Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Zakup Canona 450D - prośba o poradę :)

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arashi Zobacz posta
    Sam obiektyw Tamron 17-50 to koszt 1300zł, a w zestawie Canon body +18-55 IS to koszt 1800zł,
    Tak, wiem. To był tylko przykład, jako zamiennik zamiast kita. Oczywiście jesli zaczynasz, to dopiero po czasie zauważysz (z doswiadczenia) czego Ci brakuje i czego potrzebujesz:wink:

czy jest duża różnica między Tamronem 17-50, a Canonem 18-55 /tzw.kitem?/
    Tak, jest. Głównie wyższośc Tamrona wynika z optyki (to co pisalem w poprzednim poście) ale także, skoro lepsza półka, to i lepsze wykonanie. Z czasem w kicie bedzie zapewne doskwierać Ci jego "plastikowośc":wink:

Nie mam pojęcia co to jest stałeczka 85mm do portretów /przepraszam /.
    Nie przepraszaj, kto pyta, nie błądzi:wink: "stałeczka portretowa" w tym wypadku 85mm/1.8 jest to obiektyw stałoogniskowy o ogniskowej równej 85mm z minimalna wartoscią przysłony f/1.8. Portretowa dlatego, że najlepiej się do tego nadaje. Obiektywy stałoogniskowe charakteryzuja sie lepszą ostrością od zoomów, a przez niskie wartości przysłony lepiej rozmywają tło:wink:

dość często na forum'ach czytając o aparatach fotografujący stwierdzają że szkoda że nie mieli tego kitu bo :
    bo się Tamron zepsuł:grin:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Takie jest również moje zdanie - body + kit + mnóstwo zabawy tym zestawem. Potem zauważysz czego Ci brakuje (szerokości/długości, ostrości, szybkości).
    Na razie jesteś amatorką, ale z czasem... :]
    Regulamin pkt 8.

goresh
    Guest

Domyślnie

Witam

od siebie dodam, że polecam zestaw pierwszy z prostej przyczyny sam go używam tyle, że z inną puszką i jestem w pełni zadowolony.

Głównie fotografuje makro + krajobraz + czasami portret no i standardowo "u cioci na imieninach".

Dzięki dobremu pokryciu ogniskowych 18-250 masz sporo możliwości wydobycia u siebie tego elementu, który Cię będzie najbardziej interesował.

Co do stałki 85 to nie wiem czy nie lepsza 50tka bo po przeliczeniu daje "realną" ogniskową 80 i całkiem fajnie będzie się sprawować do portretu.

W zestawie drugim, pomiędzy tymi obiektywami jest po prostu jak dla mnie zbyt duża "dziura" w ogniskowych, które często się przydają.

Obiektyw kit-owy jest dla mnie wystarczający w większości sytuacji, w których trzeba szybko zrobić fotkę. Jeżeli będę robił architekturę, gdzie może być widoczna "beczka" z tego obiektywu to zrobię w rawie i przerobie w oprogramowaniu canona

Co do tele to muszę przyznać, że ma niesamowitą rozdzielczość. Sprawdzone doświadczalnie - kolorowe pudełko w odległości 2m od obiektywu + "trójkąt budowalny" dla kąta 45st + miarka położona na trójkącie. Punkt ostrzenia na pudełku, przysłona otwarta na maks. Skala była wyostrzona w idealnym miejscu, które stykało się z pudełkiem. Dodatkowo musiałem wziąść lupę by zweryfikować to co pokazał mi obiektyw, bo okiem z 10cm nie mogłem dostrzec "faktury" koloru i powierzchni pudełka (chodzi mi o te małe kropki co tworzą kolor na pudełkach). Ja tego nie widziałem "normalnie" a obiektyw z 2m to widział Jeżeli L-ki są o tyle lepsze o ile mówią to już dla mnie po prostu "odlot" .

Oba obiektywy ostrzą mi bardzo ładnie, nie mylą się i dają bardzo ładny obraz, dla początkującego w pełni wystarczy a dodatkowo pozwoli na przyszłość określić się czego dokładnie się potrzebuje, ew. wymieni się je tylko na modele bardziej zaawansowane jeśli będzie taka potrzeba - ja na razie nie odczuwam .

Mam nadzieję, że pomogłem. Postaram się dać chociaż po jednej fotce z obu obiektywów byś mogła ocenić sama czy trzeba czegoś więcej

pozdrowionka

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Witaj Arashi
    Ja też przyłączę się do porad. Nie jestem specem od fotografii, ale trochę sprzętu już miałem
    Krótko mówiąc: zdecydowanie szukaj body i tzw "kitowy" 18-55 IS i... i koniec zestawu !
    Nie kupuj na zapas ciemnych marnych obiektywów i jeszcze bezużytecznych filtrów lub jakichś pseudokonwerterów.
    Dlaczego: kitowy w zestawie jest tani więc niewiele dołożysz, całkiem niezły obiektyw, zobacz na fomum jakie zdjęcia tym szkiełkiem potrafią robić ludzie
    Po jakims czasie, po doświadczeniach z 450D zdecydujesz czy chcesz jasnych elek, perfekcyjnych stałek, czy uniwersalnych zoomów np 18-200. Wtedy z zakupów będziesz zadowolona.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Może to:
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=454513560
    dobry sklep, kupowałem u nich (dopytaj telefonicznie czy instrukcja po polsku bo nie napisali w aukcji)
    Ostatnio edytowane przez krzy ; 13-10-2008 o 22:58 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Arashi
    Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Tak, wiem. To był tylko przykład, jako zamiennik zamiast kita. Oczywiście jesli zaczynasz, to dopiero po czasie zauważysz (z doswiadczenia) czego Ci brakuje i czego potrzebujesz:wink:

Tak, jest. Głównie wyższośc Tamrona wynika z optyki (to co pisalem w poprzednim poście) ale także, skoro lepsza półka, to i lepsze wykonanie. Z czasem w kicie bedzie zapewne doskwierać Ci jego "plastikowośc":wink:
    S5 IS zaczął mnie "drażnić" po roku użytkowania - oby lustrzanka+kit potrwała w swej "zaskakującej możliwości" o wiele dłużej

Nie przepraszaj, kto pyta, nie błądzi:wink: "stałeczka portretowa" w tym wypadku 85mm/1.8 jest to obiektyw stałoogniskowy o ogniskowej równej 85mm z minimalna wartoscią przysłony f/1.8. Portretowa dlatego, że najlepiej się do tego nadaje. Obiektywy stałoogniskowe charakteryzuja sie lepszą ostrością od zoomów, a przez niskie wartości przysłony lepiej rozmywają tło:wink:
    No właściwie potretówka by mi się przydała, dość dużo portretów robię
    Czy mogłabym prosić o dokładny model takiej portretówki, bo /85mm/1.8/ na prawdę mi nic nie mówi ... czy to tzw. stałka ?
    W Canonie S5 IS dość fajnie portrety wychodziły, nie chciałabym się zniechęcić jak się okaże że na lustrzance wychodzą gorzej

.. bo się Tamron zepsuł:grin:
    A to one się psują ? he he he

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    Takie jest również moje zdanie - body + kit + mnóstwo zabawy tym zestawem. Potem zauważysz czego Ci brakuje (szerokości/długości, ostrości, szybkości).
    Na razie jesteś amatorką, ale z czasem... :]
    Z czasem to przez to wszystko mi się w głowie pomiesza
    Już nie mogę spamiętać tego wszystkiego
    Wiem czego mi brakuje w S5 IS i myślę że to już jest jakiś wyznacznik tego co potrzebuję, mianowicie brakuje mi : ostrości, wyrazistości koloru, i faktury, za mała możliwość robienia dobrych portretówek z rozmytym tłem to mnie nakłoniło do decyzji o lustrzance.

Cytat Zamieszczone przez goresh Zobacz posta
    ..../ciach/....
    Mam nadzieję, że pomogłem. Postaram się dać chociaż po jednej fotce z obu obiektywów byś mogła ocenić sama czy trzeba czegoś więcej

pozdrowionka
    Pomogłeś - dziękuję ! , ale z chęcią obejrzę obiecane zdjęcia to na pewno umocni mnie w wyborze.
    Ostatnio edytowane przez Arashi ; 14-10-2008 o 01:18
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...

Dopiero zaczyna Awatar Arashi
    Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawbab Zobacz posta
    Arashi niedawno miałem ten sam dylemat co ty. szukałem porady na wielu forach. im człowiek wiecej czyta o sprzecie tym bardziej zakrecony. z zalem musze przyznac ze porady forumowiczów nijak miały sie do moich pytan ( nie znałem jeszcze tego forum wiec nie bierzcie niczego do siebie ) dodatkowo gdy zadałem pytanie bardzo konkretnie, do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi, watek sie urwał! ../ciach/....
    Współczuję nieciekawego "startu" z forum'ami - Ja muszę przyznać że jestem mile zaskoczona chęcią pomocy kolegów z tego forum i na pewno zostanę tu na dłużej by się uczyć i oglądać fajne foty. ;-)
    Dziękuje za podpowiedzi

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    Witaj Arashi
    Ja też przyłączę się do porad. Nie jestem specem od fotografii, ale trochę sprzętu już miałem
    Krótko mówiąc: zdecydowanie szukaj body i tzw "kitowy" 18-55 IS i... i koniec zestawu ! ...
    Dzięki za rady

Ale czy kitowym będę robić dobre portrety ?
    Chodzi mi o porównanie możliwości S5 IS a kitowego obiektywu Canona ...
    Czy 18-250 nie nadaje się do portretówek ?
    Oprócz "u cioci na imieninach" robię dużo tak jak pisałam portretów oraz dużo zdjęć w ruchu /np.wystawy psów/ czy obiektyw 18-250 nie będzie właśnie takim obiektywem który da mi dobre możliwości by te fotografie były wyraźne, ostre i kolorowe bo najbardziej o to mi chodzi

Pozdrawiam
    I jestem wam bardzo wdzięczna za pomoc i naukę.
    Justyna
    Ostatnio edytowane przez Arashi ; 14-10-2008 o 01:24
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arashi Zobacz posta
    S5 IS zaczął mnie "drażnić" po roku użytkowania - oby lustrzanka+kit potrwała w swej "zaskakującej możliwości" o wiele dłużej
    Raczej potrwa. lustrzanki robi się z jakiegoś powodu, ale nawewno nie po to, żeby drażniły swoich użytkowników. Co innego kompakty, ktore mają to robić tak skutecznie, żeby owy uzytkownik nastepnego dnia poszedł do sklepu i kupil lustro:grin:

Czy mogłabym prosić o dokładny model takiej portretówki, bo /85mm/1.8/ na prawdę mi nic nie mówi ... czy to tzw. stałka ?
    Tu masz kilka przykladów typowych "stałek portretowych"

Canon:
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-.../18-ef-ii.html
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...14-ef-usm.html
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...18-ef-usm.html

Sigma:
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-...dc-ex-hsm.html
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-...x-dg-hsm-.html

jak łatwo zauważyć wszystkie charakteryzuja się stałą ogniskową: jedne mają 50mm, inne 85mm, 30mm itp. dla przykładu dajmy model:

Canon 50 mm f/1.4 EF USM

Canon - Chyba nie trzeba tłumaczyć:wink:

50 mm - Obiektyw o stałej ogniskowej rownej 50mm (nie można "przybliżać" obrazu) Dla Twojej lustrzanki będzie to ogniskowa 80mm, ale nie chce Ci namieszać w głowie

f/1.4 - Najmniejsza wartość przysłony (narazie powinnac wiedzieć, że jest to baardzo jasne szkło:wink np: obiektyw o minimalnej wartosci przysłony rownej f/1.4 jest jaśniejszy od f/1.8, a ten z kolei ustępuje jasnością f/2.0 itp. Im mniejsza wartość przysłony, tym da się użyskac mniejszą GO (głębię ostrości) czyli tego, czego potrzebujemy w portretach:wink:

EF - (ang. Electro Focus) Rodzaj mocowania wprowadzonej przez Canona.
    Wymiana informacji między nim a lustrzanką przebiega wyłącznie na drodze elektronicznej. Dotyczy to - między innymi - sterowania Autofocusem (AF) oraz elektromagnetyczną przysłoną (EMD)

USM - (ang. Ultrasonic Motor) - Silnik ultradźwiekowy. Stosowany do napędu autofocusa, pozwala na wyjatkowo szybkie, ciche i precyzyjne automatyczne nastawianie ostrosci.

W Canonie S5 IS dość fajnie portrety wychodziły, nie chciałabym się zniechęcić jak się okaże że na lustrzance wychodzą gorzej
    Impossible

A to one się psują ? he he he
    same z siebie sie nie psują, ale jesli kiedyś będziesz miała okazje pracować do czasopisma National Geographic i wyślą Cię na bardzo ważną sesją w okolice Urugwaju, a Ty dopiero po skonczonej sesji zauważysz, że masz zachlapana przednią soczewkę i wyszly Ci przez to dziadowskie zdjęcia, istnieje możliwość (co jest zrozumiałe), że w przypływach gniewu (Boże, nie dopuść) rzucisz nim o scianę:wink:

Wiem czego mi brakuje w S5 IS i myślę że to już jest jakiś wyznacznik tego co potrzebuję, mianowicie brakuje mi : ostrości, wyrazistości koloru, i faktury,
    Ja osobiscie na to nie narzekam w moim S3 IS. Co do ostrości - nie wiem. musialbym zobaczyć przykładowe zdjęcia, jesli chce mieć wyraźne barwy to w opcjach kolorów ustawiam "żywe kolory". A w jakim trybie robisz zdjęcia? bo jesli na "Auto" to tego nie da się ustawić:wink:

Chodzi mi o porównanie możliwości S5 IS a kitowego obiektywu Canona ...
    Będzie brakowac Ci zoomu. Canon S5 IS ma 12-krotny zoom, podczas gdy kitowy obiektyw 18-55mm (jak łatwo można sprawdzić) 55/18 daje nam ten zoom zaledwie 3-krotny.

czy obiektyw 18-250 nie będzie właśnie takim obiektywem który da mi dobre możliwości by te fotografie były wyraźne, ostre i kolorowe bo najbardziej o to mi chodzi
    To jest przykład tzw. "zoomu uniwersalnego" Możesz nim robić krajobrazy (szeroki kąt) wnętrza, zwierzęta, portrety, praktycznie wszystko. Problem polega na tym, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. żartowalem:wink: Takie szkła są w pelni funkcjonalne, maja tą zaletę, że zamiast całej torby obiektywow wystarczy Ci jeden, ale trzeba pogodzic się z ich wadami i bedzie dobrze. Jeśli będziesz miała ochote kupić taki zoom, pamiętaj żeby brać ze stabilizacją. Pamiętasz ile razy stabilizacja w S5 IS uratowała Cie przed poruszonymi zdjęciami?:wink: co do ostrości w takich szklach, bywa róznie, napewno nie bedzie to "żyleta" tak jak w stałkach portretowych.

No, teraz to napewno namieszalem Ci w głowie i zupełnie nic nie zapamiętasz Jeśli tak się stalo, to wybacz, odpowiadalem tylko na Twoje pytania. Starałem się to wytłumaczyć dośc dokladnie, żebys zrozumiała (albo wiesz już o wszystkim co Ci tu pisalem) Jesli jednak czegoś nie zrozumialas to pytaj, bedziemy drążyć temat dalej, bardziej szczegółowo
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Cześć

Ja osobiście polecił bym Ci taki zestaw

1. EOS 450D

2. Tamron 17-50 f/2.8 - bo lubisz ostre zdjęcia i jasność obiektywu zagwarantuje Ci swobode pstrykania przez 2gie pół roku kiedy brakuje słoneczka. koszt 1200zl wawa sklep ( skapiec.pl )

3. CANON EF 50 f/1.8 - do portretów na próbe koszt ok 300zl.

p.s. dołączam się do przedmówców że nie ma co kupować na siłe ciemnych obiektywów .. jak tak zrobiłem - sigma 18-200 i tylko w sloneczne dni jest oki bo zeby miec w miarę ostre fotki trzeba przymknąć do f8 a przy tym świetle 3.5-6.3 przy słabych warunkach pogodowych robi sie nie ciekawie .
    Po drugie nie kupuj przez internet !!! - zaufaj doświadczeniu

pozdrawiam i życzę udanego zakupu Hej.
    Ostatnio edytowane przez zuczek ; 14-10-2008 o 10:24
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

PRIMAR
    Guest

Domyślnie

Może ja, mimo, że poczatkujący dorzucę swoje 3 grosze :-)
    Przed kupnem 450D miałem podobny dylemat, ale wobec niewielkiej różnicy w cenie aparatu z kitem i bez - kupiłem z kitem. Porobiłem trochę zdjęć, mniej lub bardziej udanych i wobec perspektywy wyjazdu na wakacje kupiłem używany Canon 28-135 IS USM. Nie jest zbyt jasny, ale optycznie niezły, bo dużo szkła (filtr 72 mm). Trochę ciężki, ale mi to nie przeszkadza. Do tej chwili (parę miesięcy) jest to mój podstawowy obiektyw. Kita zakładam tylko wtedy, gdy potrzebuję szerszego kąta.
    Powoli dojrzewam jednak do wymiany kita na coś lepszego. W perspektywie Tamron 17-50 f/2,8 lub Canon 17-55 f/2,8 IS USM (lubię stabilizację - uzależnia).
    Może Twoja droga będzie podobna? Życzę udanego wyboru.

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Witaj.

Kup na początek 450D z kitem i nic więcej ...
    poczytaj troszkę forum ogólnie o robieniu fotek lustrzanką ... bo troszkę inne podejście niż standardowym automatem ....

a potem (po miesiącu ... dwóch) zadecydujesz co Ci najbardziej leży ...

Ja ze swojego doświadczenia ... poleciłbym Ci stalkę canon'a 50mm f/1.4 -
    na cropie z 450D daje około 80mm - idealne do portretów i nie tylko ....

dodam jeszcze, że podobnie jak Ty fociełm wcześniej około 3 lat S2'ką (to generalnie to samo co S5 ...)
    Ostatnio edytowane przez noeee ; 14-10-2008 o 22:23
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów