Strona 68 z 378 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078118168 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zakupilem w srode monitor eizo s2231W w sklepie Vobis w CH Reduta w Warszawie za kwote ~2300zl. Jedyne co moge powiedziec to w porownaniu z moim starym crt samsunga 757dfx jest spora przepasc. Teraz zobaczylem pewne szczegoly zdjecia ktore wczesniej dla mnie nie istnialy.
    Po pewnym czasie uzytkowania postaram sie napisac cos wiecej na jego temat.
    Canon eos 6D
    - EF 24-105mm f/4 IS L
    - EF 50mm f/1.4
    - Speedlight 430ex II

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gotman Zobacz posta
    ad. Tom01 - więc czy warto zmieniać tego AOC'a i ile trzeba wyłożyć minimum kasy aby otrzymać monitor o naprawdę zadowalających parametrach do obróbki?

co do rzeźnika - na CRT na 100% widać szary gradient i co kilka kolumn kolumny paskowane. Na crt nie działa sztuczka z tęczą? Kąty widzenia - boskie jak dla mnie. Tego też właśnie boję się po ew. zmianie na LCD

Na moim starym CRT szary rzeźnik był idealnie szary, a na moim nowym EIZO, co prawda jeszcze nie skalibrowanym, szary rzeźnik wychodzi w paski.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Na moim starym CRT szary rzeźnik był idealnie szary, a na moim nowym EIZO, co prawda jeszcze nie skalibrowanym, szary rzeźnik wychodzi w paski.
    Pozdrówka
    Nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale na moim skalibrowanym CG222W też. Z tego, co tu czytałem, to jedynie monitory z S-IPS są w stanie wyświetlać to bez pasków. S-PVA zabija charakterystyka kątowa.

Na szczęście nie często zdarza mi się fotografować rzeźników
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Jestem właśnie na etapie konfigurowania swojego pierwszego PC-ta, który miałby służyć głównie do obróbki zdjęć. O ile z wybraniem stacji roboczej nie mam problemu to zastanawiam się nad monitorem. Przedział cenowy jaki mnie interesuje to 1000-1300zł i w związku z tym zastanawiam się czy lepiej jest kupić za tą kwotę jakiegoś "lepszego" Flatrona (19" - 20") czy "tansze" Eizo, dokładniej mówiąc model: 20.1" Eizo FlexScan S2001WH [komputronik]. Zastanawiam się tylko nad "ficzerem" nazywanym przez panów marketingowców "BrightRegulator", który mierzy poziom światła w otoczeniu i do tego dopasowywuje jasność ekranu. Jaki ma to wpływa na programową kalibrację monitora (Eye-one display)?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Serię Eizo z 01 na końcu proszę sobie darować. Najbliżej przewidzianego budżetu jest się Eizo S1921 i ten polecam.

Czujnik oświetlenia fajna rzecz, ale po kalibracji trzeba to wyłączyć.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Witam wszystkich, to moj pierwszy post i pierwsze pytanie.

Tom01,

przeczytalem wiekszosc Twoich odpowiedzi, imponujaca wiedza o monitorach!
    Chce wobec tego zapytac ktory z wymienionych ponizej Eizo polecilbys do profesjonalnej obrobki zdjec. Celem bezposrednim nie jest druk, odbiorca zdjec jest duza agencja fotograficzna o wysokich wymaganiach. Na dotychczasowym monitorze po prostu juz sie meczylem.

CG 241W
    CG 240W
    CG 222W
    CG 211W
    CG 210N
    CE 210W

Glownie interesuja mnie dwa pierwsze 24 calowe - duza roznica w cenie. Nie potrzebuje zadnych bajerow, monitor ma sluzyc wylacznie do obrobki zdjec, liczy sie tylko mozliwie najwyzsza jakosc.

Czy warto kupowac z oferowanym opcjonalnie do kompletu kalorymetrem DTP 94 X Rite?

Z gory wielkie dzieki za pomoc przy wyborze!

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Krótko. CG211W + monitor pomocniczy na narzędzia. Dedykowany L997. Żaden panoramiczny nie oferuje takiej jakości, jeśli mamy ją stawiać jako priorytet. Do kalibracji zaleca się spektrofotometr.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Witam od niedawna jestem posiadaczem nowego monitora Della 2407WFP. Zajmuje sie fotografia i grafika od klilku lat. Zdjecia wczesniej obrabialem na monitorze crt wiec teraz zdjecia obrabiam na tym nowym monitorze. Moje zdjecia z Canona 40d wygladaja tragicznie na tym nowym monitorze widze tylko w ciemnych miejscach, plamy, linie i brak przejscia tonalnego tak samo jest z profesjonalnym aparacie Canona 1ds III gdzie wogule nie pownien robic brzydkie zdjecia w ciemnych miejsach. Nie wiem co jest powodem tego wszystkiego. Monitor byl skalibrowany. W systemie mam ustawione 32 bity w ps tez 16 bity i zdjecia robie w rawach a potem zapisuje jako Tiffa 16 bitow. Karta graficzna to Geforce 8500 GT 512mb. Nawet jak wezme grafike w ps to wezme czarne tlo i na czarnym tle niebieski gradient radial to wychodza paskudne linie jakby saturna. Tak samo jest z pedzlem, jesli wezme miekki pedzel niebieski i pomaluje troche na czarnym tle to zamiast gladkosci widze paskudne linie, plamy. Moj znajomy powiedzial mi, ze jest to wina monitora z powodu malej liczby 8 bitowej i matrycy TN.

Interesuja mnie dwa modele Eizo, ktory byscie polecali?

http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id=94/FlexScan_S2401W
    http://www.eizo.pl/pl/graficzne.html...lorEdge_CE240W

Czy na takich monitorach tez moga wystepowac problemy? jak wyzej opisalem

Na stronie Eizo przeczytalem, ze 14 bitow powinno wszystkie problemy rozwiazac, szczegolnie w ciemnych miejscach na zdjeciu jak i grafiki gradientu a pisza tak.

14-bitowe przetwarzanie informacji o kolorze
    Układy elektroniczne wbudowane w monitory ColorEdge konwertują 8-bitowy sygnał z komputera do postaci 14 bitowej, dokonują jego obróbki, a następnie ponownej konwersji do 8-bitowej informacji z doskonale odwzorowaną krzywą gamma. Pozwala to na uzyskanie idealnych tonalnych przejść pomiędzy kolorami.

14-bitowe przetwarzanie zapewnia wyświetlanie wyjątkowo gładkiej skali szarości, nawet w sprawiających do tej pory dużo problemów, ciemnych obszarach obrazu. Wartość współczynnika gamma może być zmieniana przez użytkownika w zakresie od 1,4 do 3,0, ze skokiem co 0,2. Przy 14-bitowej korekcji krzywej gamma informacja o kolorze jest przetwarzana z 16-krotnie większą dokładnością niż przy 10-bitowej korekcji.

Wierzyc temu?

Moze ktos ma monitor Eizo i sprawdzil jak wyglada obraz w ciemnych miejscach? Szukam w Łodzi sklepu gdzie byla by mozliwosc przetestowania monitorow Eizo. Czy ktos zna dobry sklep z mozliwoscia testownia urzadzenia? kota w worku nie kupie

Z gory Dziekuje!
    5D mark II + 24-105 f/4 IS USM L

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotoman Zobacz posta
    Moze ktos ma monitor Eizo i sprawdzil jak wyglada obraz w ciemnych miejscach?
    Tak, wielu użytkowników forum używa monitorów tej marki Właściwie cały ten wątek krąży de facto tylko wokół Eizo. Znajdziesz tutaj informacje na temat chyba wszystkich dostępnych modeli. Tylko trzeba zadać sobie troszkę trudu i poczytać.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Wymęczyłem 68 stron i dalej mam mętlik w głowie - monitory to straszna rzecz.Krótkie pytanie.

5-6 tys zł na monitor i kalibrator(lcd+drukarka). Priorytet jakość przy fotografii.

W tej cenie wybire cos lepszego niż Eizo CG222W?
    Ten >klik< kalibrator bedzie dobrym wyborem do kalibracji powyzszego monitora i epsona r2880?

Strona 68 z 378 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078118168 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów