Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Zakup Canona 450D - prośba o poradę :)

Dopiero zaczyna Awatar Arashi
    Miasto
    Röttenbach

Domyślnie Zakup Canona 450D - prośba o poradę :)

Potrzebuję waszej pomocy w wyborze zakupionego zestawu fotograficznego, nie chcę się naciąć, a w aparatach jestem laikiem więc pytam mądrzejszych i mam nadzieję że naprowadzicie mnie na to co warte jest kupienia.
    Do rzeczy: w chwili obecnej posiadam canona S5 IS chcę wymienić go na pierwszą w życiu lustrzankę wybór padł na Canona 450D i tutaj zaczynają się schody, wiem że w zestawie jest taniej, lecz wiem także że tanio dość często znaczy gorzej, także wyłapałam trzy aukcje allegro które mnie zainteresowały :

1. http://www.allegro.pl/item450345330_...250_mm_is.html

2. http://www.allegro.pl/item452539584_...kces_fvat.html

3. http://www.allegro.pl/item453715545_..._5obiekty.html

Bardzo proszę o radę czy nie są to żadne ściemy, a sprzęt /obiektywy/ warte są zakupu, i który z was zestaw jest na prawdę wart zainteresowania.

Pozdrawiam
    I z góry dziękuję.
    Justyna
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na pewno unikaj ostatniego zestawu - tej amerykańskiej składanki

Po pierwsze aparat z USA (gwarancja itd.), po drugie brak szerokiego kąta. A ten konwerter szerokokątny to już jakieś kuriozum.

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jeśli koniecznie z tych zestawów to chyba pierwszy. Ale może lepiej body i jakis jeden lepsiejszy obiektyw, albo taki którym potestujesz co chcesz.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ja nie dawno wlasnie spzredalem tez hybryde i kupilem 450d.
    Z tych zestawow poelcam pierwszy - dosc dobre obiektywy i ze stabilizacja. Ale cos ta cena taka niska
    Uwazaj na zakupy na allegro - bo beda problemy z gwarancja , kombinuja ze sprowadzaniem itp.
    Za podobna cene kupisz w normalnych sklepach (fotojoker , e-cyfrowe, cyfrowe itp) poszukaj na ceno lub skapiec
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Portal & Vter bardzo dziękuję za rady

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Jeśli koniecznie z tych zestawów to chyba pierwszy. Ale może lepiej body i jakis jeden lepsiejszy obiektyw, albo taki którym potestujesz co chcesz.
    My Nick właściwie to z początku myślałam podobnie, że kupię body i ewentualnie jakieś lepsiejszy obiektyw - ale po lekturze internetowej doszłam do wniosku że kiedyś jeszcze może mi zabraknąć tego "kitowego" i to w najmniej pożądanym czasie, więc wolałabym go mieć w zestawie mimo wszystko aby był tak w zapasie a do niego w zestawie wziąć coś fajnego i właściwie myślę cały czas nad tym pierwszym zestawem jednak to są obiektywy canona i stabilizacja więc nie będzie niespodzianek, z tego co czytałam tamron także jest bardzo dobrym obiektywem, więc w sumie waham się między pierwszym a drugim zestawem. Co wy na to ? Jeszcze jakieś wskazówki może ?

Pozdrawiam bardzo serdecznie
    Justyna

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arashi Zobacz posta
    w sumie waham się między pierwszym a drugim zestawem. Co wy na to ?
    pierwszy.

Jeszcze jakieś wskazówki może ?
    Wady drugiego zestawu:
    - brak stabilizacji w teleobiektywie (a właśnie tu jest najbardziej przydatna),
    - uwierz, zielona UV'ka Hoyi naprawdę nie jest Ci do niczego potrzebna,
    - ta torba niekoniecznie musi Ci się podobać (mnie się nie podoba :-)).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Na Twoim miwjscu wybrałbym body a do niego na początek Tamron 17-50 F/2.8 lub stałeczkę 85mm F/ 1.8 do portrecików.

Pozdrawiam

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

wiem że w zestawie jest taniej, lecz wiem także że tanio dość często znaczy gorzej
    To chyba sprawdza się w trochę innych przypadkach. Tanie zestawy sa dobre, bo sa dobre i tanie:wink: Co innego przy sprzecie używanym itp..

Bardzo proszę o radę czy nie są to żadne ściemy, a sprzęt /obiektywy/ warte są zakupu, i który z was zestaw jest na prawdę wart zainteresowania.
    Jesli mielibysmy wybierać sposrod tych trzech zestawów, to najlepszym wyborem jest ten pierwszy, głównie za sprawą stabilizacji w teleobiektywie.
    Tak jak pisał Portal; uwazaj z zakupami na Allegro. I to chyba tyle:wink:

My Nick właściwie to z początku myślałam podobnie, że kupię body i ewentualnie jakieś lepsiejszy obiektyw - ale po lekturze internetowej doszłam do wniosku że kiedyś jeszcze może mi zabraknąć tego "kitowego" i to w najmniej pożądanym czasie, więc wolałabym go mieć w zestawie mimo wszystko aby był tak w zapasie :grin:
    Ale tego to już nie zrozumiałem:wink: Jesli ktoś sugeruje Ci kupno lepszego obiektywu, to zazwyczaj chodzi mu o "zamiennik" tj ten zam (lub podobny) zakres ogniskowych, ale z lepszym wykonaniem, światłem, pracą AF i lepiej korygowanymi wadami optycznymi. Np wspomniany Tamron 17-50 mm f/2.8. Jesli bys go miała w torbie razem z kitem, sądzę, że w 95% przypadków używałabyś tego pierwszego (Tamrona):wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    pierwszy.

Wady drugiego zestawu:
    - brak stabilizacji w teleobiektywie (a właśnie tu jest najbardziej przydatna),
    - uwierz, zielona UV'ka Hoyi naprawdę nie jest Ci do niczego potrzebna,
    - ta torba niekoniecznie musi Ci się podobać (mnie się nie podoba :-)).
    Dziękuję
    Fakt torba nie zachwyca a na allegro można już kupić sobie od 50zł bardzo sympatyczne torby - no i jeśli chodzi o aparat to zdecydowanie wolę plecak

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Witam
    Na Twoim miwjscu wybrałbym body a do niego na początek Tamron 17-50 F/2.8 lub stałeczkę 85mm F/ 1.8 do portrecików.

Pozdrawiam
    Sylwek
    Sam obiektyw Tamron 17-50 to koszt 1300zł, a w zestawie Canon body +18-55 IS to koszt 1800zł, więc nie wiem czy mi się opłaca, czy jest duża różnica między Tamronem 17-50, a Canonem 18-55 /tzw.kitem?/
    Nie mam pojęcia co to jest stałeczka 85mm do portretów /przepraszam /.

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    To chyba sprawdza się w trochę innych przypadkach. Tanie zestawy sa dobre, bo sa dobre i tanie:wink: Co innego przy sprzecie używanym itp..
    W sumie w tej sytuacji masz zdecydowanie rację

Jesli mielibysmy wybierać sposrod tych trzech zestawów, to najlepszym wyborem jest ten pierwszy, głównie za sprawą stabilizacji w teleobiektywie.
    Tak jak pisał Portal; uwazaj z zakupami na Allegro. I to chyba tyle:wink:
    Ok tak też zrobię - pierwszy zestaw.
    Co do zakupów na allegro mam wybór dlatego że zestaw ten nie jest jakąś powalającą cenowo nowością /w sklepach też się już takie pokazały/ :
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...55-250-is.html

Ale tego to już nie zrozumiałem:wink: Jesli ktoś sugeruje Ci kupno lepszego obiektywu, to zazwyczaj chodzi mu o "zamiennik" tj ten zam (lub podobny) zakres ogniskowych, ale z lepszym wykonaniem, światłem, pracą AF i lepiej korygowanymi wadami optycznymi. Np wspomniany Tamron 17-50 mm f/2.8. Jesli bys go miała w torbie razem z kitem, sądzę, że w 95% przypadków używałabyś tego pierwszego (Tamrona):wink:
    Oczywiście to zrozumiałam, tylko że w mojej ocenie dokupienie do samego body obiektywu często jest nie opłacalne dla takiego laika fotograficznego jak JA, jeśli kupuję już i tak wydający mi się drogi aparat, to chcę kupić dobrze, ale także i tanio, bo po co mi super wypasiony obiektyw jeśli tak naprawdę nie będę go używać ? Myślę że w tej sytuacji kitowy + jakiś tam nadprogramowy gratis, będzie ok, przede mną długa droga uczenia się najpierw by fotografować dobrze, by poznać także sam aparat.
    Co do drugiej części wypowiedzi, dość często na forum'ach czytając o aparatach fotografujący stwierdzają że szkoda że nie mieli tego kitu bo : i tu przypadki losowe proszę wpisać, a tak sobie "kit" zakupiony w zestawie, w szufladce leży, i jeść nie woła
    Ostatnio edytowane przez Arashi ; 13-10-2008 o 17:27 Powód: Automerged Doublepost

slawbab
    Guest

Domyślnie

Arashi niedawno miałem ten sam dylemat co ty. szukałem porady na wielu forach. im człowiek wiecej czyta o sprzecie tym bardziej zakrecony. z zalem musze przyznac ze porady forumowiczów nijak miały sie do moich pytan ( nie znałem jeszcze tego forum wiec nie bierzcie niczego do siebie ) dodatkowo gdy zadałem pytanie bardzo konkretnie, do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi, watek sie urwał! postanowiłem wiec pozostac przy kicie 17-55 is i dokupic 50/1,8. potrzebuje teleobiektywu lecz jego zakup odłozyłem na pozniej nie przekonany jakoscia plastykowych obiektywów. jak na razie wydaje mi sie ze zrobiłem słusznie. mam czas na decyzje do wiosny. moze wydam wiecej pieniedzy, moze mniej ale moj zakup bedzie bardziej przemyslany i bedzie wynikał z mojego doswiadczenia i potrzeb. lepsze to niz nietrafiony zakup i zle wydane pieniadz. 50 jest dosc niedrogim obiektywem ( zapłaciłem 300 zł ) wiec nawet jesli w 1 dniu po zakonczeniu sie gwarancji, rozpadnie sie, nie bedzie mi zal a z jakosci zdjec na razie jestem zadowolony. mam na czym cwiczyc i mam czas na zbieranie kasiorki.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów