Zobacz pełną wersję : Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
https://www.dpreview.com/forums/post/66959382
Porównałem mojego małego iPhone'a SE (3. generacji) z czterema aparatami z czterech różnych epok, przeskakując o 10 lat, 2022, 2012, 2002, 1992
jp
Jasiu po co cytujesz testy innych osób w domyśle podając jako Twoje?
Nie potrafisz samemu pokazać podobnego zestawienia? No tak, pytanie było retoryczne...
Nie wmawiam nikomu co ma myśleć, nie piszę że nie potrafi czegoś zrozumieć.
Piszę o moich poglądach wynikłych z doświadczenia i wiedzy.
jp
Jak do tej pory prezentowane przez Ciebie przykłady są mocno sprzeczne z moim doświadczeniem i wiedzą.
Twój punkt widzenia znam. Jest niezmienny, nieprzemakalny.
Każdy ma prawo do swojego punktu widzenia.
Ale jak prezentowanie go staje się celem w samym w sobie serwując wiedzę blogerów i materiały marketingowe
a inny punkt widzenia jest traktowany jak powietrze, to powstaje podejrzenie niezrozumienia.
Nie będę uprawiał martyrologii, ale obstawiam, że aparat cyfrowy w rękach miałem przed Tobą.
--- Kolejny post ---
Porównałem mojego małego iPhone'a SE (3. generacji) z czterema aparatami z czterech różnych epok, przeskakując o 10 lat, 2022, 2012, 2002, 1992
warto zajrzeć
jp
Dzięki za link. Mogę spać spokojnie.
Aparat z 2002 lepszy od smartfona z 2022.
Ten wątek zrobił bardzo dobra robotę popularnonaukową. Dzięki tym rozważaniom zajrzałem do testów samartfonów na DxOmark - ze względu na względnie dużą próbkę testową.
Fotek jest tam co niemiara a wniosek jest oczywisty - to są fotki typowo "smartfonowe". Można je porównywać do tych ze sprzętu foto tylko nie wiem w jakim celu. Do obrazka ze staruszka 5D daleka droga i dużo pracy dla zwykłej inteligencji żeby tę przepaść zakopać.
Byłem absolutnie przekonany, że aktualny poziom tej techniki jest znacznie wyższy. DxOmark słusznie oddzieliło testy smartfonów od testów sensorów foto. To nie ta liga.
Heldbaum
11-06-2023, 16:59
Ten wątek zrobił bardzo dobra robotę popularnonaukową.
Napoleon powiedział o jednym ze swoich marszałków - Postawię go tak wysoko, żeby wszyscy zobaczyli jego śmieszność...
jan pawlak
11-06-2023, 18:28
Ten wątek zrobił bardzo dobra robotę popularnonaukową. Dzięki tym rozważaniom zajrzałem do testów samartfonów na DxOmark - ze względu na względnie dużą próbkę testową.
Fotek jest tam co niemiara a wniosek jest oczywisty - to są fotki typowo "smartfonowe". Można je porównywać do tych ze sprzętu foto tylko nie wiem w jakim celu. Do obrazka ze staruszka 5D daleka droga i dużo pracy dla zwykłej inteligencji żeby tę przepaść zakopać.
Byłem absolutnie przekonany, że aktualny poziom tej techniki jest znacznie wyższy. DxOmark słusznie oddzieliło testy smartfonów od testów sensorów foto. To nie ta liga.
Zgoda, DxOMark ok.
Słabością smartfoto 2023 (w stosunku do aparatów) jest nieco gorsza jakość na poziomie pikseli w niektórych sytuacjach zdjęciowych oraz nieporadność w wykonywaniu niektórych typów zdjęć.
Piszesz : ...są fotki typowo "smartfonowe". Można je porównywać do tych ze sprzętu foto tylko nie wiem w jakim celu
Ano poto że gdy większość moich zdjęć mieści się w tym zakresie porównywalnych to poco mam targać plecak ze aparatem, obiektywami i statywem skoro mam smartfon w kieszeni spodni.
I co ważniejsze dla sprawy poco mam kupować nowy aparat/obiektyw co skutkuje zmianą strategii produktowej producentów i przeniesieniem rozwoju na obszar gdzie sprzedaż będzie na akceptowalnym poziomie.
Piszesz : DxOmark słusznie oddzieliło testy smartfonów od testów sensorów foto. To nie ta liga.
Zgoda tylko że to też nie ta sama technologia.
Techologia obliczeniowa powstała właśnie poto by z "gorszych" matrc (i obiektywów) uzyskać takiej samej jakości zdjęcia jak w fotografii optycznej poprzez stacking z wielu matryc naraz, skoplikowane algorytmy obliczeniowe i przy dużym współudziale AI.
Jest obszar gdzie już teraz się to udało. A rozwój matryc smartfonowych i rozwój procesorów "fotograficznych" jest imponujacy.
Zobaczymy jak to będzie za 2-3 lata.
jp
Heldbaum
11-06-2023, 19:10
Pomidor?
warto zajrzeć
jp
A po kiego wuja tam zaglądać? Czyżby tylko smartfony się od 30 lat rozwinęły? Zdjęcia ze smartfona w tym lipa-teście mają po 12 Mp, natomiast dzisiejsze matryce FF osiągają niekombinowane 61 Mp, a z funkcją pixel shift jeszcze więcej, i zjadają te smartfonowe zdjęcia bez popitki.
Gdzie są jakieś zdjęcia akcji robione smartfonami i co to za akcje, że aparat nie dałby rady?
Gdzie jakieś zdjęcia przyrodnicze z użyciem teleobiektywów?
Tutaj APS-C z relatywną ogniskową 896 mm, 100% krop, a ptaszek dalej jest mały w kadrze, bo przydało by się ze 2000 mm.
13381
Masz w tym swoim srajfonie ponoć 2300 mm, to pokaż, co ono potrafi w takim temacie, albo nie zawracaj rzyci, bo tak, jak się chłop nie ogoli maszynką do depilacji cipy, tak się nie użyje smartfona do wielu różnych zastosowań aparatu, i przestań wróżyć i wieszczyć- pisz o faktach, a nie o snach onanisty!
--- Kolejny post ---
Zobaczymy jak to będzie za 2-3 lata.
jp
Po co mi za 2-3 lata do robienia zdjęć 2-3 letni smartfon?! Coś mi się zdaje, że ciśniesz, aby do tego pociągu wskakiwać natychmiast, jakby na rozkładzie ich więcej nie było :mrgreen:
poto
poco
ze aparatem
Nie matura, lecz chęć szczera, zrobi z ciebie oficera.
Nie aparat, lecz telefon zrobi z ciebie fotografa.
gdy większość moich zdjęć mieści się w tym zakresie porównywalnych to poco mam targać plecak ze aparatem, obiektywami i statywem skoro mam smartfon w kieszeni spodni.
Część z nas pamięta czasy, gdy funkcję matrycy pełnił film kupowany wg uznania. Można go było założyć do dowolnego aparatu.
Po jakiego diabła produkowano różne aparaty?
Krajobrazowa Velvia naświetlała się tak samo w Smienie jak i w EOS 1. Ludzie kupowali jednak różny sprzęt wykładając niekiedy potężną kasę ze względu na funkcje tego sprzętu, ergonomię, jakość szkieł, niezawodność. Ten aspekt pozostał. Smartfon to taka Smiena, która nawet jeśli w pewnych warunkach zarejestruje obrazek zbliżony do tego co EOS 1 na tym samym filmie, to pozostanie Smieną pod każdym innym względem.
Część z nas pamięta czasy, gdy funkcję matrycy pełnił film kupowany wg uznania. Można go było założyć do dowolnego aparatu.
Krajobrazowa Velvia naświetlała się tak samo w Smienie jak i w EOS 1. Ludzie kupowali jednak różny sprzęt wykładając niekiedy potężną kasę ze względu na funkcje tego sprzętu, ergonomię, jakość szkieł, niezawodność. Ten aspekt pozostał. Smartfon to taka Smiena, która nawet jeśli w pewnych warunkach zarejestruje obrazek zbliżony do tego co EOS 1 na tym samym filmie, to pozostanie Smieną pod każdym innym względem.
Mam podejrzenie, że w puszczaniu kaczek po wodzie żaden aparat smartfona nie prześcignie :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Samochody dalej są różne, rowery są różne, sprzęt audio jest różny, ba- nawet telewizory 4K 65" są różne, i nikt o zdrowych zmysłach nie pitoli, że
że kuropęd marki Tesla zastąpi ciągnik siodłowy, kolarzówka z kevlaru rower down-hill'owy, czy smartfon wieżę high end i kolumny wielkości lodówki, a tu się nam trafił prorok, który wieszczy zmierzch aparatów fotograficznych i to jest jego główne "przesłanie", a nie to, co te smartfony oferują dzisiaj.
Już dawno powinien sobie język upier..ić powtarzając co chwila "zobaczycie!" :mrgreen:
jan pawlak
11-06-2023, 20:46
W pełni się z Tobą zgadzam.
Ale jeśli ktoś nie jest fanem sprzętu, jego obsługi itd. a interesuje go głównie by na zdjęciu miał to co chce by tam było to poco mu targać EOS 1, uczyć się obsługi skoro Smiena mu to zapewnia.
Dla szpanu, jaki jestem specjalista, na co mnie stać itd. ?
jp
PS
Gdy chodzi o ergonomię, trwało trochę ale teraz jest bardzo dobrze, trzymam smartfon wygodnie w lewej ręce, ustawienia prawą a oburącz przy uruchamianiu spustu kciukiem lewej lub prawej ręki lub "słownie"
W pełni się z Tobą zgadzam.
Ale jeśli ktoś nie jest fanem sprzętu, jego obsługi itd. a interesuje go głównie by na zdjęciu miał to co chce by tam było to poco mu targać EOS 1, uczyć się obsługi skoro Smiena mu to zapewnia.
Dla szpanu, jaki jestem specjalista, na co mnie stać itd. ?
jp
Zdecydowanie dałbym radę to przykładowe zdjęcie ptaszka zrobić nawet Smieną, tylko co by było na tym zdjęciu?! Ciężko by było na nim ptaszka w ogóle znaleźć mając ogniskową 22,5 x mniejszą, niż użyta. Aż nie mogę wyjść ze zdziwienia, że się na pewnym- przypadkowym- etapie swojego żywota zwąchałeś z SONY A7R III zamiast pozostać przy Smienie, skoro dalej nie widzisz różnicy pomiędzy tym SONY, a smartfonem.
Po co stać przy garach, jak można wpieprzać gotowe żarcie z Biedry?! Przecież te wszystkie funkcje i bajery smartfona są jak lista Exxx na tym żarciu!
Heldbaum
11-06-2023, 21:20
Jednak - Pomidor.
JP za Chiny ludowe tego nie może pojąć, że my robimy zdjęcia aparatami, nie dlatego, że "jesteśmy fanami sprzętu" i "szpanerami", ale po prostu dlatego, że taki sprzęt spełnia nasze oczekiwania.
Kurna, czy to jest takie trudne do zrozumienia? Przecież przedszkolak by pojął. Jeśli większość kierowców jeździ Maluchem, a jeden z nich kupił se ciężarówkę, bo chciał przewieźć dwie tony cementu, to też powiesz, że "chciał zaszpanować, jaki to z niego specjalista"? Czy Ty w ogóle masz choć mgliste pojęcie, jakie pierdoły wypisujesz?
Taka szydera z niepiśmiennego Jasia, a on udowodnił, że presja ma sens. CEO Canon Inc. przeczytał ten wątek i przedłożył projekt na radzie dyrektorów. Jasiu będzie ambasadorem w Polsce, jak zawsze robiąc w tym zacofanym kraju wszystko jako pierwszy.
https://www.canonrumors.com/canon-is-looking-to-partner-with-a-smartphone-manufacturer/
Heldbaum
11-06-2023, 22:05
Oszaleli? W sytuacji, kiedy ludzie przestają to g... kupować, oni chcą inwestować w tą przestarzałą technologię? Jednak niektórzy, to mają moc przekonywania...
Taka szydera z niepiśmiennego Jasia, a on udowodnił, że presja ma sens. CEO Canon Inc. przeczytał ten wątek i przedłożył projekt na radzie dyrektorów. Jasiu będzie ambasadorem w Polsce, jak zawsze robiąc w tym zacofanym kraju wszystko jako pierwszy.
https://www.canonrumors.com/canon-is-looking-to-partner-with-a-smartphone-manufacturer/
Smartfon z bagnetem RF na pewno będzie czymś zaje-bistym :mrgreen:
Heldbaum na spokojnie przejrzałem flickr. Nie wiem czy tak miało być, ale wiele z tych fotografii przynosi spokój. Wiele jest świetnych.
Heldbaum
11-06-2023, 22:51
Ooo, naprawdę? Dzięki. :D Wprawdzie "spokój" to nie jest koniecznie to, o czym myślałem, ale jak już to powiedziałeś, to... Dlaczego nie? Cieszę się, że właśnie takie odczucia wywołały u Ciebie...
P. S.
Niestety (o czym informował kiedyś JP), w nowojorskiej galerii ich nie chcieli. Powiedzieli, że za bardzo w nich widać "fascynację sprzętem"... :mrgreen:
jan pawlak
12-06-2023, 22:06
Aparaty Canon w telefonach
Plotki głoszą, że Canon rozważa partnerstwo z którymś z producentów smartfonów, aby tworzyć dla niego moduły aparatów, które będą wykorzystywane w telefonach. Niestety przed Japończykami dość trudne zadanie, bowiem większość liczących się producentów nawiązała już tego typu kooperacje z firmami takimi jak Leica, Haseelblad, czy Zeiss, a ci najwięksi, czyli Apple i Samsung, raczej nie będą zainteresowani tego typu współpracą.
https://www.optyczne.pl/18916-news-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
jp
No i znowu Jasia inteligencja zawiodła, albo czytać nie potrafi. Masz trzy posty powyżej to samo, z tym że w nieznanym ci języku. Z ciekawostek poszukaj sobie jeszcze aktualnych testów swojego ciamciunga, które pozwolą zrozumieć (niekoniecznie tobie) dlaczego aparat 200 mpx ma tak naprawdę ich 16.
Kolekcjoner
13-06-2023, 01:45
Techologia obliczeniowa powstała właśnie poto by z "gorszych" matrc (i obiektywów) uzyskać takiej samej jakości zdjęcia jak w fotografii optycznej poprzez stacking z wielu matryc naraz, skoplikowane algorytmy obliczeniowe i przy dużym współudziale AI.
Jest obszar gdzie już teraz się to udało. A rozwój matryc smartfonowych i rozwój procesorów "fotograficznych" jest imponujacy.
Te dwa ostatnie czynniki nie decydują o eliminowaniu z użytku sprzętu foto przez smartfony. Jest zupełnie odwrotnie. Co innego tutaj jest kluczowe.
Powiem więcej nawet - w pewnych aspektach działalności foto ergonomia sprzętu znaczy więcej niż jakość tego co z niego wychodzi. Zresztą jest też odwrotnie. Na nic jedynka z szafą eLek jak ich nie masz w chwili kiedy jest coś naprawdę wartego zarejestrowania.
Oszaleli? W sytuacji, kiedy ludzie przestają to g... kupować, oni chcą inwestować w tą przestarzałą technologię? Jednak niektórzy, to mają moc przekonywania...
Myślę że doskonale wiedzą co robią.
Do wszystkich!
Jeszcze raz uprzejmie proszę o powstrzymanie się od złośliwości i uwag ad personam!
Aparaty Canon w telefonach
Plotki głoszą, że Canon rozważa partnerstwo z którymś z producentów smartfonów, aby tworzyć dla niego moduły aparatów, które będą wykorzystywane w telefonach. Niestety przed Japończykami dość trudne zadanie, bowiem większość liczących się producentów nawiązała już tego typu kooperacje z firmami takimi jak Leica, Haseelblad, czy Zeiss, a ci najwięksi, czyli Apple i Samsung, raczej nie będą zainteresowani tego typu współpracą.
https://www.optyczne.pl/18916-news-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
jp
Serio? Tylko kto chciałby kolaborować z canonem, który pozamykał szczelnie furtki przed innymi producentami do systemu RF i jednocześnie umieszczając swoje logo na smartfonie wyceniłby go 5-krotnie drożej niż identyczny aparat u konkurencji? Wszystkie liczące się na rynku marki mają już swoich kooperantów. Canon może szukać wyłącznie jakiejś chińskiej mało znanej marki, która nie jest dostępna w Europie :mrgreen:
Heldbaum
13-06-2023, 09:23
Do wszystkich!
Jeszcze raz uprzejmie proszę o powstrzymanie się od złośliwości i uwag ad personam!
Czyli w ogóle, najlepiej by było, gdybyśmy się NIE ODZYWALI, tak?
Bo właściwie KAŻDA wypowiedź (poza trollami, którzy sporadycznie się pojawiają), jest przez Ciebie klasyfikowana, jako złośliwość i "ad personam". Powiedz więc wprost, że "Jest zakaz dyskusji w tym wątku" i to przynajmniej będzie uczciwe. Bo na razie uczciwe nie jest. Jan P kompletnie IGNORUJE wszystkie nasze prośby. O merytoryczne argumenty, o zdjęcia, o nie obrażanie nas, nazywając nas zacofanymi i zawistnymi hejterami...
Czyli wygląda to naprawdę tak, że NIE WOLNO Janowi przeszkadzać w jego misji i nie wolno go prosić o nic. Nie przeszkadzać i milczeć. Czy tak?
I sorry, ale Twoja sugestia, żeby nie reagować i się nie odzywać, jest niewykonalna. Normalna dyskusja w tym wątku nie jest możliwa, a poza tym Jan cały czas nas prowokuje, choćby dublując swoje "cytaty z materiałów marketingowych", w kilku wątkach. Jeden mało?
Normalna dyskusja w tym wątku nie jest możliwa, a poza tym Jan cały czas nas prowokuje, choćby dublując swoje "cytaty z materiałów marketingowych", w kilku wątkach. Jeden mało?
Ale administracji to bardzo odpowiada i wybitnie wspiera takie działania bo Admin K. napisał:
Nie nie wykona. Jan sobie może tu pisać co chce, bo to jest HP i jeśli tylko nie łamie regulaminu forum to nie będziemy tego ruszać. Natomiast nigdzie nie jest napisane, że to co jest tu napisane należy czytać ;)....
To jakby broń obusieczna bo inne osoby w tym oraz w innych wątkach ww. Adminowi mogą również odpisać, aby: (tu cytat Admina K.) "może tu pisać co chce (...) nigdzie nie jest napisane, że to co jest tu napisane należy czytać"
Przecież Kolekcjoner napisał o wątku w HP. Jak będziecie ciągle kopiować te same posty do wszystkich wątków, to sami nie będziecie wiedzieć, gdzie aktualnie się znajdujecie. Nie bądźcie wszyscy Jasiami Pawlakami.
Przecież Kolekcjoner napisał o wątku w HP. Jak będziecie ciągle kopiować te same posty do wszystkich wątków, to sami nie będziecie wiedzieć, gdzie aktualnie się znajdujecie. Nie bądźcie wszyscy Jasiami Pawlakami.
Odnośnie wątków w HP mam kilka kolejnych w których Jasiu jeszcze nie powielał swoich smartfonowych wykminek a zgodnie z zapisem Admina (https://www.canon-board.info/threads/118663-AI-i-fotografia-zawodowa/page27?p=1449024&viewfull=1#post1449024) ma do tego pełne prawo:
Kupiłem i chcę się pochwalić (https://www.canon-board.info/threads/118387-Kupi%C5%82em-i-chc%C4%99-si%C4%99-pochwali%C4%87)
Moja żona to mądra kobieta (https://www.canon-board.info/threads/118225-Moja-%C5%BCona-to-m%C4%85dra-kobieta)
Jaka pralka...? (https://www.canon-board.info/threads/114585-Jaka-pralka)
niezwykły zbieg okoliczności (https://www.canon-board.info/threads/112053-niezwykly-zbieg-okolicznoscci)
odpowiedz (https://www.canon-board.info/threads/112331-odpowiedz)
Brak mi powietrza (https://www.canon-board.info/threads/106223-Brak-mi-powietrza)
Panie,- a linkę? to gdzie? (https://www.canon-board.info/threads/107105-Panie-a-link%C4%99-to-gdzie)
Jak zainwestować 10 tys ?
Poszukiwany (https://www.canon-board.info/threads/106221-Poszukiwany)
Bye, bye jednak nie na zawsze (https://www.canon-board.info/threads/104472-Bye-bye-jednak-nie-na-zawsze-%29)
Jest tyle niewykorzystanych wątków na HP, gdzie jan pawlak mógłby się bezpańsko panoszyć. Aż żal to marnować...
Należałoby założyć odrębny wątek pt. "Proroctwa wg Jana P", albowiem nasz tutejszy ewangelista już na to po stokroć zasłużył, a dzień rozpoczynać od czytania z listów Jana do zawistnych hejterów :mrgreen:
Czyli w ogóle, najlepiej by było, gdybyśmy się NIE ODZYWALI, tak?
Bo właściwie KAŻDA wypowiedź (poza trollami, którzy sporadycznie się pojawiają), jest przez Ciebie klasyfikowana, jako złośliwość i "ad personam". Powiedz więc wprost, że "Jest zakaz dyskusji w tym wątku" i to przynajmniej będzie uczciwe. Bo na razie uczciwe nie jest. Jan P kompletnie IGNORUJE wszystkie nasze prośby. O merytoryczne argumenty, o zdjęcia, o nie obrażanie nas, nazywając nas zacofanymi i zawistnymi hejterami...
Czyli wygląda to naprawdę tak, że NIE WOLNO Janowi przeszkadzać w jego misji i nie wolno go prosić o nic. Nie przeszkadzać i milczeć. Czy tak?
I sorry, ale Twoja sugestia, żeby nie reagować i się nie odzywać, jest niewykonalna. Normalna dyskusja w tym wątku nie jest możliwa, a poza tym Jan cały czas nas prowokuje, choćby dublując swoje "cytaty z materiałów marketingowych", w kilku wątkach. Jeden mało?
Tydzień miałem przerwy, a tu widzę bez zmian...
Dorzucę swoje "spostrzeżenia" odnośnie złośliwości i uwag ad personam, które mam od dawna, ale dotychczas się powstrzymywałem.
Jan może i ma kontrowersyjne poglądy, ale wg mojej oceny właśnie nie stasuje złośliwości lub "obrażania", natomiast niektórzy jego adwersarze robią to nagminnie, a jak nawet ktoś z Moderacji zwróci na to uwagę to robi się zaraz rumor, że ktoś zabrania pisać w tym wątku i w ogóle jest to zamach na wolność słowa... No sorry, ale wolności słowa jest tu, aż nadto, tego naprawdę nie potrafią niektórzy zauważyć?
Zgodziłem się kiedyś na moderowanie tutaj głownie w kontekście walki ze spamem, bo nie mam generalnie czasu na wczytywanie się w wojenki i durne spory, więc nie zamierzam integrować bardziej, niż to co napisałem, ale niech niektórzy zastawią się po prostu nad swoim zachowaniem względem innych, tak po prostu, po ludzku.
Są fora, gdzie admin tylko interweniuje gdy ktoś robi totalny syf. W przypadku takich wątków dawno nastąpiłaby "samoregulacja" i zdyscyplinowanie trolla przez nieco ostrzejsze posty, ewentualnie admin by wywalił bez tłumaczenia.
Heldbaum
13-06-2023, 13:28
Ale tu nie chodzi o Jana! Po cholerę nam w ogóle ten wątek o smartfonach, który tylko wprowadza ferment??? Jaki z niego pożytek??? Czy nie widzicie, że poza nim, nic się prawie nie dzieje na tym forum?
Tydzień miałem przerwy, a tu widzę bez zmian...
Jan może i ma kontrowersyjne poglądy, ale wg mojej oceny właśnie nie stasuje złośliwości lub "obrażania", natomiast niektórzy jego adwersarze robią to nagminnie, a jak nawet ktoś z Moderacji zwróci na to uwagę to robi się zaraz rumor, że ktoś zabrania pisać w tym wątku i w ogóle jest to zamach na wolność słowa... No sorry, ale wolności słowa jest tu, aż nadto, tego naprawdę nie potrafią niektórzy zauważyć?
Bangi Jak dla mnie to nawet dział jest nieodpowiedni dla wpisów o smartfonach: "Sprzęt fotograficzny innych firm". Nie było i nie ma kategorii w której smartfony kwalifikowałyby się w jakikolwiek sposób do SPRZĘTU FOTOGRAFICZNEGO! Definicja sprzętu fotograficznego (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Sprz%C4%99t_fotograficzny) jasno określa co wchodzi w jego zakres i całą pewnością nie są to pralki, garnki ani też smartfony!!!!!!!!!!!!!!!
Umieszczenie wątku "Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP" w dziale "Sprzęt fotograficzny innych firm" to kuriozum bo smartfon nie był i nigdy nie będzie ŻADNYM SPRZĘTEM FOTOGRAFICZNYM. Jest li i wyłącznie zabawką odmóżdżającą użytkownika co widać bardzo mocno w statystykach dotyczących wpływu smartfona na postrzeganie rzeczywistości przez dzieci i dorosłych (https://www.diagmatic.pl/post/jak-smartfony-wplywaja-na-dzieci-i-mlodziez-potencjalne-zagrozenia). Coraz częściej mówi się o takich zjawiskach jak fonoholizm, nomofobia, czy też phubbing i cocooning wędrujący.
13393
Nie podoba Wam się wątek, to go olejcie... Ja po prostu nie uczestniczę w wątkach, które mnie nie interesują. Podobnie nie biorę udziału w dyskusjach w internecie, które mnie interesują.
Generalnie jak w realnym życiu, coś mnie nie interesuje, nie biorę w tym udziału. Tylko tyle, ale dla wielu, aż tyle ;)
Proste i skuteczne :)
Tylko też wracając do wcześniejszej sprawy - czym innym jest krytyka wątku i czyichś poglądów, a czymś innym złośliwe wrzutki ad personam ;)
(...) Czy nie widzicie, że poza nim, nic się prawie nie dzieje na tym forum?
Tu niestety masz rację, ale zawsze możesz coś zaproponować.
Bangi Jak dla mnie to nawet dział jest nieodpowiedni dla wpisów o smartfonach: "Sprzęt fotograficzny innych firm". [B]Nie było i nie ma kategorii w której smartfony kwalifikowałyby się w jakikolwiek sposób do SPRZĘTU FOTOGRAFICZNEGO!(...)
Umieszczenie wątku "Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP" w dziale "Sprzęt fotograficzny innych firm" to kuriozum bo smartfon nie był i nigdy nie będzie ŻADNYM SPRZĘTEM FOTOGRAFICZNYM.(...)
Reprezentując ortodoksyjne podejście masz rację. Masz prawo tak uważać, szanuję to.
jan pawlak
13-06-2023, 15:49
Te dwa ostatnie czynniki nie decydują o eliminowaniu z użytku sprzętu foto przez smartfony. Jest zupełnie odwrotnie. Co innego tutaj jest kluczowe.
Może być nawet tak że w klasycznej fotografii optycznej "na zawsze" pozostaną obszary gdzie w technologii obliczeniowej nie da się zrobić na poziomie pikseli lepszych jakościowo zdjęć lub lepiej wykonać niektórych typów zdjęć.
Ale to nie zatrzyma procesu którego główną przyczyną jest dojscie rozwoju technologii fotografii optycznej do sciany, brak komercyjnej przestrzeni rozwojowej a firmy typy C muszą ciągle sprzedawać na odpowiednim poziomie zysku więc albo nowsze wersje ale "warte kupna" przez przecietniego użytkowika albo przejście na zupełnie nowe wyroby
Teraz w obszarze fotografii optycznej rozwój to np. są obiektywy f/2.0 i powstaje nowy f/1.4, lepszy ale też droższy albo lepsza matryca z DR lepszym o 5% przy wysokim ISO, lepsza i droższa albo 10% mniejsze szumy albo do kolekcji wykrywanych oczu dochodzi np. oko żaby itd. To nie utrzyma masowego popytu na te nowości wśród "normalnych/średnich" klientów.
To nie spowoduje utrzymania koniecznego poziomu zysku gdy na rynku pojawiła się konkurencja w postaci szybko rozwijającej się funkcji foto w smartfonie którego "każdy" ma przy sobie w kieszeni spodni.
U Canona piersze PowerShoty to był początek końca (rozwój, produkcja) aparatów analogowych, wejście EOS R to był początek końca aparatów i obiektywów lustrzankowych kiedy to Canon stracił spory rynek, Sony się rozepchał.
Teraz Canon szuka wejście w świat technologii obliczeniowej, to może już być sygnał początku końca aparatów i obiektywów fotografii optycznej a teraz może być znacznie gorzej, w czarnym scenariuszu może dojść do marginalizacji Canona na rynku foto.
jp
Może być nawet tak że w klasycznej fotografii optycznej "na zawsze" pozostaną obszary gdzie w technologii obliczeniowej nie da się zrobić na poziomie pikseli lepszych jakościowo zdjęć lub lepiej wykonać niektórych typów zdjęć.
Ale to nie zatrzyma procesu którego główną przyczyną jest dojscie rozwoju technologii fotografii optycznej do sciany, brak komercyjnej przestrzeni rozwojowej a firmy typy C muszą ciągle sprzedawać na odpowiednim poziomie zysku więc albo nowsze wersje ale "warte kupna" przez przecietniego użytkowika albo przejście na zupełnie nowe wyroby
Teraz w obszarze fotografii optycznej rozwój to np. są obiektywy f/2.0 i powstaje nowy f/1.4, lepszy ale też droższy albo lepsza matryca z DR lepszym o 5% przy wysokim ISO, lepsza i droższa albo 10% mniejsze szumy albo do kolekcji wykrywanych oczu dochodzi np. oko żaby itd. To nie utrzyma masowego popytu na te nowości wśród "normalnych/średnich" klientów.
To nie spowoduje utrzymania koniecznego poziomu zysku gdy na rynku pojawiła się konkurencja w postaci szybko rozwijającej się funkcji foto w smartfonie którego "każdy" ma przy sobie w kieszeni spodni.
U Canona piersze PowerShoty to był początek końca (rozwój, produkcja) aparatów analogowych, wejście EOS R to był początek końca aparatów i obiektywów lustrzankowych kiedy to Canon stracił spory rynek, Sony się rozepchał.
Teraz Canon szuka wejście w świat technologii obliczeniowej, to może już być sygnał początku końca aparatów i obiektywów fotografii optycznej a teraz może być znacznie gorzej, w czarnym scenariuszu może dojść do marginalizacji Canona na rynku foto.
jp
Ale się rozmarzyłeś! :lol: To, co Canon usiłuje zrobić, nazywa się DYWERSYFIKACJA. Poza SONY inne firmy z branży foto jakoś się na razie w telefony nie pchają, więc Canon może je wyprzedzić osiągając zyski w dziale smartfonów, aby nie rezygnować z działu aparatów i obiektywów przy spadających obrotach, a sprzęt, który zmyśla, a nie rejestruje, nigdy nie będzie pełnoprawnym narzędziem fotograficznym.
Być może dalszy rozwój matryc w aparatach jest już niemożliwy, albo jego efekty nie są warte wysiłków, więc poprawianie rzeczywistych obrazów zarejestrowanych przez aparaty zostanie powierzone bardziej masowo sztucznej inteligencji, ale- tak, jak się to obecnie dzieje z zewnętrznym oprogramowaniem niezależnych producentów- będzie ona poprawiała istniejące, a nie wymyślała nieistniejące szczegóły.
Wszystko zależy od prędkości procesorów i pamięci. Może dojdzie do tego, że prosto z aparatów w czasie rzeczywistym będą wypuszczane obrazy już tak obrobione pod względem redukcji szumów i wyostrzenia detali, jak to się dzisiaj dzieje po przerobieniu plików przez DxO Pure RAW lub Topaz AI, ale aparaty nie będą musiały niczego zmyślać w przeciwieństwie do smartfonów, które optykę mają tak żałosną, że bez wspomagania jej matematyką niczego sensownego nie są w stanie zaoferować.
jp
???
Teraz niby, tzn. kiedy??? Bo ja Canona 50 mm f0,95 produkowanego od 1961 roku zwanego „Dream Lens” (https://bluemooncameracodex.com/technical-reviews/living-with-the-canon-50mm-f095-dream-lens) miałem w rękach kilka dekad temu. Podobnie dobrze wspominam Canona FDn 50 mm f1.2 (https://blog.interfoto.eu/2023/02/12/canon-fd-50mm-f1-2-jasny-standard/) z 1980 roku, który przez pewien czas mi towarzyszył.
Ty Jasiu posiadasz jakąkolwiek wiedzę praktyczną na temat pisanych przez siebie kocopołów, czy piszesz co ślina na język przyniesie?
U Canona piersze PowerShoty to był początek końca.
jp
Oczy mi krwawią...
Jasiu - to jakiś cytat z translatora? Nie uczyli w szkole składać poprawnych zdań w języku polskim?
--- Kolejny post ---
Reprezentując ortodoksyjne podejście masz rację. Masz prawo tak uważać, szanuję to.
Bangi - Znaczy Twoim zdaniem jestem ścisle wierny doktrynie, dogmatom, zwłaszcza religijnym? Fanatykiem religijnym to ja raczej nazwałbym twórcę wątku smartfonowego, który fotki z telefonu drukuje i wiesza na ścianach oraz przez 254 strony tego wątku sugeruje, aby inni robili to samo.
Poza SONY inne firmy z branży foto jakoś się na razie w telefony nie pchają
Samsung ubił całkiem udane NXy, bo raczej nie widział już na tym rynku dużych zysków, choć mówi się też o jakiś naruszonych patentach. Kodak osiem lat temu zrobił smartfona IM5, ostatni model to chyba Seren 65LX. Czekaj, może Panasonic robi jakieś smartfony? No patrz, robi. Od plus minus 7 lat nawet sporo tego wypuścił, ostatni model to Toughpad FZ-N1 Flat.
Jeśli jednak mówisz o telefonie Canon lub Nikon, to w mojej opinii nie powstaną. Mam taką nadzieję.
--- Kolejny post ---
Bangi Jak dla mnie to nawet dział jest nieodpowiedni dla wpisów o smartfonach: "Sprzęt fotograficzny innych firm". Nie było i nie ma kategorii w której smartfony kwalifikowałyby się w jakikolwiek sposób do SPRZĘTU FOTOGRAFICZNEGO! Definicja sprzętu fotograficznego (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Sprz%C4%99t_fotograficzny) jasno określa co wchodzi w jego zakres i całą pewnością nie są to pralki, garnki ani też smartfony!!!!!!!!!!!!!!!
Umieszczenie wątku "Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP" w dziale "Sprzęt fotograficzny innych firm" to kuriozum bo smartfon nie był i nigdy nie będzie ŻADNYM SPRZĘTEM FOTOGRAFICZNYM. Jest li i wyłącznie zabawką odmóżdżającą użytkownika co widać bardzo mocno w statystykach dotyczących wpływu smartfona na postrzeganie rzeczywistości przez dzieci i dorosłych (https://www.diagmatic.pl/post/jak-smartfony-wplywaja-na-dzieci-i-mlodziez-potencjalne-zagrozenia). Coraz częściej mówi się o takich zjawiskach jak fonoholizm, nomofobia, czy też phubbing i cocooning wędrujący.
13393
Powołujesz się na wikipedię, a w tej samej wikipedii sprzętem fotograficznym jest kijek do selfie ;)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kijek_do_selfie
Równie dobrze jak już tak musisz trzymać się jakiejś definicji, która nie nadąża za zmianami to możesz użyć smartfona jako wyzwalacz i też będzie sprzętem fotograficznym.
Samsung ubił całkiem udane NXy, bo raczej nie widział już na tym rynku dużych zysków, choć mówi się też o jakiś naruszonych patentach. Kodak osiem lat temu zrobił smartfona IM5, ostatni model to chyba Seren 65LX. Czekaj, może Panasonic robi jakieś smartfony? No patrz, robi. Od plus minus 7 lat nawet sporo tego wypuścił, ostatni model to Toughpad FZ-N1 Flat.
Równie dobrze można napisać, że za trzy lata wszystkie aparaty fotograficzne (analogowe i cyfrowe) zostaną zastąpione przez smartfony :) Klituś bajduś ;)
Równie dobrze jak już tak musisz trzymać się jakiejś definicji, która nie nadąża za zmianami to możesz użyć smartfona jako wyzwalacz i też będzie sprzętem fotograficznym.
W chwili gdy używam smartfona do wydawania komend głosowych odkurzaczowi oraz innym sprzętom AGD to z automatu smartfon staje się sprzętem AGD? Gdy sparuję go ze sprzętem audio to będzie sprzętem muzycznym? Przy programach sterujących elektroniką samochodową to będzie już sprzęt samochodowy?
A jeśli sparujesz smartfona z kamerką w Twojej okrężnicy zstępującej (colon descendens) to czym ony smartfon będzie po zejściu kamerki do "rectum" :?:
Równie dobrze można napisać, że za trzy lata wszystkie aparaty fotograficzne (analogowe i cyfrowe) zostaną zastąpione przez smartfony :) Klituś bajduś ;)
Odniosłem się tylko do stwierdzenia, że "Poza SONY inne firmy z branży foto jakoś się na razie w telefony nie pchają".
Jak widać Samsung miał dział foto (całkiem niezły jak na tamten czas), robi smartfony. Kodak i Panasonic też robią smartfony. Nie widzę żadnego powiązania z tym co Ty napisałeś.
W chwili gdy używam smartfona do wydawania komend głosowych odkurzaczowi oraz innym sprzętom AGD to z automatu smartfon staje się sprzętem AGD? Gdy sparuję go ze sprzętem audio to będzie sprzętem muzycznym? Przy programach sterujących elektroniką samochodową to będzie już sprzęt samochodowy?
A jeśli sparujesz smartfona z kamerką w Twojej okrężnicy zstępującej (colon descendens) to czym ony smartfon będzie po zejściu kamerki do "rectum" :?:
Będzie monitorem do tej kamerki? Po co sobie tak utrudniasz życie?
Smartfon sam w sobie ma aparat fotograficzny, więc dla mnie jest pełnoprawnym sprzętem fotograficznym. Do tego może być urządzeniem sterującym aparatem.
Jak tak chętnie oprócz wiki podajesz ChatGPT:
czy smartfon jest sprzętem fotograficznym?
Tak, smartfon jest uważany za sprzęt fotograficzny. W dzisiejszych czasach wiele smartfonów posiada wbudowane aparaty fotograficzne, które oferują coraz lepszą jakość obrazu i zaawansowane funkcje fotograficzne. Smartfony są powszechnie używane do robienia zdjęć i nagrywania wideo ze względu na swoją dostępność, mobilność i łatwość użycia.
Wiele smartfonów posiada funkcje takie jak automatyczne ustawienia ekspozycji, wbudowane filtry, tryby panorama, portretowe czy nocne, a także możliwość nagrywania wideo w wysokiej rozdzielczości. Niektóre modele smartfonów posiadają również zaawansowane systemy wieloobiektywowe, które umożliwiają wykonywanie zdjęć szerokokątnych, teleobiektywowych, makro czy z efektem głębi ostrości.
Ponadto, smartfony oferują również możliwość natychmiastowej edycji zdjęć za pomocą wbudowanych aplikacji lub zewnętrznych programów, które można zainstalować. Dzięki temu użytkownicy mogą poprawiać kolory, kadrować, dodawać efekty czy retuszować zdjęcia bez konieczności korzystania z dodatkowego sprzętu lub oprogramowania.
Warto jednak zauważyć, że mimo że smartfony znacznie się rozwinęły pod względem jakości zdjęć i funkcji fotograficznych, profesjonalne aparaty fotograficzne wciąż oferują wyższą jakość obrazu, większe możliwości dostosowania ustawień oraz większą elastyczność w zakresie wymiennych obiektywów. Dlatego w zależności od potrzeb i oczekiwań, fotografowie często decydują się na korzystanie z dedykowanych aparatów fotograficznych, zwłaszcza do bardziej zaawansowanej pracy.
Mój ChatGPT ma nieco inne zdanie na ten temat bo uważa, że "Smartfon jest sprzętem, który może być wyposażony w aparat fotograficzny " Tym samym wcale nie musi posiadać aparatu fotograficznego i nie jest sprzętem fotograficznym.
13403
13402
Heldbaum
13-06-2023, 21:57
Widocznie Wasze wersje ChatGPT, mają różnych pracodawców...
Mój ChatGPT ma nieco inne zdanie na ten temat bo uważa, że "Smartfon jest sprzętem, który może być wyposażony w aparat fotograficzny " Tym samym wcale nie musi posiadać aparatu fotograficznego i nie jest sprzętem fotograficznym.
"Sprzęt fotograficzny innych firm" może traktować o smartfonach, tylko muszą być one wyposażone w aparat. Pokażesz mi smartfona z tego roku, lub nawet takiego rocznego, który nie jest wyposażony w aparat?
Przepraszam Andrzeju, ale nie mam ochoty na takie dziwne przepychanki. Klituś bajduś ;)
serio Candar kompletnie nie kumam Twojego oburzenia
smartfon z aparatem robi zdjęcia i do tego niezłe, w niektórych zastosowaniach wystarczające
tyle i tylko tyle
bo idąc Twoim tropem to czy aparat szpiegowski jest sprzętem fotograficznym? a jak nie to czym?
Czy statyw jest sprzętem fotograficznym?
Tak ;)
Heldbaum
13-06-2023, 22:48
Czyli poduszka wypełniona fasolą, której używam jako "statywu", też. Fajnie! :D
W całej tej przepychance nie chodzi ani o fotografię jako taką, ani o to, jakim sprzętem jest wykonywana, lecz o namawianie do nabywania smartfonów nawet jako sprzętu dodatkowego nie ze względu na ich zaawansowane funkcje fotograficzne, które są wabikiem, ale ze względu na ich nieudokumentowane właściwości.
"Sprzęt fotograficzny innych firm" może traktować o smartfonach, tylko muszą być one wyposażone w aparat. Pokażesz mi smartfona z tego roku, lub nawet takiego rocznego, który nie jest wyposażony w aparat?
Przepraszam Andrzeju, ale nie mam ochoty na takie dziwne przepychanki. Klituś bajduś ;)
Pełno jest obecnie na rynku telefonów bez aparatu fotograficznego ;) Telefon NOKIA 105 2019 Dual SIM, TELEFON KOMÓRKOWY MAXCOM MM428 BB itp ;)
No tak, to telefony dla seniorów nie potrzebujących wrzucania selfie na portale społecznościowe ^^
--- Kolejny post ---
Jeśli użyjesz statywu do rozstawienia namiotu w górach to będzie turystycznym sprzętem górskim
xD
I Ty masz czelność pouczać Jana... Na pytanie " Pokażesz mi smartfona z tego roku, lub nawet takiego rocznego, który nie jest wyposażony w aparat?" odpowiadasz
Pełno jest obecnie na rynku telefonów bez aparatu fotograficznego ;) Telefon NOKIA 105 2019 Dual SIM, TELEFON KOMÓRKOWY MAXCOM MM428 BB itp ;)
No tak, to telefony dla seniorów nie potrzebujących wrzucania selfie na portale społecznościowe ^^
Przecież tego nie ma nawet jak skomentować.
Jeśli użyjesz statywu do rozstawienia namiotu w górach to będzie turystycznym sprzętem górskim
xD
Według linka którego sam wrzuciłeś to statyw jest sprzętem fotograficznym.
Już to kiedyś tu wrzuciłem, ale powtórzę. Tak jak na poniższym screenie wygląda kategoryzacja sprzętu fotograficznego w bodaj największym w Polsce sklepie z elektroniką itp. Category managementem w tej sieci zajmują się osoby, którym zarządzanie sprzedażą nie jest obce i wiedzą gdzie umieszczając produkty spowodują zwiększona sprzedaż. Tak więc słuchajcie Jasia, bo on zna przyszłość, która jest ujowa :-) 13406
Nie wiem tylko czy aparat jest bardziej smartfonem czy gadżetem. Sądząc po cenach takiego r5 z rf to obstawiam, że to gadżety.
Czyli poduszka wypełniona fasolą, której używam jako "statywu", też. Fajnie! :D
No z tego wynika, że też. Też do tej pory żyłem w błogiej nieświadomości. Link do wikipedii odmienił moje życie. Ja miełem kiedyś specjalne rękawiczki do robienia nocnych zdjęć zimą. Teraz wiem, że to też był sprzęt fotograficzny.
Heldbaum
13-06-2023, 22:59
W całej tej przepychance nie chodzi ani o fotografię jako taką, ani o to, jakim sprzętem jest wykonywana, lecz o namawianie do nabywania smartfonów nawet jako sprzętu dodatkowego nie ze względu na ich zaawansowane funkcje fotograficzne, które są wabikiem, ale ze względu na ich nieudokumentowane właściwości.
O to chodzi od samego początku. I najzabawniejsze jest to, w jak naiwny w gruncie rzeczy sposób, niektórzy starają się temu zaprzeczać.
O to chodzi od samego początku. I najzabawniejsze jest to, w jak naiwny w gruncie rzeczy sposób, niektórzy starają się temu zaprzeczać.
Chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że problem ze zmuszaniem użytkowników do nabywania coraz to nowszych smartfonów został rozwiązany przez niewymienne baterie i zapychanie się smartfona wskutek rożnych aktualizacji oprogramowania, a więc dalsze uatrakcyjnianie tego sprzętu wcale nie było konieczne, natomiast było kosztowne w fazach projektowej i wdrożeniowej, a idea podkopania całej branży foto jest po prostu absurdalna, chociaż się na niej odbija. No i te zaawansowane smartfony nie kosztują po 200 PLN, tylko ciężkie pieniądze, za które użytkownik nabywa coś, o czym nawet w połowie nie wie, co to jest, i komu jeszcze służy bardziej, niż jemu.
(...)Bangi - Znaczy Twoim zdaniem jestem ścisle wierny doktrynie, dogmatom, zwłaszcza religijnym? Fanatykiem religijnym to ja raczej nazwałbym twórcę wątku smartfonowego, który fotki z telefonu drukuje i wiesza na ścianach oraz przez 254 strony tego wątku sugeruje, aby inni robili to samo.
Nie wiem po co nawiązujesz do religii. Co prawda, słowo "ortodoksyjność" głównie z religią się kojarzy, ale sama definicja tego słowa nie ma nic do religii jakiekolwiek ;)
Kolekcjoner
14-06-2023, 03:27
Miałem coś napisać ale dyskusja idzie w takim tempie że nie nadążam 8-).
Zastanawiam się tylko co jeszcze jest u mnie w domu sprzętem fotograficznym;)....
Miałem coś napisać ale dyskusja idzie w takim tempie że nie nadążam 8-).
Zastanawiam się tylko co jeszcze jest u mnie w domu sprzętem fotograficznym;)....
na pewno taboret :mrgreen:
na pewno taboret :mrgreen:
Idąc dalej tym tokiem myślenia to onym "sprzętem fotograficznym" będzie dowolne miejsce na kuli ziemskiej (w kosmos chwilowo się nie wybieram) oraz każdy przedmiot którego dotknę swoimi odnóżami podczas wykonywania zdjęć :mrgreen: Widzicie bezsensowność tego pojęcia?
--- Kolejny post ---
Chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że problem ze zmuszaniem użytkowników do nabywania coraz to nowszych smartfonów został rozwiązany przez niewymienne baterie i zapychanie się smartfona wskutek rożnych aktualizacji oprogramowania, a więc dalsze uatrakcyjnianie tego sprzętu wcale nie było konieczne, natomiast było kosztowne w fazach projektowej i wdrożeniowej, a idea podkopania całej branży foto jest po prostu absurdalna, chociaż się na niej odbija. No i te zaawansowane smartfony nie kosztują po 200 PLN, tylko ciężkie pieniądze, za które użytkownik nabywa coś, o czym nawet w połowie nie wie, co to jest, i komu jeszcze służy bardziej, niż jemu.
Zauważ, że użytkownicy smartfonów pod każdym względem przypominają Świadków Jehowy pukających do drzwi celem nawrócenia Cię na jedyny słuszny kierunek zgodny z ich "powołaniem". Dokładnie tak odbieram ten wątek w kontekście jego nazwy: "Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP." ;)
Z drugiej strony smartfonowcy żyją w przeświadczeniu ułudy luksusu, którą rzekomo oferuje producent ich smartfona CYTUJĄC jak Jasiu co chwilę slogany reklamowe ;) Niestety prawda jest bardzo brutalna - Nowość zaklęta w przedmiocie, czyli celowe postarzanie produktu (https://instytutsprawobywatelskich.pl/nowosc-zakleta-w-przedmiocie-czyli-celowe-postarzanie-produktu/) "Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że kupiony niedawno przez nas telewizor, telefon czy samochód najnowszej generacji prędzej czy później się zestarzeje. Jak się okazuje, to „prędzej czy później” może być z góry określone przez samego producenta. I wcale nie musimy o tym wiedzieć." "produkuje się takie dobra, których ewentualny koszt naprawy jest na tyle wysoki, że konsument zdecyduje się na zakup nowego, albo takie, do których nie ma części zamiennych. Między innymi taką strategię produktową wprowadziła firma Apple. Przed wyprodukowaniem bowiem w 2007 r. pierwszego iPhona, telefony komórkowe sprzedawane przez inne firmy konkurencyjne posiadały baterię, którą łatwo było wyciągnąć i wymienić. Czynność tą konsumenci wykonywali niejednokrotnie m.in. przy sięganiu po kartę SIM, która wbudowana była pod baterią. Apple postanowiła jednak zerwać z tą tradycją i w iPhonie wbudowano baterię w taki sposób, aby użytkownik nie mógł jej samodzielnie wyciągnąć. Oznaczało to, że po wyczerpaniu baterii, której żywotność wynosiła od 300 do 400 ładowań, konsument musiał nabyć nowy telefon, zwiększając tym samym sprzedaż firmy lub skorzystać z drogiego serwisu."
Konsumpcyjna studnia bez dna
"Tylko w 2021 roku w Polsce sprzedano ok. 11,3 miliona telefonów komórkowych[3], ok. 2,2 miliona telewizorów[4], ok. 7,5 miliona dużych urządzeń AGD (tj. pralek, suszarek, zmywarek, kuchenek, piekarników, płyt i lodówek)[5]. A mówimy tu tylko o Polsce! Z raportu Global E-Waste Monitor[6] wynika, że dwa lata wcześniej każdy Polak wyprodukował ok. 12 kilogramów elektrośmieci (a cała Polska była odpowiedzialna za wyprodukowanie ok. 443 tysięcy ton)."
ps.
ostatnio wymienialiśmy elktrośmieci (m.in. smartofny, które odeszły do krainy wiecznych łowów) na bratki w doniczkach ^^
(...)
Zauważ, że użytkownicy smartfonów pod każdym względem przypominają Świadków Jehowy pukających do drzwi celem nawrócenia Cię na jedyny słuszny kierunek zgodny z ich "powołaniem" (tak odbieram ten wątek ;)
(...)
To chyba jednak zbyt śmiała teza :)
Jestem wielkim fanem smartfonów, nie musze mieć najnowszego, niemniej jeśli już kupuję smartfon to podstawowym kryterium wyboru jest dla mnie aparat. Mimo wszystko wiem doskonale (z praktyki), że smartfon nie zastąpi mi aparatu, przynajmniej w najbliższych 10-15 latach.
Jestem wielkim fanem smartfonów, nie musze mieć najnowszego, niemniej jeśli już kupuję smartfon to podstawowym kryterium wyboru jest dla mnie aparat. Mimo wszystko wiem doskonale (z praktyki), że smartfon nie zastąpi mi aparatu, przynajmniej w najbliższych 10-15 latach.
Z pewnością nie wszyscy :) Ale dyskusja od początku zmierza dokładnie w takim kierunku ;)
Jeszcze stara patelnia. Zrobiłem z niej niski, przyziemny statyw.
jan pawlak
14-06-2023, 10:42
O ile znam ten wątek to tutaj :
- nikt nikogo nie namawiał ani nie zamuszał do kupna smartfonów
- nigdzie nie pojawiło się że smartfon robi lepsze jakościowo zdjęcia od aparatu
- nie wmawiam nikomu co ma myśleć, przekazuję swoje poglądy
Wiesz, koledzy często dyskutują sami ze sobą, ze swoimi fobiami, swoimi.... a nie z tym co w realu.
jp
- nikt nikogo nie namawiał ani nie zamuszał do kupna smartfonów
- nigdzie nie pojawiło się że smartfon robi lepsze jakościowo zdjęcia od aparatu
Wiesz, koledzy często dyskutują sami ze sobą, ze swoimi fobiami, swoimi.... a nie z tym co w realu.
jp
No fakt- nachalna reklama to jeszcze nie ordynarny przymus :mrgreen:
jp
Czyli robisz dokładnie to samo co Świadkowie Jehowy głosząc tutaj słowo pisane Samsunga pobrane z broszurek i tekstów reklamowych oraz informując o zbliżającym się objęciu władzy nad światem przez smartfony. Nasuwa się pytanie od kiedy zaczniesz chodzić po domach z broszurkami reklamowymi Samsunga?
To się zaczyna już naprawdę robić niesmaczne.
To się zaczyna już naprawdę robić niesmaczne.
Ja też uważam, że należało by i przysolić, i przypieprzyć :mrgreen:
Skoro tak uważasz...:roll:
Moje wnioski są takie, że część osób tutaj sama się wzajemnie nakręca tym hejtem na smartfony jak i ich użytkowników. Wyzywanie od reklamiarzy, świadków Jehowy, tępych pał czy ludzi z partii bądź na garnuszku "firmy". Jakie macie podstawy, żeby tak o kimś w tym wątku pisać?
Aktualnie bardzo rzadko zabieram ze sobą aparat jadąc rowerem tak bez większego celu. Po drodze widzę coś ciekawego to się zatrzymuję i robię zdjęcie. Może dla Was ten chaber jest nadal zbyt słabej jakości, dla mnie takie zdjęcie jest jednak dużo lepsze od takiego, którego w ogóle bym nie zrobił, bo bym nie miał w tym momencie aparatu w plecaku. Postęp jest spory, warto o tym rozmawiać. Pojawiły się teleobiektywy w smartfonach, które też sporo zmienią, kwestia czasu.
13425
Moje wnioski są takie, że część osób tutaj sama się wzajemnie nakręca tym hejtem na smartfony jak i ich użytkowników. Wyzywanie od reklamiarzy, świadków Jehowy, tępych pał czy ludzi z partii bądź na garnuszku "firmy". Jakie macie podstawy, żeby tak o kimś w tym wątku pisać?
Aktualnie bardzo rzadko zabieram ze sobą aparat jadąc rowerem tak bez większego celu. Po drodze widzę coś ciekawego to się zatrzymuję i robię zdjęcie. Może dla Was ten chaber jest nadal zbyt słabej jakości, dla mnie takie zdjęcie jest jednak dużo lepsze od takiego, którego w ogóle bym nie zrobił, bo bym nie miał w tym momencie aparatu w plecaku.
Ignorujesz fakt, że Ty w odróżnieniu autora potrafisz zrobić ciekawe zdjęcie smartfonem i nie uprawiasz ideologii pokazując zdjęcia galaktyk oraz księżyca przeklejone przez Jasia z reklamówek producenta.
Po drugie nikt nie twierdzi, że smartfony nie są użyteczne jako podręczne notatniki do zapisania rozkładu jazdy PKP oraz zajęć na uczelni itp. Problemem jest Jasio usilnie próbujący wszystkim udowodnić, że gościowi potrzebującemu przewieźć wywrotkę piachu (zdjęcia optyką z ogniskową 600mm na Airshow, zdjęcia na koncertach przy braku światła oraz wszędzie tam, gdzie jest ruch obiektu itp) wystarczy malutka taczka w postaci smartfona.
Jasiu nie potrafi zrozumieć, że w przypadku fotografowania wielu dziedzin związanych z szybkim ruchem obiektu smartfon nawet za 30 lat nie będzie się do tego nadawał i cały czas pisze kocopoły na temat tego, że AI w smartfonach zastąpi jasne obiektywy o ogniskowych 600mm i więcej oraz pozwoli uzyskać możliwości matryc CMOS BSI, która pozwalają na natychmiastowy odczyt ze wszystkich pikseli bez efektu rolling shutter.
Postęp jest spory, warto o tym rozmawiać. Pojawiły się teleobiektywy w smartfonach, które też sporo zmienią, kwestia czasu.
Serio chcesz rozwinąć tę myśl? Idziesz dokładnie po śladach Jasia...
ps.
Zdechły ten Twój KWIAT sfocony smartfonem ^^ ładniejszego "kfjatka" niż Twój zaraz wygeneruję za pomocą AI nie odchodząc od biurka
xD
Voilà!
13428
13429
13430
MstrG - Jeszcze jakieś życzenia?
xD
Serio chcesz rozwinąć tę myśl? Idziesz dokładnie po śladach Jasia...
ps.
ładniejszego "kfjatka" niż Twój wygenerowałbym za pomocą AI nie odchodząc od biurka
xD
Dla Ciebie teleobiektyw to jakie zastosowanie? Dla mnie w smartfonie może się okazać, że będą choćby dużo ładniejsze portrety. W landszaftach też często używa się tele. Nie piszę o żadnym fotografowaniu ptaków czy sportu. To zabierze kolejną część tortu jak będzie na dobrym (umowne) poziomie. Bo chyba nie sądzisz, że każde zdjęcie z teleobiektywu smartfona musi być powiększane do 200MP i musi być wykorzystywana przy tym "optyka obliczeniowa" (dla mnie to określenie to oksymoron)?
Też potrafię wygenerować sobie takiego kwiatka. Co to zmienia?
Ignorujesz fakt, że Ty w odróżnieniu autora potrafisz zrobić ciekawe zdjęcie smartfonem i nie uprawiasz ideologii pokazując zdjęcia galaktyk oraz księżyca przeklejone przez Jasia z reklamówek producenta.
Po drugie nikt nie twierdzi, że smartfony nie są użyteczne jako podręczne notatniki do zapisania rozkładu jazdy PKP oraz zajęć na uczelni itp. Problemem jest Jasio usilnie próbujący wszystkim udowodnić, że gościowi potrzebującemu przewieźć wywrotkę piachu (zdjęcia optyką z ogniskową 600mm na Airshow, zdjęcia na koncertach przy braku światła oraz wszędzie tam, gdzie jest ruch obiektu itp) wystarczy malutka taczka w postaci smartfona.
Jasiu nie potrafi zrozumieć, że w przypadku fotografowania wielu dziedzin związanych z szybkim ruchem obiektu smartfon nawet za 30 lat nie będzie się do tego nadawał i cały czas pisze kocopoły na temat tego, że AI w smartfonach zastąpi jasne obiektywy o ogniskowych 600mm i więcej oraz pozwoli uzyskać możliwości matryc CMOS BSI, która pozwalają na natychmiastowy odczyt ze wszystkich pikseli bez efektu rolling shutter.
Być może tak jest, a może przekleja tylko te marketingowe hasła i wcale do końca ze wszystkim się nie zgadza? Zauważyłem, że rzadko wyraża przy tym swoją opinię. Też mnie to czasem drażni, bo wygląda to faktycznie trochę tak, jakby to co napisał producent smartfona przyjmował zupełnie bezrefleksyjnie. Jednak nawet jak jedna osoba (o ile) w tym gronie jest tak bardzo zafiksowana na punkcie tej "optyki obliczeniowej" nie oznacza, że wszyscy tacy są, bo tak wygląda to całe Wasze generalizowanie.
jacek_63
14-06-2023, 17:35
Ten chaber od MstrG ładniejszy...
Zdechły ten Twój KWIAT sfocony smartfonem ^^ ładniejszego "kfjatka" niż Twój zaraz wygeneruję za pomocą AI nie odchodząc od biurka
xD
Voilà!
Andrzeju, ładniej jest, ale wali pleksą i pod względem głębi ostrości robota spierniczona. Jak jest ostrość na pręcikach, to powinna być też na łodydze. Wiem, że potrafisz ;)
Ale z domu nie wyszedł ;)
Napisałem, że też potrafię sobie wygenerować, tylko co to zmienia w tej dyskusji?
13431
Dla Ciebie teleobiektyw to jakie zastosowanie? Dla mnie w smartfonie może się okazać, że będą choćby dużo ładniejsze portrety. W landszaftach też często używa się tele. Nie piszę o żadnym fotografowaniu ptaków czy sportu. To zabierze kolejną część tortu jak będzie na dobrym (umowne) poziomie. Bo chyba nie sądzisz, że każde zdjęcie z teleobiektywu smartfona musi być powiększane do 200MP i musi być wykorzystywana przy tym "optyka obliczeniowa" (dla mnie to określenie to oksymoron)?
Nie będą!
xD
Nawet jeśli twórcy oprogramowania dla smartofonów staną na rzęsach to zawsze na styku obiektu z nieostrościami będzie "waliło" sztucznym blurem z AI przy fortach portretowych. Podobnie AI w smartfonach nie da się rozłożyć GO oraz blików, które są tożsame dla określonej ogniskowej oraz dla obiektywów o różnej konstrukcji optycznej (wady CA) oraz ilości lamelek przysłony.
Być może tak jest, a może przekleja tylko te marketingowe hasła i wcale do końca ze wszystkim się nie zgadza? Zauważyłem, że rzadko wyraża przy tym swoją opinię. Też mnie to czasem drażni, bo wygląda to faktycznie trochę tak, jakby to co napisał producent smartfona przyjmował zupełnie bezrefleksyjnie. Jednak nawet jak jedna osoba (o ile) w tym gronie jest tak bardzo zafiksowana na punkcie tej "optyki obliczeniowej" nie oznacza, że wszyscy tacy są, bo tak wygląda to całe Wasze generalizowanie.
Zawsze o szklance napełnionej do połowy można powiedzieć, że albo jest do połowy pełna, albo w połowie pusta. Dlaczego więc facet otrzaskany w sprzęcie foto z górnej półki nie krytykuje smartfonów, jak bardzo one jeszcze odstają od tego sprzętu, lecz zachwala, jak bardzo się do niego zbliżają? Cyrograf jaki podpisał, czy co?
Napisałem, że też potrafię sobie wygenerować, tylko co to zmienia w tej dyskusji?
Tak uważasz ? Gdy mam zamiar robić jakieś foty to zabieram ze sobą kompakt typu Lumix LX100 z funkcją macro i nie silę się na udowadnianie że smartfon jest super, bo... można nim fotografować "kfjatki" na "once".
--- Kolejny post ---
Nie chcę walić górnolotnymi frazesami, ale z Autorem wątku jest jak ze ścianą z którą nie ma możliwości dyskusji. Poczytaj głębiej to dowiesz się, że ta "optyka obliczeniowa" zdaniem Jasia wyprze i zastąpi dekady rozwoju aparatów fotograficznych oraz konstrukcji optycznych. Jeśli to kupujesz to możecie sobie z jasiem podać łapki i zrobić misia ^^
--- Kolejny post ---
Zawsze o szklance napełnionej do połowy można powiedzieć, że albo jest do połowy pełna, albo w połowie pusta. Dlaczego więc facet otrzaskany w sprzęcie foto z górnej półki nie krytykuje smartfonów, jak bardzo one jeszcze odstają od tego sprzętu, lecz zachwala, jak bardzo się do niego zbliżają? Cyrograf jaki podpisał, czy co?
Ja wiem, ja, ja, ja!!!!
Mogę? Podnosiłem rękę!
W smartfonie Jasiu ma tylko jeden guziczek. W A7R3 ma kilkanaście dziwnych pstryczków i kręciołków, które niesamowicie przeszkadzają przy "robieniu" zdjęcia.
ps.
sił piekielnych i nadprzyrodzonych raczej nie podejrzewam ^^
Ale jeśli autor wątku rzuci klątwę to wszystkim Wam spadną kapcie z nóg...
xD
Nie będą!
xD
Nawet jeśli twórcy oprogramowania dla smartofonów staną na rzęsach to zawsze na styku obiektu z nieostrościami będzie "waliło" sztucznym blurem z AI przy fortach portretowych. Podobnie AI w smartfonach nie da się rozłożyć GO oraz blików, które są tożsame dla określonej ogniskowej oraz dla obiektywów o różnej konstrukcji optycznej (wady CA) oraz ilości lamelek przysłony.
Chyba zejdę z poziomem do Twojej dyskusji:
Już część portretów zrobionych smartfonem potrafi przyciągnąć oko!
xD
Widzisz, ja również uwielbiam płytką GO. Mam Nikkora 105/1.4E, który jest rewelacyjny do portretu. Mam też Planara 50/1.4 od palecwnosie jak chcę mieć ciekawszy bokeh.
Czyli AI wg Ciebie potrafi wygenerować obraz od zera symulując użytą kliszę, ogniskową itp, ale nigdy nie będzie w stanie tak zrobić, aby nie "waliło" sztucznym blurem na zdjęciu ze smartfona? Samo użycie przy tym teleobiektywu sporo pomoże.
Tak uważasz ? Gdy mam zamiar robić jakieś foty to zabieram ze sobą kompakt typu Lumix LX100 z funkcją macro i nie silę się na udowadnianie że smartfon jest super, bo... można nim fotografować "kfjatki" na "once".
Ale co ja niby uważam? Sam napisałeś, że zrobisz ładniejszego nie wychodząc z domu. Ja też wygenerowałem i też tu wrzuciłem. Myślisz, że zaimponujesz mi tym czy co? Dla Ciebie to co wygenerowałeś jest ładniejsze od mojego zdjęcia, ja mam odmienne zdanie.
To tylko kolejne dziwne odejście od tematu.
Poczytaj głębiej to dowiesz się, że ta "optyka obliczeniowa" zdaniem Jasia wyprze i zastąpi dekady rozwoju aparatów fotograficznych oraz konstrukcji optycznych. Jeśli to kupujesz to możecie sobie z jasiem podać łapki i zrobić misia ^^
Masz chyba duże problemy ze zrozumieniem tego co ja piszę. No cóż. Trudno.
Widzisz, ja również uwielbiam płytką GO. Mam Nikkora 105/1.4E, który jest rewelacyjny do portretu. Mam też Planara 50/1.4 od palecwnosie jak chcę mieć ciekawszy bokeh.
Czyli AI wg Ciebie potrafi wygenerować obraz od zera symulując użytą kliszę, ogniskową itp, ale nigdy nie będzie w stanie tak zrobić, aby nie "waliło" sztucznym blurem na zdjęciu ze smartfona? Samo użycie przy tym teleobiektywu sporo pomoże.
Ale że do tego teleobiektywu w smartfonie dołożą co? matrycę wielkości paznokcia? Resztę, czyli bliki, rozmycia i wady optycznie załatwi AI? Dodatkowo skutecznie i zapewne celowo całkowicie pominąłeś wspomniany przeze mnie wcześniej fakt braku możliwości rejestracji w smartfonach obiektów poruszających się w jakikolwiek sposób, że nie wspomnę już o matrycach FF CMOS BSI, które pozwalają na natychmiastowy odczyt ze wszystkich pikseli bez efektu rolling shutter. Fotografia nie zaczyna i nie kończy się na statycznych portretach z małą GO.
Już część portretów zrobionych smartfonem potrafi przyciągnąć oko!
xD
Tu mnie masz. Nie podejrzewałbym...
ps.
Masz chyba duże problemy ze zrozumieniem tego co ja piszę. No cóż. Trudno.
ps.
xD
xD
xD
Tak, zacznij wreszcie czytać ze zrozumieniem. Dotyczy to tego co powyżej (tak w sumie wygląda cały czas rozmowa z Tobą), jak i mojego zdania o "optyce obliczeniowej".
Ale że do tego teleobiektywu w smartfonie dołożą co? matrycę wielkości paznokcia? Resztę, czyli bliki, rozmycia i wady optycznie załatwi AI? Dodatkowo skutecznie i zapewne celowo całkowicie pominąłeś wspomniany przeze mnie wcześniej fakt braku możliwości rejestracji w smartfonach obiektów poruszających się w jakikolwiek sposób, że nie wspomnę już o matrycach FF CMOS BSI, które pozwalają na natychmiastowy odczyt ze wszystkich pikseli bez efektu rolling shutter.
Chłopie, gdzie ja piszę, że będzie się to nadawać do fotografowania obiektów poruszających się? Dodajesz sobie coś, dopowiadasz i odpowiadasz wkładając mi w usta coś, czego bym nigdy w życiu nie powiedział.
Gdyby Jasiu był dowcipny, to teraz wrzuciłby zrobione samsungiem zdjęcie popcornu. No, ale nie jest.
Gdyby Jasiu był dowcipny, to teraz wrzuciłby zrobione samsungiem zdjęcie popcornu. No, ale nie jest.
Cytując klasyka "wygeneruję za pomocą AI nie odchodząc od biurka xD"
13432
jan pawlak
14-06-2023, 20:15
Tak, zacznij wreszcie czytać ze zrozumieniem. Dotyczy to tego co powyżej (tak w sumie wygląda cały czas rozmowa z Tobą), jak i mojego zdania o "optyce obliczeniowej".
Chłopie, gdzie ja piszę, że będzie się to nadawać do fotografowania obiektów poruszających się? Dodajesz sobie coś, dopowiadasz i odpowiadasz wkładając mi w usta coś, czego bym nigdy w życiu nie powiedział.
Tak jest prawie we wszystkich wypowiedziach kilku uczestników tego wątku.
Tylko nie wiem czy nie potrafią zrozumieć co czytają czy też nie obchodzi ich co napisane a tylko szukają dowolnego pretekstu do hejtu.
A hejt to reakcja albo na kłopoty z własnym życiem, swoją psychiką albo niemożność/strach przed wyjściem ze swojej bańki komfortu albo normalna zazdrość (oni mogą, robią, mają a ja nie mogę, nie robię, nie mam)
I argumenty, dyskusja, przekonywania nie mają szans powodzenia.
Trzeba wykorzystać mądrość ludów pustyni, ...psy szczekają karawana idzie dalej.
jp
Heldbaum
14-06-2023, 21:12
Jan P po raz kolejny daje przykład nieprawdopodobnej kultury i wykazuje kompletny brak złośliwości, właściwy starszym osobom. Porównując nas po raz nie wiem który, do "szczekających psów" i sugerując, że mamy problemy psychiczno emocjonalne.
Oczywiście Janowi wolno "jechać" nam, ile tylko razy zapragnie. Tego szanowni administratorzy nie widzą. Ale gdy my powiemy coś niedostatecznie pochlebnego, sypią się upomnienia, posty są usuwane, a my jesteśmy "przywoływani do porządku".
Czyż trzeba wyraźniejszych dowodów "bezstronności i sprawiedliwego traktowania wszystkich użytkowników"?
Tak jest prawie we wszystkich wypowiedziach kilku uczestników tego wątku.
Tylko nie wiem czy nie potrafią zrozumieć co czytają czy też nie obchodzi ich co napisane a tylko szukają dowolnego pretekstu do hejtu.
A hejt to reakcja albo na kłopoty z własnym życiem, swoją psychiką albo niemożność/strach przed wyjściem ze swojej bańki komfortu albo normalna zazdrość (oni mogą, robią, mają a ja nie mogę, nie robię, nie mam)
I argumenty, dyskusja, przekonywania nie mają szans powodzenia.
Trzeba wykorzystać mądrość ludów pustyni, ...psy szczekają karawana idzie dalej.
jp
Jasiu, z przykrością stwierdzam, że o ile się znam na medycynie, to padło Ci na mózg. Masz jakieś projekcje swoich stanów na nas. Nie potrafisz się np. kompletnie wyluzować i odciąć od tych epitetów i zarzutów pod naszym adresem, które cyklicznie wygłaszasz. Jaki hejt, jaka zazdrość, jakie kompleksy? Chłopie, opamiętaj się!
Stan fotografii smartfonowej na dzisiaj jest taki, że może już dużo, ale wszystkiego tego, co mogą aparaty, nie może, natomiast proroctwa nt. co z nią będzie za parę lat to my mamy centralnie w rzyci. Po prostu pożyjemy i zobaczymy, a Ty skup się na faktach, a nie na rozgłaszaniu apokaliptycznych wizji.
Czego by fotografia smartfonowa nie osiągnęła, to smartfon nie osiągnie nigdy ergonomii aparatu, a to jest jedna z kluczowych kwestii odróżniających te platformy sprzętowe, mająca niebagatelne znaczenie dla użytkowników, a zaimplementowanie wszystkich obecnych funkcji fotograficznych ze smartfona do aparatu to jest pikuś w porównaniu do przerabiania smartfona na aparat, i na pewno efekty będą lepsze, a rozwój będzie się odbywał na obu tych platformach. Czy to ciężko pojąć?
Heldbaum
14-06-2023, 21:23
Nie. On tego nie pojmie, choćby zawarł pakt z diabłem. Skoro uroił sobie, że "zazdrościmy, bo oni mogą, my nie" (czyli my nie możemy mieć wspaniałego samsunga s23, bo nie sprzedaliśmy się za garść srebrników żadnemu przedstawicielowi, więc musimy zadowolić się tymi nędznymi aparatami, którymi i tak nie osiągniemy poziomu telefonów), to chyba nie sądzisz, że jest w stanie zrozumieć cokolwiek.
To on sam żyje w jakiejś bańce, i wolno jemu, tylko żeby nie głosił tych obłąkańczych wizji tutaj. Chyba dostatecznie wielu użytkowników wyraźnie dało do zrozumienia, że NIE CHCE tego pitolenia i w ogóle tego wątku. I co z tego? Pojawia się kolejny chory wpis, kolejne epitety... Jak można to po prostu ignorować? Jest to w końcu jakaś społeczność, szanująca wszystkich po równo, czy prywatny folwark, na którym obowiązuje jedna zasada. Akceptuj fakt, że motywem przewodnim jest promocja smartfonów, a jak ci się nie podoba, to spadaj. Czy tak?
Ludzik pustynny słyszy tylko to, co sam powie lub ktoś odezwie się potwierdzając jego wypowiedź.
W zasadzie mówi do siebie.
Heldbaum
14-06-2023, 21:27
Nooo, do siebie. Ale 260 stron wątku, skądś się wzięło. Zleceniodawcy są zapewne w siódmym niebie i mają w doopie fakt, że forum stało się przez to dziewiątym kręgiem piekła...
Piekło to inni...
Można pisać dla siebie, to coś jak blog, listy do siebie. Myślę, że po to powstał ten pamiętnik poniekąd, i nie wymagał odzewu, mógłby sobie być jako autorski wątek, gdyby nikt się nie odezwał, tylko że trudno zachować kamienną twarz.
Mi tam z Jasiem kompletnie nie po drodze, bo właśnie się zastanawiam, który z pozostałych moich pięciu aparatów wziąć na wczasy jako drugi, a smartfona jak nie miałem, tak dalej nie mam :mrgreen:
Weź 3 albo ogranicz się do jednego i jednego obiektywu. Będziesz musiał być kreatywny. Że żal będzie tego co można było? To zawsze, a jeśli pomyślisz jakiego sprzętu Ci brak to w ogóle bezsilność. Lepiej nie myśl.
Do wszystkiego to jest ten, no... Scyzoryk
jan pawlak
15-06-2023, 08:02
aparat a smartfon, ergonomia
Warszawiak od wielu lat jeździ "europejskim" samochodem, wszystko robi automatycznie naciska sprzęgło, zmienia biegi, obsługuje światła, kierunkowskazy, spryskiwacze, radio, podświadomie "wie" gdzie jak i kiedy.
Ale nagle przez kilka dni musi być londyńczykiem, w "angielskim" aucie z automatyczną skrzynią nogę trzeba "przywiązać" a cała obsługa/wszystko inaczej i w innym miejscu.
Ergonomia fatalna ?
A co powie londyńczyk gdy na kilka dni musi być warszawiakiem ?
Moja opinia na podstawie wieloletniego fotografowania aparatami i ponad roczego intensywnego szukania,/dojścia do dobrej ergoniomii w smartfoto
Ergonomię podzielić można na 3 poziomy, aparat, robienia zdjęcia i koegzystencja
1. aparat
Czyli np. jak wygodnie trzyma się w ręku, ile waży, jak zmienia się ustawienia, wyzwala "migawkę" itd.
Tutaj lepszy jest smartfon. Teraz już wygodnie (i bezpiecznie) trzymam go w ręku, łatwo zmieniam ustawienia
2. robienie zdjęcia
Czyli np. co i jak widać w wizjerze/ekranie, światło boczne, praca pod światło, panowanie nad tym gdzie jest ostrość (i sprawdzanie), przejście na statyw itd
Tutaj lepszy jest aparat.
3. koegzystencja
Czyli np. dostępność, noszenie, podróże, zmiana obiektywu w tłumie itd
Tutaj zdecydowanie lepszy jest smartfon
jp
Ergonomię podzielić można na 3 poziomy, aparat, robienia zdjęcia i koegzystencja
1. aparat
Czyli np. jak wygodnie trzyma się w ręku, ile waży, jak zmienia się ustawienia, wyzwala "migawkę" itd.
Tutaj lepszy jest smartfon. Teraz już wygodnie (i bezpiecznie) trzymam go w ręku, łatwo zmieniam ustawienia
2. robienie zdjęcia
Czyli np. co i jak widać w wizjerze/ekranie, światło boczne, praca pod światło, panowanie nad tym gdzie jest ostrość (i sprawdzanie), przejście na statyw itd
Tutaj lepszy jest aparat.
3. koegzystencja
Czyli np. dostępność, noszenie, podróże, zmiana obiektywu w tłumie itd
Tutaj zdecydowanie lepszy jest smartfon
jp
pkt.1/ Jaki jest jest sens dyskutować z Jasiem dla którego pod względem ergonomii smartfon jest lepszy od aparatów fotograficznych projektowanych do wielogodzinnej pracy (uchwyt oraz przyciski i pokrętła) :confused: Większej bzdury jeszcze w życiu nie czytałem... To jak z tym pudełkiem w którym jest jeden guziczek OF/ON
pkt.2/ oczywista - oczywistość
pkt.3/ Jasiu zapewne nie słyszał o zoomach w kompaktach na bazie konstrukcji peryskopu. W 2002 Minolta wypuściła na rynek maleństwo Minoltę DiMAGE X z 3-krotnym zoomem optycznym o grubości zaledwie 17,9 mm. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości pryzmatu, który "zagina" drogę światła, zoom optyczny został umieszczony pionowo wewnątrz korpusu. Zapewne nie minę się z prawdą, że autor wątku nie wie nawet o tym jak wiele smartfonów obecnie wykorzystuje obecnie te rozwiązania.
13433
13434
Pranie ale żeś walnął definicję i naukowe wywody lepsze niż definicja dziury w wikipedii. Bełkot lepszy niż reklamowe mowy Olympusa.
Ty wiesz co to jest koegzystencja? Chyba, że wprowadzasz nowe pojęcia. Brak jeszcze nazwania systemu fotograficznego tak po nowemu - 'ekosystemem'
Heldbaum
15-06-2023, 09:06
Skoro może istnieć taki absurd, jak "optyka obliczeniowa", to może isnieć wszystko...
JP po prostu usiłuje dodać do tego marketingowego bełkotu, trochę pieprzu, w postaci tudnych słów. Szkoda tylko, że wybrał sobie słowa "za trudne", bo najwyraźniej sam, kompletnie nie rozumie ich znaczenia. Tak jak z tą wielokrotnie cytowaną "brzytwą Ockhama".
I nie jestem tu wcale złośliwy, ani nikogo nie obrażam, tylko stwierdzam fakt.
To raczej JP nas obraża, sądząc, że jak przeczytamy takie słowa, jak "koegzystencja", to padniemy przed tymi bredniami na kolana.
A co powie londyńczyk gdy na kilka dni musi być warszawiakiem ?
Ja widzę trochę inną analogię. Zarówno londyńczyk jak i warszawianin przesiadając się na hulajnogę, nie będą mieli problemu z obsługą (tu wyższość smartfona).
Do obsługi samochodu (aparatu) faktycznie potrzeba czasu na przyzwyczajenie, ale hulajnoga nad samochodem ma przewagę tylko w marginalnym zakresie.
Skoro może istnieć taki absurd, jak "optyka obliczeniowa", to może isnieć wszystko...
Muszę cię zmartwić, ale istnieje.
To, że Janowi mylą się systemy walutowe i nie ma obecnie racjonalnego zastosowania w zakresie światła widzialnego to inna sprawa.
Skoro rosyjski bloger którego bezrefleksyjnie cytuje kolega Jan twierdzi, że ma zastosowanie, to znaczy, że jego zdanim ma.
Skoro fakty przeczą teorii, to tym gorzej dla faktów.
Optyka obliczeniowa to kalka z języka angielskiego, lepsze moim zdaniem byłoby obrazowanie obliczeniowe, ale to z kolei pasuje również do tego co robią smartfony.
Ma zastosowanie w astonami i medycynie, gdzie mamy odczynienia z falami które wymagają innych instrumentów,
innych środków obrazowania niż optyka konwencjonalna.
Następny krok dla smartfonów to optyka adaptatywna, jak w tych dużych teleskopach. Wtedy to będą zdjęcia Księżyca, a może i Sagittariusa A*.
Heldbaum
15-06-2023, 12:07
Ty zdaje się, fotografujesz obiekty astronomiczne, więc niewątpliwie nie posiadasz się ze szczęścia :mrgreen:
No przecież! Duży statyw, obiektyw jak moździeż, jakieś filtry astronomiczne, wężyk spustowy, jak coś źle zrobisz to nawet okulista nie pomoże... daj pan spokój. O przygotowaniu teoretycznym nawet nie mówię. Czy mówię? :cry:
A tu wyciągasz z kieszeni urządzonko - bo zawsze masz - i włala! 8-)
3. koegzystencja
jp
:lol: :lol: :lol:
Jasiu, ja rozumiem, że chcesz żeby brzmiało mądrze. Ale naprawdę ... Umiejętności kognitywne to naprawdę nie jest twoja mocna strona :lol:
jan pawlak
15-06-2023, 18:17
https://www.dpreview.com/forums/post/67081816
13445
Powaliła mnie jakość i OSTROŚĆ załączonego zdjęcia. Zostało zrobione aparatem ręki obiektywem 10X (230mm) przy czasie otwarcia migawki 1/30 i pod kątem 45° przez dwie warstwy kuchennego okna bez żadnej obróbki końcowej poza niewielkim przycięciem.
Mój Sony RX10IV lub RX100VI nigdy nie osiągnąłby takiej jakości.
jp
Powaliła mnie jakość i OSTROŚĆ załączonego zdjęcia. Zostało zrobione aparatem ręki obiektywem 10X (230mm) przy czasie otwarcia migawki 1/30 i pod kątem 45° przez dwie warstwy kuchennego okna bez żadnej obróbki końcowej poza niewielkim przycięciem.
jp
To jest Twoja opinia na temat tego zdjęcia, czy tego łosia, który ustrzelił tę jeleniową?
Bo mnie poraża ujowa jakość zdjęcia, zła opina o RX10IV, lub RX100VI, i niski poziom krytycyzmu u autora lub u Ciebie.
To zdjęcie jest tak obrzydliwie odszumione, że bez zmniejszenia nie da się go spokojnie oglądać, a w widoku 100% dramatycznie brakuje detali. Można zrobić jeszcze gorsze zdjęcie nawet profesjonalną lustrzanką, ale nie pitol, że to jest dobre zdjęcie :mrgreen:
Wieslaw18
15-06-2023, 18:41
Wiem że niepotrzebnie nabijam licznik, ale przecież to zdjęcie to jest dramat!!! Panie Janie, Pan tego nie widzi???
robert_b
15-06-2023, 18:47
[...]
Powaliła mnie jakość i OSTROŚĆ załączonego zdjęcia.
[...]
Panie Janie, najwyższy czas zmienić okulistę. Bo ten, do którego Pan chodzi, strasznie Pana oszukuje...
rostek andrzej
15-06-2023, 19:02
Może to to AI zrobiła, bo sarenka taka gładziutka z rozmytą sierścią
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Najważniejsze to zaklinać rzeczywistość, to już nie jest naginanie, tylko wmawianie, że białe jest czarne. Mówisz ze sony robi gorsze? Może uszkodzony?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230615/3ab377b7a5f6ca7ffc4258aeb7f6e6fb.jpg
to już nie jest naginanie, tylko wmawianie, że białe jest czarne.
To ten na kaczych łapach? Tak coś czułem, że ro ta sama ekipa od szklenia okien :mrgreen:
Heldbaum
15-06-2023, 20:16
A hejt to (...) normalna zazdrość (oni mogą, robią, mają a ja nie mogę, nie robię, nie mam)
jp
Zacytowałem ten tekst jescze raz, ponieważ ŻĄDAM (Tak! Mam prawo żądać, bo jak się mówi takie rzeczy, to trzeba brać odpowiedzialność z aswoje słowa. Krótko mówiąc, jak się powiedziało "A", to trzeba powiedzieć "B"), stanowczo żądam, by Jan P. teraz, po tym jak pokazał to zdjęcie sarny, odpowiedział CHOĆ RAZ na pytanie.
CZEGO "my nie możemy, a oni mogą" i czego "my nie mamy, a oni mają". Konkretnie! Choć jeden raz przestań obrażać nas epitetami i powiedz dokładnie - CZEGO ZAZDROŚCIMY??? Masz choć na tyle honoru, żeby odpowiedzieć? Czy jak zwykle będziesz udawał, że tego nie słyszałeś?!
Ciekaw jestem, czy JP jest w stanie znaleźć różnice pomiędzy tym zdjęciem, które wstawił, a poniższym, dość kiepskim zdjęciem z lustrzanki.
C 80D, f=250 mm (ekwiwalent 400 mm), ISO 4000, ciemny las, zdjęcie zmniejszone do 2000 pikseli (37% oryginału):
13448
Kolekcjoner
15-06-2023, 21:51
13445
jp
Rozumiem Janie że zacytowałeś to zdanie autora zdjęcia jako rodzaj sarkazmu, bo chyba poważnie tego nikt nie napisał ;)....
Niedawno zgrywałem stare kasety VHS na cyfrowo i one mają lepszą jakość, jeśli chodzi o szczegóły. A niektórym nawet kolory nie zżółkły.
13445
jp
Czy tylko ja mam wrażenie, że autor tego wątku jan pawlak ma problemy nie tylko ze wzrokiem???
Porównanie zdjęć z parametrami techn.
1/ Samsung Galaxy S23 Ultra (matryca 200 Mpix) 27,2 mm, 1/30 s, f/4,9, ISO 400 https://www.dpreview.com/forums/thread/4715741#forum-post-67081816
2/Sony DSC-RX10M4 (1-calowa matryca CMOS Exmor RS o rozdzielczości 20.1 Mpix) , ƒ/4.0 128.6 mm , 1/2000 , ISO 2000 https://www.flickr.com/photos/cameralabs/37040754762/in/photostream/
Proszę kliknąć w poniższe zdjęcie i otworzyć do pełnego rozmiaru.
13451
Odnoszę niejakie wrażenie, że Jasiu usilnie szuka zdjęć osób nie mających pojęcia o obsłudze aparatu fotograficznego i kreujących się na gwiazdy Internetu - JAK ZMYŚLIĆ KARIERĘ I TRAFIĆ NA SZCZYT? NATALIA JANOSZEK (https://www.youtube.com/watch?v=YmxhF52aT3w&ab_channel=Kana%C5%82Sportowy)
Tak więc tak właśnie. Jasiu tymi zdjęciami z Samsunga S23 Ultra cały czas udowadniasz dokładnie coś przeciwnego niż cyklicznie cytowane reklamówki producenta.
Autor wątku na dpreview napisał to z sarkazmem. Nabrał Jana
Autor wątku na dpreview napisał to z sarkazmem. Nabrał Jana
Autor wątku na dpreview napisał to ze 100% przekonaniem o czym świadczą jego wpisy. xD
Mniemam (zapewne słusznie), że Jasiu znajdzie jeszcze wiele innych przykładów osób nie mającego zielonego pojęcia o czym piszą, bez jakiejkolwiek wiedzy na temat obsługi aparatów fotograficznych, które porównywać będą do smartfonów ^^ Miliony tego typu osób produkuje swoją "tfurczość" w sieci.
https://www.dpreview.com/members/4520443385/overview
13457
Forum SONY:
https://www.dpreview.com/forums/thread/4715742
13458
To jednak się dzieje naprawdę... Może to sam Jan?
To jednak się dzieje naprawdę... Może to sam Jan?
Chyba jednak nie...
Jasiu swoim Samsungiem S23 Ultra fotografował zdecydowanie koziołka: https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page197?p=1446726&viewfull=1#post1446726
13459
jan pawlak - czy możesz nam logicznie i naocznie wytłumaczyć na podstawie Twoich zdjęć z 2019r. wykonanych obiektywem Carl Zeiss Batis 135mm f/2.8 z Sony A7R3 (https://www.canon-board.info/threads/109713-jan-pawlak-tygrysy/page4?p=1389447&viewfull=1#post1389447) na jakiej podstawie sądzisz, że Samsungiem S23 Ultra robisz obecnie "lepsze" zdjęcia niż A7R3 w 2019r ?
13460
13461
Nie znacie się hejterzy! Szef samsunga powiedzial i tak będzie.
A dprew... dno i dwa metry mułu ;).
jan pawlak
16-06-2023, 15:11
#candar
Piszesz :
@jan pawlak - czy możesz nam logicznie i naocznie wytłumaczyć na podstawie Twoich zdjęć z 2019r. wykonanych obiektywem Carl Zeiss Batis 135mm f/2.8 z Sony A7R3 na jakiej podstawie sądzisz, że Samsungiem S23 Ultra robisz obecnie "lepsze" zdjęcia niż A7R3 w 2019r ?
Nie raz już na podobny temat.
Czy możesz pokazać w tym wątku (lub gdziekolwiek) gdzie napisałem że smartfon robi lepsze jakościowo zdjęcia od aparatu
jp
PS
Wikipedia : Natręctwo w języku fachowym nazywane jest zaburzeniem obsesyjno-kompulsywnym. To, jak mówi definicja, uzależnienie danej osoby od wykonywania określonej czynności, występowania myśli na jakiś temat czy wyobrażeń o czymś.
Natręctwo w języku fachowym nazywane jest zaburzeniem obsesyjno-kompulsywnym. To, jak mówi definicja, uzależnienie danej osoby od wykonywania określonej czynności, występowania myśli na jakiś temat czy wyobrażeń o czymś.
Masz chłopie wybitne problemy z koegzystencją.
Czy możesz pokazać w tym wątku (lub gdziekolwiek) gdzie napisałem że smartfon robi lepsze jakościowo zdjęcia od aparatu
Napisałeś, że nie widzisz różnicy pomiędzy tym, co produkuje smartfon vs SONY A7R III, czyż nie? Dalej jej nie widzisz?
Eberloth
17-06-2023, 10:00
Niestety nie wszyscy rozumieją, że smartfon to równoprawny sprzęt foto z dslr czy ml. Taki ochroniarz na koncert KULT-u z R-ką nie chciał mnie wpuścić, a prostokąt samsunga mu nie przeszkadzał. Leszcz po prostu, nie mający pojęcia o współczesnych (nie)obliczalnych technologiach fotograficznych.
#candar
jp
Pod każdymi Twoimi zdjęciami "porównawczymi" Samsung S22/S23U vs Sony A7R3 dajesz identyczny wpis:
"ocena z TV Jak się wie gdzie i na co patrzeć i stoi przy TV to widać minimalne różnice w jakosci technicznej pomiedzy obrazami (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page29?p=1435398&viewfull=1#post1435398)."
"W wiekszości wykonywanych ii następnie oglądanych/prezentowanych zdjęć nie jesteśmy w stanie tej przewagi Sony zobaczyć (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page30?p=1435401&viewfull=1#post1435401). ."
Przypomnę też co pisałeś o A7R3 : "Optyki (jak na razie ?) nie potrafimy zminiaturyzować przy zachowaniu jakości zdjęć (https://www.canon-board.info/threads/106808-Sony-A7R-III/page6?p=1359548&viewfull=1#post1359548)."
"No i dla mnie liczy się jakość wydruków. (https://www.canon-board.info/threads/106808-Sony-A7R-III/page6?p=1359538&viewfull=1#post1359538)" Znaczy teraz wieszasz na ścianach wydruki ze smartfona i nie widzisz różnicy w jakości, kolorach , ostrości z poprzednich zdjęć wykonanych A7R3 ????????????
Tego chyba nie muszę przypominać - zdjęcia A7R3 na statywie z ISO 51.200:
A. A7R3 , Exif : f/1.8, ISO 51.200 (blokada z AutoIso), t=1/3s (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page28?p=1435350&viewfull=1#post1435350) "Z grubsza remis co i tak jest dużo dla smartfonu."
jan pawlak Proszę! Daruj sobie więc proszę jakiekolwiek dalsze porównania smartfona Samsunga i Sony A7R3 i wpisy w temacie tego wątku bo się tylko ośmieszasz.
jan pawlak
17-06-2023, 12:34
Pod każdymi Twoimi zdjęciami "porównawczymi" Samsung S22/S23U vs Sony A7R3 dajesz identyczny wpis:
"ocena z TV Jak się wie gdzie i na co patrzeć i stoi przy TV to widać minimalne różnice w jakosci technicznej pomiedzy obrazami (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page29?p=1435398&viewfull=1#post1435398)."
"W wiekszości wykonywanych ii następnie oglądanych/prezentowanych zdjęć nie jesteśmy w stanie tej przewagi Sony zobaczyć (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page30?p=1435401&viewfull=1#post1435401). ."
Przypomnę też co pisałeś o A7R3 : "Optyki (jak na razie ?) nie potrafimy zminiaturyzować przy zachowaniu jakości zdjęć (https://www.canon-board.info/threads/106808-Sony-A7R-III/page6?p=1359548&viewfull=1#post1359548)."
"No i dla mnie liczy się jakość wydruków. (https://www.canon-board.info/threads/106808-Sony-A7R-III/page6?p=1359538&viewfull=1#post1359538)" Znaczy teraz wieszasz na ścianach wydruki ze smartfona i nie widzisz różnicy w jakości, kolorach , ostrości z poprzednich zdjęć wykonanych A7R3 ????????????
Tego chyba nie muszę przypominać - zdjęcia A7R3 na statywie z ISO 51.200:
A. A7R3 , Exif : f/1.8, ISO 51.200 (blokada z AutoIso), t=1/3s (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page28?p=1435350&viewfull=1#post1435350) "Z grubsza remis co i tak jest dużo dla smartfonu."
jan pawlak Proszę! Daruj sobie więc proszę jakiekolwiek dalsze porównania smartfona Samsunga i Sony A7R3 i wpisy w temacie tego wątku bo się tylko ośmieszasz.
No i gdzie doszukałeś się w wątku że smartfon robie lepsze jakościowo zdjęcia od aparatu ?
Może jakieś leki.
jp
1. aparat
jp
Serio, w telefonie łatwo zmieniasz przysłonę i czas??? Ja w aparacie robię to w ułamku sekundy, kręcąc jednym z kółek. Pomijam przy tym kwestię, że na palcach dwóch rąk można policzyć smartfony posiadające przysłonę.
Janie. Posłuchaj. Smartfony jako aparaty mają sporo zalet. Nadają się do wielu rzeczy. Natomiast NIKT nie robi tyle złego dla smartfonów jak Ty. Nie wiem czy jesteś tego świadomy. Chyba nie. Usiłujesz udowodnić, że smartfony nadają się do tego, do czego sie nie nadają. Z żałosnymi skutkami. Udowadnianie że dają detal, że można cropować itd może by przeszło, ale w przedszkolu, a nie na portalu zrzeszających ludzi fotografujących czasami od dziesiątek lat. Nie łykaj wszystkiego co przeczytasz w necie. Z dotychczasowych Twoich wpisów mozna wywnioskować, że nie potrafisz na te teksty patrzec krytycznie. Przestań to przytaczać, bo jedynie się pogrążasz, a co gorsza robisz niedźwiedzią przysługę fajnym instrumentom, jakimi są smartfony.
a ja czekam na jakiś przełom w smartfonach, bo od 5-6 lat ciągle to samo z małymi różniczkami, a największą różnicą jest wzrost ceny rok do roku
nie wiem czy już doszliśmy do ściany, czy może nowy Steve Jobs jeszcze się nie ujawnił, a kompanie małym nakładem środków na R&D wyciskają ile się da z małych upgradów tego co już znamy tyle lat
spójrzcie:
- rok 90 vs 2000 - przepaść
- rok 2000 vs 2010 - przepaść
- rok 2010 vs 2020 - jakiś tam krok do przodu..
No nie. Mam smartfon - średniak, Samsung A50 z 2019. W stosunku do tego co potrafią dzisiejsze flagowce a nawet średniaki to przepaść. Głównie w pracy w słabym świetle oraz DR. Iphone 14 robi świetne zdjęcia scenom o ogromnym kontraście (pod światło) i to bez włączonego HDR, wszystko robione z ręki. Te zdjęcia robi pani doktor, nie ogarniająca technikalii robienia zdjęć lustrzanką, https://www.instagram.com/ajfonowa_bydgoszcz/
mówię o technologii/informatyce/elektronice jako takiej - 2010 zaczęliśmy ze smartfonami w rękach, 2020 mamy to samo tylko większe i szybsze
co do fot, to iphone X vs iphone 14 aż tak bardzo się nie różni (nie licząc większej liczby obiektywów)
no dobra, prócz smartfotografii rozwinęły się znacznie jeszcze 2 inne gałęzie - kamerki sportowe i drony
ale to wciąż nie zakrawa w moim rankingu na "przepaść", tak jak 1990 - nie było internetu i komórek - 2000 jest net i komórki, 2000 nie było mediów społecznościowych, fotografii cyfrowej, smartfonów - 2010 - już są i to już zadomowione
jan pawlak
19-06-2023, 06:54
Serio, w telefonie łatwo zmieniasz przysłonę i czas??? Ja w aparacie robię to w ułamku sekundy, kręcąc jednym z kółek. Pomijam przy tym kwestię, że na palcach dwóch rąk można policzyć smartfony posiadające przysłonę.
Janie. Posłuchaj. Smartfony jako aparaty mają sporo zalet. Nadają się do wielu rzeczy. Natomiast NIKT nie robi tyle złego dla smartfonów jak Ty. Nie wiem czy jesteś tego świadomy. Chyba nie. Usiłujesz udowodnić, że smartfony nadają się do tego, do czego sie nie nadają. Z żałosnymi skutkami. Udowadnianie że dają detal, że można cropować itd może by przeszło, ale w przedszkolu, a nie na portalu zrzeszających ludzi fotografujących czasami od dziesiątek lat. Nie łykaj wszystkiego co przeczytasz w necie. Z dotychczasowych Twoich wpisów mozna wywnioskować, że nie potrafisz na te teksty patrzec krytycznie. Przestań to przytaczać, bo jedynie się pogrążasz, a co gorsza robisz niedźwiedzią przysługę fajnym instrumentom, jakimi są smartfony.
Wygodnie trzymam w lewej ręce smartfon i jeśli potrzebuję to prawą ręką szybko i wygodnie zmieniam np. na jeden z kilku zaplanowanych wcześniej zestawień ustawień "ręcznych" dotykając odpowiednią "ikonkę" na ekranie albo np. zmieniam w ten sposób tylko czas albo np. zmieniam ustawiena wskazując na ekranie punkty AF i AE a wyzwalam migawkę albo wypowiadając "hasło" albo kciukiem lewym lub prawym trzymając smartfon oburącz który to smartfon waży (około) 300g
Uważamt to za znacznie lepsze rozwiązanie niż z aparatem.
jp
Heldbaum
19-06-2023, 08:03
Jacek_Z Zwykle nie zgadzam się z żadnym dobrym słowem na temat smartfonów, ale tu MUSZĘ przyznać Ci rację. Miałem już o tym napisać i nie pomylę się chyba, sądząc, że wielu użytkowników dokładnie tak myśli.
Telefonem DA się robić zdjęcia i SĄ liczne przykłady, że można nawet to narzędzie wykorzystać kreatywnie. Podobnie jak aparat Smiena. Ale to, co zrobił Jan P w niniejszym wątku, dla smartfonów, to jest taka przysługa, że ja właściwie powinienem być mu wdzięczny, a szef Samsunga powinien go... Udusić gołymi rękami. Nikt, nigdy w historii, nie narobił chyba tyle ZŁA telefonom, co Jan P. Dowodząc, że nie umie wykorzystać aparatu, nie umie wykorzystać telefonu i nie umie nawet dyskutować z ludźmi. Jedyne co umie i co się rzuca w oczy, to ignorowanie wszelkich merytorycznych argumentów i uparte cytowanie materiałów marketingowych. Nawe nie umie wyrazić SWOJEJ opinii. Czy w ogóle jakąś ma?
Jacku - podpisuję się pod wszystkim co napisałeś powyżej i niestety wiem, że do Jana P. nic z tego nie dotrze bo to osoba z zabetonowanym światopoglądem uważająca, że nikt inny poza nim nie ma racji. osobiście używam Samsunga J-510 z 2016r w dokładnie tych samych opisanych wyżej celach dokumentacyjnych.
Obrzydliwe jest to, że Jan Pawlak nie posiadając jakiejkolwiek wiedzy w zakresie obsługi sprzętu fotograficznego równocześnie z antyreklamą Samsunga deprecjonuje możliwości profesjonalnego sprzętu fotograficznego z najwyższej półki jak Sony A7R3 z profesjonalną optyką G Master będącą szczytem dokonań technicznych projektantów optyki Sony. Tu nie ma znaczenia marka aparatu, bo jestem w 100% pewien ,że jan pawlak posiadając canona R3 z obiektywami RF o jasności 1.2 z najwyższej profesjonalnej półki wykonałby takie same miernej jakości zdjęcia przy ISO 51.200 udowadniając jak to smartfony przewyższają jakością zdjęć aparaty fotograficzne.
ps. jan pawlak - tu masz oferty pracy jako Doradca handlowy/Przedstawiciel Handlowy Samsunga (https://pl.jooble.org/praca-samsung-przedstawiciel)
jan pawlak
19-06-2023, 09:47
aparat a smartfon, Podsumowanie 06.2023 z pozycji aparatu
czyli to co może aparat a jak to może smartfon 2023
Część pierwsza Wstęp
1.
Data jest istotna bo oprogramowanie w smartfonie jest jednym z kluczowych elementów.
A nowe wersje są praktycznie co miesiąc i niektóre z nich istotnie wpływają np. na jakość techniczną zdjęć
2.
Smartfon w wielu obszarach zastosowań fotografii jest lepszym rozwiązaniem niż aparat a jakość zdjęć dla "średniego" użytkownika w pełni wystarczająca. Wystarczająca również w pewnym zakresie dla hobisty/zawodowca
3.
W pewnych sytuacjach zdjęciowych i w pewnych wymaganiach jakościowych smartfon 2023 nie jest w stanie zastąpić aparatu, jak to wygląda w S23U na podstawie mojej wiedzy/doświadczeń w części drugiej.
Porównie matryc i obiektywów aparatów i smartfonów nie ma sensu. Fotografia obliczniowa powstała właśnie poto by z gorszych matryc i gorszych obiektywów uzyskiwać zdjęcia tej klasy co z aparatów.
Podkładnie znaczeń do pojęć które znamy w fotografii optycznej do fotografii obliczeniowej też jest bez sensu, prowadzi do błędnych wniosków.
Pliki wynikowe (zdjęcia) powstają inaczej niż w aparacie, inne znacznie ma pojęcie matryca, ogniskowa czy czas ekspozycji.
Przykłady :
a.
w smartfonie ustawiłem obiektyw 70mm, na ekranie obraz i zasłaniam ten obiektyw, ekran przygasa i za chwilę pojawia się ten sam obraz mimo że obiektyw nadal załonięty
b.
matryca ma 10Mpix ale plik zdjęciowy z tej matrycy ma 12Mpix
c.
plik wynikowy (jedno zdjęcie) bywa że powstaje przy udziale 3 różnych matryc i 3 o różnej ogniskowej obiektywów, przy stosowaniu stackingu (wykonywanie i jednoczesna obróbka wstępna wielu o bardzo krótkich czasach i różnych ustawieniach zdjęć i łączenie w jedno wynikowe) skoplikowane algorytmy obliczeniowe i przy dużym współudziale AI.
d.
Jakieś pół roku temu byłem pewien że nigdy ze smartfona nie uzyskam super ostrego zdjecia (takie mam "zboczenie")
Teraz nie jestem tego pewien
S23U 23mm (crop po wysokości)
13507
230mm
13508
2300 mm (zoom z 230mm)
13509
Czyli z malutkiej matrycy i "zabawkowego" obiektywu 230mm zoom do 2300mm, z ręki takie zdjęcie.
A to tylko dlatego że AI wykryła że to tekst i "umiała" z tym postępować i włączyła tryb superzoom.
jp
PS
zdjęcia porównawcze S23U a A7R3 : #1330, #1334, #1341, #1362, #1417, długie ogniskowe #1433, 50Mpx
i 200 Mpix #1584
fotografia optyczna a fotografia obliczeniwa #1212, zdjęcia słabe światło : #1153, #1169
rozwój S22U->S23U : #1350, sprzęt #1856, oprogramowanie fotografujące #1856, oprogramowanie postprocesu #1868
zdjęcia S22U, wyjazd testowy Stambuł, [mobile foto]Pokaż zdjęcie które lubisz] : #49, #100, #103, #119
zdjęcia S23U : 230mm 460mm #1343, 23mm, 230mm, 2300mm #2247
zdjęcia postproces LR ustawienia wstępne : #2277, #2303
aparat a smartfon, ergonomia : #2589
Chwila oddechu, porozmawiajmy o prawdziwych wizjonerach. Stanisław Lem to wielki wizjoner i twórca fantasy. Był wielkim miłośnikiem nauki i nowych technologii. To on przewidział sieć internetową, czytniki e-booków czy wirtualną rzeczywistość. Jako wielki futurolog potrafił opisywać zjawiska, które jeszcze nie istniały na dany moment.
13510
W kwestii łatwosci zmiany parametrów ekspozycji w smartfonie Jasiu ma całkowitą rację. Przecież chwyta ten smartfon i jak żona na wycieczce jest blisko, to naciska jedno drzewko. Jak żona jest daleko, albo Jasio chce zrobić jedno ze swych wybitnych zdjęć architektury albo krajobrazu to naciska trzy drzewka. I to wszystko. Nie ma tej masy potłuczonych cyferek, które w aparacie są dla Jasia magią.
Heldbaum
19-06-2023, 10:22
To nawet zaczyna się robić zabawne. W tej chwili już chyba nikt nie zagląda do tego wątku w innym celu, tylko żeby się przekonać o tym, jak daleko JP się jeszcze może posunąć w swojej ignorancji. On już przekroczył granice, do których nikt nigdy przedtem nawet nie śmiał się zbliżyć. I nigdy nie widziałem człowieka który tak bardzo nie ma honoru. Czyli szacunku do samego siebie.
Jej a miałem nadzieję że się zakopie ale Jacek Z się odezwał z pocieszeniem i już jest zabawa, już paliwo doszło. Paliwem jest wszystko, byle słowo
Chwila oddechu, porozmawiajmy o prawdziwych wizjonerach. Stanisław Lem to wielki wizjoner i twórca fantasy. Był wielkim miłośnikiem nauki i nowych technologii. To on przewidział sieć internetową, czytniki e-booków czy wirtualną rzeczywistość. Jako wielki futurolog potrafił opisywać zjawiska, które jeszcze nie istniały na dany moment.
13510
"Powrót z gwiazd" - rok pierwszego wydania 1961, jedna z moich ulubionych. To festiwal gadżetów i rozwiązań technicznych, które pojawiły się dopiero w dekadach przełomu XX i XXI wieku. A sama koncepcja chemicznego oddziaływania na ludzi w "Kongresie futurologicznym" - wypisz wymaluj współczesne pranie mózgu, tylko trochę innymi środkami.
Akurat czytam Orlińskiego biografię Lema "Życie nie z tej ziemi"
W "Powrocie z gwiazd" również jest pomysł "betryzacji" czyli jakby pozbawienia agresji mężczyzn. Nie mówiąc o czytnikach ebooków.
Czytniki e-booków, internet, smart tv, pamięć przenośna typu flash (nazywa to kryształkami) - musiałbym zajrzeć do książki, żeby wymienić więcej. A ten magazyn-wysypisko dla zepsutych robotów, gdzie słychać jęki umierającej sztucznej inteligencji - jedna z bardziej przejmujących scen w ogóle.
O ile pamiętam samochody mają coś w rodzaju kontroli trakcji...
Heldbaum
19-06-2023, 13:15
Leon, "Powrót z gwiazd" też jest dla mnie numerem Jeden. Piękna powieść. Po prostu Piękna...
Bardzo bym chciał, aby w dzieciństwo obecnego i kolejnych pokoleń wpisane były słowa: "Dawno, dawno temu, gdzieś za Cieśniną Andromedzką żyli sobie Palibaba-intelektryk, Królewna Elektrina i robot Automateusz..." Niestety platformy typu Netflix itp. zabijają coś tak naturalnego jak kształtowanie własnej wyobraźni poprzez czytanie i słuchanie ponadczasowych opowiadań Lema (https://www.youtube.com/results?search_query=lem+audioteka) :(
jan pawlak
19-06-2023, 13:55
W kwestii łatwosci zmiany parametrów ekspozycji w smartfonie Jasiu ma całkowitą rację. Przecież chwyta ten smartfon i jak żona na wycieczce jest blisko, to naciska jedno drzewko. Jak żona jest daleko, albo Jasio chce zrobić jedno ze swych wybitnych zdjęć architektury albo krajobrazu to naciska trzy drzewka. I to wszystko. Nie ma tej masy potłuczonych cyferek, które w aparacie są dla Jasia magią.
Zero argumentów mertorycznych, zero odniesień do tekstu....
To jest zwykły bełkot hejtowy.
jp
Heldbaum
19-06-2023, 14:48
Widzisz, gdybyś miał choć trochę honoru, to w sytuacji, gdy spotykasz się głównie z "hejtem", dałbyś sobie już dawno spokój z pisaniem tych głupot. Ale Ty nie odpuszczasz. Słowo daję, jest mi wstyd, jsk widzę starszego człowieka, który tak nie szanuje samego siebie. Ale cóż... deal is a deal...
Zero argumentów mertorycznych, zero odniesień do tekstu....
To jest zwykły bełkot hejtowy.
jp
Jasio! Jam niegodzien toczyć merytorycznej dyskusji z guru fotografii cyfrowej, z tym który ją wedle słów własnych wprowadził na teren najjaśniejszej Rzeczypospolitej! Z autorem zapierających dech w piersiach ptsc, które nieosiągalnymi są do wykonania dla któregokolwiek z użytkowników tego forum. Jesteś jedynym człowiekiem wśród obecnych tu miłośników fotografii (choć ty raczej fotografować nienawidzisz), który niezależnie jakie narzędzie weźmie w swe dłonie, to wykona zdjęcie niezwykłe, charakterystyczne, z nutą tobie tylko właściwego stylu, tak że właściwie od dziś będę nazywał cię Anselmem Pawlakiem. Także z twą literaturą obecną na tym forum niegodzien się mierzyć. Każdego tygodnia praktycznie zaczynasz nowe podsumowanie założonego przez siebie wątku, używając tak pięknego i nowatorskiego języka polskiego, że w praktyce chyba tylko twoje zdjęcia są temu w stanie stylem dorównać. I są to dzieła niedokończone nigdy niczym rozmowy w pewnym radiu. To świadczy o wielkości twórcy. Zaczynasz wstępem, podajesz rozdział I, zapowiadasz kolejne i znikasz. Budujesz napięcie. Za chwilę zaś od nowa zaczynasz swój taniec. To chyba warunkowane jest skokami ciśnienia atmosferycznego, które niewątpliwie ma znaczący wpływ na twą percepcję rzeczywistości. Merytorycznie więc rozmawiać z tobą można gdy dzieł swych dokończysz, a póki co nasz wieszczu zmian i innowacji, szukaj dalej swej drogi. Korzystaj z nawigacji oferowanej przez twój smartfon. I nie zrażaj się śmiechem innych, nie poddawaj się gdy wyrzucają cię nazywając pitolnikiem lub pierdołą. Oni nie rozumieją! Ty jeden wiesz i widzisz. Tylko w twoim oku najbardziej rozmyte piksele są w stanie stworzyć obraz doskonale ostry. Jesteś wzorcem i sztandarem (ciul tam, że powiewasz na wietrze aktualnych promocji producentów sprzętu elektronicznego). Trzymaj się Jasio dzielnie. Niebawem zapewne przed tobą kolejna niezwykła wyprawa all inclusive z twoim biurem podróży. Czekać będę z niecierpliwością na kolejne zdjęcia, które nam pokażesz. Znów będą doskonalsze, bo poparte twoją wiedzą, doświadczeniem i intuicją, które w połączeniu ze sztuczną inteligencją mogą okazać się bronią zabójczą.
Widzisz, gdybyś miał choć trochę honoru, to w sytuacji, gdy spotykasz się głównie z "hejtem", dałbyś sobie już dawno spokój z pisaniem tych głupot. Ale Ty nie odpuszczasz. Słowo daję, jest mi wstyd, jsk widzę starszego człowieka, który tak nie szanuje samego siebie. Ale cóż... deal is a deal...
Proszę, nie deprymuj Anselma Pawlaka! Choć to chyba niemożliwe, by go zniechęcić. Każda dawka śmiechu jest nam w dzisiejszych czasach potrzebna.
Jasio! Jam niegodzien toczyć merytorycznej dyskusji z guru fotografii cyfrowej, z tym który ją wedle słów własnych wprowadził na teren najjaśniejszej Rzeczypospolitej! Z autorem zapierających dech w piersiach ptsc, które nieosiągalnymi są do wykonania dla któregokolwiek z użytkowników tego forum. Jesteś jedynym człowiekiem wśród obecnych tu miłośników fotografii (choć ty raczej fotografować nienawidzisz), który niezależnie jakie narzędzie weźmie w swe dłonie, to wykona zdjęcie niezwykłe, charakterystyczne, z nutą tobie tylko właściwego stylu, tak że właściwie od dziś będę nazywał cię Anselmem Pawlakiem. Także z twą literaturą obecną na tym forum niegodzien się mierzyć. Każdego tygodnia praktycznie zaczynasz nowe podsumowanie założonego przez siebie wątku, używając tak pięknego i nowatorskiego języka polskiego, że w praktyce chyba tylko twoje zdjęcia są temu w stanie stylem dorównać. I są to dzieła niedokończone nigdy niczym rozmowy w pewnym radiu. To świadczy o wielkości twórcy. Zaczynasz wstępem, podajesz rozdział I, zapowiadasz kolejne i znikasz. Budujesz napięcie. Za chwilę zaś od nowa zaczynasz swój taniec. To chyba warunkowane jest skokami ciśnienia atmosferycznego, które niewątpliwie ma znaczący wpływ na twą percepcję rzeczywistości. Merytorycznie więc rozmawiać z tobą można gdy dzieł swych dokończysz, a póki co nasz wieszczu zmian i innowacji, szukaj dalej swej drogi. Korzystaj z nawigacji oferowanej przez twój smartfon. I nie zrażaj się śmiechem innych, nie poddawaj się gdy wyrzucają cię nazywając pitolnikiem lub pierdołą. Oni nie rozumieją! Ty jeden wiesz i widzisz. Tylko w twoim oku najbardziej rozmyte piksele są w stanie stworzyć obraz doskonale ostry. Jesteś wzorcem i sztandarem (ciul tam, że powiewasz na wietrze aktualnych promocji producentów sprzętu elektronicznego). Trzymaj się Jasio dzielnie. Niebawem zapewne przed tobą kolejna niezwykła wyprawa all inclusive z twoim biurem podróży. Czekać będę z niecierpliwością na kolejne zdjęcia, które nam pokażesz. Znów będą doskonalsze, bo poparte twoją wiedzą, doświadczeniem i intuicją, które w połączeniu ze sztuczną inteligencją mogą okazać się bronią zabójczą.
Wyrażam niniejszym szczery podziw.
Jesteś wzorcem i sztandarem (ciul tam, że powiewasz na wietrze aktualnych promocji producentów sprzętu elektronicznego).
Moim zdaniem Pan Jan wybrał model ekonomiczny. Dlaczego kupować najnowszą puszkę Sony, jeśli co roku za 10% może kupić Samsunga. Jest w topowej technologii i nadal może wyrażać "swoje" zdanie na ten temat.
nasz twórca może być oczywiście Anselmem ale ten oryginalny miał na imię Ansel, a nie Anselm :) ale tekst wyszedł że czapki z głów
Kolejny potok postów na temat ;)
Tematy Pixel 7 Pro vs Canon R5 czy Pixel 7 Pro vs 5DIV będą pojawiać się coraz częściej z kolejnymi modelami telefonów. Ja jestem świadomy jakie są ograniczenia małych matryc i śmiesznych obiektywów, nie spodziewam się rekordów ostrości w rogach, nie oczekuję, że pod słońce nie będzie blików.
https://www.dpreview.com/news/6125283026/video-google-pixel-7-pro-vs-canon-r5-difference-between-smartphones-real-cameras
https://www.cnet.com/tech/mobile/googles-pixel-7-pro-challenges-my-10000-dslr-camera-gear/
Młode pokolenie jest przyzwyczajone do obsługi smartfonów. Zdjęcie ma być ładne, na już. Szybka sklejka z kilku zdjęć, aby był większy DR; utrzymanie długiego czasu z ręki; zdjęcie zrobione przed, w trakcie i po wciśnięciu spustu; filmowanie na bardzo dobrym poziomie - to wszystko są niezaprzeczalne zalety. A w tym wątku potraficie tylko cały czas wyśmiewać, dowiedziałem się nawet, że smartfony już nie będą robić lepszych zdjęć portretowych. No "xD", jakby to napisał autor tamtej głupoty.
Mi nie chodzi o to, że teraz na boisku ktoś będzie robić zdjęcia iP14 pro ultra, czy tam ptaków lub samolotów (nagle teraz wszyscy w temacie robią tylko takie zdjęcia ;) ). Chodzi o to, że z każdym rokiem ubywa amatorów fotografii wybierających body entry level. Smartfony biorą coraz większy kawałek tortu, bo jakość zaczyna być w wielu przypadkach w zupełności wystarczająca. To się odbija na cenie sprzętu, więc próg wejścia w "świat foto" jaki tak uwielbiamy jest coraz wyższy.
jan pawlak
20-06-2023, 20:09
Kolejny potok postów na temat ;)
Tematy Pixel 7 Pro vs Canon R5 czy Pixel 7 Pro vs 5DIV będą pojawiać się coraz częściej z kolejnymi modelami telefonów. Ja jestem świadomy jakie są ograniczenia małych matryc i śmiesznych obiektywów, nie spodziewam się rekordów ostrości w rogach, nie oczekuję, że pod słońce nie będzie blików.
https://www.dpreview.com/news/6125283026/video-google-pixel-7-pro-vs-canon-r5-difference-between-smartphones-real-cameras
https://www.cnet.com/tech/mobile/googles-pixel-7-pro-challenges-my-10000-dslr-camera-gear/
Młode pokolenie jest przyzwyczajone do obsługi smartfonów. Zdjęcie ma być ładne, na już. Szybka sklejka z kilku zdjęć, aby był większy DR; utrzymanie długiego czasu z ręki; zdjęcie zrobione przed, w trakcie i po wciśnięciu spustu; filmowanie na bardzo dobrym poziomie - to wszystko są niezaprzeczalne zalety. A w tym wątku potraficie tylko cały czas wyśmiewać, dowiedziałem się nawet, że smartfony już nie będą robić lepszych zdjęć portretowych. No "xD", jakby to napisał autor tamtej głupoty.
Mi nie chodzi o to, że teraz na boisku ktoś będzie robić zdjęcia iP14 pro ultra, czy tam ptaków lub samolotów (nagle teraz wszyscy w temacie robią tylko takie zdjęcia ;) ). Chodzi o to, że z każdym rokiem ubywa amatorów fotografii wybierających body entry level. Smartfony biorą coraz większy kawałek tortu, bo jakość zaczyna być w wielu przypadkach w zupełności wystarczająca. To się odbija na cenie sprzętu, więc próg wejścia w "świat foto" jaki tak uwielbiamy jest coraz wyższy.
piszesz :
nie spodziewam się rekordów ostrości w rogach, nie oczekuję, że pod słońce nie będzie blików.
Ja też nie spodziewałem się super ostrych zdjęć(#2628) a teraz nie mam zdanie jak będzie.
Problem w smartfonach blików pod światło, boczne światło (brak osłon obiektywów), ostrość w rogach itd nie należy chyba rozpatrywać w kategoriach problemów i doświadczeń fotografii optycznej.
Najprawdopodobniej będzie "załatwione" metodami fotografii obliczeniowej z AI. Już teraz w S23U są takie funkcje jak przetwarzaj obraz, usuń cienie, usuń odbicia, magia, napraw zniekształcenia, twarz , portret itd.
Sam jestem ciekaw jak będzie za 2-3 lata
jp
Za 3 lata będziesz ten wątek ciągnął w tym samym tonie, technika będzie szła do przodu, ale i tak nie zrobisz porządnego zdjęcia żadnym sprzętem
piszesz :
nie spodziewam się rekordów ostrości w rogach, nie oczekuję, że pod słońce nie będzie blików.
Ja też nie spodziewałem się super ostrych zdjęć(#2628) a teraz nie mam zdanie jak będzie.
Problem w smartfonach blików pod światło, boczne światło (brak osłon obiektywów), ostrość w rogach itd nie należy chyba rozpatrywać w kategoriach problemów i doświadczeń fotografii optycznej.
jp
Ja być Anselm Pawlak, smartfon być u mnie, ja polski nie umieć dobrze pisać.
Heldbaum
20-06-2023, 22:04
Mak siekać, mak bedzie...
Analiza kilkuset milionów zdjęć z serwisu Flickr ujawnia najbardziej popularne modele aparatów (https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/36890-oto-najbardziej-popularne-aparaty-na-swiecie-nie-zgadniecie-co-jest-na-pierwszym-miejscu) w każdym kraju świata.
13530
Pewną ciekawostką może być fakt, że według Flickra najbardziej popularnym aparatem w Polsce jest Nikon Z7.
13531
kłamstwo - wielkie kłamstwo - statystyka :)
kłamstwo - wielkie kłamstwo - statystyka :)
Liczby nie "kłamio" :mrgreen:
BTW - wyniki takich statystyk idealnie wpasowują się ten wątek 8-)
Ciekawe jak dlugo Anselm Pawlak wytrzyma ciśnienie i zmieni na iPhone. Chociaż może przerastać go obsługa, musiałby rozkminiać menu przez dwa lata no i opracować zmiany w sposobie trzymania telefonu.
Ciekawe jak dlugo Anselm Pawlak wytrzyma ciśnienie i zmieni na iPhone. Chociaż może przerastać go obsługa, musiałby rozkminiać menu przez dwa lata no i opracować zmiany w sposobie trzymania telefonu.
oraz musiałby założyć nowy wątek...
Heldbaum
21-06-2023, 09:24
Och... Statystyki... Stalinowi zrobiłoby się ciepło w okolicach serca, gdyby zobaczył, że jego stare sprawdzone metody wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Przecież te zestawienia to czysta fantazja.
Po co się zresztą robi takie zestawienia? Albo np. Rankingi niezawodności samochodów, publikowane przez znaną firmę od lat... W ogóle, jakiekolwiek rankingi, testy, wykresy, zestawienia tego typu? To jest narzędzie manipulacji i NIC innego. Bo nic innego nie uzasadnia tworzenia takich zestawień.
O tym jednak niektórzy z Was wiedzą. JP i jemu podobni, z całą pewnością potraktują to kłamstwo serio. I ponieważ S23 nie znajduje się na pierwszym miejscu, Bóg raczy wiedzieć, czym to się skończy.
Przy okazji, widać tu jeszcze inną manipulację. Tytuł "THE MOST POPULAR CAMERA phones" sugeruje, jakoby te "million of Flickr photos" były robione w większości smartfonami. Tymczasem grupa ta stanowi zaledwie znikomy ułamek zdjęć na Flickr, a jeśli już, to z reguły jest to nie warta oglądania sieczka.
Ale cóż, na tym polega marketing. Jak w tym dowcipie, gdzie Reagan z Breżniewem się ścigali i Reagan wygrał. Prasa amerykańska podała, że Prezydent Reagan był pierwszy, Towarzysz Breżniew ostatni. Prasa radziecka zrewanżowała się informacją, że - Towarzysz pierwszy sekretarz, najukochańszy wódz narodu, Leonid Breżniew, zajął bardzo dobre drugie miejsce, natomiast towarzysz Reagan przybył na metę przedostatni...
jan pawlak
21-06-2023, 12:18
# Jacek_Z
Na moją wypowiedź o ergonomii (aparat a smartfon) # 2589
1. aparat
Zareagowałeś jak zareagowałeś a ja odpisałem mało precyzyjnie #2625
To moja wina, przepraszam, poprawiam, powinienem wyrażać się tak by wszyscy zrozumieli.
1.
Owszem, regulacji przesłony w S23U nie ma, i nie wiem czy będzie i nie do końca jestem pewien czy będzie potrzebna w fotografii obliczeniowej.
2.
a.
Ekran S23U po wejsciu w Expert RAW, prawy dolny róg to histogram, lewy dolny ikona wejścia do presetów, z lewej strony to 5 parametrów ktore możesz zmieniać z wyświetlonymi aktualnymi ustawieniami
13535
b.
Zmiana każdego z 5 parametru polega na dotknięciu ikony i przesuwaniu palce po ekranie, widać że zmieniono czas na 1/1500s, zmieniła się wartość ISO.
Można zmieniać jeden, można więcej a efekt się "sumuje"
13536
c.
Mozna wejść do presetów które wcześniej się ustawiło i doknięciem zmieniac ustawienia
13537
d.
Dotknięciem ekranu mozna ustawiać punkty AF i AE chwilowe (z aktualnego punktu ekranu, zmieniają się gdzy poruszamy smartfon) lub zablokowane (z aktualnego punktu ekranu i nie zmienają się gdy poruszamy smartfonem)
13538
I mogę robić zdjęcia trzymając wgodnie smartfon oburącz i wyzwalać migawkę lewą albo prawą ręką lub wypowiadając "hasło", trzymając smartfon który waży wielokrotnie mniej niż aparat
Uważam że jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż z aparatem, znacznie więcej możliwosci i znacznie łatwiej
jp
PS
Rozumiem że masz stresującą pracę i masz inne poglady na rozwój ale proszę przeczytaj spokojnie #2628 Podsumowanie 06.2023
I mogę robić zdjęcia trzymając wgodnie smartfon oburącz i wyzwalać migawkę lewą albo prawą ręką lub wypowiadając "hasło", trzymając smartfon który waży wielokrotnie mniej niż aparat
Uważam że jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż z aparatem, znacznie więcej możliwosci i znacznie łatwiej
jp
13539
Tak więc Panie Panowie tak właśnie. Tak było. Nie kłamie.
Znam inna wersję: odzew jest "Jaś i Małgosia".
Znam inna wersję: odzew jest "Jaś i Małgosia".
Przeca Jasio już jest ze swoim S23U o pseudonimie "Małgosia". Piszący w tym wątku to zaś czarownice ^^
No i teraz patrząc na ostatni post Anselma Pawlaka już łatwo zrozumieć dlaczego lepiej mu ze smartfonem! Bo jak tu ogarnąć coś takiego:
13540
To jest argument przemawiający słusznie i merytorycznie za wyborem smartfona dla osób nie mających wiedzy i umiejętności obsługi jakże skomplikowanych parametrów aparatu cyfrowego. Anselm Pawlak, ale także Julka, Grażyna i Sebix mogą teraz skupić się wyłącznie na tworzeniu wiekopomnych dzieł.
Nie prześmiewajmy Anselma Pawlaka. Toż on ma jedynie problemy z czytaniem piktogramów i tu Smartfon Samsung S23U podaje wszystko ślicznie jak na tacy i ony Ansel nie musi się domyślać co mu tam się w Sony A7R3 , czy też aucie wyświetla na LCD.
13541
Takie piktogramy potrafią napsuć krwi szczególnie zimą...
13542
Anselm Pawlak, może byś spróbował, co?
https://www.canon-board.info/threads/118732-Ogarnij%C5%BCe-aparat-darmowa-seria-edukacyjna-pod-patronatem-Canona?p=1449500#post1449500
Obejrzałem ten film. Teraz wiem, że jak chcę sfotografować operatora kamery, to muszę ruszać aparatem. A może chodzi o ruszanie aparatem, gdy fotografujemy Huberta? To jest niejasne w tym filmie.
Eberloth
22-06-2023, 11:23
Tele! x36! Ze statywem! Za 200pln z hakiem! Zazdrośćcie zacofańcy... :lol:
https://pancernik.eu/obiektywy-gsm-obiektyw-teleskopowy-mobilny-teleobiektyw-apexel-do-smartfona-36x-plus-statyw
Tele! x36! Ze statywem! Za 200pln z hakiem! Zazdrośćcie zacofańcy... :lol:
https://pancernik.eu/obiektywy-gsm-obiektyw-teleskopowy-mobilny-teleobiektyw-apexel-do-smartfona-36x-plus-statyw
Biorę !!! Przetestuję w Radomiu na pokazach. Myślę, że wzbudziłbym nie lada sensację wśród koleżeństwa. Do tego może kupię z 5 sztuk i będę sprzedawał pod płotem po 500 PLN to jeszcze zarobię :lol:
W komplecie jest statyw marki Tripod!
Wino marki Wino.
Zalecam ostrożność przy zakupie! Tam na stronie jest napisane, że sprzedawca jest sponsorem Reprezentacji Polski. Jeżeli chodzi o piłkę kopaną, to nie mogą więc mieć produktów dobrej jakości!
Tele! x36! Ze statywem! Za 200pln z hakiem! Zazdrośćcie zacofańcy... [emoji38]
https://pancernik.eu/obiektywy-gsm-obiektyw-teleskopowy-mobilny-teleobiektyw-apexel-do-smartfona-36x-plus-statywTo jakiś stary model szkło i powłoki są "optyczne" nowy ma "obliczeniowe".
To jakiś stary model szkło i powłoki są "optyczne" nowy ma "obliczeniowe".
100% poliester?
To jakiś stary model szkło i powłoki są "optyczne" nowy ma "obliczeniowe".
Do kieszeni się zmieści? Chyba tak.
Oto odpowiedź jak mieć wszystko nie mając nic. W fonie jest bank, znajomi, no i sprzęt fotograficzny
100% poliester?
Tak, ten dużej gęstości PET z butelek. Ma lepsze właściwości optyczne niż mineralne szkło optyczne, a jak przewiduje producent, wkrótce obiektywy z polistyrenu prześcigną jakością klasyczne obiektywy szklane
Zalecam ostrożność przy zakupie! Tam na stronie jest napisane, że sprzedawca jest sponsorem Reprezentacji Polski. Jeżeli chodzi o piłkę kopaną, to nie mogą więc mieć produktów dobrej jakości!
Nawet na reklamówce dają info, że idealny do piłki kopanej ^^
Tak więc na mecze naszej reprezentacji idealny wręcz będzie xD
13546
Jaram się! Wszystkie tak pięknie nieostre oraz rozmyte jakby ktoś przednią soczewkę wazeliną posmarował ^^ Cud , miód, orzeszki!
13547
https://www.youtube.com/watch?v=_LpWdBi4w5g&ab_channel=TravelUnravelled
Jaram się! Wszystkie tak pięknie nieostre oraz rozmyte jakby ktoś przednią soczewkę wazeliną posmarował ^^ Cud , miód, orzeszki!
Na TV 64" 4K wszystko w punkt ;)
# Jacek_Z
Na moją wypowiedź o ergonomii (aparat a smartfon) # 2589
1. aparat
Zareagowałeś jak zareagowałeś a ja odpisałem mało precyzyjnie #2625
To moja wina, przepraszam, poprawiam, powinienem wyrażać się tak by wszyscy zrozumieli.
1.
Owszem, regulacji przesłony w S23U nie ma, i nie wiem czy będzie i nie do końca jestem pewien czy będzie potrzebna w fotografii obliczeniowej.
2.
a.
Ekran S23U po wejsciu w Expert RAW, prawy dolny róg to histogram, lewy dolny ikona wejścia do presetów, z lewej strony to 5 parametrów ktore możesz zmieniać z wyświetlonymi aktualnymi ustawieniami
b.
Zmiana każdego z 5 parametru polega na dotknięciu ikony i przesuwaniu palce po ekranie, widać że zmieniono czas na 1/1500s, zmieniła się wartość ISO.
Można zmieniać jeden, można więcej a efekt się "sumuje"
c.
Mozna wejść do presetów które wcześniej się ustawiło i doknięciem zmieniac ustawienia
d.
Dotknięciem ekranu mozna ustawiać punkty AF i AE chwilowe (z aktualnego punktu ekranu, zmieniają się gdzy poruszamy smartfon) lub zablokowane (z aktualnego punktu ekranu i nie zmienają się gdy poruszamy smartfonem)
jp
PS
Rozumiem że masz stresującą pracę i masz inne poglady na rozwój ale proszę przeczytaj spokojnie #2628 Podsumowanie 06.2023
1. Telefon jest lżejszy i się mieści w kieszeni. Ale ja wymagam detalu i muszę stosowac bardzo ostre obiektywy. To dla mnie norma, przywykłem. to dla mnie jak ręka. Nie czuję jej ciężaru.
2.a - czyli musisz wejść w expert RAW. Co tu jest szybsze i łatwiejsze niż użycie przycisku funkcyjnego (jednego z kilku) w bezlustrze? Ba, by zmienić przysłone lub czas niczego nie wywołuję, po prostu kręcę kółkiem - przysłona kółko z przodu, czas kółko z tyłu. To o jedną operacje mniej niz masz ty w smartfonie.
2.b - musisz więc dotknąć ikonki, czyli kolejna operacja. Jak w bezlustrze. Wiesz, że nowsze bezlustra mają ekrany dotykowe, czyli to co smartfony? Tam zmieniam funkcje, powiększam sobie fragmenty kadru rozsuwając palcemi obraz itp. itd.
2.c - jak w bezlustrze
2.d - patrz, u mnie w Z7 II jest identycznie. Dotykam, nastawia ostrość i robi się zdjęcie. Wiesz co, ja tego nie używam! Mam włączony eyefocus i w ogóle nic nie robię, tzn naciskam spust.
Ja tez trzymam aparat dwoma rekami i nie musze nic mówić, naciskam guziczek który i tak jest pod palcem, nazywa się spust. Gdybym miał mówic do aparatu w trakcie sesji z modelką to bym wyszedł na idiotę. Ja rozmawiam z modelką. To ciekawsze zajęcie ;) niz wymawianie hasła.
PS - jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?
jan pawlak
28-06-2023, 08:01
13445
jp
Trzeba zamknąć także ten wątek.
Po 13 dniach bez żadnej reakcji społeczności dpreview autor zamiescił uzupełnienie i "sprostowanie"
13594
Oto kolejne zdjęcie wykonane aparatem 10X pod kątem 45° przez dwie warstwy kuchennego okna.
Został przycięty i nieco poprawiony przez przetwarzanie końcowe przez Snapseed, który jest całkiem fajnym darmowym oprogramowaniem do przetwarzania końcowego dla Androida.
Wiem, że puryści z aparatów fotograficznych powiedzą, że to nie do przyjęcia; ale jak na aparat telefoniczny, jest to cholernie dobre moim niezbyt skromnym zdaniem.
jp
PS
Aparat/obiektyw 10x (230mm) to jest/był "hit" Samsunga w smartfonach (także zoom do 2300mm, różnego typu zastosowania AI w programie Zdjecia ...) ale prawdą jest też ze daje najsłabsze jakosciowio zdjęcia z wszystkich pozostałych 4 aparatów/obiektywów
Głos rozsądku ze strony autora wątku i tego bym się trzymał! jan pawlak - jestem na TAK!
ps.
Najgorszy w tym wszystkim fakt,że piszący te pierd...ły i porównujący one zdjęcie ze smartfona z kompaktem: "Mój Sony RX10IV lub RX100VI nigdy nie osiągnąłby takiej jakości" do śmierci będzie przekonany o swojej racji: "Wiem, że puryści z aparatów fotograficznych powiedzą, że to nie do przyjęcia; ale jak na aparat telefoniczny, jest to cholernie dobre moim niezbyt skromnym zdaniem.".
co o tym myślę pisałem już wcześniej: https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page261?p=1449218&viewfull=1#post1449218
jan pawlak
28-06-2023, 08:46
Głos rozsądku ze strony autora wątku i tego bym się trzymał! jan pawlak - jestem na TAK!
ps.
Najgorszy w tym wszystkim fakt,że piszący te pierd...ły i porównujący one zdjęcie ze smartfona z kompaktem: "Mój Sony RX10IV lub RX100VI nigdy nie osiągnąłby takiej jakości" do śmierci będzie przekonany o swojej racji: "Wiem, że puryści z aparatów fotograficznych powiedzą, że to nie do przyjęcia; ale jak na aparat telefoniczny, jest to cholernie dobre moim niezbyt skromnym zdaniem.".
co o tym myślę pisałem już wcześniej: https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page261?p=1449218&viewfull=1#post1449218
Czy ktoś Cię zmuszał do uczestniczenia w tym wątku oprócz odreagowywanie swoich stresów w postaciu hejtowego bełkotu ?
jp
Anselm Pawlak Łowca Jeleni. Daj se już spokój Jasiu z tymi bzdurami. Zmądrzej w końcu odrobinę i zajmij się patrzeniem w swój telewizor 4k 65'
jan pawlak
28-06-2023, 10:51
Anselm Pawlak Łowca Jeleni. Daj se już spokój Jasiu z tymi bzdurami. Zmądrzej w końcu odrobinę i zajmij się patrzeniem w swój telewizor 4k 65'
Czy ktoś Cię zmuszał do uczestniczenia w tym wątku oprócz odreagowywania swoich stresów w postaciu hejtowego bełkotu ?
jp
Jasiu... obiecałeś! Bądź choć raz prawdziwym facetem i racz waść dotrzymać wyżej danego słowa!
Czy ktoś Cię zmuszał do uczestniczenia w tym wątku oprócz odreagowywania swoich stresów w postaciu hejtowego bełkotu ?
Czy ktoś cie zmuszał do pisania bzdur i wprowadzania w błąd swoimi teoriami? Czy ktoś cie zmuszał do publikowania komicznych zdjęć? Czy odreagowujesz w ten sposób swój kompletny brak umiejętności fotografowania?
Eberloth
28-06-2023, 11:17
Pan Jan niesie bezinteresownie "kaganiec z oświatą" a tu taki hejt :mrgreen:
Teraz mówi się "krużganek oświaty".
jan pawlak
28-06-2023, 12:49
Czy ktoś cie zmuszał do pisania bzdur i wprowadzania w błąd swoimi teoriami? Czy ktoś cie zmuszał do publikowania komicznych zdjęć? Czy odreagowujesz w ten sposób swój kompletny brak umiejętności fotografowania?
ok, to normalny bełkot hejtowy.
jp
--- Kolejny post ---
Ukazała się nowa wersja Galaxy Enhance-X, Samsunga oprogramowanie do postprocesu "w pełni" AI.
Część funkcji jest ON/OFF, częśc ma możliwość doboru natęznie wpływu. Jest też funkcja Magia gdzie AI decyduje "całkowicie" jakie funkcje i w jakim natężaniu stosuje by uzyskać optymalny wygląd zdjęcia
https://news.samsung.com/global/the-galaxy-enhance-x-app-is-now-available-on-select-samsung-premium-smartphones
Po pierwszych użyciach ....jest jeszcze trochę do poprawy także w interfejsie użytkownika
jp
PS
Można "przepuścić" przez Galaxy Enhance-X pliki jpg z dowolnych aparatów
Plik jpg z A7R3 po Magia jest "ładniejszy" od po Adobe ACR Automatycznie
ok, to normalny bełkot hejtowy.
jp
ok. dzięki że przyznałeś w końcu, że bełkoczesz.
Heldbaum
28-06-2023, 18:12
A już było tak dobrze. Musieliście się odzywać? Wszak sam JP przyznał, że skoro nie ma zainteresowania, to może zamknąć wątek. Przecież tak długo na to czekaliśmy!
jan pawlak
28-06-2023, 18:28
A już było tak dobrze. Musieliście się odzywać? Wszak sam JP przyznał, że skoro nie ma zainteresowania, to może zamknąć wątek. Przecież tak długo na to czekaliśmy!
Czy ktoś Cię zmusza do uczestniczenia w tym wątku ?
jp
Heldbaum
28-06-2023, 19:24
TAK! Zmuszasz mnie Ty sam, do czytania tego marketingowego bełkotu, zamieszczając go przez 270 stron! Może nie zauważyłeś, ale NIKT z Tobą nie dyskutuje, bo z Tobą się nie da dyskutować. Od początku nikt tego nie chce czytać i nie chce, żeby to w ogóle tu było. Prowadzisz po prostu monolog!
Przez ostatnie parę dni był spokój i forum zaczęło znów wyglądać, jak forum FOTOGRAFICZNE. Musiałeś wszystko zepsuć? Naprawdę musiałeś?
Zauważ, że wystarczyła tylko jedna twoja wypowiedź i posypał się "hejt", jak to Ty nazywasz. Nie daje Ci to do myślenia?
Nie wiem, czy koledzy to zauważyli, że dla Ciebie nie ma znaczenia, czy ktoś dyskutuje, czy bluźni, widząc jak zalewasz forum tym marketingowym bełkotem. Ważne, że jest ruch. Dlatego nikt nie powinien się odzywać, nawet by Ci wytknąć, że jest to bełkot. Bo dla Ciebie każdy wpis jest "paliwem".
robert_b
28-06-2023, 21:53
Czy ktoś Cię zmusza do uczestniczenia w tym wątku ?
jp
Tak, choćby po to, aby oznaczyć go jako przeczytany. To jest forum dyskusyjne a nie Twój blog. Jak chcesz pisać swoje mądrości, to załóż sobie bloga i tam pisz.
Tak, choćby po to, aby oznaczyć go jako przeczytany. To jest forum dyskusyjne a nie Twój blog. Jak chcesz pisać swoje mądrości, to załóż sobie bloga i tam pisz.
I to jest najmądrzejszy wpis w tym wątku.
jan pawlak
29-06-2023, 07:19
ok, dyskusyjne tylko zauważ jednak że pytanie dotyczą osób które postulują że należy zamknąć wątek.
Więc im staram się uświadomić że to jest forum dyskusyjne ale skoro nie chcą tego wątku to nie muszą w nim uczestniczyć.... ale jakoś to do nich nie dociera.
A wątek jest o aparat a smartfon i o tym piszę, podsumowanie stanu (na moją wiedzę i doświadcenie w tym z S22U, S23U) na 06.2023 jest w #2628
jp
Heldbaum
29-06-2023, 08:02
Ale właśnie wszyscy CHCIELI dyskutować! Na początku. Tylko że Ty ich IGNOROWAŁEŚ! Nie odpowiadałeś na niczyje pytania, prośby o merytoryczne argumenty, zdjęcia...
Teraz też IGNORUJESZ, gdy Ci mówią o tym, bo mają dość właśnie bezsensowności tego wątku. Braku możliwości porozumienia. Niemożliwości dyskusji!
Więc jeśli "piszesz o smartfonie, podsumowujesz swoją wiedzę", a nie chcesz dyskutować, to dobrze Ci napisał robert_b , załóż se bloga i pisz o czym chcesz! Wielu ludzi tak robi, a Ty nie możesz? Będziesz miał wtedy szeroką i wierną publicznonść, zero hejtu, Ty rządzisz.
Powtórzę to jeszcze raz, bo najwyraźniej przez 270 stron nie dotarło - Jeśli chcesz o czymś pisać i nie życzysz sobie dyskusji, olewasz dyskutantów, to forum dyskusyjne NIE jest miejscem na to. Od takich rzeczy jest blog.
Wszyscy mają GDZIEŚ twoją "wiedzę na temat aktualnej technologii", bo wypisujesz bzdury! ANI JEDNO zdanie w tym cholernym wątku NIE JEST TWOJE! Wszystko to są cytaty z ulotek reklamowych, artykułów reklamowych i z bełkotu jakichś cymbałów, którzy twierdzą, że "nigdy by nie osiągnęli takich zdjęć aparatem"! WSZYSTKO!
(...)
Wszyscy mają GDZIEŚ twoją "wiedzę na temat aktualnej technologii"(...)
Masz pełnomocnictwo od WSZYSTKICH???
Proponuję, trochę zluzować.
Heldbaum
29-06-2023, 09:50
A widzisz tu kogoś, kto bierze te bzdury poważnie? Kogo fascynują teksty żywcem cytowane z kampanii reklamowych? Wydaje mi się, że raczej Ty powinieneś "zluzować" w tym momencie.
Panowie spokojnie. Gdyby nie Pan Jan to forum dawno by umarło. Najpierw Sony było lepsze, teraz Samsung. Jest o czym pisać i można się pośmiać.
Hubert Multana
29-06-2023, 10:23
Najpierw Sony było lepsze
Nigdy nie bylo.
:D
NorthPole
29-06-2023, 10:47
W innym wątku ktoś napisał, że wybór fotografa na uroczystości szkolne dokonywany jest przez najbardziej krzykliwe matki w klasie.
Heldbaum, to że ktoś nie zabiera w tym wątku głosu nie znaczy, że go nie czyta i nie ma swojego zdania na temat S22 vs aparaty. Nie ma czegoś takiego jak wszyscy. Tak jak napisał JP, jeśli kogoś nie interesuje wątek niech się nie odzywa. Jest na forum wiele wątków i czy wszystkie są tak aktywne?
Dla mnie ten wątek jest ciekawy nie z powodów fotograficznych (choć niektóre kwestie poruszane przez JP były dla mnie interesujące), ale z powodów socjologicznych...
ale z powodów socjologicznych...
Powiedziałbym nawet socjologiczno-psychologiczno-psychiatrycznych.
Wątek ma duże walory poznawcze.
Mnie się ten wątek podoba. Taki terapełtyczno-komiczny (dla protagonisty i antagonistów).
Heldbaum, nie ma o co kruszyć kopii, zacytuje twoje słowa z innego wątku, które tutaj bardziej pasują:
Jesteś bezsilny wobec czegoś, co niektórzy nazywają "demokracją"
Heldbaum
29-06-2023, 12:56
Ofkors siur.
dyskusja w tym wątku nie istnieje to monolog typu "gadał dziad do obrazu" kilka razy pisałem - czyli byłem dziadem który gada - (nawet się starałem) ale w odpowiedzi karawana lub monolog powtórzeń i w najlepszym razie sofistyka, a w trochę gorszym logika na poziomie przedszkola, ale może szkoda że pozostali gniewni i wszystkowiedzący nie koncetrują się na tym wątku byłby spokój w innycxh wątkach.
Też rozważałem takie porównanie, ale to jednak nie jest obraz ani ściana. One nic nie mówią.
Kiedyś, za siedmioma górami, zanim powstała sztuczna inteligencja, były takie mówiące zabawki, które trzeba było nacisnąć, poruszyć lub coś pociągnąć i wtedy się odzywały. Lalki, misie, papugi i tym podobne. Był nawet karp, który śpiewał. To raczej mówienie do takiej właśnie kukiełki.
Kowboj z "Toy Story" też miał sznurek, który inicjował wypowiedzenie kilku błyskotliwych zdań.
A widzisz tu kogoś, kto bierze te bzdury poważnie? Kogo fascynują teksty żywcem cytowane z kampanii reklamowych? Wydaje mi się, że raczej Ty powinieneś "zluzować" w tym momencie.
Nie WSZYSCY co czytają się wypowiadają, a poza tym wróć raz jeszcze, do tego co pisałem w postach #2528 oraz #2532.
A wątek jest o aparat a smartfon i o tym piszę, podsumowanie stanu (na moją wiedzę i doświadcenie w tym z S22U, S23U) na 06.2023 jest w #2628
jp
Anselmie Pawlaku!
W przytoczonym poście #2628 zamieściłeś tylko wstęp do swojego dzieła życia! A co z resztą?? Nie zostawiaj świata w niedosycie! Kontynuuj!
Jak ocenilibyśmy Mickiewicza, gdyby dał nam tylko Inwokację? A co z księgą XIII?? Czy narodziłyby się trzy wielkie religie tego świata, gdyby Bóg dał nam tylko Księgę Rodzaju?
I obiecałeś, że będzie merytorycznie, że wskażesz nam drogę uzasadniając jej wybór. W przytoczonym poście zaś dałeś nam tylko okruchy, oparte o "bo mi się tak wydaje"! Gdzie wykresy, analizy, statystyki? Stać cię przecież na więcej!
Kolekcjoner
29-06-2023, 16:16
I to jest najmądrzejszy wpis w tym wątku.
Nie nie jest. To jest bicie piany nie na temat.
Nie interesuje mnie coś - nie wchodzę, nie piszę i nie uszczęśliwiam innych moimi opiniami na ten temat.
Masz pełnomocnictwo od WSZYSTKICH???
Proponuję, trochę zluzować.
Dokładnie, piszmy za siebie, a nie za mitycznych "wszystkich". Mnie np. ten wątek odpowiada i nie mam nic przeciwko jego istnieniu.
robert_b
29-06-2023, 17:51
Nie nie jest. To jest bicie piany nie na temat.
Wypraszam sobie szanowny kolego ocenę, że jest to "bicie piany". To była tylko i wyłącznie moja odpowiedź na pretensje wyrażane przez Jana Pawlaka.
Nie interesuje mnie coś - nie wchodzę, nie piszę i nie uszczęśliwiam innych moimi opiniami na ten temat.
Zatem wskaż mi na tym Forum funkcjonalność ukrycia tego tematu, abym nie musiał widzieć nieprzeczytanych wiadomości.
Kolekcjoner
29-06-2023, 21:45
Wypraszam sobie szanowny kolego ocenę, że jest to "bicie piany". To była tylko i wyłącznie moja odpowiedź na pretensje wyrażane przez Jana Pawlaka.
To też jest moja odpowiedź na post kolegi, który wyraził opinię o tym co napisałeś ;)...
robert_b
29-06-2023, 22:19
No tak, najlepiej spróbować obrócić własną gafę w żart. A merytoryczne pytanie najlepiej pominąć. Bo niewygodne?
(...)To była tylko i wyłącznie moja odpowiedź na pretensje wyrażane przez Jana Pawlaka.
IMHO Jan Pawlak to w tym całym wątku zgłasza najmniej pretensji do innych, mimo, że bardzo często w sposób nieelegancki i stanowczy jest atakowany przez wielu "zasłużonych" uczestników tego forum.
Ma poglądy jakie ma, nie po drodze mi z nimi, ale to nie znaczy, że można jechać po nim bez trzymanki. Czy zresztą po kimkolwiek.
też bym nie zgłaszał pretensji gdyby mi moderacja pozwalała wypisywać takie rzeczy np. o szczekających psach
Zatem wskaż mi na tym Forum funkcjonalność ukrycia tego tematu, abym nie musiał widzieć nieprzeczytanych wiadomości.
Możesz wyłączyć subskrybcje, u góry masz narzędzia wątku.
Mozna tez dodać co niektórych do ignorowanych, po co ich wpisy mają drażnić?
Wiele osób powinno tak zrobić.
Daje się zauważyć (na różnych forach), że tworzą sie pewne pary osób (czasami wiele par) które sobie "dokuczają". Admin techniczny napisał kawał kodu, (zastosowalismy go na nikoniarzach), który dodał moderatorom możliwość "odgórnego" narzucenia komuś ignorowania. Nie wiadomo dlaczego ciągle te same osoby ciagle się wkurzają, zamiast dodac się do ignorowanych i miec spokój. Zapewne (bardzo, bardzo naiwnie) sądza, że sa w stanie coś zmienić. A może są po prostu pieniaczami?
Niestety ten kawał kodu nie był doskonały, nie zgadzała się numeracja postów a to rodziło problemy dla wszystkich. Zostało to więc wyłączone.
bzdura1979
30-06-2023, 06:46
IMHO Jan Pawlak to w tym całym wątku zgłasza najmniej pretensji do innych, mimo, że bardzo często w sposób nieelegancki i stanowczy jest atakowany przez wielu "zasłużonych" uczestników tego forum.
Ma poglądy jakie ma, nie po drodze mi z nimi, ale to nie znaczy, że można jechać po nim bez trzymanki. Czy zresztą po kimkolwiek.
Dokladnie, te podśmiechujki są słabe.
NorthPole
30-06-2023, 07:54
Dałbym lajka, ale na forum nie umiem :D, więc napiszę: zgadzam się całkowicie z tym co napisał Bangi. Dziwi mnie, że rozpoznawalni użytkownicy forum pozwalają sobie tutaj na taką dziecinadę.
Z pewną taką dozą nieśmiałości chciałbym przypomnieć, że z dniem 29.05.2024 roku nikt już nie kupi nowego bezlusterkowca i cyfrowego DSLRa bo przestaną być produkowane a Wasze stare (aparaty fotograficzne) zostaną Wam odebrane.
Niespodzianka od menedżera Sony: Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców
...widać już początek autostrady do muzeum dla aparatów foto ?
jp
Celem skatalogowania stanu posiadania ilości aparatów fotograficznych u każdego obywatela C-B powstał wątek Mój zestaw (https://www.canon-board.info/threads/23-M%C3%B3j-zestaw/page150?p=1449803#post1449803) Tam należy wpisywać jakie aparaty foto posiadacie. W dniu 29.05.2024 przyjdzie przedstawiciel Samsunga z identyfikatorem, który wymieni Wasze aparaty fotograficzne na najnowszego smartfona Samsunga S50 Ultra Super Hiper Pro.
Daje się zauważyć (na różnych forach), że tworzą sie pewne pary osób (czasami wiele par) które sobie "dokuczają". (...) Nie wiadomo dlaczego ciągle te same osoby ciagle się wkurzają, zamiast dodac się do ignorowanych i miec spokój.
Przypuszczam, że za rozwiązanie tego zagadnienia można dostać nagrodę, jakiegoś nobla w naukach o człowieku czy coś
Heldbaum
30-06-2023, 08:39
Złotą chochlę bym dał.
No cóż, psy szczekają, a Anselm Pawlak nadal nie opublikował szumnie zapowiadanego podsumowania.
jan pawlak
30-06-2023, 09:59
aparat a smartfon, Podsumowanie 06.2023 z pozycji aparatu
czyli to co może aparat a jak to może smartfon 2023
Prośba.
Jesteśmy w okresie przejściowym technologii, (tutaj technologi fotografii) w użyciu jest stara dobrze znana, długo rozwijana do granic jej możliwosci w znacznej mierze poza realnymi potrzebami użytkowników i wchodzi nowa potencjalnie o tych samych lub większych możliwosciach.
W okresie przejsciowym dzieją się "cuda", gdy czarna płyta odchodziła do muzeum pojawiały sie wzmacniacze z przyciskiem uruchamiającym symulację dźwięku igły, gdy w Londynie pojawiły się pierwsze auta to przed nimi biegł posłaniec z zapaloną latarnią, ostatnio z racji wprowadzania aut elektrycznych rozważano nakaz emitowania dźwięku silnika spalinowego przy małych prędkosciach itd.
Byłem na spotkaniu w "ówczesnym" okresie przejściowym gdzie porównywano 18cm zdjęcie z profi ciemni z 18cm wydrukiem na tamtej klasy drukarce z jednego z pierwszych aparatów cyfrowych o kilku Mpix matrycy.
Teraz wiemy co teraz z jakością. Ale ważniejsze jest to że wtedy chyba nikt nie zdawał sobie sprawy że główny nurt fotografi "porzuci" papier na rzecz monitorów.
Nie wiem jaką drogą potoczy się rozwój fotografii obliczeniowej, czy np. S24U będzie miał ikonę ustawiania przesłony "mechanicznej" czy obliczeniowej w celu kontroli GO czy też za 3-4 lata GO, bokeh itd podzielą los przycisku dźwięku igły czy posłańca w Londynie.
Wiem natomiast że przykładanie bezkrytyczne własnych doświadczeń z fotografii optycznej do fotografii obliczeniowej gdzie zdjęcia powstają w zupełnie inny sposób, przy braku wiedzy i doświadczenia w nowej technologii jest bezsensowane.
Typowym przykładem jest funkcja w S22U umożliwiająca wykonanie znanego i szeroko komentowanego oraz szeroko "komentowanego" zdjęcie księżyca
Tutaj (przepraszam, ostatni raz) w "domowej" wersji.
To zdjęcie ze smartfonu o ogniskowej (odpowiednik FF) 23mm pełny kadr z crop po wysokości by widać było cały przewodnik
13599
To zdjęcie z tego samego smartfonu "z kieszeni spodni", z tego samego miejsca co pierwsze wykonane z ręki zaraz po pierwszym o ogniskowej 2300mm pełny kadr z tekstem z tego przewodnika.
13600
Warto mieć w pamięci takie zdjęcie gdy nachodzi nas myślenie na NIE o nowej technologii, myślenie ..to się nigdy nie zdarzy, fizyki nikt nie oszuka ..itd
Prośba.
Rok minął, wstęp podsumowania (#2628) napisany, czas dokończyć
1.
Chciałbym w końcowej wersji zmienić "buńczuczny" zapis czyli to co może aparat a jak to może smartfon 2023 na bardziej sensowny czyli to co potrzebuje fotograf a jak to może smartfon 2023
2.
Moje fotografowanie to głównie ulica, podróże, zabytki, widoki, krajobrazy, Było 2-3 razy w studio jako gość towarzyszący, był ślub (i była kasa), były kilka razy koncerty, była kilka razy koszykówka w hali ale była to "amartorszczyzna" i dawno temu, brak mi kompetencji by wypowiadać się o tym zakresie fotografowania.
3.
W swoim zakresie wiem jak to napisać/dokończyć ale mam kłopot np. pomiędzy realną potrzebą a chciejstwem
Największy mój monitor to 4000pix, zdjęcia z 3 matryc mają rozdzielczość 4000x3000pix ale chciałbym by nowa wersja smarfonu miała te matryce o większej rozdzielczości bo ....
Dobrze by było aby to podsumowanie miało szerszy zakres.
Dlatego proszę by z własnego doświadczenia Ci którzy to czytają pomogli, napisali na temat to co potrzebuje fotograf a jak to może smartfon 2023, oraz dlaczego uważają że smartfon 2023 nie nadaje sie do jakiegoś obszaru ich fotografowania i co by musiał mieć smarton 2024 by mógł zastąpić ich sprzęt
Tutaj w wątku lub na priv to wtedy zapewniam anonimowość.
I spóbujemy to wspólnie podsumować
jp
PS
Pierwsze nietypowe "zgłoszenie" już mamy, Jacek_Z : jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?
Kolekcjoner
30-06-2023, 22:45
No tak, najlepiej spróbować obrócić własną gafę w żart. A merytoryczne pytanie najlepiej pominąć. Bo niewygodne?
Nie odpowiedziałem, bo nie chcę powiększać OT i chaosu tutaj. Jeśli ta kwestia tak Cię nurtuje zadaj to pytanie w wątkach technicznych forum. Zresztą Jacek wyżej zdajsie napisał jakie są możliwości.
jan pawlak
01-07-2023, 10:42
# Jacek_Z
piszesz :
jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?
Lampa błyskowa xenon to element technologii fotografii optycznej, jej sposób działania był rozwijany/dopracowywany do sposobu działania migawki w aparacie.
Według mojej wiedzy w aktualnym stanie rozwoju fotografii obliczeniowej gdzie plik wynikowy powstaje z sumy kilkunastu bardzo krótkich "naświetleń" o różnych parametrach ekspozycji można stosować tylko lampy typu LED.
Nie wiem jak zostanie technicznie rozwiązane w smartfoto oświetlenie w studio ale z bardzo dużym prawdopodobieństwem "wiem" jak to będzie od strony użytkownika.
W studio jedna lampa stała o świetle ciągłym "na sufit" a w smartfonie będzie ikona studio i po jej dotknięciu będzie można :
a.
albo palcami na ekranie komponować różne jasności w różnych miejscach kadru
b.
albo wybrać dotykając ikony jeden w wielu "fabrycznych" presetów przystosowanych do danego/wykonywanego typu zdjęcia (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)
c.
albo wybrać swój wcześniej zaprojektowany (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)
a zawsze na ekranie będzie taki widok jaki będzie po uruchomieniu spustu w zapisanym pliku jpg a plik RAW to do zmian decyzji/poprawek w postprocesie
jp
Lampa błyskowa xenon to element technologii fotografii optycznej, jej sposób działania był rozwijany/dopracowywany do sposobu działania migawki w aparacie.
w smartfonie będzie ikona studio i po jej dotknięciu będzie można :
albo palcami na ekranie komponować różne jasności w różnych miejscach kadru
albo wybrać dotykając ikony jeden w wielu "fabrycznych" presetów przystosowanych do danego/wykonywanego typu zdjęcia (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)
albo wybrać swój wcześniej zaprojektowany (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)
jp
ROTFL!
jan pawlak - zapytam serio. Pracowałeś kiedykolwiek w studiu fotograficznym z kilkoma lampami błyskowymi?
Używałeś chociażby lampy błyskowej Profoto A10 (https://www.optyczne.pl/15492-news-Profoto_A10.html), którą wzbogacono ją o technologię Bluetooth AirX, powalającą na współpracę ze smartfonami?
https://www.youtube.com/watch?v=QgoDBZ1EDDQ&ab_channel=FotoWarsztat
jan pawlak
01-07-2023, 14:59
ROTFL!
jan pawlak - zapytam serio. Pracowałeś kiedykolwiek w studiu fotograficznym z kilkoma lampami błyskowymi?
Używałeś chociażby lampy błyskowej Profoto A10 (https://www.optyczne.pl/15492-news-Profoto_A10.html), którą wzbogacono ją o technologię Bluetooth AirX, powalającą na współpracę ze smartfonami?
https://www.youtube.com/watch?v=QgoDBZ1EDDQ&ab_channel=FotoWarsztat
To wspaniale że "od strony producentów lamp" już jest rozwiązanie.
Teraz ewentualnie trzeba czekać na ruch producentów smartfonów i obszar zastosowań "studio" zostanie opanowany
jp
Fakt ;) Smartfony to raj dla producentów gadżetów do smartfonów :mrgreen: Może nie doczytałeś, że jedna lampa błyskowa Profoto A10 (https://www.cyfrowe.pl/lampa-plenerowa-profoto-a10-airttl-c-canon-p.html?utm_source=tradetracker&utm_campaign=afiliacje&utm_medium=1889016&utm_term=324082) kosztuje jedyne 5.290 zł? ;)
Ponawiam wyżej postawione pytanie i RACZ CHOĆ RAZ BYĆ FACETEM I ODPOWIDZIEĆ W TYM WĄTKU NA ZADANE TOBIE PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!
jan pawlak
01-07-2023, 16:01
Fakt ;) Smartfony to raj dla producentów gadżetów do smartfonów :mrgreen: Może nie doczytałeś, że jedna lampa błyskowa Profoto A10 (https://www.cyfrowe.pl/lampa-plenerowa-profoto-a10-airttl-c-canon-p.html?utm_source=tradetracker&utm_campaign=afiliacje&utm_medium=1889016&utm_term=324082) kosztuje jedyne 5.290 zł? ;)
Ponawiam wyżej postawione pytanie i RACZ CHOĆ RAZ BYĆ FACETEM I ODPOWIDZIEĆ W TYM WĄTKU NA ZADANE TOBIE PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!
ok
Moja odpowiedż jest już (któryś raz) w #2178, nie pracowałem
A teraz Twoja kolej
Które zdanie w #2720 o pracy smartfoto w studio się nie zgadzasz, z którym zdaniem polemizujesz ?
jp
PS
Moim zdaniem najprawdopodobniej praca w studio z wieloma lampami błyskowymi odejdzie do historii wraz z "guzikiem" symulacji dźwięku igły czy posłańcem z latarnią przed autem w Londynie
# Jacek_Z
piszesz :
jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?
Nie wiem jak zostanie technicznie rozwiązane w smartfoto oświetlenie w studio ale z bardzo dużym prawdopodobieństwem "wiem" jak to będzie od strony użytkownika.
W studio jedna lampa stała o świetle ciągłym "na sufit" a w smartfonie będzie ikona studio i po jej dotknięciu będzie można :
a.
jp
o nie mogę, prawie Lema doścignął
w proroctwach.
tylko, że Lem wiedział co pisze.
nie pracowałem
W tym jest problem. Tworzysz futurystyczno-techniczne fantasmagorie nie mając pojęcia o praktyce.
Sposób działania lamp błyskowych nie był rozwijany do sposobu działania migawki, jej przy błysku w studio może nie być!
Praca w studio to w dużej mierze mrożenie ruchu. Jakim cudem chcesz zamrozić ruch smartfonem przy pliku wynikowym:
gdzie plik wynikowy powstaje z sumy kilkunastu bardzo krótkich "naświetleń" o różnych parametrach ekspozycji można stosować tylko lampy typu LED.
Czy zdajesz sobie sprawę jak śmiesznie niska jest wydajność lampy światła ciągłego, również led w stosunku do błysku?
Pozostaw fantazmaty futorologom i marketingowcom a mniemanologię stosowaną Twojemu imiennikowi Stanisławskiemu.
Praca w studio to w dużej mierze mrożenie ruchu. Jakim cudem chcesz zamrozić ruch smartfonem przy pliku wynikowym:
Myślisz kategoriami klasycznej optyki. Dokształć się, to zrozumiesz, że optyka obliczeniowa może wszystko.
Moim zdaniem najprawdopodobniej praca w studio z wieloma lampami błyskowymi odejdzie do historii wraz z "guzikiem" symulacji dźwięku igły czy posłańcem z latarnią przed autem w Londynie
To zdanie powinno być ogłoszone zdaniem roku forum canon-board.
Myślałem, że heca z Księżycem to szczyt, ale... są rzeczy, które nie śniły się fizjologom. Światło - podobno potrzebne przy fotografii - to tylko przestarzały efekt specjalny. Optyka obliczeniowa go nie potrzebuje, a jak ktoś strasznie się uprze, to naciśnie guzik symulacji światła.
W Wielkiej Brytanii przed samochodami chodził koleś z czerwoną flagą. A krowy przestawały dawać mleko na widok pociągu.
jan pawlak
01-07-2023, 21:26
W tym jest problem. Tworzysz futurystyczno-techniczne fantasmagorie nie mając pojęcia o praktyce.
Sposób działania lamp błyskowych nie był rozwijany do sposobu działania migawki, jej przy błysku w studio może nie być!
Czy zdajesz sobie sprawę jak śmiesznie niska jest wydajność lampy światła ciągłego, również led w stosunku do błysku?
Pozostaw fantazmaty futorologom i marketingowcom a mniemanologię stosowaną Twojemu imiennikowi Stanisławskiemu.
Swiatło jest potrzebne ale czy zdajesz sobie sprawę że już teraz smartfonem robi się zdjęcia nocne z ręki które są niezaszumione i nierozmazane ?
Stacking to wykonywanie bardzo wielu bardzo krótkich ekspozycji/zdjęć o różnych parametrach i ich obrabianie AI oraz wybór "dobrych" i ich sumowanie/składnie w ten sposób by uzyskać niezasumione i ostre jedno zdjęcie w pliku wynikowym
Szanuję Wasze zdanie, jakieś 1.5 roku temu bym się z nim zgadzał ale teraz po intensywnym wejsciu w świat fotografii obliczeniowej mam inne.
Proponuję trochę refleksji nad nową technologią na przykład przy patrzeniu na owe 2 zdjęcia #2718
jp
--- Kolejny post ---
Myślałem, że heca z Księżycem to szczyt,
W #2718 owe 2 zdjęcia to dokładnie ta sama funkcja co zdjęcie księżyca ale użyta w wersji "tekstu"
Podczas fotografowania obraz bardzo drgał, AI rozpoznało że to tekst, poprzez stacking zebrane zostało z wielu "zdjęć" i złożone w jedno tak by było ostre a AI poprzez głębokie ucznie "wiedziało" jak zrobić by tekst wyglądał optymalnie.
Dokładnie tak samo jest ze zdjęciem księżyca.
jp
Ja sobie zdaję sprawę, ale ty nie przyjmujesz do wiadomości, że ten stacking uniemożliwia wykonanie jakiegokolwiek obiektu w ruchu.
Spróbuj wykonać sensowne zdjęcie czterolatkowi czy psu w czasie zabawy.
Spróbuj wykonać zdjęcie nocne bez efektu marzycielskiego, akwareli, czy poparzonych twarzy.
Co do refleksji na temat zdjęć #2718, powiększyłem sobie ten wycinek z pierwszego zdjęcia, to jest jakość porównywalna z kompaktami sprzed 15 lat.
Zaczynam podejrzewać, że twój telewizor 4K też ma ekran obliczeniowy i dorabia piksele, których ja na normalnym ekranie nie widzę.
ok
Moja odpowiedż jest już (któryś raz) w #2178, nie pracowałem
jan pawlak - Nigdy nie pracowałeś z lampami błyskowymi (co potwierdziłeś) i twierdzisz, że smarfony zastąpią sesje studyjne aparatami fotograficznymi z użyciem kilku lamp błyskowych z różnymi modyfikatorami światła? Zdajesz sobie w ogóle sprawę, że piszesz kocopoły i nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz?
A teraz Twoja kolej
Które zdanie w #2720 o pracy smartfoto w studio się nie zgadzasz, z którym zdaniem polemizujesz ?
Z każdym zdaniem, które zacytowałeś powyżej i które cytowałem.
PS
ROTFL!
à propos Twojego wieszczenia na temat światła odchodzącego do historii...
może księżyc również Twoim zdaniem również "odejdzie do historii wraz z "guzikiem" symulacji dźwięku igły czy posłańcem z latarnią przed autem w Londynie" To jest dokładnie Twój poziom "wieszczenia" w tym wątku.
To teraz doczytaj do czego wykorzystuje się w aparatach fotograficznych błysk na pierwszą i drugą kurtynę, synchronizację błysku z długimi czasami ekspozycji (tryb zwany Slow-Flash lub Slow-Sync). Doczytaj czym jest i co daje migawka postępowa, migawka globalna, migawka hybrydowa oraz migawka elektroniczna w aparatach fotograficznych.
Przykro mi, ale ta dyskusja ma podobny sens jak dialog konstruktora najnowszych okrętów wojennych z gościem, który kupił sobie skuter wodny - zachwalającym jego zwrotność i szybkość oraz prostotę obsługi. Jest takie powiedzenie doskonale obrazujące temat tego wątku w klimacie marynistycznym: "przyczepiło się g... do okrętu i krzyczy: płyniemy!"
jan pawlak
01-07-2023, 22:55
Ja sobie zdaję sprawę, ale ty nie przyjmujesz do wiadomości, że ten stacking uniemożliwia wykonanie jakiegokolwiek obiektu w ruchu.
Spróbuj wykonać sensowne zdjęcie czterolatkowi czy psu w czasie zabawy.
Spróbuj wykonać zdjęcie nocne bez efektu marzycielskiego, akwareli, czy poparzonych twarzy.
Co do refleksji na temat zdjęć #2718, powiększyłem sobie ten wycinek z pierwszego zdjęcia, to jest jakość porównywalna z kompaktami sprzed 15 lat.
Zaczynam podejrzewać, że twój telewizor 4K też ma ekran obliczeniowy i dorabia piksele, których ja na normalnym ekranie nie widzę.
By fotografować ruch to w zależnosci od ustawienia w aparacie albo AI wykryje że jest to ruch (np oko, twarz,...) albo używa się funkcji ruch i wtedy możne byc w ruchu smartfon lub obiekt lub smartfon+obiekt albo wychodzi sie z auto poprzez "ręczne" ustawienie czasu i wtedy AI odpowiednio składa plik wynikowy.
Ideą zdjęć #2718 jest pokazanie możliwosci fotografi obliczeniowej przy 2300mm z ręki przy malutkiej matrycy i "zabawkowym" obiektywie.
Nie wiem jaką po ściągnieciu miałeś rozdzielczość pierwszego zdjęcia, powinna być 8160pix.
Cechą fotografii obliczeniowej jest optymalizacja jakości do ustalonej rozdzielczości. Powiększanie powyżej 100% daje znacznie większe pogorszenie jakosci niz w fotografii optycznej.
Największa rozdzielczość monitora u mnie w domu to 4000pix.
jp
Heldbaum
01-07-2023, 22:56
Żeby nie być jak zwykle oskarżonym o hejt, powiem tylko jedno. Kolega Leon007 rzucił pytanie, czy znamy jakieś inne fajne fora. Ja chyba się domyślam dlaczego...
Pewnie z rosnącego poczucia bezsilności...
Chodzi o to, że tego się nie da wyłączyć. Nie da się ignorować (bo poziom absurdu jest tak wysoki, że po prostu niemożliwe jest przejście obok tego obojętnie. Tak jak większość z nas nie przeszła by obojętnie, widząc, jak ktoś znęca się nad dzieckiem). Nie da się z tym dyskutować, no... Po prostu nie da się z tym zrobić nic. A administratorzy jeszcze to popierają i atakują tych, którzy z rozpaczy zaczynają wyrywać sobie włosy z głowy. Bo "choćby świat miał się jutro skończyć, ten absurdalny irytujący beznadziejny wątek MUSI istnieć"
Pozostaje tylko jedno. Dać stąd nogę...
jan pawlak
01-07-2023, 23:05
Żeby nie być jak zwykle oskarżonym o hejt, powiem tylko jedno. Kolega Leon007 rzucił pytanie, czy znamy jakieś inne fajne fora. Ja chyba się domyślam dlaczego...
Pewnie z rosnącego poczucia bezsilności...
Chodzi o to, że tego się nie da wyłączyć. Nie da się ignorować (bo poziom absurdu jest tak wysoki, że po prostu niemożliwe jest przejście obok tego obojętnie. Tak jak większość z nas nie przeszła by obojętnie, widząc, jak ktoś znęca się nad dzieckiem). Nie da się z tym dyskutować, no... Po prostu nie da się z tym zrobić nic. A administratorzy jeszcze to popierają i atakują tych, którzy z rozpaczy zaczynają wyrywać sobie włosy z głowy. Bo "choćby świat miał się jutro skończyć, ten absurdalny irytujący beznadziejny wątek MUSI istnieć"
Trzymam kciuki by Ci się wreszcie udało !!!!
jp
Heldbaum
01-07-2023, 23:11
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że wtedy zostaniesz praktycznie sam. Zastanowiłbym się więc jednak (na twoim miejscu) z tym trzymaniem kciuków. Bo ja nie miałem na myśli siebie. To nie ja zadałem pytanie o "inne fajne forum"...
z pralką nie da się rozmawiać. trzeba być pralką żeby ją zrozumieć
jan pawlak
02-07-2023, 08:43
dokończmy temat : studio, smartfon, lampy błyskowe, synchronizacja.
Dlaczego, na jakiej podstawie napisałem
Moim zdaniem najprawdopodobniej praca w studio z wieloma lampami błyskowymi odejdzie do historii
Jest już w smartfonach wiele specjalistycznych trybów fotografowania w tym mniej rozbudowany tryb portret.
Aktualnie 2023 (S23U) po dotknięciu ikony portret i ikony migawki, po stackingu (by wszystko ostre i dobrze doświetlone) AI :
- szuka/znajduje zarys głowy/głów, sylwetki.. robi maskę i rozmywa tło
- trochę upiększa portet (podbródek, zęby, oczy, zmarszczki, "rozmycie" itd)
i tak powstaje plik wynikowy który w postprocesie może być skorygowany.
W smartfonach jest specjalistyczny procesor do tego rodzaju pracy, praktycznie z roku na rok o skokowo większych możliwościach
I tak w postprocesie np. w LR (fS) już w ustawieniach wstępnych jest kilka grup do wyboru: adaptacyjny portret, ciemna skóra, jasna skóra, śniada skóra, cz-b, grupa, wyrazisty a tylko np. w jasna skóra jest 11 propozycji do wybrania a każda z suwakiem natężenia.
A następnie można dalej prowadzić normaly postproces w tym z poprawą/zmianą tego co wprowadził tryb portet
Tryb studio może być znacznie bardziej specjalistycznie rozbudowany np. jakie i czy rozmycie, jaki rokład ostrosci, jaki rozkład światła w kadrze, typ "upiększania" itd by dopasować do potrzeb użytkownika i ograniczać potrzebę postprocesu
jp
Moim zdaniem najprawdopodobniej praca w studio z wieloma lampami błyskowymi odejdzie do historii
Jest już w smartfonach wiele specjalistycznych trybów fotografowania w tym mniej rozbudowany tryb portret.
Aktualnie 2023 (S23U) po dotknięciu ikony portret i ikony migawki, po stackingu (by wszystko ostre i dobrze doświetlone) AI :
- szuka/znajduje zarys głowy/głów, sylwetki.. robi maskę i rozmywa tło
- trochę upiększa portet (podbródek, zęby, oczy, zmarszczki, "rozmycie" itd)
Tryb studio może być znacznie bardziej specjalistycznie rozbudowany np. jakie i czy rozmycie, jaki rokład ostrosci, jaki rozkład światła w kadrze, typ "upiększania" itd by dopasować do potrzeb użytkownika i ograniczać potrzebę postprocesu
jp
Podsumowując - studio, smartfon, lampy błyskowe, synchronizacja
jan pawlak - wykonaj wg powyższych wytycznych smartfonem sesję portretową klientowi, którą za nią płaci. Gwarantuję, że bardzo szybko odejdziesz do przeszłości jak owe lampy błyskowe którym to wróżysz.
Po raz kolejny powtórzę. Nie mając zielonego pojęcia o obsłudze aparatu fotograficznego oraz wymaganiach klientów podczas sesji portretowych i jak ww. "pralka (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page274?p=1449908&viewfull=1#post1449908)" przeklejasz treści reklamowe producenta smartfonów.
jan pawlak Tu i teraz zapraszam Cię na sesje portretową z modelką gdzie będziesz miał okazję wykazać się używając swojego smartfona w "pracy w studio z wieloma lampami błyskowymi"
Sugerowałeś, że AI zasymuluje oczekiwane oświetlenie. Przyjmijmy ten punkt widzenia. Dlaczego by AI miało sie do tego ograniczać? Doskonale wiemy, że AI potrafi generowć całe zdjęcia. Wniosek? Robimy fotkę smartfonem, AI analizuje co zrobiliśmy i generuje na tej podstawie zdjęcie. Całkiem możliwe (a nawet pewne - kolejny etap), że głosowo będziemy mogli okreslić czego oczekujemy (dodanie lub usunięcie czegoś, zmianę koloru czerwonego na niebieski itp). Idealne. Bez szumu, w rozdziałce jaką chcemy itd.
No i tak to wszystko będzie wyglądało. Tak sądzę. Serio.
Za 3 lata?
jan pawlak
02-07-2023, 16:34
Sugerowałeś, że AI zasymuluje oczekiwane oświetlenie. Przyjmijmy ten punkt widzenia. Dlaczego by AI miało sie do tego ograniczać? Doskonale wiemy, że AI potrafi generowć całe zdjęcia. Wniosek? Robimy fotkę smartfonem, AI analizuje co zrobiliśmy i generuje na tej podstawie zdjęcie. Całkiem możliwe (a nawet pewne - kolejny etap), że głosowo będziemy mogli okreslić czego oczekujemy (dodanie lub usunięcie czegoś, zmianę koloru czerwonego na niebieski itp). Idealne. Bez szumu, w rozdziałce jaką chcemy itd.
No i tak to wszystko będzie wyglądało. Tak sądzę. Serio.
Za 3 lata?
Jestem przekonany że tak będzie.
Już teraz w postprocesie możesz wybierać z pośród klikudzisięciu różnych, (pogrupowanych wg. sposobu traktowania) widoków Twojego zdjecia ktore są generowane przez AI na podstawie analizy tego zdjęcia które zrobiłeś.
Może będzie tak, że AI po analize Twoich publikowanych w necie zdjęć będzie dostosowywało te które aktualnie zrobiłeś by dobrze pasowało do Twojego dorobku/stylu
jp
jan pawlak bardzo chce coś pisać, byle napisać, nie wiem - czy to wprawki literackie czy opisy techniczne, nie bardzo mu to wychodzi, językowo i logicznie słabo, pisze, żeby to potem samemu podziwiać, czy co...
Kolekcjoner
02-07-2023, 21:56
To nie tyle "ekran" co potężne procki do obróbki i poprawiania obrazu. TV to ciekawy przykład jak z g... można ulepić całkiem strawną papkę....
A administratorzy jeszcze to popierają i atakują tych, którzy z rozpaczy zaczynają wyrywać sobie włosy z głowy.
A można dostać przykłady tych "ataków"?
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że wtedy zostaniesz praktycznie sam.
Ależ dlaczegóż? Czyżbyś sugerował że jak stąd odejdziesz to forum upadnie 8-)?
Heldbaum
02-07-2023, 23:14
W życiu nie zasugerowałbym niczego takiego. Nie wkładaj w moje usta słów, których nie powiedziałem. Odbiję piłeczkę i zapytam - Pokaż mi, w którym miejscu powiedziałem (zagroziłem), że JA zamierzam odejść? Bo póki co, to życzenie takie wyraził Jan P. Ja nie przypominam sobie, żebym się gdzieś wybierał.
Zresztą jak może "upaść" coś, co już tak głęboko upadło?
Kolekcjoner
03-07-2023, 01:04
W życiu nie zasugerowałbym niczego takiego. Nie wkładaj w moje usta słów, których nie powiedziałem. Odbiję piłeczkę i zapytam - Pokaż mi, w którym miejscu powiedziałem (zagroziłem), że JA zamierzam odejść? Bo póki co, to życzenie takie wyraził Jan P. Ja nie przypominam sobie, żebym się gdzieś wybierał.
;)
;)
Po co tak filozofujecie z tymi smartfonem? Po co w ogóle smartfon i jakieś obiektywy? Po co fotografia w ogóle? Zachowujecie się tak jakbyście zbudowali samochód, ale zamiast korzystać z jego silnika zaprzęgali konie żeby jechał. Jest ta sztuczna inteligencja generująca obrazy więc wydajecie jej komendę "zrób mi obraz Celiny na plaży na Malediwach" i tyle. Dostajecie gotowy obraz Celinki. Korekta? "Celinka ma mieć wymiary 92-60-92 i niech jej znikną te zmarszczki z dzioba". Praca w studio? Na kij komu studio? Przychodzi Janusz i Grażyna po weselu i mówią, że chcą zdjęcia, to wydajecie komendę "daj mi reportaż ze ślubu Janusza i Grażyny, uwzględnij w nim ciocię Teodozję i resztę rodziny, ale skasuj wuja Leona bo go nie chcemy, całość ma składać się z 45 ujęć" i dostajecie gotowy reportaż. A wy jakieś opowieści o tym, co może smartfon. Jedziecie autostradą, a zachowujecie przyzwyczajenia z drogi gminnej. Istotą obrazowania z wykorzystaniem AI jest maksymalne uproszczenie procesu, eliminacja ułomnych narzędzi i ułomnych operatorów, a w efekcie generowanie marzeń w postaci gotowego obrazu. I do tego smartfon może być póki co potrzebny jako komunikator transferujący ułomny język ludzki na doskonały kod binarny.
Nie zgadzam się na kasowanie Leona.
Nie zgadzam się na kasowanie Leona.
Bardzo ważny głos w tej dyskusji! Zgodnie z unijną dyrektywą przeciwdziałającą wykluczeniom społecznym na producentów oprogramowania AI nałożony zostanie obowiązek udostępnienia skasowanemu Leonowi plików do modyfikacji. Dzięki temu Leon będzie nawet mógł zastąpić w reportażu pana młodego, jeżeli będzie miał takie życzenie, gdy poczuje się wykluczony. Wówczas w ramach procedury odwoławczej TSUE nakaże wprowadzenie Leona bezpośrednio do plików video dokumentujących noc poślubną, które wcześniej rezerwowane były tylko dla bezpośrednich beneficjentów reportażu. Będą na to nawet odpowiednie dotacje.
W konsekwencji, po akcjach protestacyjnych i przeprowadzeniu konsultacji, w kolejnych wersjach AI Leon będzie umieszczany domyślnie w tych wszystkich miejscach, z dostępną opcją ewentualnego usunięcia wyżej wzmiankowanego.
W konsekwencji, po akcjach protestacyjnych i przeprowadzeniu konsultacji, w kolejnych wersjach AI Leon będzie umieszczany domyślnie w tych wszystkich miejscach, z dostępną opcją ewentualnego usunięcia wyżej wzmiankowanego.
Podobno nawet Samsung S25 ultra ma w efekcie przyjąć nazwę Samsung Leon. a w wersji limitowanej Samsung Leon 007, którego premiera zsynchronizowana będzie z premierą XXXIX odcinka serii. Mam nadzieję, że to wynagrodzi Tobie popełnione faux pas.
Heldbaum
03-07-2023, 09:41
Ja tylko przypomnę, że w przytoczonym przez kolegę Kolekcjonera cytacie, zasugerowałem jedynie "by dać stąd nogę". Między taką sugestią, a deklarowaniem opuszczenia forum przeze mnie, jest jednak spora różnica, której Kolekcjoner albo nie widzi, albo celowo manipuluje moimi wypowiedziami.
I też uważam, że Leona nie można usuwać. To zawodowiec.
Heldbaum nawet gdybyś dał stąd nogę z jakichkolwiek pobudek, to przy aktualnym (na dzień 03.07.2023) stanie AI nie martw się - forum wygeneruje sobie całkiem identycznego Heldbauma.