Zobacz pełną wersję : 7d - już oficjalnie!
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
- matryca z 7D daje na prawdę spore możliwości cropowania (postaram się wrzucić wieczorkiem kadr z sarnami),
Tak, to prawda i jest to jakiś bonus dla posiadaczy ostrych teleobiektywów.
posiadam 30D i 7D, ale szczerze mówiąc nie robiłem jeszcze żadnych specjalnych porównań - narazie robię zdjęcia i jestem zadowolony.
No nieeee!!! Uważaj bo popsujesz całą zabawę!! W tym wątku NIE WOLNO pisać, że jest się zadowolonym posiadaczem 7D!! :mrgreen: Możesz wspomnieć jedynie jak wielkie szumy generuje ta przeklęta matryca a jak już opublikujesz sampla to sam odpowiedz sobie na pytanie czemu zamieściłeś go z tak jasnymi partiami zamiast zdjęcia prześcieradła pod kołdrą (przy wyłączonym świetle). Zresztą AF i tak by się pogubił bo to badziew totalny :mrgreen:
Sorry za OT ale bawi mnie ten wątek nieprzeciętnie :-D
Irytuje mnie tylko pisanie w stylu "Moje 50D w s-Rawie pokaże więcej szczegółu niz To co nam zaoferowałeś.", a nie pokazujesz tego na przykładzie. Przecież jak nigdzie nie napisałem, że ten aparat jest lepszy od 50D czy 30D. Poddałem to do oceny forumowiczów, a to jak ktoś by sobie obrobił tego sampla jest sprawą indywidualną.
nie piekl sie, tylko wrzuc wycinek w 100% powiekszeniu bez obrobki, prosto z pliku.... wytnij, zapisz jako JPEG bez straty jakosci ... to wszystko
myslidar
03-02-2010, 14:34
http://www.karolczyk.az.pl/IMG_0257.JPG
Hmmm... A wolno jeszcze fotografować 350D, czy już trzeba z tym zejść do konspiracji?
no widzisz, nie mozna tak bylo od razu? teraz wszystkim zamkna sie jadaczki :mrgreen:
sebcio80
03-02-2010, 14:40
to nie jest dobra reklama AF w 7D :-) kilka metrów za zawodniczki poszło
a wracajac do pomniejszonych zdjec to dla mnie sa one tak samo wazne jak zdjecia w 1:1. Pokazuja mozliwości obrobki i ocene jakosci po zmniejszeniu do neta a to dla mnie najwazniejsze. 99,9% zdjec wszyscy i tak publikuja tylko w internecie.
myslidar
03-02-2010, 14:43
Ale dobra dla jakości zdjęć, gdyby obiektyw trafił to zdecydowanie można z tego zestawu więcej wyciągnąć. A kwestia AF to raczej pokazuje moje słabe umiejętności i nic więcej :)
To się nie liczy! To się nie liczy! Piłki nie ma w kadrze, a ona szumi jak leci! Nagłaśniałem kiedyś pokazy walk wschodnich w przerwie meczu i miałem salę obstawiona mikrofonami na potrzeby jakiejś lokalnej telewizji to wiem. Słyszałem na słuchawkach!
;D
myslidar
03-02-2010, 14:48
Piłka jest, ucięta w połowie :)
sebcio80
03-02-2010, 15:07
tu crop 100% 7D ISO 2000
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/9333/img0257dy.jpg)
to crop z 1D3 ISO 3200
źródło (http://img36.imageshack.us/img36/503/1d34045.jpg)
kto widzi jakie roznice? ciekaw jestem Waszych spostrzezen
myslidar
03-02-2010, 15:15
Przedstaw nam swoje. Masz chyba największe doświadczenie. A najlepiej wpadnij dzisiaj na mecz :D
kto widzi jakie roznice? ciekaw jestem Waszych spostrzezen
Z 7D zdjęte więcej chroma noise, ostrość per pixel trochę niższa, ale trudno żeby było inaczej w przypadku cropa 1.3 z 18 mpix i cropa 1.3 z 10 mpix.
Generalnie jak na tak dopakowaną matrycę jest nieźle.
sebcio80
03-02-2010, 15:43
ok, to teraz proszę mi powiedzieć z jakiego to aparatu jest crop?
taki mały quiz
źródło (http://img524.imageshack.us/img524/7393/1d34138.jpg)
30D z jakiegoś względu przeskalowane do 200%?
myslidar
03-02-2010, 15:55
C350d
taki mały quiz
http://img524.imageshack.us/img524/7393/1d34138.jpg
siakiśśśś cyfrowy musi :mrgreen: ale nazwa pliku sugeruje 1Dmark3 ;)
myslidar
03-02-2010, 15:58
Seba nie zabawiaj się naszym kosztem :) Napisz swoje wnioski.
sebcio80
03-02-2010, 16:17
siakiśśśś cyfrowy musi :mrgreen: ale nazwa pliku sugeruje 1Dmark3 ;)
bo to jest fotka z 1D3 ISO 3200 i jak ktoś wyzej zauwazylem zwiekszona do 200%, czyli do 20 Mpix
nie chodzi tu o zabawianie sie z kimkolwiek, czy Wy naprawde nie widzicie, że zdjecia z 7D wygladaja jakby były skalowane w gore? Może nie do 200% ale o 160% prznajmniej.
Zdjęcia z 7D wgladaja jak z kompaktu (zachowujac proporcje ISO), poszarpane krawedzie i szum, ktory nie jest na zdjeciu ale jest jakby integralną czescia zdjecia.
dla przykladu porownajcie sobie zdjecie z G11 z ISO 400
http://www.imaging-resource.com/PRODS/G11/FULLRES/G11hSLI0400.HTM
i z 7D z ISO 1600
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E7D/FULLRES/E7DhSLI01600_NR_2D.HTM
fotki wygladaja IDENTYCZNIE, identyczna struktura szumu w cieniach, jakbym dał cropy nikt by nie zgadł, która fotka jest z jakiego aparatu.
A przecież sensem kupna lustrzanki jest własnie jakość i "inny", nie kompaktowy, lepszy wyglad zdjęć, dlatego ludzie przerzucaja sie na lustrzanki, prawda?
nie chodzi tu o zabawianie sie z kimkolwiek, czy Wy naprawde nie widzicie, że zdjecia z 7D wygladaja jakby były skalowane w gore? Może nie do 200% ale o 160% prznajmniej.
Zdjęcia z 7D wgladaja jak z kompaktu (zachowujac proporcje ISO), poszarpane krawedzie i szum, ktory nie jest na zdjeciu ale jest jakby integralną czescia zdjecia.
[ciach]
fotki wygladaja IDENTYCZNIE, identyczna struktura szumu w cieniach, jakbym dał cropy nikt by nie zgadł, która fotka jest z jakiego aparatu.
A przecież sensem kupna lustrzanki jest własnie jakość i "inny", nie kompaktowy, lepszy wyglad zdjęć, dlatego ludzie przerzucaja sie na lustrzanki, prawda?
Sebcio, ja Ci poważnie radzę - przejdź się do okulisty.
Jeśli nie widzisz różnicy między tymi zdjęciami (o 2 EV różnicy czułości nie wspominając), to masz coś poważnie nie teges z patrzałkami.
myslidar
03-02-2010, 16:32
Seba, czyli twierdzisz, że 7D nie da się zrobić dobrych zdjęć? Czy twierdzisz, że crop 100% z 7D jest do d..?
czy Wy naprawde nie widzicie, że zdjecia z 7D wygladaja jakby były skalowane w gore?Jeszcze nie widziałem żadnego zdjęcia wykonywanego jakimkolwiek aparatem na wysokich ISO, w którym zdjęcia byłyby ostre na cropach. Każdy aparat traci szczegóły wraz ze wzrostem ISO. 7D nie jest tu żadnym wyjątkiem. Jasne, że na APS-C, gdzie piksele są mniejsze, będzie to bardziej widoczne niż na FF, czy APS-H. Nie mam problemu emocjonalnego z zaakceptowaniem tego faktu.
Seba jest taki lekarz, ten no ... może coś pomoże. Nie bądź taki sfrustrowany i wrzuć na luz Mistrzu :D
1. Nie każemy Ci kupować 7D.
2. Są osoby (a na dodatek Polacy!!) zadowoleni z 7D!!
A jak już dostaniesz siódemkę na walentynki to zawsze możesz po kryjomu sprzedać na allegro. Nikt się z forum nie dowie że dotykałeś tego badziewia.. a fujj ...
A wszystkim którym ciśnienie skacze na myśl o 7D polecam policzyć szum na zamieszczonych wyżej cropach - kto pierwszy zliczy kolorowe kropki dostanie ode mnie nagrodę niespodziankę.
pozdr
wik
sebcio80
03-02-2010, 17:33
Seba, czyli twierdzisz, że 7D nie da się zrobić dobrych zdjęć? Czy twierdzisz, że crop 100% z 7D jest do d..?
oczywiście, że się da, dlaczego miało by się nie dać
zdjęcia 1:1 są z 7D zenujaco slabe i koniec kropka,
zaraz ktoś napisze ze przeciez to 18Mpix i można zmniejszyc, ale jaki jest sens wtedy tych 18Mpix? w dodatku DR na wyzszym ISO to juz jest straszna porazka
jakby te body miało doszlifowana matryce max 10 Mpix pewnie bym juz go kupil jako 3 aparat
"Obatrzy" kropy z poprzedniej strony są mało użyteczne. Jaki jest sens kupowania aparatu za ponad 10kzł, skoro zdjęcia 1:1, oglądane pod szkłem powiększającym są tak marne?
Oj... Co jo godom...?
seba.. ale wyobraz Ty sobie, ze dla uzywania ISO1600 jest naprawde niewiele sytuacji w zyciu, chyba ze ktos trzaska sluby lub robi zdjecia sportowe w hali, ale.... a skoro twirdzisz, ze i tak wazne jest jak wyglada zdjecie o dlugosci boku 600pix to co za roznica jak to szumi? :mrgreen:
Tak jak obiecałem wrzucam sample z możliwości cropowania matrycy 7D - w ramach odskoczni od dyskusji o szumach ;)
Szkło: Sigma 70-200/2.8
1. pełny kadr (200mm)
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/1889/img0319t.jpg)
2. wykadrowane
źródło (http://img713.imageshack.us/img713/152/img03192i.jpg)
3. crop 1:1
źródło (http://img651.imageshack.us/img651/3205/crop.jpg)
Pozdrawiam.
Miałem napisać jakie szkło, ale doczytałem... miło, że wzrok nie zawodzi ;)
sebcio: jaki sens miałoby skalowanie na Digicu? I tak roboty jest na dwóch.
Kolaj: mnie się wydaje, że moja fotka (6400 to nie 12800 fakt, ale też high iso) z 100L IS jest ostra, dynamika siadła (6400!) i nie ma tyle szczegółów w czerni, ale ostrości odmówić jej nie można.
sebcio80
03-02-2010, 23:35
gietrzy: jakie skalowanie? ja bym chciał pro cropa x1.6 z 8 - 10 Mpix, idealne rozwiazanie na pilke nozna czy siatkowke
Tak jak obiecałem wrzucam sample z możliwości cropowania matrycy 7D - w ramach odskoczni od dyskusji o szumach ;)
ehh, żeby nie było że marudze i znów o szumach ale co Ty robiłes z Tym zdjęciem? to ISO 100 wyglada jak 1600
ja bym chciał pro cropa x1.6 z 8 - 10 Mpix, idealne rozwiazanie na pilke nozna czy siatkowke
Ale tego nie było nawet w Nikonie, ja też bym chciał F1 II itd...
sebcio ale rozumiem że masz 7d i mówisz o zdjęciach które sam robiłeś
pytam bo w dalszym ciągu się zastanawiam nad zakupem i wolę wiedzieć czy opinie pochodzą od osoby która ocenia zdjęcia robione przez siebie przy pomocy interesującego mnie urządzenia bo wtedy wiem czy traktować je poważnie czy mniej poważnie
A nie jest to bez znaczenia ponieważ sam mocno narzekałem na 18-55 dopóki pewien kolega nie pokazał mi co z tego szkła można wycisnąć - potem sam zacząłem próbować według jego wskazówek i okazało się że dotychczasowe efekty były beznadziejne bo nie potrafiłem się zapoznać ze sprzętem i odpowiedni go używać :)))
wojtek_j
04-02-2010, 22:56
A ja miałem wczoraj pierwszy problem z 7d a mianowicie-zawiesił mi się nie chcial się włączyć.Dopiero wyjęcie akumulatora na ok 1 min pomogło.Wyjąłem go na chwilę i nic to nie dało i już się załamałem że coś już mi padło ale na szczęście działa.Zobaczymy co będzie dalej :)
A ja miałem wczoraj pierwszy problem z 7d a mianowicie-zawiesił mi się nie chcial się włączyć.Dopiero wyjęcie akumulatora na ok 1 min pomogło.
Napisz jakie szkło było zakręcone. Ja tak miałem raz! w 20D z Sigmą 20/1.8.
wojtek_j
05-02-2010, 20:43
Napisz jakie szkło było zakręcone. Ja tak miałem raz! w 20D z Sigmą 20/1.8.
17-55 Canona ale nie wiem czy to wina obiektywu raczej aparat zwariował
2. Są osoby (a na dodatek Polacy!!) zadowoleni z 7D!!
Jak np. ja
Na forum lotnictwa przedstawiałem niedawno kilka sampli na różnych czułościach z zestawu 7d + 100-400 L, nie będę kopiował postów, podam jedynie link dla zainteresowanych:
Sampelki (http://lotnictwo.net.pl/6-spotting/35-sprzet_i_obrobka/18122-eos_7d-2.html#post392591)
Mam też kilka zdjęć z zestawu 7d + 18-55 IS, jpegi z puszki nie są złe, zaś RAWów jeszcze nawet nie oglądałem. Może jutro coś wrzucę.
A tak na marginesie, nie dla wszystkich szumy są wyznacznikiem jakości aparatu.
A ja miałem wczoraj pierwszy problem z 7d a mianowicie-zawiesił mi się nie chcial się włączyć.Dopiero wyjęcie akumulatora na ok 1 min pomogło.Wyjąłem go na chwilę i nic to nie dało i już się załamałem że coś już mi padło ale na szczęście działa.Zobaczymy co będzie dalej :)
Badziewie to 7D... nie kupuję, poczekam na 8D ;) .
a robił ktoś porównanie 5D ( nie Mk II) i 7D. co do jakości obrazowania?
zastanawiam się czy nie zmienić na 5D mkI zamiast 7D. mam możliwośc łyknięcia 5D z przebiegiem poniżej 5k zdjęć :-)
sebcio80
07-02-2010, 00:55
zastanawiam się czy nie zmienić na 5D mkI zamiast 7D. mam możliwośc łyknięcia 5D z przebiegiem poniżej 5k zdjęć :-)
nie moge zrozumiec jak mozna sie zastanawiac nad tymi dwoma body, to zupelnie inne aparaty, rozni je niemal wszystko oprocz bagnetu
a no można - powoduje to ograniczony zasób gotówkowy :-) i specyfika zdjęć. tzn lubie architekture itp ale zdazają mi się portretowe i slubne (ale tu raczkuje) i boje się że 5D w ciemnej sali sobie nie da rady.
myslidar
07-02-2010, 02:03
Body da radę, gorzej może być z fotografem :) Ja też nie rozumiem tematów w stylu 7D czy 5D, ja bym chciał mieć to i to, bo zupełnie do czego innego by miały u mnie zastosowania.
Body da radę, gorzej może być z fotografem :) Ja też nie rozumiem tematów w stylu 7D czy 5D, ja bym chciał mieć to i to, bo zupełnie do czego innego by miały u mnie zastosowania.
a ja bym chciał mieć 1D i 1Ds MkIV tylko co z tego? jedno co chcemy drugie co możemy :-)
oskarkowy
07-02-2010, 08:45
a no można - powoduje to ograniczony zasób gotówkowy :-) i specyfika zdjęć. tzn lubie architekture itp ale zdazają mi się portretowe i slubne (ale tu raczkuje) i boje się że 5D w ciemnej sali sobie nie da rady.
No to zdecydowanie 5D. Przy architekturze sprawdza się wyśmienicie, portrety i śluby to jego główne przeznaczenie. Gdzie tu miejsce na 7D?
7D bo nowy a 5D bo uzywany... tu jest miejsce ;)
choć różnica się troche zaciera bo ten 5D jest w cenie 5200 PLN no i ma malutki przebieg 2k klatek. Ale teraz się wacham czy dołozyc do 5DmkII czy nie. za 5d MKII przemawia dla mnie szerszy zakres iso, mikrokalibracja itd. troszeczke różnic jest.
7d brałbym przede wszystkim pod sport. Szybkie serie + sprawny AF. Oczywiście będzie też miał zastosowanie w architekturze, portretach, studio itp. W 5d AF chyba nie radzi sobie najlepiej z szybkimi kadrami - ale opieram swoją wypowiedź wyłącznie na opiniach usłyszanych na CB bo sam piątką się nie bawiłem.
własnie sprtawdziłem swoją 40stkę... i widzę że pstrykam albo tylko pojedyńcze shoty albo w serii wolniejszej (~3,5 klatki/s jak dobrze pamiętam) i powiem Wam że nie pamiętam kiedy ostatni raz używałem 6.3 fps. Czyli szybko strzelność nie jest wazna. wazniejsze jest celowanie dobre.
Dzisiaj miałem w ręku 5D Mk I i jakiś taki nie dosyt mam troche... no zobaczymy co wyjdzie. wiem że skapią mi spokojnie moje 40D z gripem bez problemu :)
a wogóle to przepraszam z oftopa :)
Thomason2005
08-02-2010, 12:21
Dokładnie jak poprzednicy już pisali. Mam obie puszki i są spore różnice w obrazowaniu. Jakość z FF jest naprawdę bardzo dobra, jeśli chodzi o szczegółowość, szumy, plastykę. Foty z 7D są dobre, choć z pewnością jakiś niedosyt jest (głównie spowodowany tym, że mam już jakiś czas FF i się do niego przyzwyczaiłem). Można przede wszystkim narzekać na mRAWy, które nie mają tej rozdzielczości co powinny, a RAW z tej puszki są naprawdę wielkie, więc nie bardzo się nadają do szybkich shotów (wtedy gdy ma się zamiar zrobić sporą ilość zdjęć, np. na imprezie). Strasznie zamulają komputer przy obróbce. Co do kolorków nie ma zastrzeżeń. Szumy jak na puszkę o takim upakowaniu niezłe, choć z pewnością trzeba uważać na robienie w ciemnych pomieszczeniach. Wtedy dynamika daje swoje.
Z pewnością nada się na zdjęcia sportowe, nawet te wykonywane w hali. Sala jest w miarę jasna, a podbicie iso w tym wypadku nie wpłynie zbyt negatywnie na jakość zdjęć.
ps. nadmieniam, że mam 5D mrkII, ale jakościowo obrazek jest zbliżony do mrkI
Marek Kowal
08-02-2010, 13:34
Spostrzeżenie po kolejnych dniach użytkowania, 7D mniej wybacza błędy w ekspozycji, nawet obsuwa o 2/3 przysłony przy iso ponad 640 generuje widoczny szum, szumek z 7D jest jednak dośc "przyjemny" takie fajne ziarenko. Kwestia obiektywów, w 50D wraz z 100-400 często af nie trafiał, z 70-200 f/4 IS było o wiele lepiej. W 7D takiej rozbieżności nie dostrzegam, poziom jest jednakowo dobry. Natomiast różnica w jakości obrazka jest bardziej na korzyśc krótszego zoo-ma niż to miało miejsce z 50D.
Kolekcjoner
08-02-2010, 17:17
zdjęcia 1:1 są z 7D zenujaco slabe i koniec kropka,
To ja powiem więcej wszystkie te cropy, które tu pokazałeś to żenada jakościowa także wyluzuj - polecam meliskę ;) - 7D nie trzeba kupować :-D. Są znacznie przyjemniejsze rzeczy na które można wydać pieniążki :D.
Może już czas zmienić temat tego wątku, na :
"1000 powodów - dlaczego nie warto kupować Canona 7D ? ":D
a wogól ejakim cudem to 7D robi zdjęcia :) i jak to możliwe że 8fps, etam to zwykła komórka z aparatem i już ;)
darek-dorado
08-02-2010, 20:34
Czy te fotki z siódemki są na prawdę takie złe?.....
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9722&postdays=0&postorder=asc&start=30
są poprostu dobre i już. Ale jak napisał właściciel fotek - odszumiane sa więc to nei jest czyste ISO 4000.
7D jest fajny dla sportu - wydaje mi się że to obecnie najlepsza puszka Canona do tego.
Sport i przyroda
darek-dorado
08-02-2010, 20:50
A co mnie obchodzi, czy fotki były odszumiane czy nie? Gdy będę wywoływał zdjecia to do labu zaniosę przygotowane pliki, czyli również odszumione. Fakt, ze jeden zrobi to lepiej drugi gorzej. Mnie interesują mozliwości puszki w sensie produktu finalnego, czyli zdjęcia po wszystkich obróbkach i proszę nie mówić, że np. 400D też robi super po obróbce przez "miszcza". Do fotografii przyrodniczej ze szczególnym uwzględnieniem ptaków żadne 400/450/500D się nie nadaje ze względu na zbyt mało fps i marny AF. Podobnie jest w sporcie. Na dzień dzisiejszy poza serią 1D siódemka jest chyba najlepszym wyborem, a te wszystkie narzekania, to już stały się nudne. Oczywiście najbardziej narzekają ci, którzy aparatu w rękach nie mieli, jak zawsze zresztą....
Prezentowane wyżej zdjęcia świadczą chyba o tym, że jednak z tą puchą nie jest tak żle, jak wielu(?) by chciało.
no przecież to własnie napisałem :) sport przyroda i zdjęcia OK. a Ty sie jeżysz, jak jez na jabłka
myslidar
08-02-2010, 21:47
Bo ludzie mają jakieś chory wyobrażenie, a tymczasem (nie wiem jak jest z 5D i 1Ds) ledwo osiągają takie efekty. Dla część tutaj aparat najlepiej jakby zupełnie nie szumiał. Zobaczcie sobie sample z Marka IV, struktura szumu jest bardzo podobna.
Co z tego, że odszumiam, liczy się efekt. Ja nikogo nie mam zamiaru przekonywać i tak mi zaraz ktoś napisze, że osiąga lepsze efekty - w teorii, bo jakoś mało kto potrafi to przedstawić.
Gusta i guściki Panowie..
jest dokłądnie jak mówisz.
psioczymy i psioczymy zamiast fotki robic :-)
dla mnie zdjęcia pokazane sa O.K. choć patrz jeszcze nikt nie psiczy że kadry nie teges itd ;-)
myslidar
08-02-2010, 21:55
Kadry chyba nie są tutaj tematem. Zdjęcia są w moim wątku tutaj na forum, więc można sobie ulżyć.
zdjęcia znam ;-) galerie widziałem... nie wspominając o jednej zjawiskowej dla mnie dziewczynie na zdjeciu hihih ;)
dobra robota i tyle :-)
darek-dorado
08-02-2010, 22:36
mgtan żle mnie zrozumiałeś, wcale się nie jeżę, wręcz przeciwnie, chciałem napisać, że mnie nie jest do niczego potrzebne "czyste i surowe" ISO jakieś tam, prosto z aparatu, bo przecież każdy obrabia zdjęcia. Jeden robi to lepiej inny gorzej, ale liczy się przecież efekt końcowy. Gdy oglądam czyjąś galerię, to nie zastanawiam się czy i jak obrabiał zdjęcia. One po prostu albo mi się podobają albo nie. Dlatego śmieszą mnie, albo wręcz już drażnią te wszystkie dociekania i rozważania na temat każdego piksela,w dodatku czysto teoretyczne. Niewielu natomiast pokazuje zdjęcia, dlatego dzięki myslidar, że pokazałeś swoje. Dla mnie są super i nic mnie nie obchodzi jak je obrabiałeś ( tzn obchodzi, bo też chciałbym tak umieć).
To tak jak ze szklami. Jedni rozchwalaja jakies za super oddanie kolorow, a przeciez programowa ingerencja w zdjecie dzis jest tak duza, ze z tych org. kolorkow danego szkla to juz nic nie zostaje.
darek-dorado
08-02-2010, 23:06
siudym święta prawda, czasami mozna odnieść wrażenie, że lepsze zdjęcia, oczywiście od strony wyłącznie technicznej, robią ci, którzy dobrze opanowali obróbkę, a nie ci którzy mają lepszy sprzęt, czy po prostu są lepszymi fotografami.
jak to ktoś kiedys powiedział, w dzisiejszych czasach jedyna rzecza którą nie możemy poprawić na komputerze to naprawde dobre ujęcie - tj własciwe ujęcie we właściwym czasie :) a reszta jaka ma byc taka będzie ;-)
Kolekcjoner
09-02-2010, 08:45
w dzisiejszych czasach jedyna rzecza którą nie możemy poprawić na komputerze to naprawde dobre ujęcie -
Piękna maksyma :-D.
2314 powodów!
zdRAWki
Witam, przyznam sie, że nie mam czasu czytać tylu stron tego wątku i dlatego zwracam sie z prośbą - czy ktoś mi może podać jakieś linki z których można ściągnąć RAWy z 7D, najlepiej w różnych warunkach oświetleniowych iz różnych iso ? Z góry dzięki.
W kwesti sampli, całkiem prężnie sobie radzi w kiepskich warunkach.
7D, 70-200 f4L IS,
@ f4, 127mm, 1/1600
ISO 1600
+ 1 EV
źródło (http://img638.imageshack.us/i/img1075copy100.jpg/)
To nie sa kiepskie warunki, a wrecz nawet bardzo dobre ;)
Może mało się udzielam na forum, ale mam małe pytanko.
Czytając Wasze wpisy doszedłem do wniosku, że mam gówno a nie aparat. Czyli teraz powinienem go sprzedać. Tak? I co kupić zamiast niego? 50D? Chyba żartujecie sobie teraz :roll:. 5D ? Nie potrzebuję, inaczej dawno bym go kupił ;p . A może jednak 1000D? Bo zaraz się tu pewnie dowiem, że jest lepszy od 7-ki.
Kolejna sprawa, która zaraz pewnie wywoła tu kolejna wojnę ;p. Ile z osób wypowiadających się w tym wątku miało okazję chociaż dotknąć 7D? Zobaczyć jak działa AF itp . Ilu z Was miało go w ręce i zrobiło nim chociaz jedno zdjęcie? Ale tak szczerze!!
Porównujecie samo iso, oki rozumiem to. Może nie jest najwyższych lotów. Ale nie tylko to się liczy w aparacie ;p. Jest jeszcze kilka innych rzeczy równie ważnych.
Nie bronię 7D, bo wiem , że nie jest idealny, że ma swoje wady, jak każdy inny aparat.
Ale czytając Wasze wpisy odnoszę jedno wrażenie: dla polaka to 1Ds mk IV powinien kosztować 1000pln, a i wtedy by coś w nim było nie tak :roll:.
A dobra, szkoda słów. Idę wystawić 7D na aledrogo. Przecież to taki syf :roll:
Ps: możecie mnie śmiało teraz pojechać, to moje zdanie i nie zamierzam się z niego tłumaczyć i komuś, czegoś na siłę udowadniać. W tym wątku pozostanę w dalszym ciągu biernym "słuchaczem" . Po prostu lubię się czasem pośmiać ;) .
Nie ma Cie za co jechac - popieram to co napisales :mrgreen:
A dobra, szkoda słów. Idę wystawić 7D na aledrogo. Przecież to taki syf :roll:
Nie wiem, czy uda Ci się sprzedać tak słaby aparat na allegro... I jeszcze będziesz musiał zapłacić haracz za wystawienie aukcji... Może zamieniłbyś się za 350D? podobna wielkość jak 1000D a dużo lepiej wykonany... Dołożę gripa?;)
No wiem. Mogę mieć z tym problem, skoro to taki słaby sprzęt.
To wiesz co?
Za 350D z gripem to byś przepłacił i to zdrowo. A chcę być uczciwy!! Oddam go za kompakta albo komórkę. Sony k800i podobno też robi niezłe fotki. I na 100% będą lepsze niż z tego gówna 7D.
;) :D
Dam starą Nokię N70, żebyś nie miał wyrzutów sumienia... ;D
Dorzuć paczkę fajek i jesteśmy kwita :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Ps: sorka, już się tu nie wpisuje :-D . Po prostu śmiać mi się chce z większości wypowiedzi w tym temacie ;-). A podobno to nie aparat robi zdjęcia tylko fotograf ;-) . Ciekawe :roll: :-D
To już przestaje być śmieszne...
Czytająć to forum zawsze coś mnie rozbawi, a wątek na temat 7D jest cyba najlepszy.
Kiedy kupiłem 7D na początku października 2009 ktoś poprosił abym wkleił kilka fotek z tej puszki. Nie zwracałem nawet uwagi jakie wypowiedzi pojawiły się po tym. Po 5 miesiącach użytkowania tego aparatu wiem jedno że dokonałem dobrego wyboru a świadczyć o tym może to że na dzień dzisiejszy spłacił mi się koszt zakupu tej puszki, gdzie do dyspozycji miałem jeszcze 2 Marki III. Przy Dsie mogłem zbierać zabawki przy iso 1600 a 7D dała mi możliwość pracy do iso 6400 gdzie mogłem jeszcze wydrukować fotki dla klientów.
Dla mnie 7D może i być najgorszym aparatem u canona, ale jeśli potrafi zarobić na siebie i dorównywać 1D-ynkom to na pewno zostanie w moim plecaku przez długi czas.
Dorzuć paczkę fajek i jesteśmy kwita :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Odpada... Jestem wrogiem palenia!!!
myslidar
14-02-2010, 17:40
Ktoś już ma jakieś uniwersalne ustawienia AF do różnych dziedzin fotografowania? W servo jest tego trochę, przynajmniej 4 opcje kluczowe moim zdaniem. Może ktoś się pochwali swoimi doświadczeniami? Co daje najlepsze efekty w danej dziedzinie..
Jaki najszybsze karty mozna uzywac do 7D z zachowaniem szybkosci max karty?
http://photo.net/equipment/canon/eos-7d/review/
UDMA Mode 6 CF card support
np. http://steves-digicams.com/news/sandisk_releases_new_udma_6_extreme_pro_cf_memory_ cards.html
http://www.adorama.com/alc/blogarticle/Lexar-Professional-600x-UDMA-6-Compact-Flash-Cards-launched
Czyli w praktyce nawet Extreme Pro nie wykorzysta w pełni prędkości w 7D. Przy max prędkości to musi nieźle zionąć ogniem ze slotu karty ;D
w ostatnim DFV masz test kart i jak współpracują z nimi aparaty. Jak dobrze pamieam to tylko Sony wykorzystywało karty w pełni. Ograniczeniem obecnie i tak jest USB 2.0 już a nie karta najczęściej :) stąd najszybsze czytniki są na macowski Firewire 800
w ostatnim DFV masz test kart i jak współpracują z nimi aparaty. Jak dobrze pamieam to tylko Sony wykorzystywało karty w pełni. Ograniczeniem obecnie i tak jest USB 2.0 już a nie karta najczęściej :) stąd najszybsze czytniki są na macowski Firewire 800
Ja pytam o szybkosc pod kontem zapisu na karcie podczas serii zdjec czegos w ruchu
myslidar
15-02-2010, 10:57
7D ma spory bufor, więc nie wiem czy jest sens wydawania na kartę lepszą niż 30-45 MB/s. Nawet w RAW spokojnie zrobisz 4 sekundy ciągłego strzelania co mi się nawet przy sporcie jeszcze nigdy nie zdarzyło. A w JPG możesz walić ile wlezie.. Ja mam Preteca 30 MB/s i jeszcze nigdy jej nie "zatkałem".
Bardziej bym postawił na pojemność, jeżeli ktoś chce kręcić filmy to z 32 GB by się przydało.. Minuta zajmuje ok. 300 MB
Przy max prędkości to musi nieźle zionąć ogniem ze slotu karty ;D
testowałem 7D i włożyłem starą metalową kartę pretec x80 - zrobiłem 20 zdjęć, nakręciłem może 10sek filmu - po wyjęciu karta była... mocno ciepła :shock:
Ograniczeniem obecnie i tak jest USB 2.0 już a nie karta najczęściej
zawsze możesz mieć czytnik na PC Express Card (w laptopie) albo założyć sobie port USB 3.0 i podłączyć odp. czytnik (jak znajdziesz :wink:)
7D ma spory bufor, więc nie wiem czy jest sens wydawania na kartę lepszą niż 30-45 MB/s. Nawet w RAW spokojnie zrobisz 4 sekundy ciągłego strzelania
zawsze jest sens posiadania szybszej karty - w aparacie bufor ci starczy może i na te 4 sekundy, ale przy wolnej karcie czyszczenie bufora może potem potrwać i pół minuty, gdzie aparat nie będzie reagować...
poza tym na szybszej karcie szybciej przegląda się zdjęcia, a potem szybciej zgrywa fotki do kompa.
myslidar
15-02-2010, 11:28
Nie neguje, tylko z doświadczenia piszę że mi by się to nie przydało. Jak kogoś stać na kartę za kilka ładnych stówek to czemu nie. Ja tam bym wolał odłożyć na nowy obiektyw.. Jak ktoś się bawi w RAW to musi jeszcze kupić sporą pojemność, co reasumując z mega szybkością może być wysokobudżetowe..
Idąc dalej, trzeba mieć dobrego kompa, żeby z tą mega szybkością się bawić na plikach z 7D, bo po co szybka karta jak i tak przetwarzanie tego przez procesor może trwać sporo dłużej niż sam odczyt..
testowałem 7D i włożyłem starą metalową kartę pretec x80 - zrobiłem 20 zdjęć, nakręciłem może 10sek filmu - po wyjęciu karta była... mocno ciepła :shock:
Może to po prostu 7D przekazuje ciepło na metalową obudowę karty CF?
Kolekcjoner
15-02-2010, 12:36
Może to po prostu 7D przekazuje ciepło na metalową obudowę karty CF?
No na to wygląda. Też mam dwie takie karty i jest to samo. Na innych tego nie zauważyłem w takim stopniu.
U mnie dokładnie jest to samo. Męcze w nim nadal Extreme III, po kręceniu 40 min filmów karta zaczeła wręcz pażyć :/ Co do seryjek, to spoko aparat ma bufor. Ale zanim się odmuli to mija dobre kilka chwil, w których możemy stracić inne ważne kadry...
@aqua
ja nie mówie o wyjściu/wejściu, a o wbudowanym w aparat czytniku, co z tego że karta bedzie mieć 60 MB/s, jak aparat poda np 12 (jak 40D - bo to jego limit bo nie ma UDMA).
W 7d najszybsze karty ciągnęły przez aparat do 30 MB/s co obrazuje również transfer z gniazda na USB.
W 7d najszybsze karty ciągnęły przez aparat do 30 MB/s co obrazuje również transfer z gniazda na USB.
Ok, ale to juz dla mnie sprawa drugorzędna
wojtek_j
15-02-2010, 21:15
To może ja zapytam jakie karty polecacie?
SanDisk - jest nowa seria nie Pro :) i dziła według wszelkich testów bardzo dobrze.
Co do moich preferencji - u mnie SanDisk Extreme III w wersji 30MB/s sprawdza się bardzo dobrze równeiż w 5D Mark II
myslidar
15-02-2010, 21:21
SanDisk, Pretec (nie widzę różnicy w prędkości)
Co do moich preferencji - u mnie SanDisk Extreme III w wersji 30MB/s sprawdza się bardzo dobrze równeiż w 5D Mark II
ale czy fakt że 7 robi dwa razy więcej zdjęć /sekundę nie spowoduje że szybkość opróżniania bufora akceptowalna w w 5D nie stanie się zbyt wolna w 7d??
myslidar
16-02-2010, 09:37
To zależy w czym chcesz robić i jakie serie. Dla mnie jest w zupełni wystarczające.
cykałem również na 40D, fakt że tam 10mpx a nie 18mpx więc znowu ciężko porównać, no ale nigdy mi się nie zapychał jakoś. zrzucał bardzo dobrze.
Jest nowa seria SanDiska w dobrych cenach 60MB/s
cykałem również na 40D, fakt że tam 10mpx a nie 18mpx więc znowu ciężko porównać, no ale nigdy mi się nie zapychał jakoś.
40d nie ma nawet UDMA, więc prędkość zapisu na karcie jest bardzo ograniczona już przez sam aparat.
40d nie ma nawet UDMA, więc prędkość zapisu na karcie jest bardzo ograniczona już przez sam aparat.
tak, o tym wspominałęm wczesniej że brak UDMA, ale skoro wyrabia się 6,5 klatki na sekunde bez UDMA to myśle że 18mpx z UDMA pójdzie jeszcze szybciej.
wojtek_j
25-02-2010, 23:38
No i stało się awaria.A dokładnie zapadl się guzik podglądu zdjęć ( jest pod kątem ) i jest teraz strasznie czuły.Czy myślicie że naprawia mi to na miejscu?
a nie da się go lekko podważyć żeby się wysunął? wygląda jakby spadł ze styku, czy jak to się nazywa.
No i stało się awaria.A dokładnie zapadl się guzik podglądu zdjęć ( jest pod kątem ) i jest teraz strasznie czuły.Czy myślicie że naprawia mi to na miejscu?
Nieznamy konstrukcji co jest pod przyciskiem ale raczej nie jest skaplikowane, ale jesli cos sie uszkodzilo to musisz czekac na czesc/i
wojtek_j
25-02-2010, 23:47
No własnie w tym problem że coś tam modziłem paluchem i nic to nie dało a nie chcę używać narzędzi by nie porysować nić bo zaraz mi gwarancję anulują.Zastanawiam się tylko ile będą mi naprawiać takie coś
kuba_rsx
28-02-2010, 10:46
No muszą chyba rozkręcić korpus a wtedy i wymiana uszczelek się kłania.
Tam pod przyciskiem pewnie jest jakaś gumka która się rozerwała i nie odskakuje jak powinno. Z tydzień aparat pewnie poleży w serwisie (tak mi się zdaje).
wojtek_j
28-02-2010, 14:21
Na szczęście zrobili od reki.Zaniosłem powiedział gość że chyba musi zostać poszedł na zaplecze i przyszedł po 2 minutkach ze zrobionym przyciskiem.Pewnie bym to sam jakoś zrobil ale nie chciałem ostrum narzędziem grzebać bo jak by coś sie pogorszyło to gwarancja poszła by do śmieci.
Pewnie bym to sam jakoś zrobil ale nie chciałem ostrum narzędziem grzebać bo jak by coś sie pogorszyło to gwarancja poszła by do śmieci.
Drugi raz coś takiego piszesz a nie masz racji. Napisali by "body używane, porysowane" i tyle. Rysa na aparacie i przyciskach nie anuluje gwarancji :roll: .
Przecież wiadomo że aparat służy do robienia zdjęć, w przeróżnych warunkach, a nie do leżenia w gablotce...
wojtek_j
02-03-2010, 08:56
Drugi raz coś takiego piszesz a nie masz racji. Napisali by "body używane, porysowane" i tyle. Rysa na aparacie i przyciskach nie anuluje gwarancji :roll: .
Przecież wiadomo że aparat służy do robienia zdjęć, w przeróżnych warunkach, a nie do leżenia w gablotce...
Jeżeli bym chciał podwarzyć czymś ostrym i by było to widać to by mogli napisać że była ( uciekło mi słowo-interwencja?) osób trzecich i mogli by ( tak mi się wydaje ) do czegoś się przyczepić.Kiedyś miałem tak z myszką też grzebałem przy guziku i była mała ryska od nozyka :) gdy wróciła z serwisu Logitech napisali że była próba naprawy i anulowali mi gwarancję dopiero po sprzeczce ze sprzedającym wymienił mi ją na nową.Może o tym guziku w7d piszę głupoty ale po co robić coś samemu jak ma się gwarancję.Tyle chyba w temacie.Pozdrawiam.
Jeżeli bym chciał podwarzyć czymś ostrym i by było to widać to by mogli napisać że była ( uciekło mi słowo-interwencja?) osób trzecich i mogli by ( tak mi się wydaje ) do czegoś się przyczepić.Kiedyś miałem tak z myszką też grzebałem przy guziku i była mała ryska od nozyka :) gdy wróciła z serwisu Logitech napisali że była próba naprawy i anulowali mi gwarancję dopiero po sprzeczce ze sprzedającym wymienił mi ją na nową.
Nie porównywałbym serwisu Logitecha do Canona. Nie porównywałbym warunków w jakich używa się myszki do warunków w jakich używa się aparatu. Wystarczy położyć aparat na jakimś ostrym kamieniu i identyczna ryska gotowa. Albo na jakimś ogrodzeniu itd itp. Inna polityka wobec klienta i więcej zaufania ma serwis aparatów w takim przypadku - pisza "rysy na body" i mają z głowy, centrala i tak im zwróci za naprawę gwarancyjną.
To słowo to "INGERENCJA". Vitez ma rację. Aparat to nie jajko. Jeżeli nie ma ewidentnych śladów próby dostania sie do jego środka (uszkodzone fugi połączeń, podrapane śrubki, połamane zatrzaski) to nie widzę podstaw do odrzucenia gwarancji. Z własnej autopsji wiem, że nawet dość znaczne zewnętrzne zużycie sprzętu nie jest podstawą do jakichkolwiek ogrzaniczeń gwarancji.
wojtek_j
08-03-2010, 23:30
Nie ma już o czym gadać.Aparat zrobiony.Po za tym po co grzebać jak jest gwarancja.Może i tak jest jak piszecie.
Tak z innej beczki w FJ jest dobra promocja na aparacik 7d.Kosztuje chyba ( przynajmniej tyle jest przez stronę fotojokera ) 4859 zł.Jak by kogoś interesowało.
Marek Kowal
10-03-2010, 14:08
Witam.
Czy ktoś z użytkowników zauważył zależnośc pomiędzy temperaturą otoczenia a celnością AF. Mam na myśli temperaturę minusową.
Pozdrawiam.
dentharg
10-03-2010, 14:10
Smar na silniczku gęstnieje?
Marek Kowal
10-03-2010, 14:13
Nie, chodzi o elektronikę. O ile nie jest to mój wymysł.
skrajne temp czy to + czy - nigdy nie działały pozytywnie na elektronikę
Witam.
Czy ktoś z użytkowników zauważył zależnośc pomiędzy temperaturą otoczenia a celnością AF. Mam na myśli temperaturę minusową.
Pozdrawiam.
6 godzin na mrozie nie przyniosło negatywnych efektów dla body, gorzej z je trzymającym :) .... ( było chyba - 10 do tego wiatr )
Witam użytkowników 7D. Czy ktoś z forumowiczów udostępniłby RAWy z ISO 6400, 3200, 1600 oraz mRAWy w tych czułościach bez odszumiania. Będę wdzięczny, ponieważ zastanawiam się nad zmianą 40D na 7D.
piotrekok
10-03-2010, 20:30
Marek Kowal a może to Twoje trzęsące się coraz bardziej ręce na mrozie. Mówię całkiem poważnie.
Rawy i jpegi były prezentowane w tym wątku tylko dobrze poszukaj. Osobiście drukowałem do formatu A4 z iso 1600 do 6400 bez odszumiania i fotki poszły do klientów.
Jeśli zależy Ci na wysokich iso, skutecznym i szybkim AF to zapewniam że 7D Cię nie zawiedzie.
myslidar
11-03-2010, 01:20
Foto z koncertu Lao Che - ISO 6400
źródło (http://www.imagefrog.net/show.php/70997_007.jpg)
źródło (http://www.imagefrog.net/show.php/71001_013.jpg)
źródło (http://www.imagefrog.net/show.php/71000_012.jpg)
źródło (http://www.imagefrog.net/show.php/71000_011.jpg)
źródło (http://www.imagefrog.net/show.php/71000_014.jpg)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze raz...
[IMG=http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_13a48e51.jpg] (http://www.imagefrog.net/show.php/70997_007.jpg) [IMG=http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_7e6f9771.jpg] (http://www.imagefrog.net/show.php/70998_008.jpg) [IMG=http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_2a6898e7.jpg] (http://www.imagefrog.net/show.php/70999_011.jpg) [IMG=http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_c28213ee.jpg] (http://www.imagefrog.net/show.php/71000_012.jpg)
[IMG=http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_9c8bcbc3.jpg] (http://www.imagefrog.net/show.php/71001_013.jpg)
Marek Kowal
11-03-2010, 09:06
Marek Kowal a może to Twoje trzęsące się coraz bardziej ręce na mrozie. Mówię całkiem poważnie.
Też nie, czasy były 640- 800 na 320 mm. No to inaczej, może jakieś uwagi dotyczące pracy AF SERVO na różnych trybach wyboru pkt ogniskowania.
piotrekok
11-03-2010, 16:05
Marek Toż to już przy tej ogniskowej i czasach jak trzęsą się z zimna ręce poruszenie murowane :) Chyba że ze statywu.
krzychul
15-03-2010, 00:58
arturof - ja niedawno miałem ten sam problem, jednak mimo nienajlepszej tutaj opinii na temat tego aparatu kupiłem właśnie 7D i nie żałuję, następny będzie 5DII lub jego następca jako drugie body, a póki co do moich robaczków i ptaszków jest ok. pozdrawiam.
Ciekawi mnie jak inni uzytkownicy 7D, odbieraja nowe wyprofilowanie uchwytu, bo mnie narazie troche drazni. Za jakis czas pewnie reka sie przyswyczai i moze rzeczywiscie okaze sie to bardziej funkcjonalne.
myslidar
22-03-2010, 14:55
Uchwyt jest OK, natomiast nie mogłem się przyzwyczaić do gripa. Z czasem się udało..
Wyprofilowanie uchwytu uwazam za genialne i o wiele wygodniejsze niz w 5D czy w serii 30/40/50D. Do moich sporych dloni jest super. Z uchywtem do zdjec w pionie nie uzywalem, ale jest na tyle wygodnie ze jest on w zasadzie zbedny, chyba ze ktos pracuje z ciezszymi szklami.
potwierdzam że 7D ma bardzo dobrze zrobiony uchwyt... w stosunku do xxD przeskok jest spory... oczywiście grip dale mile widziany :)
Zgadzam się z mgtan. Jest dużo wygodniej niż np. 50D.
Co do gripów - tak fatalne to ma chyba jedynie Olympus. Po przesiadce z zagrypionej A700, gdy z ciekawości gripa podpiąłem - porażka. Kołek ciosany z drewna, totalnie niewygodny. Na szczęście sam uchwyt 5d2 jest na tyle wygodny, że nie odczuwam żadnego dyskomfortu.
myslidar
22-03-2010, 15:36
Nie jest tak źle, kwestia przyzwyczajenia. Natomiast wizualnie jest lepszy moim zdaniem od tego co dostajemy w serii xxD :-D
Mialem w reku jeden 7D i dziwnie dla mnie (wtedy posiadacza 40D) dzialo kolko przy spuscie, za ciezko.
W 5dmkII z kolei wkurza gumowy spust :)
A ja mam dwa body obok siebie i spusty 7 i 5d2 sa identyczne :)
Ciekawi mnie jak inni uzytkownicy 7D, odbieraja nowe wyprofilowanie uchwytu, bo mnie narazie troche drazni. Za jakis czas pewnie reka sie przyswyczai i moze rzeczywiscie okaze sie to bardziej funkcjonalne.
Profil uchwytu 7d wg mnie jest bardzo dopracowany i wygodny co pozwala na pewny i stabilny chwyt, w 5d2 uchwyt jest dla mnie mniej pewny niż w 7d.
Wszystko zależy od wielkości ręki i nabytych przyzwyczajeń użytkownika ale po pewnym czasie to ostatnie przechodzi ;).
klosz007
23-03-2010, 00:50
W stosunku do 40D i 50D nie poczułem różnicy co do uchwytu. Natomiast jest duża różnica w działaniu spustu - jest jakby sprężynujący/gumowy i lżejszy, z mniej wyczuwalnym pierwszym oporem. Trzeba się przyzwyczaić do niego. Nie miałem w ręku 5Dmk2 ale jak nawet w tym wątku jest napisane spust jest tam taki sam jak w 7D.
Moje pytanie dotyczy tego, czy 7d ma nadal jakiś problem z AF, kiedy używa się jasnych szkieł z przedziału 1/8-1/2 ?
Swego czasu było trochę (wiele?) narzekań na ten temat.
wojtek_j
28-03-2010, 06:21
Jezu jakie problemy?To nie jest zabawka za 100 zl gdzie wszystko sie zaraz rozwala.jak ktoś mial problem to widocznie nie umie uzytkować aparatu albo może bawil się przygłupimi linijkami
Jezu jakie problemy?To nie jest zabawka za 100 zl gdzie wszystko sie zaraz rozwala.jak ktoś mial problem to widocznie nie umie uzytkować aparatu albo może bawil się przygłupimi linijkami
Może i nie jest to zabawka za 100zł ale też droższe zabawki miewają problemy(np. problem z AF w 1d MK III)
Może i nie jest to zabawka za 100zł ale też droższe zabawki miewają problemy(np. problem z AF w 1d MK III)
który został wyeliminowany.... ehs, co by Polakowi nie dać to zawsze coś mu nie pasuje. Pewnie jakby 1Ds MkIV w polsce sprzedawać w cenie 550D to i tak by była lawina narzekań, że a bo cos tam, a bo kolor pokretła nie taki, a bo klapka ma jedną uszczelke a nei dwie... etc.
który został wyeliminowany.... ehs, co by Polakowi nie dać to zawsze coś mu nie pasuje. Pewnie jakby 1Ds MkIV w polsce sprzedawać w cenie 550D to i tak by była lawina narzekań, że a bo cos tam, a bo kolor pokretła nie taki, a bo klapka ma jedną uszczelke a nei dwie... etc.
A czy ja tu napisałem że coś mi nie pasuje czy za drogo czy narzekam na pokrętła jak sugerujesz? Z wypowiedzi wojtek_j można wywnioskować ze ten aparat nie ma prawa się mylić i źle działać za te pieniądze. To jest tylko urządzenie które może mieć wadę, może być gorszy egzemplarz niezależnie od tego czy kosztuje 1000zł czy 15tyś. i problemy niezależne od człowieka mogą się pojawić.
wojtku - problemy mogą być ze wszystkim - urządzeniem, człowiekiem, roślinami, zwierzętami.
A ponieważ również jestem zainteresowany 7D to również chciałbym wiedzieć:
czy osoby które narzekały na AF w 7d w dalszym ciągu mają z nim problem?
Czy może problem został rozwiązany - i w jaki sposób?
A może po prostu nie do końca jeszcze znały aparat w chwili pisania postów i po lepszym zapoznaniu się i bardziej umiejętnym wykorzystaniu aparatu wraz z jego funkcjami - problem znikł?
Ponieważ zamierzam zakupić 7d proszę narzekających o odpowiedź.
wojtek_j
29-03-2010, 23:12
Wiem i nie o to mi chodzi.Każdy kto używa 7d i go znam bardzo sobie chwali ten aparat i na nic praktycznie nie narzeka.Narzekacze moim zdaniem to osoby które weszły do FJ pooglądały aparat zrobili 1 fotkę i eeee tam szkoda kasy lub poszli na giełdę gdzie zrobili to samo.Inni fotografują linijki,miarki itd po czym analizują to u innych osobach na forach i się załamują.jak kupisz to gwarantuje ci że będziesz zadowolony w 100%.Ja w 95% przypadków używam środkowego punku i nie mam problemu ze zdjęciami.
jak już pisałem z AF nie ma najmniejszych problemów - przynajmniej w plenerze bo nie robiłem testów na cegłach/linijkach itp. Sam przede wszystkim używam środkowego pkt AF wraz z rozszerzonym zakresem o 4 sąsiadujące z nim pola AF (wszystko daje niejako kształt krzyża złożonego z 5 pól AF).
AF jest na serio wyjątkowo szybki a wiem co piszę bo robiłem uprzednio zdjęcia sportowe 30d, 40d, 1d mk2. Używam głównie szkieł F/2.8 lub jaśniejszych. Do tego dochodzi szybkostrzelność tej puszki - naprawdę trzeba się natrudzić żeby spudłować AF lub nie trafić w serii.
Przykłady z zeszłego tygodnia:
wyjście z ciasnego 90 stopni do lewego. AF złapałem na tylnej części autka:
źródło (http://img39.imageshack.us/i/miniwk201003202836.jpg/)
kolejne- lewy przód fiata:
źródło (http://img689.imageshack.us/i/miniwk201003202873.jpg/)
3.
źródło (http://img638.imageshack.us/i/miniwk201003202891.jpg/)
4.
źródło (http://img210.imageshack.us/i/miniwk201003202799.jpg/)
wszystkie zdjęcia to pomniejszone pełne kadry, 7d + 70-200 F/2.8 bez IS, robione w JPG. Uprzedzając pytania - zdjęcia wyostrzone tylko w puszce (ale na maksymalnym poziomie).
pozdr
wik
naprawdę trzeba się natrudzić żeby spudłować AF lub nie trafić w serii.
w rzeczy samej...
myslidar
30-03-2010, 21:33
Bez przesadyzmu, wybierzcie się na jakiś sport typu: siatka, piłka ręczna, piłka nożna i tam już wcale nie jest tak kolorowo. Przy samochodach to AF tak bardzo nie ma pod górkę.
Bez przesadyzmu, wybierzcie się na jakiś sport typu: siatka, piłka ręczna, piłka nożna i tam już wcale nie jest tak kolorowo. Przy samochodach to AF tak bardzo nie ma pod górkę.
no dokładnie - "bez przesadyzmu" ... wydaje mi się że tragedii nie będzie. Znam ludzi robiących zdjęcia w halach piątką i nie narzekają na efekty
myslidar
30-03-2010, 23:28
Większość ludzi i tak Ci powie "mi zawsze trafia", a jeszcze inni często nie widzą, że ostrość nie jest tam gdzie być powinna.
owszem może tak często bywa jak piszesz ale akurat słyszę to od ludzi którzy znają się "trochę" na fotografii - sorry za OT
pozdr
wik
Nie tylko 7D ale i 1D MIII czasami nie trafiają tam gdzie chcę. Wszystko zależy od ilości światła w danej chwili.
Ostatnio testowałem 1D MIV w przedszkolu na biegających dzieciakach i miałem kilka nie ostrych fotek, ale zaznaczam że dzieciaki mocno dokazywały.
tezmarek
15-04-2010, 11:02
Firmware 1.2.1
http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos7d/firmware.html
1.Extends the timing at which the high temperature warning indicator is displayed and the timing of automatic shut down of the camera due to a rise in internal temperature during Live View or EOS Movie functions.
2.Optimizes program shift when the ISO setting of the camera is set to AUTO.
3.Corrects a misspelling in the French-language menu.
4.Corrects a phenomenon in which vertical magenta-colored banding appears in still images taken in movie-shooting mode.
(This only occurs when in Manual exposure mode and when the ISO speed is set to "H". Note that this phenomenon only affects units with Firmware Version 1.2.0)
Ciekawe czy AutoISO (punkt 2) będzie miało możliwość ustawienia ograniczeń maksymalnego czasu, czy tylko zmodyfikowali algorytm...
oskarkowy
15-04-2010, 13:40
Nie tylko 7D ale i 1D MIII czasami nie trafiają tam gdzie chcę. Wszystko zależy od ilości światła w danej chwili.
Ostatnio testowałem 1D MIV w przedszkolu na biegających dzieciakach i miałem kilka nie ostrych fotek, ale zaznaczam że dzieciaki mocno dokazywały.
Hej, nieostrych, czy trafionych z ostrością nie tam, gdzie chciałeś?
Bo ten drugi wariant właśnie przerabiam, da się to precyzyjnie ustawić.
Oskarowy jeśli pytasz o 7D to trzeba troszke pobawić się trybami autofokusa, bo jak zapewne wiesz, są one odmiene niż w 1DM III/IV.
Przeważnie korzystam z Af strefowego (recznego)lub jednego punktu AF. Czasami jeszcze przełaczam na rozszerzone punkty AF.
Co do tego przedszkola to na 57 fotek miałem 3 nieostre a kilkanaście było trafionych ale nie tam gdzie chciałem (za szybkie te brzdące)
Faktycznie czasami 7D pudłuje przy słabym świetle, gdzie autoiso wskakuje mi na 3200 z czasami 1/20 1/30.
Jeśli jednak robisz zdjęcia statyczne ten broblem nie występuje. Testowałem 7D na przedstawieniu teatralnym i koncercie muzyki klasycznej.
Af radził sobie bez problemów.Korzystałem z iso 3200 do 6400. Z tego iso można spokojnie drukować bez odszumiania.
Miłej zabawy z Af.
"Czasami pudłuje ... z czasami" 1/20, 1/30 :) Bez komentarza.
slawek1972
24-04-2010, 10:21
Mam pytanie dotyczące automatycznego regulowania jasności LCD w Canonie 7D, czy ta regulacja jest widoczna, a jeżeli tak, to w jakich warunkach? Czy zmiana natężenia oświetlenia musi być duża, żeby było to widać? Pytam, bo nie zauważyłem, żeby jasność zmieniała się wraz ze zmianą oświetlenia. Regulacja ręczna oczywiście działa i to w sporym zakresie.
Mam pytanie dotyczące automatycznego regulowania jasności LCD w Canonie 7D, czy ta regulacja jest widoczna, a jeżeli tak, to w jakich warunkach? Czy zmiana natężenia oświetlenia musi być duża, żeby było to widać? Pytam, bo nie zauważyłem, żeby jasność zmieniała się wraz ze zmianą oświetlenia. Regulacja ręczna oczywiście działa i to w sporym zakresie.
jesli dziala tak jak w 5d2 to zmiany sa widoczne . bardzo lubie ta funkcje. trzeba sie troskzeczke jej nauczyc zeby znac jej zachowanie. jak juz sie to opanuje to naprawde dobrez dziala szczegolnie w dzien jasny. hint : nie przykrywaj tej brodawki kolo kola nastawczego....
slawek1972
24-04-2010, 10:42
Dzięki za odpowiedź. Czy w warunkach domowych też to widać? Np. oglądam LCD przy zapalonym świetle, a potem światło gaszę?
Dzięki za odpowiedź. Czy w warunkach domowych też to widać? Np. oglądam LCD przy zapalonym świetle, a potem światło gaszę?
oczywisice im jasnej tym LCD janeijszy... moze dziala to tak sprawnei ze nawet tego nei zauwarzasz:)
slawek1972
24-04-2010, 14:14
Już widzę, że to działa, ale nieco inaczej niż myślałem. Zakładałem, że jak włączę podgląd zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu, a potem wyjdę do jaśniejszego miejsca, to obraz na LCD będzie jaśniejszy, ale tak nie jest, zmienia się na jaśniejszy dopiero jak wyłączę i ponownie włączę podgląd zdjęcia.
Czy w 7D można sterować z poziomu aparatu korekcją błysku zewnętrznej lampy ?
W 500D, niestety nie.
Już widzę, że to działa, ale nieco inaczej niż myślałem. Zakładałem, że jak włączę podgląd zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu, a potem wyjdę do jaśniejszego miejsca, to obraz na LCD będzie jaśniejszy, ale tak nie jest, zmienia się na jaśniejszy dopiero jak wyłączę i ponownie włączę podgląd zdjęcia.
To chyba cos nie tak.. W 5D2 np. wystarczy palcem zakryc czujnik i zmienia sie jasnosc na LCD, wiec czemu niby w 7D jest inaczej.
slawek1972
24-04-2010, 16:32
Zakrycie czujnika nie wpływa na jasność LCD, przynajmniej u mnie tak jest, w 7D.
Szybkie pytanie do posaidaczy 7:
Czy ostrzac AF Live np. podczas filmowania/LV mozna uzywac spustu? Czy tylko AF-ON jak w 500D czy 5D2 ? Bo 550D ma ta mozliwosc, przydatne gdy uzywa sie wezyka spustowego. Niestety juz nie mam pod reka 7D i nie mam mozliwosci sie upewnic. Dla jasnosci - nie chodzi o robienie zdjecia, tylko czy w AF Live spust wciskany do polowy ustawia ostrosc na matrycy. ?
W 500D, niestety nie.
IMHO w 500D można - tylko trzeba przejść X poziomów wgłąb menu.
w 7D jest wygodniej: przycisk ISO i kręcenie tylnym kółkiem.
W 500D, niestety nie.
Da sie, wrzuc sobie sterowanie w menu podreczne, jest calkiem w porzadku wtedy.
Nie wiem czy było na forum (dla szumofobów ;)) :http://www.photographybay.com/2009/10/27/canon-7d-vs-nikon-d300s-iso-test/?awt_l=Lp3fw&awt_m=1cuyGc6f.f62xu
A nie lepiej sprawdzic licznik w baterii?
A jak sie sprawdza licznik w baterii ? (nie mam puszki)
A jak sie sprawdza licznik w baterii ? (nie mam puszki)
To nie sprawdzisz
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Z pewnoscia mi to pomoze w ocenie przebiegu kupowanego egzemplarza.
Teraz rozumiem, czemu ten watek ma 240 stron.
wojtek_j
23-06-2010, 10:33
Sprawdza się.Chyba w miarę.Nigdy nie miałem z tym problemów.Po za tym bateria starcza na dosyć długo więc jak kupisz sobie jeszcze jedną to na 100% na sesje ci starczy.Po za tym jak chcesz kupić używkę to raczej bateria nie jest "zajechana" bo to w miarę nowy sprzęt.
Bartek_902
24-06-2010, 09:21
Witam.
Słuchajcie mam pytanie odnośnie szybek ggs na wyswietlacz w 7d,korzysta ktoś z was z tych dedykowanych których pełno na allegro?
Pozdrawiam.
A jak sie sprawdza licznik w ? (nie mam puszki)
Sprawdza się.Chyba w miarę.Nigdy nie miałem z tym problemów.Po za tym starcza na dosyć długo więc jak kupisz sobie jeszcze jedną to na 100% na sesje ci starczy.Po za tym jak chcesz kupić używkę to raczej bateria nie jest "zajechana" bo to w miarę nowy sprzęt.
Nie wiem czy to do mnie odpowiedz. Ja sie pytalem jak sie sprawdza licznik zdjec w baterii - tzn wyswietlacz na niej jest? Czy po podlaczeniu do puszki gdzies w menu wyswietla sie ilosc zdjec zrobionych na tej baterii? itp. Kompletnie nie wiem gdzie i jaki licznik jest?
krzychoo
24-06-2010, 09:59
Słuchajcie mam pytanie odnośnie szybek ggs na w 7d,korzysta ktoś z was z tych dedykowanych których pełno na allegro?
Korzystam z musu, bo poprzedni właściciel aparatu wkleił GGSa na ekran. Okropieństwo - strasznie się palcuje i ciężko go wyczyścić, ma jakąś dziwną powłokę. Poza tym pogarsza podgląd zdjęć. Nie polecam. Chętnie bym to zdjął ale to już chyba raczej nie możliwe...
Bartek_902
24-06-2010, 10:53
No właśnie ciekaw jestem jak pózniej jest z możliwością zdjęcia tego...żeby się nie okazało że to na amen jest przyklejone,hmm w sumie można spróbować podgrzać suszarką do włosów to klej może by trochę puścił
Miałem w 450D i mam teraz w 7D.
Jestem zadowolony.
Czyszczę mikrofibrą - bez problemu.
Odporna na zarysowanie.
Ponoć można bez problemu zdemontować (jeszcze nie próbowałem).
Bartek_902
24-06-2010, 14:04
Wiem że te szybki ggs są dobre i chronia ale zastanawiam się właśnie najbardziej nad ich demontażem wrazie czego...juz zamówiłem na allegro 3" uniwersalną (bo nie lubie tych wszystkich napisow ggs 7d itd) i będę ją musiał zamontować bo nie mam zamiaru w czasie robienia zdjęc myśleć o aparacie czy się nie obija o guziki czy zamek w kurtce tylko skupic sie na robieniu zdjęc
Pokazcie jak to wyglada jako szybka ggs nie znajduje
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/6299/20091205883.jpg)
juz raz zdejmowalem, nie ma problemow.
Mówisz masz :)
http://www.allegro.pl/item1077228145_oslona_lcd_dedykowana_canon_7d_szkl o_hartowane.html
http://www.allegro.pl/item1077833564_oslona_lcd_canon_7d_szklo_hartowane _dedykowana.html
http://www.allegro.pl/item1084035032_canon_7d_oslona_lcd_szklo_hartowane _najlepsza.html
Bartek_902
24-06-2010, 14:56
juz raz zdejmowalem, nie ma problemow.
A jak jest z klejem jest tylko wokół ramki czy po całości? da się potem doczyscic lcd?
Bartek_902
24-06-2010, 15:00
Nie bo będziesz miał pęcherzyki powietrza,poza tym folia po jakims czasie schodzi
Nie bo będziesz miał pęcherzyki powietrza,poza tym folia po jakims czasie schodzi
Udalo mi sie bez pecherzykow.
To tylko pewnie jest na duze wyswietlacze?
bernard78
24-06-2010, 15:09
klej w szybkach GSS jest tylko na krawędziach.. na ramce
a z demontażem nie ma żadnego problemu, sam zmieniałem w swoim 50D szybkę taką jak na zdjęciu zaprezentował kolega siudym na "dedykowaną" czyli na taką która jest tej samej wielkości co wyświetlacz...
nie miałem problemu z odklejeniem, nie zostawia kleju itd
Bartek_902
25-06-2010, 16:31
Dziś przykleiłem swoja szybke do 7d mam dokładnie taką jak kolega siudym,wygląda to ładnie nie razi jakos bardzo a jednak człowiek spokojniejszy i nie musi się stresować:) coprawda albo mi się wydaje albo szybka jest troszkę niewymiarowa,albo ciut krzywo przykleiłem
człowiek spokojniejszy i nie musi się stresować:)
W takim razie, muszę zacząć się denerwować i stresować, bo żadnej szybki nie naklejałem i nie planuję. Gdybym wiedział wcześniej, że trzeba, to stresowałbym się już od 5 lat, kiedy to kupiłem 20D. Po tych 5 latach szybka wygląda jak nowa, ale ona pewnie też nie wiedziała, że powinna była się porysować ;)
Bartek_902
25-06-2010, 19:26
W takim razie, muszę zacząć się denerwować i stresować, bo żadnej szybki nie naklejałem i nie planuję
Nikt nie zmusza i nie namawia...ale sa ludzie którzy wolą zrobić coś zapobiegawczo przed niż pózniej pluć sobie w brode jak ich szczęście opuści po tych nawet 5 latach :)
zmieniałem w swoim 50D szybkę taką jak na zdjęciu zaprezentował kolega siudym na "dedykowaną" czyli na taką która jest tej samej wielkości co wyświetlacz...
A to 3 calowa uniwersalna nie jest tej samej wielkosci co 3'calowy LCD w 50D?
Bo ja nie widze, aby cokolwiek mi LCD zaslanialo.
Chyba, ze chciales napisac "taka, ktora jest tej samej wielkosci co RAMKA ekranu LCD". Bo napisales tak, ze ktos moze zrozumiec to inaczej, czyli ramki uniwersalne 3 calowe sa mniejszej wielkosci niz ekran 3 calowego LCD.
Ja wlasnie mialem do wyboru dedykowane, ale razil by mnie wielki napis z modelem aparatu.
Bartek_902
25-06-2010, 21:03
Tzn mam ta samą uniwersalna ale 3" i w moim 7d zasłania mi cała powierzchnię lcd,ja też nie chciałem dedykowanych bo mają za dużo zbednych napisów.
A ty tą szybkę ile calową masz? bo dziwne że nie kryje całego lcd w 5d jeśli to są 3"
http://www.swiatobrazu.pl/canon-eos-7d-test-20637.html
Przemek_PC
01-07-2010, 12:04
Ale co wy chcecie szybkę ochronną zabezpieczać kolejną szybką? Tak jak Kolaj napisał o swoim 20D tak mogę ja napisać o 10D używanym ponad 6 lat bez cackania się z nim, szybka na wyświetlaczu jak nówka, zresztą cały aparat jak nówka mimo swego wieku.
Też nie jestem zwolennikiem takich dupereli. Ale ostatnie lustrzanki Canona mają LCD nieco mniej odporne na zarysowania, a to za sprawą powłok przeciwodblaskowych.
Jak można zmienić maksymalną liczbę zdjęć seryjnych? U mnie jest zawsze 4 pomimo różnych ustawień.
"W miejscach o słabym oświetleniu i w pomieszczeniach zamkniętych
szybkość rejestracji serii zdjęć może być mniejsza, nawet jeśli ustawiono
krótki czas otwarcia migawki."
str.93 Instrukcja Obslugi - tam sprawdz co i jak.
Problem polega na tym że niezależnie od warunków cały czas mogę jedynie wykonać maksymalnie 4 zdjęcia, ta wartość się nie zmienia :/
Maykster
04-07-2010, 21:47
Sprawdź jeszcze jak szybką masz katę pamięci,u mnie nie ma problemu z seryjnymi,oczywiście z lampą tak ,w sobotę robiłem fotki przy fokarium we Wrocławskim zoo i ludzie się oglądali bo dźwięk był jak z maszyny do szycia :)
Sprawdź jeszcze jak szybką masz katę pamięci,u mnie nie ma problemu z seryjnymi,oczywiście z lampą tak ,w sobotę robiłem fotki przy fokarium we Wrocławskim zoo i ludzie się oglądali bo dźwięk był jak z maszyny do szycia :)
Ale 7D bufor ma chyba większy niż na 4 zdjęcia więc karta nie powinna mieć nic do rzeczy...
A wyłączone redukcje szumów wszelakich?
Priorytet jasnych partii i inne wszelkiego rodzaju ulepszaczki obrazu?
Roofman masz racje, dzięki wszystkim za pomoc.
Piszę z tego co pamietam. Nie mam aparatu przy sobie. Patrząc na górny wyświetlacz masz dwie opcje zdjęć seryjnych. Jedna normalna czyli około 4 fotek/sek. I druga z literką "H". Wtedy masz 10kl/sek. Reszta zależy od czasów jakie masz ustawione. Przy np: 1/20 nie osiągniesz 10kl/sek ;)
myslidar
05-07-2010, 08:52
Chciałbym osiągnąć na moim 7D 10 kl/s :) Odszumianie ustawione na standard nie obniża szybkości zdjęć seryjnych..
8 sorka
Tak to jest jak się człowiek naczyta głupot, to potem sam je pisze :D
Witam.
Mam nadzieję, że nie za duże OT.
Poszukuję użytkownika 7d z Białegostoku.
Opinie o korpusie są skrajne i chciałbym mieć wlasną, a zaopatrzenie sklepów uniemożliwia pomacanie sprzęta.
Jesli to nie problem, proszę o kantakt na priv. Dzięki.
Problem polega na tym że niezależnie od warunków cały czas mogę jedynie wykonać maksymalnie 4 zdjęcia, ta wartość się nie zmienia :/Masz ustawione pełne RAW-y i tylko RAW-y? Jeżeli nie, to ustaw tak i sprawdź.
Firmware 1.2.2
http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html
Też nie jestem zwolennikiem takich dupereli. Ale ostatnie lustrzanki Canona mają LCD nieco mniej odporne na zarysowania, a to za sprawą powłok przeciwodblaskowych.
To poświęcasz likwidację odblasków na rzecz ochrony przed porysowaniem?
Każdy ma swoje priorytety. ;-)
Jeronimo
22-07-2010, 23:17
Firmware 1.2.2
http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html
cos ten link nie działa
http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos7d/firmware.html :-)
EOS 7D Firmware Update Version 1.2.2
Firmware changes
Firmware Version 1.2.2 incorporates the following fixes.
1. Fixes a phenomenon in which the set aperture moves when shooting movies in manual exposure mode using some Canon lenses (such as macro lenses).
2. Fixes the AF point-selection behavior of the C.Fn III-7 (Manual AF pt. selec. pattern) custom function when set to [1].
3. Fixes the AF point display for the viewfinder electronic level when shooting in the vertical position.
4. Corrects misspellings in the Spanish and Thai menus for applicable products.
The Version 1.2.2 firmware is for cameras with firmware up to Version 1.2.1. If the camera's firmware is already Version 1.2.2, it is not necessary to update the firmware. Note that cameras with the Version 1.2.2 firmware (and also Versions 1.2.0, 1.2.1) cannot be downgraded to a previous firmware version (such as Version 1.1.0).
myslidar
22-07-2010, 23:30
AF działa teraz 2 razy lepiej,aparat robi więcej klatek od 1D Mark i nie szumi nawet przy ISO12800... :D
Głównie mnie cieszy 3 poprawka, teraz punkt AF zmienia się płynnie przy przekręcaniu aparatu, wcześniej to było lekko irytujące.
Ciekawe czy oprócz tego poprawiają też niewygodne błędy, które zapewne się pojawiają..
witam,
czy jest opcja w 7d żeby miec skonfigurowane przyciski w trybie M w ten sposób:
szybkość migawki: kółko na górze
przysłona: wcisnięty przycisk AF-ON (albo któryś przycisk z tych trzech na górze pionowej ścianki AF-ON / * /punkty AF) + górne kółko
ISO: wcisnięty przycisk * (albo któryś przycisk z tych trzech na górze pionowej ścianki AF-ON / * /punkty AF) + górne kółko
jest mi bardzo niewygodnie zmieniać jedna opcje jednym palcem (wskazujacym) wykonując 2 ruchy, znacznie lepiej jeśli moge kciukiem kontrolowac którą opcje zmieniam a wskazującym zmieniać wartośc tej opcji krecąc kółkiem przy spuscie migawki
..z góry dzięki za pomoc
jeszcze tylko 1000 zł i kupuje ten wspaniały aparat!
myslidar
08-08-2010, 11:57
A w czym jest taki wspaniały? :)
jeszcze tylko 1000 zł i kupuje ten wspaniały aparat!
Jak dozbierasz 1000 zł, czy jak o tyle stanieje? :wink:
A autogain jak był przy filmach tak jest nadal ;(
A co gorsza FW nie sprawił żeby lcd było uchylne choćby o 1st...:wink:
Yes!
Przebrnąłem przez 247 tego tematu czytając każdy post :O i donoszę dziwne wrażenie że w Polsce niektórzy zajmują się bardzo profesjonalną fotografią tylko że jeszcze żadna firma nie wynalazła dla nich aparatu.
albo po prostu Ci profesjonalisci nie chca pomoc innym i zatrudnic sie w tych fiirmach, zeby poprawic co nieco... wyglada na to, ze tam same "nieodpowiednie" osoby pracuja ;)
darek-dorado
14-08-2010, 14:50
... i w dodatku żadna z firm, a już w szczególności canon, nie ma pojecia o aparatach...
Yes!
Przebrnąłem przez 247 tego tematu czytając każdy post.
Ile zajęło ci jego przebrnięcie? Ja się boje czytać wszytko, bo jeszcze mnie to zniechęci do jego zakupu:mrgreen:
Czytałem tydzień :D , i szczerze radze nie czytaj bo się zniechęcisz ;)
Ja już się zdecydowałem że kupuje 7D bo oglądam codziennie zdjęcia z niego a do tego idealne nadaje się do moich celów :)
Jak będę chciał robić wydruki na ścianę to sobie 5D kupię ;)
Albo i nie bo przeca nikt się jeszcze nie zna na produkcji DOBRYCH aparatów..
C
Ja już się zdecydowałem że kupuje 7D bo oglądam codziennie zdjęcia z niego a do tego idealne nadaje się do moich celów :)
tzn. do jakich celów :) , Sport ?
il Dottore
15-08-2010, 14:01
Tegoroczna nagroda EISA dla zaawansowanej lustrzanki należała się temu sprzętowi jak żółwiowi skorupa! :)
http://tinyurl.com/3y6p58a
http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos7d/firmware.html
lamerskie pytanie ale potrzebuje pewności
czy nowy firmvare zawiera poprzedni
mam wersje 1.2.1 czy muszę wgrać 1.2.2. czy od razu 1.2.3
PS. uprzedzając pytanie napiszę że używałem wyszukiwarki.
lamerskie pytanie ale potrzebuje pewności
czy nowy firmvare zawiera poprzedni
mam wersje 1.2.1 czy muszę wgrać 1.2.2. czy od razu 1.2.3
PS. uprzedzając pytanie napiszę że używałem wyszukiwarki.
Lamerskie pytanie ale czy przeczytałeś, co jest napisane na stronie z firmwarem? Szczególnie sekcję Firmware Q&A?
Tak, ale wiecie forum to forum przecież tutaj wszystko wszyscy wiedzą najlepiej.
darek-dorado
20-12-2010, 20:00
Pytanie do użytkowników, bo sam chyba nie znajdę. Czy w 7D można ustawić tzw. "pułapkę AF"? Chodzi z grubsza o to, że ustawiam ostrość na jakiś punkt, wciskam przycisk spustu migawki, np za pomocą wężyka i czekam aż w polu ostrości pojawi się obiekt, np. ptaszek co sprawi, że aparat zrobi fotkę, lub serię fotek. Takie coś jest na pewno w Nikonach.
Czy ktoś znalazł taką opcję w Canonie?
myslidar
20-12-2010, 20:02
nie ma
darek-dorado
20-12-2010, 20:03
A to szkoda :(((
jacek-ie
20-12-2010, 20:10
Witajcie,
mam okazję nabyć używane 7D, ale chciałbym sprawdzic migawkę (ilość pstryków). Oczywiście przekopałem się przez cały wątek o sprawdzaniu licznika migawki, ale poza informacją w tytule to nic tam konkretnego nie znalazłem.
Troszkę się obawiam o jej przebieg, bo firmware jest dość wiekowe (1.0.7), więc może nawet fabryczne, a właściciel nie bardzo ma o nim pojęcie i używa ... trybu zielonego i zapisuje zdjęcia w JPEG :D. Aparat dostał w rozliczeniu za samochód, wiec to co najmniej druga ręka ;)
Ktoś mnie pokieruje na jakis program do odczytu czy pozostaje mi serwis ??
Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim
J.
Pytanie do użytkowników, bo sam chyba nie znajdę. Czy w 7D można ustawić tzw. "pułapkę AF"? Chodzi z grubsza o to, że ustawiam ostrość na jakiś punkt, wciskam przycisk spustu migawki, np za pomocą wężyka i czekam aż w polu ostrości pojawi się obiekt, np. ptaszek co sprawi, że aparat zrobi fotkę, lub serię fotek. Takie coś jest na pewno w Nikonach.
Czy ktoś znalazł taką opcję w Canonie?
Sprecyzuj o co Ci dokładnie chodzi i o jakiego Canona Ci chodzi ?. W necie masz wszystkie , pełne instrukcje obsługi .
Czy to ma być działanie aparatu na zasadzie wzbudzenie ruchem - np. fotokomórka ?.
Zawsze możesz ustawić ostrość na jakiś punkt , przytrzymać spust do połowy i wykonac fotkę gdy w zasięgu tego punktu znajdzie się jakiś obiekt - Ciebie interesujący .
Jeśli twierdzisz , że taką funkcję posiada "na pewno " Nikon - opisz mi dokładne jej działanie !. Podaj też typ body tego Nikona - czy to np. D90 , D300 itp. Nigdy nie miałem nikona na dłużej niż kilka minut i dlatego jestem ciekaw . Jednak o robieniu fotek przez działającą fotokomórkę lub jakiś inny czujnik ruchu jeszcze nie słyszałem . Oczywiście poza dodatkowym wyposżeniem specjalnym oraz specjalistycznym sprzętem foto !?.
darek-dorado
20-12-2010, 21:39
wlodal chodzi mi oczywiście o 7D, w Nikonie mają to zarówno D300, jak też D90 o wyzszych modelach nie wspominając. Działa to z grubsza tak: (żeby niczego nie pokręcić, pozwoliłem sobie skopiować wypowiedż użytkownika Ark z forum fotoprzyroda.pl, oto ona:
"Ja często używam tego przycisku do aktywowania tzw. "pułapki AF". Nie wiem jak w Canon'ie, ale w Nikon'ie działa to następująco:
- w menu ustawiam przycisk AE-L/AF-L na AF-ON;
- za pomocą przyciski AE-L/AF-L ustawiam ostrość na wybrany punkt;
- kadruję, tak żeby to co mam w zaznaczonym polu AF było nie ostre.
- wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci."
wlodal chodzi mi oczywiście o 7D, w Nikonie mają to zarówno D300, jak też D90 o wyzszych modelach nie wspominając.
- w menu ustawiam przycisk AE-L/AF-L na AF-ON;
- za pomocą przyciski AE-L/AF-L ustawiam ostrość na wybrany punkt;
- kadruję, tak żeby to co mam w zaznaczonym polu AF było nie ostre.
- wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.[/I]"
Dareczku brzmi to bardzo tajemniczo i enigmatycznie . Z tego co przeczytałem puszki te powinny posiadać fotokomórki - a tak nie jest . Może wypowie się ktoś zaznajomiony z "bratnią" firmą ?. Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N . Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia - poszukam instrukcji i poczytam . Później się wypowiem w tym temacie .
MariuszJ
20-12-2010, 22:04
Dareczku brzmi to bardzo tajemniczo i enigmatycznie . Z tego co przeczytałem puszki te powinny posiadać fotokomórki - a tak nie jest . Może wypowie się ktoś zaznajomiony z "bratnią" firmą ?. Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N . Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia - poszukam instrukcji i poczytam . Później się wypowiem w tym temacie .
Nie muszą mieć żadnych fotokomórek.
Wystarczy ciągły AF (w Canonie AI Servo AF) włączany i wyłączany odrębnym od migawki przyciskiem (AF-ON) i wyzwalanie migawki ustawione w trybie "wyzwól kiedy ostre" (a nie "wyzwól zawsze"). Wduszony przycisk spustu migawki i aparat zrobi zdjęcie wtedy, gdy dostanie sygnał detekcji fazy z sensora AF.
Nie muszą mieć żadnych fotokomórek.
Wystarczy ciągły AF (w Canonie AI Servo AF) włączany i wyłączany odrębnym od migawki przyciskiem (AF-ON) i wyzwalanie migawki ustawione w trybie "wyzwól kiedy ostre" (a nie "wyzwól zawsze"). Wduszony przycisk spustu migawki i aparat zrobi zdjęcie wtedy, gdy dostanie sygnał detekcji fazy z sensora AF.
Tyle , że nie wyczytałem nigdzie by miały tę funkcję jakieś aparaty ?. Może niedokładnie czytałem ?. A wg Ciebie które aparaty są wyposażone w tę funkcję - z chęcią się z tym wynalazkiem zapoznam !.
MariuszJ
20-12-2010, 22:30
Cfn III-2 - 0 lub 1, Cfn III-4 - 1
http://www.eosdoc.com/manuals/?q=ATrapFocus
Cfn III-2 - 0 lub 1, Cfn III-4 - 1
http://www.eosdoc.com/manuals/?q=ATrapFocus
To co proponujesz nie jest zgodne z zadanym pytaniem , które w części cytuję poniżej .
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.
To nie jest to samo .
To co proponujesz nie jest zgodne z zadanym pytaniem , które w części cytuję poniżej .
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.
To nie jest to samo .
Opis w artykule Almost Trap Focus
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w E)S 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jets tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.
To nie jest to samo .
To nie jest to samo .
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w EOS 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jest tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.[/QUOTE]
Czy w 7D można ustawić tzw. "pułapkę AF"?
no niestety, canon chyba bardzo nie lubi tej funkcji, nazywa się to pułapką AF albo priorytetem AF, ale praktycznie nie występuje w większości puszek.
Ja osobiscie wątpię by coś takiego istaniało w N
ależ oczywiście, że istnieje, i to od dawien dawna (już w analogach to było) i to niekoniecznie w najwyższych modelach. podobnie jak zasłonka do wizjera - te dwie "drobnostki" zawsze mnie bardzo drażniły jako wyznawcę canona :roll:
Ze względu jednak na to , że nie dyskutuję na tematy o których nie mam pojęcia
właśnie to robisz... :wink:
A wg Ciebie które aparaty są wyposażone w tę funkcję
w nikonie? zdaje się większość tych lepszych.
w canonie? tylko jedynki i to nie wszystkie. :evil:
MariuszJ
20-12-2010, 23:03
Czytaj do końca, z komentarzami - to działa na wszystkich eosach.
Nigdy nie było mi potrzebne, a teraz nie sprawdzę bo nie posiadam, ale wszystko jest w zgodzie z regułami sztuki. Wciśnięty spust migawki (pozbawiony oczywiście funkcji ostrzenia przez odpowiednie ustawienie Cfn) wyzwoli ją natychmiast po detekcji fazy.
To nie jest to samo .
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w EOS 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jest tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.
źródło (http://img151.imageshack.us/img151/9974/img1208dpp800.jpg)
i crop 50%:
źródło (http://img207.imageshack.us/img207/4152/img1208gimpcrop50.jpg)
7d, ISO 3200, 300mm, f/2.8
To tak a'propos dyskusji w innym wątku, gdzie napisałem, że uzyskanie podobnego kadru za pomocą G1 (m43) było możliwe na ISO 800.
Bartek_902
20-02-2011, 18:18
Witam.
Odkopie wątek bo mam pytanko do użytkowników 7d,otóż dzis przy czyszczeniu aparatu zauważyłem że z pokrętła/kółka trybów PASM miejscami zaczął mi jak by odchodzić matowy lakier którym kółko jest pomalowane i teraz jest świecące , zauważyliscie coś takiego u siebie po dłuższym uzytkowaniu?
Nie to zeby mi to przeszkadzało mocno ale pytam z ciekawości ;)
U mnie jeszcze nie odchodzi ;), więc wszystko przede mną :mrgreen:.
Bartek_902
20-02-2011, 20:19
U mnie jeszcze nie odchodzi , więc wszystko przede mną .
A może w 5d coś takiego zaobserwowałeś?:) teraz obejrzalem to dokładnie i wydaje mi się że to chyba wina paska i on w kontakcie z kółkiem go obciera przez co farba schodzi...
Zerknijcie jak to u was wyglada
Bartek_902
21-02-2011, 23:53
I jak tam sprawdził ktoś?? Bo jestem ciekaw czy to tylko moja przypadłość :)
kwazar11
22-02-2011, 00:05
Nic nie odłazi. Może za mało używam? ;)
Bartek_902
22-02-2011, 22:56
Moj też nie jest jakoś mocno używany ok 4tys klatek więc dużo to nie jest a jednak takie rzeczy się dzieją ,ciekawe jak u innych czy ktos się z tym spotkał :)
A może w 5d coś takiego zaobserwowałeś?:) teraz obejrzalem to dokładnie i wydaje mi się że to chyba wina paska i on w kontakcie z kółkiem go obciera przez co farba schodzi...
Ani 7d ani 5dmkII nie mają u mnie takich historii.
Bartek_902
23-02-2011, 16:52
Ani 7d ani 5dmkII nie mają u mnie takich historii.
To chyba ja mam jakiegoś pecha z tą przypadłością :)
Merauder
13-03-2011, 12:34
Jako świeżak z 7D mam jedno pytanie odnośnie pomiaru światła; jak to jest z tym punktowym pomiarem?
Z instrukcji oraz specyfikacji wynika, że punktowy pomiar światła jest na sztywno na środku wizjera (ciut ponad 2% kadru).
Z kolei z tych samych źródeł można wyczytać, że przy pomiarze wielosegmentowym istnieje "możliwość" powiązania pomiaru z punktowym pomiarem ostrości. W związku z powyższym rodzą się w mojej głowie pytania:
1. Czy owa "możliwość" to jakiś ficzer, którego trzeba uaktywnić (w co wątpię, bo nic takiego nie widziałem)?
2. Czy powiązanie punktu AF ma tylko związek z punktowym czy też z tym mniejszym punktowym?
3. W końcu co oznacza powiązanie w tym wypadku, to, że pomiar światła robiony jest tylko na miejsce punktu ostrzenia czy pomiar jest wielosegmentowy z uwzględnieniem w jakichś proporcjach owego punktu?
Mam nadzieję, że nie zamotałem.
Z tego co się wywiedziałem, przy pomiarze wielosegmentowym jest tak, jak napisałeś punkcie 3 w drugiej jego części . Jest to opcja "niewyłączalna".
3. W końcu co oznacza powiązanie w tym wypadku, to, że pomiar światła robiony jest tylko na miejsce punktu ostrzenia czy pomiar jest wielosegmentowy z uwzględnieniem w jakichś proporcjach owego punktu?
Oznacza to, że pomiar wielosegmentowy jest w zasadzie czymś na wzór pomiaru centralnie ważonego, tyle że centrum nie znajduje się w środku kadru, a tam, gdzie jest aktywny punkt AF. Nie da się tego wyłączyć, masz to od razu "w gratisie" gdy tylko włączysz pomiar wielosegmentowy.
Merauder
15-03-2011, 16:06
OK, dzięki. Działa to tylko z punktowym tj. z tym klasycznym punktowym czy Spot AF też?
Witam.
Czy ktoś z posiadaczy 7D używał z manualnymi obiektywami bez potwierdzenia ostrości? Czy wizjer jest naprawdę na tyle duży, że ostrzenie manualne jest znacząco łatwiejsze w porównaniu do np. 40D?