I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
No to ja nie wiem, ale przed chwilą ktoś pisał, że jest tylko w trybie zielonym i P, więc się zdziwiłem.
PS. A w trybie M to takie auto ISO jak miałoby działać ?![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Nie wiem co to znaczy "prawdziwy manual" w twoim rozumieniu. Dla mnie liczy sie efekt, a efekt jest z grubsza wynikiem wielkosci dziury i dlugosci czasu. Jesli lubisz przy tym zawracac sobie glowe dodatkowym parametrem ISO to prosze bardzo. Ja jednak wolalbym sie skupic tylko na dwoch pierwszych parametrach jako jedynie istotnych dla fotografii i to nazywac Manualem.
Ja wcale nie zamierzam nikogo do czegokolwiek przekonywac. Denerwuje mnie tylko ton, w ktorym slychac ze jedynie sluszna fotografia to ta analogowa, gdzie wszystko ustawia sie recznie i ze przez "cyfrowosc" i w ogole postep technologiczny traci sie "magie". Otoz wg mnie na postepie sie nie traci, a jesli nawet tak sie przydarzy, to zyski to rekompensuja.
Piszesz, ze 90% fot robisz na manualu. I bardzo dobrze jesli uwazasz, ze jest to dla Ciebie najwygodniejszy sposob. Mam tylko nadzieje, ze nie sadzisz, ze ten tryb fotografowania w jakis sposob nobilituje Twoje zdjecia i ze sa np. bardziej "ahtystyczne" niz te zrobione w trybie np. preselekcji przyslony.
AF tez jest czyms "kompaktowym". A pewnie zdajesz sobie sprawe ile wspanialych zdjec by nie powstalo gdyby nie ten wynalazek.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 12-01-2009 o 15:38
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Może jestem przeczulony, ale dla mnie te kolory, na wielu fotkach są po prostu kiepskie - bardzo dużo zafarbów niebiesko/fioletowych. Może nie najlepsze światło było (domyślam się że mocno zmieszane i fluorescencyjne) , ale kolorki nie zachwycają mówiąc szczerze (tzn ja bym PM takich fioletowych twarzy i rąk nie oddał chyba (a przynajmniej nie bez bólu hehe)). Ciekawe czy stara piątka też by takie wyprodukowała, czy były by choć troszkę lepsze?
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
CANON JEST SUPER!!! Teraz lepiej?
Sorry, ale już nie mogłem się powstrzymać. Po to jest to forum do cholery i dzięki niemu/Wam/nam kupiłem niejedno szkło i dzięki niemu/Wam/nam nie kupiłem czegoś innego dlatego właśnie bo sporo osób parających się fotografowaniem na codzień - wyraziło opinie krytyczne. I niech tak może zostanie? Nie musimy się przeciaż ze wszystkimi zgadzać...
Też miałem podobne wrażenia kolorystyczne. Ale to już chyba zależy od gustu Cichego i kalibracji jego monitora. W zasadzie wystarczy suwakiem od temperatury barwowej pojechać w prawo i będzie zdecydowanie lepiej. Na pewno nie ma co na podstawie tego wymyślać teorii na temat kolorystyki jakiejś puszki.
Jarek