Strona 70 z 378 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280120170 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    (wróżka mode on) Może jakimś cudem ten monitor wspiera sygnał 10bit via DisplayPort? Standard niby przewiduje max 16 bitów na kanał.
    To nie jest nawet kwestia karty, to jest kwestia OS i PS. Teoretycznie nawet DVI można przesyłać 30-o bitowy sygnał, a niektóre modele monitorów były nawet na taką ewentualność przygotowane (np. stary Nec Reference 21 gdyby otrzymał 10-o bitowy sygnał, to byłby w stanie zrobić z niego użytek, jest to panel 10-10-10 bitowy)

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    A to przepraszam, jestem nie na czasie - w takim razie naprawdę warto rozważyć ColorMunki, to jest bardzo dobry spektrofotometr - z tego co wiem jego DNA pochodzi ze spektrofotometru skanującego iSis, który jest praktycznie standardem przemysłowym.
    Dziękuje ogromnie za porady, cieszy dość przystępna cena tego urządzenia, 3 tys za i1pro do prywatnego użytku to już jednak za wiele.

Wprawdzie to już nie na temat ale przy okazji zapytam bo lekturę grubego tomiszcza o tej tematyce dopiero mam przed sobą.

Przez logikę dochodzę do wniosku ze pigment i papier są ze sobą ściśle powiązane. Rozumiem ze profile papieru dostarczane przez producentów są przygotowane tylko pod katem oryginalnych pigmentów i przy zasilaniu drukarki materiałami alternatywnych producentów takowe trzeba samemu tworzyć spektrofotometrem?

Czy już w ogóle się zamieszałem i profil drukarki a profil papieru to kompletnie inna bajka?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Dziękuje ogromnie za porady, cieszy dość przystępna cena tego urządzenia, 3 tys za i1pro do prywatnego użytku to już jednak za wiele.

Wprawdzie to już nie na temat ale przy okazji zapytam bo lekturę grubego tomiszcza o tej tematyce dopiero mam przed sobą.

Przez logikę dochodzę do wniosku ze pigment i papier są ze sobą ściśle powiązane. Rozumiem ze profile papieru dostarczane przez producentów są przygotowane tylko pod katem oryginalnych pigmentów i przy zasilaniu drukarki materiałami alternatywnych producentów takowe trzeba samemu tworzyć spektrofotometrem?

Czy już w ogóle się zamieszałem i profil drukarki a profil papieru to kompletnie inna bajka?
    Profile tworzone są dla danej kombinacji papier+drukarka. Jeśli zatem mamy oryginalne atramenty i oryginalny papier, zwykle producent przygotowuje do tego profile i nie ma problemu.

Inni producenci papieru również często udostępniają profile dla różnych kombinacji swoich papierów z różnymi drukarkami, ale jeśli mamy pecha, to może np. nie być profili dla naszej drukarki. Oczywiście - możemy dobierać sobie takie papiery, do których profile dla naszego urządzenia zostały przygotowane.

Jeśli zaś korzystamy z papierów, których producenci wogóle nie udostępniają profili, albo korzystamy z atramentów nieoryginalnych - wtedy jesteśmy zdani na wykonywanie własnych profili. Dodatkowo dochodzi jeszcze jedna sprawa - właściciele minilabów zwykle lekce-sobie-ważą kwestie wykonywania własnych profili i jeśli chcemy stosować zarządzanie barwą dla minilabu, to może się okazać, że jedyną metodą jest stworzenie profili na własną rękę.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    ....Dodatkowo dochodzi jeszcze jedna sprawa - właściciele minilabów zwykle lekce-sobie-ważą kwestie wykonywania własnych profili i jeśli chcemy stosować zarządzanie barwą dla minilabu, to może się okazać, że jedyną metodą jest stworzenie profili na własną rękę.

To jest wszystko święta prawda tylko w labach, w których właściciele nie dbają o oprofilowanie ryzyko, że właściciele mało dbają o klienta a bardzo o własną kieszeń jakoś rośnie. Szanse na to, że nie pilnują procesu, temperatury, nie wymieniają chemii, zatrudniają labmenów "z ulicy" (bo tani) po mojemu są duże.

Duży szczeciński lab miał rzeczywiście dobrą jakość dzięki jednemu człowiekowi, który po prostu z pasją wykonywał swoją pracę. Pewnego dnia zniknął z labu. W krótkim czasie z labu zniknęli również stali klienci. Pozostali tylko ci "z ulicy"

Mi się zdarzyło, jakiś czas temu, że "panienka z okienka" z zachwytem zameldowała mi przy odbiorze zdjęć: "...dostaliśmy nowy papier Fuji, to zrobiliśmy Panu na tym nowym bo lepszy..." hihihihi... poprzednio lab używał papierów AGFA.

Jak lab nie ma własnych profili to robienie własnych jest niestety obarczone ryzykiem, że lab coś zmieni i "zapomni" o tym poinformować bo przecież nowy papier jest lepszy od starego

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

To jest wszystko święta prawda tylko w labach, w których właściciele nie dbają o oprofilowanie ryzyko, że właściciele mało dbają o klienta a bardzo o własną kieszeń jakoś rośnie. Szanse na to, że nie pilnują procesu, temperatury, nie wymieniają chemii, zatrudniają labmenów "z ulicy" (bo tani) po mojemu są duże.

Duży szczeciński lab miał rzeczywiście dobrą jakość dzięki jednemu człowiekowi, który po prostu z pasją wykonywał swoją pracę. Pewnego dnia zniknął z labu. W krótkim czasie z labu zniknęli również stali klienci. Pozostali tylko ci "z ulicy"

Mi się zdarzyło, jakiś czas temu, że "panienka z okienka" z zachwytem zameldowała mi przy odbiorze zdjęć: "...dostaliśmy nowy papier Fuji, to zrobiliśmy Panu na tym nowym bo lepszy..." hihihihi... poprzednio lab używał papierów AGFA.

Jak lab nie ma własnych profili to robienie własnych jest niestety obarczone ryzykiem, że lab coś zmieni i "zapomni" o tym poinformować bo przecież nowy papier jest lepszy od starego
    No fakt - pewnie jeszcze sporo upłynie wody w Wiśle, zanim powszechną praktyką będzie, że laby oferują "jakość", a nie "jakoś". Niestety kij ma dwa końce - w realiach naszego rynku klient oczekuje przede wszystkim niskich cen, a stosowanie świadomego zarządzania barwą należy do rzadkości.

Z drugiej jednak strony - lepszy profil i niepewność, niż brak profilu i pewność niepewności No i oczywiście mamy lepszą kontrolę i momentalnie się dowiadujemy, kiedy nadchodzi czas na to, by zmienić lab
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 20-10-2008 o 12:23

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za pomoc. Co prawda moje watpliwosci wlasciwie sie nie zmniejszyly, ale co sobie podyskutowalismy to nasze
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A ja jutro wlasnie kupuje Eizo s2231w + eye one display 2. Mam nadzieje ze to mi narazie w zupelnosci wystarczy
    | Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0L | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
    | MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
    | Za barwy odpowiada EIZO S2243|

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maziboss Zobacz posta
    A ja jutro wlasnie kupuje Eizo s2231w + eye one display 2. Mam nadzieje ze to mi narazie w zupelnosci wystarczy
    Twój post ma coś wnieść czy po prostu chcesz się pochwalić?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po lekturze listy polecanych monitorów dla fotografa zapytuję, który z poniższych modeli warto wybrać (lub inny 24")

1. Nec 2470WNXBK
    2. Eizo S2401W (nie figuruje na liście polecanych)

i nieco droższy
    Eizo S2431WBK

Z góry dziękuję za pomoc.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Po lekturze listy polecanych monitorów dla fotografa zapytuję, który z poniższych modeli warto wybrać (lub inny 24")

1. Nec 2470WNXBK
    2. Eizo S2401W (nie figuruje na liście polecanych)

i nieco droższy
    Eizo S2431WBK
    Ostatni, choć to monitor amatorski i cudów nie ma.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 70 z 378 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280120170 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów