Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Zakup Canona 450D - prośba o poradę :)

Dopiero zaczyna Awatar Arashi
    Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    /ciach/ stałka /ciach/
    Co do opisu stałek muszę jeszcze parę razy to przeczytać, niby rozumiem ale nie do końca, jak na kobietę przystało "muszę to przemyśleć"
    Dzięki stokrotne !

Ja osobiscie na to nie narzekam w moim S3 IS. Co do ostrości - nie wiem. musialbym zobaczyć przykładowe zdjęcia, jesli chce mieć wyraźne barwy to w opcjach kolorów ustawiam "żywe kolory". A w jakim trybie robisz zdjęcia? bo jesli na "Auto" to tego nie da się ustawić:wink:

To wszystko znam Kwestia jest taka ze porównując zdjęcia koleżanki posiadającej 450D i moje z S5 IS to ostrość i barwy nie mają "tego czegoś" nie mówię o całym zdjęciu bo aparat fotografem nie czyni porównuję pod kontem wyglądu nie możliwości czy stylu fotografowania

Będzie brakowac Ci zoomu. Canon S5 IS ma 12-krotny zoom, podczas gdy kitowy obiektyw 18-55mm (jak łatwo można sprawdzić) 55/18 daje nam ten zoom zaledwie 3-krotny.
    Tego się boję !

To jest przykład tzw. "zoomu uniwersalnego" Możesz nim robić krajobrazy (szeroki kąt) wnętrza, zwierzęta, portrety, praktycznie wszystko. Problem polega na tym, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. żartowalem:wink: Takie szkła są w pelni funkcjonalne, maja tą zaletę, że zamiast całej torby obiektywow wystarczy Ci jeden, ale trzeba pogodzic się z ich wadami i bedzie dobrze. Jeśli będziesz miała ochote kupić taki zoom, pamiętaj żeby brać ze stabilizacją. Pamiętasz ile razy stabilizacja w S5 IS uratowała Cie przed poruszonymi zdjęciami?:wink: co do ostrości w takich szklach, bywa róznie, napewno nie bedzie to "żyleta" tak jak w stałkach portretowych.
    O właśnie - dochodzimy do konkretów - jestem w stanie pogodzić się z niedogodnościami, jakie szkło uważasz za właśnie takie do wszystkiego i całkiem nie najgorsze ?

No, teraz to napewno namieszalem Ci w głowie i zupełnie nic nie zapamiętasz Jeśli tak się stalo, to wybacz, odpowiadalem tylko na Twoje pytania. Starałem się to wytłumaczyć dośc dokladnie, żebys zrozumiała (albo wiesz już o wszystkim co Ci tu pisalem) Jesli jednak czegoś nie zrozumialas to pytaj, bedziemy drążyć temat dalej, bardziej szczegółowo
    Nie tak źle nie jest w sumie zaczynam "kumać" o co chodzi w tych dziwacznych literkach i cyferkach, jednak nadal mam za mało wiedzy by wybrać świadomie.

Bardzo dziękuję że mi pomagasz.
    Pozdrawiam
    Justyna

Cytat Zamieszczone przez zuczek Zobacz posta
    Cześć

Ja osobiście polecił bym Ci taki zestaw

1. EOS 450D

2. Tamron 17-50 f/2.8 - bo lubisz ostre zdjęcia i jasność obiektywu zagwarantuje Ci swobode pstrykania przez 2gie pół roku kiedy brakuje słoneczka. koszt 1200zl wawa sklep ( skapiec.pl )

3. CANON EF 50 f/1.8 - do portretów na próbe koszt ok 300zl.
    /ciach.../
    Po drugie nie kupuj przez internet !!! - zaufaj doświadczeniu

pozdrawiam i życzę udanego zakupu Hej.
    Tamron 17-50 nie ma stabilizacji /?/ czy mi laikowi nie będzie ciężko się fotografowało z ręki - mam statyw /odziedziczyłam/ ale powiem szczerze jeszcze nie umiem się nim posługiwać a druga sprawa czy najpierw nie powinnam się nauczyć robić zdjęcia w ręku ?
    Nie mam złych skojarzeń z allegro, sprzedaję - kupuję tam parę lat i jak na razie miałam to szczęście by nie trafić na oszustów..

Dzięki za rady :-D
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Arashi ; 15-10-2008 o 00:30 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...

Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PRIMAR Zobacz posta
    /ciach/
    Może Twoja droga będzie podobna? Życzę udanego wyboru.
    Canon 28-135 IS USM - cena jeszcze mnie - poraża 1500zł sam obiektyw
    Być może będzie podobna. Nie dziękuję żeby nie zapeszyć ;-)

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    Witaj.
    Kup na początek 450D z kitem i nic więcej ...
    poczytaj troszkę forum ogólnie o robieniu fotek lustrzanką ... bo troszkę inne podejście niż standardowym automatem ....
    Ok, tylko że kalkulując :
    cena : body+kit = 1900zł
    cena : body+kit+dodatkowy = 2650zł
    Czy mimo wszystko nie opłaca mi się zaryzykować i kupić ten np : 55-250 mm IS w zestawie ?? Za 750 zł tego obiektywu nie dostanę jeśli się okaże że to on mi jest jednak potrzebny ...

Czytam Cały czas :grin:

Pozdrawiam
    Justyna

Domyślnie

z kitem bywa różnie .. moj brat kupił jakies 3miesiące temu bo było tanio i w zestawie.. obecnie obiektyw cały lata .. napewno będą ludzie którzy napiszą że oni maja i ma się dobrze i pewnie prawda, ale opisany przypadek trzeba wziąść pod uwage.

Jeżeli jesteś początkująca to pewnie robisz na trybach automatycznych wiec aparat sam bedzie sterował iso od 100-400 wiec spokojnie f/2.8 starczy na focenie z ręki cały rok.

Poza tym jasne obiektywy to jest coś do czego będziesz dążyć prędzej czy później.. tak jak większość tych którzy kupili cropa(..,400D,450D) do pełnej klatki.

Więc nasuwa się pytanie czy nie lepiej od razu zrobić większy kroczek za niewielką różnicę w cenie ?
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arashi Zobacz posta
    Czy mimo wszystko nie opłaca mi się zaryzykować i kupić ten np : 55-250 mm IS w zestawie ??
    Nie widzę jakiegoś specjalnego ryzyka w tym zakupie :-) i wg mnie na początek warto wziąć 55-250 w zestawie, ponieważ po przesiadce z S5 na sam 18-55 zdecydowanie brakowałoby Ci długich ogniskowych ("zooma").

Ponadto teleobiektyw pozwoli Ci także łatwiej uzyskac rozmyte tło przy portretach, zas wybór zestawu 18-55mm + 55-250mm zamiast jakiegoś 18-200 spowoduje, że posiadając dwa obiektywy zaczniesz powoli nabierać nawyku doboru obiektywu do określonych potrzeb.

Na "jasne portretowe stałki" przyjdzie jeszcze czas, natomiast jeśli już masz ochotę tego spróbować to tanim kosztem mozesz nabyć EF 50/1,8 II, którego używane egzemplarze w forumowej 'Giełdzie' zaczynają się od 200zł.

Z Tamronami/Sigmami dałbym sobie spokój, bo to są wszystko tylko półśrodki. Sam miałem jeden taki obiektyw (S 18-50/2.8 ) i wiecej nie chcę.
    Wychwalany Tamron 17-50/2.8 to właśnie tylko tańszy "zamiennik" Canona 17-55/2.8 IS w odniesieniu do którego Tamron pozbawiony jest stabilizacji oraz posiada głośny, wolny i niezbyt dokładny napęd autofokusa.

Zreszta tenże Canon 17-55/2.8 IS w połączeniu z aparatem 450D/40D też jest tylko "tańszym zamiennikiem" sprzętu pełnoklatkowego z obiektywem 24-70/2.8 więc jak widać łatwo można się tu zapędzić dość daleko :-)
    co jednak wcale nie znaczy, że każdy musi się tak rozpędzac i Tobie do robienia pięknych zdjęć z powodzeniem moze wystarczyć zestaw 450D z obiektywem podstawowym (18-55) oraz teleobiektywem 55-250.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

ostrość i barwy nie mają "tego czegoś"
    "tego czegoś" Sorry, jestem tylko facetem, nie rozumiem:grin:

Ale skoro napisałaś, że:

Kwestia jest taka ze porównując zdjęcia koleżanki posiadającej 450D i moje z S5 IS..
    to mysle, że kolezanka może byc dobrym źródłem informacji i wiedzy:wink: Skoro już ma ten aparacik, spytaj się czy dobrze się jej go uzywa, czym foci (pewnie kitem), weź go do ręki i popstrykaj. Sama po czasie, a własciwie szybciej niż myslisz zauważysz, że (jak napisał noeee) do lustra jest nieco inne podejscie niż do kompakta.

Będzie brakowac Ci zoomu. Canon S5 IS ma 12-krotny zoom, podczas gdy kitowy obiektyw 18-55mm (jak łatwo można sprawdzić) 55/18 daje nam ten zoom zaledwie 3-krotny.
    Tego się boję !
    Dlatego własnie propozycja z mojej strony i gwozdzta, żebyś dokupiła jakiś telezoom (najlepiej wspomniany Canon 55-250mm IS) w zestawie.

O właśnie - dochodzimy do konkretów - jestem w stanie pogodzić się z niedogodnościami, jakie szkło uważasz za właśnie takie do wszystkiego i całkiem nie najgorsze ?
    Nie ekscytuj się tak:wink: Może to zabrzmi paradoksalnie, ale problemem w takim zoomie, jest jego.. zoom. Chodzi o to, że im wieksza krotnośc zoomu tym trudniej jest zrobić szklo dobre optycznie, trzymajace poziom na calym zakresie. Oczywiście, że fajnie jest czytac o moblinosci takich obiektywów, że nie trzeba nosić calej torby ze sprzetem itp, ale jest to okupione kiepską optyką.
    Zauwaz proszę, że gdyby te uniwersalne zoomy, jak i nawet zwykłe zoomy byly takie dobre, to obiektywy stałoogniskowe straciłyby prawo bytu, a tak nie jest, są dalej na rynku, a na dodatek mają się całkiem dobrze:wink:

Dla udowodnienia mojej tezy posłużę się cytatem:

p.s. dołączam się do przedmówców że nie ma co kupować na siłe ciemnych obiektywów .. jak tak zrobiłem - sigma 18-200 i tylko w sloneczne dni jest oki bo zeby miec w miarę ostre fotki trzeba przymknąć do f8 a przy tym świetle 3.5-6.3 przy słabych warunkach pogodowych robi sie nie ciekawie .
    I niejstety jest w tym sporo prawdy.

Tamron 17-50 nie ma stabilizacji /?/
    nie ma

czy mi laikowi nie będzie ciężko się fotografowało z ręki - mam statyw /odziedziczyłam/ ale powiem szczerze jeszcze nie umiem się nim posługiwać a druga sprawa czy najpierw nie powinnam się nauczyć robić zdjęcia w ręku ?
    jesli laik bedzie mial 30 lat, a profesjonalista 92, myslisz, że komu bedzie łatwiej zrobic zdjęcie z reki?:grin:
    z reki zdjęcia robilas przez caly czas użytkowania S5 IS, chyba wystarczy tej nauki
    Powód do użycia statywu jest bardzo prosty: jesli czas naswietlania zdjęcia jest zbyt długi, bys mogla zrobic zdjecie z reki, uzywasz statywu. Proste. Nie maja znaczenia Twoje umiejętnosci, doświadczenie itp. Statyw jest dla wygody (zazwyczaj:grin.
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 15-10-2008 o 15:49
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

z kitem bywa różnie .. moj brat kupił jakies 3miesiące temu bo było tanio i w zestawie.. obecnie obiektyw cały lata .. napewno będą ludzie którzy napiszą że oni maja i ma się dobrze i pewnie prawda, ale opisany przypadek trzeba wziąść pod uwage.
    /ciach../
    Więc nasuwa się pytanie czy nie lepiej od razu zrobić większy kroczek za niewielką różnicę w cenie ?
    Wezmę to pod uwagę - choć dostałam odpowiedź od sprzedawcy że "luz" podlega gwarancji.
    Owszem - tylko trzeba mierzyć się także z własnymi możliwościami a nie tylko zachciankami

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    /ciach...../
    Zreszta tenże Canon 17-55/2.8 IS w połączeniu z aparatem 450D/40D też jest tylko "tańszym zamiennikiem" sprzętu pełnoklatkowego z obiektywem 24-70/2.8 więc jak widać łatwo można się tu zapędzić dość daleko :-)
    co jednak wcale nie znaczy, że każdy musi się tak rozpędzac i Tobie do robienia pięknych zdjęć z powodzeniem moze wystarczyć zestaw 450D z obiektywem podstawowym (18-55) oraz teleobiektywem 55-250.
    I tak myślę że zrobię - kupuję zestaw z dodatkowym obiektywem by się najpierw nauczyć dopasowywania i ogólnie samego aparatu.
    Bardzo dziękuję.

"tego czegoś" Sorry, jestem tylko facetem, nie rozumiem:grin:
    Ciężko tłumaczy się "to coś"

to mysle, że kolezanka może byc dobrym źródłem informacji i wiedzy:wink: .../ciach/
    Gdyby koleżanka mieszkała koło mnie to już dawno pożyczyłabym sobie i wojowała z tym modelem - niestety ujmę to inaczej "koleżanka internetowa" choć mieszka w mieście i foci te same miejsca które jeszcze dwa lata temu ja fociłam

Nie ekscytuj się tak:wink: Może to zabrzmi paradoksalnie, ale problemem w takim zoomie, jest jego.. zoom. Chodzi o to, że im wieksza krotnośc zoomu tym trudniej jest zrobić szklo dobre optycznie, trzymajace poziom na calym zakresie. Oczywiście, że fajnie jest czytac o moblinosci takich obiektywów, że nie trzeba nosić calej torby ze sprzetem itp, ale jest to okupione kiepską optyką.
    Zauwaz proszę, że gdyby te uniwersalne zoomy, jak i nawet zwykłe zoomy byly takie dobre, to obiektywy stałoogniskowe straciłyby prawo bytu, a tak nie jest, są dalej na rynku, a na dodatek mają się całkiem dobrze:wink:
    Czyli wnioskując i tak czeka mnie długa droga i to co jest dobre dla kogoś nie zawsze może się okazać przydatne dla mnie

jesli laik bedzie mial 30 lat, a profesjonalista 92, myslisz, że komu bedzie łatwiej zrobic zdjęcie z reki?:grin:
    z reki zdjęcia robilas przez caly czas użytkowania S5 IS, chyba wystarczy tej nauki
    Powód do użycia statywu jest bardzo prosty: jesli czas naswietlania zdjęcia jest zbyt długi, bys mogla zrobic zdjecie z reki, uzywasz statywu. Proste. Nie maja znaczenia Twoje umiejętnosci, doświadczenie itp. Statyw jest dla wygody (zazwyczaj:grin.
    Nie tylko z reki, uczyłam się także pracy ze statywem ale wychodziło mi to marnie pomimo ze ma on być tylko dla wygody Waga aparatu - tutaj tez jest różnica, i tego ze obiektyw "ciągnie" w dol wiec jest to dla mnie nauka od początku.

Pozdrawiam
    Justyna
    Ostatnio edytowane przez Arashi ; 15-10-2008 o 15:54 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Czyli wnioskując i tak czeka mnie długa droga..
    OT
    Nie ma się co łamać i zniechęcac ... na szczęście że możemy ją przebyć.
    /OT

p.s. Dużo zależy od twoich ambicji fotograficznych, czy będzie parcie do doskonałości i czy fotografia jest jedną z twoich pasji które chcesz rozwijać.

obiektywy z tego co się zdążyłem zorientować czytając forum różnią się poza ceną:
    - ogniskową .. wiadomo blizej dalej
    - ostrością .. różnie na różnych body
    - plastyką .. czyli oddawaniem kolorów
    - szybkością i trafnością ustawiania ostrości
    - winietowaniem .. po rogach zdjęcia widać czarny okrąg
    - aberacją chromatyczną .. na krawędziach obiektów różowa obwotka

i to wszystko mało

ale nie łam się wyważ wszystkie wypowiedzi i w droge do sklepu bo czas ucieka, a każda chwila jest dobra na fotografowanie.
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Domyślnie

Ciężko tłumaczy się "to coś"
    Teoretycznie wiem o co Ci chodzi, ale definiowac potrafie tylko własnosci matematyczne

niestety ujmę to inaczej "koleżanka internetowa" choć mieszka w mieście i foci te same miejsca które jeszcze dwa lata temu ja fociłam :smile:
    To i tak dobrze:wink: ja u siebie w okolicy do tej pory nie znam nikogo, kto by podzielał moje pasje. Co innego, że roi się takich jak mrówek:grin: ale jednak nie znam.

Czyli wnioskując i tak czeka mnie długa droga i to co jest dobre dla kogoś nie zawsze może się okazać przydatne dla mnie
    To prawda, choc nie to akurat chcialem przez to powiedzieć:wink: Ważna jest własna swiadomość w tym co się robi i żadne polecanki i sugestie nie beda tak dobre jak własny świadomy wybór. O tym akurat jest sporo i można sie doszukac w czasopismach, książkach, stronach internetowych róznych informacji o fotografii, wyborze sprzetu (co i jak jest zrobione), technik fotografowania. Naprawde jest tego mnostwo i wraz z rozrastaniem sie twojego systemu sięgaj po coraz więcej literatury. przy czym ilosci tej drugiej powinny rosnąć wprost proporcjonalnie do kwadratu ilości posiadanych obiektywów:grin:

Waga aparatu - tutaj tez jest różnica, i tego ze obiektyw "ciągnie" w dol wiec jest to dla mnie nauka od początku.
    Widać, że gdzieś wyczytałas jakies mądrości z internetu (albo sama wydedukowałaś), ale do tego sa potrzebne naprawdę duże, białe lufy Canona z czerwona obwódką i literką "L" na dodatek bez łącznika statywowego:wink: ale do rzeczy:
    - Standardowe obiektywy sa na tyle krotkie i na tyle lekkie, że nie ma obaw o takie zjawisko.
    - obiektywy z ogniskową z zakresu 70-300mm i wyżej, fakt, są dłuższe i cięższe, jednak w wiekszosci z nich dodaje się tzw "łącznik statywowy" czyli obręcz, stanowiąca punkt pdparcia obiektywu bliżej jego srodka ciężkosci (dla wywazenia zestawu). W niektorych, tanszych przypadkach nie dodaje się go, jednak są to na tyle lekkie obiektywy, że po dobrym dokreceniu śrub statywu nie ma obaw, że cos bedzie ciągnąć w dół:wink:

Nie strasz ludzi:wink: ten "czarny okrąg" to w zasadzie (zazwyczaj) lekkie przyciemnienie obrazu w rogach kadru.

wyważ wszystkie wypowiedzi i w droge do sklepu bo czas ucieka, a każda chwila jest dobra na fotografowanie.
    To myslisz zupelnie inaczej niż ja, bo ja czekam juz drugi miesiąc i patrze tylko jak ceny spadają
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

OT
    Nie ma się co łamać i zniechęcac ... na szczęście że możemy ją przebyć.
    /OT
    Ja bym dodała : na szczęście ze możemy ja przebyć :RAZEM /bez podtekstów/

p.s. Dużo zależy od twoich ambicji fotograficznych, czy będzie parcie do doskonałości i czy fotografia jest jedną z twoich pasji które chcesz rozwijać.
    Zapewniam cię że jest moją pasją
    obiektywy z tego co się zdążyłem zorientować czytając forum różnią się poza ceną:
    - ogniskową .. wiadomo blizej dalej
    - ostrością .. różnie na różnych body
    - plastyką .. czyli oddawaniem kolorów
    - szybkością i trafnością ustawiania ostrości
    - aberacją chromatyczną .. na krawędziach obiektów różowa obwotka
    To już jest coś - dziękuje za taki słowniczek wszystko mi się przyda

To i tak dobrze:wink: ja u siebie w okolicy do tej pory nie znam nikogo, kto by podzielał moje pasje. Co innego, że roi się takich jak mrówek:grin: ale jednak nie znam.
    Slider ja jestem Gdańszczanką :-D
    Potem mieszkałam przez rok w Bydgoszczy /stąd jest koleżanka/
    A teraz jestem od roku w Niemczech

Widać, że gdzieś wyczytałas jakies mądrości z internetu (albo sama wydedukowałaś)...
    I jedno i drugie
    Wyczytuję wciąż nowe informacje.
    Prócz tego byłam w sklepach by się "przymierzyć" do "puszki" z początku wahałam się przed wyborem nikona-canona wiec musiałam także ocenić co bardziej mi się podoba i co bardziej pasuje "w rękę"

To myslisz zupelnie inaczej niż ja, bo ja czekam juz drugi miesiąc i patrze tylko jak ceny spadają
    W zasadzie ja też czekałam, "szkło" miało być u mnie już w tamtym roku ale z powodu gotówki zdecydowałam się na S5 i w sumie nie żałuje to była fajna przygoda

Dostałam jeszcze jedna propozycje zakupu : body+kit+ Tamron AF 70-300 co oznaczają te literki AF ?

Pozdrawiam
    Justyna

PS. dodałam parę zdjęć byście mogli mniej-więcej ocenić co i jak fotografuję :
    http://canon-board.info/showthread.p...070#post543070
    Ostatnio edytowane przez Arashi ; 15-10-2008 o 19:14 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Slider ja jestem Gdańszczanką :-D
    Potem mieszkałam przez rok w Bydgoszczy /stąd jest koleżanka/
    A teraz jestem od roku w Niemczech
    No, jak milo, już się ktoś znalazł:wink: Skąd takie zmiany miejsca zakwaterowania (jeśli wolno spytac)? Sam bym gdzies na zachód się wybrał..

Prócz tego byłam w sklepach by się "przymierzyć" do "puszki" z początku wahałam się przed wyborem nikona-canona wiec musiałam także ocenić co bardziej mi się podoba i co bardziej pasuje "w rękę"
    A to ciekawe. w segmencie amatorskim Nikon o wiele bardziej dba o ergonomię i dobre wpasowanie aparatu, więc z tego wynika, że musisz miec dość małe dłonie:wink:

W sumie dostałam jeszcze jedna propozycje zakupu : body+kit+ Tamron AF 70-300 co oznaczają te literki AF ?
    Czy ja jestem tak dobrym słownikiem?:grin:
    AF oznacza z angielskiego "Autofocus" czyli po naszemu; automatyczne ustawianie ostrości.
    Skąd wzięłaś tego Tamrona? bo z tego co się domyslam chodzi Ci o TEGO Tamrona http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamron...-ld-macro.html ale żadnych literek AF tam nie dostrzegłem (może to jakis z wlasnym wbudowanym silniczkiem:wink:

Jesliby porównywac tego Tamrona ze wspomnianym Canonem to sprawa ma sie nastepujaco:

Canon:

Zalety:
    +niska waga i kompaktowe rozmiary,
    +dobra jakość obrazu zarówno w środku jak i na brzegu kadru,
    +nieuciążliwa aberracja chromatyczna,
    +dobrze kontrolowana koma,
    +dobra praca pod ostre światło,
    +rozsądna praca autofokusa
    +obecność stabilizacji,
    +przystępna cena.

Wady:
    -lekkie przesunięcie płaszczyzny ogniskowej objawiające się małymi acz mierzalnymi różnicami w poziomie aberracji i rozdzielczości pomiędzy dwiema stronami kadru,
    -zauważalny astygmatyzm,
    -wyraźne winietowanie dla wszystkich ogniskowych,
    -za dużo plastiku w obudowie.

Tamron:

Zalety:
    +dobra ostrość obrazu w zakresie ogniskowych od 70 do 200 mm,
    +dobre światło f/4.5 trzymane aż do ogniskowej 200 mm,
    +bardzo małe winietowanie,
    +mała dystorsja,
    +dość dobrze korygowana koma,
    +bardzo dobry stosunek jakości do ceny,
    +metalowy bagnet w tej klasie cenowej to rzadkość.

Wady:
    -słaba jakość obrazu dla 300 mm,
    -nietypowa powierzchnia ostrego obrazu w środku zakresu ogniskowych,
    -zbyt duża aberracja chromatyczna dla 300 mm,
    -bardzo słaba praca pod ostre światło,
    -wolny, głośny i zawodny autofokus.

Wszystko to i wiele innych znajdziesz na: http://www.optyczne.pl/ Miłego czytania:wink:

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów