Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
A że tak zapytam co reprezentuje sobą IIYAMA ? bo jakoś o tych monitorach w wątku cicho? znajomy ma takie coś 24" chyba, w cadzie rysuje i nie narzeka.. jak się ta firma plasuje w "rankingu"?
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Iiyama to już historia. Firma po stworzeniu renomy na monitorach VisionMaster, opartych o kineskopy Mitsubishi, słabo radziła sobie po przejściu na LCD. W końcu została wykupiona przez koncern Mouse Computer, który operuje na rynku masowym.
Wszystko zależy od progu wymagań. Z mojej praktyki wynika, że monitor do CAD musi spełniać następujące cechy:
1. Bardzo dobre podświetlenie, szczególnie jeśli pracuje się z czarnym tłem.
2. Musi mieć wysoką rozdzielczość przy małej plamce, aby linie skośne nie były w "schodki".
3. Nie może mrugać na kreskowaniach.
Te wydawałoby się banalne kryteria spełnia bardzo mało monitorów. W zasadzie tylko zawodowe.
Polecam też pouczającą lekturę:
http://www.archogdan.cadea.pl/rozne/iilcd/iilcd.php
Od kilkunastu lat coś tam dłubię, od jakiś ~6 lat lat na LCD które generalnie były Dellami / HP ale kiepskimi i o ile zdjęć na tym oglądać się zupełnie nie da, to pracować się da i nie jest to w żaden sposób uciążliwe - cokolwiek teoria na ten temat nie mówi. Co prawda nie rysuję cały czas (a teraz praktycznie wcale), ale są ludzie siedzący w UG te ~10 lat i nie narzekają.
Tyle z praktyki...
Praktyka jest taka, że ludzie często pracują na nieadekwatnym, pod względem możliwości sprzęcie, bo... muszą. Ja nie projektuję, ale rozmawiam z ludźmiu których widuję i/lub wdrażam rozmaite rozwiązania. Nigdy, podkreślam nigdy, nie spotkałem się z sytuacją aby ktoś zechciał wrócić do monitora ogólnego z "cadowego".
Jako, że dziś przeszedłem na Windows 7 na jednym z laptopów, musiałem powalczyć z oprofilowaniem monitora i załadowaniem profilu. I w ramach walki trafiłem na ciekawy artykuł krok po kroku opisujący co należy zrobić:
http://www.pusztaiphoto.com/articles...7/default.aspx
Jak sądzę, przydatny dla wielu...
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II