Strona 120 z 378 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 191 do 1 200 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kazelot Zobacz posta
    Tylko on jest podpięty do MAC-a. Czy wystarczy jakikolwiek laptop z XPi basiccolor do zdjęcia profilu? (zaniesienie całego komputera to lekki kłopot) i jak wtedy w korekcją LUT? zapisze się w profilu i bede mógł zastosować na swojej karcie? (tu jestem zielony)
    Najlepiej byłoby zainstalować triala basICColora na maćku, podpiąć do niego twój monitor i skalibrować w ten sposób, a potem tylko zgrać profil. Do lapka pewnie podłączyłbyś monitor łączem analogowym, a to niekoniecznie jest bardzo zdrowe, choć ew. też jest to jakaś opcja.

Chyba, że ColorNavigator raczy skalibrować coś pośledniejszego niż Eizo CG/CE, ale to już ew. pytanie do Toma01, bo ja z Eizowskim profilerem jakoś nie miałem jeszcze przyjemności się zapoznać.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Chyba, że ColorNavigator raczy skalibrować coś pośledniejszego niż Eizo CG/CE
    Niestety, nie raczy.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Niestety, nie raczy.
    Widać Eizo nie przewiduje, że użytkownik CG/CE mógłby się zniżyć do wykorzystywania panelu serii S jako monitora pomocniczego

Kazelot, dzięki za podesłanie profili, to na pewno była kwestia niewykasowanego LUT - korekta, którą zrobiło "to coś" to totalna masakra teksańską piłą mechaniczną.

Gdyby jeszcze komuś z was wpadł do głowy pomysł użycia tego wspaniałego dekalibratora do kalibracji takiego monitora, to naprawdę stanowczo odradzam Eizo S2231W po wyjęciu z pudełka jest 100 razy lepiej skalibrowane, niż "skalibrowane" tym usrojstwem

Dopiero zaczyna Awatar Kazelot

Domyślnie

Kazelot, dzięki za podesłanie profili, to na pewno była kwestia niewykasowanego LUT - korekta, którą zrobiło "to coś" to totalna masakra teksańską piłą mechaniczną.

Gdyby jeszcze komuś z was wpadł do głowy pomysł użycia tego wspaniałego dekalibratora do kalibracji takiego monitora, to naprawdę stanowczo odradzam Eizo S2231W po wyjęciu z pudełka jest 100 razy lepiej skalibrowane, niż "skalibrowane" tym usrojstwem
    Podpowiedzcie mi czy jest jakiś programik do obejżenia dokładnych krzywych lub z wynikiem deltaE z profilu bez wgrywania.

a co do kalibracji z wcześniejszym LUT to sprawdziłem i basiccolor mi przed pomiarem resetuje LUT samoczynnie

A z drugiej strony. Jeśli korekcje tablic dla S2231W są minimalne przy kalibracji to prosił bym użytkowników o wystawienie swoich profili z podaniem ustawień monitora i suwakowych i jasności cd m^2 i temperatury. Zobaczymy - jeśli matryce nie mają większego rozrzutu jakościowego to wyświetlanie w CMS powinno być podobe ewnetualnie z małymi niuansami. A może to nie tylko problem kalibratora a również fabrycznego wysterowania mojej matrycy.
    canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Użyłem programów DisplayProfile do chwilowego zapięcia twojego profilu i potem CalibrationTester do oglądnięcia krzywych wgranych do LUT.

S2231W które widywałem były fabrycznie nieźle zlinearyzowany do gamma 2,2, a ich natywna temp. barwowa niewiele odbiega raz w jedną raz drugą stronę od 6500K, więc regulacja wag RGB była niewielka, a korekta znikoma - to coś, co sprokurował Spyder to korekta jakiejś padliny.

Profilu najlepiej będzie użyć fabrycznego i narazie jechać na fabrycznych nastawach (R=G=B=100%), zdjąć mu tylko jaskrawości bo przy 50% chyba już zdrowo daje po oczach.

Z fabrycznie kiepsko zlinearyzowanym Eizo się jeszcze nie spotkałem.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kazelot Zobacz posta
    Zobaczymy - jeśli matryce nie mają większego rozrzutu jakościowego to wyświetlanie w CMS powinno być podobe ewnetualnie z małymi niuansami.
    S2231W jest bardzo powtarzalny, ale tego typu rzeczy, proszę traktować jako eksperyment:

Jaskrawość 30%
    Kontrast 50%
    R 100%
    G 95%
    B 95%
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna Awatar Kazelot

Domyślnie

S2231W które widywałem były fabrycznie nieźle zlinearyzowany do gamma 2,2, a ich natywna temp. barwowa niewiele odbiega raz w jedną raz drugą stronę od 6500K, więc regulacja wag RGB była niewielka, a korekta znikoma - to coś, co sprokurował Spyder to korekta jakiejś padliny.

Profilu najlepiej będzie użyć fabrycznego i narazie jechać na fabrycznych nastawach (R=G=B=100%), zdjąć mu tylko jaskrawości bo przy 50% chyba już zdrowo daje po oczach.
    Za dnia 50% wytrzymam

Z fabrycznie kiepsko zlinearyzowanym Eizo się jeszcze nie spotkałem.
    Jak zdejme czymś lepszym profil z mojego to podeśle jeszcze do oceny i pochwale się na forum o wynikach.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    S2231W jest bardzo powtarzalny, ale tego typu rzeczy, proszę traktować jako eksperyment:

Jaskrawość 30%
    Kontrast 50%
    R 100%
    G 95%
    B 95%
    Dzięki. Jeśli będzie Pan miał profile to proszę o udostępnienie - chętnie porównam krzywe gdy już swój zdejmę.
    canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....

Domyślnie

Witajcie!
    Jestem zupełnie świeży na tym forum i w ogóle od niedawna zgłębiający tematykę obróbki koloru, zarządzania barwą, Color Management'u i wyświetlania tego wszystkiego na monitorze, więc z góry proszę o wyrozumiałość, jeśli coś mieszam lub zawracam drobiazgiem głowę.

Przejrzałem ten wątek dość wnikliwie, szczególnie ostatnie wpisy, bo sporo dyskutujecie o monitorze NEC P221W, który od jakiegoś czasu posiadam. I odnośnie tegoż monitora oraz ogólnie okolicznej tematyki zrodziło mi się kilka pytań i uwag. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.

Napisałem dość sporo - jak się komuś nie chce czytać, to.. niech nie czyta . Ale wolę tak, niż pisać to w 15 postach w 15 miejscach.

1.
    Dwa słowa o moim P221W. Kupując go także zastanawiałem się nad Eizo S2231W/S2232W. Ale niestety, choć Eizo, tak jak piszecie, jest "pewniakiem" bez niespodzianek i bardzo porządnym wyrobem, to jednak producent bardzo odstrasza ceną. Co prawda S2231 jest nie aż tak wiele droższy od P221W (jakieś 350zł), ale już S2232W (praktycznie tylko minimalnie odświeżony S2231) kosztuje kolejne 400zł więcej, a S2242 - to samo tylko z natywną rozdz. 1920x1200 (i plamką tak małą, że tekst w windowsie trzeba czytać przez lupę chyba ) to już prawie 3,5 tys.!
    Ceni się EIZO bardzo - NEC ogólnie oferuje dużo więcej za dużo mniej. Sprzętowa kalibracja u EIZO zaczyna się chyba od serii ColorEdge za grube tysiące, podobnie jak stosowanie matryc IPS. Ale NEC za to nie jest tak pewny - co widać po opisywanych problemach z P221W. Nierówne podświetlenie, zafarby i słaba liniowość. Mój egzemplarz też nie jest bez wad. Równomierności podświetlenia i ew. zabarwień nie ocenię bez kalibratora, bo oko się przyzwyczaja i wrażenia są zmienne. Ale wyświetlane gradienty są kiepskie. Nie jestem profesjonalistą, ale widzę przypadkową stopniowość, nierówność przejść, tzw. banding, jakby zakłócenia, czasem zbarwione szarości... zmienne w dodatku w zależności od poziomu kontrastu, od rozdzielczości wyświetlania obrazu i wybranej opcji skalowania... Słowem (zgodnie z opinią prezentowaną przez Tom01 aka Mastiff) - kalibracja i dostęp do kalibratora wydaje się przy tym modelu niezbędny i z tej perspektywy, dla kogoś kto tego dostępu nie ma - jak np. ja - kto wie, czy lepszym wyborem nie byłby fabrycznie ładnie skalibrowany Eizo S2231. Zachód z kalibracją NEC'a zje pewnie całą oszczędność, jaką miałem z faktu kupna tańszego P221... no, ale o tych mankamentach NEC'a nie wiedziałem przy kupnie, bo to nowy model, mało jeszcze przez ludzi zbadany. Za to przy NEC'u się czegoś nauczę może

2.
    Drobne pytanie mam do użytkowników P221W - czy komuś udało się prawidłowo ustawić sobie wedle życzenia funkcję AutoBrightness? Funkcja sama w sobie niby pomocna (o ile w czasie pracy ustala się na określonej wartości jasności, a nie wylicza coś pomiędzy i przez godzinę skacze cały czas między jasnością 19 a 20% ??:, co jednak widać), ale nie potrafię sobie poradzić z ustawieniem krańcowych wartości jasności.
    Na chłopski rozum - powinno dać się ustalić max. wartość jasności przy max. świetle otaczającym, oraz min. do jakiej ma schodzić, przy ciemnym otoczeniu. Tutaj jest link do polskiej instrukcji w pdf (http://www.nec-display-solutions.pl/..._CD_PL_V03.pdf), gdzie na stronie 25 jest opisane jak to ustawić. Przyznam że dość mętnie; wykres jakiś pogmatwany. Postępuję zgodnie z instrukcją i nijak nie mogę zmusić monitora, żeby w kompletnie ciemnym pokoju świecił mi jasnością 10%, a w świetle dziennym 50%. Jak ktoś to rozumie i udało mu się to ustawić, proszę o sygnał.

3.
    Wrócę jeszcze do gradientów, o których wspomniałem. Rozumiem, że ich płynność i homogeniczność barwowa zależy od prawidłowo wyregulowanej krzywej Gamma (2.2 dla PC'tów, tak?). Potwierdza to doświadczenie, że podczas zmiany suwakiem gammy w jakimś GammaLoaderze obraz gradientu ulega zmianom. W P221 wyregulować to można sprzętowo i na tym cała siła polega, więc na szczęście problem tutaj jest do zniwelowania. Nie rozumiem tylko, dlaczego te przejścia tonalne zmieniają się także podczas zmiany ustawień skalowania w monitorze, czy zmianie rozdzielczości? Skalowanie (opcje: Full, Aspect i Off) podczas pracy w natywnej 1680x1050 nic nie zmienia w rozmiarze obrazu przecież, a gradienty się zmieniają. Rozdzielczość tak samo - w 1280x1024 i niższych (przy wyłączonym skalowaniu oczywiście - piksel w piksel) gradienty są dużo gładsze, w natywnej - już sporo gorzej. Dlaczego?
    Tak samo nie rozumiem, dlaczego gradienty w ogóle wyglądają gładziutko kiedy podłączam monitor analogowo przez D-Sub? Owszem, one są wtedy mniej dokładne, tam punkt odcięcia bieli jest niżej, bardziej to wszystko jest takie "zgrubne" - kawał jest czarny, kawał biały... ale przejścia są gładkie. Nie ma progów, linii... Czy to jest tak, że obraz po tej obróbce didital-analog-digital jest już tak zniekształcony i niedokładny, że po prostu nie widać tego, co widać przy przesyle DVI? No bo nie rozumiem, skąd całe te problemy przy sygnale DVI, podczas gdy w Analogu jest gładziej? Dziwi mnie też zjawisko, że rzadko problemy z płynnością gradientów widać na kiepskich, tanich monitorach na TN (choćby moim starym 17' Philipsie D-Sub), podczas gdy w porządniejszych panelach to jest powszechny problem... Czy te proste modele pokazują na tyle przekłamany obraz, że takich defektów tam w ogóle nie widać, czy jak?

4.
    P221W wymaga kalibracji. To fakt. Pytanie teraz czym. Tom01 napisał w którymś miejscu, że popularny i ogólnie chwalony kolorymetr X-Rite Eye One Display 2 nie nadaje się do monitorów szerokogamutowych, bo nie jest przygotowany na ten ich gamut, i że kolorymetry ogólnie słabo sobie radzą z ekranami wyświetlającymi więcej niż sRGB - z kalibracji wychodzą bohomazy (tak zrozumiałem). Do paneli z poszerzonym gamutem poleca Tom01 spektrofotometry, które niestety kosztują tyle co sam monitor lub więcej :wink: Mnie natomiast zastanawia co to znaczy "szeroki gamut", a dokładnie: o ile szerszy od sRGB to już "szeroki"? Bo tak naprawdę monitorów wyświetlających równiutko sRGB to chyba nie ma...? Każdy ma pewne odchylenia i dam głowę, że jest bardzo dużo modeli, które znacznie przekraczają sRGB (może niekoniecznie do poziomu np. 95% AdobeRGB) i nie mają łatki "szerokogamutowe". I co wtedy? Wtedy już Eye1Display2 się nadaje?
    Żeby było jasne - ja nie neguję opinii Tom01 - wręcz przeciwnie, biorę ją raczej za pewnik, zważywszy na jego autorytet tutaj i nie tylko - ale ciekawi mnie jak ocenić, że dany monitor da się dobrze skalibrować kolorymetrem, albo że już potrzeba spektrofotometru, bo inaczej wychodzą "kwiatki" (trzeba by chyba porównać wyniki z wynikami jakiegoś mocno profesjonalnego narzędzia i zobaczyć czy różnice nie są za wielkie?). Sam Eizo poleca jakieś tam wybrane serie tego Eye1Disp2 do swoich monitorów (wiem, pisaliście, że to czysty marketing), test monitora P221W na PCArena.pl był wykonywany (o ile dobrze zrozumiałem z tekstu) właśnie przy użyciu Eye1D2 (http://pcarena.pl/page/86255/0/NEC-M...dla-zawodowca/) - słowem, czy może nie jest tak, że różnice są dość niewielkie i ocena, czy kalibrator sobie dobrze radzi z danym monitorem jest dość subiektywna..? Jeszcze raz - wierzę Tom01, że dla P221W, S2231W i podobnych potrzeba spektrofotometru, na pewno z takim urządzeniem kalibracja będzie dokładniejsza, ale zastanawiam się jak to ocenić, a jeśli przyjmiemy zasadę, że do szerokich gamutów kolorymetry odpadają, to gdzie się zaczyna szeroki gamut?

5.
    Na innym forum Czornyj pisał jakiś czas temu, że monitory z szerokim gamutem znacznie wyprzedziły swój czas i trafiły na zupełnie nie przygotowany na nie rynek. I niestety chyba muszę się z tym stwierdzeniem zgodzić. Widzę to po swoim przypadku. Problem z poszerzoną paletą barwną monitora pojawia się, gdy wyświetlamy na nim obraz z przestrzeni sRGB bez zarządzania kolorem. To znaczy: przekłamania pojawią się zawsze gdy przestrzeń (nie ważne jaka), w której przygotowano grafikę, różni się od przestrzeni (gamutu) monitora (i nie zarządzamy kolorami), ale pech akurat chce, że cały Windows, prawie wszystko w Internecie i wiele urządzeń rejestracji obrazu pracują w przestrzeni sRGB. Dotychczas popularne monitory miały swoją paletę zbliżoną do sRGB i problemu nie było, bo obraz był w miarę podobny. A tu nagle powstają konstrukcje z coraz szerszą paletą barwną, znacznie ponad sRGB, w czym powszechnie widzi się TYLKO zaletę. A zaleta jest z tego tylko wtedy, gdy oglądamy/pracujemy w programie z zarządzaniem barwą i mamy (lub chociaż przynajmniej wiemy jaki) źródłowy profil grafiki, którą oglądamy/obrabiamy. Czyli? w praktyce tylko programy do obróbki grafiki, przeglądarki grafiki z CMS, ewentualnie FireFox z Color Managementem do Internetu. A cała reszta używania monitora (praktycznie cały Windows) to silne zaburzenia barwy i to w taki sposób, że kolory są przesycone i wyraźnie nienaturalnie. Czerwienie, zielenie, błękity... lekko "oczojebne", jak to ktoś ładnie określił .
    Jasne - dla kogoś kto zajmuje się obróbką grafiki, to jest to właśnie to, czego potrzebuje. Ale monitory szerokogamutowe zagościły obecnie pod strzechy "zwykłych" użytkowników, którzy używają ich do powszechnych zastosowań i zalet gamutu 98% AdobeRGB nie wykorzystują za często, za to mankamenty widzą cały czas. Jakoś się o tym nie mówi, a to jest moim zdaniem GIGANTYCZNY problem, bardzo istotna cecha "szerokich gamutów".
    Ideałem by było, gdyby Windows miał ogólny moduł zarządzania barwą i z podpiętym profilem monitora konwertował kolory WSZYSTKIEGO co wyświetla, a nieotagowaną grafikę (obrazki, kolory na stronach WWW, swoje kolory systemowe, ikony) brał zawsze za sRGB, bo tak zwykle jest. Niestety takich cudów w "Windzie" nie ma (albo ja nic nie rozumiem).
    Sam się o tym wszystkim przekonuję na własnej skórze, bo kupując monitor szukałem przede wszystkim panelu na matrycy PVA. Dawniej PVA miały dł. czas reakcji, obecnie jakość PVA poszła w górę i wreszcie można za strawne jeszcze pieniądze kupić PVA z sensownym czasem reakcji. Sprzętowa kalibracja - to tylko super pomyslałem - rozmiar 22" - na więcej na PVA mnie nie stać, bo 24" odpadał (za mała plamka, ślepy jestem). Jestem, powiedzmy, ambitnym amatorem i nie potrzebowałem monitora stricte graficznego. Szeroki gamut był dla mnie najmniej istotnym z czynników. Nie byłem wtedy świadom konsekwencji tej cechy panelu. Ale rzecz w tym, że obecnie nie ma jak od tego uciec! Mogę kupić albo słaby monitor na TN z gamutem klasycznym - około sRGB - a jak już chcę coś lepszego i markowego, na PVA, to wszystko już ma poszerzone spektrum barwne. Ba, nawet panele TN już mają w specyfikacjach tę cechę, choć nie wiem jak to możliwe. Słowem - nie ma co wybrać. Jakość monitora idzie w parze z szerokością gamutu. I wszystko pięknie, tylko że cały świat w moim monitorze śmieje się do mnie w sRGB z oczojebną czerwienią A ja nie mam jak tego ominąć. Czy może jakoś mam?

6.
    Oświećcie mnie w jednej kwestii z P221W. W ustawieniach koloru w OSD są do wyboru różne predefiniowane tryby o różnej temp. bieli. I jest też tryb "Programmable", w którym, jak głosi instrukcja, będą efekty naszej sprzętowej kalibracji. Tylko: czy po sprzętowej kalibracji jej efekty będę widział tylko jak wybiorę ten tryb, czy też efekty rozciągną się na wszystkie tryby? A może pół na pół - np. ustalona przy kalibracji temp. bieli będzie pod Programmable, ale już skalibrowana krzywa gamma (co byłoby chyba racjonalne) będzie skalibrowana niezależnie od trybu jaki wybiorę? Coś pominąłem, co jeszcze się sprzętowo kalibruje...?

7.
    Nie rozumiem co robi w monitorach tzw. tryb sRGB. Wśród trybów koloru (właściwie to chyba trybów temp. bieli?) jest często ten tryb i ma on niby (wg producentów) za zadanie zbliżyć kolory wyświetlane do tych z wydruku itp. No chodzi o to, że to jest standardowa przestrzeń w Windowsach, Internecie itd. i monitor wierniej wyświetla te barwy sam z siebie (gdy nie korzystamy z systemu zarządzania kolorem), tak? To teraz pytanie - czy w przypadku szerokogamutowych (które nieotagowaną treść, cały GUI Windowsa i wszystko w Internet Explorerze wyświetlają mocno przekłamane, zbyt nasycone, bo ich przestrzeń barwna mocno odbiega od sRGB) ten tryb fizycznie zawęża ich gamut do sRGB? Czy to w ogóle możliwe? I wtedy przestrzeń barwna monitora w miarę pokrywa się z przestrzenią roboczą w Windowsie, i wszystkie treści, które domyślnie są w sRGB, bez żadnego Color Managementu są wyświetlane prawidłowo, bez przesaturowania itd. Wychodzi na to że to możliwe...

Eizo tak pisze o tym trybie:
    "Dodatkowo monitor potrafi również pracować w trybie sRGB wyświetlając zakres z węższej, ale równie często używanej przestrzeni barw. Sprawia to, że kolory z palety sRGB, wykorzystywane np. przy projektowaniu aplikacji webowych lub obróbce fotografii wykonanych aparatami w trybie sRGB, są wyświetlane dokładnie tak, jak być powinny."

To brzmi jak remedium na moje bolączki z szerokim gamutem, o kótych pisałem w pkt. 5. Owszem, jak włączę ten tryb u siebie w P221W kolory faktycznie się istotnie zmieniają. Ale mój spokój mąci trochę fakt, że zdjęcie w sRGB oglądane w tym trybie wygląda jednak inaczej niż to samo zdjęcie oglądanę w trybie Natywnym monitora (pełny gamut) w Photoshopie z zarządzaniem barwą i z podpiętym profilem monitora. A powinno być niby to samo... Owszem, używam póki co producenckiego profilu monitora i to on może mi nieco mieszać... Ale to i tak pozbawia mnie pewności co do działania trybu sRGB. W dodatku dlaczego ten tryb ma zupełnie inną temp. bieli(niższą) niż tryb natywny (widzę na oko) i nie da się tego zmieniać. Może można sobie to jakoś dopasować na drodze kalibracji...? I w końcu - co do licha robi tryb sRGB w monitorach typowych, których gamut ma być przecież sRGB właśnie? Co on tam ogranicza, co zmienia? Wychodzi na to, że ustawia tylko jaskrawość i kontrast...?

8.
    Pytanie mam dotyczące programów do kalibracji. Czy wszystkie one robią praktycznie to samo? Za pomocą podłączonego kalibratora, który muszą obsługiwać, badają parametry monitora i generują dla niego profil ICC oraz umożliwiają ewentualną sprzętową kalibrację, jeśli obsługują dany monitor w tym względzie? Czy tak to jest? Bo są też programy określane mianem "Profilery" - czy one mają ograniczoną funkcjonalność wyłącznie do tworzenia profili? Jak to jest...? I różnice między nimi, rozumiem, że mogą dotyczyć tylko jakiś algorytmów pomiarów itp.? bo przecież określone parametry i tak muszą zbadać - poziom bieli, gamut... ich szkielet jest chyba zasadniczo taki sam? SpectarViewII jest w moim przypadku o tyle wyjątkowy, że on (jako jedyny póki co chyba?) potrafi skomunikować się z moim P221W i przeprowadzić sprzętową kalibracje?

Jak ktoś dotarł aż tutaj to muszę podziekować za wytrwałość i poświęcony czas. A jak jeszcze komuś chciałoby się coś odpisać, to byłoby w ogóle super! :-D
    Ostatnio edytowane przez Biszkek ; 28-04-2009 o 17:01

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W skrócie:
    1. Dobry P221W nie jest zły, więc nie ma sensu wpadać w panikę
    2. Funkcji AutoBrightness wogóle nie należy używać w poważnych zastosowaniach - jest to bajer dobry dla użytkowników Worda i Pasjansa
    3. Szczerze mówiąc zawsze pracuję w natywnej na DVI więc ciężko mi powiedzieć. Sądzę, że masz badziewną kartę graficzną, która na wyjściu analogowym daje mydło.
    4. Monitory szerokogamutowe to takie, które mają gamut wyraźnie większy, niż sRGB. W przypadku paneli tego typu stosuje się inny rodzaj podświetlenia CCFL, który podczas kalibracji pukntu bieli wyprowadza kolorymetr w pole.
    Każdy dobry kolorymetr, tj. Eye-One, DTP-94B oraz prawdopodobnie Spyder3 poradzą sobie z poprawnym zlinearyzowaniem tego monitora, natomiast poprawna kalibracja punktu bieli to już tylko spektrofotometr - i1pro, ColorMunki i podobnież do pewnego stopnia kolorymetr Spyder3, ale na Spydera3 nie daję żadnej gwarancji.
    5. Aby poprawnie wyświetlić zdjęcie wyrenderowane do sRGB na monitorze szerokogamutowym konieczna jest aplikacja wyposażona w moduł zarządzania barwą (CMS) zgodny ze standardem ICC. W przypadku przeglądarek internetowych są to:
    - Safari
    - FireFox z aktywowanym modułem zarządzania barwą (about:config, gfx.color_management.enabled=True)

Internet Explorer, podobnie jak np. podgląd systemu Windows, prymitywne przeglądarki typu irfan ODPADAJĄ!!!!!

Oto zdjęcie testowe ze strony ICC:

Przeglądarka z modułem zarządzania barwą powinna wyświetlić je w następujący sposób:
    Przeglądarki bez modułu dadzą taki efekt:
    6. Po sprzętowej kalibracji wszystko będzie pod P i tylko pod P
    7. tryb sRGB to proteza dla osób, które nie potrafią sobie poradzić z szerokogamutowością swojego panelu. Tryb ten z pewnych powodów, których wytłumaczenie zajęłoby sporo czasu i energii nie jest specjalnie sexy.
    8. P221W kupuje się dlatego, że można go skalibrować SpectraviewII. Absolutnie żaden inny profiler nie zrobi tego lepiej.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

7. tryb sRGB to proteza dla osób, które nie potrafią sobie poradzić z szerokogamutowością swojego panelu. Tryb ten z pewnych powodów, których wytłumaczenie zajęłoby sporo czasu i energii nie jest specjalnie sexy.
    A może się jednak skusisz na parę słów? Ja sobie z szerokogamutowością "poradziłem" - jakoś tam swojego 2690 oprofilowałem, pokonfigurowałem sobie różne Firefoxy, przeglądarkę obrazków, Gimpa, Bibble, nawet w emulowanym (VMware) Windowsie wyglądało to w miarę normalnie, po czym... stwierdziłem, że w sumie mi to wszystko do niczego niepotrzebne i przełączyłem się na stałe w sRGB :-)

Ktoś, kto chce teraz kupić duży, porządny monitor (nie tylko pod względem jakości obrazu, ale również wykonania itp), ale nie ma ochotę bawić się w te wszystkie zabawy z profilami, ma duży problem - bo praktycznie wszystkie nowe konstrukcje mają szeroki gamut. Trochę zresztą o tym napisał Biszkek (p.5). I w takiej sytuacji tryb sRGB jest zbawieniem, nawet jeśli komuś może się wydawać herezją.

Strona 120 z 378 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów