Jak komuś często przychodzi kląć z powodu powiązania AF z pomiarem ekspozycji, to na pewno się przyda. Ja kiedyś próbowałem, ale jakoś nie mogę się przekonać.
U mnie przydawał się tylko wtedy, gdy czekałem wycelowany na ujęcie, a obiekt się delikatnie przesuwał. Wtedy kciukiem mogłem doostrzyć bez puszczania spustu w najmniej odpowiednim momencie.
Jarek
Ja właśnie od jakiegoś czasu używam przycisku AF-On, a przydaje mi się to gdy AF pracuje mi w trybie Servo, przy śledzeniu obiektów - mam wtedy również możliwość przekadrowania - po prostu puszczam AF-On przekadrowuję i strzelam fotkę.
Ale użyteczność tego przycisku chyba tylko zależy od opanowania manualnego aparatu i własnych preferencji...
Servo + przekardowanie
http://canon-board.info/showthread.php?t=42207
oglądając sample 5dII - w tym sample Cichego zauważam (może to subiektywne) że odwzorowanie koorów nie jest najlepsze:
- mam wrażenie że zdjęcia są lekko przeładowane kolorem niebieskim (a w zasadzie granatowym) - takim w ciepłej tonacji, można powiedzieć że jest to dodatek ciemnoniebieski z nutą czerwieni
np. moja 40d "barwi" na czerwono-żółto
- jak na moje oko 5dII barwi na niebiesko-czerwono,
brakuje mi też jaskrawej zieleni, którą można było często spotkać w starej piątce...
a Wy jakie macie odczucia w kwestii kolorków ?
pisałem już o tym że 5DmkII ma gorszą kolorystykę od starego 5D wszytko jest niebiesko-czerwone i nie da się tego skorygować WB.
Dynamika obrazu też nie najlepsza nawet na iso 100 widać czerwone plamy (już pisałem o tym wcześniej)
natomiast detale w obrazie są ok.
Nie wydaje mi się to prawdą ... niedawno robiłem zdjęcia na plaży 5DmkII a żona 20D wnioski - w 5DmkII autoWB działa lepiej kolory w tym trybie są wierne 20D leci zdeczko w żółte kiedyś miałem Minolte Dimage7 i tam to dopiero w niebieskie szło choć zdjęcia robiła zacne ... ale przecież to nie problem wszystko można skorygować.
P.S. 75 % męszczyzn jest daltonistami znaczy nie biały/czarny tylko np. turkus to już nie wiadomo czy zielony bardziej czy niebieski do tego kalibracja monitora i dyskusja robi się trochę oderwana od rzeczywistości
Ostatnio edytowane przez Alde ; 14-01-2009 o 18:01
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...