PDA

Zobacz pełną wersję : 7d - już oficjalnie!

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Sober
04-09-2009, 17:25
Ekhm, w których? Bo juz w 10D ISO było pod przyciskiem przy górnym wyświetlaczu... Chyba że piszesz o serii xxxD, ale to inna bajka

Tak, w serii trzycyfrowej pojawiło się dopiero niedawno w 450D, a w dwucyfrowej owszem przycisk był, ale jeśli dobrze pamiętam informacja o ISO wyświetlała się na wyświetlaczu i na podglądzie dopiero od 40D...

KvM
04-09-2009, 17:43
To, że na kółku trybów nie mamy jeszcze opcji nr 3 wynika tylko i wyłącznie z niesamowitej konserwatywności producentów, którzy wciąż mają zakodowane w głowie, że ISO jest stałe

Jakbyś napisał NIEKTÓRYCH producentów, to owszem byłaby to prawda. Taki tryb jest od dość dawna dostępny w Pentaxach. Niestety Pentax to nie jest konkurent dla Canona. Konfigurowalne AutoISO jest namiastką tego trybu dość dobrze zrealizowaną w Nikonach. Nie jestem pewny czy aby nie działa ono nawet też w trybie M, który to w tej sytuacji jest właśnie tym trzecim trybem o którym piszesz.

darnok
04-09-2009, 17:46
Podstawową opcją każdego aparatu cyfrowego powinno być autoiso.

Nie moge sie z tym zgodzic, nie lubie ustawien na ktore nie mam wplywu,
a iso to wazny parametr bo im wieksze tym powazniejsze szumy sa na zdjeciu, a tych akurrat bardzo nie lubie.

sebcio80
04-09-2009, 17:49
Tak, w serii trzycyfrowej pojawiło się dopiero niedawno w 450D, a w dwucyfrowej owszem przycisk był, ale jeśli dobrze pamiętam informacja o ISO wyświetlała się na wyświetlaczu i na podglądzie dopiero od 40D...

w 350D ISO bylo pod przyciskiem, co prawda przycisk ten powodowal wejscie do menu ale zmiana czulosci byla szybka, jedyna niedogodosc to to ze trzeba byla ta zmiane zatwierdzac

Mellan
04-09-2009, 19:06
... AutoISO w trybie M jest NAJBARDZIEJ kreatywnym trybem pół automatycznym....

Tryb M to tryb jak najbardziej manualny.
Gdzieś jestem, oceniam warunki, ustawiam iso. Stosownie do oczekiwań ustawiam czas, przysłonę i lampę/lampy, o ile jest doświetlenie jest wymagane. 2-3 testowe ujęcia i sprawa jest jasna. Jedyne użyteczne auto jakie stosuję to autofocus 8)
Oczywiście nie neguję, że dla wielu tryby półautomatyczne mogą być użyteczniejsze. Nie mówię też by tego autoISO nie było (jako opcji), jeśli tak powszechne jest oczekiwanie wielu fotografujących. Każdy ma swoje sposoby i przyzwyczajenia, różną pracę realizuje na swój sposób i ok.
Ale jestem stanowczo odmiennego zdania niż MMM i mam nadzieję, że canon nie uszczęśliwi nas niekontrolowanym autoISO.

Sober
04-09-2009, 19:23
Jakbyś napisał NIEKTÓRYCH producentów, to owszem byłaby to prawda. Taki tryb jest od dość dawna dostępny w Pentaxach. Niestety Pentax to nie jest konkurent dla Canona. Konfigurowalne AutoISO jest namiastką tego trybu dość dobrze zrealizowaną w Nikonach. Nie jestem pewny czy aby nie działa ono nawet też w trybie M, który to w tej sytuacji jest właśnie tym trzecim trybem o którym piszesz.

Masz rację - chodziło mi głównie o Canona. Ale w Nikonach dobrze działające auto ISO chyba też się niedawno pojawiło... Zresztą to i tak jest niepotrzebnie skomplikowane. Do oczywistej kolejnej opcji na kółku, którą proponuję temu jeszcze brakuje.

Jeśli Pentax ma taki tryb to szacun. :)

KvM
04-09-2009, 19:29
Tryb M to tryb jak najbardziej manualny.
Gdzieś jestem, oceniam warunki, ustawiam iso.
Ale jestem stanowczo odmiennego zdania niż MMM i mam nadzieję, że canon nie uszczęśliwi nas niekontrolowanym autoISO.

Się nie rozumiemy. Tryb M pozostanie trybem MANUALNYM dopóki ustawimy ISO na sztywno. Po wybraniu AutoISO tryb M staje się trybem półautomatycznym. Mi to nie robi żadnej różnicy, czy wzorem Pentaxa tryb ten pojawi się na kółko osobno czy będzie dostępny właśnie w ten sposób. Niestety w tym problem, że Canon od dawna unieszczęśliwia nas niekontrolowanym AutoISO. Właśnie dlatego, że nie działa ono w trybie M, a w trybie priorytetu przysłony ustawia 1/ogniskowa lub 1/50 dla szkieł bez styków.
Ja mam nadzieję, że Canon w końcu nas uszczęśliwi kontrolowanym autoISO. Jak już pisałem nawet wystarczy mi bym mógł ustawić zamiast 1/ogniskowa własną wartość.

Slider
04-09-2009, 20:19
Nie moge sie z tym zgodzic, nie lubie ustawien na ktore nie mam wplywu,
a iso to wazny parametr bo im wieksze tym powazniejsze szumy sa na zdjeciu, a tych akurrat bardzo nie lubie.

Chyba nie do końca zrozumiałeś, o czym MMM pisał.

Ustawienia aparatu (zazwyczaj) zaczynasz od żądanej wartości przysłony i czasu naświetlania; dla przykładu dajmy odwrotnośc ogniskowej (np 1/100s). Jeśli nie masz statywu musisz się tych parametrów trzymać i jeśli masz zbyt mało światła, jesteś zmuszony (nomen-omen) podbić ISO. Różnica polega tylko na tym, że zamiast robić to manualnie, zrobi za Ciebie to aparat automatycznie. Tak czy inaczej nie masz na to wpływu:-)

Bahrd
04-09-2009, 20:48
http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/0300002580/01/eos7d-im-en.pdf (od TDP (http://www.the-digital-picture.com/Canon-News/Default.aspx))

KvM
04-09-2009, 21:02
http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/0300002580/01/eos7d-im-en.pdf (od TDP (http://www.the-digital-picture.com/Canon-News/Default.aspx))

Normalnie jestem w szoku - wygląda na to, że mamy AUTO ISO w trybie M!

jadeit
04-09-2009, 21:38
znów musiałem gonic wątek :)

jedyny imho zrozumiały temat do narzekania to że canon goni techn. konkurencje i wprowadza ulepszenia bardzo powoli zato genialnie marketingowo, to chyba najlepszy dział tej firmy :), teraz jednak widać póki co na papierze znaczny krok.

puszka mi sie podoba coraz bardziej będzie supportem do 20d ;)

pozdrawiam

sebcio80
04-09-2009, 22:06
jakim cudem autoISO moze dzialac w trybie M? skad aparat ma wiedziac jak chcemy naswietlone zdjecie?

trampek
04-09-2009, 22:11
jakim cudem autoISO moze dzialac w trybie M? skad aparat ma wiedziac jak chcemy naswietlone zdjecie?

tos dal do pieca:)

KvM
04-09-2009, 22:30
hm... Jakby tu zacząć. Po przejrzeniu sampli, instrukcji, pierwszych recenzji i najważniejsze na podstawie własnych przemyśleniach muszę przyznać, że zapowiada się puszka nieomal idealna dla większości fotografów.

Pomijając oczywiste rzeczy których ta puszka nie mogła posiadać (np. matrycę FF) z przyczyn marketingowych, lub po prostu przeznaczenia co do segmentu rynku i ceny, 7D jest aparatem kompletnym. Zastanówcie się co jeszcze Canon mógł tu włożyć/zmienić tak by zachować segment rynku i cenę. Zastanówcie się co mógłby mieć następca tego aparatu i kiedy Canon będzie zmuszony go wypuścić? Bądźcie jednak realistami FF z rozważań wykluczamy przez najbliższe 2-3 lata co najmniej.

Być może Canon zlituje się nad marzącymi o FF z lepszym AF niż w 5D i wyda coś w stylu 3D, ale to nie będzie kosztowało 6-7 tys. lecz raczej 16-17.

7D zdecydowanie nie jest następcą 50D (pewnie niedługo zobaczymy 60D=50D plus filmy). Jest to aparat wszechstronny i niezwykle uniwersalny. Można go wziąć zarówno na wycieczkę, popstrykać u cioci na imieninach, jak i wykonać nim większość profesjonalnych zadań.

Jest się z czego cieszyć, bo wygląda na to, że Canon rzeczywiście posłuchał użytkowników. Owszem to co prezentuje sobą 7D to "tylko" mniej więcej tyle co oferuje D300s, czy K7, ale postęp jest ogromny. Patrząc na to z innej perspektywy - Canon pod wieloma względami miał do nadrobienia ogromny dystans do konkurencji i wypada się cieszyć, że w znacznym stopniu go nadrobił.

To co na mnie wywarło największe wrażenie:

1 AF - w tej klasie mistrzostwo świata. Nawet 1Ds nie miał tak interesujących możliwości (kwestię dokładności, ilości punktów AF i możliwości wiązania aktywnego punktu z pomiarem punktowym pomijam z rozważań).

2 Ergonomia - w końcu mogę uznać, że jest to normalny aparat, a nie cegłówka z matrycą. I nie chodzi tu wcale o rozmieszczenie przycisków, tylko pozbycie się (przynajmniej istotnej części z nich) upierdliwych w codziennym używaniu głupot z których Canon słynął plus super wizjer (jak na APS-C).

3 uniwersalność. To dość wyjątkowa cecha. Na prawdę trzeba się wysilić by znaleźć zastosowania gdzie ten aparat sobie nie poradzi (a poradzi inny sprzęt). Jest szybki, precyzyjny, światłoczuły, względnie lekki/nieduży, a jednocześnie uszczelniony i zapewnia wysokiej jakości obrazy.

4 umiarkowana cena. Rzecz jasna nie jest tani w kategoriach bezwzględnych, ale jak na Canonowe standardy IMHO nie jest źle. W każdym razie konkurencja nie jest specjalnie tańsza (D300s). Dla kogoś kto używa lamp bezprzewodowo jest realnie tańszy o koszt zakupu sterownika (1000zł).

5 słabe strony. No właśnie. Nie czepiając się bez sensu dla samego czepiania, rozumiejąc segment i cenę w zasadzie nie ma się do czego przyczepić. Z pewnością nie jest to aparat bez skazy, no ale patrząc na całość jest IMHO rewelacyjnie. Wiele osób uważa, że matryca jest za gęsta. Sam uważam podobnie, ale mRAW skutecznie zamyka mi usta w tym temacie. BTW 10mpix ma 17MB, 18mpix ma 24MB - trochę jakby nieproporcjonalnie dużo MB w tych małych RAWach...

Na koniec. Tak, oczywiście, nie miałem aparatu w ręce. Zakładam jednak, że Canon jednak nauczył się już produkować aparaty ;-) i to czego można się spodziewać po danych technicznych/opisach/samplach przełoży się na normalne użytkowanie, a nie okaże zwyczajną marketingową ściemą.

Po co ja to wszystko napisałem? Ot takie podsumowanie, w sumie dla siebie, ale czemu by się nie podzielić myślami?

Jakby kogo interesowało... Jestem chyba bardziej fascynatem techniki niż fotografii (choć to się zmienia w czasie). Swoje opinie opieram o doświadczenia zebrane na posiadanych dotąd: 300D, 1000D, 40D, 5D, 5D mkII 1Ds mkII plus kilkunastu puszkach w innych systemach (głównie KM/Sony).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

tos dal do pieca:)

jak widać chyba zrozumienie tego tematu to wyzwanie dla użytkowników. Co się dziwić Canonowi, że przez 10 lat nie wprowadził tak oczywistego usprawnienia...

A ja się zapytam sebcia80. Jakim cudem aparat może działać w jakimkolwiek innym trybie niż M? Skąd aparat na wiedzieć jak chcemy mieć naświetlone zdjęcie?

jadeit
04-09-2009, 22:35
dołoże
Wizjer !!!!:)
pozdrawiam

Gotch
04-09-2009, 22:39
Nie wiem czy to już było w tym temacie, bo nie przebrnąłem przez cały...

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img30.imageshack.us/i/canon7d.jpg/)

źródło: 4chan /P/

sirlukas
04-09-2009, 22:41
Co to zdjęcie ma prezentować?

koraf
04-09-2009, 22:42
KvM IMO bardzo dobre podsumowanie :-D.

sebcio80
04-09-2009, 22:48
A ja się zapytam sebcia80. Jakim cudem aparat może działać w jakimkolwiek innym trybie niż M? Skąd aparat na wiedzieć jak chcemy mieć naświetlone zdjęcie?

po prostu co poniektorzy wymagaja rzeczy zupelnie nie praktycznych, autoISO sens ma w zasadzie tylko w trybie priorytetu przyslony,

ustawienie czasu i przyslony na sztywno i automatyczne ISO ustawiane wedlug pomiarow swiatlomierza to juz nie tryb M, to juz automatyka

elfi
04-09-2009, 22:49
Witam. Jestem tutaj nowy ;) i z ciekawością czytam ten wątek. Ponieważ jestem na etapie wybierania systemu bardzo zainteresował mnie 7D. Nie ukrywam, że miałem już kupić D300s, ale zapowiedź Canona powstrzymała mnie. Jeśli testy pokażą, że 7D jest co najmniej równorzędny z D300 (przede wszystkim AF i wysokie ISO), to pewnie go kupię:). Pozdrawiam wszystkich

sirlukas
04-09-2009, 22:51
Witam. Jestem tutaj nowy ;) i z ciekawością czytam ten wątek. Ponieważ jestem na etapie wybierania systemu bardzo zainteresował mnie 7D. Nie ukrywam, że miałem już kupić D300s, ale zapowiedź Canona powstrzymała mnie. Jeśli testy pokażą, że 7D jest co najmniej równorzędny z D300 (przede wszystkim AF i wysokie ISO), to pewnie go kupię:). Pozdrawiam wszystkich

Witamy,
Myślę, że możesz już zamawiać :)

KvM
04-09-2009, 22:52
ustawienie czasu i przyslony na sztywno i automatyczne ISO ustawiane wedlug pomiarow swiatlomierza to juz nie tryb M, to juz automatyka

łał, fajnie, że na to wpadłeś - tylko po co napisałem o tym parę postów wcześniej ;-)

P.S. Też bym wolał osobny tryb na kółku, ale jestem na tyle elastyczny, że mi to kompletnie nie przeszkadza.

Bahrd
04-09-2009, 23:04
Wiele osób uważa, że matryca jest za gęsta. Sam uważam podobnie, ale mRAW skutecznie zamyka mi usta w tym temacie. BTW 10mpix ma 17MB, 18mpix ma 24MB - trochę jakby nieproporcjonalnie dużo MB w tych małych RAWach...

Normalnie. U mnie, na przykład:

RAW 10mpx = 17MB
sRAW 2.5mpx = 10MB

Zakładając najprostszy sposób tworzenia sRAW, czyli zastępowanie czwórki pikseli R-G-B-G jednym pikselem RGB zamiast 4x14bit = 56bitów (RAW) dostajemy 3x14bit = 42bity. Więc nie jest źle ;)

po prostu co poniektorzy wymagaja rzeczy zupelnie nie praktycznych, autoISO sens ma w zasadzie tylko w trybie priorytetu przyslony,
To dlaczego w Mk III działa tylko w trybie Tv?!

trutenka
04-09-2009, 23:07
a nikt nie napisał o strefach AF
mamy zbyt centralnie ustawione punkty AF, ale za to są pogrupowane i może te strefy mogą być bardzo użyteczne w niektorych rodzajach fotografii
to tak dla oderwania od auto-iso ;)

trampek
04-09-2009, 23:17

pobaw sie nikonem i daj znac co mysli8sz o autoiso. dla mnie to glowny parametr aparatu przyspieszajacy prace z nim. i wlasnie w trybie M jest naj. oczywiscie wtedy ten tryb mozemu nawac jak ci sie podoba ale Canon tego nie ma:) (choc podobno ma w 7d wlasnie w trybie M - nie che mi sie czytac manu)

co do 7d to super tylko ze bez FF moze miec nawet organ kobiecy ciagle nawilzony i tak go nie kupie

josif
04-09-2009, 23:30
co do 7d to super tylko ze bez FF moze miec nawet organ kobiecy ciagle nawilzony i tak go nie kupie

pojechałeś

wątek o autoiso może wyłączyć panowie moderatorzy?

a wracając do 7D...

kolega fotoreporter (profesjonalista) mówi że na to czekał
bo obecne 1Ds mk III zostawi sobie jako backup jak wyjdzie i kupi 1Ds mkIV
a 7D będzie trzecim body do sportu itp oraz mnożenia ogniskowej kiedy jest taka potrzeba

Matsil
04-09-2009, 23:36
Dla mnie jest to nie do wykorzystania w żadnym trybie bez specjalnego wyróżnienia M :).
A 7D to całkiem fajna propozycja, na takie Airshow byłby super bo i jakość, szybkosć i crop.

jatzzek
04-09-2009, 23:39
...autoISO sens ma w zasadzie tylko w trybie priorytetu przyslony...

To dlaczego w Mk III działa tylko w trybie Tv?!

Bo AutoISO nie jest bez sensu. AutoISO w Canonie jest bez sensu :)

W temacie AutoISO w calosci podzielam zdanie MMM. Z powodow ograniczen technicznych nie mozemy dzisiaj zapomniec o parametrze ISO, jednak z punktu widzenia efektu fotograficznego, gdzie najwazniejsze "narzedzia" to wielkosc otworu wzglednego (po to by sterowac GO) i czas naswietlania (po to by sterowac zamrozeniem lub rozmyciem ruchu) parametr ISO nie jest "narzedziem". Jest po prostu parametrem, ktory nas ogranicza. Mysle, ze w przyszlosci, powstana elementy swiatloczule zdolne pracowac w zakresie 31EV bez wyraznej zmiany jakosci. Oznacza to, ze element swiatloczuly naswietli zadana scene na "18% szarosci" przy ustawieniu f/1.0 t=60s rownie dobrze jakosciowo jak przy ustawieniu f/64 t=1/8000s. Mozna to sobie tlumaczyc jako uzycie ISO np. w zakresie 6-8000000000. Gdy powstanie juz taki aparat nikt nie bedzie pamietal co to jest ISO i do czego ono kiedys sluzylo. Podobnie jak niedlugo nikt nie bedzie pamietal do czego sluzy koreks. Jesli podane liczby wydaja sie szokujace, pragne jedynie przypomniec ze na poczatku lat 80-tych Bill Gates publicznie oswiadczyl, ze uzytkownicy komputerow PC nigdy nie beda potrzebowali wiecej niz 640kB pamieci operacyjnej.

MMM
04-09-2009, 23:41
Zastanówcie się co jeszcze Canon mógł tu włożyć/zmienić tak by zachować segment rynku i cenę. Zastanówcie się co mógłby mieć następca tego aparatu i kiedy Canon będzie zmuszony go wypuścić?
To proste :-)
- elektroniczny wizjer z możliwością szybkiego ostrzenia w dowolnym punkcie kadru detekcją kontrastu bez odrywania oka od wizjera.
- j.w + śledzenie obiektów w ruchu przez rozpoznawanie ich po kształcie / kolorze.
- Matryca z większym DR albo dużo niższymi szumami.

Canon jest za cwany żeby się od tak 'wypstrykać' ze wszystkiego co ma i zostać na lodzie przez następne kilka lat, na pewno coś tam w laboratoriach mają już na następne puszki.

KvM
04-09-2009, 23:55
MMM takich rzeczy to ja Ci mogę jeszcze sporo wymyślić, tylko umówmy się - patrzmy na sprawę przez pryzmat realizmu konkurencyjno/cenowego.

Ja też doskonale zdaję sobie sprawę, że od dawna taki zwyczajny kompakcik Panasa jest w stanie skrócić migawkę jak wykryje ruch w kadrze (w trybie iA), czy wydłużyć mooocno czas naświetlania jak wyczuje, że aparat jest na statywie. Śledzenie twarzy ( i podążanie za nimi układu AF ) to też chyba już nie żadna nowość, ale nie czarujmy się Canon to zaimplementuje za 5 lat jak dobrze pójdzie.

Canon to prawdziwa sknerowata konserwa, dlatego 7D jest jak dla mnie nie lada zaskoczeniem jak się spojrzy z tej perspektywy.

Grzdyll
05-09-2009, 00:29
Bo AutoISO nie jest bez sensu. AutoISO w Canonie jest bez sensu :)

W temacie AutoISO w calosci podzielam zdanie MMM. Z powodow ograniczen technicznych nie mozemy dzisiaj zapomniec o parametrze ISO, jednak z punktu widzenia efektu fotograficznego, gdzie najwazniejsze "narzedzia" to wielkosc otworu wzglednego (po to by sterowac GO) i czas naswietlania (po to by sterowac zamrozeniem lub rozmyciem ruchu) parametr ISO nie jest "narzedziem". Jest po prostu parametrem, ktory nas ogranicza. Mysle, ze w przyszlosci, powstana elementy swiatloczule zdolne pracowac w zakresie 31EV bez wyraznej zmiany jakosci. Oznacza to, ze element swiatloczuly naswietli zadana scene na "18% szarosci" przy ustawieniu f/1.0 t=60s rownie dobrze jakosciowo jak przy ustawieniu f/64 t=1/8000s. Mozna to sobie tlumaczyc jako uzycie ISO np. w zakresie 6-8000000000. Gdy powstanie juz taki aparat nikt nie bedzie pamietal co to jest ISO i do czego ono kiedys sluzylo. Podobnie jak niedlugo nikt nie bedzie pamietal do czego sluzy koreks. Jesli podane liczby wydaja sie szokujace, pragne jedynie przypomniec ze na poczatku lat 80-tych Bill Gates publicznie oswiadczyl, ze uzytkownicy komputerow PC nigdy nie beda potrzebowali wiecej niz 640kB pamieci operacyjnej.

Dobrze gada dać mu wódki...

Jak po takim wywodzie koledzy nadal nie rozumieją do czego może być przydatne AutoISO w trybie M to niech na chwilę wyjdą ze studio i spróbują sobie naszymi wspaniałymi Canonami zrobić tak dla treningu jakiś reportaż w zmiennych warunkach oświetleniowych gdy chcemy mieć stałą GO i określony czas. Miłego przestawiania ISO w te i z powrotem...

Vitez
05-09-2009, 00:29
Zastanówcie się co jeszcze Canon mógł tu włożyć/zmienić tak by zachować segment rynku i cenę. Zastanówcie się co mógłby mieć następca tego aparatu i kiedy Canon będzie zmuszony go wypuścić?

Eyecontrol. Odchylany ekran LCD w stopniu co najmniej takim jak w nowych Alfach.
Z bajerów "dla leniwych" - autoHDR i autopanorama.

Bahrd
05-09-2009, 00:41
Jak po takim wywodzie koledzy nadal nie rozumieją do czego może być przydatne AutoISO w trybie M to niech na chwilę wyjdą ze studio i spróbują sobie naszymi wspaniałymi Canonami zrobić tak dla treningu jakiś reportaż w zmiennych warunkach oświetleniowych gdy chcemy mieć stałą GO i określony czas. Miłego przestawiania ISO w te i z powrotem...
To akurat w MkIII da się zrobić (zmniejszając zakres przysłon przy włączonym AutoISO w Tv i skok ISO o 1/3). Natomiast oczywiście dziwi mnie, dlaczego tylko w trybie Tv...
No, ale widać (http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2931&productID=109&articleTypeID=5), że i Canon dojrzał: ;)

It’s also possible for the EOS 5D Mark II and many other recent models to set ISO automatically for still images.

Grzdyll
05-09-2009, 01:12
To akurat w MkIII da się zrobić (zmniejszając zakres przysłon przy włączonym AutoISO w Tv i skok ISO o 1/3). Natomiast oczywiście dziwi mnie, dlaczego tylko w trybie Tv...

Ano tak, zapomniałem że w serii 1 Canon zaimplementował tę kosmicznie-wypasioną-technologię-godną-jedynie-najwyższego-modelu-w-ofercie. Ponoć nawet się da określić (fiu, fiu!) w jakich zakresach ma działać (nie wiem, osobiście nie testowałem).

Szkoda że coś co jest na porządku dziennym w Pentaksie i Nikonie jest u Canona kastrowane jedynie dla sztucznego pozycjonowania puszek (bo przecież to jedynie kwestia softu). Na podstawie instrukcji widać że w 7D zrobili krok w dobrą stronę bo wreszcie działa w M - ale już zakresu samemu określić oczywiście nie można a z lampą jest na sztywno 400. Ręce opadają....

Mi osobiście prawdziwego programowalnego AutoISO bardzo brakuje i dołączam się do chóru tych których wkurza że go nie ma. Ciekawe czy i kiedy będzie...

sebcio80
05-09-2009, 01:21
Dobrze gada dać mu wódki...

taaa, i juz widze jak to robisz na M... rozumiem ze ustawiasz przyslone powiedzmy 2.8 a czas jaki ustawisz? 1/1000? a co bedzie jak wyjdziesz z cienia na slonce ostre i ISO 100 to bedzie za duzo i wszystkie fotki przepalone... mozesz walnac 1/8000 ale wtedy aparat w cieniu bedzie Ci ISO 6400 ustawial, przeciez to bezsens

od taki rzeczy jest tryb priorytetu przyslony, taki w ktorym mozemy ustawic maksymaly czas, w ktorym jest zwiekszane ISO i minimalny czas, w ktorym ISO jest zmniejszane

ustawisz 2.8,
dajesz max czas 1/500,
min czas tez mozna dac 1/500 dzieki czemu mamy tak naprawde tryb M bo stale mamy 2.8 i 1/500... jedynie na ISO 100 aparat jak trzeba dobiera krotsze czasy zeby nie przepalic zdjecia

moze teraz zrozumiecie o co mi chodzi i dlaczego pisalem ze autoISO w trybie M jest bezuzyteczne

huh
05-09-2009, 04:22
małe odbicie od autoiso, widział ktoś gdzieś jakieś sample z 7d przez sigmę ?

KvM
05-09-2009, 07:44
Sebcio, bo autoISO do takich sytuacji się średnio nadaje. To jest tryb dla tych którzy chcą jednocześnie mieć kontrolę GO i czasu w zmiennych warunkach oświetleniowych. Oczywiście jest to możliwe tylko w dość skromnym zakresie 5EV, ograniczonym możliwościami technologicznymi produkowanych matryc. Owszem można się wspomóc filtrem szarym, ale to już zabiera czas którego czasem nie ma.

Tyle, że dla kreatywnej fotografii, gdzie fotograf chce mieć pełną kontrolę nad zdjęciem jest to tryb idealny.
Oczywiście, zgodzę się, że dość mało jest tak kreatywnych fotografów, że potrzeba im takiej kontroli nad aparatem w zmiennych warunkach oświetleniowych.

Oczywiście, najczęstszym powodem używania AutoISO jest sytuacja kontrolowania GO i jednocześnie wymagania maksymalnego czasu do kontroli (zamrożenia) ruchu/zabezpieczenia się przed poruszeniem zdjęcia. Tu przydałaby się zwyczajnie możliwość ustawienia maksymalnego czasu w trybie Av. Uzyskujemy wtedy "obsługę" znacznie większej rozpiętości świateł. Przejście z części pomieszczenia, które znajduje się w cieniu do części bezpośrednio oświetlonej wpadającym przez okna światłem słonecznym może nawet nie wymagać ingerencji fotografa w ustawienia aparatu, a mimo to zachowuje on wymaganą kontrolę nad kadrem.

Tak, czy inaczej autoISO w trybie M może być dla wielu pożyteczną rzeczą - trzeba tylko zrozumieć do czego to się może przydać i mieć świadomość jego ograniczeń.

Vitez. Odchylany LCD to jest super sprawa, obawiam się jednak że prędzej (jeśli w ogóle) zobaczymy go w następcy 50D niż 7D. Zwróć uwagę, że Sony daje go do modeli niższych segmentów (tu chyba głównie przez to że u nich jest to powiązane z jednoczesnym wykluczeniem pryzmatu), ale jakby nie patrzeć taki ekranik staje się od strony mechanicznej słabym punktem aparatu i obawiam się, że zdecydowanie mógłby obniżyć jego uniwersalność (w tym segmencie do którego jest kierowany 7D).

Ja bym nawet chciał mieć taki gadżet. Miałem kiedyś A350 i ku własnemu zdziwieniu większość zdjęć robiłem poprzez LCD, części interesujących mnie zdjęć wręcz bez tego bajeru bym nie zrobił. Rozumiem jednak, że mogłoby to wykraczać poza koncepcję tego aparatu, lub gdyby miało nie zepsuć odporności na warunki zewnętrzne mogłoby znacznie podwyższyć cenę.

Po przemyśleniu słów MMM. Pomijając nierealność oczekiwań odnośnie funkcjonalności kontrastowego AF (w Canonie), mógłby on jednak przynajmniej w miarę szybko pracować, ale pewnie do tego jest potrzebny DigiC V ;-)

Flanel
05-09-2009, 09:11
zieew... czy ktoś ogarnia tego tasiemca ? ;)

Tak tylko sobie żartobliwie wtrącę - zadziwia mnie przekonanie o własnej racji sporej części wypowiadających się w wątku :)

sv
05-09-2009, 09:25
zieew... czy ktoś ogarnia tego tasiemca ? ;)

Tak tylko sobie żartobliwie wtrącę - zadziwia mnie przekonanie o własnej racji sporej części wypowiadających się w wątku :)

Dokładnie. Tłumy domorosłych inzynierów puszczają wodze fantazji. Firma Canon działa nie po to, żeby zaspokajać Wasze wyimaginowane potrzeby. Firma ma zarabiać kase dla swoich akcjonariuszy. Mamy wolny rynek, jeżeli komuś nie odpowiadają produkty firmy A to kupuje produkty firmy B. Proste.

To samo marudzenie czytam po każdej premierze Canona i tak pewnie już zostanie. Niektórzy tak mają.

Flanel
05-09-2009, 09:31
A jeszcze spytam..

Bo tak samo było w przypadku 5D mk II...

Czemu najwięcej pozytywnych komentarzy, i najmniej marudzenia, jest na forum N ? :)

a tak na uboczu zupełnie.. Mam w posiadaniu 5D w wersji pierwszej... Taki ułomny i przestarzały aparat...

A jak czasem widzę co wyciskają z niego ludzie - mimo tych jego wszystkich wad, to mam ochotę oddać go do kościoła, i zająć się hodowlą jedwabników.. ;)

Loome
05-09-2009, 09:33
niech sobie marudza;) canonek jest na prawde fajny i jedyne co ja moge zamarudzic, to ze nie w moim zasiegu cenowym poki co:)

ben73
05-09-2009, 09:35
Dla zainteresowanych kupnem w UK - cena £1699 i dostaje sie 580II za darmo. Czyli jakieś £1349 ok. 6350zł
Dla porównania cena 50d byla £1189.99. Różnica £160 myślę warto dopłacić.

Agent Orange
05-09-2009, 09:54
7D jest naturalnym krokiem, jaki w obecnej sytuacji musiał nastąpić. Pomijając już sam aparat, jest to wizytówka pewnej zmiany filozofii firmy. Jeszcze nie tak dawno, Nikon mając świadomość pewnych słabości sonoltowych CCDków, ładował korpusy masą ficzerów by uczyć je atrakcyjniejszymi na tle konkurencji. Canon królował w jakości obrazka, więc nieco bardziej siermiężne korpusy nikomu nie przeszkadzały. Obecna sytuacja nieco się zmieniła. Nikon zmienił matryce (a ficzery zostały), do poważnej gry dołączyło playstation. W tym momencie, korpusy Canona zaczęły nie wyróżniać się niczym szczególnym. Różnice w obrazowaniu nie były już takie wyraźne, za to siermiężność korpusów - owszem. By utrzymać się na topie, trzeba było to zmienić. I o to jest 7D. Aparat spełnia dwie podstawowe funkcje:

-w porównaniu do swoich poprzedników ma znacznie większe możliwości, na tle których główny konkurent już niczym szczególnym nie błyszczy.
-stanowi też swego rodzaju "manifest" technologiczny; halo halo, to my jako jedyni, mamy 18 mp w tym segmencie, to my jesteśmy najlepsi.

Osobiście wróżę (ale tu chyba wróżki nie trzeba), że kariera 5DII będzie znacznie krótsza niż 5D I

Po premierze 7D, przybliża się nieco specyfikacja 1D Mark IV. Przy istnieniu dość wypasionej, cropowej puszki 1,6, która ma stanowić uzupełnienie do linii zawodowej, jaki jest sens wypuszczania Marka IV z matrycą 1.3?

milinet
05-09-2009, 10:37
Czemu najwięcej pozytywnych komentarzy, i najmniej marudzenia, jest na forum N ? :)

Ja też tego nie rozumiem, przecież ich D300 którego mieli już dwa lata temu ma ponad dwa razy więcej pól AF, 1005-pixel color metering sensor, z gripem też te 8f/s wyciąga a nasz 7D z istotnych różnic ma tylko więcej Mpx.
Generalnie ja widzę że konfigurowalny AF w 7D to rozwinięcie AFa z D300, AF point expansion w 7D wygląda na ten sam tryb co Dynamic-area AF w D300 nie mówiąc już o wyświetlaniu pól AF i siatki za pomocą LCD nałożonego na matówkę, że też tyle czasu zajęło im skopiowanie tego pomysłu.

Dzięki konkurencji wreszcie się coś ruszyło i mamy świetną puszkę, Oby tak dalej.

vit
05-09-2009, 11:04
hm... (...) zapowiada się puszka nieomal idealna dla większości fotografów.

(...)

1 AF
2 Ergonomia
3 uniwersalność.
4 umiarkowana cena.

5 słabe strony. No właśnie. Nie czepiając się bez sensu dla samego czepiania, rozumiejąc segment i cenę w zasadzie nie ma się do czego przyczepić.

prawie ze wszystkim sie zgadzam :-D
drobne uzupelnienie pkt 5
5a. ciezki jak jasna cholera
5b. dla amatora zakup puszki + byc moze koniecznosc wymiany calej szklarni - jako bariera wejscia :cry:

i dla mnie to jedyny powod, ze nie twierdze ze na 100% go kupie
zakup 3 eLek to prawie 10k +6-7 za aparat robi sie trochu duzo i ....
....dlatego marketing canona to mistrzowie swiata, inzynierowie sa pewnie cwierc kroku z tylu:-D

sirlukas
05-09-2009, 11:44
Dla zainteresowanych kupnem w UK - cena £1699 i dostaje sie 580II za darmo. Czyli jakieś £1349 ok. 6350zł
Dla porównania cena 50d byla £1189.99. Różnica £160 myślę warto dopłacić.

Jakiś link może?

matlog
05-09-2009, 11:51
A jakich szkieł będzie potrzebowała ta puszka? Zamierzam kupić kupić 10-22 i 17-55 i może w przyszłym roku (jak spadną trochę ceny) tą puszkę i nie wiem czy szkła dadzą radę?

sirlukas
05-09-2009, 11:58
Jak najbardziej dadzą radę, są idealne to tej puszki.

KvM
05-09-2009, 12:01
5b. dla amatora zakup puszki + byc moze koniecznosc wymiany calej szklarni - jako bariera wejscia :cry:

....dlatego marketing canona to mistrzowie swiata, inzynierowie sa pewnie cwierc kroku z tylu:-D

Rzeczywiście dałeś się wkręcić. Otóż nie ma konieczności wymiany szklarni. Można robić zdjęcia przy pomocy EF-S 18-55, wcale nie gorsze niż wychodziły z 300D. Optyka od zawsze dawała większy skok jakości niż nowe generacje aparatów. Dobre szkło (niekoniecznie L) na 300D da lepszy obraz niż badziewie na 7D. Jeśli Twoja optyka dobrze działała na dotychczasowym sprzęcie możesz jej dalej używać. Jeśli frustruje Cię słaba jakość per pixel możesz używać mniejszych rozdzielczości. Na wydruku obraz i tak będzie dobrej jakości. Tak czy inaczej matryca 7D jest najmniej ważnym elementem tego aparatu. Oczywiście daje spore możliwości, jest na b. dobrym poziomie, ale do niczego nie przymusza. Innymi słowy to nie matryca, ale cała maszyneria dookoła jest w tym aparacie tym za co się płaci. 7D zdejmuje z fotografa większość ograniczeń technicznych, pozwala mniej myśleć o sprzęcie i technice, a więcej o kadrze.

Względem wagi - ja też nie lubię ciężkiego sprzętu. No, ale patrząc na to ile ważą jedynki to jeszcze dramatu nie ma. Niestety trzeba być świadomym ograniczeń fizyczno/finansowych. W pewnym momencie każdy gram oszczędności masy to nieproporcjonalne zwiększenie ceny. Przykładem niech będą te słynne śrubki do kół w F1 po 1000$ za sztukę (jendorazowe).

MMM
05-09-2009, 12:10
Dokładnie. Tłumy domorosłych inzynierów puszczają wodze fantazji. Firma Canon działa nie po to, żeby zaspokajać Wasze wyimaginowane potrzeby. Firma ma zarabiać kase dla swoich akcjonariuszy.
No i prowadząc taką swoją politykę na mnie nie zarabia wcale bo ostatnią puszkę jaką kupiłem to 5D Mk I.

Cały ten ich marketingowy bełkot, śmieszne pozycjonowanie przez kastrację podstawowych rzeczy w 5D2 oraz wypuszczanie wypasionych cropów w stylu 7D kompletnie mnie nie wzrusza :lol:

A jeszcze spytam..

Bo tak samo było w przypadku 5D mk II...

Bo działa ten sam mechanizm co na tym forum. Użytkownicy łudzą się że ktoś z firmy Canon to czyta i dlatego chwalą konkurencję bo myślą że w ten sposób wywrą jakąś presję.

Flanel
05-09-2009, 12:26
Oj, chyba trochę Marku przesadzasz..

Aż tak oceniasz userię forum N i C ?

Ktokolwiek, uważasz ( tak na serio ) tak myśli ?

Ja nie wierzę :)

MMM
05-09-2009, 12:28
Ktokolwiek, uważasz ( tak na serio ) tak myśli ?
Trawa po drugiej stronie płotu zawsze jest bardziej zielona (źółta) :lol:

mc_iek
05-09-2009, 12:33
Tak się tylko zastanawiam... Jakim cudem 30 lat temu udawało się ludziom wykonywać fotografie o nieosiągalnym poziomie, bez tych wszystkich Auto? To chyba musiało być jakieś oszustwo...

ben73
05-09-2009, 12:36
Jakiś link może?

Prosze bardzo:
http://www.cameraworld.co.uk/ViewProdDetails.asp?prod_code=PON09I000001&Prod_name=Canon%20EOS%207D%20Body

Agent Orange
05-09-2009, 12:43
Tak się tylko zastanawiam... Jakim cudem 30 lat temu udawało się ludziom wykonywać fotografie o nieosiągalnym poziomie, bez tych wszystkich Auto? To chyba musiało być jakieś oszustwo...

Kiedyś samochody uruchamiano przy pomocy korby, a benzynę trzeba było kupować w aptece. Też się dało...

mc_iek
05-09-2009, 13:01
Kiedyś samochody uruchamiano przy pomocy korby, a benzynę trzeba było kupować w aptece. Też się dało...

Tylko że wtedy podróż takim wehikułem wymagała kondycji psychicznej, pary w rękach i zatyczek do uszu. Jakoś nie przypominam sobie, żeby fotografowanie aparatem bez AF, Av, Tv, AISO i zielonej ramki było jakąś wyjątkowo czarnomagiszną sztuką...

jotes25
05-09-2009, 13:04
Sporo tutaj spekulacji, co warta jest puszka okaże się dopiero w praniu. Z jednej strony można powiedzieć, że to co oferuje Canon pod nazwą Auto ISO to jest kpina, ale z drugiej strony obecna implementacja jest już prawie wystarczająca dla wszystkich, którzy fotografują zwykle na pełnej dziurze i teleobiektywami (reporterka, sport, przyroda). Sam używam na codzień (w trybach Av i Tv) i jestem zadowolony, choć pozostaje te parę procent sytuacji, gdzie możliwość parametryzacji pewnie by się przydała...

sv
05-09-2009, 13:37
No i prowadząc taką swoją politykę na mnie nie zarabia wcale bo ostatnią puszkę jaką kupiłem to 5D Mk I.

Myślisz, że Twoja osoba spedza sen z oczu marketingowcom Canona?
5d II sprzedaje sie swietnie, po 7d juz ustawiają sie kolejki w sklepach internetowych, a Nikon jedzie na stratach i jak tak dalej pójdzie to skończy jak Rollei.

rsaw
05-09-2009, 13:43

Musisz to chyba rozpatrywać na tej samej płaszczyźnie, co przekonanie licealisty, że bez komórki też da się żyć. Może nawet na tej, że brak codziennej kąpieli nie prowadzi do natychmiastowego zejścia z tego świata. Kwestia softu mózgowego.
Nb. te wszystkie Auto, komórki i kąpiele lekko uprzyjemniają życie codzienne...
Dlatego bardzo się cieszę, że Canon modelem 7D znów coś dołożył.

konrad
05-09-2009, 14:00
Myślisz, że Twoja osoba spedza sen z oczu marketingowcom Canona?

Jedna osoba nie, ale ileś tam procent użytkowników, którzy postępują podobnie jak MMM zapewne spędza, bo to się przekłada na konkretne liczby.

5d II sprzedaje sie swietnie

Skąd masz te dane i co świetnie oznacza, że sprzedało się więcej 5D2 niż 5D1 czy może świetnie oznacza, że sprzedało się więcej 5D2 niż A900?

rychu
05-09-2009, 14:02
Hmmm... Odnośnie zachwytów nad "starożytną" sztuką i sprzętem... Jestem na etapie przenoszenia moich cz-b negatywów od 1964r. na postać cyfrową. Co ja tam nawywoływałem! Nawet współczesna technika nie radzi sobie z tym ziarnem, ostrością, gęstością i kontrastem! Gdyby nie wielka tolerancja grubego srebra, to ŻADNE zdjęcie nie powinno było się udać (wtedy nie miałem światłomierza- posługiwałem się "kręconą" tabelą naświetleń). A na odbitki 9x13 nawet dało się kiedyś patrzeć...

Bahrd
05-09-2009, 14:31
Jedna osoba nie, ale ileś tam procent użytkowników, którzy postępują podobnie jak MMM zapewne spędza, bo to się przekłada na konkretne liczby.
Zgoda - ale tylko przy założeniu, że jakiś tam procent innych użytkowników (większy od "ileś") tych zysków w tym czasie nie napędza.

PS
Jest już "poradnik kieszonkowy": http://gdlp01.c-wss.com/gds/9/0300002589/01/eos7d-pg-en.pdf

ben73
05-09-2009, 14:38
Ceny 5d mark II poszy do góry i to nawet o 200 funtów w UK. Nie jest to spowodowane brakiem zapaotrzebowania na te aparaty. Kurs walut w stosunku do funta też sie nie zmienił a tym bardziej nie ma wyjść 5d mark III. Wiec sprzedaż 5d mark ii musi być duża. Sorry za dygresję

MMM
05-09-2009, 14:56
A skąd masz takie informacje? Gdzieś tu widziałem statystykę udziału w rynku japońskim i 5D2 to był jakiś śmieszny 1% czy coś koło tego :lol:

Masz statystykę za 2008. Puszki w tym przedziale cenowym co 5D to się prawie nie liczą na rynku bo ich sprzedaż jest marna. Całość jest napędzana przez najsłabsze (i najtańsze) modele.

https://canon-board.info/imgimported/2009/09/dslr2008japanmarket-1.jpg
źródło (http://www.slashgear.com/wp-content/uploads/2008/12/dslr-2008-japan-market.jpg)

rsaw
05-09-2009, 16:17
A skąd masz takie informacje? Gdzieś tu widziałem statystykę udziału w rynku japońskim i 5D2 to był jakiś śmieszny 1% czy coś koło tego :lol:

Masz statystykę za 2008. Puszki w tym przedziale cenowym co 5D to się prawie nie liczą na rynku bo ich sprzedaż jest marna. Całość jest napędzana przez najsłabsze (i najtańsze) modele.

Ośmielę się zwrócić uwagę, że jedno nie ma z drugim większego związku. Jeśli jako producentowi udaje mi się na pniu sprzedać wszystko co wyprodukuję, to sprzedaż idzie (na dany moment) świetnie. Niezależnie od tego, czy stanowi to 1, 10 czy 100% całego rynku.

MMM
05-09-2009, 17:01
Ośmielę się zwrócić uwagę, że jedno nie ma z drugim większego związku. Jeśli jako producentowi udaje mi się na pniu sprzedać wszystko co wyprodukuję, to sprzedaż idzie (na dany moment) świetnie. Niezależnie od tego, czy stanowi to 1, 10 czy 100% całego rynku.
Oczywiście że jedno z drugim ma ścisły związek. Gdyby można było sprzedać 5D2 więcej to by go więcej produkowano bo to czysty zysk dla firmy. Jeśli jednak sprzedaż jest marna to nie ma sensu produkować w dużych ilościach. W sytuacji kiedy wyprodukują 100 sztuk miesięcznie i 100% od razu sprzedadzą to nie jest żaden rynkowy sukces.

Dzygit-Dublin
05-09-2009, 17:27
Jak bylo znaczy ze przeoczyłem -sorry .
Szukalem s90 sampli dla kumpla i to znalazłem
Sample 7D (http://blog.warehouseexpress.com/canon-eos-7d-sample-images/) full size
Darek

MaciejC
05-09-2009, 17:52
szkoda, że same ISO100 i 200...
Na ostatnim samplu (z miastem z lotu ptaka) widać jakieś dziwne wyostrzanie i artefakty

sv
05-09-2009, 21:22
Oczywiście że jedno z drugim ma ścisły związek. Gdyby można było sprzedać 5D2 więcej to by go więcej produkowano bo to czysty zysk dla firmy. Jeśli jednak sprzedaż jest marna to nie ma sensu produkować w dużych ilościach. W sytuacji kiedy wyprodukują 100 sztuk miesięcznie i 100% od razu sprzedadzą to nie jest żaden rynkowy sukces.

nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi? Mnie jakoś nie dziwi, że mercedes sprzedaje wielokrotnie więcej klasy A niż klasy S. W przypadku lustrzanek jest podobnie i prawdopodobnie na 1000 sprzedanych eosów 1000 przypada jedna 5d mk II. Tylko co z tego?

konrad
05-09-2009, 21:36
W przypadku lustrzanek jest podobnie i prawdopodobnie na 1000 sprzedanych eosów 1000 przypada jedna 5d mk II. Tylko co z tego?

Wielokrotnie na forum czytałem, że Canon nie może zrobić 3D FF z dobrym AF, bo zagrozi sprzedaży 1D lub 1Ds. Jeśli 5D2 to margines w sprzedanych EOSach, to sprzedaż jedynek jest na poziomie błędu statystycznego i prawdopodobnie jedynie ze względów propagandowych opłaca się Canonowi produkcja tych modeli.

trutenka
05-09-2009, 21:43
gdyby C nie robił aparatów profesjonalnych to nie był by wiodącą firmą wśród producentów tego typu sprzętu, teraz to już nawet nie ma wyjścia i nie może zaprzestać produkcji jedynek bo przestał by być... canonem :D

a swoją drogą jak się pomnoży te procenty przez krotność ceny w porównaniu z entry level to wcale nie są takie marginalne kwoty i z 1% sprzedaży robi się prawie 10% przychodów bo koszt produkcji wiele pewnie nie odbiega od 1000D albo innego wynalazka tej klasy

konrad
05-09-2009, 21:47
gdyby C nie robił aparatów profesjonalnych to nie był by wiodącą firmą wśród producentów tego typu sprzętu, teraz to już nawet nie ma wyjścia i nie może zaprzestać produkcji jedynek bo przestał by być... canonem :D

Niech sprzedają jedynki, ale powinni mieć coś w ofercie między 5D2 i 1Ds, bo w tej chwili jest straszna dziura.

trutenka
05-09-2009, 21:49
zapełnią tą dziurę jakimś cudem, na które będzie znowu kupa narzekania, że nie ma fontanny i jakuzzi ;)
to jest właśnie ich problem - coś muszą pozostawić dla jedynek, zeby uzasadnić ich cenę, sam wbudowany grip nie wystarczy, sonolta nie ma tego problemu i dlatego będzie wywierać oraz większy nacisk, i dobrze :D

konrad
05-09-2009, 21:58
zapełnią tą dziurę jakimś cudem, na które będzie znowu kupa narzekania, że nie ma fontanny i jakuzzi ;)
to jest właśnie ich problem - coś muszą pozostawić dla jedynek, zeby uzasadnić ich cenę, sam wbudowany grip nie wystarczy, sonolta nie ma tego problemu i dlatego będzie wywierać oraz większy nacisk, i dobrze :D

Przesadzacie z tym narzekaniem. Jakoś nie zauważyłem, żeby wśród osób czekających na nowego cropa było jakieś narzekanie na 7D i jego możliwości. Trochę pomarudziły osoby, które chciały innego aparatu, ale te narzekania nie dotyczą 7D, a jedynie postawy firmy Canon.

MMM
05-09-2009, 22:36
W przypadku lustrzanek jest podobnie i prawdopodobnie na 1000 sprzedanych eosów 1000 przypada jedna 5d mk II. Tylko co z tego?
A no to że jak sprzedają śladowe ilości 5D2 to w takim wypadku nie można mówić o "świetnej sprzedaży" o której pisałeś wcześniej. A to że sprzedają od razu 100% produkcji to nie skutek popytu a podaży.

huh
05-09-2009, 23:24
jakby ktoś gdzieś widział jakieś sample z 7d przez sigmę, niech wrzuci, nie mogę nic znaleźć, np. na dpreview jakość z L jest bardzo dobra, ale to są L, a z tego mam tylko jedną stałkę i nieprędko dokupię resztę.

krzychoo
05-09-2009, 23:49
Śledzę premiery canona, staram się być na bieżąco co do nowych korpusów i szkieł, ale to co się dzieje w tym wątku to masakra - poczekajcie na realną premierę, czyli wejście na rynek korpusu... Już widzę jak ruszy wątek o 7d, kiedy przeciętny Kowalski dostanie go w swoje ręce - porównanie do 5d, do 40d... Czy warto itp... Poczekajmy. ja też od dawna (od czasów premiery 20d) ostrzę zęby na nowego cropa, myślę że 7d jest ciekawą propozycją, ale "póki nie zobaczę nie uwierzę..." Więc czekam.

sirlukas
06-09-2009, 00:08
Wielokrotnie na forum czytałem, że Canon nie może zrobić 3D FF z dobrym AF, bo zagrozi sprzedaży 1D lub 1Ds. Jeśli 5D2 to margines w sprzedanych EOSach, to sprzedaż jedynek jest na poziomie błędu statystycznego i prawdopodobnie jedynie ze względów propagandowych opłaca się Canonowi produkcja tych modeli.

Tylko dlaczego Nikon może sobie na to pozwolić? Gadanie, 1 nie są zagrożone, to inna półka i profesjonaliści którzy muszą będą je nadal kupować.

trutenka
06-09-2009, 00:45
Przesadzacie z tym narzekaniem. Jakoś nie zauważyłem, żeby wśród osób czekających na nowego cropa było jakieś narzekanie na 7D i jego możliwości. Trochę pomarudziły osoby, które chciały innego aparatu, ale te narzekania nie dotyczą 7D, a jedynie postawy firmy Canon.

to nie jest narzekanie na nowego cropa tylko narzekanie, że jest cropem ;)

mgtan
06-09-2009, 00:52
a mi to pasuje że 7D jest cropem :-)
jedynie APS-H mogło by być alternatywą ale wówczas brak szerokiego kąta realnych 16mm... na Cropie mamy 10mm (16mm na FF)...na FF 14-16mm..a na APS-h by był by ekwiwalent 18-21mm(14-16mm na FF).

Puszka zapowiada sie zacnie. Jest to cikawa pucha dla której być moz rozstanę sie z 40D :)

zastanawia mnie tylko jaki będzie 60D... czyzby dalej 15mpx i udoskonalania tej matrycy i lini?... ale to już historia na... inną opowieśc :)

krzychoo
06-09-2009, 01:02
to nie jest narzekanie na nowego cropa tylko narzekanie, że jest cropem ;)

Większość ptasiarzy właśnie czekało na tego cropa. Co komu.

sal
06-09-2009, 01:29
A no to że jak sprzedają śladowe ilości 5D2 to w takim wypadku nie można mówić o "świetnej sprzedaży" o której pisałeś wcześniej. A to że sprzedają od razu 100% produkcji to nie skutek popytu a podaży.
Podobnie jak sven zastanawiam się na czym polega Twój problem.
Canon nie produkuje aparatu dla Ciebie - trudno.
Jest wielu innych producentów, na pewno któryś Cię zadowoli.
Co chwilę jojczysz w rozmaitych wątkach jaka to niedobra firma i w ogóle że każdy nowy aparat to kicha.
Jak Ci się nie podobają, to może po prostu odpuść?
BTW: Podasz jakieś mierzalne dane sprzedaży 'śladowych ilości 5Dmk2' ?
Zakładam, że skoro się wypowiadasz z taką pogardą, to pewnie dysponujesz rzetelnymi informacjami na ten temat.

arra
06-09-2009, 08:12
Zakładam, że skoro się wypowiadasz z taką pogardą, to pewnie dysponujesz rzetelnymi informacjami na ten temat.

Jego kontrreakcja jest efektem szerzenia na tym forum z d..y wyssanych teorii jakoby 5DII się świetnie sprzedawał, w brzmieniu, że sprzedaje się równie dobrze co np. D700. Możemy conajwyżej powiedzieć, że sprzedaje się tak jak to producent założył, a z tego co mi się wydaje założenia raczej nie były zbyt wygórowane (dlatego mogą być lokalne problemy z dostępnością).
Na tej samej zasadzie świetnie się sprzedają samochody ekskluzywne, na które zwykle są nawet zapisy.

jotes25
06-09-2009, 09:00
A propos reklamowanych przez Canona ulepszeń ergonomii: zdarzało się Wam kiedyś włączać aparat lewą ręką? Jak dotąd włączałem wszystkie prawą. Mam wrażenie, że ten korpus zaprojektowano dla mańkutów... Wiem, że to trochę złośliwe, ale trudno się będzie przyzwyczaić.

sandr
06-09-2009, 09:12
A propos reklamowanych przez Canona ulepszeń ergonomii: zdarzało się Wam kiedyś włączać aparat lewą ręką? ...

No właśnie, jako mańkut z prawie zajechanym 350D i "C" szklarnią - coraz bardziej uśmiecham się do tego korpusu
(chyba że do wiosny pojawi się jakiś FF-3D?).

arra
06-09-2009, 09:31
Nie wiem czy było, ale tu są sample z przedprodukcyjnej puszki: http://www.flickr.com/photos/35555043@N05/sets/72157622077759223/
Jestem pod wrażaniem tej fotki: http://www.flickr.com/photos/35555043@N05/3891116201/sizes/o/in/set-72157622077759223/ nie wiem co to za szkło.

jotes25
06-09-2009, 09:37
Jestem pod wrażaniem tej fotki: http://www.flickr.com/photos/35555043@N05/3891116201/sizes/o/in/set-72157622077759223/ nie wiem co to za szkło.

ISO 100 ;) A szkło, to nowy obiektyw makro? tzn. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM :)

Bahrd
06-09-2009, 09:39
Skoro 100mm i f/2.8, to chyba można się domyślać... ;)

ISO 100 ;) A szkło, to nowy obiektyw makro? tzn. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM :)
Ano właśnie ;)

arra
06-09-2009, 10:08
Za to pozostałe fotki wyglądają koszmarnie np. ta na 200 2.8: http://www.flickr.com/photos/35555043@N05/3891900804/sizes/o/in/set-72157622077759223/

Wszystkie wydają się poruszone, nieostre, nietrafione :(

MMM
06-09-2009, 10:11
Jak Ci się nie podobają, to może po prostu odpuść?
Co to znaczy "odpuścić"? Jeśli rozumiesz przez to nie kupowanie nowych puszek to tak właśnie robię i używam cały czas 5D I

Podałem statystykę za 2008 w której 5D2 w ogóle nawet nie istnieje, mimo rzekomo ogromnego popytu zaraz po premierze.

Ja ci proponuję pytanie o statystykę zadać svenowi bo on jest świetnie poinformowany i na pewno ma rzetelne źródło swojej wiedzy poparte liczbami :-)

Loome
06-09-2009, 10:34
to zdjecie wykonane 100mm IS chyba ma ostrosc na kapeluszu a nie twarzy:P wiec szczerze mowiac jakos specjalnie mnie nie poruszylo:)

konrad
06-09-2009, 10:57
Większość ptasiarzy właśnie czekało na tego cropa. Co komu.

Przy okazji plotek o 1D4 na CR również ścierały się dwie frakcje. Jedni chcieli cropa, a drudzy FF. Jak widać rozmiar matrycy nie jest czynnikiem, którzy tworzy wartość aparatu, bo to zależy od preferencji użytkownika.

Jeśli teraz porównamy ficzery 7D z tym co Canon wrzucił do 5D2, pomijając wielkość matrycy, to ten drugi powinien być trochę tańszy od 7D, bo oferuje mniej. Naprawdę dziwi mnie cena 5D2. Biorąc pod uwagę, że już mam aparat, który robi zdjęcia, to nie kupiłbym 5D2 nawet za 6 tys. zł, chociaż za połączenie możliwości 7D z matrycą FF dałbym i 15 tys. zł, żeby mieć coś nowszego i lepszego.

KMV10
06-09-2009, 11:56
Może było: 8 klateczek na sekundeczkę (http://www.engadget.com/2009/09/04/video-canon-eos-7d-gatling-gun-shooting-8-fps-of-awesome/) ;)

Loome
06-09-2009, 13:06
porownaj jeszcze ceny 5d II do d700 i a900..
jezeli wyszloby 3d (7d + FF), to powinno byc w cenie obecnego 5d II, nawet troche drozej, a 5d II ten natomiast powinien staniec. oczywiscie - 5d II robi piekne zdjecia i z przyjemnoscia bym go nabył, jednak w porownaniu do d700 to kastrat.

Opa_Apo
06-09-2009, 13:36
No Panowie i Panie. 7D to całkiem przyjemna puszka :) Byłem na IFA w Berlinie (trwa jeszcze do poniedziałku także jak ktoś ma potrzebe to można jeszcze jechać ;p) i obmacałem sobie ją z jakimi tylko obiektywami chciałem (niestety nie można swojej karty wsadzać, bo tak to dał bym wam sample - tłumaczą to tym, że to prototypy jeszcze, ale do 500D, 50D i 5DII można swoją kartę wsadzić i sprawdzać nowe obiektywy jak ktoś by chciał). Jedyne chyba co mnie w nim denerwowało, to to że informacje wyświetlały się też na głównym LCD, ale to chyba można gdzieś wyłączyć (nie miałem tyle czasu by szukać). Dobra puszka moim zdaniem ale powinna nazywać się 30D. To co od czasów 20 wyszło (30D, 40D, 50D) to imho wyciąganie kasy od ludzi i nic więcej, tu są w końcu jakieś zmiany, jak to miało miejsce z 10->20. Cena będzie niestety prawdopodobnie zabójcza na początku ale nic konkretnego więcej obsługa mi nie powiedziała na ten temat. Podsumowując, tak fajna puszka, lecz powinna być duuuużo wcześniej. Pozdrawiam.

Bahrd
06-09-2009, 13:48
porownaj jeszcze ceny 5d II do d700 i a900..
jezeli wyszloby 3d (7d + FF), to powinno byc w cenie obecnego 5d II, nawet troche drozej, a 5d II ten natomiast powinien staniec. oczywiscie - 5d II robi piekne zdjecia i z przyjemnoscia bym go nabył, jednak w porownaniu do d700 to kastrat.
Spokojnie - NR (http://nikonrumors.com/2009/09/02/hot-nikon-news-that-might-have-lots-of-canon-gear-going-cheap-nikon-d700x.aspx) już straszy|obiecuje, że niedługo wyjdzie D700x, i to taki, że ho ho!
Więc pewnie spadnie cena Mk II i|lub pojawi się "niekastrat" ;) Ale to już temat na osobny watek... :mrgreen:

5y12u3k
06-09-2009, 14:04
nie mogłem sie powstrzymać ;)

http://www.youtube.com/watch?v=PvO1MsLLWGI

Loome
06-09-2009, 14:14
kupuje 7d ! ;)

oskarkowy
06-09-2009, 14:19
Kurde, jak głupi czekałem, że w końcu wyjmą aparat i coś jednak pokażą. Mam nadzieję, że samo wykonanie puszki będzie lepsze niż tej choreografii.

krzysiek29
06-09-2009, 14:21
Dla mnie puszka wydaje bardzo dobra.
Zastanawia mnie dlaczego Canon oznaczjąc ją jednocyfrowo nie dał możliwości działania AF dla szkieł ciemniejszych niż f/5,6 ( nawet D80 jeśli światła wystarczało to AF chodził aż miło przy f/8.0 ) .
a drugie dlaczego nie wypuścił żadnej eLki pod cropa ; np 10-22L i 17-55L f/2.8 ?

Kolekcjoner
06-09-2009, 14:30
Bo działa ten sam mechanizm co na tym forum. Użytkownicy łudzą się że ktoś z firmy Canon to czyta i dlatego chwalą konkurencję bo myślą że w ten sposób wywrą jakąś presję.
Też bardzo wątpię, że to ma jakiekolwiek znaczenie.

a swoją drogą jak się pomnoży te procenty przez krotność ceny w porównaniu z entry level to wcale nie są takie marginalne kwoty i z 1% sprzedaży robi się prawie 10% przychodów bo koszt produkcji wiele pewnie nie odbiega od 1000D albo innego wynalazka tej klasy

Sprzedaż tego segmentu puszek bardzo napędza też sprzedaż często bardzo drogich szkieł. Choć i tu trudno powiedzieć na ile to zyskowne skoro to niemal całkowicie manualna produkcja.

Nie mając "twardych" danych o wielkości produkcji, kosztów, sprzedaży (na cały świat) etc. pozostajemy w swerze przypuszczeń i dywagacji i są to spory IMHO nierozstrzygalne.

Jeśli teraz porównamy ficzery 7D z tym co Canon wrzucił do 5D2, pomijając wielkość matrycy, to ten drugi powinien być trochę tańszy od 7D, bo oferuje mniej. Naprawdę dziwi mnie cena 5D2. Biorąc pod uwagę, że już mam aparat, który robi zdjęcia, to nie kupiłbym 5D2 nawet za 6 tys. zł, chociaż za połączenie możliwości 7D z matrycą FF dałbym i 15 tys. zł, żeby mieć coś nowszego i lepszego.
Tyle że wiekości matrycy właśnie nie da się pominąć. To ma znaczący wpływ na cenę i pozycjonownie produktu. Trudno też czym innym jak dobrą sprzedażą tłumaczyć utrzymywanie wysokiej ceny na 5D mkII. Może A850 rzeczywiście coś zmieni - pod warunkiem wszakże, że nie będzie nadal dużego popytu wewnętrznego (wśród użytkowników Canona) na FF-a. Jest po prostu grupa ludzi która z różnych wzgędów nie bierze wogóle pod uwagę możliwości przesiadki.

Spokojnie - NR (http://nikonrumors.com/2009/09/02/hot-nikon-news-that-might-have-lots-of-canon-gear-going-cheap-nikon-d700x.aspx) już straszy|obiecuje, że niedługo wyjdzie D700x, i to taki, że ho ho!
Więc pewnie spadnie cena Mk II i|lub pojawi się "niekastrat" ;) Ale to już temat na osobny watek... :mrgreen:

Co by nie zrobili to wstawienie kolejnego modelu zjada sprzedaż innego. Nie wiem, nie jestem ekspertem ale jak widzę sposób pozycjonowanie puszek u Nikona to jestem w szoku. To w długofalowym rozrachunku musi doprowadzić do kłopotów.

Tak czy tak widać, że Canon nieźle namieszał na rynku nową puszką - na wielu forach wręcz wrze ;) - ja mam poważny dylemat co kupować - bo filmy w 7D mnie kuszą :lol:.

mate00sh
06-09-2009, 14:30
a drugie dlaczego nie wypuścił żadnej eLki pod cropa ; np 10-22L i 17-55L f/2.8 ?

Bo to jest puszka dla sportowych i ptasiarzy, a dla nich L-ki już są. Wątpie, żeby Canon wypuścił jakąkolwiek L-kę dla cropa.

piast9
06-09-2009, 14:50
Zastanawia mnie dlaczego Canon oznaczjąc ją jednocyfrowo nie dał możliwości działania AF dla szkieł ciemniejszych niż f/5,6
Piątka też jednocyfrowa i też nie działa dla ciemniejszych szkieł.

Loome
06-09-2009, 15:01
Dla mnie puszka wydaje bardzo dobra.
Zastanawia mnie dlaczego Canon oznaczjąc ją jednocyfrowo nie dał możliwości działania AF dla szkieł ciemniejszych niż f/5,6 ( nawet D80 jeśli światła wystarczało to AF chodził aż miło przy f/8.0 ) .

ile takich ciemnych szkiel uzywasz?

siudym
06-09-2009, 15:20
Piatka ma za slaby AF mimo jednej cyfry w nazwie aby bylo F8.
A co do ciemnych szkiel - chodzi to o stosowanie extendera. Majac 400L 5.6 moge podpiac sobie pod 1D ex1.4x majac F8 i bez problemow uzywac AF (bez zaklejania stykow i kombinowania)

krzysiek29
06-09-2009, 15:21
ile takich ciemnych szkiel uzywasz?
Chodzi mi o to, że czasem po zapięciu TC muszę styki zaklejać . Wg mnie jeśli światła jest dość AF powinien działać .

Loome
06-09-2009, 15:24
w sumie racja. skoro pucha dla ptasiarzy, to tc x2 powinna łykac bez problemu

wlodal
06-09-2009, 15:45
Wg instrukcji auto ISO :

Ustawienie B + Flash wbudowany - 400 ISO
Flash zewnętrzny - 400 - 1600 ISO
Ustawienia Tv , Av , M , P - 100 - 3200 ISO

Tak więc nie jest tak źle .

Jeśli chodzi o współpracę z ciemniejszymi tele - KENKO 1,5 C-AF TELEPLUS MC - działa ze wszystkimi obiektywami i puszkami ( sprawdzone ) 20D , 40D , 50D , 5D , 5D mkII . Bez zaklejania i kombinacji . Nie jest to Canon , ale - jak się nie ma co się lubi ... .
Pozdrawiam .

jotes25
06-09-2009, 16:01
Wg instrukcji auto ISO :

Ustawienie B + Flash wbudowany - 400 ISO
Flash zewnętrzny - 400 - 1600 ISO
Ustawienia Tv , Av , M , P - 100 - 3200 ISO

Tak więc nie jest tak źle .

Nio, w 500d prawie tak samo :lol:

Jeśli chodzi o współpracę z ciemniejszymi tele - KENKO 1,5 C-AF TELEPLUS MC - działa ze wszystkimi obiektywami i puszkami ( sprawdzone ) 20D , 40D , 50D , 5D , 5D mkII . Bez zaklejania i kombinacji . Nie jest to Canon , ale - jak się nie ma co się lubi ... .

Tutaj pewne nieporozumienie, działa tylko dlatego, że korpus nie wie o obecności Kenko. Działa średnio i niezbyt pewnie, bo korpus nie wie, że jest ciemniej i powinien zwolnić. Przypominam też, że mamy do czynienia z nowym układem AF i to co sprawdzało się na starych puszkach wcale nie musi na nowej.

Bahrd
06-09-2009, 16:26
Co by nie zrobili to wstawienie kolejnego modelu zjada sprzedaż innego. Nie wiem, nie jestem ekspertem ale jak widzę sposób pozycjonowanie puszek u Nikona to jestem w szoku. To w długofalowym rozrachunku musi doprowadzić do kłopotów.
Chyba niekoniecznie. Nikon mając w dolnym segmencie kilka "cash cows", może sobie - jak sądzę - pozwolić na swoją wersję A900.

Tak czy tak widać, że Canon nieźle namieszał na rynku nową puszką - na wielu forach wręcz wrze ;) - ja mam poważny dylemat co kupować - bo filmy w 7D mnie kuszą :lol:.
A na tu już nie ma rady - chociaż: zima idzie - można przeczekać :mrgreen:

Przypominam też, że mamy do czynienia z nowym układem AF i to co sprawdzało się na starych puszkach wcale nie musi na nowej.
:idea: Trafna i przytomna uwaga. :idea:

wlodal
06-09-2009, 16:27
Jotes25 -
Nio, w 500d prawie tak samo :lol:
Tutaj pewne nieporozumienie, działa tylko dlatego, że korpus nie wie o obecności Kenko. Działa średnio i niezbyt pewnie, bo korpus nie wie, że jest ciemniej i powinien zwolnić. Przypominam też, że mamy do czynienia z nowym układem AF i to co sprawdzało się na starych puszkach wcale nie musi na nowej.

Nieistotne dlaczego działa , ale działa - czy korpus wie o tym czy nie wie . Ze swojej strony nie zauważyłem żadnych problemów z tym konkretnym Kenko . Zawsze działa prawidłowo i dobrze . Co prawda był używany tylko z canonami 400/5,6 oraz 300/4 IS . Działał też z tamronem 200-500 i tu były małe kłopoty - ale to tammy . Canon 50D i 5D mkII - to nie tak stara konstrukcja - chciałbym mieć zawsze takie "starocie" ?!. Może masz rację i nowy układ AF zacznie działać prawidłowo , a Kenko pójdzie w odstawkę . To wszystko jednak przed nami na zasadzie - być może . Pozdr.

jotes25
06-09-2009, 16:40
Jotes25 -

Nieistotne dlaczego działa , ale działa - czy korpus wie o tym czy nie wie .

Istotne. To jest efekt uboczny, poza specyfikacją puszki. Wystarczy drobna zmiana w konstrukcji układu AF i nie będzie już działać. I dlatego trzeba poczekać aż ktoś przetrenuje wszystkie konfiguracje z konwerterami dla 7d.

wlodal
06-09-2009, 16:53
Jotes25

Nie miałem w ręku 500D , ale rzeczywiście - układ auto ISO - jak żywy . Może wiesz jak sprawuje się w 500D ? . Pozdr.

piast9
06-09-2009, 17:14
Wg mnie jeśli światła jest dość AF powinien działać .
Otóż nie. Nie o światło chodzi a o kąt padania światła na czujnik AF. W pewnym momencie AF przestaje działać, dokładnie o to samo chodzi co przy ciemnieniu klina optycznego na matówce w ten klin wyposażony. Canon z jakichś powodów, może marketingowych a może po prostu zabezpiecza się przed nieprawidłowym działaniem AF przez takie blokady. Może niektóre układy optyczne, ciemniejsze od 5,6, dadzą się jeszcze używać ale na pewno nie wszystkie.

Nie pamiętam już przy której puszce to było, chyba przy pojawieniu się 40D. Okazało się, że tele z zaklejonym konwerterem ostrzy na 30D a na 40D już nie. Bo czujnik z 40D deczko szerszą bazę ma i już po zawodach.

jotes25
06-09-2009, 17:27
Jotes25

Nie miałem w ręku 500D , ale rzeczywiście - układ auto ISO - jak żywy . Może wiesz jak sprawuje się w 500D ? . Pozdr.

Sprawuje sie dobrze. Załatwia właściwie sprawę w połączeniu z teleobiektywami, których zwykle używamy na pełnej dziurze. Np. używam trybu Av do scen statycznych i AutoISO dobiera mi ISO tak, by czas ekspozyycji był ok. 1/400 (dla obiektywu 400mm). Dla scen dynamicznych włączam Tv i ustawiam np. 1/2000, a Auto ISO dobiera mi odpowiednie ISO pozostawiając obiektyw otwartym na max. W tym ostatnim przypadku jednak należy pamiętać, że używam stosunkowo ciemnych obiektywów (f/4, f/5.6) i na pełnej dziurze. Jeśli ktoś wyskoczy z czymś jaśniejszym, może się zdarzyć, że górę nad AutoISO weźmie sterowanie przysłoną. Podobnie w trybie Av czas dobierany przez korpus (1/f) może być nieodpowiedni przy fotografowaniu ze statywu lub obiektywem ze stabilizacją.

wlodal
06-09-2009, 17:48
Czyli ogólnie - aparat , dla potrzebujących cropa jak znalazł . Praktycznie posiada wszystko co potrzebne . Taki aparat reporterski dla ubogich . Pomijam fakt , że bardzo dobry dla fotografów przyrody . Po testach zdecyduję - czy będzie to 1D mkIII czy jego tańsza wersja ( pomijając matrycę 1,3 ) .

konrad
06-09-2009, 19:58
Tyle że wiekości matrycy właśnie nie da się pominąć. To ma znaczący wpływ na cenę i pozycjonownie produktu.

Skąd wiesz, że wielkość matrycy ma dzisiaj znaczący wpływ na cenę produktu?

Nie opierasz się mam nadzieję w tym stwierdzeniu jedynie na fakcie, że gdy Canon w 2002 roku wprowadzał na rynek pierwszy aparat z matrycą FF to był to drogi element w produkcji.

Mnie się wydaje, że koszt produkcji takich aparatów jak 50D, 7D czy 5D2 jest mniej więcej podobny. Reszta to jest pozycjonowanie Canona z uwzględnieniem tego co pokazała konkurencja.

KvM
06-09-2009, 20:11
Skąd wiesz, że wielkość matrycy ma dzisiaj znaczący wpływ na cenę produktu?

Nie opierasz się mam nadzieję w tym stwierdzeniu jedynie na fakcie, że gdy Canon w 2002 roku wprowadzał na rynek pierwszy aparat z matrycą FF to był to drogi element w produkcji.

Mnie się wydaje, że koszt produkcji takich aparatów jak 50D, 7D czy 5D2 jest mniej więcej podobny. Reszta to jest pozycjonowanie Canona z uwzględnieniem tego co pokazała konkurencja.

Zapominasz o kosztach R&D i stosunkowo niewielkiej skali produkcji droższych modeli.

Kolekcjoner
06-09-2009, 21:21
Chyba niekoniecznie. Nikon mając w dolnym segmencie kilka "cash cows", może sobie - jak sądzę - pozwolić na swoją wersję A900.

I to nie wpłynie na sprzedaż innych modeli - szczególnie D300s i D700 ;)?

A mnie się wydaje, że nie 8).

sebcio80
06-09-2009, 21:57
koszt produkcji 7D na 100% jest wyższy niż koszt produkcji 5D2, w 7D jest przecież mase nowych rzeczy, a 5D2 jest praktycznie zbudowany na starych, uzywanych w innych puszkach podzespolach (uklad AF, pomiar swiatla, wizjer, matryca)

koszt produkcji jednak nie ma praktycznie zadnego znaczenia, to tylko maly ulamek ceny detalicznej, wiekszy ulamek tworza koszta przeznaczone na reklame i marketing

piast9
06-09-2009, 22:12
Zależy czy mówimy o koszcie wytworzenia czy o sumie kosztów łącznie z R&D. Bo samo wytworzenie matrycy FF będzie ZAWSZE sporo, kilka razy droższe od cropa. I póki koszt sensora jest sporym udziałem całej ceny puszki to będzie sytuacja taka jaka jest. Dodatkowo FF to większe lustro, pryzmat, migawka, korpus, to pewnie drobiazg ale to też zmienia nieco.

Bahrd
06-09-2009, 22:15
I to nie wpłynie na sprzedaż innych modeli - szczególnie D300s i D700 ;)?

Dziś nie odpowiem - kawę będę pił dopiero rano ;)
Albo spróbuję: jeśli ktoś się teraz zastanawia, czy któryś z tych dwóch, czy nowy, to co najwyżej Nikon dostanie jego kasę trochę później... ;)
Zupełnie jak z 7D i serią xxD ;)

Bo samo wytworzenie matrycy FF będzie ZAWSZE sporo, kilka razy droższe od cropa. I póki koszt sensora jest sporym udziałem całej ceny puszki to będzie sytuacja taka jaka jest.
W starym już dokumencie Canona nt. "full frame (http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/White%20Papers/Canon_CMOS_WP.pdf)" jest to właśnie obrazowo przedstawione: na jednym krzemowym "waflu" mieści się 20 FF i 46 "cropów" (A cena wafla jest taka sama). Dodatkowo wystarczy jeden feler w krzemie, i mamy 5% strat w FF i tylko 2.5% w "cropie".

wain
06-09-2009, 22:50
Albo spróbuję: jeśli ktoś się teraz zastanawia, czy któryś z tych dwóch, czy nowy, to co najwyżej Nikon dostanie jego kasę trochę później... ;)

Jesli wejdzie d700x to bedzie to bron obosieczna z trudnym do przewidzenia skutkiem bo zabierze czesc klientow 1dsIII, D3x, 5DII i A900, A850 i troche D700. Ale .. jesli wyjdzie ze silnikowymi jasnymi stalkami z zakresu 24-135 to moze byc ciekawie.

Co do nowej formy 1d to niestety obawiam sie ze bedzie to jednak crop 1.3x a nie FF. Dziura cenowa miedzy 5dII a 50d byla spora i jesli daliby tanie FF to zagroziliby 5dII. Dajac 7d cropowe uzupelnili oferte o brakujacy element wypelniajac luke cenowa, jednoczesnie nie zagrazajac prawie zadnemu (troche 50d chociaz cena to skoryguje) produktowi*.

*Mam nadzieje ze sie myle.

Kolekcjoner
06-09-2009, 23:33
Zupełnie jak z 7D i serią xxD ;)

Albo wcale jak kupi wspomniany A850 :lol:. Cóż niech się martwią Nikoniarze ;).
U nas jest jak sądzę spory ból głowy u niektórych - zresztą pewnie na jesieni jeszcze się powiększy 8).

WiruSSS
07-09-2009, 00:56
Witam

Jestem w posiadaniu canona 50d oraz canona HV30 ...czy zmiana tych obu urządzeń na 7D ..będize zmianą na lepsze czy niekoniecznie?

Oczywiście trybu filmowania będę używac równie często jak fotografować :P

Filmiki głównie reklamowe ..ale takie z wycieczki też ..nie ukrywam ze fajnie i wygodnie by yblo mieć kamerę i aparat fotograficzny w jednym.

Czy 7D jest w stanie w 100% zastąpić HV30?

PS. w HV30 doskwierją mi szumy w słabszym oświetleniu, przeplot, beznadziejnie niewygodne manualne ostrzenie, waski kąt ..choć to rozwiązałem poprzez znakomity konwerter raynoxa 6600HD. no i przede wszystkim brak zmiany balansu bieli podczas filmowania, utrudniona kontrola wzmocnienia.

Vitez
07-09-2009, 02:04

PS. w HV30 doskwierją mi szumy w słabszym oświetleniu, przeplot, beznadziejnie niewygodne manualne ostrzenie, waski kąt ..choć to rozwiązałem poprzez znakomity konwerter raynoxa 6600HD. no i przede wszystkim brak zmiany balansu bieli podczas filmowania, utrudniona kontrola wzmocnienia.

Po pierwsze - trafiłeś na forum ukierunkowane raczej fotograficznie. Ciężko tu znaleźć osoby zorientowane w możliwościach kamer Canona.

Po drugie - dlaczego pytasz czy warto kupić na razie hipotetyczny model? Na Twoje pytanie w przyszłości będą mogli odpowiedzieć Ci, co mieli kamerę a kupią 7D. Obecnie - jakakolwiek odpowiedź to będzie wróżenie z fusów bo nie da się na razie porównać 7D i kamer.

kmleon
07-09-2009, 08:08
Zapominasz o kosztach R&D i stosunkowo niewielkiej skali produkcji droższych modeli.

To wszystko wydaje się rozsądne, ale w przypadku takiego Canona, nie musi mieć jednoznacznego przełożenia na ceny produktów. Wszystko zależy od przyjętej strategii biznesowej tego molocha. Nie podejrzewam, żeby ktokolwiek z tego forum znał dokładnie szczegóły zarządzania firmą Canon. Taka firma może pozwolić sobie na finansowanie mniej profitowych przedsięwziąć innymi, bardziej dochodowymi. I nikt im tego nie zabroni. Więc tego typu dywagacje, choć bardzo logiczne mogą być po prostu nieprawdziwe...

A 7D wydaje się naprawdę fajnym sprzętem - gdyby nie to, że celuję raczej w FF, to byłbym bardzo zainteresowany zakupem.

gietrzy
07-09-2009, 08:29
Jestem w posiadaniu canona 50d oraz canona HV30 ...czy zmiana tych obu urządzeń na 7D ..będize zmianą na lepsze czy niekoniecznie?

HV30 - ma sensor mniejszy niż LX3, także już GH/F-1 odsyła ten cam do lamusa.
O jakim przeplocie piszesz? Większość kupuje HV20-40 dla trybu: bez przeplotu i krzywej cinema.
Szumy zgoda, są, ale nie tragiczne (jak na tą wielkość sensora), wąski lens - to tragedia u Canona, MF - szkoda, że w nawet w najnowszych nie dali 3.0" VGA, zmiana WB i full manual - kto by wtedy kupił te droższe za $4k ;)

Jak myślisz to 7D? Bo ja tak:

- korpus/grip - $2k
- kit - $800
- 100/m IS - $1050
- Sigma 30/1.4 - $440
- Samyang 14/2.8 - ~$350
- minimum ze dwie 430EX II - $560
- minimum jedna karta Sandisk 8 GB (do wideo ze 3 sztuki 16 GB) UDMA 45 MB/s - $108
- external mic - $200
- soft do video - według uznania

i 7D wychodzi za jedyne $5500 w USA!

Ale to nie wszystko: żeby 7D zastąpiło HV30 musisz tą listę targać non stop wszędzie i zawsze i tu jest mój dylemat (też mam HV20, też widzę większość jego wad, też chcę filmować): jestem po weselu, które obcykałem (jako 17-ty ;) fotograf) LX3.
Trzy razy zabrakło mi zooma, ale za to szerokie ujęcia bezcenne (imho 24mm to podstawa u weselnych). ISO tragedia na ekranie (raz użyłem 3200, kilka razy 1600), zobaczymy jak na odbitkach.
Tyle wad a zalety waga: 0 gram ;) czytaj niezauważalna/pomijalna, filmiki 720p w 16:9, jedyny na świecie patent, gdzie aparat ustawia ostrość na wszystko po nieudanej próbie złapania AF - prawie non stop indoors...
Kolorki - boskie (standard, przestawiony na lowest kontrast/ostrość/NR, nasycenie na zero).
I tak się zastanawiam czy nie dać sobie siana z 7D i kupić albo GH-1 albo GF-1; świadomy większości ich zalet i wad - główną jest dostępność.

mate00sh
07-09-2009, 09:17
Nie wiem czy już było - instrukcja do przejrzenia:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/0300002580/01/eos7d-im-en.pdf

Bahrd
07-09-2009, 10:17
Witam

http://www.reduser.net/forum/showthread.php?t=34663 - poczekajcie Koledzy jeszcze trochę...
Jak mówią e-dzieci: Canon miażdży RED-a :lol: ;)

WiruSSS
07-09-2009, 18:05
Jak myślisz to 7D? Bo ja tak:

- korpus/grip - $2k
- kit - $800
- 100/m IS - $1050
- Sigma 30/1.4 - $440
- Samyang 14/2.8 - ~$350
- minimum ze dwie 430EX II - $560
- minimum jedna karta Sandisk 8 GB (do wideo ze 3 sztuki 16 GB) UDMA 45 MB/s - $108
- external mic - $200
- soft do video - według uznania

i 7D wychodzi za jedyne $5500 w USA!

..chyba się troszkę zagalopowałeś ;) ...chyba nie sądzisz że muszę mieć to wszystko by 7D dorównał/zastąpił HV30 :shock:

co do przeplotu mój błąd ..sam nie wiem co mam ;P .. a przecie tak często używam 30p (mam wersje ze stanów).

natomiast uważam że 7D nawet z kitowym obiektywem przebija HV30 w przypadku słabszego światła ..i nie oszukujmy się ..szumy w HV30 są tragiczne ..ja to widzę i jestem tego świadom ..ta kamera nadaje się wyłacznie do dobrze naświetlonych pomieszczeń i na zewnątrz w dzień ...ewentualnie ladnie koncerciki można nagrywać gdize jest pełno światła. nie napisałem najpoważniejszej wady ..wielgachna GO ...aby uzyskac tak fajną GO trzeba dokupić do niej Adapter ..który też nie mało kosztuje.

zapominasz takzę że chcę kupić 7D przede wszytkim do fotografowania ..więc wszystko co kupię własnie do tego modelu w celu fotografowania ...będę mógł wykorzystać również przy filmowaniu. Więc tak czy siak wychodzi taniej niż targanie ze sobą aparatu i kamery osobno wraz z ich osprzętem ;]

Mikrofon HV30 też nei zachwyca ...i należało by się wyposazyć w jaiś zewnętrzny.

Zresztą nie o koszta tutaj chodzi ... o efekt końcowy :)

http://www.reduser.net/forum/showthread.php?t=34663 - poczekajcie Koledzy jeszcze trochę...

..jakby mnie było stać na RED'a ..to bym nie pisał tutaj takich rzeczy (znacyzto nie moje slowa, chodzi mi o zamianę HV30 i 50D na 7D :lol:).
HV30 moje oczekiwania w zupełnosci by zaspokajal ..gdyby lepiej radził sobie w trudniejszych warunkach ..zawsze też chciałem mieć do dyspozycji fajną GO ..której to HV30 też mi nie zapewnia.

elfi
07-09-2009, 18:41
A o co chodzi? :oops:

Bahrd
07-09-2009, 19:33
A o co chodzi? :oops:
Trochę tu skrótów myślowych - przyznaję ;) A w skrócie: chodziło mi tylko o to, że w zakresie cen zaproponowanych przez gietrzego być może pojawi się jakaś nowa propozycja kamery Canona kompatybilnej z obiektywami EF - tak przynajmniej wynika z przeczytanej tam plotki.

Kolekcjoner
07-09-2009, 21:27
Tak na szybko.
Budową zdecydowanie przypomina jedynki (albo 10D jak ktoś pamięta).
Trzyma się znakomicie choć dla mnie zbyt wielki i masywny - pewnie wielu to uzna za zaletę.
Przycisków jak - bez obrazy - w Nikonie :mrgreen:.
Wizjer robi wrażenie - jak się weżmie po nim FF-a to wcale przeskok nie jest powalający - co dotąd było normą.
No i jedno co po prostu mnie zwaliło z nóg - tego AF-a w trybie Zone - nie da się zapomineć. To zupełnie inna bajka w prównaniu z tym co było dotąd w Canonach (poniżej jedynki - a i tu nie byłbym taki pewien - choć moje doświadczenia kończą się na mkII).
To tyle póki co.
Jak coś to pytajcie :).

wain
07-09-2009, 21:39
Tak na szybko.
Budową zdecydowanie przypomina jedynki (albo 10D jak ktoś pamięta).
Trzyma się znakomicie choć dla mnie zbyt wielki i masywny - pewnie wielu to uzna za zaletę.
Przycisków jak - bez obrazy - w Nikonie :mrgreen:.
Wizjer robi wrażenie - jak się weżmie po nim FF-a to wcale przeskok nie jest powalający - co dotąd było normą.
No i jedno co po prostu mnie zwaliło z nóg - tego AF-a w trybie Zone - nie da się zapomineć. To zupełnie inna bajka w prównaniu z tym co było dotąd w Canonach (poniżej jedynki - a i tu nie byłbym taki pewien - choć moje doświadczenia kończą się na mkII).
To tyle póki co.
Jak coś to pytajcie :).

Jaki shutter lag? bardziej 1-nkowy czy ciagle w kierunku serii xxD?
Jak pomiar, fotki testowe dobrze naswietlone(histogram)?
Bawiles sie konfiguracja AF? Da sie go tak skonfigurowac jak pisal RG(szybkie na przelaczanie Oneshot/servo?
Prosze cos wiecej na temat tego zone AF jak to w praktyce dziala i o co chodzi :)

elfi
07-09-2009, 21:49
Podpinam się pod pytanie waina: rozwiń temat AF. Czy można go porównać do D300 Nikona?

Bahrd
07-09-2009, 21:50
Dałoby się sprawdzić, czy "nowe" IS w 100L rzeczywiście jest nowe i choć trochę przydatne w makro?

PS
Ktoś zwrócił uwagę, że matówki są niewymienne. Ale czy to rzeczywiście wada, gdy można ostrzyć w LV?

wain
07-09-2009, 21:53
Dałoby się sprawdzić, czy "nowe" IS w 100L rzeczywiście jest nowe i choć trochę przydatne w makro?

PS
Ktoś zwrócił uwagę, że matówki są niewymienne. Ale czy to rzeczywiście wada, gdy można ostrzyć w LV?

No przy tak duzym i dobrym wizjerze czesc osob moglaby chciec ostrzyc manualnie...

KvM
07-09-2009, 21:58
No przy tak duzym i dobrym wizjerze czesc osob chcialoby ostrzyc manualnie...

no i niestety LV, choć jest super dokładne nie zawsze da się użyć. Pytanie tylko, czy te matówki rzeczywiście są niewymienne, czy tylko formalnie...

akustyk
07-09-2009, 22:05
jesli myslisz o matowce EX-s to zapewne nie jest to wada, ale matowka EX-d to jednak zupelnie inna para kaloszy. ja bym swojej juz nie oddal ;) chociaz w cropie to to nie jest az taki problem moze, bo nie do tego rodzaju fotografii jest...

Kolekcjoner
07-09-2009, 22:26
Jaki shutter lag? bardziej 1-nkowy czy ciagle w kierunku serii xxD?
Jak pomiar, fotki testowe dobrze naswietlone(histogram)?
Bawiles sie konfiguracja AF? Da sie go tak skonfigurowac jak pisal RG(szybkie na przelaczanie Oneshot/servo?
Prosze cos wiecej na temat tego zone AF jak to w praktyce dziala i o co chodzi :)

Lag jest w charakterze jedynkowy ale może być to złudzenie spowodowane zupełnie innym odgłosem migawki niż znanym mi dotychczas z Canonów.
Histogram na tych fotkach które zrobiłem był idealny (Av) ale trudno tu dywagować czyja zasługa ;) - wygląda, że ma tendencję do jaśniejszego naświetlania niż dotychczas w xxD - na marginesie ta korekta +-5EV - piękna rzecz 8-).
Konfiguracja AF-a wymaga ze względu na ilość opcji dużo czasu, a mój kontakt z puszką trwał ok. 15 min. Tu znów na marginesie - bardzo IMO ciekawą rzeczą jest spot AF.
Zone AF działa w skrócie tak, że masz ustawionych kilka stref AF-a (bodaj 5), które można dowolnie zmieniać (np. jojstikiem) składających się z kilku sąsiednich punktów AF - wrażenie jest takie, że AF dosłownie klei się do obiektu.

Podpinam się pod pytanie waina: rozwiń temat AF. Czy można go porównać do D300 Nikona?
AF jest bardzo Nkonowy (w szczególności jeśli chodzi o jego prezentację w wizjerze) do tego naprawdę megaszybki. Z L 70-200/2.8 IS ostrość jest ustawiana momentalnie - to zupełnie inna bajka niż np. w 40D. Trudno bezpośrednio porównywać (z nikonem) - należałoby mieć obie puszki z bardzo podobnymi szkłami. Generalnie jest o tyle niebezpieczny ;), że jak ktoś raz poużywa to się uzależni. To jest zresztą rzecz, która zrobiła na mnie największe wrażenie w tej puszce.

Jest bardzo przydatne i działa ale o tym napiszę w innym wątku 8).

Pytanie tylko, czy te matówki rzeczywiście są niewymienne, czy tylko formalnie...
Tak są niewymienne - chyba ze względu na ten LCD.

wain
07-09-2009, 22:50
Dzieki! Podgrzales atmosfere :)

Broncobilly
08-09-2009, 03:08
auto ISO w rybie M byłob7y zapewne moim podstawowym używanym trybem. Z gadgetów przydał by się BT - dla mnie głownie do zapamiętywania położenia lotniczych fotek ale zapewne jako alternatywa "komórkowego" samowyzwalacza również. Wspominany prze Viteza "auto"HDR zapewne też byłby mile widziany.

yggdrassill
08-09-2009, 07:44
Albo wcale jak kupi wspomniany A850 :lol:. Cóż niech się martwią Nikoniarze ;).
U nas jest jak sądzę spory ból głowy u niektórych - zresztą pewnie na jesieni jeszcze się powiększy 8).

a co bedzie powodem tego bolu glowy na jesieni? ;)

gietrzy
08-09-2009, 07:50

Dla mnie to oczywiste: dostępność oferty z jesiennej kolekcji firmy Panasonic. 7D mam obiecane z CanonUSA ;)

yggdrassill
08-09-2009, 07:55
Dla mnie to oczywiste: dostępność oferty z jesiennej kolekcji firmy Panasonic. 7D mam obiecane z CanonUSA ;)

panasonic dla mnie to zaden bol glowy ;)
potrzebuje wymienic cropa i ff.. cropa juz wiem na co, a z ff nadal dylemat

gietrzy
08-09-2009, 08:20
Lag jest w charakterze jedynkowy ale może być to złudzenie spowodowane zupełnie innym odgłosem migawki niż znanym mi dotychczas z Canonów.

Lag to lag a migawka z 1D2N to inna sprawa ;). Niestety 59 ms ssie, D3/1D3 ma 39 ms i to czuć, ale z dwojga złego dobrze, że zrobili tej z 5DII. Migawka rzeczywiście, gdzieś czytałem, że 1Dynkowa, co imho jest złe, bo jest po prostu głośniejsza.

- na marginesie ta korekta +-5EV - piękna rzecz 8-).

FEC też?

AF jest bardzo Nkonowy Generalnie jest o tyle niebezpieczny ;), że jak ktoś raz poużywa to się uzależni. To jest zresztą rzecz, która zrobiła na mnie największe wrażenie w tej puszce.

I o to chodzi, jak ktoś płacze, że tylko do f/5.6 (np. ja) to niech sobie kupi f/2.0 i będzie mógł zapiąć TC1.4 razem z TC2.0 :mrgreen:

konrad
08-09-2009, 10:17
W starym już dokumencie Canona nt. "full frame (http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/White%20Papers/Canon_CMOS_WP.pdf)" jest to właśnie obrazowo przedstawione: na jednym krzemowym "waflu" mieści się 20 FF i 46 "cropów" (A cena wafla jest taka sama). Dodatkowo wystarczy jeden feler w krzemie, i mamy 5% strat w FF i tylko 2.5% w "cropie".

Z czego wynika, że matryca FF jest dwa razy droższa od cropa w produkcji.

Poszukałem w internecie ile może kosztować taka matryca CMOS. Długo mi się nie chciało szukać, ale CMOS Aptina 10MPix, 1080p/60 fps, w formacie 1/2.3 kosztuje w detalu przy zakupie 150 szt po 33 dolary za sztukę w sklepie Digi-Key z podzespołami elektronicznymi. Przy zakupach w ilościach rzędu 1000 sztuk cena takich podzespołów spada o połowę. Ile może kosztować APS-C Canona produkowana w setkach tysięcy egzemplarzy? Niech nawet kosztuje 50 dolarów. FF - 100 dolarów. Jak to się ma do ceny puszki? Nijak, bo podzespoły elektroniczne to mały procent ceny całości, więc proszę nie pisać, że FF kosztuje tak dużo, bo matryca jest droga. Kosztuje tyle, bo Canon tak sobie wycenił ten aparat.

aptur
08-09-2009, 10:32
Kosztuje tyle, bo Canon tak sobie wycenił ten aparat.

Nie tylko Canon tak drogo wycenia FF. Obecna cena D700 jest zabójcza.
Nieco lepiej wypada Sony ze swoim A850 i skopaną matrycą.

Nol
08-09-2009, 10:40
Rozumiem rozczarowanie osób, które liczyły na bardziej przystępny model FF. Nie mniej jednak należy przyznać, że Canon w końcu odrobił lekcje i dostarczył aparat na miarę pozycji na rynku, jaką chciałby zajmować. Zajęli się nie tylko ważnymi funkcjami, ale w końcu dopracowali też kosmetykę (np ta nieszczęsna korekta ekspozycji dotychczas +/-2EV, dodali też poziomnice i wiele innych). W tej chwili nie mogę sobie wyobrazić lepszego aparatu w cropie. Na papierze wygląda to na hit sprzedaży - zobaczymy jak w praktyce sprawi się matryca.

Bahrd
08-09-2009, 10:44
To nie takie proste. Owszem, wspomniałem tylko o kosztach krzemu. Ale zbójeckie prawo Canona do dyktowania cen za matryce FF bierze się również stąd, że do niedawna jako jedyni umieli produkować tego rozmiaru matryce za "jednym pociągnięciem" naświetlarki ('stepper') na proces.
Widać, że teraz już i inni to potrafią, ale i oni - zapewne - nie są skłonni obniżać cen - choćby dlatego, że chcą odzyskać pieniądze włożone w R&D.

PS
Matryca 1/2.3'' to maleństwo: http://en.wikipedia.org/wiki/File:SensorSizes.svg - a koszt samego krzemu rośnie z kwadratem rozmiaru a nie liniowo.

konrad
08-09-2009, 11:25
choćby dlatego, że chcą odzyskać pieniądze włożone w R&D.

Jak niby mają odzyskać pieniądze włożone w R&D skoro aparaty z tej półki cenowej to margines sprzedaży, co wynika z wykresu przedstawionego przez MMM.

PS
Matryca 1/2.3'' to maleństwo: http://en.wikipedia.org/wiki/File:SensorSizes.svg - a koszt samego krzemu rośnie z kwadratem rozmiaru a nie liniowo.

Oczywiście, ale to maleństwo sprzedawane w naprawdę dużych ilościach kosztuje około 10 dolarów sztuka. Żeby się nikt nie czepił napisałem cenę FF 10 razy wyższą, czyli 100 dolarów sztuka. Nie jest to pewnie dokładna cena, ale ma jedynie uzmysławiać rząd wielkości ceny takiej matrycy. Różnica w cenie matrycy APS-C i FF może być 50, no najwyżej 100 dolarów. Nie jest to tak dużo jak się powszechnie uważa.

Bahrd
08-09-2009, 11:33
Jak niby mają odzyskać pieniądze włożone w R&D skoro aparaty z tej półki cenowej to margines sprzedaży, co wynika z wykresu przedstawionego przez MMM.
No właśnie wyższą (niż to wynika z "prostego rachunku" poniżej) ceną! ;)

Oczywiście, ale to maleństwo sprzedawane w naprawdę dużych ilościach kosztuje około 10 dolarów sztuka. Żeby się nikt nie czepił napisałem cenę FF 10 razy wyższą, czyli 100 dolarów sztuka.
Za mało. Prosty rachunek pokazuje, że:
1/2.5'' = 25mm2
FF = 850mm2 - czyli 34x razy większe pole... Ale zgódźmy się, że nie ma o czym dyskutować...

Kolekcjoner
08-09-2009, 11:55
Wątek plotkarski został zamknięty :cry:.

konrad
08-09-2009, 11:55
No właśnie wyższą (niż to wynika z "prostego rachunku" poniżej) ceną! ;)

Ta wyższa cena oznacza mniejszą sprzedaż i mniejszy zysk. Sony kierowało się chyba trochę innym biznes planem ustalając cenę na A850. Może Canon się przekona, że to lepszy pomysł. Przynajmniej dla takich prostych puszek jak 5D2.

Za mało. Prosty rachunek pokazuje, że:
1/2.5'' = 25mm2
FF = 850mm2 - czyli 34x razy większe pole... Ale zgódźmy się, że nie ma o czym dyskutować...

1/2.3 ma 28.5mm^2, ale to też 30 razy mniej od FF, czyli zmienia to moje poprzednie rachunki. Wciąż jednak cena matrycy FF w porównaniu do APS-C nie jest tak duża jak się zwykło mówić.

wain
08-09-2009, 11:59
Wątek plotkarski został zamknięty :cry:.

Juz nie :)

Bahrd
08-09-2009, 12:04
Ich zbójeckie prawo - powtarzam. Nam tylko pozostaje udawać przyzwoitych i się przy tym nie uśmiechać ;)
No i trzymać kciuki za inżynierów i ich pomysły.

PS
Od Zone AF już niedaleko do ECF... Ciekawe, czy Canon będzie tak pozycjonował ECF - w jedynkach będzie np. można wybrać dowolny punkt, a w niższych segmentach tylko strefy...

wain
08-09-2009, 12:39
(..)

PS
Od Zone AF już niedaleko do ECF... Ciekawe, czy Canon będzie tak pozycjonował ECF - w jedynkach będzie np. można wybrać dowolny punkt, a w niższych segmentach tylko strefy...

Jak tak popatrzec ile czasu uplynelo do "Zone AF" to ekstrapolujac na "Zone AF" -> ECF to to "niedaleko" wcale takie bliskie nie jest...

Bahrd
08-09-2009, 12:48
Słuszna uwaga - cała nadzieja w Sony i Nikonie :mrgreen:

milinet
08-09-2009, 13:23
1/2.3 ma 28.5mm^2, ale to też 30 razy mniej od FF, czyli zmienia to moje poprzednie rachunki. Wciąż jednak cena matrycy FF w porównaniu do APS-C nie jest tak duża jak się zwykło mówić.

Nie zapominaj że wafel jest okrągły, i nie można przeliczać powierzchni, bo przy wpisywaniu małych prostokącików będziesz miał mniej niewykorzystanej powierzchni przy obrzeżach koła niż przy wpisywaniu dużych prostokątów, nie chce mi się tego liczyć bo nie znam średnicy wafla.

Po drugie, z racji tego że nie jest możliwe wyprodukowanie wafla w 100% bez błędów, w przypadku sensorów o rozmiarach FF procent odrzutów jest znacząco większy niż małych sensorów.

Ja stawiam że koszt FF jest ok. 3 do 4 razy większy niż APS-C, do tego odpowiednio droższe pryzmat, lustra, matówka , okular

piast9
08-09-2009, 13:38
Z czego wynika, że matryca FF jest dwa razy droższa od cropa w produkcji.

Jakim cudem Ci to wyszło? Na samym waflu masz 2,5 raza mniej struktur FF. I jeden paproch załatwia Ci jedną. Jeden! A defektów w rzeczywistości jest więcej na powierzchni wafla. Gdy będzie ich np. 10 to w najgorszym wypadku z wafla wyjdzie 10 matryc FF i 36 matryc cropowych. To już prawie czterokrotna różnica.

A porównywanie tego do pipsztyków 1:2/3" to w ogóle nieporozumienie.

kmleon
08-09-2009, 13:56
A Wy ciągle o tych waflach ;-)

Podejrzewam, że dowolne udowadnianie wpływu wielkości matrycy na ceny produktów finalnych, ma się kompletnie nijak do polityki cenowej firmy Canon. Zupełnie nie rozumiem, po co o tym pisać, skoro nikt nie ma żadnych pewnych informacji i tylko sobie gdyba na ten tamat, a to i tak nie będzie miało nawet marginalnego efektu na zmianę polityki Canona. Wiem, że wszyscy chcieliby wiedzieć dlaczego 5dmkII jest tak drogi, dlaczego 7d nie ma FF'a itd. - możemy się temu dziwić, ale jedynym sposobem na zagłosowanie jest użycie portfela - kupujesz albo nie kupujesz i starczy. A wypisywanie non stop przy każdej premierze tych samych smutków, jest krótko mówiąc chyba jakąś chorobą.
Niby wątek o 7D, ale w sumie żeby znaleźć jakieś konkretne informacje, trzeba się przedrzeć przez masę utyskiwania i użalania się nad taką a nie inną polityką Canon'a. Szkoda mi tych, którzy będą chcieli znaleźć jakieś konkrety, choćby pierwsze zetknięcie kolegów z tą puszką, które przygniecione są dywagacjami o jakiś waflach... Kogo to obchodzi?

nor
08-09-2009, 14:07
...

...

Zwaz jednakowoż, że sprzedaz najtanszych puszek jest tak duża bo ich userzy czesto marzą ze w przyszłosci przesiądą się na 5d 1d lub d700 lub tp i dokupia taki biały obiektyw jaki widzą na relacjach z meczu w TV. Oczywiscie większośc marzen nie realizuje, ale firma produkująca jedynie tanią lustrzankę nawet gdyby była lepsza np vs canon 1000d nie osiągnęłaby tak dużej sprzedaży. Te firmy MUSZĄ produkowac topowe modele. To jest część marketingu i strategii sprzedażowej.

elfi
08-09-2009, 20:11
Ceny niezbyt zachęcające :???:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty-cyfrowe-lustrzanka-zaawansowana,1,2,206.html
Nadzieja w tym, że są to tzw. ceny sugerowane...

Kolekcjoner
08-09-2009, 20:15
Oni zawsze startowe ceny mają chore. Także ta wskazuje że chyba nie będzie źle.

Merde
08-09-2009, 20:15
Ceny niezbyt zachęcające :???:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty-cyfrowe-lustrzanka-zaawansowana,1,2,206.html

Porównaj z ceną starego już (co nie znaczy przestarzałego) D300. Dalej źle?
To pomyśl, że będzie tylko lepiej.

elfi
08-09-2009, 20:18
Oni zawsze startowe ceny mają chore. Także ta wskazuje że chyba nie będzie źle.

Startowa cena Nikona D300s coś koło 7600zł, teraz można kupić za 6500. Gdyby tak przez analogie... 6879 -> 5879 :mrgreen:

huh
09-09-2009, 05:47
za zachodnią granicą jest o 100 pln taniej, cena cyfrowe.pl jest ok.

gietrzy
09-09-2009, 08:35
http://reviews.photographyreview.com/blog/canon-eos-7d-studio-sample-photos/

Jak na jotpega (fotoreporterka) nasycenie i definicja koloru na h-iso boskie. Pralnia jest, ale bez bandingu, wszystko pewnie zniknie już na 9-10 MPx.
Sample z 15-85 IS @f/8 jotpeg! - na normalnych przysłonach i w raw będzie tylko lepiej.

Bythom pisze, że problemy na cropie zaczną się około 25 MPx, ja się nie znam na matematyce, ale imho 7D to może być cropowe 5D - aparat, który się nie powtórzy i dlatego mam nadzieję, że natłukli go w fabrykach w wystarczającej ilości :mrgreen:

elfi
09-09-2009, 08:58

Jak na jotpega (fotoreporterka) nasycenie i definicja koloru na h-iso boskie. Pralnia jest, ale bez bandingu, wszystko pewnie zniknie już na 9-10 MPx.
Sample z 15-85 IS @f/8 jotpeg! - na normalnych przysłonach i w raw będzie tylko lepiej.

Bythom pisze, że problemy na cropie zaczną się około 25 MPx, ja się nie znam na matematyce, ale imho 7D to może być cropowe 5D - aparat, który się nie powtórzy i dlatego mam nadzieję, że natłukli go w fabrykach w wystarczającej ilości :mrgreen:

Żeby tylko AF był tak dobry jak w D300 i... biorę :mrgreen:

Merde
09-09-2009, 09:10
imho 7D to może być cropowe 5D - aparat, który się nie powtórzy i dlatego mam nadzieję, że natłukli go w fabrykach w wystarczającej ilości :mrgreen:

Kup sobie ze dwa na zapas ;-) A tak poważnie - wygląda to na bardzo fajny korpus. Do tej pory nawet nie brałem pod uwagę następnej puszki cropowej, ale teraz zaczynam się poważnie zastanawiać... może za jakiś rok-dwa się skuszę. Na razie zostawiam 10-22 na wszelki wypadek. Chętnie sprawdziłbym czy wyrobi na nowej matrycy.

gietrzy
09-09-2009, 09:25
Na razie zostawiam 10-22 na wszelki wypadek. Chętnie sprawdziłbym czy wyrobi na nowej matrycy.

Na 20D nie wyrabiał się nawet na f/11 - extremalne rogi były jeszcze nieostre.
Imho ten lens jest dobry, ale do m4/3 :mrgreen:

arra
09-09-2009, 10:07

Sample są bez sensu i niczego nie pokazują. W takich warunkach oświetleniowych to nawet z komóry miałbym dobre fotki ;)

Bzdury waćpan piszesz. Każdy UWA tak ma, że rogi będą gorsze, a akurat 10-22 zachowuje się identycznie jak moja Tokina 12-24, która na f=8 nie miała dużych problemów z rogami, czego nie moge powiedzieć o np. 17-40L na kropie. Poza tym na 50D obiektyw daje dużo lepszą rozdzielczość, więc moge przypuszczać, że na 7D będzie jeszcze lepiej. Extreme border na 10-22 jest wystarczająco dobry na f=8 (identyczny jak moja Tokina miała na 12mm):

https://canon-board.info/imgimported/2009/09/mtf-2.gif
źródło (http://www.photozone.de/images/8Reviews/lenses/canon_1022_3545/mtf.gif)

a tu dla porównania na 50D:

https://canon-board.info/imgimported/2009/09/mtf-4.gif
źródło (http://www.photozone.de/images/8Reviews/lenses/canon_1022_3545_50d/mtf.gif)

gietrzy
09-09-2009, 10:48
Sample są bez sensu i niczego nie pokazują. W takich warunkach oświetleniowych to nawet z komóry miałbym dobre fotki ;)

Co do komóry to nie do końca (E52), co do warunków to chyba jasne, że w takich warunkach oglądamy optimum pracy sensora, ale zapewne zadałeś sobie tyle trudu, żeby przeczytać, że:

1. te sample to jotpegi i je podmienią na rawy jak Canon dośle im DPP 3.7
2. fotki ze studia są f/8
3. w linku jest galeria sampli "w realu", itd, itd.

Bzdury waćpan piszesz.

OK, luzik jak tam dałem emota i miałem trochę innych szkieł UWA i widzę co widzę w BreezeBrowser.

BTW. Nie odpisuj, nie zobaczę.

Merde
09-09-2009, 10:56

Wiesz, od kiedy wyszedł Nikkor 14-24 niektórym się w tyłkach poprzewracało :-)
Ja wolę mieć lekko nieostre ekstremalne rogi (mniej więcej jak na rysunku)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img141.imageshack.us/img141/2037/1022borders.gif)

niż przednią soczewkę jak 14-24.

gietrzy
09-09-2009, 11:00
Wiesz, od kiedy wyszedł Nikkor 14-24 niektórym się w tyłkach poprzewracało :-)

To się nazywa konkurencja

Ja wolę mieć lekko nieostre ekstremalne rogi niż przednią soczewkę jak 14-24.

Nie ma nic złego w soczewce nawet tej z 17 tse pod warunkiem, że ta będzie odpowiednio powleczona poza tym nic nie stoi na przeszkodzie by mieć kilka szkieł UWA by odpowiedzieć na twoje kolejne pytanie.

Merde
09-09-2009, 11:20
To się nazywa konkurencja

Nie, to się nazywa inna półka cenowa i inny target. IMHO 10-22 nie ma się czego wstydzić przed odpowiednikami (tj. do cropa).

Nie ma nic złego w soczewce nawet tej z 17 tse pod warunkiem, że ta będzie odpowiednio powleczona poza tym nic nie stoi na przeszkodzie by mieć kilka szkieł UWA by odpowiedzieć na twoje kolejne pytanie.

A jakie ono by miało być?

Nol
09-09-2009, 11:37
Panowie, schodzicie z tematu 7D. Gietrzy -> dzięki za linka do sampli :)

Kolekcjoner
09-09-2009, 12:02
Nie wiem czy już było??
Oficjalne sample i filmy z 7D.
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos7d/

5y12u3k
09-09-2009, 12:19
Nie wiem czy już było??

były dostępne już w dniu premiery

arra
09-09-2009, 12:34
Nie wiem czy już było??

Były, ale może tych nie było, jeśli już jesteśmy na oficjalnych stronach:
http://www.canon-ci.co.kr/pds/product/1251718351859_UNVtqE084T.JPG
http://www.canon-ci.co.kr/pds/product/1251718352375_nRoxYBKGPk.JPG
http://www.canon-ci.co.kr/pds/product/1251718352890_Nspo7p4PHe.JPG
http://www.canon-ci.co.kr/pds/product/1251718353359_d3xMdrtc4B.JPG

Bahrd
09-09-2009, 12:40
Lubię ten efekt "makro" z 17mm/f4... ;)

Kolekcjoner
09-09-2009, 13:40
Żeby tylko AF był tak dobry jak w D300 i... biorę :mrgreen:

AF w tym aparacie jest IMHO taki, że jak ktoś nie ma pieniędzy/wystarczającego ciśnienia/potrzeby zmian (resztę powodów każdy wymyśli sam 8)) to lepiej go nie brać do ręki :D.
Oczywiście pomijam etatowe marudy, bo tu na pewno się okaże że wszystko jest nie tak :mrgreen:.

elfi
09-09-2009, 13:56
AF w tym aparacie jest IMHO taki, że jak ktoś nie ma pieniędzy/wystarczającego ciśnienia/potrzeby zmian (resztę powodów każdy wymyśli sam 8)) to lepiej go nie brać do ręki :D.
Oczywiście pomijam etatowe marudy, bo tu na pewno się okaże że wszystko jest nie tak :mrgreen:.

Pieniądze mam, wystarczające ciśnienie też, wybieram właśnie system.... czyli spełniam wszystkie warunki :-D... Więc ... wezmę Go do ręki... :mrgreen:

wlodal
09-09-2009, 14:04
Kolekcjoner ?!

Może opisz działanie tego AF . Co Ci w nim nie pasi ?. Porównaj z 50D i 5D mkII oraz 5D .

Kolekcjoner
09-09-2009, 14:10
Więc ... wezmę Go do ręki... :mrgreen:

A 'propos brania do ręki ;) (bez metafor proszę 8)). Jedna z osób która go oglądała stwierdziła, że ten aparat jest "taki bardzo nikonowy". Cokolwiek to może oznaczać - oznacza dla mnie jedno - jest to pewna zmiana filozofii u Canona - dość ewolucyjna ale odczuwalna. I niektórym może się to nie spodobać. Ciekawy jestem bardzo odbioru tego sprzętu przez osoby, które dobrze znają Nikony i potrafią być obiektywni.

elfi
09-09-2009, 14:13
Jak dotychczas na forum Nikona ( bez "macania") bardzo pozytywne opinie...

gietrzy
09-09-2009, 14:13
Może opisz działanie tego AF . Co Ci w nim nie pasi ?. Porównaj z 50D i 5D mkII oraz 5D .
http://canon-board.info/showpost.php?p=698078&postcount=635
http://canon-board.info/showpost.php?p=698078&postcount=642

:evil:

Kolekcjoner
09-09-2009, 14:43
wlodal kiedyś zżymałem się na gietrzy, że napisał (nie wiem czy zacytuję dokładnie), że według niego to AF z 40D w porównaniu z tym z D300 nie działa. Teraz po wzięciu do ręki 7D rozumiem o co mu chodziło.
AF z piątek jest bardziej porównywalny do tego z 30D niż 40D. Reszę sam sobie dopowiesz.
Zresztą wystarczy sięgnąć choćby na dpreview tutaj:
http://www.dpreview.com/previews/canoneos7d/page11.asp
czy do tego wątka:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=51961
Ilość i możliwości kofiguracyjne tego AF-a są porównywalne, a nie wiem czy w pewnych aspektach nie przebijają możliwościami jedynek /*. AF z 40D czy 5-tki tu zupełnie wysiada.
/* - BTW: będzie trzeba sporo czasu spędzić żeby to ogarnąć.

wlodal
09-09-2009, 14:57
Czyli wg Ciebie , to wszystko na + !. Zdawało mi się , że Twoja wpowiedź była negatywna co do AF w 7D . Jeśli jednak uważacie , że to przeskok w canonie do przodu - to wszystko OK . W pewnym okresie czasu , ze względu na słaby AF w canonach , nosiłem się z zamiarem zmiany systemu - właśnie na N . Przewaga posiadanego osprzetu canona zdecydowała o pozostaniu . Pozdr.

sfw
09-09-2009, 15:33
Te utyskiwania na AF Canona czasami rozbrajają, Panowie i Panie jak pisał MMM i paru innych, trawa jest zawsze bardziej zielona/żółta czy jeszcze jakaś tam inna u sąsiada. Jak poszukacie to można znaleźć na sieci porównanie AF z D3 i tak dziadoskiego pod tym względem 1D MKIII, wyniki były conajmniej ... zadziwiające! Żeby nie było oftopicznie to ... 7D wygląda bosko!!! Mam nadzieję, że takie również będzie robił zdjęcia (w odpowiednich rękach).

pzdr

arra
09-09-2009, 16:01
Te utyskiwania na AF Canona czasami rozbrajają, Panowie i Panie jak pisał MMM i paru innych, trawa jest zawsze bardziej zielona/żółta czy jeszcze jakaś tam inna u sąsiada. Jak poszukacie to można znaleźć na sieci porównanie AF z D3 i tak dziadoskiego pod tym względem 1D MKIII, wyniki były conajmniej ... zadziwiające! Żeby nie było oftopicznie to ... 7D wygląda bosko!!! Mam nadzieję, że takie również będzie robił zdjęcia (w odpowiednich rękach).

pzdr

A Ty byłeś po jednej i po drugiej stronie? W półce xxD i xxxD różnica do tej pory (7D) była zdecydowana.

wlodal
09-09-2009, 16:02
Ja nie utyskuję na AF w Canonach - po prostu chciałem lepszy . W swoich puszkach już się przyzwyczaiłem , że w przypadku gorszych warunków oświetleniowych AF musi pomysleć - mowa tu o 5D i późniejsze 5D mkII . Dlatego z radością witam 7D .

sfw
09-09-2009, 17:54
A Ty byłeś po jednej i po drugiej stronie? W półce xxD i xxxD różnica do tej pory (7D) była zdecydowana.

Byłem nawet po 4 stronach bo za wyjątkiem obozu czerwonego i żółtego to jeszcze Pentax i Minolta. Rozumiem, że chodzi o różnicę pomiędzy Canon xxD a resztą świata i Canon xxxD i resztą świata? Jeśli tak to ... trawa bardziej soczysta i zielona po drugiej stronie. Miałem dwie puszki z półki Canon xxD i jeśli tylko znało się i przestrzegało ograniczeń punktów AF nie miałem z nimi żadnych problemów. Wygląda na to, że siódemka będzie miała jeszcze dokładniejszy i bardziej rozbudowany AF niż seria 40/50D (który nota bene już był super) więc powinno być tylko lepiej. Ja osobiście chętnie bym kupił 7D, no chyba, że wcześniej zaanonsują nowego Marka wtedy się zastanowię.

arra
09-09-2009, 19:25
Wygląda na to, że siódemka będzie miała jeszcze dokładniejszy i bardziej rozbudowany AF.

Za to z chęcią wypiję. Jak tak to być może jeszcze raz zaryzykuję Canona.

klosz007
09-09-2009, 21:20
Jak dla mnie super. Wreszcie będziemy mieć swojego D300 tylko dlaczego dopiero teraz ???

il Dottore
09-09-2009, 21:22
Cóż, jak zwykle przy każdej premierze... Same tylko narzekania! :)
A przecież to nader przyzwoity aparat... jak na cropa! ;)
Mi tam on się podoba, choć go nie kupię, bo ani sportu nie robię, ani ptasząt, za to - jak ktoś tu mądrze napisał - jestem z tych maniaków, dla których zdjęcia bez papierowej głębi ostrości i winiety -2EV są jakieś takie... niepełnowartościowe! ;) Poza tym planuję przejście na wyłącznie manualne szkła, więc jakość AF w siódemce mnie literalnie gila. :)
Pozostałej grupie, czyli wszystkim normalnym ludziom ;) ten aparat powinien sprawić wiele radości!
Pozdrawiam!

gietrzy
10-09-2009, 08:03
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=3066

huh
10-09-2009, 11:03
ogólnie w zdjęciach z korpusów powyżej 5k różnic trzeba się dopatrywać, im wyżej cena w górę tym mniejsze są różnice.

gietrzy
10-09-2009, 11:54
http://www.bhphotovideo.com/c/product/646870-REG/SanDisk_SDCFX_032G_A61_Extreme_CompactFlash_Card_3 2GB.html

huh
10-09-2009, 12:02
http://www.bhphotovideo.com/c/product/646870-REG/SanDisk_SDCFX_032G_A61_Extreme_CompactFlash_Card_3 2GB.html

taaak.. i trzeci zewnetrzny dysk na biurko ;)

gietrzy
10-09-2009, 13:25
http://cineform.blogspot.com/2009/09/canon-eos-7d.html

KuchateK
10-09-2009, 14:39
A ja skrobnę o dwóch rzeczach które dość często się pojawiają przy premierach nowych puszek a nie bardzo mają szansę na wprowadzenie bądź argumenty nie są do końca właściwe.

Po pierwsze crop 1.3x.
Niby fajnie gdyby 7D było z taka matryca. Większa GO, teoretycznie lepsza jakość.
Ale popatrzmy na to dokładniej. Crop 1.3 nie powstał dla lepszej jakości, megapikseli, GO i innych tego typu elementów. Canon nie był w stanie (dawno temu) stworzyć tanio matrycy dostatecznie szybkiej do 1D. Nadal Canon kontynuuje ten pomysł, ale tak naprawdę teraz argument techniczny przepadł. To kontynuowanie spowodowane było brakiem dobrej konkurencji a nie zaletami 1.3x.

Argumenty za 1.3? Jakość, mnożnik dla teleobiektywów.

Jakość będzie bezapelacyjnie jeszcze lepsza na FF. Cena FF (5D) jest obecnie niska i szybka matryce można stworzyć jeśli się chce (Nikon D3, D700). Mnożnik teleobiektywów to broń obosieczna i dla użytkowników i dla Canona.

Co prawda ekstra zasięg jest fajna sprawa, ale podajcie mi przykład zooma w ofercie Canona, który na cropie 1.3 da coś szerszego jak 20mm. Dla FF jest 16-35, 17-40. Dla 1.6 jest 10-22. Crop 1.3 nie pozwala używać szkieł dla 1.6 a szkła FF pomnożone przez crop nie są już tak szerokie (16 x 1.3 = 20.8). Reporterka czy fotografia sportowa to nie tylko strzelanie teleobiektywami, ale też pstryki z bliska.

Argument ze strony Canona jest prosty. Kto będzie kupował te wszystkie słoiczki EF-S? Mnożnik nie zwiększa też zapotrzebowania na najdłuższe tele. Użytkownicy serii xxxD nie inwestują tyle w szkła co bardziej zaawansowani cropiarze. Nie należy się spodziewać, że osoby kupujące kit za 800 dolców kupią nowe szkło za 800 aby wymienić 18-55 z XXXD. Nie do nich są kierowane te szkła a raczej do posiadaczy 7D. Canon nie może sobie od tak ucinać zbytu. Może ktoś powiedzieć, że crop to ślepy zaułek, ale Canon pokazując dwa kolejne szkła i kolejny segment puszek z cropem (bo 7D to nowa półka a nie następca 50D) chyba jednak przeczy temu dość wyraźnie. Nowa matryca pokazuje też, że postęp mpix jest i nie odbywa się kosztem szumów.

Śmiem twierdzić, że jeśli będzie jeszcze jakiś crop 1.3 to tylko w następcy 1D3. Ale Canon już teraz miał ponoć wypuścić 1D3 jako FF, więc i w to wątpię. Nie spodziewał bym się innego aparatu z tym rozmiarem matrycy. FF potaniało do tego stopnia, że nie ma sensu ograniczać użytkownikom dostępność do szerokich szkieł. A ekstra zasięg można nadal kontynuować dynamicznym corpem jak u Nikona. Matówka z wyświetlaczem pozwala zaciemniać wizjer dynamicznie bądź wyświetlać linie ograniczające. 7D dowodzi, że technologia jest ku temu i u Canona. Szybka konkurencja FF też już jest (Nikon). Dodatkowo FF w 1D4 powinien popchnąć sprzedaż jeszcze dłuższych (i droższych) szkieł czy telekonwerterów.

Poza tym Canon jako jedyna firma na rynku ma ten trzeci "dziwny" rozmiar matrycy. Pchanie tego samemu chyba nie ma sensu i trochę Canona ogranicza w porównaniach do konkurencji. Mniejsze nie wypada tutaj lepiej na tle konkurencji w czasach gdzie "więcej=lepiej" :D

Druga sprawa to "po co mi tyle mpix?". Obiektywy nie dają więcej detali już na XXXXXD.

Zacznijmy od spraw technicznych. To, że szkła nie dają więcej detali na obecnych matrycach nie jest do końca spowodowane ograniczeniem obiektywów. Matryce obecnie wyposażone są w filtr AA. Jego zadaniem jest wycięcie wszystkich detali, których matryca nie jest w stanie odwzorować prawidłowo aby nie było efektu aliasingu (mory). Filtr dobierany jest do rozmiaru piksela na matrycy. To znaczy, że jeśli piksel jest mniejszy, matryca może pokazać więcej drobnych detali a filtr jest dobrany odpowiednio słabszy i ich nie wycina. W praktyce do czasu testów nie można pisać że skoro na ileśtam"D" czegoś nie ma to więcej mpix jest niepotrzebne.

Skrajnym przypadkiem jest możliwość pakowania matryc bez filtra AA, gdyż będą gęstsze niż możliwości odwzorowania detali przez obiektywy. Usunięcie tego elementu pozwoli na kolejny skok w jakości.

Druga sprawa dużej liczby pikseli to szum. Na zdjęciach nie liczy się szum per pixel, a szum per całe zdjęcie. Zamiast czterech kropek (pikseli) odstającej kolorami na dany fragment zdjęcia dostajemy 6 czy 8. To powoduje, że szum staje się drobniejszy i mniej dostrzegalny. Nie zjada takich drobnych detali jak włosy czy drobne detale różnych materiałów.

W sumie ten temat był już poruszany na CB pare generacji do tyłu :D Szkoda to samo przepisywać na nowo.
http://canon-board.info/showthread.php?p=198732#post198732

Wrócę jeszcze do detali ze szkieł.

Brak detalu z obiektywów nie jest argumentem przeciwko matrycy i postępowi a argumentem przeciwko szkłom. Dwa nowe obiektywy od Canona (dość drogie jak na budowę i światło) pokazują, że Canon pracuje nad nowościami pozwalającymi wykorzystać nową matrycę. Pojawiają się liczne informacje o nowych eLkach. Skoro matryca nie daje wszystkiego na obecnych szkłach to Canon z pewnością woli dodatkowo sprzedawać nowe szkła a nie zaprzestać produkcji nowych matryc.

pawelbara
11-09-2009, 00:28
czy była już podana cena body 7D w Polsce??

Jak nie było to cena body na cyfrowe.pl to 6879zł.
natomiast z 15-85 będzie kosztować 9679... Trochę dużo jak za puszkę z KIT-em... Co o tym myślicie??

Kolekcjoner
11-09-2009, 00:34
Oficjalnej ceny jeszcze nie ma ale przez analogię jeśli 5DmkII kosztuje 2700$, a u nas ok. 10000 PLN to przy cenie 1700$ za 7D u nas będzie ok. 6300 PLN. Jeśli się pomyliłem proszę mnie poprawić.

sebcio80
11-09-2009, 00:55
troche drogi ten kit bedzie, aby sie w miare sprzedawal musi cenowo stac około 800 zł, a w tej chwili zapowiada sie ponad 2000 zł

kto to kupi, biora pod uwage mozliwosc w tej cenie kupic Tamrona 17-50 2.8 IS?

gietrzy
11-09-2009, 07:38

Ja....

Merde
11-09-2009, 08:19
troche drogi ten kit bedzie, aby sie w miare sprzedawal musi cenowo stac około 800 zł, a w tej chwili zapowiada sie ponad 2000 zł

O 8 stówkach to zapomnij, to nie będzie kit klasy tych 18-55, to ma być lepsza wersja 17-85. Myślę, że można liczyć (za jakiś czas) na cenę 2-3 stówki poniżej Nikkora 16-85.

mjs27
11-09-2009, 08:36
Porównanie 50D vs 7D "na szumach":
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=32879822

gietrzy
11-09-2009, 12:29
http://media.the-digital-picture.com/Information/Canon-EOS-7D-Brochure.pdf

Vitez
11-09-2009, 14:37
Offtop o GO, ogniskowych itp poszedł do piachu. Proszę nie kontynuować w tym kierunku.

gietrzy
11-09-2009, 15:13
Offtop o GO, ogniskowych itp poszedł do piachu. Proszę nie kontynuować w tym kierunku.

Dzięki.

http://stepheneastwood.com/Canon/amy_7t/

http://stepheneastwood.com/Canon/iso_comp_7/

Będzie dobrze :)

trzeci link tylko powyżej 18 lat, NSFW :mrgreen:
http://stepheneastwood.com/stuff/stefaniya1/2/index.htm

Aparat niszczy wszystko powyżej 4-5.6

Porównanie do wiadomo czego :mrgreen: - z galaretkową (video) dedykacją dla Cichego

different cameras, iso is not that far off, feel is about the same, focus is much faster, lots of new gadgets in this, more options, more in depth menu and the built in flash which can control a speedlite or groups of them is great! it means you can take the body and one 580, 430, 550 and have off camera lighting with no extra units or controller.

Vitez
11-09-2009, 15:25
trzeci link tylko powyżej 18 lat, NSFW :mrgreen:
http://stepheneastwood.com/stuff/stefaniya1/2/index.htm

A dlaczego powyżej 18 lat? Nie ma żadnej nagości...

arra
11-09-2009, 15:44

Ale jest banan :P :P

mgtan
11-09-2009, 16:06

że głodnemu chleb na myśli z tą Modelką?

gietrzy
11-09-2009, 17:04
http://stepheneastwood.com/Canon/rs/

http://stepheneastwood.com/Canon/iso_comp_7/tif/

http://plasticmagonline.com/Canon/6400_7d/index.htm

Cały marketing Canona do zwolnienia - jeden człowiek odwalił całą robotę!

dariusz_p
11-09-2009, 18:08
Kupię! Do przyrody ,głównie do macro ten aparat ma wszystko co potrzebuję.Kupuję i odkładam na nową L 100/2,8 macro.

Kolekcjoner
11-09-2009, 18:20
http://stepheneastwood.com/Canon/rs/

http://stepheneastwood.com/Canon/iso_comp_7/tif/

http://plasticmagonline.com/Canon/6400_7d/index.htm

Nie - zauważ jak to oszczędza koszty :wink:8-). Przypominam sprawę Laforeta ;).

Kupię! Do przyrody ,głównie do macro ten aparat ma wszystko co potrzebuję.Kupuję i odkładam na nową L 100/2,8 macro.

Też cały czas próbuję sobie wyperswadować taki zestaw :mrgreen:.

siudym
11-09-2009, 18:31
Porównanie 50D vs 7D "na szumach":
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=32879822

hmm wiecej szumu, lepsza ostrosc w 7D... ISO 100 i 200 maja juz znacznie wieksze szumy. :/

huh
11-09-2009, 18:43
jesteście pewni tego źródła ? większa ostrość..
cóż, 5d większa matryca, może obiektyw już nie wyrabia :?

mgtan
11-09-2009, 18:53
ja taką tablice widziałem z odwrotnym opsme. i wówczas 50D miał przy ISO 3200 wyoskie szumy a na 7D można było spokojnie przeżyć - porównyalne do 800-1600 w 40D

Merde
11-09-2009, 19:06

Gietrzy, to nieskromnie tak o sobie pisać... :mrgreen:

szpak121
11-09-2009, 19:52
mam 350 D i jestem z niego zadowolony, czekam na 21 D , w tym tempie to wychodzi 2015 rok

oskarkowy
11-09-2009, 21:04

Ani nawet kasku :mrgreen:

Vitez
11-09-2009, 21:08

A jak zobaczysz na ulicy kobietę jedzącą banana (albo loda, a już szczególnie jakiegoś długiego świderka tak?) to zasłoniłbyś dziecku oczy?
Bez przesady... co za czasy.

gietrzy
11-09-2009, 21:58
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=no&tl=en&u=http%3A%2F%2Fnaturfokus.info%2Fwordpress%2F

elfi
11-09-2009, 22:24
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=no&tl=en&u=http%3A%2F%2Fnaturfokus.info%2Fwordpress%2F
Nieźle, nieźle :)

Slider
11-09-2009, 23:44
A jak zobaczysz na ulicy kobietę jedzącą banana (albo loda, a już szczególnie jakiegoś długiego świderka tak?) to zasłoniłbyś dziecku oczy?
Bez przesady... co za czasy.

Ty to tak na serio?:mrgreen:

Banany się obdziera ze skóry, więc to także akt przemocy (+18)

Btw: Wsiego najlepszego solenizancie, póki się dzień nie skończył:-)

Gietrzy, masz coś nowego? Umieram na suchoty..:mrgreen:

gietrzy
12-09-2009, 14:57
Gietrzy, masz coś nowego? Umieram na suchoty..:mrgreen:

Tylko mały ptaszek by pozostać w temacie NSFW :mrgreen:

http://www.pbase.com/liquidstone/image/117169086/original

Niestety odszumiane (kolor) standardowo - 5/20.
Rewelacyjny aparat.

Bahrd
12-09-2009, 16:59
http://media.the-digital-picture.com/Information/Canon-EOS-7D-Brochure.pdf
Piszą tam, że:
The Intelligent Viewfinder even includes a Grid display. The EOS 7D even features a brilliant new Dual Axis Electronic Level and tilt display that aids in achieving perfectly level shots, displaying both roll and pitch in 1° increments, either superimposed in the viewfinder, or on the new Clear View II LCD monitor.
Jak znalazł przy szerokim kącie!

akustyk
12-09-2009, 19:57
jeden stopien to nie jest moze tak malo jak sie wydaje, ale pod wzgledem praktycznym na pewno bedzie pomocne

Bahrd
13-09-2009, 10:47
jeden stopien to nie jest moze tak malo jak sie wydaje, ale pod wzgledem praktycznym na pewno bedzie pomocne
Biorąc ±0.5°, to w 7D RAW (5184x3456 pikseli) wychodzi mi odpowiednio do ±45 i ±30 pikseli odchylenia na dłuższym i krótszym boku.
Chyba więc praktycznie niezauważalne - zwłaszcza, gdy obiektyw doda od siebie beczkę ;)

gietrzy
13-09-2009, 10:59
http://www.pbase.com/liquidstone/7d_preprod

- Yes, this had a Canon 1.4x TC. I did stop the combo down to f/7.1 to improve DOF and sharpness. A wide open 500 f4 IS + 1.4x seems to be pushed to its limit by the high pixel density.

- I can confirm that the pre-prod 7D's AF works on the following.
1. Sigmonster (Sigma 300-800 DG)
2. Sigma 18-200 OS (OS operates as expected too)
3. Sigma 10-20
4. Sigma 24 1.8 DG macro

- Also, the center point can lock focus on contrasty subjects with an unwired Tamron 1.4x TC + 100-400 at full zoom (560 mm, f/8 ). AF is slow and hunting, but I'd say it's much better than my 40D in this particular set-up, and similar to my 20D.

Przemek_D
13-09-2009, 17:53
7D i na cropie ? byłem przekonany ze bedzie to FF, to zrobili troche lepsza 50-tke :) szkoda :)

mgtan
13-09-2009, 18:10
dobrze dobrze że Crop:-)

elfi
13-09-2009, 18:21
Hej Krakusi, ktoś tam był? Jakieś wrażenia?
http://www.sklepfotograficzny.pl/Canon7D-prezentacja

gietrzy
13-09-2009, 19:30
Romy wystawił srawa z 400/2.8L IS -> :shock: nie ma szkieł...

Fajnie pokazana iso-przepaść do wszystkiego, może oprócz 50D. Może.

akustyk
13-09-2009, 21:22
Biorąc ±0.5°, to w 7D RAW (5184x3456 pikseli) wychodzi mi odpowiednio do ±45 i ±30 pikseli odchylenia na dłuższym i krótszym boku.
Chyba więc praktycznie niezauważalne - zwłaszcza, gdy obiektyw doda od siebie beczkę ;)

ja bardziej z praktycznego punktu widzenia mialem na mysli. czort z tymi pikselami... ja po prostu nie widze przechylu okolo 1 stopnia, natomiast czesto zdarza mi sie w LR odkrecac o 1,5~2 stopnie. i to bardzo dobrze widac, nawet bez zadnej siatki. dlatego ten 1 stopien wydaje mi sie dostateczny pod wzgledem praktycznym - tzn. jesli wyrownasz na "==" wedlug podpowiadacza z 1-stopniowa dokladnoscia, to masz znikome szanse potem jeszcze to korygowac w LR czy czym tam ;)

trzeszcz6
13-09-2009, 22:05
Bardzo ładny ten sRAW :)

gietrzy
14-09-2009, 08:39
Based on capturing and processing in DPP many RAWs with a beta 7D, here are my impressions on the camera's noise characteristics. Note that this is a result of my subjective "visual feel," and not based on objective scientific testing or numbers.

1. ISO 100 is very clean and can take aggressive sharpening before noise starts to be noticeable in the shadows.

2. ISO 200 - 400 are not as clean as those of the 5D2, 40D, 1D2 and 20D. Noise (albeit very fine grained) starts to be noticeable in the shadows with aggressive sharpening.

3. ISO 3200 - 6400 have fine grained noise, but none of the banding I see in the 5D2. Even ISO 12800 has no or very little banding, but the noise grains seem to be larger, and as such this ISO is perhaps only useable for smaller prints or for greatly resized web photos.

4. I'm under the impression that the 7D's noise charateristics are optimized for print rather than pixel-peeping at 100%. I welcome this approach, as we can easily filter out the noise when posting web-sized photos. I haven't printed 7D photos yet, but when I compare these to my previous photos which were printed large, the 7D's fine-grained noise should do well in printing.

Pozwoliłem sobie pogrubić to co imho najważniejsze: szum z Nikona (niewidoczny lub lekko w druku), taki old-schoolowy bez bandingu.

gietrzy
14-09-2009, 10:56
Po raz pierwszy grip ma af-on
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/315/251/html/011.jpg.html

A poza tym marketing ;)
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/315/251/html/001.jpg.html

oskarkowy
14-09-2009, 11:21

To ja w gripie od 5tki mam chyba błędnie opisany direct print :-D

gietrzy
14-09-2009, 11:28
To ja w gripie od 5tki mam chyba błędnie opisany direct print :-D

W domyśle pierwszy w tym segmencie, ty płacisz ze 250 za grip ja zapłacę około 170.

Kolekcjoner
14-09-2009, 11:35

Ten z wifi do 40D i 50D też ma :mrgreen:.

gietrzy
14-09-2009, 13:19
Romy wystawił srawa z 400/2.8L IS -> :shock: nie ma szkieł..

Aaauuuułłłł - trzeba oficjalnie odszczekać ;) sie podnieciłem miniaturką.

Jeszcze większy :shock:

18 MPx w jednym z najlepszych wydaniu
http://www.pbase.com/liquidstone/image/117244323/original

gietrzy
14-09-2009, 15:04
http://www.dpreview.com/news/0909/09091402sandisk.asp

7D = 144 MB/s + RAM bufor - 90 MB/s = jest szansa na trzy sekundy rawów :mrgreen:

michaljedynak
14-09-2009, 16:45
A czy w 7D wyeliminowano slynne zjawisko trzeszczacej klapki, znane z modeli xxD?

:)

Kolekcjoner
14-09-2009, 17:03
A czy w 7D wyeliminowano slynne zjawisko trzeszczacej klapki, znane z modeli xxD?

:)

Według mnie tak. Jak chwyciłem po chwili 5D mkII to od razu zwróciłem na to uwagę :mrgreen:.

WiruSSS
14-09-2009, 18:09
ktoś tam podawał cene wcześniej z cyfrowe.pl ..teg olinka chyba jeszcze nie było ..a wiadomość/cena chyba bardzo obiecująca :)

http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Canon/EOS-7-D/

elfi
14-09-2009, 18:14
ktoś tam podawał cene wcześniej z cyfrowe.pl ..teg olinka chyba jeszcze nie było ..a wiadomość/cena chyba bardzo obiecująca :)

http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Canon/EOS-7-D/

YES, YES, YES- cytując klasyka :mrgreen:. Cena baaaaardzo obiecująca.