Przecież każde dziecko wie jak powinna wyglądać użyteczna funkcja AutoISO a w Canonie nie pracują sami idioci, którzy nie wiedzą o co chodzi :-). Canon chciał mieć jeszcze coś do "poprawiania" w następnych modelach 5D i dlatego celowo zablokował działanie AutoISO w trybie 'M' a w pozostałych zrobił taką atrapę, która pożytecznie się zachowuje tylko w określonych przypadkach nie dając użytkownikowi kontroli nad ograniczeniem maksymalnego czasu a narzuceniem z góry że to będzie 1/ogniskowa.
O ile w portrecie przy używaniu 85L czy 135L bez błysku to takie rozwiązanie jest pożyteczne to już przy krótszych ogniskowych np. 35mm i niżej będzie czas za długi.
W przypadku fotografowania szybkiego ruchu i konieczności użycia np. czasów krótszych niż 1/400s to przy pracy typowym zoomem 70-200 AutoISO w 5d2 do niczego się nie nadaje.
Ojej nie bijcie nie bijcie Nikon wygrał na Fotokinie 2008 i to fakt w 2009 roku górą będzie Canon.
Przepraszam za błędy we wcześniejszym poście.
Fakt Nikon D90 ma jeden krzyżowy - coś mi się popie....yło i zbyt wysoko to oceniłem.
Ja i tak będę używał Canona, bo to bardzo dobry sprzęt i już.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez sylwester Samluk ; 12-01-2009 o 02:34
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
No dobra, ale co z tymi kolorami z DPP, czy faktycznie 5D II ma inne niż stare 5D? Bo jeżeli tak to chyba możemy zapomniec o magii, jaką dawała stara piątka (jak oglądam galerie, to pierwsze na co zwracam uwage to ciekawa kolorystyka fotek z 5D).
Pozdro
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Napiszcie coś o tym nowym firmware do 5D II jeśli wgraliście. Lepiej zdjęcia już wyglądają na niskim iso w cieniach? czy nadal są pionowe pasy z szumami?(nie pytam o sraw) Ten problem powstrzymuje mnie przed zakupem 5D II![]()
Jakbym się zupełnie nie znał i miał podjąć decyzję to wszedłbym na takie forum i poczytał. Jakbym zobaczył, że jest tyle narzekania na ten model to raczej bym gniota nie kupił. Liczę więc na to, że się sprzeda tej puszki mniej niż to sobie Canon założył i następnym razem księgowi pójdą do inżynierów i powiedzą: zróbcie to tak, żeby się sprzedawało lepiej niż u Nikona, bo już drugi rok z rzędu po tyłku od konkurencji dostajemy i jest obawa, że prezes się wkurzy i nas księgowych zwolni.
Natomiast gdy my użytkownicy będziemy ciągle chwalić i chwalić to na bank kolejne aparaty będą szły ze zmianami w kierunku w jakim poszedł ten biedny 5D mk II. A wtedy to już rzeczywiście nie pozostanie nic innego jak tylko przesiadka na Nikona.
Serio sądzisz że ktoś z Canona czyta to nasze forum? gdyby tak było to już zmienili by dystrybutora i serwis poleciałby na bezrobcie.
Czasem mam wrażenie że cały sztab Canona , ksiegowi, inżynierowie, projektanci i cała ta reszta canonludków siedzi gdzieś na odizolowanej od świata wyspie w całkowitym oderwaniu od rzeczywistości. a obserwując poczynania CP mam podejrznia bliskie pewności że Oni też na tą wyspę wyemigrowali.
zatrudnienie kilku ludzi dla monitoringu opinii userów (w sumie tych opiniotwórczych miejsc w necie tak wiele nie jest) , firmy Canon do bankructwa by nie doprowadziło. no chyba że strategia to: czytamy czego userzy chcą i produkujemy dokładnie na odwrót.w sumie to ma sens, bo daje gwarancje że nigdy nie dostaniemy tego czego oczekujemy i ciagle bedziemy kupować kolejne modele w poszukiwaniu tej idealnej puszki.
;-)
Ostatnio edytowane przez Canion ; 12-01-2009 o 12:25