Zobacz pełną wersję : 7d - już oficjalnie!
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
Ten szum to masz ze stabilizacji obiektywu przypuszczam...
zapiąłem stałkę i wsio wpariadkie. cisza jak makiem zasiał. faktycznie z 17-55 is chyba stabilizacja działa w trybie ciągłym przy live lub filmach.
podziękował serdecznie.
mam szybkie pytanie do użytkowników 7D.
body tez wydaje delikatny szum, jakby coś kręciło się w środku?
To nie body szumi. Dźwięki pochodzą od systemu stabilizacji w obiektywie. W wielu obiektywach słychać delikatny szum nawet po wyłączeniu stabilizacji. Jest to spowodowane tym, że soczewka korekcyjna i tak, mimo wszystko jest przyciągana do punktu centralnego przez elektromagnesy. W przeciwnym razie po prostu latała by sobie bezwładnie z każdym ruchem aparatu.
Ja tylko napiszę szybko że mój 7D poszedł na wymanę migawki, stara migawka miała na liczniku 288.000 zdjęć i nie miała żadnego śladu zużycia czyli gdyby nie to że chciałem go sprzedać mogłaby pracować jeszcze baaardzo długo... Bardzo to trwały i pancerny aparat musze przyznać!
Merauder
15-01-2013, 17:13
Ja tylko napiszę szybko że mój 7D poszedł na wymanę migawki, stara migawka miała na liczniku 288.000 zdjęć i nie miała żadnego śladu zużycia czyli gdyby nie to że chciałem go sprzedać mogłaby pracować jeszcze baaardzo długo... Bardzo to trwały i pancerny aparat musze przyznać!
Lubię to!
Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
swallow77
29-01-2013, 16:06
Pamiętam jakiś filmik Kay'a (ten od Digital Review TV) jak usiłował zamęczyć siódemkę. Jednym z testów było zamrożenie aparatu w zamrażarce - niestety Kay okazał się fajtłapą. Aparat utopił się we worku, który miał go przed wodą właśnie, chronić. Komora lustra wypełniona kawałkiem lodu. Rozmrażanie aparatu skończyło się pieczeniem w piekarniku z etapem pośrednim - wymaczaniem w ciepłej wodzie. Po tej wpadce Kay aparat podpalił. A on nadal robił zdjęcia... [Jak Kay zamęcza 7D (https://www.youtube.com/watch?v=RCT-YMgjm9k)]
Na stronie Canona Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 7D (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d#DriversAndSoftware) jest do sciągnięcia zestaw oprogramowania dołączanego do korpusu (Canon Solution Disk).
Zawiera najnowsze wersje programów (DPP, EOS Utility, Picture Style Editor).:roll:
Thomason2005
19-05-2013, 19:31
Tak z ciekawości spytam się. Kiedy na 7D będzie możliwość użycia AF z obiektywami f8 (z konwerterem)? Miało to już być, a 5DIII szybciej to otrzymał.
Kolekcjoner
20-05-2013, 03:39
Wątpię żeby do 7D jeszcze coś dodali.
Thomason2005
20-05-2013, 10:56
Wątpię żeby do 7D jeszcze coś dodali.
W zeszłym roku gdzieś wyczytałem, że mieli właśnie dodać do aktualizacji kwietniowej obsługę. Może plany zmieniły się.
No szkoda byłoby, gdyby tego nie zrobili. Na razie mi to nie przeszkadza, bo nie mam konwertera, ale w przyszłości kto wie.
witam serdecznie
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego aparatu jeżeli chodzi o zdjęcia sportowe ??
Chodzi o zdjęcia w hali(większe iso) i zdjęcia na powietrzu przy ładnej pogodzie.
Dodam że dysponuje canon-owską L 70-200 2,8 is oraz canon-owską 50 1,8
Pytam ponieważ zamierzam zmienić 40 na 7 i chciałbym usłyszec opinie osób które praktykuja bądz praktykowały ten aparat jeżeli chodzi o zdjęcia dynamiczne(sportowe)
I czy potrzebne jest justowanie z tymi obiektywami
z góry dziekuje za odpowiedz
Zestaw do sportu idealny , ale wszystko zależy, jaka hala jasna/ciemna. W Arenie Legionowo (siatkówka) uzyskuje się ok 800 - 1600 iso. W ciemnych halach, gdzie powyżej 2500 iso trzeba dać to już mocny szum widać. 7D na pewno lepiej sobie ze sportem w hali poradzi, jak 40D, na powietrzu już takiej różnicy nie będzie - jedynie wolniejsza seria.
mnie się średnio 7 w hali sprawowała bo wysokie iso to ma takie sobie
robiłem na zmianę 7 i 5dmk2 70-200 2.8 is i lepiej wypadł 5d
nie oplaca sie zmieniac 40d na 7d, tzn mowie tu tylko o jakosci zdjec, niestety matryca 7d to dla mnie straszna kicha... juz wolalem starsze 1d2 (do ISO 1600... :P) z 7d jest taki problem, ze jesli niedoswietlisz zdjecia lub delikatnie nie przejarasza to przy ISO od 1000 (a nawet 800) w gore wyjdzie ci masakryczna papka, jak dobrze naswietlisz to nadal bedzie papka ale bardziej akceptowalna :D oddanie zczegolow przez 7d jest beznadziejne (ciagle mowie o troche wyzszych ISO, powiedzmy od 400 w gore...) matryca to najwieksza porazka tego aparatu niestety, gdyby nie to to w sumie bylby aparat idealny przynajmniej dla mnie, juz dawno bym zmienil 7ke ale nie bardzo mam na co, w kazdym razie jesli nie chce wydac tych +/- 8tys albo i wiecej, dlatego czekam na 7d2 i 70d, zobaczymy co pokaza, jak nadal bedzie kiszka to chyba jednak bedzie trzeba przejsc na zla (zolta) strone mocy ;/
nie oplaca sie zmieniac 40d na 7d, tzn mowie tu tylko o jakosci zdjec, niestety matryca 7d to dla mnie straszna kicha... juz wolalem starsze 1d2 (do ISO 1600... :P) z 7d jest taki problem, ze jesli niedoswietlisz zdjecia lub delikatnie nie przejarasza to przy ISO od 1000 (a nawet 800) w gore wyjdzie ci masakryczna papka, jak dobrze naswietlisz to nadal bedzie papka ale bardziej akceptowalna :D oddanie zczegolow przez 7d jest beznadziejne (ciagle mowie o troche wyzszych ISO, powiedzmy od 400 w gore...) matryca to najwieksza porazka tego aparatu niestety, gdyby nie to to w sumie bylby aparat idealny przynajmniej dla mnie, juz dawno bym zmienil 7ke ale nie bardzo mam na co, w kazdym razie jesli nie chce wydac tych +/- 8tys albo i wiecej, dlatego czekam na 7d2 i 70d, zobaczymy co pokaza, jak nadal bedzie kiszka to chyba jednak bedzie trzeba przejsc na zla (zolta) strone mocy ;/
ok a nie wiem czy dobre porównanie ale jak porównujesz 40 a 7 jeżeli chodzi o iso ??
rozumiem że 7 masz
7d radzi sobie troche lepiej ale stanowczo nie warto doplacac tyle kasy zmieniajac40d na 7d, jedyna alternatywa to 1d3 ale i cena inna... niestety w tych widelkach w canonie nie ma zbytnio w czym przebierac glownie jesli idzie o sport ;/
mnie osobiscie ciagle po glowie chodzi d700...
7d radzi sobie troche lepiej ale stanowczo nie warto doplacac tyle kasy zmieniajac40d na 7d, jedyna alternatywa to 1d3 ale i cena inna... niestety w tych widelkach w canonie nie ma zbytnio w czym przebierac glownie jesli idzie o sport ;/
mnie osobiscie ciagle po glowie chodzi d700...
a nie myślisz że 700D trochę za wolny ??
rozważam tez opcje kupna 50D w miejsce 7D i chyba raczej tak zrobię czytając opinie...
Cena 7D wysoka patrząc na jakość zdjęć jedyny plus...obudowa jak dla mnie po głębszej analizie i przymiarkach...
niestety na 1d3 nie stac mnie żeby wydac na zdjęcia amatorskie :/
nikon d700 nie canonowe 700d :D
a jeżeli tak to ok ;)
ale jednak nie mam w planach zmiany systemu no chyba że ceny dobrych Canon-ów będą rosły jak i ich akcesoria ;)
na chwile obecną nie narzekam więc i nie zmieniam .
Może teraz ja napiszę, skoro przesiadłem się z 40D na 7D.
Za 40D przemawia wyłącznie jakość zdjęcia, a konkretnie poziom szumów. Przy ISO400 ziarno na zdjęciach nie jest praktycznie widoczne, niestety w 7D szumi już od 400. Natomiast sam szum w 7D spokojnie można łatwo zniwelować zarówno z poziomu aparatu, jak i potem w postprodukcji.
Pomijając matrycę za 7D przemawia właściwie wszystko. Ilość klatek na sekundę, ilość Mpix, wyższe ISO (3200 wobec 12k) co ma znaczenie przy robieniu na halach, strefowy pomiar AF i według mnie nieco lepszy automatyczny balans bieli.
Odnośnie kalibracji (justowania), to zarówno na 70-200/2.8 jak i na 300/2.8 justowanie praktycznie nie było potrzebne, mikrozmiany na poziomie +/-2. Natomiast nawet jeżeli jest potrzebne to jest bajecznie proste, pod warunkiem że wyda się parę groszy na program Reikan Focal.
Mnie do zmiany skłoniło zbyt częste fotografowanie na halach i przy sztucznym oświetleniu. Niestety ISO 3200 czy 6400 w takich przypadkach bywa czasami niezbędne.
krolewicz
26-05-2013, 21:57
siódemka jest strasznie przereklamowana, moim zdaniem zupełnie nie jest warta zakupu, odkładaj pieniądze i kup coś dwie półki wyżej niż 40d
Lucky Luck
26-05-2013, 22:49
[QUOTE=C80;1164126]Może teraz ja napiszę, skoro przesiadłem się z 40D na 7D.
Za 40D przemawia wyłącznie jakość zdjęcia, a konkretnie poziom szumów. Przy ISO400 ziarno na zdjęciach nie jest praktycznie widoczne, niestety w 7D szumi już od 400. Natomiast sam szum w 7D spokojnie można łatwo zniwelować zarówno z poziomu aparatu, jak i potem w postprodukcji.
Pomijając matrycę za 7D przemawia właściwie wszystko. Ilość klatek na sekundę, ilość Mpix, wyższe ISO (3200 wobec 12k) co ma znaczenie przy robieniu na halach, strefowy pomiar AF i według mnie nieco lepszy automatyczny balans bieli.
Wg. /Camera Sensor Ratings by DxO Mark/ to jednak matryca 7d jest lepsza niż ta w 40d i to zarówno pod względem szumów jak i DR
Ja odnoszę podobne wrażenie ... :)
Kolekcjoner
26-05-2013, 22:54
Niezależnie od testów i tabelek moim zdaniem jedyne co przemawia za kupnem 40D to niższa cena.
40D nie da rady w fotografowaniu sportu na przeciętnie ciemnej hali /chyba, że robimy fotorelację z turnieju szachów/, natomiast 7D spokojnie sobie poradzi - owszem zdjęcia nie będą tak gładkie, jak z 1DIII czy 5DmkIII czy D700 ale da się na nie patrzeć: Baraż o ORLEN Ligę: Legionovia Legionowo - Jedynka Aleksandrów Łódzki - foto.siatka.org (http://foto.siatka.org/galeria/2013-04-28-baraz-o-orlen-lige-legionovia-legionowo-jedynka-aleksandrow-lodzki)
Wg. /Camera Sensor Ratings by DxO Mark/ to jednak matryca 7d jest lepsza niż ta w 40d i to zarówno pod względem szumów jak i DR
Ja odnoszę podobne wrażenie ... :)
Sorry, ale nie czytuję wykresów tylko oglądam zdjęcia. I niestety wyraźnie widzę, że do pewnej wartości iso przewaga 40d jest bezdyskusyjna. 40d miałem kilka lat, potem przez pewien czas robiłem równolegle 40d i 7d i bez exifów można było rozpoznać właśnie po szumie zdjęcia z obu puszek. Po prostu do około iso 800 40d mniej szumi od 7d. W wyższych wartościach iso faktycznie 7d wygląda lepiej, ale czego się spodziewać po aparacie który zamiast maks iso 1600 ma 6400.
Najlepiej w ogóle nie zmieniać sprzętu bo te stare modele są najlepsze .... ;-)
W życiu nie cofnąłbym się z 7d do 40d. A tych co piszą, że im iso 400 szumi niech popatrzą na foty tych, co spokojnie wykorzystują iso 800, 1000, 1600.
Grzesiek_PL
27-05-2013, 01:29
Najlepiej w ogóle nie zmieniać sprzętu bo te stare modele są najlepsze .... ;-)
Dlatego mam 500D (nawet nie taki stary bo to przecież brat 50D) :mrgreen:
SkowronWro
27-05-2013, 08:20
lepiej odłozyc na 1dIII jeżeli ma być sport
A dlaczego lepiej? Dlaczego masz w stopce 50d a nie kilka lat starszy mark II albo mark III ?
a może jeszcze bardziej odłożyć na 1DX - to jest neverending story, zawsze będzie coś lepszego. 7D daje radę w sporcie na hali, a 40D raczej nie. Jeśli coś lepszego niż 7D to jest przecież 5d mk3, ale cena x2
SkowronWro
28-05-2013, 20:02
bo nie potrzebuje gripa:) a patrzac na jakość fotek z 1dIII przy iso 3200 sa bardzo miłe, co o 50d nie powiem:) poza tym chyba AF lepszy:)
Przemasl1985
28-05-2013, 22:00
szumami w 7d na pewno bym się nie przejmował. Jak pisali poprzednicy 7d przewyższa 40 we wszystkim. Mam pracuję na obu.
Kotwica we wodzie
17-08-2013, 23:11
Czy opłaca sie jeszcze kupować 7D ? Miałem wczoraj przykrą przygodę - dzieciak rozwalił mi i puszke - dzięki bogu że nie było do niej podpięte 70-200. Mowa tu o 60D który spadł z balkonu i nawet nie ma co szukać jednej sprawnej części która nadawałaby sie do odsprzedania - nawet blaszki z migawki (nie znam fachowej nazwy) poodpadały, balkon wyyysoko mam. Ze stratą 60D już się przespałem. Dziś był dzień zastanawiania sie co kupic i do głowy przychodzi mi jedynie 7D. 70D który ma lada moment wejść do sklepów mnie nie interesuje - nie szokuje niczym oprócz tych dual pixel cośtam ale ja lustrzanką filmów nie kręcę, dotykowy wyswietlacz tez mnie nie kreci. Pełnej klatki też na razie nie chce. Do 60D nie ma mowy nie chce jeszcze raz wracać - jakość plastików i wiecznie odklejające sie gumy + odchylany wyświetlacz to dla mnie zbedny bajer. Do 7D przekonuje mnie mający świetną opinię AF z 19 punktami i wszystkie krzyżowe, 8 klatek bo czasami strzelam troche sportu, magnezowe ciezsze body - dla mnie lepiej bo 60D z 70-200 2.8 nie bylo dobrze wywazone jak dla mnie - ciążyło deczko do przodu, plus jeszcze kilka funkcji których 60D nie posiada czyli np mikroregulacja.
Zastanawiam sie tylko czy opłaca sie jeszcze kupować 7D czy czekać na coś nowego (a czekać za długo nie moge), a jeśli kupować to czy nowy czy używke ?
oczywiście że warto, nie tylko 7d ale też 50d, pytanie tylko za jaką cenę, na nowości nie warto juz czekać bo zazwyczaj są tylko ewolucjami poprzednich modeli i mają zawyżone ceny przez pierwsze miesiące...
Kotwica we wodzie
18-08-2013, 10:01
Ok czyli 7D. Nie wiem czy skusić sie na nowy - za 4.650 juz można mieć a to jak na moj gust deczko za wiele, oczywiscie tylko w polsce taka drozyzna, bo w niemckraju mozna go dostac taniej. Powiedzcie mi - jeśli zdecydowałbym sie na używany (ponad 1000zl mniej niz nowy) to na co zwracac uwagę przy zakupie ? czy 7D ma jakieś specjalne coś na co należy być uczulonym ? Z tego co na szybko doczytalem to wiem ze sa dwie wersje i jedna (ta pierwsza) miała podobno problemy z BF ?
ja bym poczekał na 70D, nowsza konstrukcja (matryca), af z 7D, a cena będzie (chyba) podobna
tu masz specyfikację:
Canon EOS 70D - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/1766-Canon_EOS_70D-specyfikacja_aparatu.html)
ja bym poczekał na 70D, nowsza konstrukcja (matryca), af z 7D, a cena będzie (chyba) podobna
tu masz specyfikację:
Canon EOS 70D - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/1766-Canon_EOS_70D-specyfikacja_aparatu.html)
+1
Matryca 7D jest taka sobie.
Kotwica we wodzie
18-08-2013, 11:23
Cena 70 zgadza sie, ma być podobna do 7 w granicach 4.700 około takie są plotki. Jednak tak jak pisałem wyżej 70 dla mnie odpada - za dużo elementów przypomina mi 60D - odchylany wyświetlacz można powiedzieć że mnie nawet odstrasza, nie bede sie rozpisywał dlaczego. Dotykowy wyswietlacz tez dla mnie zbedny, wole tradycyjne buttonki, ułożenie przycisków też przemawia za 7D. 60D kupowałem troszke w ciemno bo nie czytałem żadnych opinii - pod wpływem impulsu więc była loteria - miło go wspominam bo fajne fotki z nim robiłem ale nie che mieć już nic podobnego do 60D - nie miał tego czegoś. 7D trzymałem w łapach i już sam feeling jest o niebo lepszy. Jedyną rzeczą której mi w nim brakuje do wifi ale to też nie jest jakiś warunek konieczny jaki biore pod uwage przy pracy z aparatem. Oczywiście poczekaż aż 70D wyjdzie i pojawią się szczegółowe testy ale moja decyzja o 7D juz zapadla, tylko tak jak pisałem wyżej - nie wiem czy brac nowy czy szukac używki i jeśli używki to na co zwracac uwage przy oględzinach.
tylko tak jak pisałem wyżej - nie wiem czy brac nowy czy szukac używki i jeśli używki to na co zwracac uwage przy oględzinach.
ja brałbym nowy aczkolwiek uważam że cena 4,5 tys jest ceną za wysoką w przeciwieństwie co ceny nowego 60d o prawie 2 tys tańszego, natomiast jeśli używka to najlepiej z odbiorem osobistym ze zwróceniem uwagi na przebieg, stan wizualny, stan mechaniczny migawki itp ...
Jedyną rzeczą której mi w nim brakuje do wifi
to wifi - jeśli używane do zgrywania fotek, jaką udaje się uzyskać szybkość transferu?
Kolekcjoner
19-08-2013, 02:02
Nie jestem pewien czy w przypadku aparatu kryterium jak się go trzyma jest najsłuszniejsze - no ale każdy wybiera wedle własnych potrzeb 8-).
Ja np lubie mieć za co złapać... :twisted:
Gdybym stał teraz przed wyborem 7d i majac na horyzoncie 70d raczej 2x nie kupiłbym 7ki (no chyba, że AF w 70d okaże się słaby), to już wolałbym 1dIII niż 7d.
AF w 70d będzie nieco lepiej działający niż w 7d (precyzja), za to niestety okrojony (np. brak spota).
Kotwica we wodzie
20-08-2013, 15:14
Nie jestem pewien czy w przypadku aparatu kryterium jak się go trzyma jest najsłuszniejsze - no ale każdy wybiera wedle własnych potrzeb 8-).
Chyba ważne jest żeby chwyt był pewny prawda ? To nie jest jakieś "widzimisie" tylko chodzi o komfort pracy z aparatem. Kiedyś dawno temu miałem 550D - to jest małe body i trzymało mi sie tragicznie. W 60D było juz lepiej ale i tak najmniejszy palec zwisał pod body wiec dla mnie im wiekszy grip tym lepiej,
Kolekcjoner
20-08-2013, 15:32
Chyba ważne jest żeby chwyt był pewny prawda ?
Dla mnie nie. Dużo bardziej liczą się inne kwestie.
Kotwica we wodzie
21-08-2013, 12:17
Powiedzcie mi jeszcze czy 7D ma jakieś ukryte wady które mogą wyjść w przyszłości ? Pytam bo zauważyłem że wiele osób sprzedając używki na allegro sprzedaje siódemki z przebiegiem około 4000 klapnięć - to strasznie mało i aż żal sprzedawać z takim przebiegiem dlatego wydaje mi sie to podejrzane
Eberloth
21-08-2013, 12:51
Ma wadę. Ma nagonkę medialną że nie robi zdjęć. Jak Ci jedna osoba mówi, że jesteś osłem (nic personalnego, taki przykład), to możesz to olać. Jak Ci mówi to samo sto osób, to się zastanawiasz, czy może sobie kupić siodło ;) Tak samo jest z posiadaczami 7D którym wmówiono, że szumy z niego są nieakceptowalne. Tyle w temacie...
Komu wmówiono, temu wmówiono. Ja miałem 40D, przesiadłem się na 7D i na własne oczy widzę, że mocniej szumi nawet na iso 400. Tyle, że ten jeden jedyny istniejący minus nie przesłania mi samych plusów 7D.
Eberloth
21-08-2013, 13:04
Ja używam 7D do ISO 400 max. Mam jasne szkła, więc wcale to nie oznacza fotografowania tylko z lampą lub w jasny dzień. Taki szum mi nie przeszkadza, a jak ktoś ma z tym problem to odszumiarki nie degradujące zbytnio obrazu są. Jak ktoś potrzebuje ISO 1600 i jest szumofobem - niech szuka innej puszki.
sam sprzedałem dwie puszki z przebiegami ok 5000 i 6000 klapnięć, więc nie koniecznie każda transakcja musi być podejrzana, obie sprzedawałam na forum nigdy na allegro.
Powiedzcie mi jeszcze czy 7D ma jakieś ukryte wady które mogą wyjść w przyszłości ? Pytam bo zauważyłem że wiele osób sprzedając używki na allegro sprzedaje siódemki z przebiegiem około 4000 klapnięć - to strasznie mało i aż żal sprzedawać z takim przebiegiem dlatego wydaje mi sie to podejrzane
Nawet jak będzie miał 40 000 klapnięć to jeszcze pikuś. Puszka jest niezwykle wytrzymała . I jak weźmiesz go do ręki to już każde inne body jest beeee . No chyba że MK III czy inne pro puszki . Zresztą te 2 chińczyki na youtube chcieli swojego 7D zniszczyć i nawet po zamrożeniu i nadpaleniu cykał foty dalej ...
Wad ukrytych nie ma. Najgorsze co mogło go spotkać to raczej jeśli komuś upadł albo zabierał go na jakieś pustynie itp - bo piasek jest paskudny . I wtedy przebieg nie będzie miał znaczenia bo mógł ktoś cykać w studio dużo a inny mógł zabrać na jedną wycieczkę do Egiptu itp. I co wybierasz ? Aha w FJ jest super promocja na nowe 7D z 18-135 - chyba najniższa cena w historii .
Eberloth
22-08-2013, 10:42
Tak sobie z nudów wygrzebałem... Wszystkie 7D, ISO 400, szkło Canon EF 100 f/2.0 na pełnej dziurze. Czasy między 1/320 a 1/500s. Oczywiście RAW poddany niewielkiej obróbce.
Tragedia, prawda? :mrgreen:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/9352/img3748fa.jpg)
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/2117/img3777f.jpg)
źródło (http://img94.imageshack.us/img94/9606/img3763ub.jpg)
jan pawlak
22-08-2013, 20:33
Nawet jak będzie miał 40 000 klapnięć to jeszcze pikuś. Puszka jest niezwykle wytrzymała . I jak weźmiesz go do ręki to już każde inne body jest beeee . No chyba że MK III czy inne pro puszki . Zresztą te 2 chińczyki na youtube chcieli swojego 7D zniszczyć i nawet po zamrożeniu i nadpaleniu cykał foty dalej ...
Wad ukrytych nie ma. Najgorsze co mogło go spotkać to raczej jeśli komuś upadł albo zabierał go na jakieś pustynie itp - bo piasek jest paskudny . I wtedy przebieg nie będzie miał znaczenia bo mógł ktoś cykać w studio dużo a inny mógł zabrać na jedną wycieczkę do Egiptu itp. I co wybierasz ? Aha w FJ jest super promocja na nowe 7D z 18-135 - chyba najniższa cena w historii .
A tak naprawdę, jak potrzymasz w ręku jakimś 1D lub 1Ds to każde inne będą be...
jp
Kotwica we wodzie
24-08-2013, 15:52
Nabyłem siódemkę :) Jestem zadowolony i to bardzo. Jedyne co musze ogarnac to punkty/strefy AF - w 60D tego nie miałem a tutaj np strefowy AF, rozszerzony, punktowy - kiedy jakiego używać - ogarnę to i będzie git. Jeśli chodzi o szumy to widzieliście ten filmik ?
http://vimeo.com/10473734
160,320,640 i 1250 ISO. Ciekawe czy każde 7D tak ma czy to tylko jeden przypadek.
Pytanie do użytkowników 7D, bo miałem opcji sprawdzić tego jeszcze na fabrycznie nowej puszce.
Czerwone podświetlenie występuje tylko na punktach AF czy wali tak po oczach, że daje poświatę na brzegach wizjera?
Przy włączonej siatce jest to już mniej uciążliwe, gdyż jest ona podświetlana. Czy to konsekwencja potrzeby podświetlania siatki?
Eberloth
12-09-2013, 18:59
160,320,640 i 1250 ISO. Ciekawe czy każde 7D tak ma czy to tylko jeden przypadek.
No ciekawe... Ja ani nie potwierdzam ani nie zaprzeczam ;) Co na to inni 7-kowcy?
intrygujący test, na ile miarodajny?
ciekawe jak jest w 60D (ta sama matryca)
lokowaty
07-10-2013, 23:39
Witam wśród użytkowników C7D...Stało się, t zn. stałem się od dziś użytkownikiem tej puszki. Stałem przed dylematem 70d vs 7D no i stwierdziłem że skoro nie filmuję to po co przepłacać? Pierwsze wrażenia super, trafił mi się bardzo zadbany egzemplarz, wizjer, iso, seria, ergonomia, trzymanie, to jest to czego było mi trzeba, no i wykonanie w starym stylu Canona (solide) Jestem mega zadowolony...:) Już po pierwszych testach, wszystko w punkt :)
Zbyszko666
08-10-2013, 02:53
No ciekawe... Ja ani nie potwierdzam ani nie zaprzeczam ;) Co na to inni 7-kowcy?
nie potwierdzam nie zaprzeczam :]
Fotopstryczek
08-10-2013, 03:32
Nie tylko 7D tak ma ;)
Analogowe wartości ISO 100, 200, 400, 800...
Wartości pomiędzy nimi są generowane cyfrowo, ISO 160 to cyfrowo przyciemnione ISO 200, więc ma mniej informacji w światłach więcej w cieniach, ISO 125 to rozjaśnione ISO 100, ma więcej szumu w cieniach.
lokowaty
08-10-2013, 23:31
Nastraszyliście mnie z tymi szumami w 7D aż zrobiłem test na iso1600 i wrażenia są pozytywne...dla mnie OK
Thomason2005
13-10-2013, 18:59
Mam pytanie... Swego czasu Canon planował zrobić firmware do 7D umożliwiający używanie AF z obiektywami z przysłoną F8. Następnie Canon usunął ten wpis z adnotacji. Co ciekawe, dzisiaj testowałem 7D z 100-400L+1.4x Kenko i AF działa. Bez zaklejania 3 pinów. Daleko jest to od komfortowej pracy, bo AF bardzo długo myśli na maksymalnej ogniskowej.
Thomason2005
14-10-2013, 07:45
Miałem zadać pytanie, w końcu tego nie zrobiłem. Jak to jest z firmwarem? U was też działa 7d z obiektywami i konwerterem 1.4x o przysłonie f8?
A Kenko zwiera styki odpowiedzialne za raportowanie TC do body? Jest w ogóle TC widoczny w exifie? Bo jak nie, to widzę analogię do sposobu na AF poprzez zalepienie styków w TC :)
DGX to sprytne ustrojstwo z własnym procesorem, które potrafi się dostosować do różnych sytuacji związanych z AF. A w EXIF'a wpisuje się zawsze :) Z tym, że to wszystko nie jest takie proste i stąd kilka wersji tego Kenko różniących się kolorowymi kropkami i działających lepiej z niektórymi korpusami, a z innymi gorzej.
Jeśli ktoś używa dużo ciemnych kombinacji z telekonwerterami i przede wszystkim statywu, to warto sobie obejrzeć 70d. Dual Pixel ostrzy dość szybko i dokładnie, zdaje się, że do f/11.
Nie wiem jak w TC Canona z seri III, ale seria I i II nie posiadała elektroniki. Wykrycie TC w body odbywało się przez... zworę COM1, EXT0, EXT1. Tak jak na 1 str.:
http://www.f20c.com/stuff/canon/partslist/EXTENDER%20EF%201.4X.PDF
http://www.f20c.com/stuff/canon/partslist/EXTENDER%20EF%202X.PDF
Jeśli ktoś ma Kenko DGX lub Canon TC z serii III to fajnie, jakby zmierzył te styki. Albo w przypadku TC III napisał, czy w EXIF'ie jest raportowana wersja TC (u mnie przy TC II nie).
Wtedy sprawa się wyjaśni, czy "genuine Gate Array IC (Integrated Circuitry)" Kenko oznacza coś więcej niż kłębek miedzi ;)
Thomason2005
14-10-2013, 16:38
Dokładnie chodziło mi o wersję dgx teleplus 300 PRO. Mam z niebieską kropką i zaskoczył mnie ten fakt, bo z wcześniejszych informacji byłem przygytowany na zaklejenie trzech pinów.
Thomason2005, a mógłbyś zmierzyć te styki w TC jakimś łomomierzem?
Albo w przypadku TC III napisał, czy w EXIF'ie jest raportowana wersja TC (u mnie przy TC II nie).
Nie jest.
Wtedy sprawa się wyjaśni, czy "genuine Gate Array IC (Integrated Circuitry)" Kenko oznacza coś więcej niż kłębek miedzi ;)
Oznacza.
Eberloth
14-10-2013, 20:22
Każde ma, w ustawieniach indywidualnych można zmienić nastawy ISO co 1/3 stopnia albo co 1
Chyba nie zrozumiales...
No właśnie mnie oświeciło i usunąłem post ;)
Jest dostępny nowy Firmware (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d#DriversAndSoftware) do 7D 2.0.5 przy okazji jest również nowe DPP 3.13.51 oraz EOS Utility2.13.40 plus Picture Style Editor 1.13.30
Ktoś próbował ML po najnowszym updacie? Mi aparat się wyłączył i już nie chciał wstać. Wyjęcie baterii pomogło.
Ktoś próbował ML po najnowszym updacie? Mi aparat się wyłączył i już nie chciał wstać. Wyjęcie baterii pomogło.
Taki numer zdarza się również jeżeli po upgradzie nie wyłączi siy się puszki i nie wyjmie akumulatora na przynajmniej 2s.:!:
Podobno Canon stwierdził, że 7D nie będzie miał następcy bo:
Podobno producent doszedł do wniosku, że nie ma przyszłości dla zaawansowanych modeli z matrycą APS-C i zamierza skupić się na rozwoju tańszych modeli z tego typu sensorami oraz bardziej zaawansowanych produktów pełnoklatkowych.
Jak dla mnie to śmierdzi chęcią wyduszenia kasy z biedniejszych profesjonalistów. Jeżeli kogoś nie było stać na zestaw 1D Mark X + 400 2.8 mógł dotychczas sobie stworzyć zestaw np. 7D + 300/2.8 i zamiast wydawać 60 tysięcy zł (1DX to ok. 20k, 400/2.8 to ok. 40 tys.), mógł wydać połowę tego.
Jeżeli Canon rzeczywiście zrezygnuje z następcy 7D to grono odbiorców trzysetki zostanie trochę ograniczone, a sam sobie przy okazji zlikwiduje półkę dla średniozaawansowanych. Dla mnie xxD to zbyt plastikowy i amatorski sprzęt, a 5D czy 1D ma wadę w postaci matrycy FF (czyli mnożnik 1.0) i ceny.
A ja nieco z innej beczki - czy używał ktoś z was gripa do 7D z akumulatorami NiMH (w tym dołączonym "koszyczku")? Pomyślałem sobie, że to mogłaby być dużo tańsza alternatywa w stosunku do dwóch oryginalnych aku Canona. Tylko ciekawi mnie jak długo takie np. Eneloopy pociągną po pełnym naładowaniu.
W 5 d mark 2 na zwyklych bateriach max 300 zdjec mi wyszlo na aku nie sprawdzalem
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
A ja nieco z innej beczki - czy używał ktoś z was gripa do 7D z akumulatorami NiMH (w tym dołączonym "koszyczku")? Pomyślałem sobie, że to mogłaby być dużo tańsza alternatywa w stosunku do dwóch oryginalnych aku Canona. Tylko ciekawi mnie jak długo takie np. Eneloopy pociągną po pełnym naładowaniu.
Ja używałem, ale bardzo krótko. Połączenie gripa (Phottix) z Eneloopami powodowało, że seria była sporo wolniejsza. Nie wiem czy to wada gripa Phottix'a (miałem dwa i w obu było tak samo) czy może tak po prostu jest, ale przy tym co ja fotografuję czyli ptaki, szybka seria to podstawa. Eneloopy noszę ze sobą na czarną godzinę, a docelowo pracuję na dwóch LP-E6.
Jeżeli Canon rzeczywiście zrezygnuje z następcy 7D to grono odbiorców trzysetki zostanie trochę ograniczone, a sam sobie przy okazji zlikwiduje półkę dla średniozaawansowanych. Dla mnie xxD to zbyt plastikowy i amatorski sprzęt, a 5D czy 1D ma wadę w postaci matrycy FF (czyli mnożnik 1.0) i ceny.
Ciężko się nie zgodzić (choć akurat w moim przypadku crop jest wadą, bo robię głównie szeroko) lecz jeśli ktoś robi sport albo spotting to faktycznie trochę masakra.
Mały OT... jas_rambo masz pewnie coś do sprzedania ;-)
Sorry ale tworzysz taki klimat, że nie mogłem się powstrzymać ;-)
Mały OT... jas_rambo masz pewnie coś do sprzedania ;-)
Sorry ale tworzysz taki klimat, że nie mogłem się powstrzymać ;-)
Nie do końca do sprzedania. A moja wyżej zawarta wypowiedź jest poparta posiadaniem 7D i w zupełności szczera, więc nie rozumiem o co chodzi ;)
Jeronimo
09-02-2014, 23:07
Jest dostępny nowy Firmware (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d#DriversAndSoftware) do 7D 2.0.5
Z opisu można wyczytać:
"Aktualizacja oprogramowania układowego do wersji 2.0.5 jest przeznaczona dla aparatów z zainstalowanym oprogramowaniem w wersji 2.0.3."
[cut]
"Jeśli oprogramowanie układowe aparatu zostało zaktualizowane do wersji 2.0.5 z wersji 1.0.7–1.2.5 [cut]"
no i dalej są wymienne szczegółowo poprawki które wprowadzono w poszczególnych wersjach...
jak to w końcu jest... czy można zrobić update ze starszych wersji niż 2.0.3? (gdzie znajdę wersje firmware 2.0.3)
pozdro
jak to w końcu jest... czy można zrobić update ze starszych wersji niż 2.0.3? (gdzie znajdę wersje firmware 2.0.3)
pozdro
Nie wiem czy można zaktualizować bezpośrednio ale mogę wysłać Tobie wersję 2.0.3 (nawet 2.0.0) na priva.
pozdrawiam.
Można, aktualizowałem z 2.05 do 2.00 - bez problemu ...
Jakby coś to mam wszystkie z cyferką 2 z przodu ...
Obawy już nie aktualne. Informacja o 7D markII tutaj (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/standard_display/eos_7dmkii_feature).:)
Wiem że raczej nie ma tu na forum jasnowidzów, ale zapytam, jak myślicie jak długo jeszcze będzie 7D w sklepach. I drugie pytanie trudniejsze: do ilu jeszcze może spaść cena. Może pamiętacie jak to było w przeszłości z innymi modelami.
Wiem że raczej nie ma tu na forum jasnowidzów, ale zapytam, jak myślicie jak długo jeszcze będzie 7D w sklepach. I drugie pytanie trudniejsze: do ilu jeszcze może spaść cena. Może pamiętacie jak to było w przeszłości z innymi modelami.
Jak pojawiła się 7D to bardzo szybko zniknęła z rynku puszka 50D i po jakimś czasie (nie pamiętam ile to trwało) pojawiła się 60D. Sadzę, że 7D również zniknie bardzo szybko z półek.
Dzięki, Właśnie o taką, konkretną odpowiedz mi chidziło :D
W DPP 4.1.50 (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d#DriversAndSoftware)Canon uruchomił obsługę EOS 7D oraz kilka innych puszek!;)
Zgadza się jest: EOS 7D - Canon Polska (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_7D.aspx?type=download&softwaredetailid=tcm:125-1225942&os=&language=)
Szkoda tylko, że nie zainstaluję na XP 64-bit, ale wrzucę sobie na laptopa z Win 7-64bit.
ryba_ryba
05-01-2015, 01:21
Ja mam zainstalowane na 7 64 - bit