, chmura icloud dla niej nie była rozwiązaniem ani googla, zdjęcia, video, zdjęcia live, masa tego u niej. Na dyskach raid w domu mamy 16TB z czego wolne już tylko 2. Nie wchodzi w grę żadne ręczne rozwiązanie, za dużo ręcznej roboty i zmian przyzwyczajeń. Zresztą kilka telefonów, Apple, tablety, telefony z androidem. To wszystko spływa jednym mechanizmem z synology na serwer domowy. W robocie też mamy na tym rozwiązanie do pracy zespołowej a więc rozwiązanie ujednolicone na kompach dla wielu osób.

Archiwizacja jest problemem do rozwiązania. W A7R3 są 2 karty, na wyjazd zabierałem 2 komplety, co załatwia sprawę bezpieczeństwa
Pliki RAW smartfona są bardzo duże, jak jestem cały dzień poza WiFi i poza UE to praktycznie klapa z chmurą a też bywa że są noclegi gdzie WiFi jest bardzo wolne.
Bezprzewodowe ssd w plecaku ?

jp

cybulski
08-05-2023, 16:22
To nie tyle sama tylko archiwizacja co szybki dostęp na komputerach zaraz po zrobionych zdjęciach fonem.

marfot
09-05-2023, 21:20
Kolejna próba nadania ergonomii smartfonowi:
https://ulanzi.com.pl/statywy-i-uchwyty-do-telefonow/293-uchwyt-do-smartfona-z-pilotem-bluetooth-cap-grip-ii-ulanzi-cg01-6972436388752.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=71de3e6f-2575-3cbb-cfd8-78a1ccd2c084
Bezlustro jak sie patrzy :lol:

atsf
09-05-2023, 21:41
https://ulanzi.com.pl/statywy-i-uchwyty-do-telefonow/293-uchwyt-do-smartfona-z-pilotem-bluetooth-cap-grip-ii-ulanzi-cg01-6972436388752.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=71de3e6f-2575-3cbb-cfd8-78a1ccd2c084

Pokazywałem to już na początku tego wątku, ale warto było przypomnieć. Poprawianie ergonomii smartfona zbliża go do aparatu, który miał zastąpić. Dołożyć do tego jeszcze klipsy z nasadkami optycznymi i paranoja staje się kompletna :mrgreen:

tomfoot
09-05-2023, 22:45

Lustereczko mnie rozwaliło.

marfot
09-05-2023, 22:49

A dekielek do obiektywu nie fajny ? :lol:

jan pawlak
10-05-2023, 06:58

Bez tych wszystkich bajerów i z powerbankiem indukcyjnym :
https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/akcesoria-do-telefonow/uchwyty-selfie/shiftcam-uchwyt-foto-uniwersalny-progrip-czarny
Sprawdził się na 10 dniowym wyjeździe, przy dużym całodziennym fotografowaniu pod koniec dnia doładowywałem w nim smartfona

Ale teraz używam znacznie prostszego i lżejszego uchwytu który umożliwia wygodne trzymanie smartfona lewą ręka i ustawianie/przestawianie parametrów ekspozycji prawą.
A wyzwalam migawkę trzymając obiema rękami wypowiadając "magiczne" słowa.
Będą jednak także zabierał na dłuższe wypady z powerbankiem jako zapas mocy doładowywanej bez przerywania fotografowania

jp

cybulski
10-05-2023, 07:47
Bez tych wszystkich bajerów i z powerbankiem indukcyjnym :
https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/akcesoria-do-telefonow/uchwyty-selfie/shiftcam-uchwyt-foto-uniwersalny-progrip-czarny
Sprawdził się na 10 dniowym wyjeździe, przy dużym całodziennym fotografowaniu pod koniec dnia doładowywałem w nim smartfona

jp

Albo taki magnetic power bank https://e-baseus.com/product-pol-3559-Baseus-Magnetic-Wireless-Power-Bank-bezprzewodowy-Qi-MagSafe-20W-18W-PD-QC3-010000mAh-EOL.html
Prosty mały elegancki jak iphone.

jan pawlak
10-05-2023, 08:14
Albo taki magnetic power bank https://e-baseus.com/product-pol-3559-Baseus-Magnetic-Wireless-Power-Bank-bezprzewodowy-Qi-MagSafe-20W-18W-PD-QC3-010000mAh-EOL.html
Prosty mały elegancki jak iphone.

Tylko że nie jest to uchwyt/grip na smartfon z powerbankiem a tylko powerbank.
I musisz mieć MagSafe (smartfon MagSafe albo etui MagSafe na smartfonie albo pierścień MagSafe naklejony na smartfon lub etui) by smartfon z powerbankiem razem "sklejnone" się trzymały

jp

tomfoot
10-05-2023, 08:26
Jaka torba do smartfona i osprzętu?

candar
10-05-2023, 09:10
Tylko że nie jest to uchwyt/grip na smartfon z powerbankiem a tylko powerbank.
I musisz mieć MagSafe (smartfon MagSafe albo etui MagSafe na smartfonie albo pierścień MagSafe naklejony na smartfon lub etui) by smartfon z powerbankiem razem "sklejnone" się trzymały

jp

R O T F L :!:

Ten smartfon z całym osprzętem będzie większy od mojego bezlusterkowca A7 III z ob. 55 f/1.8 :mrgreen:

Naprawdę podziwiam ludzi, którzy sobie (i niestety innym) próbują wmówić, że smartfon może być zupełnie użyteczny do fotografowania po zaimplementowaniu specjalnego uchwytu z gripem oraz dołączeniu powerbanka :mrgreen:

Wygląda to zupełnie identycznie jak dramatyczne próby pseudo audiofila, który zamiast kupić porządnego DAPa (osobiście używam Fiio M11s ze słuchawkami planarnymi Letshuoer S12 + kabel 4.4mm zbalansowany) siłuje się ze smartfonem doklejając do niego powerbank oraz DACa celem uzyskania choćby namiastki audiofilskiego dźwięku :mrgreen:
12634

Cały ten wątek to bajdurzenie na temat tego, jak z gó_na zrobić coś mającego przypominać aparat fotograficzny, któremu smartfon nigdy nie sprosta zarówno pod względem jakości zdjęć, responsywności oraz ergonomii!

cybulski
11-05-2023, 11:56
Youtuberzy, skoro zarabiają na wyświetlaniu, więc starają się mieć często aktualizowane kanały przyciągające uwagę. To tylko sposób na zarabianie pieniędzy.
I taka mnie myśl naszła, skoro są youtuberzy posiadający całą ekipę, pierwszy z brzegu przykład (https://www.youtube.com/@LinusTechTips/videos), to w tym kontekście dziwi mnie np zamknięty już dpreview czy inne tym podobne, gdzie tłuką swój format od lat nie widząc zachodzących zmian. Więc skoro nie są w stanie reagować na zmieniające się trendy, więc muszą odchodzić, nie ma chętnych do finansowania w nieskończoność dla szczytnej idei. Dla idei są prowadzący prywatne kanały, nieważne czy pokrywają koszty czy nie. Dopóki im się chce czy się opłaca, to nagrywają.

candar
11-05-2023, 15:58
Można już zamknąć wątek - samsungi S22 i S23U to złom
Widać to zresztą po zdjęciach autora wątku.

Pojawił się nowy król

Smartfon Xperia 1 V i jego nowo opracowana matryca obrazująca z niespotykaną dotąd jakością oddają bogatą kolorystykę i faktury na obrazach przedstawiających ludzi, krajobrazy i inne sceny, nawet w ciemnych miejscach. Dwukrotnie lepsze niż w poprzednim modelui parametry w słabym świetle oraz technologia szybkiej rejestracji i nakładania wielu klatek zapobiegają powstawaniu zakłóceń na zdjęciach i rozszerzają zakres dynamiczny do poziomu, jakim charakteryzują się aparaty pełnoklatkoweii. Tylny obiektyw 24 mm jest wyposażony w warstwowy przetwornik obrazu „stacked CMOS” Exmor T do urządzeń mobilnych, z pikselami z dwuwarstwowym tranzystorem, około 70% większy od matrycy poprzedniego modelu. Z kolei obiektyw 85–125 mm (F2.3–F2.8) z zoomem optycznym pozwala uzyskać jasne portrety z niewielkimi zniekształceniami.

Prawdziwym asem w rękawie Sony jest jednak nowa matryca Exmor T znajdująca się w module głównym. Jako pierwsza na świecie, wykorzystuje technologię warstwowego przetwornika, gdzie fotodiody i fototranzystory zostały umieszczone na osobnych warstwach, dzięki czemu sensor jest w stanie przechwycić dużo więcej światła i zaoferować widocznie mniejszy poziom szumów. (Jest to odmienna i bardziej skomplikowana technologia od warstwowych sensorów we współczesnych aparatach, które po prostu wykorzystują dodatkową warstwę pamięci do szybszego przetwarzania).

12646

https://www.youtube.com/watch?v=1N-Z1nEF2wo&t=31s&ab_channel=Sony-Global

Mohinder
11-05-2023, 16:24
Kiedyś pojawiła się matryca warstowa Foveon X3. Każdy kolor na inne warstwie czyli potrafiła zarejestrować każdy składowych klor w każdym punkcie. Nie wiem czy to się gdzieś na dobre przyjęło. Tak tylko mi się przypomniało jak przeczytałem o tej warstwowej matrycy.

Heldbaum
11-05-2023, 19:06
No mnie też się przypomniało. A mam Sigmę SD9, którą kiedyś dostałem w tak zwanym prezencie. Tylko że ta matryca Sony, to ściema. Co tam niby jest "warstwowo"? Powiększyli tylko powierzchnię fototranzystora, czyli piksela i tyle. Umieścili nad tym pikselem jakąś dodatkową "warstwę", która wygląda jak filtr, czy coś w tym rodzaju. Cały ten opis jest bardzo entuzjastyczny, szafuje słowami takimi, jak "przełomowe, rewolucyjne", ale ja tu żadnej rewolucji nie widzę. To może łyknąć entuzjasta smartfoto, ale dla mnie to bełkot...

zdebik
11-05-2023, 19:13
Heldbaum no przecież napisali, że:

Jako pierwsza na świecie, wykorzystuje technologię warstwowego przetwornika, gdzie fotodiody i fototranzystory zostały umieszczone na osobnych warstwach, dzięki czemu sensor jest w stanie przechwycić dużo więcej światła i zaoferować widocznie mniejszy poziom szumów.

Sony nie kłamie!

MstrG
11-05-2023, 19:17
Heldbaum no przecież napisali, że:

Jako pierwsza na świecie, wykorzystuje technologię warstwowego przetwornika, gdzie fotodiody i fototranzystory zostały umieszczone na osobnych warstwach, dzięki czemu sensor jest w stanie przechwycić dużo więcej światła i zaoferować widocznie mniejszy poziom szumów.

Sony nie kłamie!

Czyli już dziś się spełnia przepowiednia z pierwszego postu menedżera Sony: "Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców" i Sony zacznie zaraz wygaszać swoje Alphy? Smuteczek.

zdebik
11-05-2023, 19:24
Czyli już dziś się spełnia przepowiednia z pierwszego postu menedżera Sony: "Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców" i Sony zacznie zaraz wygaszać swoje Alphy? Smuteczek.Już przegoniła!

MstrG
11-05-2023, 19:28
Już przegoniła!

https://media.tenor.com/T42cqp6YKEEAAAAC/damn-damn-damn-damn.gif

cybulski
11-05-2023, 19:30
Jaka torba do smartfona i osprzętu?

Na co Ci druga torba. Wystarczy trzecia nerka.

candar
12-05-2023, 07:20
Na co Ci druga torba. Wystarczy trzecia nerka.

Może jednak torba w kształcie nerki? Wyjdzie taniej xD

cybulski
12-05-2023, 07:42
Może jednak torba w kształcie nerki? Wyjdzie taniej xD

Chodziło mi o to że jedną torbę każdy facet już nosi...

FlatEric
12-05-2023, 09:19
Chyba jeśli chodzi o design? :) Lusterko samo w sobie ma sens - np. kolega nagrywa na YT filmy historyczne i dzięki lusterku na uchwycie telefonu może korzystać do ujęć selfie (z monopodu) z głównego aparatu, który daje lepszą jakość.
Acz taki "aparatowy" adapter do telefonu jest jednak zbyt ciężki do większości zastosowań selfie.

Mamrot
12-05-2023, 13:19
Tak a propo, ostatnio był na forum nikona poruszany test 85/1.2 na jakimś boby typu z6 ..... śmiech na sali, z afem to body jest w 2016 albo i wczęsniej :) ze swoim 85/1,2S nie umie złapać ostrości tam gdzie potrzeba .... taka to u nich technologia, teraz trochę nadganiają ale są ogólnie no zapóźnieni,

Ale tam nie było, że body nie umie złapać ostrości, tylko że Pani robiąca test nie potrafi robić testów.
Podłącz 1,2 do Canona RP i porównamy AF, polemizowałbym która firma jest bardziej zacofana.

A ja widzę ZASADNICZĄ WADĘ i zdjęcia robię na migawce mechanicznej :P Bardzo wiele o tym napisano w sieci ;)
Elektroniczna przednia kurtyna migawki bardzo psuje bokeh!!!!!!!!!!! Praktycznie masakruje miejsca w których są refleksy świetlne!

Taki fragment z instrukcji Canon R5, ale pewnie dotyczy to wszystkich producentów.

Przestroga
W zależności od warunków fotografowania niewyostrzone obszary obrazu mogą być niekompletne przy fotografowaniu z prawie maksymalną wartością przysłony przy krótkich czasach naświetlania. Jeśli nie podoba ci się wygląd niewyostrzonych obszarów obrazu, następujące fotografowanie może dać lepsze rezultaty.
Fotografowanie z opcją inną niż [El. 1.zasłona].
Niższe czasy naświetlania.
Zwiększenie wartości przysłony.

cybulski
12-05-2023, 13:31
Ale tam nie było, że body nie umie złapać ostrości, tylko że Pani robiąca test nie potrafi robić testów.
Podłącz 1,2 do Canona RP i porównamy AF, polemizowałbym która firma jest bardziej zacofana.

Taki fragment z instrukcji Canon R5, ale pewnie dotyczy to wszystkich producentów.

Nikon chyba ma jakies problemy aby złapać rogówkę oka gdy modelka ma dłuższe czarne rzęsy, mówimy o f1.2 czy f1.4. Nie wiem czy w R jest ten sam problem, może i też jest. Na razie mi to nie rzuciło się jakoś w oczy ale też wiem że mogą być pomyłki, więc robiąc testy szkła ta osoba powinna trochę cokolwiek poznać tej specyfiki wcześniej, zamiast z marszu.

Kolekcjoner
14-05-2023, 19:28
Posty o matrycach CMOS i rolling shutter przeniesione do nowego wątku:
https://www.canon-board.info/threads/118675-Migawka-elektroniczna-na-matrycy-CMOS-efekt-rolling-shutter/page2?p=1447454#post1447454
i tam zapraszam do dyskusji na ten temat /skądinąd bardzo ciekawy/ 8-).

Jacek_Z
16-05-2023, 19:51
Nikon chyba ma jakies problemy aby złapać rogówkę oka gdy modelka ma dłuższe czarne rzęsy, mówimy o f1.2 czy f1.4.
W sobotę robiłem Nikonem Z7 II, celowo trochę też na 1,4 (nie miałem w ręku Nikkora 1.2) i trafia w tęczówkę. Punkt AF w Z7 jest mniejszy niż w Z6. "Testerka" z Fotopolis robi niedźwiedzią przysługę, winny jest głównie AF w body sprzed 5 lat.

tomfoot
16-05-2023, 19:59
HOW DARE YOU!!!

Nie rozumiem jakim prawem, łącznie z Moderatorem Premium Member, zaśmiecacie wątek dotyczący całkowicie nowej technologii, swoimi problemami z archaicznymi aparatami fotograficznymi??? Dyskutujcie sobie o tym gdzie indziej! Tutaj rozmawiamy o absolutnie innowacyjnym sprzęcie przyszłości, który zawsze trafia, we wszystko i ma miliardy pikseli.

Kolekcjoner
17-05-2023, 00:05
HOW DARE YOU!!!

Nie rozumiem jakim prawem, łącznie z Moderatorem Premium Member, zaśmiecacie wątek dotyczący całkowicie nowej technologii, swoimi problemami z archaicznymi aparatami fotograficznymi??? Dyskutujcie sobie o tym gdzie indziej! Tutaj rozmawiamy o absolutnie innowacyjnym sprzęcie przyszłości, który zawsze trafia, we wszystko i ma miliardy pikseli.

Zgadza się "trafia" - mnie na przykład jak próbuję smarkfonem zrobić ostre zdjęcie moim psom :mrgreen:

jan pawlak
17-05-2023, 07:55
Zgadza się "trafia" - mnie na przykład jak próbuję smarkfonem zrobić ostre zdjęcie moim psom :mrgreen:

W S2xU funkcja automatyczne śledzenie ostrości, trzyma ostrość na wybranym obiekcie gdy obiekt lub aparat w ruchu.

jp

tomfoot
17-05-2023, 09:40

No i widzisz jakie to proste! Tu zawsze znajdziesz prostą poradę rozwiązującą wszystkie problemy!

W S2xU funkcja automatyczne śledzenie ostrości, trzyma ostrość na wybranym obiekcie gdy obiekt lub aparat w ruchu.

A z tymi popierdółkami jak aparaty musiałbyś czytać i czytać jakieś wywody, a i tak nie wiadomo jaki byłby efekt.

candar
17-05-2023, 10:45

jp

NO JA PIE....LE! NIE WYTRZYMAM, TRZYMAJCIE MNIE!!!!!!!! JAN WŁAŚNIE ODKRYŁ AMERYKĘ :!:

W smartfonie AI sama wszystko ustawi a w takim A7RIII użerać się trzeba z ustawieniami AF (http://support.d-imaging.sony.co.jp/support/ilc/custom/01/pl/practice.html):mrgreen: , które połączeniu z Autofocus Realtime Tracking dają ciągły i celny AF na 100% zdjęć. Ale kto by chciał tego używać , przecież nie ty Janie!

jan pawlak - RACZ WASZMOŚĆ ŁASKAWIE OBEJRZEĆ TEN FILMIK!!!!!!!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=jVRA6aCcL6U&ab_channel=JorisDijkema

Cały czas zastanawia mnie jak taki wielki "tester" sprzętów rozmaitych jak TY nie potrafi obsłużyć prostych ustawień AF-a w A7RIII pisząc, że smartfon jest do tych celów lepszym instrumentem!

Zaczynam myśleć, że aparat fotograficzny nie jest pisany osobom, które nie potrafią, lub nie chcą zrozumieć zasady jego działania. Ty, że te osoby nie powinny wciskać ciemnoty wziętymi z sufitu komentarzami, że AF jest jest lepszy w telefonie S23U niż w bezlusterowcach Sony z trybem Realtime Tracking Autofocus. Coś nietegez kolego.

jan pawlak - JESTEŚ CAŁKOWICIE NIEWIARYGODNY ZARÓWNO W TYM CO PISZESZ, JAK I W TYM CO POKAZUJESZ NA SWOICH ZDJĘCIACH!

robertskc7
17-05-2023, 10:56
Candar bo w telefonie głębia ostrości wynosi średnio od 5 do 15 metrów, więc jest celniejszy, rozumiesz no nie? ;)

WinSho
17-05-2023, 11:18
Zajrzę sobie tutaj bo widzę nadal bardzo wesoło w tym wątku :mrgreen:
Obejrzałbym jeszcze zdjęcia tej pięknej sarenki, którą Jan wstawiał jakiś czas temu. Tam była ostrość, tam było widać moc obliczeniową najnowszych procesorów, tam był dopiero "real time tracking". Janie prosimy więcej może być tym razem jakiś dzik :lol:

candar
17-05-2023, 11:23
Candar bo w telefonie głębia ostrości wynosi średnio od 5 do 15 metrów, więc jest celniejszy, rozumiesz no nie? ;)

Ja rozumiem (matryca wielkości paznokcia w smartfonach daje GO gargantuiczną), ale racz wytłumaczyć Janowi P. czym jest hiperfokalna (https://pl.wikipedia.org/wiki/Odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87_hiperfokalna) bo robiąc zdjęcia swojego domu pełnoklatkowym aparatem fotograficznym Sony A7R3 z obiektywem przymkniętym do f/8 ostrość ustawiał na czubku swoich butów i udowadniał, że jego dom na horyzoncie jest już nieostry w porównaniu z fotami ze smartfona :mrgreen: Trudno dyskutować z kimś, kto nie ma żadnych podstaw z zakresu fotografii oraz nie potrafi obsługiwać aparatu fotograficznego robiąc zdjęcia w pomieszczeniach na statywie z ISO 51.200 dziwiąc się zaszumionym fotom z A7RIII bez detalu, który zjadła redukcja szumów ustawiona pewnie na maxa.

WinSho
17-05-2023, 11:49
Ja rozumiem (matryca wielkości paznokcia w smartfonach daje GO gargantuiczną), ale racz wytłumaczyć Janowi P. czym jest hiperfokalna (https://pl.wikipedia.org/wiki/Odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87_hiperfokalna) bo robiąc zdjęcia swojego domu pełnoklatkowym aparatem fotograficznym Sony A7R3 z obiektywem przymkniętym do f/8 ostrość ustawiał na czubku swoich butów i udowadniał, że jego dom na horyzoncie jest już nieostry w porównaniu z fotami ze smartfona :mrgreen: Trudno dyskutować z kimś, kto nie ma żadnych podstaw z zakresu fotografii oraz nie potrafi obsługiwać aparatu fotograficznego robiąc zdjęcia w pomieszczeniach na statywie z ISO 52.000 dziwiąc się zaszumionym fotom z A7RIII bez detalu, który zjadła redukcja szumów ustawiona pewnie na maxa.

Szumy? Jakie szumy? Aparat w automacie ma działać jak telefon a to, że ISO 512000 to trudno no takie aparat ustawił :mrgreen:

jan pawlak
17-05-2023, 11:51
NO JA PIE....LE! NIE WYTRZYMAM, TRZYMAJCIE MNIE!!!!!!!! JAN WŁAŚNIE ODKRYŁ AMERYKĘ :!:

W smartfonie AI sama wszystko ustawi a w takim A7RIII użerać się trzeba z ustawieniami AF (http://support.d-imaging.sony.co.jp/support/ilc/custom/01/pl/practice.html):mrgreen: , które połączeniu z Autofocus Realtime Tracking dają ciągły i celny AF na 100% zdjęć. Ale kto by chciał tego używać , przecież nie ty Janie!

jan pawlak - RACZ WASZMOŚĆ ŁASKAWIE OBEJRZEĆ TEN FILMIK!!!!!!!!!!

Cały czas zastanawia mnie jak taki wielki "tester" sprzętów rozmaitych jak TY nie potrafi obsłużyć prostych ustawień AF-a w A7RIII pisząc, że smartfon jest do tych celów lepszym instrumentem!

Zaczynam myśleć, że aparat fotograficzny nie jest pisany osobom, które nie potrafią, lub nie chcą zrozumieć zasady jego działania. Ty, że te osoby nie powinny wciskać ciemnoty wziętymi z sufitu komentarzami, że AF jest jest lepszy w telefonie S23U niż w bezlusterowcach Sony z trybem Realtime Tracking Autofocus. Coś nietegez kolego.

jan pawlak - JESTEŚ CAŁKOWICIE NIEWIARYGODNY ZARÓWNO W TYM CO PISZESZ, JAK I W TYM CO POKAZUJESZ NA SWOICH ZDJĘCIACH!

#Kolekcjoner "zgłosił" problem przy fotografowaniu smartfonem.
Napisałm jaka funkcja w nowych smartfonach Samsunga jest przeznaczona do rozwiązywania tego problemu.
I tyle.

To co Ty z tego zrobiłeś precyzjnie definiuje kim jesteś, jakiej klasy i co tutaj robisz

jp

atsf
17-05-2023, 12:20
Napisałm jaka funkcja w nowych smartfonach Samsunga jest przeznaczona do rozwiązywania tego problemu.
I tyle.

To co Ty z tego zrobiłeś precyzjnie definiuje kim jesteś, jakiej klasy i co tutaj robisz

jp

Założenie, że Kolekcjoner nie wie, jak działa jego smartfon, i że trzeba mu w tym pomagać cytując elementarz, jest tak kuriozalne, że rynce i nogi opadajom :mrgreen:

candar
17-05-2023, 12:37
I tyle.

jp

Znaczy się Twoim zdaniem problem został rozwiązany? Ty naprawdę nie potrafisz zrozumieć o czym ja pisze, czy tylko udajesz? Obejrzałeś chociaż filmik pokazujący tryb stałego śledzenia obiektu w trybie Autofocus Realtime Tracking w pełnoklatkowych aparatach Sony? Rozumiesz w ogóle czym się różni smartfonowa głębia ostrości i hiperfokalna od tej pełnoklatkowej lustrzankowej? Czy rozumiesz że na smartfonowych matrycach wielkości paznokcia praktycznie każdy obiekt jest cały czas dostępny w zakresie głębi ostrości smartfonowego obiektywu i nie ma to NIC WSPÓLNEGO z hasłami reklamowym smartfonów o "automatycznym śledzeniu ostrości" w znaczeniu takim jak ma to miejsce przy fazowych punktach AF na matrycach bezlustekowców ?

Oczekuję Twojej odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania !

Zupełnie nie wiem dlaczego, ale przypomniała mi się pani która notorycznie zgłaszała problem z tacką wysuwaną z komputera stacjonarnego na której codziennie rano stawiała kubek z gorącą kawą.

Janie! poniżej wyciąg z instrukcji S23U https://www.avans.pl/products/files/52/5244338/instrukcja_obslugi_SAMSUNG_GALAXY_S23_.pdf, producent sam sobie zaprzecza bo z listy wynika że "automatyczne śledzenie ostrości" S23U w znaczeniu takim jak ma to miejsce przy fazowych punktach AF na matrycach bezlustekowców jest po prostu czymś co istnieje WYŁĄCZNIE NA PAPIERZE. JEST TO FIKCJA !!!!!!!!

12758

Zapytam się po raz kolejny! Janie - jak producent napisze, że gów..o w papierku to cukierek też w to uwierzysz????

atsf
17-05-2023, 13:06
JP z uporem godnym lepszej sprawy buduje ten swój most na Kłaju i jeszcze będzie go bronił :mrgreen:

candar
17-05-2023, 13:10
JP z uporem godnym lepszej sprawy buduje ten swój most na Kłaju i jeszcze będzie go bronił :mrgreen:

Nie potrafię wyjść z podziwu jak można być tak odpornym na wiedzę i przyjmować na wiarę wszystko co się usłyszy i przeczyta. Niestety tak ma spora część polskiego społeczeństwa nad czym szczerze ubolewam :(

solti
17-05-2023, 14:45
Już to kiedyś pisałem, każdy z tytułowych sprzętów ma swoje zastosowania w fotografii. Lubię mój S22 za to, że mam go zawsze przy sobie i robi naprawdę ładne zdjęcia - jak na telefon. Ale fotografia psów... Chyba tylko statyczna. Niech ktoś spróbuje tym fotografować biegające psy, to od razu skończy dyskusję o zajefajności i uniwersalności telefonu:lol:

jp
A tego to już mi się nawet komentować nie chce. Może na idącego powoli to działa;) A może mam za szybkiego psa!:mrgreen:

jan pawlak
17-05-2023, 14:55
Już to kiedyś pisałem, każdy z tytułowych sprzętów ma swoje zastosowania w fotografii. Lubię mój S22 za to, że mam go zawsze przy sobie i robi naprawdę ładne zdjęcia - jak na telefon. Ale fotografia psów... Chyba tylko statyczna. Niech ktoś spróbuje tym fotografować biegające psy, to od razu skończy dyskusję o zajefajności i uniwersalności telefonu:lol:

A tego to już mi się nawet komentować nie chce. Może na idącego powoli to działa;) A może mam za szybkiego psa!:mrgreen:

S23U ma nowy procesor i wszystko działa znacznie szybciej niż w wydaniu S22
Nie wiem czy (już ?) wystraczająco szybko dla foto psów

jp

atsf
17-05-2023, 15:31

jp

Co to w ogóle jest?! "Poczytaj mi Mamo"?! Zamiast siać propagandę cytując foldery reklamowe i instrukcję obsługi weź to, człowieku, zweryfikuj, a nie pitol bez sensu!

solti
17-05-2023, 15:36

jp
Ale szybkość AF to najmniejszy problem. Opóźnienia w wyzwoleniu migawki, zbyt długie czasy naświetlania - problemów jest znacznie więcej i S23 tu nic nie zmienił. Telefon sprawdzi się w wielu zastosowaniach, gdzie kiedyś używało się aparatów kompaktowych, ale zaawansowanego aparatu nie zastąpi nigdy. AI wiele nadgoni przy dobrym świetle, czy statycznym obiekcie, ale w innych sytuacjach sprzęt nie da rady! A zresztą po co ja w ogóle wdałem się w tą dyskusję:roll:

candar
17-05-2023, 17:33

jp

KU...WA !!!!!

JANIE należysz elektoratu wiadomej grupy trzymającej władzę? Pytam serio, bo tak zabetonowany światopogląd ma tylko ich elektorat!

CZY TY NIE ROZUMIESZ CO PRODUCENT SAMSUNGA S23 NAPISAŁ W INSTRUKCJI OBSŁUGI ??????????????? https://www.avans.pl/products/files/52/5244338/instrukcja_obslugi_SAMSUNG_GALAXY_S23_.pdf Dziecko z 1 klasy podstawówki jest w stanie to pojąć a Ty nie potrafisz????

Tym razem dam do kompletu i obrazek i słowo pisane to być może zrozumiesz o czym napisałem wcześniej:
"Znaczy się Twoim zdaniem problem został rozwiązany? Ty naprawdę nie potrafisz zrozumieć o czym ja pisze, czy tylko udajesz? Obejrzałeś chociaż filmik pokazujący tryb stałego śledzenia obiektu w trybie Autofocus Realtime Tracking w pełnoklatkowych aparatach Sony? Rozumiesz w ogóle czym się różni smartfonowa głębia ostrości i hiperfokalna od tej pełnoklatkowej lustrzankowej? Czy rozumiesz że na smartfonowych matrycach wielkości paznokcia praktycznie każdy obiekt jest cały czas dostępny w zakresie głębi ostrości smartfonowego obiektywu i nie ma to NIC WSPÓLNEGO z hasłami reklamowym smartfonów o "automatycznym śledzeniu ostrości" w znaczeniu takim jak ma to miejsce przy fazowych punktach AF na matrycach bezlusterkowców
Janie! poniżej wyciąg z instrukcji S23U https://www.avans.pl/products/files/...ALAXY_S23_.pdf, producent sam sobie zaprzecza bo z listy wynika że "automatyczne śledzenie ostrości" S23U w znaczeniu takim jak ma to miejsce przy fazowych punktach AF na matrycach bezlustekowców jest po prostu czymś co istnieje WYŁĄCZNIE NA PAPIERZE. JEST TO FIKCJA !!!!!!!!"

Wyciąg z instrukcji Samsunga S23 https://www.avans.pl/products/files/52/5244338/instrukcja_obslugi_SAMSUNG_GALAXY_S23_.pdf
czego w nim nie rozumiesz ???

Automatyczne śledzenie ostrości w Samsungu S23: ustawienie urządzenia, aby śledziło i automatycznie ustawiało ostrość na
wybranym obiekcie. Po wybraniu obiektu na ekranie podglądu urządzenie ustawia ostrość na tym obiekcie,
nawet jeśli obiekt porusza się lub jeśli zmienione zostanie położenie aparatu.

Śledzenie obiektu może się nie powieść w następujących przypadkach:
• Obiekt jest zbyt duży lub zbyt mały.
• Obiekt nadmiernie się porusza.
• Obiekt jest podświetlony z tyłu lub zdjęcie robione jest w ciemnym otoczeniu.
• Kolory lub wzory na obiekcie i tle są takie same.
• Na fotografowanym obiekcie występują poziome wzory (na przykład żaluzje).
• Aparat nadmiernie drga.
• Rozdzielczość wideo jest wysoka.
• Podczas przybliżania lub oddalania za pomocą powiększenia optycznego.

12759

Powtórzę się

@jan pawlak - RACZ WASZMOŚĆ ŁASKAWIE OBEJRZEĆ TEN FILMIK!!!!!!!!!!Choć już nie wierzę, że zrozumiesz czym się różni Autofocus Realtime Tracking w aparatach Sony dający ciągły i celny AF na 100% zdjęć od tego czym karmi Cię producent Samsunga S23

Kolekcjoner
17-05-2023, 17:49
Założenie, że Kolekcjoner nie wie, jak działa jego smartfon, i że trzeba mu w tym pomagać cytując elementarz, jest tak kuriozalne, że rynce i nogi opadajom :mrgreen:

A wiesz że zacząłem się zastanawiać co robię nie tak ;) .... i nawet doszedłem do konkluzji....
... że do takich zdjęć lepiej wziąć aparat :mrgreen:....

candar
17-05-2023, 17:59
Co to w ogóle jest?! "Poczytaj mi Mamo"?! Zamiast siać propagandę cytując foldery reklamowe i instrukcję obsługi weź to, człowieku, zweryfikuj, a nie pitol bez sensu!

Nie chcę nikogo obrażać, ale JP jak mantrę cytuje wyłącznie foldery reklamowe producenta. Przed drzwiami JP zapewne codziennie jest kolejka osób z garnkami Zeptera , Lidlomiksami oraz leżankami-masażerami. Ciekawe kto Jana namówił na zakup aparatu Sony A7R3 i szkieł GM bo to był najbardziej przestrzelony ekonomicznie zakup jego życia. Być może za domem ma tez jacht pełnomorski, nie wnikam....

--- Kolejny post ---

A wiesz że zacząłem się zastanawiać co robię nie tak ;) .... i nawet doszedłem do konkluzji....

A wystarczyło napisać do Jana P. jestem wręcz przekonany, że dokładnie i ze szczegółami wyklaruje co robisz źle, że masz nieostre zdjęcia ze smartfona :mrgreen: To najlepszy tester sprzętu foto-video na C-B sądząc po jego zdjęciach oraz parametrach ekspozycji wykonywanych zdjęć (ISO 51.200 , itp)

jan pawlak
17-05-2023, 18:02
Ale szybkość AF to najmniejszy problem. Opóźnienia w wyzwoleniu migawki, zbyt długie czasy naświetlania - problemów jest znacznie więcej i S23 tu nic nie zmienił. Telefon sprawdzi się w wielu zastosowaniach, gdzie kiedyś używało się aparatów kompaktowych, ale zaawansowanego aparatu nie zastąpi nigdy. AI wiele nadgoni przy dobrym świetle, czy statycznym obiekcie, ale w innych sytuacjach sprzęt nie da rady! A zresztą po co ja w ogóle wdałem się w tą dyskusję:roll:

......szybkość AF, opóźninie wyzwolenia migawki, długie czasy naświetlania... podchodzisz do tego jak w klasycznych aparatach. A to jest zupełnie inna technologia tworzenia zdjęć.
Warto przecztać, warto wiedzieć o czym się pisze. Prosto napisane
https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/

jp

candar
17-05-2023, 18:13
......szybkość AF, opóźninie wyzwolenia migawki, długie czasy naświetlania... podchodzisz do tego jak w klasycznych aparatach. A to jest zupełnie inna technologia tworzenia zdjęć.
Warto przecztać, warto wiedzieć o czym się pisze. Prosto napisane

jp

Jak do ściany! Przeczytaj chociaż z czym walczysz i z czego nie chcesz skorzystać oraz czego nie potrafisz zrozumieć!

Czyli krótko pisząc - czym jest „śledzenie w czasie rzeczywistym” w aparatach Sony (https://www.dpreview.com/articles/0650136683/sony-s-real-time-tracking-is-a-big-leap-forward-for-autofocus)

Jak to mówił klasyk: gadał dziad do obrazu....

ps.
Janie! Zapraszam Cię z Twoim telefonem Samsung S23 na zdjęcia ludzi, psów, samochodów oraz samolotów wykonane w ruchu i zobaczymy kto z nas zrobi lepsze zdjęcia! Tu i teraz zapraszam na udeptaną ziemię do Gdyni. HOWGH!

jan pawlak
17-05-2023, 18:28
... że do takich zdjęć lepiej wziąć aparat :mrgreen:....

Wszedłem dość głeboko w tą technologię i (dla mnie) jest jeszcze sporo rzeczy które lepiej robi się klasycznym aparatem i to zaróno z powodu (jeszcze) słabosci technologii optyki obliczeniowej ale także naszych/moich długoletnich przyzwyczajeń (gorestu) fotografowania aparatami.
Mam/miałem spore trudnosci do przejscia do fotografowania specjalistycznym oprogramowaniem przeznacznym do konkretnych sytuacji zdjęciowych

jp

candar
17-05-2023, 18:39
Wszedłem dość głeboko w tą technologię i (dla mnie) jest jeszcze sporo rzeczy które lepiej robi się klasycznym aparatem i to zaróno z powodu (jeszcze) słabosci technologii optyki obliczeniowej ale także naszych/moich długoletnich przyzwyczajeń (gorestu) fotografowania aparatami.
Mam/miałem spore trudnosci do przejscia do fotografowania specjalistycznym oprogramowaniem przeznacznym do konkretnych sytuacji zdjęciowych

jp

Janie! Jeśli byłbyś facetem z ja...mi to byś podjął rękawice a tak mamy tylko nic nie wnoszące powtarzanie propagandowych sloganów osoby, która NIE CHCE I NIE POTRAFI STAWIĆ CZOŁA temu, co tu wypisuje...

Kilka postów wcześniej zachłystywałeś się zajeb...tą technologią AI w Twoim telefonie Samsung S23 a teraz śmiesz pisać, że masz "spore trudności do przejścia do fotografowania specjalistycznym oprogramowaniem przeznaczanym do konkretnych sytuacji zdjęciowych" Ale wiesz, że w aparatach fotograficznych oprócz trybów AUTO, PROGRAM, PASM jest także tryb MANUAL w którym można ustawić i sfotografować DOWOLNĄ scenę potrafiąc odpowiednio dobrać parametry ekspozycji ?

Jak można zaufać osobie, która na 209 stronie wątku poświęconego "Przydatności Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP" pisze wprost, ze nie posiada żadnych umiejętności, aby obsłużyć posiadany aparat fotograficzny oraz smartfon ??????????????????????

tomfoot
17-05-2023, 19:41
To jedyny wątek na który można bardzo liczyć na naszym forum! Jeden pościk rano i cyk - kilka stron do czytania gotowe :roll: Trzeba go bardzo pielęgnować!

Kolekcjoner
17-05-2023, 19:54

jpAle ja nie mam trudności z obsługą ani przyzwyczajeniami, moja szanowna małżonka dysponująca znacznie lepszym smartfonem od mojego także. Problem polega na tym że w przypadku fotografowania takich obiektów jak nasze psy smartfon robi zdjęcia kiedy on chce, a nie wtedy kiedy chce tego użytkownik. Aparat odwrotnie. To nasze doświadczenia.

Trzeba go bardzo pielęgnować!
Staram się :mrgreen:...

robertskc7
17-05-2023, 20:18

jp

Nie czarujmy się ale zdjęcia zaprezentowane przez Ciebie w tym wątku pokazują że raczej baaaaarrrrrdzo daleka droga przed tobą. Gadasz jak jakiś expert od wielu dziedzin a jedyne co pokazujesz to jakieś dziadowskie porównania vs sony ( ISO czy też źle ustawiony AF ) o tej ostatniej kozie( jelonek) na polu to już wstyd nawet pisać. Weź się do roboty chłopie i pokaż coś konkretnego. Coś co każdy oceni i powie - Ty no faktycznie wymiata ten Samsung. Potrafisz? Czy tylko gadać potrafisz?
p.s chciał bym tez móc ocenić te specjalistyczne sytuacje w których musisz korzystać ze specjalistycznego oprogramowania. Mega ciekawe to dla mnie.

Jacek_Z
17-05-2023, 20:23
Candar, sugeruję przed napisaniem posta policzyć do 10, napić się herbatki z melisy. Pisząc nie nadużywaj wielkich liter, czerwonego koloru itp.

candar
17-05-2023, 23:12
Candar, sugeruję przed napisaniem posta policzyć do 10, napić się herbatki z melisy. Pisząc nie nadużywaj wielkich liter, czerwonego koloru itp.

Masz rację po prostu przestanę obserwować ten wątek. Szkoda mojego czasu.

jan pawlak
18-05-2023, 08:59
#Kolekcjoner piszesz :
Ale ja nie mam trudności z obsługą ani przyzwyczajeniami ...... Problem polega na tym że w przypadku fotografowania takich obiektów jak nasze psy smartfon robi zdjęcia kiedy on chce, a nie wtedy kiedy chce tego użytkownik. Aparat odwrotnie. To nasze doświadczenia.

Też miałem ten problem, aparatem wiesz kiedy robisz zdjęcie a smarton cały czas zapisuje "to co widzi" z kilku obiektywów naraz w buforze i korzysta z tego zapisu gdy naciśniesz spust.
W różnych programach na różne sposoby ale (w niektórych) masz dostęp do całej historii i sam możesz wybrać/stworzyć plik wynikowy.

To jedna z (kilku) główych cech fotografii obliczeniowej.

jp

solti
18-05-2023, 11:46
Wszedłem dość głeboko[...]
To mi wystarczy, dziękuję! Dobrze, ze wszedłeś a nie wdepnąłeś!:mrgreen:
Nazwał bym to po imieniu, ale obiecałem sobie nie schodzić poniżej pewnego poziomu.

Kolekcjoner
18-05-2023, 18:52
#Kolekcjoner piszesz :
Ale ja nie mam trudności z obsługą ani przyzwyczajeniami ...... Problem polega na tym że w przypadku fotografowania takich obiektów jak nasze psy smartfon robi zdjęcia kiedy on chce, a nie wtedy kiedy chce tego użytkownik. Aparat odwrotnie. To nasze doświadczenia.

Też miałem ten problem, aparatem wiesz kiedy robisz zdjęcie a smarton cały czas zapisuje "to co widzi" z kilku obiektywów naraz w buforze i korzysta z tego zapisu gdy naciśniesz spust.
W różnych programach na różne sposoby ale (w niektórych) masz dostęp do całej historii i sam możesz wybrać/stworzyć plik wynikowy.

To jedna z (kilku) główych cech fotografii obliczeniowej.

jp

Dla mnie smartfon jako narzędzie do fotografowania w charakterze notatnika ma sens. O d razu mam efekt z którym mogę coś zrobić. Jak mam zaprzęgać do tego jakieś oprogramowanie i dostać w wyniku mizerną jakość to wolę brać aparat.

solti
19-05-2023, 10:23
Dla mnie smartfon jako narzędzie do fotografowania w charakterze notatnika ma sens. O d razu mam efekt z którym mogę coś zrobić. Jak mam zaprzęgać do tego jakieś oprogramowanie i dostać w wyniku mizerną jakość to wolę brać aparat.
I z tym się w 100% zgadzam.

Bangi
19-05-2023, 10:57
Jest i S23, którym można zabić jak się skończy amunicja - Tactital Edition :mrgreen:

https://spidersweb.pl/2023/05/samsung-galaxy-s23-tactical-edition-premiera.html

Kolekcjoner
19-05-2023, 14:34
Jest i S23, którym można zabić jak się skończy amunicja - Tactital Edition :mrgreen:

https://spidersweb.pl/2023/05/samsung-galaxy-s23-tactical-edition-premiera.html

Fajny :). Coś dla mnie.....

Karlbuk
20-05-2023, 22:58
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230520/3e9c24695c078ab2480224cd1d83eb12.jpg

bo tu nie chodzi o samo robienie zdjęć

Leon007
20-05-2023, 23:04
A wystarczyłoby, żeby Scyzoryk zapytał Telefona czy ma apkę do otwierania piwa i puszki z mielonką.
Mam taki scyzoryk i wstyd mi za niego, ze taki mazgaj.

Heldbaum
20-05-2023, 23:47
Też mam taki, ale on od razu daje w mordę, się nie cyndoli... :mrgreen:

atsf
21-05-2023, 07:18
Pogadał by se ten smartfon z moim Opinelem https://allegro.pl/oferta/opinel-noz-inox-natural-12-13378155714, którym jednym cięciem można łeb uciąć :mrgreen:

candar
21-05-2023, 10:47
A wystarczyłoby, żeby Scyzoryk zapytał Telefona czy ma apkę do otwierania piwa i puszki z mielonką.
Mam taki scyzoryk i wstyd mi za niego, ze taki mazgaj.

Bez niego się nigdzie nie ruszam i nie raz ratował mi życie (odkręcenie śrub od środka przy zatrzaśniętych drzwiach itp). Dodatkowo noszę też mikro kombinerki i taki srajfon ze swoimi możliwościami to może skoczyć :P

Dodam, że w torbie z aparatem na stałe noszę również: sznurek, linkę stalową oraz dwa karabińczyki, które przydają mi się podczas każdych zdjęć (mocowanie blendy dyfuzyjnej ;) bo wszystko robię sam :P

https://www.youtube.com/watch?v=zGcdhdwLWCE&ab_channel=ate%C5%9Flifatma

Leon007
21-05-2023, 23:35
A ja tym scyzorykiem robiłem kanapki z mielonką na przełęczy Waga.

cauchy
21-05-2023, 23:47
A mi taki scyzoryk zakosili na lotnisku w Bazylei bo gapa zapomnialem wrzucic do rejestrowego [emoji19]kupilem drugi, a potem jeszcze jeden wiekszy [emoji41]

Karlbuk
22-05-2023, 00:49
Można takim scyzorykiem zrobić zdjęcie - końcówki w kształcie śrubokręta można używać jako sztywny mechaniczny wężyk spustowy. Oszczędzamy palec.
Zapis zdjęcia oczywiście na filmie lub karcie pamięci.

Bangi
23-05-2023, 11:18
Normalnie szok

https://www.facebook.com/reel/1639355689858229?s=yWDuG2&fs=e

Pojadę na wieś, gdzie jest ciemno, to spróbuję Pixelem też coś takiego strzelić ;)

Leon007
23-05-2023, 12:16
A ci idioci siedzą gdzieś na pustyni w Chile na wysokości że nie da się oddychać, albo wydają miliardy na jakiegoś Kecka (tam też nie da się oddychać).

jan pawlak
23-05-2023, 16:28
Normalnie szok

https://www.facebook.com/reel/1639355689858229?s=yWDuG2&fs=e

Pojadę na wieś, gdzie jest ciemno, to spróbuję Pixelem też coś takiego strzelić ;)

Nowe smarfony Samsunga mają dalsze wspomaganie astrofoto
https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?q=S23U+astrofoto&mid=8999338B27BDA34C9A7E8999338B27BDA34C9A7E

jp

candar
23-05-2023, 17:54

jp

Jasiu! Nie każ się prosić i pokaż choć JEDNO Twoje zdjęcie Astrophotography wykonane w trybie Expert RAW!

Proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę, proszę :!:

Gdy tak nostalgicznie snujesz te piękne bajki z mchu i paproci w tym wątku oraz nie pokazujesz zdjęć wykonanych w tych trybach to jakbym słyszał słowa "krowa która dużo ryczy mało mleka daje"
xD

jan pawlak
23-05-2023, 18:13
https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?q=S23U+astrofoto&mid=8999338B27BDA34C9A7E8999338B27BDA34C9A7E

jp

Samsung uruchomił CamCyclopedia (jest ponoć przygotowywana wersja wielojęzykowa) w której ma byc wszystko o ich produktach, ich własnościach i sposobach użytkowania.
Jak zrobic zdjęcie astro :
https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/Take-picturesque-Astrophotos-with-Galaxy/ba-p/13876064#M499

jp

candar
23-05-2023, 18:19
Samsung uruchomił CamCyclopedia (jest ponoć przygotowywana wersja wielojęzykowa) w której ma byc wszystko o ich produktach, ich własnościach i sposobach użytkowania.
https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/Take-picturesque-Astrophotos-with-Galaxy/ba-p/13876064#M499
jp

Jasiu! Nie każ się prosić i pokaż choć JEDNO Twoje zdjęcie Astrophotography wykonane w trybie Expert RAW!

Heldbaum
23-05-2023, 21:33
Przyłączam się do prośby. Bo co kogo obchodzi, co "uruchomił Samsung"? Ja chcę to zobaczyć. Chcę zobaczyć choć JEDNO zdjęcie, które przekona mnie, że te 212 stron wątku, ma jakiś sens. Bo w kółko czytam mantrę, że "chcesz pokazać stan techniki obliczeniowej w 2023 roku". No to POKAŻ! Choć raz.

candar
23-05-2023, 22:43
Przyłączam się do prośby. Bo co kogo obchodzi, co "uruchomił Samsung"? Ja chcę to zobaczyć. Chcę zobaczyć choć JEDNO zdjęcie, które przekona mnie, że te 212 stron wątku, ma jakiś sens. Bo w kółko czytam mantrę, że "chcesz pokazać stan techniki obliczeniowej w 2023 roku". No to POKAŻ! Choć raz.

Sza! Jan właśnie poszedł testować tryb Astrophotography wykonane w trybie Expert RAW Samsungiem S23 i jutro zaspamuje wątek swoimi zdjęciami aby pokazać nam "stan techniki obliczeniowej w 2023 roku" :mrgreen:

Karlbuk
24-05-2023, 11:28
Myślę, że jan p. czeka aż się pojawią w sieci odpowiednie zdjęcia pokazujące te cuda, (zresztą robione Nikonem Z9 lub lepszym z superobiektywem, takie wpadki bywały). Bo wierzy się w te możliwości, tylko samemu jakoś nie wychodzi... Znam to, nieraz się zżymalem, że mój aparat nie potrafi takich zdjęć wypuścić jak pokazują w sieci... Ale ogólnie to da się itd.

Kolekcjoner
24-05-2023, 22:12

jp
jan pawlak - ale userzy trochę jednak racji mają, że domagają się dyskusji i jakiegoś odzewu z Twojej strony. Ten wątek to nie newsletter o nowościach Samsunga - bo to każdy sobie poogląda w sieci tylko wątek dyskusyjny.

tomfoot
25-05-2023, 07:16
jan pawlak - ale userzy trochę jednak racji mają, że domagają się dyskusji i jakiegoś odzewu z Twojej strony. Ten wątek to nie newsletter o nowościach Samsunga - bo to każdy sobie poogląda w sieci tylko wątek dyskusyjny.

Minie trochę czasu, zanim AI nauczy się odpowiadać rozsądnie na pytania, a nie kopiować treści znalezione w sieci. Musimy poczekać.

jan pawlak
25-05-2023, 08:35

1.
Założyłem ten wątek 29.05.2022 jako smartfon a aparat foto zaskoczony ogłoszeniem prezesa Sony (odpowiedzialnego za matryce) że w 2024 jakość obrazu ze smartfonów przewyższy jakość zdjęć z bezlusterkowców.
Nic o technologii fotografii obliczeniowej nie wiedziałem, zacząłem się uczyć, kupiłem "fotograficzny" smartfon i w tym wątku pokazywałem swoje pierwsze kroki w smartfoto, prezentowałem w wątku zdjęcia ze smartfona ze zdjęciami w tej samej sytuacji zdjęciowej swoim aparatem foto, zarówno S22U jak i znacznie lepsze z S23U
Aktualna nazwa wątku to ani nie był mój pomysł ani nikt ze mną go nie uzgadaniał ani nikt .....

2.
Nie jestem przedstawicielem firmy Samsung, nie jestem fanem tej firmy
Taki smartfon mam (wraz z dostępem do wcześniejszych wersji) i na takim pokazuję stan aktualny i rozwój technologii fotografii obliczeniowej, czego się naumiałem i co widzę robiąc zdjęcia tym smartfonem.
Ptaki, zwierzęta, astrofoto, ,... to nie jest "moja bajka". Internet jest pełen zdjęć "normalnych" użytkowników tego i innych smartfonów z różnych sytuacji zdjęciowych i każdy może znaleźć to co go interesuje w tym zakresie.
Tam może zobaczyć.

3.
Liczne wypowiedzi kilku z uczestników tego wątku świadczą nie o zainteresowaniu tematem wątku tylko o wyżywaniu się w hejcie, czekaniu na pretekst do poniżania, wyśmiewania itd.
Sam się dziwię że nie widzą jakie sami sobie wystawiają świadectwo, widocznie to jest juz poza ich precepcją
Nie uważam że są userami wątku którzy chcą/mogą/potrafią dyskutować merytorycznie o fotografii obliczeniowej i nie zamierzam prowadzić z nimi "dialogu" na tym ich poziomie.
Możesz ten wątek (jak to kiedyś już planowano, a niektórzy "userzy" się domagali) po prostu zamknąć

Na merytoryczne pytania o S21U, S22U, S23U czy o różne aspekty technologii fotografi obliczeniowej, jeśli tylko będę znał odpowiedź to zawsze jestem gotów odpowiadać/dyskutować gdziekolwiek czy na priv.
Z wieloma uczestnikami tego wątku.

jp

Zephyr
25-05-2023, 09:42
Już dawno temu zauważyłem, że słowo "smartfon" zawsze wywołuje na forach fotograficznych (w tym zagranicznych) niezdrowe emocje, połączone z agresją, hejtem itp. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że spora część użytkowników tych for żyje z fotografii, smartfony zaś odbierają im pracę. Prawda jest taka, że nie jest potrzebny już fotograf z "tajemniczym" i drogim sprzętem, żeby posiadać dobre zdjęcia. Stają się co raz mniej potrzebni, bo teraz każdy może być fotografem a jeśli ma talent, to zrobi lepszą sesję smartfonem niż fotograf-rzemieślnik ze swoim zaawansowanym sprzętem za 25k. Zdechła np. praktycznie cała reporterka, bo zanim przyjedzie fotograf na miejsce wydarzenia, redakcja już dostaje za darmo zdjęcia od świadków na miejscu a w newsach liczy się czas a nie ilość pixeli czy stopień przepalenia nieba. Nawet się kiedyś żalił jakiś doświadczony reporter pracujący latami dla topowych portali, który musiał się przebranżowić na barmana czy innego baristę, żeby przeżyć.

Czy smartfon może być równorzędną konkurencją dla dedykowanego sprzętu? Jak najbardziej. Przykładowo Bocheński czy Leibovitz wprost mówią, że często robią sesje smartfonami i potem wystawiają to w galeriach a ludzie cmokają z zachwytu. Robiono nawet badanie wśród profesjonalistów i okazało się, że osoby, które mają dobry sprzęt oraz potrafią się nim posługiwać, zaskakująco często korzystają ze smartfonów, szczególnie gdy klient nie patrzy ;-)

https://fotoblogia.pl/badania-pokazuja-ze-profesjonalni-fotografowie-coraz-czesciej-siegaja-po-smartfony,6794327447550081a - to artykuł sprzed 3 lat więc pewnie teraz udział smartfonów jest dużo większy.

Sam przerobiłem wiele sprzętu - kolejno kompakty 3 i 5Mpx, EOS 1100D, Nikon D3300 (ten sprzęt mnie zniechęcił do fotografowania), Canon G7x mark II (ten przywrócił mój entuzjazm), Panasonic LX100 II, Nikon Z50 a teraz mam od niedawna Nikona Z5 + Nikkora 24-200 i Sigmę 50mm 1.4 poprzez FTZ. Mogę o sobie powiedzieć "doświadczony amator-entuzjasta"

Jeśli chodzi o smartfony, to nie traktowałem ich poważnie jako konkurencji dla aparatów, do czasów kupna dawno temu Samsunga S7. Od tego czasu smartfon stał się dla mnie takim samym narzędziem do robienia zdjęć jak aparat. Potem były jeszcze S10, S21 ultra a teraz mam S23 ultra.

Jeśli chodzi o porównanie jakości to generalnie S23U nie ma startu do Z50 czy Z5 ale są sytuacje, gdzie po prostu smartfon jest lepszy - po pierwsze nagrywanie filmów - lepsza stabilizacja, wyższa rozdzielczość, lepsza praca pod światło, mniej problemów z ostrością dzięki dużej głębi ostrości, brak cropa, mniejszy ciężar, możliwość szybkiego przełączania pomiędzy wszystkimi (w tym selfie) obiektywami w trakcie nagrywania, możliwość pauzy nagrywania itd. Już nie wspomnę, że film mogę bardzo wygodnie przyciąć, wyciągnąć klatki i przesłać whatsappem.

Po drugie, smartfon jest lepszy w statycznych zdjęciach w bardzo słabym oświetleniu. Można z ręki zrobić zdjęcie w praktycznie absolutnych ciemnościach i dużo widać. Na aparacie nic nie widać, no chyba, że ma się jeszcze statyw i jakiegoś noktona f0,95. Z ręki nie ma szans.

Po trzecie, zdjęcia pod światło. Twarz osoby stojące na tle oświetlonego okna jest odpowiednio doświetlona a widok za oknem nieprzepalony. W aparacie często nawet celowo niedoświetlony RAW + wyciąganie cieni nie zawsze pomoże.

Po czwarte uniwersalność. 13+24+70+230+selfie w jednej małej obudowie - "Synek, kto więcej ci dał?" ;-)
Po piąte, zabrzmi jak herezja ale z S23U mogę uzyskać większą szczegółowość niż z Z50. Wystarczy, że przełączę w tryb 50Mpx a jak są dobre warunki, to 200Mpx i tam gdzie z Z50 mam już niewyraźną papkę, tam z S23 mogę odczytać litery z jakiegoś odległego banera. Obiektywnie jednak dodam, że wyższe tryby skutkują mocnym spadkiem dynamiki. No i ten tryb działa oczywiście tylko z głównym obiektywem.

Może teraz ja zabrzmię jak hejter ale przeleciałem ten wątek (link był na innym portalu) i widzę, że większość adwersarzy autora wątku to nie prawdziwi fotografowie przez duże F ale zwykli onaniści sprzętowi pokroju fanatycznych audiofilów. No sorry, ale jeśli trzeba robić spory crop, żeby znaleźć jedyną przewagę zdjęcia jakiegoś Sony A7III nad smartfonem, to świadczy to jak najlepiej o Samsungu a jak najgorzej o Sony ;-)

Eberloth
25-05-2023, 09:52
Prawda jest taka, że nie jest potrzebny już fotograf z "tajemniczym" i drogim sprzętem, żeby posiadać dobre zdjęcia. Stają się co raz mniej potrzebni, bo teraz każdy może być fotografem a jeśli ma talent, to zrobi lepszą sesję smartfonem niż fotograf-rzemieślnik ze swoim zaawansowanym sprzętem za 25k.

Uuuuuu... chłopie. Już widzę część osób z forum idących na Ciebie z pochodniami jak na zielonego ogra... :mrgreen:

jan pawlak
25-05-2023, 10:05
W S23U procesor "fotograficzny" ma znacznie większe możliwości niż zastosowane matryce.
Może jednocześnie obsługiwać (co jest jedną z głównych cech fotografii obliczeniowej) jedną matrycę 200Mpix i 3 matryce 38Mpix do tworzenia jednego zdjęcia wynikowego. A S23U ma "tylko" rozdzielczość 200Mpix + 3x12Mpix.
Jeśli zapowiedź prezasa Sony o matrycach (dynamika ?, szum ?, ...) się zrealizuje to w 2024 może byc ciekawie

jp

candar
25-05-2023, 10:11
Może teraz ja zabrzmię jak hejter ale przeleciałem ten wątek (link był na innym portalu) i widzę, że większość adwersarzy autora wątku to nie prawdziwi fotografowie przez duże F ale zwykli onaniści sprzętowi pokroju fanatycznych audiofilów. No sorry, ale jeśli trzeba robić spory crop, żeby znaleźć jedyną przewagę zdjęcia jakiegoś Sony A7III nad smartfonem, to świadczy to jak najlepiej o Samsungu a jak najgorzej o Sony ;-)

Podziwiam ww. kolegę, który specjalnie założył konto na C-B, aby postponować adwersarzy Jana P. w tym wątku. Kolega zapewne nie zdążył jeszcze zauważyć (trudno się przekopać przez 212 stron wątku) talentu autora wątku do wizualizowania swoimi zdjęciami tez o wyższości smartfona nad profesjonalnym aparatem foto.

To może naświetlę, że owi adwersarze w odróżnieniu od autora wątku potrafią robić zdjęcia i nie prowadzą (jak to słusznie napisał Admin powyżej) "newslettera o nowościach Samsunga".

Zanim zaczniesz krytykować komentujących, że "trzeba robić spory crop, żeby znaleźć jedyną przewagę zdjęcia jakiegoś Sony A7III nad smartfonem" proponuję zwrócić uwagę na fakt, że autor stawiając A7R3 na statywie ustawia na obiektywie przysłonę f/5.6 (bo jak to pisał wcześniej Jan P. - "jest fanem ostrości, ustawia więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu"), czas t=1/25s, jednocześnie ustawiając na aparacie czułość ISO 51.200. https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page116?p=1442530&viewfull=1#post1442530 To są własnie kontrolowane przez autora wątku warunki testu przewijające się przez cały wątek.

Ps.
tak w ogóle uważam wpis Zephyr za Clickbait z fałszywego konta :mrgreen:

Zephyr
25-05-2023, 10:18
W S23U procesor "fotograficzny" ma znacznie większe możliwości niż zastosowane matryce.
Może jednocześnie obsługiwać (co jest jedną z głównych cech fotografii obliczeniowej) jedną matrycę 200Mpix i 3 matryce 38Mpix do tworzenia jednego zdjęcia wynikowego. A S23U ma "tylko" rozdzielczość 200Mpix + 3x12Mpix.
Jeśli zapowiedź prezasa Sony o matrycach (dynamika ?, szum ?, ...) się zrealizuje to w 2024 może byc ciekawie

jp

Jest jeszcze jedna sprawa. Jeśli masz S23U to zainstaluj sobie GCAM. Zdjęcia są o wiele lepsze pod każdym względem. Jedyne co, to nie można korzystać z 50/200Mpx.

https://forum.xda-developers.com/t/working-gcam-for-s23-ultra.4550019/page-71#post-88407193 - tutaj link ale warto przejrzeć cały wątek, mnóstwo zdjęć porównawczych.

Swoją drogą wstyd dla Samsunga, że mają tak niedopracowaną aplikację do zdjęć.

Heldbaum
25-05-2023, 10:21
Uuuuuu... chłopie. Już widzę część osób z forum idących na Ciebie z pochodniami jak na zielonego ogra... :mrgreen:
Nie ja w każdym razie będę łapał za pochodnię. Z takimi bredniami, nie mającymi żadnego pokrycia w faktach, po prostu się nie dyskutuje. Szkoda czasu.

Zephyr
25-05-2023, 10:21
Czy przypadkiem ustawienie, na które się powołujesz to nie typowe "cherry picking"? Przyznam, że wątek przeglądałem na smartfonie najpierw, nie zgrywałem zdjęć żeby sprawdzić EXIFy ale chyba nie sugerujesz, że wszystkie zdjęcia, które tu wrzucił Jan Pawlak są celowo robione na niewłaściwych ustawieniach?

robertskc7
25-05-2023, 10:25
Czy przypadkiem ustawienie, na które się powołujesz to nie typowe "cherry picking"? Przyznam, że wątek przeglądałem na smartfonie najpierw, nie zgrywałem zdjęć żeby sprawdzić EXIFy ale chyba nie sugerujesz, że wszystkie zdjęcia, które tu wrzucił Jan Pawlak są celowo robione na niewłaściwych ustawieniach?

Obejrzyj co tu JP wyprawia, a później nas przeproś.

atsf
25-05-2023, 10:37
Żadne szwajcarskie scyzoryki, ani inne niezbędniki, nie spowodowały wyeliminowania z rynku specjalistycznych, dedykowanych narzędzi, a nawet młotka. Dodanie funkcji fotograficznych do smartfonów ma zwiększyć atrakcyjność smartfonów jako sprzętu do masowej inwigilacji i kontroli, lecz gdyby próbowano dodać funkcje telefonu i przeglądarki internetowej do aparatu fotograficznego, aby zwiększyć jego atrakcyjność, to wszyscy pukali by się w czoła.

Póki co aparat fotograficzny nie jest zdolny do usmażenia człowiekowi mózgu promieniowaniem mikrofalowym o odpowiedniej częstotliwości i mocy w ułamku sekundy, dzięki baterii 4 Ah. On się sam od tego cały spali, ale wcześniej człowieka zabije. Najpierw go jednak rozpozna dzięki kamerce do selfie, i sprawdzi, czy telefon jest tuż przy uchu. To jest potencjał technologii 5G. Tak, jak paralizatory, nie potrzebują podłączenia kablem do sieci energetycznej, tak też smartfon tego nie potrzebuje. Sprawę załatwi sama częstotliwość promieniowania elektromagnetycznego.

candar
25-05-2023, 10:38

Widzę postępy. Autor wątku przegląda swoje zdjęcia na TV, czyli dogadacie się idealnie w tej kwestii. Szczególnie polecam ostatnie zdjęcie autora wątku z sarenką w ogrodzie (https://www.canon-board.info/threads/118642-mobile-photo-Poka%C5%BC-zdj%C4%99cie-kt%C3%B3re-lubisz/page9?p=1446655&viewfull=1#post1446655).

Zephyr
25-05-2023, 10:43
Obejrzyj co tu JP wyprawia, a później nas przeproś.

Widzę, że cierpliwie wam tłumaczy fakty, których nie chcecie przyjąć do wiadomości tylko wrzeszczycie jak stado małpek, w które ktoś rzucił patykiem. Wydawałoby się, że dyskusja na neutralny temat a emocje przeżywacie jakby wam ktoś co najmniej córkę zgwałcił :D

Z tymi przeprosinami to chyba żartujesz. Kim ty jesteś buachacah :D I nie pisz "nas" bo kolegów tu nie masz i nie znajdziesz. Nie jesteś reprezentantem forumowej społeczności.

--- Kolejny post ---

Żadne szwajcarskie scyzoryki, ani inne niezbędniki, nie spowodowały wyeliminowania z rynku specjalistycznych, dedykowanych narzędzi, a nawet młotka. Dodanie funkcji fotograficznych do smartfonów ma zwiększyć atrakcyjność smartfonów jako sprzętu do masowej inwigilacji i kontroli, lecz gdyby próbowano dodać funkcje telefonu i przeglądarki internetowej do aparatu fotograficznego, aby zwiększyć jego atrakcyjność, to wszyscy pukali by się w czoła.

Póki co aparat fotograficzny nie jest zdolny do usmażenia człowiekowi mózgu promieniowaniem mikrofalowym o odpowiedniej częstotliwości i mocy w ułamku sekundy, dzięki baterii 4 Ah. On się sam od tego cały spali, ale wcześniej człowieka zabije. Najpierw go jednak rozpozna dzięki kamerce do selfie, i sprawdzi, czy telefon jest tuż przy uchu. To jest potencjał technologii 5G. Tak, jak paralizatory, nie potrzebują podłączenia kablem do sieci energetycznej, tak też smartfon tego nie potrzebuje. Sprawę załatwi sama częstotliwość promieniowania elektromagnetycznego.

Bzdura. Smartfony wyeliminowały mnóstwo dedykowanych urządzeń. Wymienię kilka:
- odtwarzacze mp3
- kalkulatory
- budziki i zegarki (te ostatnie stały się już raczej biżuterią niż czasomierzami)
- dyktafony
- GPSy
- liczniki rowerowe

Wyeliminowały również dedykowane urządzenia do robienia zdjęć czyli aparaty kompaktowe.

Reszty szurskich bredni nawet nie będę komentował. Napisz coś jeszcze o śmiercionośnych szczepionkach, NWO aaa i koniecznie o Klausie Schwabie :D

candar
25-05-2023, 10:49
Widzę, że cierpliwie wam tłumaczy fakty, których nie chcecie przyjąć do wiadomości tylko wrzeszczycie jak stado małpek, w które ktoś rzucił patykiem. Wydawałoby się, że dyskusja na neutralny temat a emocje przeżywacie jakby wam ktoś co najmniej córkę zgwałcił :D

Z tymi przeprosinami to chyba żartujesz. Kim ty jesteś buachacah :D I nie pisz "nas" bo kolegów tu nie masz i nie znajdziesz. Nie jesteś reprezentantem forumowej społeczności.

Reszty szurskich bredni nawet nie będę komentował. Napisz coś jeszcze o śmiercionośnych szczepionkach, NWO aaaa i o koniecznie o Klausie Schwabie :D

Brawo ten Pan. Kwintesencja doskonałej sztuki krasomówstwa, wiedzy, stylu i elokwencji.

Czyli miałem rację że to "Clickbait z fałszywego konta"

Zephyr
25-05-2023, 10:51
Brawo ten Pan. Kwintesencja doskonałej sztuki krasomówstwa, wiedzy, stylu i elokwencji.

Czyli miałem rację że to "Clickbait z fałszywego konta"

Brak argumentów? Czyżby fakty które podałem o pewnych przewagach S23U nad aparatami były nieprawdziwe, czy po prostu zbyt bolesne by przyjąć do wiadomości? Naruszyłem twoją strefę komfortu i dotknąłem czułego miejsca w psychice Geeka? ;-)

candar
25-05-2023, 10:56
Brak argumentów? Czyżby fakty które podałem o pewnych przewagach S23U nad aparatami były nieprawdziwe, czy po prostu zbyt bolesne by przyjąć do wiadomości? Naruszyłem twoją strefę komfortu i dotknąłem czułego miejsca w psychice Geeka? ;-)

Typowe. Klient z MIASTA W-wa. To bardzo wiele tłumaczy ;)

Zephyr
25-05-2023, 10:57
Żeby nie być gołosłownym posłużę się przykładem. Dwa zdjęcia robione w prawie absolutnych ciemnościach:
Nikon Z50 + Viltrox 33 1.4 https://ibb.co/9HrSvkg
S23U + tryb nocny https://ibb.co/5WrvMbZ

candar
25-05-2023, 11:01
Żeby nie być gołosłownym posłużę się przykładem. Dwa zdjęcia robione w prawie absolutnych ciemnościach:
Nikon Z50 + Viltrox 33 1.4 https://ibb.co/9HrSvkg
S23U + tryb nocny https://ibb.co/5WrvMbZ

Dżisas, kolejny nawiedzony Geek z W-wy robiący do tego selfie paragonów w kiblu. Ja chyba tego nie przeżyje :mrgreen: Przepraszam niniejszym Jana P. bo wolę oglądać jego sarenki i tygrysy ^^

atsf
25-05-2023, 11:06
Reszty szurskich bredni nawet nie będę komentował. Napisz coś jeszcze o śmiercionośnych szczepionkach, NWO aaa i koniecznie o Klausie Schwabie :D

I już wiadomo kim jesteś i czyją propagandę siejesz :mrgreen: Szkoda na ciebie więcej czasu, niż na pociągnięcie za cyngiel.

Zephyr
25-05-2023, 11:07
I jeszcze makro:
Z50 https://ibb.co/GPLYT4D
S23U https://ibb.co/GPLYT4D

Wiadomo, do aparatu nie był podpięty obiektyw makro tylko kit-zoom 50-250 ale mimo wszystko powinien zmasakrować smartfona z jego śmiesznym oczkiem. Tym bardziej, że w przypadku makro smartfon nie korzysta z głównej matrycy a obiektywu UWA z mikromatrycą 1/2.55"

robertskc7
25-05-2023, 11:10
Ja pierdziele skąd się biorą takie trolle ? Admin sprawdzisz IP czy oby to nie ktoś od nas z banem?

Heldbaum
25-05-2023, 11:10
Jakie to typowe. Zachować się jak cham, a gdy się zwróci uwagę, krzyczy, że kogoś coś zabolało

Zephyr
25-05-2023, 11:11
a tutaj zdjęcie w trybie 50Mpx. Z50 nie ma szans na taką szczegółowość
https://ibb.co/mbJ23Zs

a przypominam, jest jeszcze tryb 200Mpx

atsf
25-05-2023, 11:14
a tutaj zdjęcie w trybie 50Mpx. Z50 nie ma szans na taką szczegółowość
https://ibb.co/mbJ23Zs

a przypominam, jest jeszcze tryb 200Mpx

To zdjęcie to z Azowstalu? Ostatni lokatorzy dostali tam niezły wpier...l, a i lokal już tak nie wygląda :mrgreen:

robert_b
25-05-2023, 11:17
Bzdura. Smartfony wyeliminowały mnóstwo dedykowanych urządzeń. Wymienię kilka:
- odtwarzacze mp3
- kalkulatory
- budziki i zegarki (te ostatnie stały się już raczej biżuterią niż czasomierzami)
- dyktafony
- GPSy
- liczniki rowerowe

Jakoś wolę używać standardowego kalkulatora. Choćby dlatego że szybciej się włącza i nie muszę go odblokowywać pinem/wzorem/okiem/palcem. Zegarek też mam tradycyjny bo zdecydowanie szybciej zobaczę, która jest godzina niż na smartfonie (choć fakt, że budzi mnie smartfon). Licznik rowerowy mam tradycyjny bo jest mały, nie muszę doczepiać dodatkowego uchwytu na smartfon. Tak więc mogę napisać, że Ty piszesz bzdury.

jan pawlak
25-05-2023, 11:18

Ja postanowiłem nie karmić hejterów choć zastanawia/ciekawi mnie główna przyczyna ich działania (nie rozumieją co się dzieje, boją się wyjść poza swoją "bańkę", zazdrość, ...)
Ludy pustyni mają dobrą ocenę, ...psy szczekają a karawana idzie dalej.

jp

candar
25-05-2023, 11:19
I jeszcze makro:

Wiadomo, do aparatu nie był podpięty obiektyw makro tylko kit-zoom 50-250 ale mimo wszystko powinien zmasakrować smartfona z jego śmiesznym oczkiem. Tym bardziej, że w przypadku makro smartfon nie korzysta z głównej matrycy a obiektywu UWA z mikromatrycą 1/2.55"

Selfie z Guciami i Majami to nie ten adres. Zagubiłeś się chłopcze szukając swego Pacanowa. Po ochy i achy proponuję wjechać na ogólnodostępne portale foto (https://pixiris.pl/gdzie-promowac-swoje-zdjecia/) , albo na grupy FB (ale tam Cię zjedzą żywcem ;)

Zephyr
25-05-2023, 11:22
No i jeszcze szybkie porównanie tele:
230mm Samsung https://ibb.co/XWqc2Bt
200mm Z5 + Nikkor 24-200 https://ibb.co/CPPCQhc

Owszem, zdjęcie z Nikona jest bardziej szczegółowe no i ogniskowa trochę krótsza ale czy przewaga w szczegółowości jest aż tak wielka, zważywszy, że:
matryca FF vs 1/2,55"
24Mpx vs 12Mpx
niezły obiektyw za ponad 3k vs mikroobiektyw z plastiku warty może 200zł?

Dodatkowo zdjęcie ze smartfona jest "gotowe". Te z Z5 trzeba poprawić (zły balans bieli i zbyt ciemne.

candar
25-05-2023, 11:23

Owszem, zdjęcie z Nikona jest bardziej szczegółowe no i ogniskowa trochę krótsza ale czy przewaga w szczegółowości jest aż tak wielka, zważywszy, że:
matryca FF vs 1/2,55"
24Mpx vs 12Mpx

Dodatkowo zdjęcie ze smartfona jest "gotowe". Te z Z5 trzeba poprawić (zły balans bieli i zbyt ciemne.

Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, czy to jednak normalne dla nawiedzonych Geeków z W-wy?

jan pawlak
25-05-2023, 11:31
Jest jeszcze jedna sprawa. Jeśli masz S23U to zainstaluj sobie GCAM. Zdjęcia są o wiele lepsze pod każdym względem. Jedyne co, to nie można korzystać z 50/200Mpx.

https://forum.xda-developers.com/t/working-gcam-for-s23-ultra.4550019/page-71#post-88407193 - tutaj link ale warto przejrzeć cały wątek, mnóstwo zdjęć porównawczych.

Swoją drogą wstyd dla Samsunga, że mają tak niedopracowaną aplikację do zdjęć.

Dzięki za ten link, dokładnie spenetruję wieczorem, oglądałem wiele innych o GCAM.
Ale (chyba ?) zostaję przy fotografowaniu w Expert RAW, tylko RAW i (jeśli to możliwe) 50Mpix i postprocesie w smartfonie Lightroom for Samsung (ze wspomaganiem wstępnym AI w tym premium)

jp

Zephyr
25-05-2023, 11:32
Czy szybciej włącza? Jeśli masz odblokowanie czymkolwiek poza PINem/wzorem oraz skrót na pulpicie to uruchomienie zajmuje dokładnie tyle samo czasu. Zresztą czym jest czas uruchomienia wobec czasu poświęconego na liczenie?

Szybciej zobaczysz? Taaa szczególnie jak masz go w zimie pod kurtką a w smartfonie przecież jest coś takiego jak Always On Display. Zresztą od kiedy szybkość sprawdzenia czasu (różnica 1-2s) jest tak istotna i jak często sprawdzasz czas w ogóle?

Uchwyt rowerowy przecież doczepiasz tylko raz więc nie jest to jakiś kłopot. Montaż jest zresztą prostszy niż licznika rowerowego. Do tego masz dokładniejszy pomiar, więcej funkcji, lepszą widoczność i jeszcze ci mapkę wyrysuje jak jechałeś.

atsf
25-05-2023, 11:33

matryca FF vs 1/2,55"
24Mpx vs 12Mpx

Jeśli tylko dachy i jakieś pordzewiałe żelastwo chcesz fotografować w miarę z bliska, to na pewno smartfon wystarczy. Tutaj zaś chodzi o to, do czego smartfon kompletnie się nie nadaje, i to nie my nie rozumiemy tego, co pitoli JP, lecz JP nie rozumie tego, gdzie zastosowanie smartfona się kończy, i pitoli dalej swoje, a nam to zwisa, bo mając jedno i drugie (aparaty i smartfony) potrafimy dostrzec granice zastosowań jednych i drugich, więc próba wmawiania nam, że smartfon jest w stanie wyeliminować aparaty fotograficzne po całości może wzbudzić tylko pusty śmiech.

Nie kupuj TIR-a, jak ci wystarczy taczka :mrgreen:

pawel.guraj
25-05-2023, 11:36
Jeśli tylko dachy i jakieś pordzewiałe żelastwo chcesz fotografować w miarę z bliska, to na pewno smartfon wystarczy. Tutaj zaś chodzi o to, do czego smartfon kompletnie się nie nadaje, i to nie my nie rozumiemy tego, co pitoli JP, lecz JP nie rozumie tego, gdzie zastosowanie smartfona się kończy, i pitoli dalej swoje, a nam to zwisa, bo mając jedno i drugie (aparaty i smartfony) potrafimy dostrzec granice zastosowań jednych i drugich, więc próba wmawiania nam, że smartfon jest w stanie wyeliminować aparaty fotograficzne po całości może wzbudzić tylko pusty śmiech.

Nie kupuj TIR-a, jak ci wystarczy taczka :mrgreen:

O matko, nie sądziłem, że to napiszę - 100% zgody.
Trudno coś dodać, bo streściłeś dokładnie esencję tych 200+ stron.

p,paw

atsf
25-05-2023, 11:47
Vitkovice w Ostravie.
Ja tylko przypomnę, że przodkowie tych z Azowstalu regularnie spuszczali ciężki wpier..l wąsatym polaczkom :D (Żółte Wody, Korsuń, Piławce, Batoh i wiele innych) :D

No i przyszła kryska na Matyska :mrgreen:

--- Kolejny post ---

O matko, nie sądziłem, że to napiszę - 100% zgody.
Trudno coś dodać, bo streściłeś dokładnie esencję tych 200+ stron.

p,paw

Potraktuj to, co napiszę, z przymrużeniem oka, plizzz... ;)

Tołkowanie nam już od roku o nadzwyczajnych możliwościach smartfonów ma wiele wspólnego z tłumaczeniem, jak działa elektroniczna migawka w większości aparatów fotograficznych, a to ma wiele wspólnego z tłumaczeniem, jak działa proteza ręki w porównaniu z ręką :mrgreen:

Zephyr
25-05-2023, 12:17
A mnie ten cały Expert RAW nie podszedł. Często wyrzuca dziwną kolorystykę i wszystkie zdjęcia mam przeostrzone. Robiłem dziesiątki porównań w różnych scenach i stwierdziłem, że GCam z XMLem od JavaSabre podchodzi mi najbardziej - dobry balans naturalnego wyglądu bez przesadnego procesowania JPG

Bulka159
25-05-2023, 12:18
Czy szybciej włącza? Jeśli masz odblokowanie czymkolwiek poza PINem/wzorem oraz skrót na pulpicie to uruchomienie zajmuje dokładnie tyle samo czasu. Zresztą czym jest czas uruchomienia wobec czasu poświęconego na liczenie?

Szybciej zobaczysz? Taaa szczególnie jak masz go w zimie pod kurtką a w smartfonie przecież jest coś takiego jak Always On Display. Zresztą od kiedy szybkość sprawdzenia czasu (różnica 1-2s) jest tak istotna i jak często sprawdzasz czas w ogóle?

Uchwyt rowerowy przecież doczepiasz tylko raz więc nie jest to jakiś kłopot. Montaż jest zresztą prostszy niż licznika rowerowego. Do tego masz dokładniejszy pomiar, więcej funkcji, lepszą widoczność i jeszcze ci mapkę wyrysuje jak jechałeś.
Powiedz księgowemu, żeby korzystał z kalkulatora w telefonie to zabije Cie śmiechem i powie, gdzie można sobie wsadzić ten smartfonowy kalkulator.
Jeżdzę sporo na rowerze i nie wyobrażam sobie trzymać w uchwycie telefonu za kilka tysięcy, bo w przypadku jakiegoś upadku przeważnie jest po telefonie. Tutaj zdecydowanie lepiej nadaje się licznik rowerowy - ale co ja Ci będę tłumaczył. Nie wiem czy wiesz, ale liczniki rowerowe też potrafią wyrysować mapkę, którą wrzucasz sobie potem na smartfona.

Zephyr
25-05-2023, 12:36
"Po całości" smartfony oczywiście nigdy nie wyeliminują aparatów ale już wykosiły 90% wg statystyk dostaw aparatów i szkieł CIPA. Do specjalistycznych zastosowań aparaty (a przede wszystkim odpowiednie obiektywy) będą dalej potrzebne ale do przytłaczającej większości scen jakość ze smartfona jest więcej niż wystarczająca. Cały czas zaś następuje szybki postęp w obrazowaniu, czego nie można powiedzieć o aparatach. Ostatnio byłem zaskoczony jak świetnie tryb portretowy działa w nagrywaniu filmów. Szybko poruszający się obiekt cały czas w punkcie ostrości, kadr ładnie rozmyty i wszyscy, którym pokazałem myśleli że kręcone aparatem bo wiedzą, że mam takie hobby.

--- Kolejny post ---

Powiedz księgowemu, żeby korzystał z kalkulatora w telefonie to zabije Cie śmiechem i powie, gdzie można sobie wsadzić ten smartfonowy kalkulator.
Jeżdzę sporo na rowerze i nie wyobrażam sobie trzymać w uchwycie telefonu za kilka tysięcy, bo w przypadku jakiegoś upadku przeważnie jest po telefonie. Tutaj zdecydowanie lepiej nadaje się licznik rowerowy - ale co ja Ci będę tłumaczył. Nie wiem czy wiesz, ale liczniki rowerowe też potrafią wyrysować mapkę, którą wrzucasz sobie potem na smartfona.
Księgowy z kalkulatorem? :D Przecież od lat cała księgowość opiera się na arkuszach w excelu i programach księgowych. Niczego się ręcznie nie liczy.

Jeśli boisz się o telefon, zawsze możesz jakiś stary szrot używać. I nie potrzebujesz przekładać karty SIM żeby w pełni korzystać z GPSu.

Bulka159
25-05-2023, 12:44
Księgowy z kalkulatorem? :D Przecież od lat cała księgowość opiera się na arkuszach w excelu i programach księgowych. Niczego się ręcznie nie liczy.

Dziękuje, dla mnie EOT. Księgowi u mnie w pracy nie wyobrażają sobie pracy bez kalkulatora, pomimo, ze pracują w programach księgowych i arkuszach excel. Widać, że nie masz zielonego pojęcia o ich pracy.

Zephyr
25-05-2023, 13:03
Dziękuje, dla mnie EOT. Księgowi u mnie w pracy nie wyobrażają sobie pracy bez kalkulatora, pomimo, ze pracują w programach księgowych i arkuszach excel. Widać, że nie masz zielonego pojęcia o ich pracy.

To chyba jakieś zacofane stare baby, które uprawnienia robiły za Gierka. Przecież obecnie wszystkie dokumenty wprowadza się i tworzy z poziomu programu księgowego, który potem sam oblicza należny VAT, CIT itd. Sam zresztą przez pewien czas prowadziłem swoją księgowość w JDG i kalkulatora nie używałem.

--- Kolejny post ---

Widzę postępy. Autor wątku przegląda swoje zdjęcia na TV, czyli dogadacie się idealnie w tej kwestii. Szczególnie polecam ostatnie zdjęcie autora wątku z sarenką w ogrodzie (https://www.canon-board.info/threads/118642-mobile-photo-Poka%C5%BC-zdj%C4%99cie-kt%C3%B3re-lubisz/page9?p=1446655&viewfull=1#post1446655).

Jeśli TV jest dobrej jakości to lepsze to niż ekran laptopa.
Zdjęcie z sarenką moim zdaniem jest kiepskie. Nawet jak na smartfon. Widzę jednak, że jest mocno przycięte i chyba robione dłuższym tele. Lepiej byłoby zobaczyć oryginał.

candar
25-05-2023, 13:11
To chyba jakieś zacofane stare baby, które uprawnienia robiły za Gierka. Przecież obecnie wszystkie dokumenty wprowadza się i tworzy z poziomu programu księgowego, który potem sam oblicza należny VAT, CIT itd. Sam zresztą przez pewien czas prowadziłem swoją księgowość w JDG i kalkulatora nie używałem.

Jak widać na załączonym obrazku pokolenie urodzone ze smartfonem w rączkąch podrosło już na tyle, że smartfona używa zarówno do wbijania gwoździ w ścianę, jak i w łazience do podcierania (stad te selfie paragonów w kiblu w poprzednich postach)

robertskc7
25-05-2023, 13:15
Zdjęcie z sarenką moim zdaniem jest kiepskie. Nawet jak na smartfon. Widzę jednak, że jest mocno przycięte i chyba robione dłuższym tele. Lepiej byłoby zobaczyć oryginał.

Powiedz to Jan Pawlak, że jest kiepskie, to skończy rozmowę z tobą i powie że jesteś "zacofany" jak cała reszta na tym forum.
p.s proponuję przejrzeć jego pozostałe wypociny i rozmowy z nami na temat tych wypocin. Szybko zobaczysz jak zacofani jesteśmy względem hipernowowczesnej technologii obliczeniowej zaprezentowanej na zdjęciach Jana. Zapewniam cię, że takich "sarenek" znajdziesz o wiele więcej a konkretnych przykładów wyższości tejże technologii jak nie było w tym wątku tak nie ma nadal.
POWODZENIA!
P.S Pamiętaj że jesteś na forum fotograficznym, gdzie wielu z nas jest tu od dobrych 10 lat i wielu zajmuje się fotografią zawodowo. Trochę szacunku proszę.

Zephyr
25-05-2023, 13:19
I jeszcze makro:

--- Kolejny post ---

[QUOTE=Zephyr;1448089]I jeszcze makro:

Niezła autotyrka tego łosia co bredził coś o Guciu nie oglądając zdjęć :D Omyłkowo dałem bowiem 2x ten sam link.
https://ibb.co/2yFg3zh

zdebik
25-05-2023, 13:19
Szybko zobaczysz jak zacofani jesteśmy względem hipernowowczesnej technologii obliczeniowej zaprezentowanej na zdjęciach Jana.

Ja to jestem zacofany i niepraktyczny. Dość, że na wycieczki zabieram R5 z gripem to jeszcze podpinam 85'ke 1.2 ds.

candar
25-05-2023, 13:22
Niezła autotyrka tego łosia co bredził coś o Guciu nie oglądając zdjęć :D Omyłkowo dałem bowiem 2x ten sam link.

Nie mierz innych swoją miarą.

ps.
nie zakładam, że zrozumiałeś cokolwiek z tego co napisałem teraz i wcześniej.

Zephyr
25-05-2023, 13:30
Jak widać na załączonym obrazku pokolenie urodzone ze smartfonem w rączkąch podrosło już na tyle, że smartfona używa zarówno do wbijania gwoździ w ścianę, jak i w łazience do podcierania (stad te selfie paragonów w kiblu w poprzednich postach)

Nie onanizuj się tak często (oczywiście słoikiem i nie mam na myśli 1man1jar ale jasny obiektyw pod FF ;-) jak na sprzętowego onanistę przystało) to nie będziesz tracił wzroku. Gdzie ty widzisz jakiś paragon? :D Białe myszki też widzisz? :D

--- Kolejny post ---

Powiedz to Jan Pawlak, że jest kiepskie, to skończy rozmowę z tobą i powie że jesteś "zacofany" jak cała reszta na tym forum.
p.s proponuję przejrzeć jego pozostałe wypociny i rozmowy z nami na temat tych wypocin. Szybko zobaczysz jak zacofani jesteśmy względem hipernowowczesnej technologii obliczeniowej zaprezentowanej na zdjęciach Jana. Zapewniam cię, że takich "sarenek" znajdziesz o wiele więcej a konkretnych przykładów wyższości tejże technologii jak nie było w tym wątku tak nie ma nadal.
POWODZENIA!
P.S Pamiętaj że jesteś na forum fotograficznym, gdzie wielu z nas jest tu od dobrych 10 lat i wielu zajmuje się fotografią zawodowo. Trochę szacunku proszę.

Nie szukam kolegów na internetach więc jest mi generalnie obojętne co kto powie czy pomyśli. To zdjęcie jest kiepskie ale były jakieś zdjęcia ze Stambułu, dużo lepsze. Poza tym i tak nie ma sensu oceniać jakieś skompresowne cropy pod względem szczegółowości. Najlepiej wrzucić kadry 1:1 w pełnej rozdzielczości i wtedy można porównywać.

Szacunek? No sorry ale fotograf to nie jest zawód prestiżowy, żebym japę otwierał z podziwu a potem zamykał bo "10-letni Pan FOTOGRAF powiedział więc causa finita" Ja się może zawodowo tym nie zajmuję ale regularnie i często fotografuję. Dokładnie 19 lat - w 2004 kupiłem pierwszy kompakt Kodaka.

atsf
25-05-2023, 13:41
Kurczenie się rynku sprzętu fotograficznego za sprawą smartfonów, którymi opędzają się w zdecydowanej większości ludzie, którzy przenigdy nie mieli pojęcia o tym, jak obsłużyć i wykorzystać aparat fotograficzny, skutkuje jedynie- i niestety- tylko tym, że ten sprzęt staje się dla nas coraz droższy.

Nie skutkuje to natomiast tym, że branża znika, ani tym bardziej tym, że naszymi obiektami pożądania staną się tylko smartfony, a nie aparaty i obiektywy.

--- Kolejny post ---

Szacunek? No sorry ale fotograf to nie jest zawód prestiżowy, żebym japę otwierał z podziwu a potem zamykał bo "10-letni Pan FOTOGRAF powiedział więc causa finita" Ja się może zawodowo tym nie zajmuję ale regularnie i często fotografuję. Dokładnie 19 lat - w 2004 kupiłem pierwszy kompakt Kodaka.

Szacunek powinien się pojawiać automatycznie po stwierdzeniu faktu, że się komuś do pięt nie dorasta, i się nie potrafi zrobić tego, co ten ktoś potrafi, ale skoro uważasz, że przerosłeś już wszystkich, to może przestań się zadawać z plebsem, i - po prostu- sp******** stąd, bo my już mamy dosyć jaśnie pana?

Zephyr
25-05-2023, 13:57
Pojęcie mieli. Przecież był swego czasu boom lustrzankowy i mnóstwo ludzi kupowało zestawy (głównie firm C&N), nauczyło się obsługiwać, dokupywali jakieś stałki do tych ciemnych kitów itd. Coś jednak nie pykło, bo te same osoby rzuciły ten sprzęt do szafy i przerzuciły się na smartfony. I tak jak boom się zaczął, tak się skończył i poziomy sprzedaży wróciły do tych sprzed cyfrowej rewolucji. Tyle tylko, że ludzi jest więcej i więcej ludzi stać na aparat, więc można powiedzieć śmiało, że udział aparatów w rynku foto jest dużo niższy niż za czasów fotografii analogowej.

Branża zanika - do piachu poszły Kodak, Pentax, Konica, Minolta, Olympus, Leica (obecnie specjalizująca się w fotograficznej biżuterii kolekcjonerskiej i dostarczania optyki wojskowej ruskim ścierwom). Liczba osób utrzymujących się z fotografii też znacząco zmalała. I to przy co raz większej ilości robionych zdjęć i zalewających internet terabajtami fotek. Mamy obecnie potężny boom fotograficzny dzięki mediom społecznościowym ale korzysta na nim niemal wyłącznie branża mobilna. Pan Józek, który ma zakład foto od lat 80-tych nic z tego nie ma. Wręcz przeciwnie - stracił klientów i żyje bardziej ze sprzedaży albumów i ramek niż ze zdjęć.

Branża oczywiście całkowicie nie zniknie ale stanie się bardzo niszowa i bardzo kosztowna. Przykre ale wiele w tym winy samych producentów.

--- Kolejny post ---

Kurczenie się rynku sprzętu fotograficznego za sprawą smartfonów, którymi opędzają się w zdecydowanej większości ludzie, którzy przenigdy nie mieli pojęcia o tym, jak obsłużyć i wykorzystać aparat fotograficzny, skutkuje jedynie- i niestety- tylko tym, że ten sprzęt staje się dla nas coraz droższy.

Nie skutkuje to natomiast tym, że branża znika, ani tym bardziej tym, że naszymi obiektami pożądania staną się tylko smartfony, a nie aparaty i obiektywy.

--- Kolejny post ---

Szacunek powinien się pojawiać automatycznie po stwierdzeniu faktu, że się komuś do pięt nie dorasta, i się nie potrafi zrobić tego, co ten ktoś potrafi, ale skoro uważasz, że przerosłeś już wszystkich, to może przestań się zadawać z plebsem, i - po prostu- sp.ier.da.laj stąd, bo my już mamy dosyć jaśnie pana?
Talent i warsztat a nie staż w zawodzie pokazują kto komu do pięt nie dorasta. Poza tym dyskusja jest o nie artystycznej jakości zdjęć, tylko o globalnym rozwoju fotografii i co może o tym wiedzieć jakiś zacofaniec z telefonikiem Siajomi za 1200zł?

Heldbaum
25-05-2023, 14:12
Nie rozumiem, po co w ogole z tym czymś dyskutujecie. "To coś" Was obrzuca goownem, a Wy, zamiast się odsunąć na bezpieczną odległość, nabijacie trzecią setkę postów. Skoro administracja nie reaguje, to zareagujcie sami!

Zephyr
25-05-2023, 14:57
Nie rozumiem, po co w ogole z tym czymś dyskutujecie. "To coś" Was obrzuca goownem, a Wy, zamiast się odsunąć na bezpieczną odległość, nabijacie trzecią setkę postów. Skoro administracja nie reaguje, to zareagujcie sami!

Nazywasz kogoś "tym czymś" a potem szczekasz, że gówno ląduje na twojej mordzie. Kali zapłodnił twoją prababkę, że wyznajesz jego prawo? :D

Twoje płaczliwe wzywanie administracji jest nie tylko żałosne ale i głupie - takie gównoburze to coś, o czym marzą admini wszelkich for. Jest ruch, są kliknięcia, są reklamy, jest hajs. Wiesz kto najczęściej rozpętuje takie akcje? Sami moderatorzy :D

No i po cholerę wchodzisz w ten wątek, skoro cię tutaj gównem karmi "dwóch trolli". Lubisz to... co? :D

tomfoot
25-05-2023, 17:11
Ooo! Widzę, że Janek znalazł kolegę z którym się rozumieją i mówią podobnym językiem. Takim smartjęzykiem. Kolekcjoner czy możesz wyrwać chwasta?

Leon007
25-05-2023, 17:50
Tylko na pół dnia wyjechałem, żeby pomóc mamie zrobić zakupy, a tu się tyle fajnych rzeczy wydarzyło. Po co wyrywać chwasta, jest tak malowniczo.

candar
25-05-2023, 20:14
Trafił się najwyraźniej erotoman-gawędziarz, który gruszki z łapy nie wypuszcza, i o jednym tylko myśli :mrgreen:

Mnie rozbawił przykład wyższości smartfonów nad aparatem foto w postaci przyklejonego w kiblu na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego Nikonem Z50 APS-C z ręki przy ISO 12.800 z czasem 1/30 sekundy (granica używalnego ISO w tym aparacie to 6400. Na czułości 12.800 widać już wyraźny szum zjadający szczegóły podczas odszumiania) . Kolejny artysta mogący podać rękę JP, który fotografuje A7R3 na statywie przy ISO 51.200 na 1/25s. No ale to już chyba norma w tym wątku i nie oczekujmy od kogoś piszącego: "regularnie i często fotografuję. Dokładnie 19 lat", że będzie potrafił prawidłowo ustawić ekspozycję w aparacie fotograficznym ^^ Jakie doświadczanie foto, takie i słownictwo przemiłego Bambika z W-wy.

Zephyr
25-05-2023, 21:03
Mnie rozbawił przykład wyższości smartfonów nad aparatem foto w postaci przyklejonego w kiblu na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego Nikonem Z50 APS-C z ręki przy ISO 12.800 z czasem 1/30 sekundy (granica używalnego ISO w tym aparacie to 6400. Na czułości 12.800 widać już wyraźny szum zjadający szczegóły podczas odszumiania) . Kolejny artysta mogący podać rękę JP, który fotografuje A7R3 na statywie przy ISO 51.200 na 1/25s. No ale to już chyba norma w tym wątku i nie oczekujmy od kogoś piszącego: "regularnie i często fotografuję. Dokładnie 19 lat", że będzie potrafił prawidłowo ustawić ekspozycję w aparacie fotograficznym ^^ Jakie doświadczanie foto, takie i słownictwo przemiłego Bambika z W-wy.

ISO 12800 bo przy 6400 czas rośnie do 1/15 a ponieważ ani matryca, ani obiektyw nie są stabilizowane, zdjęcie już może być poruszone. Zgodnie z zasadami sztuki zdjęcie wykonane z czasem odwrotności ogniskowej. W tych warunkach świetlnych i przy tym czasie aparat dobiera 12800. Oczywiście przy maksymalnie otwartej przysłonie. Ekspozycja jest więc dobrana poprawnie a że aparat zbyt kiepski by dorównać na tym polu smartfonowi, to już nie moja wina. Podejrzewam zresztą, że i przy 6400 szczegółowość byłaby gorsza, może 3200 byłoby ok ale tu już potrzebny jest czas 1/8s i szanse na nieporuszone zdjęcie spadają do zera. Tak tak...można podpiąć obiektyw f1.0 ale yyyy nie ma takiego obiektywu pod Z DX.

Specjalnie dla was zrobię jeszcze dzisiaj próbę FF na 1.4 vs smartfon ;-)

robertskc7
25-05-2023, 21:38
Ale co Ty chcesz udowadniać - zdjęciem na ścianie w kiblu... Jak masz te FF i szkło 1.4 to wyjdz w nocy na ulicę i zrób portret/sylwetke człowieka, może coś w ruchu przy ISO 6400 i czasie 1/160 i porównaj z telefonem, a nie jakis paragon na ścianie. To nie przedszkole. Kogo poza tobą to interesuje? Jak chcesz to Ci udowdnie, że szybciej dojadę do Warszawy trabantem niż Audi A6 - co Ci da takie porównanie? Chłopie daj cos od siebie pokaż swoje najlepsze smarthpnowe foty z treścią, dobrym świtłem, geometrią, głębią... ale nie gniotami z toalety.

candar
25-05-2023, 21:41
ISO 12800 bo przy 6400 czas rośnie do 1/15 a ponieważ ani matryca, ani obiektyw nie są stabilizowane, zdjęcie już może być poruszone. Zgodnie z zasadami sztuki zdjęcie wykonane z czasem odwrotności ogniskowej. W tych warunkach świetlnych i przy tym czasie aparat dobiera 12800. Oczywiście przy maksymalnie otwartej przysłonie. Ekspozycja jest więc dobrana poprawnie a że aparat zbyt kiepski by dorównać na tym polu smartfonowi, to już nie moja wina. Podejrzewam zresztą, że i przy 6400 szczegółowość byłaby gorsza, może 3200 byłoby ok ale tu już potrzebny jest czas 1/8s i szanse na nieporuszone zdjęcie spadają do zera. Tak tak...można podpiąć obiektyw f1.0 ale yyyy nie ma takiego obiektywu pod Z DX.

Specjalnie dla was zrobię jeszcze dzisiaj próbę FF na 1.4 vs smartfon ;-)

Problem w tym, że my nie chcemy abyś cokolwiek dalej tu pisał. Bo my wiemy i potrafimy robić zdjęcia z poprawną ekspozycją z natywnym ISO, przy którym matryca aparatu osiąga możliwie największą rozpiętość tonalną i generuje najmniej szumów.

Zephyr
25-05-2023, 22:15
Ale co Ty chcesz udowadniać - zdjęciem na ścianie w kiblu... Jak masz te FF i szkło 1.4 to wyjdz w nocy na ulicę i zrób portret/sylwetke człowieka, może coś w ruchu przy ISO 6400 i czasie 1/160 i porównaj z telefonem, a nie jakis paragon na ścianie. To nie przedszkole. Kogo poza tobą to interesuje? Jak chcesz to Ci udowdnie, że szybciej dojadę do Warszawy trabantem niż Audi A6 - co Ci da takie porównanie? Chłopie daj cos od siebie pokaż swoje najlepsze smarthpnowe foty z treścią, dobrym świtłem, geometrią, głębią... ale nie gniotami z toalety.

Celowo napisałem "zdjęcia statyczne". Skoro nie potrafisz czytać, to wróć do podstawówki a jeśli nie rozumiesz to cóż...inteligencja jest wrodzona i tu już nic nie pomoże. No i mniej używek (wóda lub narkotyki) to nie będziesz miał przywidzeń. Ja tam żadnego paragonu nie widzę.

Głębia powiadasz - o właśnie. Mała GO to poważny problem gdy chcemy robić zdjęcia w ciemnościach. Zdjęcia ze smartfonów generalnie z powodu dużej GO są płaskie i również w trybie nocnym cały kadr jest w miarę równomiernie ostry (pomijam że każdy obiektyw traci ostrość na krawędziach). A teraz weź FF+1.4 i w dużych ciemnościach spróbuj zrobić zdjęcie jakiegoś przedmiotu/kadru gdzie oczekiwana jest ostrość w głąb i wszerz. Nie da się, bo ostry będzie tylko środek a reszta mocno rozmyta. Możemy domykać do F8 i bardziej ale wtedy wchodzimy w jakieś mega wysokie czasy albo ISO gdzie szum dominuje nad detalami.

Przy FF f1.4 24mm i odległości 50cm głębia ostrości wynosi nieco ponad 3cm tylko. W typowym smartfonie (matryca 2/3", f1.8), tej samej ogniskowej i odległości GO wynosi około 18cm czyli 6x więcej.

I nie jest to przykład z czapy, wystarczy chęć zrobienia zdjęć drobniejszych eksponatów w muzeum i już się okazuje, że prościej i lepiej wyjdzie to smartfonem.

Co innego robienie zdjęć biegającemu dziecku, długi zoom i większa matryca są tu niezastąpione - nawet przy F8 tło jest ładnie rozmyte, czasy krótkie a ISO niskie. Nawet dzisiaj popołudniową porą cykałem moim 24-200 czasy rzędu 1/400 a ISO nie przekraczało 800.

--- Kolejny post ---

Problem w tym, że my nie chcemy abyś cokolwiek dalej tu pisał. Bo my wiemy i potrafimy robić zdjęcia z poprawną ekspozycją z natywnym ISO, przy którym matryca aparatu osiąga możliwie największą rozpiętość tonalną i generuje najmniej szumów.

My? Czujesz się członkiem jakiejś społeczności? :D :D Nie masz kolegów w realnym świecie? Rodziny itp? :D
Po drugie chyba jesteś zboczonym masochistą skoro nie chcesz bym pisał a potem wchodzisz, czytasz i jeszcze komentujesz :D

Tak tak...natywne ISO w kiblu bez światła. O ile EV to będzie niedoświetlone? 5? 6? Najwyraźniej producenci się nie znają i niepotrzebnie w ogóle dają tryb ustawiania ISO. Spece z niszowego forum radzą sobie w kanale z ISO 100 i jeszcze biegające szczury łapią ostre, że wąsy widać :D

robertskc7
25-05-2023, 22:34
dla mnie powiedziałeś wystarczająco. Naucz się rozmawiać z ludźmi... "matematyku" Żenujące jest to jak się zwracasz do ludzi, a próbowałem jak człowiek z człowiekiem... miłego życia w norze. NARA

Zephyr
25-05-2023, 22:44
Obiecany przykład. Warunki dość ekstremalne bo ciemność praktycznie absolutna, gołym okiem niczego nie widać. Nawet smartfon musiał naświetlać przez 5 sekund.
S23 Ultra - https://ibb.co/x5HJbFX -
Z5 1,4 1/30s https://ibb.co/r6nh6rK - słabiutko
Z5 1.4 1/8s https://ibb.co/7b5NcSt - tu już lepiej - szczegółowość większa ale prawy łokieć ustabilizowany oparciem o półkę no i jest stabilizacja matrycy więc od biedy takie czasy przy takiej ogniskowej można próbować. Jakimś śmiesznym Canonem RP już się nie da, podobnie wspomnianym Z50. No i jasny obiektyw wymagany.

Tak, widać wyraźnie artefakty spowodowane odszumianiem i wyostrzaniem ale przynajmniej można bez problemu przeczytać cały tekst. Za to w aparacie spore fragmenty wychodzą poza pole ostrości i są nieczytelne.

Tak więc w tym remis ze wskazaniem na Z5 dzięki jasnemu obiektywowi i stabilizacji (wspomaganej meblem ;-) ) ale są aparaty pełnoklatkowe i APSC które przegrają mimo podpięcia jasnej stałki a z ciemnymi zoomami to już w ogóle nie mają żadnych szans.

candar
25-05-2023, 22:54
Tak tak...natywne ISO w kiblu bez światła. O ile EV to będzie niedoświetlone? 5? 6? Najwyraźniej producenci się nie znają i niepotrzebnie w ogóle dają tryb ustawiania ISO. Spece z niszowego forum radzą sobie w kanale z ISO 100 i jeszcze biegające szczury łapią ostre, że wąsy widać :D

Owi nieznający się producenci nakazali Tobie fotografować w pomieszczeniach bez światła na ISO 12.800, czy też 51.200 przyklejony w kiblu na kafelkach kartonik z terminem przydatności kleju?

Niesamowite, że 1/3 mojego PF jest jest wykonana w pomieszczeniach bez światła na natywnym ISO aparatu. Tylko, że ja nie fotografuję przyklejonego w kiblu na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego ani biegających szczurów. Jeśli naprawdę chcesz się dowiedzieć jak poprawnie ustawiać eskpozycję i poprawnie naświetlać zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach to zapisz się na płatne kursy foto, gdzie to wyjaśniają. Zdjęcia nocne oraz te wykonywane w dzień z filtrami ND2-ND32 wykonane na natywnym ISO aparatu i kilkuminutowym naświetlaniu to zapewne dla Ciebie czarna magia?

ps.
odnoszę wrażenie, że piszę z 5 letnim rozkapryszonym dzieckiem

Zephyr
25-05-2023, 23:02
Owi nieznający się producenci nakazali Tobie fotografować w pomieszczeniach bez światła na ISO 12.800, czy też 51.200 przyklejony w kiblu na kafelkach kartonik z terminem przydatności kleju?

Niesamowite, że 1/3 mojego PF jest jest wykonana w pomieszczeniach bez światła na natywnym ISO aparatu. Tylko, że ja nie fotografuję przyklejonego w kiblu na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego ani biegających szczurów. Jeśli naprawdę chcesz się dowiedzieć jak poprawnie ustawiać eskpozycję i poprawnie naświetlać zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach to zapisz się na płatne kursy foto, gdzie to wyjaśniają. Zdjęcia nocne na natywnym ISO aparatu to zapewne dla Ciebie czarna magia?

ps.
odnoszę wrażenie, że piszę z 5 letnim rozkapryszonym dzieckiem
Nie chlaj tyle to, nie będziesz mieć takich wrażeń :D
Zapomniałeś w swojej mitomańskiej opowieści o PF dodać słowa "statyw".

atsf
26-05-2023, 00:06
Obiecany przykład. Warunki dość ekstremalne bo ciemność praktycznie absolutna, gołym okiem niczego nie widać. Nawet smartfon musiał naświetlać przez 5 sekund.
S23 Ultra - https://ibb.co/x5HJbFX -
Z5 1,4 1/30s https://ibb.co/r6nh6rK - słabiutko
Z5 1.4 1/8s https://ibb.co/7b5NcSt - tu już lepiej - szczegółowość większa ale prawy łokieć ustabilizowany oparciem o półkę no i jest stabilizacja matrycy więc od biedy takie czasy przy takiej ogniskowej można próbować. Jakimś śmiesznym Canonem RP już się nie da, podobnie wspomnianym Z50. No i jasny obiektyw wymagany.

Tak, widać wyraźnie artefakty spowodowane odszumianiem i wyostrzaniem ale przynajmniej można bez problemu przeczytać cały tekst. Za to w aparacie spore fragmenty wychodzą poza pole ostrości i są nieczytelne.

Tak więc w tym remis ze wskazaniem na Z5 dzięki jasnemu obiektywowi i stabilizacji (wspomaganej meblem ;-) ) ale są aparaty pełnoklatkowe i APSC które przegrają mimo podpięcia jasnej stałki a z ciemnymi zoomami to już w ogóle nie mają żadnych szans.

Zrób takie zdjęcie swoim smartfonem, albo przestań dupę zawracać, bo jeśli się smartfon do tego nie nadaje, to po co go tak reklamujesz?

EOS 7D II, EF 100-400L II, 400 mm, 1/4000 s, f/5,6, 100% krop (otwiera się po kliknięciu na foto).

12920

Kolekcjoner
26-05-2023, 01:53
Ooo! Widzę, że Janek znalazł kolegę z którym się rozumieją i mówią podobnym językiem. Takim smartjęzykiem. Kolekcjoner czy możesz wyrwać chwasta?
Zephyr - dostałeś ostrzeżenie - dalsza kontynuacja dyskusji takim językiem i się pożegnamy. Zapewne większość dyskutantów tutaj nie będzie płakać ;). Szkoda jednak, bo z niektórymi rzeczami o których piszesz trudno się nie zgodzić, a co do innych można podjąć rzeczową polemikę. I o to ostatnie apeluję do wszystkich 8-).

Panowie (Pań tu chyba nie ma na szczęście ;)) dyskutujcie nawet ostro ale bez wycieczek osobistych i przekleństw - proszę :).
candar - szacun że nie dałeś się sprowokować ;)....

jan pawlak
26-05-2023, 07:44
https://www.sammobile.com/news/samsung-galaxy-s23-ultra-camera-prowess-shared-billboard-london/
......
Samsung wyświetlił zdjęcia wykonane za pomocą Galaxy S23 Ultra w doskonałej rozdzielczości na jednym z największych w Europie billboardów na londyńskim Piccadilly. Samsung umieścił starą fotobudkę z Galaxy S23 Ultra, aby uchwycić epickie chwile i udostępnił zdjęcia na ogromnym billboardzie Piccadilly Circus w Londynie, którego wysokość sięga prawie 700 cali. Co więcej, obrazy zostały następnie powiększone około 8,5x, aby pokazać, że jakość zdjęć i każdy piksel pozostaje wierny życiu, nawet po dramatycznym powiększeniu.
.......
12921
.......
W wydarzeniu wzięli udział twórcy treści z różnych społeczności w Wielkiej Brytanii, a także zwycięzcy publiczności i konkursów. Każdy z nich miał swoje zdjęcia zrobione w fotobudce, a następnie wyeksponowane na billboardzie. W weekend w fotobudce wzięło udział ponad 200 odwiedzających i wykonano ponad 800 zdjęć. Na billboardzie pojawiły się zdjęcia twórców treści z USA, Indii, Chin i Niemiec.
.......

jp

Maro66
26-05-2023, 08:00
No, ładną reklamę sobie nakręcili
https://www.youtube.com/watch?v=-DsFgBofmQE

candar
26-05-2023, 08:16
Zrób takie zdjęcie swoim smartfonem, albo przestań dupę zawracać, bo jeśli się smartfon do tego nie nadaje, to po co go tak reklamujesz?

EOS 7D II, EF 100-400L II, 400 mm, 1/4000 s, f/5,6, 100% krop (otwiera się po kliknięciu na foto).

A ja bym chciał aby Zephyr zamiast pokazywania przyklejonego w łazience na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego Z50 na ISO 12.800 pokazał swoje zdjęcia wykonane smartfonem w podobnych okolicznościach przyrody:

12922

12924
12923

12926
12925

12927

12928

12929

12931

Jeśli Zephyr wykona choć jedno zdjęcie swoim smartfonem z podobnym czasem ekspozycji, ogniskową i rozmyciem ostrości będziemy mogli rozmawiać dalej o "możliwościach" smartfonów!

--- Kolejny post ---

candar - szacun że nie dałeś się sprowokować ;)....

W dyskusji z 5-io letnim bachorze Zephyr nie powinno używać się brzydkich słów bo później mama będzie zamykać go w schowku na szczotki ^^

Zephyr
26-05-2023, 08:33
https://www.sammobile.com/news/samsung-galaxy-s23-ultra-camera-prowess-shared-billboard-london/
......
Samsung wyświetlił zdjęcia wykonane za pomocą Galaxy S23 Ultra w doskonałej rozdzielczości na jednym z największych w Europie billboardów na londyńskim Piccadilly. Samsung umieścił starą fotobudkę z Galaxy S23 Ultra, aby uchwycić epickie chwile i udostępnił zdjęcia na ogromnym billboardzie Piccadilly Circus w Londynie, którego wysokość sięga prawie 700 cali. Co więcej, obrazy zostały następnie powiększone około 8,5x, aby pokazać, że jakość zdjęć i każdy piksel pozostaje wierny życiu, nawet po dramatycznym powiększeniu.
.......
12921
.......
W wydarzeniu wzięli udział twórcy treści z różnych społeczności w Wielkiej Brytanii, a także zwycięzcy publiczności i konkursów. Każdy z nich miał swoje zdjęcia zrobione w fotobudce, a następnie wyeksponowane na billboardzie. W weekend w fotobudce wzięło udział ponad 200 odwiedzających i wykonano ponad 800 zdjęć. Na billboardzie pojawiły się zdjęcia twórców treści z USA, Indii, Chin i Niemiec.
.......

jp

Kolejna kategoria zdjęć, w której smartfon też może dać radę. Już chyba ze 2 lata temu pojawiły się okładki magazynów robione smartfonami. Nikt oczywiście nie zauważył, że coś jest nie tak bo...nic nie było nie tak.

Ktoś wcześniej prosił o jakieś inne zdjęcia z różnych kategorii. Tak na szybko daję kilka linków:
https://mobilephotoawards.com/wp-content/uploads/2023/02/10018_20221217131208_41129jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-content/uploads/2023/02/8981_20221220122942_41325jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-content/uploads/2023/02/10018_20221217142917_41169jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-content/uploads/2023/02/37510_20221204194141_39565jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-content/uploads/2023/02/33738_20221217032519_40894jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-content/uploads/2023/02/1232_20221229050321_41621jpg1000px-2.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-content/uploads/2023/02/72939_20221216045810_40443jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-content/uploads/2023/02/1232_20221229051546_41625jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-content/uploads/2023/02/36192_20221229184825_41816jpg1000px.jpg

--- Kolejny post ---

A ja bym chciał aby Zephyr zamiast pokazywania przyklejonego w łazience na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego Z50 na ISO 12.800 pokazał swoje zdjęcia wykonane smartfonem w podobnych okolicznościach przyrody:

12922

12924
12923

12926
12925

12927

12928

--- Kolejny post ---

W dyskusji z 5-io letnim bachorze Zephyr nie powinno używać się brzydkich słów bo później mama będzie zamykać go w schowku na szczotki ^^
O! Kolekcjoner - zobacz, kolejny odpadek do zamiecenia. Bądź konsekwentny.

--- Kolejny post ---

I jeszcze kilka z różnych kategorii:
12930
12932
12933
12934
12935
12936
12937
12938

robertskc7
26-05-2023, 08:38
ale Candar pokazał swoje prace a Ty zbiór zdjęć z neta. Nie masz swoich zdjęć wykonanych samsungiem godnych pokazania ?

Zephyr
26-05-2023, 08:43
Zrobić zdjęcie przelatującego ptaka również się da. Dzisiaj, przy pochmurnym dniu i ustawionym natywnym ISO czas na "tele 10x" czyli 230mm ustawia mi ponad 1/300s. Jak ustawię ISO200, gdzie wciąż mam bdb obraz osiągam czas 1/1000s Nie uchwycę nietoperza czy wieczornych dynamicznych kadrów ale w normalnym świetle dziennym bez problemu można zamrozić odległy, ruchomy obiekt. Nie będą widoczne te szczegóły i nie rozmyję tła jak na jakimś dobrym tele 300-600mm ale...taki obiektyw jest więcej wart od większości korpusów więc trochę to słaby argument. Coś jakby gadać, że ferrari ma większe możliwości transportowe od passata combi bo przecież można założyć hak i większa moc silnika daje możliwość ciągnięcia większej i cięższej przyczepki :-)

robertskc7
26-05-2023, 08:44
chce zobaczyć Twoje zdjęcia. Takie reprezentujące Twój poziom/dziedzinę

Zephyr
26-05-2023, 08:46
ale Candar pokazał swoje prace a Ty zbiór zdjęć z neta. Nie masz swoich zdjęć wykonanych samsungiem godnych pokazania ?

Ok ale z jakiej kategorii chcesz zdjęcia? Mam tego sporo.
Aha i jakiej mają być rozdzielczości, żeby się zmieściły tutaj. Nie chce mi się wszystkiego wrzucać na serwer.

pawel.guraj
26-05-2023, 08:46
Ok ale z jakiej kategorii chcesz zdjęcia? Mam tego sporo.

Dowolne, które pokazują ten efekt "wow" z telefonu.
Pokaż! Pokaż! Pokaż!

p,paw

robertskc7
26-05-2023, 08:49
Pokaż swoje najlepsze zdjęcia zrobione telefonem. Te które pokazują Twój poziom.

candar
26-05-2023, 08:49
Kolejna kategoria zdjęć, w której smartfon też może dać radę. Już chyba ze 2 lata temu pojawiły się okładki magazynów robione smartfonami. Nikt oczywiście nie zauważył, że coś jest nie tak bo...nic nie było nie tak.

Ktoś wcześniej prosił o jakieś inne zdjęcia z różnych kategorii. Tak na szybko daję kilka linków:

I jeszcze kilka z różnych kategorii:

Zephyr serio?

Kradniesz ludziom zdjęcia z ich galerii oraz PUBLIKUJESZ je na C-B, aby pokazać, że nie potrafisz robić zdjęć samemu? To już kryminał za publikację tych zdjęć przez Ciebie bez zgody ich autora i bez zgody na publikację osób na nich obecnych! Mam wysłać do autorów tych zdjęć zawiadomienie o ich kradzieży przez Ciebie? Zdajesz sobie w ogóle sprawę co to są prawa autorskie do zdjęcia (https://www.foto4u.pl/blog/artykul/prawo-do-fotografii---czyli-co-mozemy-a-czego-nie-mozemy-publikowac)?

Każde wklejone przez Ciebie zdjęcie zostało wykonane przez inmą osobe i innym aparatem:
HUAWEI Model ELS-N39
vivo X60 Pro+
iPhone 7
iPhone XS Max

Zauważ, że PROSIŁEM abyś pokazał SWOJE zdjęcia, bo ja pokazuję SWOJE zdjęcia , wyłącznie przeze mnie wykonane. W odróżnieniu od Ciebie mam zgody na publikację osób obecnych na tych zdjęciach!

Niestety przykro to pisać, ale już przykleiłeś sobie etykietkę (tu ...... każdy czytający może wpisać dowolne słowo).

EOT

jan pawlak
26-05-2023, 09:19
Tym których (przez przypadek, przez brak znajomosci, przez układy rodzinne, polityczne itd) zdjecia nie wiszą w światowych galeriach
przypominam :
1.
że wątek jest o porównaniu aktualnego stanu jakości zdjęć wykonywanych smartfonem a jakością zdjęc wykonywanych aparatami klasycznymi.
W sieci jest mnóstwo różnego rodzaju zdjęć wykonaych smartfonam w różnych sytuacjach zdjęciowych (np. https://mobilephotoawards.com/)
gdzie można się "zmierzyć"/porównać ze swoimi zdjęciami jeśli ktoś tego chce/potrzebuje.
2.
Wątek jest o aktualnych (2023) możliwosciach fotografowania smartfonami i nikt nie twierdzi że nie można wybrać takiego zestawu aparat/obiektyw którym to zestawem w określonych sytuacjach zdjęciowych zrobi się lepsze jakościowo zdjecia od zdjęcia smartonem.

jp

PS
Dla uproszczenia wątku, powrotu do meritum przyjmijmy a priori że nie umiem fotografować, nie znam żadnych zasad, nie umiem obsługiwac aparatu, że wogóle to...

Zephyr
26-05-2023, 09:21
Nie wiem o czym bredzisz :D Zdjęcia nie są kradzione ale ogólnie dostępne na internecie bo to zdjęcia konkursowe :D
Nigdzie nie pisałem, że to moje zdjęcia. Moje było np. to z pszczołą wrzucane wczoraj.

candar
26-05-2023, 09:24
Tym których zdjecia (przez przypadek, przez brak znajomosci, przez układy rodzinne, polityczne itd) nie wiszą w światowych galeriach przypominam że wątek jest o porównaniu aktualnego stanu jakosci zdjęc wykonywanych smartfonem a aparatami klasycznymi.
W sieci jest mnóstwo różnego rodzaju zdjęć wykonaych smartfonami(np. https://mobilephotoawards.com/) gdzie można się "zmierzyć"/porównać ze swoimi zdjęciami

jp

A ja przypominam, że za publikację nie swoich zdjęć bez zgody autora i bez zgody osób obecnych na zdjęciu grozi odpowiedzialność karna (https://gm-adwokaci.pl/prawo-cywilne/ochrona-dobr-osobistych/bezprawne-rozpowszechnianie-wizerunku)!

Leon007
26-05-2023, 09:25
Mnie to forum wisi i powiewa, 2 dni temu go nawet nie znałem i nie jest mi do szczęścia potrzebne bo canona nie mam i nie będę pewnie nigdy miał ze względu na pogardliwą politykę tej firmy wobec klientów. Doceń więc że merytorycznie, bez trollowania, próbowałem rozruszać ten wątek i udało się z dużym sukcesem ;-)

Kierownik Działu Marketing wezwał: "Ruszaj Zefir do pomocy, zrób tam wiatr, bo kolega JP zza biurka rady nie daje, położył całą strategię tym zdjęciem sarenki i nie przekonał ich".

candar
26-05-2023, 09:28
Nie wiem o czym bredzisz :D Zdjęcia nie są kradzione ale ogólnie dostępne na internecie bo to zdjęcia konkursowe :D
Nigdzie nie pisałem, że to moje zdjęcia. Moje było np. to z pszczołą wrzucane wczoraj.

Moje zdjęcia też są "ogólnie dostępne w internecie" na wielu portalach (vide stopka poniżej), konkursowe też mogę pokazać. Mam w rodzinie prawnika, który ochoczo wyciągnie kasę z delikwenta który odważy się gdziekolwiek opublikować moje zdjęcia bez zgody mojej i osób obecnych na zdjęciu.

BTW - ukrycie tożsamości przez Ciebie daje świadectwo z kim mamy do czynienia.

ps.
"Czy możemy publikować wszystkie zdjęcia w Internecie? (https://www.foto4u.pl/blog/artykul/prawo-do-fotografii---czyli-co-mozemy-a-czego-nie-mozemy-publikowac)
Nawet jeśli posiadamy pełnię praw majątkowych i osobistych do zdjęć, może okazać się, że publikując je w Internecie łamiemy prawo i narażamy się na słone sankcje pieniężne. Pomimo tego, że jesteśmy autorami zdjęć, nie możemy wykorzystywać wizerunku innych osób bez stosownego zezwolenia."

Zephyr
26-05-2023, 09:58
Strasznie się boję, już pewnie prokurator do mnie jedzie na sygnale :D :D

Dobra, to jaka może być maksymalna rozdzielczość, bo już wybrałem kilka zdjęć. Może nie artystycznych ale takich w miarę dobrze pokazujących możliwości S23U i S21U.

robertskc7
26-05-2023, 10:17
Strasznie się boję, już pewnie prokurator do mnie jedzie na sygnale :D :D

Dobra, to jaka może być maksymalna rozdzielczość, bo już wybrałem kilka zdjęć. Może nie artystycznych ale takich w miarę dobrze pokazujących możliwości S23U i S21U.

Gdyby ktoś mi rzucił szable pod nogi jak tobie to bym raczej pokazał zdjęcia którymi łatwo rozróżnić czy jestem fotografem czy tez onanistą sprzętowym. Ale to twój wybór czy pokażesz siebie czy możliwości telefonu ;)

Zephyr
26-05-2023, 10:48
Gdyby ktoś mi rzucił szable pod nogi jak tobie to bym raczej pokazał zdjęcia którymi łatwo rozróżnić czy jestem fotografem czy tez onanistą sprzętowym. Ale to twój wybór czy pokażesz siebie czy możliwości telefonu ;)

"Szablę pod nogi" - zabawny tekst zważywszy na miejsce i towarzystwo ;-)
Tymczasem ja już 2x pytałem o max. rozdzielczość zdjęcia.

EDT dobra, już wiem ;-)

--- Kolejny post ---

Na początek kilka makro:

12939 - to jeszcze robione S21U, następne z S23U
12940
12941
12942

Zdjęcia makro wykonywane są za pomocą obiektywu UWA o śmiesznym rozmarze 1/2.55" Mimo to są całkiem niezłe. Niewiele gorsze niż robione kitem 50-250 z Z50. Głównie dzięki temu, że można mocno zbliżyć soczewkę. Przypominam również, że rozdzielczość to tylko 12Mpx.

Znamienne jest, że gdy np. chcę sprzedać obiektyw na OLX to robię mu zdjęcia...smartfonem :D Głównie dlatego, że bez kombinowania mam cały kadr ostry.

Woytec
26-05-2023, 10:49
https://www.youtube.com/watch?v=FoF_JeWnvu8
;)

Zephyr
26-05-2023, 10:51
Teraz kilka tele. Niestety nie mam tego zbyt wiele gdyż w takiej sytuacji niemal zawsze wolę skorzystać z aparatu i zooma. Zdjęcia są mocno wykadrowane niestety ale jak najbardziej użyteczne, można spokojnie je drukować i to nie tylko 15x10. Trzy pierwsze 230mm z S21U, ostatnie 70mm z S23U. Całkiem nieźle działa powiększenie optyczne 30x. Stosują algorytmy poprawiające jakość (w tym wielokrotna ekspozycja zapewne) i efekt jest lepszy niż po prostu powiększenie w dowolnym programie.
12943
12944
12945
12946

Jeszcze takie zdjęcie - powiększenie chyba 20 albo 30x. Na ogniskowej 23mm i 12Mpx gołębie zajmowały obszar około 150x150px
12947

candar
26-05-2023, 11:17
Ktoś uprzejmy doniesie Zephyr, że kradzione nie swoje zdjęcia potrafił wstawić na C-B ale już przy tych wykonanych osobiście linki są nieaktywne?

12951

atsf
26-05-2023, 11:44
Dodam jeszcze, że ze względu na sytuację za wschodnią granicą, na polskich forach chyba nie powinno być miejsca dla ruskich onuc oraz szurów pokroju atsf czy jak mu tam. Politykujący i chorzy psychicznie raczej nie powinni mieć wstępu na fora specjalistyczne :D

Kwestie zdrowia, światopoglądu, oraz poglądów politycznych są sprawami prywatnymi, więc wypraszam sobie taką chamską stygmatyzację oraz narzucanie swoich poglądów jako jedynie obowiązujących.

--- Kolejny post ---

Ktoś uprzejmy doniesie Zephyr, że kradzione nie swoje zdjęcia potrafił wstawić na C-B ale już przy tych wykonanych osobiście linki są nieaktywne?

12951

Takie rzeczy potrafi odwalić chyba tylko sztuczna inteligencja podesłana przez producenta smartfonów, bo normalny człowiek to już by się dawno ogarnął i poprawił błędy :mrgreen:

Zadziwiające z kolei jest to, że ta sztuczna inteligencja naumiała się ubliżać ludziom :mrgreen:

Zephyr
26-05-2023, 11:54
Jedna scena, 3 różne ujęcia - standard, tele 3x, tryb portretowy
12952
12953
12954

--- Kolejny post ---

Teraz kilka w trochę trudniejszych warunkach oświetleniowych:
12955
12956 - z podobnym zdjęciem niezbyt radził sobie S21U, S23 bez problemów.
12957
12958 - typowe łatwe dla smartfonów a trudne dla aparatów panowanie nad światłami w ogólnie ciemnej scenie
12959 - j.w. i to jeszcze z tele gdzie malutka matryca 1/2,55" powinna się rozłożyć ze swoją śmieszną dynamiką
12960 - moim zdaniem wręcz idealne oddanie tego co widziałem gołym okiem (światła/cienie)

Zephyr
26-05-2023, 12:02
Jeszcze kilka z Wenecji:
12961 - oberwanie chmury nad San Marco
12962
12963
12964
12965 - tele 3x
12966
12967

candar
26-05-2023, 12:24
Normalnie wyję z zachwytu ^^

Zephyr To fotki z rodzinnego albumu "gdzie byłem i co widziałem"? Katujesz nimi wszystkich swoich znajomych? Bo opadu szczeki nie zanotowałem. Berbeć w wieku 5 lat zrobiły lepsze foteczki smartfonem. Zanotowałeś w ogóle, że istnieje coś takiego jak wschody i zachody słońca oraz chmury burzowe na niebie?

Przy okazji 2 minutowa fota, czyli podanie AI informacji na temat wygenerowania zdjęcia z mojej okolicy w klimacie BR.
12968

jan pawlak
26-05-2023, 12:27
A ja przypominam, że za publikację nie swoich zdjęć bez zgody autora i bez zgody osób obecnych na zdjęciu grozi odpowiedzialność karna (https://gm-adwokaci.pl/prawo-cywilne/ochrona-dobr-osobistych/bezprawne-rozpowszechnianie-wizerunku)!

ok
A jak nazwałbyś tego który głosi takie słuszne poglądy, piętnuje takie działania ale sam robi to samo ?

jp

PS
Jak zgłosisz to podaj adres, nie bedę musiał szukać

candar
26-05-2023, 12:32
ok
A jak nazwałbyś tego który głosi takie słuszne poglądy, piętnuje takie działania ale sam to robi to samo ?

jp

Jasiu bądź w końcu łaskaw pokazać Twoje zdjęcia o które Cię tutaj wszyscy proszą w których pokażesz te wszystkie możliwości smartfonów o których cały czas piszesz pokazując reklamówki zdjęć i filmów z materiałów producenta aparatu!

Zephyr
26-05-2023, 12:39
:D :D 12969

Dzwoń do Walaszka, niniejszym naruszam jego prawa autorskie :D

pawel.guraj
26-05-2023, 15:19
Trochę muszę tu coś napisać z innej perspektywy, bo w odróżnieniu od większości użytkowników nie jestem profesjonalnym fotografem, co więcej w ogóle nim nie jestem. Jestem zwykłym amatorem, co nie zmienia faktu, że absolutnie nie wyobrażam sobie przesiadki na smartfona (choć w zasadzie przy wykonywaniu każdego zdjęcia w kieszeni mam całkiem niezły "fotograficznie" smartfon).

W sumie powody są dwa, a może trzy.
Jeżeli chodzi o amatorszczyznę podróżnicą - chodzi głównie o jakość. Lubię swoje zdjęcia oglądać na porządnym TV (czyli jasność conajmniej 1000 nitów, kontrast 1:1000 minimum, wsparcie dla HDR, przestrzeń P3 lub bliska BT.2020)*. Żadne zdjęcie ze smartfona w takim formacie (najlepiej 4k Dolby Vision) nie jest w stanie podskoczyć do kolan porządnej fotce z matrycy FF. Dopóki w smartfonach będą matryce wielkości połowy paznokcia - nawet jeżeli będą miały setki megapikseli to ten obraz nie będzie dobry. Jestem z wykształcenia również fizykiem - wiem, że tego po prostu nie a się zrobić. Same "szkło" które jest przed tą matrycą powiedzmy że w wypadku podróży ostatecznie można jakoś przeżyć.

Dwie pozostałe działki jakie uprawiam - czyli planspotting i trainspotting - tutaj o smartfonie można zapomnieć z przyczyn absolutnie podstawowych. Po pierwsze matryca i jej jakość - o tym już napisałem, po drugie szkło. Oba rodzaje fotografii (a już szczególnie samoloty) wymagają dużych porządnych ogniskowych. Pokażcie mi smartfona, który na mikroskopijnej matrycy jest w stanie narysować to co potrafi narysować 400mm na matrycy FF. Znowu kłania się fizyka.

Generalnie rzecz biorąc, nie zgadam się z opinią, że smartfony wyparły lustrzanki z rynku "podróżniczo-amatorskiego". One wyparły niemalże w 100% kompakty - i to właśnie to tego tupu "aparatów" można je dziś co najwyżej porównywać.

Oczywiście jeżeli ktoś za cel swojej publikacji stawia instagram ze swoimi 1000px - no to i zdjęcie zrobione słoikiem będzie dobre.

* - z premedytacją napisałem o TV, bo dziś w przeciętnym gospodarstwie domowym łatwiej o porządne TV niż komputer z porządnym monitorem. Co to znaczy porządny, to już napisałem w tekście.

p,paw

jan pawlak
26-05-2023, 16:40
Trochę muszę tu coś napisać z innej perspektywy, bo w odróżnieniu od większości użytkowników nie jestem profesjonalnym fotografem, co więcej w ogóle nim nie jestem. Jestem zwykłym amatorem, co nie zmienia faktu, że absolutnie nie wyobrażam sobie przesiadki na smartfona (choć w zasadzie przy wykonywaniu każdego zdjęcia w kieszeni mam całkiem niezły "fotograficznie" smartfon).

Jeżeli chodzi o amatorszczyznę podróżnicą - chodzi głównie o jakość. Lubię swoje zdjęcia oglądać na porządnym TV (czyli jasność conajmniej 1000 nitów, kontrast 1:1000 minimum, wsparcie dla HDR, przestrzeń P3 lub bliska BT.2020)*. Żadne zdjęcie ze smartfona w takim formacie (najlepiej 4k Dolby Vision) nie jest w stanie podskoczyć do kolan porządnej fotce z matrycy FF. Dopóki w smartfonach będą matryce wielkości połowy paznokcia - nawet jeżeli będą miały setki megapikseli to ten obraz nie będzie dobry. Jestem z wykształcenia również fizykiem - wiem, że tego po prostu nie a się zrobić. Same "szkło" które jest przed tą matrycą powiedzmy że w wypadku podróży ostatecznie można jakoś przeżyć.

Dwie pozostałe działki jakie uprawiam - czyli planspotting i trainspotting - tutaj o smartfonie można zapomnieć z przyczyn absolutnie podstawowych. Po pierwsze matryca i jej jakość - o tym już napisałem, po drugie szkło. Oba rodzaje fotografii (a już szczególnie samoloty) wymagają dużych porządnych ogniskowych. Pokażcie mi smartfona, który na mikroskopijnej matrycy jest w stanie narysować to co potrafi narysować 400mm na matrycy FF. Znowu kłania się fizyka.

Generalnie rzecz biorąc, nie zgadam się z opinią, że smartfony wyparły lustrzanki z rynku "podróżniczo-amatorskiego". One wyparły niemalże w 100% kompakty - i to właśnie to tego tupu "aparatów" można je dziś co najwyżej porównywać.

Oczywiście jeżeli ktoś za cel swojej publikacji stawia instagram ze swoimi 1000px - no to i zdjęcie zrobione słoikiem będzie dobre.

* - z premedytacją napisałem o TV, bo dziś w przeciętnym gospodarstwie domowym łatwiej o porządne TV niż komputer z porządnym monitorem. Co to znaczy porządny, to już napisałem w tekście.

p,paw

Dwa lata temu też tak myślałem, ba byłem tego pewien i choć nosiłem w kieszeni smartfona to robiłem zdjecia tylko aparatem Sony.
Ale prezes Sony (#1) mnie zaskoczył, wszedłem w ten świat zupełnie różnego sposobu tworzenia zdjęcia wynikowego od świata klasycznej fotografii optycznej i na własnej "skórze" zacząłem porównywać (w tych samych sytuacjach zdjęciowych) na moim monitorze i TV 4k 65cali zdjęcia aparatem z wpierw smartfonem S21U a potem S22U a w końcu S23U.
Szukałem różnic i szukałem stanu rozwoju nowej technologii na przestrzeni 3 lat, jest imponujący zarówno w "sprzęcie foto" jak i oprogramowaniu "zdjęciowym" i postprocesu.

To jest zupełnie inny sposób tworzenia zdjęcia, doświadczenia/wnioski ze starej technologii mogą być (i naogół są) mało przydatne/wiarygodne w nowej technologii.
Warto spokojnie przeczytac/przeanalizować https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/

jp

zdebik
26-05-2023, 17:17

jp

Cytuje:
"Gdy je porównaliśmy, okazało się, że moje są… ładniejsze. Owszem, ujęcia z lustrzanki były technicznie o wiele doskonalsze i obróbka w „cyfrowej ciemni” pozwoliłaby wydobyć z nich naprawdę piękne obrazy. Nie było jednak wątpliwości, że komórka z obiektywem wielkości łebka od szpilki dostarczała na poczekaniu fotografie przyjemniejsze w odbiorze od tego, co rejestrował aparat za milion monet."

Tyle mi wystarczy. Dziekuje za art.

Ps. Na szczęście nigdzie mi się nie śpieszy i mam PS.

atsf
26-05-2023, 19:55
Gdzieś tu w tych całych rozważaniach (co jest eufemistycznym określeniem dla mordobicia, które tu zachodzi) kompletnie umyka taki istotny parametr, jakim jest oczekiwany format zdjęcia.

Otóż od zarania dziejów ambicją każdego fotografa było tworzyć dzieła w formatach wystawowych.

Aparaty wielkoformatowe górowały tu nad średnioformatowymi, a te górowały nad aparatami małoobrazkowymi, nazywanymi dzisiaj FF, czyli "pełną klatką".
Przewaga większych formatów od FF była taka, że użytkownicy tych ostatnich bardzo się cieszyli, gdy udawało im się zrobić przyzwoitej jakości zdjęcie w formacie przynajmniej okładkowym, czyli ca A4, tj. 20x 30 cm, bo na rozkładówkę w magazynie w formacie A3 to FF był już mocno za cienki w uszach, chociaż też dawano radę, natomiast zdjęcia na plakaty i kalendarze ścienne były już domeną aparatów co najmniej średnioformatowych.

W trakcie rozwoju fotografii cyfrowej aparaty FF osiągnęły możliwości produkcji wydruków w formatach zarezerwowanych uprzednio dla średniego, a nawet wielkiego formatu, ale nastąpiło też zjawisko zupełnie odwrotne, a mianowicie wyparcie mediów drukowanych przez media elektroniczne spowodowało drastyczny spadek zapotrzebowania na fotografię wielkoformatową.

To, co w internecie oglądamy na swoich monitorach, w przełożeniu na wielkość użytecznego wydruku często nie osiąga nawet połowy zdjęcia w formacie pocztówki.
Na tutejszym forum wyświetlają się np. zdjęcia w formacie 1280 pikseli, lub mniej, jeśli monitor jest mały, a to jest zbyt mało nawet na pocztówkę, której rozmiary wynoszą ca 1800 x 1200 p.

W porządku jest, jeżeli tak wyświetlony obraz jest zmniejszony z oryginalnego, dużo większego rozmiaru, ale często taki mały obraz jest zaledwie wycinkiem oryginału w widoku 100% pikseli, i jako taki też pretenduje do przyzwoitej wielkości wydruku w formacie pocztówki, 13 x 18 cm, 15 x 20 cm, stosownie do tematu zdjęcia, a np. w fotografii przyrodniczej jest to często wystarczające, albowiem nie ma większego sensu produkowanie obrazów np. sikorki 5 x większych od niej samej, ale jednak posługujemy się tu małym wycinkiem obrazu, i jest on przyzwoitej jakości na potrzeby i druku, i prezentacji na monitorze.

Czy to samo można osiągnąć smartfonem?

Czy wycinek wielkości pocztówki z pliku uzyskanego smartfonem spełnia kryteria jakościowe dla wydruku i prezentacji na monitorze? Czy spełnia je dla swojego, całego natywnego rozmiaru?

A co z teleobiektywami w smartfonach? Czy smartfon może dorównać chociażby temu zdjęciu, gdzie wycinek wielkości pocztówki stanowi zaledwie ok. 10% wielkości matrycy i jest 3 x mniejszy liniowo od pełnego rozmiaru kadru, a zostało wykonane przy ogniskowej relatywnej ca 640 mm na APS-C?

Czy te mityczne 2300 mm ogniskowej w S23U da taki obrazek, bo przecież powinno- gdybym chciał mieć tego perkozka na cały kadr 20 Mp, to wystarczyłby mi obiektyw o rzeczywistej ogniskowej "zaledwie" 1200 mm, czyli relatywnej 1920 mm.

12970

jan pawlak
26-05-2023, 20:48
W S23U z matrycy/obiektywu 230mm (i zoomu optycznego do 460mm ) rozdzielczość zdjęcia jest 12 Mpix (4000pix x 3000pix).
Dalsze cyfrowe zwiększanie ogniskowej do 2300mm (niedostępne w programie Expert RAW) to nadal są zdjęcia o rozdzielczości 4000pix x 3000pix

A (nowy w S23U) procesor "optyczny" użytu w tym smartfonie umożliwia zastosowanie rozdzielczości z tego obiektywu/matrycy 38 Mpix (7100pix x 5300pix) będzie już w S24U ?

W "moim" labie gdzie drukuję zdjęcia rozdzielczość 4000pix to 40cm długości wydruku zdjęcia, mój monitor ma szerokość 2540pix a TV szerokość 4000pix

jp

atsf
26-05-2023, 21:39
W S23U z matrycy/obiektywu 230mm (i zoomu optycznego do 460mm ) rozdzielczość zdjęcia jest 12 Mpix (4000pix x 3000pix).
Dalsze cyfrowe zwiększanie ogniskowej do 2300mm (niedostępne w programie Expert RAW) to nadal są zdjęcia o rozdzielczości 4000pix x 3000pix

A (nowy w S23U) procesor "optyczny" użytu w tym smartfonie umożliwia zastosowanie rozdzielczości z tego obiektywu/matrycy 38 Mpix (7100pix x 5300pix) będzie już w S24U ?

W "moim" labie gdzie drukuję zdjęcia rozdzielczość 4000pix to 40cm długości wydruku zdjęcia, mój monitor ma szerokość 2540pix a TV szerokość 4000pix

jp

Czy to jest w ogóle odpowiedź na moje pytanie? Na pewno nie.

Poza tym 4000 p na 40 cm wydruku to jest naciągana rozdzielczość 254 dpi, a nie przyzwoite 300 dpi. Jak ktoś lubi, to może sobie fundować wydruki 40 cm nawet przy 100 dpi, nikt mu nie zabroni :mrgreen:

Zephyr
27-05-2023, 12:01

p,paw

Kwestia priorytetów. Dużo podróżuję, zawsze z rodziną i w pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że za bardzo skupiam się na robieniu zdjęć a za mało na przeżywaniu emocji związanych ze zwiedzaniem, wyłączam się bo skupiam na robieniu zdjęć. Dotarło też do mnie, że oglądam obiekty/krajobrazy dłużej przez wizjer niż gołym okiem ;-). Zauważyłem również, że mimo iż robię 90% zdjęć aparatem to finalnie w albumie do wywołania okazuje się, że 30-40% zdjęć jest ze smartfona. Rok w rok. Podróż po podróży. Z prostej przyczyny - na zdjęciu najważniejszy jest temat, uchwycona chwila, zdarzenie, miejsce a nie pixele.

Będąc na plaży, na kajaku, rowerze czy spacerując wieczorem przed/po kolacji w jakimś śródziemnomorskim miasteczku nie będę targał ciężkiej torby. Nawet podstawowy zestaw czyli Z5 + 24-200 waży prawie 1,5kg i zajmuje dużo miejsca. Ciąży na ramieniu czy w dłoni. Przez 2 lata obywałem się Canonem G7x II a potem LX100 II noszonymi w kaburze przypiętej do paska. Nie czułem, że coś dźwigam, nie ograniczało ruchów i robiło dużo lepsze zdjęcia niż ówczesny smartfon. Potem kupiłem S21 Ultra i stwierdziłem, że jak chcę mieć wyraźnie lepsze zdjęcia, to już kompakt nie wystarczy więc kupiłem zestaw Z50 +16-50 + 50-250 + 33mm 1.4. Niedawno kupiłem Z5 i jakkolwiek zdjęcia są bardzo dobre, nawet JPG na ISO>20000 są całkiem całkiem, to już trochę narzekam, że to jednak nieporęczny klocek.

I właśnie z podanych wyżej powodów (niechęci do brania nieporęcznego ciężaru) co raz więcej zdjęć robię smartfonem. Nawet w życiu hobbysty są w życiu ważniejsze sprawy niż techniczna jakość zdjęć. Smartfon robi zaś je na tyle dobrze, że rzadko rażą mnie jakieś techniczne niedociągnięcia - najważniejsze czyli ekspozycja, kolorystyka, kontrast są bardzo dobre, szczegółowość bardzo dobra jak na małe wydruki czy ekran laptopa. Czego mi najbardziej brak w smartfonie to długie jasne tele >200mm żeby łapać dynamiczne sceny w trochę gorszym świetle. Tego smartfon nie ogarnia na akceptowalnym dla mnie poziomie.

I właśnie dlatego smartfony wycinają aparaty z rynku. Nie tylko kompakty bo i sprzedaż aparatów systemowych poleciała na łeb. Na Instagramie czy blogach można zaś znaleźć tysiące pięknych zdjęć, z ciekawym ujęciem i bez technicznych zarzutów wykonanych smartfonami. Czyli da się.

Czy Chopin miał taki fortepian jak dzisiejsze instrumenty konkursowe? Albo Michał Anioł farby i pędzle współczesnej jakości? No właśnie. Wiele osób stąd zaś zachowuje się jak początkujący malarz, który twierdzi, że jak nie wyda kilkudziesięciu tysięcy na pędzle i farby to nie da się namalować niczego wartościowego.

pawel.guraj
27-05-2023, 12:04
Ja od zawsze uważałem, że jeżeli ktoś traktuje aparat jako narzędzie do robienia „tu byłem, tam byłem” to nie potrzebuje lustrzanki czy czegoś tam lepsiejszego. Kiedyś kompakt, dziś komórka.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Zephyr
27-05-2023, 12:27
Gdzieś tu w tych całych rozważaniach (co jest eufemistycznym określeniem dla mordobicia, które tu zachodzi) kompletnie umyka taki istotny parametr, jakim jest oczekiwany format zdjęcia.

Otóż od zarania dziejów ambicją każdego fotografa było tworzyć dzieła w formatach wystawowych.

Aparaty wielkoformatowe górowały tu nad średnioformatowymi, a te górowały nad aparatami małoobrazkowymi, nazywanymi dzisiaj FF, czyli "pełną klatką".
Przewaga większych formatów od FF była taka, że użytkownicy tych ostatnich bardzo się cieszyli, gdy udawało im się zrobić przyzwoitej jakości zdjęcie w formacie przynajmniej okładkowym, czyli ca A4, tj. 20x 30 cm, bo na rozkładówkę w magazynie w formacie A3 to FF był już mocno za cienki w uszach, chociaż też dawano radę, natomiast zdjęcia na plakaty i kalendarze ścienne były już domeną aparatów co najmniej średnioformatowych.

W trakcie rozwoju fotografii cyfrowej aparaty FF osiągnęły możliwości produkcji wydruków w formatach zarezerwowanych uprzednio dla średniego, a nawet wielkiego formatu, ale nastąpiło też zjawisko zupełnie odwrotne, a mianowicie wyparcie mediów drukowanych przez media elektroniczne spowodowało drastyczny spadek zapotrzebowania na fotografię wielkoformatową.

To, co w internecie oglądamy na swoich monitorach, w przełożeniu na wielkość użytecznego wydruku często nie osiąga nawet połowy zdjęcia w formacie pocztówki.
Na tutejszym forum wyświetlają się np. zdjęcia w formacie 1280 pikseli, lub mniej, jeśli monitor jest mały, a to jest zbyt mało nawet na pocztówkę, której rozmiary wynoszą ca 1800 x 1200 p.

W porządku jest, jeżeli tak wyświetlony obraz jest zmniejszony z oryginalnego, dużo większego rozmiaru, ale często taki mały obraz jest zaledwie wycinkiem oryginału w widoku 100% pikseli, i jako taki też pretenduje do przyzwoitej wielkości wydruku w formacie pocztówki, 13 x 18 cm, 15 x 20 cm, stosownie do tematu zdjęcia, a np. w fotografii przyrodniczej jest to często wystarczające, albowiem nie ma większego sensu produkowanie obrazów np. sikorki 5 x większych od niej samej, ale jednak posługujemy się tu małym wycinkiem obrazu, i jest on przyzwoitej jakości na potrzeby i druku, i prezentacji na monitorze.

Czy to samo można osiągnąć smartfonem?

Czy wycinek wielkości pocztówki z pliku uzyskanego smartfonem spełnia kryteria jakościowe dla wydruku i prezentacji na monitorze? Czy spełnia je dla swojego, całego natywnego rozmiaru?

A co z teleobiektywami w smartfonach? Czy smartfon może dorównać chociażby temu zdjęciu, gdzie wycinek wielkości pocztówki stanowi zaledwie ok. 10% wielkości matrycy i jest 3 x mniejszy liniowo od pełnego rozmiaru kadru, a zostało wykonane przy ogniskowej relatywnej ca 640 mm na APS-C?

Czy te mityczne 2300 mm ogniskowej w S23U da taki obrazek, bo przecież powinno- gdybym chciał mieć tego perkozka na cały kadr 20 Mp, to wystarczyłby mi obiektyw o rzeczywistej ogniskowej "zaledwie" 1200 mm, czyli relatywnej 1920 mm.

12970
S23 nie ma ogniskowej 2300mm a tylko 230mm. I to jeszcze sztucznie ekstrapolowane z matrycy 10Mpx. Do tego powierzchnia 1/2.55" i światło tylko F4.9. Jak na takie parametry sprzętowe, jakość jest doskonała choć oczywiście porównując w wartościach bezwzględnych, wymięka przy byle kit-zoomie podpiętym do matrycy 4/3.

--- Kolejny post ---

Ja od zawsze uważałem, że jeżeli ktoś traktuje aparat jako narzędzie do robienia „tu byłem, tam byłem” to nie potrzebuje lustrzanki czy czegoś tam lepsiejszego. Kiedyś kompakt, dziś komórka.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Do tego przecież została stworzona fotografia - do rejestrowania momentów, ludzi, widoków, zdarzeń itp. Potem doszedł jeszcze walor artystyczny ale wciąż do ww. nie jest potrzebna jakaś super jakość. Pixele nie mają żadnego znaczenia poza nielicznymi wąskimi dziedzinami dotyczącymi wyłącznie zawodowców - wydruki wielkoformatowe, zdjęcia produktowe do folderów itp.

--- Kolejny post ---

Zapomniałem o jeszcze jednym ważnym aspekcie związanym z podróżowaniem i innymi wydarzeniami. Kilka osób w mojej rodzinie oczekuje na bieżąco regularnej fotorelacji z tego co się u nas dzieje. Tymczasem zdjęcia z aparatu trzeba:
- zgrać na laptopa
- obrobić
- przerobić na JPG
- przesłać na smartfona
- wysłać whatsappem, który i tak mocno ogranicza rozdzielczość zdjęcia
Trochę nie bardzo ślęczeć wieczorami nad laptopem zamiast podziwiać z balkonu widok morza z kieliszkiem wina w ręku. Zdjęcie zaś ze smartfona jest gotowe do wysyłki, nic z nim nie trzeba robić, ewentualnie lekko wykadrować. Wprawdzie później, po powrocie do domu poprawiam również zdjęcia z komórki w programie ale efekt przed i po nie różni się zbytnio. Co innego surowy RAW z apartu i JPG po obróbce. No i te mobilne zdjęcia mogę wysłać nie marnując czasu np. stojąc w kolejce do jakiegoś muzeum czy czekając aż kelner przyniesie kolację.

Już nie mówiąc o ludziach, którzy na bieżąco robią fotorelację na FB - na to mi akurat szkoda czasu a i odbieram to osobiście, że delikwent jedzie tylko po to, żeby się polansować. Wrzucam czasem jakieś zdjęcia z podróży a FB ale przeważnie długo po powrocie jak już je ogarnę w postprodukcji.

candar
27-05-2023, 13:54
P,paw

W punkt! Jak to inny kolega wcześniej już pisał - nie trzeba kupować wywrotki do przesypania jednej taczki piachu. Do rodzinnego albumu z urlopu i weekendowego wypadu za miasto ze zdjęciami typu: „tu byłem, tam byłem” smartfon spełni swoje zadanie, ale pomyłką będzie sugerowanie osobie mającej przewieźć kilka wywrotek piachu, aby wzięła do tego taczkę (a taki tok myślowy tu się właśnie pojawia).

atsf
27-05-2023, 17:05
Ten pociąg nie zapier_dala jednokierunkową autostradą, jak to nam usiłuje wmówić JP & Co.

Kiedy zaczyna się liczyć jakość i format zdjęcia, a zwłaszcza temat tego zdjęcia jest nie do ogarnięcia smartfonem, to nawet zatwardziały użytkownik smartfona zwróci się w stronę aparatu, a kiedy zdjęcie nie musi tych walorów posiadać, to użytkownik aparatu natrzaska zdjęć smartfonem.

Producenci aparatów jednak wiedzą, co robią, nawet wypuszczając takie wydmuszki, jak ostatnio Canon.

Także AI nie spowoduje zniknięcia ani fotografii, ani aparatów, bo w fotografii chodzi głównie o to, że trzeba ruszyć tyłek, aby się spotkać z RZECZYWISTOŚCIĄ, a nie wszystko wymyślać zza biurka.

Co z tego, że większość ludzi robiących zdjęcia robi i będzie je robiła smartfonami?

My w ogóle nie rozpatrujemy swojej pozycji pod tym kątem, czy należymy do większości, czy też nasze upodobania są niszowe, natomiast te nasze upodobania są takie, że nie przekona nas do ich zmiany prezentacja najbardziej nawet genialnych zdjęć, ale w wielkości nadającej się na paczkę fajek, i nie obejmujących całego spektrum zastosowania specjalistycznego sprzętu.

jan pawlak
27-05-2023, 17:52
To zależy dlaczego ktoś robi zdjęcia, dlaczego je archiwizuje, obrabia, ogląda (monitor, TV) sam lub w większym gronie a wybrane drukuje i wiesza na ścianie.

Aparat nie jest dla mnie narzędziem do tworzenia/wizji swojego świata, przestawianiem swojego wyobrażenie, swoich wizji artystycznych. Nie jest też przedmiotem kultu wtajemniczonych.
Celem dla mnie jest by zdjęcia przypominały nam dlaczego je akurat takie zrobiłem, co wtedy czuliśmy, te emocje, wrażenia. To głównie zapis moich/naszych wrażeń

Dzielę zdjęcia w "swoim świecie" na 3 typy :
1.
Tak tam jest czyli widok ulicy, ludzi, sklepów, punkty widokowę, zabytki itd tam specyficznych
Przy obróbce staram się aby zdjęcie wyglądało tak jak widziały tam/wtedy oczy, ... szarówka, mgła, deszcz.... trudno
2
Planowane czyli jadąc "tam" wiem jak inni to "miejsce" fotografowali i mam przemyślane jak ja chcę to zrobić.
Na ogół gdy tam jestem to jest daleko do moich planów, przy obróbce trochę więc "podciągam" pod plan
3
Wow czyli coś co mnie zaskoczyło/zatrzymało i spowodowało ze fotografuję a czasem nawet spowodowało zmianę drogi/planów fotografowania
To dotyczy także np. zasypnego śniegiem domu sąsiada, "dziwnego" światła przy wschodzie słońca czy dziecka "w czekoladzie" lub psa w wózku dziecięcym prowadzonego przez staruszkę
Przy obróbce staram sie "ostro" wyciagnąć/pokazać to wow dla którego je zrobiłem.

Po wyjeździe/teście w Stambule, przekonałem się że smarton (wtedy jeszcze S22) w kieszeni spodni prawie w 100% zastępuje mi plecak z aparatem, statywem i obiektywami a daje większe możliwosci (np. nierozmazane i niezaszumione nocne z ręki)

Wiem że są zdjęcia których nie zrobię S23U tak jak robiłem aparatem z dobranymi obiektywami. Zgoda.
Ale wiem też że przy prawidłowym robieniu zdjęć są nie do odróżnienia (aparat, S23U) na moim monitorze czy moim TV czy wydrukach a smarton daje znacznie większe możliwosci fotografowania niż aparat.

jp

PS
Aparat i 3 wybrane obiektywy będą w domu ale to głównie sentyment.

atsf
27-05-2023, 18:12
Jedni fotografują wszystko, co popadnie, a inni mają bardziej sprecyzowane plany, a im bardziej są one sprecyzowane, tym bardziej specjalistycznego sprzętu wymagają. Smartfony są już bardzo uniwersalne, ale nie aż tak, aby zastąpić specjalistyczny sprzęt w każdych okolicznościach.
Jeżeli już się człowiek z tym specjalistycznym sprzętem porusza, to ma do wyboru- albo część zdjęć robić smartfonem, albo- po prostu- zmienić obiektyw, nawet na zwykły kitowy, który ani bagażu, ani budżetu nie obciąża.

Bangi
27-05-2023, 21:28
Przez 2219 postów stoczyliście niezliczoną ilość bitew, by wspólnie dojść do jakże oczywistych konkluzji :shock:

Kolekcjoner
28-05-2023, 03:45
Przez 2219 postów stoczyliście niezliczoną ilość bitew, by wspólnie dojść do jakże oczywistych konkluzji :shock:
Ale ja bym był ostrożny z ogłaszaniem pokoju ;)....

Bangi
28-05-2023, 22:23
Ale ja bym był ostrożny z ogłaszaniem pokoju ;)....

Ale ponad 24h ciszy... :o

Maro66
28-05-2023, 23:07
E tam, cisza przed burzą :mrgreen:

candar
29-05-2023, 07:36

Bo niektórzy to jednak fotografują swoimi aparatami foto i nie mają czasu na pisanie po próżnicy xD

atsf
29-05-2023, 07:40
Bo niektórzy to jednak fotografują swoimi aparatami foto i nie mają czasu na pisanie po próżnicy xD

No to jest problem. Ja nie mam smartfona, a używam radiowego wabika na ptaki, który można by było zastąpić smartfonem. Tylko czym wtedy robić zdjęcia? Drugim smartfonem?! :mrgreen:

jan pawlak
29-05-2023, 07:57

No to w temacie smartfoto ....
Poczatek ciekawego wątku, myślę że warto bedzie śledzić co mysłę "na świecie" : https://www.dpreview.com/forums/post/67055184

Czy ktoś używa swojego smartfona tylko do aparatu bez aktywacji usługi telefonii komórkowej? Zastanawiam się, ponieważ bardzo podoba mi się wyjście aparatu Sony Xperia, ale już używam iPhone'a do mojej usługi komórkowej i innych funkcji. Moje inne urządzenia (komputer i tablet) to również produkty Apple, więc nie zamierzam przestać używać mojego iPhone'a. Podziel się swoimi doświadczeniami, jeśli używasz smartfona tylko do aparatu bez aktywacji usługi telefonu komórkowego. Dzięki!

jp

PS
Sony nie odpuszcza smartfonów, jest jednym z największych producentów matryc w tym do smartfonów, ..

Karlbuk
29-05-2023, 09:14
"wyjście aparatu" przetłumaczone przez automat to po polsku np. "rezultat, obraz jaki daje Sony"

tomfoot
29-05-2023, 10:27
No to w temacie smartfoto ....
Poczatek ciekawego wątku, myślę że warto bedzie śledzić co mysłę "na świecie" : https://www.dpreview.com/forums/post/67055184

Obawiam się, że nie będzie co śledzić, bo na tamtym forum nie będzie chętnych do udziału w tak głupim wątku. Może nie są tak podatni na pisanie bzdur jak my tutaj, albo wiedzą że smartfon, to smartfon, a nie aparat? Oczywiście może tez być tak, że są katastrofalnie zacofani i ciemni i nie zauważyli, że aparaty fotograficzne wiezione są autostaradą do muzeum fotografii? Who knows?
Musiałbyś im wrzucić swoje zdjęcia. Efekt szoku mógłby spowodować, że ktoś będzie kontynuował dyskusję.

Heldbaum
29-05-2023, 10:31
Ale podobno oni mieli być zamknięci? W co wszyscy uwierzyli i głośno lamentowali. Widzicie, jakie to było proste? Wystarczyło zacząć reklamować jedyną słuszną drogę Partii...

pawel.guraj
29-05-2023, 10:37
Ale podobno oni mieli być zamknięci? W co wszyscy uwierzyli i głośno lamentowali. Widzicie, jakie to było proste? Wystarczyło zacząć reklamować jedyną słuszną drogę Partii...

Sprawa zamknięcia DPReview wisi na razie w "pustce". Ludzie pracują ochotnicza, a wygląda no to, że Amazon zorientował się że strzelił sobie wizerunkowo w kolano. Szkoda, że Chris i Jordan odeszli - ale robią obecnie zasadzie to samo w PetaPixel.

p,paw

tomfoot
29-05-2023, 10:47
Oni w tym całym Amazon, a szczególnie ten Bezos, pewnie nie wiedzą tego, co wie Jasiu i dlatego podjęli tak krytyczną decyzję. Jak by im zaimplementować tam ten wątek i uświadomić, że tu - na forum canon board - nasz użytkownik odkrył całkowicie nową technologię i wyłowił słowa Pana Prezesa Sony w poście #1, to na pewno inaczej spojrzeliby na świat, autostrady i karawany na pustyni. Okrasić to jeszcze zdjęciem koziołka z ogródka, to załapią, że mamy przełom technologiczny i punkt zwrotny w dziejach.

Zephyr
29-05-2023, 17:01
Jeszcze szybkie porównanie tele 10x (230mm) vs 200mm z nikkora 24-200 + Z5
Zdjęcie robione z tej samej odległości i wycięte fragmenty:
13033 S23 1/50s F4,9 ISO50 -
13034 Z5 1/50s f8 ISO100 - JPEG ustawienia standard

Owszem, zdjęcie z aparatu jest wyraźnie lepsze ale:
powierzchnia matrycy: 864 vs 28mm2
rozdzielczość 24Mpx vs 10Mpx
waga zestawu: 1300g vs 230g (z czego sporo bateria a sam aparat może kilkanaście gramów)
optyka o wymiarach: 177x77 vs jakieś 3x5mm

No dobra, obiektyw ma 200 a nie 230mm a zdjęcie z tego samego miejsca. Światło dzienne bardzo dobre więc smartfon nie musiał się męczyć.

atsf
29-05-2023, 17:25

Po uj to "ale"? Zdjęcie z aparatu jest lepsze i nawet ś.p. Napoleon by powiedział, że to wystarczy:mrgreen:

candar
29-05-2023, 18:40
Po uj to "ale"? Zdjęcie z aparatu jest lepsze i nawet ś.p. Napoleon by powiedział, że to wystarczy:mrgreen:

Przewiduję iż Zephyr już kombinuje jak podłączyć do Z5 mydlane zoomy z plastikowymi soczewkami typu 18-300 mm f/3.5-6.3 dające jeszcze większe mydło na 300 mm przy f/6.3 niż ww. nikkor 24-200mm na 200mm. Czerpie garściami ze wcześniejszych zdjęć i wpisów autora wątku ^^

jan pawlak
29-05-2023, 18:54
Jeszcze szybkie porównanie tele 10x (230mm) vs 200mm z nikkora 24-200 + Z5
Zdjęcie robione z tej samej odległości i wycięte fragmenty:
13033 S23 1/50s F4,9 ISO50 -
13034 Z5 1/50s f8 ISO100 - JPEG ustawienia standard

powierzchnia matrycy: 864 vs 28mm2
rozdzielczość 24Mpx vs 10Mpx
waga zestawu: 1300g vs 230g (z czego sporo bateria a sam aparat może kilkanaście gramów)
optyka o wymiarach: 177x77 vs jakieś 3x5mm

No dobra, obiektyw ma 200 a nie 230mm a zdjęcie z tego samego miejsca. Światło dzienne bardzo dobre więc smartfon nie musiał się męczyć.

W S23U tylko (jak narazie) aparat główny (z obiektywem) 23mm jest "the best".
Jeśli oba zdjęcia robiłes RAW a w smarfonie w Expert RAW to o ile możesz podeślij oba pliki ze smartonu, RAW i obrobiony
W smartfoto dużo zależy gdzie/czym wywołujesz i gdzie/czym obrabiasz, naprawdę dużo

jp

jan pawlak
29-05-2023, 20:06
Jeśli oba zdjęcia robiłes RAW a w smarfonie w Expert RAW to o ile możesz podeślij oba pliki ze smartonu, RAW i obrobiony
W smartfoto dużo zależy gdzie/czym wywołujesz i gdzie/czym obrabiasz, naprawdę dużo

jp

Mam przewodniki Pascala więc potrzebuję tylko info czy zdjęcia poziome czy portretowe i jaki % wysokosci kadru zajmuje wysokośc przewodnika bym ustawił się na tej samej odległosci.
Z moich doświadczeń z 230mm smartfonu odpowiednio zrobione/wywołane/obrobione powinno być trochę lepsze niż pokazałeś choć do dobrego zestawu aparat/obiektyw będzie brakowało przy porównaniu na poziomie pikseli (1:1)

jp

tomfoot
29-05-2023, 20:14
Teraz się pogubiłem i nie wiem kto w tym wątku robi sobie lepsze jaja :lol:

Heldbaum
29-05-2023, 20:30
Teraz się pogubiłem i nie wiem kto w tym wątku robi sobie lepsze jaja :lol:

I założę się, że nie wiedziałeś na czym w ogóle polega fotografia.

candar
29-05-2023, 20:41
Mam przewodniki Pascala więc potrzebuję tylko info czy zdjęcia poziome czy portretowe i jaki % wysokosci kadru zajmuje wysokośc przewodnika bym ustawił się na tej samej odległosci.
Z moich doświadczeń z 230mm smartfonu odpowiednio zrobione/wywołane/obrobione powinno być trochę lepsze niż pokazałeś choć do dobrego zestawu aparat/obiektyw będzie brakowało przy porównaniu na poziomie pikseli (1:1)

jp

13037
13038

marfot
29-05-2023, 20:49
Widać ChatGPT nie nadąża za tokiem myślenia sekty hołdującej wyższości smartfonów nad resztą bożków foto :lol:

Heldbaum
29-05-2023, 20:50
Trzeba by zapytać kogoś z KPCh

candar
29-05-2023, 20:55
Widać ChatGPT nie nadąża za tokiem myślenia sekty hołdującej wyższości smartfonów nad resztą bożków foto :lol:

A ja myślę, że ChatGPT już na obecnym etapie rozwoju (kilkuletniego dziecka) przewyższył ww. sektę smartfonową wielokrotnie procesami poznawczymi: myślenia, rozumowania, rozwiązywania problemów, logiką, językiem ^^

atsf
29-05-2023, 22:39
A ja myślę, że ChatGPT już na obecnym etapie rozwoju (kilkuletniego dziecka) przewyższył ww. sektę smartfonową wielokrotnie procesami poznawczymi: myślenia, rozumowania, rozwiązywania problemów, logiką, językiem ^^

ChatGPT nie wstawia przynajmniej w zdanie tyle ukośników, że się tekst czyta jak przez dziury w połamanym płocie :mrgreen:

--- Kolejny post ---

Trzeba by im podnieść poprzeczkę: niech kolega WinSho wstawi zdjęcie przewodnika sfotografowane R6 + RF 70-200 mm f/2,8 :mrgreen:

Zephyr
29-05-2023, 23:00
Przewiduję iż Zephyr już kombinuje jak podłączyć do Z5 mydlane zoomy z plastikowymi soczewkami typu 18-300 mm f/3.5-6.3 dające jeszcze większe mydło na 300 mm przy f/6.3 niż ww. nikkor 24-200mm na 200mm. Czerpie garściami ze wcześniejszych zdjęć i wpisów autora wątku ^^

ale czy nawet "mydlany" amatorski zoom na najgorszej dla siebie ogniskowej, podpięty nawet do jakiejś starszej amatorskiej lustrzanki nie powinien masakrować obrazka z jakiegoś śmiesznego smartfona z mikromatrycą i mikroobiektywem z plastikowymi soczewkami? Przecież to wy bredzicie tu od dawna, że smartfony są na poziomie tanich małpek sprzed 15 lat

--- Kolejny post ---

jp

Celowo nie bawiłem się w obróbkę żadnego ze zdjęć, żeby nie było, że coś sztucznie poprawiłem/pogorszyłem. Jak kolega mi odda pożyczony Z50 to zrobię podobny ekspryment z 50-250. Wyniki mogą być ciekawe i smartfonofoby mogą poczuć niesmak ;-)

robertskc7
30-05-2023, 07:49

jp

A porównałeś tego samunsuga S23U np z takim nowym xiaomi za 1000ł ? Oczywiście w takich warunkach jak robisz czyli dach sąsiada w słoneczny dzień. Kurde lipa by była jak by się okazało, że telefon za tysiaka robi to samo co ten za 7 tys.

candar
30-05-2023, 08:45
ale czy nawet "mydlany" amatorski zoom na najgorszej dla siebie ogniskowej, podpięty nawet do jakiejś starszej amatorskiej lustrzanki nie powinien masakrować obrazka z jakiegoś śmiesznego smartfona z mikromatrycą i mikroobiektywem z plastikowymi soczewkami? Przecież to wy bredzicie tu od dawna, że smartfony są na poziomie tanich małpek sprzed 15 lat

?

Zauważ że, robiąc foty bezlusterkowcem Z50 jak Ty przy ISO 12.800 oraz teraz Z5 ze spacerzoomem 24-200 na samym końcu zakresu przy 200 mm (gdzie każdy obiektyw już mydli) z f/6.3 to jesteś mało wiarygodny ^^

Przy okazji dodam, że mój kompakt sprzed 9 lat Panasonic LX100 z obiektywem o ekwiwalencie ogniskowych 24–75 mm oraz zoomem jasności f/1.7–2.8 i matrycy Micro 4/3 cały czas robi dobre zdjęcia xD

jan pawlak
30-05-2023, 09:40
Trudno jest porównywać zdjęcia, jest bardzo dużo różnych możliwości "robienia zdjęcia" jak i obrabiania.
Są 2 podstawowe programy do fotografowania o innym przeznaczeniu każdy ze sporą ilością róznych ustawień wstępnych, w obu powstają (z różnym udziałem AI) pliki jpg gdzie "wygląd" zdjęcia jest zdefiniowany przez producenta smartfona (ale różnią się pomiędzy programami) oraz w niektórych także pliki RAW gdzie ma się "większą" kontrolę nad wynikiem.
Ponadto jest kilka programów dedykowanych dla specyficznych sytuacji zdjęciowych.

Są 2 programy postprocesu w smartfonie :
1.
LR for Samsung gdzię rola AI to na wejsciu do obróbki głównie analiza zdjęcia i po analizie ukierunkowana propozycja wstępnego wyglądu zdjecia (od około 20 do 40) oraz cały ogromny zestaw premium gdzie wybiera się sytuację zdjęciową i następuje precyzyjne dopasowanie i potem można wejść w "klasyczną" obróbkę
2.
Zdjęcia (Samsunga) gdzie na wejsciu można zlecić AI wykonanie "kompletnej" obróbki i następnie "poprawiać" w klasycznej obróbce albo w każdym obszarze samemu ustawiać albo wspomagać się AI

Zdjęcia wykonane S23U (nie w Expert RAW) z tego samego miejsca i obrabiane w smartfonie (LR fS) gdzie wstępnie wybrałem (na "oko") wygląd zdjecia i nic dalej nie zmieniałem.
Pominąłem robienie zdjęć dla ogniskowej 13mm oraz 70mm

1. 23mm wykadrowanie po wysokosci
13049

2. 230mm, pełny kadr
13050

3. 2300mm (zoom otyczno-cyfrowy z 230mm), pełny kadr
13051

jp

Bulka159
30-05-2023, 10:17
Trochu offtop, ale zastanawiające, obaj Panowie czytają i fotografują ten sam przewodnik? https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page56?p=1448338&viewfull=1#post1448338
Przypadek? Nie sądzę.

jan pawlak
30-05-2023, 11:14
Trochu offtop, ale zastanawiające, obaj Panowie czytają i fotografują ten sam przewodnik? https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page56?p=1448338&viewfull=1#post1448338
Przypadek? Nie sądzę.

No cóż, każdy ma prawo "wejść" i pisać

jp

Karlbuk
30-05-2023, 11:20
Przypadek? Nie sądzę.
To klony, podejrzewam. Nowszy daje ujście emocjom