Co do opisu stałek muszę jeszcze parę razy to przeczytać, niby rozumiem ale nie do końca, jak na kobietę przystało "muszę to przemyśleć"
Dzięki stokrotne !
Ja osobiscie na to nie narzekam w moim S3 IS. Co do ostrości - nie wiem. musialbym zobaczyć przykładowe zdjęcia, jesli chce mieć wyraźne barwy to w opcjach kolorów ustawiam "żywe kolory". A w jakim trybie robisz zdjęcia? bo jesli na "Auto" to tego nie da się ustawić:wink:
To wszystko znamKwestia jest taka ze porównując zdjęcia koleżanki posiadającej 450D i moje z S5 IS to ostrość i barwy nie mają "tego czegoś" nie mówię o całym zdjęciu bo aparat fotografem nie czyni porównuję pod kontem wyglądu nie możliwości czy stylu fotografowania
Tego się boję !Będzie brakowac Ci zoomu. Canon S5 IS ma 12-krotny zoom, podczas gdy kitowy obiektyw 18-55mm (jak łatwo można sprawdzić) 55/18 daje nam ten zoom zaledwie 3-krotny.
O właśnie - dochodzimy do konkretów - jestem w stanie pogodzić się z niedogodnościami, jakie szkło uważasz za właśnie takie do wszystkiego i całkiem nie najgorsze ?To jest przykład tzw. "zoomu uniwersalnego" Możesz nim robić krajobrazy (szeroki kąt) wnętrza, zwierzęta, portrety, praktycznie wszystko. Problem polega na tym, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. żartowalem:wink: Takie szkła są w pelni funkcjonalne, maja tą zaletę, że zamiast całej torby obiektywow wystarczy Ci jeden, ale trzeba pogodzic się z ich wadami i bedzie dobrze. Jeśli będziesz miała ochote kupić taki zoom, pamiętaj żeby brać ze stabilizacją. Pamiętasz ile razy stabilizacja w S5 IS uratowała Cie przed poruszonymi zdjęciami?:wink: co do ostrości w takich szklach, bywa róznie, napewno nie bedzie to "żyleta" tak jak w stałkach portretowych.
Nie tak źle nie jestNo, teraz to napewno namieszalem Ci w głowie i zupełnie nic nie zapamiętaszJeśli tak się stalo, to wybacz, odpowiadalem tylko na Twoje pytania. Starałem się to wytłumaczyć dośc dokladnie, żebys zrozumiała (albo wiesz już o wszystkim co Ci tu pisalem) Jesli jednak czegoś nie zrozumialas to pytaj, bedziemy drążyć temat dalej, bardziej szczegółowo
![]()
w sumie zaczynam "kumać" o co chodzi w tych dziwacznych literkach i cyferkach, jednak nadal mam za mało wiedzy by wybrać świadomie.
Bardzo dziękuję że mi pomagasz.
Pozdrawiam
Justyna
Tamron 17-50 nie ma stabilizacji /?/ czy mi laikowi nie będzie ciężko się fotografowało z ręki - mam statyw /odziedziczyłam/ ale powiem szczerze jeszcze nie umiem się nim posługiwać a druga sprawa czy najpierw nie powinnam się nauczyć robić zdjęcia w ręku ?
Nie mam złych skojarzeń z allegro, sprzedaję - kupuję tam parę lat i jak na razie miałam to szczęście by nie trafić na oszustów..
Dzięki za rady :-D
Pozdrawiam