Strona 69 z 378 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do tworzenia profili dla drukarek niezbędny jest spektrofotometr - ColorMunki lub i1pro. Dla mniej zaawansowanych użytkowników doskonałym rozwiązaniem jest ColorMunki - który tworzy profile doskonałej jakości z bardzo niewielkiej ilości próbek. Niestety - jak narazie nie jest on wspierany przez sprzętowe profilery Eizo ColorNavigator, które stosuje się w przypadku monitorów CG do sprzętowej kalibracji.

Pozostaje zatem zakup spektrofotometru i1pro, ten jednak jest urządzeniem dla wymagającym nieco większej wiedzy i znajomości kilku trików. Ewentualnie można kupić ColorMunki do profilowania drukarki, oraz kolorymetr i1 Display2 do kalibracji monitora, choć z uwagi na poszerzony gamut CG222 nie jest to rozwiązanie idealne.

Oczywiście - należy sobie zadać fundamentalne pytanie, czy tworzenie własnych profili dla drukarki wogóle nam będzie do szczęścia potrzebne. Jeśli będziemy korzystali z papierów, dla których producent takowe profile utworzył, to zasadniczo nie ma takowej potrzeby - wtedy wystarczy nabyć dobry monitor i kolorymetr.

Generalną zasadą co do kolorymetrów i spektrofotometrów jest to, że warto się trzymać produktów firmy X-Rite (zresztą wielkiego wybrou nie ma)

Domyślnie

I znowu pisze z prosba o pomoc .
    Kupilem juz nowy monitor (HP LP2480zx) i mam problem z karta graficzna do niego.
    Chcialem karte dajaca 30-bitowy sygnal, taki jaki moze obsluzyc monitor.
    Jedyne co znalazlem, w rozsadnej cenie - 125 Euro, to ATI FirePro V3750. Problem jest taki ze ta karta jest ogloszona i ma byc w IV kwartale tego roku, czyli juz powinna byc, ale jej nie ma
    Sprzet odbieram na poczatku tygodnia i chcialbym juz podlaczyc nowa karte.

Tak wiec potrzebuje 30-bitowa karte z wyjsciami Display Port i drugim DVI Dual Link - 2560x1600
    Bede do niej podlaczal dwa monitory, ale nie bede ich uzywal rownoczesnie.
    Teoretycznie moje wymagania opisane sa w specyfikacji Radeona HD 4650 czy 4670. Tylko po co mi taka karta co ciagnie tyle pradu co wszystkie zarowki u mnie w domu
    Jak by ktos pomogl mi troche rozwiklac te zawilosci, bede niezmiernie wdzieczny.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski Zobacz posta
    I znowu pisze z prosba o pomoc .
    Kupilem juz nowy monitor (HP LP2480zx) i mam problem z karta graficzna do niego.
    Chcialem karte dajaca 30-bitowy sygnal, taki jaki moze obsluzyc monitor.
    Jedyne co znalazlem, w rozsadnej cenie - 125 Euro, to ATI FirePro V3750. Problem jest taki ze ta karta jest ogloszona i ma byc w IV kwartale tego roku, czyli juz powinna byc, ale jej nie ma
    Sprzet odbieram na poczatku tygodnia i chcialbym juz podlaczyc nowa karte.

Tak wiec potrzebuje 30-bitowa karte z wyjsciami Display Port i drugim DVI Dual Link - 2560x1600
    Bede do niej podlaczal dwa monitory, ale nie bede ich uzywal rownoczesnie.
    Teoretycznie moje wymagania opisane sa w specyfikacji Radeona HD 4650 czy 4670. Tylko po co mi taka karta co ciagnie tyle pradu co wszystkie zarowki u mnie w domu
    Jak by ktos pomogl mi troche rozwiklac te zawilosci, bede niezmiernie wdzieczny.
    Bierz Radeona - im bardziej dopasionego, tym lepiej. Nowy Photoshop CS4 wykorzystuje moc GPU i dzięki temu przyspiesza wyświetlanie, więc będzie jak znalazł - chłopaki z Adobe zalecają teraz karę z min. 512MB pamięci i możliwie szybkim procem.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Niestety - jak narazie nie jest on wspierany przez sprzętowe profilery Eizo ColorNavigator, które stosuje się w przypadku monitorów CG do sprzętowej kalibracji.
    Już jest.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Już jest.
    A to przepraszam, jestem nie na czasie - w takim razie naprawdę warto rozważyć ColorMunki, to jest bardzo dobry spektrofotometr - z tego co wiem jego DNA pochodzi ze spektrofotometru skanującego iSis, który jest praktycznie standardem przemysłowym.

Oczywiście i1pro też jest całkiem-całkiem - mam i złego słowa nie powiem. Ukręciłem sobie ostatnio profile jednego z krakowskich minilabów, oświetliłem odbitki testowe 30x20cm Soluxem 4700K, porównałem z monitorem i kolorystycznie wszytko siedziało jak w mordę strzelił, aż strach. Jest to jednak zabawka dla nieco bardziej wtajemniczonych w temat, a kilkukrotne skanowanie 1728 polowych wzorców niekoniecznie dla każdego jest interesującą rozrywką...

Domyślnie

Bierz Radeona - im bardziej dopasionego, tym lepiej. Nowy Photoshop CS4 wykorzystuje moc GPU i dzięki temu przyspiesza wyświetlanie, więc będzie jak znalazł - chłopaki z Adobe zalecają teraz karę z min. 512MB pamięci i możliwie szybkim procem.
    Dzieki za rade, myslalem, ze sie wykrece tanim kosztem
    A tu widze, ze dochodzi jeszcze jeden czynnik - wydajnosc karty graficznej. Do tej pory nie mialo to takiego znaczenia. W sumie to pozytywnie, ze karta da jeszcze dodatkowa moc obliczeniowa. Szkoda, ze kosztuje z 1000 zl i tyle pradu zzera.
    No nic, bede mial piecyk na zimowe wieczory, akurat przy nogach
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A tu widze, ze dochodzi jeszcze jeden czynnik - wydajnosc karty graficznej. Do tej pory nie mialo to takiego znaczenia. W sumie to pozytywnie, ze karta da jeszcze dodatkowa moc obliczeniowa. Szkoda, ze kosztuje z 1000 zl i tyle pradu zzera.

Bez przesady z tą kartą. Jest wykorzystywana głownie przy obracaniu, animacjach i innych gadżetach typu przeglądanie zdjęć z wyrzucaniem ich do kosza gdzie "miniaturki" przesuwają się po ekranie podobnie do ikonek na ekranie iPhone. Do samej obróbki zdjęć to karta raczej nie jest wykorzystywana.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Poczytałem sobie trochę i obawiam się, że tak czy owak nic z tego. Karta może sobie być 1000bitowa, ale systemy nadal pozostają 8-o bitowe i na razie tak czy owak do monitora jest wypychany 8-o bitowy sygnał, choćby mieć najcudniejszą kartę. W FAQ HP wyraźnie dają do zrozumienia, że 30 bitowa karta to zbędny bajer, a monitor wykorzystuje typowy tor sygnałowy 8-12-10 (karta-LUT-matryca).

Natomiast mocnego Radka i tak chyba warto przemyśleć, CS4 całkiem ładnie wykorzystuje GPU i będzie żwawiej reagował. 4850 od Sapphire kosztuje ok. 500PLN, więc nie ma tragedii.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Poczytałem sobie trochę i obawiam się, że tak czy owak nic z tego. Karta może sobie być 1000bitowa, ale systemy nadal pozostają 8-o bitowe i na razie tak czy owak do monitora jest wypychany 8-o bitowy sygnał, choćby mieć najcudniejszą kartę.
    (wróżka mode on) Może jakimś cudem ten monitor wspiera sygnał 10bit via DisplayPort? Standard niby przewiduje max 16 bitów na kanał.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Poczytałem sobie trochę i obawiam się, że tak czy owak nic z tego. Karta może sobie być 1000bitowa, ale systemy nadal pozostają 8-o bitowe
    (wróżka mode off) (real mode on)

Jedyne, znane mi do tej pory systemy, przekazujące informację szerszą niż 8 bitów na kanał, to monitory medyczne, w połączeniu za specjalizowanymi kartami. Sama karta kosztuje czterocyfrowe kwoty i bynajmniej pierwsza nie jest jedynką.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 69 z 378 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów