Strona 72 z 378 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No niby tylko 2,5 cm szerszy... Ech, ćwiek zabity. A matrycę ma IPS, jest jakaś zasadnicza różnica między PVA ? A w ogóle któryś z nich z natury rzeczy mniej "męczy" wzrok, bo o tym właściwie nie pomyślałem..
    Jest cholernie zasadnicza różnica. Matryca IPS ma nieco gorszy poziom czerni, ale zdecydowanie lepszą charakterystykę kątową. Poprawnie ustawione LCD nie męczą wzroku, bo nie mrygają.

I jeszcze jedno - w tej chwili wszedł właśnie nowy, nieco udoskonalony Nec 2690WUXi II. Warto rozważyć, choć jedynka też jest naprawdę dobra (w kwestii możliwości do ceny - bezkonkurencyjna). Trzeba tylko oglądać je przed zakupem, bo niestety dość często zdarzają się wadliwe.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 29-10-2008 o 13:12

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

No niby tylko 2,5 cm szerszy... Ech, ćwiek zabity. A matrycę ma IPS, jest jakaś zasadnicza różnica między PVA ? A w ogóle któryś z nich z natury rzeczy mniej "męczy" wzrok, bo o tym właściwie nie pomyślałem..
    Różnica jest w kątach widzenia i punkcie czerni. IPS jest dużo mniej wrażliwa na kąt, dzięki temu to co Pan widzi na środku i w narożnikach jest tym samym. Szarości są skutkiem tego bardziej neutralne. Proszę rzucić okiem na Czornyjowego "rzeźnika": http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik_lcduf.png. Na PVA będzie zawsze tęczowy po bokach, nawet na najlepszych kalibrowanych. Szary będzie tylko tam gdzie pada prostopadła od oka do ekranu. Punkt czerni natomiast jest lepszy (niższy) na PVA, dzięki czemu lepiej pracuje się po ciemku. Pomijam oczywiście fakt, że nie powinno się pracować po nocach. Z różnych względów, technicznych i ludzkich.

Nie ma jednak sposobu, aby jednoznacznie zadecydować który wyświetlacz jest lepszy. Trzeba decydować w kontekście całego monitora. W przypadku rozważania pojedynków:

S2431W (PVA) vs 2690WUXi (IPS), lepszy jest 2690WUXi (IPS).
    2690WUXi (IPS) vs CG222W (PVA), lepszy jest CG222W (PVA).
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dziękuję bardzo. Rozważam więc jedynie pierwszy wariant. Problem w tym, że często pracuję po ciemku....
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Swoją drogą, ciekawe, czy jest szansa na ukazanie się w jakiejś przewidywalnej przyszłości matrycy, która łączyłaby w sobie zalety IPS i PVA. Może OLED?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Dziękuję bardzo. Rozważam więc jedynie pierwszy wariant. Problem w tym, że często pracuję po ciemku....
    Całkiem po ciemku nie można. Trzeba dostosować oświetlenie do wymagań monitora, czyli zapalić jakieś światło.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Całkiem po ciemku nie można. Trzeba dostosować oświetlenie do wymagań monitora, czyli zapalić jakieś światło.
    Przesadziłem z tą ciemnością, zawsze jakaś żarówa w pokoju jest włączona.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Przesadziłem z tą ciemnością, zawsze jakaś żarówa w pokoju jest włączona.
    Oświetlenie dobiera się tak, aby czerń monitora nie świeciła, lub świeciła jak najmniej. Monitor kalibruje się wówczas do jak najniższych poziomów bieli i jeśli jest za jasny (wizualnie) zapala się dodatkowe oświetlenie w pomieszczeniu. Żadna filozofia.

Faktem jest, że w przypadku PVA łatwiej jest, ale w kontekście Pana zastosowań, nie przykładałbym do tego wagi, bo są ważniejsze sprawy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-10-2008 o 14:09

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Uff, cały dzień męczę się w tymi monitorami i teraz to mnie dopiero oczy bolą.

Skłoniłem się ku temu Nec'owi. Na co zwrócić uwagę po zakupie, skoro dużo zdarza się "wadliwych" ?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Skłoniłem się ku temu Nec'owi. Na co zwrócić uwagę po zakupie, skoro dużo zdarza się "wadliwych" ?
    1. Oglądać i mierzyć. Pierwsze w celu wyeliminowania wad pikseli, nierówności podświetlenia, nierównych zafarbów. Drugie w celu wykluczenia nieliniowych, które nawet po kalibracji nie są idealnie szare.

2. Zamówić selekcjonowany.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chętnie bym skorzystał z wybranego, ale mam stałego dostawcę tego typu sprzętu, u któego w dodatku mam jakąś nadwyżkę środków, które muszę wykorzystać

Strona 72 z 378 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów