"tego czegoś"Sorry, jestem tylko facetem, nie rozumiem:grin:
Ale skoro napisałaś, że:
to mysle, że kolezanka może byc dobrym źródłem informacji i wiedzy:wink: Skoro już ma ten aparacik, spytaj się czy dobrze się jej go uzywa, czym foci (pewnie kitem), weź go do ręki i popstrykaj. Sama po czasie, a własciwie szybciej niż myslisz zauważysz, że (jak napisał noeee) do lustra jest nieco inne podejscie niż do kompakta.Kwestia jest taka ze porównując zdjęcia koleżanki posiadającej 450D i moje z S5 IS..
Dlatego własnie propozycja z mojej strony i gwozdzta, żebyś dokupiła jakiś telezoom (najlepiej wspomniany Canon 55-250mm IS) w zestawie.Będzie brakowac Ci zoomu. Canon S5 IS ma 12-krotny zoom, podczas gdy kitowy obiektyw 18-55mm (jak łatwo można sprawdzić) 55/18 daje nam ten zoom zaledwie 3-krotny.
Tego się boję !
Nie ekscytuj się tak:wink: Może to zabrzmi paradoksalnie, ale problemem w takim zoomie, jest jego.. zoom. Chodzi o to, że im wieksza krotnośc zoomu tym trudniej jest zrobić szklo dobre optycznie, trzymajace poziom na calym zakresie. Oczywiście, że fajnie jest czytac o moblinosci takich obiektywów, że nie trzeba nosić calej torby ze sprzetem itp, ale jest to okupione kiepską optyką.O właśnie - dochodzimy do konkretów - jestem w stanie pogodzić się z niedogodnościami, jakie szkło uważasz za właśnie takie do wszystkiego i całkiem nie najgorsze ?
Zauwaz proszę, że gdyby te uniwersalne zoomy, jak i nawet zwykłe zoomy byly takie dobre, to obiektywy stałoogniskowe straciłyby prawo bytu, a tak nie jest, są dalej na rynku, a na dodatek mają się całkiem dobrze:wink:
Dla udowodnienia mojej tezy posłużę się cytatem:
I niejstety jest w tym sporo prawdy.
nie ma
jesli laik bedzie mial 30 lat, a profesjonalista 92, myslisz, że komu bedzie łatwiej zrobic zdjęcie z reki?:grin:czy mi laikowi nie będzie ciężko się fotografowało z ręki - mam statyw /odziedziczyłam/ ale powiem szczerze jeszcze nie umiem się nim posługiwać a druga sprawa czy najpierw nie powinnam się nauczyć robić zdjęcia w ręku ?
z reki zdjęcia robilas przez caly czas użytkowania S5 IS, chyba wystarczy tej nauki
Powód do użycia statywu jest bardzo prosty: jesli czas naswietlania zdjęcia jest zbyt długi, bys mogla zrobic zdjecie z reki, uzywasz statywu. Proste. Nie maja znaczenia Twoje umiejętnosci, doświadczenie itp. Statyw jest dla wygody (zazwyczaj:grin.