Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Zakup Canona 450D - prośba o poradę :)

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arashi Zobacz posta
    ostrość i barwy nie mają "tego czegoś"
    "tego czegoś" Sorry, jestem tylko facetem, nie rozumiem:grin:

Ale skoro napisałaś, że:

Kwestia jest taka ze porównując zdjęcia koleżanki posiadającej 450D i moje z S5 IS..
    to mysle, że kolezanka może byc dobrym źródłem informacji i wiedzy:wink: Skoro już ma ten aparacik, spytaj się czy dobrze się jej go uzywa, czym foci (pewnie kitem), weź go do ręki i popstrykaj. Sama po czasie, a własciwie szybciej niż myslisz zauważysz, że (jak napisał noeee) do lustra jest nieco inne podejscie niż do kompakta.

Będzie brakowac Ci zoomu. Canon S5 IS ma 12-krotny zoom, podczas gdy kitowy obiektyw 18-55mm (jak łatwo można sprawdzić) 55/18 daje nam ten zoom zaledwie 3-krotny.
    Tego się boję !
    Dlatego własnie propozycja z mojej strony i gwozdzta, żebyś dokupiła jakiś telezoom (najlepiej wspomniany Canon 55-250mm IS) w zestawie.

O właśnie - dochodzimy do konkretów - jestem w stanie pogodzić się z niedogodnościami, jakie szkło uważasz za właśnie takie do wszystkiego i całkiem nie najgorsze ?
    Nie ekscytuj się tak:wink: Może to zabrzmi paradoksalnie, ale problemem w takim zoomie, jest jego.. zoom. Chodzi o to, że im wieksza krotnośc zoomu tym trudniej jest zrobić szklo dobre optycznie, trzymajace poziom na calym zakresie. Oczywiście, że fajnie jest czytac o moblinosci takich obiektywów, że nie trzeba nosić calej torby ze sprzetem itp, ale jest to okupione kiepską optyką.
    Zauwaz proszę, że gdyby te uniwersalne zoomy, jak i nawet zwykłe zoomy byly takie dobre, to obiektywy stałoogniskowe straciłyby prawo bytu, a tak nie jest, są dalej na rynku, a na dodatek mają się całkiem dobrze:wink:

Dla udowodnienia mojej tezy posłużę się cytatem:

Cytat Zamieszczone przez zuczek Zobacz posta
    p.s. dołączam się do przedmówców że nie ma co kupować na siłe ciemnych obiektywów .. jak tak zrobiłem - sigma 18-200 i tylko w sloneczne dni jest oki bo zeby miec w miarę ostre fotki trzeba przymknąć do f8 a przy tym świetle 3.5-6.3 przy słabych warunkach pogodowych robi sie nie ciekawie .
    I niejstety jest w tym sporo prawdy.

Cytat Zamieszczone przez Arashi Zobacz posta
    Tamron 17-50 nie ma stabilizacji /?/
    nie ma

czy mi laikowi nie będzie ciężko się fotografowało z ręki - mam statyw /odziedziczyłam/ ale powiem szczerze jeszcze nie umiem się nim posługiwać a druga sprawa czy najpierw nie powinnam się nauczyć robić zdjęcia w ręku ?
    jesli laik bedzie mial 30 lat, a profesjonalista 92, myslisz, że komu bedzie łatwiej zrobic zdjęcie z reki?:grin:
    z reki zdjęcia robilas przez caly czas użytkowania S5 IS, chyba wystarczy tej nauki
    Powód do użycia statywu jest bardzo prosty: jesli czas naswietlania zdjęcia jest zbyt długi, bys mogla zrobic zdjecie z reki, uzywasz statywu. Proste. Nie maja znaczenia Twoje umiejętnosci, doświadczenie itp. Statyw jest dla wygody (zazwyczaj:grin.
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 15-10-2008 o 15:49
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów