PDA

Zobacz pełną wersję : 7d - już oficjalnie!

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12

milcze
26-10-2009, 15:46
Właśnie dokładnie tego oczekuję od trybu M+AutoISO, przy czym chcę mieć możliwość przesunięcia tego EV w lewo lub w prawo. Nie mylmy trybu M z trybem M+AutoISO. W M ustawiamy ręcznie wszystkie 3 parametry. Natomiast M+AutoISO, co do idei nie różni się od Av iTv, tylko zmienia się parametr dobierany przez światłomierz.

tak. to miałoby sens.
M takie jak znamy do tej pory + M z "pływającym" ISO - tylko ze to to będzie takie troche "wykastrowane" M bo według mnie powinno dać sie ustawic czas, przysłone i stałą wartosć korekty ( czego w "rasowym" M nie ma ) i wtedy ISO moze sobie gonić tak aby te parametry były mozliwe do utrzymania

i wtedy to ma sens

Thomason2005
26-10-2009, 15:47
Wlodal chyba tego nie potwierdził. W każdym razie nie dość dosadnie. I to mi zaczyna żle wpływać na nastrój.

Wlodal, do tablicy! ;)

No ja dopiero wieczorem mogę potwierdzić...Normalnie bawię się ekspozycją na manualu, ale nie testowałem go z A, a przynajmniej nie przypominam sobie :). Wiem, że parę razy ekspozycja wyjechała mi poza -3EV przy ustawieniu zbyt krótkiego czasu i dużej wartości przysłony - wtedy iso3200 to było za mało :)

andrzej3k
26-10-2009, 15:51
Korekcja - nawet wczesniej ustawiona w innym trybie - zeruje się zarówno w M jak i M+autoISO.
Żeby nie było niejasności - to opcja jest nieaktywna. Niestety.

milcze
26-10-2009, 15:53
Korekcja - nawet wczesniej ustawiona w innym trybie - zeruje się zarówno w M jak i M+autoISO.

w trybie M ( starym - że tak go nazwe :mrgreen: ) nie istnieje cos takiego jak korekcja EV.

Kolaj
26-10-2009, 16:00
Żeby nie było niejasności - to opcja jest nieaktywna. Niestety.Czy to znaczy, że w M+AutoISO, ISO jest dobierane zawsze tak, żeby naświetlać na środek drabinki? Jeśli tak, to gdzieś mam takie AutoISO.

w trybie M ( starym - że tak go nazwe :mrgreen: ) nie istnieje cos takiego jak korekcja EV.To dosyć oczywiste, ale my tu teraz gadamy o M+AutoISO. Ale, jak widać, i tak już pozamiatane :(

milcze
26-10-2009, 16:02
Jeśli tak, to gdzieś mam takie AutoISO.

no ja też

a tak szczerze to byłbym wdzięczny ( i pewnie nie tylko ja ) jakby ktoś "łopatologicznie" wytłumaczył jak to działa bo mnie ciekawi

co mozemy regulować, czy ustawiamy korakcje - a jeśli tak to czy aparat ja "trzyma" itp

andrzej3k
26-10-2009, 16:03
Czy to znaczy, że w M+AutoISO, ISO jest dobierane zawsze tak, żeby naświetlać na środek drabinki? Jeśli tak, to gdzieś mam takie AutoISO.
............
(

Dokładnie tak.
Ucieka ze środka drabinki tylko wówczas gdy faktycznie zaczyna brakować światła/za dużo światła przy krańcowych iso.
Ale to tylko informacja, że wychodzimy poza zakres kontroli autoISO.

jotes25
26-10-2009, 16:05
Za to jeśli dobrze pamiętam właśnie w Nikonie w trybie M jest korekcja EV. Pewnie jak znalazł w AUTO ISO...

andrzej3k
26-10-2009, 16:14
.....

a tak szczerze to byłbym wdzięczny ( i pewnie nie tylko ja ) jakby ktoś "łopatologicznie" wytłumaczył jak to działa bo mnie ciekawi

co mozemy regulować, czy ustawiamy korakcje - a jeśli tak to czy aparat ja "trzyma" itp

Od tyłu - korekcji nie ma.
Kręcić można kółkami czasu i dziury a ISO próbuje się cały czas dopasować.
Nie wiem czy o to Ci chodziło ?

milcze
26-10-2009, 16:15
Od tyłu - korekcji nie ma.
Kręcić można kółkami czasu i dziury a ISO próbuje się cały czas dopasować.
Nie wiem czy o to Ci chodziło ?

tak. wiem juz co chciałem

dzięki

oskarkowy
26-10-2009, 16:16
Za to jeśli dobrze pamiętam właśnie w Nikonie w trybie M jest korekcja EV. Pewnie jak znalazł w AUTO ISO...

U nas tak jak w nikonie też jest korekcja EV w trybie M. I obsługuje się ją pewnie dokładnie tak samo jak w nikonie. Może też będzie jak znalazł w AUTO ISO...

myslidar
26-10-2009, 16:21
Nie wiem czy to już było, bo wątek jest dosyć spory, ale mam pytanie odnośnie zamienników baterii. Ktoś już próbował używać z gripem? Jak to działa i czy tak samo jak w przypadku 5D nie pokazuje się poziom naładowania akumulatorów? Czy zamienniki z 5D II działają spokojnie z 7D?

tezmarek
26-10-2009, 16:49
Czy to znaczy, że w M+AutoISO, ISO jest dobierane zawsze tak, żeby naświetlać na środek drabinki? Jeśli tak, to gdzieś mam takie AutoISO.

To dosyć oczywiste, ale my tu teraz gadamy o M+AutoISO. Ale, jak widać, i tak już pozamiatane :(

No niestety najwyraźniej nadal traktują nas jak stado baranów. Ja już nie wiem - może odpowiedzialni za projektowanie funkcjonalności w C robią tylko zdjęcia na zielonym kwadraciku i drukują je sobie via Direct Print ;). Jeśli natomiast z premedytacją serwują nam kulawe półprodukty, to jeszcze gorzej. W mikroskali efekt jest taki, że od pewnego czasu na pytania znajomych - jaki sprzęt wybrać odpoawiadam, że chyba lepiej jak zdecydują sie na system N. Ciotka Gienia, wujek Stasio i sąsiad z naprzeciwka kupili już sobie aparaciki z żółtym logo i są szczęśliwi ;). Kropla drąży skałę - mam nadzieję, że "głusi" z C poczują kiedyś gniew ludu ;). Moje kolejne "głosowanie portfelem" nieuchronnie się zbliża...
Howgh!

wlodal
26-10-2009, 16:54
Wlodal chyba tego nie potwierdził. W każdym razie nie dość dosadnie. I to mi zaczyna żle wpływać na nastrój.

Wlodal, do tablicy! ;)

Wyrażnie napisałem :

Ekspozycję można poprawić softowo tylko w Av i Tv i robi to aparat - zależy to od ustawień w C.Fn.I.6 ( tzw. bezpieczne przesunięcie ekspozycji ) .
Natomiast w M + AutoIso , puszka tylko podaje nam na wskaźniku , że w danym przypadku następuje dobra lub niekorzystna ekspozycja ( w lewo czy prawo ) - jeśli należy wykroczyć poza AutoIso z zadanymi ustawieniai Tv i Av . Wtedy rezygnujesz z AutoIso i przechodzisz na pełne M ( wszystkie 3 elementy ustawiasz sam ) lub zmieniasz ustawienie Tv lub Av . Aparat w M + AutoIso chce ustawić wskaźnik ekspozycji na 0 - teoretycznie najbardziej korzystny . Nie analizuje fotki pod kątem co chciałbyś na zdjęciu prześwietlić , a co niedoświetlić .
Jeśli natomiast chciałbyś ustawić np. : czas na 100 - 200 , przysłonę ma 2,8 - 5,6 , a ISO na 800 - 2000 - to nie da rady . Również ustawienie np. czas 200 , przysłona 5,6 , a ISO 800-2000 - jest niemożliwe .

Nie wiem , czy o to Ci chodziło ?.

Taki już los nas , canonierów . Choć nikoniarze - przynajmniej pewna ich liczba - i tak wiele nam zazdrości . Cieszmy się z tego co mamy - polityki Canona - tej produkcyjnej ( zresztą marketingowej też ) i tak nie zmienimy . Analizujmy to co dobre , a nie to , czego nie ma i nie będzie . Nowy firmware do 5D mkII ma zmienić - uaktualnić soft filmowy - chyba , że przy okazji zaczepią coś z foto - ale to dopiero w styczniu . Wtedy to ukaże się 1d mkIV , a canon z nowym softem do 5D mkII nie chce wychodzić przed szereg .

Wtedy też ocenimy na ile 7D ma blisko do 40 / 50D , a na ile do 1D mkIII / 1D mkIV - choć to też - z racji choćby wielkości matrycy - będą inne puszki . 7D okaże się - tak myślę - taką przejściówką - która mi bardzo pasuje , z tym co już ma . Choć uczucie niedosytu , jak zwykle , pozostaje .

Kolaj
26-10-2009, 17:05
Nie wiem , czy o to Ci chodziło ?.Niedokładnie, ale co się miało wyjaśnić, to się już wyjaśniło. Dzięki!

siudym
26-10-2009, 20:31
Czy ktos z userow 7D moze zrobic zdjecie (najlepiej w slaba pogode) w mRAW 10mpix, ISO 1600, wywolane domyslnie bez wyostrzania, odszumiania itd i zapisane jako JPG 100% ?
Bede wdzieczny.

Thomason2005
26-10-2009, 20:49
Generalnie w tej chwili w aparacie przy dowolnym trybie można ustawić 2 z 4 zmiennych.
1. M i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i migawkę. ISO automatycznie zmienia się.
2. P i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i ekspozycję. ISO automatycznie zmienia się
3. TV i Auto ISO - możemy zmienić migawkę i ekspozycję. ISO automatycznie zmienia się
4. Av i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i ekspozycję. ISO automatycznie zmienia się.

możemy też od biedy pobawić się w bracketing przy M, ale wtedy robi nam trzy zdjęcia zamiast jednego...

HuleLam
26-10-2009, 22:01
Generalnie w tej chwili w aparacie przy dowolnym trybie można ustawić 2 z 4 zmiennych.
1. M i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i migawkę. ISO automatycznie zmienia się.
...
możemy też od biedy pobawić się w bracketing przy M, ale wtedy robi nam trzy zdjęcia zamiast jednego...
I korekcję ekspozycji też, czy nie?
zdRAWki

dariusz_p
26-10-2009, 23:43
W pewnym sensie TAK. Przecież skorygowanie ekspozycji musiałoby polegać na kombinacji przycisku i kółka bo normalnie duże to przysłona a małe to czas.Kombinacja ISO i kółka wskazuje na drabince korekcję EV w obie strony i wcale nie trwa długo, choć przyznaję że to nie AutoISO.

Tezet-gdynia
27-10-2009, 00:29
Czyli z tego co zrozumialem to nie ma opcji ustawienia naraz:
- czasu
- przyslony
- korekcji expozycji na plus lub minus

i tu dodatkowo automatycznie bedzie dobierane iso??

Bo chyba o to wszystkim tutaj chodzi ? Albo ja juz nic tu nie rozumiem :P

Thomason2005
27-10-2009, 00:40
Czyli z tego co zrozumialem to nie ma opcji ustawienia naraz:
- czasu
- przyslony
- korekcji expozycji na plus lub minus

i tu dodatkowo automatycznie bedzie dobierane iso??

Bo chyba o to wszystkim tutaj chodzi ? Albo ja juz nic tu nie rozumiem :P

dokładnie tak. Max 2 parametry z tych, które podałeś.
Swego czasu przy 5D mrkII ludzie narzekali, że nie przyda się autoiso, podczas przejścia z ciemnego miejsca na jasne, i tu zostało to dodane.
Na razie tyle...

aqua
27-10-2009, 01:34
Czy cena 7D spadnie?

wojkij
27-10-2009, 02:10
Czy cena 7D spadnie?

Heh, pytanie roku :mrgreen:.

Kolaj
27-10-2009, 07:48
Czy cena 7D spadnie?

Zrob sonde i bedziesz mial odpowiedz.

HuleLam
27-10-2009, 09:58
Czy cena 7D spadnie?

Tak. W środę.
zdRAWki

darekmil73
27-10-2009, 11:19
Czy ktoś oprócz mnie zamawiając 7D we wrześniu na cyfrowe.pl nadal czeka na puchę?

arra
27-10-2009, 11:59
Czy ktoś oprócz mnie zamawiając 7D we wrześniu na cyfrowe.pl nadal czeka na puchę?

Wszyscy jeszcze czekamy :/. Canon Polska śpi, albo porozdawali po znajomych.

banan82
27-10-2009, 12:02
patrzac na ceny slynnego keaphoto, z przesylka do UK to cena nowego 7D wychodzi lekko ponizej 5tys zl.

milcze
27-10-2009, 12:08
3. TV i Auto ISO - możemy zmienić migawkę i ekspozycję. ISO automatycznie zmienia się
...

to mnie zainteresowało
mozesz mi to rozwinać ?

no bo ja to rozumie tak

mam mozliwość regulacji czasem - czyli wklepuje 1/100
mam mozliwosć korekty EV - ok też wklepuje coś tam

ale mam pytanie. czy wartość iso zmienia sie dopiero wtedy jeśli obiektyw dobije do muru z wartościami przysłony na górze i na dole ?

jak to jest ? aparat bedzie dążył za wszelką cene do najniższego iso nawet jeśli będzie to wymagalo ustawienia f/1.4 ? i dopiero "zareaguje" jesli braknie światła dla tej wartości ?

byłbym wdzieczny za rozwinięcie tego pkt, lub ewentualne potwierdzenie moich gdybań

tezmarek
27-10-2009, 12:25
to mnie zainteresowało
...

ale mam pytanie. czy wartość iso zmienia sie dopiero wtedy jeśli obiektyw dobije do muru z wartościami przysłony na górze i na dole ?

jak to jest ? aparat bedzie dążył za wszelką cene do najniższego iso nawet jeśli będzie to wymagalo ustawienia f/1.4 ? i dopiero "zareaguje" jesli braknie światła dla tej wartości ?

byłbym wdzieczny za rozwinięcie tego pkt, lub ewentualne potwierdzenie moich gdybań

Mam pod ręką 50d z zapiętym 50/1.8 i w tym korpusie jest zaszysty pewien algorytm, który trzyma się małych przysłon (na Tv+Auto ISO). Ustawi on np. przysłonę 2.0 dla ISO 500 lub wiekszego, ale praktycznie w ciemniejszych miejscach zawsze masz 1.8 lub 2.0. Większa przysłona będzie dobrana gdy automat nie może zejść poniżej 100 ISO.
Próbowałem kiedyś używać Auto ISO z 35/2 na Tv i praktycznie zawsze miałem przysłonę 2.0. Generalnie mało to użyteczne. Auto ISO w Canonie jest wykastrowane - nie podoba mni się takie podejście do potrzeb użytkownika.

wlodal
27-10-2009, 14:32
to mnie zainteresowało
mozesz mi to rozwinać ?

no bo ja to rozumie tak

mam mozliwość regulacji czasem - czyli wklepuje 1/100
mam mozliwosć korekty EV - ok też wklepuje coś tam

Jeśli konkretnie , to konkretnie .

Ustawiłem Tv=100 , AutoIso , korekta EV= -2 , obiektyw 17-55/2,8 .

Aparat wykonał fotkę z ustawieniami Tv=100 , korekta -2 EV , ISO 1600 , przysłona 3,2 . Wyłączona w C.Fn. opcja bezpiecznego przesuwu ekspozycji .

Chciałeś to masz . Co z tego wynika - aparat nie dobijał z przysłoną w dół za wszelką cenę . Jak działa ten algorytm - cholera go wie? .

Kolaj
27-10-2009, 14:37
Jak działa ten algorytm - cholera go wie? .Właśnie z tego powodu takie programy są równie przydatne, co zielony kwadracik. AutoISO ma sens wyłącznie tam, gdzie ISO jest jedynym parametrem zależnym od światłomierza. Czyli w trybie M. Do szczęścia brakuje właśnie tylko możliwości wprowadzania korekty ekspozycji.

wain
27-10-2009, 15:09
Właśnie z tego powodu takie programy są równie przydatne, co zielony kwadracik. AutoISO ma sens wyłącznie tam, gdzie ISO jest jedynym parametrem zależnym od światłomierza. Czyli w trybie M. Do szczęścia brakuje właśnie tylko możliwości wprowadzania korekty ekspozycji.

Temat walkowany wiele razy. W nikonie w AV definiuje sie maksymalny czas do ktorego ma dobic automat w warunkach krytycznych i tyle. To dziala i czesto gesto czas jest duzo krotszy niz ten wpisany. Nie trzeba krecic ciagle ISO, jest gwarantowany "bezpieczny" czas i pozostaje tylko martwic sie o kadr...

Tryb M z autoiso w pelnym sloncu niestety nie zda egzaminu bo np ustawienie 1/125 i f2.0 to niestety gwaratnowany przepal w calym kadrze. No chyba ze bedzie dostepne iso 1....

mackw
27-10-2009, 15:48
I następny problem z 7D, officjalnie potwierdzone przez Canon'a - przy robieniu seryjnych zdjęc w pewnych warunkach na zdjęciach da sie zauważyć śladowy obraz zdjęcia poprzedniego (jakby matryca nieresetowała się przed zrobieniem następnego zdjęcia)

http://www.canon.com.au/support/customer/default.asp?DXI=KnowledgeBase/Customer/KBArticleForm&File=KB01685&productID=eos7d_body

Merde
27-10-2009, 15:52
I następny problem z 7D, officjalnie potwierdzone przez Canon'a - przy robieniu seryjnych zdjęc w pewnych warunkach na zdjęciach da sie zauważyć śladowy obraz zdjęcia poprzedniego (jakby matryca nieresetowała się przed zrobieniem następnego zdjęcia)

Było.

Thomason2005
27-10-2009, 16:35
Było.

czy tu chodzi o tego duszka?

jotes25
27-10-2009, 16:38
Pewnie wkrótce nowy firmware. Ciekawe tylko czy do końca da się nad tym zapanować software'owo. Najwyżej zmniejszą nieco szybkostrzelność aparatu w pewnych warunkach :lol:

Merde
27-10-2009, 16:42
czy tu chodzi o tego duszka?

Na to wygląda. Z tego co linkował gietrzy - problem ten ma być rozwiązany w następnej wersji firmwawe.

siudym
27-10-2009, 17:55
http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_7D/noise_JPEG.shtml

Nie wiem czy ktos podawal, bo nie widzialem wczesniej. Mam mieszane uczucia patrzac na te cropy, szumidło straszne... Takie szumy w ISO 100?

sirlukas
27-10-2009, 18:27
Rzeczywiście lipa straszna.

arra
27-10-2009, 18:48
http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_7D/noise_JPEG.shtml

Nie wiem czy ktos podawal, bo nie widzialem wczesniej. Mam mieszane uczucia patrzac na te cropy, szumidło straszne... Takie szumy w ISO 100?

Nie wiem czy zauważyłeś zwrot "in-camera default settings". Cropy z 7D są o niebo ostrzejsze od tych z 50D i lekko ostrzejsze od 5D (" The EOS 7D delivers JPEGs with greater sharpening using its default settings than either the EOS 50D or EOS 5D Mark II"). Po drugie ten sajt ma dziwną metodologię testowania.

wojtek_j
27-10-2009, 22:47
Czy pilot bezprzewodowy z 500d pasuje do 7d?

Thomason2005
28-10-2009, 00:11
Czy pilot bezprzewodowy z 500d pasuje do 7d?

Jeśli chodzi o RC-1 to pasuje...

Tezet-gdynia
28-10-2009, 00:17
Mi sie podoba ta papka z D300s przy iso6400 na samym dole ;) Wyglada naprawde artystcznie ;)

A wam zle ;)

huh
28-10-2009, 01:45
przyjrzyj sie raczej iso 3200, to 6400 we wszystkich po kolei przypadkach nie jest uzywalne, moim skromnym zdaniem najlepiej jest w nikonie.

Z próbek wynika że 7d omijać*z daleka, najlepiej kupić c 5d mII a jak nie stac 50d i tak bedzie lepsze niz 7d :confused:

Tezet-gdynia
28-10-2009, 02:12
Ja tam widze ze na 3200 to obrazek z nikona jest mniejszy, a z 50D bardziej rozmyty i ma mniej szczegolow...

arra
28-10-2009, 07:47
przyjrzyj sie raczej iso 3200, to 6400 we wszystkich po kolei przypadkach nie jest uzywalne, moim skromnym zdaniem najlepiej jest w nikonie.

Z próbek wynika że 7d omijać*z daleka, najlepiej kupić c 5d mII a jak nie stac 50d i tak bedzie lepsze niz 7d :confused:

A co powiesz na to porównanie do D300s "omijający z daleka":
http://www.photographybay.com/2009/10/27/canon-7d-vs-nikon-d300s-iso-test/?

Wogóle zabawny post, najśmieszniejsze jest "najlepiej kupić", hehhehe.
;)

tezmarek
28-10-2009, 09:38

Kiedyś przyjrzałem się pełnowymiarowym samplom z jakiejś japońskiej strony - nie były to tablice testowe tylko normalne zdjęcia w plenerze. Porównanie dotyczyło 7D i 50D. 7D na tych zdjęciach dawał znacznie więcej szczegółów (zwłaszcza w jasnych partiach), ale... ewidentnie dla mnie zdjęcia z 7D były bardziej wyostrzone i nieco bardziej kontrastowe (taki obraz wypluwała puszka). Doprowadziłem do takiego samego kontrastu i wyostrzenia obu próbek i różnica okazała się niewielka :(. Co więcej po wyrównaniu jasnych i średnich partii okazało się, że ciemne patrie obrazów pochodzące z 7D są mało czytelne - i w sumie nie chodziło tu o szumy. Moja konkluzja była taka - 7D okazał się lepszy, ale nie w takim stopniu, jakiego sie spodziewałem. Mam odczucie niestety, że wrażenie znacznie większej liczby szczegółów w stosunku do 50D (większęj niż wynikałoby to z różnic rozdzielczości pikselowej matryc) to skutek obróbki "w puszce" - w dużej części do wyrównania w obróbce.
Jeśli chodzi o szumy, to ISO 3200 było lepsze niż w 50D (poniżej bez róznic, powyżej - efekty z obu puszek były zdecydowanie nieakceptowalne, choć z 7D wyglądały znacznie lepiej niż z 50D).
Według mnie matryca 7D jest jednak lepsza niż 50D, ale w praktyce różnica jest stosunkowo niewielka - szału nie ma.

wlodal
28-10-2009, 10:07
Kiedyś przyjrzałem się pełnowymiarowym samplom z jakiejś japońskiej strony - nie były to tablice testowe tylko normalne zdjęcia w plenerze.
Jeśli chodzi o szumy, to ISO 3200 było lepsze niż w 50D (poniżej bez róznic, powyżej - efekty z obu puszek były zdecydowanie nieakceptowalne, choć z 7D wyglądały znacznie lepiej niż z 50D).
Według mnie matryca 7D jest jednak lepsza niż 50D, ale w praktyce różnica jest stosunkowo niewielka - szału nie ma.

Masz rację . Jeśli chodzi o matryce to tak w Canonie jak i Nikonie nastąpił przystanek - tylko jak długo ? . Walczą jeszcze trochę na megapixele , ale bez wyrażnej poprawy jakościowej w szumach na wysokich ISO i zakresach EV . Jeśli różnice są , to są minimalne - nie są to różnice wyraźne / widoczne dla przeciętnego użytkownika . Zmiany wg mnie są bardziej kosmetyczne . Widać to też na przykładzie Nikona D300 i D300s . Co zaprezentował Nikon jesli chodzi o matrycę - nic - wg mnie zmarnował / przespał 2 lata . Poprawiono w Nikonie ( podobno - nie miałem w ręku - tylko opis ) AF - w 7D dodano / umieszczono też lepszy . Zabawa w film full HD trwa nadal i tym bajerują ludzi . Po trochu dodają nowinek , które w czasach analogu były już znane i w części stosowane . Niektóre są stosowane nawet w małpkach .

arra
28-10-2009, 10:24
Ja na prawde nie wiem czego Wy oczekujecie, że iso 6400 będzie wyglądało jak iso100? W tej technologii tego sie nie da zrobić nawet na matrycy wielkości 100cmx100cm. Jak dla mnie 7D prezentuje się nieźle biorąc pod uwagę gęstość pikseli (troszkę niepokoi raportowany szum na niskich iso), ale na pewno nie ma powodów do narzekań. Nie jest gorzej niż było, a mogło (patrz kompakty). Co do porównań to tu jest małe do 5d2, czy na pewno nie ma lekkiego progresu w stosunkou do poprzednich modeli (zwłaszcza jeśli chodzi o AWB):

iso3200: http://farm3.static.flickr.com/2439/4051754585_6c46df5bdc_o.jpg

iso 12800: http://farm4.static.flickr.com/3487/4052516812_80c0f5560f_o.jpg

Wątek tutaj:http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33515569

Pozdrawiam

MTBTREK
28-10-2009, 10:27
Ostatnio popełniłem kilka fotek na nowym 7d z różnymi szkłami na różnych ISO więc jeśli ktoś zainteresowany zapraszam do mojego dopiero budowanego blogu: http://robertk-foto.blogspot.com/ coś tam można zobaczyć. Pełne mRAW z testu dla Heńka z naszego forum znajdziecie pod adresem: www.sendspace.com/file/i92g5t. Może ktoś przy okazji poradzi jak przygotowywać prawidłowo fotki do galerii na blogu aby nie były duże ale miały odpowiednią ostrość ( żeby nie zaśmiecać może być na priv ).

wlodal
28-10-2009, 10:39
Ja na prawde nie wiem czego Wy oczekujecie, że iso 6400 będzie wyglądało jak iso100? W tej technologii tego sie nie da zrobić nawet na matrycy wielkości 100cmx100cm. Jak dla mnie 7D prezentuje się nieźle biorąc pod uwagę gęstość pikseli (troszkę niepokoi raportowany szum na niskich iso), ale na pewno nie ma powodów do narzekań. Nie jest gorzej niż było, a mogło (patrz kompakty). Co do porównań to tu jest małe do 5d2, czy na pewno nie ma lekkiego progresu w stosunkou do poprzednich modeli (zwłaszcza jeśli chodzi o AWB):

iso3200: http://farm3.static.flickr.com/2439/4051754585_6c46df5bdc_o.jpg

iso 12800: http://farm4.static.flickr.com/3487/4052516812_80c0f5560f_o.jpg

Wątek tutaj:http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33515569

Pozdrawiam

Oczywiście , że poprawa jest . Nie jest ona jednak na tyle oczywista i znacząca , by ją trakować - wysokie ISO - jako w pełni używalne .
Zauważcie , że wszyskie dyskusje i testy opierają się na dużych cropach i analizach szczegółów w cieniach i światłach . Nie ma w tych zmianach nic oczywistego i wyraźnego dla przeciętnego użytkownika tego sprzętu ( nie piszę tu nawet o laikach ) - to miałem na myśli .

Pomijam tu całkowicie porównanie do jakiegokolwiek FF ,w tym do 5D mkII - było już to wielokrotnie wyjaśniane .

Nie wiem jednak czy pociechą dla nas wszystkich jest fakt , że staruszek 5D - w porównaniach z nowymi FF - może nie błyszczy , ale trzyma się nadal bardzo dobrze .

roofman
28-10-2009, 10:42
Gdzieś czytałem że Canon przy rozprowadzaniu 7D z poprawiona wersją firmware zamiast słynnej 'kropki' będzie dawał taki znaczek na pudełku:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/157/001tly.jpg)
:mrgreen:

Kolekcjoner
28-10-2009, 13:16
Oczywiście , że poprawa jest . Nie jest ona jednak na tyle oczywista i znacząca , by ją trakować - wysokie ISO - jako w pełni używalne .
Zauważcie , że wszyskie dyskusje i testy opierają się na dużych cropach i analizach szczegółów w cieniach i światłach . Nie ma w tych zmianach nic oczywistego i wyraźnego dla przeciętnego użytkownika tego sprzętu ( nie piszę tu nawet o laikach ) - to miałem na myśli .

Ja nie wiem albo moje wymagania są chyba poniżej średniej albo niektórzy tutaj poszli w jakiś skrajny onanizm pikselowy. W 30D iso 3200 (według niektórych tutaj) było też nieużywalne podczas gdy zdjęcia z tego aparatu (z tej czułości) były na wystawie - powiększone do rozmiaru o boku ok. 70-80 cm. W 7D (dla mnie) jest zauważalnie lepiej więc - będę (jak go kupię) korzystał z tych "nieużywalnych" wysokich iso :-D. Pomijam już że martwienie się tym, że cropy 100% wyglądają marnie - tylko kto użytkowo na codzień tak powiększa zdjęcia :shock:.
Nie wiem ale jak zrobią matrycę 100 mln (podejrzewam że to wcale niedaleka przyszłość) też niektórzy będą robić takie powiększenia :rolleyes:.

Gdzieś czytałem że Canon przy rozprowadzaniu 7D z poprawiona wersją firmware zamiast słynnej 'kropki' będzie dawał taki znaczek na pudełku:

Bardzo ładne - chcę taki :D.

Merde
28-10-2009, 13:28
W 30D iso 3200 (według niektórych tutaj) było też nieużywalne podczas gdy zdjęcia z tego aparatu (z tej czułości) były na wystawie - powiększone do rozmiaru o boku ok. 70-80 cm.

Ale zapewne nie były oglądane z odległości 40 cm :mrgreen:

Thomason2005
28-10-2009, 14:18

Tylko kto ogląda takie cóś z takiej odległości? :D.
bilboardy na ulicy też się nie ogląda z odległości metra, tylko z większej, żeby całość zobaczyć :D.

wlodal
28-10-2009, 14:23

Nikt nie ogląda dużych powiększeń z odl 40-50 cm . Zdjęcia - jak to ktoś powiedział - nie służy do wąchania . Ja np. nie popadam w pikselomanie . Po prostu stwierdzam , być może , subiektywne fakty . Nie miałem co prawda do dnia dzisiejsego możliwości wykorzystania 7D w sytuacjach wykonywania fotek i odbitek z 3200 i 6400 ISO . Dlatego opieram się na zdjęciach próbnych . Jak wyjdzie to na fotkach w labie - po prostu , tak naprawdę , nie wiem .
Ale postaram się to jak najszybciej sprawdzić i napisać - być może znowu subiektywną - opinię .
Cieszy mnie jednak , że mam 7D i cieszą mnie zmiany ( choć niewielkie w jakości ISO ) jakie są .

Bahrd
28-10-2009, 14:28

Tutaj: http://canon-board.info/showpost.php?p=718398&postcount=1435 ? :mrgreen:

roofman
28-10-2009, 14:48
Tutaj: http://canon-board.info/showpost.php?p=718398&postcount=1435 ? :mrgreen:
Jak widać po tej małej wpadce dużo osób ma tego typu skojarzenia :D

Bahrd
28-10-2009, 16:22
Żadna tam wpadka... chyba, że masz na myśli inżynierów obrazu od 7D ;)
niestety, zmora "APGREJDÓW" znanych z komputerów dopadła i aparaty... ciekawe, czy takie przerzucenie kosztów testowania uwzględniają później jako oszczędności?

wlodal
28-10-2009, 16:41
Żadna tam wpadka... chyba, że masz na myśli inżynierów obrazu od 7D ;)
niestety, zmora "APGREJDÓW" znanych z komputerów dopadła i aparaty... ciekawe, czy takie przerzucenie kosztów testowania uwzględniają później jako oszczędności?

Ten argument do mnie przemawia . Na pewno dużo taniej i pewniej jest testować na "żywym oragniźmie" !. A przede wszystkim wypuszczenie nowego wyroby jest znacznie skrócone a czasie .

KMV10
28-10-2009, 20:10
Ghostbastersi Ghostbastersami, a czy ktoś biegły w technologiach dot. matryc CMOS może się wypowiedzieć, czy ta przypadłość z "duchami" 7D jest korygowalna firmware'owo? Czy raczej będzie "wezwanie na 7D do wymiany hardware'u" - coś ala akcja z 1DMkIII?

Thomason2005
28-10-2009, 20:17
Ghostbastersi Ghostbastersami, a czy ktoś biegły w technologiach dot. matryc CMOS może się wypowiedzieć, czy ta przypadłość z "duchami" 7D jest korygowalna firmware'owo? Czy raczej będzie "wezwanie na 7D do wymiany hardware'u" - coś ala akcja z 1DMkIII?

Canon obiecuje, że kolejny fw rozwiąże ten problem.

Bahrd
28-10-2009, 20:37
http://en.wikipedia.org/wiki/Active_pixel_sensor#Hard_reset - tutaj piszą, że jak zamienić "soft-reset" na wersję "hard", to znikną duchy, ale pojawią się szumy...

jotes25
28-10-2009, 20:41
Tak, ale to są wszystko rozwiązania sprzętowe. Soft nie znaczy w tym przypadku, że za pomocą oprogramowania (firmware'u).

Bahrd
28-10-2009, 20:42
Tak - oczywiście (tam same tylko tranzystory widać - ani kawałka kodu ;))
Ale mogą przecież za pomocą oprogramowania wymusić jeden albo drugi rodzaj resetu?

jotes25
28-10-2009, 20:47
Pewnie tak, jeśli tylko istnieje taka możliwość. Inna rzecz, że nie wiemy czy dokładnie na tym polega problem, skoro pojawia się dość rzadko.

Kolekcjoner
28-10-2009, 21:08
Ja podejrzewam, że nie jest to coś czego się nie da usunąc softem. Gdyby tak było to nie byliby tak skorzy do chwalenia się, że już nad tym pracują.

jotes25
28-10-2009, 21:12
Prawdopodobnie, ale softem da się też rozwiązać problemy sprzętowe na zasadzie obejścia tzn. "nie używaj tego co nie działa". Oczywiście nie chodzi w tym przypadku o nieużywanie matrycy jako takiej :lol:

Bahrd
28-10-2009, 21:23
Prawdopodobnie, ale softem da się też rozwiązać problemy sprzętowe na zasadzie obejścia tzn. "nie używaj tego co nie działa". Oczywiście nie chodzi w tym przypadku o nieużywanie matrycy jako takiej :lol:
Za PRL krążył taki dowcip: Przyjechał Gierek na budowę, a tam ganiają z pustymi taczkami. Zdziwiony pyta:
- Dlaczego taczki są puste?!
- Bo jest tak zapie..l, że nie ma czasu załadować, towarzyszu Pierwszy Sekretarzu! ;)
Może więc i Canon chciał na 50. rocznicę wyrobić 500% normy?

Ja podejrzewam, że nie jest to coś czego się nie da usunąc softem. Gdyby tak było to nie byliby tak skorzy do chwalenia się, że już nad tym pracują.
A jakby się nie dało, to taki zimny prysznic trochę ich zapał w dodawaniu milionów pikseli by ostudził może...?

Tezet-gdynia
28-10-2009, 21:31
Raczej to bedzie w firmware poprawione, jakas komenda resetujaca odpowiednie tranzystory odpowiedzialne za calkowite wygaszenie i oczyszczenie buforu matrycy lub cos w tym stylu ;) Wiec raczej nie bedzie to dla nich hard robota ;)

Mozliwe tez ze to blad tych dwoch digicow naraz. W momencie jak jeden przetwarza zdjecie to trzyma jeszcze cos na matrycy. A w tym drugi zaczyna przetwarzac drugie zdjecie i to pierwsze nie jest wygaszone do konca przez co sie naklada. Jakies 10ms synchronizacji albo cos dadza i po klopocie :-)

Kolekcjoner
28-10-2009, 22:01
A jakby się nie dało, to taki zimny prysznic trochę ich zapał w dodawaniu milionów pikseli by ostudził może...?

Wierzysz w cuda ;)8-)?
Zresztą ja raczej nie sądzę, że to kwestia wady matrycy (w szczególności upakowania pikseli) - są dużo gęstrze.

siudym
28-10-2009, 22:08
A mi sie wydaje, ze te 8fps na siłe dodano. Aparat pewnie wyrabia sie sprzetowo w max 6, ale Canon dopchał do 8 nie testujac w pełni wszystkiego.
(np. przy 8 matryca nie wyrarabia sie z resetowaniem)

Od nowego FW bedzie 6fps:mrgreen:

Tezet-gdynia
28-10-2009, 22:23
Dlaczego mialby sie nie wyrabiac ? Skoro 1D mkIII przy 10mpix i 10fps sie wyrabia na dwoch digicach III ? Poprostu mniej zdjec w bufor wejdzie przy 18mpix.

Bahrd
28-10-2009, 22:48
Dlaczego mialby sie nie wyrabiac ?
Bo matryca jest układem analogowym. Stąd wynikają kłopoty z szumami typu "pattern/shot/termal noise", czy zniekształceniami w rodzaju "banding" czy "ghosting".
Generalnie, im więcej pikseli, tym szybciej trzeba je odczytać (i jak pisze kolega wyżej - skasować po zamknięciu migawki), i tym więcej tego typu kłopotów będzie się pojawiać.
W kompaktach mamy co prawda większe upakowanie pikseli, ale też nie czytamy ich tyle w tak krótkim czasie (a jak uczy przysłowie: "co nagle, to po diable" albo " doppelt gibt, wer schnell gibt") ;)

Tezet-gdynia
28-10-2009, 22:52
Czyli tak jak pisalem, brak jakiejs jednej komendy resetujacej. Albo brak odpowiedniej synchronizacji ;) Wystarczy ze wpisali testowo 20ms* zamiast np 10ms* i o te 10ms* za dlugo pozostaje obraz na matrycy przy 1/8000 i 8fps. Bo wiekszosc operacji i tak jest tworzona w buforze. Inaczej puszki by nie wyciagaly nawet 1fps...

* przyklady wymyslone dla ukazania problemu ;)

Zreszta, czy to wazne ? Wazne ze naprawia/poprawia i bedzie jak trzeba ;)

Kolekcjoner
28-10-2009, 23:24
Bo matryca jest układem analogowym. Stąd wynikają kłopoty z szumami typu "pattern/shot/termal noise", czy zniekształceniami w rodzaju "banding" czy "ghosting".
Generalnie, im więcej pikseli, tym szybciej trzeba je odczytać (i jak pisze kolega wyżej - skasować po zamknięciu migawki), i tym więcej tego typu kłopotów będzie się pojawiać.
W kompaktach mamy co prawda większe upakowanie pikseli, ale też nie czytamy ich tyle w tak krótkim czasie (a jak uczy przysłowie: "co nagle, to po diable" albo " doppelt gibt, wer schnell gibt") ;)

A filmy? :wink:

Bahrd
28-10-2009, 23:32
He he! :lol:
Według "mojej teorii", w filmach też powinny być duszki. Tyle, że kolejno nagrywane klatki (zwykle) niewiele się różnią i być może duszki nie są aż tak widoczne. Albo, po prostu, teoria jest do niczego ;)

Kolekcjoner
28-10-2009, 23:34
A może wreszcie to Canon będzie miał duszę :lol:.

tezmarek
28-10-2009, 23:35
He he! :lol:
Według "mojej teorii", w filmach też powinny być duszki. Tyle, że kolejno nagrywane klatki (zwykle) niewiele się różnią i być może duszki nie są aż tak widoczne. Albo, po prostu, teoria jest do niczego ;)

W filmach duszki są korzystne...

blum
28-10-2009, 23:36
Tyle, że kolejno nagrywane klatki (zwykle) niewiele się różnią i być może duszki nie są aż tak widoczne.
To by chyba było widoczne i męczące jak na pierwszych monitorach LCD z wolnym czasem reakcji matrycy - smużenie w grach, filmach.

Tezet-gdynia
28-10-2009, 23:37
Zeby filmy obciazaly w takim stopniu procek iloscia danych jak zdjecia to mozna by to przeliczyc - tak troche po prostacku ;)

8 zdjec na sekunde po 18mpix = 144mpix danych w ciagu sekundy. Obraz full HD to 2mpix danych, wiec zeby tak samo zapchac bufor, potrzebny by byl film o -> 144/2= 72 klatkach na sekunde ;) nie biorac pod uwage jakiejs tam kompresy do danego formatu.

Gdyby canon wiedzial co my tutaj za teorie snujemy, to juz dawno by wypuscili poprawke, dodali te wszystkie af'y i powiedzili: odczepcie sie juz raz na zawsze :P

mackw
29-10-2009, 02:17
Ciekawe, co będzie gdy się okaże, że problem da się wyeliminować tylko zmiejszając liczbę fps. Czy ktoś bedzie mógł oddać puszkę bo gdy kupił w specyfikacji było 8fps a jest teraz np 6 lub 7fps. Czy może jakiś rabat :lol: dostanie

wain
29-10-2009, 10:22
Ciekawe, co będzie gdy się okaże, że problem da się wyeliminować tylko zmiejszając liczbę fps. Czy ktoś bedzie mógł oddać puszkę bo gdy kupił w specyfikacji było 8fps a jest teraz np 6 lub 7fps. Czy może jakiś rabat :lol: dostanie

Nie wykluczone ze tak zrobią i będzie np 7.8Fps zamiast 8.0..

myslidar
29-10-2009, 10:26
Z tego co zrozumiem, problem pojawia się w pewnych warunkach/uwarunkowaniach, a nie cały czas. Więc dlaczego mieliby obniżać fps?

Bahrd
29-10-2009, 11:02
Na DPR piszą, że to 'trick-or-treating' od Canona na Halloween :lol: :lol:
A poważnie(j): w pewnym sensie precedens już jest. W Mk III jest w tryb AF Servo z priorytetami AF albo FPS. W tym pierwszym nie uzyskamy rzeczonych 10kl/s jeśli aparat nie będzie w stanie ustawić ostrości. W 7D mogą (w najgorszym przypadku) zrobić podobnie - i zalecić zmniejszenie maksymalnego fps.

BelYaal
29-10-2009, 11:06
Mi sie wydaje, ze nie doczytaliscie informacji, ze Canon przepytal ludzi na calym globie, co potrzebuja... a kto by nie chcial moc focic innych swiatow, przenikajacych sie nawzajem, swiaty rownolegle, przyszlosc... moim zdaniem aparat jest niesamowity :)

roofman
29-10-2009, 11:27
Mi sie wydaje, ze nie doczytaliscie informacji, ze Canon przepytal ludzi na calym globie, co potrzebuja... a kto by nie chcial moc focic innych swiatow, przenikajacych sie nawzajem, swiaty rownolegle, przyszlosc... moim zdaniem aparat jest niesamowity :)
Pewnie... towarzystwa paranormalne na całym świecie już złożyły petycję do Canona aby nic nie poprawiał. Mają więcej podniety jak w kadrach fotek dostają się 'duchy' i wszelkiego rodzaju niezidentyfikowane obiekty... Będą mieli więcej szans na częstsze organizowanie zjazdów aby przedyskutować to co złapali za pomocą 7D...

aaa... no i słowa: 'widziałam orła cień...' nabierają nowego znaczenia... pewnie wokalistka już wtedy testowała 7D ;)

oskarkowy
29-10-2009, 11:30
niezidentyfikowane obiekty... Będą mieli więcej szans na częstsze organizowanie zjazdów aby przedyskutować to co złapali za pomocą 7D...

NO to przynajmniej oni będą robić zdjęcia, bo Wy z całym szacunkiem to tylko... :-D:-D

Kolekcjoner
29-10-2009, 13:53
NO to przynajmniej oni będą robić zdjęcia, bo Wy z całym szacunkiem to tylko... :-D:-D

A "Wy" ^^ nie 8-)?

Póki co to z tych wszystkich dywagacji w sieci wynika jedno - ludzie nie mają najmniejszego pojęcia jak te aparaty są zrobione :oops:. To są wszystko domysły i deliberacje mogące nie mieć najmniejszego związku z rzeczywistością.
IMO Canon wyciągnął lekcję z fatalnego załatwienia sprawy AF-a 1D mkIII dlatego spodziewam się, że tu nie będzie żadnej ściemnologi.

huh
29-10-2009, 13:56
będzie update firmware, będziemy wiedzieć, te zagadywanki nie mają sensu.

matzone
29-10-2009, 14:00
W dniu dzisiejszym próbowałem wywołać duchy w 7d stosując przepis podany na stronie dpreview.com ale ducha nigdzie nie ma :twisted:
Wszystkie sposoby zawiodły a mi już nudzi się ten test.
Udało się komuś z naszego forum uzyskać taki efekt ?
Pytam poważnie.

smartb
29-10-2009, 14:29
ha - bo to o 12ej w nocy trzeba robić, inaczej duch się nie pojawi. A na poważnie pomimo prób u mnie też nie wyszedł

roofman
29-10-2009, 14:35
ha - bo to o 12ej w nocy trzeba robić, inaczej duch się nie pojawi. A na poważnie pomimo prób u mnie też nie wyszedł
Bo to pewnie podobna sytuacja jak z 'czarnymi kropkami' w 5DMkII... wielu próbowało i się nie udało... może tylko część produkcji jest 'skażona' :D

siudym
29-10-2009, 15:51
Przeciez Canon napisal "under certain conditions"

Wiec widocznie nie trafiliscie w te "okolicznosci" :)

oskarkowy
29-10-2009, 18:04
A "Wy" ^^ nie 8-)?

A Wy nie :twisted:
Zresztą idę o zakład, że jeśli mieszkasz w Polsce, to codziennie patrzysz na moje zdjęcia..

huh
29-10-2009, 18:41
Zresztą idę o zakład, że jeśli mieszkasz w Polsce, to codziennie patrzysz na moje zdjęcia..

tzn. ? strzelasz packshoty na billboardy tesco ?

oskarkowy
29-10-2009, 18:47
tzn. ? strzelasz packshoty na billboardy tesco ?

Akurat tesco nie. Ale ogólnie pojętą reklamę tak. Do tego packshoty przy dużych klientach mają jedną niezaprzeczalną zaletę - Twój sprzęt nie stanowi już żadnego ograniczenia, bo kupujesz sobie co chcesz.
Obejrzałem właśnie gazetkę tesco... czy Ty mnie przypadkiem nie chciałeś obrazić?

Kolekcjoner
29-10-2009, 20:17

No i w związku z tym :?: 8-)......................?

wojtek_j
29-10-2009, 22:56
Gdzie można znależć Polską instrukcję do 7d?

blum
29-10-2009, 23:02
http://software.canon-europe.com/software/0035638.asp?model=

wojtek_j
30-10-2009, 08:54
Wieeelkie dzięki.
Po za tym jakie to dziadostwo że kupując aparat za taką kasę nie dają PL instrukcji

milcze
30-10-2009, 09:10
A mi sie wydaje, ze te 8fps na siłe dodano. Aparat pewnie wyrabia sie sprzetowo w max 6, ale Canon dopchał do 8 nie testujac w pełni wszystkiego.
:

aparat pewnie robi 6 klatek a conon zinteroplował brakujace 2 szt. aparat porównuje sasiednie klatki i tworzy cos pośredniego :mrgreen::mrgreen:
ale cos im nie wyszło :-D:mrgreen::mrgreen:

Merde
30-10-2009, 09:11
Wieeelkie dzięki.
Po za tym jakie to dziadostwo że kupując aparat za taką kasę nie dają PL instrukcji

Gdzie kupiłeś i z jakiej dystrybucji pochodził aparat?

oskarkowy
30-10-2009, 09:36
No i w związku z tym :?: 8-)......................?

tylko tyle, że skoro Ty oglądasz, to ja je robię...
.. a Wy nie :mrgreen::mrgreen:

Grzdyll
30-10-2009, 10:36
tylko tyle, że skoro Ty oglądasz, to ja je robię...
.. a Wy nie :mrgreen::mrgreen:

No dobra, to już wiemy że jesteś profi jak jasna cholera i nikt tutaj do pięt Ci nie dorasta. A można wiedzieć jaki to ma związek z tematem wątku w którym to piszesz?

Ludzie zastanówcie się zanim napiszecie kolejnego głupiego posta nie wnoszącego nic do tematu wątku bo są tacy co tu zaglądają po to żeby przeczytać coś konkretnego o 7D a nie wynurzenia myślicieli/fantastów/profesjonalistów itd. itp.

Amen

grztus
30-10-2009, 10:48
Phase One poinformował o wprowadzeniu do sprzedaży Capture One 5 - obsługuje on m.in. Rawy z 7d.

wlodal
30-10-2009, 10:58
Phase One poinformował o wprowadzeniu do sprzedaży Capture One 5 - obsługuje on m.in. Rawy z 7d.

Troszkę odbiegnę od tematu głównego postu - na chwilę .
Przymierzam się do tego programu , ale kto wie - gdzie ( i czy już ) można go kupić i w jakiej cenie ?.

grztus
30-10-2009, 11:12
Ceny są podane na stronie phase one (http://www.phaseone.com/5), pozwolę sobie je zacytować:

Capture One 5 PRO is available via download for 399 USD and 299 EUR through Phase One’s Online Store and through leading professional photography dealers worldwide.
Capture One 5 is available for 129 USD and 99 EUR.
Existing Capture One 4 PRO customers can upgrade to Capture One 5 PRO for 99 USD and 69 EUR.
Existing Capture One 4 customers can upgrade to Capture One 5 PRO for 299 USD and 229 EUR.
Można go pobrać w wersji trial tutaj (http://xchange.phaseone.com/Content/Downloads/CO5.aspx).
W nocy go sobie ściągnę i przetestuję na s/m/Rawach z 7d

wlodal
30-10-2009, 11:33
Ceny są podane na stronie phase one (http://www.phaseone.com/5), pozwolę sobie je zacytować:

Można go pobrać w wersji trial tutaj (http://xchange.phaseone.com/Content/Downloads/CO5.aspx).
W nocy go sobie ściągnę i przetestuję na s/m/Rawach z 7d

Przepraszam . Tę informację znam . Źle sprecyzowałem pytanie - chodziło mi o Polskę i zakup w kraju za złotówki . Nie interesuje mnie wysyłka kasy z góry , za granice kraju . Taki zdeterminowany jeszcze nie jestem . Trial to tylko czasowe zapchanie kompa - ogólnie program ten znam i znam jego możliwości .

bakulik
30-10-2009, 12:25

Nie ma na płytce w wersji elektronicznej? Bo rozumiem, że nie dali papierowej...

wojtek_j
30-10-2009, 12:52
Gdzie kupiłeś i z jakiej dystrybucji pochodził aparat?

Z Polskiej dystrybucji ale w sklepie jak pytałem o instrukcję to powiedziano że nie ma ale może i jest na płycie.Wczoraj aparat odebrałem i jeszcze nie sprawdzałem

Thomason2005
30-10-2009, 12:58
Z Polskiej dystrybucji ale w sklepie jak pytałem o instrukcję to powiedziano że nie ma ale może i jest na płycie.Wczoraj aparat odebrałem i jeszcze nie sprawdzałem

bo może ta polska dystrybucja polega na tym, że kupili na zachodzie i sprzedają u siebie?

oskarkowy
30-10-2009, 17:27
No dobra, to już wiemy że jesteś profi jak jasna cholera i nikt tutaj do pięt Ci nie dorasta.
Wiesz, gdyby mi zależało na takiej opinii, to pewnie pokazałbym wcześniej jakieś zdjęcia. Skoro jednak tego nie robię, to pewnie w nosie mam Twoje zdanie na mój temat.

Vitez
30-10-2009, 19:02
Przepraszam . Tę informację znam . Źle sprecyzowałem pytanie - chodziło mi o Polskę i zakup w kraju za złotówki . Nie interesuje mnie wysyłka kasy z góry , za granice kraju . Taki zdeterminowany jeszcze nie jestem . Trial to tylko czasowe zapchanie kompa - ogólnie program ten znam i znam jego możliwości .

Żyjemy w XXI. wieku ! Kupowanie programów Online jest jak najbardziej normalne. Nie wiem po co się upierać przy kupowaniu wersji pudełkowych w sklepach :roll: .
To nie jest wysyłka kasy z góry tylko płatność za od razu odbierany (download) towar, tak samo jak w kasie sklepowej...

Wiesz, gdyby mi zależało na takiej opinii, to pewnie pokazałbym wcześniej jakieś zdjęcia. Skoro jednak tego nie robię, to pewnie w nosie mam Twoje zdanie na mój temat.

Proszę nie kontynuować w tym kierunku albo przejdźcie sobie na priva.

wlodal
30-10-2009, 19:36
Żyjemy w XXI. wieku ! Kupowanie programów Online jest jak najbardziej normalne. Nie wiem po co się upierać przy kupowaniu wersji pudełkowych w sklepach :roll: .
To nie jest wysyłka kasy z góry tylko płatność za od razu odbierany (download) towar, tak samo jak w kasie sklepowej....

Masz rację , ale są i inne ale . Już i tak na plus dla siebie odnotowałem fakt rezygnacji przeze mnie z fotografii analogowej , na rzecz cyfrowej . Obróbki w photoshopie , zamiast przy powiększalniku w łazience . Widzisz Vitez - dzieli nas te dziesiąt ( chyba ) lat różnicy w wieku - kiedy to człowiek żyje , uczy się , nabywa pewnych przyzwyczajeń . Przyzwyczajeń starego grzyba nie zmienisz . Przyzwyczajenia i to nie tylko te nabyte , to druga natura człowieka . Jak nie pomacam , to nie mam . W tym też , istotna jest możliwość odsprzedaży rzeczy w pudełku , a nie na samodzielnie zgranym CD . Wyglada to bardziej rzeczowo i profesjonalnie .
Nie ma tematu . Zawsze daję sobie radę . Dzieki za podpowiedzi i wracamy do 7D .

arra
30-10-2009, 21:03
Ja niestety zrezygnowałem z zakupu 7D, nie doczekałem się zamówionego 7D z oficjalnej dystrybucji, poza tym trochę za dużo problemów z tą puszką ludziska zgłaszają i choćby nawet jest to 5% przypadków to znając moje szczęście dopadły by mnie wszystkie przywary włączając niestabilość AF (z tym zawsze miałem problem w Canonie), duchy, szumy na niskim iso, przoblemy z kartami CF, pływanie MA, itp. itd.. Na chwilę obecną dopadłem myślę godnego zamiennika ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

. Dzieki za podpowiedzi i wracamy do 7D .

To może Wlodal, jako posiadacz, zapodałbyś jakieś swoje dokonania związanie z 7D ;)

wojtek_j
30-10-2009, 21:16

Ja oglądam codziennie-zdjęcia ze ślubu które mi zrobiłeś :-) mam wywołane na ścianie.
Ps.widzimy się za rok w sierpniu

Merde
30-10-2009, 21:31
Ja oglądam codziennie-zdjęcia ze ślubu które mi zrobiłeś :-) mam wywołane na ścianie.
Ps.widzimy się za rok w sierpniu

Kolejny ślub bierzesz? :mrgreen:

wojtek_j
30-10-2009, 22:06
Kolejny ślub bierzesz? :mrgreen:

Dobre :-) Koleżanka bierze i Grabek będzie tam focił.

oskarkowy
30-10-2009, 22:41
Dobre :-) Koleżanka bierze i Grabek będzie tam focił.

O, fajnie, to do zobaczenia :-D
Lepiej pisz, jak 7demeczka, AF naprawdę warty grzechu?

wojtek_j
30-10-2009, 22:49
O, fajnie, to do zobaczenia :-D
Lepiej pisz, jak 7demeczka, AF naprawdę warty grzechu?

Mam dopiero od wczoraj od ok 19 a dziś dotarłem do domu po 19 więc na zabawę dopiero przyjdzie czas.Mam nadzieję że wart jest swojej ceny

himi
30-10-2009, 23:19
Doba minęła, dawaj wrażenia:)Coś wklej.

Kolaj
31-10-2009, 22:06
w RTV-Euro-AGD coś się ruszyło. Dostępność zmieniła się z 'przedsprzedarz" na "wysyłamy od 3 do 14 dni". Złożyłem zamówienie. Pożiwiom, uwidim.
Miałem pytania na PW o tę ofertę, więc odpowiadam zbiorczo. Dziś odebrałem puchę i zaraz biorę się za zmianę stopki :) Raty - faktycznie 30x0% chyba, że jakieś kruczki wyjdą po czasie. Ale w umowie niczego niebezpiecznego nie doczytałem się. Chyba otrzymali większą dostawę, bo aktualnie na stronie jest, że wysyłają w ciągu 48 godzin.

Po za tym jakie to dziadostwo że kupując aparat za taką kasę nie dają PL instrukcjiU mnie jest całkiem opasły tomik po polsku.

siudym
31-10-2009, 22:22
Jak sie kupuje sprzet niepochadzacy z oficjalnej, polskiej dystrybucji, to polskiego manuala nie bedzie.

B o g d a n
31-10-2009, 22:59
U mnie jest całkiem opasły tomik po polsku.

Czy to jest książeczka w małym formacie ok. 8x10cm, sklejana ?
Dopytuję bo taką, oprócz 3 innych języków, miałem w 50D, a zależy mi na oryginale polskim.

Kolaj
31-10-2009, 23:00
Czy to jest książeczka w małym formacie ok. 8x10cm, sklejana ?10,5x14,5 cm, 270 stron, sklejana. Z całą pewnością oryginał.

źródło (http://img5.imageshack.us/img5/7554/img0035qm.jpg)

B o g d a n
31-10-2009, 23:11
Dokładnie taka powinna być, dzięki!

wain
31-10-2009, 23:23
10,5x14,5 cm, 270 stron, sklejana. Z całą pewnością oryginał.

źródło (ciach)

No nie .. pierwszy sampel z nowej zabawki i taki marny .. prosze o porawe ;)

allxages
01-11-2009, 02:43
No nie .. pierwszy sampel z nowej zabawki i taki marny .. prosze o porawe ;)

Miałem to samo napisać ;-)
Ale chociaż pomiar punktowy ;-)

krzysiek29
01-11-2009, 17:09
To wstawię coś na wysokim ISO bez rzadnej obróbki;
1.Z pełnego RAW-a ISO 1600, kiepskie światło

źródło (http://img691.imageshack.us/i/sikorkarawiso1600z.jpg/)
i crop z tego:

http://img511.imageshack.us/img511/6380/sikorkarawiso1600c.jpg]źródło (
2 Z mRAW-a ISO 4000 , dobre światło

http://img691.imageshack.us/img691/6207/sikorkamrawiso4000z.jpg]źródło (źródło ([URL=http://img406.imageshack.us/i/sikorkamrawiso4000c.jpg/)

MatusP
01-11-2009, 17:28
Dla mnie to, co krzysiek29 pokazał, wygląda całkiem dobrze, ale tam się nie znam i robię 450d na iso 1600, nie za bardzo się przy tym szczypiąc...

Tezet-gdynia
01-11-2009, 17:49
Taka jakosc + tyle mpix = mozna jechac z odszumiarka i wyostrzarka dosc mocno :> Good

MatusP
01-11-2009, 18:52
A czy mRAWy szumią mniej od całych RAWów? Nie znalazłem odpowiedzi w wątku.

Enjoy
02-11-2009, 16:34
Do posiadaczy 7D:

Jak oceniacie jakosc zdjec z nowego crop'a? Np w stosunku do zdjec z 50D. Czy plastyka obrazu jest ciut lepsza?

Zastanawiam sie nad jakoscia zdjec 7D w odniesieniu do 50D i 5D mk I - czy 7D w stosunku do 50D idzie bardziej w strone 5D czy nadal to "te same" zdjecia i crop pozostanie crop'em jezeli o tym mowa?

kichu
02-11-2009, 16:41
właśnie - pisałeś coś o 200/2 - masz już taki komplet.. bo bym zobaczył.. chociaż nie wiem.. pewnie zaraz bym zachorował na to szkło.. ehhh..

odradzam jakikolwiek kontakt z tym szklem, jesli nie masz zamiaru go kupic :)

odstawienie bardzo boli :)

trampek
02-11-2009, 16:44

ja bym sie chetnie rozchorowal . dajcie cos

arturs
02-11-2009, 17:26

wiem, wiem.. ostatnio kupiłem 85L i czaję się na 24L II .. a potem.. cóż jakiś cel trzeba mieć..

tezmarek
02-11-2009, 17:32
To wstawię coś na wysokim ISO bez rzadnej obróbki;

Ale rozumiem, że jakieś domyślne wyostrzanie pozostało?

wlodal
02-11-2009, 18:28
Ale rozumiem, że jakieś domyślne wyostrzanie pozostało?

Nie wiem skąd to rozumiesz ?. Canon nigdy nie ingerował softem w RAW-y . W IPG ustawiasz sam .

tezmarek
02-11-2009, 18:42
Nie wiem skąd to rozumiesz ?. Canon nigdy nie ingerował softem w RAW-y . W IPG ustawiasz sam .

Cieszy mnie duża ilość drobnych detali. Jest na tyle dobrze, że pozwoliłem sobie obejrzeć dokładnie crop ze zdjęcia 1. I zastanawia mnie czy np. efekt (jąśnieszy obrys) w dolnej części dzioba to artefakty kompresji, czy skutek ukrytego delikatnego wyostrzania. Po prostu zastanawiam się, jak to Canon zrobił ;)

Merde
02-11-2009, 19:03
Nie wiem skąd to rozumiesz ?. Canon nigdy nie ingerował softem w RAW-y .

Ale na forum krzysiek29 wkleił nie rawy, tylko jpegi z rawów. Widać na nich ewidentnie ostrzenie w DPP.

margo7355
02-11-2009, 20:21
jak na razie zauważyłem że jakość zdjęć jest zauważalnie lepsza z 50d na najniższej czułości tj.ISO100

krzysiek29
02-11-2009, 20:26
Ale na forum krzysiek29 wkleił nie rawy, tylko jpegi z rawów. Widać na nich ewidentnie ostrzenie w DPP.

W DPP nie ingerowłem; ustawienie ostrośći w body w tym przypadku na +5. Zakładam, że, gdyby w body było na "0" to ustawiając na DPP na + 5 efekt byłby taki sam :-D

Chciałem raczej pokazać poziom szumu niż ostrość.

darekmil73
02-11-2009, 20:49
Mam wreszcie i ja.
Niestety, jeśli ktoś czeka jeszcze na cyfrowe.pl i ma nadzieję na polską książkową instrukcję jak na zdjęciu Kolaja, to może się rozczarować.
Mój egzemplarz pochodzi z holenderskiej dystrybucji i posiada jedynie papierową instrukcję niemiecką, holenderską, francuska i włoską i europejską gwarancję.
Poza tym wszystko na swoim miejscu i jestem szczęśliwy:)
Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne - biorąc go do ręki myślałem że dzierżę D300 :D
Wyświetlacz bardzo uroczy, cóż... przedtem "męczyłem" się z 40D więc nie dziwota.
Ach..., no i ten pasek z "EOS 7D" - pełen LANS! - Canon dobrze wie, jak jechać na niskich ludzkich odruchach (vide czerwony pasek na eLkach):D
Zdjęcia i testy jutro.

Merde
02-11-2009, 20:51
W DPP nie ingerowłem; ustawienie ostrośći w body w tym przypadku na +5. Zakładam, że, gdyby w body było na "0" to ustawiając na DPP na + 5 efekt byłby taki sam :-D

Ustawienie danego poziomu ostrzenia (5 to już bardzo dużo) w body nie ma wpływu na samego rawa, ale jeśli otworzysz go w DPP - ten ustawi taki sam poziom.

Chciałem raczej pokazać poziom szumu niż ostrość.

Tak mocno ostrząc niechcący podniosłeś poziom szumu. Na odbitce nie będzie tego widać, ale na cropie 1:1 jest piękny cyfrowy łupierz. Jeśli możesz - wystaw całego rawa. Każdy sobie będzie go mógł wywołać po swojemu. Ja np. ustawiam ostrzenie na 2, max 3, odszumianie luminancji na 0, chrominancji na 5-10, w zależności od iso.

Bahrd
02-11-2009, 21:09
FYI: http://www.photographybay.com/2009/10/27/canon-7d-vs-nikon-d300s-iso-test/

siudym
02-11-2009, 23:02
Mam wreszcie i ja.

Darku widze, ze masz 7 i 40D, wiec moze Ty sie pokusisz zrobic sampla z obu puszek w 10mpix? RAW z 40D w 10mpix, mRAW z 7D 10mpix. Gdzies na dworze ISO 800 przykladowo, oba RAW wywylane tak samo bez kombinowania w ustawieniach (default DPP koniecznie bez wyostrzania). Potem zapisane jako JPG 100% :)

darekmil73
02-11-2009, 23:20
Darku widze, ze masz 7 i 40D, wiec moze Ty sie pokusisz zrobic sampla z obu puszek w 10mpix? RAW z 40D w 10mpix, mRAW z 7D 10mpix. Gdzies na dworze ISO 800 przykladowo, oba RAW wywylane tak samo bez kombinowania w ustawieniach (default DPP koniecznie bez wyostrzania). Potem zapisane jako JPG 100% :)

Będzie! ;)

siudym
02-11-2009, 23:26
Jak mozna i nie bedzie problemu, to zestawik np. ISO 200, 800 i jakies 3200 na koniec :)

darekmil73
03-11-2009, 15:35
Na razie bez sampli. Po prostu nie udało mi się osiągnąć jednakowej odległości od obiektu i identycznego kadru - nie wziąłem pod uwagę, że oba aparaty różnią się od siebie gabarytami. Dodatkowo wiał mocny wiatr i chmurki szybko przewalały się przez słońce, przez to warunki oświetleniowe zmieniały się co kilka sekund:/
Więc nie chcąc siać fermentu, nie będę publikował moich dzisiejszych dziennych wypocin.
SUBIEKTYWNIE: z tego co zauważyłem, to 40D oferuje duuużo więcej szczegółów w porównaniu z mRAWami 7D. Kolorowe szumy w zasadzie identyczne na ISO800, zaś kaszka mniejsza na mRAWach z 7D.
Co się tyczy zaś mRAWów i przeskalowanego RAWa do 10mpx to widać bardzo dużą róznicę w szczegółach, co akurat nie dziwi. Na razie boję się porównać przeskalowanego RAWa z 7D z RAWem 40D, gdyż obawiam się......
Tak czy siak mRAWy z siódemki tak oceniając na szybko, to po prostu wielkie mydło.

Wieczorkiem zrobię testy w identycznym sztucznym trupim świetle i opublikuję;)

dazz
03-11-2009, 16:14
Na razie bez sampli. Po prostu nie udało mi się osiągnąć jednakowej odległości od obiektu i identycznego kadru - nie wziąłem pod uwagę, że oba aparaty różnią się od siebie gabarytami. Dodatkowo wiał mocny wiatr i chmurki szybko przewalały się przez słońce, przez to warunki oświetleniowe zmieniały się co kilka sekund:/
Więc nie chcąc siać fermentu, nie będę publikował moich dzisiejszych dziennych wypocin.
SUBIEKTYWNIE: z tego co zauważyłem, to 40D oferuje duuużo więcej szczegółów w porównaniu z mRAWami 7D. Kolorowe szumy w zasadzie identyczne na ISO800, zaś kaszka mniejsza na mRAWach z 7D.
Co się tyczy zaś mRAWów i przeskalowanego RAWa do 10mpx to widać bardzo dużą róznicę w szczegółach, co akurat nie dziwi. Na razie boję się porównać przeskalowanego RAWa z 7D z RAWem 40D, gdyż obawiam się......
Tak czy siak mRAWy z siódemki tak oceniając na szybko, to po prostu wielkie mydło.

Wieczorkiem zrobię testy w identycznym sztucznym trupim świetle i opublikuję;)

hmmm, czyli mRAW różni się aż tak bardzo od pomniejszonego rawa? Przeciez mRAW to tak samo pomniejszony raw, tylko przez algorytm zaszyty w hardwarze. Algorytm z PSa na pewno jest lepszy, ale nie sądzę żeby różnica była zauważalna na ekranie komputera.

KMV10
03-11-2009, 19:50
Następna recenzja: http://www.photoreview.com.au/Canon/reviews/digitalslr/canon-eos-7d.aspx

darek-dorado
03-11-2009, 20:26
darekmil73 czekamy na sampelki.
P.S. Trochę szkoda, że mRawy z 7D takie marne :(

krzysiek29
03-11-2009, 20:39

czy to jest mydło ? wielkie?:???:
mraw iso 4000

źródło (http://img691.imageshack.us/img691/6207/sikorkamrawiso4000z.jpg)

crop z tego:

źródło (http://img406.imageshack.us/img406/7177/sikorkamrawiso4000c.jpg)

pokaż te ostrości z 40D może sprawdź czy AF w 7D trafia.

ts147
03-11-2009, 21:07
Następna recenzja: http://www.photoreview.com.au/Canon/reviews/digitalslr/canon-eos-7d.aspx

Jakaś dziwna ta recenzja... :

"The autofocusing system in the review camera wasn't quite as accurate as the AF system on the EOS 5D Mark II we used for comparison."

"Don't buy this camera if:
- .......
- You require consistently precise autofocusing (some improvement is still required to match the 7D to the 5D II)."

KMV10
03-11-2009, 21:18
Tak, wiem - też na to zwróciłem uwagę... Trzeba byłoby zapytać Margaret Brown co miała na myśli :roll:

darekmil73
03-11-2009, 22:29
pokaż te ostrości z 40D może sprawdź czy AF w 7D trafia.

To nie kwestia AF, gdyż ostrzyłem manualnie na LV. Fotografowałem budkę lęgową o obłych kształtach wykonaną z brzozy przy przesłonie f/8, więc nawet gdybym ostrzył niedokładnie, to i tak punkt ostrości wypadłby gdziekolwiek indziej i miałbym (miałem) jakiś pogląd ogólnej sytauacji. A różnica była znaczna, rzekłbym nawet że dramatyczna duża:/

Cóż, zabieram się do testów.

Kolaj
03-11-2009, 23:14
Crop z puszkowego jpga na ISO6400

źródło (http://img262.imageshack.us/i/crop6400.jpg/)

darekmil73
04-11-2009, 00:22
pokaż te ostrości z 40D

Bez zgadywanek - od góry 40D.
Zastrzagam, że kadr nie był w 100% identyczny, o czym wspominałem wcześniej, jednak odległość od obiektu zachowana.
Ostrzyłem dokładnie jak się dało, statyw zaklinowany, wężyk spustowy i wstępne podniesienie lustra - pełen onanizm.
Nawet jeśli nie trafiłem z ostrzeniem, to naprawdę nie znalazłem ostrzejszych obszarów w obłej budce, którą fociłem - dla zainteresowanych mogę wysłać RAWy. Poza tym ogniskowa 24mm z przesłoną f/8 i odległość obiektu jakieś 30cm od filtra to nie powód aby GO uciekła tak bardzo.

40D i 7D, C 24-70 L, f/8 1/1250 ISO800:

źródło (http://img140.imageshack.us/i/budkaiso800.jpg/)

andrzej3k
04-11-2009, 00:48
ISO 1600, 1/30, f=4, af-spot, nowa 100-tka macro, świetlówka pod sufitem
MRAW

źródło (http://img22.imageshack.us/i/005xxf.jpg/)

cropy: po lewej z MRAW, po prawej z RAW do zmniejszeniu do MRAWA
robiłem z ręki więc nieco inaczej trafiłem z af, co widać na dole.
Moim zdaniem nie ma żadnej degradacji szczegółow w MRAW jeśli porównać fakturę tych "kwiatów" tam gdzie jest ostrość.

źródło (http://img688.imageshack.us/i/005zq.jpg/)

sal
04-11-2009, 01:00
Jakaś dziwna ta recenzja... :

"The autofocusing system in the review camera wasn't quite as accurate as the AF system on the EOS 5D Mark II we used for comparison."

Szybkość, to nie to samo co celność.

sebcio80
04-11-2009, 01:04
Crop z puszkowego jpga na ISO6400

strasznie słabo to wygląda, jak i inne przykłady z tego 7D, widać wyraźnie, że dla samej matrycy to tego czegoś kupować nie powinno się, szumy są bardzo duże a jakość obrazu słabiutka, z mojego 5D czy 1D jestem w stanie wyciągnąć softem lepsze ISO 6400 niż z tego 7D

zresztą mam wrażenie, że Canon namieszał ludzią w głowie cyferkami, czyli tym ISO, które w rzeczywistości do niczego się nie nadaje (oprócz filmów)

Kolekcjoner
04-11-2009, 01:16

strasznie słabo to wygląda, jak i inne przykłady z tego 7D, widać wyraźnie, że dla samej matrycy to tego czegoś kupować nie powinno się, szumy są bardzo duże a jakość obrazu słabiutka, z mojego 5D czy 1D jestem w stanie wyciągnąć softem lepsze ISO 6400 niż z tego 7D

zresztą mam wrażenie, że Canon namieszał ludzią w głowie cyferkami, czyli tym ISO, które w rzeczywistości do niczego się nie nadaje (oprócz filmów)

Ciekawe ale z tego wynika, że moje 40D powinno iść w śmietnik :oops:, bo ze zdjęcia w tych samych warunkach z 7D byłem w stanie wyciągnąć więcej.

sebcio80
04-11-2009, 01:44
Ciekawe ale z tego wynika, że moje 40D powinno iść w śmietnik :oops:, bo ze zdjęcia w tych samych warunkach z 7D byłem w stanie wyciągnąć więcej.

może to kwestia odpowiedniej obróbki?
mam prośbę zrób identyczną fotkę najlepiej czyms szerokim na f8
- 7D na iso 6400 poprawnie naświetlone
- 40D na iso 1600 -2EV

zrób to w JPG na standardowym odszumianiu
wrzuc gdzies na serwer, sam chcę się przekonać, zobaczymy

Kolekcjoner
04-11-2009, 01:53
- 40D na iso 1600 -2EV

zrób to w JPG na standardowym odszumianiu
wrzuc gdzies na serwer, sam chcę się przekonać, zobaczymy

Ale ja 7D obecnie nie mam, to były zdjęcia które robiłem pożyczoną puszką, bo chciałem sobie wyrobić jakieś zdanie na temat jakości plików pochodzących z egzemplarza produkcyjnego - jak dla mnie jest bardzo przywoita - i tyle. Nie mam zamiaru tutaj niczego udowadniać ani nikogo przekonywać.
W moim 40D jak niedoświetlę 2 EV przy iso 1600 to w pełnej rozdzielczości niewiele już się da zrobić - w cieniach po rozjaśnieniu szumy są bardzo dokuczliwe.
Jak Cię interesują takie porównania to pożycz sobie 7D albo idź do sklepu - co za problem.

EDIT: oskarkowy - ten cytat to moja pomyłka ale nie mogłem już przeedytować :oops:

Kolaj
04-11-2009, 08:36
- 40D na iso 1600 -2EV

Może i kwestia obróbki. Poniżej 7D na ISO6400 wołane z RAW-a, przeskalowane do rozdzielczości 40D, po odszumianiu, czyli "ile da się wyciągnąć" mniej więcej. Do 40D nie porównam, bo nie mam.

źródło (http://img62.imageshack.us/i/img0196resizeprocessed.jpg/)

MTBTREK
04-11-2009, 10:34
Ostatnio udało mi się zrobić kilka fotek 7d z Canon 17-55 f/2.8 w małym pokoiku w godzinach późno-wieczornych, oświetlonym 3 żarówkami 40W, załączona fotka wykonana z pełnego RAW i wywołana w LR 2.5, malutki crop ( lekkie przycięcie lewej strony ).

źródło (http://2.bp.blogspot.com/_-YG2zfSDHBU/Su7b4MW9xiI/AAAAAAAAASA/7NOIGOHJwNo/s1600-h/20091031Kolobrzeg-1-11-091630proba.jpg)
Wątek o wstawianiu przeczytałem, ostatnia próba, jak się nie uda, prośba do moderatora o usunięcie moich 2 ostatnich wiadomości.:confused:

https://canon-board.info/imgimported/2009/11/20091031Kolobrzeg111091630proba-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/_-YG2zfSDHBU/Su7b4MW9xiI/AAAAAAAAASA/7NOIGOHJwNo/s1600/20091031Kolobrzeg-1-11-091630proba.jpg)

ts147
04-11-2009, 10:54
Szybkość, to nie to samo co celność.

Jasne, ale co po szybkości, jeśli zdjęcia będą OOF - nie do końca rozumiem sens oddzielania tych dwóch cech AF? Przecież 7D miał być milowym krokiem w stosunku do 5D i xxD właśnie jeśli chodzi o AF.

sal
04-11-2009, 13:01
Jasne, ale co po szybkości, jeśli zdjęcia będą OOF - nie do końca rozumiem sens oddzielania tych dwóch cech AF? Przecież 7D miał być milowym krokiem w stosunku do 5D i xxD właśnie jeśli chodzi o AF.
Ale to są 2 różne cechy podsystemu AF.
5Dmk2 ma np. opinie "ciągle wolnego AF", ale za to bardzo celnego.

darekmil73
04-11-2009, 17:40
Przetestowałem 40D i 7D ponownie.
Nie mam już wątpliwości - w szczegółach 40D jest minimalnie lepszy niż przeskalowany RAW 7D i zdecydowanie bije mRAWy siódemki.
RAWy konwertowałem do TIFFa 8bit za pomocą DPP, po uprzednim sciągnięciu suwaczków Sharpness i Noise Reductions (obu) na zero, następnie resize RAW z 7D w Ps CS3 do 10Mpx przy domyślnym Resample Image: Bicubic (best for smooth gradients). JPEG max wartość 12.
Ostrzenie manualne na LV, statyw, wężyk spustowy, wstępne podniesienie lustra.
Obiektyw Canon 24-70L@24

Od góry 40D, mRAW 7D, RAW 7D po przekalowaniu do 10Mpx.

ISO 200 f/8 1/15:

źródło (http://img256.imageshack.us/i/40vs7200.jpg/)

ISO 800 f/8 1/60:

źródło (http://img101.imageshack.us/i/40vs7800.jpg/)

ISO 3200 f/8 1/250:

źródło (http://img256.imageshack.us/i/40vs73200.jpg/)

adamk9
04-11-2009, 17:56
Mam dobry monitor analog EIZO T966. Przyznac jednak muzsze, ze nie widze zdecydowanej rożnicy, No moze, mRaw jest odrobine bardziej mdly, ale nie jest to powalajace. Inna sprawa, ze uwzgledniajac model aparatu nalezaloby spodziewac sie widocznej roznicy w kierunku +7D. Zasadnicza roznica dotyczy jednak nowych funkcji aparatu jak sterowanie lampami czy nowy system AF. Z tego co juz widzialem 7D radzis obie z tym juz chyba zdecydowanie lepiej od 40D. I jeszcze jedno. Uważam, że porównując możliwosci oddania szczegółów należałoby zestawić dodatkowo plik wywołany w normalnej rozdzielczości, wynikającej z fizycznej wielkości matrycy. Pliki przeszkalowane do 10MP i mRawy sa juz poprawiane oprogramowaniem. A to jak wiadomo może działac róznie. Pozdrawiam!

adamkozlowski79
04-11-2009, 18:00
No ja nie widze zeby byl minimalnie lepszy, raczej minimalnie gorszy, poza tym przedziwnie zrenderowal to DPP, jakos tak w ogole malo szczegolow. Gdyby byly gdzies wystawione RAWy to bym je chetnie sciagnal i obrobil sam, nie mialem nigdy 40D, wiec nie wiem.

Ten color noise jest straszny, ale przeciez i tak kazdy sie go pozbywa, wiec moze jednak warto sprawdzic na ustawieniach chocby troche go niwelujacych.

Na pewno 7D ma jedna przewage nad wieloma innymi korpusami Canona, m.in. 5D2, ktorego rowniez jestem szczesliwym uzytkownikiem - nie ma bandingu w szumie. A to jest zaleta tak ogromna, ze naprawde bardzo trudno to przecenic.

Merde
04-11-2009, 18:15
następnie resize RAW z 7D w Ps CS3 do 10Mpx przy domyślnym Resample Image: Bicubic (best for smooth gradients).

Algorytm skalowania ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy.
Powtórz test skalując raw z 7D w dół do 10 mpix algorytmem "best for reduction" (sorry, nie mam Photoshopa pod ręką, piszę z głowy), a potem raw z 40D do 18 Mpix algorytmem "best for enlargement".

siudym
04-11-2009, 18:28
Mam dobry monitor analog EIZO T966. Przyznac jednak muzsze, ze nie widze zdecydowanej rożnicy, No moze, mRaw jest odrobine bardziej mdly, ale nie jest to powalajace

Ja mam przed soba kilkanascie LCD, w tym te bardziej PRO i widze mRAW wyglada marnie :/
Nie tego sie spodziewalem, inna bajka gdzie te mniejsze/ladniejsze szumy w mRAW?

adamk9
04-11-2009, 18:44
"Ja mam przed soba kilkanascie LCD, w tym te bardziej PRO i widze mRAW wyglada marnie :/
Nie tego sie spodziewalem, inna bajka gdzie te mniejsze/ladniejsze szumy w mRAW?"

:-) Mam tez 1 dobry LCD na który widzę jeszcze mniejszą różnicę. Nie napisąłem, że jej niema ale moim zdaniem nie jest powalajaca.

adamkozlowski79
04-11-2009, 18:51
Hmm... ja bym raczej obstawiał że mRAW nie robi różnicy. sRAW owszem. Tak naprawde jedynie sRAW ma dla mnie jakiś sens. Pamiętacie, że kiedyś był tylko RAW i sRAW, który jest 4 razy mniejszy (czyli prosto, 2 razy mniejszy po każdym boku). I jak wyszło 5D2 to były problemy z mRAW. Ja bym się w ogóle na niego nie patrzył bo to taki tryb dla picu trochę. Ma mało sensu "matematycznego" ;)

Wywołanie RAWa i zmniejszenie uzyskanego pliku do formatu 40D ma większy sens.

darekmil73
04-11-2009, 18:59
Mam tez 1 dobry LCD na który widzę jeszcze mniejszą różnicę. Nie napisąłem, że jej niema ale moim zdaniem nie jest powalajaca.

Na tych sampelkach może nie ma aż takiej wielkiej różnicy, mogę obwiniać za to pochmurny dzień, długie czasy.
Na zdjęciach z wczoraj przy słonecznej pogodzie i krótszych czasach różnice były powalające. Nie publikowałem ich, ponieważ jak już pisałem, co kilka sekund zmieniało się oświetlenie (duży wiatr i szybko przewalające się rzadkie chmurki przez słońce) i spodziewałem się ze 20 postów komentujących "co by było, gdyby światło było..." :D.
Oczywiście dla zainteresowanych wysyłam RAWy, ocenicie sami;)

Algorytm skalowania ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy.
Powtórz test skalując raw z 7D w dół do 10 mpix algorytmem "best for reduction" (sorry, nie mam Photoshopa pod ręką, piszę z głowy), a potem raw z 40D do 18 Mpix algorytmem "best for enlargement".

Użyłem tego algorytmu, bo ciężko każdego zadowolić, a przynajmniej ten był domyślny:D
Uczyniłem jak napisałeś - akurat na moim przykładzie nie ma praktycznie różnicy (góra 3% ostrzej jest teraz), skalując zaś 40D do 18Mpx widzę jakieś 10% na korzyść oryginalnego RAWa z 7D.
Nawet tego nie będę publikował, bo doprawdy ciężko dopatrzeć się różnic, a co dopiero jakbym jeszcze skompresował sample do JPEGa;)

Tak czy siak, Panowie (a może i Panie8-)), ja tam omijam mRAWy szerokim łukiem.

adamk9
04-11-2009, 20:51
Tak czy siak, Panowie (a może i Panie8-)), ja tam omijam mRAWy szerokim łukiem.

I to wydaje mi sie dobre rozwiazanie. Ja często obrabiam grupowo Rawy w DPP. Jezeli nie zalezy mi na duzej rozdzielczosci a dodatkowo używałem wysokiego ISO, wszystkie pliki zapisuje do wielkosci 6MP. Batch process, dalej Resice 3000X 2000 pixel. U mnie rezultaty sa naprawde dobre. Nie widze radykalnego spadku w szczegółach a dodatkowo osiagam zdecydowanie mniejsze szumy. W takich okolicznosciach opcje redukcji szumu ustawiam na "0". W Camera Raw natomiast, od samego poczatku mam problem z falszowaniem koloru a dodatkowo generuje wieksze szumy.
Uwzglednic jednak nalezy, że moja puszka to czysty amator i nie mozna jej porownywac do 7D.

jotes25
05-11-2009, 10:29
Tymczasem jest już nowy firmware likwidujący "duszki". Szybko się uwinęli :)

Driver1
05-11-2009, 11:09
Link do firmware 1.1.0

http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos7d/firmware.html

adamkozlowski79
05-11-2009, 11:26
Link do firmware 1.1.0

http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos7d/firmware.html

Wyglada na to ze i w AFie jakieś poprawy... Pierwsze testy są obiecujące. Sprawdzimy jeszcze dziś dość intensywnie w porównaniu do tego co pod ręką czyli 400D i 5D2.

Bahrd
05-11-2009, 13:20
Sprawdźcie Panowie, czy spadły fps ;)

adamkozlowski79
05-11-2009, 14:19
Sprawdźcie Panowie, czy spadły fps ;)

Na szczęście nie, ale to jedna z zabawniejszych wypowiedzi jakie czytałem :D Dzięki!

Kolekcjoner
05-11-2009, 15:20
Na szczęście nie, ale to jedna z zabawniejszych wypowiedzi jakie czytałem :D Dzięki!

Ale jak najbardziej uzasadniona - przecież niektórzy już wydali wyrok, że spadną bo inaczej się elektrony nie wyrobią na zakrętach :wink::D.

Bahrd
05-11-2009, 17:58
Ale jak najbardziej uzasadniona - przecież niektórzy już wydali wyrok, że spadną bo inaczej się elektrony nie wyrobią na zakrętach :wink::D.:mrgreen::mrgreen:

Szefo
05-11-2009, 20:14
Witam wszystkich.

Dzisiaj dostałem puszkę ---> Canona 7d i martwi mnie taki oto mianowicie fakt: otóż przy wywoływaniu zdjęć z RAW'a i zmniejszeniu ekspozycji o -3 lub -4 EV powstają dziwne zafarby na purpurowo w miejscach silnego światła, odblasków i prześwietleń. Nie wiem co jest grane. Czy tak ma być, czy body zrąbane, czy taka przypadłość tejże matrycy. Proszę wszystkich posiadaczy siódemek o sprawdzenia na swoich korpusach czy ma miejsce taka sytuacja oraz o podzielenie się wynikami.
W załączeniu przesyłam link do zdjęcia, które pokazuje o co chodzi.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ddf2972a17a62e86.html

Nie sprawdzałem jeszcze na m'RAW i s'raw :)))

Pozdrawiam i jestem ciekawy Waszych spostrzeżeń.

adamk9
05-11-2009, 21:06
Witam wszystkich.

Dzisiaj dostałem puszkę ---> Canona 7d i martwi mnie taki oto mianowicie fakt: otóż przy wywoływaniu zdjęć z RAW'a i zmniejszeniu ekspozycji o -3 lub -4 EV powstają dziwne zafarby na purpurowo w miejscach silnego światła, odblasków i prześwietleń. Nie wiem co jest grane. Czy tak ma być, czy body zrąbane, czy taka przypadłość tejże matrycy. Proszę wszystkich posiadaczy siódemek o sprawdzenia na swoich korpusach czy ma miejsce taka sytuacja oraz o podzielenie się wynikami.

Jezeli możesz to wystaw czystego Rawa. Sprawdzimy na swoim oprogramowaniu. Dziwna sprawa z tym zafarbem!?
No ...ale po co zmniejszac ekspozycję aż o 3-4 EV??
Jeszcze jedno..jak widze to lampka swieci na purpurowo. Czy to nie sa odblaski z lampki? Moze masz na niej zalozony jakis filtr???

trampek
05-11-2009, 21:18
Witam wszystkich.

a robiles darki?? podobno dekielki-zaslepki body nowej generacji szumia wyjatkowo nieladnie. nikon ma lepiej i u nich dekielki tak nie szumia..

wlodal
05-11-2009, 21:18
Witam wszystkich.

Sprawdziłem tak pobieżnie . U mnie jest to samo w 7d . W 50D daje bardziej żólty zafarb . W 5D mkII - bliższy białego .
Tylko odpowiedz sobie - kto zjeżdża z ekspozycją przy wywoływaniu RAW aż o 3-4 EV i po co ?.

Szefo
05-11-2009, 21:28
Jezeli możesz to wystaw czystego Rawa. Sprawdzimy na swoim oprogramowaniu. Dziwna sprawa z tym zafarbem!?
No ...ale po co zmniejszac ekspozycję aż o 3-4 EV??
Jeszcze jedno..jak widze to lampka swieci na purpurowo. Czy to nie sa odblaski z lampki? Moze masz na niej zalozony jakis filtr???

Tutaj link z czystym RAW'em prosto z puchy:
http://www.easy-share.com/1908351856/IMG_002.CR2

Dużo bawię się z HDR'ami i dlatego ekspozycja leci o minus 3-4 EV. W 40D nie było czegoś takiego.
To są odblaski z lampki. Filtr jest UV Hoya HMC. Ale wątpię aby to była wina filtra. Zrobię jeszcze bez filtra.

a robiles darki?? podobno dekielki-zaslepki body nowej generacji szumia wyjatkowo nieladnie. nikon ma lepiej i u nich dekielki tak nie szumia..

Darków nie robiłem jeszcze. Puchę mam dopiero od 4 godzin.
No to pocieszające wiadomości, że 7D tak ma :(( Czyli już z HDR'ów nici ??

trampek
05-11-2009, 21:32

ej, ja zartowalem... myslalem ze nie lykniesz.... emot zapomnialem dodac...

Szefo
05-11-2009, 21:36

Nie doczytałem. Dekielki nie mogą szumieć. Ja miałem na myśli zdjęcie na długiej ekspozycji z zaślepionym szkłem.
Mniejsza z tym.
To mnie to troszkę zmartwił :( taki stan rzeczy.

myslidar
05-11-2009, 21:38
No i coraz mniej pociechy z nowej puszki..

Czy ktoś już dokupował zamienniki akumulatorów do 7D? Nie wprowadzili jakiejś specjalnej blokady?

wlodal
05-11-2009, 21:41
Tutaj link z czystym RAW'em prosto z puchy:
http://www.easy-share.com/1908351856/IMG_002.CR2

Dużo bawię się z HDR'ami i dlatego ekspozycja leci o minus 3-4 EV. W 40D nie było czegoś takiego.
To są odblaski z lampki. Filtr jest UV Hoya HMC. Ale wątpię aby to była wina filtra. Zrobię jeszcze bez filtra.

O ile coś wiem o HDR , to jest to łączenie kilku fotek wykonanych ze zmiennymi warunkami naświetlenia . Ty tutaj robisz zmienne fotki zmieniając ekspozycję z jednej klatki RAW - to nie to !!!??? - a może ja nie zrozumiałem Twojej techniki ? i to może ja nie rozumię techniki HDR ?!.

Szefo
05-11-2009, 21:51
O ile coś wiem o HDR , to jest to łączenie kilku fotek wykonanych ze zmiennymi warunkami naświetlenia . Ty tutaj robisz zmienne fotki zmieniając ekspozycję z jednej klatki RAW - to nie to !!!??? - a może ja nie zrozumiałem Twojej techniki ? i to może ja nie rozumię techniki HDR ?!.

Czytałem kiedyś na necie na temat HDR, że jak najbardziej powinno się robić tzw. BRAKETING'iem z korekcją ekspozycji. Ale można też wykorzystać RAW do tego na podobnej zasadzie bazującej na korekcji +/- ekspozycji.
Mogę się mylić oczywiście.

Dzięki za pomoc Panowie :)

MC_
05-11-2009, 21:53
Mozna robic i tak i tak. Ale najlepsze rezultaty osiaga sie robiac 3 zdjecia w rawach i odpowiednio je wywolujac.

wlodal
05-11-2009, 21:53
No i coraz mniej pociechy z nowej puszki..

Czy ktoś już dokupował zamienniki akumulatorów do 7D? Nie wprowadzili jakiejś specjalnej blokady?

Akumulatorki zamienniki pracują - tzn. zasilają , ale bez wskazań na wyświetlaczu - tak jak w 5D mkII - brak łaczności informacji z body .

Thomason2005
05-11-2009, 22:00
Czytałem kiedyś na necie na temat HDR, że jak najbardziej powinno się robić tzw. BRAKETING'iem z korekcją ekspozycji. Ale można też wykorzystać RAW do tego na podobnej zasadzie bazującej na korekcji +/- ekspozycji.
Mogę się mylić oczywiście.

Dzięki za pomoc Panowie :)

No właśnie...Jeśli chcesz robić prawdziwy HDR, to powinieneś zrobić trzy kadry ze zmienną ekspozycją, a nie używać do tego programów. Zresztą Lonelywolf też zaleca stosowanie tej metody. Tworzenie z jednej klatki zawsze daje gorsze rezultaty, bo wtedy wygląda to tak, jakbyś używał zmiennego ISO...

adamk9
05-11-2009, 22:04
Probowales wywoływac tego Rawa w DPP wersja 3.7.2.0. ??? U mnie ten problem nie wystepuje. Żadnego zafarbu. Jest ok, wywołany twój RAW!!
Tylko jedna sprawa. Ja w DPP moge zjechac na suwaku tylko o 2 EV (nie widze innej mozliwości jezeli jest prosze o informacje). Resztę przyciemniałem na suwaku histogramu. Fota jest ciemniejsza niz u ciebie, mimo to zero zafarbu.
Domyslam się, ze rRawa wywoływałes w innym programie. U mnie w Camera Raw zawsze występuje zafałszowanie kolorów.

https://canon-board.info/imgimported/2009/11/bed70437bb750a4em-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=bed70437bb750a4e)

wlodal
05-11-2009, 22:08
No właśnie...Jeśli chcesz robić prawdziwy HDR, to powinieneś zrobić trzy kadry ze zmienną ekspozycją, a nie używać do tego programów. Zresztą Lonelywolf też zaleca stosowanie tej metody. Tworzenie z jednej klatki zawsze daje gorsze rezultaty, bo wtedy wygląda to tak, jakbyś używał zmiennego ISO...

I właśnie o to chodzi . Tym bardziej , że nie zaleca się stosowania tak dużych poprawek w RAW przy użyciu ekspozycji . Zmiany tak drastyczne ekspozycji inaczej też działają w wyciąganiu świateł a inaczej w wyciąganiu cieni .
Co innego zmienne parametry podczas naświetlania ujęcia .

wojtek_j
05-11-2009, 23:55
A jaką kartę polecacie do 7d?Czy Extreme III wystarczy czy lepiej zainwestować w Extreme IV bo nie wiem czy różnica 300 zł warta jest dopłaty?

sal
06-11-2009, 00:20
A jaką kartę polecacie do 7d?Czy Extreme III wystarczy czy lepiej zainwestować w Extreme IV bo nie wiem czy różnica 300 zł warta jest dopłaty?
Zainwestuj w nowe karty Extreme (bez numerka) - są trochę droższe od Extreme III, a dużo wydajniejsze od Extreme IV.

wlodal
06-11-2009, 11:11

Mam III i IV . Extreme III jak na razie daje radę . Nie zauważyłem problemów . Przy filmach również nie było zapychania . Jednak jak karta szybsza , to masz większy zapas możliwości i lepiej mieć niż nie mieć .

Z innej beczki . Właśnie otrzymałem linki :

http://www.photographybay.com/2009/10/27/canon-7d-vs-nikon-d300s-iso-test/?awt_l=9sdow&awt_m=1eWU5t2zVv62xu

http://www.photographybay.com/2009/11/02/canon-7d-vs-nikon-d300s-vs-sony-a500-iso-test-round-2/?awt_l=9sdow&awt_m=1eWU5t2zVv62xu

Ciekawe .

trampek
06-11-2009, 11:22
Mam III i IV . Extreme III jak na razie daje radę . Nie zauważyłem problemów . Przy filmach również nie było zapychania . Jednak jak karta szybsza , to masz większy zapas możliwości i lepiej mieć niż nie mieć .

Z innej beczki . Właśnie otrzymałem linki :

http://www.photographybay.com/2009/10/27/canon-7d-vs-nikon-d300s-iso-test/?awt_l=9sdow&awt_m=1eWU5t2zVv62xu

http://www.photographybay.com/2009/11/02/canon-7d-vs-nikon-d300s-vs-sony-a500-iso-test-round-2/?awt_l=9sdow&awt_m=1eWU5t2zVv62xu

Ciekawe .

Dla mnie to kolejne potwierdzenie ze w dzisiaejszych czasch nie ma puczek szumiacych. nawet alfa sie wystarfzajaco dobrze spisala. Biadolenie nad szumami jest z punktu widzenia fotografii ( nie mylic ze sprzetologia) nieuzasadnione... ja mam 5d2 i jak sie pojawilo ds3 i 1d4 pomyslalem o moze by zmienic. potem zrobilem statystyke moich wszytskiech plikow tegorocznych i wyszlo mi ze czulosci 6400 uzywam w 2% a 12800 w 0,1%. Oczywisice mam jasne szkla wiec to nieco zaburza statystyke. Mysle ze juz niedlugo przyjdize kres ewidentnego wyscigu na ISO ( ktory zastapil Mpixelowy...). Zwroccie uwage ze nawet sample z d3s z cyrku byly robione na czasach ktore nie wymagaly takich iso. zdjecia te byly czysto testowe a ich efekty niezyciowe. Bierzmy sie do zdjec !!!!

PS. niestety to wrozy koniec forow sprzetowych:) . amen. ale bedziemy miec wszycy czasu...)

akustyk
06-11-2009, 11:29
oczywiscie, ze nie ma juz puszek szumiacych. sa tylko kombinacje puszka+ISO
na ktorych jest mniej detalu albo go w ogole nie ma.

robilem wczoraj pstryki na aukcje Tamrona 28-75 z 5D i 450D.
oba maja po 12 Mpix i oba przy ISO 400 czy ISO 800 praktycznie
nie szumia. tylko ze 450D do kompletu jeszcze nie ma detalu,
tam gdzie 5D pozostaje ostry jak zyletka.

Nikon zaczal (bodajze z D80) bardzo sprytny myk z rozmydlaniem obrazu.
pod katem testujacych sprzet kretynow-szumoonanistow, ktorzy
nie rozumieja zaleznosci pomiedzy odszumianiem a szumem/iloscia
detali i z uporem maniaka pieja o niskich szumach. tak samo teraz zolci
fanatycy pieja o niewiadomo jakiej jakosci wysokich ISO takiego D3,
bez zadnej refleksji na temat tego, ze ilosc szczegolow robi sie zenujaca
jak na matryce 12Mpix.

dla osob, ktore lubia same uzyc mozgu i ocenic co same widza:
http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/tam2875/JPG/
niskie numery - 450D, wysokie - 5D. EXIF-y sa, wiec mozna podejrzec.

trampek
06-11-2009, 11:32
oczywiscie, ze nie ma juz puszek szumiacych. sa tylko kombinacje puszka+ISO
na ktorych jest mniej detalu albo go w ogole nie ma.

robilem wczoraj pstryki na aukcje Tamrona 28-75 z 5D i 450D.
oba maja po 12 Mpix i oba przy ISO 400 czy ISO 800 praktycznie
nie szumia. tylko ze 450D do kompletu jeszcze nie ma detalu,
tam gdzie 5D pozostaje ostry jak zyletka.

detali i z uporem maniaka pieja o niskich szumach. tak samo teraz zolci
fanatycy pieja o niewiadomo jakiej jakosci wysokich ISO takiego D3,
bez zadnej refleksji na temat tego, ze ilosc szczegolow robi sie zenujaca
jak na matryce 12Mpix.

dla osob, ktore lubia same uzyc mozgu i ocenic co same widza:
http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/tam2875/JPG/
niskie numery - 450D, wysokie - 5D. EXIF-y sa, wiec mozna podejrzec.

tu musze sie zgodzic. brak detalu u nikona jest ewidentny. Choc z drugiej strony wychodzi to na 100%. wiec puskza taka jak d3s dla fotoreporterow to swietna rzecz. dla wiekszosci zastosowan tez bedzie to wystarczajace...

jotes25
06-11-2009, 11:40
Mam III i IV . Extreme III jak na razie daje radę . Nie zauważyłem problemów . Przy filmach również nie było zapychania .

Do filmów wystarcza Ultra II w wersji 15MB/s.

trampek
06-11-2009, 11:48
Do filmów wystarcza Ultra II w wersji 15MB/s.

Ultra II do WSZYSTKIEGO wystarcza.... w kazdym aparacie. Ja mam II II IV. i robiac zdjecia normalnie ( nienormalnie tzn 100rawow w 10fps) i nie czuje tego ze te karty dzieli 100% szybkosci. Oczywisice jak zaczalem testy ze stoperem robiac po 30 pelnych rawow z 5d2 w serii to czas pokazal. oczywiscie na prace to nie wplywalo bo bufer wyrabial. Ale swiadomosc juz nie ta sama:)
Kolejny przyklad jak ludzie potrafia wydac pieniadze na cos co im nie jest potrzebne.
Lampy blyskowe tez. 430vs580. Ludziska ta druga kupuja dla MOCY ( bo rozumiem jak ktos ma dwie i che uzywac master-slave). Uzywajac w e-ttl tylko, to 430 moze z 1 (jeden) w swoim zywocie uderzy pelna moca, a w 0,00003% tej mocy braknie i to w warunkach najprawdopodobniej takich gdzie 580 tez by braklo...... co ja narzekam. ciesze sie ze ludize sie bogaca i maja pieniadze na takie zabawki.

sebcio80
06-11-2009, 11:50
detali i z uporem maniaka pieja o niskich szumach.

to samo tyczy sie nowych Canonów 5D2, 7D i 1D4, ludzie zamieniają stare 5D na nowe podniacajac sie niby malymi szumami i uzytecznymi wielkimi ISO, ja takie "uzyteczne" ISO 6400 prawie bez szumow to i z mojego sterego 5D moge wyciagnac,

akustyk
06-11-2009, 12:02
to samo tyczy sie nowych Canonów 5D2, 7D i 1D4, ludzie zamieniają stare 5D na nowe podniacajac sie niby malymi szumami i uzytecznymi wielkimi ISO, ja takie "uzyteczne" ISO 6400 prawie bez szumow to i z mojego sterego 5D moge wyciagnac,
prawie sie zgodze.

tzn. masz racje, ale po az tak swieze modele nie musisz siegac ;) 50D czy 450D tez tak maja

michal_sokolowski
06-11-2009, 12:24

a możesz dać jakiś przykład ?

sebcio80
06-11-2009, 12:25
prawie sie zgodze.

tzn. masz racje, ale po az tak swieze modele nie musisz siegac ;) 50D czy 450D tez tak maja

ano maja, maja, tylko ze wspomnialem o 5D2, 7D i 1D4 bo to one dopiero wprowadzaly niby rewolucje w wysokim ISO, ale fakt faktem ze juz i 50D i 450D szumialy w cieniach nawet na ISO 100...
A Canon (Nikon w sumie tez) dalej bedzie robil ludzia sieczke z mozgu oferujac megapierdzilion ISO, ktore bardzo mocno i agresywnie odszumiane jest na poziomie body, produkujac zdjecia rodem z kompaktow, ludzie zapominaja ze oceniac trzeba stosunek szumów do ostrości i detali,

a możesz dać jakiś przykład ?

tak na szybko zrobione przed chwilą w pokoju,
ISO 6400 ze starej 5D:
http://img692.imageshack.us/img692/6725/img7455r.jpg

a to coś z wesela, przypadkowy za ciemny kadr (wesele przy samych świeczkach), rozjaśniony rzecz jasna o 2EV:
http://img149.imageshack.us/img149/5016/img2909z.jpg

michal_sokolowski
06-11-2009, 14:04
pierwsza fotka zrobiona przy świetle dziennym (...)

druga fotka też mnie nie przekonuje - wcale nie było tam tak ciemno..... zresztą pierwszy plan dopalałeś lampą.....

dzik
06-11-2009, 14:24
tak na szybko zrobione przed chwilą w pokoju,
ISO 6400 ze starej 5D:
http://img692.imageshack.us/img692/6725/img7455r.jpg

Zrob tak by bylo cos czerwonego w kadrze, czerwony umiera pierwszy.
W cieniach na tym zdjeciu nic nie ma.

Co do szumow na ISO100 to powiedz ktora puszka z CMOS'em tak naprawde nie szumi na 100. Podstawowa wada cmos vs ccd jest wlasnie szum na niskim iso. Jak mam ciemna scene to przepalam o 2/3-1EV i o tyle koryguje przy wywolaniu, szum w cieniach jest mniejszy.

michal_sokolowski
06-11-2009, 15:03
myśląc o ciemnych scenach miałem na myśli coś takiego.
akurat nie mogę znaleźć tej fotki w kolorze, a każdym razie chodzi o takie sceny.
to było 1/250 sek. , przysłona 2.2, ISO 3200 w 5d mark I.

chciałbym mieć wtedy ISO 6400 z 5d mark II.

źródło (http://img214.imageshack.us/img214/8213/13300478.jpg)

Zrob tak by bylo cos czerwonego w kadrze, czerwony umiera pierwszy.
W cieniach na tym zdjeciu nic nie ma.

Co do szumow na ISO100 to powiedz ktora puszka z CMOS'em tak naprawde nie szumi na 100. Podstawowa wada cmos vs ccd jest wlasnie szum na niskim iso. Jak mam ciemna scene to przepalam o 2/3-1EV i o tyle koryguje przy wywolaniu, szum w cieniach jest mniejszy.

trampek
06-11-2009, 15:24
ostatnio przez niewage robilem na 6400 5dmk2 na sraw2 (5mpix). ciezko mi bylo uwierzyc kiedy zobaczylem cos takiego:

http://terpinski.pl/666.jpg
widac strukture obudowy i deielka

i jescze 12800 usuniety tylko szum kolorowy w ACR/

http://terpinski.pl/12800.jpg

ale to nie watek o tym aparacie:)

michal_sokolowski
06-11-2009, 15:44
ostatnio przez niewage robilem na 6400 5dmk2 na sraw2 (5mpix). ciezko mi bylo uwierzyc kiedy zobaczylem cos takiego:

http://terpinski.pl/666.jpg
widac strukture obudowy i deielka

i jescze 12800 usuniety tylko szum kolorowy w ACR/

http://terpinski.pl/12800.jpg

ale to nie watek o tym aparacie:)

trampek ale ta pierwsza fota iso 6400 jest robiona przy świetle dziennym tak ?
bo dla mnie wysokie ISO jest dobre wtedy, gdy masz jakieś słabe światło żarowe, jakieś świeczki, tak jak w moim przykładzie, z tym, że zabrakło mi koloru, gdzieś się zapodział :-)

trampek
06-11-2009, 15:57
trampek ale ta pierwsza fota iso 6400 jest robiona przy świetle dziennym tak ?
bo dla mnie wysokie ISO jest dobre wtedy, gdy masz jakieś słabe światło żarowe, jakieś świeczki, tak jak w moim przykładzie, z tym, że zabrakło mi koloru, gdzieś się zapodział :-)

i tak i nie. bo co prawda przy swietle dziennym ale na macro. i w zasadzie takie iso bylo tam potrzebne 1/320 zeby z reki robic ( no moze 3200 by wystarczylo). co do dowodow to oczywiscie zdjecia dobrze naswietlone same sie bronia nawet na 12800.

to zdjecie bylo robione na 1,2 i iso 6400. zrobilem odbitke 20x30 i w zrenicach babci bylo widac odbijajace sie siweczki.

źródło (http://terpinski.pl/zabawa/0032.jpg)

michal_sokolowski
06-11-2009, 16:01
i tak i nie. bo co prawda przy swietle dziennym ale na macro. i w zasadzie takie iso bylo tam potrzebne 1/320 zeby z reki robic ( no moze 3200 by wystarczylo). co do dowodow to oczywiscie zdjecia dobrze naswietlone same sie bronia nawet na 12800.

to zdjecie bylo robione na 1,2 i iso 6400. zrobilem odbitke 20x30 i w zrenicach babci bylo widac odbijajace sie siweczki.

źródło (http://terpinski.pl/zabawa/0032.jpg)

o ! ten przykład mnie przekonał :-)

chyba można powiedzieć że przy tych skrajnie wysokich ISO dobre naświetlenie klatki to podstawa w każdej puszce...
wszelkie tam "wyciągania" dają marne rezultaty.

sebcio80
06-11-2009, 18:01
o ! ten przykład mnie przekonał :-)

przeciez to miniaturka, nic kompletnie nie mozna powiedzieć o jakości, może autor wrzucu zdjecie 1:1?

ygd
06-11-2009, 19:15
Test na fotopolis http://fotopolis.pl/index.php?n=9871

remol71
06-11-2009, 19:35
Test na fotopolis http://fotopolis.pl/index.php?n=9871

Tradycyjnie nic konkretnego nie wynika z testu na Fotopolis.

akustyk
06-11-2009, 19:44
Tradycyjnie nic konkretnego nie wynika z testu na Fotopolis.

dla odmiany, nie zgodze sie ;) jesli traktowac to jako test uzytkowy pojedynczego modelu to jest to dobry zbior spostrzezen praktycznych. patrzac na to z punktu widzenie potencjalnego nabywcy to jest tam odpowiednio duzo informacji i wrazen.

a ze nie rozstrzyga dylematu czy 7D morduje D300s czy co tam... to i tak w praktyce nie ma wiekszego znaczenia.

KMV10
06-11-2009, 20:16
DPReview też zamieściło test: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/
DPR też nie rozstrzyga przewagi 7D i D300S. Jak na moje oko jest podobnie z IQ.

remol71
06-11-2009, 20:18
Nie rozstrzyga jaka jest dynamika tej matrycy. Przy tak absurdalnym upakowaniu pikseli ciekawi mnie jakie są straty. Nie wiadomo jakie są szumy bo tam jakieś jpegi oglądają. Takie tam lanie wody dla napalonych.

trampek
06-11-2009, 20:26
Nie rozstrzyga jaka jest dynamika tej matrycy. Przy tak absurdalnym upakowaniu pikseli ciekawi mnie jakie są straty. Nie wiadomo jakie są szumy bo tam jakieś jpegi oglądają. Takie tam lanie wody dla napalonych.

nie doczytales chyba do konca albo nie znasz angielskiego...

siudym
06-11-2009, 20:56
Test na dpreview daje do myslenia - jak by nie patrzec, sa same zalety.

trampek
06-11-2009, 20:59
Test na dpreview daje do myslenia - jak by nie patrzec, sa same zalety.

i chyba pierwszy raz widze naprawde roznice w rozdizelczosci miedzy porownywanymi puszkami crop. szczegolnie postac pani. jej faktura daje do myslenia. wydaje sie ze 7d ( jak nie wyjda jakies powazniejsze bledy) jest puszka idealna cropowa. choc do 100% szczescia brakuje pelnego auto iso ( mowie tu o sobie)

espe
06-11-2009, 21:47
powiem Wam, że puszka jest rewelacyjna. Daje taką frajdę, że nie chce mi się 5-ki nawet do ręki brać. Jedyne co mi trochę przeszkadza to, że punktowe pola AF jest większe (kwadracik) od tego z 5D - widać cropowa cecha. Poza tym jest bomba, reakcja puszki znakomita, naprawdę zabawa z nią to czysta przyjemność. Żona szczęsliwa (ja też) bo biegające dzieciaki łapie bez trudu (w 5D przemilcze ten aspekt, AF na pewno jest tam dokładny, ale biegające dzieciaki - no coż...). Szumi inaczej niż 50-ka, cos pomiędzy szumem Nikona a tym co znamy z 50-ki. Ogólnie bomba. Polecam.
Łyzka dziegciu: nie wiem jak to jest ale klapka od karty skrzypi i trzeszczy (tak, tak, po 2 dniach). To zaczyna być już zabawne, obojętnie aparat za 10k czy 6K PLN, nie mogą zrobić dobrze kawałka plastiku. Na ISO 12800 nie ma bandingu. Troszę bałem się czy obiektywy wydolą zwlaszcza te nie L-klasy, 85-ka na 1.8 bawi sie z ta puchą, jest dobrze. Po pierwszych dniach jestem bardzo zadowolony.

Szefo
06-11-2009, 22:04
Panowie działa Wam EOSInfo do odczytu przebiegu ?? Albo jakiś inny dobry sofcik do odczytu.

Kolekcjoner
06-11-2009, 23:52
Nie no w sumie z tych testów wynika, że puszką da się zdjęcia robić :lol:.

ygd
07-11-2009, 02:41
Nie no w sumie z tych testów wynika, że puszką da się zdjęcia robić :lol:.

No tak, bo poprzednimi modelami Canona się nie dało ;)
Tak czy inaczej, 7D to aktualnie najlepszy crop, nic tylko pozbyć się 50D i zanabyć drogą kupna siódemkę :)

MoVeR
07-11-2009, 03:37
Łyzka dziegciu: nie wiem jak to jest ale klapka od karty skrzypi i trzeszczy (tak, tak, po 2 dniach).

aparat mam od miesiaca i nic w nim nie skrzypi... za to af nie dziala jak powinien ;)

Kolekcjoner
07-11-2009, 04:17
No tak, bo poprzednimi modelami Canona się nie dało ;)

No przynajmniej według tego co na forum pisali to nie 8-). Przeca z siódemką jest nie inaczej :grin:.

espe
07-11-2009, 09:56
aparat mam od miesiaca i nic w nim nie skrzypi... za to af nie dziala jak powinien ;)

no to u mnie trzeszczy ale AF działa, wolę tę opcję.

michal_sokolowski
07-11-2009, 11:06
a czy są egzemplarze nieskrzypiące i z działającym AF ?

espe
07-11-2009, 11:20
tylko w erze

wojtek_j
07-11-2009, 11:45
A jak najlepiej sprawdzić działanie af?

trampek
07-11-2009, 11:47
A jak najlepiej sprawdzić działanie af?

robiac pare darkow.

tezmarek
07-11-2009, 14:23
powiem Wam, że puszka jest rewelacyjna. .........Szumi inaczej niż 50-ka, cos pomiędzy szumem Nikona a tym co znamy z 50-ki.

W 7D zmniejszono plackowaty szum chrominanacji. Po odszumieniu chrominancji w rawach 50D charakter szumu zbliża się do siódemki. W sumie od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy to cecha matrycy 7D, czy wstępnego przygotowania RAW-a w siódemce. Czas pewnie pokaże...

A swoją drogą podoba mi się znacznie mniejszy banding w 7D oraz większa niż w 50D liczba szczegółów - zwłaszcza w jasnych partiach.

Kolekcjoner
07-11-2009, 15:06
No ja taki miałem ale był od Canon Polska więc może jakiś specjalny, chociaż 5D mkII już specjalnego nie mieli, bo tam klapka już skrzypiała :mrgreen:.

ARN
07-11-2009, 16:00

Są takie w tajnych planach - to będzie cecha charakterystyczna 7D Mark II :mrgreen:

Thomason2005
08-11-2009, 10:33
A taki pytanie mam do wszystkich.
Sprawdzaliście działanie AF'a w swoich puszkach (i nie chodzi mi tylko tu o 7D) poprzez zrobienie kilkunastu zdjęć tego samego ujęcia ze statywu z pilotem?
Mi wyszło, że moje inne puszki też losowo dają ilość szczegółów na najmniejszych wartościach przysłony. 5D mrkII również się tak zachowuje, jak mu dam +1EV...

siudym
08-11-2009, 14:30
Czy wyzwalanie lamp przez 7D moze dzialac bez blysniecia wbudowanej lampy?
Stawiam z boku jako doswietlenie 430ex, chce ja wyzwolic, ale nie chce aby lampa 7D takze blyskala.

Thomason2005
08-11-2009, 14:31
Czy wyzwalanie lamp przez 7D moze dzialac bez blysniecia wbudowanej lampy?
Stawiam z boku jako doswietlenie 430ex, chce ja wyzwolic, ale nie chce aby lampa 7D takze blyskala.

Ona zawsze błyska, tylko możesz ustawić tak, aby był tylko przebłysk, co nie ma wpływu na zdjęcie...

adamkozlowski79
08-11-2009, 14:40
Ona zawsze błyska, tylko możesz ustawić tak, aby był tylko przebłysk, co nie ma wpływu na zdjęcie...

Przedbłysk*

Ale faktycznie, wystarczy wejść w podmenu "Speedlite control" i tam sobie wybrac ze tylko zewnetrzna lampa blyska. Ujmując to możliwe najkrótcej: RTFM :D

Thomason2005
08-11-2009, 14:44
Przedbłysk*

Ale faktycznie, wystarczy wejść w podmenu "Speedlite control" i tam sobie wybrac ze tylko zewnetrzna lampa blyska. Ujmując to możliwe najkrótcej: RTFM :D

tak, tak...zjadłem literę :)

adamkozlowski79
08-11-2009, 16:37
A taki pytanie mam do wszystkich.
Sprawdzaliście działanie AF'a w swoich puszkach (i nie chodzi mi tylko tu o 7D) poprzez zrobienie kilkunastu zdjęć tego samego ujęcia ze statywu z pilotem?
Mi wyszło, że moje inne puszki też losowo dają ilość szczegółów na najmniejszych wartościach przysłony. 5D mrkII również się tak zachowuje, jak mu dam +1EV...

Hmm, tak na statywie i z pilotem to nie. Ale np. pamiętam kupno 85/1.8 i na 400D było ok, na 1Ds2 też, na 5D2 wymagała micro-adjustment. Testy przeprowadzane po prostu w sposób taki że w tym samym czasie z tego samego miejsca, ale bez statywu, celowanie w te same miejsca/szczegóły zarówno przy świetle dziennym jak i żarówkowym. Podobnie Sigma 14/2.8 - 400D i 1Ds2 w punkt, 5D2 taki front focus że głowa bolała.

Ale np. 24/1.4 czy 50/1.2 albo 135/2 dają radę w większości sytuacji na każdym korpusie tak samo (poza 7D). Oczywiście trzeba pamiętać, że 24/1.4 czy 50/1.2 gorzej ostrzą na dalekie obiekty, szczególnie 50/1.2 ma tą dziwną przypadłość. Ale kogo to interesuje, jak to są raczej obiektywy do fotografowania rzeczy z dość niewielkiej odległości. Tym niemniej 7D po prostu nie daje rady. Ta sama sekwencja zdjęć, kontrastowe cele - czasem 50% celnych, czasem 90% niecelnych. Totalny random. Ale fakt, że są uzytkownicy, którzy są naprawdę zadowoleni z AFu w swoich 7D jest potwierdzeniem, że cokolwiek jest na rzeczy, nie jest to gigantyczny problem - raczej reset/kalibracja niż wymiana podzespołu.

remol71
08-11-2009, 18:04
nie doczytales chyba do konca albo nie znasz angielskiego...

Pisałem o teście na Fotopolis.