Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Zakup Canona 450D - prośba o poradę :)

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Arashi
    Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuczek Zobacz posta
    OT
    Nie ma się co łamać i zniechęcac ... na szczęście że możemy ją przebyć.
    /OT
    Ja bym dodała : na szczęście ze możemy ja przebyć :RAZEM /bez podtekstów/

p.s. Dużo zależy od twoich ambicji fotograficznych, czy będzie parcie do doskonałości i czy fotografia jest jedną z twoich pasji które chcesz rozwijać.
    Zapewniam cię że jest moją pasją
    obiektywy z tego co się zdążyłem zorientować czytając forum różnią się poza ceną:
    - ogniskową .. wiadomo blizej dalej
    - ostrością .. różnie na różnych body
    - plastyką .. czyli oddawaniem kolorów
    - szybkością i trafnością ustawiania ostrości
    - winietowaniem .. po rogach zdjęcia widać czarny okrąg
    - aberacją chromatyczną .. na krawędziach obiektów różowa obwotka
    To już jest coś - dziękuje za taki słowniczek wszystko mi się przyda

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    To i tak dobrze:wink: ja u siebie w okolicy do tej pory nie znam nikogo, kto by podzielał moje pasje. Co innego, że roi się takich jak mrówek:grin: ale jednak nie znam.
    Slider ja jestem Gdańszczanką :-D
    Potem mieszkałam przez rok w Bydgoszczy /stąd jest koleżanka/
    A teraz jestem od roku w Niemczech

Widać, że gdzieś wyczytałas jakies mądrości z internetu (albo sama wydedukowałaś)...
    I jedno i drugie
    Wyczytuję wciąż nowe informacje.
    Prócz tego byłam w sklepach by się "przymierzyć" do "puszki" z początku wahałam się przed wyborem nikona-canona wiec musiałam także ocenić co bardziej mi się podoba i co bardziej pasuje "w rękę"

To myslisz zupelnie inaczej niż ja, bo ja czekam juz drugi miesiąc i patrze tylko jak ceny spadają
    W zasadzie ja też czekałam, "szkło" miało być u mnie już w tamtym roku ale z powodu gotówki zdecydowałam się na S5 i w sumie nie żałuje to była fajna przygoda

Dostałam jeszcze jedna propozycje zakupu : body+kit+ Tamron AF 70-300 co oznaczają te literki AF ?

Pozdrawiam
    Justyna

PS. dodałam parę zdjęć byście mogli mniej-więcej ocenić co i jak fotografuję :
    http://canon-board.info/showthread.p...070#post543070
    Ostatnio edytowane przez Arashi ; 15-10-2008 o 19:14 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arashi Zobacz posta
    Slider ja jestem Gdańszczanką :-D
    Potem mieszkałam przez rok w Bydgoszczy /stąd jest koleżanka/
    A teraz jestem od roku w Niemczech
    No, jak milo, już się ktoś znalazł:wink: Skąd takie zmiany miejsca zakwaterowania (jeśli wolno spytac)? Sam bym gdzies na zachód się wybrał..

Prócz tego byłam w sklepach by się "przymierzyć" do "puszki" z początku wahałam się przed wyborem nikona-canona wiec musiałam także ocenić co bardziej mi się podoba i co bardziej pasuje "w rękę"
    A to ciekawe. w segmencie amatorskim Nikon o wiele bardziej dba o ergonomię i dobre wpasowanie aparatu, więc z tego wynika, że musisz miec dość małe dłonie:wink:

W sumie dostałam jeszcze jedna propozycje zakupu : body+kit+ Tamron AF 70-300 co oznaczają te literki AF ?
    Czy ja jestem tak dobrym słownikiem?:grin:
    AF oznacza z angielskiego "Autofocus" czyli po naszemu; automatyczne ustawianie ostrości.
    Skąd wzięłaś tego Tamrona? bo z tego co się domyslam chodzi Ci o TEGO Tamrona http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamron...-ld-macro.html ale żadnych literek AF tam nie dostrzegłem (może to jakis z wlasnym wbudowanym silniczkiem:wink:

Jesliby porównywac tego Tamrona ze wspomnianym Canonem to sprawa ma sie nastepujaco:

Canon:

Zalety:
    +niska waga i kompaktowe rozmiary,
    +dobra jakość obrazu zarówno w środku jak i na brzegu kadru,
    +nieuciążliwa aberracja chromatyczna,
    +dobrze kontrolowana koma,
    +dobra praca pod ostre światło,
    +rozsądna praca autofokusa
    +obecność stabilizacji,
    +przystępna cena.

Wady:
    -lekkie przesunięcie płaszczyzny ogniskowej objawiające się małymi acz mierzalnymi różnicami w poziomie aberracji i rozdzielczości pomiędzy dwiema stronami kadru,
    -zauważalny astygmatyzm,
    -wyraźne winietowanie dla wszystkich ogniskowych,
    -za dużo plastiku w obudowie.

Tamron:

Zalety:
    +dobra ostrość obrazu w zakresie ogniskowych od 70 do 200 mm,
    +dobre światło f/4.5 trzymane aż do ogniskowej 200 mm,
    +bardzo małe winietowanie,
    +mała dystorsja,
    +dość dobrze korygowana koma,
    +bardzo dobry stosunek jakości do ceny,
    +metalowy bagnet w tej klasie cenowej to rzadkość.

Wady:
    -słaba jakość obrazu dla 300 mm,
    -nietypowa powierzchnia ostrego obrazu w środku zakresu ogniskowych,
    -zbyt duża aberracja chromatyczna dla 300 mm,
    -bardzo słaba praca pod ostre światło,
    -wolny, głośny i zawodny autofokus.

Wszystko to i wiele innych znajdziesz na: http://www.optyczne.pl/ Miłego czytania:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

hmmm

Zeby nie było, że jestem fanem Tamronów powiem tak, że znane mi dobre modele to T 17-50 f/2.8 | T 28-75 f/2.8 | 70-200 f/2.8 .

i znowu brat kupił 70-300 f/4.0-5.6 ( ten z powyższej wypowiedzi ) i powiem ze w porównaniu do T 28-75 którego mam i jest naprawde solidny i zwarty w swojej konstrukcji, ten był do przesady plastikowy i luzny
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Domyślnie

i znowu brat :wink: kupił 70-300 f/4.0-5.6 i powiem ze w porównaniu do T 28-75 którego mam i jest naprawde solidny i zwarty w swojej konstrukcji, ten był do przesady plastikowy i luzny
    Co sie dziwisz?:wink: Zobacz jaka różnica w cenie. I tak ten tańszy Tamron jest o tyle lepszy od Canona, że ma przynajmniej metalowy bagnet. Co nie przeszkadza pozostawiac optyce wiele do zyczenia
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna Awatar Arashi
    Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    No, jak milo, już się ktoś znalazł:wink: Skąd takie zmiany miejsca zakwaterowania (jeśli wolno spytac)? Sam bym gdzies na zachód się wybrał..
    Slider - pogoń za karierą - a dokładnie za "chlebem"

A to ciekawe. w segmencie amatorskim Nikon o wiele bardziej dba o ergonomię i dobre wpasowanie aparatu, więc z tego wynika, że musisz miec dość małe dłonie:wink:
    Dłoni nie mam mega małych, ogólnie jestem dużą dziewczynką
    Ale nie lubię tez jak "nie czuje" sprzętu w reku /bez podtekstów proszę/ a takie wrażenie miałam przy nikonie, canon jednak bardziej mi się podobał a przeważyło szale to ze canon ma tańsze obiektywy mimo wszystko.

Wszystko to i wiele innych znajdziesz na: http://www.optyczne.pl/ Miłego czytania:wink:
    Dzięki

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    Fajne zdjęcia !!! szczególnie "różyczka" z tym tłem... bardzo miłe, widać wrażliwość... i co najważniejsze: wiesz co chcesz pokazać na zdjęciu!
    To bardzo miłe - stokrotne dzięki

PRIMAR cały czas się waham miedzy tym tamronem a canonem ze stabilizacja ...

Ostatnio edytowane przez Arashi ; 16-10-2008 o 20:55
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...

Domyślnie

Slider - pogoń za karierą - a dokładnie za "chlebem"
    Wiem, pieczywo Schulstad jest bardzo dobre, ale produkują je także w Polsce, więc nie musialas wyjezdżać:grin:

Dłoni nie mam mega małych,
    To taki oksymoron?:wink:

nie lubię tez jak "nie czuje" sprzętu w reku /bez podtekstów proszę/
    Nie wiem jak Ty, ale ja tu żadnej dwuznacznosci nie widzę

canon jednak bardziej mi się podobał a przeważyło szale to ze canon ma tańsze obiektywy mimo wszystko.
    Ja z kolei wiem, że Canon ma jedne z najdrozszych obiektywów, w porownaniu do innych systemów (Nikona także) ale nie chcę Cie budzic z tak wspaniałego snu..:wink:

cały czas się waham miedzy tym tamronem a canonem ze stabilizacja ...
    Bierz Canona. Zdecydowanie lepsza optyka, ostrość, stabilizacja i szybszy AF, ponadto jesli kupisz w zestawie to wyjdzie taniej, niż gdybyś kupowała osobno. U Tamrona dodatkowe 50mm ogniskowej często Ci się nie przyda, chyba, że lubisz "obiektywy miękkorysujące" Ostatecznie można poczytac testy. Pzdr:wink:

Domyślnie

na puszkach xxxD Tamron rysuje raczej ostrzej niz Canon...
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Domyślnie

na puszkach xxxD Tamron rysuje raczej ostrzej niz Canon...
    A na puszkach xxD miałoby być odwrotnie? Nie wiem co puszka ma do ostrości obiektywów, jeśli podpina się je rownolegle do tego samego korpusu. Rożnica w ostrości może byc lepsza u Tamrona dla danych kombinacji; ogniskowa/przysłona, ale jestem ciekaw gdzie wyczytałeś ta fraze o puszkach

goresh
    Guest
    Ostatnio edytowane przez goresh ; 18-10-2008 o 13:02

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

....
    PS. dodałam parę zdjęć byście mogli mniej-więcej ocenić co i jak fotografuję :
    http://canon-board.info/showthread.p...070#post543070
    Fajne zdjęcia !!! szczególnie "różyczka" z tym tłem... bardzo miłe, widać wrażliwość... i co najważniejsze: wiesz co chcesz pokazać na zdjęciu!

Oj, obawiam się, że dla Ciebie to któraś "piątka" to byłby odpowiedni sprzęt! Sama napisałaś, że zależy Ci na ostrości, kolorach, rozmytym tle... Więc napewno nie myśl o super-zoomach 18-200 itp. Jeśli nie przekonuje Cię podstawowy zestaw z jednym kitem to weź jeszcze EF 50 f/1.8 - do portretów i takich zdjęć ja "różyczka". Wolno ustawia ostrość, silniczek troche warczy, ale jasność - f1,8 pozwala rozmyć tło, a trochę przymknięty jest ostry.
    Wiem z przykrego doświadczenia że zmiany typu Tamron 75-300 na Canon 20-200, Canon 17-18 na Canon 17-55 itp kosztują i ciągle czegoś brakuje...

Uprawnienia umieszczania postów