Zobacz pełną wersję : Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
Heldbaum
05-03-2023, 19:00
Ot, złapałem, co tam miałem pod ręcamy. Kilka pierwszych lepszych z brzegu...
https://i.imgur.com/L4qR6UA.jpg
https://i.imgur.com/CEq6Qtn.jpg
https://i.imgur.com/9s20V6e.jpg
https://i.imgur.com/7vQKLZh.jpg
https://i.imgur.com/j8lr89a.jpg
https://i.imgur.com/3OD561l.jpg
https://i.imgur.com/tp8Zkfy.jpg
Te wszystkie zdjęcia zrobi samsung Pana Jana. Wystarczy, ze użyje sztucznej inteligencyji a ta wygeneruje mu co będzie chciał hehehe.
Zaleta smartfona jest jedna, nie strach go wyciągnąc w faweli.
Ja tu tylko to zostawię
https://instagram.com/mobilephototrip
Kolekcjoner
05-03-2023, 21:37
I to jest bardzo dobry pomysł: wrzućcie Panowie Wasze zdjęcia, których nijak smartfonem się nie zrobi.
10832
Świetny pomysł, wreszcie wątek idzie na merytoryczne tory. :D
....ale zbyt wiele bym sobie nie obiecywał ;)....
jan pawlak
05-03-2023, 22:39
Świetny pomysł, wreszcie wątek idzie na merytoryczne tory. :D
....ale zbyt wiele bym sobie nie obiecywał ;)....
1.
To jest dla mnie piękne déjà vu, wspomienia tego co przeżywałem gdy pokazywano piękne zdjęcia i porównywano z marnymi wydruki z pierwszych aparatów cyfrowych, ....że nigdy nie będzie, ....że fotografować to trzeba umieć, ....że fotografia to tylko.... itd.
2.
Jest porównanie smartfon i aparat, 10 par zdjęć by pokazać stan optyki obliczeniowej w zdjęciach typu nocne, ulica, architektura, wnętrze, krajobraz, ...
Temat tego wątku., jego podsumowanie 2023
A uczestnicy wątku (delikatnie mówiąc) piszą, piszą, piszą na tematy zastępcze, tematy "obok"
3.
Na jakiej podstawie są twierdzenia że smartfonem prezentowanych tutaj zdjęć teraz nie da sie zrobić ?
Trzeba by zapytać ludzi którzy się specjalizują w tego typu zdjęciach lub poprosić by zrobili i porównali a nie prezentować swoje domniemania jako fakty
To nie są fakty, to jest myślenie życzeniowe i nic więcej
Jestem prawie pewien że gdyby np. kol. Bangi chciał zrobić dobre zdjęcie samolotów (dobrym) smartfonem to zrobiłby nie gorsze niż prezentuje tutaj aparatem.
jp
1.
To jest dla mnie piękne déjà vu, wspomienia tego co przeżywałem gdy pokazywano piękne zdjęcia i porównywano z marnymi wydruki z pierwszych aparatów cyfrowych, że nigdy nie będzie, że fotografować to trzeba umieć, że fotografia to tylko.... itd.
2.
Jest porównanie smartfon i aparat, 10 par zdjęć by pokazać stan optyki obliczeniowej (2023), temat tego wątku., jego podsumowanie
A uczestnicy wątku piszą, piszą, pisza na tematy zastępcze, tematy "obok"
3.
Na jakiej podstawie są twierdzenia że smartfonem prezentowanych tutaj zdjęć teraz nie da sie zrobić ?
Trzeba by zapytać ludzi którzy się specjalizują w tego typu zdjęciach lub poprosić by zrobili i porównali a nie prezentować swoje domniemania.
To jest myślenie życzeniowe a nie fakty
jp
A gdzie my tych ludzi mamy szukać i po co, jak mamy Ciebie, a ty masz smartfona?
robert_b
05-03-2023, 22:49
1.
To jest dla mnie piękne déjà vu, wspomienia tego co przeżywałem gdy pokazywano piękne zdjęcia i porównywano z marnymi wydruki z pierwszych aparatów cyfrowych, ....że nigdy nie będzie, ....że fotografować to trzeba umieć, ....że fotografia to tylko.... itd.
2.
Jest porównanie smartfon i aparat, 10 par zdjęć by pokazać stan optyki obliczeniowej (2023), temat tego wątku., jego podsumowanie
A uczestnicy wątku piszą, piszą, pisza na tematy zastępcze, tematy "obok"
3.
Trzeba by zapytać ludzi którzy się specjalizują w tego typu zdjęciach lub poprosić by zrobili i porównali a nie prezentować swoje domniemania.
To jest myślenie życzeniowe a nie fakty
jp
Przecież podobne zdjęcie jak książka z przykładu Heldbaum możesz zrobić swoim nowym smartfonem z optyką obliczeniową?
Heldbaum
05-03-2023, 23:01
To zrób.
Przecież podobne zdjęcie jak książka z przykładu Heldbaum możesz zrobić swoim nowym smartfonem z optyką obliczeniową?
No właśnie jan pawlak nie może i nigdy nie zrobi niczym takich zdjęć jak prezentuje Heldbaum, bo nie naumiał się zestawiać ze sobą parametrów trójkąta ekspozycja oraz pracy w manualu. Robiąc foty smartfonem nawet nie zbliży się do charakteru i głębi fot wykonanych zwykłym aparatem foto.
jp
Odpowiem pytaniem : jan pawlak - próbowałeś dopinać do smartfona optykę typu 150-600 mm ? Bo ja taką podpinam pod swój aparat fotograficzny i bez niej nie da się uzyskać zbliżeń niezbędnych w fotografii sportu, przyrody (płochliwe ptactwo) oraz ponaddźwiękowych fruwadeł na niebie.
Jestem prawie pewien że gdyby np. kol. Bangi chciał zrobić dobre zdjęcie samolotów (dobrym) smartfonem to zrobiłby nie gorsze niż prezentuje tutaj aparatem.
jp
Nie ujmując nic zdjęciom kolegi pewnie myślisz o fotach na szerokim kącie, gdy fruwadła są jeszcze na płycie lotniska, bo jakoś nie widzę możliwości fotografowania smartfonem ponadzwiękowych myśliwców podczas przelotów.
BTW -
jan pawlak - widząc Twoje zdjęcia wykonane dookoła obejścia domu oraz w jego wnętrzu na 51.200 ISO wykonywane ze statywu A7R3 wręcz pewien jestem, że każdy piszący w tym wątku wykona lepsze od Ciebie zdjęcia zarówno: technicznie, kompozycyjnie i jakościowo i zrobi je czymkolwiek , czyli nawet Ami, Druhem , Startem itp.
JP musiałby najpierw zaakceptować fakt, że głębia ostrości jest to coś, czego czasami praktycznie nie ma, a nie że zawsze jest jej do jasnej cholery i ciut-ciut :mrgreen:
jan pawlak
05-03-2023, 23:15
A gdzie my tych ludzi mamy szukać i po co, jak mamy Ciebie, a ty masz smartfona?
Ja swoje już zrobiłem, 10 par zdjęć A7R3 i S23U o porównywalnej rozdzielczości, dla mnie sprawa jest oczywista.
Dobrze by było skoro jesteście tacy aktywni byście coś zrobili na TAK a nie zasłaniali się bezsensowanie np. brakiem smartfona. Wtedy Wasze uczestniczenie w wątku o porównaniu aparatu ze smartfonem będzie miało jakiś sens, Wasze wypowiedzi będą wreszcie wiarygodne
jp
Ja swoje już zrobiłem, 10 par zdjęć A7R3 i S23U o porównywalnej rozdzielczości, dla mnie sprawa jest oczywista.
Dobrze by było skoro jesteście tacy aktywni byście coś zrobili na TAK a nie zasłaniali się bezsensowanie np. brakiem smartfona. Wtedy Wasze uczestniczenie w wątku o porównaniu aparatu ze smartfonem będzie miało jakiś sens
jp
Chyba to jednak nie nam zależy na udowadnianiu, że aparatami da się robić takie same zdjęcia, jak smartfonem, nieprawdaż?
jp
Ale teraz to się żalisz , czy chwalisz opowiadając nam o swoim nudnym życiu?
Bo aby chwalić się swoimi pseudo-popłuczyno foteczkami to raczej wybrałeś zły adres - dla mnie sprawa oczywista.
Weź Janie zrób takie zdjęcie tym smartfonem, żeby nie było na nim dokładnie widać, co się dzieje na drugim końcu Polski, a resztę świata to już Ci odpuszczę.
10875
10876
10877
--- Kolejny post ---
10878
jan pawlak
06-03-2023, 08:56
Chyba to jednak nie nam zależy na udowadnianiu, że aparatami da się robić takie same zdjęcia, jak smartfonem, nieprawdaż?
To co napisałeś precyzyjnie definiuje Wasze stanowisko, Wasze podejście, Wasza zachowanie w tym wątku.
Potrzebujecie wroga, musicie hejtować, zwalczać by być dobrego mniemania o sobie ?
Nie twierdzę, nie jest moim celem dowodzenie że smartfony robią lepsze zdjęcia od aparatów.
Mam dobry aparat i dobre obiektywy i nie zamierzam wybranych sztuk się pozbywać.
Interesuje mnie rozwój nowej technologii tworzenia zdjęć, uczę się tej technologii i jej możliwości, sam jestem zaskoczony jak bardzo są duże.
W "pionie" trzyma mnie to czego nauczyło mnie życie że przenoszenie doświadczeń, wiedzy, wnioskowania z jednej technologii na inną jest obarczone dużym ryzykiem.
Prawdą jest że możliwości optyki obliczeniowej zastosowanej w smartfonach 2023 w jakości technicznej zdjęć są już teraz w wybranych obszarach zbliżone/porównywalne do aparatów.
To fakt a ignorowanie czy fejkowanie faktu to intelektualne samobójstwo.
jp
To co napisałeś precyzyjnie definiuje Wasze stanowisko, Wasze podejście, Wasza zachowanie w tym wątku.
Potrzebujecie wroga, musicie hejtować, zwalczać by być dobrego mniemania o sobie ?
jp
jan pawlak
Nie masz zielonego pojęcia o fotografii, nie masz podstaw o zależnościach trójkąta ekspozycji, nie umiesz obsługiwać aparatu fotograficznego używając w profesjonalnym aparacie fotograficznym A7R3 funkcji AUTO (AUTO-ISO w pomieszczeniach ustawionym na wartość 51.200 ISO (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page116?p=1442530&viewfull=1#post1442530) oraz używasz zielonego programu dla dzieci i ustawiasz ostrość na dole kadru pod nogami (https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP/page115?p=1442504&viewfull=1#post1442504) pokazując później jakie złe zdjęcia wychodzą z profesjonalnego aparatu fotograficznego), robisz żenująco słabe zdjęcia, którymi próbujesz uzasadnić swoje kocopoły wyssane z palca "udowadniając", że cała reszta świata nie ma racji bo Ty uwierzyłeś w slogany reklamowe producentów smartfonów :roll:
Prawdą jest że możliwości optyki obliczeniowej zastosowanej w smartfonach 2023 w jakości technicznej zdjęć są już teraz w wybranych obszarach zbliżone/porównywalne do aparatów.
jp
jan pawlak - przede wszystkim nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz oraz potrafisz ich używać w poprawnie złożonym zdaniu. Każda Twoja wypowiedź w tym wątku nie ma nic wspólnego ze "stanem optyki obliczeniowej zastosowanej w smartfonach 2023" :roll:
Prawda i fakt są takie, że nie masz zielonego pojęcia o fotografowaniu i obsłudze aparatu fotograficznego a uczysz innych. Chroń nas Panie od takich wykładowców.
10882
10886
10883
10884
10885
robert_b
06-03-2023, 10:25
To zrób.
Ja pisałem do Jana, aby spróbował do porównania zrobić podobne, bo takie może zrobić bez szukania modelek/zwierząt/samolotów :)
Ja nie napisałem, że można :) :) :)
A tak w ogóle czytając ostatnie odpowiedzi Pana Jana, to jakoś idealnie pasuje pewne powiedzenie na temat dyskusji, którego autorem jest podobno Mark Twain.
Nie twierdzę, nie jest moim celem dowodzenie że smartfony robią lepsze zdjęcia od aparatów.
Mam dobry aparat i dobre obiektywy i nie zamierzam wybranych sztuk się pozbywać.
Interesuje mnie rozwój nowej technologii tworzenia zdjęć, uczę się tej technologii i jej możliwości, sam jestem zaskoczony jak bardzo są duże.
W "pionie" trzyma mnie to czego nauczyło mnie życie że przenoszenie doświadczeń, wiedzy, wnioskowania z jednej technologii na inną jest obarczone dużym ryzykiem.
jp
Jak na razie to woda z kranu jest bardziej zbliżona do Coca-Coli, niż fotografia obliczeniowa do normalnej, a "w pewnym zakresie" to nawet Trabant dorównuje Lamborgini, no bo przecież oba jeżdżą i **** wożą :mrgreen:
My nie potrzebujemy wroga ani nie musimy nic udowadniać- to Twoje zachwyty nad fotografią obliczeniową brzmią jak zrównywanie Trabanta z Lamborgini, a to, że tylko w pewnym zakresie, jest małym druczkiem, jak na umowie kredytowej, no i myśmy się doczytali tego małego druczku.
No więc pokazujemy obszary zastosowań normalnej fotografii, gdzie obliczeniowa rady nie daje, i nigdy nie da, bez tworzenia sztucznych- i sztucznie wyglądających- efektów cyfrowych, a ergonomia smartfona- a właściwie jej brak- nigdy nie pozwoli na takie nim operowanie, na jakie pozwala dedykowany sprzęt fotograficzny.
Nas życie nauczyło, że masła się nie zastępuje po całości margaryną, i trzymamy się Ziemi, a nie bujamy w obłokach. Fotografia to optyka i światło, a nie matematyka-. to rzeczywisty obraz tworzony przez fotony po przejściu drogi optycznej, a nie inter- lub ekstrapolacja tego obrazu; to nie jakieś szacunki, wróżby, domniemania czy prognozy.
Fotografia to nie tylko ostrość i szczegółowość, ale także- a nawet przeważnie- nieostrość planów i charakter tej nieostrości zależny od użytej optyki. Co więc ma tu do powiedzenia fotografia obliczeniowa, bo nie słyszę?
A więc wlazłeś, Janie, do Trabanta z podrasowanym silnikiem, ale to jeszcze nie jest Lamborgini, nawet gdy silnik jest od niego.
Sprawa jest przykra. Zapytałem wybitnej sztucznej inteligencji, reprezentowanej przez chatgpt, według jej stanu na 2023 co sądzi o Samsung s23 ultra. I proszę jaka odpowiedź:
I'm sorry, but there is no Samsung S23 Ultra. The closest Samsung phone to that model number is the Samsung Galaxy S21 Ultra, which is a high-end Android smartphone released by Samsung in January 2021.
Wydaje się, że dyskusja o AI z AI ma tyle sensu, co dyskusja z JP. Są w podobnej fazie rozwoju.
Poszedłem z pytaniem do AI nieco dalej i zapytałem o Jana Pawlaka z canon-board, czy ona go zna, ta AI, i czy wie, że on jej obrońcą. Oto co powiedziała:
Jan Pawlak was a Polish mathematician and computer scientist. He was born on September 6, 1926, in Mikołów, Poland, and died on April 29, 2002.
...
Zapytałem też o siebie, tomfoota:
If you are referring to "Tom Bombadil" and the "Tom Bombadil canon" in J.R.R. Tolkien's works, Tom Bombadil is a character that appears in The Lord of the Rings. He is a mysterious figure who lives in the Old Forest and has a unique personality and abilities that are not fully explained in the story.
No i wreszcie clou sprawy:
Both photo cameras and smartphones can be used to take photos, but there are some differences between them.
Photo cameras are designed specifically for photography and typically offer higher image quality and more control over the settings than smartphones. They usually have larger sensors and better lenses, which allow them to capture more detail, produce better colors, and perform better in low light situations. Photo cameras also offer the option of interchangeable lenses, which can provide a range of creative possibilities.
Smartphones, on the other hand, are designed to be multipurpose devices that can also take photos. While they may not match the image quality of dedicated photo cameras, they are incredibly convenient and always with you. Modern smartphones are equipped with powerful cameras, and many of them offer advanced features like image stabilization, portrait mode, and manual controls. Additionally, smartphones offer the ability to easily edit and share photos on the go.
Ultimately, the choice between a photo camera and a smartphone for photography depends on individual preferences, needs, and budgets. A professional photographer may prefer the image quality and flexibility of a photo camera, while someone who takes photos casually may find a smartphone to be more than sufficient for their needs.
Sprawa jest przykra. Zapytałem wybitnej sztucznej inteligencji, reprezentowanej przez chatgpt, według jej stanu na 2023 co sądzi o Samsung s23 ultra. I proszę jaka odpowiedź:
I'm sorry, but there is no Samsung S23 Ultra. The closest Samsung phone to that model number is the Samsung Galaxy S21 Ultra, which is a high-end Android smartphone released by Samsung in January 2021.
Wydaje się, że dyskusja o AI z AI ma tyle sensu, co dyskusja z JP. Są w podobnej fazie rozwoju.
GPT-3 posiada dane wyłącznie do 2021 roku, więc jakiej odpowiedzi się spodziewałeś?
No i wreszcie clou sprawy:
Both photo cameras and smartphones can be used to take photos, but there are some differences between them.
Photo cameras are designed specifically for photography and typically offer higher image quality and more control over the settings than smartphones. They usually have larger sensors and better lenses, which allow them to capture more detail, produce better colors, and perform better in low light situations. Photo cameras also offer the option of interchangeable lenses, which can provide a range of creative possibilities.
Smartphones, on the other hand, are designed to be multipurpose devices that can also take photos. While they may not match the image quality of dedicated photo cameras, they are incredibly convenient and always with you. Modern smartphones are equipped with powerful cameras, and many of them offer advanced features like image stabilization, portrait mode, and manual controls. Additionally, smartphones offer the ability to easily edit and share photos on the go.
Ultimately, the choice between a photo camera and a smartphone for photography depends on individual preferences, needs, and budgets. A professional photographer may prefer the image quality and flexibility of a photo camera, while someone who takes photos casually may find a smartphone to be more than sufficient for their needs.
Wydaje się, że malkontenci z Canon-Board zdołali ogłupić nawet sztuczną inteligencję :lol:
Kolekcjoner
06-03-2023, 14:31
Na takiej, że część z tu piszących to są fachowcy w swojej dziedzinie, niektórzy uprawiają fotografię zawodowo i wiedzą o czym piszą.
Ślepi w karty nie grają, to i zdjęć nie powinni oceniać :mrgreen:
10892
10893
--- Kolejny post ---
10894
--- Kolejny post ---
10895
10896
APS-C, f=70 mm, f/5, 1/5 s z ręki, ISO 400
10897
jan pawlak
06-03-2023, 16:24
Na takiej, że część z tu piszących to są fachowcy w swojej dziedzinie, niektórzy uprawiają fotografię zawodowo i wiedzą o czym piszą.
W necie jest mnóstwo stron ze zdjęciami zrobionymi smarfonami, zwierząt w ruchu, samolotów, portretów itd. Wystarczy chceć zobaczyć. I to smartfonami ze starszą technologia foto.
Uważasz że spełnieni zawodowcy nie potrafią zrobić zdjęcie aparatem i smartfonem by porównac/pokazać i ocenić w wątku o porównaniu, uważasz że zamiast tego wolą hejtowanie ?
jp
Jan chyba ma rację wieszcząc przyszłość...
https://ithardware.pl/aktualnosci/canon_pokazal_imponujaca_ai_do_poprawiania_zdjec_u suwania_szumow_i_aberracji-26143.html
jan pawlak
06-03-2023, 17:00
Jeśli ktoś lubi filmować, fajnie zrobione
https://www.dpreview.com/forums/post/66913155
jp
https://ithardware.pl/aktualnosci/canon_pokazal_imponujaca_ai_do_poprawiania_zdjec_u suwania_szumow_i_aberracji-26143.html
Że co?! Jan wieszczy przyszłość smartfonom z pizdrykowatymi obiektywami, które działają nie na zasadzie fotografii obliczeniowej, ale dzięki fotografii obliczeniowej wspomagającej kaleki tor optyczny, podczas gdy Canon wprowadza nowe algorytmy do obróbki zdjęć wykonanych normalnymi aparatami. W sumie dobry pomysł, aby wycisnąć z matryc więcej soku, niż się męczyć z poprawianiem matryc, nie wiadomo tylko, czy to zaimplementują w aparatach, czy będzie to nowa wersja DPP za free, czy pójdzie to w chmury i abonamenty.
Od dawna piszemy o tym, że zaimplementowanie pewnych funkcji smartfonów w aparatach pchnie je jeszcze bardziej do przodu i dalej będą górowały nad smartfonami, ale może się okazać, że wystarczy lepszy soft zewnętrzny do tego sprzętu, co już jest, i na to samo wyjdzie.
Heldbaum
06-03-2023, 17:44
Ja tak przeczytałem na szybko ostatnie dwie, trzy strony i powiem jedno... Jan się marnuje na tym forum. On powinien robić karierę w polityce. Jeszcze NIGDY nie widziałem kogoś, kto tak umiejętnie potrafi lawirować pomiędzy faktami, unikać odpowiedzi na proste pytania i odwracać kota ogonem...
No... Może J. Urban, ale to była klasa sama w sobie. Cała reszta współczesnych polityków, to są przy Janie żałośni amatorzy.
Generalnie ten wątek sprowadza forum C-B do poziomu PUDELKA w którym ostatnio Edytka G. informowała o "miłości życia", miała zostać żoną... Bruce'a Lee (https://www.pudelek.pl/edyta-gorniak-po-raz-pierwszy-mowi-o-milosci-zycia-miala-zostac-zona-brucea-lee-6872534623292096a).
Równie dobrze pasują tu piosenki Zenka M. jak również popularny w co poniektórych operach szlagier "Majteczki w kropeczki (https://www.youtube.com/watch?v=utNiXUgM2VA&ab_channel=lukasz248924)"
Co by nie mówić i pisać w tym wątku - jestem całkowicie pewien, że NIE DA SIĘ zrobić w portrecie zdjęć smartfonem ze względu chociażby konieczność używania określonej optyki celem osiągnięcia określonej GO i rozmycia planów, że o nieostrościach nie wspomnę i stałej konieczności kontroli światła:
Kolejny set z A7 III, czyli zdjęcia których smartfonem się NIE ZROBI
10902
10903
10904
10905
10906
10907
10908
10909
robert_b
06-03-2023, 20:49
Równie dobrze pasują tu piosenki Zenka M. jak również popularny w co poniektórych operach szlagier "Majteczki w kropeczki (https://www.youtube.com/watch?v=utNiXUgM2VA&ab_channel=lukasz248924)"
Bo ten szlagier dzięki "muzyce obliczeniowej" stał się dziełem wybitnie operowym. :lol:
Kolejny set z A7 III, czyli zdjęcia których smartfonem się NIE ZROBI
Ja tak wysoko nie podskoczę, bo nie mam nawet EF 85 mm f/1,8, żeby nie wspominać o jaśniejszych szkłach, ale byle 100 mm f/3,5 na FF, a nawet 200 mm f/5,6 na APS-C stawiają takie progi dla smartfonów, że nie mają one szans w podobnych ujęciach, i gdyby nawet ogniskowe w smartfonach rosły , i szczegółowość też, to takich separacji planów nie osiągną za chińskiego boga.
A tu JP się podnieca tym, że zdjęcia z alfy z obiektywem 200 mm i S23 wycelowanych na jakiś kościół w ODLEGŁOSCI KILKUSET METRÓW wyglądają podobnie :mrgreen:
Porównajmy może te sprzęty na dystansie 2-5 m, a nie na kilometrach, co?
Heldbaum
06-03-2023, 22:26
Ale wszyscy zapominamy, że smartfony JESZCZE nie robią takich zdjęć. Ten pociąg jedzie szybko, więc jest to zapewne kwestia dni. Może nawet godzin...
Kolekcjoner
06-03-2023, 22:48
W necie jest mnóstwo stron ze zdjęciami zrobionymi smarfonami, zwierząt w ruchu, samolotów, portretów itd. Wystarczy chceć zobaczyć. I to smartfonami ze starszą technologia foto.
Pokażesz konkrety?
Uważasz że spełnieni zawodowcy nie potrafią zrobić zdjęcie aparatem i smartfonem by porównac/pokazać i ocenić w wątku o porównaniu, uważasz że zamiast tego wolą hejtowanie ?
jp
Nie wiem nie jestem psychologiem żeby wnikać w takie kwestie ale skoro ludzie mający jakiś tam dorobek twierdzą, że się nie da to im wierzę.
Tego smartfonem nie da się zrobić, próbowałem moim fotograficznym Pixel 6 Pro zrobić coś podobnego pod płotem w Ostrawie i nie dało się, wiem co piszę :)
10911
Kolekcjoner
06-03-2023, 23:04
Było ;)....
Ale wszyscy zapominamy, że smartfony JESZCZE nie robią takich zdjęć. Ten pociąg jedzie szybko, więc jest to zapewne kwestia dni. Może nawet godzin...
Godzin ani dni nie ale na pewno wiele rzeczy da się zrobić wraz z rozwojem technologii.
jan pawlak
06-03-2023, 23:09
Tego smartfonem nie da się zrobić, próbowałem moim fotograficznym Pixel 6 Pro zrobić coś podobnego pod płotem w Ostrawie i nie dało się, wiem co piszę :)
10911
Fajne zdjęcie.
Jest w S23U dostępne ustawienie Zdjęcie w ruchu już gdzieś wkleiłem opis z instrukcji.
Ale oprócz funkcji potrzebne jest też doświadczenie, nie mam
jp
10911
Bez urazy, ale takie zdjęcia robiono nawet aparatami na film i manualnymi obiektywami, bo to jest kwestia umiejętności, a nie tylko i wyłącznie sprzętu.
Ciężkie czasy kształtują twardych ludzi, którzy ciężko pracują, aby dzieciom było lżej, a gdy już jest lżej, to się lęgną mięczaki, które doprowadzają do ciężkich czasów, i tak w kółko.
Nam się już w tyłkach poprzewracało od tych wszystkich automatyk i już tylko sztucznej inteligencji nam brakuje, żeby w ogóle jakieś zdjęcie zrobić, aż się nie spostrzeżemy, jak niedługo AI będzie za nas banany ze skórki obierać :mrgreen:
Nie tu jest pies pogrzebany, czy się coś rusza, czy nie rusza, tylko w normalnym zachowaniu się optyki, a nie symulowaniu tego zachowania na podstawie domniemań sztucznej inteligencji.
Bez urazy, ale takie zdjęcia robiono nawet aparatami na film i manualnymi obiektywami, bo to jest kwestia umiejętności, a nie tylko i wyłącznie sprzętu.
ale tu dyskusja nie o tym czy starym sprzętem się takie foto dało czy nie, tylko jak smartfonem coś takiego zrobić:roll:
ale tu dyskusja nie o tym czy starym sprzętem się takie foto dało czy nie, tylko jak smartfonem coś takiego zrobić:roll:
Wbrew samemu sobie powiem, że się da, tylko najpierw trzeba nad tym pomyśleć i niekoniecznie jest do tego potrzebny kurs na YT, ani nawet instrukcja obsługi.
jan pawlak
07-03-2023, 00:20
Z różnych powodów z rezerwą podchodziłem do fotografowania przy pełnej rozdzielczości w smartfonach.
Ale na jednym z portali napisano że w S23U przy dobrym oświetleniu warto robić zdjęcia przy 200Mpix i następnie w postprocesie przeskalować do np. A7R3 (z szerokości 1632pix do 7952).
Praca w programach do obróbki zdjęć w Windows z plikiem 200Mpix to dłuuuie oczekiwanie. W Androidzie jest znacznie szybciej.
Z S23U (200Mpix) szerokość kadru 16320 -> 7952pix, z A7R2 (42Mpix) kadr 7952pix
10912
10913
jp
Po raz kolejny udowadniasz to samo i nic więcej.
My już wiemy, że S22 i S23 potrafią zrobić nawet imponujące zdjęcia o dużych wymiarach, ostre i szczegółowe, ale to dalej jest szeroki kąt i nic, co by miało jakikolwiek związek z separacją planów, która jest istotna w wielu zastosowaniach, ani też tak dużych i szczegółowych zdjęć wykonanych konkretnym teleobiektywem nie pokazujesz.
A tymczasem aparatem zawsze uzyskasz pliki tej samej wielkości i jakości niezależnie od użytego obiektywu, a tych masz wybór do wiwatu, i czy weźmiesz rybie oko, czy 600 mm z TC, to dalej będą to zdjęcia wysokiej jakości i w pełnym rozmiarze matrycy, a nie jakieś wymemłane ogryzki.
jan pawlak
07-03-2023, 09:35
Po raz kolejny udowadniasz to samo i nic więcej.
My już wiemy, że S22 i S23 potrafią zrobić nawet imponujące zdjęcia o dużych wymiarach, ostre i szczegółowe, ale to dalej jest szeroki kąt i nic, co by miało jakikolwiek związek z separacją planów, która jest istotna w wielu zastosowaniach, ani też tak dużych i szczegółowych zdjęć wykonanych konkretnym teleobiektywem nie pokazujesz.
A tymczasem aparatem zawsze uzyskasz pliki tej samej wielkości i jakości niezależnie od użytego obiektywu, a tych masz wybór do wiwatu, i czy weźmiesz rybie oko, czy 600 mm z TC, to dalej będą to zdjęcia wysokiej jakości i w pełnym rozmiarze matrycy, a nie jakieś wymemłane ogryzki.
Taki jest teraz aktualny stan w smartfonie S23U, nie ma na to rady, trzeba czekać na wyniki dalszego rozwoju tej technologii by było lepiej również w zakresie długich ogniskowych (2024,2025 ?). Ale ten zakres chyba nie będzie priorytetem w rozwoju
Teraz tele to 230mm i optyczny (2x) zoomm w programie Expert RAW to 460mm, matryca 12 Mpix
Najdłuższy obiektyw jaki mam to 135mm i pokazałem porównanie aparat <-> smartfon w #1443
Można (w innym programie) zoom optyczny 6x (i dalej cyfrowy) ale jakość jest gorsza i spada
Nie kwestionowałem, nie kwestionuję że są obszary zastosowań gdzie fotografia optyczna ma jeszcze przewagę w jakości technicznej nad fotografia obliczeniową. Uważam że ten obszar będzie się kurczył ale myślę że nigdy nie do zera.
jp
Ta technologia jest i będzie ograniczona pod każdym możliwym względem w stosunku do możliwości normalnych aparatów i normalnych obiektywów.
Sama zmiana modus operandi pomiędzy smartfonami a aparatami nie stanowi o tym, że smartfony aparaty doganiają, a tym bardziej prześcigają, albowiem głównym celem aparatów jest produkowanie obrazów wysokiej jakości, o szczególnych cechach nieosiągalnych dla smartfonów, co się wiąże częstokroć z koniecznością stosowania statywów i sztucznego oświetlenia, a nie łatwość wykonywania zdjęć kosztem ich jakości.
To są rozwiązania dla masowego odbiorcy nie mającego szczególnych wymagań, ale trudno nawet nazwać przeciętnego fotoamatora takim odbiorcą.
Jeśli ktoś się mieni fotoamatorem, a szczególnych wymagań nie ma, to po prostu nim nie jest.
Smartfon jako sprzęt towarzyszący może być świadomie, kreatywnie użyty, ale normalny fotoamator potrzebuje czegoś więcej, i dalej będzie posiadał normalny aparat zapewniający mu to coś, a więc wieszczenie, że dzięki fotografii obliczeniowej normalny sprzęt zostanie wyparty przez smartfony nie ma podstaw.
Redukcja tego sprzętu następuje tylko u tych, którzy go- tak naprawdę- nigdy nie potrzebowali.
Kiedy zakładam obiektyw 11-22 mm lub 18-55 mm do APS-C, a nawet 28-70 mm f/3,5-4,5 do FF, i fotografuję widoczki, to od biedy mógłbym to zastąpić smartfonem, ale kiedy zapinam tylko 50 mm f/1,8 do C 6D, to gińcie smartfony, nic tu po was, a co z inną, jaśniejszą optyką, krótszą lub dłuższą? Sama rozdzielczość obrazu niczego nie załatwia.
Nie kwestionowałem, nie kwestionuję że są obszary zastosowań gdzie fotografia optyczna ma jeszcze przewagę w jakości technicznej nad fotografia obliczeniową. Uważam że ten obszar będzie się kurczył ale myślę że nigdy nie do zera.
jp
I jeszcze jedno.
Patrzę w Twoją stopkę i widzę Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM.
Powiedz, czy kiedykolwiek wykorzystałeś jasność swoich obiektywów i te obiektywy tak, jak one na to zasługują?
Czy robiłeś zdjęcia z bliskich odległości przy pełnej dziurze, czy tylko widoki śródziemnomorskich spelun z daleka, gdzie szczegółów, szczególików i szczególątek jest naje...bane jak w damskiej torebce, i spokojnie wystarczyły by Ci ciemne szkła na f/8-11?
Masz pod ręką sprzęt wybitnie czyniący przepaść w stosunku do tego, co oferuje smartfon, i nigdy się o tym nie przekonałeś?
Fajne zdjęcie.
Jest w S23U dostępne ustawienie Zdjęcie w ruchu już gdzieś wkleiłem opis z instrukcji.
jp
Pixel 6 Pro też ma taką opcję, ale dla mnie w kontekście panning-u jest to bezużyteczne, bo nie daje mi prawie żadnej kontroli nad tym co wyjdzie.
Myślę, że doświadczenia w panning-u mi nie brakuje (mam wiele takich ujeć), miałem pomysł, robiłem wiele prób i nie wyszło to tak dobrze jak klasycznym aparatem ;) Wynik jest po prostu nieporównywalny jakościowo.
I jeszcze jedno.
Patrzę w Twoją stopkę i widzę Sony A7R Mark III, FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM.
Powiedz, czy kiedykolwiek wykorzystałeś jasność swoich obiektywów i te obiektywy tak, jak one na to zasługują?
Czy robiłeś zdjęcia z bliskich odległości przy pełnej dziurze, czy tylko widoki śródziemnomorskich spelun z daleka, gdzie szczegółów, szczególików i szczególątek jest naje...bane jak w damskiej torebce, i spokojnie wystarczyły by Ci ciemne szkła na f/8-11?
Masz pod ręką sprzęt wybitnie czyniący przepaść w stosunku do tego, co oferuje smartfon, i nigdy się o tym nie przekonałeś?
Nie oczekuj przypadkiem, że jan pawlak kupując topowe i profesjonalne portretówki 85mm f/1,4 i GM 135mm f/1.8 kiedykolwiek wykonana zdjęcie na pełnym otwarciu przysłony! JP za każdym razem pisze: "Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu". Sumarycznie podpisując zdjęcia zawsze oscyluje w ramach przysłon f5,6 do f/8.
Przekładając na zrozumiały język dla osób nie mających pojęcia o fotografowaniu to jakby JP poszedł do salonu samochodowego , kupił najnowszy model Porsche z najmocniejszym dostępnym silnikiem i... jeździł nim 300 metrów do sklepu osiedlowego po bułeczki z prędkością 20 km/h.
Naprawdę chcesz dyskutować z JP, który nie ma zielonego pojęcia o trójkącie ekspozycji, kadrowaniu, zależności głębi ostrości od wybranej przysłony na obiektywie oraz obsłudze aparatu fotograficznego :confused:
W Sony, w programie [B]1 mam takie ustwaienia,
Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu
I jest funkcja AutoIso która ma zapewnić nieporuszone/nierozmazane zdjęcia, ustawia się maksymalne dopuszczalne ISO, u mnie 51k, dla matrycy A7R3 "da się zyć" przy dobrych programach odszumiania AI.
jp
jan pawlak
07-03-2023, 15:19
Smartfon a aparat, sukces czy porażka
Można fotoamatorów (w tym zagadnieniu) podzielić na 3 typy, a każdy z nas jest jakąś mieszaniną tych typów
Pierwszy typ to Ci dla których najważniejszy jest efekt, zdjęcie/wydruk który utrwala to co widzieli, lub to co "wymyślili", utrwala ich emocje. Tutaj mogą być tacy którzy nie wnikają w jakość ale i tacy którzy chcą by było dokłanie tak jak widzieli lub zaplanowali lub wymyślili.
I nie ma znaczenia czy zrobione ciężkim aparatem z białym obiektywem ze statywu czy smartfonem z kieszani czy zegarkiem czy też okularami.
Dla nich rozwój optyki obliczeniowej w smartfonach czy rozwój i wdrażanie AI w fotografii to sukces, możliwości doboru/wyboru optymalnego narzędzia.
Drugi typ to ludzie dla których to praktycznie prawie bez znaczenia. To fani sprzętu, fani celebracji procesu robienia zdjęcia czy też obróbki.
Mogą tak jak teraz oddawać się nadal w przyszłości temu hobby.
Prawie, bo kilka lat temu facet fotogafujacy smartfonem np. w Wenecji to był jakiś "biedny", niedouczony a za kilka lat fotografujący aparatem to będzie jakiś dziwak, niedouczony i nienadążający i będzie zależało jak tą "presję psychiczną" się znosi
Trzeci typ to ludzie dla których to porażka, ludzie którzy z powody rozwoju funkcji foto, jej możliwości i jakości w smartfonach już tracą i dalej będą tracić źródło dochodu
Myślę że utrzymają się tylko nieliczni, tylko bardzo kreatywni i o dużych zdolnościach marketingowych.
jp.
PS
I są też w naszym wątku hejterzy, w necie są precyzyjne definicje dlaczego tacy są, dlaczego to robią.
Nie oczekuj przypadkiem, że jan pawlak kupując topowe i profesjonalne portretówki 85mm f/1,4 i GM 135mm f/1.8 kiedykolwiek wykonana zdjęcie na pełnym otwarciu przysłony! JP za każdym razem pisze: "Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu". Sumarycznie podpisując zdjęcia zawsze oscyluje w ramach przysłon f5,6 do f/8.
No i to jest właśnie problemem, że ktoś, komu do jego zastosowań z palcem w nosie wystarczyłyby obiektywy pięć razy tańsze, dużo ciemniejsze, ale przy tym znacznie mniejsze i lżejsze, nagle zaczyna rozdzierać szaty, jaki to klasyczny sprzęt jest wielki i ciężki, a smartfonik to jest malusi, zgrabniusi, i w-ujmogący, nie sprawdziwszy nawet, co ten jego profesjonalny sprzęt naprawdę może.
Idąc tokiem myślenia JP- obiektywy o f/1,4 kupuje się dlatego, że przy f/8 są zarąbiste, ale nie sprawdzi nawet, że te o świetle f/4 też przy f/8 są zarąbiste, tylko że ich nie można bardziej otworzyć, a warto by było. Dla niego nie warto i czy weźmie f=20 mm, czy f=135 mm, to chce mieć GO od końca nosa po horyzont, a o czymś takim, jak bokeh, to chyba nawet nie wie, co to jest, i co chodzi, i że tu jest mnóstwo wariantów do wyboru, których mu smartfon nie da, bo i po co?
Jeszcze to ISO 51200 zastosowane świadomie i z premedytacją, a bez najmniejszej potrzeby, tak się żre z deklarowanym fanatyzmem ostrości, że wygląda na ciężki przypadek medyczny :shock:
--- Kolejny post ---
Smartfon a aparat, sukces czy porażka
Można fotoamatorów (w tym zagadnieniu) podzielić na 3 typy, a każdy z nas jest jakąś mieszaniną tych typów
Pierwszy typ to Ci dla których najważniejszy jest efekt, zdjęcie/wydruk który utrwala to co widzieli, lub to co "wymyślili", utrwala ich emocje. Tutaj mogą być tacy którzy nie wnikają w jakość ale i tacy którzy chcą by było dokłanie tak jak widzieli lub zaplanowali lub wymyślili.
I nie ma znaczenia czy zrobione ciężkim aparatem z białym obiektywem ze statywu czy smartfonem z kieszani czy zegarkiem czy też okularami.
Dla nich rozwój optyki obliczeniowej w smartfonach czy rozwój i wdrażanie AI w fotografii to sukces, możliwości doboru/wyboru optymalnego narzędzia.
Drugi typ to ludzie dla których to praktycznie prawie bez znaczenia. To fani sprzętu, fani celebracji procesu robienia zdjęcia czy też obróbki.
Prawie, bo kilka lat temu facet fotogafujacy smartfonem np. w Wenecji to był jakiś "biedny", niedouczony a za kilka lat fotografujący aparatem to będzie jakiś dziwak, niedouczony i nienadążający i będzie zależało jak tą "presję psychiczną" się znosi
Trzeci typ to ludzie dla których to porażka, ludzie którzy z powody rozwoju funkcji foto, jej możliwości i jakości w smartfonach już tracą i dalej będą tracić źródło dochodu
Myślę że utrzymają się tylko nieliczni, tylko bardzo kreatywni i o dużych zdolnościach marketingowych.
jp.
PS
I są też w naszym wątku hejterzy, w necie są precyzyjne definicje dlaczego tacy są, dlaczego to robią.
Tę Twoją klasyfikację można stanowczo o kant **** potłuc, bo właściwsza jest taka, która dzieli użytkowników sprzętu fotograficznego jedynie na fotoamatorów do kupy z profesjonalistami, i na pstrykaczy.
Fotoamator stara się optymalnie używać posiadanego sprzętu i często odczuwa niedosyt, jeśli ten posiadany sprzęt nie daje rady spełnić jego aktualnych założeń, czyli jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma, ale jest to motywacja do rozszerzenia listy sprzętu i robienia zdjęć tak, jak się naprawdę chce, a nie tylko tak, jak się może. Owszem, są i tacy, którzy preferują UWA i maksymalne GO, i wykorzystują to twórczo, ale gdy zapragną czegoś innego, to się zwrócą w kierunku sprzętu, który to zapewni, i to raczej nie będzie kolejny smartfon.
Fotoamator ma ponadto wiedzę, doświadczenie i GUST, gdy tymczasem pstrykaczowi wszystko wisi.
robertskc7
07-03-2023, 16:01
Smartfon a aparat
PS
Czwarty typ to człowiek który nie potrafi podstaw fotografii ale jest fachowcem w dziedzinie oceny stanów faktycznych. Powiedz, jak mamy traktować Cię poważniej jeśli piszesz takie rzeczy ?
W Sony, w programie 1 mam takie ustwaienia,
Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu
I jest funkcja AutoIso która ma zapewnić nieporuszone/nierozmazane zdjęcia, ustawia się maksymalne dopuszczalne ISO, u mnie 51k, dla matrycy A7R3 "da się zyć" przy dobrych programach odszumiania AI.
jp
1. Optymalna przysłona nie zapewni ostrosci jak masz źle dobrany czas i ISO.
2. Bzudra. Auto ISO nie służy do tego aby zdjęcie było nie rozmazane/nieporuszone - Twój watek o tygrysach wspaniałym przykładem.
3. Z tym dopuszczalnym ISO51tys. To jesteś fanem ostrosci czy nie? Bo ja nigdy w życiu nie widziałem ostrego zdjęcia przy takich parametrach. Nigdy tez nie widziałem aby ktoś w tak strasznej ciemnicy zrobił ciekawe zdjęcie. Bo musi być totalnie ciemno aby wartosć skoczyła do takiego poziomu 51tys lub pozostałe parametry trójkąta ekspozycji są ustawione nie właściwie. A jeśli jest totalnie ciemno co ma zarejestrować matryca aparatu po za szumem ?
Jan Pawlak odpowiedź na pytanie.
Masz sytuacje: Aparat pokazuj Ci takie parametry.
A:50mm f16 1/400 iso 51tys
B 50mm f1.4 czas 1/15 iso 51tys
W którym przypadku będzie tak ciemno, że można się potknąć o własny nos?
Jan Pawlak odpowiedź na pytanie.
Masz sytuacje: Aparat pokazuj Ci takie parametry.
A:50mm f16 1/400 iso 51tys
B 50mm f1.4 czas 1/15 iso 51tys
W którym przypadku będzie tak ciemno, że można się potknąć o własny nos?
Jak ja się nie pomyliłem, to jest 11 EV różnicy. Ciekawe, czy JP wie, w którą stronę jest ciemniej?
Heldbaum
07-03-2023, 19:45
W pierwszym "typie" Jan P. próbuje przemycić dwie tezy (bo fakty to na pewno nie są). Pierwszą, jakoby smartfony fotografowały "tak jak się widzi", i drugą, że niby fotoamatorom zależy na takim właśnie odwzorowaniiu rzeczywistości.
Otóż jest to g... prawda, tylko że Jan robi to, co podziwiamy już od 150 stron. NAGINA fakty do swoich urojeń i na tej podstawie wyciąga fałszywe wnioski. Czyli albo manipuluje, albo nic z tego nie rozumie.
Ja mam taką propozycję (której Jan NA PEWNO nie zauważy), żeby spróbował zrobić tym swoim smartfonem choć JEDNO ze zdjęć, podobnych do tych, które niedawno paru z nas tutaj zaprezentowało. JEDNO.
Bo na razie to wygląda tak, że telefon potrafi robić wyłącznie szerokie plany napakowane detalami jak ruski plecak, beznadziejne, gdy chcesz powiększyć obraz, a Jan ROZPACZLIWIE próbuje nam udowodnić, że TO JEST właśnie to, co my, jako fotoamatorzy chcemy uzyskać.
Sorry za duże litery, ale może Jan ma problemy ze wzrokiem, więc podkreśliłem ważniejsze słowa. Co i tak nie zmieni faktu, że on to zignoruje. I dalej będzie pieprzył o "fotografii obliczeniowej tak, jak się widzi" i o tych swoich pociągach...
Moją z kolei uwagę przykuł ponownie punkt trzeci:
"Trzeci typ to ludzie dla których to porażka, ludzie którzy z powody rozwoju funkcji foto, jej możliwości i jakości w smartfonach już tracą i dalej będą tracić źródło dochodu
Myślę że utrzymają się tylko nieliczni, tylko bardzo kreatywni i o dużych zdolnościach marketingowych."
Że co?! Ten moment mamy już dawno za sobą od chwili wejścia szerokim frontem fotografii cyfrowej jako takiej. Mnóstwo osób zaistniało i rozwinęło się na niwie fotograficznej dzięki temu, że mogli bezkarnie psuć zdjęcia jedno za drugim, a gdyby mieli płacić za negatywy i odbitki, to by się w ogóle za fotografię nie zabrali.
To już było, to już jest ustalone status quo, i smartfony niczego w tym nie zmienią. Jeśli dziś ktoś ma ugruntowaną pozycję na rynku foto, to najwyżej weźmie w łapę smartfona, a nie da się wygryźć, bo jego kreatywność mu na to pozwoli.:mrgreen:
Tu widzę dwa typy, sprytnie połączone w jeden dla udowodnienia jakiejś tezy.
Typ dwa A
To ludzie, którzy lubią posługiwać się mózgiem, lubią i chcą rozumieć co dzieje się w aparacie, co kiedyś działo się pod powiększalnikiem, a teraz dzieje się w zaawansowanym programie do obróbki zdjęć. Przez zaawansowany rozumiem program, który - na przykład - pozwala używać wiedzy o zależnościach między barwami i ich percepcją, czy wiedzy o perspektywie linearnej albo powietrznej - znowu mózg! I chcą inteligentnie wpływać na to wszystko oraz czerpać z tego korzyści i przyjemność, a nie tylko szukać presetów i wierzyć zaawansowanym algorytmom, nazywanym w skrócie AI (po polsku SI).
Typ dwa B
To ludzie, którzy wstydzą się tego, że używają mózgu, bo większość tego nie robi. Jeżeli motywacją dla kogoś jest presja psychiczna tłumu miliona much, to szkoda cokolwiek więcej mówić.
- Wolałbyś być rudy czy głupi?
- Głupi.
- Dlaczego?
- Bo to się tak w oczy nie rzuca.
Heldbaum
07-03-2023, 21:52
... A my wszyscy i tak kwalifikujemy się do kategorii - hejterzy.
Ta kategoria nie ma nawet swojego numerku - kasta niedotykalnych.
Człowiek, który nie rozumie podstaw obowiązujących w klasycznej fotografii, w której trzeba je znać i dużo myśleć, jak się do nich dostosować lub je wykorzystać, ino marzy o tym, aby sprzęt robił wszystko za niego.
Jeśli JP nie ogarnął jeszcze tych klasycznych zależności, to tym bardziej nie ogarnie tego, jak działa fotografia obliczeniowa- wystarczy, że coś samo się robi, i bangla!
Ciekaw jestem, czy nasz fanatyk ostrości potrafi znaleźć problem w tych dwóch zdjęciach, zlokalizować go, zdefiniować i wytłumaczyć, oraz wyciągnąć dalej idące wnioski.
Oba zdjęcia wykonane C 6D z obiektywem EF 50 mm f/1,8 Mk I przy f/5,6.
a)
10918]
b)
10917
cybulski
08-03-2023, 08:51
Panowie, tylko średni format.
--- Kolejny post ---
Człowiek, który nie rozumie podstaw obowiązujących w klasycznej fotografii, w której trzeba je znać i dużo myśleć, jak się do nich dostosować lub je wykorzystać, ino marzy o tym, aby sprzęt robił wszystko za niego.
Jeśli JP nie ogarnął jeszcze tych klasycznych zależności, to tym bardziej nie ogarnie tego, jak działa fotografia obliczeniowa- wystarczy, że coś samo się robi, i bangla!
Ciekaw jestem, czy nasz fanatyk ostrości potrafi znaleźć problem w tych dwóch zdjęciach, zlokalizować go, zdefiniować i wytłumaczyć, oraz wyciągnąć dalej idące wnioski.
Oba zdjęcia wykonane C 6D z obiektywem EF 50 mm f/1,8 Mk I przy f/5,6.
a)
10918]
b)
10917
A czy Kolega sprawdził, czy też południowo wschodnia Polska wychodzi równie ostro co północna? :mrgreen:
Panowie, tylko średni format.
--- Kolejny post ---
A czy Kolega sprawdził, czy też południowo wschodnia Polska wychodzi równie ostro co północna? :mrgreen:
Sorry, ale to nie jest odpowiedź na pytanie, a ono jest dalej aktualne ;)
--- Kolejny post ---
Pomogę trochę- spójrzcie na lewy górny róg obu zdjęć i wytłumaczcie to.
cybulski
08-03-2023, 14:09
Lewa część to w ogóle mydło jakieś szczególnie na mapie stąd pytałem jak Lublin wychodzi :D
Z drugiej strony to dobrze że tania portretówka rozmywa czy też ma zakrzywioną płaszczyznę ostrości podczas gdy w środku jest znośnie. Do portretów jak znalazł tylko trzeba to odpowiednio wykorzystać.
Lewa część to w ogóle mydło jakieś szczególnie na mapie
To jest właśnie to. A chodzi o krzywiznę pola obiektywu.
Wszelkie testy rozdzielczości obiektywów na tablicach testowych w ogóle pomijają pojęcie krzywizny pola i tak naprawdę pokazują jedynie, czy obiektyw jest dobrze skorygowany na płaszczyznę, czy źle, i tylko z małej odległości, ale wcale nie przesądzają o tym, jak się obiektyw będzie spisywał w normalnym użytkowaniu.
Dobrze skorygowane na płaszczyznę obiektywy to obiektywy reprodukcyjne używane np. w powiększalnikach, i obiektywy macro.
Obiektywy testuje się zwykle z odległości ca 40 x ogniskowa (tutaj 2 m) i z tak bliska mogą blado wypadać na krawędziach, i w rogach, ale już w odległości 400 x ogniskowa (20 m), jak na zdjęciu willi, a drzewa w rogu to ca 30 m (60 x f), rośnie GO, a zdjęcie w rogu wychodzi ostro.
Jeżeli przymykanie przesłony wydatnie poprawia ostrość w rogach przy testach z bliska na płaszczyznę, to przy zdjęciach plenerowych nie będzie z tym obiektywem problemów, a gdy przymykanie przesłony nie pomaga, lub pomaga nieznacznie, to obiektyw nie będzie się raczej nadawał do fotografowania dużych płaszczyzn w kierunku prostopadłym do nich.
cybulski
08-03-2023, 17:22
Do 6d i tak starczy, on tylko środkiem łapał ostrość :mrgreen: albo udawał że łapie. Ale gdy mu się udało to było całkiem przyzwoicie.
jan pawlak
08-03-2023, 17:44
Optyka obliczeniowa w S23 Ultra, 2300mm
S23U ma na pokładzie 4 obiektywy 13mm, 23mm, 70mm oraz 230mm i w jednym z programów do fotografowania łączy dla obiektywu 230mm zoom optyczny z zoomem cyfrowym co daje możliwą maksymalną ogniskową 2300mm (w pliku jpg 12 Mpix prosto ze smartfona)
23mm
10925
2300mm
10926
jp
Dzięki Ci Janie za niezmordowane wysiłki w celu... no właśnie- w jakim celu?
Przekonujemy się o to, że tym razem obrazek z tzw. obiektywu 23 mm momentami trochę za bardzo przypomina pisankę-skrobankę, a ten drugi, niby super tele, to pięcioletni brzdąc by lepiej odwalił kredkami świecowymi.
Ale jest jeszcze inny aspekt tej zabawy, a mianowicie taki, że ty wierzysz w ten marketingowy bełkot, a ja bierę linijkę i mierzę.
No i wychodzi, że w pikselach tarcza zegara na super-tele jest ca 47,3 x większa, niż na obrazku z niby 23 mm, a więc 23 x 47,3 = 1088 mm, a nie f=2300 mm, czyli mniej, niż połowa tego, co Ci wmawiają, a potem Ty nam wmawiasz, a efekt i tak jest żenująco kiepski.
Ale może chodziło mu o to, że chciał sprawdzić, która jest godzina? Czy mu smartfon dobrze chodzi?
Ale może chodziło mu o to, że chciał sprawdzić, która jest godzina? Czy mu smartfon dobrze chodzi?
Zbytnia nieśmiałość, mógł kogoś zapytać.
--- Kolejny post ---
Ja to jeszcze rozkminię inaczej.
Ten obrazek z zegarem ma 12 Mp, a ten z UWA ma 50 Mp, czyli obrazek z zegarem ma 2x mniejsze wymiary liniowe. Gdyby miał też 50 Mp, to by można było ględzić, że jest zoom do 2300 mm, ale to by się kompletnie nie nadawało do oglądania, więc zmniejszyli go 2 x.
Zła wiadomość jest taka, że to dalej się nie nadaje do oglądania, a dalsze zmniejszanie, aby się nadawało, prowadzi gdzieś do 10% początkowej wielkości, czyli do jakichś relatywnych 110 mm ogniskowej.
robertskc7
08-03-2023, 21:05
TAKI mamy stan Faktyczny techniki obliczeniowej w S23U na 2023r. - sama wyjkrywa czy wczłowiek wyrwaził zdodę na publikację czy nie. W tym wypadku zdecydowanie NIE.
10929
Co ty na to panie Janie? :D :D :D
TAKI mamy stan Faktyczny techniki obliczeniowej w S23U na 2023r. - sama wyjkrywa czy wczłowiek wyrwaził zdodę na publikację czy nie. W tym wypadku zdecydowanie NIE.
Co ty na to panie Janie? :D :D :D
Daj spokój, stan techniki obliczeniowej mamy taki, że to może być każdy :mrgreen:
jan pawlak
08-03-2023, 21:15
1.
Smartfon A23U ma 4 obiektywy i każdy z obiektywów ma swoją matrycę, matryc jest cztery.
Bywają zdjecia które są wynikiem łączenia wielu ekspozycji z jeden matrycy w zdjęcie wynikowe (lub dwóch oraz ponoć i 3 matryc)
Zdjęcia #1566 powstały na różnych matrycach
2.
Matryca główna ma 200pix (f=23mm) i można robić zdjecia o szerokosci 16320pix lub 8160pix lub 4000pix, piksele są łączone w zależności od potrzeb, matryca ma zawsze taki sam fizyczny rozmiar.
Zdjęcia z pozostałych matryc mają szerokość 4000pix
Ogniskowe na #1566 są podane prawidłowo
jp
robertskc7
08-03-2023, 21:29
1.
Smartfon A23U ma 4 obiektywy i każdy z obiektywów ma swoją matrycę, matryc jest cztery.
Bywają zdjecia które są wynikiem łaczenia wielu ekspozycji z jeden matrycy (lub dwóch oraz ponoć i 3 matryc)
Zdjęcia #1566 powstały na różnych matrycach
2.
Matryca główna ma 200pix i mozna robić zdjecia o szerokosci 16320pix lub 8160pix lub 4000pix, piksele są łączone w zależności od potrzeb, matryca ma zawsze taki sam fizyczny rozmiar.
jp
i ten stan techniki z 3 obiektywów i technologii AI daje takiej jakości zdjęcie człowieka?
Przecież to żenująca jakość jest. Sam przyznasz.
10930
jp
???:shock: Na jakiej podstawie tak twierdzisz?! Zmierzyłeś to? Na płocie też było napisane i chłopu w ptaka drzazga wlazła! :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Tu jest porównanie czytelności tablic rejestracyjnych o takich samych wymiarach w pikselach pomiędzy S23 a aparatem APS-C:
10931
Ten plik 50 Mp z S23 jest bezsensownie napompowany pikselami, które nic nie wnoszą, i jest to czysty marketing, a nie jakaś użyteczna rzecz.
Zaś po zmniejszeniu go do 4K nie ma się do czego przyczepić i tak to powinno pozostać- byłby cacy obrazek. Jednakże obrazek z APS-C zmniejszony z 18 Mp do 4K i tak ma więcej informacji, pomimo tego, że był wykonany relatywną ogniskową 19 mm, a nie 23 mm, bo mniej go trzeba zmniejszyć.
10947
cybulski
09-03-2023, 08:53
Odnośnie prawego zdjęcia Kolega musi wiedzieć, że zdjęcia przed kościołem robi się za kościołem a po kościele przed kościołem :D
Odnośnie prawego zdjęcia Kolega musi wiedzieć, że zdjęcia przed kościołem robi się za kościołem a po kościele przed kościołem :D
Taaa... Jasne...;)
jan pawlak
09-03-2023, 09:55
Fajne zdjęcie.
jp
cd. #1538, #1540
W trybie zdjęcie w ruchu też się nie da, pozostałby samolot ostry a reszta totalnie rozmazana.
Również w trybie portet ani w trybie film (łączenie klatek do jednego zdjęcia) tak fajnego zdjęcia nie da się zrobić.
Pozostaje przejście na tryb manualny ale tutaj też nie będzie łatwo
jp
Kolekcjoner
09-03-2023, 13:42
Jednak warto czytać ten wątek..... :lol::lol::lol:
Optyka obliczeniowa w S23 Ultra, 2300mm
S23U ma na pokładzie 4 obiektywy 13mm, 23mm, 70mm oraz 230mm i w jednym z programów do fotografowania łączy dla obiektywu 230mm zoom optyczny z zoomem cyfrowym co daje możliwą maksymalną ogniskową 2300mm (w pliku jpg 12 Mpix prosto ze smartfona)
2300mm
10926
jp
No to wychodzi na to że możliwości tej technologii są póki co żenujące. To jeszcze nie to mówiąc krótko.
Odkąd pamiętam, a to będzie już jakieś 45 lat, najlepszym testem rozdzielczości obiektywu lub układu obiektyw-nośnik obrazu, były zdjęcia tekstu o stopniowo zmniejszającej się wielkości liter. Najlepszym, bo wizualnym.
Na wykresy, słupki i tabele można godzinami gapić się jak cielę na malowane wrota, i albo nic z tego nie rozumieć, albo nie móc tego odnieść do konkretnej rzeczywistości, jaką jest zdjęcie.
Pokazałem wyżej, jak normalny obiektyw rejestruje drobne teksty na normalnej matrycy, i są to odwzorowane teksty, natomiast technika obliczeniowa nie jest w stanie ich zarejestrować, tylko usiłuje się domyśleć, co tam w ogóle jest, i nic jej z tego nie wychodzi.
W wielu miejscach kadru drobne detale są jedynie domysłami, a nie rzeczywistym obrazem fotografowanej rzeczy, i nic nie wskazuje na to, aby miało to ulec poprawie, bo skoro optyka czegoś nie widzi, to matematyka dalej nie będzie mogła poprawnie zinterpretować jakichś randomowych ciapków.
Mityczne 200 Mp w efekcie ulega redukcji do jakiegoś dużo mniejszego rozmiaru, tak, jak w powyższym przykładzie 50 Mp uległo redukcji do 8 Mp, w porywach do 12 Mp.
Fotografia obliczeniowa radzi sobie jedynie z obszarami o niewielkiej złożoności detali nie wymagających jednoznacznej interpretacji, ale wykłada się na obszarach takiej identyfikacji wymagających, jak właśnie tekst.
Dobre programy do powiększania zdjęć z dużo lepszym skutkiem zrobią zdjęcie 200 Mp wychodząc z pliku 12 Mp zarejestrowanego normalnym aparatem, niż zrobi to smartfon.
Żeby jeszcze dobitniej pokazać zasadniczą różnicę pomiędzy fotografią optyczną a obliczeniową, która sprowadza się do wierności odwzorowania rzeczy rzeczywistych pod względem informacji, które one niosą, załączam dwa poniższe porównania.
Po lewej jest zdjęcie JP powiększone do 300%, a po prawej są fragmenty skanu z negatywu małoobrazkowego o wielkości tylko 6 Mp, też powiększone do 300%, z niesamowitym ziarnem w porównaniu do gładkiego pliku ze smartfona, ale to jednak na negatywie daje się odczytać tekst "Lody" w dwóch lokalizacjach, gdy te litery są z grubsza tej samej wielkości, co na kompletnie nieczytelnej tablicy rejestracyjnej sfotografowanej smartfonem.
10975
10976
Już się bałem, że dziś nikt nic tu nie napisze.
Żeby jeszcze dobitniej pokazać zasadniczą różnicę pomiędzy fotografią optyczną a obliczeniową, która sprowadza się do wierności odwzorowania rzeczy rzeczywistych pod względem informacji, które one niosą, załączam dwa poniższe porównania.
Po lewej jest zdjęcie JP powiększone do 300%, a po prawej są fragmenty skanu z negatywu małoobrazkowego o wielkości tylko 6 Mp, też powiększone do 300%, z niesamowitym ziarnem w porównaniu do gładkiego pliku ze smartfona, ale to jednak na negatywie daje się odczytać tekst "Lody" w dwóch lokalizacjach, gdy te litery są z grubsza tej samej wielkości, co na kompletnie nieczytelnej tablicy rejestracyjnej sfotografowanej smartfonem.
Joł!
Analizując zdjęcia ze smartfona S22 w tym wątku cały czas mam wrażenie, że wszedłem do restauracji gdzie zaserwowali mi rybę w kształcie wiewiórki z dodatkiem pomarańczowego smoka wystruganego w jednym kawałku z odpowiednio naginanego warzywa (https://www.rp.pl/kultura/art16084931-ryba-wiewiorka) :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Już się bałem, że dziś nikt nic tu nie napisze.
Nie bój żaby ;) Będą ryby , wiewiórki i pomarańczowe smoki z przepisem ich sporządzenia :mrgreen:
jan pawlak
12-03-2023, 15:12
Aparat a smartfon rok 2023, cz. 3
(nowa) matryca 200Mpix z obiektywem 23mm
część 1. to 10 par zdjęć w tych samych warunkach (nocne z ręki, miasto, wnętrza, przyroda, ...) A7R3 i S23U, w pełnej rozdzielczości, do ściągnięcia i wiarygodnych porówań, # 1330, 1334, 1341, 1362, 1417, 1443
część 2. #1566 zdjęcie przy maksymalnym zoomie S23U (2300mm)
część 3.
S23U ma 3 obiektywy 13mm, 70mm, 230mm z których zdjęcia są 12Mpix oraz obiektyw 23mm z nową (zastąpiła 108 Mpix) matrycą 200Mpix przy pomocy której można fotografować z rozdzielczościa 200Mpix, 50Mpix oraz 12Mpix.
Obiektyw 23mm ma możliwość maksymalnego zoom 6x (138mm)
Poniżej zdjęcia jpg prosto z aparatów, w tych samych warunkach, w pełnej szerokości jednynie crop po wysokości.
A. f=23mm
S23U 50Mpix
11012
S23U 200Mpix
11013
A7R3 23mm (FE 2.8/16-35 GM)
11014
B. f=135mm (138mm)
A7R3 + FE 1.8/135GM
11015
S23U zoom 200Mpix
11016
S23U zoom 50Mpix
11017
A7R3 23mm + powiększenie do 135mm
11018
jp
A7R3 23mm (FE 2.8/16-35 GM) :mrgreen:
Super! Moje najszczersze gratulacje! Nastawiając w A7 ostrość na gałęzie po lewej udowodniłeś, że nawet szerokokątnym obiektywem na FF da się osiągnąć GO płytszą, niż po horyzont! :mrgreen:
Chłopie, przestań sobie robić z nas jaja, a zacznij robić jakieś ZDJĘCIA tym smartfonem, bo od tej jednej- i tej samej- lepianki, to się robi strasznie nudno (w sensie, że na nudności się zbiera).
A tak- poza tym- to dalej syf, kiła i mogiła, jak się to chce na 100% obejrzeć.
BTW: po kiego czorta powiększać żywcem zdjęcie z A7 "z 23 mm do 135 mm'?! Czy jakiś normalny człowiek tak postępuje? Czy komuś to jest do czegokolwiek potrzebne?
Heldbaum
12-03-2023, 16:39
Ale fotografia nie polega na produkowaniu "testów" sprzętu. Ja bym chciał zobaczyć choć jedno zdjęcie (nie ważne, czy z telefonu, czy z pełnoklatkowego Sony, czy z Hassela), które by było ZDJĘCIEM z treścią, z jakąś ideą, na które mógłbym spojrzeć z zainteresowaniem. A takiego - śmiem twierdzić (i chyba śmie większość z nas tutaj), Jan nie jest w stanie zrobić, choćby zawarł pakt z diabłem.
W kontekście powyższego, jedyne co udało się Janowi udowodnić, to to, że w jego ręku nie tylko "telefon jest narzędziem nieprzydatnym w fotografii", ale w ogóle jakikolwiek aparat. A to mi przypomina pewną anegdotę. Wyobraźcie sobie, że ktoś wynalazł nowy materiał na podłogi. Piękny, tani, twardy, nie ścierający się od chodzenia i ciepły, o świetnych właściwościach izolacyjnych. Ma tylko jedną wadę... Trzeba po nim chodzić ostrożnie, ponieważ jest to bardzo czuły na wstrząsy materiał wybuchowy...
Jan przez cały czas nas przekonuje, że smartfon się sprawdza w takich "zdjęciach", jakie ON robi. Nie zwracając zupełnie uwagi, że poza nim, NIKT takich zdjęć robić NIE CHCE.
Jakiegoś skowyra nasz gospodarz chyba ma? No to ja bym prosił o zdjęcie chociaż zbliżone w wyrazie do tego:
11025
cybulski
13-03-2023, 07:45
Jakiegoś skowyra nasz gospodarz chyba ma? No to ja bym prosił o zdjęcie chociaż zbliżone w wyrazie do tego:
11025
No cudeńko. Co to za rasa ?
No cudeńko. Co to za rasa ?
Pekińczyk. Świętej pamięci, niestety :(
11025
JP posiada dwa profesjonalne szkła portretowe za 5k zł i za 8k zł - dedykowane do takich zdjęć: Sigmę ART 85mm f/1.4 DG DN oraz Sony 135 f/1.8 G-Master.
Niestety pomijając to, czy Jan "naumiał" się wykorzystać poprawnie AF w aparacie (ostatnio ustawiał ramkę AF pod nogami na dole kadru) to dla niego zakres GO oscylować musi wyłącznie w zakresie przysłon f/5,6-8 bo ktoś mu kiedyś powiedział, że wówczas szkło zapodaje optymalną ostrość. Tak więc stawiam zakład, że to tzw. misja niemożliwa do zrealizowania.
xD
JP posiada dwa profesjonalne szkła portretowe za 5k zł i za 8k zł - dedykowane do takich zdjęć: Sigmę ART 85mm f/1.4 DG DN oraz Sony 135 f/1.8 G-Master.
Niestety pomijając to, czy Jan "naumiał" się wykorzystać poprawnie AF w aparacie (ostatnio ustawiał ramkę AF pod nogami na dole kadru) to dla niego zakres GO oscylować musi wyłącznie w zakresie przysłon f/5,6-8 bo ktoś mu kiedyś powiedział, że wówczas szkło zapodaje optymalną ostrość. Tak więc stawiam zakład, że to tzw. misja niemożliwa do zrealizowania.
xD
Ja inkryminowane zdjęcie mojej suczki zrobiłem na APS-C przy relatywnej ogniskowej ca 400 mm i przy relatywnej przesłonie f/9, więc mnie interesuje podobny efekt wyprodukowany przez smartfon, a nie przez A7R III z 135 mm f/1,8, bo tu by była za duża przepaść, no więc chociaż coś w tym stylu- dość przyzwoite zdjęcie 18 Mp z teleobiektywu smartfona ze znaczną separacją tła.
robert_b
13-03-2023, 11:00
Uważam że JP wie doskonale, że takiego zdjęcia nie jest w stanie zrobić swoim S23 Ultra. On się po prostu naśmiewa z nas wszystkich.
Uważam że JP wie doskonale, że takiego zdjęcia nie jest w stanie zrobić swoim S23 Ultra. On się po prostu naśmiewa z nas wszystkich.
Obawiam się, że jednak nie. Jasiu naprawdę nie potrafi poprawnie naświetlić zdjęć, a jego sposób obróbki cyfrowej woła o pomstę do nieba. Aczkolwiek on twierdzi, że tak właśnie widzi otaczającą rzeczywistość. Zakładam, że nie jest terminatorem, więc po prostu widzi słabo. Natomiast w kwestii smartfona Jasiu odnosi sukcesy, bo jeszcze nigdy w życiu żadne fotki nie wychodziły mu tak dobrze, jak te w trybie auto z telefonu. Więc znalazł sprzęt odpowiedni dla siebie, który zdejmuje z niego konieczność zajmowania się bzdurami związanymi z doborem parametrów ekspozycji. Już wcześniej mógł to osiągnąć, gdyby nie upierał się nad kupowaniem lustrzanek, a zwyczajnie kupił sobie porządną małpkę.
Tak, właśnie takie zdjęcia są nieosiągalne dla smartfonów, a więc bajdurzenie o odjeżdżającym pociągu fotografii mniemanologicznej można wepchnąć między bajki z mchu i paproci :mrgreen:
Prezentowanie nam "obecnego stanu" tej mniemanologii pokazuje zaledwie niewielki wycinek obszaru fotografii optycznej, do którego ona się zaledwie zbliża, ale i tak ciągle go nie osiąga, więc jest to immanentne zawracanie rzyci.
Przejrzałem swoje zdjęcia i podział jest taki: albo z teleobiektywu z dużą separacją planów (głównie fotografia przyrodnicza), albo ujęcia z dużą GO, lub względnie dużą, bo do drugiego body mam zapięty albo UWA, albo niezbyt jasny zoom. Ale inni ludzie w to miejsce używają jasnych stałek i gdzie smartfonowi do uzyskiwanych nimi zdjęć, no gdzie?
xD
No to zostaje mu telefon, ponieważ nowe jasne RF'y osiagają maksymalne osiągi przy f2 - 2.8 ;).
Czas leci i nic, więc się już poważnie zacząłem obawiać, że JP poleciał gdzieś po pekińczyka :mrgreen:
Ale pieseła poniższego pokroju chyba jednak ma, a kobietę może już sobie odpuścić:
11029
robert_b
13-03-2023, 19:25
Niech Jan chociaż jakąś maskotkę postawi na trawie i zrobi zdjęcie. Bo zanim znajdzie pekińczyka, to Samsung wypuści S24 Ultra i Jan powie, że S23 Ultra nie robi już dobrych zdjęć.
jan pawlak
13-03-2023, 21:14
Inaczej, śmieszy mnie zachowanie (części) uczestników tego wątku.
Zainteresował mnie rozwój nowej technologii fotografowania wbudowanej w smartfony.
Opisuję tą technologie, podaje różnice w stosunku do klasycznej optycznej metody tworzenia zdjęć, śledzę jej gwałtowny rozwój i porównuję jakość techniczną zdjęć.
Pokazuję zdjęcia zrobione aparatem i smartfonem w tych samych warunkach (info #1584) w takich jak ja fotografuję
Nigdy nie twierdziłem że technologia obliczeniowa że jest lepsza od klasycznej, sam wchodząc coraz głębiej w fotografię obliczeniową dobrze widzę te różnice. Ale przewiduję że obszar przewagi aparatów (fotografii optycznej) będzie się kurczył
I na poziomie całych kadrów (to na wyświetlaczu co w kadrze przy robieniu zdjęcia) na domowych monitorach czy 4k, w 2023 roku nie widać tej różnicy na zdjęciach które ja robię (podróznicze, ulice, krajobrazy itd).
Śmieszy mnie dlatego że zachowują się jakby bronili oblężonej twierdzy, jakbym atakował ich dokonania, hobby czy sposób fotografowania lub atakował fotografie optyczną
I śmieszy że muszą także dokopać, zfejkować itd czyli..... dlaczego to robią ?
A wątek jest o porównaniu aparat a smartfon, chyba każdy ma smartfon i zamiast ble, ble, ble mogłby zrobić zdjęcia w tych samych warunkach, pokazać, napisać/pokazać swoja ocenę gdzie i jak jeszcze smartfony muszą "dorosnąć" by dawać porównywalne efekty.
No ale to wymaga wysiłku, pomysłu i odwagi.
jp
Inaczej, śmieszy mnie zachowanie (części) uczestników tego wątku.
Zainteresował mnie rozwój nowej technologii fotografowania wbudowanej w smartfony.
Opisuję tą technologie, podaje różnice w stosunku do klasycznej optycznej metody tworzenia zdjęć, śledzę jej gwałtowny rozwój i porównuję jakość techniczną zdjęć.
Pokazuję zdjęcia zrobione aparatem i smartfonem w tych samych warunkach w takich jak ja fotografuję
Nigdy nie twierdziłem że technologia obliczeniowa że jest lepsza od klasycznej, sam widzę te różnice. Ale przewiduję że obszar przewagi aparatów bedzie się kurczył
I na poziomie całych kadrów (to na wyświetlaczu co w kadrze przy robieniu zdjęcia) na domowych monitorach czy 4k, w 2023 roku nie widać tej różnicy na zdjęciach które ja robię (podróznicze, ulice, krajobrazy itd).
Śmieszy mnie dlatego że zachowują się jakby bronili oblężonej twierdzy, jakbym atakował ich dokonania, hobby czy sposób fotografowania lub atakował fotografie optyczną
I śmieszy że muszą także dokopać, zfejkować itd czyli..... dlaczego to robią ?
A wątek jest o porównaniu aparat a smartfon, chyba każdy ma smartfon i zamiast ble, ble, ble mogłby zrobić zdjęcia w tych samych warunkach, pokazać, napisać swoja ocenę, pokazać swoją oceną gdzie i jak jeszcze smartfony muszą "dorosnąć" by dawać porównywalne efekty.
jp
Naprawdę uważasz, że są tu tacy idioci, którzy będą usiłowali robić smartfonami zdjęcia niemożliwe nimi do uzyskania, i jeszcze będą tracić czas na ich porównywanie, i opisywanie, jakby nie było aksjomatem, że nie dorastają one do zdjęć z normalnych aparatów, i normalnych obiektywów?
Naprawdę uważasz, że 200 Mp w smartfonie jest w sam raz, aby oglądać zdjęcie zmniejszone do 8 Mp na TV?
Naprawdę uważasz, że np. 42 Mp w twojej A 7R III jest właśnie po to, aby je stłamsić do 8 Mp?
Naprawdę uważasz, że dwa podstawowe kryteria, takie jak GO i bokeh, wymagają porównań, i omówienia pomiędzy aparatami a smartfonami?
Przecież to jest wyzwanie dla Ciebie, abyś zaczął robić zdjęcia smartfonem bardziej przypominające zdjęcia z aparatów w szerszym aspekcie, niż widoczki przy UWA, a nie dla nas, bo my robimy inne zdjęcia i wiemy, że tu smartfony zastosowania nie mają.
My pokazujemy zdjęcia z aparatów, a apologetą fotografii mniemanologicznej jesteś Ty, więc Ty nam udowadniaj, że smartfonem też tak można.
robert_b
13-03-2023, 21:53
Janie, to do zdjęć podróżniczych, ulic, krajobrazów itd. jakie Ci się podobają i jakie robisz, mogłeś kupić pierwszą lepszą cyfrową "małpkę" zamiast Sony A7R. W sumie za te pieniądze to miałbyś kilkanaście całkiem dobrych kompaktów z fajnym zoomem.
Proszę zrozum, że nikt tu nie neguje postępu w dziedzinie zdjęć uzyskiwanych ze smartfonów. Każdy z tu obecnych robi zapewne też zdjęcia swoim smartfonem. Ale są to zdjęcia robione na szybko, bez zastanowienia się nad kadrem, itp., a mające służyć celom np. dokumentacyjnym, pokazaniu na portalu społecznościowym jakiejś nietypowej/śmiesznej sytuacji, itp.
Janie, to Twoje zdjęcia:
po lewej 100% widok z A7R III, po prawej 100% widok z 200 Mp pliku z S23U.
11032
Czy to się w ogóle nadaje do jakiegokolwiek porównania?
Po co te 200 Mp, co z tego jest?!
Fajny wątek taki nie za długi nie za krótki a rzeczowy :mrgreen:
Janie, to Twoje zdjęcia:
11032
Bosze! Co się stało z psem???
A wątek jest o porównaniu aparat a smartfon, chyba każdy ma smartfon i zamiast ble, ble, ble mogłby zrobić zdjęcia w tych samych warunkach, pokazać, napisać/pokazać swoja ocenę gdzie i jak jeszcze smartfony muszą "dorosnąć" by dawać porównywalne efekty.
jp
JP - napisałeś: "No ale to wymaga wysiłku, pomysłu i odwagi" co dokładnie pozycjonuje Twoje podejście do fotografii. Potwierdza to jedynie wszystko to, co napisano wcześniej o całkowitym braku wiedzy dotyczący obsługi aparatu fotograficznego.
ps.
nie potrafisz zrobić prostego zdjęcia o które Cię poproszono to bądź łaskaw zaprzestać hurtowego produkowania bezsensownych zdjęć swojego obejścia wykonanych szerokim kątem.
--- Kolejny post ---
AI go skonsumowała podczas renderowania ciapkowatej grafiki :mrgreen:
jan pawlak
14-03-2023, 10:43
Kolejne ciekawostki ze świata optyki obliczeniowej (S23U)
Aparat główny (dane producenta) matryca 200 Mpix, możliwe rozdzielczości zdjęć to 12Mpix, 50Mpix, 200Mpix, obiektyw 23mm, zoom bezstratny 10x, zoom cyfrowy 100x.
Tylko w jednym programie (podstawowym) przy fotografowaniu aparatem głównym dla użytkownika dostępny jest zoom 10x a w pozostałych (PRO, Expert RAW) tylko 6x.
Zoom cyfrowy 100x oznacza chyba że aparat główny może współpracować z aparatem supertele z jego obiektywem 230mm przy ustawieniu jego zoomu (peryskopowego) optycznego 10x aż na f=2300mm.
Rozdzielczość 200Mpix dostępna jest jedynie w programie podstawowym, w programach fotograficznych PRO i Expert RAW dostępna jest tylko rozdzielczość 50Mpix i 12Mpix
Rozdzielczość 50Mpix przy zoomowaniu zależy do dostępnego oświetlenia.
a.
Przy 23mm bez wzgledu na oświetlenie zdjęcia jpg i dng mają rozdzielczość 50Mpix
b.
Gdy powiększamy zoom a oświetlnie "siada" to jpg zawsze 50Mpix ale rozdzielczość zdjęć dng powoli/stopniowa maleje aż do 12Mpix.
Gdy ciemno i ustawimy zomm na 138mm to mamy z tego samego zdjęcia plik jpg o rozdzielczości 50Mpix, plik dng o rozdzielczosci 12Mpix a oba Exify maja ten sam zapis.
jp
--- Kolejny post ---
Janie, to Twoje zdjęcia:
11032
Widziałem dokładnie.
Tak jest aktualny stan technologii obliczeniowej w 2023 w S23U. I tyle
Te pojedyncze piksele w 200Mpix spełniają wiele innych zadań, w programach "czysto" fotograficznych ta rozdzielczość nie jest dostępna
jp
PS
By było sensownie w porównaniu które prezentujesz to powinieneś chyba powiększyć zdjęcie/wycinek z A7R3 do rozdzielczosci 200Mpix. Niewiele (?) to zmieni ale bedzie poprawniej
Kolejne ciekawostki ze świata optyki obliczeniowej (S23U)
Aparat główny (dane producenta) matryca 200 Mpix, możliwe rozdzielczości zdjęć to 12Mpix, 50Mpix, 200Mpix, obiektyw 23mm, zoom bezstratny 10x, zoom cyfrowy 100x.
Tylko w jednym programie (podstawowym) przy fotografowaniu aparatem głównym dla użytkownika dostępny jest zoom 10x a w pozostałych (PRO, Expert RAW) tylko 6x.
Zoom cyfrowy 100x oznacza chyba że aparat główny może współpracować z aparatem supertele z jego obiektywem 230mm przy ustawieniu jego zoomu (peryskopowego) optycznego 10x aż na f=2300mm.
Rozdzielczość 200Mpix dostępna jest jedynie w programie podstawowym, w programach fotograficznych PRO i Expert RAW dostępna jest tylko rozdzielczość 50Mpix i 12Mpix
Rozdzielczość 50Mpix przy zoomowaniu zależy do dostępnego oświetlenia.
a.
Przy 23mm bez wzgledu na oświetlenie zdjęcia jpg i dng mają rozdzielczość 50Mpix
b.
Gdy powiększamy zoom a oświetlnie "siada" to jpg zawsze 50Mpix ale rozdzielczość zdjęć dng powoli/stopniowa maleje aż do 12Mpix.
Gdy ciemno i ustawimy zomm na 138mm to mamy z tego samego zdjęcia plik jpg o rozdzielczości 50Mpix, plik dng o rozdzielczosci 12Mpix a oba Exify maja ten sam zapis.
jp
No to jeszcze przy każdym punkcie wypadało by postawić jakiś znaczek, czy finalnie otrzymujemy tylko ujnię, czy ujnię z grzybnią :mrgreen:
Jest jakaś granica użyteczności tych wszystkich plików.
O ile z A7R III masz użyteczne wszystkie 42 Mp, to z tych 200 Mp plików ze smartfona ile jest użytecznych? 1 czy 2 Mp, bo przy 3 Mp na moim monitorze już mi zaczynają oczy krwawić.
--- Kolejny post ---
Pies nie dał się sponiewierać smartfonowi i zwiał :mrgreen:
cybulski
14-03-2023, 10:55
jest wybór albo kupić w podobnej cenie wypasiony S23 czy inny iphone albo używany mało a7r3 https://allegro.pl/oferta/sony-a7r-iii-body-ilce7rm3ab-cec-13409941401 :twisted:
no do czego to doszło
jest wybór albo kupić w podobnej cenie wypasiony S23 czy inny iphone albo używany mało a7r3 https://allegro.pl/oferta/sony-a7r-iii-body-ilce7rm3ab-cec-13409941401 :twisted:
no do czego to doszło
Tyle, że do tego A7R IV trzeba jeszcze dokupić obiektyw 2300 mm. Tanio nie będzie :mrgreen:
cybulski
14-03-2023, 12:58
Tyle, że do tego A7R IV trzeba jeszcze dokupić obiektyw 2300 mm. Tanio nie będzie :mrgreen:
A i tak już wiemy po tym wątku, że S23 wygrałby na starcie.
Kolekcjoner
14-03-2023, 13:38
Bosze! Co się stało z psem???No wreszcie pojawiło się jakieś naprawdę ciekawe zagadnienie do rozstrzygnięcia w tym wątku :mrgreen:
No wreszcie pojawiło się jakieś naprawdę ciekawe zagadnienie do rozstrzygnięcia w tym wątku :mrgreen:
Pies Schrodingera.
Pies Schrodingera.
Dobrze, że nie Baskerville'ów.
Heldbaum
14-03-2023, 19:51
Pies Baskerville'ów to by zeżarł ten telefon jednym kłapnięciem mordy. I przynajmniej skończyło by się to ględzenie o "stanie techniki obliczeniowej w 2023 roku..."
cybulski
14-03-2023, 20:17
Albo odgryzł rękę tuż przy samej d*pie.
Pies Baskerville'ów to by zeżarł ten telefon jednym kłapnięciem mordy. I przynajmniej skończyło by się to ględzenie o "stanie techniki obliczeniowej w 2023 roku..."
:lol:
--- Kolejny post ---
Albo odgryzł rękę tuż przy samej d*pie.
:lol:
--- Kolejny post ---
A wracając do meritum- żeby nie było, że tylko jaja sobie robimy- zmierzyłem efekt halo na tym zdjęciu 200 Mp: 15 pikseli (PIĘTNAŚCIE PIXELI Q.R.V.A!)
Efekt zanika po zmniejszeniu pliku do 10% liniowo, czyli 1% powierzchniowo, a więc rzeczywista rozdzielczość zdjęcia 200 Mp oscyluje wokół 2 Mp.
I co teraz? Można jeszcze coś na poważnie?
Heldbaum
14-03-2023, 22:25
Można zawsze. Wiadomo, że Jan to zignoruje, jak wszystkie argumenty, które ukazują naszą nikczemną, podłą hejterską i tchórzliwą awersję do pociągu obliczającego jakąś optykę... Czy jak mu tam było...
Siedmiu z drągiem za pociągiem! :mrgreen:
;)
https://www.instalki.pl/aktualnosci/hardware/58433-samsung-przylapany-zdjecia-ksiezyca-z-zoom-to-fejki.html
cybulski
15-03-2023, 06:47
https://instagram.com/stories/make_life_harder/3058366563712303789?utm_source=ig_story_item_share&igshid=MDJmNzVkMjY=
Skoro w chmurze jest już hacjenda JP i jej okolice zrobione na A7R III... :mrgreen:
cybulski
15-03-2023, 08:58
z dużej chmury mały deszcz
jan pawlak
15-03-2023, 09:57
;)
https://www.instalki.pl/aktualnosci/hardware/58433-samsung-przylapany-zdjecia-ksiezyca-z-zoom-to-fejki.html
Ten link jest doskonałym przykładem działań częsci uczestników w internecie
Samsung na swojej stronie dokładnie opisuje działanie AI w swoich smartfonach przy zdjęciach księżyca.
Wystarczy zajrzeć a nie bla, bla, bla czy hejt
https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/Lunar-Photography/ba-p/13149934
jp
A wracając do meritum- żeby nie było, że tylko jaja sobie robimy- zmierzyłem efekt halo na tym zdjęciu 200 Mp: 15 pikseli (PIĘTNAŚCIE PIXELI Q.R.V.A!)
Efekt zanika po zmniejszeniu pliku do 10% liniowo, czyli 1% powierzchniowo, a więc rzeczywista rozdzielczość zdjęcia 200 Mp oscyluje wokół 2 Mp.
I co teraz? Można jeszcze coś na poważnie?
Nie komplikuj, bo teraz autor wątku dzwoni na wybrane numery i głośno krzyczy HALO, żeby podważyć Twoje wyliczenia.
A to czasem nie sztuczna inteligencja w takim S23 decyduje teraz co ma być a co nie na zdjęciu.
cybulski
15-03-2023, 10:19
A to czasem nie sztuczna inteligencja w takim S23 decyduje teraz co ma być a co nie na zdjęciu.
Czy od teraz sztuczna intelignecja, gdy się pstryknie fonem psa, wstawi z tyłu hacjęndę JP automatem ?
Czy ta opcja działa niezależnie jakie są dane czy też musi gps być z tej samej miejscowości ?
Na przykład pstrykasz sobie sefie i mówisz że chcesz być na plaży Agarve i 11sek i tło jest właściwe.
Cała ta mniemanologia to pozorne rozdzielczości i zaniki funkcji dokumentacyjnej fotografii.
Zdjęcie 4K nie wtedy jest 4K, gdy ma wymiary 3840 x 2160 p, ale gdy ma rozdzielczość 3840 x 2160 p adekwatną do rozmiaru, czego JP zdaje się nie zauważać, i to samo dotyczy większych plików.
Odpicowane grafiki udające fotografię mogą dobrze wyglądać w pewnych warunkach, ale nią nie są, lecz są jedynie jej namiastką.
jan pawlak
15-03-2023, 10:52
AI w S23U, Optymalizator Scenerii
W S23U w programie podstawowym Zdjęcia jest możliwe zał/wył funkcji Optymalizator Scenerii, w programach fotografowania PRO czy Expert RAW funkcja nie jest dostępna.
Jest to próba rozpoznania przez AI co jest fotografowane i po pozytywnej weryfikacji/rozpoznaniu dobranie automatycznie odpowiedniego ustawienia parametrów/profili ekspozycji do danego trybu zdjęcia by uzyskać optymalne.
Te dostępne tryby to jedzenie, portret, kwiat, wnętrze, zwierzę, krajobraz, wegetacja, drzewo, niebo, góra, plaża, wschód słońca i zachód słońca, doki, ulica, noc, wodospad, śnieg, ptaki, podświetlenie, tekst, odzież, pojazd, buty, pies , twarz, napój, scena, niemowlę, ludzie i kot.
No i ostatnio dodany księżyc.
O roli AI i sposobie fotografowania księżyca na stronie Samsunga
https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/Lunar-Photography/ba-p/13149934
jp
Świetna sprawa dla kogoś nie potrafiącego fotografować. Julki na insta i fejsiku podniosą jakość swoich prac. No i Twoje zdjątka z wycieczek będą fajniejsze. Gdybyś wcześniej odkrył zielony kwadracik w swoim aparacie też byłoby lepiej.
cybulski
15-03-2023, 11:24
"Te dostępne tryby to jedzenie, portret, kwiat, wnętrze, zwierzę, krajobraz, wegetacja, drzewo, niebo, góra, plaża, wschód słońca i zachód słońca, doki, ulica, noc, wodospad, śnieg, ptaki, podświetlenie, tekst, odzież, pojazd, buty, pies , twarz, napój, scena, niemowlę, ludzie i kot.
No i ostatnio dodany księżyc."
U mnie w huweju p30 pro najczęściej włączała się sceneria liście.
Ale tak w ogóle to bardzo fajne, że są tacy, którzy w 2023 roku dzięki rozwojowi sztucznej inteligencji mogą odkryć, że są programy tematyczne w takich urządzeniach fotografujących. W pierwszej dekadzie XXI wieku nie wszystkie małpki to posiadały. Pamiętam, że mnie też fascynowały w ubiegłym wieku wymienne karty z programami w dynaxach. Nie pamiętam, czy mówiliśmy wtedy o wybitnej sztucznej inteligencji w związku z tym, bo nie korzystałem z tych udogodnień.
jan pawlak
15-03-2023, 11:33
Świetna sprawa dla kogoś nie potrafiącego fotografować. Julki na insta i fejsiku podniosą jakość swoich prac. No i Twoje zdjątka z wycieczek będą fajniejsze. Gdybyś wcześniej odkrył zielony kwadracik w swoim aparacie też byłoby lepiej.
Trzy główne przyczyny hejtu to odreagowanie własnych problemów, lęk przed nieznanym i zazdrość.
jp
cybulski
15-03-2023, 11:36
Koledzy nie hejtujcie, nasz Kolega JP nie bał się, wyszedł do Was ze swojej strefy komfortu a Wy co? Trzeba doceniać ten trud, że się jeszcze coś komuś kce. Niedługo wszystkich nas zastąpi AI a tu będą pisały tylko czaty gpt. Panowie keep calm :)
Masz rację. Nie można hejtować. Trzeba się cieszyć, że dzięki rozwojowi technologicznemu osoby, które przez XX lat nie nauczyły się w sumie prostych zasad doboru ekspozycji przy fotografowaniu, mogą dziś robić pamiątkowe zdjęcia telefonem. Całkiem niedawno mój 4 letni wówczas synek też bardzo cieszył się z takich odkryć jak powyżej, gdy wziął w łapki jakiegoś prostego nikona i mógł korzystać z jego programów tematycznych, cropować, wstawiać buźki, etc. Dziś ma lat 10 i nie chce telefonu, tylko chce robić zdjęcia lustrzanką. Widocznie ma lęk przed nieznanym. Lub nie jest podatny na zwykłą głupotę.
Heldbaum
15-03-2023, 12:08
A ja mam konkretne pytanie. Skoro przemawia przez nas zazdrość, to CZEGO dokładnie niby zazdrościmy?
słyszałem że najnowsze smarrtofony pracujące w trybie jedzenie mają podmieniać zdjęcia steków (takich z mięsa gdyby ktoś pytał co to stek) na placuszki z kalafiora czy placuszki ze zmodyfikowanej soi, a golonkę na salatkę szopską - po wbudowaniu w AI poprawności politycznej :mrgreen:
kolejnym krokiem będzie dodanie reklam na budynkach lub podmiana istniejących - tu zdecyduje już tylko kasa poprawność bedzie nieistotna :mrgreen:
A ja mam konkretne pytanie. Skoro przemawia przez nas zazdrość, to CZEGO dokładnie niby zazdrościmy?
Jak to czego? Wszystkiego! Tego, że Jasio robi zdjęcia o jakości nieosiągalnej dla nikogo z fotografujących. Wybitne, perfekcyjnie naświetlone, wyjątkowo ostre, maksymalnie szczegółowe. Z roku na rok coraz lepsze. Tego, że Jasio wprowadził do Polski fotografię cyfrową, następnie bezlusterkowce, a teraz fotografię obliczeniową. Zazdrościmy wybitnego i przenikliwego umysłu, wizjonerstwa Jana Da Vinci P.
Czy trzeba lepszych dowodów na doskonałość Jasia niż to, że u Jasia w chacie na ścianach nie znajdziesz innych prac, niż jego? I żony mu zazdrościmy! Jej tolerancyjności. Bo każdego z nas kobieta by z domu wywaliła na zbity pysk za takie oszpecenie ścian, a tu proszę!
Zazdrościmy lekkości przejścia od jakości w bylejakość i od rzetelnej informacji do cyfrowego bełkotu.
A lęk przed nieznanym? Jakim nieznanym?! Już żeśmy poznali i się na tym poznali :mrgreen:
cybulski
15-03-2023, 12:56
Przy pierwszym uruchomieniu fona, wbijasz ze jesteś vegan slow qrwa life a już AI będzie fszystko wiedzieć co ma być na fotkach.
--- Kolejny post ---
tomfoot syn musi po prostu wyjść ze swojej strefy komfortu.
--- Kolejny post ---
I zazdrościmy tego że nie musi JP nosić zooma 2300mm a my tak. gdy masz taki zoom to wystarczy, że wyjdziesz nie dalej niż na balkon w bloku, kadr można ustrzelić nawet łosia w Kampinosie będąc na Mokotowie.
Znana jest historia o kolesiach, którzy pokazali jak robili kręgi w zbożu. Wyznawcy kosmitów powiedzieli, że kłamią.
--- Kolejny post ---
O Księżycu już pisałem, bo każdy kto próbował go fotografować, wie jak to wygląda. A próbował każdy kto kupił sobie teleobiektyw. No to wtedy przeczytałem, że jestem fejkiem. Wg klasyka nikt nie wmówi nam, że czarne jest czarne.
Jak się chce zrobić zdjęcia księżyca metodą fotografii obliczeniowej Jana Pawlaka, to kilka się w poniższy link i po wszystkim. W ten sposób każdy przysłowiowy Jasio zrobić może każde zdjęcie, czegokolwiek tylko chce.
https://www.google.com/search?q=ksi%C4%99%C5%BCyc&sxsrf=AJOqlzX9SGp_g-6c2xn4apNst-0n-HUMCg:1678880783667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjE7-ul7t39AhUNlosKHQRLBJkQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=929&dpr=1
Oczywiście to stan na 2023 rok, ale to jest pociąg jadący autostradą, więc wszystko się dynamicznie zmienia.
Można z tej metody obliczeniowej oczywiście korzystać również na swoim telewizorze 65"4K i naprawdę nie trzeba się pergolić w tańcu z tą całą fotografią. Można też dzięki temu rozszerzyć tytuł wątku na "Przydatność Telewizora 65"4K vs aparat foto, rozważania JP"
robertskc7
15-03-2023, 14:02
Sami ze sobą już dyskutujecie a karawana Jana Pawlaka jedzie dalej i was rozjeżdża ignorowaniem tego co piszecie.
Masakra. Uciekajcie z tego wątku bo się nerwicy nabawicie :)
Ciekaw jestem, czy wizjonerstwo JP sprawdzi się wcześniej:
11045
Sami ze sobą już dyskutujecie a karawana Jana Pawlaka jedzie dalej i was rozjeżdża ignorowaniem tego co piszecie.
Ja się nie zgadzam! To jest fantastyczny wątek niebywale rozwijający nasze forum. Można go jedynie łącznie ze zdjęciami Jaśka przenieść do działu humor. Nie ma z tego żadnej nerwicy, bo mi te Jaśkowe wpisy na przykład doskonale poprawiają nastrój.
możliwości - wyobraź sobie masz dwa smartofony oba na dedykowanych paskach peek design (albo coś) jeden na stałe ustawiony na tele 2300mm, drugi na szeroki kąt na haderze, przypięte do plecaka zawsze pod ręką nie ucieknie nam żadna sytuacja (no nie jestem pewny czy to street foto jest potrzebne ale zawsze to jakiś plus) i zdjęcia zawsze dobrze naświetlone - znaczy dobrze obliczone (sam nie wiem), ostre widać każdy szczegół nawet na księżycu ba nawet na jowiszu, ai podmieniła co trzeba i zdjęcia gotowe do oglądania na dużym telewizorze - nic nie trzeba obrabiać, wysyłam natychmiast znajomym niech wiedzą co jem i piję (sikacz wino marki wino w plastikowym kubku zmienione na Brunello di Montalcino w kieliszku) - rozmarzyłem się
cybulski
15-03-2023, 14:44
Ja się nie zgadzam! To jest fantastyczny wątek niebywale rozwijający nasze forum. Można go jedynie łącznie ze zdjęciami Jaśka przenieść do działu humor. Nie ma z tego żadnej nerwicy, bo mi te Jaśkowe wpisy na przykład doskonale poprawiają nastrój.
Jakby tego było mauo, jeszcze w wątku pojawiło się znienacka ufo.
Pszypadeq. Chodzi o kapsułę czasu.
UFO przyleciało po kosmitę, a ten jest z nami od posta #1
Też tak myślałem, ale teraz uważam ten wątek za fajny.
niech wiedzą co jem i piję (sikacz wino marki wino w plastikowym kubku zmienione na Brunello di Montalcino w kieliszku) - rozmarzyłem się
Ostatnio przypomniała misie i chodzi za mną piosenka "Amarena". Naprawdę jest takie w Biedrze w dwóch smakach.
--- Kolejny post ---
Pszypadeq. Chodzi o kapsułę czasu.
Każdy pretekst do pojawienia się UFO jest dobry.
Heldbaum
15-03-2023, 15:00
Dziecko jest dziecko, zawsze można się napić...
Dziecko jest dziecko, zawsze można się napić...
Pod warunkiem, że matka siedzi z tyłu.
cybulski
15-03-2023, 16:10
Gość w barze składa zamówienie
- whisky z colą proszę
Barman nalewa whisky, otwiera colę i już ma wlewać do szklaneczki ale gość protestuje
- nie nie proszę nie mieszać, cola to dla syna
--- Kolejny post ---
Do kapsuły czasu głosuję na JP.
--- Kolejny post ---
Fotografując księżyc fonem nigdy nie wiesz co AI doda https://www.instagram.com/p/Cpz2Zx3q3OC/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Ten Jasiowy ciamciung ma zoom x100. Podobno s24 ma mieć x150. Mnie interesuje, który model dzięki swojej inteligencji pozwoli po wykonaniu zdjęcia tarczy zegara na zegarowej wieży z odległości 1000 metrów pokazać mechanizm tego zegara? Może być w jpgu.
Te dostępne tryby to jedzenie, portret, kwiat, wnętrze, zwierzę, krajobraz, wegetacja, drzewo, niebo, góra, plaża, wschód słońca i zachód słońca, doki, ulica, noc, wodospad, śnieg, ptaki, podświetlenie, tekst, odzież, pojazd, buty, pies , twarz, napój, scena, niemowlę, ludzie i kot.
No i ostatnio dodany księżyc.
jp
No i doooopa :( bo... producent nie przewidział trybów dla JP: zza krzaków, przestrzeń wokół domu, nocne zdjęcia pomieszczeń, zdjęcia trawy, zdjęcia liści na drzewach.
Z dostępnych już trybów jeden wybija się ponad inne: "wegetacja". Z dziką rozkoszą poznałbym sposoby w jaki Jan wykorzystuje ten tryb w życiu codziennym :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=EKYJ-gwGLXQ
prawda o samsungu :)
... Każdy z tu obecnych robi zapewne też zdjęcia swoim smartfonem. Ale są to zdjęcia robione na szybko, bez zastanowienia się nad kadrem, itp., a mające służyć celom np. dokumentacyjnym, pokazaniu na portalu społecznościowym jakiejś nietypowej/śmiesznej sytuacji, itp.
Śmiała teza.
Mnie zawsze bawi jak na poczatku kazdego wideo tak smiesznie podskakuje [emoji1787]
Serio nie macie dosc tego watku? [emoji85]
Mnie zawsze bawi jak na poczatku kazdego wideo tak smiesznie podskakuje [emoji1787]
Fajny jest taki nie za długi nie za krótki a rzetelny, sporo wspaniałych zdjęć, można obejrzeć przykłady współczesnej szczytowej technologii :mrgreen:
Heldbaum
15-03-2023, 21:35
Ten "wontek" ma bardzo duże walory rozrywkowo edukacyjne.
Kolekcjoner
15-03-2023, 23:05
A co to przymus jakiś jest na forum żeby tu zaglądać....
cybulski
15-03-2023, 23:37
Powiem więcej, będziemy go rozwijać.
nie, ale np. chciałbym go w ogóle nie widzieć - jest taka opcja? ukryj temat?
jan pawlak
16-03-2023, 10:20
Masz rację, nie ma.
Merytorycznej dyskusji o (rozwoju) technologii obliczeniowej w smartfonach i porównaniu do stanu klasycznej optycznej w aparatach praktycznie zero. A w temacie dzieje się bardzo dużo.
Zainteresowanie tutaj uczestników wątku jest typu bla, bla, bla albo hejt.
Trzy główne przyczyny hejtu to odreagowanie własnych problemów, lęk przed nieznanym i zazdrość.
Gdyby ktoś miał jakieś w temacie wątku merytoryczne pytanie, prośbę, ... to proszę na priv
jp
Mamy definicje hejtu.
Pamiętajmy też o innym groźnym zjawisku w sieci.
Jeżeli starszy mężczyzna, podając się np. za miłośnika ostrości, zaprasza cie na forum fotograficznym na priv, to bądź czujny!
Merytorycznej dyskusji o (rozwoju) technologii obliczeniowej w smartfonach i porównaniu do stanu klasycznej optycznej w aparatach praktycznie zero. A w temacie dzieje się bardzo dużo.
jp
Mało było przykładów na porównanie fotografii smartfonowej z optyczną?! Było ich od groma, ale tylko z jednej strony, z tej optycznej, bo żeby coś porównywać, to musi istnieć alternatywa, a jak dotąd sam nie zmierzyłeś się z problemem zaprezentowania zdjęć robionych smartfonem, które można by było porównywać do fotografii optycznej w całym jej olbrzymim spektrum zastosowań i możliwości.
Heldbaum
16-03-2023, 11:16
Hej, młody junaku! Smutek zwalcz i strach! Może na tym forum za 30 lat...
robertskc7
16-03-2023, 11:59
Masz rację, nie ma.
Gdyby ktoś miał jakieś w temacie wątku merytoryczne pytanie, prośbę, ... to proszę na priv
jp
Świetnie sobie radzisz.
Pytania innych i niewygodne dla Ciebie fakty przemilczasz lub olewasz. O czym mamy z tobą gadać jak Ci ciężko zdjęcie portretowe zrobić lub chociażby psa? Kto tu oprócz cie dysponuje smartphonem za 7 koła z tego roku ? Kto kupuje, oprócz ciebie, telefon co roku by go porównywać z aparatem ręka do góry!
Kto kupuje, oprócz ciebie, telefon co roku by go porównywać z aparatem ręka do góry!
Właśnie mi obie opadli, w tym jedna złamana :mrgreen:
Ja właśnie jadę na swojego rodzaju plener, na którym zdjęcia robi się tylko smartfonem. Częściowo jestem przerażony a częściowo zaintrygowany jak to będzie.
robertskc7
16-03-2023, 13:26
Ja właśnie jadę na swojego rodzaju plener, na którym zdjęcia robi się tylko smartfonem. Częściowo jestem przerażony a częściowo zaintrygowany jak to będzie.
Jak ktoś Ci będzie gadał, że aparat lepszy niż smartfon, to pamiętaj że masz ten wątek na obrone.
cybulski
16-03-2023, 14:10
Street meet czy coś innego?
Street meet czy coś innego?
mobile photo trip
ale spoko przemyce też i aparat ;)
cybulski
16-03-2023, 15:39
mobile photo trip
ale spoko przemyce też i aparat ;)
Nie waż się :) tam też jest to swego rodzaju sekta wyznająca tylko mobile :mrgreen:
powinno być "mobile photo trip challenge" bo by brzmiało lepiej no i bardziej nowomownie - przeczytałem dzisiaj że gazeta wyśmiewa się z przodowników pracy że niby nikt nie wie co to jest bo słusznie minione i nie istnieje :mrgreen: jak nie istnieje jak istnieje jak słusznie minione jak nie minione :mrgreen: przcież wystarczy dodać przymiotnik i jak każda rzecz (np. taka demokracja) będzie doskonale funkcjonować w każdym ustroju
powinno być "mobile photo trip challenge" bo by brzmiało lepiej no i bardziej nowomownie - przeczytałem dzisiaj że gazeta wyśmiewa się z przodowników pracy że niby nikt nie wie co to jest bo słusznie minione i nie istnieje :mrgreen: jak nie istnieje jak istnieje jak słusznie minione jak nie minione :mrgreen: przcież wystarczy dodać przymiotnik i jak każda rzecz (np. taka demokracja) będzie doskonale funkcjonować w każdym ustroju
Nie za bardzo rozumiem o czym piszesz...
cybulski
17-03-2023, 04:33
Mobile photography awards 2022 https://www.fotopolis.pl/inspiracje/galerie/36646-czy-na-pewno-potrzebujesz-aparatu-polacy-wsrod-zwyciezcow-mobile-photography-awards-2022
cybulski
17-03-2023, 05:22
Telefonem jak najbardziej da się robić dobre zdjęcia. I w tym wszystkim nie chodzi wcale o parametry czy dorównywanie aparatom fotograficznym aczkolwiek polepszająca się jakość aparatów foto w smartfonach pomaga.
Ja niezbyt umiem robić smartfonem tzn nie czuję tego ale fotę wstawię jakąś z fona sprzed 3 lat, popsutą trochę snapseedem :mrgreen:
https://live.staticflickr.com/65535/48317333997_56c6c79a06_b.jpg
czy w takiej fotografii chodzi o jakość ? Zdecydowanie nie jest to warunek używania telefonu do zdjęć.
https://live.staticflickr.com/65535/48300288201_8be6b1c6e6_b.jpg
Mam wydruki fotografii również z telefonu i mogę powiedzieć, że dla mnie jest to świetne narzędzie aby np symulować czarno biały ziarnisty film bez posiadania aparatu analogowego.
Żeby nie było, w licealnych czasach przeszedłem etap fotografii analogowej, wywoływania samodzielnie filmów i zdjęć w ciemni. Dzisiaj namiastką takiej zabawy jest, między innymi zaletami, dla mnie telefon.
Najważniejsze jest "widzieć" i do tego Kolego JP Ciebie zachęcam a kadry "testowe" sobie po prostu już darujmy, 168 stron starcza, przekonałeś nas wszystkich chyba tym "zegarem" :mrgreen:
Więc zróbmy tak, weź telefon tylko, nie targaj już soniaka proszę i wybierz się w swojej okolicy na tzw mobile trip, rozejrzyj sie i zacznij robić zdjęcia które coś pokażą, czym zainteresujesz Kolegów z forum. Nie wiem w czym czujesz się najlepiej, może to będzie fotografia tzw zbliżeniowwa, może street foto a może jakiś lokalny targ a może portrety sąsiadów czy też urbex, tematów jest mnóstwo.
Czy możemy Janie tak się umówić na taki challenge ? Myślę, że większość z nas chętniej zobaczy tu taki właśnie wątek.
A może nawet warto założyć osobny "mobile challenge" i wszyscy będziemy tam robić wrzutki ?
Nie wiem czy było, ale na sąsiednim, bratnim forum jest taki wątek „[ ... Telefon ;) ]iPhone też może - dla posiadaczy iPhonów i nie tylko”.
Heldbaum
17-03-2023, 09:55
Stawiam piwo, że J.P. ten challenge po prostu oleje. Albo powie, że "to hejt".
cybulski
17-03-2023, 10:41
Nie wiem czy było, ale na sąsiednim, bratnim forum jest taki wątek „[ ... Telefon ;) ]iPhone też może - dla posiadaczy iPhonów i nie tylko”.
Właśnie :) znam ten wątek bdb bo tam jestem już szmat czasu, jak to zleciało, od 2005 :)
--- Kolejny post ---
Stawiam piwo, że J.P. ten challenge po prostu oleje. Albo powie, że "to hejt".
Piwo chętnie przyjmę jakby co :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Wątek mobilnej fotografii na nikoniarzach
https://forum.nikoniarze.pl/threads/242144-iPhone-te%C5%BC-mo%C5%BCe-dla-posiadaczy-iPhon%C3%B3w-i-nie-tylko
W tym całym wątku nie o to się toczy bój, czy smatfonem da się zrobić dobre zdjęcia, bo się da, tylko trzeba umieć, lecz o to, że JP uznał, że fotografia mniemanologicznz jest już tak zaawansowana, że on nie widzi różnicy pomiędzy nią, a zdjęciami z A7R III, gdy jedne i drugie wyświetla na swoim TV 65" 4K.
Prostym i oczywistym dla wszystkich wnioskiem jest to, że JP nie potrafi zrobić swoim A7 zdjęć przewyższających zdjęcia ze smartfona pod każdym możliwym względem.
Kiedyś się w takich okolicznościach mawiało: gówno chłopu nie zegarek :mrgreen:
Heldbaum
17-03-2023, 12:28
Bo go będzie kłonicą nakręcał. Tak czy inaczej, kolega Cybulski zaproponował rozwiązanie, które zakończyłoby dyskusję definitywnie. Sęk w tym, że J.P. NIE CHCE zakończenia. On chce dalej pieprzyć o pociągu, stanie na 2023 rok i tym, że my hejtujemy. Zaczynam się nawet zastanawiać, czy aby on nie ma jakiejś umowy z Szajsungiem, że będzie to ciągnął za wszelką cenę. Jak inaczej wytłumaczyć fakt, że jest kompletnie odporny na wszelkie argumenty?
cybulski
19-03-2023, 08:36
Telefonem jak najbardziej da się robić dobre zdjęcia. I w tym wszystkim nie chodzi wcale o parametry czy dorównywanie aparatom fotograficznym aczkolwiek polepszająca się jakość aparatów foto w smartfonach pomaga.
Ja niezbyt umiem robić smartfonem tzn nie czuję tego ale fotę wstawię jakąś z fona sprzed 3 lat, popsutą trochę snapseedem :mrgreen:
https://live.staticflickr.com/65535/48317333997_56c6c79a06_b.jpg
czy w takiej fotografii chodzi o jakość ? Zdecydowanie nie jest to warunek używania telefonu do zdjęć.
https://live.staticflickr.com/65535/48300288201_8be6b1c6e6_b.jpg
Mam wydruki fotografii również z telefonu i mogę powiedzieć, że dla mnie jest to świetne narzędzie aby np symulować czarno biały ziarnisty film bez posiadania aparatu analogowego.
Żeby nie było, w licealnych czasach przeszedłem etap fotografii analogowej, wywoływania samodzielnie filmów i zdjęć w ciemni. Dzisiaj namiastką takiej zabawy jest, między innymi zaletami, dla mnie telefon.
Najważniejsze jest "widzieć" i do tego Kolego JP Ciebie zachęcam a kadry "testowe" sobie po prostu już darujmy, 168 stron starcza, przekonałeś nas wszystkich chyba tym "zegarem" :mrgreen:
Więc zróbmy tak, weź telefon tylko, nie targaj już soniaka proszę i wybierz się w swojej okolicy na tzw mobile trip, rozejrzyj sie i zacznij robić zdjęcia które coś pokażą, czym zainteresujesz Kolegów z forum. Nie wiem w czym czujesz się najlepiej, może to będzie fotografia tzw zbliżeniowwa, może street foto a może jakiś lokalny targ a może portrety sąsiadów czy też urbex, tematów jest mnóstwo.
Czy możemy Janie tak się umówić na taki challenge ? Myślę, że większość z nas chętniej zobaczy tu taki właśnie wątek.
A może nawet warto założyć osobny "mobile challenge" i wszyscy będziemy tam robić wrzutki ?
JP proponuję ćwiczenie "tfurcze" - od tego dobrze zacząć
https://live.staticflickr.com/65535/52752226332_9cffa23212_b.jpg
Cytat z jedengo z pierwszych rozdziałów książeczki "Świat w obiektywie" David Duchemin. I pies ze sprzętem, to w ogóle jest mało ważne. Ważne tylko na tyle, że jakiś musi ten sprzęt być aby nam się dobrze fotografowało, abyśmy lubili go często używać.
Mogę jeszcze polecić na początek tej drogi następujące pozycje Bryan'a Peterson'a
https://live.staticflickr.com/65535/52756573011_fe594060f0_z.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/52756033587_766b5ec35b_z.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/52756034442_98e1d432aa_z.jpg
Chyba faktycznie rozmawiacie sami ze sobą. A ten pociąg przecież jedzie. https://android.com.pl/tech/561386-samsung-galaxy-s23-ultra-vs-s22-porownanie-roznice/
Chyba faktycznie rozmawiacie sami ze sobą. A ten pociąg przecież jedzie. https://android.com.pl/tech/561386-samsung-galaxy-s23-ultra-vs-s22-porownanie-roznice/
Nowy S23 kręci filmy 8K więc telewizor 4K wyląduje chyba wreszcie gdzieś w lamusie a w salonie zawita coś o jakości adekwatnej do nowego sprzętu wideo.
Nowy S23 kręci filmy 8K więc telewizor 4K wyląduje chyba wreszcie gdzieś w lamusie a w salonie zawita coś o jakości adekwatnej do nowego sprzętu wideo.
To oczywiste. Telewizory należy wymieniać co 24 miesiące w programie wymiany telewizorów. Każdy prawdziwy znafca fotografii obliczeniowej to powie.
A jak ktoś pamięta, to za każdym razem zmienia się optymalna odległość od telewizora. Marketingi podają to jako wielokrotność przekątnej i ten współczynnik maleje wraz ze wzrostem tejże przekątnej, żeby pasowało do średniego pokoju w średnim mieszkaniu.
cybulski
19-03-2023, 12:21
A jak ktoś pamięta, to za każdym razem zmienia się optymalna odległość od telewizora. Marketingi podają to jako wielokrotność przekątnej i ten współczynnik maleje wraz ze wzrostem tejże przekątnej, żeby pasowało do średniego pokoju w średnim mieszkaniu.
Trzeba zmieniać mieszkanie na większe pod telewizor, to proste.
Nieprawda. W sytuacjach wyżej opisanych zdjęcia uzyskane w technologii obliczeniowej na telewizorze 4K65" ogląda się w otwartym wagonie jadącego pociągu. Odległością od ekranu steruje się siadając w odpowiednim rzędzie. Nie trzeba zmieniać mieszkania. [Biblia Fot Obl Jana P 7.12]
Skończcie ze złośliwościami.Nie podoba się - nie piszcie. Nie ma obowiązku.
Kolekcjoner
19-03-2023, 13:43
nie, ale np. chciałbym go w ogóle nie widzieć - jest taka opcja? ukryj temat?
Po prostu wywal z subskrybowanych ;)...
Wielu z nas waha się czy kupować już, czy czekać na s24 ultra. Autor wątku obiecał, ze będzie go uzupełniał o niezależne testy, ale widocznie jest zbyt zajęty tworzeniem kolejnych fotograficznych prac. Zatem ja wrzucam: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-recenzja-samsung-galaxy-s23-ultra.bhtml
Szukajcie a znajdziecie różne porównania :)
https://youtu.be/FoF_JeWnvu8
A tymczasem źli ludzie nie chcący wsiąść do pociągu jadącego autostradą, knują. To wilcy!
https://android.com.pl/tech/575790-samsung-galaxy-s23-ultra-z-wada-aparatu/
https://youtu.be/FoF_JeWnvu8
to tendencyjny test - telefon nie miał załadowanych tych wszystkich tekstur do testowych zdjęć gdyby je załadować np. te ze średniego formatu fuji to fotografia obliczenieowa z łatwością pokazała by porównywalne z fuji zdjęcia ;)
Pożytek z tych 200 Mp jak z psa przy orce :mrgreen:
jak ja bym chciał żeby fony z lat 2005-2015 miały taką jakość :P
a może nawet nie taką, wystarczyłaby mi z ajfona 12 pro :P
Kolekcjoner
20-03-2023, 19:15
Masz rację, nie ma.
jpForum to nie komunikator, że się dyskutuje na PW. Jak chcesz merytorycznej rozmowy to pisz tu. Tylko prowadź tę rozmowę, a nie że jak ktoś napisze coś nie po Twojej myśli to strzelasz focha i nie odpowiadasz...
Kilku użytkowników próbowało odpowiadać merytorycznie, a jedyne co ich spotkało z Twojej strony to albo odpowiedzi zupełnie wymijające albo ich brak. No to teraz się nie dziw, że prym tu wiedzie trolling i niskich lotów żarty.
https://youtu.be/FoF_JeWnvu8Wszyscy o tym wspominali ale ktoś się uparł zmniejszać wszystko do 8MP i testować.
Dziwne ponieważ ta osoba mianuje się maniakiem ostrości.
Robisz sobie kilka zdjęć komórką, a potem ... https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/36660-headshotpro-usluga-ai-ktora-chce-zastapic-fotografow-portretowych
Żona ma iPhone 6S. Robiła zdjęcia ostatnio dziecku stojącemu przy drzwiach. Patrzę na jej ekranie telefonu zaraz po zrobieniu zdjęcia - kurde, ładne. Cienie fajnie podciągnięte, kolorki takie żywsze i ogólnie bardzo ostre zdjęcie! Później przesłała mi je na messengera, otwieram je na monitorze 27 cali i już wcale takie super nie są. Jakieś np kwiatuszki na sukience dziecka widać, ale już włosy jej i spinki do włosów to jedna wielka kupa pikseli, proste linie (kant drzwi np) wyglądają jak ostrze piły do drewna, czyli są poszarpane itp.
Reasumując - na małym ekranie telefonu różnic pewnie nie zauważymy większych, ale już przeglądanie Facebooka na komputerze choćby odkrywa wszystkie karty.
robertskc7
21-03-2023, 19:51
11174
:d
Heldbaum
21-03-2023, 21:51
W tym artykule dwa zdania są warte zacytowania. Powinni sobie je wbić do głowy ci, co pieprzą farmazony w rodzaju - pole działania dla klasycznej fotografii się kurczy - albo - fotografia jaką znamy, to przeszłość...
"Z czasem technologie tego typu zapewne mocno nadszarpną rynek fotograficzny. Ale paradoksalnie mogą też sprawić, że fotografia zyska większą wartość"
"Z pewnością rozwiązania tego typu w perspektywie czasu mogą zachwiać rynkiem i zmusić niektórych do przebranżowienia, ale paradoksalnie dzięki nim niejeden fotograf będzie także w stanie zawęzić grono odbiorców do bardziej świadomych klientów i podnieść swoje stawki. W końcu tak jak fotografia nie zabiła malarstwa, tak i "sztuczna inteligencja" nie sprawi, że fotografia zupełnie zniknie."
Cały czas dyskutujecie sami ze sobą. Z pozycji osób, które nie dość, że potrafią robić zdjęcia, to jeszcze fotografię lubią. Natomiast smartfonowe zdjęcia przeznaczone są dla tych, którzy nigdy nie potrafili ogarnąć zasad ekspozycji, nawet gdy mieli w rękach bardzo dobry sprzęt. Dla nich to jest zbawienie. Żeby tygrysy już nie były różowe.
Heldbaum
21-03-2023, 23:22
Ale od kiedy bardziej dyskutujemy sami ze sobą i nie ma w tych dyskusjach ani krzty aprobaty dla pociągów, przynajmniej Jan P. się nie odzywa i nie raczy nas kolejnymi żenującymi przykładami "stanu techniki obliczeniowej na rok 2023"
A więc powiedziałbym - Tak trzymać.
Ja bym oczekiwał po facecie, który taki wątek zapodał, że będzie potrafił zarówno podać fakty, zrobić konkretne, miarodajne porównania, jak i wyciągnąć z nich rzetelne wnioski, a nie będzie pieprzył jakieś kasandryczne przepowiednie bełkotem opartym na nadużywaniu ukośnika o schyłku fotografii zbiorczo zwanej tradycyjną, na co się jeszcze nawet muchy nie gonią.
Gość, który ma zarówno ten smartfon, jak i rzetelny aparat, powinien już dawno precyzyjnie określić, w którym momencie możliwości tych dwóch sprzętów się schodzą, a w którym się rozchodzą.
Albowiem to, że smartfon potrafi zrobić przyzwoicie wyglądające zdjęcie 4K jest imponujące samo w sobie, ale to samo- i znacznie lepiej- potrafi każdy aparat fotograficzny, i z każdym obiektywem.
I nie do nas powinno należeć udowadnianie, że zdjęcie z aparatu zawsze będzie lepsze, ale on sam powinien dojść do tego wniosku, bo ma na czym oprzeć to wnioskowanie.
Tylko kompletna degradacja własnego progu wrażliwości może uzasadnić taką postawę, że tego wszystkiego do tej pory nie zrobił.
cybulski
22-03-2023, 06:28
Tak, JP zapodał jakąś tezę i dla rzetelności powinien raz się nią zgadzać a następnie nie zgadzać czyli plusy i minusy, zady i walety, krótko mówiąc analiza swot.
--- Kolejny post ---
Żona ma iPhone 6S. Robiła zdjęcia ostatnio dziecku stojącemu przy drzwiach. Patrzę na jej ekranie telefonu zaraz po zrobieniu zdjęcia - kurde, ładne. Cienie fajnie podciągnięte, kolorki takie żywsze i ogólnie bardzo ostre zdjęcie! Później przesłała mi je na messengera, otwieram je na monitorze 27 cali i już wcale takie super nie są. Jakieś np kwiatuszki na sukience dziecka widać, ale już włosy jej i spinki do włosów to jedna wielka kupa pikseli, proste linie (kant drzwi np) wyglądają jak ostrze piły do drewna, czyli są poszarpane itp.
Reasumując - na małym ekranie telefonu różnic pewnie nie zauważymy większych, ale już przeglądanie Facebooka na komputerze choćby odkrywa wszystkie karty.
Messanger kompresuje chyba nie śle oryginału.
Robisz sobie kilka zdjęć komórką, a potem ... https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/36660-headshotpro-usluga-ai-ktora-chce-zastapic-fotografow-portretowych.
Mnie zdecydowanie bardziej wq...ia to, że dzięki takim właśnie wątkom pisanych przez innych JP smartfony doszły do głosu i w kwietniu Amazon zamyka DPReview (specjalistyczny portal foto istniejący od 1998 roku - jeśli ktoś na C-B go nie zna).
Brak mi słów po prostu!!!! Teraz będziemy skazani na takie właśnie pseudo testy smartfonów pisane przez rozmaitych freelancerów piszących sponsorowane kocopoły w internecie na ich temat. :roll:
Amazon zamiótł najbardziej znany serwis o fotografii na świecie (https://spidersweb.pl/2023/03/koniec-dpreview.html). To już koniec dpreview.com Serwis dpreview.com, czyli największy portal zajmujący się tematyką foto i wideo, po 25 latach, kończy nagle działalność. To koniec pewnej epoki.
11193
--- Kolejny post ---
Robisz sobie kilka zdjęć komórką, a potem ... https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/36660-headshotpro-usluga-ai-ktora-chce-zastapic-fotografow-portretowych
No i kolejna sprawa...
Jeśli ktoś wierzy, że AI na zdjęciach wykonanych smartfonem zrobi za niego świetne zdjęcia portretowe to życzę mu powodzenia!!!!!!!!!! :roll:
Przykładowa moja ostatnia sesja wizerunkowa dla kolegi z podstawówki wykonana w warunkach domowych (politolog, publicysta, przedsiębiorca, ekspert do spraw Chin; od 1994 roku związany zawodowo z Chinami, twórca portalu www.chiny24.com).
Tzw. przed oraz po:
11194
11195
Nie muszę chyba dodawać, która fota jest już po mojej obróbce? 8-)
(...)Messanger kompresuje chyba nie śle oryginału.
Tak i to masakryczynie, WhatsApp nie kompresuje.
Ja wiem że Messenger kompresuje ale nawet zdjęcie z aparatu zatrzymuje zdecydowanie lepszą jakość obrazu przez messengera niż zdjęcie z telefonu.
Tak i to masakryczynie, WhatsApp nie kompresuje.Kompresuje!
Czasem żonie coś wyśle whatsapem a ona to potem na FB. Oczy krwawią taka rzeź.
Kompresuje!
Czasem żonie coś wyśle whatsapem a ona to potem na FB. Oczy krwawią taka rzeź.
Bo Facebook kompresuje, a nie WhatsApp ;)
Chyba, że się coś ostatnio zmieniło :roll:
Bo Facebook kompresuje, a nie WhatsApp ;)
Chyba, że się coś ostatnio zmieniło :roll:Pierwszy post z guugla.11212
Jest szansa, że kiedyś nie będzie.
To może się to stało po przejęciu przez Facebooka, zawsze żyłem w przekonaniu, że WhatsApp nie kompresuje.
Kolekcjoner
23-03-2023, 02:21
To może się to stało po przejęciu przez Facebooka, zawsze żyłem w przekonaniu, że WhatsApp nie kompresuje.
Użytkowo to jednak nie robi jakiejś wielkiej masakry ze zdjęć.
Może za dwa trzy lata, smartfony będą nie pod ścianą ale murem. I granicą będzie optyka. Telefony też miały być jak najmniejsze, i tak Samsung S26 będzie miał s-mount na magnesy oraz wymienną optykę.
O tripodach do tego ustrojstwa nie wspomnę ;)
Może za dwa trzy lata, smartfony będą nie pod ścianą ale murem. I granicą będzie optyka. Telefony też miały być jak najmniejsze, i tak Samsung S26 będzie miał s-mount na magnesy oraz wymienną optykę.
O tripodach do tego ustrojstwa nie wspomnę ;)
Spoko, opanują antygrawitację ;)
Tak więc ten tego ten...
11264
Samsung "poprawia" zdjęcia noworodków. Dodaje im… zęby! (https://fotoblogia.pl/samsung-poprawia-zdjecia-noworodkow-dodaje-im-zeby,6879532487584576a?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fbfotoblogia&utm_term=post&utm_content=fotoblogia&fbclid=IwAR3O_TpyUSZjDn4ww3mcdCuPVlL95zuS0NjMld7_U FV9oNrtiUj7bm7nCU4)
Tak więc ten tego ten...
11264
Samsung "poprawia" zdjęcia noworodków. Dodaje im… zęby! (https://fotoblogia.pl/samsung-poprawia-zdjecia-noworodkow-dodaje-im-zeby,6879532487584576a?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fbfotoblogia&utm_term=post&utm_content=fotoblogia&fbclid=IwAR3O_TpyUSZjDn4ww3mcdCuPVlL95zuS0NjMld7_U FV9oNrtiUj7bm7nCU4)Już za rogiem piersi i zadki.
Z jakością zdjęć nie mogą walczyć więc idą w takie dodatki.
Ps. Niech zrobią regionalny update i w Polsce patologia też niech dostanie jedynki lol.
11174
:d
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/36660-headshotpro-usluga-ai-ktora-chce-zastapic-fotografow-portretowych
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/36660-headshotpro-usluga-ai-ktora-chce-zastapic-fotografow-portretowych
Można też niezamierzenie użyć smartfona jako ładunku wybuchowego. Obrazowo rzecz ujmując parę tysięcy poszło z dymem.
11278
robertskc7
24-03-2023, 09:24
Można też niezamierzenie użyć smartfona jako ładunku wybuchowego. Obrazowo rzecz ujmując parę tysięcy poszło z dymem.
11278
Przerabiałem to samo z samsungiem. Uznali że w wyniku zapalenia urządzenia spaliła się bateria. T-mobile dał drugi telefon mimo że się szajsung wypiął.
Eberloth
24-03-2023, 09:48
Było?
https://android.com.pl/tech/576612-samsung-i-kontrowersyjne-fotki-ksiezyca/
Było?
https://android.com.pl/tech/576612-samsung-i-kontrowersyjne-fotki-ksiezyca/
Było. Ale Jasiu mówi, że to kłamstwo.
Heldbaum
24-03-2023, 12:26
I hejt...
Nic tak nie podnosi poczucia własnej wartości, jak smartfon za 8k PLN! Można się poczuć jak maszynista zapierniczający autostradą przed rozdziawionymi gębami zazdrosnej i zakompleksionej gawiedzi :mrgreen:
cybulski
25-03-2023, 19:39
Test S23 i a7iv, porównania zdjęć https://www.purepc.pl/porownanie-jakosci-zdjec-raw-ze-smartfonu-i-aparatu
Ciekawe zagadnienie, tj Samsung "oszukuje", bo to AI wyostrzył księżyc.... ok, nie biorę strony Jana Pawlaka i telefonów, ale... czy fotografia nie zabrnęła za daleko w obróbce? Tj często na Facebooku sugeruje mi jakieś profile obróbki zdjęć i są pokazane 2 przykłady - RAW z aparatu i po obróbce. To po obróbce ma tło jakieś nieprawdziwe, wklejone, naje**ne efekciarskich promieni słonecznych, albo jakiś sztuczny śnieg.
PS: nie jestem fanbojem RAWów totalnych i delikatna obróbka jest wskazana, ale bardzo często to już przypomina bardziej grafikę niż foto.
Ciekawe zagadnienie, tj Samsung "oszukuje", bo to AI wyostrzył księżyc.... ok, nie biorę strony Jana Pawlaka i telefonów, ale... czy fotografia nie zabrnęła za daleko w obróbce? Tj często na Facebooku sugeruje mi jakieś profile obróbki zdjęć i są pokazane 2 przykłady - RAW z aparatu i po obróbce. To po obróbce ma tło jakieś nieprawdziwe, wklejone, naje**ne efekciarskich promieni słonecznych, albo jakiś sztuczny śnieg.
Mylisz zabieg ŚWIADOMEJ postprodukcji zdjęcia otrzymanego z prawdziwego aparatu fotograficznego z prawdziwym obiektywem i z prawdziwą przysłoną, czyli np. color grading i korekcja barwna celem wizualnego podkręcenia zdjęcia zestawiając niesłusznie i bezkrytycznie ze smartfonowymi akwarelami, w których AI dopisuje nieistniejące informacje.
PS: nie jestem fanbojem RAWów totalnych i delikatna obróbka jest wskazana, ale bardzo często to już przypomina bardziej grafikę niż foto.
NAJGORSZĄ rzeczą jest informowanie przez jakiegoś "fotografa", że wykonuje on tzw. "REAL FOTO" i w żaden sposób nie obrabia swoich zdjęć przed ich pokazaniem :( Bo jak rozumiem owa "delikatna obróbka" to dopuszczenie jedynie przesaturowania i przeostrzenia zdjęcia :confused:
Przykładowa moja fota przed i po korekcie barwnej
11317
Całkiem czymś innym są specjalne programy do generowania grafiki przez AI, gdzie to faktycznie już są graficzne obrazy.
A tu przykładowa "moja" a w zasadzie autorem jest AI, która wygenerowała portret na podstawie wskazanych przeze mnie słów kluczowych.
11318
jan pawlak
26-03-2023, 11:50
1.
Wszystko zależy od kryteriów.
Ortodoksyjnie mógłbym powiedzieć że wszystkie zdjęcia :
- gdzie jest widoczny efekt GO, bokeh
- innymi obiektywami niż (około) 50mm (FF)
- ....
to oszustwo, oczami świata tak nie widzę
Zależy co uznajemy teraz za normalne.
Kiedyś debatowaliśmy wspólnie przy wypróżnianiu a jadaliśmy osobno.
Przed pierwszymi samochodami w WB biegł człowiek/posłaniec z zapalona latarnią.
.........
2.
Fotografia obliczeniowa a AI to są dwie zupełnie oddzielne technologie.
AI stosowane jest również w fotografii optycznej ale znacznie mniej
jp
1.
Wszystko zależy od kryteriów.
Ortodoksyjnie mógłbym powiedzieć że wszystkie zdjęcia :
- gdzie jest widoczny efekt GO, bokeh
- innymi obiektywami niż (około) 50mm (FF)
- ....
to oszustwo, oczami świata tak nie widzę
Zależy co uznajemy teraz za normalne.
Kiedyś debatowaliśmy wspólnie przy wypróżnianiu a jadaliśmy osobno.
jp
No fakt. Dzięki takiemu właśnie "postrzeganiu świata" będąc w 3 osobowej komisji wybierającej zdjęcia (nigdy więcej nie dam się już w to wrobić) próbowałem spokojnie wyjaśnić starszemu gościowi z komisji (też mam swoje lata), że nie ma racji ponieważ chciał zdyskwalifikować najlepsze zdjęcie bo... woda w rzeczywistości tak nie wygląda - poszło o zdjęcia rozmytych fal morskich wykonanych na długim czasie naświetlania.
To zagadnienie jest ciekawe tylko z punktu widzenia uczciwości.
W filmie zlinkowanym wcześniej jest fragment, gdy koleś fotografuje odpowiednio spreparowany wydruk jasnej okrągłej plamy, a Szajsung (celowo tak napisałem) generuje przepiękne zdjęcie Księżyca ze szczegółami, wmawiając że potrafi zrobić prawdziwe zdjęcie naszego Satelity. Każdy, kto chociaż liznął nieco bardziej zaawansowanej fotografii wie, że to zwyczajny fotomontaż, jak dorabianie wąsów lub rogów, tylko bardziej staranny. Zaryzykuję stwierdzenie, że już bracia Lumière i niejaki Daguerre stosowali fotomontaż.
To są dwie różne sprawy:
wmontowanie obcego obrazka i wciskanie, że "ja to zrobiłem" i
uczciwa, jawna obróbka lub efekt techniczny (vide powyższy przykład z wodą), stosowany na własnym zdjęciu.
Pozwolę sobie dać przykład ostatnich zdjęć candara - tych z dziewczynką i wilkiem. Można kontestować lub nie ich estetykę, ale autor nie wciska, że siedział w lesie i upolował wilka.
A nowomowa marketingowa lub publiczne stwierdzenia kulturalnego Azjaty mogą zacierać takie oszustwo tylko dla fanatyków lub nieświadomych.
I o tym jest cała dyskusja w tym najlepszym wątku w historii canon-board: o uczciwości, którą różni wypowiadający starali się wskazać, ale jak groch o ścianę. Nikt nie zanegował, że telefonem można zrobić zdjęcie. Ale zdjęcie, a nie ukrywane oszustwo.
--- Kolejny post ---
Zobaczcie na ostatni post becekpl'a, Kolegi który świadomie używa smartfonu w pewnych sytuacjach, ale ewidentnie pokazał, że czasem się nie da.
https://www.canon-board.info/threads/108401-Poka%C5%BC-zdj%C4%99cie-kt%C3%B3re-lubisz/page401?p=1444722&viewfull=1#post1444722
jan pawlak
26-03-2023, 14:09
To zagadnienie jest ciekawe tylko z punktu widzenia uczciwości.
W filmie zlinkowanym wcześniej jest fragment, gdy koleś fotografuje odpowiednio spreparowany wydruk jasnej okrągłej plamy, a Szajsung (celowo tak napisałem) generuje przepiękne zdjęcie Księżyca ze szczegółami, wmawiając że potrafi zrobić prawdziwe zdjęcie naszego Satelity. Każdy, kto chociaż liznął nieco bardziej zaawansowanej fotografii wie, że to zwyczajny fotomontaż, jak dorabianie wąsów lub rogów, tylko bardziej staranny. Zaryzykuję stwierdzenie, że już bracia Lumière i niejaki Daguerre stosowali fotomontaż.
To są dwie różne sprawy:
wmontowanie obcego obrazka i wciskanie, że "ja to zrobiłem" i
uczciwa, jawna obróbka lub efekt techniczny (vide powyższy przykład z wodą), stosowany na własnym zdjęciu.
Pozwolę sobie dać przykład ostatnich zdjęć candara - tych z dziewczynką i wilkiem. Można kontestować lub nie ich estetykę, ale autor nie wciska, że siedział w lesie i upolował wilka.
A nowomowa marketingowa lub publiczne stwierdzenia kulturalnego Azjaty mogą zacierać takie oszustwo tylko dla fanatyków lub nieświadomych.
I o tym jest cała dyskusja w tym najlepszym wątku w historii canon-board: o uczciwości, którą różni wypowiadający starali się wskazać, ale jak groch o ścianę. Nikt nie zanegował, że telefonem można zrobić zdjęcie. Ale zdjęcie, a nie ukrywane oszustwo.
--- Kolejny post ---
Zobaczcie na ostatni post becekpl'a, Kolegi który świadomie używa smartfonu w pewnych sytuacjach, ale ewidentnie pokazał, że czasem się nie da.
https://www.canon-board.info/threads/108401-Poka%C5%BC-zdj%C4%99cie-kt%C3%B3re-lubisz/page401?p=1444722&viewfull=1#post1444722
Samasung na swojej stronie dokłanie przedstawia procedurę fotografowania księżyca. #1628
Wystarczy zajrzeć a nie polegać na fejkach.
jp
PS
Mozna też samemu sprawdzić, wyjąć kartę SIM, wyresetowac smartfon, bez GPS, bez WiFi zrobic zdjecie.
I tyle
I rozjechać telefon samochodem.
Przy współczesnych parametrach sprzętu, 20-30 MB zdjęcie Księżyca można bez problemu umieścić w kodzie programu.
Samasung na swojej stronie dokłanie przedstawia procedurę fotografowania księżyca. #1628
Wystarczy zajrzeć a nie polegać na fejkach.
jp
Jesteś przejawem smartfonowego szura (https://sjp.pwn.pl/mlodziezowe-slowo-roku/haslo/szur;6383044.html) i niestety BEZKRYTYCZNIE uwierzysz we wszystko co pokażą i napiszą producenci smartfonów :roll:
Nie potrafię wyjść z podziwu jak można tak łatwo omotać osobę, która używała wcześniej Sony A7R3 :!:
Co do wspomnianych "fejków" racz przeczytać jak Samsung robi idiotów z użytkowników telefonów tej marki :!: Kolejna wpadka Samsunga: smartfon Galaxy promowany zdjęciami… wykonanymi lustrzanką (https://www.gsmmaniak.pl/931320/galaxy-a8-falszywe-zdjecie-lustrzanka/)
11350
11351
11352
11355
Powtórzę to po raz kolejny: to, że smartfonem można zrobić przyzwoicie wyglądające zdjęcie 4K, jest samo w sobie imponujące, ale te 4K nie da uzyskać wycinając je z większego zdjęcia, a jedynie je zmniejszając, podczas gdy w fotografii optycznej można bez problemu uzyskiwać doskonałej jakości wycinki 4K z większych plików.
W związku z powyższym większe rozdzielczości matryc w aparatach mają sens i są bezpośrednio użyteczne, natomiast gigantyczne rozdzielczości w smartfonach to z jednej strony marketingowy bełkot, a z drugiej koło ratunkowe dla producenta, aby w ogóle jakieś w miarę przyzwoite zdjęcia wychodziły, a osiąga to metodą łączenia pikseli w bloki- de facto zmniejszając rozmiar wyjściowy pliku.
Zawartość informacji w zdjęciu uzyskanym optycznie też jest większa, niż w uzyskanym obliczeniowo, i jest to rzeczywiście informacja, a nie domysły algorytmów przetwarzania obrazu.
Na przykład obraz wygenerowany przez AI na zamówienie candar nie zawiera ani jednego piksela, który zlecający zleciłby świadomie- jest to zupełnie dowolna interpretacja zlecenia, w której każdy element obrazu jest zaprojektowany przez AI, a nie przez zlecającego, nie jest więc to dzieło stworzone zupełnie świadomie przez człowieka.
Wyłącznie naturalistyczny sposób postrzegania świata "tak, jak go oczy widzą", od zarania fotografii był modyfikowany przez właściwości optyki, migawki i różnych filtrów optycznych w celu nadania obrazom ekspresji, a nawet ich odrealnienia, a tymczasem fotografia obliczeniowa działa w zupełnie odwrotnym kierunku: jest to ujnia, usiłująca odciąć się od grzybni, aby urealnić obraz nie mając ku temu naturalnych danych uzyskanych drogą optyczną.
Heldbaum
26-03-2023, 19:24
Ale to wszystko bez znaczenia. Sztuka wizualna (w tym fotografia), jest sztuką ILUZJI. To jest definicja. Dogmat. Jan natomiast stwierdził, że "jak widać bokeh, to zdjęcie powinno być zdyskwalifikowane, bo oczy tak nie widzą". A tak naprawdę, chodzi mu o to, że każde zdjęcie, które NIE wygląda, jak obrazek z jego szajsunga, to nie zdjęcie. Tylko obraz naszego zacofania
Po prostu liście opadają. Dajmy już spokój, bo do niego nic nie trafia. Równie dobrze moglibyście tłumaczyć technologię spawania punktowego księżnej Kentu...
Ale to wszystko bez znaczenia. Sztuka wizualna (w tym fotografia), jest sztuką ILUZJI. To jest definicja. Dogmat. Jan natomiast stwierdził, że "jak widać bokeh, to zdjęcie powinno być zdyskwalifikowane, bo oczy tak nie widzą". A tak naprawdę, chodzi mu o to, że każde zdjęcie, które NIE wygląda, jak obrazek z jego szajsunga, to nie zdjęcie. Tylko obraz naszego zacofania
Po prostu liście opadają. Dajmy już spokój, bo do niego nic nie trafia. Równie dobrze moglibyście tłumaczyć technologię spawania punktowego księżnej Kentu...
Jan nie odróżnia najwyraźniej fotografii będącej sztuką od będącej tylko dokumentem, a jedyne środki wyrazu, jakie zna, to f/5,6 - f/8.
#Candar - w Twoim przypadku usunąłeś tylko okno i zmieniłeś kolory. Jak dla mnie ok. Przeczytaj jeszcze raz o czym pisałem. Obróbki idą w zastępowanie TOTALNIE tła + dodawanie efektów jak płatki śniegu. Równie dobrze mogliby zrobić zdjęcie na green screenie i dorobić sobie grafikę wokół. Czy to jest fotografia, czy grafika?
Ta graficzka czadowo wyszła, ale... jest to jasne, że jest to grafika.
#Jan Pawlak - no takie postrzeganie "uczciwości" w fotografii to już zakrawa akurat o absurd. Optyka nie jest idealna, czyli występują zniekształcenia i jest to akceptowalne. Nie czepiam się przecież czarno-białych zdjęć "bo przecież tak rzeczywistość nie wygląda" :). Interpretacja zdjęcia przez autora jest istotna (fotografia to sztuka) i pewna obróbka. Nie jest problemem kiedy do zdjęcia idealnego brakuje nam niewiele (na przykładzie Candara - usunięcie okna w tle). Problemem jest kiedy ze zdjęcia zwyczajnego próbuje się zrobić zdjęcie idealne robiąc cudawianki graficzne.
#Candar - w Twoim przypadku usunąłeś tylko okno i zmieniłeś kolory. Jak dla mnie ok. Przeczytaj jeszcze raz o czym pisałem. Obróbki idą w zastępowanie TOTALNIE tła + dodawanie efektów jak płatki śniegu. Równie dobrze mogliby zrobić zdjęcie na green screenie i dorobić sobie grafikę wokół. Czy to jest fotografia, czy grafika?
Ta graficzka czadowo wyszła, ale... jest to jasne, że jest to grafika.
#Jan Pawlak - no takie postrzeganie "uczciwości" w fotografii to już zakrawa akurat o absurd. Optyka nie jest idealna, czyli występują zniekształcenia i jest to akceptowalne. Nie czepiam się przecież czarno-białych zdjęć "bo przecież tak rzeczywistość nie wygląda" :). Interpretacja zdjęcia przez autora jest istotna (fotografia to sztuka) i pewna obróbka. Nie jest problemem kiedy do zdjęcia idealnego brakuje nam niewiele (na przykładzie Candara - usunięcie okna w tle). Problemem jest kiedy ze zdjęcia zwyczajnego próbuje się zrobić zdjęcie idealne robiąc cudawianki graficzne.
tak w temacie , pobawilem sie tu polecanym programem Luminar
before
11373
after
11374
tak w temacie , pobawilem sie tu polecanym programem Luminar
Sądząc po typie chmur, to Luminar podniósł te góry o parę kilometrów :mrgreen:
Eberloth
27-03-2023, 14:19
Nie jest źle, przecież jeszcze mógł tam przenieść krzyż z Giewontu :mrgreen:
cybulski
27-03-2023, 14:48
Nie jest źle, przecież jeszcze mógł tam przenieść krzyż z Giewontu :mrgreen:
Albo statuę z Rio tudzież Świebodzina.
O fakt, może jeszcze by uszło gdyby cirrus nie wchodził na górę.
Niestety, licho nie śpi, i subwątek kloaczny tego wątku został skasowany, więc dywagacje na temat, jak jeszcze bardziej sensownie wykorzystać smartfona, muszą ustąpić miejsca temu, co on jeszcze może takiego odjaniepawlić, co się filozofom nie śniło.
zdjecie robione na 5 k m.n.p.m wiec...
zdjecie robione na 5 k m.n.p.m wiec...
No to jeszcze ok. 2 km brakuje ;)
Tak naprawdę to nie ma nic do śmiania. Nie jesteśmy już w stanie odróżnić prawdy od realistycznych fake newsów :!:
Sztuczna inteligencja dalej oszukuje (https://fotoblogia.pl/uwazaj-sztuczna-inteligencja-dalej-oszukuje-to-trzesienie-ziemi-nigdy-sie-nie-wydarzylo,6880928904719168a?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fbfotoblogia&utm_term=post&utm_content=fotoblogia&fbclid=IwAR0Tyw_pzwamajCRO7XGYOeJsnfE0RZ-_NkWflPGDl7b2HD3t7n5dUi3JwE)
"W internecie zaczęły pojawiać się fałszywe grafiki, które prezentują rzekome trzęsienie ziemi w stanie Oregon (USA) w 2001 r. Na wstępie podkreślamy jeszcze raz – to nigdy się nie wydarzyło. Za wygenerowanie obrazów odpowiedzialny jest ponownie algorytm Midjourney. Problem polega na tym, że obrazy do złudzenia przypominają stopklatki z nagrań reportażowych lub zdjęcia prasowe."
A ona się dopiero uczy...
11449
na deser:
11450
11451
^^^Przecież w najnowszym konkursie Sony w kategorii fotografii kreatywnej wygrało "zdjęcie" wygenerowane przez ML... Owszem autor powiedział ML co chce ale. Tak więc uczcie się opisywać zdjęcia ;)
^^^Przecież w najnowszym konkursie Sony w kategorii fotografii kreatywnej wygrało "zdjęcie" wygenerowane przez ML... Owszem autor powiedział ML co chce ale. Tak więc uczcie się opisywać zdjęcia ;)
Jak ja powiem, co chcę na zdjęciu, a jeszcze AI to zrobi, to mnie wsadzą do więzienia :mrgreen: