PDA

Zobacz pełną wersję : 7d - już oficjalnie!

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12

michal_sokolowski
08-11-2009, 18:13
robiac pare darkow.

jaki slang, hehehe

;-)

adamk9
09-11-2009, 15:12
Może się powtarzam ale jeszcze raz na ty forum daję link: http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_7D/verdict.shtml

arra
09-11-2009, 15:29
Może się powtarzam ale jeszcze raz na ty forum daję link: http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_7D/verdict.shtml

Taaa iso400 wygląda imponująco na 7D (czy naprawdę ta puszka tak szumi?): http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_7D/noise_JPEG.shtml

I wszystko w temacie testowania przez cameralabs.

Aha ciekawe jest, że na 5D to samo szkło nie abberuje tak jak na 50D i 7D, czy ktoś mi może wyjaśnić dlaczego tak jest? http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_7D/outdoor_results.shtml

Kolaj
09-11-2009, 15:30
No, powtarzasz się. Zdecydowanie. Równo 5 minut temu dałeś ten link w wątku obok. Przyświeca temu spamowi jakaś głębsza idea?

Aha ciekawe jest, że na 5D to samo szkło nie abberuje tak jak na 50D i 7D, czy ktoś mi może wyjaśnić dlaczego tak jest? Przecież jest, jak byk napisane:

"Despite the EOS 50D and 7D using a smaller portion of the optical frame though, their crops from the mountain ridge exhibit worse coloured fringing. This is because the lens performs worse in terms of chromatic aberrations at 24mm than the longer focal length used for the EOS 5D Mark II image, even when the more forgiving cropped sensor area is taken into account."

adamk9
09-11-2009, 16:09
No, powtarzasz się. Zdecydowanie. Równo 5 minut temu dałeś ten link w wątku obok. Przyświeca temu spamowi jakaś głębsza idea?

No...żadna idea tylko chęc pogłebienia tematu:-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=arra;726726]Taaa iso400 wygląda imponująco na 7D (czy naprawdę ta puszka tak szumi?): http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_7D/noise_JPEG.shtml

Aha ciekawe jest, że na 5D to samo szkło nie abberuje tak jak na 50D i 7D, czy ktoś mi może wyjaśnić dlaczego tak jest? http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_7D/outdoor_results.shtml

Tez sie nad tym zastanawiam.

MatusP
09-11-2009, 21:01
Taaa iso400 wygląda imponująco na 7D (czy naprawdę ta puszka tak szumi?): http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_7D/noise_JPEG.shtml

O tym teście już było w wątku. Jakiś dziwny jest, inne wg innych testów tak nie szumi.

Mniejsza aberracja wynika z mniejszego upakowania pikseli, jak mniemam. Na starej piątce byłoby chyba jeszcze lepiej.

arra
09-11-2009, 21:15
Mniejsza aberracja wynika z mniejszego upakowania pikseli, jak mniemam. Na starej piątce byłoby chyba jeszcze lepiej.

Faktycznie: "Another cause of this fringing is chromatic aberration in the very small microlenses used to collect more light for each CCD pixel; since these lenses are tuned to correctly focus green light, the incorrect focusing of red and blue results in purple fringing around highlights. This is a uniform problem across the frame, and is more of a problem in CCD's with a very small pixel pitch"

Kurcze to naprawdę przykre, szkoda, że nie dali automatycznej regulacji tego w aparacie (tak jak w Nikonie). Czyli co zanczy, że 7D nawet z tak dobrymi L-kami jak 24-105, będzie aberrować na potęgę?

MatusP
09-11-2009, 21:56
Kurcze to naprawdę przykre, szkoda, że nie dali automatycznej regulacji tego w aparacie (tak jak w Nikonie). Czyli co zanczy, że 7D nawet z tak dobrymi L-kami jak 24-105, będzie aberrować na potęgę?

A jak :) i tak będzie z każdą nową puszką jeśli Canon nie pójdzie po rozum do głowy i nie zmiejszy rozdzielczości matryc (a nie pójdzie i nie zmniejszy, znając życie). Przykro, ale co zrobić?

dzik
10-11-2009, 00:02
A jak :) i tak będzie z każdą nową puszką jeśli Canon nie pójdzie po rozum do głowy i nie zmiejszy rozdzielczości matryc (a nie pójdzie i nie zmniejszy, znając życie). Przykro, ale co zrobić?

Mi 21mpix w 5D bardzo pasuje, poniewaz sam uzywam aparatu do roznych zastosowan to ta filozofia sweitnie sie sprawdza. Na niskich ISO mam pelno ostrych pikseli, do studia ideal, a na wysokich ISO nie radzi sobie znaczaco gorzej od konkurencji w nikonie. Przyslowiowe "do tanca i do rozanca".

adamkozlowski79
10-11-2009, 00:38
Cóż, jak się chce mieć tyle megapiksli na małej matrycy to trzeba cierpieć. Ta matryca jest najbardziej wymagającą z dotychczasowych w Canonie. Ale w sumie nie dziwie się temu, bo to jest ewidentnie aparat robiony pod naturę i sport (przynajmniej tak "celowany" rynkowo), a wiadomo, że długie lufy nie posiadają takiego czegoś jak aberracja ;)

siudym
10-11-2009, 09:28
Mi 21mpix w 5D bardzo pasuje, poniewaz sam uzywam aparatu do roznych zastosowan to ta filozofia sweitnie sie sprawdza. Na niskich ISO mam pelno ostrych pikseli, do studia ideal, a na wysokich ISO nie radzi sobie znaczaco gorzej od konkurencji w nikonie. Przyslowiowe "do tanca i do rozanca".

Wez pod uwage, ze w Twoim przypadku gestosc pixlUf masz taka jak w 20/30D. Wiec nijak ma sie to do 18 w 7D :)

jotes25
10-11-2009, 09:41
Generalnie na cropie (już nawet na 300d) aberracje potrafią być znaczne również dla teleobiektywów. Oczywiście efekt powstaje również na nowszych matycach (np. 15MPix). Żeby nie być gołosłownym przychodzą mi w tej chwili na myśl dość mocno aberrujące 200/2.8 L II i 300/4 IS L. Niestety porównań do pełnej klatki nie robiłem pod tym względem.

tezmarek
10-11-2009, 10:29
Generalnie na cropie (już nawet na 300d) aberracje potrafią być znaczne również dla teleobiektywów. Oczywiście efekt powstaje również na nowszych matycach (np. 15MPix). Żeby nie być gołosłownym przychodzą mi w tej chwili na myśl dość mocno aberrujące 200/2.8 L II i 300/4 IS L. Niestety porównań do pełnej klatki nie robiłem pod tym względem.

Jesli chcemy uzyskać dobrą jakość na poziomie pikseli, to tak gęste matryce stawiają także znacznie wyższe wymagania dotyczące poruszenia obrazu (lub obiektu). Formuła czas = 1/ogniskowa (nawet z uwzględnieniem współczynnika cropa) przestaje być wystarczająca. Moim zdaniem czasy muszą być znacznie któtsze niż przy matrycach o małej gęstości, jeśli przy oglądaniu 100% chcemy mieć ostry obraz.

HuleLam
10-11-2009, 10:37
Faktycznie: "Another cause of this fringing is chromatic aberration in the very small microlenses used to collect more light for each CCD pixel; since these lenses are tuned to correctly focus green light, the incorrect focusing of red and blue results in purple fringing around highlights. This is a uniform problem across the frame, and is more of a problem in CCD's with a very small pixel pitch"
Abstrahując od upartego nazywania czujnika CMOS per "CCD", to tłumaczenie się nie trzyma kupy - aberracja per piksel jest większa z powodu mniejszych pikseli. Koniec i bomba!

Jesli chcemy uzyskać dobrą jakość na poziomie pikseli, to tak gęste matryce stawiają także znacznie wyższe wymagania dotyczące poruszenia obrazu (lub obiektu). Formuła czas = 1/ogniskowa (nawet z uwzględnieniem współczynnika cropa) przestaje być wystarczająca. Moim zdaniem czasy muszą być znacznie któtsze niż przy matrycach o małej gęstości, jeśli przy oglądaniu 100% chcemy mieć ostry obraz.

Zaczyna się dziać jak w Wielkim Formacie - jeżeli chcesz mieć zdjęcie "wszystkie szczegóły ostre" to statyw + inne zabiegi (dla lusrzanek np. MLU).
zdRAWki

B o g d a n
10-11-2009, 21:18

To chyba prawda "nowych" czasów. Twoje spostrzeżenie jest według mnie całkowicie zasadne. Dlatego zawodowcy tam gdzie tylko maja czas, używają statywu, nawet na krótkich czasach.
Jak się ogląda czasami zdjęcia testowe aparatów, z ręki i na długich czasach, to się zastanawiam, o co chodzi. Ostatni taki to test na fotopolis.pl nowego 7D. Brrrr.

Bahrd
16-11-2009, 15:55
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-7D-Digital-SLR-Camera-Review.aspx

Daniell
16-11-2009, 17:15
Witam,
Chcąc sprawdzić jak w praktyce "wygląda" tryb zdjęć seryjnych z prędkością 7fps zauważyłem pewne dziwne zachowanie mojego nowego 7d. Otóż przy pierwszej próbie wyraźnie dało się odczuć że prędkość z jaką aparat wykonuje zdjęcia jest daleka od obiecanych 7fps. Postanowiłem więc wszystkie ustawienia wprowadzić ręcznie i zobaczyć jak w tym przypadku zachowa się aparat. Czas, przysłonę, ISO ustawiłem manualnie, wyłączyłem AF i zdjęcia seryjne wykonywałem bez karty i niestety aparat zachowuje się jeszcze dziwniej: prędkość zdjęć seryjnych zwiększa się i zmniejsza w zależności od kąta trzymania aparatu: gdy jest ustawiony w dół zwalnia, gdy kieruje go na sufit osiąga chyba te 7fps. Czasami zdarza się że aparat cały czas pstryka wolno, czasami szybko i nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Przejrzałem wszystkie funkcje i opcje typu priorytet jasnych partii obrazu czy rozjaśnianie brzegów wyłączyłem, ustawienia wprowadziłem manualnie więc aparat chyba nie ma nic do roboty i nie powinno mieć wpływu czy aparat skierowany jest w ciemną podłogę czy jasny sufit. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyna opisywanych zachowań, aparatu? A może jest jeszcze coś oczywistego czego nie wziąłem pod uwagę a może powodować takie zachowanie?

Thomason2005
16-11-2009, 17:57
Witam,
Chcąc sprawdzić jak w praktyce "wygląda" tryb zdjęć seryjnych z prędkością 7fps zauważyłem pewne dziwne zachowanie mojego nowego 7d. Otóż przy pierwszej próbie wyraźnie dało się odczuć że prędkość z jaką aparat wykonuje zdjęcia jest daleka od obiecanych 7fps. Postanowiłem więc wszystkie ustawienia wprowadzić ręcznie i zobaczyć jak w tym przypadku zachowa się aparat. Czas, przysłonę, ISO ustawiłem manualnie, wyłączyłem AF i zdjęcia seryjne wykonywałem bez karty i niestety aparat zachowuje się jeszcze dziwniej: prędkość zdjęć seryjnych zwiększa się i zmniejsza w zależności od kąta trzymania aparatu: gdy jest ustawiony w dół zwalnia, gdy kieruje go na sufit osiąga chyba te 7fps. Czasami zdarza się że aparat cały czas pstryka wolno, czasami szybko i nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Przejrzałem wszystkie funkcje i opcje typu priorytet jasnych partii obrazu czy rozjaśnianie brzegów wyłączyłem, ustawienia wprowadziłem manualnie więc aparat chyba nie ma nic do roboty i nie powinno mieć wpływu czy aparat skierowany jest w ciemną podłogę czy jasny sufit. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyna opisywanych zachowań, aparatu? A może jest jeszcze coś oczywistego czego nie wziąłem pod uwagę a może powodować takie zachowanie?

a pytanko mam zasadnicze...Jakie masz czasy przy mierzeniu w jasny sufit, a w ciemną podłogę?

Krzychu
16-11-2009, 18:05
a pytanko mam zasadnicze...Jakie masz czasy przy mierzeniu w jasny sufit, a w ciemną podłogę?

A co za różnica jak strzela w manualu ????

Thomason2005
16-11-2009, 18:18
A co za różnica jak strzela w manualu ????

No właśnie, że jest. Jest różnica między czasem 1/100s, a 1/5s. Chyba tez procki pracuja nad odszumianiem plików w czasie robienia zdjęć przy słabym świetle.
Nawet biorac pod uwage stały czas, to bedzie inna ilość danych do przetworzenia

Krzychu
16-11-2009, 18:50
Nawet biorac pod uwage stały czas, to bedzie inna ilość danych do przetworzenia

A skąd aparat wie o ten innej ilości danych do przetworzenia jak całkowicie ignoruje światłomierz ? Ma ustawiony czas i robi zdjęcia, odszumianie nie ma tutaj nic do rzeczy...

Bahrd
16-11-2009, 20:00
Wygląda na to, że inżynierowie Canona nie lubią 'pixel-peepers' i 'AF-counters'! :lol:
Z recenzji na TDP

To test burst rate, I shoot in M mode (wide open aperture, 1/8000 shutter speed), ISO 100, MF, IS off, lens cap on, all noise reduction off and just enough light on for me to see. Odd thing is, the 7D high speed burst rate drops to 4.3 fps in these conditions. It delivers 42-44 frames at 4.3 fps and repeatedly shoots two quick frames after a .75 sec pause. Canon is aware of this anomaly - and I don't know why anyone other than me that would shoot under these conditions. Those were not the numbers I knew this camera could deliver, so turn on the lights and remove the lens cap. With a SanDisk Extreme IV 16GB CF Card (UDMA), the Canon EOS 7D recorded a solid 8 fps for 24 frames followed by a repeating pause and 2 quick shots. The length of the pause starts at around .35 seconds and increases to about .75 seconds around 9 seconds into the burst.
W skrócie - trzeba robić zdjęcia, nie testy (nigdy nie myślałem, że to kiedyś napiszę! :grin::grin:)

myslidar
16-11-2009, 20:42
Nie mam takich problemów. Wali tyle ile ma być. Może masz włączony tryb cichych zdjęć? W instrukcji piszą, że to wpływa na ilość klatek.

KMV10
16-11-2009, 20:48
W skrócie - trzeba robić zdjęcia, nie testy (nigdy nie myślałem, że to kiedyś napiszę! :grin::grin:)
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=730203&postcount=3839

Bahrd
16-11-2009, 21:31
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=730203&postcount=3839
:lol: - żeby tylko wszyscy mieli taki dystans do siebie... ;)

Daniell
16-11-2009, 22:39
Nie mam takich problemów. Wali tyle ile ma być. Może masz włączony tryb cichych zdjęć? W instrukcji piszą, że to wpływa na ilość klatek.

Tryb cichy wyłączony, czas ustawiony na 1/200s. Udało mi się zaobserwować że prędkość zdjęć seryjnych zależy od tego co znajduje się przed obiektywem tzn: wciskam spust migawki aparat robi szybką serie, ale w momencie kiedy zaczynam wolno przesuwać rękę przed obiektywem to kiedy znajduje się ona w polu widzenia prędkość zdjęć seryjnych wyraźnie spada, kiedy ręka wychodzi z kadru wszystko wraca do normy. Gdy założę dekielek na obiektyw tryb seryjnych jest bardzo wolny. Istnieje więc zależność: im ciemniejszy kadr tym wolniejsze serie zdjęć, tylko czym może to być spowodowane? Proszę któregoś z posiadaczy 7D o krótki test: wszystkie ustawienia na manual(czas 1/200s), manual focus, tryb zdjęć seryjnych H i założony dekielek na obiektyw. Zdjęcia bez karty. Czy w takiej stacji aparat osiąga u Was pełną prędkość zdjęć seryjnych?

myslidar
16-11-2009, 22:49
Nie, w takich warunkach robi zdjęcia wolno. Ale czego to ma dowodzić? Cykałem ostatnio na meczu i aparat zachowuje swoją prędkość. To chyba też zależy od tego na jaki priorytet ustawimy AF (są 4 opcje). Wydaje mi się, że na Servo nie zawsze będzie wyciągał max klatek, bo jak śledzi jakiś obiekt to stara się doostrzyć i dopiero wtedy wali, to chyba lepsze niż strzelanie na ślepko. Ale to takie moje dywagacje, po jednym meczu raczej niewiele da się stwierdzić, a ponieważ przeniosłem się z 350D to wszystko jest dla mnie nowe... Ale w 350D tak to mniej więcej działało.

Szkoda migawki na takie testy.. A jak już się bawić to w normalnych warunkach.. W domu to różne cuda wychodzą przy świetle żarówki.

Daniell
16-11-2009, 23:46
Chodzi o to, że używałem już kilku aparatów Canona m.in 350D, 400D, 40D, 50D i w żadnym z nich nie zauważyłem podobnych objawów więc takie zachowanie mnie zaniepokoiło. Ale skoro w Twoim aparacie sytuacja wygląda tak samo to znaczy, że po prostu ten typ tak ma. Co nie zmienia faktu, że ciekawy jestem czym jest to spowodowane.

smartb
17-11-2009, 00:02
cytat z instrukcji:
"W trybie AI Servo AF i w trybie serii zdjęć można zmienić charakterystykę
działania mechanizmu Servo oraz czas działania migawki.
0: Prior. AF/Prior. śledzenia
W przypadku pierwszego zdjęcia priorytet ma ustawianie ostrości na
obiekcie. W przypadku kolejnych zdjęć w trybie serii zdjęć priorytet ma
podążanie za obiektem.
1: Prior. AF/Prior. wyzwalania
W przypadku pierwszego zdjęcia priorytet ma ustawianie ostrości na
obiekcie. W trybie serii zdjęć priorytet nad podążaniem za obiektem ma
szybkość rejestracji serii zdjęć.
2: Wyzwalanie/Prior. wyzwalania
W przypadku pierwszego zdjęcia priorytet nad ustawianiem ostrości na
obiekcie ma migawka. W trybie serii zdjęć szybkość rejestracji serii
zdjęć ma większy priorytet niż ustawienie 1.
3: Wyzwalanie/Prior. śledzenia
W przypadku pierwszego zdjęcia priorytet nad ustawianiem ostrości na
obiekcie ma migawka. W przypadku kolejnych zdjęć w trybie serii zdjęć
priorytet ma podążanie za obiektem."

Ustawienie 2 daje szybszą serię niż ustawienie 0, ale więcej nietrafionych bedzie

siudym
17-11-2009, 00:06
ło matko... Teraz zamiast zdjec, to bedzie trzeba godzine kombinowac w menu co i jak dopasowac ;P

piast9
17-11-2009, 00:15
No dobrze, ale to wszystko tyczy AF, wtedy zrozumiałe, że nie zawsze, zwłaszcza po ciemku, może to wszystko dawać radę wyrobić te fpsy. Ale w manualu pełnym aparat powinien trzaskać zdjęcia jedno po drugim. No, chyba że to jest sprawa tego, co poprawili w ostatnim firmware? Że jeśli układ AE orientuje się, że jest ciemniej, to aparat wydłuża jakieś tam czasy resetowania matrycy czy coś, żeby nie było duszków? Nawet na manualnym ustawianiu ekspozycji? Takie gdybanie.

Daniell
17-11-2009, 00:31
Testowałem aparat na obu wersjach firmware'u i nie było żadnej różnicy.

michnic
17-11-2009, 10:19
Witam na forum :)

Nie bawiłem się aż tak dokładnie trybem Hi-speed, ale ostatnio wpadł do mnie kumpel i chciał żeby mu pokazać te 8fps i musiałem puścić buraka, bo miałem dokładnie tak samo. Aparat robił zdjęcia falami i na pewno nie było to 8fps. Żeby ratować honor odłączyłem obiektyw i zaprezentowałem mu pełną prędkość. Później, jak kumpel sobie poszedł, postanowiłem sprawdzić o co chodzi. Udałem się przed okno, było jeszcze dosyć jasno i strzeliłem kilka serii i nie było żadnego zająknięcia więc sobie odpuściłem, dochodząc do wniosku, że tak powinno to działać. Wg. mnie, ilość fps zależy od ustawień body i warunków fotografowania, bo samo body wydajnościowo daje radę.

Bahrd
17-11-2009, 10:28
... zacytuję - ku serc pokrzepieniu - raz jeszcze fragment recenzji 7D (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-7D-Digital-SLR-Camera-Review.aspx) dotyczący fps:

To test burst rate, I shoot in M mode (wide open aperture, 1/8000 shutter speed), ISO 100, MF, IS off, lens cap on, all noise reduction off and just enough light on for me to see. Odd thing is, the 7D high speed burst rate drops to 4.3 fps in these conditions. It delivers 42-44 frames at 4.3 fps and repeatedly shoots two quick frames after a .75 sec pause.

Canon is aware of this anomaly - and I don't know why anyone other than me that would shoot under these conditions.

Those were not the numbers I knew this camera could deliver, so turn on the lights and remove the lens cap. With a SanDisk Extreme IV 16GB CF Card (UDMA), the Canon EOS 7D recorded a solid 8 fps for 24 frames followed by a repeating pause and 2 quick shots. The length of the pause starts at around .35 seconds and increases to about .75 seconds around 9 seconds into the burst.

darekmil73
18-11-2009, 20:41
Ooo! Widzę, ze nie jestem osamotniony.
3 dni temu chciałem "puścić' kumplowi dźwięk 8fps przez telefon (niskie, prawda...?:D), jakie było me zdziwienie, gdy aparat pruł jakieś 3fps. Miałem zapięte C100-400, w którym wyłączyłem AF, sam aparat na M - czas 1/400.
Zmieniłem kartę CF, wyłączyłem stabilizacje w pompce i nastawiłem zapis JPEG o rozmiarze S - nadal to samo. Dodam że wszelkie redukcje, odszumianie i ciche zdjęcia mam wyłączone.
Odpiąłem wreszcie obiektyw i aparat wreszcie wypruł z siebie te 8fps, po czym założyłem obiektyw znowu i już było dobrze.
Dziwy.

roofman
18-11-2009, 21:18
3 dni temu chciałem "puścić' kumplowi dźwięk 8fps przez telefon (niskie, prawda...?:D), jakie było me zdziwienie, gdy aparat pruł jakieś 3fps.
Taki trochę offtop na myśl mi przychodzi... ;)
Jak widać z przytoczonych przypadków 7D to bardzo inteligentne body. Zachowuje się zupełnie jak człowiek. Chcesz się nim popisać przy kumplu to normalne że się poci, niewyrabia, stresuje. Jednak jak w spokoju jesteś z NIM sam na sam to wszystko jest OK... :mrgreen:
Problemem jest tylko jak zachowa się np. na imprezie ślubnej, czy np. nie zamyśli się gdy skadrujesz jaką odstrojoną pannę młodą... :twisted:

janmar
18-11-2009, 21:38
Szybkość w serii zależy w dużym stopniu od różnych rzeczy .Np.ustawień w Cfn.personalizacja z reguły obniza prędkość i długość serii.[włączone odszumianie itp.]Jeżeli chcemy sprawdzic jak ta seria ładnie brzmi, :-) należy przywrócić ustawienia fabryczne.I bez obaw,będzie max.Dotyczy to oczywiscie wszystkich puszek.Im wyższy model tym łatwiej zwolnić i zmienić serie.Na pewne operacje potrzebny jest po prostu czas.Pozdrawiam

siudym
18-11-2009, 22:33
Taki trochę offtop na myśl mi przychodzi... ;)
Jak widać z przytoczonych przypadków 7D to bardzo inteligentne body

Jak znam zycie, to w 80% przypadkow inteligentniejsze od usera bedzie. Nie mowie o forumowiczach oczywiscie, ale ogolnie :)

Kurcze koniec zabawy w FPS z dekielkiem, koszmar :razz:

michnic
18-11-2009, 23:53
Zaintrygowany problemem szybkostrzelności, dziś jeszcze trochę pobawiłem się w liczenie klatek. Wypstrykałem jakieś 300 szt. w różnych warunkach oświetleniowych, ustawieniach body i z różnymi obiektywami. Wniosek z moich testów jest taki, że na szybkostrzelność nie ma wpływu żaden z wymienionych przeze mnie czynników, a jedynie jasność obrazu jaki jest rejestrowany. Im ciemniejszy obraz, tym wolniej. Nie wiem z czego to wynika, ale szykuje się chyba firmware 1.1.1.
W internecie zaczyna być głośno:
na dcp (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1019&message=33222243&changemode=1)
i tu (http://www.komar.org/faq/camera/canon-7d-versus-50d/frames-per-second/)
i jeszcze tu (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/823708/0)

Daniell
19-11-2009, 00:37
Szybkość w serii zależy w dużym stopniu od różnych rzeczy .Np.ustawień w Cfn.personalizacja z reguły obniza prędkość i długość serii.[włączone odszumianie itp.]Jeżeli chcemy sprawdzic jak ta seria ładnie brzmi, :-) należy przywrócić ustawienia fabryczne.I bez obaw,będzie max.Dotyczy to oczywiscie wszystkich puszek.Im wyższy model tym łatwiej zwolnić i zmienić serie.Na pewne operacje potrzebny jest po prostu czas.Pozdrawiam

Rzecz w tym, że opisywany problem występuje również przy ustawieniach fabrycznych i wyłaczonych wszystkich "bajerach" typu korygowanie jasności brzegów czy priorytet jasnych partii obrazu.

darek-dorado
19-11-2009, 01:00
Czyli tradycyjnie, jak to u Canona, beż wtopy się nie da...
Oni tego chyba nie testują przed wypuszczeniem na rynek, a tylu zarzutów co 7D, to chyba jeszcze zadna puszka nie zebrała.
...i ja coraz poważniej spoglądam na drugą stronę barykady...

michnic
19-11-2009, 01:43
Oni tego chyba nie testują przed wypuszczeniem na rynek
Zauważ, że testy przeprowadzone przez duże foto serwisy też nie wyłapały tego błędu, co może być w sumie zastanawiające.
Już tak to jest, że nowy/nowatorski sprzęt ma wady wieku dziecięcego i tylko masowe używanie przez klientów, pozwala na ostateczne wyłapanie niedociągnięć. Pozostaje cieszyć się, że nie są to problemy mechaniczne tylko softowe, które naprawia się za pomocą komputera i kabelka USB.

winiar123
19-11-2009, 17:48
Mój 7D nie ma żadnych problemów opisywanych na forach, AF szybki i pewny (nawet z 50 1.8 ), żadnych duszków w serii (na starym firmware), w serii osiąga też bez problemu 8 fps. U mojego kolegi jest podobnie, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale obydwaj mieszkamy w USA.

mxw
19-11-2009, 17:55
pytanie (mam nadzieję banalne) do użytkowników 7D - jako zatwardziały użytkownik 350D mam tam taką jedną fajną rzecz - po naduszeniu guzika 'info' mogę sprawdzić bieżącą godzinę:

https://canon-board.info/imgimported/2009/11/xt_rec_info-1.jpg
źródło (http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/rebelxt/xt_rec_info.jpg)

BARDZO mi się to przydaje podczas focenia, bo od X lat nie noszę zegarka, a duszenie info jest duszo cichsze, szybsze i łatwiejsze od szukania i wyciągania komórki z kieszeni. ;-)

z tego, co przeglądałem instrukcję do 7D, tam już nie jest tak fajnie. :roll:

więc, jak najprościej i najszybciej w 7D podejrzeć bieżącą godzinę?
(nawet przestawiając coś w konfiguracji)

winiar123
19-11-2009, 18:04
Nie znalazłem nigdzie godziny, jedyny sposób to chyba zrobić zdjęcie i sprawdzić w info o jakiej godzinie zostało zrobione :)

myslidar
19-11-2009, 18:40
Wystarczy do "moje menu" dodać sobie opcję "data/czas" i wtedy po kliknięciu w menu masz od razu to czego potrzebujesz.

winiar123
19-11-2009, 18:50
Zapomniałem o tej opcji... :/ Skądinąd moje menu, to super rozwiązanie.

Janusz Body
19-11-2009, 22:29
http://www.prophotohome.com/news/2009/11/19/canon-7d-worse-than-canon-rebel-xsi/

:mrgreen:

winiar123
20-11-2009, 20:40
Pytanie do użytkowników 7D, wie ktoś jak zmienić typ RAWa w przycisku "RAW JPG"? Standartowo robi w najwyższej rozdzielczości, a ja chciałbym ustawić mRAW.
znalazłem

trampek
20-11-2009, 21:26
pytanie (mam nadzieję banalne) do użytkowników 7D - jako zatwardziały użytkownik 350D mam tam taką jedną fajną rzecz - po naduszeniu guzika 'info' mogę sprawdzić bieżącą godzinę:

https://canon-board.info/imgimported/2009/11/xt_rec_info-1.jpg
źródło (http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/rebelxt/xt_rec_info.jpg)

BARDZO mi się to przydaje podczas focenia, bo od X lat nie noszę zegarka, a duszenie info jest duszo cichsze, szybsze i łatwiejsze od szukania i wyciągania komórki z kieszeni. ;-)

z tego, co przeglądałem instrukcję do 7D, tam już nie jest tak fajnie. :roll:

a nie jest pod przyciskie info....

winiar123
20-11-2009, 21:44
Nie jest.

mxw
21-11-2009, 00:01
Wystarczy do "moje menu" dodać sobie opcję "data/czas" i wtedy po kliknięciu w menu masz od razu to czego potrzebujesz.
ok, super 8)

ale zaraz, chwila, 'moje menu' to jest przecież tylko kolejna zakładka w menu, czyli pokaże mi się po naduszeniu 'menu' tylko, jeżeli akurat poprzednio była otwarta ta zakładka - czy tak?

jeżeli tak, to na tej samej zasadzie wystarczy fabryczne miejsce, gdzie jest data i godzina (chyba przedostatnia zakładka)....

no chyba, że moje menu otwiera się zawsze jako pierwsze :roll:
albo można tak gdzieś ustawić.
albo choć podpiąć to pod guzik 'Q' albo coś...
muszę poczytać instrukcję.

bo na razie - pod względem zegarka - 350D górą ;)

http://www.prophotohome.com/news/2009/11/19/canon-7d-worse-than-canon-rebel-xsi/
nio właśnie :lol:

HuleLam
21-11-2009, 08:15

:mrgreen:
Test rozdzielczości matrycy 18MP APS-C przy f/16 - bezcenny!
zdRAWki

KMV10
21-11-2009, 09:43
(...)
Trzymając prawą ręką 7D należy spojrzeć na górną stronę lewego nadgarstka.
Dla osób leworęcznych instrukcja jest odwrotna :mrgreen:

winiar123
21-11-2009, 15:06
no chyba, że moje menu otwiera się zawsze jako pierwsze :roll:

dokładnie

Janusz Body
21-11-2009, 17:56
Test rozdzielczości matrycy 18MP APS-C przy f/16 - bezcenny!
zdRAWki

A co w tym złego? Każda przysłona jest używalna albo raczej ma być używalna skoro jest i tyle. Równie dobrze można by cię naśmiewać z testów na f=1.4.

Raczej chodzi o punkt odniesienia. Aparat jest porównywany z 450D czyli z czymś o dwie półki niżej. Wygrywa ale "z trudem".

siudym
21-11-2009, 18:11
No jest roznica czy F16 czy 1.4 w tym przypadku. Chodzi o dyfrakcje, ktora na 18mpix zwieksza sie 'wczesniej' niz w 10/12mpix innych body.

Kolaj
21-11-2009, 18:49
no chyba, że moje menu otwiera się zawsze jako pierwsze.

dokładnie
Domyślnie otwiera się ostatnia zakładka ale można tak przestawić, żeby zawszy moje menu otwierało się jako pierwsze.

winiar123
21-11-2009, 22:58
Wydaje mi się że kiedyś otwierała mi się zawsze pierwsza zakładka, a odkąd dodałem kilka rzeczy do "moje menu" ono otwiera się jako pierwsze.

HuleLam
21-11-2009, 23:51
A co w tym złego? Każda przysłona jest używalna albo raczej ma być używalna skoro jest i tyle. Równie dobrze można by cię naśmiewać z testów na f=1.4.

Raczej chodzi o punkt odniesienia. Aparat jest porównywany z 450D czyli z czymś o dwie półki niżej. Wygrywa ale "z trudem".

O ile dobrze pamiętam to teoretyczna granica rozdzielczości dla 12MP w APS-C jest gdzieś przy F/13, przy 18MP pewnie gdzieś w okolicy F/8-F/9.5...
zdRAWki

Kolaj
22-11-2009, 00:46
Ściągnąłem sobie ACR 5.6 Release Candidate i w odniesieniu do plików z 7D mogę wyrazić następujące obserwacje:

1. Bez wątpienia obsługuje poprawnie mRAWy. Nareszcie!
2. Chyba lepiej radzi sobie z szumami niż poprzednia wersja.

Janusz Body
22-11-2009, 11:44
O ile dobrze pamiętam to teoretyczna granica rozdzielczości dla 12MP w APS-C jest gdzieś przy F/13, przy 18MP pewnie gdzieś w okolicy F/8-F/9.5...
zdRAWki

Teoretyczna granica rozdzielczości zależy od szkła a nie od matrycy - matryca 18Mx ma większą rozdzielczość niż 12Mpix i tyle...

Zobacz "blur index" a ten dla f=16 na 35/1.4 http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/148/cat/10

http://www.slrgear.com/reviews/zarticles/intros/howwetest.html

One BxU (DxO's Blur Experience Unit) is equivalent to 1 application of the Photoshop Blur filter

Approximately (using 1 Bxu = 1 Blur),
MTF @ 0.25 cycles/pixel (half-Nyquist) = 0.862 * 0.78BxU).
MTF50 (cycles/pixel) = 1 / sqrt(6.067 BxU + 3.6)

Blur is the approximate inverse of Sharpen and that the number of Blur applications is proportional to 1/MTF502. Alternatively,

BxU is approximately equal to 4.6 * LSF variance (σ2) in pixels

To get more detailed:

blur is is equated with the variance (σ2 ) of gaussian blur, exp(-x2 / (2σ2 )). (This one dimensional equation is somewhat simplified. DxO uses two-dimensions: Blur = (σxx2 + σyy2) / 2 ). Since σ has units of distance, this suggests that BxU is proportional to the square of the 10-90% rise distance. And since the Fourier transform of a gaussian is itself a gaussian, this implies that BxU is proportional to 1/MTF502.

http://www.imatest.com/docs/blur_mtf.html

trampek
22-11-2009, 11:46
Wydaje mi się że kiedyś otwierała mi się zawsze pierwsza zakładka, a odkąd dodałem kilka rzeczy do "moje menu" ono otwiera się jako pierwsze.

to jest opcja do ustawienia . przynajmniej w 5d2

Kolaj
22-11-2009, 12:07
w 7D też.

mxw
22-11-2009, 16:01
Trzymając prawą ręką 7D należy spojrzeć na górną stronę lewego nadgarstka.
tia, no przecież pisał, że sikora nie nosi :roll:

Domyślnie otwiera się ostatnia zakładka ale można tak przestawić, żeby zawszy moje menu otwierało się jako pierwsze.

dzięki za wszystkie odpowiedzi! doczytałem w instrukcji, rzeczywiście można to wszystko ustawić - uff, 7D obronił się :grin:
przynajmniej w temacie zegarka :lol:

po zestawieniu tego z drugą najważniejsza cechą aparatu - obsługą pilota RC-1 - jest to wreszcie aparat, na który można się bezpiecznie przesiąść z serii xxxD ;-)

KMV10
22-11-2009, 18:42
tia, no przecież pisał, że sikora nie nosi :roll:

Niech zacznie, co to za fotograf bez zegarka, ciągle się spóźnia pewno ;)

siudym
26-11-2009, 01:41
Chyba wielu na ten test czekalo
http://www.optyczne.pl/114.1-Test_aparatu-Canon_EOS_7D_Wst%C4%99p.html

JPG ladne, ale juz w RAW ISO 200 faktycznie szumi.

sebcio80
26-11-2009, 02:00

w zasadzie ten test potwierdza tylko wszystko co pisalem wyzej, jest to najbardziej szumiaca matryca Canona z najgorsza plastyka zdjec

czy AF i inne duperele sa warte kupna tego sprzetu? to juz sprawa indywidualna

darek-dorado
26-11-2009, 02:12
sebcio80 - niestety, ale masz rację. ( co nie znaczy, że go nie kupię)

roofman
26-11-2009, 08:13

Na obrazkach z optycznych widać że... Canon w jpg-ach zbliża kolorystykę do matryc Sony? (albo optyczne WB pokręciły)
Widać to szczególnie na porównaniu jpg do 50D. Wszystko wpada w żółć a nie standardowo jak to u Canona w czerwień/pomarańcz... albo mam spitolony kolorystycznie monitor w pracy :lol:

MC_
26-11-2009, 08:22
Ciekawe kiedy decydenci w Canonie pukna sie w leb i przestana walczyc sami z soba w ilosci mpix upchanych na malenkiej matrycy. Nie dosc ze szumi, to jeszcze rozpietosc tonalna lezy i kwiczy. Wielka szkoda.

remol71
26-11-2009, 09:40
Ciekawe kiedy decydenci w Canonie pukna sie w leb i przestana walczyc sami z soba w ilosci mpix upchanych na malenkiej matrycy. Nie dosc ze szumi, to jeszcze rozpietosc tonalna lezy i kwiczy. Wielka szkoda.

Wodotryski kosztem obrazu.

lux
26-11-2009, 10:07
Wygląda na to że w 7 płaci się za filmy. W takim razie ciekawe za co będzie się płacić w 60D . . .

jotes25
26-11-2009, 10:15
60d raczej nie będzie. Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Japonii 7d sprzedaje się rewelacyjnie, na poziomie najlepszych lustrzanek entry-level. Więc z rynkowego punktu widzenia trudno powiedzieć, że Canon popełnił jakiś błąd :lol:

tezmarek
26-11-2009, 10:17

To co - odkupujemy z powrotem swoje "stare" czterdziesrki i pięćdziesiętki? ;)

A tak na poważnie - możliwość balansowania pomiędzy rodzielczością i szumami (RAW, MRAW) trochę ratuje sytuację. Wbrew pozorom dzięki znakomitej maksymalnej rozdzielczości może przydać się w studio, gdzie nie ma problemów z DR i ilością światła. Szkoda że w mRAW spadek rozdzielczości jest aż tak znaczący - gdyby Canonowi udało się to poprawić w kolejnym firmware, to można by mówic o naprawdę dobrym aparacie 10-megiapikselowym. Na razie jednak chyba ostygnie zapał wielu chętnych na 7D...

Swoją drogą test potwierdza następujące wnioski z sampli:
- bardzo duża rodzielczośc w RAW,
- stosunkowo mała rodzielczość w mRAW,
- zauważalne szumy już na niskich ISO,
- jednak problemy z DR (to mój prywatny wniosek ;)- nie podobały mi się cienie na niektórych samplach - były za ciemne i brakowało im szczegółów)

ts147
26-11-2009, 10:59
Po lekturze tego testu zaczynam doceniać politykę dodawania "s" w Nikonie. Małymi kroczkami, ale następca jest lepszy (a najważniejsze nie gorszy) od poprzednika we wszystkim.

Wystarczyło dodać do 50D nowy AF, dodać uszczelnienia i zmiany w przyciskach, zostawić matrycę (i choć delikatnie ją poprawić) i dzisiaj wszystko było by bardziej proste dla użytkowników 40ek/50ek/etc. A tak to dla osób chcących zrobić upgrade nie ze względu na AF, a jakość obrazka pozostaje tęskne patrzenie za FF.

akustyk
26-11-2009, 11:13
no dobra, a jak sie maja wyniki optycznych do wynikow dpreview?
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/page17.asp

skad taka roznica?

gietrzy
26-11-2009, 11:16
Wystarczyło dodać do 50D nowy AF...A tak to dla osób chcących zrobić upgrade nie ze względu na AF, a jakość obrazka pozostaje tęskne patrzenie za FF.

Być może o to chodziło ;)
Osobiście nie mam żadnych obaw przed 12800 - już z 17-55 IS, nawet przy 1/10 jest jeszcze ostro, po prostu. Przy szkłach makro eL Channel 100 czy Al Salam (Tamron 60/2) jest jeszcze lepiej. Jak się weźmie statyw i włączy LV ten sprzęt wymiata!

HuleLam
26-11-2009, 11:19

skad taka roznica?

Pewnie inna metodyka. O ile dobrze pamiętam to akurat ten fragment testów DPR można sobie w buty...
Cóż, czekamy na Janko Muzykanta i kolejne zdjęcie widoczku z Dietla wyciąganego z cieni ;-)
zdRAWki

tezmarek
26-11-2009, 11:20

skad taka roznica?

Najwyraźniej chodzi o to, że dpreview mierzy to, co na wykresie optycznych zaznaczone jest czarnymi kropkami. Nas jednak znacznie bardziej interesują kropki czerwone ;)

siudym
26-11-2009, 12:00
Nie ukrywam, ze majac jakis czas temu dylemat Mark II a 7D czekalem wlasnie na test optycznych. Nie doczekalem sie, wzialem Marka II opierajac sie na innych testach, samplach i swoich przemysleniach. Wybralem bardzo dobrze, jestem niesamowicie zadowolony. Jedyne co mi brakuje to trybu 60fps... Bardzo. Ale cos za cos.

Merde
26-11-2009, 13:21
Wybralem bardzo dobrze, jestem niesamowicie zadowolony.

Mam nieodparte wrażenie widząc takie opinie, że gdyby wybór padł na alternatywę - poziom zadowolenia byłby równie wysoki :mrgreen:

tezmarek
26-11-2009, 13:45
Po lekturze tego testu zaczynam doceniać politykę dodawania "s" w Nikonie. Małymi kroczkami, ale następca jest lepszy (a najważniejsze nie gorszy) od poprzednika we wszystkim.

....

Ostatnie dwie premiery w segmencie magnezowych APS-C (50D, 7D) z punktu widzenia matrycy, to był spory "krok w bok" i tylko niewielki do przodu. U Canona upakowanie pikseli w APS-C jest już na tyle duże, że zaczyna mieć znaczenie zasada nieoznaczoności ;) (lub jak kto woli zasada "rybki i akwarium").

Mikol
26-11-2009, 14:16
ale, nie ma tego złego... sama ilość punktów matrycy nie jest straszna. Można ją sensownie wykorzystać, jak np. Fuji to próbuje robić TU (http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmF200EXR/page2.asp). Kwestia tylko odpowiedniego oprogramowania. mogło by być np. 20Mp w trybie wysokiej rozdzielczości. 10Mp w trybie dużej dynamiki (każdy drugi o połowie mniej naświetlany). 10Mp w trybie małych szumów (sumowanie światła z dwóch sensorów). to było by coś. mogą sobie wtedy szaleć z pikselami oby tylko zostawili jakiś s lub m RAW doskonałej jakości. Jak na razie jest dziwnie ale może to się jeszcze rozwinie?

Kolekcjoner
26-11-2009, 15:54

skad taka roznica?

Cóż bardzo możliwe, że stąd iż oni testują głównie jakie efekty daje soft do wołania Raw-ów 8-).

siudym
26-11-2009, 16:32
Mam nieodparte wrażenie widząc takie opinie, że gdyby wybór padł na alternatywę - poziom zadowolenia byłby równie wysoki :mrgreen:

Oj nie :) Wiesz ciagle myslalem, ze bedzie zakres tonalny na poziomie 50D, szumy takze, w koncu 15mpix a 18mpix wcale nie daje AZ takiej roznicy, aby pojawily sie tak moce szumy juz na 200. 7D ma chyba po raz pierwszy matryce Canona o ile sie nie myle i chyba nie wyszlo to na dobre (poza ostroscia).
Ja od samego poczatku bylem za 5D, jednak ciagle dawalem szanse 7D. Rozczarowal mnie, wiec jestem tym bardziej zadowolony z wyboru.
Przy nadziei trzymala mnie jeszcze obawa, ze jako fotoprzyrodnik bede zawidziony z FF, strasznie chcialem miec wszystko w jednym - w lesie takze mozliwosc nagrania przyrody. Tego mi szkoda, jednak jak jak pisalem wczesniej cos za cos, a te drugie COS jednak bardziej przemawia niz fajny AF, crop (mm) i 60fps :) Majac 5D mam skok jakosci zdjec, nie jest on marginalny, ale widze go ZNACZNIE :)

rychu
26-11-2009, 17:15
Robiłem kiedyś testy C400d - co dzieje się z szumami przy zmniejszeniu rozdzielczości o połowę (z 10 do 5 Mpix.). "Na oko" wyszło mi, że się zmniejszają - a więc postulat Mikola chyba jest spełniony....

Merde
26-11-2009, 18:09
Oj nie :) Wiesz ciagle myslalem, ze bedzie zakres tonalny na poziomie 50D, szumy takze, w koncu 15mpix a 18mpix wcale nie daje AZ takiej roznicy, aby pojawily sie tak moce szumy juz na 200. 7D ma chyba po raz pierwszy matryce Canona o ile sie nie myle i chyba nie wyszlo to na dobre (poza ostroscia).

A nie wziąłeś pod uwagę możliwości, że większe szumy wynikają z mniejszego odszumiania w puszce? W testach to ładnie nie będzie wyglądać, ale daje znacznie większe pole do manewru przy obróbce. Zauważ, że jpegi z tego korpusu są wg optycznych bardzo dobre, narzekają tylko na rawy.

koraf
26-11-2009, 20:00
Nie ukrywam, ze majac jakis czas temu dylemat Mark II a 7D czekalem wlasnie na test optycznych. Nie doczekalem sie, wzialem Marka II opierajac sie na innych testach, samplach i swoich przemysleniach. Wybralem bardzo dobrze, jestem niesamowicie zadowolony. Jedyne co mi brakuje to trybu 60fps... Bardzo. Ale cos za cos.
Nie chcę Ci zabierać radości wyboru :p ale ja po 1,5 roku używania 1dmkii doszedłem do wręcz odwrotnych wniosków :mrgreen:, które zaczynają się potwierdzać teraz w praktyce.

darekmil73
26-11-2009, 20:52
To co - odkupujemy z powrotem swoje "stare" czterdziesrki i pięćdziesiętki? ;)

Nie sprzedajemy:D

michnic
27-11-2009, 12:07
Nie jestem jakimś tam onanistą szumowym, ale trochę mnie zdziwił test Optycznych w którym 7D wypadł dość słabo pod względem szumów wychodzących z RAWów, postanowiłem więc sprawdzić jedną rzecz, która mi wydała się podejrzana w procedurze testowej, sposób wywoływania zdjęć.
Zrobiłem zdjęcia obiektywem Canon 50mm F1.4, przymkniętym do F2.8 na czułościach od 100 do 6400 i wywołałem je w DPP i Dcraw. W Dcraw wywoływałem zdjęcia z takimi parametrami "-v -w -T", a w DPP wszystko na "0", czyli bez wyostrzania i bez odszumiania. Poniżej wycinki centrum kadru z ISO400 i ISO6400:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/8517/400tx.jpg)

źródło (http://img697.imageshack.us/img697/7900/6400h.jpg)

No i co wy na to?

Kubak82
27-11-2009, 12:11
jak dla mnie to te z dpp sa mniej wyostrzone (czytaj bardziej mydlane) i niedoswietlone. ;-)

tezmarek
27-11-2009, 12:13
...

No i co wy na to?

Sfotografuj coś bez rastra, a potem doprowadź do jednakowej jasności na wyjściu DPP i DCRAW. Bez tego wnioski moga być obarczone sporym błędem.
Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że optyczni przetestowali przy okazji wołarki... Chyba takie testy powinny być prowadzone równolegle na plikach pochodzących z kilku programów, choć to znacznie komplikuje przedsięwzięcie.

wlodal
27-11-2009, 12:56
Też z ciekawości . Wykonałem po dwie fotki z 50D i 7D . Crop tego samego elementu , 100% powiększenia , taka sama rozdzielczość , z RAW , bez obróbki , CS4 . W 50D zdecydowanie mniej szczegółowy obraz . Iso 800 i 3200 .

Dla mnie ważny jest wynik końcowy w postaci odbitki . Testy - w tym na optyczne.pl - też czytam .

Żonie bardziej odpowiadają fotki z 7D .

Wolę jednak FF - poza konkurencją .

lux
27-11-2009, 15:31
Wołanie raw powinno być zawsze w firmowym programie i wtedy to ma sens,albo w kilku i wybranie do testów pliku najlepszego. A wołanie w jakimś dcraw to nie wiem co ma pokazać.

gietrzy
27-11-2009, 15:33
A wołanie w jakimś dcraw to nie wiem co ma pokazać.

Jakąkolwiek korelację wyników pomiędzy instrumentami :mrgreen: różnych firm?...

MC_
27-11-2009, 15:37
Ma pokazac to, ze dcraw nic od siebie nie dodaje jesli sie go o to nie prosi. A pozostale wywolywarki nie wiadomo co robia w tajemnicy przed uzytkownikiem.

wlodal
27-11-2009, 16:04
Każdy wywoływacz RAW ma swoje ustawienia dla danej puszki . Do końca nikt nie wie jakie i dla każdej puszki inne - ściśle przez producenta dopasowane i nie publikowane w szczegółach .
Jeśli ja cały czas stosuję PS CS4 z jego ustawieniami , to nie interesuje mnie jakie to ustawienia . Są systemowe tak dla 50D jak i dla 7D .
Nie stosuję w wywoływaczach raz jednego , innym razem drugiego .
Jeszcze raz zaznaczam - liczy się dla mnie odbitka finalna dla 15x10 do A4 , a nie wąchanie foki z formatem 500% wywoływane przypadkowo .

Kolaj
27-11-2009, 16:04
Ma pokazac to, ze dcraw nic od siebie nie dodaje jesli sie go o to nie prosi.Wszystko, co dostajemy na wyjściu dcraw jest efektem zgadywania jego autora, co w pliku jest zaszyte. Ten program jest robiony na zasadzie inżynierii wstecznej (czy jak się tam na nasze tłumaczy reverse engineering), zatem nie ma żadnej gwarancji, że program prawidłowo interpretuje dane. Jest tylko domniemanie. Dla każdego aparatu oddzielne. Formaty plików RAW większości producentów nie są publicznie dostępne. Pozostaje tylko zgadywanka.

wlodal
27-11-2009, 16:11
Wszystko, co dostajemy na wyjściu dcraw jest efektem zgadywania jego autora, co w pliku jest zaszyte. Ten program jest robiony na zasadzie inżynierii wstecznej (czy jak się tam na nasze tłumaczy reverse engineering), zatem nie ma żadnej gwarancji, że program prawidłowo interpretuje dane. Jest tylko domniemanie. Dla każdego aparatu oddzielne. Formaty plików RAW większości producentów nie są publicznie dostępne. Pozostaje tylko zgadywanka.

I właśnie o to m. in. chodzi !.

michnic
27-11-2009, 16:22
I ja dokładnie dlatego umieściłem to porównanie. Chciałem pokazać, że stosowanie "niezależnego" wywoływacza, świadczy przede wszystkim o tym, że wywołuje on inaczej fotki niż ten, który był w pudełku razem z body. Piszą, że robią tak dlatego, bo wtedy test jest bardziej obiektywny. Ale co jak ten niezależny wywoływacz zawiera błędy bądź nie jest jeszcze na 100% dopracowany dla danego RAWa?

Kolekcjoner
27-11-2009, 17:03
Ma pokazac to, ze dcraw nic od siebie nie dodaje jesli sie go o to nie prosi. A pozostale wywolywarki nie wiadomo co robia w tajemnicy przed uzytkownikiem.
O naiwności ludzka :lol:.

Jakąkolwiek korelację wyników pomiędzy instrumentami :mrgreen: różnych firm?...

A nawet i to nie do końca bo różne instrumenty :mrgreen: (nawet tego samego producenta) mogą bardzo różnie reagować na określony soft 8-).

I ja dokładnie dlatego umieściłem to porównanie. Chciałem pokazać, że stosowanie "niezależnego" wywoływacza, świadczy przede wszystkim o tym, że wywołuje on inaczej fotki niż ten, który był w pudełku razem z body. Piszą, że robią tak dlatego, bo wtedy test jest bardziej obiektywny. Ale co jak ten niezależny wywoływacz zawiera błędy bądź nie jest jeszcze na 100% dopracowany dla danego RAWa?

Dokładnie o tym pisałem wyżej - testerzy testują oprogramowanie do wywoływania raw-ów (do tego powiązane ściśle z reakcją matrycy na określone szkło). Jakiekolwiek dalekoidące wnioski z takich porównań są nieuprawnione.

MMM
27-11-2009, 19:54
Dcraw to najbardziej szumiąca wywoływarka rawów jaką znam. Kiedy dołączałem jej kod do Machinery to pierwsze co rzuciło mi się w oczy to wysoki poziom szumu, który generuje przy niektórych algorytmach demozaikowania.

Bahrd
27-11-2009, 20:58
Dcraw to najbardziej szumiąca wywoływarka rawów jaką znam. Kiedy dołączałem jej kod do Machinery to pierwsze co rzuciło mi się w oczy to wysoki poziom szumu, który generuje przy niektórych algorytmach demozaikowania.
A udało Ci się dołączyć Canonowską wersję dostarczaną w ED SDK?

ms714033
27-11-2009, 21:41

Uhuhuuu .... ale pojechali!!!

Kolekcjoner
27-11-2009, 22:47

Uhuhuuu .... ale pojechali!!!

Aleś się obudził :lol:. Czytasz w ogóle ten wątek?

remol71
28-11-2009, 10:01
Ciekawie to się czyta. Jak Nikon miał szumiące matryce to testy oparte o dcraw były OK. Jak się okazało że 7D ma szumiącą matrycę to caly test jest do ****. Prawda jest taka że pierdylion pikseli dobrze wygląda w marketowej reklamie i nigdzie więcej. IMHO nie widzę sensu pchania w cropa więcej niż 10-12mpix, to wystarcza spokojnie do zrobienia A4. Do plakatów jest inny sprzęt. Pomijam tu fakt, że zdjęć wystawowych formatu >50cm też nie ogląda się z 20cm. Pchanie się w nadmiar pikseli to chory tręd.

MC_
28-11-2009, 10:21
Tym bardziej, ze Canon ma mniejszego cropa od konkurentow. Po drugie - 15mega kazdemu by w zupelnosci wystarczylo. Efekty niestety widac.

tezmarek
28-11-2009, 10:25
Ciekawie to się czyta. Jak Nikon miał szumiące matryce to testy oparte o dcraw były OK. Jak się okazało że 7D ma szumiącą matrycę to caly test jest do ****. Prawda jest taka że pierdylion pikseli dobrze wygląda w marketowej reklamie i nigdzie więcej. IMHO nie widzę sensu pchania w cropa więcej niż 10-12mpix, to wystarcza spokojnie do zrobienia A4. Do plakatów jest inny sprzęt. Pomijam tu fakt, że zdjęć wystawowych formatu >50cm też nie ogląda się z 20cm. Pchanie się w nadmiar pikseli to chory tręd.

Problem jest w tym, że bepośrednio porównano zdjecia wywołane innymi wołarkami (7D vs. 50D). Z resztą wypowiedzi się zgadzam ;)

lux
28-11-2009, 11:19
Do testu powinno się brać najlepszy efekt. Zwołać raw w dcraw,ps i dpp i wybrać najlepszy,wtedy wiadomo co oferuje aparat. Albo zawsze wołać w firmowym producenta i po kłopocie.

Jasper
28-11-2009, 11:40
Do testu powinno się brać najlepszy efekt. Zwołać raw w dcraw,ps i dpp i wybrać najlepszy,wtedy wiadomo co oferuje aparat. Albo zawsze wołać w firmowym producenta i po kłopocie.
Wątpię aby w takim wypadku test był naprawde obiektywny. Chyba , że ktoś chce tylko się zachwycać.

MC_
28-11-2009, 11:44
W tym przypadku test by tylko pokazal jak sobie radzi oprogramowanie, a nie faktyczne osiagi aparatu...

Bahrd
28-11-2009, 13:27
Do testu powinno się brać najlepszy efekt.
Gdyby tylko testujący byli obiektywni, to tak. A tak niech zostawią do porównania wyniki z DPP, dcRAW, ACR, etc...

Wątpię aby w takim wypadku test był naprawde obiektywny. Chyba , że ktoś chce tylko się zachwycać.

W tym przypadku test by tylko pokazal jak sobie radzi oprogramowanie, a nie faktyczne osiagi aparatu...
Jeśli interesuje nas efekt końcowy - czyli zdjęcie, to zarzuty, że producent aparatu wie lepiej jak skompensować niedoskonałości swojego sprzętu i wykorzystuje to w swoim (darmowym) oprogramowaniu, wydają się chybione.
Nie mam na myśli tylko algorytmów odszumiania czy wyostrzania, ale również - ostatnio sygnalizowany - problem różnego balansu bieli dla różnych wartości ekspozycji, który nie występował tylko w DPP.

Przyznaję jednak, że więcej oczekiwałem od mRAW ;)

darekmil73
28-11-2009, 16:24
Panowie, a jak u Was z zachowaniem światłomierza w słabo oświetlonych scenach?
U mnie wszystkie zdjęcia wychodzą grubo za ciemne i nie są to pojedyncze przypadki, ale już jakaś reguła:/
Z innej beczki, czy są jakiekolwiek szanse na wsparcie 7D w Ps CS3?
Do DPP nie mogę się nijak przekonać, a z kolei konwersja do DNG i dalej ACR 4.6 mocno podbija kolory. Czekam z uprgadem dopiero na CS5, a z drugiej strony jeszcze kilka miesięcy męczarni ( podobno CS5 ma się*pojawić w kwietniu) nijak nie uśmiecha się.

Tak poza tym to z perspektywy 3 tygodni użytkowania, muszę pochwalić 7D za balans bieli, kolory, po prostu zdjęcia z 7D bardzo dobrze wyglądają bez większych poprawek (aparat robi ładne zdjęcia:D).
W ogóle wszytko ładnie, pięknie dopóki nie oglądam zdjęć w powiększeniu 100%, nie wiem czy da się zrobić ostre nieporuszone zdjęcie bez statywu, czy monopodu i nie mówię tu o tele, a takim np. 24-70. Ciężko zorientować się gdzie trafił AF, o ile trafił...
Co do AF, to parę razy mnie już srogo zawiódł, ale to już opiszę w odpowiednim wątku.
O mRAWach już pisałem przed testem "optycznych", dla mnie są nie przyjęcia - lepiej pstrykać 40D.
Co do rozdzielczości RAWów, to w zasadzie u mnie to tylko stara 100 macro daje radę, wierzę "optycznym", że na 100 L rzeczywiście jest wybitnie, no ale już takie 24-70 L przepada:/
W ogóle z tą 18Mpx matrycą to każdy z nas chyba ma podobne zdanie - wsadziliby 15Mpx i byłby hit. Pomijając dyskusje o spadku DR i dyfrakcji (ha!, i jeszcze CA! - co tu się dzieje...), to ja widzę to tak, że powiedzmy focimy zdjęcie z monopodem i mamy przez to w powiększeniu 100% sporo poruszone zdjęcie, ale ostrząc standardowo, albo nawet nie i skalując zdjęcie do powiedzmy 1800x1200px po poruszeniu nie będzie śladu, będzie bardzo przyzwoicie. Można powiedzieć, że wracamy do tego co mamy z 40D, choć tutaj 40D ma tę przewagę, że kradnie o 2/3EV czasu naświetlania mniej.
Tylko w takim razie po co zapychać kartę 2 razy cięższymi RAWami?

Kolekcjoner
28-11-2009, 17:45

A teraz pokazuje coś innego?

remol71 - wiem że bronisz tego Nikona gdzie tylko się da ;-) ale weź pod uwagę, że oni jednak zmienili technologię na tego badziewnego CMOS-a nie tylko ze względu na to, że jest tańszy w produkcji. I nie trzeba było dcrawa żeby wykazać, że stare puszki Nikona szumiały dużo mocniej niż Canony.

Teraz jest odwrotnie i bardzo dobrze. Żeby jeszcze tylko ludzie przestali kupować C to byłaby nadzieja na jakiś pozytywny odzew ze strony firmy. Póki co plotki mówią, że 7D sprzedaje się na poziomie entry level innych firm - więc chyba trafili. Mało tego to ich może niestety utwierdzić w przekonaniu, że do następcy trzeba wsadzić te 22mln.

Pozostaje:
- cieszyć się tym co jest i robić swoje - czyli zdjęcia
- nie oglądać zdjęć w powiększeniach 100%
- zmienić stajnię (choć obawiam się, że to rozwiązanie krótkoterminowe)
- ................

Bahrd
28-11-2009, 17:49
Póki co plotki mówią, że 7D sprzedaje się na poziomie entry level innych firm - więc chyba trafili. Mało tego to ich może niestety utwierdzić w przekonaniu, że do następcy trzeba wsadzić te 22mln.
Tym razem wolałbym, żebyś się mylił... ;)

koraf
28-11-2009, 18:04
Mam propozycję dla malkontentów :-P zamiast narzekać na matrycę i AF proponuję zacząć robić fotki :-D.Wg mnie puszka jest bardzo oki, nawet niekiedy lepsza od 1dmkII:roll:.
1.

źródło (http://img209.imageshack.us/i/img1173u.jpg/)
2.

źródło (http://img21.imageshack.us/i/img1941raw.jpg/)
3.

źródło (http://img4.imageshack.us/i/img1985raw.jpg/)
4.Zdjęcie zrobione przez siatkę ogrodzenia

źródło (http://img4.imageshack.us/i/img1966raw.jpg/)

Zdjęcia wołane z RAW(ten co tak bardzo szumi;)), exify zostawione.

wojkij
28-11-2009, 19:04
Chciałeś udowodnić że faktycznie przesadzili z tymi 18mpixami?;)

remol71
28-11-2009, 19:41
A teraz pokazuje coś innego?

remol71 - wiem że bronisz tego Nikona gdzie tylko się da ;-) ...............

Nie bronię Nikona. Wszystkie te napisy na puszkach wiszą mi kompletnie. Jak coś jest dobre to się broni, a jak nędzne to wyznawcy kultu dorabiają teorię.

Mam propozycję dla malkontentów :-P zamiast narzekać na matrycę i AF proponuję zacząć robić fotki ........

Co te wróble mają udowadniać?? Jedyne co mi do głowy przychodzi to wyprane światła ale to chyba nie wina aparatu w tym przypadku :D

Kolaj
28-11-2009, 21:49
Niektórzy nie mogą się nadziwić, o co właściwie chodzi z tymi wszystkimi szumami, brakiem detali w mRAWach... ;)

ISO 400, mRAW

źródło (http://img403.imageshack.us/i/img1052o.jpg/)

sebcio80
28-11-2009, 22:08
Niektórzy nie mogą się nadziwić, o co właściwie chodzi z tymi wszystkimi szumami, brakiem detali w mRAWach... ;)

wiesz, miniaturki to ja pokazuje na ISO 1600 - 3200 bezszumne i ostre, w dodatku po duzym kadrowaniu

pokaz kilka wycinkow 1:1, najlepiej takie gdzie widac tez kawalek nieba nad zwierzakiem

Kolaj
28-11-2009, 22:17
wiesz, miniaturki to ja pokazuje na ISO 1600 - 3200 bezszumne i ostre, w dodatku po duzym kadrowaniu

pokaz kilka wycinkow 1:1, najlepiej takie gdzie widac tez kawalek nieba nad zwierzakiemJa nic nie chcę udowadniać. Po prostu powiedziałem tej żyrafie, o czym się tu gada i się zadziwiła ;) Poniżej - szumiące niebo.

źródło (http://img215.imageshack.us/i/img1052a.jpg/)

I jeszcze mydlane mRAWy. Wycinek oczywiście.

źródło (http://img136.imageshack.us/i/img1020at.jpg/)

sebcio80
28-11-2009, 22:23
Ja nic nie chcę udowadniać. Po prostu powiedziałem tej żyrafie, o czym się tu gada i się zadziwiła ;) Poniżej - szumiące niebo.

ja mysle ze bardziej sie zdzwila ze ktos kupil tą puszke ;-)

crop wyglada naprawde slabo, bardzo slabo, chyba ze to obiektyw tak mydli

koraf
28-11-2009, 22:26
Chciałeś udowodnić że faktycznie przesadzili z tymi 18mpixami?;)
Z jednej strony przesadzili :p ale z drugiej ten szum nie jest taki straszny ;)

wojtek_j
28-11-2009, 22:27
Chyba jeszcze nigdy nikt nie zrobił i nie zrobi aparatu który podpasuje każdemu.Jak nie cena,to wykonanie to guziki to wyświetlacz itd.Ja kupiłem 7d i jestem bardzo zadowolony jak pewnie każdy który go nabył i na tym powinien być koniec.

koraf
28-11-2009, 22:28
Co te wróble mają udowadniać?? Jedyne co mi do głowy przychodzi to wyprane światła ale to chyba nie wina aparatu w tym przypadku :D
Zrób takie a zrozumiesz :p

Kolaj
28-11-2009, 22:30
ja mysle ze bardziej sie zdzwila ze ktos kupil tą puszke ;-)

crop wyglada naprawde slabo, bardzo slabo, chyba ze to obiektyw tak mydli
Słoń też mydlany?

sebcio80
28-11-2009, 22:41
Słoń też mydlany?

szczerze? nie mydlany ale jakis taki dziwny, widac ze ostrzony, bo to ostrosc nienaturalna bardzo, ale dodatkowo fotka wyglada jak interpolowana w gore, mimo ze to mRAW czyli tak byc nie powinno, ale wynika to chyba z zbyt mocnego ostrzenia (dlatego dobrze jest widziec niebo niebieskie, bo wtedy od razu wylazi szum przy wyostrzaniu)

smartb
28-11-2009, 22:42
Słoń ostry, żyrafa trochę mniej, ale w 7D nie ma co oglądać w 1:1 szkoda zdrowia - często wygląda nieostro, ale to 18mpix - rawa praktycznie w pełnym rozmiarze nie wywołuję - zawsze robię resize na 8-12 mpix maksymalnie i wtedy zawsze 1:1 wygląda ostro, bezszumowo i z dużym zakresem tonalnym ;-). To dobre body.

Kolekcjoner
28-11-2009, 22:47
Słoń też mydlany?

Kolaj choćbyś pokazał nie wiem jak ostre zdjęcie to będzie mydlane i koniec - przecież to już zostało przez "specjalistów ostrościowo-pikselowych" raz i ostatecznie ustalone :-D. Szkoda Twojego czasu :-D.

Bardziej ciekawi mnie sytuacja gdyby to zdjęcie nie miało exifa 8-).

Kolaj
28-11-2009, 22:51
szczerze? nie mydlany ale jakis taki dziwny, widac ze ostrzony, bo to ostrosc nienaturalna bardzo, ale dodatkowo fotka wyglada jak interpolowana w gore, mimo ze to mRAW czyli tak byc nie powinno, ale wynika to chyba z zbyt mocnego ostrzenia (dlatego dobrze jest widziec niebo niebieskie, bo wtedy od razu wylazi szum przy wyostrzaniu)To zbyt mocne ostrzenie to USM 300;0,3. Praktycznie wszystkie fotki tym przejeżdżam na dzień dobry, bo niestety filtr AA swoje robi. Na tym zdjęciu nie ma nieba, więc Ci nie pokażę kawałka, ale żyrafa była ostrzona dokładnie tak samo.

Kolaj choćbyś pokazał nie wiem jak ostre zdjęcie to będzie mydlane i koniec - przecież to już zostało przez "specjalistów ostrościowo-pikselowych" raz i ostatecznie ustalone :-D. Szkoda Twojego czasu :-D.Ale ja się w sumie nieźle bawię 8-)

Bardziej ciekawi mnie sytuacja gdyby to zdjęcie nie miało exifa 8-).:?:

koraf
28-11-2009, 22:55
Kolaj myślę,że Kolekcjoner ma niestety rację :mrgreen:

Kolaj
28-11-2009, 23:00
Kolaj myślę,że Kolekcjoner ma niestety rację :mrgreen:Słuchajcie, w sumie mi to ryba. Ja pokazuję sample, które być może pomogą komuś podjąć właściwą decyzję. A czy będzie to decyzja o kupnie czy o niekupowaniu to mi bez różnicy. Przecież ja nie twierdzę, że jakość obrazu jest lepsza niż w 5D czy 5D2. Jest jaka jest. Jednym odpowiada, innym nie.

Gdybym mógł, kupiłbym sobie dodatkowo FF, ale obecnie, kiedy musiałem się zdecydować na jedną puszkę, 7D ma dla mnie więcej zalet niż 5D2.

elfi
28-11-2009, 23:01
Chyba jeszcze nigdy nikt nie zrobił i nie zrobi aparatu który podpasuje każdemu.Jak nie cena,to wykonanie to guziki to wyświetlacz itd.Ja kupiłem 7d i jestem bardzo zadowolony jak pewnie każdy który go nabył i na tym powinien być koniec.
Święte słowa... jak czasami się czyta wszystkie te mądre wypowiedzi (oczywiście bez obrazy koledzy), to patrzę w lustro i zastanawiam się czy już widzę w moim odbiciu szumy, a tam na lewo to mydło czy też aberracja chromatyczna- cokolwiek miałoby to znaczyć.... Może nie powinienem się tutaj wymądrzać, ale pewnie większości to po prostu brzydko mówiąc wisi i dopiero na etapie zawodowstwa ma to jakieś znaczenie, jeśli w ogóle ma. Tak naprawdę czytając gazety, oglądając w nich zdjęcia niewielu zastanawia się nad szumami itd., a przecież warto by było bo na pewno aparaty, którymi były zrobione, to nie jakieś tam zwykłe cyfraki... ;)

sebcio80
28-11-2009, 23:07
Bardziej ciekawi mnie sytuacja gdyby to zdjęcie nie miało exifa 8-).

widzisz, mylisz sie, ja nie oceniam puszki, tylko wlasnie zdjecia, niewazne jakie to by bylo body, nie bez powodu, majac 350D przez lata nie kupowalem nic innego bo nie oferowalo mi w cropie lepszej jakosci zdjec, mimo iz robilem nim sport i to nie amatorsko, ja przez ponad rok 350D robilem sport zawodowo, nawet na reprezentacji Polski w pilke nozna i itd

dopiero potem sie zarazilem 1D...

dla mnie najwazniejsze pytanie brzmi dlaczego Wy kupujecie tego 7D? skoro lepszy obrazek da 30D, 40D, 50D? a nawet seria xxxD (oczywiscie jak ktos kupil do filmowania to go uprawiedliwia i czekam na efekty) jakie macie przeslanki do wydawania ponad dwukrotnie wiecej pieniedzy za puszke sredniej klasy z MOZE nieco lepszym AF od serii xxD? Chociaz AF jest raczej marnym argumentem, jak ktos robi sport to powinien kupi 1D2, bo za niewiele wiecej kupi go z wliczona wymiana migawki

nie ukrywam, ze od zawsze interesowala mnie psychologia i to wlasnie jest zagadnienie z psychologii, BO NIE MA ZADNYCH PRZESLANEK TECHNICZNYCH PRZEKONUJACYCH DO KUPNA 7D. (oprocz oczywiscie filmow)

Kolaj
28-11-2009, 23:12
skoro lepszy obrazek da 30D, 40D, 50D? a nawet seria xxxD Jak mi jakość obrazu z 7D przestanie wystarczać, to zawsze mam w odwodzie swoje stare 20D :) Przepraszam, ale zauroczył mnie ten kawałek.

Chociaz AF jest raczej marnym argumentem, jak ktos robi sport to powinien kupi 1D2, No właśnie AF był dla mnie kluczowy. "Sport" zdarza mi się robić ale 1D2 jest dla mnie złym wyborem ponieważ:

- Nie lubię kupować kota w worku a tym jest dla mnie kupowanie rzeczy używanych.
- Sport nie jest jedyną dziedziną fotografii. Czasami potrzebuję także UWA. To przekreśla nie tylko 1D2 ale i 1D4. Na 1DS mnie nie stać.
- Lubię makrofotografię i chcę mieć LiveView i odkurzacz.

7D ma właściwie wszystko, czego potrzebuję (AF, szybkostrzelność, niezłe wysokie ISO, akceptowalna dla mnie jakość), choć wcale nie obraziłbym się, gdyby był pełnoklatkowy.

nie ukrywam, ze od zawsze interesowala mnie psychologia i to wlasnie jest zagadnienie z psychologii, BO NIE MA ZADNYCH PRZESLANEK TECHNICZNYCH PRZEKONUJACYCH DO KUPNA 7D. (oprocz oczywiscie filmow)No to tyle, jeśli chodzi o moją chorą psychikę ;)

smartb
28-11-2009, 23:29
20D/30D nie daje lepszego obrazka niż 7D - może tak w testach optycznych wychodzi, ale statystyka/pomiary często się nie sprawdza w rzeczywistości. Fotki z 7D są o klasę lepsze.

darekmil73
28-11-2009, 23:39
Kolaj choćbyś pokazał nie wiem jak ostre zdjęcie to będzie mydlane i koniec - przecież to już zostało przez "specjalistów ostrościowo-pikselowych" raz i ostatecznie ustalone :-D. Szkoda Twojego czasu :-D.

Do mnie pijesz?:D
Tylko wiesz, ci "specjaliści" są też potrzebni, żeby pokwękać nad 18Mpx matrycą, bo sam kilkanaście postów temat słusznie napisałeś, że to body się świetnie sprzedaje i to daje Canonowi zielone światło do dalszych Mpx'owych wynaturzeń typu 22Mpx w APS-C;)
No ale owszem, to kwękanie niewiele da, bo Canon i tak zrobi swoje.

Jak już pisałem, dla mnie 7D robi świetne zdjęcia.
Co nie zmienia jednak faktu, że np. dla przeciętnego szkła 24-70 L nie uwidzisz więcej szczegółów niż z 40D, skalując RAWA z siódemki do 10Mpx, już nie mówiąc o mRAWach, które w istocie są MYDLANE (oczywiście nie ostrzone - sorry, Kolaj;) ).

Heh, to się nam temat ożywił;)
No właśnie ożywił się bardzo i nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę na moje pytania w poście 1865 na 187 stronie odnośnie niedoświetlonych zdjęć i Ps CS3, może coś mi na to odpiszecie?;)

sebcio80
28-11-2009, 23:41
- Nie lubię kupować kota w worku a tym jest dla mnie kupowanie rzeczy używanych.
- Sport nie jest jedyną dziedziną fotografii. Czasami potrzebuję także UWA. To przekreśla nie tylko 1D2 ale i 1D4. Na 1DS mnie nie stać.
- Lubię makrofotografię i chcę mieć LiveView i odkurzacz.

ale to samo ma 50D, ktory jest o polowe tanszy...

20D/30D nie daje lepszego obrazka niż 7D - może tak w testach optycznych wychodzi, ale statystyka/pomiary często się nie sprawdza w rzeczywistości. Fotki z 7D są o klasę lepsze.

podawalem juz zaleznosci szumow i bede sie tego trzymal, stary 350D ma identyczna jakosc obrazu jak 7D po przeskalowaniu

usprawniono tylko soft odszumiajacy wysokie ISO, to samo a nawet lepiej moge zrobic z plikami z 350D sam przy odpowiedniej obrobce

pytania w poście 1865 na 187 stronie odnośnie niedoświetlonych zdjęć i Ps CS3, może coś mi na to odpiszecie?;)

na obsluge RAWow nie masz co liczyc w CS3, niestety

tezmarek
28-11-2009, 23:47
Powiem tak. Zdarzyło mi się ostatnio zrobić około 100 odbitek A4 - taki mały remanent. Fotki pochodziły z 400D i 50D. Znaczna część była robiona na ISO 1600-3200 (ta druga wartość oczywiście z 50D). Sporo w SRAW (50D), część kadrowanych (także tych w SRAW na 3200 (tak powiedzmy do 5 Mpix) - częśc cieni wyciągana. I powiem tak - przy uważnym oglądaniu odbitek nie miałem zastrzeżeń natury technicznej (szum, ostrość) - mimo, że na ekranie w 100% widać było wyraźnie liczne niedoskonałości. Co więcej - z ciekawości obejrzałem odbitki pod lupą (!). I dopiero przy takim oglądaniu malkontent mógłby się czegoś doszukać... "Normalni" odbiorcy zdjeć raczej tego nie robią ;). To "wyprostowało" mnie po raz kolejny - fakt - aspekty techniczne, takie jak szum lub rozdzielczość układu obiektyw/body, są ważne, ale mogą mieć realny wpływ na odbiór drukowango zdjęcia tylko w skrajnych wypadkach (np. ISO 12800, naprawdę kiepski obiektyw lub poważny błąd AF). Dlatego wydaje mi się, że nasze dyskusje choć interesujące, są trochę akademickie. To jest raczej spór o to, czy rzeczywiście następuje postęp technologii i czy filizofia danej firmy na dłuższą metę jest sensowna, a nie wymiana opinii o faktycznych problemach, jakie mamy ze swoimi realnymi (czyli po reprodukcji) zdjęciami.

smartb
28-11-2009, 23:55
Prawie jak z Dosią efekt ten sam, nie ma co przepłacać :-) .O jakości obrazka mówiłem wprost, bez żadnych zależności od szumów - we wszystkich ISO te z 7D są lepsze od tych z 20D - po wywołaniu rawa do tej samej rozdzielczości

Kolaj
28-11-2009, 23:58
ale to samo ma 50D, ktory jest o polowe tanszy..
Prawie, że punkt dla Ciebie. Tyle, że zapomniałeś o jednym fragmencie z mojej wypowiedzi:

No właśnie AF był dla mnie kluczowy.
Tu jest spory, powiedziałbym milowy krok naprzód w stosunku do xxD. Poza tym jest też postęp w szybkostrzelności. Czasami robię fotki na psich zawodach. Tam, każda dodatkowa kl/s to błogosławieństwo. O AF nie wspomnę.

sebcio80
28-11-2009, 23:59
Dlatego wydaje mi się, że nasze dyskusje choć interesujące, są trochę akademickie. To jest raczej spór o to, czy rzeczywiście następuje postęp technologii i czy filizofia danej firmy na dłuższą metę jest sensowna, a nie wymiana opinii o faktycznych problemach, jakie mamy ze swoimi realnymi (czyli po reprodukcji) zdjęciami.

masz racje, głownym tematem taj dyskusji jest postep technologii (głownie matryc)

wszystko na swiecie pokazuje ze po wyjsciu 20D w technologi matryc CMOS nic sie nie zmienilo,

tak wyglada porownanie ISO 1600

20D po lewej, 40D po prawej

https://canon-board.info/imgimported/2007/09/iso1600-1.jpg
źródło (http://rolandlim.files.wordpress.com/2007/09/iso-1600.jpg)

skoro jak pisalem juz nie raz 20D ma lapsza jakosc obrazu od 40D to ma tez lepsza i od 7D (przy 100%) i jak pisalem po przeskalowaniu jakosc bedzie podobna, ale po co w takim razie przeplacac? - bo to jest meritum sprawy wlasnie i to mnie ciekawi

Tu jest spory, powiedziałbym milowy krok naprzód w stosunku do xxD. Poza tym jest też postęp w szybkostrzelności. Czasami robię fotki na psich zawodach. Tam, każda dodatkowa kl/s to błogosławieństwo. O AF nie wspomnę.

porownam i zobacze, ale nawet jak tak jest to nie jest to argument wart 2500 zł prawie...

Kolaj
29-11-2009, 00:13
porownam i zobacze, ale nawet jak tak jest to nie jest to argument wart 2500 zł prawie...Spójrz na swoją stopkę. Po co przykładowo kupowałeś 50/1.2 zamiast 50/1.4? Czy różnica w jakości jest warta tych kilku tys. zł? Dla mnie nie. Dla Ciebie tak. Rzecz względna. Pewnych rzeczy nie da się łatwo przeliczyć na pieniądze.

sebcio80
29-11-2009, 00:22
Spójrz na swoją stopkę. Po co przykładowo kupowałeś 50/1.2 zamiast 50/1.4? Czy różnica w jakości jest warta tych kilku tys. zł? Dla mnie nie. Dla Ciebie tak. Rzecz względna. Pewnych rzeczy nie da się łatwo przeliczyć na pieniądze.

powiem szczerze ze nie jest warta w zadnym wypadku, z tym ze przy moim uzytkowaniu sprzetu (jak najbardziej delikatnego, bo sprzet nie ma zadnych rys) 50 1.4 juz dawno bylby pare razy chyba naprawiany

moze jeszcze fakt ze 50L jest fenomenalne pod swiatlo daje jakis maly argument za nim, ale nie zmienia to faktu ze szklo nie jest warte tej kasy (inna sprawa ze dalem za nowke dosc niskie pieniadze kiedys)

ale patrzac w moja stopke zobaczysz tez ze posiadam stara 5D, bo kupno nowej to paranoja, (zreszta jestem zdania ze stosunek ostrosci do szumow obu 5D jest niemal identyczny, tak tak - kontrowersyjne ale wielkosc matrycy ta sama to i jakosc ta sama)
no i posiadam Sigme 70-200 bo uwazam ze Canon 70-200 2.8 to strata kasy i mam Sigme 120-300 2.8 bo uwazam ze Canon 300 2.8 to strata kasy

wiec jak widzisz trzymam sie swoich pogladow

smartb
29-11-2009, 00:31
sebcio80 a czemu nie przeskalowałeś 40D do 8 mpix wtedy juz widac różnicę na plus dla 40ki. Tu jest pies pogrzebany - nie można porównywać w skali 1:1 - przecież tak zdjęć, czy to w odbitce, czy na ekranie się nie oglada, albo ja dziwny może jakiś jestem - oglądam całą fotkę, a nie jej 10-cio procentowy wycinek. A jak za 10 lat standardem będą matryce np 100 mpix to będziesz taką porównywał do 20D też w skali 1:1. Wtedy też 20D górą pewnie będzie.

Kolaj
29-11-2009, 00:31
Powiem tak. Ja się co do rozwoju matryc i upakowywania coraz to większych ilości megapikseli zasadniczo z Tobą zgadzam. Chociaż pewien postęp dostrzegam. Mi jakość obrazka z 20D w zupełności wystarczała. Nigdy na nią złego słowa nie powiedziałem. Tyle, że tych trafionych fotek czasem było jak na lekarstwo.

Aparat to nie tylko matryca. Dla mnie mogłaby zostać ta sama. I tak bym kupił Siódemkę. Argumenty już przedstawiłem.

sebcio80
29-11-2009, 00:52
sebcio80 a czemu nie przeskalowałeś 40D do 8 mpix wtedy juz widac różnicę na plus dla 40ki.

na plus nie bedzie, bedzie podobnie, to jednak tylko 2 mpix, 380 px po dluzszym boku, pozatym skalowanie to nie taka prosta sprawa, jak zrobisz to na zywca to musisz tez troche wyostrzyc zeby zachowac ostrosc i tu wyjda jeszcze wieksze szumy

Powiem tak. Ja się co do rozwoju matryc i upakowywania coraz to większych ilości megapikseli zasadniczo z Tobą zgadzam. Chociaż pewien postęp dostrzegam. Mi jakość obrazka z 20D w zupełności wystarczała. Nigdy na nią złego słowa nie powiedziałem. Tyle, że tych trafionych fotek czasem było jak na lekarstwo.

Aparat to nie tylko matryca. Dla mnie mogłaby zostać ta sama. I tak bym kupił Siódemkę. Argumenty już przedstawiłem.

no ja 20D wymieniam tylko w kontekscie jakosci obrazu, AF wiadomo ze najlepszy nie byl, ale juz 40D oferowal w tym wzgledzie sporo dobrego

jaki jest 7D? nie wiem, opinie sa rozne, sam sie niedlugo przekonam

aparat to nie tylko matryca... zgoda, aparat to tez obiektyw i lepiej te ponad 2000 zł przeznaczyc na szkielko :-)

Kolekcjoner
29-11-2009, 01:39
Do mnie pijesz?:D

To zależy ;). Po prostu nie lubię uogólnień i generalizowania. Do tego zbytni onanizm sprzętowy jeszcze nie musi prowadzić do uwiądu twórczego ;), natomiast bałbym się czy jakbym zaczął oglądać zdjęcia per piksel i analizować szumy, ostrość itd. to mogłoby to spowodować u mnie zbyt duże zniechęcenie i znużenie, a w konsekwencji brak radości z robienia zdjęć.

Oczywiście nie chcę tu nikogo pouczać ale chwila refleksji chyba nikomu nie zaszkodzi 8-).

Tylko wiesz, ci "specjaliści" są też potrzebni, żeby pokwękać nad 18Mpx matrycą, bo sam kilkanaście postów temat słusznie napisałeś, że to body się świetnie sprzedaje i to daje Canonowi zielone światło do dalszych Mpx'owych wynaturzeń typu 22Mpx w APS-C;)
No ale owszem, to kwękanie niewiele da, bo Canon i tak zrobi swoje.

No dokładnie. Przy czym wygląda na to, że pewnych rzeczy się nie zatrzyma. I albo pogodzimy się z faktem, że porównywanie zdjęć na cropach nie ma sensu albo będziemy dalej prowadzić jałowe dyskusje.

Jak już pisałem, dla mnie 7D robi świetne zdjęcia.
Co nie zmienia jednak faktu, że np. dla przeciętnego szkła 24-70 L nie uwidzisz więcej szczegółów niż z 40D, skalując RAWA z siódemki do 10Mpx, już nie mówiąc o mRAWach, które w istocie są MYDLANE (oczywiście nie ostrzone - sorry, Kolaj;) ).

Szczegółów nie ale szumów mi się było dużo łatwiej pozbyć w przypadku zeskalowania obrazka z 7D niż w wypadku 40D. Do tego wygląda mi na to, że (przynajmniej po wywołaniu raw-a w DPP) natura tych szumów jest inna niż w 40-tce. Nie ma takiej plackowatości - nie wiem jak to lepiej opisać.

Przy czym od dawna widać, że powoli technologia matryc doszła do ściany i coś tam można jeszcze ulepszać ale niezbyt wiele. Ja na nowe puszki patrzę już raczej tylko pod kątem - co ona nowego mi może dać w sensie możliwości pracy. Pod tym względem dla mnie 7D to przepaść do 40D.

Kolaj
29-11-2009, 09:08
aparat to tez obiektyw i lepiej te ponad 2000 zł przeznaczyc na szkielko :-)Nie. Nie lepiej. Mam wszystkie szkła, które są mi obecnie potrzebne. Do tej pory wąskim gardłem było body. Nie licząc fotografa, oczywiście, ale tego się już tak łatwo kupić nie da ;) To z powodu body duża część zdjęć trafiała do kosza.

Postawiłeś jakiś czas temu tezę, napisałeś ją wołami i tak się do niej przywiązałeś, że bronisz jej, jak niepodległości:

NIE MA ZADNYCH PRZESLANEK TECHNICZNYCH PRZEKONUJACYCH DO KUPNA 7D.
A ta teza ma zasięg lokalny a nie globalny. Tylko spróbuj otworzyć nieco umysł. Dla Ciebie jest prawdziwa. Dla wielu innych osób także. Ale dla mnie, który ma inne priorytety, jest po prostu idiotyczna.

Merde
29-11-2009, 09:22
Szczegółów nie ale szumów mi się było dużo łatwiej pozbyć w przypadku zeskalowania obrazka z 7D niż w wypadku 40D. Do tego wygląda mi na to, że (przynajmniej po wywołaniu raw-a w DPP) natura tych szumów jest inna niż w 40-tce. Nie ma takiej plackowatości - nie wiem jak to lepiej opisać.

A banding? To chyba była jedna z większych zalet 7D w stosunku do xxD, gdzie przy iso 1600 jest to już spory problem.

remol71
29-11-2009, 09:32
Dlaczego wszyscy się spierają o ostrość skoro mankamentem tej matrycy jest DR ?? Niestety na prezentowanych fotkach to widać. Ptaszki są wyprane z detalu w światełkach. Oczywiście można było naświetlić mniej obficie i ciągnąć cienie, rzecz w tym że w porównainu do 30D i 40D w pewnym momencie nie ma z czego ciągnąć. Ciekawi mnie też Kolega który oglądał odbitki przez lupę i odkrył tam coś niezwykłego, dobra komedia :mrgreen:.

tezmarek
29-11-2009, 10:38
Ciekawi mnie też Kolega który oglądał odbitki przez lupę i odkrył tam coś niezwykłego, dobra komedia :mrgreen:.

Masz jakieś konkretne pytanie? Chętnie odpowiem ;)

remol71
29-11-2009, 10:40
Masz jakieś konkretne pytanie? Chętnie odpowiem ;)

Proponuję mikroskop :)

tezmarek
29-11-2009, 10:42
Proponuję mikroskop :)

Ciekawi mnie też Kolega który proponuje do oglądania odbitek mikroskop, dobra komedia :mrgreen:.

michnic
29-11-2009, 11:41
I w ten sposób dyskusja na temat nowego 7D przeistoczyła się w dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. Przypomina mi to trochę dyskusje z motoryzacyjnych for internetowych o instalacjach gazowych. Każdy ma swoją rację i potrzeby, nikt nikogo nie przekona, a dyskusja toczy się, nie wprowadzając żadnej wartości dla poszukujących konkretnych informacji.
Może niech admin zamknie ten wątek lub przeniesie go do Hydepark, bo taka jest obecnie jego wartość merytoryczna.

remol71
29-11-2009, 13:50
I w ten sposób dyskusja na temat nowego 7D przeistoczyła się w dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi.......

Całkowicie jestem za zamknięciem wątku. Każdy ma swoje priorytety, mamonę, rozum i bóstwa.

Kolekcjoner
29-11-2009, 16:44
A banding? To chyba była jedna z większych zalet 7D w stosunku do xxD, gdzie przy iso 1600 jest to już spory problem.

Podobno tak choć sam tego nie porównywałem.

arrow
29-11-2009, 17:28
dla mnie dużą zaletą jest szybkostrzelność ktorej mi brakuje w 5d2, rozważam to body jako drugie zapasowe z wykorzystaniem głównie do sportu ... 5d2 nie udawało mi się wstrzelić w odpowiedni moment ... mam nadzieje ze tu będzie lepiej.

gietrzy
30-11-2009, 14:49
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_7d_review.htm

mxw
30-11-2009, 18:04
5d2 nie udawało mi się wstrzelić w odpowiedni moment ... mam nadzieje ze tu będzie lepiej.
przy fotografowaniu dzieci w domu jest ten sam problem :mrgreen:

krótkie pytanie (z serii tych dziwnych) do właścicieli 7D:
czy zasłona muszli ocznej* daje się ściągnąć z paska czy jest do niego na stałe przymocowana?

*(tak tak, wiem, że w dobie LV zasłona praktycznie w ogóle nie jest potrzebna, ale tak po prostu pytam)

jotes25
30-11-2009, 18:25
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_7d_review.htm

Bardzo rozsądne podejście autora pod kątem określonego zastosowania. Wnioski mogą się nie spodobać wielu osobom na forum ;) ( 7d "lepszy" od 1Ds :lol: )

Kolekcjoner
30-11-2009, 19:06
Bardzo rozsądne podejście autora pod kątem określonego zastosowania. Wnioski mogą się nie spodobać wielu osobom na forum ;) ( 7d "lepszy" od 1Ds :lol: )

Wiesz sam wniosek, że 7D się w ogóle nadaje do robienia zdjęć jest już druzgocący :mrgreen:.

kuzi4
30-11-2009, 21:42
krótkie pytanie (z serii tych dziwnych) do właścicieli 7D:
czy zasłona muszli ocznej* daje się ściągnąć z paska czy jest do niego na stałe przymocowana?

Da się zdjąć, nie jest na stałe. Jest założona w podobny sposób jak w np. 50D.

mxw
30-11-2009, 22:42
Da się zdjąć, nie jest na stałe.
dzięki za odpowiedź 8-)
nie używam firmowego paska i zawsze (od czasów 50E) byłem skazany na brak zasłonki - jak to miło, że tym razem zasłonkę da się przełożyć ;-)

niemniej jednak czy dziś zasłonka jest w ogóle potrzebna?
nie używałem jej i raczej nie zamierzam, ale kiedyś przy długich ekspozycjach ze statywu (rzędu 30 sek.) eksperci uznawali brak zasłonki za błąd w sztuce (= możliwe prześwietlenie krawędzi kadru przez światło z wizjera, nie mówimy tu o ewentualnym pomiarze światłomierza przed ekspozycją).

dziś w trybie LV nikt nikomu nie każe zasłaniać okularu :roll:
czyli co? (pytam w kontekście 7D)
1/ uszczelniono lustro?
2/ czy problem uznano za nieistotny? 8-)

stawiam na to drugie :mrgreen:

Bahrd
30-11-2009, 23:19
Ale co miałby tryb LV zmienić przy naświetlaniu przy długich czasach, żeby osłona wizjera mogła przestać być potrzebna??

mxw
01-12-2009, 01:40
Ale co miałby tryb LV zmienić przy naświetlaniu przy długich czasach, żeby osłona wizjera mogła przestać być potrzebna??
no właśnie nic.

ale w instrukcji czytamy:

W przypadku wykonywania zdjęcia bez patrzenia w wizjer, światło wpadające przez okular może powodować błędy w pomiarach ekspozycji. Aby temu zapobiec, użyj pokrywy okularu (str. 23) umieszczonej na pasku aparatu. Podczas fotografowania Live View i podczas filmowania zakładanie pokrywy okularu nie jest konieczne.

aqua
01-12-2009, 22:30
Byla juz o tym informacja?
Bo sledz watek i net i nigdzie nie donosili?
Chyba ze zgapilem?
Jesli bylo to prosze usunac

wiktoch
01-12-2009, 22:45
Wiesz sam wniosek, że 7D się w ogóle nadaje do robienia zdjęć jest już druzgocący :mrgreen:.

true, true :mrgreen:

piast9
01-12-2009, 22:47
Bo pewnie przy LV pomiar światła też odbywa się matrycą - przecież na matówce nie ma wtedy obrazu.

Bahrd
01-12-2009, 23:07
Tak. Ale po co - w tym kontekście - koledze pytającemu było potrzebne uszczelnione lustro do LV, to nie wiemy nadal? ;)

aqua
02-12-2009, 17:57
Macie jakieś sprawdzone zamienniki Canon LP-E6?

gietrzy
03-12-2009, 10:46
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33809972

mxw
03-12-2009, 18:03
po co - w tym kontekście - koledze pytającemu było potrzebne uszczelnione lustro do LV, to nie wiemy nadal? ;)
no jak to po co? :roll:

od zawsze w lustrzankach (analogowych i cyfrowych) podniesione lustro było traktowane jako "nie do końca szczelna blokada światła wpadającego przez okular" - dlatego przy dłuższych ekspozycjach zalecano dodatkowo zasłaniać ten okular, żeby światło przez niego wpadające nie docierało do filmu/matrycy (nie mówimy tu o pomiarze światła, bo to inna piosenka).

nie jest to do końca moje zdanie, bo nigdy nie zasłaniałem wizjera, ale kiedyś - w trakcie ekstremalnego testu - faktycznie zdjęcia bez zasłoniętego okularu wychodziły lekko prześwietlone na krawędziach. więc jakiś sens jest.

natomiast w 7D już nie każą nic zasłaniać, więc traktują lustro jako "idealną i super szczelną blokadę światła wpadającego przez okular". 8-)

no bo co innego zasłania wizjer (i światło przez niego wpadające) w trakcie LV? ;)

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33809972
cyt: "yet another FW bug to be fixed in yet another firmware upgrade"
ech, to symbol naszych czasów - mam fajną nowoczesną komórkę, ale dopiero po kilku miesiącach i kilku firmware upgrade przestała się wieszać i mulić, a nawet czasami daje się z niej do kogoś zadzwonić :lol:

Bahrd
03-12-2009, 20:06
Wszystko się zgadza ;) Wyciek światła był i jest istotny tylko gdy czasy naświetlania są długie. Ponieważ w trybie LV matryca czytana jest (a zatem i kasowana) 30 razy na sekundę, to taki wyciek istotny nie jest.
Natomiast przy robieniu zdjęcia z długim czasem nic się nie zmieniło. Trzeba zasłaniać...
Szczelność lustra każdy może oczywiście sprawdzić sam robiąc "klasyczne" zdjęcie założonej na obiektyw pokrywki ;)

mxw
03-12-2009, 20:51
Wszystko się zgadza ;) Wyciek światła był i jest istotny tylko gdy czasy naświetlania są długie.
no właśnie 8-)

Ponieważ w trybie LV matryca czytana jest (a zatem i kasowana) 30 razy na sekundę, to taki wyciek istotny nie jest.
yyy, no chyba nie do końca o to tutaj chodzi :roll:

Szczelność lustra każdy może oczywiście sprawdzić sam robiąc "klasyczne" zdjęcie założonej na obiektyw pokrywki ;)
fotkom dekielków mówimy 'nie', ale proszę, znalazłem fotki z tamtych testów - od razu widać, w którym nie było zasłony wizjera:

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_37916.JPG)

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/IMG_37917.JPG)

no ale w 7D - zgodnie z instrukcją - zjawisko nie zachodzi :lol:

dobra, wystarczy, koniec tego (prawie) oftopa ;-)

aqua
04-12-2009, 19:43
Czy da sie zrobić troche zdjec z tego zasilania?

arrow
05-12-2009, 01:42
nie wiem jak prądożerna jest 7-ka ale na 4 paluszkach 2400 mAh w 5d2 wyszło mi cosik okolo 300 fotek

wiktoch
05-12-2009, 02:41
ja jutro mam cały dzień zdjęć w plenerze - zobaczymy na ile starczą 2 oryginalne akku w gripie ...

aqua
05-12-2009, 08:53
nie wiem jak prądożerna jest 7-ka ale na 4 paluszkach 2400 mAh w 5d2 wyszło mi cosik okolo 300 fotek

4 a nie 6?

arrow
05-12-2009, 11:38
sorry 6 :)

arturs
05-12-2009, 12:12
ja jutro mam cały dzień zdjęć w plenerze - zobaczymy na ile starczą 2 oryginalne akku w gripie ...

no to musisz mieć ciężki palec ;)
powinno bez problemu 2500 fotek wyjść jak masz włączony automatyczny podgląd.. jak wyłączysz to ponad 3000 też nie będzie dziwne..

gietrzy
05-12-2009, 14:17
Ninik podawał linka do faszysty kąpiącego 7D/1DIII w oleju silnikowym a tymczasem zima jakby za rogiem

http://canonfieldreviews.com/7d-1-weather-sealing/

wojtek_j
05-12-2009, 20:03
Czemu 7d nie współpracuje z lampą 430ex?

Kolaj
05-12-2009, 20:54
Czemu 7d nie współpracuje z lampą 430ex?Skąd przypuszczenie, że nie współpracuje? Działa normalnie E-TTL 2, zdalne wyzwalanie itd. Nie działają tylko funkcje związane z zarządzaniem lampą z poziomu aparatu, bo taka możliwość została wprowadzona dopiero w lampach 430EX2 i 580EX2.

duss
05-12-2009, 22:53
zalezy co macie na mysli wspolprace... bo 7D zdalnie wyzwala 430ex

Husky
05-12-2009, 23:26
RTV AGD - 6090,00 zł* - raty 30x 0% - bardzo dobra oferta

* nie mam nic wspolnego z owym sklepem ale zamierzam sobie własnie w ratalny sposób sprawić aparat :)
30x0% to bajka. Wczoraj próbowałem kupić 7d ale nie dostałem rat bez ubezpieczenia. Dzisiaj moja matka emerytka( emeryci nie potrzebują ubezpieczenia - informacja w sklepie) też nie dostała. W trakcie weryfikacji miałem okazję jak 6 osób również nie dostało kredytu 30x0%.:evil:

arturs
05-12-2009, 23:47
30x0% to bajka. Wczoraj próbowałem kupić 7d ale nie dostałem rat bez ubezpieczenia. Dzisiaj moja matka emerytka( emeryci nie potrzebują ubezpieczenia - informacja w sklepie) też nie dostała. W trakcie weryfikacji miałem okazję jak 6 osób również nie dostało kredytu 30x0%.:evil:

a te raty to daje Lukas czy GE? czy jakiś inny bank?

elfi
06-12-2009, 00:14
a te raty to daje Lukas czy GE? czy jakiś inny bank?
Lukas. Widocznie były za małe dochody. Faktem jest, że to ściema, nie masz dochodów bierz z ubezpieczeniem, a to już 0.8% miesięcznie więcej

jar
06-12-2009, 00:24
a ja dostałem 30x0% bez problemu :)

panuna
06-12-2009, 03:15

wszytko zależy od dochodów. To jest system, jak znasz uwarunkowania to spokojnie można go pominąć. Akurat w moim przypadku wszystko pokryło się z rzeczywistością, ale przy okazji wyszło na ile jest ułomny. Przykładowo bierzesz filtr za 200 parę zeta i statyw za niecałe 400, rozbijasz na 30x0, podajesz do danych z dowodu, że pracujesz w banku, przychody pow. 10k/m-c. Spłacasz wszystko po 15 PLN miesięcznie, ale po 2-4 raty naraz i jak przychodzisz po kolejny zakup, to dają Ci 15k limitu. Jesteś piekielnie wiarygodny, bo w 9 m-cy spłaciłeś zadłużenie.
Dziecinnie frajerski system. Nikt nie poprosił mnie o zaświadczenie a spokojnie mogę teraz mogę wziąć 5D II Mark z 24-70 na 30x0%

Matsil
06-12-2009, 11:34
dla mnie dużą zaletą jest szybkostrzelność ktorej mi brakuje w 5d2, rozważam to body jako drugie zapasowe z wykorzystaniem głównie do sportu ... 5d2 nie udawało mi się wstrzelić w odpowiedni moment ... mam nadzieje ze tu będzie lepiej.
5DmkII do sportu to totalna pomyłka, szybkostrzelność to jedna sprawa, druga to tryb servo, który działa bardzo wolno. Po wczorajszej Barbórce z całej serii wyciagam 1-2 ostre zdjęcia. Dla porównania z 30D mam prawie wszystkie ostre. Decyzja więc już prawie zapadła, ze stare wysłużone 30D zastąpi 7D. Poczekam jeszcze do lutego, bo może się okazać, ze canon wpadnie na świetny pomysł i zaprezentuje następcę 50D z AF od 7D. Takie tam marzenia :).

trampek
06-12-2009, 11:38
5DmkII do sportu to totalna pomyłka, szybkostrzelność to jedna sprawa, druga to tryb servo, który działa bardzo wolno. Po wczorajszej Barbórce z całej serii wyciagam 1-2 ostre zdjęcia. Dla porównania z 30D mam prawie wszystkie ostre. Decyzja więc już prawie zapadła, ze stare wysłużone 30D zastąpi 7D. Poczekam jeszcze do lutego, bo może się okazać, ze canon wpadnie na świetny pomysł i zaprezentuje następcę 50D z AF od 7D. Takie tam marzenia :).

5d2 w siatkowce sie wyrabia. moze nie idealnie ale co jest idealne.:) zapraszam na bloga tam moje hobhbystyczne zdjecia sportowe. zapewniam ze mam wiecej trafionych na komputerze. Mysle ze jak zawsze to kwestia umiejetnosci pozniej sprzetu.

sebcio80
06-12-2009, 11:44
w siatkowce AF to nie ma wiele do robienia, w sumie to nawet na One Shot mozna robic fotki, a nawet na manualnym ostrzeniu (ostrzac wstepnie wczesniej)

warto dodac ze 10fps (teoretyczne) to i tak za malo na siatkowke na idealne ujecia

koraf
06-12-2009, 13:11
Niedawno pierwszy raz robiłem fotki z halowej piłki nożnej zestawem 5dmkII+70-200/2.8IS i przy marnym oświetleniu (ISO 1600) oraz trybie all servo (w tym miejscu proszę się nie śmiać ;)) w 5dII miałem ok. 70-80% trafionych fotek.

sten
06-12-2009, 13:32
30x0% to bajka. Wczoraj próbowałem kupić 7d ale nie dostałem rat bez ubezpieczenia. :evil:
Ja od razu powiedziałem miłej pani z obsługi ratalnej, że żadne ubezpieczenie mnie nie interesuje i raty są 0%.
Podejrzewam, że dużo zależy od sklepu...

Bahrd
06-12-2009, 13:41
Niedawno pierwszy raz robiłem fotki z halowej piłki nożnej zestawem 5dmkII+70-200/2.8IS i przy marnym oświetleniu (ISO 1600) oraz trybie all servo (w tym miejscu proszę się nie śmiać ;)) w 5dII miałem ok. 70-80% trafionych fotek.
Zacytuję: ;)

Mysle ze jak zawsze to kwestia umiejetnosci pozniej sprzetu.

Matsil
06-12-2009, 13:42
5d2 w siatkowce sie wyrabia. moze nie idealnie ale co jest idealne.:) zapraszam na bloga tam moje hobhbystyczne zdjecia sportowe. zapewniam ze mam wiecej trafionych na komputerze. Mysle ze jak zawsze to kwestia umiejetnosci pozniej sprzetu.

W siatkówce może dać radę, szczególnie jak siedzisz z boku boiska mając zawodników skaczących praktycznie prostopadle, w rajdach, gdzie auto jedzie z prędkoscią grubo ponad 100km/h wprost na ciebie już jest całkiem inaczej. Często ostry na zdjęciu jest tył auta podczas gdy mierzyłeś w atrapę pomiędzy lampami. Do tego także wchodzi opóźnienie migawki w stosunku do wciśniecia spustu. Tego problemu nie ma przy panoramowaniu, kiedy auto jedzie prostopadle do kierunku robienia zdjęcia, tam na aparat nie narzekałem - zdjecia wychodziłe ostre.
Umiejetności na pewno mają ogromny wpływ ale akurat w tym przypadku bym ich nie mieszał, zdjęcia robiłem równolegle i 5DmkII i 30D, z 30-ki są ostre - no chyba, że 30-ką bardziej umiem ;). Swoja drogą fotografuje rajdy od kilku lat, ale jak to się mówi człowiek całe życie się uczy i z każdym kolejnym rajdem odkrywa coś nowego.

P.S. Przejrzałem Twoje zdjęcia z siatkówki, rzeczywiscie świetne, ale jak kolega wyzej napisał w takich ujeciach nie trzeba nawet używać servo, da sie zrobić na one shot. Rajdy to całkiem inna bajka. Ale przepraszam za uogólnienie, 5DmkII nadaje się jak widać do sportu ale nie do rajdów - takie małe sprostowanie :).

sebcio80
06-12-2009, 14:00

pochwal sie :)

wojtek_j
06-12-2009, 14:37
zalezy co macie na mysli wspolprace... bo 7D zdalnie wyzwala 430ex

Co co żle ustawiam że mi nie wyzwala?

Aszu
06-12-2009, 14:39
wczoraj zapłaciłem za 7D - 5300. Tak więc jest coraz taniej.

elfi
06-12-2009, 16:48
wczoraj zapłaciłem za 7D - 5300. Tak więc jest coraz taniej.
Można wiedzieć gdzie?

Aszu
06-12-2009, 19:48
Warszawa - Wesoła.

FotoRimex - firma sprzedaje na allegro, mają własny fizyczny sklep, ale jak się pojedzie bezpośrednio, to można się dogadać. Mają sprzet na miejscu.

Gwarancja 24 miesiące :-)

taka cena przy płatności gotówka.

rostek andrzej
06-12-2009, 20:15
Coś szybko tanieje:confused:

elfi
06-12-2009, 20:17
Coś szybko tanieje:confused:

To chyba dobrze?
Drogi - źle, tani - jeszcze gorzej :rolleyes:

rostek andrzej
06-12-2009, 20:23
Ja nie mówię, że źle. Super:wink: Naczytałem się ostatnio tutaj o jego wadach, to i szukam dziury w całym;)

christof
06-12-2009, 20:31
Uważaj na to forum ;) Możesz z niego wywnioskować, że w zasadzie żadnym sprzętem nic się nie da zrobić - każdy ma coś nie tak :P

Aszu
06-12-2009, 20:37
Przesiadając się z 10D na 7D - to raczej nie ma co pisać o wadach. Same plusy.

Najbardziej ubawiła mnie mozliwość wyzwalanie zewnętrznej lampy błyskowej z wbudowanej.

po 1 dniu i dopiero kilku strzałach, stwierdzam, że wymiana była udana.

trochę inne rozstawienie przycisków, wymaga przyzwyczajenia.

rostek andrzej
06-12-2009, 20:40
Fakt faktem, że ostrzyłem sobie pazurki na tą siódemkę, ale czytając wiele sprzecznych opinii na jej temat zostałem, póki co przy moim 40d.

Poza tym zachowuje dystans i zdrowy rozsądek;)

duss
06-12-2009, 21:51
Co co żle ustawiam że mi nie wyzwala?

wlaczasz lampe (przestawiasz koleczko na "slave" - wchodzisz w menu aparatu : "sterowanie lampa"-ustw lampy wbudowanej- e-ttlII z 1 zasl, usredniony. kanal 1

i cieszysz sie blyskajaca lampka ;)

wojtek_j
06-12-2009, 22:17
No już mam.Nie wiem czemu wcześniej mi nie dzialało.Jeszcze musze sie nauczyć dobrego ustawiania lampy ponieważ jak narazie gdy robię lampą zewnętrzną to przez błysk z 430ex i błysk z aparatu zdjęcia wyglądają jak bym pod słońce focił.

wiktoch
07-12-2009, 22:37
wiele osób wypowiada się na temat 7d nie mając z nim kontaktu - stąd tak wiele sprzecznych opinii. Ja sprzedałem 1d mk2 oraz 40d i kupiłem 7d. Jestem więcej niż bardzo zadowolony, także polecam zakup.

Najlepiej jeszcze wstrzymać się bo prawdopodobnie po nowym roku stanieje i będzie bardziej atrakcyjną pozycją.

Pozdrawiam
Wik

duss
07-12-2009, 22:49
wiele osób wypowiada się na temat 7d nie mając z nim kontaktu - stąd tak wiele sprzecznych opinii. Ja sprzedałem 1d mk2 oraz 40d i kupiłem 7d. Jestem więcej niż bardzo zadowolony, także polecam zakup.

Najlepiej jeszcze wstrzymać się bo prawdopodobnie po nowym roku stanieje i będzie bardziej atrakcyjną pozycją.

Pozdrawiam
Wik

zapodaj kolego gdzie kilka fotem 7d na 24-105 bo jestem bardzo ciekawytakiego zestawu... (poprostu mysle o 24-105 ;)

i jeszcze czy w 580 mozesz ustawic lampe na 2 zaslone????

wiktoch
07-12-2009, 23:07
zapodaj kolego gdzie kilka fotem 7d na 24-105 bo jestem bardzo ciekawytakiego zestawu... (poprostu mysle o 24-105 ;)

tutaj wrzuciłem 7d i 24-70
http://canon-board.info/showpost.php?p=739760&postcount=6

zaraz poszukam czegoś z 24-105

Kolekcjoner
08-12-2009, 02:51
Ciekawe porównanie 1Ds3/7D:
http://www.northlight-images.co.uk/stuff/?p=334

C80
08-12-2009, 08:36
Łoooo. Optyczne, fotopolisy i inne to pionki. Takiego testu nie robią: http://canonfieldreviews.com/7d-1-weather-sealing/

Kolaj
08-12-2009, 15:33
Łoooo. Optyczne, fotopolisy i inne to pionki. Takiego testu nie robią: http://canonfieldreviews.com/7d-1-weather-sealing/
Staaare.

Ninik podawał linka do faszysty kąpiącego 7D/1DIII w oleju silnikowym a tymczasem zima jakby za rogiem

http://canonfieldreviews.com/7d-1-weather-sealing/

gietrzy
14-12-2009, 12:14
http://eos7d.fotopolis.pl/index.php?n=10081

Pierwszy sampel i Nikon.

Jotpegi prosto z puszki na standardzie - bleee.

Merde
14-12-2009, 12:52
Pierwszy sampel i Nikon.

Czasem tak się wyrażasz, że potrzeba tłumacza. O co chodzi z tym Nikonem?

gietrzy
14-12-2009, 12:57
Czasem tak się wyrażasz, że potrzeba tłumacza. O co chodzi z tym Nikonem?

No generalnie o jakość obrazka. Pierwszy sampel w recenzji przypomina mi dosyć mocno fotki z kumpla D90 jeśli chodzi o szczegół, z drugiej strony, mając 7D, wiem, że na 3200 7D się lepiej spisuje i to nie w studio/laboratorium.

Merde
14-12-2009, 14:10
No generalnie o jakość obrazka. Pierwszy sampel w recenzji przypomina mi dosyć mocno fotki z kumpla D90 jeśli chodzi o szczegół, z drugiej strony, mając 7D, wiem, że na 3200 7D się lepiej spisuje i to nie w studio/laboratorium.

Tak to jest, jak się leszczom daje aparat do recenzji. Widziałeś zdjęcia Anny Dyrdy? Niedoświetlenie o 1,5 EV to norma ;-)

christof
14-12-2009, 14:40
A pokażesz coś? Bo coś mało zdjęć w tym wątku, a szczególnie z wysokiego ISO.

Shrek
14-12-2009, 23:16
Wziąłem tą nowość na przetestowanie i efekty mnie zadziwiają, mimo wielu skrajnie różnych opinii,
uważam, że nie jest źle, a raczej bardzo dobrze.

7D, ISO 3200, 24-70f2,8L (1/60s, 48mm, f2.8 )

źródło (http://www.gm.internetdsl.pl/foty/mirek/1.jpg)

7D, ISO 3200, 24-70f2,8L (1/160s, 70mm, f2.8 )

źródło (http://www.gm.internetdsl.pl/foty/mirek/2.jpg)

Fotki zupełnie przypadkowe, tzw. strzał, więc nie czepiajcie się zbytnio kadru.
Jak na ISO3200, to dla mnie jest żyleta i podoba mi się ta puszka.

inmario
14-12-2009, 23:24

no problem, moja pucha z euro... pozostało 29 rat :sad:

przy kredycie powyżej 5 tyś potrzebne zaświadczenie o dochodach, ubezpieczenie nie jest obowiązkowe, nie finansują podmiotów gospodarczych więcej na http://www.euro.com.pl/raty.xml

bebesky
15-12-2009, 08:49
odnośnie raty w Euro
Z ciekawości zadzwoniłem do nich do centrali - chyba tu 0 801 400 420 lub 0 22 57 15 120 i miła pani mnie poinformowała że system ratalny to jest prawdziwe 30X0% czyli jak coś kosztuje 300 zł to ja płacę 30x10 zł. Żadnych dodatkowych kosztów. Ponadto powiedziała że gdyby w jakimś sklepie ktoś chciał nam wmówić ubezpieczenie (0,9% miesięcznie) to prosi o kontakt i oczywiście można zgłosić skargę czy też zażalenie :) Rozmowy są nagrywane :) Z tego co też pani powiedziała to dobrze jest zadzwonić ze sklepu - wtedy ona porozmawia ze sprzedawcą :)
Co prawda nie próbowałem jeszcze takiego zakupu - ale może w lutym lub marcu, o ile dalej będą kusili klientów takimi ratami to najprawdopodobniej kupię u nich 7d :)

gietrzy
15-12-2009, 08:51
A pokażesz coś? Bo coś mało zdjęć w tym wątku, a szczególnie z wysokiego ISO.

6400, 1/30, f/2.8 (poprawka nie 17-55 IS tylko już 100L IS), zero wyostrzania zarówno w DPP jak i PSE8, resize 800px, save as jpg -11.

źródło (http://img64.imageshack.us/img64/8172/80172824.jpg)

print screen, crop 1:1, zero wyostrzania, wszystkie gadżety na zero, kontrast -4, PSE8 save as jpg -11. - duże zdjęcie, duży plik!
http://img29.imageshack.us/img29/175/27937961.jpg

12800, 1/10, f/2.8 (17-55 IS)
print screen, crop 1:1, zero wyostrzania, wszystkie gadżety na zero, kontrast -4, PSE8 save as jpg -11. - duże zdjęcie, duży plik!
http://img691.imageshack.us/img691/8431/12274262.jpg

zdjęcie powyżej, print screen, crop 1:1 z cieni plus kolorowe plamki specjalnie dla fanów Alfioka,
zero wyostrzania, wszystkie gadżety na zero, kontrast -4, PSE8 save as jpg -11. - duże zdjęcie, duży plik!
http://img691.imageshack.us/img691/4358/64056345.jpg

To tyle w temacie h-iso i porównań do 50D.
Jest coś z cieni, mid i świateł. Zapraszam wszystkie inne systemy do konfrontacji.
Dodam jeszcze, że wczoraj wpadłem na szalony pomysł porownania 15-85 i 17-55, ale o tym za niedługo :)

Vitez, jak coś nie tak to napisz mi PW a nie kasuj, PROSZĘ, bo trochę się narobiłem

elfi
15-12-2009, 08:59
No teraz się wkurzyłem.... dzisiaj w eurortv 7D podrożał o 100zł... tak to jest jak się za długo czeka :mad:

Vitez
15-12-2009, 22:47
No teraz się wkurzyłem.... dzisiaj w eurortv 7D podrożał o 100zł... tak to jest jak się za długo czeka :mad:

A za miesiąc stanieje o 100zł, a za dwa miesiące podrożeje o 50, a za trzy miesiące stanieje o 70, a za cztery... i tak w kółko a Ty ciągle będziesz czekał, zamiast robić zdjęcia?

yggdrassill
15-12-2009, 23:43

cena sie nie zmienila, w zeszlym tygodniu kupilem za cene ktora jest obecnie.
Zamiast czekac na nie wiadomo co, nalezy kupic i cieszyc sie ze zdjec :)

darek-dorado
16-12-2009, 00:26
gietrzy wg. mnie cud, miód, malina!

gietrzy
16-12-2009, 08:38
gietrzy wg. mnie cud, miód, malina!

W imieniu zespołu R&D/projektantów szkła 17-55IS/programistów DPP serdeczne dzięki :mrgreen:

Kolekcjoner
16-12-2009, 10:01
W imieniu zespołu R&D/projektantów szkła 17-55IS/programistów DPP serdeczne dzięki :mrgreen:

Szczególnie tych ostatnich ;). Swoją drogą ciekawe byłoby porównanie co "wychodzi" z matrycy na różnych wywoływaczkach.

siudym
16-12-2009, 10:24
odnośnie raty w Euro
Z ciekawości zadzwoniłem do nich do centrali - chyba tu 0 801 400 420 lub 0 22 57 15 120 i miła pani mnie poinformowała że system ratalny to jest prawdziwe 30X0% czyli jak coś kosztuje 300 zł to ja płacę 30x10 zł. Żadnych dodatkowych kosztów. Ponadto powiedziała że gdyby w jakimś sklepie ktoś chciał nam wmówić ubezpieczenie (0,9% miesięcznie) to prosi o kontakt i oczywiście można zgłosić skargę czy też zażalenie :) Rozmowy są nagrywane :) Z tego co też pani powiedziała to dobrze jest zadzwonić ze sklepu - wtedy ona porozmawia ze sprzedawcą :)
Co prawda nie próbowałem jeszcze takiego zakupu - ale może w lutym lub marcu, o ile dalej będą kusili klientów takimi ratami to najprawdopodobniej kupię u nich 7d :)
Czytam wiele razy takie opinie i chyba malo kto wie, ze te ubezpieczenie to jest wlasnie w INTERESIE kienta. Smierc/Choroba/Strata pracy itd Od tego jest te drobne ubezpieczenie, czy warto zaoszczedzic te kilka zlotych? No nie wiem.

Doleslav
16-12-2009, 10:37
ubezpieczenie to jest wlasnie w INTERESIE kienta. Smierc/Choroba/Strata pracy itd Od tego jest te drobne ubezpieczenie, czy warto zaoszczedzic te kilka zlotych? No nie wiem.

To ubezpieczenie jest w interesie banku. W razie choroby/straty pracy ubezpieczyciel spłaca kredyt, ale staje się Twoim wierzycielem. I będzie dochodzil spłaty długu.

bebesky
16-12-2009, 10:38
Czytam wiele razy takie opinie i chyba malo kto wie, ze te ubezpieczenie to jest wlasnie w INTERESIE kienta. Smierc/Choroba/Strata pracy itd Od tego jest te drobne ubezpieczenie, czy warto zaoszczedzic te kilka zlotych? No nie wiem.

Więc idź zapytaj jakie koszty ubezpieczenia ci proponują.
Według oszustów (bo inaczej nie można ich nazwać skoro wmawiają że ubezpieczenie jest obowiązkowe, mimo że w regulaminie promocji jasno jest powiedziane że nie jest obowiązkowe) koszt ubezpieczenia - powtórzę ubezpieczenia kredytu to jest 0,9% miesięcznie, czyli jeżeli oferują 30 rat to jest to 27%. Więc o jakich ty kilku złotych mówisz??
Dodam, że w innym sklepie w którym kupowałem na raty sprzęt foto - cały koszt kredytu włącznie z wszelkimi opłatami i ubezpieczeniem, w tej samej firmie kredytowej (Lucas), wyniósł mnie około 0,9% w skali miesiąca.
Ostatni zakup na raty, w sklepie foto, przy realizacji kredytu w Lucasie, bez ubezpieczenia kosztował mnie około 0,7% miesięcznie.
I jeżeli nie umiesz liczyć i nie znasz się na procentach, wyjaśniam: obciążenie kredyty kosztami w wysokości 0,7% jest mniejsze od obciążenia kosztami w wysokości 0,9% miesięcznie. A przecież te 0,9% to ma być tylko i wyłącznie ubezpieczenie kredytu - według niektórych oszustów pracujących w RTV Euro AGD. Więc może wyjaśnisz mi dlaczego koszt ubezpieczenia kredytu jest większy od jego oprocentowania???

Doleslav
16-12-2009, 10:45
http://www.dziennik.pl/gospodarka/article438174/Ubezpieczenie_kredytu_to_fikcja_.html

Bahrd
16-12-2009, 11:06
Szczególnie tych ostatnich ;). Swoją drogą ciekawe byłoby porównanie co "wychodzi" z matrycy na różnych wywoływaczkach.
Oczywiście. Stosunkowo łatwo to sprawdzić samemu mając np. ACR i zmieniając - jak uczy Janusz Body w jednej z lekcji - profile aparatów.

PS
Pozostaje dalej ciekawe pytanie, na ile w praktyce know-how w DPP daje się zastąpić kombinacją profili i "Januszowych trików" z Gretagiem Macbethem?

gietrzy
16-12-2009, 11:29
PS
Pozostaje dalej ciekawe pytanie, na ile w praktyce know-how w DPP daje się zastąpić kombinacją profili i "Januszowych trików" z Gretagiem Macbethem?

A mógłbyś coś więcej bo target Gretaga ten stary (duży) gdzieś mi leży w archiwum, ACR w PSE8 wykastrowany ale jest a i DPP się znajdzie.

Co do know how - to specjalnie napisałem - zero ingerencji, plik otwarty w DPP, równanie na zero ze wszystkim oprócz kontrastu (minus 4). Zero wyostrzania w PSE po resize 800 czy na skrinach.
Także najważniejsza lekcja w cyfrze to wciąż expose right.
BTW. Fotka dziecka ma czerwony ledwo co, ale zawsze przepalony (pod dziecka prawym okiem) a fotka 12800 jest ledwo co, ale zawsze niedoświetlona.

Sie znajdzie czas sie zrobi ;)
W ACR chcesz wszystko na zero, tak?

mxw
16-12-2009, 12:14
W ACR chcesz wszystko na zero, tak?
IMHO nie ma sensu porównywanie czegokolwiek "na zero", bo w różnych wołaczkach różne rzeczy to oznacza.

przykładowo np. zmieniłem wersję DPP (upgrade) i nagle mi się wszędzie defaultowo włącza odszumianie, a kiedyś wcześniej zmieniły się skale róznych ustawień (były np. od -4 do +4, a teraz są od 0 do 7 - to gdzie jest prawdziwe zero?).

wg mnie powinno się porównywać wywoływaczki porównując najlepsze efekty, jakie można z nich wycisnąć 8-)

np. ktoś daje jakiegoś fajnego trudnego zaszumionego RAWa (CR2), a inni próbują go wywołać po swojemu i najlepiej jak potrafią - potem robimy konkurs (wołaczek i wołaczy) ;-)
(czyli w sumie to i tak nie ma wielkiego sensu :mrgreen:)

Bahrd
16-12-2009, 13:15
A mógłbyś coś więcej bo target Gretaga ten stary (duży) gdzieś mi leży w archiwum, ACR w PSE8 wykastrowany ale jest a i DPP się znajdzie?
http://potoczek.com/fotoporadnik/KorekcjaTonalna.html w http://potoczek.com/fotoporadnik/Main.html
http://canon-board.info/showpost.php?p=742010&postcount=104

siudym
16-12-2009, 13:53
Więc idź zapytaj jakie koszty ubezpieczenia ci proponują.
Według oszustów (bo inaczej nie można ich nazwać skoro wmawiają że ubezpieczenie jest obowiązkowe, mimo że w regulaminie promocji jasno jest powiedziane że nie jest obowiązkowe) koszt ubezpieczenia - powtórzę ubezpieczenia kredytu to jest 0,9% miesięcznie, czyli jeżeli oferują 30 rat to jest to 27%. Więc o jakich ty kilku złotych mówisz??
Dodam, że w innym sklepie w którym kupowałem na raty sprzęt foto - cały koszt kredytu włącznie z wszelkimi opłatami i ubezpieczeniem, w tej samej firmie kredytowej (Lucas), wyniósł mnie około 0,9% w skali miesiąca.
Ostatni zakup na raty, w sklepie foto, przy realizacji kredytu w Lucasie, bez ubezpieczenia kosztował mnie około 0,7% miesięcznie.
I jeżeli nie umiesz liczyć i nie znasz się na procentach, wyjaśniam: obciążenie kredyty kosztami w wysokości 0,7% jest mniejsze od obciążenia kosztami w wysokości 0,9% miesięcznie. A przecież te 0,9% to ma być tylko i wyłącznie ubezpieczenie kredytu - według niektórych oszustów pracujących w RTV Euro AGD. Więc może wyjaśnisz mi dlaczego koszt ubezpieczenia kredytu jest większy od jego oprocentowania???

Jak bralem na raty towar i majac rate 319zł z ubezpieczeniem, bez ubezpieczenia wyszlo 305zł. Wiec dla mnie jest to kilka zlotych (AIG). Nie wiem gdzie i jak ubezp. moze byc wieksze od raty..

bebesky
16-12-2009, 14:20
Nie wiem gdzie i jak ubezp. moze byc wieksze od raty..

Trzeba było czytać wątek - RTV EURO AGD
:)

siudym
16-12-2009, 14:31
Widocznie daja jakies specjalne ubezpieczenie od konca swiata 2012 ;)

gietrzy
17-12-2009, 09:03
Do wszystkich tych, którzy nie mogą podjąć decyzji, które ubezpieczenie jest lepsze ;)

uwaga, duży plik, duże zdjęcie!
http://www.pbase.com/liquidstone/image/120359061/original

jotes25
17-12-2009, 09:50
No proszę, a ktoś tu kiedyś p...ył jakie to krótkie czasy trzeba używać z 7d, żeby mieć ostre zdjęcia. A tu tylko 1/80, ponad 1200mm ekwiwalentu ogniskowej i nawet statywu nie było...

tezmarek
17-12-2009, 09:53
No proszę, a ktoś tu kiedyś p...ył jakie to krótkie czasy trzeba używać z 7d, żeby mieć ostre zdjęcia. A tu tylko 1/80, ponad 1200mm ekwiwalentu ogniskowej i nawet statywu nie było...

Zdarzenie kontra statystyka? Wiesz - niektórzy nawet trafiają "6" w totolotku. Mnie się nie udało...

mackw
20-12-2009, 05:53
w temacie 7D wlasnie jest update do LR ktory ma rozpoznawac RAW 7D

gietrzy
21-12-2009, 12:14
http://www.camcorderinfo.com/content/Canon-EOS-7D-DSLR-Camera-Review-37365.htm

gietrzy
22-12-2009, 14:56
http://eos7d.fotopolis.pl/index.php?n=10134

Zimno! :mrgreen:

jotes25
22-12-2009, 15:31
Bardzo miałkie są te "testy" użytkowników na fotopolis. Najwyraźniej nie potrafią wybrać pasjonatów, którzy pokażą coś ciekawego. Akurat ta ostatnia opinia jest jeszcze dość zgrabna, chociaż nie wiem jaki sens ma test 7d robiony w studiu, bo to przecież idelany aparat na ulicę, stadion czy do lasu...