Strona 20 z 378 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wjaz Zobacz posta
    1. Eizo nie przewiduje kalibracji sprzętowej monitorów serii S. Mimo to jest ona możliwa, bo Lafot wyprodukował kalibrator który to jednak potrafi (czyli monitory Eizo klasy S kalibruje się tylko w Polsce?!).
    Jakiś czas temu prostowałem to. Monitorów serii S nie można kalibrować sprzętowo. Nieporozumienie wzięło się z mało precyzyjnej wypowiedzi producenta i zadziwiająco dobrych wyników po kalibracji, które wydawało się że potwierdzają tą tezę. Faktycznie profiler Lafota "wchodzi w monitor" i ustawia część parametrów, pomija przy tym lenistwo i niedokładność użytkownika, ale nie edytuje tablicy kolorów.

2. Jedyną, ale dużo gorszą alternatywą, jest oprofilowanie monitora poprzez wprowadzenie zmian (profilu) do karty graficznej. Jest to jednak metoda niedoskonała, a do tego nie wykorzystująca potencjału 10-bitowej tablicy LUT monitora.
    Proszę pamiętać, że wyniki regulacji i profilowania są tym lepsze czym lepszy jest monitor. I odwrotnie.

3. W związku z tym, wszelkie rekomendacje mówiące, że do zastosowań graficznych nadają się tylko monitory które przetwarzają kolory 10-bitowo, zakładają że z tych 10 bitów się korzysta, czyli kalibruje się monitor "sprzętowo". Zgadza się?
    Wewnętrzna tablica LUT o poszerzonej palecie służy do "wstępnej kalibracji" robionej w fabryce. W ten sposób usuwane są wady wyświetlacza, grube przebarwienia itp. W monitorach, które mają być kalibrowane sprzętowo dokonuje się pomiarów sztuka w sztukę, wgrywa korekcję, oraz daje software do jej edycji, a niekalibrowanych wgrywa się "na jedną mańkę", korekcję uśrednioną z całej serii i nie daje możliwość edycji.

Być może zbyt szybko chcę przyswoić zbyt wiele wiedzy i pytanie jest lamerskie, ale jeżeli Eizo nie przewiduje kalibracji sprzętowej eSów to po co w nich 10-bitowy LUT? Czy te 10 bitów pomaga na przykład przy manipulacji kanałami R, G i B lub gammą poprzez OSD?
    Rozumiem, że precyzja takich manipulacji jest nieporównywalnie mniejsza niż w przypadku kalibracji (nawet jeżeli kontroluje się je jakimś czujnikiem, np. Eye-One 2), niemniej zmiany takie są ingerencją bezpośrednio w tablicę LUT monitora i nie powodują negatywych skutków, jakie ma profilowanie?
    Monitor fabrycznie skorygowany, przy profilowaniu ma znacznie mniej skutków ubocznych przy profilowaniu. Różnica jest kolosalna.

Jeszcze jedno drobne pytanko: czy w S2100 da się szybko wyłączyć czujnik jasności, czy wymaga to wchodzenia gdzieś głęboko w OSD?
    Trzeba wejść w menu: Others -> Brighness controller -> Disable/Enable.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie Eizo S2000/S2100

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jakiś czas temu prostowałem to. Monitorów serii S nie można kalibrować sprzętowo. Nieporozumienie wzięło się z mało precyzyjnej wypowiedzi producenta i zadziwiająco dobrych wyników po kalibracji, które wydawało się że potwierdzają tą tezę. Faktycznie profiler Lafota "wchodzi w monitor" i ustawia część parametrów, pomija przy tym lenistwo i niedokładność użytkownika, ale nie edytuje tablicy kolorów.
    Rozumiem więc, że zgodnie z proponowaną przez ciebie terminologią, "kalibracja" Eizo S Lafotem jest faktycznie powiedzmy "zaawansowanym profilowaniem" które częściowo ingeruje w ustawienia monitora, a częściowo - w ustawienia karty graficznej? Czyli jednak każda ingerencja, nawet Lafotem, będzie wpływać na płynność gradientów, tyle że np. Lafot sam zmodyfikuje poziomy R, G, B w monitorze (coś jeszcze?), a taki na przykład Eye-One 2 będzie tylko mierzył i czekał aż użytkownik samodzielnie wprowadzi zmiany... Dobrze to zrozumiałem?

Wewnętrzna tablica LUT o poszerzonej palecie służy do "wstępnej kalibracji" robionej w fabryce. W ten sposób usuwane są wady wyświetlacza, grube przebarwienia itp. W monitorach, które mają być kalibrowane sprzętowo dokonuje się pomiarów sztuka w sztukę, wgrywa korekcję, oraz daje software do jej edycji, a niekalibrowanych wgrywa się "na jedną mańkę", korekcję uśrednioną z całej serii i nie daje możliwość edycji.

Monitor fabrycznie skorygowany, przy profilowaniu ma znacznie mniej skutków ubocznych przy profilowaniu. Różnica jest kolosalna.
    Dziękuję za to wyjaśnienie. To dużo tłumaczy.

Z góry przepraszam wszystkich niezainteresowanych tym tematem za wszystkie pytania o kalibracji. Niemniej słyszałem już z kilku źródeł opinie, że to kalibracja ma podstawowe znaczenie w obróbce fotek, i że często lepiej mieć skalibrowany monitor niższej klasy, niż lepszy ale z rozjechanym kolorem. Podobnie napisał mi na PW Tomasz1972, który korzysta z monitora S2000, którego zakup rozważam. Pozwolę sobie zacytować: "Bez kalibratora moim zdaniem, praca z fotami jest bez sensu. Tak samo jak kalibracja przez kogoś. Po prostu trzeba mieć własny kalibrator."

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam,

Mam pytanie o 17" Eizo - konkretnie model 1721. To jest - jak rozumiem - to samo, co 1921(31), tylko 17"? Panel bez oprofilowania nadaje się do amatorskiego foto? Ma obecnie bardzo dobrą cenę i zamiast kupować 19" TN wolałbym 17" Eizo. Podobno też ma 10 bitów na kanał, ale chciałbym to wiedzę skonfrontować z Twoją wiedzą Tom :-)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Mam pytanie o 17" Eizo - konkretnie model 1721. To jest - jak rozumiem - to samo, co 1921
    Tak, to jest to samo, tylko mniejszy.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

mam pytanie czy modele Eizo s1931(2) jest lepszy do s1961 moze ktos jest w stanie mi powiedziec czy jest sens wydawania 300 zl wiecej na tego s1961...
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    mam pytanie czy modele Eizo s1931(2) jest lepszy do s1961 moze ktos jest w stanie mi powiedziec czy jest sens wydawania 300 zl wiecej na tego s1961...
    Nie jest lepszy i nie ma sensu wydawać dodatkowych pieniędzy. Oczywiście do foto, bo są dziedziny, kiedy S1961 sprawdzi się lepiej. Jeśli ma Pan możliwy dodatkowy budżet do wydania proponuję zainteresować się: S2231W lub lepiej S2110W.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Nie jest lepszy i nie ma sensu wydawać dodatkowych pieniędzy. Oczywiście do foto, bo są dziedziny, kiedy S1961 sprawdzi się lepiej. Jeśli ma Pan możliwy dodatkowy budżet do wydania proponuję zainteresować się: S2231W lub lepiej S2110W.
    ten S2231 wyglada wspaniale ale az o 1000 zl prawie drozszy od 1931
    dzieki za podpowiedz ale mam jeszcze kilka pytan:
    jak Pan ocenia s1932 moze to byc jakas alternatywa??? czy do amatorskiej pracy przy obrobce fotografii bedzie wystarczajacy?
    co oznacza kontrast naturalny 1000:1 i kontrast dynamiczny 2500:1?
    czy zamowic s1932 na podstawie EzUp? jakie powinny byc znaczniki w nazwie?
    czy mozna wylaczyc wbudowane glosniczki?
    czy w cenie 1800 mozna dostac cos lepszego, warto moze poczekac na. miesiac na spadek cen? /to tak na marginesie/
    to prawda ze matryce do eizo produkuje samsung?
    bedzie to moj pierwszy lcd wiec prosba o podopwiedz co do proby kalibracji np s1932

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

jak Pan ocenia s1932 moze to byc jakas alternatywa??? czy do amatorskiej pracy przy obrobce fotografii bedzie wystarczajacy?
    W kontekście wycofania ze sprzedaży Neca 1990SXi nie ma konkurencji. A czy wystarczający? Nie mam pojęcia. Na pewno najtańszy o którym można powiedzieć że się nadaje. Słowo decydujące będzie należało do Pana.

co oznacza kontrast naturalny 1000:1 i kontrast dynamiczny 2500:1?
    1000:1 deklarowany kontrast. "Dynamiczny" to mechanizm przydatny w filmach, manipuluje jasnością w funkcji sceny i powoduje złudzenie większej dynamiki obrazu. W normalnych warunkach nie korzysta się z tego.

czy zamowic s1932 na podstawie EzUp? jakie powinny byc znaczniki w nazwie?
    Nie wiem na jakiej podstawie będzie Panu najwygodniejszy. Oznaczenie EzUp to środkowa litera U w symbolu.

czy mozna wylaczyc wbudowane glosniczki?
    Tak.

czy w cenie 1800 mozna dostac cos lepszego, warto moze poczekac na. miesiac na spadek cen? /to tak na marginesie/
    Tak samo jak ze wszystkim. Zawsze można czekać na nowsze/tańsze/lepsze.

to prawda ze matryce do eizo produkuje samsung?
    Tak, ale proszę nie wyciągać z tego zbyt daleko idących wniosków.

bedzie to moj pierwszy lcd wiec prosba o podopwiedz co do proby kalibracji np s1932
    Najważniejsza podpowiedź: Trzeba zakupić czujnik.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Najważniejsza podpowiedź: Trzeba zakupić czujnik.
    dzieki za rzeczowa jasna odpowiedz, pytanie o ten czujnik? jaki bedzie optymalny do s1932?

Domyślnie [LCD] - Czy to (aby na pewno) dobry wybór ? (Lenovo)

Witajcie.
    Chciałbym się upewnić, czy aby na pewno dobrze wybrałem
    Poszukując nowego monitora, niestety przy ograniczonym budżecie, kierowałem się wyłącznie jego przydatnością w pracy ze zdjęciami. Dlatego nie zależało mi na portach USB, głośnikach, mikrofonach, kamerach itp... Może troszkę zależało mi na pivocie, ale nie był to warunek. W zasadzie warunkiem była matryca VA (PVA, MVA, WVA) lub ich nowsze wersje (S- lub Premium). Koniecznie przyzwoity kontrast. Kuszące są 24" ale przy ograniczonych środkach w tej przekątnej można dostać tylko matryce TN. W kategorii 22" w zasadzie nie spotyka się innych matryc niż TN lub TN+Film. Do tego rozdzielczość idzie w dół w stosunku do 24". I nagle, po kilku dniach poszukiwań natrafiłem na takie (wg mnie) cudo:
    LENOVO ThinkVision L220x Wide.
    Wg opisów jest to jeden z nielicznych paneli, który przy 22" posiada matrycę MVA i do tego jako jedyny pracuje w "24-calowej" rozdzielczości 1920x1200 (!). Kontrast 1000:1, jasność 300cd, pivot - no w zasadzie ideał, a zważywszy na cenę (trochę poniżej 1500zł) wybór wydaje się słuszny. Do tego podkreślany jest fakt wyświetlania dużego spektrum barw.
    Ciężko mi jednak znaleźć jakieś "użytkowe" opinie na jego temat, zwłaszcza że ten model jest trudno dostępny w Polsce. W zasadzie to nie wiem nawet na jakiej "półce" plasuje się Lenovo... Czy ktoś z Was ma/miał do czynienia z tym modelem i mógłby wyrazić swoją opinię?

Z góry dzięki za "konsultacje"
    Pozdrawiam
    Kraszan
    EOS 90D (w sumie)

Strona 20 z 378 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów