www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Czemu zażartował? Tak powinno działać ISO w trybie M, ustawiasz sobie konkretny czas i przysłonę (bo takie chcesz), a ISO się zmienia w akceptowalnych granicach automatycznie. Tak to działało w Pentax/Samsung, o ile pamiętam, to wybierało się maksymalną wartość graniczną ISO.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
Mówimy o trybie M, tak?
A jak wydzie Ci zdjęcie, jak będziesz fotografował zimowy pejzaż i ustawisz dobry czas i przesłonę tak, aby śnieg wyszedł Ci biały. W jaki sposób automatyka czułości miałaby sprawdzić Twoje intencje?
I czułość ma ustwiać jak? Na podstawie ilości jasnych partii obrazu czy w inny sposób? Wiesz jakie będziesz miał zdjęcie? Akceptowalne. Ale może dla Ciebie i niewielu innych.
Wg mnie to by było naturalne działanie Auto ISO w trybie M.
Przecież w trybie M możemy sobie ustawić dowolne ISO ręcznie i możemy też ustawić na A. Co z tego, że ustawienie jest na A skoro ISO zawsze jest wtedy ustawiane na 400. Dobrze by było gdyby aparat sobie zgodnie z wybranym pomiarem światła ustawiał w tym trybie ISO na taką wartość, aby strzałka na drabince była w pkt. 0. Ideałem natomiast by było, jakby można było jeszcze wybrać maksymalne ISO jakie nas satysfakcjonuje do np ISO6400 włącznie.