PDA

Zobacz pełną wersję : Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12]

Leon007
03-07-2023, 09:50
Mam nadzieję, że to wynagrodzi Tobie popełnione faux pas.
Piwko? Umiesz namówić.

tomfoot
03-07-2023, 09:54
Piwko? Umiesz namówić.

Chętnie, aczkolwiek zgodnie z panującymi na forum opiniami umówienie się na piwo będzie skutkowało koniecznością naparzania się sprzętem fotograficznym po głowach! A ostrzegam! Mam klocowatego 5d3 z wielkim lustrem a nie jakieś tam fiu bzdziu smartfonowate.

Heldbaum
03-07-2023, 11:26
Forum wygeneruje sobie nowego Heldbauma, który będzie oczywiście sławił smartfony i optykę obliczeniową. Tak, to jest jakaś koncepcja...

zdebik
10-07-2023, 13:34
Panowie kasowanie postów, ponieważ nowe sony bedzie mialo androida z xperii c'mon. Nie zachowyjcie sie jak NKWD!

Jacek_Z
11-07-2023, 01:42
1. To nie ma nic wspólnego z tematem wątku.
2. Facet snuje teorie absolutnie fałszywe argumentując to przekłamaniami co do faktów.
3. Wrzucanie głupot do wątku po to by robić zadymy to nie jest coś czego pożądamy. Ciągłe rozp .. wątek i jeszcze pretensje, że to nie jest dobrze widziane ...?

zdebik
11-07-2023, 08:50
3. Wrzucanie głupot do wątku po to by robić zadymy to nie jest coś czego pożądamy. Ciągłe rozp .. wątek i jeszcze pretensje, że to nie jest dobrze widziane ...?

Drogi Jacku, lubię wrzuty Jana i przynajmniej coś się dzieje.

Kiedyś dzial Canona by bez niego umarł, a tak zawsze dawał nam znać, że Sony lepsze i jeszcze mamy szansę na zbawienie, znaczy autostradę.

Jacek_Z
11-07-2023, 10:01
D...przynajmniej coś się dzieje.
Przejaskrawię. Jak kibole robią ustawkę to też coś się dzieje.
Pytanie czy chcemy na forum tego typu ruchu.

candar
11-07-2023, 10:13
Drogi Jacku, lubię wrzuty Jana i przynajmniej coś się dzieje.

Kiedyś dzial Canona by bez niego umarł, a tak zawsze dawał nam znać, że Sony lepsze i jeszcze mamy szansę na zbawienie, znaczy autostradę.

Przesadzasz ;) Zawsze się znajdzie parę osób biadolących nad canonem chwaląc zarazem Sony i od razu ruch się robi oraz wycieczki osobiste pod adresem autora takich postów ^^

jan pawlak
11-07-2023, 11:28
aparat a smartfon, co bym chętenie kupił

Jeśli jestem w świecie smartfonu to :
- gdy wychodzę na "chwilę" z domu to smartfon w saszetce na pasku spodni wraz z dokumentami
- gdy na "dłużej" to dodatkowo mały plecak z tabletem, piciem, owoce itd

Wyobrażam sobie taki "swój" zestaw:
1.
W saszetce mam aparat fotograficzny o rozmiarach i budowie smartfona o grubości około 2.5cm tylko z BT i WiFi bez internetu, bez sieci komórkowej, z AI, optyką obliczeniową, 2-4 obiektywy itd
2.
Na ręce zegarek z e-sim do tabletu który jest w domu lub przy mnie
3.
Tablet z internetem, siecią komórkowa o duzym ekranie i dużej pamięcie także do obróbki zdjęć

jp

PS
Ktoś ma inny pomysł na uzywananie smartfona/aparatu ?

Heldbaum
11-07-2023, 11:45
No i po ch... żeście się odzywali !!!

tomfoot
11-07-2023, 11:52
https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C97413%2Cfokus-na-soczewki-cieklokrystaliczne.html

candar
11-07-2023, 12:03
https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C97413%2Cfokus-na-soczewki-cieklokrystaliczne.html

Efekt końcowy na zdjęciach będzie taki: https://www.expertmarket.pl/alkogogle-zobacz-na-trzezwo-jak-widzi-pijany,b17.html

Kolekcjoner
12-07-2023, 00:19
Z tego co pamiętam Philips też coś nad tym dłubie. Zobaczymy ale w dłuższej perspektywie to jest coś co może srogo namieszać.

jan pawlak
12-07-2023, 07:29
Z tego co pamiętam Philips też coś nad tym dłubie. Zobaczymy ale w dłuższej perspektywie to jest coś co może srogo namieszać.

Oby !!

jp

atsf
12-07-2023, 08:06
Oby !!

jp

JPRDL! Oby nie! Żeby jeszcze do przestawiania zooma trzeba było prundu?! Ile ta ujniebateryjka LP-E17 pociągnie?! :mrgreen:

jan pawlak
12-07-2023, 08:19
JPRDL! Oby nie! Żeby jeszcze do przestawiania zooma trzeba było prundu?! Ile ta ujniebateryjka LP-E17 pociągnie?! :mrgreen:

Tylko że ten zoom może mieć np. 1cm "długości" i nie mieć efektu GO

jp

atsf
12-07-2023, 08:36
Tylko że ten zoom może mieć np. 1cm "długości" i nie mieć efektu GO

jp

Namiastki sprzętu fotograficznego interesują mnie jeszcze mniej, niż sztuczne cycki :mrgreen:

jan pawlak
12-07-2023, 09:06
Namiastki sprzętu fotograficznego interesują mnie jeszcze mniej, niż sztuczne cycki :mrgreen:

Tak kiedyś mówili fani aparatów analogowych, ciemni

jp

tomfoot
12-07-2023, 09:15

No właśnie Philipsowi chyba do końca nie wyszło, a tym chłopakom wychodzi. Przynajmniej PRowo. Zeby nie skończyło się jak z grafenem.
Niemniej ciekły kryształ + procesory biologiczne mogą rzeczywiście być przyszłością. W odróżnieniu od plastikowej "fotografii obliczeniowej".

atsf
12-07-2023, 09:23
Tak kiedyś mówili fani aparatów analogowych, ciemni

jp

Jeżeli ktoś tu jest ciemniakiem, to ja nie chcę pokazywać palcem, ale jakbym gwizdnął w ten siwy łeb! :mrgreen:

Fotografia na filmach ma się dobrze i będzie się miała, bo zawsze znajdą się tacy, dla których fotografia jest ważniejsza niż medium, którym się posługują, a medium, które ma swoją magię, jest uwodzicielskie i pociągające, w przeciwieństwie do fotografii cyfrowej, która jeśli nie jest klinicznie czysta pod względem technicznym, to jest spierd..dolona. Gdybym się nie przebranżowił w kierunku fotografii przyrodniczej, to spokojnie dalej bym robił zdjęcia swoim OM-4, i dalej miał wywalone na cyfrę, jak przez ponad 10 lat jej istnienia miałem.

Karlbuk
12-07-2023, 21:06
kiedy jestem/ bywam w świecie cyfrowego gadżetu, i wychodzę z domu po jogurt, czy na ulicę/chodnik/ las ścieżkę itp. itd. za róg, na chwilę wychylić tylko głowę to biorę kosmetyczkę zieloną a w niej mam smartfon 500Mpix 256GB w etui brązowym na smyczy plus selfie stick 64GB 80Mpix, plaster na otarcia, żel dezynfekcyjny;
- kiedy wychodzę dalej do lasu /łąki to pakuję plecak Samsonite a w nim owoce: jabłko brzoskwinię, zależnie od sezonu/ pory roku. małe żelazko turystyczne.

mam tam aparat z obiektywem zoom 10-200mm wielkości pudełka od zapałek, o budowie centralki telefonicznej i funkcjach telefonu, do tego router z vpn kiedy potrzebuję internetu. optykę obliczeniową oddzielnie w plastikowym etui.
w kieszeni płyn wd40 na wszelki wypadek gdyby filtr AI nie chciał się odkręcić;
- w garażu mam smarkwacz połączony do plecaka

jan pawlak
13-07-2023, 08:21
aparat a smartfon, Zakończenie wątku podsumowanie 06.2023 z pozycji aparatu (cd. #2628, prośba #2718)

Pisałem o swoim poznawaniu nowej technologii robienia zdjęć, starałem się naumieć i przekazać różnice pomiędzy fotografia optycznę a fotografią obliczeniową.
Poznałem wady i zalety fotografowania smartfonem o technologii 2023, wiem czego bym chciał by miał nowy, co by mnie skłoniło do zamiany smartfona.

No ale mój zakres i moje hobby fotografowania to tylko część całości.
By podsumowanie aparat a smartfon miało szerszy, bardziej całościowy zakres poprosiłem uczestików wątku by napisali :
- dlaczego uważają że smartfon nie nadaje się do jakiegoś obszaru ich fotografowania
- co by musiał mieć smarton by mógł zastąpić ich sprzęt.

Zero reakcji.

Dzieje się w świecie smartfoto bardzo dużo głównie u Samsunga Apple i Xiaomi ale też u Sony, ciekawym jest np. pytanie co będą wprowadzać by utrzymać sprzedaż smartfonów albo jak wprowadzania AI do aparatów fotograficznych wpłynie na relacje popyt/podaż pomiędzy aparatami a smartfonami

jp

PS
zdjęcia porównawcze S23U a A7R3 : #1330, #1334, #1341, #1362, #1417, długie ogniskowe #1433, 50Mpx i 200 Mpix #1584
fotografia optyczna a fotografia obliczeniwa : #1212, zdjęcia słabe światło : #1153, #1169
rozwój S22U->S23U : #1350, sprzęt #1856, oprogramowanie fotografujące #1857, oprogramowanie postprocesu #1868
zdjęcia S22U, wyjazd testowy Stambuł, [mobile foto]Pokaż zdjęcie które lubisz : #49, #100, #103, #119
zdjęcia S23U : 230mm 460mm #1343, 23mm, 230mm, 2300mm #2247
postproces LR for Samsung ustawienia wstępne, zdjęcia : #2277, #2303
aparat a smartfon, ergonomia : #2589, #2656
aparat a smartfon, Podsumowanie 06.2023, Wstęp : #2628, zdjęcia 23mm, 230mm, 2300mm
aparat a smartfon, Podsumowanie 06.2023, Prośba : #2718, zdjęcia (raz jeszcze) 23mm, 2300mm

Heldbaum
13-07-2023, 10:13
http://http://glebsky.pl/a-imie-bestii-jest-si/

To moja odpowiedź na pytanie. Nie po raz pierwszy...

jan pawlak
13-07-2023, 11:06
aparat a smartfon, Zakończenie wątku podsumowanie 06.2023 z pozycji aparatu (cd. #2628, prośba #2718)

Pisałem o swoim poznawaniu nowej technologii robienia zdjęć, starałem się naumieć i przekazać różnice pomiędzy fotografia optycznę a fotografią obliczeniową.
Poznałem wady i zalety fotografowania smartfonem o technologii 2023, wiem czego bym chciał by miał nowy, co by mnie skłoniło do zamiany smartfona.

No ale mój zakres i moje hobby fotografowania to tylko część całości.
By podsumowanie aparat a smartfon miało szerszy, bardziej całościowy zakres poprosiłem uczestików wątku by napisali :
- dlaczego uważają że smartfon nie nadaje się do jakiegoś obszaru ich fotografowania
- co by musiał mieć smarton by mógł zastąpić ich sprzęt.

Zero reakcji.

Dzieje się w świecie smartfoto bardzo dużo głównie u Samsunga Apple i Xiaomi ale też u Sony, ciekawym jest np. pytanie co będą wprowadzać by utrzymać sprzedaż smartfonów albo jak wprowadzania AI do aparatów fotograficznych wpłynie na relacje popyt/podaż pomiędzy aparatami a smartfonami

jp

PS
zdjęcia porównawcze S23U a A7R3 : #1330, #1334, #1341, #1362, #1417, długie ogniskowe #1433, 50Mpx i 200 Mpix #1584
fotografia optyczna a fotografia obliczeniwa : #1212, zdjęcia słabe światło : #1153, #1169
rozwój S22U->S23U : #1350, sprzęt #1856, oprogramowanie fotografujące #1857, oprogramowanie postprocesu #1868
zdjęcia S22U, wyjazd testowy Stambuł, [mobile foto]Pokaż zdjęcie które lubisz : #49, #100, #103, #119
aparat a smartfon, Podsumowanie 06.2023, Wstęp : #2628, zdjęcia 23mm, 230mm, 2300mm
aparat a smartfon, Podsumowanie 06.2023, Prośba : #2718, zdjęcia (raz jeszcze) 23mm, 2300mm

Przepraszam, muszę uzupełnić.

Zero reakcji to odnośnie prośby (#2718) o dacie 30.06.2023, o uporządkowanych odpowiedziach, uzasadnieniach do tych 2 pytań w prośbie by był to materiał do sensownych porównań, dyskusji i podsumowania oraz wspólnej oceny co musiałoby się stać by smartfony mogły obsłużyć cały zakres sytuacji zdjęciowych dostępnych (teraz tylko) dla aparatów
W ciagu roku pojawiły się wypowiedzi/wzmianki 3 uczestników w tym np. kolegi Bangi który napisał ze testował użycie smartfonu w panningu startującego samolotu ale bez pozytywnych rezultatów

jp

tomfoot
13-07-2023, 12:41
I jeden jeszcze wniosek na koniec dotyczący Samsunga s23 ultra (lub wcześniejszego modelu s22 ultra). Czy warto go kupić w lipcu 2023 roku? Jeżeli rozważasz zakup zaawansowanego aparatu kompaktowego, to zakup smartfona może być alternatywnym rozwiązaniem. Niestety nie przez pryzmat jakości wykonanych zdjęć, a przez uwagę na funkcjonalność dodatkową i rozmiar. Tu sprawa jasna - smartfon wypiera kompakty. Jeżeli zależy ci na samej jakości zdjęć, to smartfon nie ma startu nie tylko do aktualnie produkowanych aparatów fotograficznych (ML), ale również do nawet kilkunastoletnich DSLR czy obecnie dostępnych zaawansowanych kompaktów. Często również w kategorii cenowej.
Czy jeżeli zdecydujesz się na zakup smartfona, to wybrać samsunga? Wielkie znaczenie mają tu osobiste preferencje i przede wszystkim podatność na treści reklamowe. Na dzień dzisiejszy mamy w dość podobnej cenie iPhona 14 PRO (to wersja dla nie liczących się z budżetem) lub w zdecydowanie niższej cenie Google Pixel 7 (za chwilę 8 za połowę obecnej ceny samsunga). Zarówno w przypadku iPhona, jak i GPixel twoje zdjęcia będą zdecydowanie lepsze niż z samsunga. Pole wyboru jest szerokie.
Anselm jak zwykle popełnił błędy wynikające z braku wiedzy i wyjątkowego zaufania do folderów reklamowych. Najpierw z canona przesiadał się na ML Sony, co nie wpłynęło na poprawę jego zdjęć (prawdopodobnie sprzęt sony zwyczajnie był dla niego zbyt zaawansowany). Mieliśmy tu dziesiątki jego postów po tej zmianie świadczących o głębokiej frustracji. Następnie w panice zaczął szukać prostego, mało skomplikowanego rozwiązania i wziął samsunga. Swoją fotografię w ten sposób doprowadził na skraj nędzy i rozpaczy. Jest więc ten wątek wartościowy o tyle, że pokazuje jak daleko można się pogubić, gdy zamiast skupić się na zaznajomieniu z tematem szukamy narzędzi, które automatycznie zrobią za nas pracę. Miejmy nadzieję, że szukający pomysłu na forum na swoją fotograficzną drogę wyciągną z tego dobrą nauczkę.

zdebik
13-07-2023, 19:39
Kutro dzieci mają w szkole "Sports Day", lamcze beda fotografować bieg na 60m z telefonów, ja z 70-200 2.8... Wole nawet nie myśleć jak pokracznie będa wyglądały foty z tel.

Kolekcjoner
13-07-2023, 20:13
A zmieniając teamt ;). Ostatnio CIPA podała że rok do roku po pierwszym półroczu wzrosła sprzedaż aparatów z wymienną optyką - niewiele bo niemal 2% ale zawsze to coś. Także "autostrada" się cosik zawęża ;)....

Heldbaum
13-07-2023, 20:16
To od szybkości... Podobno przy bardzo dużych prędkościach, powstaje złudzenie optyczne, jakoby droga się zwężała raptownie. To może być to.

robert_b
13-07-2023, 20:38
Cóż, wypada powtórzyć :
Ciekawi mnie czy ten prostacki hejt sprawia Ci przyjemność czy też musisz pisać ten bełkot hejtowy bo odreagowywujesz w ten sposób stres z powodu swoich problemów psychicznych ?

jp

Gdzie Ty tu widzisz jakikolwiek hejt? Dostałeś merytoryczną odpowiedź, którą nie wiedzieć dlaczego nazywasz hejtem.

jan pawlak
14-07-2023, 10:02
Kutro dzieci mają w szkole "Sports Day", lamcze beda fotografować bieg na 60m z telefonów, ja z 70-200 2.8... Wole nawet nie myśleć jak pokracznie będa wyglądały foty z tel.

Zauważ że jesteś emocjonalnie nastawiony na NIE.
Przy ocenach, testach itd. trzeba oddzielić emocje od rozumu

Gdybyś "pozbył się" tego nastawienia, wziął jakiś dobry "fotograficznie" smartfon i starał się zrobić najlepsze zdjęcia smartfonem i aparatem to dopiero wtedy gdybyś zrobił i ocenił porównanie to miałaby to realny sens.

jp

--- Kolejny post ---

Gdzie Ty tu widzisz jakikolwiek hejt? Dostałeś merytoryczną odpowiedź, którą nie wiedzieć dlaczego nazywasz hejtem.

To nazywasz merytoryczną odpowiedzią w wątku aparat a smartfon ?

Anselm jak zwykle popełnił błędy wynikające z braku wiedzy i wyjątkowego zaufania do folderów reklamowych. Najpierw z canona przesiadał się na ML Sony, co nie wpłynęło na poprawę jego zdjęć (prawdopodobnie sprzęt sony zwyczajnie był dla niego zbyt zaawansowany). Mieliśmy tu dziesiątki jego postów po tej zmianie świadczących o głębokiej frustracji. Następnie w panice zaczął szukać prostego, mało skomplikowanego rozwiązania i wziął samsunga. Swoją fotografię w ten sposób doprowadził na skraj nędzy i rozpaczy. Jest więc ten wątek wartościowy o tyle, że pokazuje jak daleko można się pogubić, gdy zamiast skupić się na zaznajomieniu z tematem szukamy narzędzi, które automatycznie zrobią za nas pracę. Miejmy nadzieję, że szukający pomysłu na forum na swoją fotograficzną drogę wyciągną z tego dobrą nauczkę.

jp

--- Kolejny post ---

A zmieniając teamt ;). Ostatnio CIPA podała że rok do roku po pierwszym półroczu wzrosła sprzedaż aparatów z wymienną optyką - niewiele bo niemal 2% ale zawsze to coś. Także "autostrada" się cosik zawęża ;)....

To są dane o dostawach do magazynów (po ostatnich zawirowaniach w dostępie do części do produkcji) a nie o wielkości sprzedaży.
https://www.optyczne.pl/18989-news-Raport_CIPA_-_maj_2023.html

jp

PS
Ja czekałem na następcę RX1R ale teraz już nie czekam

tomfoot
14-07-2023, 10:09

To nie jest wątek aparat a smartfon, tylko Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Tym samym autor "rozważań" zamieszczanych w wątku podlegać może krytyce, gdy jego „rozważania” pozbawione są logiki, sensu, przedstawiają kłamliwe wnioski (a raczej wniosków nie ma w ogóle, bo to w czym nosić smartfon, czy jakie napoje zabierać przy okazji nie ma związku z tematem wątku), a do tego opatrzone są zdjęciami o żenująco niskiej jakości, wskazującej na kompletny brak umiejętności fotografowania. Pomijam fakt, że autor nie dorósł do prowadzenia jakiejkolwiek dyskusji, wielokrotnie obraża uczestników wątku, unika odpowiedzi na zadawane pytania. Istotnym jest też fakt, że forum ma charakter publiczny i są osoby szukające na nim merytorycznej wiedzy. W ślad za tym publikowane przez autora banialuki mogą wprowadzać w błąd czytelników nie mających świadomości, że autor nie posiada jakichkolwiek kompetencji czy wiedzy upoważaniającej do prowadzenia merytorycznej dyskusji.

Eberloth
14-07-2023, 11:48
Przy ocenach, testach itd. trzeba oddzielić emocje od rozumu

Każdy, kto używa rozumu, zabierze na taką imprezę 70-200/2.8. Warunek - musi umieć go używać. Oraz aparatu.
Telefon też zabierze. Żeby zadzwonić do rodziny i pochwalić się sukcesem dziecka. Dobre zdjęcia pokaże później, nie trzeba 15 sekund po przekroczeniu linii mety. To nie olimpiada.

Przemek_PC
14-07-2023, 13:03
Niestety zdjęcia po fakcie są w obecnych czasach nic nie warte nie mówiąc o tym, że zamiast zdjęć powinna być relacja na żywo

Heldbaum
14-07-2023, 13:05
Fakty w obecnych czasach, też są nic nie warte...

zdebik
14-07-2023, 13:42
Niestety padał deszcz i event odwołano ;).
jan pawlak jeśli biorąc pod uwage tylko optykę, kilka kryształków vs profesjonalny zoom reporterski to smartfon już kwiczy.

Nawet się nie bedę znęcał nad martycą R5 vs SGS23. Niestety biegnącego dziecka nie da się zestackować. To nie zęby niemowlaków które Samsung promował rok czy dwa lata temu ;).

mirror
14-07-2023, 17:52
Niestety padał deszcz i event odwołano ;).
jan pawlak jeśli biorąc pod uwage tylko optykę, kilka kryształków vs profesjonalny zoom reporterski to smartfon już kwiczy.

Nawet się nie bedę znęcał nad martycą R5 vs SGS23. Niestety biegnącego dziecka nie da się zestackować. To nie zęby niemowlaków które Samsung promował rok czy dwa lata temu ;).

fotografia obliczeniowa obliczy wszystko nawet sobie nie zdajemy sprawy jaki to potencjał jest, karawana oblicza dalej i szybciej niż jakiś tam profesjonalny zoom reporterski

Kolekcjoner
14-07-2023, 22:58

jp

Tu masz całkowitą rację takie wycieczki osobiste są zupełnie nie na miejscu

To są dane o dostawach do magazynów (po ostatnich zawirowaniach w dostępie do części do produkcji) a nie o wielkości sprzedaży.
https://www.optyczne.pl/18989-news-Raport_CIPA_-_maj_2023.html

jp
Zapewne ale w dobie coraz wyższych cen daje to pole do snucia bardziej optymistycznych prognoz co do losu aparatów niż dotychczas.

Fakty w obecnych czasach, też są nic nie warte...
Jest wręcz odwrotnie. W chwili kiedy można niemal dowolnie szerzyć dezinformację, gdzie za rogiem czeka potężne narzędzie jakim już jest AI za pomocą którego będzie pewnie możliwe wytworzenie niemal dowolnego newsa, fakty są na wagę złota. Im bardziej się nimi da manipulować tym będą bardziej cenne.

Heldbaum
14-07-2023, 23:05
Jest wręcz odwrotnie. W chwili kiedy można niemal dowolnie szerzyć dezinformację, gdzie za rogiem czeka potężne narzędzie jakim już jest AI za pomocą którego będzie pewnie możliwe wytworzenie niemal dowolnego newsa, fakty są na wagę złota. Im bardziej się nimi da manipulować tym będą bardziej cenne.

Tylko jak rozpoznać, że mamy do czynienia z "cennym faktem", a nie z dezinformacją? Perfidia manipulacji polega właśnie na tym, że fałszywe informacje miesza się z faktami, zastępuje się jedne drugimi, a nawet stosuje kamuflaż! Zaryzykowałbym podejrzenie, że fakt, im bardziej wygląda autentycznie, tym bardziej należy się spodziewać, iż jeno udaje...

Leon007
14-07-2023, 23:08
No i teraz trzeba będzie rozróżniać fakty i fakty autentyczne.

Kolekcjoner
14-07-2023, 23:08
Tylko jak rozpoznać, że mamy do czynienia z "cennym faktem", a nie z dezinformacją? Perfidia manipulacji polega właśnie na tym, że fałszywe informacje miesza się z faktami, zastępuje się jedne drugimi, a nawet stosuje kamuflaż! Zaryzykowałbym podejrzenie, że fakt, im bardziej wygląda autentycznie, tym bardziej należy się spodziewać, iż jeno udaje...
No tak ale to jakby z definicji podwyższa wartość owych faktów ;).

Heldbaum
14-07-2023, 23:10
Co do wartości, zgoda.

Kolekcjoner
14-07-2023, 23:14
Co do wartości, zgoda.

No i niestety mamy szansę dożyć do czasów gdzie odróżnienie faktu od fejka będzie dla przeciętnego człowieka niemożliwe.....

tomfoot
14-07-2023, 23:24
Ciekawe czy jak napiszę, że zdecydowanie lepsze od manipulowanych faktów są rzetelne wiadomości, to to ożywi wątek dodatkowo? :mrgreen:

Heldbaum
14-07-2023, 23:32
Ja się spodziewałem, że ożywi się po tym, jak wrzucę link do (jak zawsze) prowokacyjnego i kontrowersyjnego artykułu na blogu http://glebsky.pl/a-imie-bestii-jest-si/

Ale jakoś przeszło bez echa...

tomfoot
14-07-2023, 23:40
Ja się spodziewałem, że ożywi się po tym, jak wrzucę link do (jak zawsze) prowokacyjnego i kontrowersyjnego artykułu na blogu http://glebsky.pl/a-imie-bestii-jest-si/

Ale jakoś przeszło bez echa...

Bo zdaje się źle zalinkowaleś poprzednio... coś się nie otwierało, przepraszam ale zapomniałem dać znać, a ja już znalem. Z tym, że Anselm i tak nie przeczyta.

Heldbaum
14-07-2023, 23:51
Z tym, że Anselm i tak nie przeczyta.

Ależ gdzieżbym śmiał nawet się spodziewać czegoś takiego! :mrgreen:

zdebik
15-07-2023, 08:47
Autor wątku narazie zastanawia się co ma lepsze właściwości optyczne. 70-200 2.8 II czy tele sgs23.

tomfoot
15-07-2023, 09:15
Autor wątku narazie zastanawia się co ma lepsze właściwości optyczne. 70-200 2.8 II czy tele sgs23.

Nad niczym się nie zastanawia. Ma to wyraźnie napisane w opisach S24 na stronie producenta.

Karlbuk
15-07-2023, 10:51
Anselm to chyba jakiś czat z SI

zdebik
15-07-2023, 11:23
jan pawlak to jakie jest Pańskie zdanie na temat optyki 70-200 vs tele Samsunga? Który ma lepsze właściwości optyczne?

jan pawlak
15-07-2023, 13:14
jan pawlak to jakie jest Pańskie zdanie na temat optyki 70-200 vs tele Samsunga? Który ma lepsze właściwości optyczne?

Pytanie jest źle postawione, z perspektywy fotografii optycznej zadajesz pytanie "jak to działa" w fotografii obliczeniowej.
Inaczej powstają zdjęcia.

Przez długi czas byłem zdania że w smartfoto nigdy nie uzyska się lepszych jakościowo zdjęć od tych zrobionych aparatami.
Pytaniem głównym wątku było/jest czy smartfonem 2022/2023 można już uzyskac taka jakość że normalny użytkownik, na swoich normalnie wykonywanych zdjęciach, na swoich monitorach/wydrukach jest czy też nie jest w stanie zobaczyć tą różnicę pomiędzy swoim sprzętem foto a smartfonem
Bo jeśli nie da się zobaczyć to po co targać ciężki plecak.

Wracając do różnicy pomiędzy fotografią optyczną a fotografią obliczeniową w nawiązaniu do Twojego pytania.

Zdjęcie pierwsze, prosto ze smartfona to pełna klatka zdjęcia z S23U z ręki przy ogniskowej 230mm, pokazana poto by ocenić odległość
Zdjęcie drugie prosto ze smartfona, pełna klatka, bez zadnej obróbki to powiększenie do 2300mm, z tego samego miejsca, z ręki.

13781
13782

Jesteś w stanie zrobić aparatem, z ręki, z takiej odległosci zdjęcie o takiem powiększeniu i takiej ostrości ?

jp

zdebik
15-07-2023, 13:16
Jesteś w stanie zrobić aparatem, z ręki, z takiej odległosci zdjęcie o takiem powiększeniu i takiej ostrości ?

jp

Oczywiście.

A teraz prosze o odpowiedz, z technicznego punktu widzenia 70-200 czy tele samsunga ma lepsze właściwości optyczne.

jan pawlak
15-07-2023, 13:22
Oczywiście.

A teraz prosze o odpowiedz, z technicznego punktu widzenia 70-200 czy tele samsunga ma lepsze właściwości optyczne.

To pokaż

jp

zdebik
15-07-2023, 13:31
To pokaż

jpJak odpowiesz na postawione pytanie.

tomfoot
15-07-2023, 22:04
zdebik podziwiam, ale wiesz ze dyskutujesz z mułem?

zdebik
15-07-2023, 22:16
zdebik podziwiam, ale wiesz ze dyskutujesz z mułem?Miałem nadzieje, że nie straci twarzy i odpowie. Ale jak widac promocyjne ulotki nic nie piszą o optyce.
jan pawlak R5 może robić 400Mpix jpgi w puszce. A jeśli rawa potraktowac lightroomem, to mamy AI denoise i super resolution. Z R5'ki wyskakują po tym zabiegu (super res) pliki o rozmiarze dokładnie 16384x10928 czyli z 45 robimy 179Mpix gdzie mamy detale a nie papkę.

tomfoot
15-07-2023, 22:56
R5? Na ten marny telefonik? To jak z armatą na komara. Akwarele Anselma można porównywać z tym, co było w 2005 roku. A jeżeli odrzucić nawet brak umiejętności fotografowania u Anselma (nawet telefonem) i dać smartfon komukolwiek, kto ma jakakolwiek wiedzę podstawową, to i tak nie ma czego porównywać. I taki jest stan foto z telefonu na 2023 rok. I taki sam będzie w 2024 i 2025 roku. Nawet gdy AI będzie dalej podkradać do smartfona wygenerowane obrazy robione aparatem.

Eberloth
15-07-2023, 23:08
Ludzie! Nie szkoda Wam klawiatur? Nawet tych wirtualnych, na samsungach :mrgreen:
Jest takie fajne słowo, instytucja. Ostracyzm...

atsf
16-07-2023, 07:16

jp

Czy tę ciapę z koszmarnym efektem halo nazywasz "ostrością"? Naprawdę?

jan pawlak
16-07-2023, 08:00
Czy tę ciapę z koszmarnym efektem halo nazywasz "ostrością"? Naprawdę?

Po co "strzępisz" klawiaturę nadaremno.
Po prostu zrób takie zdjęcie aparatem i pokaż.

Jak nie chcesz zdjęcie tekstu to zrób zdjęcie księżyca z ręki ( to ta sama funkcja w S23U)

jp

PS
Fotografia optyczna daje lepsze jakosciowo zdjęcia od fotografi obliczeniowej 2023.
W większosci przypadków nie da się tej przewagi zobaczyć przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach
Są już jednak sytuacje zdjęciowe gdzie technologia fotografii obliczeniowej wraz AI daje lepsze reazultaty od fotografii optycznej

atsf
16-07-2023, 08:31
Po co "strzępisz" klawiaturę nadaremno.
Po prostu zrób takie zdjęcie aparatem i pokaż.

Jak nie chcesz zdjęcie tekstu to zrób zdjęcie księżyca z ręki ( to ta sama funkcja w S23U)

jp

PS
Fotografia optyczna daje lepsze jakosciowo zdjęcia od fotografi obliczeniowej 2023.
W większosci przypadków nie da się tej przewagi zobaczyć przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach
Są już jednak sytuacje zdjęciowe gdzie technologia fotografii obliczeniowej wraz AI daje lepsze reazultaty od fotografii optycznej

Po co tłuczesz w klawiaturę, zamiast łbem w futrynę?

Mnie, a mam wrażenie, że także nas wszystkich, interesują wyłącznie dobre rezultaty bez względu na medium, na którym są prezentowane, a nie byle ujnia, która broni się tylko na niektórych mediach.

Różnica pomiędzy smartfonami a aparatami generalnie polega na tym, że aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć, a metody uzyskiwania dobrych zdjęć często wymuszają użycie innych środków technicznym, np. statywów, ale celem jest zawsze dobre zdjęcie, a nie byle co, byle wyszło, byle było szybko, łatwo i przyjemnie, ale ujowo. Nie ma sensu licytowanie się na to, co można uzyskać którym sprzętem przy zdjęciach z ręki, bo efekt będzie przewidywalny, ale efekt ze smartfona jest i tak nieakceptowalny dla nas.

P.S.

Ilu już tu znalazłeś nuworyszy w te pędy zamieniających aparat na smartfona? Żadnego, czy jeszcze mniej? Bo mam wrażenie, że branża foto zaczyna odżywać dzięki Twoim wypocinom.

P.S. 2.

Jaskółki w locie mi sfotografuj tym pieprzonym smartfonem, a nie przewodnik turystyczny!

jan pawlak
16-07-2023, 08:51

Mnie, a mam wrażenie, że także nas wszystkich, interesują wyłącznie dobre rezultaty bez względu na medium, na którym są prezentowane, a nie byle ujnia, która broni się tylko na niektórych mediach.

Różnica pomiędzy smartfonami a aparatami generalnie polega na tym, że aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć, a metody uzyskiwania dobrych zdjęć często wymuszają użycie innych środków technicznym, np. statywów, ale celem jest zawsze dobre zdjęcie, a nie byle co, byle wyszło, byle było szybko, łatwo i przyjemnie, ale ujowo. Nie ma sensu licytowanie się na to, co można uzyskać którym sprzętem przy zdjęciach z ręki, bo efekt będzie przewidywalny, ale efekt ze smartfona jest i tak nieakceptowalny dla nas.

P.S.

Ilu już tu znalazłeś nuworyszy w te pędy zamieniających aparat na smartfona? Żadnego, czy jeszcze mniej? Bo mam wrażenie, że branża foto zaczyna odżywać dzięki Twoim wypocinom.

P.S. 2.

Jaskółki w locie mi sfotografuj tym pieprzonym smartfonem, a nie przewodnik turystyczny!

Objaśnij proszę.

Twoim wrogiem jest fotografia obliczeniowa czy jestem ja który pokazuje jej zalety i wady, stan na 2022/2023 oraz jej rozwój w smartfonach.

jp

PS
Dla mnie to jest szasna bym nie musiał targać dniami, zwykle w upale ciężkiego plecaka,
Owszem jest coś za coś.

Karlbuk
16-07-2023, 11:23
fotografia obliczeniowa [...] pokazuje jej zalety i wady, stan na 2022/2023 oraz jej rozwój w smartfonach.

jp

do tej pory nic nie pokazujesz a najwyżej jej wady

atsf
16-07-2023, 11:39
Objaśnij proszę.

Twoim wrogiem jest fotografia obliczeniowa czy jestem ja który pokazuje jej zalety i wady, stan na 2022/2023 oraz jej rozwój w smartfonach.

jp

PS
Dla mnie to jest szasna bym nie musiał targać dniami, zwykle w upale ciężkiego plecaka,
Owszem jest coś za coś.

Ja nie targam ciężkiego plecaka, lecz wożę sprzęt na rowerze. Gorąco polecam więc rower jako alternatywę dla smartfona :mrgreen:

Cały ten wątek można by było skwitować tak w pierwszym- i zarazem ostatnim- wpisie:

samrtfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną, natomiast aparaty większe, cięższe, ale jakość zdjęć o niebo lepsza od smartfonowych.

No i finito, po uj drążyć temat?

Matematyka wspiera fotografię smartfonową żeby ona w ogóle istniała, ale omawianie tego tutaj to jest jak wbicie komiwojażera wciskającego hulajnogi elektryczne do firmy transportowej używającej ciągników siodłowych :mrgreen:

zdebik
16-07-2023, 12:10
samrtfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną, natomiast aparaty większe, cięższe, ale jakość zdjęć o niebo lepsza od smartfonowych.

No i finito, po uj drążyć temat?

Amen!

Po zdjęciach sarny widać w którym kierunku to idzie. W większości te porównania (panoramy miasta) to tez przyklady z (_._). Tam są tylko linie proste, idealne do wyostrzania.

Leon007
16-07-2023, 12:46
Powiedzmy. Wyostrzenie tej książki, sztandarowego przykładu, to jakaś tragedia. Poświata wokół liter aż oczy wypala. Nawet do OCRu tak nie powinno się robić. Dla mnie wniosek, że nawet algorytm wyostrzania w smartfonie może czyścić buty dowolnemu programowi z komputera.

Heldbaum
16-07-2023, 14:21
Zazdrość przez Was przemawia...

MstrG
16-07-2023, 15:11
wiesz ze dyskutujesz z mułem?

Ile w Was jest sztucznie napędzanej między sobą nienawiści...

"Aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć" - ale to pięknie brzmi. Pisząc "aparaty" mówisz jak rozumiem o wszystkich aparatach, również o tych w smartfonach? :D
Kolejny piszący ogólnikami i uważający się za grupę ludzi pisząc "nas". Chyba, że masz rozdwojenie jaźni, to przepraszam.

"byle wyszło, byle było szybko, łatwo i przyjemnie, ale ujowo" - widać jak mało zdjęć zrobiłeś smartfonem z dobrym aparatem, ale nie przeszkadza Ci to w tym, aby pisać takie dyrdymały.

Tak! Teraz nagle wszyscy fotografują tylko i wyłącznie ptaki.

Heldbaum
16-07-2023, 15:49
Najwięcej nienawiści i uszczypliwych, ironicznych komentarzy, widzę w wypowiedziach Twoich i JP. Co w połączeniu z selektywną percepcją faktów, czyni z Was idealny tandem.

A jeśli chodzi o "rozdwojenie jaźni", to tak. Jest NAS stanowczo więcej, niż WAS, towarzyszu...

atsf
16-07-2023, 15:50
Ile w Was jest sztucznie napędzanej między sobą nienawiści...

"Aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć" - ale to pięknie brzmi. Pisząc "aparaty" mówisz jak rozumiem o wszystkich aparatach, również o tych w smartfonach? :D
Kolejny piszący ogólnikami i uważający się za grupę ludzi pisząc "nas". Chyba, że masz rozdwojenie jaźni, to przepraszam.

"byle wyszło, byle było szybko, łatwo i przyjemnie, ale ujowo" - widać jak mało zdjęć zrobiłeś smartfonem z dobrym aparatem, ale nie przeszkadza Ci to w tym, aby pisać takie dyrdymały.

Tak! Teraz nagle wszyscy fotografują tylko i wyłącznie ptaki.

Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam, i nie interesuje mnie aparat pseudofotograficzny, jaki w niego wsadzono. Jak ktoś chce, to niech się w to bawi, ale nich mi nie wmawia, że aparaty odchodzą do lamusa, bo ani tego nie widać, ani nikt o tym nie decyduje poza użytkownikiem. Co najwyżej będą użytkownicy zabytkowego sprzętu fotograficznego :mrgreen:

Aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć w kontekście ich jakości technicznej. Robienie kiepskich technicznie zdjęć aparatami jest powszechne, bo wynika z ich ograniczeń, których się nie dało uniknąć ze względu na warunki fotografowania, lub się nie chciało pokonać używając dodatkowego sprzętu, ale- co do istoty sprawy- każdy aparat fotograficzny, zwłaszcza z wymienną optyką- stwarza platformę do uzyskiwania zdjęć o co najmniej dobrej, jak nie znakomitej jakości, natomiast smartfon już na starcie ma ograniczenia formatu i jakości zdjęć. Także pod względem zachowana jakości zdjęć w dużym formacie aparaty nie są - póki co- zagrożone przez smartfony.

Pisząc o "nas" mam na myśli całkiem sporą grupę osób mających w głębokim poważaniu dyrdymały JP, które mu to nieraz już wytykały, nie jestem więc sam.

Nie wszyscy fotografują ptaki, ale do tego m.in. są predysponowane aparaty fotograficzne i dedykowane do nich teleobiektywy. Dowcip polega na tym, że ja do swojego C 7D II, albo do każdego z pozostałych kilku aparatów, jakie posiadam, mogę założyć obiektywy stosownie do potrzeb, np. tylko UWA i fotografować tylko widoczki, natomiast do smartfona nie da się założyć przyzwoitego teleobiektywu, aby fotografować ptaki. Użytkownik smartfona, któremu się nagle zachce fotografowania jaskółek w locie, dozna olśniewającego odkrycia, skąd mu nogi wyrastają. Uprzedzę wypadki: z ****.

MstrG
16-07-2023, 17:53
Najwięcej nienawiści i uszczypliwych, ironicznych komentarzy, widzę w wypowiedziach Twoich i JP. Co w połączeniu z selektywną percepcją faktów, czyni z Was idealny tandem.

A jeśli chodzi o "rozdwojenie jaźni", to tak. Jest NAS stanowczo więcej, niż WAS, towarzyszu...

"Pokaż go, to palcem, bo chciałbym uwierzyć, że śnię", towarzyszu. I nie szufladkuj mnie, bo ani nie jestem u WAS, ani u NICH. Ja te urządzenia potrafię używać naprzemiennie w zależności od sytuacji oraz potrzeb.

Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam, i nie interesuje mnie aparat pseudofotograficzny, jaki w niego wsadzono. Jak ktoś chce, to niech się w to bawi, ale nich mi nie wmawia, że aparaty odchodzą do lamusa, bo ani tego nie widać, ani nikt o tym nie decyduje poza użytkownikiem. Co najwyżej będą użytkownicy zabytkowego sprzętu fotograficznego :mrgreen:

"Pseudofotograficzny" aparat. Chciałbym, aby mój pierwszy "niepseudofotograficzny" aparat robił tak dobre jakościowo zdjęcia jak mój obecny smartfon.

Aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć w kontekście ich jakości technicznej. Robienie kiepskich technicznie zdjęć aparatami jest powszechne, bo wynika z ich ograniczeń, których się nie dało uniknąć ze względu na warunki fotografowania, lub się nie chciało pokonać używając dodatkowego sprzętu, ale- co do istoty sprawy- każdy aparat fotograficzny, zwłaszcza z wymienną optyką- stwarza platformę do uzyskiwania zdjęć o co najmniej dobrej, jak nie znakomitej jakości, natomiast smartfon już na starcie ma ograniczenia formatu i jakości zdjęć. Także pod względem zachowana jakości zdjęć w dużym formacie aparaty nie są - póki co- zagrożone przez smartfony.

Pisząc "format" co masz na myśli?
Teraz nie dość, że każdy robi zdjęcia latających jaskółek, to jeszcze później drukuje je w dużym formacie. To forum jednak odkrywa przede mną wiedzę, o której nie miałem wcześniej pojęcia :D
Ciekawy jestem jaki procent ludzi ogląda tak jak my rogi w cropie 100%? Wrzucisz takie zdjęcie z Pixela 7 / 7 Pro na FB, spokojnie wydrukujesz dobrej jakości odbitkę do albumu i pokażesz rodzinie zdjęcia z wycieczki na TV.
"Psudofotograficzny" aparat za ułamek ceny, małej wielkości który praktycznie zawsze masz przy sobie. Na forum nikoniarzy jest fajny wątek iPhone też może - dla posiadaczy iPhonów i nie tylko (https://forum.nikoniarze.pl/threads/242144-iPhone-te%C5%BC-mo%C5%BCe-dla-posiadaczy-iPhon%C3%B3w-i-nie-tylko), wypowiada się w nim osoba, która przeszła przez DSLR i ML (Sony A7III) i aktualnie na wycieczki nie zabiera już całego tego ciężkiego majdanu. Dla mnie nie narzędzie definiuje o jakości zdjęcia, a fotograf. Trzeba tylko znać ograniczenia sprzętu. Jacek_Z wrzucał ostatnio ciekawy link do galerii chyba jakiejś lekarki, przyciągało uwagę, a było zrobione "pseudofotograficznym" aparatem - nie mogę teraz odnaleźć tego posta. Pewnie kobitka nie drukuje bilbordów, nie patrzy na rogi w 100% cropie, nie fotografuje jaskółek w locie przez co nie jest świadoma, że jakość jej zdjęć jest "pomiędzy taką sobie a żałosną".

Nie wszyscy fotografują ptaki, ale do tego m.in. są predysponowane aparaty fotograficzne i dedykowane do nich teleobiektywy. Dowcip polega na tym, że ja do swojego C 7D II, albo do każdego z pozostałych kilku aparatów, jakie posiadam, mogę założyć obiektywy stosownie do potrzeb, np. tylko UWA i fotografować tylko widoczki, natomiast do smartfona nie da się założyć przyzwoitego teleobiektywu, aby fotografować ptaki. Użytkownik smartfona, któremu się nagle zachce fotografowania jaskółek w locie, dozna olśniewającego odkrycia, skąd mu nogi wyrastają. Uprzedzę wypadki: z ****.

No właśnie, "do tego m.in. są predysponowane aparaty fotograficzne i dedykowane do nich teleobiektywy". Większość użytkowników segmentu entry level rzadko wychodziła poza zestaw kitowy, czasem dochodziła stałka 35 lub 50mm, a Ty piszesz o fotografowaniu ptaków...

zdebik
16-07-2023, 18:46
MstrG tu nie chodzi o to, że sie nie da fotografować smartphonem (każdy z nas to robi) tylko o wmawianie przez 3000 postów, że aparaty już się do zdjęć nie nadają. I za rok lub dwa technologicznie będziemy w ciemnej (_._) jak nie kupimy samsunga!

MstrG
16-07-2023, 18:55
MstrG tu nie chodzi o to, że sie nie da fotografować smartphonem (każdy z nas to robi)

Serio każdy z nas? A poniższy cytat?

Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam, i nie interesuje mnie aparat pseudofotograficzny, jaki w niego wsadzono.

Najwięcej do powiedzenia ma ten, co nigdy nie zrobił żadnego zdjęcia smartfonem.

o wmawianie przez 3000 postów, że aparaty już się do zdjęć nie nadają. I za rok lub dwa technologicznie będziemy w ciemnej (_._) jak nie kupimy samsunga!

Ale już wmawianie, że:

samrtfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną

jest już OK?

Do tego został wprowadzony podział na "WAS" i "NAS", Heldbaum czerpie chyba wzorce od swoich towarzyszy. Ja swoje zdanie z postu #2459 (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page246?p=1448801&viewfull=1#post1448801)podtrzymuję.

Heldbaum
16-07-2023, 19:14
Subtelna różnica. To, że "aparaty do zdjęć się nie nadają i samsung już je pod wieloma względami wyprzedza", to jest wmawianie (przez 3000 postów)

To, że "smartfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną", to już nie jest wmawianie, tylko fakt. Którego niektórzy "towarzysze" nie potrafią przyjąć do wiadomości

MstrG
16-07-2023, 19:23
Subtelna różnica. To, że "aparaty do zdjęć się nie nadają i samsung już je pod wieloma względami wyprzedza", to jest wmawianie (przez 3000 postów)

Znam kilka zastosowań, gdzie smartfon sprawdza się lepiej niż aparat za podobne pieniądze. Znam osoby, które zawodowo korzystają z możliwości foto i video w smartfonach.
Przypomina to trochę czasy - "Młody, aparatem film robisz? Od filmowania jest kamera."

To, że "smartfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną", to już nie jest wmawianie, tylko fakt. Którego niektórzy "towarzysze" nie potrafią przyjąć do wiadomości

Masz dziwne pojęcie faktu, bo dla mnie robienie zdjęć smartfonem nie jest wygodne. Zupełnie nie zgadzam się z tym faktem :P
Nauka Twoich towarzyszy to dziel ludzi (na "NAS" i "WAS") oraz wmawiaj ludziom fakty, które nie mają pokrycia w rzeczywistości?

zdebik
16-07-2023, 19:38
MstrG zobacz sarnę i sam oceń.

MstrG
16-07-2023, 19:45
MstrG zobacz sarnę i sam oceń.

Ja wiem. Dla mnie tragedia.

Mogę nie zgadzać się z Janem, który napisał

ale to nie znaczy, że będę go wyzywać od mułów i pisać "Po co tłuczesz w klawiaturę, zamiast łbem w futrynę?". Może wynika to z faktu, że ja lubię dyskutować. Lubię poznawać zdanie oraz tok rozumowania innych.

Heldbaum
16-07-2023, 19:49
Rzecz w tym, że MstrG jest "ambasadorem" Samsunga, choć oczywiście próbuje przekonywać, że tak nie jest. Zdradzają go takie zdania (chętnie wypowiadane przez innych "ambasadorów"), jak "Znam osoby, które zawodowo korzystają z możliwości foto i video w smartfonach". Oczywiście. Ja też znam całe mnóstwo różnych osób. To jest "dowód" o wartości zerowej.

Pokażcie konkrety. Zdjęcia i filmy, o jakości "zawodowej", nakręcone smartfonem.

mirror
16-07-2023, 19:57
podziały w wątku sa wielopłaszczyznowe na was i nas to taki pół biedy podział, znacznie ciekawszy jest na karawanę i psy, zasadniczo psy lubię ale moim zadaniem wszystkie posty w których ten podział się pojawia są do usunięcia - wszystkie co do jednego

MstrG
16-07-2023, 20:04
Rzecz w tym, że MstrG jest "ambasadorem" Samsunga, choć oczywiście próbuje przekonywać, że tak nie jest. Zdradzają go takie zdania (chętnie wypowiadane przez innych "ambasadorów"), jak "Znam osoby, które zawodowo korzystają z możliwości foto i video w smartfonach". Oczywiście. Ja też znam całe mnóstwo różnych osób. To jest "dowód" o wartości zerowej.

Pokażcie konkrety. Zdjęcia i filmy, o jakości "zawodowej", nakręcone smartfonem.

Kojarzenie i wyciąganie faktów z tego co jest napisane nie jest chyba Twoją mocną stroną, co? Znowu mnie pomawiasz, pierw od towarzyszy, teraz od ambasadorów marki.
Samsunga mam tylko lodówkę, a smartfona miałem dawno temu. Nie odpowiadała mi polityka tej firmy i wtedy weszło LG całe na biało z rewelacyjnym jak na tamten czas modelem G2. Można powiedzieć, że to chyba od tego modelu ludzie zaczęli poważniej traktować foto w telefonach. Powstawały książki o fotografowaniu tym telefonem.
Żyj w swoim świecie, ciesz się swoim towarzystwem wzajemnej adoracji. Co mam Ci pokazać? Zdjęcia kolegi, który jest rzeczoznawcą i robi setki zdjęć rozbitych aut w celu dokumentacji? Czy może mam Ci wrzucić przedmiot zeskanowany telefonem w programie Polycam, którego znajomy używa w Blenderze? Pewnie jeśli chodzi o drugą kwestię to nawet nie masz zielonego pojęcia o co chodzi.

Heldbaum
16-07-2023, 20:13
podziały w wątku sa wielopłaszczyznowe na was i nas to taki pół biedy podział, znacznie ciekawszy jest na karawanę i psy, zasadniczo psy lubię ale moim zadaniem wszystkie posty w których ten podział się pojawia są do usunięcia - wszystkie co do jednego
MstrG Proponuję przeczytać powyższy post. Może to Ci coś rozjaśni. Natomiast jeśli chodzi o "drugą kwestię", to oczywiście wiem co to jest blender. Używam go do rozdrabniania sosów... Gdybyś nie oceniał mnie przez mgłę swojego zacietrzewienia, to może byś sobie przypomniał (bo mówiłem o tym), że studiowałem onegdaj "Techniki komunikacji wizualnej" i miałem do czynienia z takimi rzeczami na co dzień. Twoja błędna ocena sytuacji mówi sama za siebie. Ja nie mam nic więcej do powiedzenia...

tomfoot
16-07-2023, 20:20
Kojarzenie i wyciąganie faktów z tego co jest napisane nie jest chyba Twoją mocną stroną, co?
versus
Ale wiesz, że dyskutujesz z mułem?

Twoje obrażanie jest lepsze niż moje, co?

zdebik
16-07-2023, 20:34
https://www.optyczne.pl/19029-news-Zestaw_mikrofon%C3%B3w_Boya_Link.html

Już jakiś wywiad będzie można nagrać ;)

MstrG
16-07-2023, 20:47
Kojarzenie i wyciąganie faktów z tego co jest napisane nie jest chyba Twoją mocną stroną, co?
versus
Ale wiesz, że dyskutujesz z mułem?

Twoje obrażanie jest lepsze niż moje, co?

Nie, nie jest. Tylko już któryś raz ta sama osoba piszę w moim kierunku takie rzeczy. Stąd moja reakcja.
U mnie to było pytanie, nie stwierdzenie ;)
Ty zresztą i tak już na zawsze pozostaniesz w mojej pamięci zmieniającym zdanie czerwonym osiołkiem. Dobrze wiesz dlaczego.

W kilku wzajemnie się nakręcaliście i zaczęliście pisać inwektywy w stronę jednego Jana, który w następstwie napisał o tej karawanie i psach. Teraz się uczepiliście tego zdania i cały czas wskazujecie je jako dowód.

[MENTION=48268]Gdybyś nie oceniał mnie przez mgłę swojego zacietrzewienia, to może byś sobie przypomniał (bo mówiłem o tym), że studiowałem onegdaj "Techniki komunikacji wizualnej" i miałem do czynienia z takimi rzeczami na co dzień. Twoja błędna ocena sytuacji mówi sama za siebie. Ja nie mam nic więcej do powiedzenia...

Nie słyszałem jak o tym mówiłeś. Jak gdzieś wspomniałeś o tym w tym wątku to wskaż mi proszę w którym poście. Onegdaj na studiach miałem tworzenie stron w HTML. Co mi dzisiaj po tych wykładach? Nie mów, że Ciebie uczyli o teksturowaniu obiektów 3D i używaniu ich w Blenderze. Szacun.

tomfoot
16-07-2023, 21:00
w kilku wzajemnie się nakręcaliście

Czyli jednak są oni, wy ... jak zwykle się gubisz. Oczywiście nie zapomniałeś o inwektywie w moim kierunku. Nie wiem czy uda się ten plan z twoim moderowaniem na tym forum :mrgreen:
Bawcie się dalej.

MstrG
16-07-2023, 21:26
w kilku wzajemnie się nakręcaliście

Czyli jednak są oni, wy ... jak zwykle się gubisz.

W niczym się nie gubię. Nie dzielę osób.

Oczywiście nie zapomniałeś o inwektywie w moim kierunku.

Poucza mnie osoba, która obraża inną wiedząc, że jest mała szansa na to, że się o tym dowie. Po jakimś czasie zmienia zdanie przyznając rację tej obrażanej, ale już nikogo o tym nie informuje. Fantastyczna postawa.
Mimo wszystko - możesz wierzyć lub nie - ja Ciebie lubię. Z wieloma zdaniami które piszesz się zgadzam. Często nawet "śmiechnę" z Twoich porównań lub sarkazmu. Natomiast tego "czerwonego osiołka" bierz z dużym dystansem

Nie wiem czy uda się ten plan z twoim moderowaniem na tym forum :mrgreen:

Nie jestem zainteresowany :)

Takie z życia:
13913

atsf
16-07-2023, 22:59
Najwięcej do powiedzenia ma ten, co nigdy nie zrobił żadnego zdjęcia smartfonem.

Nie mam do powiedzenia najwięcej, ale mam jednak coś do powiedzenia, albowiem zachwalając smartfony JP notorycznie ignoruje fakt, że nie spełniają one wszelkich oczekiwań, a ludzi, których oczekiwań smartfon nie spełnia, nazywa zacofanymi i zakompleksionymi zazdrośnikami mającymi problemy psychiczne, albo szczekającymi psami.

Ja wiem, co mi jest potrzebne, i wiem, co mi jest niepotrzebne- nie potrzebuję smartfona, potrzebuję aparatu z teleobiektywem, ale jak mi ktoś p.i.e.r.d.o.l.i nieustannie o teleobiektywie 2300 mm w smartfonie, to mi się flaki wywracają, i nie mogę nad tym przejść do porządku dziennego.

Jak jeszcze do tego widzę katastrofalnej jakości zdjęcia, które JP zamieszcza bez cienia żenady, i uważa, że tak ma być, i że to jest super jakość, i duper postęp, to mam nieodparte wrażenie, że autor po prostu spie-rdo-lił z jakiegoś wariatkowa, i ze go pewnie szukają, albo i tam go mieli dosyć.

MstrG
16-07-2023, 23:22
Zgoda. Telefoto na ten moment to proteza.

Warto jednak zobaczyć jak wyglądał konceptowy Xiaomi 12S Ultra Concept.

jan pawlak
17-07-2023, 07:25
Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam,

Ok.
To sporo wyjaśnie o tym co i jak pisałeś w tym wątku
Od teraz wszystkie Twoje wypowiedzi w wątku aparat a smartfon z czystym sumieniem traktować będę jak wypowiedzi o kolorach kogoś kto :
- nie widzi kolorów,
- nigdy nie widział kolorów
- nie chce ich zobaczyć
Czyli .....

jp

Heldbaum
17-07-2023, 08:10
Jest takie powiedzenie: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem. Uważam Andrzeju, że właśnie zostałeś "załatwiony" w taki sposób. Dla JP natomiast, mam inną sentencję. Człowiek inteligentny nie musi próbować g.... by się przekonać, że nie nadaje się ono do jedzenia.

cybulski
17-07-2023, 09:38
Jałowe dyskusje :D a może jakieś foty tutaj ktoś da ?
https://www.canon-board.info/threads/118642-mobile-photo-Poka%C5%BC-zdj%C4%99cie-kt%C3%B3re-lubisz/page16?p=1450713&viewfull=1#post1450713

Heldbaum
17-07-2023, 10:34
No jasne. Zwłaszcza JP może wreszcie coś by pokazał. Na potwierdzenie swoich teorii...

atsf
17-07-2023, 10:35
Ok.
To sporo wyjaśnie o tym co i jak pisałeś w tym wątku
Od teraz wszystkie Twoje wypowiedzi w wątku aparat a smartfon z czystym sumieniem traktować będę jak wypowiedzi o kolorach kogoś kto :
- nie widzi kolorów,
- nigdy nie widział kolorów
- nie chce ich zobaczyć
Czyli .....

jp

JPRDL!

Człowieku (?)! Cały czas udowadniasz, że w życiu nie użyłeś konkretnego teleobiektywu i nie masz bladego pojęcia, czego się po nim można- i należy- spodziewać, wstawiasz bez zażenowania masakryczne zdjęcia sarny i jakiegoś tekstu pieprząc, jak potłuczony, o teleobiektywie w tym smartfonie, a to jest jedyna rzecz, która mnie w nim może potencjalnie zainteresować, ale na twoich przykładach widać, że jest to totalny badziew, który należy pominąć milczeniem, a nie go eksponować.

Przez dwa tygodnie na wczasach mając dwa aparaty- jeden z tele, a drugi z krótkim obiektywem, tego drugiego użyłem raz, i to na siłę. Gdybym miał zamiast niego smartfona, to też bym go użył ten jeden raz, bo mnie generalnie co innego wciąga. Smartfon jako sprzęt foto nie jest aż tak uniwersalny, abym się nim zainteresował.

Gdybyś potrzebował porządnego teleobiektywu, to o smartfonie zapomnij, i nie wmawiaj ludziom głupot, i nie pitol, że będzie w tym temacie postęp za pomocą soczewek z plasteliny! Wrócisz wtedy do aparatu fotograficznego jak syn marnotrawny!

A Może byś strzelił smartfonem takie ujęcie?

13939

Karlbuk
17-07-2023, 11:02
atsf nie ma sensu nerwów tracić na kompletną ścianę, widzisz że tylko odbija to co mu powiedziano bo sam nawet nie potrafi nic wymyśleć

cybulski
17-07-2023, 11:22
Przez dwa tygodnie na wczasach mając dwa aparaty- jeden z tele, a drugi z krótkim obiektywem, tego drugiego użyłem raz...

Bo wszystko co fajne dzieje się daleko, tam gdzie nas akurat nie ma :D?

Bangi
17-07-2023, 11:46
Byłem w weekend na wycieczce w górach :)

Żona do mnie - "zrób nam fotkę"... zrobiłem (EOS R - to już jest po lekkiej edycji w Lr mobile)

13955

"spoko, to teraz zrób komórką, bo wyjedzie ładniej..." komórka (Samsung Galaxy S10e)

13956

No i teraz niech mi ktoś wytłumaczy - dlaczego aparat nie może "naświetlić" nieba tak jak zrobił to smartfon :twisted:
Naprawdę tego nie kumam, ale kumam jak zrobić aparatem takie zdjęcie tylko nie było czasu, lampy (bledny) itp., itd. ;)

pawel.guraj
17-07-2023, 11:48
No i teraz niech mi ktoś wytłumaczy - dlaczego aparat nie może "naświetlić" nieba tak jak zrobił to smartfon :twisted:
Naprawdę tego nie kumam, ale kumam jak zrobić aparatem takie zdjęcie tylko nie było czasu, lampy (bledny) itp., itd. ;)

W tym wątku wszystko jest możliwe - więc wolę dopytać - żartujesz prawda? ;)

p,paw

Heldbaum
17-07-2023, 11:50
Bo telefon od razu robi hdr. Fotografując aparatem, zrobię to samo, w dwie minuty, w postprocesie. Jeśli uznam, że akurat chcę mieć takie niebo. I zwróć uwagę, że twarze są np lepiej naświetlone na zdjęciu z aparatu.

pawel.guraj
17-07-2023, 11:53
Bo telefon od razu robi hdr. Fotografując aparatem, zrobię to samo, w dwie minuty, w postprocesie. Jeśli uznam, że akurat chcę mieć takie niebo. I zwróć uwagę, że twarze są np lepiej naświetlone na zdjęciu z aparatu.

Jeżeli Bangi nie żartował to powinien zadać pytanie tak - "dlaczego mój aparat nie potrafi tak wywołać tego zdjęcia, lub dlaczego nie potrafię go tak wywołać w LR" ;-)

p,paw

Leon007
17-07-2023, 11:57

Żona do mnie - "zrób nam fotkę"... zrobiłem (EOS R - to już jest po lekkiej edycji w Lr mobile)

13955

"spoko, to teraz zrób komórką, bo wyjedzie ładniej..." komórka (Samsung Galaxy S10e)

13956

To miało być zdjęcie ludzi czy nieba?

zdebik
17-07-2023, 12:01
Bangi ten ostatni post to na jaja czy, na poważnie?

Leon007
17-07-2023, 12:04
Bangi nie odpowie. Nie widział różnicy, a teraz mu wstyd. Kopie nerwowo po folderach marketingowych.

Pawel92
17-07-2023, 12:19
Patrząc na zdjęcie Bangi zrobione smartfonem, większość (strzelam: 99%) zapytanych powie, że jest OK.
Ile ludzi poświęci te „dwie minuty w postprocessie”, żeby przerobić zdjęcie z R-ki?

zdebik
17-07-2023, 12:30
Kilka miesięcy temu znajomy z discorda zapytał kilku fotografów co kupić dziewczynie. Ona chciała zacząć fotografowac, on wydać 800zł. Wszyscy polecili mu dobrego smatfona. Argumentując, że za 800zł to nawet obiektyw dobry ciężko kupić a potrzeba jeszcze sił i chęci na obróbkę.

jan pawlak
17-07-2023, 12:43

13955

13956

AI analizuje treść zdjecia (krajobraz, zachód/wschód słońca, niebo, ulica, noc, portret itd) i go odpowiednio "dostosowywuje" tym lepiej/pełniej im nowsza wersja oprogramowania. Więcej w jpg a mniej w RAW.

AI zaczyna już "wchodzić" do aparatów, ale to dla niektórych nie jest dobra wiadomość.
Skończy się tak jak w smartfonach, w trybiach automatycznych będzie można bez wiedzy o fotografowaniu, bez doświadczenia i bez całej otoczki "mistrza" uzyskać co najmniej takie jak doświadczeni użytkownicy a naogół lepsze zdjęcia.

To nie jest dobra wiadomośc dla tych którzy "żyją" z fotografii

jp

MstrG
17-07-2023, 12:49
AI analizuje treść zdjecia (krajobraz, zachód/wschód słońca, niebo, ulica, noc itd) i go odpowiednio "dostosowywuje" tym lepiej/pełniej im nowsza wersja oprogramowania.

Zaczyna już "wchodzić" do aparatów, ale to nie jest dobra wiadomość.
Skończy się tak jak w smartfonach, w trybie auto będzie można bez wiedzy o fotografowaniu, bez doświadczenia i bez całej otoczki "mistrza" uzyskać naogół lepsze zdjęcia niż wiekszość uzytkowników w trybach zwykłych.

jp

4 letni Samsung S10e na jakim poziomie ma to AI?
Ja nie oczekuję AI w plikach jpg z aparatów. Robię tylko w rawach i ewentualne funkcje AI mogę zaaplikować w LR i PS.

zdebik
17-07-2023, 13:00
Ja nie oczekuję AI w plikach jpg z aparatów. Robię tylko w rawach i ewentualne funkcje AI mogę zaaplikować w LR i PS.

Dokładnie, jeśli ktoś ma aparat to robi w rawach a nie czeka na to chamskie odszumianie w tel.

Dzis LR z dodatkami AI stawia na nogi naprawde stare aparaty.

Maski tez sam nakłada wykrywając twarze. Nie widzę powodu zeby tamta fotka wyszła gorzej po obróbce niz ta z tel. A nie zapominajmy w tel takie rzeczy dzieja sie automatycznie.

Wracając do tamtego zdjecia, to pewnie bylo lekko prześwietlone. Sam wolałbym lekko nie doświetlić. A w widoku 1:1 zdjecie z tel pewnie juz tak ładnie nie bedzie wygladać gdy porównamy oba po wywołaniu.

MstrG
17-07-2023, 13:34
Odszumianie RAWa w LR robi dobrą robotę.
Poniżej foto z ręki - 1/3S, ISO 1400 później ciągnięte mocno w postprocesie. Oczywiście można było zrobić trzy zdjęcia i połączyć w HDR, co pewnie by zaowocowało mniej przepalonym wnętrzem budynku. Uprzedzam - halo w jednym miejscu nad dachem nie jest efektem ciągnięcia cieni, budynek był oświetlony po drugiej stronie.

13987

Bangi
17-07-2023, 13:47
Mój post był pół żartem, pół serio ;)

Ja ogólnie wiem jak technicznie ogarnąć takie zdjęcie aparatem, ale jak pisałem - kiedy liczy się czas, a dla większości dziś liczy się czas, to smartfon daje wystarczający efekt, nawet taki właśnie stary Samsung ;)

Tak trochę bardziej poważanie, to mnie to jednak drażni, że taki R nie potrafi zrobić takiego "ładnego HDR-a" prosto z puchy (wiem, że ma taki tryb, czasem się tym bawię, ale efekt często jest dziwny, dla mnie).

Na marginesie dodam, że Bieszczady były miejscem, gdzie w jednym miejscu spotkałem wyjątkowo dużo osób z aparatami, naprawdę.

Tak więc koniec już tej małej prowokacji po powrocie z urlopu ;)

pawel.guraj
17-07-2023, 13:57
Mój post był pół żartem, pół serio ;)

Ja ogólnie wiem jak technicznie ogarnąć takie zdjęcie aparatem, ale jak pisałem - kiedy liczy się czas, a dla większości dziś liczy się czas, to smartfon daje wystarczający efekt, nawet taki właśnie stary Samsung ;)

Tak trochę bardziej poważanie, to mnie to jednak drażni, że taki R nie potrafi zrobić takiego "ładnego HDR-a" prosto z puchy (wiem, że ma taki tryb, czasem się tym bawię, ale efekt często jest dziwny, dla mnie).

Na marginesie dodam, że Bieszczady były miejscem, gdzie w jednym miejscu spotkałem wyjątkowo dużo osób z aparatami, naprawdę.

Tak więc koniec już tej małej prowokacji po powrocie z urlopu ;)

Bo silnik JPG to chyba najbardziej archaiczna część dzisiejszych aparatów.
Nie jestem w stanie pojąć faktu, że do dziś, te mega zaawansowane puszki potrafią pokazać histogram oparty na prostacko "wywołanym" JPG-u. Do prawdy nie rozumiem, jak można nie potrafić pokazać histogramu RAW lub czegoś przynajmniej do niego zbliżonego.

p,paw

Leon007
17-07-2023, 14:00
Maski tez sam nakłada wykrywając twarze. Nie widzę powodu zeby tamta fotka wyszła gorzej po obróbce niz ta z tel. A nie zapominajmy w tel takie rzeczy dzieja sie automatycznie.

Dż*z*s k*rw* j* p**rd*l*, że zacytuję klasyka. Po jakiej obróbce? Panowie, zdebik i bangi, naprawdę daliście się sprowadzić do poziomu i pokonać doświadczeniem.
Tak jak piszesz - lekko nie doświetlić gdy mierzysz na żonę (to znaczy bangi mierzy, Ty na swoją). Żadnych HDRów nie potrzeba. Albo pomiar światła na niebo, +2 EV korekty i dostaniesz od razu taki sam gniotek jak ze smartfona: wyraźne obłoczki i niedoświetlone, szarawe buźki.
A JP od razu wskoczył na swojego, sztucznie inteligentnego, konika.

Bangi - jeszcze jeden taki post i nie uwierzę, że robisz zdjęcia prawdziwych samolotów. ;)

jan pawlak
17-07-2023, 14:18
4 letni Samsung S10e na jakim poziomie ma to AI?

Pewno w aparatch będzie można AI wyłączyć, w smartfonach daje się to (jak na razie) tylko częściowo

jp

--- Kolejny post ---

Bo silnik JPG to chyba najbardziej archaiczna część dzisiejszych aparatów.
Nie jestem w stanie pojąć faktu, że do dziś, te mega zaawansowane puszki potrafią pokazać histogram oparty na prostacko "wywołanym" JPG-u. Do prawdy nie rozumiem, jak można nie potrafić pokazać histogramu RAW lub czegoś przynajmniej do niego zbliżonego.

p,paw

W (moim teraz) smartfonie jest jeszcze gorzej.
Mogę zał/wył hdr, hdr "tworzy się" podczas jednej ekspozycji
Przy załączonym hdr widzę na ekranie "obraz" i histogram ale nie wiem jak będą wyglądały na zdjęciu wynikowym :
- inaczej jest na RAW a inaczej jpg
- jest słaba powtarzalność efektu hdr, bywa że foruje cienie a bywa że ważniejsze są jasnoci przy zblizonych sytuacjach zdjęciowych.

jp

zdebik
17-07-2023, 14:34
Dż*z*s k*rw* j* p**rd*l*, że zacytuję klasyka. Po jakiej obróbce? Panowie, zdebik i bangi, naprawdę daliście się sprowadzić do poziomu i pokonać doświadczeniem.
Tak jak piszesz - lekko nie doświetlić gdy mierzysz na żonę (to znaczy bangi mierzy, Ty na swoją). Żadnych HDRów nie potrzeba. Albo pomiar światła na niebo, +2 EV korekty i dostaniesz od razu taki sam gniotek jak ze smartfona: wyraźne obłoczki i niedoświetlone, szarawe buźki.

Bangi - jeszcze jeden taki post i nie uwierzę, że robisz zdjęcia prawdziwych samolotów. ;)

Nic nie pisalem o hdr. Ale to fakt, ze aparaty w smartfonie wyostrzą co trzeba, sciagną na ile to możliwe przepały i wyciągną ciemie. Ba nawet zmarszczki usuna i dodadzą rumience.

pawel.guraj
17-07-2023, 14:38
Podstawowym problemem silników JPG w aparatach jest to, że pracują na 8-bitach.
W związku z tym, że ekspozycja dobierana jest tak, żeby dobrze wyglądał JPG - silnik tak dobiera parametry ekspozycji, aby z 14 bitów łapanych przez matrycę 8 najbardziej znaczących w histogramie zmieściło się w JPG-a (reszta jest tracona). Silniki JPG nie potrafią robić kompresji dynamiki.
Stąd sytuacja kiedy "przepalone" JPGi (również na histogramie, który pokazywał aparat) wcale nie są przepalone w RAW.

Żaden z producentów nie stosuje kalibrowania ISO innego niż REI - czyli właśnie skierowanego na rendering 8 bitowych JPGów.

p,paw

MstrG
17-07-2023, 16:21

Telefon miał jednak w tym porównaniu trudniejszą scenę. Na zdjęciu z EOSa nie ma słońca na postaciach, czyli schowało się za chmurami.
Chłopakom pewnie chodziło o to, że stary telefon zrobił to zdjęcie od ręki, a z EOSa zaraz się okaże, że będziesz grzebać na komputerze.

Jacek_Z
17-07-2023, 20:47
zachwalając smartfony JP notorycznie ignoruje fakt, że nie spełniają one wszelkich oczekiwań, a ludzi, których oczekiwań smartfon nie spełnia, nazywa zacofanymi i zakompleksionymi zazdrośnikami mającymi problemy psychiczne, albo szczekającymi psami.
On tego nie napisał. Wkładacie mu w usta coś co sami przekręcacie, po to by go ośmieszać. albo .. nie potraficie czytać ze zrozumieniem. Albo jesteście tak zacietrzewieni, że pomijacie niuanse wypowiedzi.
Gdzie JP napisał, że smartfon spełnia wszelkie oczekiwania? On mówi o tym co smartfon może juz teraz i co jak sądzi będzie mógł robić w przyszłości. ja z tym jego optymizmem co do przyszłości średnio się zgadzam. Tzn uważam, że na drodze optycznej nie będzie to mozliwe. Ale kiedyś .. AI może podmieniać fragmenty obrazu na takie o wysokiej jakosci, jak to robi teraz np z księzycem. Za X lat może to robić z każdym fragmentem obrazu.

Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam, i nie interesuje mnie aparat pseudofotograficzny, jaki w niego wsadzono.
Dopraszasz się by na to odpowiedzieć "nie znam sie to sie wypowiem".

Aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć w kontekście ich jakości technicznej. Robienie kiepskich technicznie zdjęć aparatami jest powszechne, bo wynika z ich ograniczeń, których się nie dało uniknąć ze względu na warunki fotografowania,
Bzdura. Patrzysz wyłacznie przez pryzmat swojej fotografii.
Przy czym wcale tu nie bronię smartfonów. Dobra jakośc techniczna, szczególnie w dzisiejszych czasach wywindowana niebotycznie (Mpx, optyka) nie jest warunkiem dobrego zdjęcia.
Wyjdźcie ze swoich 4 ścian. O, nasunęło mi się - 4 ściany z otworkiem, czyli camera obscura. Nadal dzis używana. To Heldbaum pochwali, w odróżnieniu od smartfona, na którego ma alergię.

Nie wszyscy fotografują ptaki, ale do tego m.in. są predysponowane aparaty fotograficzne i dedykowane do nich teleobiektywy. Dowcip polega na tym, że ja do swojego C 7D II, albo do każdego z pozostałych kilku aparatów, jakie posiadam, mogę założyć obiektywy stosownie do potrzeb, np. tylko UWA i fotografować tylko widoczki, natomiast do smartfona nie da się założyć przyzwoitego teleobiektywu, aby fotografować ptaki. Użytkownik smartfona, któremu się nagle zachce fotografowania jaskółek w locie, dozna olśniewającego odkrycia, skąd mu nogi wyrastają..
Absolutnie racja. Ktos twierdził inaczej? Z kim polemizujesz? Bo nie z JP. Z nikim nie polemizujesz, ale usiłujesz wmówic innym co (niby) mówi JP. Pokazujesz zastosowanie, na którym smartfony przegrywają, tylko, że nikt nie twierdzi, że wygrywaja... Tu udowadniasz nie to, że on nie ma racji tylko (dla mnie) to, że nie rozumiesz co sie pisze.

@MstrG (https://www.canon-board.info/member.php?u=48268) tu nie chodzi... tylko o wmawianie przez 3000 postów, że aparaty już się do zdjęć nie nadają.
Następny, który "przeczytał" coś, co nie zostało napisane.

Rzecz w tym, że @MstrG (https://www.canon-board.info/member.php?u=48268) jest "ambasadorem" Samsunga, choć oczywiście próbuje przekonywać, że tak nie jest. Zdradzają go takie zdania (chętnie wypowiadane przez innych "ambasadorów"), jak "Znam osoby, które zawodowo korzystają z możliwości foto i video w smartfonach".

Prawdopodobnie masz na mysli produkcje rodem z Hollywood. Tylko czy ktoś cos takiego napisał? Jesli profesjonalny fotograf na swojej stronie firmowej umieszcza filmy zrobione smartfonem to jest spełniony warunek o którym mówi MstrG.
Szukanie wszędzie ambasadorów to jest juz lekka przesada.

Podstawowym problemem silników JPG w aparatach jest to, że pracują na 8-bitach.
W związku z tym, że ekspozycja dobierana jest tak, żeby dobrze wyglądał JPG - silnik tak dobiera parametry ekspozycji, aby z 14 bitów łapanych przez matrycę 8 najbardziej znaczących w histogramie zmieściło się w JPG-a (reszta jest tracona). Silniki JPG nie potrafią robić kompresji dynamiki.
Stąd sytuacja kiedy "przepalone" JPGi (również na histogramie, który pokazywał aparat) wcale nie są przepalone w RAW.

Żaden z producentów nie stosuje kalibrowania ISO innego niż REI - czyli właśnie skierowanego na rendering 8 bitowych JPGów.
Zgoda. Dlatego pokładam nadzieje w HEIC, to zawsze coś więcej.

Wracając do zdjęć bangi. To co on pokazał to pikuś. Szokują mnie zdjęcia nocne (albo zdjęcia wnętrz kościołów) jakie produkują niektóre flagowe smartfony. Panowie, świat sie zmienił. Fotografia to nie tylko (upraszczając) sztuka w galeriach (Heldbaum) ale tez zdjęcia z wakacji, natychmiastowe relacje na IG itp. To co zrobisz smartfonem to masz natychmiast. Aparatem? 2-3 zdjęcia w bracketingu, w tym takie z długim czasem czyli ze statywu. Do pokazania po zgraniu na komputer i złożeniu HDRa. No to proszę ze sobą targać aparat, obiektyw, statyw podczas nocnego spaceru w Barcelonie. Już w ogóle w towarzystwie małżonki. Jak wrócicie do Polski to co zyskujecie? Opóźnienie X dni i ta sama jakość ze smartfona i z aparatu na instagramie.
Telefon nie jest do wszystkiego, nikt (JP) tak nie twierdzi. Jak mam nadzieję udowodniłem na końcu, to do pewnych rzeczy jest lepszy. Ba, do pewnych aparat w ogóle sie nie nadaje. Ktoś z Was fotografuje aparatem rozkład jazdy na przystanku autobusowym albo rozkład dyżurów wiszący na ścianie pokoju nauczycielskiego? Pewne zdjęcia 'artystyczne" można robić smartfonem. Najgorzej ma się on w fotografii gdzie chcemy mieć full detalu oraz gdy (szczególnie jednoczesnie) potrzebujemy długich tele, stąd rozumiem sceptycyzm atsf i innych z podobnymi potrzebami. Ale nikt (JP) nie narzuca atsf czym ma fotografować i co jest dla niego lepsze. Natomiast niech atsf czy Heldbaum nie mówią, że smartfony się nie nadają do niczego tym samym poniekąd zabraniając innym ich używania.

Słowa mają swoje znaczenie, dlatego nie przekręcajcie tego co powiedział kto inny. Bo potem wojujecie z określeniami i argumentami jakie nie padły. Co gorsza wyśmiewacie sie z JP, często z tego czego on wcale nie napisał. Mało tego, zarzucacie mu, że Was obraża (natychmiast to cytujecie), podczas gdy jest to jego reakcja na wiele inwektyw z Waszej strony. Ja mu sie nie dziwię.
Wiecie że ludzie w tłumie robią to, czego by nie zrobili gdyby byli sami? To tu tak tak właśnie wygląda.Niemal go linczujecie. Będąc anonimowymi, to kolejna rzecz dodająca Wam odwagi. On sie podpisuje z imienia i nazwiska.
Nie wiem który raz apeluję o rozsądek.

cybulski
17-07-2023, 20:56
Po raz któryś wspomnę, niesmialo :), że smartfony obecnie dają radę, w sytuacjach gdzie jakość nie jest najważniejsza i nie przyglądamy się bacznie w piksele. Nie do wszystkich zdjęć ale dają radę.

Heldbaum
17-07-2023, 20:59
Ja tylko sprostuję, bo Sorry, ale Ty JacekZ też wkładasz w moje usta słowa, których nigdy nie wypowiedziałem. Ja dość precyzyjnie określam, za co nienawidzę smartfonów, chociażby w linkowanych parę razy moich artykułach na blogu, ale nigdy nie mówiłem, że smartfon "do niczego się nie nadaje". Przeciwnie, wielokroć zgadzałem się, że istotnie, jako notatnik, czy "cóś", czym można szybko zapisać rozkład jazdy autobusu, sprawują się świetnie. Uważam natomiast, że nie nadają się na narzędzie dla twórczego fotoamatora, któremu przyjemność sprawia samo robienie zdjęć, a nie gotowy produkt w postaci obrazka. Pisałem o tym "pogrubionym drukiem" w ostatnim moim artykule. To zresztą też opinia subiektywna, bo zdaję sobie sprawę, że niektórzy lubią smartfonem i ja im prawa do tego nie odmawiam.

No i inna sprawa, że w rękach JP, smartfon rzeczywiście do niczego się nie nadaje. Ja jego nie obrzucam obelgami, tylko podobnie jak inni, proszę chyba milionowy raz - Nie cytuj artykułów reklamowych, tylko POKAŻ na przykładzie. Choć jednym! Niestety, JP ignoruje wszelkie prośby. Ignoruje wszelkie merytoryczne i pozbawione złośliwości pytania. To ON NAS OLEWA!

Jak mam więc traktować go z szacunkiem, skoro on nie ma nawet szacunku sam do siebie? Nie rozumiem, czemu go tak zaciekle i stronniczo bronisz.

pawel.guraj
17-07-2023, 21:42
Po raz któryś wspomnę, niesmialo :), że smartfony obecnie dają radę, w sytuacjach gdzie jakość nie jest najważniejsza i nie przyglądamy się bacznie w piksele. Nie do wszystkich zdjęć ale dają radę.

Dokładnie. Ja też jestem zawsze pod wielkim wrażeniem nocnych zdjęć HDR (ten prawdziwy) jakie robi mój iPhone - dopóki nie obejrzę tego na jakimś większym ekranie.

Smartfon jest doskonały wszędzie tam gdzie odbiorca będzie materiał oglądał na równie małym urządzeniu.

p,paw

Przemek_PC
17-07-2023, 21:47
Ja słucham płyt winylowych, taśm magnetofonowych ale sorry nie będę udowadniał, że ci co słuchają streamingu to głupcy. Smartfony rządzą jeśli chodzi o fotografie o choćbyś Heldbaum tupał i wrzeszczał to tego nie zmienisz. Kolega Bangi pokazał za co ludzie lubią smartfony ale oczywiście został ośmieszony przez grono forumowych fotografów.

Heldbaum
17-07-2023, 21:52
Kolega Bangi sam napisał, że jego post był "z przymrużeniem oka", a Ty się podniecasz, jakbyś brał udział w jakiejś batalii. Po drugie, ja nie tupię i nie wrzeszczę. Wręcz przeciwnie. Jestem spokojny, jak człowiek siedzący w kościelnej ławce. I oczywiście nie pojąłeś z tego co napisałem powyżej, ani słowa. Cóż, zdarza się...

zdebik
17-07-2023, 21:54
Niespodzianka od menedżera Sony: Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców
Jacek_Z to napisał Pan Jan, można przeczytac w pierwszym poście. Nastepnie broni tak postawionej tezy robiąc porównania a to pokoju, a to trawy przed domem. Bla bla bla z reki, bla bla bla ergonomia itd. Płakać się chce gdy to czytam (ze śmiechu oczywiście).

Jacek_Z
17-07-2023, 21:55
No i inna sprawa, że w rękach JP, smartfon rzeczywiście do niczego się nie nadaje. Ja jego nie obrzucam obelgami, tylko podobnie jak inni, proszę chyba milionowy raz - Nie cytuj artykułów reklamowych, tylko POKAŻ na przykładzie. .
Myslę, że JP nie fotografuje ptaków, sarenek itp tylko czasami własnie próbuje wrzucić to czego chcemy. Chcemy tego, do czego sie smartfon nie nadaje, po to by mu to unaocznić. Wrzucił sarenkę i widzi co jest grane. Dlatego nie spodziewajcie się, że da tu zdjęcia np. ptaka by dać argumenty przeciwnikom. To racjonalne.
Teoretycznie to jedni drugich rozumieją, ale wolą się sprzeczać. Jednym nie podoba się to na co się zapowiada (tego nie mozna byc pewnym - to kieruje do JP) w przyszłości, inni wręcz odwrotnie, sa tym zafascynowani. Jedni chcą by tylko aparaty były rozwijane, doskonalone, OK, (ja też, ale bez słowa TYLKO) inni chcą alternatywnych dróg rozwoju (smartfony, VR i diabli wiedzą co jeszcze). Pragnę wszystkich uspokoić ;) fakty sa takie, że choc lustrzanki odchodzą, to ... większość zdjęć robi sie lustrzankami, a nie bezlustrami. Bezwładność jest przeolbrzymia, stąd te analizowanie kto jest nr 1 na rynku co w praktyce oznacza? Nic specjalnie waznego. Sony może sprzedawać najwięcej bezluster jeszcze latami, a i tak więcej zdjęć będzie się robiło Canonami i Nikonami. Przez lata. Załóżmy bzdurnie, że smartfony dościgną na wszystkich polach aparaty fotograficzne (lustrzanki i bezlustra). Za ile lat to będzie? O ile to nastąpi to nawet wtedy i przez kilka kolejnych lat większość fotografów (nie ludzi, choć nastolatka to podobno też człowiek ;)) będzie robiła zdjęcia aparatami. Bezwładność systemów jest przeogromna. Heldbaumn, nas to nie obchodzi, bo nas obu nie będzie wtedy na tym świecie. Nie denerwuj się, to niezdrowe. Nie ma szans bys umeblował świat w którym nas już nie będzie. Młodzi umeblują go sobie sami, to im się ma on podobać, nie nam. Że wg nas nie będą wiedzieli co tracą? No cóż. Ich strata ;)

Jacek_Z
17-07-2023, 22:06
@Jacek_Z (https://www.canon-board.info/member.php?u=4025) to napisał Pan Jan, można przeczytac w pierwszym poście.
Napisał on:

Niespodzianka od menedżera Sony: Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców
Pomijam to, że to stwierdzenie faceta z Sony, bo JP w swoim zdaniu postawił znak zapytania. Pomińmy to, bo nadal szukam tego co ty mu zarzucasz
Ty co napisałeś?

.. wmawianie przez 3000 postów, że aparaty już się do zdjęć nie nadają. I za rok lub dwa technologicznie będziemy w ciemnej (_._) jak nie kupimy samsunga!
Gdzie to napisał JP?
Ja o tym mówię. Nadinterpretowujecie bo Wam sie cos nie podoba.
Jeżeli smartfony się nadają (załóżmy na potrzeby dyskusji) to czy to oznacza, że co innego (aparaty) się nie nadają?
Czy to, że można jeździc motocyklem oznacza, że samochody sie to tego nie nadają?

Bangi
17-07-2023, 22:23
Wracając do zdjęć bangi. To co on pokazał to pikuś. Szokują mnie zdjęcia nocne (albo zdjęcia wnętrz kościołów) jakie produkują niektóre flagowe smartfony. Panowie, świat sie zmienił. Fotografia to nie tylko (upraszczając) sztuka w galeriach (Heldbaum) ale tez zdjęcia z wakacji, natychmiastowe relacje na IG itp. To co zrobisz smartfonem to masz natychmiast. Aparatem? 2-3 zdjęcia w bracketingu, w tym takie z długim czasem czyli ze statywu. Do pokazania po zgraniu na komputer i złożeniu HDRa. No to proszę ze sobą targać aparat, obiektyw, statyw podczas nocnego spaceru w Barcelonie. Już w ogóle w towarzystwie małżonki. Jak wrócicie do Polski to co zyskujecie? Opóźnienie X dni i ta sama jakość ze smartfona i z aparatu na instagramie.
Telefon nie jest do wszystkiego, nikt (JP) tak nie twierdzi. Jak mam nadzieję udowodniłem na końcu, to do pewnych rzeczy jest lepszy. Ba, do pewnych aparat w ogóle sie nie nadaje. Ktoś z Was fotografuje aparatem rozkład jazdy na przystanku autobusowym albo rozkład dyżurów wiszący na ścianie pokoju nauczycielskiego? Pewne zdjęcia 'artystyczne" można robić smartfonem. Najgorzej ma się on w fotografii gdzie chcemy mieć full detalu oraz gdy (szczególnie jednoczesnie) potrzebujemy długich tele, stąd rozumiem sceptycyzm atsf i innych z podobnymi potrzebami. Ale nikt (JP) nie narzuca atsf czym ma fotografować i co jest dla niego lepsze. Natomiast niech atsf czy Heldbaum nie mówią, że smartfony się nie nadają do niczego tym samym poniekąd zabraniając innym ich używania.

Słowa mają swoje znaczenie, dlatego nie przekręcajcie tego co powiedział kto inny. Bo potem wojujecie z określeniami i argumentami jakie nie padły. Co gorsza wyśmiewacie sie z JP, często z tego czego on wcale nie napisał. Mało tego, zarzucacie mu, że Was obraża (natychmiast to cytujecie), podczas gdy jest to jego reakcja na wiele inwektyw z Waszej strony. Ja mu sie nie dziwię.
Wiecie że ludzie w tłumie robią to, czego by nie zrobili gdyby byli sami? To tu tak tak właśnie wygląda.Niemal go linczujecie. Będąc anonimowymi, to kolejna rzecz dodająca Wam odwagi. On sie podpisuje z imienia i nazwiska.
Nie wiem który raz apeluję o rozsądek.

W punkt !

Ja słucham płyt winylowych, taśm magnetofonowych ale sorry nie będę udowadniał, że ci co słuchają streamingu to głupcy. Smartfony rządzą jeśli chodzi o fotografie o choćbyś Heldbaum tupał i wrzeszczał to tego nie zmienisz. Kolega Bangi pokazał za co ludzie lubią smartfony ale oczywiście został ośmieszony przez grono forumowych fotografów.

Nie czuję się ośmieszony :) Śmiać to mi się mi chcę właśnie z tego "grona".

atsf
18-07-2023, 00:43
Dopraszasz się by na to odpowiedzieć "nie znam sie to sie wypowiem".

A na czym tu się kuźwa znać?! Zrobiłem nawet swojej żonie zdjęcia jej smartfonem naciskając kleksa na ekranie, nie mając bladego pojęcia o parametrach ekspozycji, a potem nawet ich nie oglądałem :mrgreen:

Bzdura. Patrzysz wyłacznie przez pryzmat swojej fotografii

Ależ oczywiście, albowiem wątek zaczął się od wieszczenia przez JP o schyłku aparatów, które są do wszystkiego, za sprawą smartfonów, które do wszystkiego się nie nadają, i był wielokrotnie tego typu przepowiedniami pompowany, a nawet muchy się na to nie gonią!

Absolutnie racja. Ktos twierdził inaczej? Z kim polemizujesz? Bo nie z JP. Z nikim nie polemizujesz, ale usiłujesz wmówic innym co (niby) mówi JP. Pokazujesz zastosowanie, na którym smartfony przegrywają, tylko, że nikt nie twierdzi, że wygrywaja... Tu udowadniasz nie to, że on nie ma racji tylko (dla mnie) to, że nie rozumiesz co sie pisze.

To wynika z powyższego. Skoro smartfon nie jest tak uniwersalny, jak aparat fotograficzny, to zachwyty nad jego ograniczonymi możliwościami świadczą o ograniczeniu wyrażającego te zachwyty.

To jest zbliżone do postrzegania tematu przez moją połówkę, którą cała fotografia wali, a jej techniczna jakość w szczególności. Wiecznie słyszę "Nie rób mi zdjęć takim ostrym obiektywem, bo mi wszystkie zmarszczki i siwe włosy wychodzą!" :mrgreen:

Natomiast niech atsf czy Heldbaum nie mówią, że smartfony się nie nadają do niczego tym samym poniekąd zabraniając innym ich używania.

Że co? Wciskasz nam teksty, których żeśmy nie napisali. Nie twierdzimy, że smartfony się do niczego nie nadają, ale że nie dorównują jeszcze pod wieloma względami aparatom, oraz protestujemy przeciwko podprogowemu zniechęcaniu do klasycznego sprzętu i przeciwko nachalnej promocji smartfonów zarówno wśród użytkowników świadomych różnic, jak i ich nieświadomych.

Mało tego, zarzucacie mu, że Was obraża (natychmiast to cytujecie), podczas gdy jest to jego reakcja na wiele inwektyw z Waszej strony. Ja mu sie nie dziwię.

Tak, ale to on zaczął od obrażania nas, więc nam się nie dziw :mrgreen:

jan pawlak
18-07-2023, 09:14
aparat a smartfon, 2023, porównaie możliwości i jakości zdjęć
uwaga do ostatnich postów.

Ja też mam z tym kłopot spowodowany długoletnim "życiem" w świecie klasycznych aparatów, stanem i tempem rozwoju tej technologii u C,N,S,... gdzie coś nowego/lepszego pojawiało się praktycznie co 2-3 lata i to nowe lepsze w realnym świecie dla przeciętnego użytkownika było naogół "małolepsze".
Trudno się z tego gorsetu, tej bańki wychodzi.

W aktualnym stanie rozwoju smartfoto zakres mozliwosci fotografowania oraz jakość zdjęć rośnie bardzo szybko. Ciągnie to głównie rozwój procesorów i AI oraz rozwój metod fotografii obliczeniowej. Widziałem to porównując zdjęcia S20-S23. A updaty pojawiają się praktycznie co miesiąc
Teraz ma się pojawić (wersja beta juz testowana) nowy (ponoć) przeogromny update wraz ze nową wersją Androida. Zobaczymy.

Zatrzymajmy się tylko w fotografowaniu w Expert RAW, funkcji skierowanej na jakośc zdjęć
W S22U zdjęcia z wszystkich 4 tylnych aparatów miały rozdzielczość 4000x3000pix.
W S23U jest nowy procesor "fotograficzny" i nowy typ oraz nowa rozdzielczość matrycy aparatu głównego (23mm), zdjęcia mają rozdzielczośc 8160x6120pix, pozostałe nadal 12Mpix ale nowy procesor może obsłużyć jednocześnie jedną matrycę 200Mpix i 3 matryce 38Mpix.
W S23U poprawiono (i sprawdziłem) wiele słabości zdjęć z S22U : hdr, GO, "upiększanie" (zmniejszono i pozostało praktycznie tylko w jpg, nie dotyczy RAW) artefakty, ....

To co przy porównaniu aparat a smartfon przy smartfonie "wczorajszym" jest prawdą to przy "dzisiejszym" lub "jutrzejszym" może już nie być prawdą.
Zarówno w jakości zdjęć jak i w możliwościach fotografowania.

jp

PS
Brakuje mi kilku z A7R3 funkcji/cech w S23U, z mojego punktu widzenia jest jeszcze sporo do poprawy. Ale w następnych planowanych wyjazdach to bez plecaka
Planowałem kupno RX1R III gdy się pojawi, teraz gdy się pojawi to go nie kupię

tomfoot
18-07-2023, 09:15
Czy to, że można jeździc motocyklem oznacza, że samochody sie to tego nie nadają?

Czy na motocykl wsadzisz czteroosobową rodzinę i pojedziesz z nią na wakacje? Czy do motocykla podepniesz 3,5 tonowy ładunek na przyczepie i przewieziesz go z punktu A do punktu B? Czy w trakcie deszczu dach ochroni twoją głowę podczas jazdy na motocyklu?
Czy samochodem wjedziesz wąską szutrową ścieżynką na górę? Czy samochodem zmieścisz się pomiędzy dwoma kolumnami samochodów jadących na równoległych pasach? Etc. Etc.

Odpowiedzi są oczywiste. Samochód i motocykl to dwa różne pojazdy, które mają cechy wspólne (koła, silnik, kierownicę), ale to nadal pojazdy o różnych możliwościach. Który z nich jest lepszy? Kwestia potrzeb, celu i indywidualnych preferencji. Nikt nie napisze, że samochodem da się zrobić dokładnie to samo co motocyklem albo nawet lepiej.

Tymczasem:

Fotografia optyczna daje lepsze jakosciowo zdjęcia od fotografi obliczeniowej 2023. W większosci przypadków nie da się tej przewagi zobaczyć przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach

Nieprawda. Fotografia ze smartfona jest łatwo odróżnialna przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach i wyraźnie na domowych monitorach czy wydrukach w zdecydowanej większości przypadków widać zdecydowaną przewagę fotografii optycznej. Różnicy tej nie widać (choć nie zawsze) na ekranie smartfona czy tabletu, czyli urządzenia dedykowanego do oglądania fotografii smartfonem wykonanej.

Tak, od wielu lat. Wielokrotnie o tym w wątku napisano. Fotografia smartfonowa daje lepsze rezultaty tam, gdzie fotografia optyczna wymaga wiele zachodu. Pokazywałem, że zdjęcie paragonu do dokumentacji czy uszkodzonego fragmentu rury, które trzeba wysłać hydraulikowi robię smartfonem, to oczywiste.

Bangi chcący lub niechcący pokazał też, że fotografia smartfonowa daje bardzo dobre rezultaty na wycieczce, zdjęcie natychmiastowo obrobione, można wysłać znajomym, pokazać w mediach społecznościowych. Jest szybko i wygodnie. Ale czy to oznacza, że Bangi zdjęcia własnego Synka do albumu będzie od teraz robił smartfonem, a nie aparatem? Śmiem wątpić. Dlaczego? Bo zdjęcia Synka są dla niego na tyle ważne, że zrobi je w najlepszej możliwej jakości, czyli aparatem. Czy to oznacza, że nie będzie ich robił smartfonem? Oczywiście, że będzie. Będzie łapał chwile, kręcił filmiki również smartfonem, wtedy gdy nie będzie miał czasu na zabawę z aparatem lub zwyczajnie nie będzie miał go ze sobą. Nie zmieni to faktu, że będzie w stanie bez problemu powiedzieć, które zdjęcia zrobił aparatem, a które smartfonem. Dlaczego? Bo te wykonane aparatem w finalnym rezultacie zawsze będą lepszej jakości (oczywiście po poświęceniu czasu i umiejętności na obróbkę).

Czy JP udowodnił w tym wątku to co Bangi? Nie. OK. Odrzucamy zdjęcia jelonka, trawy, kwiatków, bo podobno to nie zakres zainteresowań JP. Zakres jego zainteresowań to fotografia w podróży. JP pokazał zdjęcia wykonane smartfonem ze Stambułu. Czy udowodnił nimi, że przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach? Nie. Udowodnił coś dokładnie przeciwnego. Nie będę pisał dlaczego, bo już dostałem od arcymoderatora 3 karne punkty za muła (nota bene czym różni się nazwanie kogoś mułem, od nazwania go szczekającym psem lub chorym psychicznie?).
Czy smartfonem możemy zrobić dobre zdjęcia z podróży? Oczywiście, że tak. Mając wiedzę i umiejętności bez problemu. Pokazał to wielokrotnie na przykład becekpl Czy da się odróżnić zdjęcia wykonane przez becekpl smartfonem od tych wykonanych przez niego aparatem? Tak, zazwyczaj bez problemu. Pokazał to również (nie na tym forum oczywiście) Bartek Pogoda. Czy da się odróżnić zdjęcia wykonane przez niego smartfonem od tych wykonywanych aparatem? Z trudem, ale tak. Czy Bartek Pogoda w związku z tym robi w 2023 zdjęcia smartfonem? Czasami. w 99% przypadków jednak nie, nawet z wycieczki rodzinnej.

Ani aparat, ani smartfon nie zrobią zdjęć samodzielnie. Potrzebny jest fotograf. Smartfon ma przewagę taką, że milionom ludzi pozwala dzięki głębokiej ingerencji oprogramowania poczuć się fotografami, bez wiedzy i bez umiejętności fotograficznych. Aparat jest urządzeniem nieco wymagającym.

Nie było by całej tej dyskusji na kilkaset stron, gdyby JP napisał w poście pierwszym:
Wiecie co, przerasta mnie to całe fotografowanie moim Sony a7r, jestem zmęczony dźwiganiem tego sprzętu, koniecznością siedzenia godzinami nad obróbką, etc. i marnymi wynikami moich działań. Nie chce mi się i nie mam już na to ochoty, nie lubię tego. A jeden pan z sony napisał, że porównywalne lub lepsze efekty osiągnę smartfonem. I wiecie co, uwierzyłem mu i kupiłem sobie smartfon i jest mi łatwo, lekko i przyjemnie, a ponieważ oprogramowanie tego smartfona daje efekty lepsze niż moja obróbka fotografii cyfrowej, to będę teraz robił zdjęcia telefonem. Bo ja tam istotnej różnicy nie widzę nawet na moim TV 65” 4K. To mi wystarczy, a męczę się mniej. Smartfony będą się rozwijać, więc dzięki temu te zdjęcia będą potencjalnie coraz lepsze. Dla mnie. Dla mnie lepsze niż to co robię aparatem. Uszanujcie moje zdanie i potrzeby, a wy róbcie jak chcecie.

Psy przestały szczekać, a karawana poszła dalej.

Jacek_Z
18-07-2023, 10:49
Czy na motocykl wsadzisz czteroosobową rodzinę i pojedziesz z nią na wakacje? Czy do motocykla podepniesz 3,5 tonowy ładunek na przyczepie i przewieziesz go z punktu A do punktu B? Czy w trakcie deszczu dach ochroni twoją głowę podczas jazdy na motocyklu?
Czy samochodem wjedziesz wąską szutrową ścieżynką na górę? Czy samochodem zmieścisz się pomiędzy dwoma kolumnami samochodów jadących na równoległych pasach? Etc. Etc.

Odpowiedzi są oczywiste. Samochód i motocykl to dwa różne pojazdy, które mają cechy wspólne (koła, silnik, kierownicę), ale to nadal pojazdy o różnych możliwościach. Który z nich jest lepszy? Kwestia potrzeb, celu i indywidualnych preferencji. Nikt nie napisze, że samochodem da się zrobić dokładnie to samo co motocyklem albo nawet lepiej.
1. No i można normalnie rozmawiać, pisząc więcej niż linijkę tekstu, argumentując i nie obrażając? Można.
2. Samochodem i motocyklem może pojechać 1 czy 2 osoby. Aparatem i smartfonem mozna robić zdjęcia. Każde z nich spisze się lepiej na innym polu. Słusznie piszesz o różnych możliwościach. I przeciez ja właśnie o tym piszę. Takie rozróżnienia co do czego jest lepsze można przecież zrobić także w kategorii samych aparatów! Czy atsf ma zamiar używać aparatu średnioformatowego do fotografii ptaków??? No przecież jakość bajka, Mpx od groma, jaka plastyka! Sądzę, że ani sekundy o tym nie myślał, bo (pomijając cenę) brak długiej optyki. Tak na marginesie to tez bolączka smartfonów, czyli .. smartfony i średni format mają przynajmniej jedną wspólną cechę :) nie nadają się do tego samego rodzaju fotografii. No tak jest. Narzędzia mają swoje ograniczenia. Ma je smartfon, ma je 4/3 czy MF. Ale w innym zastosowaniu to lepszy może być MF czy 4/3.

MstrG
18-07-2023, 11:10
Nie wiem co będzie za rok, dwa lata, pięć lat. Jednak kategoryczne stwierdzenia, że smartfon to "pseudoaparat" już dawno stało się nieaktualne.
Okaże się jeszcze, że faktycznie powstaną smartfony z wymienną optyką oraz 1" matrycą, które całkowicie wykończą i tak niszowe już m4/3. Koncept już powstał:

14039

Wystarczy podpiąć gimbal lub kontroler podobny np. do takiego DJI i będzie też wygodnie, jeszcze tylko monokl do podglądu tego co widzi matryca ;)
Zaletą każdego flagowego smartfona w porównaniu do aparatu będzie procesor, ram, system operacyjny i związane z tym możliwości.

tomfoot
18-07-2023, 11:29
Nie wiem co będzie za rok, dwa lata, pięć lat. Jednak kategoryczne stwierdzenia, że smartfon to "pseudoaparat" już dawno stało się nieaktualne.
Okaże się jeszcze, że faktycznie powstaną smartfony z wymienną optyką oraz 1" matrycą, które całkowicie wykończą i tak niszowe już m4/3. Koncept już powstał:

Wystarczy podpiąć gimbal lub kontroler podobny np. do takiego DJI i będzie też wygodnie, jeszcze tylko monokl do podglądu tego co widzi matryca ;)
Zaletą każdego flagowego smartfona w porównaniu do aparatu będzie procesor, ram, system operacyjny i związane z tym możliwości.

I skończy się tak jak z bezlustrami. Miało być lekko, poręcznie i wygodnie, a będzie 2 kg smartfon o ergonomii, którą przemilczę.

Stan na lipiec 2023 jest taki, że smartfona nie da się z dobrym efektem wykorzystać w milionach sytuacji. Nie zrobisz zdjęć pod wodą, czy we wodzie, nie zrobisz zdjęć dynamicznych scen, nie zrobisz zdjęć dzikich zwierząt, ba nawet z domową kurą możesz mieć kłopoty, nie zrobisz dobrych zdjęć architektury. Etc. etc. Nie piszę o zdjęciach mega profesjonalnych, ale o zwykłej przyzwoitej fotografii.
Niezastąpiony jest smartfon tam, gdzie nie masz aparatu, nie chce ci się. Owszem, czasem splot wielu okoliczności pozwoli zrobić ci bardzo dobre zdjęcie. Najczęściej będące kompilacją przypadku i decydującego momentu. Ale to nie zasługa smartfona inna niż ta, że po prostu był pod ręką (taką rolę spełniał kompakt).
Za chwilę dużo czasu spędzę pod wodą czy na zabawach w wodzie z Synem. I co ja mogę z tym smartfonem? Żona może nam cyknąć zdjęcie stojąc na plaży, którego jakość będzie zwyczajnie słabiutka (nie z powodu umiejętności małżonki, tylko z powodu fatalnej jakości zdjęć tele w każdym smartfonie). AI?? Może mi księżyc wstawić w miejsce mojej dyni wystającej z wody. Więc nadal w 2023 roku zmuszony jestem do zabrania tam Olympusa TG-5, któremu w tym zakresie smartfon do pięt nie dorasta, jakkolwiek ten oly byłby zły i słaby.

Ale jak usiądę w restauracji i będę chciał zrobić zdjęcie portretowe pizzy, to jak najbardziej. Byle by się nie poruszała.

MstrG
18-07-2023, 11:51
I skończy się tak jak z bezlustrami. Miało być lekko, poręcznie i wygodnie, a będzie 2 kg smartfon o ergonomii, którą przemilczę.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić uchwyt na smartfona o wyglądzie i ergonomii aparatu dla retro świrów takich jak my ;)

Przemek_PC
18-07-2023, 12:05
Znajoma wróciła z Afryki i nawet Japończycy fotografowali dzikie zwierzęta smartfonami. W całej grupie "safari" była jedna osoba z aparatem fotograficznym i długim obiektywem i to ciągle kłapanie migawki wszystkich drażniło.

Leon007
18-07-2023, 12:15
Noszenie małego smartfona (względnie, bo ekran 6,9 cala nie wchodzi do normalnej kieszeni), z małą matrycą (bo tylko taka pozwala na zmieszczenie optyki w płaskim korpusie) ma sens, który ładnie podsumował tomfoot. Doprawianie obiektywów i uchwytów możemy porównać do łomografii, która lansuje szajs za duże pieniądze. Wiadomo, że są miłośnicy smartfonów i łomoaparatów, ale... Sam mam jednego Łoma jako pamiątkę czasów słusznie minionych.

Taka mnie naszła myśl w czasie pisania, że ten wątek może być nawet sensowny, jeśli przez mędrca wyśmiane to "grono" będzie dyskutować między sobą, ignorując Jana. Sorry Jan za mocne słowo, ale zarzuty, że olewasz i załatwiasz kpiną (łagodnie mówiąc) nie pasujące Ci uwagi są uzasadnione. Jest też możliwe, że Cię nie rozumiem. (Staram się złagodzić.)

--- Kolejny post ---

Znajoma wróciła z Afryki i nawet Japończycy fotografowali dzikie zwierzęta smartfonami. W całej grupie "safari" była jedna osoba z aparatem fotograficznym i długim obiektywem i to ciągle kłapanie migawki wszystkich drażniło.

No dobrze, tylko o czym świadczy ten przykład? Że są amatorzy, którzy używają tego winylu do zdjęć, a banda japońskich januszów jest nietolerancyjna.
Według binga tak jest janusz po japońsku アノニマス

Jacek_Z
18-07-2023, 12:59
... Taka mnie naszła myśl w czasie pisania, że ten wątek może być nawet sensowny, jeśli przez mędrca wyśmiane to "grono" będzie dyskutować między sobą, ignorując Jana. Sorry Jan za mocne słowo, ale zarzuty, że olewasz i załatwiasz kpiną (łagodnie mówiąc) nie pasujące Ci uwagi są uzasadnione. ...
No własnie. kilka postów wcześniej ktos napisał, że bronię JP. Nie w tym rzecz. Chcę rzeczowej dyskusji, czytania ze zrozumieniem, braku hejtu itd.
Wiele wcześniej napisałem, że JP robi wiele złego dla smartfonów pisząc pewne teksty bezrefleksyjnie (brak wiedzy?) albo podpuszczany publikuje bezsensowne zdjęcia (w jego pojęciu dobre?). Daje wspaniałe argumenty przeciwnikom smartfonów skupionych na wadach telefonów. Przecież ona mają zalety, tylko nie w fotografii ptaków czy saren, litości. Serio, gdyby JP nic tu nie pisał to przeciwnicy by byli "spokojniejsi" a dyskusja bardziej rzeczowa.
JP robisz temu sprzętowi niedźwiedzia przysługę. Pewnie nie przyjmiesz tego do wiadomości i dalej będziesz szkodził opiniom o smartfonach.

jan pawlak
18-07-2023, 14:06
aparat a smartfon, 2023, GO (..., tryb portretowy,...)
Wróćmy do fotografii

Od samego początku jesteśmy przyzwyczajeni do GO na zdjęciach, to normalny widok
Wielu z tego zjawiska czyni na swoich zdjęciach wyraz artystyczny.

Ale tak na prawdę jest to niedoskonałość narzędzia do rejestrowania świata, okiem nie widzimy GO.
A teraz w smartfoto, gdzie GO jest bardzo duża, producenci aparatów w smartfonie wprowadzają zaawansowane metody by upodobnić zjawisko GO do tego które występuje w aparatach.

Czy pojawi się w smartfonie opcja "wyłączenia GO" w której z bardzo dużej GO zrobi się nieskończona (brak zjawiska) GO ?

Porównywałem (domowo, na stole, 4 figurki) S22U, S23U przy 70mm oraz A7R3 przy 85mm
Było bardzo podobnie.

Technologia Samsunga (mapa głębi, konwersja skali, ...) porzedstawiona jest w firmowej encyklopedii.
Warto pamietać ze ten proces wykonywany jest wielokrotnie podczas jednej ekspozycji która bywa że trwa bardzo krótko i przy użyciu wielu obiektywów/matryc naraz.
Im lepszy pocesor tym lepszych będzie się można spodziewać wyników
https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/Portrait/ba-p/13380284

jp

--- Kolejny post ---

No własnie. kilka postów wcześniej ktos napisał, że bronię JP. Nie w tym rzecz. Chcę rzeczowej dyskusji, czytania ze zrozumieniem, braku hejtu itd.
Wiele wcześniej napisałem, że JP robi wiele złego dla smartfonów pisząc pewne teksty bezrefleksyjnie (brak wiedzy?) albo podpuszczany publikuje bezsensowne zdjęcia (w jego pojęciu dobre?). Daje wspaniałe argumenty przeciwnikom smartfonów skupionych na wadach telefonów. Przecież ona mają zalety, tylko nie w fotografii ptaków czy saren, litości. Serio, gdyby JP nic tu nie pisał to przeciwnicy by byli "spokojniejsi" a dyskusja bardziej rzeczowa.
JP robisz temu sprzętowi niedźwiedzia przysługę. Pewnie nie przyjmiesz tego do wiadomości i dalej będziesz szkodził opiniom o smartfonach.

Rozumiem więc że wszystko to co pokazałem :

to było szkodzenie opini o smartfonach.
Jestem dumny że moja opinia może wpłynąć na opinię, może zaszkodzić opinii u takich wspaniałych znawców fotografii obliczeniowej którzy biorą udział w tym wątku.

jp

zdebik
18-07-2023, 14:21
Porównywałem (domowo, na stole, 4 figurki) S22U, S23U przy 70mm oraz A7R3 przy 85mm
Było bardzo podobnie.

Ta magiczna głębia ostrości, przy portretach to tragedia. Maski są jak "od siekiery".

A jeśli chodzi o przykłady, kazde zdjęcie z telefonu może być zbombardowane przez fotę z lustrzanki. Niestety to nadal telefony gonią aparaty a nie odwrotnie.

jan pawlak
18-07-2023, 14:42
Ta magiczna głębia ostrości, przy portretach to tragedia. Maski są jak "od siekiery".

A jeśli chodzi o przykłady, kazde zdjęcie z telefonu może być zbombardowane przez fotę z lustrzanki. Niestety to nadal telefony gonią aparaty a nie odwrotnie.

Zgoda, gonią.
Zobaczymy jak długo jeszcze. 2024 zgodnie z #1 ?

Powinna być w smartfonie mozliwość fotografowania bez efektu GO ?

jo

zdebik
18-07-2023, 15:04
Zgoda, gonią.
Zobaczymy jak długo jeszcze. 2024 zgodnie z #1 ?

Nigdy nie dogonią, tak jam mały obrazek nie dogoni średniego formatu. A tu na przeszkodzie mamy fizykę a nie "tylko" większy sensor. Matryce 35mm vs te płytki z tel to przepaść. AI nie pomoże ponieważ LR i PS będzie posiadał takie same moduły tylko lepsze.

tomfoot
18-07-2023, 15:14
Od samego początku jesteśmy przyzwyczajeni do GO na zdjęciach, to normalny widok
Wielu z tego zjawiska czyni na swoich zdjęciach wyraz artystyczny.
Ale tak na prawdę jest to niedoskonałość narzędzia do rejestrowania świata, okiem nie widzimy GO.
A teraz w smartfoto, gdzie GO jest bardzo duża, producenci aparatów w smartfonie wprowadzają zaawansowane metody by upodobnić zjawisko GO do tego które występuje w aparatach.
Czy pojawi się w smartfonie opcja "wyłączenia GO" w której z bardzo dużej GO zrobi się nieskończona (brak zjawiska) GO ?

A teraz usiądź na kanapie, naprzeciw swojego Telewizora 65” 4K i włącz w nim obraz. Następnie do prawej ręki weź swój smartfon S23 ultra, wyciągnij przed siebie rękę, zamknij lewe oko i spójrz na smartfon. Czy obraz na telewizorze widzisz nadal ostro? Dzieje się magia, prawda?
Zanim wysmażysz jakąś irracjonalną odpowiedź poczytaj na temat głębi ostrości ludzkiego oka. Podpowiem – możesz szukać na przykład na stronach Instytutu Geofizyki na Wydziale Fizyki UW. Tam jest dość dużo o tym w pracach doktorskich i bez konieczności korzystania z tłumacza google. Nie powielaj bzdur znalezionych na onecie.
Czy w smartfonach pojawi się opcja „wyłączenia GO”? Pewnie tak, w końcu smartfon ma generować sztuczne obrazy odpowiadające sztucznej inteligencji. Nie jest zadaniem smartfona rejestrowanie ulotnej chwili, emocji, czy rzeczywistości czyli tego czym zajmuje się fotografia.
Ps.
Głębia ostrości nie jest zjawiskiem.

Pawel92
18-07-2023, 15:15
1450878 (tel:1450878)[/URL]]…Nie zrobisz zdjęć pod wodą, czy we wodzie…Za chwilę dużo czasu spędzę pod wodą czy na zabawach w wodzie z Synem. I co ja mogę z tym smartfonem? ...
No jak nie, jak tak :D

14044
14045

jan pawlak
18-07-2023, 15:19
Nigdy nie dogonią, tak jam mały obrazek nie dogoni średniego formatu. A tu na przeszkodzie mamy fizykę a nie "tylko" większy sensor. Matryce 35mm vs te płytki z tel to przepaść. AI nie pomoże ponieważ LR i PS będzie posiadał takie same moduły tylko lepsze.

Jaki procent fotografów i ile używa średniego formatu, jaka jest tam przestrzeń rozwojowa, ile się sprzętu sprzedaje. A przecież jakość zdjęć jest znacznie wyższa

Mogę się zgodzić że będą sytuacje zdjęciowe że aparatem uzyskiwać się bedzie lepsze jakościowo zdjęcia niż smartfonem ale aparaty spotka ten sam los co średni format, fotografię analogową itd.

By istnieć, by rozwijać wyroby, by powstawały nowe własności, nowe funkcje w wyrobach, by powstawały nowe wyroby to firmy muszą ciągle, bez przerwy sprzedawać.
Co może skłonić duzo ludzi by kupowali nowe aparaty i obiektywy jeśli prawie to samo lub więcej będą mieli w smartfonach

jp

tomfoot
18-07-2023, 15:26
Pawel92 czym to zrobione??

Pawel92
18-07-2023, 15:33
iP13Pro w obudowie Sealife (https://www.sealife-cameras.com/sportdiver-underwater-smartphone-housing/ )
Ponoć IP14 wytrzymuje 30 minut na 6-ciu metrach. Kumpel wsadził IP12 pod wodę, zrobił filmik i dalej mu działa.
Dodam jeszcze, iż już sobie dałem spokój ze smartfonami pod wodą i przeszedłem na GoPro w 100-tu procentach. Taki podwodny zestaw dla ubogiego.

Leon007
18-07-2023, 15:46
Są zdaje się telefony ze stopniem ochrony IP68. Takie powinny wytrzymywać pod wodą. Nie mogę teraz, więc zobaczcie w wiki o stopniach ochrony/szczelności.

Pawel92
18-07-2023, 15:49
iP14 jest ponoć IP68.

Leon007
18-07-2023, 15:50
Jednak wolałbym mieć dedykowanego kompakta do zdjęć podwodnych, gdybym się tym pasjonował.

tomfoot
18-07-2023, 15:51
iP13Pro w obudowie Sealife (https://www.sealife-cameras.com/sportdiver-underwater-smartphone-housing/ )
Ponoć IP14 wytrzymuje 30 minut na 6-ciu metrach. Kumpel wsadził IP12 pod wodę, zrobił filmik i dalej mu działa.
Dodam jeszcze, iż już sobie dałem spokój ze smartfonami pod wodą i przeszedłem na GoPro w 100-tu procentach. Taki podwodny zestaw dla ubogiego.

No właśnie też myślałem o GoPro, ale póki co męczę tego swojego olympusa. Przewiozłem go już na 25 metrów i żyje (choć nominalnie na 15 metrów). I nie chcę dodatkowej obudowy, chcę bez prezerwatywy :mrgreen:

Jednak wolałbym mieć dedykowanego kompakta do zdjęć podwodnych, gdybym się tym pasjonował.

No właśnie.

Jacek_Z
18-07-2023, 16:03
Janie, film pokazujący możliwości S23 kontra aparat kompaktowy z spacerzoomem https://www.youtube.com/watch?v=HxqFXGRyyvw

zdebik
18-07-2023, 16:18
Jaki procent fotografów i ile używa średniego formatu, jaka jest tam przestrzeń rozwojowa, ile się sprzętu sprzedaje. A przecież jakość zdjęć jest znacznie wyższa

Nie rozmawiamy o popularności ale jakości.

A tak na poważnie 99% "grubych" fotografów od produktów używaja haśka albo phase one itd.

Pawel92
18-07-2023, 16:29
No właśnie też myślałem o GoPro, ale póki co męczę tego swojego olympusa. Przewiozłem go już na 25 metrów i żyje (choć nominalnie na 15 metrów). I nie chcę dodatkowej obudowy, chcę bez prezerwatywy :mrgreen:….
Mój TG5 na 14-tu metrach zaczął wyświetlać czerwony trójkąt i „darł” się okrutnie.
Poważna podwodna fotografia to jednak bardzo droga zabawa.

jan pawlak
18-07-2023, 16:39
Janie, film pokazujący możliwości S23 kontra aparat kompaktowy z spacerzoomem https://www.youtube.com/watch?v=HxqFXGRyyvw

Dzieki, fajne....nic mnie nie zaskoczyło.

Trzeba jednak "dopisać" że :
1.
w S21 to było wogóle niemożliwe, w S22U już tak, w S23U jak widac na filmie.
2.
wszystkie efekty samrtfonowe są tutaj na filmie uzyskiwne w programie Zdjęcia który pokazuje aktualne możliwości a nie w programie Expert RAW który ukierunkowany jest jak jakość zdjęć (przy sporo ograniczonych możliwościach)
3.
Po zrobieniu zdjęcia i jego wyświetlaniu na ekranie jest ono (trochę) lepsze niż to co widać przed zrobienie zdjęcia (tak jak na filmie)

Warto by zobaczyć takie same porównanie za 2-3 lata.
Tego wspaniałego superzooma ze smartfonem z malutkimi matrycami i zabawkowymi obiektywami.

jp

PS
"Odkryłem" dodatkową wadę smartfonów, łatwość palcowania obiektywów.
Odcisk palca na klasycznym obiektywie to trochę gorsza jakość zdjęcia a w smarftonie przy malutkich rozmiarach obiektywów to katastrofa.

tomfoot
18-07-2023, 16:49
Mój TG5 na 14-tu metrach zaczął wyświetlać czerwony trójkąt i „darł” się okrutnie.
Poważna podwodna fotografia to jednak bardzo droga zabawa.

Jak schodziłem z włączonym, to też ostrzegał, że skończy jak Titan. Ale ktoś mi podpowiedział, żeby włączyć go dopiero gdy zejdę i nie robił problemów. Nie wiem od czego to zależy, ale wygląda że nie wiedział gdzie jest (w pliku było że na powierzchni). Widocznie go sztuczna inteligencja zawodzi, albo jak nie wie to stać go na więcej.

Chciałem napisać, że film jest na pewno zmanipulowany, ale widzę że już nie muszę.
Nikon P1000 jest z 2018, prawda? A samsung z 2023? Zaiste, autostrada.

Karlbuk
18-07-2023, 17:06
Są zdaje się telefony ze stopniem ochrony IP68. Takie powinny wytrzymywać pod wodą. Nie mogę teraz, więc zobaczcie w wiki o stopniach ochrony/szczelności.
Ingress protection - pierwsza liczba mówi o odporności na przedostanie się ciał stałych (kurz), druga o odporności na wodę - wilgoć, bryzgi, zanurzenie.
Więc jak firma podaje tajemnicze IPX7 na przykład to tylko mówi o jakiejś odpornosci na wilgoć, wodę.
Ipx8 nie oznacza że można topic sprzęt, tylko że wytrzymuje oblanie wodą.
Ale to tak z pamięci z opraw oświetleniowych mówię.

mirror
18-07-2023, 18:15
Chciałem napisać, że film jest na pewno zmanipulowany, ale widzę że już nie muszę.
Nikon P1000 jest z 2018, prawda? A samsung z 2023? Zaiste, autostrada.

Jak widać autostrada jest dłuuuuuga S23 nadal goni kompakt z małą matrycą z 2018 roku, powiem więcej w 2024 roku nadal będzie gonił ... ten kompakt z 2018 roku, a te mitologiczne bezlusterkowce już dawno odjechały tą autostradą. karawana nie nadąża.

candar
18-07-2023, 18:25
Ja tylko to tu zostawię bez komentarza xD

14049

mirror
18-07-2023, 19:07
bo tu nie ma nic zaskakującego - optyka optyczna nawet w marnym wykonaniu okazała się być lepsza niż optyka obliczeniowa

tomfoot
18-07-2023, 19:24
Jak widać autostrada jest dłuuuuuga S23 nadal goni kompakt z małą matrycą z 2018 roku, powiem więcej w 2024 roku nadal będzie gonił ... ten kompakt z 2018 roku, a te mitologiczne bezlusterkowce już dawno odjechały tą autostradą. karawana nie nadąża.

Jeżeli jest tak, jak słusznie powyżej zauważyłeś i zważywszy na to, co poniżej:

Jeśli odpowedzialny za rozwój matryc w firmie która dominuje w tym segmencie i jest to biznesmen japoński to ja mu wierzę że za 2-3 lata jakość zdjęć ze smartfonów będzie lepsza od jakości zdjęć z bezlusterkowców.

To spotkanie zarządu w pewnej japońskiej firmie w maju 2024 może wyglądać tak:

14050

Leon007
18-07-2023, 19:58
Ingress protection - pierwsza liczba mówi o odporności na przedostanie się ciał stałych (kurz), druga o odporności na wodę - wilgoć, bryzgi, zanurzenie.
Więc jak firma podaje tajemnicze IPX7 na przykład to tylko mówi o jakiejś odpornosci na wilgoć, wodę.
Ipx8 nie oznacza że można topic sprzęt, tylko że wytrzymuje oblanie wodą.
Ale to tak z pamięci z opraw oświetleniowych mówię.
Już 7 pozwala trochę zanurzyć, a 8 jeszcze bardziej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stopie%C5%84_ochrony_IP

Tak że IP 68 może być użyty, żeby sprawdzić co jest w wannie pod pianą.
https://www.youtube.com/watch?v=BUavFsfbFv8

tomfoot
18-07-2023, 20:43
No tak, muszę być uczciwy i skorygować informacje. Da się każdym współczesnym smartfonem zrobić zdjęcia pod wodą. I nawet koszt samego smartfona przy tym nie wygląda jakoś szczególnie źle.

14052

I tylko nie rozumiem jak przy takim gwałtownym rozwoju fotografii obliczeniowej w 2023 nadal na tych forach underwater piszą, że best camera to te olki z lat 2017-2019??? W segmencie amatorskim oczywiście, bo w profi to ten wstrętny canon rządzi i to w dodatku z lustrem, pewnie dlatego, że rybki go nie słyszą.

Heldbaum
18-07-2023, 20:56
Coś Wam powiem, Panowie "Mistrzowie". Leon007 , mirror , Karlbuk , tomfoot , zdebik , atsf (z tego co się zorientowałem, to wszyscy zaliczacie się do kategorii hejterów dokuczających JP. Włącznie ze mną).

Już od dawna o tym mówię, ale dziś się przekonałem ostatecznie. Ten wątek to świadomie zaplanowana i utrzymywana za wszelką cenę AKCJA MARKETINGOWA. Nie przekonują mnie argumenty typu " bo ty to wszędzie widzisz marketing". Fakty są nieubłagane. Niby oficjalnie, panowie administratorzy nawołują do pokoju, do wzajemnego poszanowania, a w rzeczywistości po prostu robią wszystko, żeby wątek się utrzymał i ta głupia dyskusja razem z nim. Niedługo będzie 300 stron. A już jak zobaczyłem tekst, że "jedna osoba na safari robiła zdjęcia aparatem i wszystkim przeszkadzał trzask migawki", to przypomniał mi się "Folwark zwierzęcy" i przemówienia świń... Te rzekome "dowody", przykłady, zmierzające do uzasadnienia żałosnej teorii o "wypieraniu aparatów przez smartfony", są tak naiwne, że nie wiadomo, czy rżeć ze śmiechu jak koń, czy upić się z rozpaczy...

Dlatego uważam, że jakakolwiek DYSKUSJA nie ma najmniejszego sensu. Zdradził się sam JP, bo bez względu na to, czy jesteśmy (mówię w imieniu swoim i wymienionych kolegów, żeby mi nikt nie zarzucał nieuzasadnionego użycia słowa "wszyscy") złośliwi, czy się pieklimy, czy jesteśmy kulturalni i wysuwamy same rzeczowe argumenty, JP traktuje nas tak samo. Czyli nas IGNORUJE. To nieprawda, co mówi Jacek_Z , że "JP się po prostu broni przed jakimś hejtem". Bo na początku wszyscy byli bardzo uprzejmi. Ponawiali tylko prośby o jakieś zdjęcia, na poparcie wysuwanych przez JP tez. Tu chodzi po prostu o to, żeby wątek żył, a my jesteśmy frajerami, którzy go przy tym nędznym żywocie utrzymujemy. O nic innego.

Dlatego ja nie zamierzam już nic udowadniać, argumentować, ani w ogóle się odzywać. I Kolegom sugerowałbym to samo. Bo naszych argumentów nikt NIE CHCE. JP i admini, chcą wyłącznie naszych głosów. Naszych wpisów. Nie ważne na jaki temat. Żeby można było się wykazać, raportując swoje sukcesy szefom marketingu samsunga. I pomyślcie, czemu post jednego z kolegów, na temat smartfonów Sony, został usunięty... Przecież tam nie było żadnego "hejtu"...

Przemek_PC
18-07-2023, 21:25
Słońce musiało dziś mocno przygrzać...

Heldbaum
18-07-2023, 21:30
Chyba Ciebie. Bo u mnie jest 14 st i mżawka...

MstrG
18-07-2023, 21:58
[...] JP i admini, chcą wyłącznie naszych głosów. Naszych wpisów. Nie ważne na jaki temat. Żeby można było się wykazać, raportując swoje sukcesy szefom marketingu samsunga.[...]

Nie szefom, a towarzyszom. Nie zapomnij jeszcze wyzwać od zasmarkanych trolli.

Heldbaum
18-07-2023, 22:00
Uderz w stół, a nożyce niewątpliwie się odezwą. Jakie to przewidywalne...

MstrG
18-07-2023, 22:06
Uderz w stół, a nożyce niewątpliwie się odezwą. Jakie to przewidywalne...

Przecież ja nie jestem adminem :D

//edit
Ja już tak się wykazałem, że jestem zarobiony do końca życia. Bangi dostał nawet list pochwalny z Korei za ten post z S10e. Jacek dostał naganę za ten filmik z Nikonem P1000.

tomfoot
18-07-2023, 23:10
Ja już tak się wykazałem, że jestem zarobiony do końca życia. Bangi dostał nawet list pochwalny z Korei za ten post z S10e. Jacek dostał naganę za ten filmik z Nikonem P1000.

To kompletnie niesprawiedliwe, bo ja dostałem tylko 3 punkty za muła. A przecież podkręcam ten wybitny wątek!

MstrG
18-07-2023, 23:23
To kompletnie niesprawiedliwe, bo ja dostałem tylko 3 punkty za muła. A przecież podkręcam ten wybitny wątek!

:D
Punkty dostałeś za nick TomFoot, bo prezes jest stópkarzem. Przypominam, że czeka nadal na to obiecane zdjęcie modzeli. ;)

Kolekcjoner
18-07-2023, 23:34

14039

Czy ja wiem? To jednak ogór który czyni wszystko dosyć problematycznym pod względem mobilności i kompaktowości, a to jest IMHO najważniejsza zaleta smartfonów w fotografii. Pomijam już kwestię że za tę czerwoną kropkę ;) to pewnie kupisz całkiem niezłego bezlusterkowca razem ze szkłem ;)...

zdebik
19-07-2023, 11:05
To kompletnie niesprawiedliwe, bo ja dostałem tylko 3 punkty za muła. A przecież podkręcam ten wybitny wątek!Ja też chce za stwierdzenie, że wielkość ma znaczenie.

tomfoot
19-07-2023, 11:25
Ja też chce za stwierdzenie, że wielkość ma znaczenie.

Musiałbyś do Jacek_Z napisać. Nie powinien robić problemów. Ale jak chcesz być całkowicie pewien, to musiałbyś tutaj napisać coś w stylu "KAowiec pupa" albo poprosić Jasia o chwilę merytorycznej dyskusji, wtedy samo wyjdzie.

robert_b
19-07-2023, 11:46
Ja czekam z niecierpliwością, aż Jacek_Z odniesie się do Twojego postu https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page288?p=1450858&viewfull=1#post1450858. Bo jak do tej pory to odniósł się tylko do fragmentu motoryzacyjnego. Pozostałe merytoryczne uwagi delikatnie mówiąc pominął. Czyli zrobił identycznie jak Jan.

MstrG
19-07-2023, 12:05
Musiałbyś do Jacek_Z napisać. Nie powinien robić problemów. Ale jak chcesz być całkowicie pewien, to musiałbyś tutaj napisać coś w stylu "KAowiec pupa" albo poprosić Jasia o chwilę merytorycznej dyskusji, wtedy samo wyjdzie.

W wytycznych na trzeci i czwarty kwartał promowane bonusowymi punktami wcześniej wyrażenie "głupi kaowiec" może być użyte tylko w damskiej ubikacji. Nie wiem jak zinterpretowane będzie "kaowiec pupa".

Bangi
19-07-2023, 12:10
(...)Bangi dostał nawet list pochwalny z Korei za ten post z S10e.(...).

I jeszcze zniżkę na nowego S24 :lol:
A tak poważanie to od roku mam rozwód z Samsungiem (niestety tylko pracodawca mnie zmusza do jakiegoś g... modelu, który po zainstalowaniu profilu firmowego stał się nieużywalny) i używam Pixel 6 Pro od Google. Syn Xiaomi, a żona właśnie S10e, ale musimy pomyśleć nad czymś dla niej, bo bateria już jest na wykończeniu. W Samsunga raczej nie pójdziemy, będą ją namawiał na któregoś mniejszego Pixel-a, pewnie 6a, bo my nie mamy ciśnienia na nowości (od pewnego czasu nauczyłem się nie kupować premier).

MstrG
19-07-2023, 12:21
Czy ja wiem? To jednak ogór który czyni wszystko dosyć problematycznym pod względem mobilności i kompaktowości, a to jest IMHO najważniejsza zaleta smartfonów w fotografii. Pomijam już kwestię że za tę czerwoną kropkę ;) to pewnie kupisz całkiem niezłego bezlusterkowca razem ze szkłem ;)...

Jasne. Dla nas tak. Oprócz przecież tej 1" matrycy masz też te mniejsze.
Patrząc na pokolenie obecnych 10cio latków obawiam się, że smartfon będzie dalej głównym medium. Osoba biorąca fotografię bardziej na poważnie wybierze takiego smartfona z dodatkową 1" matrycą i możliwością przypinania obiektywów. Oby to nie poszło w tym kierunku.

--- Kolejny post ---

I jeszcze zniżkę na nowego S24 :lol:
A tak poważanie to od roku mam rozwód z Samsungiem (niestety tylko pracodawca mnie zmusza do jakiegoś g... modelu, który po zainstalowaniu profilu firmowego stał się nieużywalny) i używam Pixel 6 Pro od Google. Syn Xiaomi, a żona właśnie S10e, ale musimy pomyśleć nad czymś dla niej, bo bateria już jest na wykończeniu. W Samsunga raczej nie pójdziemy, będą ją namawiał na któregoś mniejszego Pixel-a, pewnie 6a, bo my nie mamy ciśnienia na nowości (od pewnego czasu nauczyłem się nie kupować premier).

Ciekawe co się zmieni w 8 i 8 Pro względem siódemek. Ja żonie planuję kupić 7a.

Bangi
19-07-2023, 14:28
(...)
Ciekawe co się zmieni w 8 i 8 Pro względem siódemek. Ja żonie planuję kupić 7a.

Przyznam, że nie śledzę tego mocno. 6 Pro jest dla mnie zupełnie wystarczający, tym bardziej, że w końcu działa 5G, choć w Plusie jeszcze nie wszędzie. Dopóki nie "padnie", nie planuję zmiany na inny smartfon.

tomfoot
19-07-2023, 16:12
Ja czekam z niecierpliwością, aż Jacek_Z odniesie się do Twojego postu https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page288?p=1450858&viewfull=1#post1450858. Bo jak do tej pory to odniósł się tylko do fragmentu motoryzacyjnego. Pozostałe merytoryczne uwagi delikatnie mówiąc pominął. Czyli zrobił identycznie jak Jan.

Chyba zbyt daleko idące nadzieje pokładasz w forum :mrgreen:
A tak na poważnie, to pewnie w moich słowach zabrzmi to dziwnie, ale Jacek_Z nie musi odpowiadać na te posty. Chłop ogarnia dwa fora, na których pełno czubków (piszę też o sobie :D )i na jego miejscu na pewno nie chciałoby mi się ciągle odpisywać na wszystko. Sądzę natomiast, że zdanie ma podobne. I to mimo, że uważam iż obiektywny nie jest. Co do szacownego autora wątku, to sprawa jest inna. Założył wątek, powrzucał banialuki, okrasił je banialukowatymi zdjęciami i tradycyjnie nikomu nie udziela odpowiedzi na zadane pytania. Lub też odpowiada nie na temat. Ale tak zawsze z nim było, w każdym wątku i w każdym temacie. I jak ktoś powyżej słusznie napisał, gdyby go w tym wątku ignorować, to dyskusja nawet mogłaby czasem wchodzić na dobre tory (albo zwyczajnie w ogóle być dyskusją). A tak, dzięki w głównej mierze autorowi, mamy w większości wątek komediowy nadający się do działu fotograficzny humor.

capo-di_tutti-capi
19-07-2023, 19:21
O... jaki interesujący wątek.

To już za pół roku smartfony przewyższą jakością obrazu bezlusterkowce Sony?

tomfoot
19-07-2023, 19:37
O... jaki interesujący wątek.

To już za pół roku smartfony przewyższą jakością obrazu bezlusterkowce Sony?

Tak mówią na mieście. Konkretnie mówią ci, którzy wprowadzali do Polski fotografię cyfrową i odesłali do muzeum fotografii aparaty analogowe i są to ci sami, którzy niedawno całkiem przeskakiwali z DSLR Canona, na ML Sony, bo ten prześcignął jakością Canona, który jechał autostradą do muzeum fotografii, ale pojawiła się karawana, przy której biegnące psy miały do ogonów przywiązane ML Canona, który jednak nie trafił samodzielnie do muzeum, ale przez te psy, które szczekały cała karawana łącznie z koszami pełnymi DSLR i ML i fotografią optyczną w ogóle zaczęła też biec do muzeum fotografii, bo zaczął ich gonić Samsung z czterema obiektywami w jednym obiektywie, który fotografował obliczając. No i w sumie okazało się na końcu, że na wycieczkę do Turcji z biurem podróży to dwa ML Sony z Batisami czy tam GM, oba na paskach Peak Design, jeden z boku, drugi obok, to jednak może być ciężko. I jeden pan z Japonii, a jemu wierzyć trzeba, powiedział że w koreańskim S24 Ultra będzie w 2024 lepiej i lżej. No i wyszło jak wyszło, a w telewizji różnicy nie widać.
No i tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Czy dobrze streściłem wątek?

capo-di_tutti-capi
19-07-2023, 20:06
Jak Sony pozwala mówić takie rzeczy prezesowi i dyrektorowi generalnemu Sony Semiconductor Solutions
https://xtech-nikkei-com.translate.goog/atcl/nxt/news/18/12937/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

to znaczy że przedkładają interes SSS i sprzedaż matryc do smartfonów różnym producentom*
nad swoje własne bezlusterkowce.

*bo Sony Xperia to plankton w zestawieniach udziału w rynku smartfonów wrzucany do worka "pozostali"

Karlbuk
19-07-2023, 21:27
Tak mówią na mieście. Konkretnie mówią ci, którzy wprowadzali do Polski fotografię cyfrową i odesłali do muzeum fotografii aparaty analogowe i są to ci sami, którzy niedawno całkiem przeskakiwali z DSLR Canona, na ML Sony, bo ten prześcignął jakością Canona, który jechał autostradą do muzeum fotografii, ale pojawiła się karawana, przy której biegnące psy miały do ogonów przywiązane ML Canona, który jednak nie trafił samodzielnie do muzeum, ale przez te psy, które szczekały cała karawana łącznie z koszami pełnymi DSLR i ML i fotografią optyczną w ogóle zaczęła też biec do muzeum fotografii, bo zaczął ich gonić Samsung z czterema obiektywami w jednym obiektywie, który fotografował obliczając. No i w sumie okazało się na końcu, że na wycieczkę do Turcji z biurem podróży to dwa ML Sony z Batisami czy tam GM, oba na paskach Peak Design, jeden z boku, drugi obok, to jednak może być ciężko. I jeden pan z Japonii, a jemu wierzyć trzeba, powiedział że w koreańskim S24 Ultra będzie w 2024 lepiej i lżej. No i wyszło jak wyszło, a w telewizji różnicy nie widać.
No i tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Czy dobrze streściłem wątek?
Tak było! Mogę zaświadczyc. Na zaślepkę objektywum kalkulacyjnego klnę się!

MstrG
19-07-2023, 21:40
Naśmiewajcie się. Bangi pożyczył mi tego S10e, bo i tak prezes mu wysyła przedprodukcyjnego S24 Ultra. Faktycznie nie przepala nieba.

14100

cybulski
19-07-2023, 21:44
Naśmiewajcie się. Bangi pożyczył mi tego S10e, bo i tak prezes mu wysyła przedprodukcyjnego S24 Ultra. Faktycznie nie przepala nieba.

14100

Fotografia krajobrazowa do lamusa!

Karlbuk
19-07-2023, 21:58

14100
Marynarka spłowiała... Źle wykrył, chyba zastosował foto krajobrazowe a powinien ślubne

Bangi
19-07-2023, 22:07

14100

Robisz takie grafiki i dajesz ludziom? :shock:

tomfoot
19-07-2023, 22:08
A to są ludzie czy figurki jakies plastikowe? Bez złości pisze, bo na moim smartfonie pozbawionym inteligencji słabo widzę.

MstrG
19-07-2023, 22:14
Robisz takie grafiki i dajesz ludziom? :shock:

Nie daję ;)

Leon007
19-07-2023, 22:20
A to są ludzie czy figurki jakies plastikowe? Bez złości pisze, bo na moim smartfonie pozbawionym inteligencji słabo widzę.

To są takie ludziki na tort. Uniwersalne.

--- Kolejny post ---

Ale zj*b*ny ten krajobraz - efekt głębi ostrości nie wyłączony.

tomfoot
19-07-2023, 23:00
To są takie ludziki na tort. Uniwersalne.

Tak właśnie myślałem!
Gdyby to zdjęcie było zrobione S24 ultra, to na bank byłby jeszcze księżyc.

Jacek_Z
20-07-2023, 01:03
Coś Wam powiem, Panowie "Mistrzowie". @Leon007 (https://www.canon-board.info/member.php?u=27765) , @mirror (https://www.canon-board.info/member.php?u=58955) , @Karlbuk (https://www.canon-board.info/member.php?u=60985) , @tomfoot (https://www.canon-board.info/member.php?u=37800) , @zdebik (https://www.canon-board.info/member.php?u=49147) , @atsf (https://www.canon-board.info/member.php?u=11382) (z tego co się zorientowałem, to wszyscy zaliczacie się do kategorii hejterów dokuczających JP. Włącznie ze mną).

Już od dawna o tym mówię, ale dziś się przekonałem ostatecznie. Ten wątek to świadomie zaplanowana i utrzymywana za wszelką cenę AKCJA MARKETINGOWA. Nie przekonują mnie argumenty typu " bo ty to wszędzie widzisz marketing". Fakty są nieubłagane. Niby oficjalnie, panowie administratorzy nawołują do pokoju, do wzajemnego poszanowania, a w rzeczywistości po prostu robią wszystko, żeby wątek się utrzymał i ta głupia dyskusja razem z nim. Niedługo będzie 300 stron. A już jak zobaczyłem tekst, że "jedna osoba na safari robiła zdjęcia aparatem i wszystkim przeszkadzał trzask migawki", to przypomniał mi się "Folwark zwierzęcy" i przemówienia świń... Te rzekome "dowody", przykłady, zmierzające do uzasadnienia żałosnej teorii o "wypieraniu aparatów przez smartfony", są tak naiwne, że nie wiadomo, czy rżeć ze śmiechu jak koń, czy upić się z rozpaczy...

Dlatego ja nie zamierzam już nic udowadniać, argumentować, ani w ogóle się odzywać. I Kolegom sugerowałbym to samo. Bo naszych argumentów nikt NIE CHCE. JP i admini, chcą wyłącznie naszych głosów. Naszych wpisów. Nie ważne na jaki temat. Żeby można było się wykazać, raportując swoje sukcesy szefom marketingu samsunga. I pomyślcie, czemu post jednego z kolegów, na temat smartfonów Sony, został usunięty... Przecież tam nie było żadnego "hejtu"...
Brak ci na tym forum reklamowania Sony??? ;)

Reklama Samsunga:
jan pawlak 496

Antyreklama Samsunga
atsf 319 postów
Heldbaum 253
candar 249
tomfoot 226
Leon007 120
mirror 78
karlbuk 74
razem 1319

(ja 79 postów, ten będzie miał nr 80)

Chciałbym zauważyć, że przeciwnicy JP napisali wiele więcej postów (1319) niż JP (496). Ten wątek jest bardziej antyreklamą niż reklamą. Ergo zarzut uważam za niesłuszny.
Sam kilkukrotnie pisałem że do pewnych rzeczy smartfon sie nie nadaje. Nie czytam reklam Samsunga, nie wiem czy go reklamują jako coś do focenia np ptaków.
Tylko nie piszcie do Samsunga, że polemizowałem z tym że Samsung jest do wszystkiego, bo mi premie obetną :)
Dawno sie tak nie uśmiałem :)

Heldbaum, nawoływałem by nie pisać w wątku. Zmobilizuj kolegów by się w tym wątku nie udzielali! Napisaliście ponad 1300 postów!!! Ty jesteś w absolutnym czubie osób podtrzymujących wątek przy życiu. Ja ich napisałem 3 razy mniej niż Ty.

atsf
20-07-2023, 06:52

14100

Młody wygląda, jakby go wyciągnęli z dołu z wapnem :mrgreen:

--- Kolejny post ---

Brak ci na tym forum reklamowania Sony??? ;)

Reklama Samsunga:
jan pawlak 496

Antyreklama Samsunga
atsf 319 postów
Heldbaum 253
candar 249
tomfoot 226
Leon007 120
mirror 78
karlbuk 74
razem 1319

Chciałbym zauważyć, że przeciwnicy JP napisali wiele więcej postów (1319) niż JP (496). Ten wątek jest bardziej antyreklamą niż reklamą. Ergo zarzut uważam za niesłuszny.
Sam kilkukrotnie pisałem że do pewnych rzeczy smartfon sie nie nadaje. Nie czytam reklam Samsunga, nie wiem czy go reklamują jako coś do focenia np ptaków.
Tylko nie piszcie do Samsunga, że polemizowałem z tym że Samsung jest do wszystkiego, bo mi premie obetną :)
Dawno sie tak nie uśmiałem :)

Heldbaum, nawoływałem by nie pisać w wątku. Zmobilizuj kolegów by się w tym wątku nie udzielali! Napisaliście ponad 1300 postów!!! Ty jesteś w absolutnym czubie osób podtrzymujących wątek przy życiu. Ja ich napisałem 3 razy mniej niż Ty.

Według Twoich kryteriów to każdy mój post, obojętnie w którym wątku, jest antyreklamą Samsunga :mrgreen: I tego będę się trzymał :mrgreen:

candar
20-07-2023, 07:17

Ja dajmy na to przestaję czytać ten wątek i pisać w nim. Dużo większe szanse na merytoryczną konwersację mam z kaloryferem wiszącym na mojej ścianie niż z autorem tego wątku.

HOWGH!

Heldbaum
20-07-2023, 07:23
Gdy namawiam kolegów, by przestali pisać, pojawiacie się (niekoniecznie Ty Jacek_Z ) "jak z pod ziemi" i prowokujecie dalszą dyskusję. Więc po co piszesz, żebym "namawiał"?

mirror
20-07-2023, 08:01
zupełnie nie rozumiem dlaczego władza stawia mnie i moje posty w opozycji do jp. czasem jestem w opozycji do "wiedzy" foto jp.

jp wytworzył sporo tematycznych wątków w których podaje "wiedzę" fotograficzną nie mającą pokrycia w nauce - przypomnę tylko dwa lub więcej wątków o perspektywie zależnej od ogniskowej obiektywu - perspektywie szerokokątnej czy kompresja przestrzeni w teleobiektywie, w których myli skutki z przyczynami i opisuje nieistniejące zjawiska - staram się czasem prostować tą "wiedzę" (tyle i tylko tyle) bo przy aktualnym stanie szkolnictwa jeszcze ktoś gotów w to uwierzyć, a potem po odkryciu w sobie daru nauczania nauczać kolejne generacje pasjonatow foto.
moim zdaniem władza powinna w miarę szybko prostować tego typu odkrywcze wątki bo normalne metody (oparte na dyskusji) w tym przypadku nie zadziałają - to walka z wiatrakiem, a czasem z wiatrakami.

w przypadku wątku smartofonowego czy AI jest trochę inaczej tutaj mamy do czynienia najczęściej nie z wiedzą lub "wiedzą" tylko z poglądami spekulatywnymi na temat przyszłości więc trudno coś takiego prostować bo to tylko poglądy - oczywiście najczęściej wspierane "wiedzą" i zdjęciami które mają potwierdzać tezy o aktualnej lepszości - ale nadal tylko poglądy.

jan pawlak
20-07-2023, 08:01
Ja dajmy na to przestaję czytać ten wątek i pisać w nim. Dużo większe szanse na merytoryczną konwersację mam z kaloryferem wiszącym na mojej ścianie niż z autorem tego wątku.

HOWGH!

To znane zjawisko.
Najlepiej się dyskutuje gdy obaj dyskutanci reprezentuja ten sam poziom wiedzy

jp

tomfoot
20-07-2023, 09:09
Jestem wściekły! Tyle miesięcy pracy i wylądowałem dopiero na 4 miejscu!!! Czas zakasać rękawy i walczyć o podium! Albo nasmarować tu więcej wpisów od Anselma i przejąć wątek! I poprosić o zmianę nazwy "jak smartfonem z fotografii zrobić komedię?'.

Jacek_Z
20-07-2023, 11:20
zupełnie nie rozumiem dlaczego władza stawia mnie i moje posty w opozycji do jp. czasem jestem w opozycji do "wiedzy" foto jp.
Nie władza, znalazłeś się na liscie Heldbauma, on cie wskazał:

Coś Wam powiem, Panowie "Mistrzowie". @Leon007 (https://www.canon-board.info/member.php?u=27765) , @mirror (https://www.canon-board.info/member.php?u=58955) , @Karlbuk (https://www.canon-board.info/member.php?u=60985) , @tomfoot (https://www.canon-board.info/member.php?u=37800) , @zdebik (https://www.canon-board.info/member.php?u=49147) , @atsf (https://www.canon-board.info/member.php?u=11382) (z tego co się zorientowałem, to wszyscy zaliczacie się do kategorii hejterów dokuczających JP. Włącznie ze mną).
..

Gdy namawiam kolegów, by przestali pisać, pojawiacie się (niekoniecznie Ty @Jacek_Z (https://www.canon-board.info/member.php?u=4025) ) "jak z pod ziemi" i prowokujecie dalszą dyskusję. Więc po co piszesz, żebym "namawiał"?
Jeszcze raz więc, w formie skondensowanej. Najwięcej by nienawidzony wątek żył robią osoby nie zgadzające sie z tym co pisze JP. Zobacz, że tylko atsf napisał więcej postów niz ty. Bardzo aktywnie działasz na rzecz tego by wątek żył, choć twierdzisz że chcesz jego wygaszenia.

Leon007
20-07-2023, 11:52
Reklama Samsunga:
jan pawlak 496

Antyreklama Samsunga
atsf 319 postów
Heldbaum 253
candar 249
tomfoot 226
Leon007 120
mirror 78
karlbuk 74
razem 1319

Solidny trzycyfrowy wynik i piąte miejsce! 4,4% - niezły udział w rynku. W przeciwieństwie do tomfoot'a jestem zadowolony. Nawet się nie spodziewałem, że aż tyle tego wyjdzie. Ale nie nawoływałem to zamykania wątku.
A poważniej: myślę, że po prostu policzyłeś wszystkie posty od konkretnego hejtera. Na ogół staram się coś powiedzieć, gdy widzę szerzenie ciemnoty typu tworzenie nowej fizyki. Ostatnio kolega Jan lansuje tezę, że głębia ostrości to efekt specjalny i w oku tego nie ma - już nawet nie chce mi się nic mówić. Ale, przyznaję, że czasem jestem złośliwy.

jan pawlak
20-07-2023, 11:55
Jacek_Z nawiązanie do #2940 (Reklama Samsunga, Antyreklama Samsunga)

Rozumiem intencja #2940, chciałbym jednak dopisać.

1. Reklama Samsunga

Założyłem wątek aparat a smartfon, miał być ciekawostką ale zainteresowało mnie to na tyle że postanowiłem aktywnie wejść, wymieniłem stary smartfon na S22U i od tej pory poznaję/uczę się nowej technologii i czytam i weryfikuję to co czytam na tyle na ile moge na własnym sprzęcie (smartfon, A7R3). Samsung to tylko dlatego że mam dostęp do poprzednich wersji.

Moje wpisy w tym wątku nie są żadną reklamą, pisze o zaletach i wadach fotografii obliczeniowej. I o swoich doświadczeniach, odczuciach, swoich opiniach, piszę o tym że nie jest łatwo przejść z bańki komfortu "w aparatach" do świata smartfonu w ten sposób by w pełni korzystać z możliwości tej technologii
Prawdą jest że piszę tylko o swoim fotografowaniu i piszę tylko "jak to jest" w S22/23 i w A7R3 i nie będę pisał o zakresie fotografowania którego nie uprawiam i nie będę pisał "jak to jest" w innym sprzęcie.

2. Antyreklama Samsunga

W tych wymienionych postach jest tylko około 10 - 20 postów jakoś nawiązujących merytorycznie do zagadnienia wątku.
Reszta to antyreklama czegoś innego

jp

Leon007
20-07-2023, 11:56
Janku, dodaj do tego trochę humoru i dystansu i od razu będzie lepiej.

Heldbaum
20-07-2023, 12:02
Była lista Macierewicza, lista... (zapomniałem tego drugiego), czas na listę Heldbauma :mrgreen:

tomfoot
20-07-2023, 14:15
Na ogół staram się coś powiedzieć, gdy widzę szerzenie ciemnoty typu tworzenie nowej fizyki. Ostatnio kolega Jan lansuje tezę, że głębia ostrości to efekt specjalny i w oku tego nie ma - już nawet nie chce mi się nic mówić.

jp wytworzył sporo tematycznych wątków w których podaje "wiedzę" fotograficzną nie mającą pokrycia w nauce - przypomnę tylko dwa lub więcej wątków o perspektywie zależnej od ogniskowej obiektywu - perspektywie szerokokątnej czy kompresja przestrzeni w teleobiektywie, w których myli skutki z przyczynami i opisuje nieistniejące zjawiska - staram się czasem prostować tą "wiedzę" (tyle i tylko tyle) bo przy aktualnym stanie szkolnictwa jeszcze ktoś gotów w to uwierzyć, a potem po odkryciu w sobie daru nauczania nauczać kolejne generacje pasjonatow foto.
moim zdaniem władza powinna w miarę szybko prostować tego typu odkrywcze wątki bo normalne metody (oparte na dyskusji) w tym przypadku nie zadziałają - to walka z wiatrakiem, a czasem z wiatrakami.
I jeżeli mamy być przez chwilę poważni, to właśnie te dwa powyższe wpisy Kolegów dotykają clou problemu. Bo do czasu gdy Jasio wypisuje sobie banialuki przez translator gogle przetłumaczone ze swojego źródła wiedzy wszelakiej (czyli zalinkowanej przez siebie „encyklopedii samsunga” (sic!!!)) to można się z tego śmiać i traktować z pobłażaniem.
Natomiast nasz przesympatyczny autor wplata w to wszystko kompletne bzdury świadczące nie tylko o braku znajomości podstaw fotografii czy optyki, ale także o elementarnych brakach w wiedzy ogólnej. I to powinno być prostowane (lub usuwane), bo jednak mimo wszystko to forum fotograficzne, a nie pudelek. I jednocześnie jest to też prosta odpowiedź dlaczego Jasio na zadawane pytania nie odpowiada. Bo zwyczajnie nie potrafi ustosunkować się do tematów, o których nie ma bladego pojęcia, a dzieło naukowe „encyklopedia samsunga” albo tych odpowiedzi nie zawiera, albo przeczy im, podając stwierdzenia niezgodne z prawdą, ale wygodne dla marketingu sprzedawanego urządzenia.

atsf
20-07-2023, 14:25
Jacek_Z nawiązanie do #2940 (Reklama Samsunga, Antyreklama Samsunga)

Rozumiem intencja #2940, chciałbym jednak dopisać.

1. Reklama Samsunga

Założyłem wątek aparat a smartfon, miał być ciekawostką ale zainteresowało mnie to na tyle że postanowiłem aktywnie wejść, wymieniłem stary smartfon na S22U i od tej pory poznaję/uczę się nowej technologii i czytam i weryfikuję to co czytam na tyle na ile moge na własnym sprzęcie (smartfon, A7R3). Samsung to tylko dlatego że mam dostęp do poprzednich wersji.

Moje wpisy w tym wątku nie są żadną reklamą, pisze o zaletach i wadach fotografii obliczeniowej. I o swoich doświadczeniach, odczuciach, swoich opiniach, piszę o tym że nie jest łatwo przejść z bańki komfortu "w aparatach" do świata smartfonu w ten sposób by w pełni korzystać z możliwości tej technologii
Prawdą jest że piszę tylko o swoim fotografowaniu i piszę tylko "jak to jest" w S22/23 i w A7R3 i nie będę pisał o zakresie fotografowania którego nie uprawiam i nie będę pisał "jak to jest" w innym sprzęcie.

2. Antyreklama Samsunga

W tych wymienionych postach jest tylko około 10 - 20 postów jakoś nawiązujących merytorycznie do zagadnienia wątku.
Reszta to antyreklama czegoś innego

jp

Żeby to jeszcze była tylko prawda i sama prawda :mrgreen: A to jest gówno prawda, bo co jakiś czas wieszczysz i przepowiadasz permanentny koniec fotografii, jaką znamy i lubimy, oraz sprzętu, który używamy i zamierzamy dalej używać. No i robisz to w tak mentorskim tonie, że się rzygać chce, a poklasku masz zero!

Ponadto robisz sobie nieustanna bekę z nas zawężając kryteria odbioru zdjęć do ich oglądania na jakimś pieprzonym telewizorze, jakby wśród nas był chociaż jeden taki sam jełop, któremu uschłą nacią zwisa, na czym zdjęcia ogląda.

Na ograniczenia funkcjonalne i ergonomiczne smartfona masz wywalone i gotów jesteś go obudować dodatkowym osprzętem tak, że się w drzwi nie zmieści, żeby tylko nabył namiastki ergonomii normalnego aparatu, a na niedostatki jakości obrazowania odpowiadasz w stylu "A u was Murzynów biją", bo da się smartfonem zdjęcie nocne zrobić . W nocy, kolego to ja śpię, albo pracuję, ale zdjęć nie robię, lecz mnie w sensie negatywnym poraża często to, co smartfon jest wstanie odwalić w biały dzień, albo czego w ten biały dzień w ogóle zrobić nie potrafi.

I nie interesuje mnie, jak bardzo, i jak szybko, smartfony poczynią postępy, albowiem nie przyjmuję do wiadomości tego, że całkowicie wyprą z rynku normalny sprzęt, który przecież nie stoi, i nie będzie stał, w miejscu z rozwojem, ani że przekonają do siebie 100% fotografujących w każdym aspekcie tego rzemiosła.

BTW: A nie przyszło Ci czasem do głowy, aby kiedyś usiąść bliżej tego pieprzonego telewizora?

Jacek_Z
20-07-2023, 19:57
Może sobie zrobimy wakacje?
Ostatnie posty dosyć dobrze podsumowują dyskusję, więc to może czas na zamkniecie wątku?
Wiecie, że niechętnie zamykam wątki. Zamknięcie nie musi być definitywne, ale na te chwile ciąg dalszy to może być powrót do bicia piany. Za jakiś czas może (?) pojawią sie inne informacje, inne sprzęty itd.
Jakby co to można do mnie pisać PW by wątek otwierać.