Strona 83 z 410 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Dr. Jekyll
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Lipski Zobacz posta
    Czemu zażartował? Tak powinno działać ISO w trybie M, ustawiasz sobie konkretny czas i przysłonę (bo takie chcesz), a ISO się zmienia w akceptowalnych granicach automatycznie....
    Mówimy o trybie M, tak?
    A jak wydzie Ci zdjęcie, jak będziesz fotografował zimowy pejzaż i ustawisz dobry czas i przesłonę tak, aby śnieg wyszedł Ci biały. W jaki sposób automatyka czułości miałaby sprawdzić Twoje intencje?
    I czułość ma ustwiać jak? Na podstawie ilości jasnych partii obrazu czy w inny sposób? Wiesz jakie będziesz miał zdjęcie? Akceptowalne. Ale może dla Ciebie i niewielu innych.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dr. Jekyll Zobacz posta
    Mówimy o trybie M, tak?
    A jak wydzie Ci zdjęcie, jak będziesz fotografował zimowy pejzaż i ustawisz dobry czas i przesłonę tak, aby śnieg wyszedł Ci biały. W jaki sposób automatyka czułości miałaby sprawdzić Twoje intencje?
    I czułość ma ustwiać jak? Na podstawie ilości jasnych partii obrazu czy w inny sposób? Wiesz jakie będziesz miał zdjęcie? Akceptowalne. Ale może dla Ciebie i niewielu innych.
    Tak samo jak aparat dobiera czas w trybie Av. Zawsze jest mozliwosc dac korekcje ekspozycji albo jak sie ma czas uzyc ISO manualnie, nikt nie broni.

Do zrobienia zdjecia masz trzy zmienne, F,t,ISO
    W trybie M zamiast wszystkich stalych aparat dobiera ISO.

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    zazartowałeś sobie, prawda ?
    Wg mnie to by było naturalne działanie Auto ISO w trybie M.
    Przecież w trybie M możemy sobie ustawić dowolne ISO ręcznie i możemy też ustawić na A. Co z tego, że ustawienie jest na A skoro ISO zawsze jest wtedy ustawiane na 400. Dobrze by było gdyby aparat sobie zgodnie z wybranym pomiarem światła ustawiał w tym trybie ISO na taką wartość, aby strzałka na drabince była w pkt. 0. Ideałem natomiast by było, jakby można było jeszcze wybrać maksymalne ISO jakie nas satysfakcjonuje do np ISO6400 włącznie.

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Bardziej podobało mi się, jak napisałeś przed edycją posta "Kurczę, znowu muszę zgodzić się z Cichym. Jakiś zły tydzień mam"

Jak to jakby nie było ? Jest, a z dystrybucji PL będzie tylko parę stówek tańszy (o ile od lutego znowu czegoś nie podniosą).
    Od stycznia CP podniósł ceny od 10-17%, a od lutego kolejne 5%, jeśli dolar i euro się utrzyma na takim poziomie.
    Nieważne jaki masz sprzęt, tylko czy potrafisz go właściwie wykorzystać!
    www.fotografialodz.com

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sitek Zobacz posta
    Od stycznia CP podniósł ceny od 10-17%, a od lutego kolejne 5%, jeśli dolar i euro się utrzyma na takim poziomie.
    To oficjalny komunikat? Z tego co wiem Canon przelicza walutę na bieżąco tak przynajmniej informował jeden ze sklepów w Warszawie.

Ja puchę kupuję w marcu więc mam nadzieję, że wszystko się do tego czasu unormuje i z dostępnością i z pozycją złotego.

Dr. Jekyll
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Tak samo jak aparat dobiera czas w trybie Av...

Więc de facto mielibyśmy zamiast trybu M tryb Av, bo aparat dobierze czułość wg priorytetu przesłony.

A jak będzie wybierał wg priorytetu czasu to mamy tryb Tv zamiast M.

W powyższych przykładach aparat zawsze będzie dążył do uzykania poprawnie naświetlonej klatki. A tryb M tym się różni od Tv, AV że to my decydujemy jaki ma być wynik.

Jakbyśmy nie kombinowali czułość jest trzecim niezbędnym, bo istniejącym fizycznie parametrem. Możemy go korygować - czy korekcją ekspozycji, czy ISO, ale nie możemy go zignorować pełną automatyką, bo czasami mogłoby nam zabraknąć skali na korekcji ekspozycji.
    PS. Niektórzy nawet teraz narzekają, że korekcja jest tylko w zakresie +- 2 w tym modelu i wielu innych. Ale tu akurat wiem z czego to się bierze. Z wygody użytkowania przy bracketingu lub szybkości w uzyskaniu odpowiedniego rezultatu (szybciej jest pokręcić kółeczkiem niż przerzucić w aparacie czułość, bo zakładam, że czas i przesłona jest święta i nietykalna jeżeli chcemy uzykać dany rezultat)

Ale dobrze. Kończę na tym, bo to nie na ten temat wątek. Chociaż trochę powiązany

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Dr. Jekyll: Trochę nie tak. W trybie M światłomierz w aparacie działa również, pokazując nam strzałką na drabince jak mamy ustawione parametry ekspozycji wobec oświetlenia w kadrze. Aparat daje nam możliwość ustawienia ISO na dowolną wartość jak również na wartość A. Ustawienie ISO na A w trybie M jest ekwiwalentem ustawienia ISO na 400. Czyli ustawienie A jest w tym momencie zupełnie zbędne. Nikt nie broni w trybie M ustawić ISO na dowolną wartość, ale skoro do wyboru mamy również A, to zamiast dublować funkcjonalność ISO400 Canon mógł się pokusić o implementację minimum inteligencji, czyli wyliczyć sobie automatycznie ISO potrzebne do odpowiedniego naświetlenia kadru zgodnie z zadanymi parametrami ekspozycji, co zresztą dostępne jest również w innych trybach, więc jest to tak naprawdę odblokowanie pewnej istniejącej już funkcjonalności. Tylko o to chodzi. Chcemy mieć możliwość ustawienia czasu i przesłony na stałą wartość - oczywiście dobrze by bło gdyby np jojem można było wtedy wprowadzić jeszcze korektę ekspozycji a max ISO było by również parametrem, a nie na sztywno wybrane ISO3200.

Niczego w takim podejściu byśmy nie tracili, jeśli chodzi o ustawienia ekspozycji w trybie M, natomiast można by było lepiej wykorzystać sprzęt. A tak niestety trzeba szybko przestawiać ISO, a w momencie gdy mamy przelecieć przez wszystkie wartości od np 3200 do 100 to już trochę czasu to trwa...

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Wgrałem i masakra. Nie da się zdjęć robić.

Wczorajsze zdjęcia:

http://www.kubacichocki.pl/galerie/inne/targi09/
    Zwała ;P
    Po obejrzeniu zdjęć zrozumiałem żart
    A prawie wziąłem to na serio...

Tryb M to tryb M i ISO też powinno być stałe ale z możliwością włączenia AutoISO.
    Żeby wilk był syty i wilk był syty
    Ostatnio edytowane przez jacek220 ; 12-01-2009 o 19:25

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Faktem jest, że nawet rozbudowane wyłączalne Autoiso w trybie M nikomu nie przeszkadza. Puryści nie włączą i będą mieli pełen manual, a Ci co chcą skorzystać będą mieli tę możliwość. To raczej czysty soft i wygląda na to, że Canon to blokuje "bo tak". Też wolałbym coś mieć niż nie mieć, bo wychodzę z założenia, że nigdy nie wiadomo co mi się przyda. Choć nie jest to coś co dla mnie akurat decyduje o kupnie bądź nie danego aparatu - nie mówiąc już o zmianie systemu.

Rzeczą dużo istotniejszą jest dla mnie kwestia ceny. Co dostaję i za ile. I tu w obecnej chwili moja odpowiedź na pytanie "czy warto?" nie jest jednoznaczna. Szczególnie że ponieważ z fotografii nie żyję więc nic nie muszę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dr. Jekyll
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Dr. Jekyll: Trochę nie tak. W trybie M światłomierz w aparacie działa również, pokazując nam strzałką na drabince jak mamy ustawione parametry ekspozycji wobec oświetlenia w kadrze. Aparat daje nam możliwość ustawienia ISO na dowolną wartość jak również na wartość A. Ustawienie ISO na A w trybie M jest ekwiwalentem ustawienia ISO na 400. Czyli ustawienie A jest w tym momencie zupełnie zbędne. Nikt nie broni w trybie M ustawić ISO na dowolną wartość, ale skoro do wyboru mamy również A, to zamiast dublować funkcjonalność ISO400 Canon mógł się pokusić o implementację minimum inteligencji, czyli wyliczyć sobie automatycznie ISO potrzebne do odpowiedniego naświetlenia kadru zgodnie z zadanymi parametrami ekspozycji, co zresztą dostępne jest również w innych trybach, więc jest to tak naprawdę odblokowanie pewnej istniejącej już funkcjonalności. Tylko o to chodzi. Chcemy mieć możliwość ustawienia czasu i przesłony na stałą wartość - oczywiście dobrze by bło gdyby np jojem można było wtedy wprowadzić jeszcze korektę ekspozycji a max ISO było by również parametrem, a nie na sztywno wybrane ISO3200.

Niczego w takim podejściu byśmy nie tracili, jeśli chodzi o ustawienia ekspozycji w trybie M, natomiast można by było lepiej wykorzystać sprzęt. A tak niestety trzeba szybko przestawiać ISO, a w momencie gdy mamy przelecieć przez wszystkie wartości od np 3200 do 100 to już trochę czasu to trwa...
    Ok. Rozumiem i masz w 100% rację. Tylko, że nawet w takim trybie M z AutoISO przy zastanym świetle możesz takie parametry zadać aparatowi, że skali czułości zabraknie albo na dole albo na górze. I aparat będzie miał zagwozdkę i zdjęcia nie zrobisz, albo raczej zrobisz, ale będziesz miał albo niedoświetlone albo prześwietlone. I znowu będziesz skazany na korekcję czasu albo przesłony.
    Kończąc dyskusję. Wiem co byście chcieli mieć, bo to o czym piszesz załatwiłoby, strzelam, 70% sytuacji. A popłynąłem trochę, bo chciałem pokazać po wypowiedzi jazztek'a cyt. "Uwazam, ze prawdziwe AutoISO (takie wyidealizowane, w ktorym nie ma spadku jakosci w rozsadnych granicach) wyzwala fotografa od bezproduktywnego myslenia o dodatkowym parametrze. Wymarzoną dla mnie sytuacją jest ustawianie czasu i przyslony, bez myslenia o tym, ze sa one powiazane poprzez tajemniczy parametr ISO.", że czułość nie jest tajemniczym parametrem. Po prostu fizycznie istnieje i ma wpływ na zdjęcie, bo film lub matryca jeżeli ma rejestrować światło musi być na nie czuła. I trzeba sobie dawać z nim radę jeśli już jest. I tyle. Pozdrawiam

Strona 83 z 410 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów