PDA

Zobacz pełną wersję : 7d - już oficjalnie!

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12

kasprzak
14-09-2009, 18:45
w USA, w BH też już mają cenę:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/646908-REG/Canon_3814B004_EOS_7D_SLR_Digital.html , wychodzi prawie 5000zł, czyli u nas te 6000zł może są realna. Cena by była nawet bardzo spoko, bo na cyfrowe.pl cena 6879zł

Ciekawe kiedy pojawią się jakiekolwiek sztuki w obrocie.

gietrzy
15-09-2009, 08:15
http://www.pbase.com/liquidstone/image/117294859/original

Bahrd
15-09-2009, 09:33
A ta czapla: http://www.pbase.com/liquidstone/image/117196538?

gietrzy
15-09-2009, 10:02
A ta czapla: http://www.pbase.com/liquidstone/image/117196538?

Co, że nieostra?
Na dpreview powiedział, że szkło nie jest jego, dwa sample z 7D są ze szkieł bez dostrajania ostrości (MA), trzy to jest iso 800 cholera wie czy pchane w prawo.
Niestety nie liczę na poprawę kontroli jakości u Canona, więc i najdroższa eLa może być cyknięta - vide zdjęcia na RG, również ptaszek, również z 800L i imho ładny FF, oko ptaszka na końcu GO.
Chyba nie chcesz powiedzieć, że szkło 2008 za $12k jest mydlane :)

Bahrd
15-09-2009, 10:26
Nie śmiałbym pomyśleć nawet! Stawiam raczej na brak kalibracji i ISO 800 ;)

Vitez
15-09-2009, 16:49
Po raz drugi usuwam śmiecenie o GO. Za trzecim razem posypią się bany tygodniowe :evil: .

Kolekcjoner
15-09-2009, 18:35
Tu jeszcze dwa review - siódemki (jak było to nie bijcie ;)).
http://www.naturfokus.info/EN/
http://jeffascough.typepad.com/jeff_ascough_blog/2009/09/7d-images-from-perpignan.html

michaljedynak
15-09-2009, 19:47
Ale dlaczego 7D to kolejny CROP?! Czyżby za dużo szkieł EF-S wyprodukowali?
Eh ten marketing... zeby za APS-C płacić 6 tys. PLN?
Coś nie tak.

Merde
15-09-2009, 19:50
Coś nie tak.

Rany, to jest atak na półkę Nikona D300, nie D700... Poczekajcie może na nową wersję 1D, zamiast się tak gorączkować.

Kolekcjoner
15-09-2009, 20:01
Ale dlaczego 7D to kolejny CROP?!
A dlaczego nie?

sebcio80
15-09-2009, 20:03
Coś nie tak.

bo to aparat celujacy w zupelnie inny rynek niz 5D,
jak psialem wczesniej jesli AF w servo bedzie dosc skuteczny to na wiosne bedzie w moim plecaku

zreszta rozmawiajac z ludzmi fotografujacymi sport niemal wszyscy widza go w swoich plecakach, wiec Canon wie co robi

michaljedynak
15-09-2009, 20:24
No i dobrze, że celuje w inną półkę, widzę, że i Wy wrażliwi jesteście na nowości, ale to dobrze - Canon będzie miał więcej kasy na rozwój FF.

Moim zdaniem 6 tys. PLN to przesada! Nic nie usprawiedliwia takiej ceny, żadne uszczelki, 2 procesory, nowa matryca itp.

Kto i z czego ma się na to przesiąść? Posiadacze xxxD i xxD pewnie celują w FF, mimo że 7D to zapewne dobra puszka (szczelna z nieszczelnymi szkłami EF-S) :)

Ale biznes jest biznes.

Pol
15-09-2009, 20:48
Kto i z czego ma się na to przesiąść?
Nie koniecznie przesiadać ale uzupełnić braki. Od 2 lat robie 1D-kami i czasami waga mi przeszkadza a 7D do reporterki i przyrody idealna.

Teo
15-09-2009, 20:49
Widać po gadce, że wątek już wyhamował, heh. Ciekawe, który to Szczęśliwy (miejmy nadzieję) Nabywca przywróci mu wart(k)ość...?

Kolaj
15-09-2009, 20:52
Posiadacze xxxD i xxD pewnie celują w FF, mimo że 7D to zapewne dobra puszka (szczelna z nieszczelnymi szkłami EF-S) :)
Jak ktoś celuje w FF, to Canon ma dla niego 5D2. A ja na ten przykład właśnie mam zamiar przesiąść się na 7D.

Chciałbyś mieć FF za 6000 zł? Ok, w takim razie powiedz, co wywaliłbyś z 5D2, żeby zejść z ceny 10000 zł, czyli o 40%?

basala
15-09-2009, 20:57
Chciałbyś mieć FF za 6000 zł? Ok, w takim razie powiedz, co wywaliłbyś z 5D2, żeby zejść z ceny 10000 zł, czyli o 40%? A co takiego w nim jest, że kosztuje 10000 zł? Czytaj: czy ta cena nie jest jednak trochę z du..., księżyca?

HuleLam
15-09-2009, 20:59
Jak ktoś celuje w FF, to Canon ma dla niego 5D2. A ja na ten przykład właśnie mam zamiar przesiąść się na 7D.

Chciałbyś mieć FF za 6000 zł? Ok, w takim razie powiedz, co wywaliłbyś z 5D2, żeby zejść z ceny 10000 zł, czyli o 40%?

Może ja powiem: Ja wywaliłbym niemalże wszystko, pozostawił "feature set" i oobudowę na poziomie 450D/1000D. Wystarczyłoby?

Kolaj
15-09-2009, 21:00
A co takiego w nim jest, że kosztuje 10000 zł? Czytaj: czy ta cena nie jest jednak trochę z du..., księżyca?Ludzie kupują, więc chyba nie. Czyli, po prostu wg Ciebie Canon powinien zejść z ceny o te 40% i wtedy by było ok? Najlepiej, żeby jeszcze przy okazji dodali 19-polowy AF i 8 kl/s. Pocieszne.

Może ja powiem: Ja wywaliłbym niemalże wszystko, pozostawił "feature set" i oobudowę na poziomie 450D/1000D. Wystarczyłoby?
To ja jednak poproszę 7D.

sebcio80
15-09-2009, 21:01
No i dobrze, że celuje w inną półkę, widzę, że i Wy wrażliwi jesteście na nowości, ale to dobrze - Canon będzie miał więcej kasy na rozwój FF.

Moim zdaniem 6 tys. PLN to przesada! Nic nie usprawiedliwia takiej ceny, żadne uszczelki, 2 procesory, nowa matryca itp.

Kto i z czego ma się na to przesiąść? Posiadacze xxxD i xxD pewnie celują w FF, mimo że 7D to zapewne dobra puszka (szczelna z nieszczelnymi szkłami EF-S) :)

Ale biznes jest biznes.

widzisz, moim zdaniem ta puszka jest sporo warta (jesli servo bedzie dawalo rade), napisze wiecej, ta puszka jest dla mnie wiecej warta niz archaiczny i zacofany 5Dmk2,
6000 zł nie dam ale jak cena spadnie ~5000 zł to kupie, bo nie napalam sie na nowosci - jak to sugerujesz - co zreszta widac w mojej stopce

masz racje, ze ceny nie usprawiedliwiają: matryca, 2 procesory ani nawet uszczelki,
cene usprawiedliwia, nowy uklad AF, duzy wizjer + informacje na nim i szybkość fps

puszke ta kupia reporterzy zawodowcy - jako uzupelnienie i fotoreporterzy amatorzy jako pierwsze body, kupia ja tez zapewne milosnicy dzikiej przyrody i samolotów

bo innych zastosowan lepiej kupic 40D/50D bo jezeli ktos nie interesuje sie wyzej wynienionymi zagadnieniami to miedzy 50D a 7D nie zobaczy roznicy,

michaljedynak
15-09-2009, 21:24
Wymyśleć potrzebę, a potem ją zaspokoić - stara zasada udanego biznesu.

:)

Pozostaje cieszyć się, że nowa puszka będzie miała takie wzięcie.
Nic jednak nie usprawiedliwia 6k za 7D i 10k za 5dMKII.

Z drugiej jednak strony wyprodukowanie np. nowego 5D z 8-10MPx na FF za 6k PLN (na pewno tania w produkcji, piksele wszak "ogromne"), bez nagrywania filmów, z autofocusem z xxD byłoby tym, na co czeka nie jeden użytkownik EOS, ale byłoby to jak strzał w stope Canona...

Najważniejsze, że EOS żyje i się rozwija.

sebcio80
15-09-2009, 21:31
Wymyśleć potrzebę, a potem ją zaspokoić - stara zasada udanego biznesu.

pewnie tak, ale co jak co, Ty jako posiadacz 50D nie powinienes sie za bardzo w tym temacie wypowiadac, bo 50D to najlepszy przyklad bezsensownego zakupu nowosci, ktora praktycznie nie rozni sie od poprzednika, ktorego w dodatku mozna kupic nowego caly czas

huh
15-09-2009, 21:34
cena jest wyśrubowana do popytu, sony a900 nie miał dużego wzięcia to wydali tańszą 850, gdyby wszyscy nie rzucili się na 5d mII to albo by była spora zniżka albo by wyszło 6d ;) niestety sporo osób na to poszło bo więcej pixeli, lepiej na wysokich iso, miały się pojawić jakieś uszczelnienia, i nieszczęsne filmy HD, jak tylko się pojawiły jakieś filmy w necie wszyscy u mnie w pracy oglądali je namiętnie po kilka razy dziennie, ktoś tam kupił i powiedział że właściwie to podczas półrocznego użytkowania dwa filmy nakręcił i to tuż po zakupie. Myślę że znalazłaby się spora grupa ludzi
która by się ucieszyła z 5dII bez filmów ale 300$ tańszy, 7d celuje z ceną w d300s,
możliwości tych korpusów patrząc na specki są podobne, stąd ta cena albo z tej ceny te możliwości ;) Poza tym ceny puch w Polsce będą wariować dopóki nie ustabilizuje się cena dolara, nikt nie może niczego zaplanować z wyprzedzeniem choćby dwóch miesięcy, nie wiadomo czy będzie to 2.65 czy może 3.20 za 1$

michaljedynak
15-09-2009, 21:38
Nie posiadam 50D :) Ale miałem z nim styczność, użytkowałem.
Teraz 5D MKII, używany, po bracie.

ErnestPierwszy
15-09-2009, 21:58
Servo daje radę... testowaliśmy na prezentacji na sprinterze:) I na monitorku 7D (920px) w powiększeniu wychodziło, że 99% w punkt, a gość biegł bardzo szybko...
Zdjęć nie będzie, bo ja ich nie mam a i tak proszono uczestników o nie publikowanie zdjęć.
A były nowe szkła EF-S i np. nowy 100 f2.8L IS macro - wspaniałe szkło(!), były najnowsze TSE, 85L do testów...
7D to świetne body z mnóstwem ustawień AF, parametrów zapisu, nowymi funkcjiami (jak przycisk na korpusie RAW/JPG do szybkiej zmiany).
I co z tego, że crop? Przecież ma 18Mpix, no widać większą GO w porownaniu z 5Dm2, ale to wiadomo. Dla ostrościomaniakow to zaleta a matryca gęsta to i kadrować można do woli.

basala
15-09-2009, 22:02
Ludzie kupują, więc chyba nie. Czyli, po prostu wg Ciebie Canon powinien zejść z ceny o te 40% i wtedy by było ok? Najlepiej, żeby jeszcze przy okazji dodali 19-polowy AF i 8 kl/s. Pocieszne. Sam sobie dopisałeś resztę i się... pocieszyłeś. Można i tak.

mgtan
15-09-2009, 22:06
cena 6k jest najniższą na rynku. Na ceneo i skapiec ceny wachaja sie o 6 do 7,5 tys PLN...czyli z czasem dojdzie troche sklepów. Myśle że po nowym roku 5,5 tys to jest w miare realne.

WiruSSS
15-09-2009, 23:39
pewnie tak, ale co jak co, Ty jako posiadacz 50D nie powinienes sie za bardzo w tym temacie wypowiadac, bo 50D to najlepszy przyklad bezsensownego zakupu nowosci, ktora praktycznie nie rozni sie od poprzednika, ktorego w dodatku mozna kupic nowego caly czas

...chyba niedobre stwierdzenie ..wydaje mi się że bezsensowny zakup bylby wtedy gdy aparat warty na rynku 5k kupilbyś np za 6k.

jelsi natomiast ktoś kupuje aparat o 1k droższy ..bo może ..to dlaczego akurat ma to być uważane za zakup bezsensowny? ...jak t odobrze ująleś 40D i 50D to praktycznie takie same puszki ..ale jednak nie do końca ..jeśli canon uważa ze cena o 1k wyższa jest usprawiedliwiona (bo mogą) ..i znajdują się kupcy ..bo tez chcą i mogą. to nie rozumiem Twojego podejścia.

Wogóle dywagowanie na temat cen produktów jest troszkę śmieszne. przecież firmy nie robią tego charytatywnie tylko po to żeby zarobić. Komu nie podoba się cena produktu ..przecież nikt nie będzie zmuszać do jego zakupu ...można skorzystać z oferty małych kompaktów za 400 złotych i tyle.

dariusz_p
15-09-2009, 23:48

Ale biznes jest biznes.

Kto Tobie powiedział że pewnie celujemy w FF .Przyznaje miałem nadzieje że 7D będzie APSH ,ale nie jest . Próbowałem robić makro EOS 5D ze 100/2,8 macro i według mnie FF nie nadaje się do tych celów. Trzeba by do 5D dopiąć pierścienie żeby mieć w kadrze to co daje moja 40D (mam na myśli wyłącznie CROP). Jak wynika z informacji kolegów z forum AF 7D jest faktycznie szybki, ISO 1600 jest całkiem fajne, mogę wysterować lampę z dyfuzorem bezprzewodowo w stosunku np.4:1 i dodatkowo doświetlić fleszem wbudowanym.
Oczywiście poczekam na pierwsze oficjalne testy , ale moje 40D już jest zamówione i jeśli mój optymizm się potwierdzi to jeszcze w październiku kupię to body.Szkieł EFs wcale nie muszę przypinać ( bo nie posiadam) a z 24-105 i 100/2,8 będę szczęśliwy " i żona będzie zadowolona" ,tym bardziej że wczoraj obejrzała ze mną fotki nowego canona na optycznych i stwierdziła że
"aparat ładny ,ale obiektyw powinien mieć czerwony pasek" - zna się.

Z całym szacunkiem koledzy ,macie świetną pełną klatkę w postaci 5D mkII ,nam CROP-owcom też się coś należy i wygląda na to że dostaliśmy, a cena pewnie długo nie spadnie (5999 zł) i według mnie nie jest wygórowana w odniesieniu do konkurencji.
pozdrawiam

Kolekcjoner
16-09-2009, 00:50

Pokaż mi u konkurencji podobny korpus za dużo mniej.

A co szkieł EF nie da się do niego podpiąć :rolleyes:? I dlaczego zakładasz że: "Posiadacze xxxD i xxD pewnie celują w FF"? Może część tak ale jest całkiem spora grupa której FF jest do szczęścia zupełnie niepotrzebny.

A co takiego w nim jest, że kosztuje 10000 zł? Czytaj: czy ta cena nie jest jednak trochę z du..., księżyca?
Jest taka jaką ludzie są skłonni zapłacić. Według wielu obiegowych forumowych opinii 5D mkII jest najsłabszym FF na rynku - a jest najdroższy (z tych najtańszych) - ironia losu?

Ja uważam, że Canon wreszcie zrobił puszkę która nie jest marketingową wycinanką tylko fajnym narzędziem pracy. Podejrzewam że wielu to doceni zagłosując portfelem.

gietrzy
16-09-2009, 07:35
Pokaż mi u konkurencji podobny korpus za dużo mniej.

Pokaż mi za podobny (MPx, h-iso, video features set) za dużo więcej :mrgreen:

Podejrzewam że wielu to doceni zagłosując portfelem.

Ja jeszcze jestem w Polszy a portfel już gotowy :)

trutenka
16-09-2009, 08:52

wystarczy zrobić ten sam aparat z mniejszą ilością pikseli, np z matrycą z 5D
D3 różni sięchyba tylko matrycą od D3x i zobacz ile można zejść z ceną ;)

michaljedynak
16-09-2009, 09:46
Argument ktoregos z was, ze w CROPie lepiej sie kadruje jest conajmniej niepowazny.
Tak jak pisalem, lepsze wziecie mialaby puszka z FF (dodanie programowalnego CROPa dla tych, ktorzy wola miec taki kadr, to raczej drobnostka, a jesli nie, to mozna przekadrowac potem na kompie) i z mniejsza iloscia pikseli, bez uszczelnien i filmow, nawet bez automatycznego pseudo-czyszczenia matrycy, ze starym wyswietlaczem, z DIGIC 2, ale za to z wizjerem z 5D MKII - racja, ze nie pokrywajacym 100%...

Produkcja samej matrycy FF jesli jest nawet kilkukrotnie drozsza, to i tak jest to roznica paru stow.
Ale tak jak pisalem - wypuszczenie tego za 6 tys. to bylby strzal w stope.

Jedyna istotna przewaga CROPA, jaka widze (poza cena) jest mozliwosc podpiecia obiektywow zarowno EF, jaki i EF-S.

Ja czekam spokojnie na nowy FF, mam nadzieje, ze z poprawionym AF.
Nie mniej nie przecze, ze 7D to zapewne bardzo dobry aparat, ale nie sadze, by ktorys z fotografow uzywal go, ja wy piszecie "w sporcie", np. na Mistrzostwach Swiata w Pilce Noznej, czy na Olimpiadzie.

PS. Jeszcze nie tak dawno czytalem opinie wielu z was, ze Nikon i Canon celowo nie wchodza sobie w droge, ustawiajac swoje produkty na osobnych polkach marketingowych. Widocznie kryzys zmusil Canona do przyjecia innej strategii. :)
Konkurencja - swietna rzecz!

Kajtek_bez_Majtek
16-09-2009, 09:56
Ja czekam spokojnie na nowy FF, mam nadzieje, ze z poprawionym AF.

Znaczy co? Nie wydasz 6k PLN na 7D bo za drogi, a bez pierdnięcia wywalisz 30k+ PLN na nowego Desa? Bo to właśnie będzie ten nowy FF:)

josif
16-09-2009, 10:06

Ale biznes jest biznes.

Popatrz na obecną cenę Nikona D300
cena 7D w stosunku do niej jest bardzo ok

michaljedynak
16-09-2009, 10:11
Na glowe nie upadlem, na Olimpiade tez sie nie wybieram, profesjonalista nie jestem.
Przyjdzie czas, ze ktorys z producentow peknie i wypusci FF za przyzwoite pieniadze.

Wolny rynek - kazdy (nie) kupuje to co chce. :)

Roznica w budowie FF i CROPA nie jest tak ogromna jak wskazuje na to cena - owszem wiekszy tor optyczny w puszcze, ale wieksze piksele (zapewne latwiejsze w produkcji).
Belkot marketingowy, jak to trudno wyciac sprawny kawalek FF z calosci tafli jest zrozumialy. Jakos trzeba wmowic ludziom, skad taka roznica w cenie.
Placi sie w koncu za funkcje i cechy aparatu, stad CANON ma olbrzymia przebitke na FF.

PS. Nawet migawke moglbym miec gorsza, 100.000 cykniec, nawet 1/4000, byleby to byl FF za 6k. :)

mc_iek
16-09-2009, 10:25
Ta dyskusja trochę przypomina rozmowę z gościem, który ściubi na małego Fiata i ma pretensje do producenta, że bagażnik za mały, silnik za słaby, fotele niewygodne i w ogóle to nie mercedes...

lux
16-09-2009, 10:26
Ze da sie zrobic FF za 2000 $ to pokazalo Sony.

michaljedynak
16-09-2009, 10:29
STOP, ide robic zdjecia :)
5D jeszcze zyje :)

HuleLam
16-09-2009, 10:44
To ja jednak poproszę 7D.

A ja... jeszcze nie wiem :-). Zanim dozbieram, się namyślę. Ale przyznasz, że takie podejście zarówno nie zepsułoby rynku 5D* ani 7D*?

Merde
16-09-2009, 10:46

I wyjść na tym na swoje, co pokazały ostatnie raporty finansowe Sony? :mrgreen:

Kolekcjoner
16-09-2009, 12:05
ale wieksze piksele (zapewne latwiejsze w produkcji).

A możesz się czymś podeprzeć, bo jakoś wszyscy producenci (i nie mam tu na myśli tylko wielkiej trójki) piszą coś zupełnie odwrotnego. Poczytaj sobie np. na stronach Dalsy jak błyskawicznie rośnie cena matrycy wraz ze wzrostem powierzchnii - mały przykład - 80% matryc FF idzie do śmietnika ze względu na różne błędy.

Tak jak pisalem, lepsze wziecie mialaby puszka z FF (dodanie programowalnego CROPa dla tych, ktorzy wola miec taki kadr, to raczej drobnostka, a jesli nie, to mozna przekadrowac potem na kompie) i z mniejsza iloscia pikseli, bez uszczelnien i filmow, nawet bez automatycznego pseudo-czyszczenia matrycy, ze starym wyswietlaczem, z DIGIC 2, ale za to z wizjerem z 5D MKII - racja, ze nie pokrywajacym 100%...

A może Canon wie lepepiej co miałoby większe wzięcie - dlatego właśnie powstał 7D.
BTW: pomiędzy wizjerem 5D mkII i 7D wcale nie ma jakiejś dramatycznej różnicy.

CeErIOiKs
16-09-2009, 12:16
W Styczniu tego roku zmieniłem 400-setke na 50-tke... ta druga trafiła do mnie za 3,5 k.
Teraz gdyby nie kryzys i szał ciał walut IMO 7-demka swój żywot zaczynała by od 5k i nie więcej...
Więc była by naprawdę ciekawym kąskiem w rodzinie APS-C

Biorąc pod uwagę stan faktyczny "Rynku światowego" w trakcie tego bajzlu zwanego kryzysem + wszystkie teorie spiskowe które psują realny pogląd na to czy mamy do czynienia z kryzysem czy nie to ciesze się z nowej puszki.

Mam znajomego który biega z 5D MkII i mówi że gdyby 7-demka była FF to była by to idealna puszka dla niego...
Cóż, ja się ciesze że to CROP, bo może będzie to idealna puszka dla mnie ;)

Czekam tylko na to aż pojawi sie u mnie na dysku surowiec z 7D i kto wie... może się okazać że tegoroczne święta bedą tak samo szczęśliwe jak poprzednie ;P\

Chyba że cena wywinduje tak że ... dam sobie spokój ze zmianą na cokolwiek innego ;)

oskarkowy
16-09-2009, 12:33

Tata pokazał, że za tą kasę da się zrobić samochód. I co, chciałbyś nim jeździć?

arra
16-09-2009, 13:02
Cudów cenowych chyba nie będzie, raczej na pewno nie tym razem w eurortvagd:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-7d.bhtml

Jak dla mnie to przynajmniej o 500 za dużo.

michaljedynak
16-09-2009, 13:05
"Poczytaj sobie np. na stronach Dalsy jak błyskawicznie rośnie cena matrycy wraz ze wzrostem powierzchnii - mały przykład - 80% matryc FF idzie do śmietnika ze względu na różne błędy."

I Ty tez w to uwierzyles? Nawet jesli tak jest, to takie tafle tlucze sie teraz za zachodnie grosze. Owszem, wypracowanie takiej technologii kosztowalo.
Pisalem, o duzych pojedynczych pikselach - te, jak wiadomo z elektroniki, latwiej wyprodukowac niz male. No i ryzyko, ze 80% pojdzie do kosza - mniejsze.

"A może Canon wie lepiej co miałoby większe wzięcie - dlatego właśnie powstał 7D."

I tym sposobem ostatnimi czasy stracili rzesze klientow, stoj: spadla sprzedaz - patrz ostatnie wyniki finansowe.

No tak. Inzynieroiwe z Canona wiedza wszystko najlepiej, nawet jak w granicach rozsadku zbabrac AF w 5D MKII, by czlowiek sie zastanawial nad CROPem, a nie odrazu pobiegl po 5D. :)
Mi by wystarczyl AF z polki nizej (xxD) w 5D. Na pewno nie jest drozszy, ale lepszy - to wiem z doswiadczenia.

Nastepny model zapewne bedzie mial wbudowany GPS (bo coz jeszcze mozna wymyslec) i bedzie to pewnie kolejny CROP, moze nawet APS-H.

Moim zdaniem ladowanie powyzej 10MPix w APS-C to przeginanie, rozumiem, ze marketing, ze wiecej szczegolow, ale... to wciaz rzucanie perel (pikseli) wsrod wieprze.

Po prostu ubolewam, ze na rynku nie ma taniej pelnej klatki, bez zbednych bajerow. Niech sobie bedzie i wypasiony (pod pewnymi wzgledami wowczas lepszy) CROP dla tych, co go wola. Ale czy rownolegle nie mozna wypuscic niewypasionej FF. Ot takiej zwyklej puszki FF, co robi zdjecia?

Ja bylbym "za".

Laminat
16-09-2009, 13:17
Poczytaj sobie np. na stronach Dalsy jak błyskawicznie rośnie cena matrycy wraz ze wzrostem powierzchnii - mały przykład - 80% matryc FF idzie do śmietnika ze względu na różne błędy.

Owszem z tym się zgodzę, ale cena rośnie błyskawicznie tylko w stosunku do matrycy a nie całego aparatu :).
Matryca APS-C też nie jest taka mała i jakiś procent idzie do kosza i pewnie nie mały możliwe że też około 50%.

Jednak to tylko matryca. W pływ na cenę aparatu ma głownie polityka cenowa i strategia firmy. Jestem przekonany na 99,9% że cena produkcji np. 5d MKII nie jest wiele droższa od 50D.

Tylko polityka cenowa ustawia to tak, aby lody się kręciły na każdy produkcie, lecz na każdym produkcie jest inna marża.

Sam pracuje w dużej firmie i wiem jak to jest z cenami produktów na te co są na czasie jest XXX% przebitki a na licznej pozostałej jest ułamkowy zarobek XX% a nawet do X%.

michaljedynak
16-09-2009, 13:20
Dokladnie, zgadzam sie z Laminatem.
Gadanie o odpadach w produkcji to pomylka, sam Canon nie powinien tego robic w swoich "White Papers".
Nie zdziwilbym sie, gdyby magnezowa ubodowa kosztowala wiecej w produkcji niz matryca (APS-C lub FF- It doesn't matter).

mor_feusz
16-09-2009, 13:22
A moim zdaniem CROP jest potrzebny. Moj kolega, ktory ma 1Ds MK III oraz 1D MK III juz zaciera rece (wolal by jednak te 10kl/s).
Moim zdaniem Canon powinien miec kilka serii np:
a) 1D (mark I, II, III, IV, V ....)
- 1Df - FF
- 1Dh - APS-H
- 1Dc - APS-C
b) FF body (mark I, II, III, IV, V ....)
5d moze jakis 3D (tansze 5D)
v) APS-C body
7D, XXD, XXXD
Nie mam nic przeciwko APS-C. czasmi sie przydaje.A 7D z jego "nowoczesnym" AF, zwiekszonymi uszczelnmieniami, 8kl/s jest naprawde swietna propozycja. Poczekam troche i wieem do czego zrobie upgrade (mielem zrobic do 5D MK II ale mialem inne wydatki, w tej chwili parcia nie mam ale 7D pasi mi jakulal - chwilowo ciesze sie 40D po przejsciu z 350D)
Jesli byla by 5D w ersji "slim" tez bym sie cieszyl. Dodatkowo gdyby byla wersja 7D ale FF i za ta cena to polowa siiata sie cieszyla. Wiekszosc ludzi by si eprzesiadla na "dobry" AF z matryca FF, uszczelnieniami, 8kl/s. Tak nie ma (i nie zapowiada sie narazie). Chwilowe body mi sie bardzo podoba.

sirlukas
16-09-2009, 13:42
LUDZIE! Nic nie ma za darmo. Dajcie spokój bo to nie ma sensu spekulować, trzeba ludzi i inżynierów opłacić, to nie są pączki, że dziennie się tysiące sprzedaje.

Jest to świetny aparat, i jeśli Canon uważa że przy takiej wycenie będzie miał zysk to chwała im za to, jeśli nie chcecie kupować to nie kupujcie, weźcie Sony w zamian.

milinet
16-09-2009, 13:46
"I Ty tez w to uwierzyles? Nawet jesli tak jest, to takie tafle tlucze sie teraz za zachodnie grosze. Owszem, wypracowanie takiej technologii kosztowalo.
Pisalem, o duzych pojedynczych pikselach - te, jak wiadomo z elektroniki, latwiej wyprodukowac niz male. No i ryzyko, ze 80% pojdzie do kosza - mniejsze..

Jesteś elektronikiem inżynierem produkcji że tak wszystko wiesz i kurczowo bronisz swoich teorii? Polecam przeczytać White Paper Canona o matrycach FF, jest tam wiele ciekawych informacji, np.
Z wafla 8" można wyprodukować
20 matryc FF
46 matryc APS-H
200 matryc APS-C

Do tego, nie ma naświetlarek które w jednym podejściu są w stanie naświetlić obszar matrycy FF. Dlatego koszt wafla w zależności od technologii zawiera się od 500$ do 5000$ i tu wnioskuje że ten największy odnosi się do matryc FF a ten najniższy do technologii produkcji małych matryc w kompaktach.

I na koniec, coś TY się tak uczepił wielkości piksela, że jak większy to tańszy w produkcji... to akurat ma znaczenie marginalne, w matrycach kompaktów gdzie gęstość upakowania jest 10 razy większa piksele są tak małe że koszt produkcji powinien być bardzo duży a tak nie jest.

Wbij to sobie raz na zawsze do głowy, największym czynnikiem wpływającym na koszt każdego układu scalonego jest jego fizyczna wielkość zajmowanego na krążku krzemu. Bo podwajanie każdego roku gęstości tranzystorów na strukturze idzie producentom stosunkowo łatwo.

Więc zanim ktoś nie opracuje nowej technologii wytwarzania matryc FF możemy zapomnieć o przyzwoitej puszce FF za rozsądne pieniądze.

jaś
16-09-2009, 13:50
Na glowe nie upadlem, na Olimpiade tez sie nie wybieram, profesjonalista nie jestem.
Przyjdzie czas, ze ktorys z producentow peknie i wypusci FF za przyzwoite pieniadze.

Wolny rynek - kazdy (nie) kupuje to co chce. :)

Roznica w budowie FF i CROPA nie jest tak ogromna jak wskazuje na to cena - owszem wiekszy tor optyczny w puszcze, ale wieksze piksele (zapewne latwiejsze w produkcji).
Belkot marketingowy, jak to trudno wyciac sprawny kawalek FF z calosci tafli jest zrozumialy. Jakos trzeba wmowic ludziom, skad taka roznica w cenie.
Placi sie w koncu za funkcje i cechy aparatu, stad CANON ma olbrzymia przebitke na FF.

PS. Nawet migawke moglbym miec gorsza, 100.000 cykniec, nawet 1/4000, byleby to byl FF za 6k. :)

pewnie mnie zaraz rozszarpią - ale mogę sobie wyobrazić FF bez pryzmatu (z lusterkami) :) i bez magnezowej obudowy, jeszcze parę drobnych ograniczeń (np. słynne drugie kółko) i okaże się że taki aparat (wystarczający dla 99% użytkowników lustrzanek) może kosztować 3000zł (i tyle jest warty) na dzień dzisiejszy a jeszcze taniej przy odrobinie konkurencji ze strony np. sony. 100 000 "cyknięć" mieć nie muszę bo i tak tyle przez dwa lub trzy lata nie "wycykam", a i może robić 3 zdjęcia na sek :) i mogą mu zostawić ten niedorobiony autofocus co teraz ma :).

Kolekcjoner
16-09-2009, 14:04
I Ty tez w to uwierzyles? Nawet jesli tak jest, to takie tafle tlucze sie teraz za zachodnie grosze. Owszem, wypracowanie takiej technologii kosztowalo.
Pisalem, o duzych pojedynczych pikselach - te, jak wiadomo z elektroniki, latwiej wyprodukowac niz male. No i ryzyko, ze 80% pojdzie do kosza - mniejsze.

Wierzę bardziej niż Twoim dywagacjom bez pokrycia ;)8-).

I tym sposobem ostatnimi czasy stracili rzesze klientow, stoj: spadla sprzedaz - patrz ostatnie wyniki finansowe.

Stracili przez to że wypuścili 7D :shock: przecież on nawet jeszcze do sprzedaży nie wszedł.

BTW: akurat ostatnie wyniki finansowe Canon ma lepsze niż konkurenci

No tak. Inzynieroiwe z Canona wiedza wszystko najlepiej, nawet jak w granicach rozsadku zbabrac AF w 5D MKII, by czlowiek sie zastanawial nad CROPem, a nie odrazu pobiegl po 5D. :)
To nie inżynierowie o tym decydują.

Po prostu ubolewam, ze na rynku nie ma taniej pelnej klatki, bez zbednych bajerow. Niech sobie bedzie i wypasiony (pod pewnymi wzgledami wowczas lepszy) CROP dla tych, co go wola. Ale czy rownolegle nie mozna wypuscic niewypasionej FF. Ot takiej zwyklej puszki FF, co robi zdjecia?

Ja bylbym "za".
Jest - 5D mkII to jest właśnie tania pełna klatka bez zbędnych bajerów. Jest jeszcze trochę tańsze Sony A850. Z tego co mówiono nieoficjalnie na ostatnich targach w Berlinie bodaj - fabryka FF-ów się nie wyrabia i nie są w stanie produkować więcej 5-tek niż obecnie. Więc marzenia o jeszcze tańszej "pełnej klatce" można póki co włożyć między bajki.

Matryca APS-C też nie jest taka mała i jakiś procent idzie do kosza i pewnie nie mały możliwe że też około 50%.

Jednak to tylko matryca. W pływ na cenę aparatu ma głownie polityka cenowa i strategia firmy. Jestem przekonany na 99,9% że cena produkcji np. 5d MKII nie jest wiele droższa od 50D.

No ale może jakieś źródło tych informacji - czy dalej spekulujemy.

vit
16-09-2009, 14:08
z punktu widzenia zwyklego amatora, ktoremu fajerwerki potrzebne nie sa koncepcja 7d wydaje sie idealna
szukajac aparatu dla siebie pierwszym kryterium byly uszczelnienia i... doszedlem do paranoi pod tytulem: opcja na pierwszy aparat (zupelnie amatorski) to 5d lub d700 (od bidy d300) - obecnie mam 400d i jakos pomalu ucze sie robic zdjecia
nie wiem czy dorastam juz do zakupu tego body, ale jezeli jeszcze nastepca chcialby byc o polowe lzejszy byloby juz zupelnie fajnie i wowczas go kupie nawet jak by kosztowal .... tyle co ma kosztowac 7d

Laminat
16-09-2009, 14:09
Jesteś elektronikiem inżynierem produkcji że tak wszystko wiesz i kurczowo bronisz swoich teorii? Polecam przeczytać White Paper Canona o matrycach FF, jest tam wiele ciekawych informacji, np.
Z wafla 8" można wyprodukować
20 matryc FF
46 matryc APS-H
200 matryc APS-C

Do tego, nie ma naświetlarek które w jednym podejściu są w stanie naświetlić obszar matrycy FF. Dlatego koszt wafla w zależności od technologii zawiera się od 500$ do 5000$ i tu wnioskuje że ten największy odnosi się do matryc FF a ten najniższy do technologii produkcji małych matryc w kompaktach.

I na koniec, coś TY się tak uczepił wielkości piksela, że jak większy to tańszy w produkcji... to akurat ma znaczenie marginalne, w matrycach kompaktów gdzie gęstość upakowania jest 10 razy większa piksele są tak małe że koszt produkcji powinien być bardzo duży a tak nie jest.

Wbij to sobie raz na zawsze do głowy, największym czynnikiem wpływającym na koszt każdego układu scalonego jest jego fizyczna wielkość zajmowanego na krążku krzemu. Bo podwajanie każdego roku gęstości tranzystorów na strukturze idzie producentom stosunkowo łatwo.

Więc zanim ktoś nie opracuje nowej technologii wytwarzania matryc FF możemy zapomnieć o przyzwoitej puszce FF za rozsądne pieniądze.

Jak sypiesz dokładnymi danymi :) to sprawdź dokładnie a nie jakieś bzdury piszesz :wink:

bo mi za cholerę nie wchodzi 200 szt APS-C :) raczej pomyliłeś APS-C matrycami do kompaktów

20 matryc FF
46 matryc APS-C
200 matryc do Kompaktów

z tym się zgodzę ! ;-)

lux
16-09-2009, 14:11
Z ta fabryka FF,ze sie nie wyrabia to chyba jakis chinski komuch wystartowal. W PRL tez fabryki z papierem toaletowym nie wyrabialy taki byl popyt!

A teraz ankieta: kto by kupil FF z 5D1 z obudowwie 400d za cene 50d? :)

michaljedynak
16-09-2009, 14:12
"Jesteś elektronikiem inżynierem produkcji że tak wszystko wiesz i kurczowo bronisz swoich teorii?"

Inzynierem Elektroniki i Telekomunikacji, fakt: nie produkcji :)

Ty pisales o tranzystorach, a to nie to samo co optyka na tym poziomie.
Te tafle krzemu to racja, ale niz zgodze sie co do ceny. Tak najzwyczajniej w swiecie nie jest. White Papers mam przeczytane i nikt, kto ma pojecie o technice, nie uwierzy we wszystko, co jest tam napisane.

Cena FF jest niewspolmiernie wysoka do kosztow.
Jedynie segregacja marektingowa to uzasadnia.

Czy Jaguar jest wart swojej ceny? Jak kazdy towar luksusowy, nie moze byc tani i sprzedawany tylko z kilkuprocentowa marza, bo wtedy przestalby byc produktem luksusowym. :)

Podobne mechanizmy rzadza w Canonie.

Grunt, ze sie kreci :)

Kolekcjoner
16-09-2009, 14:20
Jak sypiesz dokładnymi danymi :) to sprawdź dokładnie a nie jakieś bzdury piszesz :wink:

bo mi za cholerę nie wchodzi 200 szt APS-C :) raczej pomyliłeś APS-C matrycami do kompaktów

20 matryc FF
46 matryc APS-C
200 matryc do Kompaktów

z tym się zgodzę ! ;-)
No i wdzisz, a Ty dalej wolisz swoje dywagacje od faktów.

If the sensors are
APS-C size, there are about 200 of them
on the wafer, depending on layout and
the design of the periphery of each
sensor. For APS-H, there are about 46
or so. Full-frame sensors? Just 20.

Ale oni na pewno piszą bzdury :lol:.

Te tafle krzemu to racja, ale niz zgodze sie co do ceny.
[...]
Cena FF jest niewspolmiernie wysoka do kosztow.

A czy możesz wreszcie podać jakieś źródło tych informacji?

milinet
16-09-2009, 14:35
Ty pisales o tranzystorach, a to nie to samo co optyka na tym poziomie

A jaka jeszcze optyka siedzi w sensorach oprócz mikrosoczewek?
Bo mnie całe życie uczono że sensor składa się głównie z kondensatorów i tranzystorów a w przypadku CMOSów z całego mnóstwa tranzystorów...

Laminat... sprawdziłem i przeczytałem dokładnie.
200 APS-C
20 FF
Wafel nie jest prostokątny żeby tak łatwo szło go podzielić...

michaljedynak
16-09-2009, 14:36
"A czy możesz wreszcie podać jakieś źródło tych informacji?"

Nie moge. :)
Po prostu mysle.

To ze cena koszt matrycy ma sie nijak do ceny puszki, niech swiadczy roznica ceny 500D i 50D z takimi samymi matrycami.

Jesli ktos uwaza, ze cena produkcji FF jest tak bardzo wysoka, jak pisze Canon, to ma do tego prawo i nie mozna tego zabronic.

Poczekajmy na kolejny ruch Canona. 7D to zapewne przymiarka i dobry aparat.

:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A jaka jeszcze optyka siedzi w sensorach oprócz mikrosoczewek?
Bo mnie całe życie uczono że sensor składa się głównie z kondensatorów i tranzystorów a w przypadku CMOSów z całego mnóstwa tranzystorów...

Cale zycie powiadasz - troche sie zmienilo w miedzyczasie.
Mnie cale zycie uczono o TTL, co nie zmienia faktu, ze elektronike opanowal CMOS.

Wieksza mikrosoczewke jest latwiej wyprodukowac niz mniejsza.

Laminat
16-09-2009, 14:40
Nie wiem kto pisze bzdury :) po prostu tak jak ktoś pisze o informacjach wyrwanych i przekręconych z kontekstu.

że na 200 matryc APS-C przypada 46 APS-C i 20 FF to już zmienia postać rzeczy niż ze z krążka 8" 200 matryc APS-C :) wyjdzie bo to bzdura.

michaljedynak
16-09-2009, 14:45
Oficjalny koszt RECZNEJ wymiany matrycy w 5D to ok. 3,5k, w produkcji seryjnej jest na pewno o wiele taniej. I to chociazby swiadczy o cenie samej matrycy FF. Caly czas zwracam uwage, ze reszta elektroniki obslugujacej matryce FF na pewno nie jest drozsza niz w modelach z APS-C, bo nie musi byc fizycznie mniejsza.

milinet
16-09-2009, 14:50
Wieksza mikrosoczewke jest latwiej wyprodukowac niz mniejsza.

tak, i na pewno te mikrosoczewki to jest lwia cześć kosztów produkcji, poza tym trudniej zrobić właśnie większe mikrosoczewki z mniejszymi odstępami od siebie, ale to tak na marginesie.

michaljedynak
16-09-2009, 14:54
tak, i na pewno te mikrosoczewki to jest lwia cześć kosztów produkcji, poza tym trudniej zrobić właśnie większe mikrosoczewki z mniejszymi odstępami od siebie, ale to tak na marginesie.

To teraz wymysliles... :)
Soczewki "Gapless" potrafia zrobic, wiec i z kontrolowanym odstepem sobie radza.

Lwia czescia kosztow produkcji sa koszty marketingu :)

gietrzy
16-09-2009, 15:03
Stracili przez to że wypuścili 7D :shock: przecież on nawet jeszcze do sprzedaży nie wszedł.

Jeden mały fakt: Amazon zamknęło preorder na 7D po 24h od anonsu...
Ja sam rozważam kupno puszki w pl jak się napatoczy bo w usa może być problem - filmowcy chcą brać po 3-5-7 sztuk...Canon jest ostro do tyłu :mrgreen:

ps. byle by do Viteza....

michaljedynak
16-09-2009, 15:08
7D - ja bym sie spieszyl, bo dla wszystkich na pewno nie starczy :)

Kolekcjoner
16-09-2009, 16:06
Jeden mały fakt: Amazon zamknęło preorder na 7D po 24h od anonsu...
Ja sam rozważam kupno puszki w pl jak się napatoczy bo w usa może być problem - filmowcy chcą brać po 3-5-7 sztuk...Canon jest ostro do tyłu :mrgreen:

No ale tu jak widać są lepsi "specjaliści" od tego co Canon powinien :mrgreen:.

espe
16-09-2009, 16:27
wydaje mi się, że z dostępnością 7D mogą być spore problemy.
Już dawno nie było tak przychylnych opinii nt nowej puchy Canona zaraz po anonsie.

michaljedynak
16-09-2009, 16:31
W takim razie cena jest ustawiona zbyt nisko.
7D powinien kosztowac wiecej :)

Poczekajmy na pierwsze wrazenia z uzytkowania puchy. Jesli niedoskonalosci, ktore wyjda beda male, to puszka bedzie sie dobrze sprzedawac.
Oby jeszcze zlotowka sie umocnila.

milcze
16-09-2009, 19:39
Oficjalny koszt RECZNEJ wymiany matrycy w 5D to ok. 3,5k, w produkcji seryjnej jest na pewno o wiele taniej. I to chociazby swiadczy o cenie samej matrycy FF. .

oficjalny koszt wymiany stopki w lampie ( rok 2008 ) wynosił 199.00 zł

zapewno to świadczylo o jakże wysokiej cenie owej stopki która to wynosiła całe 2.40 zł a reszta to robocizna

ale to wątek o 7 D chyba :confused:

Bahrd
16-09-2009, 20:04
http://digitaljournalist.org/issue0909/tech-tips.html

Q: Has anyone figured out why Canon named the EOS 7D as they did? I thought they had a theme going with the 1000D, then the 450D/500D, then the 40D/50D and then 5D and lastly the pro level 1D series? I'm not sure I understand why they named it 7D (and didn't Minolta once had a camera called 7D and then some other brand too?). Why not 60D?

A: There actually is some sense of continuity in the naming of the 7D if you look at the 22-year history of the EOS system. However, the reasoning might not be obvious at first glance.

In the film era, the basic idea for EOS model numbers was clear enough: the lower the number, the higher the ranking. The EOS-1 series ranked higher than the EOS 3, which in turn ranked higher than the EOS 5 (or A2E in North America), which in turn ranked higher than the EOS 7 series, etc.

In the digital era, after some initial models were named for their sensor resolution (as in D30 for 3 megapixel and D60 for 6 megapixel), Canon changed the model numbering scheme for consumer-grade digital SLRs to a chronological base, as seen in the xxD series, the xxxD series and the xxxxD series, with an initial model in each. For example, 10D through 50D are chronological, 300D through 500D are chronological, and 1000D is most likely the first of a series of entry-level models slotted a bit lower than the xxxD series.

But above the xxD series, EOS model numbers appear to honor the original film-based sequence where lower numbers signify higher rank. In this context, the 1D series ranks higher than the 5D series for obvious reasons, while the 5D series ranks above the 7D because of its use of full-frame sensors. It remains to be seen whether this numbering scheme (or feature differentiations) will continue in future models, but it wouldn't surprise me if it did.

Why wasn’t the new camera named 60D? Because the 7D is considered to be the start of a new series in the EOS line-up. It ranks higher than xxD models like the 50D, just as the 50D ranks higher than the 500D even though both have APS-C sensors with the same resolution.
Ciekawe, ciekawe - nowa linia...

Kolekcjoner
16-09-2009, 20:35
http://digitaljournalist.org/issue0909/tech-tips.html

Ciekawe, ciekawe - nowa linia...

Ciekawe to będzie co wytną z 60D :mrgreen:?

mgtan
16-09-2009, 20:51
z 60D nic nie wytną, dodadzą lepsze filmoanie, zostawią matryce 15 mln. Zmiany mogą być jak miedzy 20D a 30D.

Tak czy siak, mamy tu 80 stron dywagacji i teori w stylu "podobno że". Poczekajmy na testy na moment jak bedzie na rynku itd. jest taka sama szansa na to ze będzie to super Crop jak na to że będzie to coś w stylu 50D, czyli dobry aparat i tyle.

Crop czy nie crop . Pełnoklatkowcy - macie juz tanią FF tj Canon 5D, Sony A900. Prawdziwe pełnowartościowe FF kosztują jak Canon 1Ds czy Nikon D3x,
tak więc macie drogie i tanie FF. My Cropowcy mamy teraz drogiego Cropa i tanie cropy.

Bahrd
16-09-2009, 20:54
3mpx z matrycy? :mrgreen:

dariusz_p
17-09-2009, 08:49
No i zaczęło się.Cyfrowe spuściło od wczoraj 450zl na body, podali też ceny z nowymi obiektywami:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty-cyfrowe-lustrzanka-zaawansowana,1,2,206.html?gclid=CMfH7qv895wCFRQSzA odQVo0aQ

Coś się dzieje i to w dobrym kierunku, mimo że ciągle nie mają sprzętu w magazynie

grztus
17-09-2009, 08:50
Kolejne potwierdzenie w jakiej okolicy ukształtuje się początkowa cena w Polsce: KLIK (http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-7d.bhtml?gclid=CIuPi4WH-JwCFdMWzAodfg3fbA) - 6499zł

mgtan
17-09-2009, 11:57
przy cenie powyżej 6,5 K to kiepsko to widze... jako klient jestem skłonny za ten sprzęt dać około 5,5-5,8 k PLN. albo w ostateczności 1700 USD w USA czyli 4900 na dzień dzisiejszy

michaljedynak
17-09-2009, 12:00
I taka tez bedzie cena. Musza ja najpierw zawyzyc, by miec z czego spuszczac.
Sporo zalezy u nas od kursu PLN/USD.

vbel
17-09-2009, 15:52
Kolejne potwierdzenie w jakiej okolicy ukształtuje się początkowa cena w Polsce: KLIK (http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-7d.bhtml?gclid=CIuPi4WH-JwCFdMWzAodfg3fbA) - 6499zł

W ABCdata pojawił się 7D i jest tańszy o 2500zł netto od 5DmkII.

Pozdrawiam

Carpenter
17-09-2009, 16:45
Na SklepFotograficzny.pl cena to 5999 PLN
http://sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Canon/EOS-7-D/

trutenka
17-09-2009, 19:20
Oficjalny koszt RECZNEJ wymiany matrycy w 5D to ok. 3,5k, w produkcji seryjnej jest na pewno o wiele taniej. I to chociazby swiadczy o cenie samej matrycy FF. Caly czas zwracam uwage, ze reszta elektroniki obslugujacej matryce FF na pewno nie jest drozsza niz w modelach z APS-C, bo nie musi byc fizycznie mniejsza.

to świadczy jedynie o chęci zmuszenia Cię do kupna nowej puszki zamiast naprawiania starej

michaljedynak
17-09-2009, 19:32
To tym bardziej źle świadczy o postawie Canona wobec Klienta :)

Kolekcjoner
17-09-2009, 19:55
Na SklepFotograficzny.pl cena to 5999 PLN
http://sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Canon/EOS-7-D/

Już było :) ale świadczy, że ta cena nie będzie chyba tak wysoka jak niektórzy sądzili. Podejrzewam że na allegro będzie jeszcze taniej. Miejmy tylko nadzieję, że nie będzie z dostępnością tak jak w Stanach.

gietrzy
17-09-2009, 20:31
Już było :) ale świadczy, że ta cena nie będzie chyba tak wysoka jak niektórzy sądzili. Podejrzewam że na allegro będzie jeszcze taniej. Miejmy tylko nadzieję, że nie będzie z dostępnością tak jak w Stanach.

Dzwoniłem, chciałem zapłacic z góry, mają miec 30 sztuk na hurt i detal :sad: - październik.

A pierwsze gf-1/20/1.7 już w sprzedaży ;) (Japonia)

Kolekcjoner
17-09-2009, 20:38
Dzwoniłem, chciałem zapłacic z góry, mają miec 30 sztuk na hurt i detal :sad: - październik.

Zobaczymy może jednak nie będzie takiej parodii jak z 5D kII :p.

matzone
18-09-2009, 22:56
Pixmania będzie rozprowadzać gripy-bg-e7. Jest drogo.

http://www.pixmania.com/pl/pl/3672846/art/canon/grip-bg-e7.html

Znalazłem w sieci ciekawy filmik pokazujący działanie af

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.blogcdn.com/pl.engadget.com/media/2009/09/2009eos7d.jpg&imgrefurl=http://pl.engadget.com/2009/09/04/canon-eos-7d-na-deskach-ifa-2009-film/&usg=__ky7DdHKdlXzVtykL3TRk1oHlxno=&h=333&w=500&sz=101&hl=pl&start=6&um=1&tbnid=H7lUX2JyqdOBRM:&tbnh=87&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3D7d%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26sa%3DX% 26um%3D1

akustyk
18-09-2009, 23:29

60D to bedzie to co mialo byc 550D, tylko w lepszym korpusie.
a 550D bedzie nastepca 1000D.

nie mam pojecia jaki bedzie nastepny model czterocyfrowy. ale na pewno klocki lego beda od niego trwalsze, bo przynajmniej z solidnego plastiku ;)

Thomason2005
19-09-2009, 08:31
Pixmania będzie rozprowadzać gripy-bg-e7. Jest drogo.

http://www.pixmania.com/pl/pl/3672846/art/canon/grip-bg-e7.html

Znalazłem w sieci ciekawy filmik pokazujący działanie af

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.blogcdn.com/pl.engadget.com/media/2009/09/2009eos7d.jpg&imgrefurl=http://pl.engadget.com/2009/09/04/canon-eos-7d-na-deskach-ifa-2009-film/&usg=__ky7DdHKdlXzVtykL3TRk1oHlxno=&h=333&w=500&sz=101&hl=pl&start=6&um=1&tbnid=H7lUX2JyqdOBRM:&tbnh=87&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3D7d%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26sa%3DX% 26um%3D1

A ja się zastanawiam, czym się różni Grip BG-E7 do 7D od BG-E6, który mam przy Canonie 5D markII. Wygląda mi, że styki są identyczne, baterie są identyczne i chyba ilość przycisków jest identyczna. Czyżby wymiary samego gripa były inne?

Ta poziomica wydaje mi się świetna, tylko ciekaw jestem jak to będzie w praktyce...

domero
19-09-2009, 10:30
A ja się zastanawiam, czym się różni Grip BG-E7 do 7D od BG-E6, który mam przy Canonie 5D markII. Wygląda mi, że styki są identyczne, baterie są identyczne i chyba ilość przycisków jest identyczna. Czyżby wymiary samego gripa były inne?

Nie wiem czy na tym zdjęciu jest wersja ostateczna, ale może wreszcie zniknie srebrzyście świecący po oczach napis "Canon". Albo zdjęcie pochodzi z BG-E6 z zamalowanym napisem. :)

Kolekcjoner
19-09-2009, 11:11

7D jest krótrzy kilka mm, a jego grip wygląda na bardzo spasowany więc wymiarami się raczej na pewno różnią.

DigiFoto
19-09-2009, 18:41
Kolejna cena 6198 zł z: http://www.fotopremium.pl/component/virtuemart/details/6216/2/aparaty-cyfrowe/aparaty-canon/canon-eos-7d-body.html

Tyle, że po dodaniu do koszyka z podatkiem wyszło 7315 zł. Hmm....

mgtan
19-09-2009, 19:13
nienawidze takich sklepów... to jest typowe naciągactwo ...6200 a przy kasie 7315... niesmak ogromny

basala
19-09-2009, 19:20
O jaki podatek chodzi? :shock:

DigiFoto
19-09-2009, 19:24
nienawidze takich sklepów... to jest typowe naciągactwo ...6200 a przy kasie 7315... niesmak ogromny

Podpisuję się pod tym rękami i nogami!

Kolekcjoner
19-09-2009, 19:25
To nie jest takie złe ;) - przynajmniej wiadomo kogo omijać.

Merde
19-09-2009, 19:29
O jaki podatek chodzi? :shock:

Właśnie, coś mi tu śmierdzi. Raczej nie chodzi o VAT...

DigiFoto
19-09-2009, 19:41
Poniżej już trochę lepiej to wygląda:

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-eos-7d-body.html - 6449 zł
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-7d.bhtml - 6499 zł
http://www.digital24.pl/product_info.php?products_id=4076 - 6999 zł

Kolekcjoner
19-09-2009, 19:59
Ale te ceny jakieś mało wesołe :(.

DigiFoto
19-09-2009, 20:03
Najweselsza jak dotąd była parę stron wczesniej 5999 zł. I to brutto.

akustyk
19-09-2009, 20:56
no juz moze nie przesadzajmy. sklepowa cena w Eurolandzie to 1740 EUR (i to przy VAT 19% nie 22%), wiec jesli ktos w tej sytuacji narzeka na 6500 PLN, to sorry Winnetou

http://www.kamera-express.nl/index.php?page=subsubtypes&subsubtype=4504

nie zeby 1740 EUR zdradzalo jakikolwiek kontakt mozgu ksiegowych Canona z planeta Ziemia... ale oczekiwanie w tej sytuacji, nie wiem, 5000 PLN, to religia. bo inaczej nie umiem nazwac wyparcia rzeczywistosci i wiary w cuda. zwlaszcza w wydaniu Canona :grin:

gutek
19-09-2009, 20:57
Kolejna cena 6198 zł z: http://www.fotopremium.pl/component/virtuemart/details/6216/2/aparaty-cyfrowe/aparaty-canon/canon-eos-7d-body.html

Tyle, że po dodaniu do koszyka z podatkiem wyszło 7315 zł. Hmm....

Nie jestem pewien (trzeba by było to potwierdzić dzwoniąc do nich) ale mi to wygląda tylko na wyświetlenie ilości podatku z ceny.
Tam nigdzie nie ma 7315zł.
Jest za to 6198 oraz podatek 1 117.67zł.
Może mają taki dziwny system wyświetlania zawartości koszyka, że nie pkazuje ceny netto i brutto tylko cene brutto i podatek który sobie można odliczyć.

Tak mi się wydaje po krótkich obliczeniach :)

Merde
19-09-2009, 21:03
Tam nigdzie nie ma 7315zł.
Jest za to 6198 oraz podatek 1 117.67zł.

Faktycznie, masz rację. Trochę nieczytelnie to przedstawili.

huh
19-09-2009, 22:11
bo to jest dla firm ;)
na razie sa to ceny na start, wiadomo ze za pol roku, bo po takim czasie kupuje sie sprzet od daty jego premiery :D zdaza zrobic update firmware'u a ceny zdaza spasc o 5 - 10 %

basala
19-09-2009, 22:37
[...]Tak mi się wydaje po krótkich obliczeniach :) Ja też przyznaję Tobie rację. 6168 zł wygląda na cenę brutto, a 1117,67 zł na zawarty w niej VAT. Czyli cena jednak nie odbiega aż tak bardzo od tego co prezentuje konkurencja. Trochę mnie dziwi, że nie zastosowali chwytu marketingowego z 5999 zł.

DigiFoto
19-09-2009, 23:08
...6168 zł wygląda na cenę brutto, a 1117,67 zł na zawarty w niej VAT. Czyli cena jednak nie odbiega aż tak bardzo od tego co prezentuje konkurencja...

Czyli warto ze spokojem policzyć. Czas pokaże jak ułożą się ceny gdy sprzęt będzie już dostępny. Na razie jest rozeznanie cenowe i tak na dobrą sprawę nie jest tragicznie. A z tym 1117 zł podatku to tylko niepotrzebnie namieszałem. Trzeba było policzyć :)

simon83
20-09-2009, 11:52
Ja też przyznaję Tobie rację. 6168 zł wygląda na cenę brutto, a 1117,67 zł na zawarty w niej VAT. Czyli cena jednak nie odbiega aż tak bardzo od tego co prezentuje konkurencja. Trochę mnie dziwi, że nie zastosowali chwytu marketingowego z 5999 zł.

To nietrudno policzyc, cena netto wynosi ok. 5050PLN.

basala
20-09-2009, 12:31
To nietrudno policzyc, cena netto wynosi ok. 5050PLN. Dobra, dobra -już mnie nie pogrążaj. ;)

Nie mogę doczekać się kiedy ten nowy korpus wpadnie w ręce kilku forumowiczów. Bo póki co, nikt go jeszcze nie użytkował, a już utworzyły się dwa wrogie obozy. Wygląda to jakby 7D był robotą... np. Sony. :-D

margo7355
20-09-2009, 13:28
W sumie 7D to taki unowocześniony 50D ,wyraźnie lepszej jakości zdjęć bym się nie spodziewał, autofokus w 50d już był względnie dobry, z tych wszystkich dodatków i ulepszeń najbardziej mnie interesuje zdalne wyzwalanie zewnętrznych lamp błyskowych, no bo filmy w lustrzance, ani to ergonomia itp,itp, już wole małą tanią kamerkę HD ,która spokojnie mieści sie w torbie fotograficznej obok lustrzanki-i uzyskam duzo lepsze wyniki.
Ale wracajac do zdalnego wyzwalania lamp błyskowych, nie doszukałem się informacji czy aparat posiada wspomaganie autofokusa takie jak stosuje się np w zewnętrznym transmiterze ST-E2, może ktoś mnie oświeci..

sebcio80
20-09-2009, 13:50
Ale wracajac do zdalnego wyzwalania lamp błyskowych, nie doszukałem się informacji czy aparat posiada wspomaganie autofokusa takie jak stosuje się np w zewnętrznym transmiterze ST-E2, może ktoś mnie oświeci..

niby skąd? zreszta w specyfikacji jest napisane ze af assist lamp to tak jak w kazdym innym Canonie z lampą stroboskopowe przeblyski

Kolekcjoner
20-09-2009, 13:51
W sumie 7D to taki unowocześniony 50D
Wiesz wszystko jest kwestią nazwania i definicji ale z mojego punktu widzenia to po prostu inna bajka niż 50D.

siudym
20-09-2009, 13:54
Czekam na testy, bo jestem w kropce czy zainwestowac w 7D czy poczekac na 60D. :/

Nieco zastanawia mnie tabelka ISO 7d vs 50d - niskie iso 100/200/400 cos slabo wyglada, poprawili wyzsze, ale to akurat mniej interesuje. Zobaczymy jaka prawda bedzie oficjalnie w testach.

mgtan
20-09-2009, 14:46
Czekam na testy, bo jestem w kropce czy zainwestowac w 7D czy poczekac na 60D. :/.

nie tylko Ty :-)

maryooshek
20-09-2009, 16:22
Witam,

Canon US udostepnil (jak zwykle) juz instrukcje do najnowszej "siodemki".

Maniakow tego typu literatury odsylam tutaj: Canon 7D - instrukcja ENG (http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&tabact=DownloadDetailTabAct&fcategoryid=325&modelid=19356)

Pozdrawiam,
Mariusz
Dodatkowo znlazlem ciekawa ulotke na temat 7D: ulotka (http://downloads.canon.com/cpr/software/camera/eos7d_brochure_090109.pdf)

michaljedynak
20-09-2009, 19:40
W linku mowa też o instrukcji do DPP 3.7.
Jest już to gdzieś do pobrania?

krzysiek_gfx
20-09-2009, 20:12
Prosze o to instrukcja http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/0300002588/01/dpp3.7-w-en.pdf

michaljedynak
20-09-2009, 20:18
Instrukcja już jest... a samo oprogramowanie DPP?

APP
20-09-2009, 20:22
Dodali chyba tylko podgląd NR, a skoro do końca roku Canon chce pokazać coś jeszcze w segmencie DSLR, to chyba nie ma się z czym spieszyć, bo tego nowego sprzętu naturalnie nie ma na liście modeli kompatybilnych z DPP 3.7 ;)

michaljedynak
20-09-2009, 22:21
Wracając do broszury... już tam schrzanili sprawę na swoją niekorzyść.
Przy 50D napisano w tabeli, że max "sztuczne" ISO to 6400. Winno być 12800.

Drugo DIGIC w 7D zapewne ma wspierać dodatkowe odszumianie, zwłaszcza dla wysokich ISO, i pomóc pociągnąć 8fps i dodatkowe MPix. Jeden DIGIC by się spocił ;)

Vitez
21-09-2009, 05:56
Kolejny offtop do piachu, tym razem o 60D i religii. Prowokatorzy/inicjatorzy otrzymali upomnienia.
Czy naprawdę w każdym wątku z nowością (co najmniej od czasów 40D) musimy bawić się w przedszkole, offtopy, wojny?

Pomyślcie chwilę, przeczytajcie swojego posta, i pomyślcie jeszcze raz zanim w tym wątku naciśniecie przycisk "Zatwierdź odpowiedź".

Oszczędzicie tym samym sobie wstydu a moderatorom roboty.

Bahrd
21-09-2009, 18:24
http://www.photographybay.com/2009/09/21/hands-on-canon-7d-and-100mm-f2-8-l-macro-hybrid-is/ - kolejne "pierwsze wrażenia". W skrócie:

So how does it stack up against the Nikon D300s? In my opinion, images straight out of the camera usually look better on a Nikon, but I fully acknowledge that Canon has a better selection of lenses. [...] At $1699, the Canon 7D beats the Nikon D300s by $100 and appears to be a slightly more well-rounded camera in most aspects. If you’ve shot with a 50D, 40D, etc., then you’ll feel right at home with 7D and you’ll be happy to find plenty of new bells, whistles and more inside. While the 7D appears to be a heckuva* photographer’s camera, expect the filmmaker craze to continue with the 7D as well.
*) heckuva - http://dictionary.reference.com/browse/heckuva - znaczy "zajefajny"? ;)

Merde
21-09-2009, 18:26
In my opinion, images straight out of the camera usually look better on a Nikon

A to ciekawe, bo ja sądziłem, że to obrazek z cmosowych Nikonów wymaga więcej pracy.

Yova
21-09-2009, 19:28
Witam

Nie tylko Ty Merde tak sądziłeś, ja i kilku znajomych nikonowców też tak sądziliśmy, chyba że canon chce nas zaskoczyć czymś jeszcze w 7. Chociaż akurat w to że JPG wypluwany z puszki będzie gorszy niż w poprzednich canonach wątpię.

Pozdrawiam

mgtan
21-09-2009, 20:14
dość ciekawe jak wyjdzie w porównaniu praktycznym ze swoim największym rywalem D300s. W zasadzie po za nim to jedyny konkurent to Sony A700.

Kolekcjoner
21-09-2009, 23:10
dość ciekawe jak wyjdzie w porównaniu praktycznym ze swoim największym rywalem D300s.

Póki co to u nas D300s jest tańsze od 7D. Miejmy tylko nadzieję iż wynika to z faktu, że 7D to nowość.
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d300s-body.bhtml
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-7d.bhtml

Azazel85
22-09-2009, 01:25
Eee...wcale niekoniecznie:) 7D za 5999 ;)
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Canon/EOS-7-D/

5y12u3k
22-09-2009, 22:40
7D poniżej 5500... w Szwajcarii

http://en.toppreise.ch/index.php?a=178594

siudym
22-09-2009, 23:43
Tak dopytam sie z ciekawosci - czy ktorys z testerow przedprodukcyjnego 7D wpominal cos o roznicach w szybkosci, precyzji dzialania AF w porownaniu do AF 1D? Glownie mark II oraz III. Widze, ze testowali/testuja 7D takze fotografowie ptakow, nie czytalem wszystkich opinii w necie, wiec moze gdzies wspominano. Lepiej/Gorzej itd.

gietrzy
23-09-2009, 06:27
czy ktorys z testerow przedprodukcyjnego 7D wpominal cos o roznicach w szybkosci, precyzji dzialania AF w porownaniu do AF 1D? Glownie mark II
Widze, ze testowali/testuja 7D takze fotografowie ptakow

Niektórzy stawiają znak równości pomiędzy 1D2 a 7D jeśli idzie o AF

oskarkowy
23-09-2009, 07:25
Niektórzy stawiają znak równości pomiędzy 1D2 a 7D jeśli idzie o AF

Tak od razu, po chwili zabawy tym drugim? Zdaje się, że niewiele warte jest takie porównanie.

gietrzy
23-09-2009, 07:53
Tak od razu, po chwili zabawy tym drugim? Zdaje się, że niewiele warte jest takie porównanie.

poszukaj sobie.
http://www.dpreview.com/members/?User=hiivieiyhwif

pooglądaj
http://www.pbase.com/liquidstone/7d_preprod

Każdy ma prawo do swojej opinii ;)

Kolekcjoner
23-09-2009, 12:46

Tak mnie się też zdaje, szczególnie w obliczu liczby możliwych ustawień AF-a w siódemce, a przecież w jedynkach też jest ich nie mało.
W każdym razie może być ciekawie. Na mnie ten AF zrobił olbrzymie wrażenie.

kichu
23-09-2009, 12:55
Tak mnie się też zdaje, szczególnie w obliczu liczby możliwych ustawień AF-a w siódemce, a przecież w jedynkach też jest ich nie mało. W każdym razie może być ciekawie. Na mnie ten AF zrobił olbrzymie wrażenie.

byly tez glosy krytyczne, ze niektore tryby dzialaja srednio

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-10042-10239-10240

oskarkowy
23-09-2009, 13:53
Tak mnie się też zdaje, szczególnie w obliczu liczby możliwych ustawień AF-a w siódemce, a przecież w jedynkach też jest ich nie mało.
W każdym razie może być ciekawie. Na mnie ten AF zrobił olbrzymie wrażenie.

I szczerze powiem, że dla mnie to ciekawsza informacja niż takie zestawienia z innymi aparatami robione w 5 minut. Pucha ma potencjał i to jest ważne.

Dzygit-Dublin
24-09-2009, 11:23
Witam
magiczne ceny na wyspach

7D - 1500 Euro +vat :mrgreen:
Główny przedstawiciel Canona
http://www.imagesupplysystems.com/news.htm

pozdrawiam Darek

gietrzy
25-09-2009, 08:25
magiczne ceny na wyspach 7D - 1500 Euro +vat :mrgreen:

Allegro 7 koła...

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/7D-hands-on.shtml

edit: http://cpn.canon-europe.com/content/technical/eos7d.do#container

5y12u3k
25-09-2009, 09:20
a na cyfrowych cena spadła do 5999 :)

Bahrd
25-09-2009, 09:21
Gość musiał być pod wrażeniem aparatu, skoro już na początku, przy porównaniu jakości wykonania, wymsknął mu się taki lapsus:

... the 1 Series, which are built like the proverbial brick shithouse... Cytując Akustyka: wygląda na to, że inżynierowie wrócili z zesłania w dziale kalkulatorów... ;)

Nol
25-09-2009, 11:00

Podoba mi się taki styl recenzji, ale mimo wszystko gość mogł napisać trochę więcej (tak, wiem, podał uzasadnienie) :)

kasprzak
25-09-2009, 11:36
i to nawet u mnie...
http://www.allegro.pl/item752930867_canon_eos_7d_nowosc_body.html
Wysłałem maila z prośbą o real fotki :)

gietrzy
25-09-2009, 11:55
Podoba mi się taki styl recenzji

A mi nie. Od kliku lat beczy o MLU, teraz o DNG, za moment o cinemaDNG aż się nie chce tego czytać.
Jedyne co warte uwagi w tym tekście to uświadomienie, że menu jest potężnie rozbudowane, co imho mnie przeraża.
Powinno być (dla mnie) quick start menu:

stills: all=off/preset styles=lowest, raw, rgb histo=on, AFon=on ;)
video: tu ilość klatek 24/25/50 w 720 czy 1080 wymuszałoby ustawienie NTSC/PAL w region menu

i koniec

30 sekund i aparat gotowy do pracy oczywiście w M :)

Nol
25-09-2009, 12:30
A mi nie. Od kliku lat beczy o MLU, teraz o DNG, za moment o cinemaDNG aż się nie chce tego czytać.

Z tym MLU można mu przyznać rację, ale z DNG już przesadza - raczej wejdzie mu to do wiecznej wishlisty, bo nie wierzę, by któryś z producentów na to poszedł. Mimo wszystko taka forma zajawki ma swoje plusy - różni się od ton specyfikacji podawanych przez resztę portali.

Jedyne co warte uwagi w tym tekście to uświadomienie, że menu jest potężnie rozbudowane, co imho mnie przeraża.

Z tym menu to tak tragicznie chyba nie jest - w tekście jest napisane, że nie jest złe. Najwyżej raz spersonalizujesz i problem będzie z głowy :)

akustyk
25-09-2009, 12:40

ale ma w zupelnosci racje. ja akurat potrzebuje MLU nagminnie a rozwiazanie tego problemu przez Canona jest jak, nie przymierzajac, zalatwianie spraw urzedowych w Polsce - rzecz, wydawaloby sie prosta jak konstrukcja cepa, zostaje zagmatwana do granic nieprzyzwoitosci i konczy sie totalnym (Vitez-filtr) i frustracja.

a co do DNG... mysle, ze idea jest dobra i warto, zeby ludzie "poczytni" uswiadamiali smiertelnikow, ze CR2 czy NEF czy co tam to nie jest format otwarty i z publiczna specyfikacja. supportu tak sie nie boje, ale jesli jest wybor miedzy standardami zamknietymi a otwartymi, to ja bez dwoch zdan wole te otwarte. daja wieksze mozliwosci programistyczne i zawsze, bezwzglednie, wieksza pewnosc co do uzytecznosci.

Kolekcjoner
25-09-2009, 13:00

stills: all=off/preset styles=lowest, raw, rgb histo=on, AFon=on ;)
video: tu ilość klatek 24/25/50 w 720 czy 1080 wymuszałoby ustawienie NTSC/PAL w region menu

i koniec

30 sekund i aparat gotowy do pracy oczywiście w M :)

Też mi się zdaje, że brak czegoś takiego. Próba przekopania się przez to menu w pierwszej chwili przyprawia o niezłą frustrację.

akustyk
25-09-2009, 13:32
jesli juz jestesmy przy bluzganiu na ergonomie Canona.... to ja bym chcial normalna kurtynke do okulara. nie tego syfiastego gumowego kondoma, co go Canon na pasku, bog wie po co dodaje, tylko normalna, szczelna kurtynke blokujaca dostep swiatla do toru optycznego od tzw. d* strony.

bo z mocnych filtrow ND korzystam znacznie czesciej niz chocby z AI-Servo i nie mam zadnych watpliwosci, ze wiekszosc szanujacych sie landszafciarzy tez by z takiej kurtynki skorzystala...

espe
25-09-2009, 14:09
jesli juz jestesmy przy bluzganiu na ergonomie Canona.... to ja bym chcial normalna kurtynke do okulara. nie tego syfiastego gumowego kondoma, co go Canon na pasku, bog wie po co dodaje, tylko normalna, szczelna kurtynke blokujaca dostep swiatla do toru optycznego od tzw. d* strony.

bo z mocnych filtrow ND korzystam znacznie czesciej niz chocby z AI-Servo i nie mam zadnych watpliwosci, ze wiekszosc szanujacych sie landszafciarzy tez by z takiej kurtynki skorzystala...

i ja za tym drobiazgiem mocno wzdycham, tu i w Nikonie nie jest lepiej - ficzer zarezerwowany dla profi (700-ka chyba jako pierwsza nie-topowa ma), niby drobiazg ale jaki przydatny, myślałem, że 7-ka bedzie takim d700 w cropie, i chyba jest tylko bez kurtynki, a szkoda.

gietrzy
25-09-2009, 14:49
http://www.chanandrew.com/reviews/canon/canoneos7d/7d.htm

siudym
25-09-2009, 21:19
"ISO Sensitivity and Noise levels" - ten test zupelnie zrypany, sample takie, ze nie jestem w stanie ocenic niczego..

arra
26-09-2009, 08:20
http://www.dchome.net/attachments/day_090926/20090926_e11d5bae7c64e24922c9jLR1WVR0DpEj.jpg

Orginał tu:http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33154880

jotes25
26-09-2009, 09:09
Nie wiem skąd ta mania testowania na futerkowych lalkach, bo naprawdę trzeba się wtedy mocno przyjrzeć, żeby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski. Niestety po dłuższym patrzeniu widać, że zdjęcia z 7d są wyprane z detali.

michaljedynak
26-09-2009, 09:36
Nie ma co się dziwić, w końcu wpakowano kolejne MegaPixele do tego 60D... przepraszam do 7D.
Drugi DIGIC4 da rade i wypierze szumy kosztem szczegółów, chociaż trzeba być dobrej myśli.
Na pewno przynajmniej 5000 "prawdziwych" fotografów na świecie się ucieszyło - kropla w morzu. Pewnie w samym Tokio jest ich więcej.

Thomason2005
26-09-2009, 09:40
nie jest tak źle z tymi obrazkami z 7D na wysokich ISO. Do ISO1600 jest naprawdę dobrze.

sfw
26-09-2009, 10:23
Nie wiem skąd ta mania testowania na futerkowych lalkach, bo naprawdę trzeba się wtedy mocno przyjrzeć, żeby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski. Niestety po dłuższym patrzeniu widać, że zdjęcia z 7d są wyprane z detali.

Nie ma co się dziwić, w końcu wpakowano kolejne MegaPixele do tego 60D... przepraszam do 7D.
Drugi DIGIC4 da rade i wypierze szumy kosztem szczegółów, chociaż trzeba być dobrej myśli.
Na pewno przynajmniej 5000 "prawdziwych" fotografów na świecie się ucieszyło - kropla w morzu. Pewnie w samym Tokio jest ich więcej.

No wyprane, szczególnie jak się porównuje przedprodukcyjną puszkę z tą która jest na rynku od dłuższego czasu i po upgradzie firmware ... ludzie wyluzujcie.

arra
26-09-2009, 11:24
Ja nie widzę wielkich różnic w szczegółach i szumach, widzę natomiast jak 4000PLN zostaje mi w kieszeni.

magix
26-09-2009, 12:35
Ja nie widzę wielkich różnic w szczegółach i szumach, widzę natomiast jak 4000PLN zostaje mi w kieszeni.

Na powyższym przykładzie też uważam ze jest nieźle. 5d ma jedynie tą zaleteę ze jest FF.

elfi
26-09-2009, 20:22
http://www.youtube.com/watch?v=2cFS83r3c3U
Już dostępny
http://www.digitalrev.com/en/canon-eos-7d-429-category.html

siudym
27-09-2009, 09:55
Swietny filmik. Jak juz mamy fajny przycisk Movie Record, to szkoda, ze nie pokuszono sie o przycisk PAUZE :) Ale to juz totalne robienie kamery z body bedzie.. :) Fakt przydac by sie przydal. Brakuje mi jednego w tym filmiki - mogli nagrac scenke z strzelaniem seria 8fps.

mgtan
27-09-2009, 16:07
mogli nagrac scenke z strzelaniem seria 8fps.

na youtube są takie filmiki

trzeszcz6
27-09-2009, 16:26
na youtube są takie filmiki

http://www.youtube.com/watch?v=rKYt64GpPLM :)

Kolekcjoner
28-09-2009, 02:41
Orginał tu:http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33154880

Różnice nie są powalające. W praktyce (dla mnie) przy takich powiększeniach jak tu pokazano - pomijalne. Pozostaje wyłącznie wybór czy ktoś potrzebuje FF czy nie.

gietrzy
28-09-2009, 08:14
http://chanandrew.com/trips/canoneos7dtest/canoneos7dday1.htm
http://www.arsen.ca/p438495646/hcbdb5a6#hcbdb5a6

Nol
28-09-2009, 09:25
http://chanandrew.com/trips/canoneos7dtest/canoneos7dday1.htm
http://www.arsen.ca/p438495646/hcbdb5a6#hcbdb5a6

Dzięki gietrzy :) Muszę przyznać, że odwalasz dla tego wątku kawał dobrej roboty. Sam nie mam na tyle czasu, by szukać nowych zdjęć/recenzji, dlatego z zadowoleniem korzystam z publikowanych przez Ciebie linków :)

Mam do ogółu jedno pytanie - czy ktoś gdzieś widział nocną fotę 7D, tylko że ISO 100, statyw itd. Taki dobry landszaft. Bo ja chyba przegapiłem albo po prostu takiej jeszcze nie było.

akustyk
28-09-2009, 09:31
Mam do ogółu jedno pytanie - czy ktoś gdzieś widział nocną fotę 7D, tylko że ISO 100, statyw itd. Taki dobry landszaft. Bo ja chyba przegapiłem albo po prostu takiej jeszcze nie było.

musisz poczekac, az aparat dotrze do rak fotografow, bo poki co miela go onanisci. a ISO 100, a juz zwlaszcza robienie ze statywu, zdecydowanie nie jest sexy ;)

Nol
28-09-2009, 11:10
musisz poczekac, az aparat dotrze do rak fotografow, bo poki co miela go onanisci. a ISO 100, a juz zwlaszcza robienie ze statywu, zdecydowanie nie jest sexy ;)

Chyba masz rację :D Trudno 8)

MiSzu
28-09-2009, 14:49
Witam wszystkich na tym forum.

Znalazłem jeszcze kilka fotek z 7D. http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=8714143&postcount=256 oraz post 297 na stronie 20. Chyba ich jeszcze tu nie było, a jeśli się mylę, to przepraszam i ... udanych fotek :).

--
Pozdroowka
Michał

Merde
28-09-2009, 15:25

Szansa na sampla w pełnej rozdzielczości z exifem jest znacznie większa w przypadku onanisty.

Thomason2005
28-09-2009, 15:38
Szansa na sampla w pełnej rozdzielczości z exifem jest znacznie większa w przypadku onanisty.

Fajnie wyszły mu te foty. Jeżeli większość ujęć wyszła taka, to znaczy, że z AFem jest wszystko w porządku

akustyk
28-09-2009, 15:45
EXIF to ja Ci moge z takich zdjec odczytac. z 90% prawdopodobienstwem ISO jest 3200, potem 9% ISO 6400. jesli chodzi o przeslony to z 99% prawdopodobienstwem jest f/8, bo tyle sie uzywa do pokazania ostrosci ;)

a tak serio... na diabla mi ten EXIF jesli wszystkie zdjecia wygladaja mizernie, bo z 3200 to nawet wypasne odszumianie Nikona nie zrobi cudow? zadna roznica jakie to ma parametry, jak zdjecie spelnia jakosciowe standardy co najwyzej reporterow i kotleciarzy, i to tylko pod warunkiem nie ruszania suwaka jasnosci/ekspozycji, bo wtedy nawet te standardy przestanie spelniac ;)

Merde
28-09-2009, 16:06
EXIF to ja Ci moge z takich zdjec odczytac. z 90% prawdopodobienstwem ISO jest 3200, potem 9% ISO 6400. jesli chodzi o przeslony to z 99% prawdopodobienstwem jest f/8, bo tyle sie uzywa do pokazania ostrosci ;)

To jest trochę jak z jasnymi szkłami - dużo ludzi nie kupuje ich po to, by robić 100% zdjęć na pełnej dziurze. Kupuje się je m.in. po to, by przymknięte o 2-3 działki były ostrzejsze niż zoomy f/2.8 albo f/4, a możliwość zrobienia zdjęcia na f/1.2 czy 1.4 jest tylko dodatkową zaletą*.

* Nie dotyczy "ślubnych"

Thomason2005
28-09-2009, 16:11
To jest trochę jak z jasnymi szkłami - dużo ludzi nie kupuje ich po to, by robić 100% zdjęć na pełnej dziurze. Kupuje się je m.in. po to, by przymknięte o 2-3 działki były ostrzejsze niż zoomy f/2.8 albo f/4, a możliwość zrobienia zdjęcia na f/1.2 czy 1.4 jest tylko dodatkową zaletą*.

* Nie dotyczy "ślubnych"

Dla mnie iso3200 w puszce powinno być używalne. W 5DmrkII nie narzekam na jakość fot na tym iso i dobrze żeby było tak i w przypadku 7D.
linki do zdjęć, które Gietrzy dziś zamieścił są całkiem niezłe.

wlodal
28-09-2009, 19:23
a tak serio... na diabla mi ten EXIF jesli wszystkie zdjecia wygladaja mizernie, bo z 3200 to nawet wypasne odszumianie Nikona nie zrobi cudow? zadna roznica jakie to ma parametry, jak zdjecie spelnia jakosciowe standardy co najwyzej reporterow i kotleciarzy, i to tylko pod warunkiem nie ruszania suwaka jasnosci/ekspozycji, bo wtedy nawet te standardy przestanie spelniac ;)

Czyzbyś uważał , że reporterzy i robiący imprezy ( np. śluby ) mają tak niskie wymagania ?. Nie jestem ani jednym , ani drugim . Uważam jednak , że przede wszystkim kotleciarze potrzebują dobrego albo bardzo dobrego - wysokiego ISO . Mylę się ?.

Merde
28-09-2009, 19:23
Dla mnie iso3200 w puszce powinno być używalne. W 5DmrkII nie narzekam na jakość fot na tym iso i dobrze żeby było tak i w przypadku 7D.

I o to mi chodziło: używalne - super; robić wszystko na iso 3200 - po co?
Ale to w sumie truizm jest...

linki do zdjęć, które Gietrzy dziś zamieścił są całkiem niezłe.

Osobiście wolę obrazek z ACR, wyostrzona plastelinka z DPP mi nie podchodzi.

piast9
28-09-2009, 19:55
I o to mi chodziło: używalne - super; robić wszystko na iso 3200 - po co?
To proste! Co człowiek robi w pierwszy wieczór po zakupie istotnej zabawki? Nie mam tu na myśli siódmego z kolei szkiełka czy trzeciej lampy błyskowej. Tylko pierwsze body cyfrowe albo coś równie podniosłego. Otóż siedzi się w fotelu i kręci gałkami oswajając się z urządzeniem, próbując pstrykać fotki wszystkiemu co jest w pomieszczeniu. A wiadomo - wieczorem jest ciemno. Dlatego wszystkie te zdjęcia podekscytowanych nowych posiadaczy 7d są robione na wysokich ISO. :mrgreen:

elfi
28-09-2009, 20:07
To proste! Co człowiek robi w pierwszy wieczór po zakupie istotnej zabawki? Nie mam tu na myśli siódmego z kolei szkiełka czy trzeciej lampy błyskowej. Tylko pierwsze body cyfrowe albo coś równie podniosłego. Otóż siedzi się w fotelu i kręci gałkami oswajając się z urządzeniem, próbując pstrykać fotki wszystkiemu co jest w pomieszczeniu. A wiadomo - wieczorem jest ciemno. Dlatego wszystkie te zdjęcia podekscytowanych nowych posiadaczy 7d są robione na wysokich ISO. :mrgreen:

No kurcze, jak bym siebie widział :mrgreen:

akustyk
28-09-2009, 20:35
Czyzbyś uważał , że reporterzy i robiący imprezy ( np. śluby ) mają tak niskie wymagania ?
nie.

ich klienci 8-)

m_o_b_y
28-09-2009, 21:00

Prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem tych polemik, bowiem na dpreview są sample w dużym wyborze, również przy ISO 100. :mrgreen:
Pozdrówka

Nol
28-09-2009, 21:30
Prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem tych polemik, bowiem na dpreview są sample w dużym wyborze, również przy ISO 100. :mrgreen:
Pozdrówka

Rozmowa wynikła z mojego pytania o sample nocnego landszaftu (lub jakiegoś dziennego, ale dobrego). Prawda jest taka, że takie ujęcia nie są zbyt popularne - większość strzela wysokie ISO lub porównuje na jakiejś scenie testowej. Na dpreview jest troche architektury, ale zauważ jakie tam są warunki na zdjęciach - kolory szare, niebo prawie stalowe - czyli nic, co wiele powie m.in. o kolorystyce oddawanej przez matryce. Po prostu dobry, porządny landszaft przy odpowiednich warunkach oświetleniowych by się przydał, również nocny (a w zasadzie to wieczorny). Moim zdaniem teza akustyka jest słuszna.

Oczywiście można sobie wywnioskować jak to będzie wyglądało z fot portretowych i pewnie również z testowych setupów, bo takie widziałem, ale mimo wszystko fajnie by było zobaczyć w realu tą konkretną aplikację tego aparatu :)

ARN
28-09-2009, 22:18
.....

Jak na razie 7D zapowiada się dobrze - lub bardzo dobrze . Oby tylko szkła dały radę i nie trzeba będzie sięgać do najwyższej półki lub co gorsze - czekać na nowe konstrukcje .

I tu niestety się mylisz - Canon musi zarabiać, więc na pewno zaoferuje nowe, lepsze, wręcz jedyne i re-we-la-cyj-ne szkła, które zaspokoją wymagania najnowszych technologii swoich puszek :twisted:

gietrzy
29-09-2009, 11:40
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33170770

jotes25
29-09-2009, 11:48
Tia, 924 fotki w jeden dzień :lol: O niczym bardziej nie marzę...

Nol
29-09-2009, 12:05
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33170770

Bateria robi wrażenie. Czekamy na sample :)

Tia, 924 fotki w jeden dzień O niczym bardziej nie marzę...

Ja chyba bym zrobił niewiele mniej przy nowym aparacie. Zwłaszcza w jakimś ogrodzie zoologicznym/safari :)

sal
29-09-2009, 12:25
Bateria robi wrażenie. Czekamy na sample :)

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą baterią?
Przecież to ta sama LP-E6, która jest w 5Dmk2, więc nic nowego.
Ja rozumiem że się można podniecać wieloma rzeczami, ale baterią, która jest na rynku od wielu miesięcy...?

wlodal
29-09-2009, 12:37
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą baterią?
Przecież to ta sama LP-E6, która jest w 5Dmk2, więc nic nowego.
Ja rozumiem że się można podniecać wieloma rzeczami, ale baterią, która jest na rynku od wielu miesięcy...?

No nie bardzo . Jeśli on te fotki i pozostałe akcje wykonał na jednej baterii , to wg mnie - w 5D mkII , nie zaliczyłby tego . Może dlatego jest zszokowany .

A swoją drogą - na cholerę canon zmienił te baterie - akumulatory . Nie można było zastosowć starych w nowszym , lepszym ( czyt. bardziej pojemnym ) wykonaniu ?!. Czy pęd za kasa jest w canonie tak wielki , że nawet na duperelkach - ale aby zarobić ?.

piotrek72t
29-09-2009, 12:41
Czy pęd za kasa jest w canonie tak wielki , że nawet na duperelkach - ale aby zarobić ?.
To akurat nie nowość, patrz na ceny orginalnych osłon na obiektywy i wielu innych orginalnych akcesori....

sal
29-09-2009, 12:42
No nie bardzo . Jeśli on te fotki i pozostałe akcje wykonał na jednej baterii , to wg mnie - w 5D mkII , nie zaliczyłby tego . Może dlatego jest zszokowany .

Nie rozumiesz - chodzi o to że ta bateria jest na rynku od dawna i nie rozumiem skąd jakaś straszna _nagła_ radocha że ma długą żywotność.
BTW: Ja swoim 5Dmk2 zrobiłem ostatnio ponad 700 strzałów, a bateria pokazywała jeszcze ponad połowę dostępnej pojemności...

wlodal
29-09-2009, 12:59
Nie rozumiesz - chodzi o to że ta bateria jest na rynku od dawna i nie rozumiem skąd jakaś straszna _nagła_ radocha że ma długą żywotność.
BTW: Ja swoim 5Dmk2 zrobiłem ostatnio ponad 700 strzałów, a bateria pokazywała jeszcze ponad połowę dostępnej pojemności...

Zależy , co rozumiesz za strzał ?. Cy Raw z jpg ? czy kręciłeś również filmiki , czy używałeś monitorka , jak długo wyświatlane są kontrolne fotki , jaka karta , same ustawienia itd. Tak z ciekawości - sprawdzę u siebie - do tej pory umykało to mojej uwadze . Może dlatego , że używam oryginału na przemian z podróbami . Te ostatnie są kiepściutkie - ale są - awaryjnie .

sal
29-09-2009, 13:16
Zależy , co rozumiesz za strzał ?. Cy Raw z jpg ? czy kręciłeś również filmiki , czy używałeś monitorka , jak długo wyświatlane są kontrolne fotki , jaka karta , same ustawienia itd. Tak z ciekawości - sprawdzę u siebie - do tej pory umykało to mojej uwadze . Może dlatego , że używam oryginału na przemian z podróbami . Te ostatnie są kiepściutkie - ale są - awaryjnie .
Wybacz, nie prowadzę żadnych statystyk na ten temat, po prostu używam aparatu.
Natomiast dziwi mnie że stawiasz tutaj takie śmiałe tezy (5dmk2 nie da rady), mając ten aparat i nawet tego nie sprawdzając.

Kolekcjoner
29-09-2009, 13:30
swoją drogą - na cholerę canon zmienił te baterie - akumulatory . Nie można było zastosowć starych w nowszym , lepszym ( czyt. bardziej pojemnym ) wykonaniu ?!. Czy pęd za kasa jest w canonie tak wielki , że nawet na duperelkach - ale aby zarobić ?.

Pewnikiem dlatego żeby jak mówisz "zarobić" na nowych akcesoriach, a po drugie te nowe dają możliwość precyzyjniejszego określenia stanu rozładowania.

oskarkowy
29-09-2009, 13:31

Ja kiedyś sprawdziłem, ile dokładnie można zrobić w 5DII. Zawsze mogę liczyć na 1200 największych rawów, czasem trafia się zrobić 1300. Nie oglądam każdego zdjęcia, nie nagrywam filmów, czasem coś tam kasuję. Bateria zawsze ma tę samą moc, nie zauważyłem, żeby mi któraś kiedyś zrobiła mniejszą ilość.

Nol
29-09-2009, 13:46

Przede wszystkim nie podniecam się - to tak dla ścisłości. Przytaczam prosty fakt, który ma pozytywny wydźwięk niezależnie od tego, czy ta bateria już była wcześniej na rynku, czy nie. Jej dobra wydajność to plus i tyle.

sal
29-09-2009, 13:53
Przede wszystkim nie podniecam się - to tak dla ścisłości. Przytaczam prosty fakt, który ma pozytywny wydźwięk niezależnie od tego, czy ta bateria już była wcześniej na rynku, czy nie. Jej dobra wydajność to plus i tyle.
Nie pisałem o Tobie, tylko o autorze wątku na dpreview...

wlodal
29-09-2009, 13:59
Natomiast dziwi mnie że stawiasz tutaj takie śmiałe tezy (5dmk2 nie da rady), mając ten aparat i nawet tego nie sprawdzając.

Gdzie ja taką tezę postawiłem ??. Wkładasz w moją treść słowa , których nie napisałem . Mogłem tylko wyrazić powątpienie - w domyśle !!??. Ja natomiast również , tak jak napisałeś - "nie prowadzę żadnych statystyk na ten temat, po prostu używam aparatu" .
Nie przywiązywałem do tego większej wagi ( może i błąd z mojej strony ) - jak długo trzyma akumulator - jest rozładowany , wymieniam i cykam dalej . Ten rozładowany idzie do ładowarki . Ze względu jednak na to , że taki temat pojawił się , uzmysłowiłem sobie fakt , że w zasadzie nic nie wiem dokładniej na temat zasilania puszki .

Z tą rozszerzoną kontrolą zasilania to fakt - jest i jest korzystna dla użytkownika . Nie usprawiedliwia to jednak faktu zmiany gabarytów i łącz . Jeden jest tylko argument - przy tych samych parametrach wymiarów i łącz mogłoby dochodzić do pomyłek w użytkowaniu konkretnego modelu akumulatorka do konkretnej puszki ( jesli ktoś używa jednocześnie - tak jak ja 5D mkII i 50D ).
Nic to - jak mawiał Wołodyjowski . Może pod koniec tego tygodnia będę miał
7D to sprawdzę wszystko hurtem .

gietrzy
29-09-2009, 14:10
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/818787

jotes25
29-09-2009, 14:27
Ciekawa informacja, że wreszcie jest cichy. W 40d tryb seryjny płoszy zwierzynę w promieniu 50 metrów...

Kolekcjoner
29-09-2009, 14:32
Nie wiem - badań nie robiłem ale znów tak dużo cichszy od np. 30D na moje ucho nie jest. Odgłos jest raczej inny i to może mieć wpływ.

Vitez
29-09-2009, 14:51
Trudno nie offtopować w wątku na ~100 stron :mrgreen:

I każdy taki offtop dokłada roboty moderatorom i czerwonych kartek prowokatorom :roll: .
Proszę nie kontynuować tworzenia offtopów. Niezależnie od wielkości wątku.

DigiFoto
29-09-2009, 16:48
Odnośnie dźwięku migawki: http://blog.planet5d.com/jw6

" The autofocus module felt snappy in our short experience with the camera, but what really got us hooked was the sound of the shutter. Canon told us the firm actually did a survey with other photographers to find out which kind of shutter sound they prefer, and the one produced by the EOS 7D was meticulously crafted as a result. "... hmmmm:)

gietrzy
30-09-2009, 07:30
http://www.canonrumors.com/canon-eos-7d-mini-review/

The 7D would be a great compliment to the 5D Mark II if you want increased responsiveness, snappy AI Servo autofocus and the big frame rate increase. If you bought the 5D Mark II because you wanted the best image quality you could afford, then the 7D may disappoint.

Wszystko w tym temacie.

8 Frames Per Second
The camera is capable of 8 frames per second bursts. I do want to note that there are situations you won’t get the full 8fps. The following is from the manual of the 7D (page 93 USA/Canada).

- When the battery level is low, the continuous shooting speed will be slightly slower.
- In the AI Servo AF mode, the continuous shooting speed may become slightly slower depending on the subject and lens used.
- In low-light areas or indoors, the continuous shooting speed may become slower even if a fast shutter speed is set.

From Canon Tech Support in regards to the slowing of frame rate
The slowdown of the frame rate is because of Canon’s new metering system. Frame rate is sacrificed in favor of metering accuracy.

Workaround?
If you use exposure lock, the camera will ignore the above and shoot at the desired 8fps.
thanks to Dan for the research.
http://galleries.stevemelvin.com/7D_40D_noise_test/

KMV10
30-09-2009, 09:34
http://galleries.stevemelvin.com/7D_40D_noise_test/

W tym przykładzie: 7d - nieco więcej szczegółów niż 40d, fotki bardziej zaczerwienione; szum przyjemniejszy w odbiorze, jest go nieco mniej niż w 40D.

gietrzy
30-09-2009, 10:04
W tym przykładzie: 7d - nieco więcej szczegółów niż 40d, fotki bardziej zaczerwienione; szum przyjemniejszy w odbiorze, jest go nieco mniej niż w 40D.

I dla mnie podstawowa sprawa: zer0 bandingu.

gietrzy
30-09-2009, 11:12
FYI

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33193832

:sad:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33194985

oskarkowy
30-09-2009, 11:23
FYI

Się zaczęło :mrgreen:

Nol
30-09-2009, 11:34
Hm, patrząc po zdjęciach sprawa wydaje się lekko naciągana - ale burza rozpętała się ostra :D Jak na razie nikt z userów nie narzekał - sprawa się wyjaśni w ciągu kilku dni, ale jatka będzie niezła :D

siudym
30-09-2009, 11:34

Na szybko, wycinek bez wchodzenia i klikania:
1600 ISO.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/img3/2403/tttkg.jpg)

arra
30-09-2009, 11:43
FYI

Typowy trol z forum Olymupsa i m4/3. Z drugiej strony to typowe zachowanie autofokusa z puszkami które miałem, wiec...

Dla odmiany sample z Sigma 300 2.8 (iso 1000-1200):
http://www.flickr.com/photos/kieranmcmanus/

Szczegóły: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=33191540

Thomason2005
30-09-2009, 11:45
FYI

ludzie na forum mówią, że to spamer od Olka...

ps. widzę, że mój post lekko spóźniony ;)

jotes25
30-09-2009, 12:22
Z całym szacunkiem dla naszego forum, ale też można spodziewać się podobnych "narzekań" z chwilą, gdy do użyszkodników trafią pierwsze puszki. No, może cena tym razem trochę to utrudni. Pamiętacie, przy okazji 40d akcję "nieostre zdjęcia", albo 50d, który miał za małą zawartość złota w złocie na stykach? :lol:

gietrzy
30-09-2009, 12:24
Się zaczęło :mrgreen:

Chyba nie miałeś wątpliwości, że ominę takiego news'a ;)

arra
30-09-2009, 12:44
Z całym szacunkiem dla naszego forum, ale też można spodziewać się podobnych "narzekań" z chwilą, gdy do użyszkodników trafią pierwsze puszki.

Ciekawe, bo mi się wydawało że np. pierwsze 50D już dawno trafiły, a tu nadal na pierwszej stronie są wątki w stylu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=52645 "50D problemy z ostrzeniem", "50D - regilacja AF - spostrzeżenia"....

jotes25
30-09-2009, 12:54
Cóż, mi chodziło raczej o nieuzasadnioną krytykę. A do zasadności tych dwóch wątków nie potrafię się odnieść, mimo najlepszych chęci ;)

elfi
30-09-2009, 18:25
Czy jest już dostępna instrukcja obsługi po polsku? Z angielskim u mnie niezbyt... :oops:

Thomason2005
30-09-2009, 19:57
Nie wiem, czy to już było:
http://www.flickr.com/photos/edwinmartinez350d/

Nol
30-09-2009, 21:44
Dzięki - tego wcześniej nie widziałem :D

espe
01-10-2009, 12:02
Pierwsze dostawy w poniedziałek. Nie wiem nic na temat samego body, na pewno bedą kity z 18-135. Ilości marne (ale mam info tylko z 1 sklepu).

sal
01-10-2009, 13:27
Im dłużej patrzę na 7D i to co ludzie prezentują z tej puszki, tym bardziej dochodzę do wniosku, że chyba jednak bym wolał 5dmk2 :-(
Jakiś czas temu nie przypasowała mi 50-ka, głównie ze względu na jakość obrazka.
7D raczej w tej tematyce wiele nie poprawi, wysokiego iso bym i tak nie używał.
Może czas na wątek "7D, czy 5Dmk2"? :-)

Tequil
01-10-2009, 13:47
7D można już kupić za 5400zł bez faktury z niemcowni... - podobno, póki co nie ma wielkiego zainteresowania...

Za 5D mkII zaplaciłem 8300zł :P

akustyk
01-10-2009, 13:50
7D można już kupić za 5400zł bez faktury z niemcowni... - podobno, póki co nie ma wielkiego zainteresowania...

nie wiem jak w Niemcowni, ale w kraju wiatrakow wczoraj uroczyscie wreczono pierwszy egzemplarz 7D. wiec o ile w Rzeszy nie bylo wczesniejszej dostawy (watpie, bo kontenerowiec wplywa przeciez do Rotterdamu :mrgreen: ), to masz wytlumaczenie dlaczego nie bylo zainteresowania ;)

arra
01-10-2009, 14:21
Potrzeba - myślę że to magiczne słowo rozwiązuje dylemat. Te aparaty się różnią zastosowaniem.

No właśnie staram sie odpowiedzieć na pytanie w jakim zastosowani dużo lepsze miałoby być 5DII...hmmm

Do landszaftu: powiedzmy, że 5DII o ile zapnie się jakąś stałkę lub Nikkora za kosmiczne pieniądze.
1:0
Do portretu: o tak, kontrola GO, plastyka, ale zaraz zaraz trzeba uważać na przekadrowywanie, bo boczniakami to się w oczko może nie trafić, więc tak sobie.
1:0 (powiedzmy że AF w 5D daje rade, albo używamy MF)
Do ekstremalnych ciemności: na pewno hi iso jest ciut lepsze, ale czy AF w takich warunkach da rade?
1:1
Do ptaszorów i sportu: chyba oczywiste
0:1
Do studia: na niskich iso różnica jest niewielka (chyba że ktoś wymaga kilkumetrowych banerów, ale wtedy się i tak kupuje coś innego), 18 vs 21 też niewielka różnica, możliwość sterowania lampami z body + dla 7D
1:1 (niech ma za kapke lepszy obrazek)
Do reporterki: jak dla mnie 7D szybszy i z pewniejszym AF chyba będzie lepszy, do ślubów to nie wiem, bo nie wiem jak wypada DR w 7D.

zatem jak dla mnie wynik 5:4, czyli prawie równo. Tak naprawdę te aparaty niewiele się nie różnią zastosowaniem, a na pewno nie powidziałbym, że są to specjalistyczne narzędzia, na pewno nie na zasadzie młotek/piła, wódka/zaskąska ;).
O ile nowości w 7D się sprawdzą (AF) a matryca nie polegnie (na to wszystko wskazuje), będzie to zdecydowanie bardziej uniwersalny wybór, a na pewno bardziej opłacalny niż 5D.

Szczerze mówiąc jakbym stał przed dylematem co wybrać kupiłbym 7D i do tego używane 5DI, kasa wyjdzie podobna jak za 5DII, a obrazek ze starego 5D chyba nadal się broni i mamy zestaw tzw. "best of both worlds" ;)

Kolekcjoner
01-10-2009, 14:29
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=709549

oskarkowy
01-10-2009, 16:18
Do landszaftu: powiedzmy, że 5DII o ile zapnie się jakąś stałkę lub Nikkora za kosmiczne pieniądze.

Do ekstremalnych ciemności: na pewno hi iso jest ciut lepsze, ale czy AF w takich warunkach da rade?

Naciągasz argumenty aż trzeszczy..

Do studia: na niskich iso różnica jest niewielka (chyba że ktoś wymaga kilkumetrowych banerów, ale wtedy się i tak kupuje coś innego), 18 vs 21 też niewielka różnica, możliwość sterowania lampami z body + dla 7D
1:1 (niech ma za kapke lepszy obrazek)

A jakimi to lampami steruje ten aparat w studio? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kolejny trafiony argument.

Do reporterki: jak dla mnie 7D szybszy i z pewniejszym AF chyba będzie lepszy, do ślubów to nie wiem, bo nie wiem jak wypada DR w 7D.

Do ślubów, to się bierze taki aparat, do jakich szkieł jesteś przyzwyczajony. Tam się na stałkach głównie robi, wolałbym robić pierwszym 5D niż 7D z 35, z którym nie wiadomo gdzie stanąć i co z tym zrobić.

zatem jak dla mnie wynik 5:4, czyli prawie równo. Tak naprawdę te aparaty niewiele się nie różnią zastosowaniem, a na pewno nie powidziałbym, że są to specjalistyczne narzędzia, na pewno nie na zasadzie młotek/piła, wódka/zaskąska ;)
Całe szczęście ci, którzy będą kupować, będą wiedzieć czego potrzebują i z pewnością wcześniej to dokładnie sprawdzą.

wlodal
01-10-2009, 18:47
Naciągasz argumenty aż trzeszczy..
Do ślubów, to się bierze taki aparat, do jakich szkieł jesteś przyzwyczajony. Tam się na stałkach głównie robi, wolałbym robić pierwszym 5D niż 7D z 35, z którym nie wiadomo gdzie stanąć i co z tym zrobić.

Całe szczęście ci, którzy będą kupować, będą wiedzieć czego potrzebują i z pewnością wcześniej to dokładnie sprawdzą.

Dlaczego 35 mm i porównanie 5DmkII i 7D , a nie 24 mm i te same puszki ??. :wink: Z calą pewnością 5D i 5D mkII ( wg mnie ) jest pewniejsze ( nie AF ) do kotletów - ale ... . Każdy foci tym co lubi lub w większości - tym co ma i na co go stać . Najważniejszy jest produkt finalny .

Z tym zaznaczonym podsumowaniem zgadzam się i podpisuję obydwoma "ręcami" . :)

KMV10
01-10-2009, 19:38
A w to akurat nie uwierzę - wydaje mi się Oskarkowy, że ty dowolnym aparatem zrobiłbyś ciekawie ślub. A że teraz się przyzwyczaiłeś do 5D - OK :)

oskarkowy
01-10-2009, 19:49
A w to akurat nie uwierzę - wydaje mi się Oskarkowy, że ty dowolnym aparatem zrobiłbyś ciekawie ślub. A że teraz się przyzwyczaiłeś do 5D - OK :)

Dzięki za komplement ;)
Tylko ja doszedłem do wniosku (o którym wielu zawodowych zapomniało już dawno), że fotografowanie ma mi sprawiać przyjemność. 7ka będzie bardzo ciekawym aparatem, ale z pewnością nie chciałbym jej używać w kościele.

gietrzy
01-10-2009, 19:58
http://www.youtube.com/watch?v=4dpmPojCXZs

KMV10
01-10-2009, 21:30
http://www.youtube.com/watch?v=4dpmPojCXZs
zdolniacha - uwalił w trymiga lampkę...

Nol
01-10-2009, 21:58
Ale komentarze są the best :D

gietrzy
02-10-2009, 10:19
http://tinyurl.com/yedyrv9

http://memecorps.com/7Dcarnival/

matzone
02-10-2009, 13:11
W sklepie Fotoset (Gorzów Wielkopolski) można pooglądać 7d. Może ktoś kto ma blisko do sklepu przetestuje ten aparat :)

gietrzy
02-10-2009, 13:28
W sklepie Fotoset (Gorzów Wielkopolski) można pooglądać 7d. Może ktoś kto ma blisko do sklepu przetestuje ten aparat :)

6 czy 6,5?

matzone
02-10-2009, 13:30
6350 zł

elfi
02-10-2009, 13:40
Można kupić za 5999....

gietrzy
02-10-2009, 13:47
Można kupić za 5999....

Gdzie?

elfi
02-10-2009, 14:40
Gdzie?

Choćby tu:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty-cyfrowe-lustrzanka-zaawansowana,1,2,206.html
Inne poszukaj na ceneo.pl

wlodal
02-10-2009, 14:51
Choćby tu:

Z całym szacunkiem dla Ciebie i firmy . I termin i cena deklarowana ??!! . Czy kupisz od ręki - zadzwoń i umów się np. na dzisiaj !! .

ARN
02-10-2009, 14:54
Choćby tu:

Spokojnie.
Patrząc na ceneo i strony innych sklepów, można odnieść wrażenie, że półki sklepowe uginają się od produktów Canona :mrgreen:

wlodal
02-10-2009, 15:13
Spokojnie.
Patrząc na ceneo i strony innych sklepów, można odnieść wrażenie, że półki sklepowe uginają się od produktów Canona :mrgreen:

I to właśnie jest śmieszne . Najbardziej śmieszny jest jednak fakt , że na dzień dzisiejszy , w całej Polsce ,
jest kilka - max. kilkanaście egzemplarzy 7D -
mam na myśli te , przeznaczone do dalszej odsprzedaży - czyli do handlu . Stąd informacje o sprzedaży i dyskusje o cenach i dostępności są w większości na wyrost i jak na razie , w planach .

seba22221
02-10-2009, 15:16
Potwierdzone!!! Dzwoniłem, poszedłem, zobaczyłem, dotykałem. Miazga. Piekny jest
http://www.multimedia-sklep.pl/Canon_EOS_7D_Body_DOSTEPNY-434.html
Body 6500zł, był tez z tym nowym kitem 18-135 ale nie pamietam ceny:)

wlodal
02-10-2009, 15:27
Piękny , to piękny , ale jak z używalnością ?. Jakie wrażenie , jeśli chodzi o nowego kita ?. Czy cyknąłeś kilka fotek ? jak AF - szkło ma jakiś nowy silnik prądu stałego z odpowiednim nowym softem ?.
Za kilka godz. jeden egzemplarz 7D będę miał w ręku ! , ale bez nowego kita !.

Jeśli ktoś z zainteresowanych mieszka w pobliżu mojego miasta , możemy umówić się na szybki test .

seba22221
02-10-2009, 15:32
Nic nie robilem bo powiedzieli, ze nie maja egzemplarza testowego tylko same nowki sztuki, podjade w poniedzialek lub wtorek to moze cos zapne i zrobie

Thomason2005
02-10-2009, 15:52
Wlodal - uzbroj sie tylko w cierpliwosc. Korki dzisiaj sa niemilosierne...

wlodal
02-10-2009, 16:07
Wlodal - uzbroj sie tylko w cierpliwosc. Korki dzisiaj sa niemilosierne...

A skąd właśnie Ty wiesz , że czekam na dostawę kołową i że korki mogą mieć na to wpływ ??. :-D

Jestem cierpliwy , za dużo zmian w życiu , a szczególnie w ostatnich dwóch latach przeszedłem ( jeśli wiesz co mam na myśli ? ) .
Sama propozycja wspólnego testu nie wynika z faktu oczekiwania , tylko z chęci podzielenia się informacjami . We dwóch zawsze lepiej testować , tym bardziej , że to warunki domowe , a nie studio czy labolatorium . Jest też jakaś wewnętrzna "samo-presja" na to , by ocenić puszkę w miarę szybko i uczciwie .

krzysiek29
02-10-2009, 16:08
tutaj też można mieć od ręki 7D (nawet z 18-135 w kicie:-D )
http://www.fotoset.pl/?p=productsList&iCategory=31

wlodal
02-10-2009, 16:17
tutaj też można mieć od ręki 7D (nawet z 18-135 w kicie:-D )
http://www.fotoset.pl/?p=productsList&iCategory=31

Kit 18-135 mnie osobiście nie urządza - mam inne , wyżej cenione jak na razie , szkła . Owszem - interesuje mnie jak każda nowość , tym bardziej , że to system , w którym od kilku ładnych lat siedzę . Mój brak zainteresowania zakupem kita nie oznacza bynajmniej , że nie byłbym zainteresowany całym kompletem do przetestowania . Przyjemnie móc się wypowiedzieć na jakiś temat dotyczący nowinek i podyskutować o możliwościach oraz różnicach .

Thomason2005
02-10-2009, 16:52
Wlodal - skad wiem? Intuicja mi tak podpowiada.

wlodal
02-10-2009, 17:52
Wlodal - skad wiem? Intuicja mi tak podpowiada.

HI , Hi Hi . :) A mnie Tomeczku ( jeśli się nie mylę ) intuicja podpowiada , że jesteś niegrzecznym chłopcem i nie chcesz podzielić się z innymi , swoimi wrażeniami dotyczącymi sprzętu ??. :-?
Rozumię !! . Fakt , potrzebujesz czasu !!. :razz:

mgtan
02-10-2009, 18:40
no dajcie jakies fotki, opiszcie coś no!... nie bądzcie wiśnie :D

Thomason2005
02-10-2009, 20:49
7D to naprawdę niezła puszka. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Z tego co widzę masa opcji i zaawansowany canoniarz może się nieźle pogubić zwłaszcza z wyborem rodzaju AF. Tak jak już w testach było pokazywane szumy do 1600 są naprawdę niewielkie, przy 3200 można przeżyć. Jest już widoczna charakterystyczna dla Canona kaszka. Trzeba jednak pamiętać, że to na podglądzie maksymalnym. AF jest pewniejszy, ale ciężko na początku określić jak bardzo. Szybkostrzelność - no cóż. Trzeba w niezłe karty się zaopatrzeć, bo Extreme III może już nie starczyć ;)

mgtan
02-10-2009, 21:43
daj jakieś fotki tutaj przy ISO 800,1600,3200,6400.... albo cokolwiek

Vitez
02-10-2009, 22:12
Wszelkie sprawy ofert/cen/faktur proszę załatwiać w podforum Giełdy i privem, zamiast kryptoreklamować się tutaj. Dotyczy szczególnie sprzedawców, którzy już te aparaty mają.

wlodal
02-10-2009, 22:22
Vitez . Racja . Tylko w moim przypadku jestem tylko nabywcą i posiadaczem - okaże się czy szczęśliwym . W tej chwili , kombinuję - jak opanować ustawienia AF . Poza tym , wszystko to co napisał poprzednik . Inny kształt body , inne - dodatkowe ustawienia przycisków . Muszę się z nim zapoznać , żeby nie pisać głupot . Do jutra wszystkim .

Thomason2005
02-10-2009, 22:31
Vitez . Racja . Tylko w moim przypadku jestem tylko nabywcą i posiadaczem - okaże się czy szczęśliwym . W tej chwili , kombinuję - jak opanować ustawienia AF . Poza tym , wszystko to co napisał poprzednik . Inny kształt body , inne - dodatkowe ustawienia przycisków . Muszę się z nim zapoznać , żeby nie pisać głupot . Do jutra wszystkim .

Włodal...bo trzeba w custom function wybrać dodatkowe opcje AF i za pomocą dwóch przycisków w trakcie pracy zmieniasz tryb.
Fajna opcja jest z wyborem różnych ustawień AF dla pracy w poziomie i w pionie. W poziomie możemy ustawić sobie na środkowy, w pionie (np dla portretów) górne punkty. Nawet jest opcja ustawienia różnego trybu AF.

Z tego co mi wiadomo LR w wersji 2.5 obsługuje rawy z 7D

mgtan
02-10-2009, 22:58
no ale pstryknąć fotki jakieś żeby pokazać innym to sie normalnie robi... no co za sępy..nic nie dadzą ;p