Strona 81 z 410 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391131181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Hmm, panowie.. Właśnie sobie pstrykam i... JEST AUTO ISO w 5d mark II
    Cichy...my to wiemy, ale ma ograniczenia...z lampą na manualu = 400, max auto iso bez lampy = 3200...dobieranie iso do ogniskowej aparatu.

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

Hmm, panowie.. Właśnie sobie pstrykam i... JEST AUTO ISO w 5d mark II
    wiemy, Cichy

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Przecież każde dziecko wie jak powinna wyglądać użyteczna funkcja AutoISO a w Canonie nie pracują sami idioci, którzy nie wiedzą o co chodzi :-). Canon chciał mieć jeszcze coś do "poprawiania" w następnych modelach 5D i dlatego celowo zablokował działanie AutoISO w trybie 'M' a w pozostałych zrobił taką atrapę, która pożytecznie się zachowuje tylko w określonych przypadkach nie dając użytkownikowi kontroli nad ograniczeniem maksymalnego czasu a narzuceniem z góry że to będzie 1/ogniskowa.
    O ile w portrecie przy używaniu 85L czy 135L bez błysku to takie rozwiązanie jest pożyteczne to już przy krótszych ogniskowych np. 35mm i niżej będzie czas za długi.
    W przypadku fotografowania szybkiego ruchu i konieczności użycia np. czasów krótszych niż 1/400s to przy pracy typowym zoomem 70-200 AutoISO w 5d2 do niczego się nie nadaje.
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No to ja nie wiem, ale przed chwilą ktoś pisał, że jest tylko w trybie zielonym i P, więc się zdziwiłem.

PS. A w trybie M to takie auto ISO jak miałoby działać ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

PS. A w trybie M to takie auto ISO jak miałoby działać ?
    No tak jak wszedzie. Ustawiasz sobie f=4, 1/60, i pstykasz, ciocie, wujka i orkiestre w ciemnym kącie, a iso sobie chodzi: ciocia iso-800, wujek iso-1000 (ciemny typ), a orkiestra iso-3200.

Pozdro

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    OK, ale wtedy tryb manual już nie jest manulanym, bo posiada automatykę panującą nad ISO.
    Nie wiem co to znaczy "prawdziwy manual" w twoim rozumieniu. Dla mnie liczy sie efekt, a efekt jest z grubsza wynikiem wielkosci dziury i dlugosci czasu. Jesli lubisz przy tym zawracac sobie glowe dodatkowym parametrem ISO to prosze bardzo. Ja jednak wolalbym sie skupic tylko na dwoch pierwszych parametrach jako jedynie istotnych dla fotografii i to nazywac Manualem.

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    Nie mówię, że Auto ISO jest całkowicie nie potrzebne, kto chce niech używa, ale moim zdaniem jest to drugorzędna funkcja. 90 % fot robię na manualu i nie potrzebuję automatyki w trybie manual. Wszystko zależy od typu fotografii jaki uprawiamy.
    Ja wcale nie zamierzam nikogo do czegokolwiek przekonywac. Denerwuje mnie tylko ton, w ktorym slychac ze jedynie sluszna fotografia to ta analogowa, gdzie wszystko ustawia sie recznie i ze przez "cyfrowosc" i w ogole postep technologiczny traci sie "magie". Otoz wg mnie na postepie sie nie traci, a jesli nawet tak sie przydarzy, to zyski to rekompensuja.

Piszesz, ze 90% fot robisz na manualu. I bardzo dobrze jesli uwazasz, ze jest to dla Ciebie najwygodniejszy sposob. Mam tylko nadzieje, ze nie sadzisz, ze ten tryb fotografowania w jakis sposob nobilituje Twoje zdjecia i ze sa np. bardziej "ahtystyczne" niz te zrobione w trybie np. preselekcji przyslony.

AF tez jest czyms "kompaktowym". A pewnie zdajesz sobie sprawe ile wspanialych zdjec by nie powstalo gdyby nie ten wynalazek.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 12-01-2009 o 15:38
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wgrałem i masakra. Nie da się zdjęć robić.

Wczorajsze zdjęcia:

http://www.kubacichocki.pl/galerie/inne/targi09/
    Może jestem przeczulony, ale dla mnie te kolory, na wielu fotkach są po prostu kiepskie - bardzo dużo zafarbów niebiesko/fioletowych. Może nie najlepsze światło było (domyślam się że mocno zmieszane i fluorescencyjne) , ale kolorki nie zachwycają mówiąc szczerze (tzn ja bym PM takich fioletowych twarzy i rąk nie oddał chyba (a przynajmniej nie bez bólu hehe)). Ciekawe czy stara piątka też by takie wyprodukowała, czy były by choć troszkę lepsze?
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ygd Zobacz posta
    Kurczę, tak czytam te posty i czytam...ludzie no..kupcie sobie Nikony i skończcie te narzekania na biednego Canona i 5D Mark II, nikt was przecież przy tym systemie nie trzyma na siłę, na pewno znajdą się tacy, którzy od was chętnie szkła odkupią i jeszcze pocałują w przysłowiową rękę.
    CANON JEST SUPER!!! Teraz lepiej?
    Sorry, ale już nie mogłem się powstrzymać. Po to jest to forum do cholery i dzięki niemu/Wam/nam kupiłem niejedno szkło i dzięki niemu/Wam/nam nie kupiłem czegoś innego dlatego właśnie bo sporo osób parających się fotografowaniem na codzień - wyraziło opinie krytyczne. I niech tak może zostanie? Nie musimy się przeciaż ze wszystkimi zgadzać...
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Może jestem przeczulony, ale dla mnie te kolory, na wielu fotkach są po prostu kiepskie - bardzo dużo zafarbów niebiesko/fioletowych. Może nie najlepsze światło było (domyślam się że mocno zmieszane i fluorescencyjne) , ale kolorki nie zachwycają mówiąc szczerze (tzn ja bym PM takich fioletowych twarzy i rąk nie oddał chyba (a przynajmniej nie bez bólu hehe)). Ciekawe czy stara piątka też by takie wyprodukowała, czy były by choć troszkę lepsze?
    Na takich imprezach jest mnóstwo rożnego rodzaju świateł - reflektory, odbicia białego światła od innych kolorowych powierzchni. Warunki podobne jak na koncertach, z tym że na tych drugich jest ciemniej. Zresztą Cichy pewnie nam sam powie jak było.:-D

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Też miałem podobne wrażenia kolorystyczne. Ale to już chyba zależy od gustu Cichego i kalibracji jego monitora. W zasadzie wystarczy suwakiem od temperatury barwowej pojechać w prawo i będzie zdecydowanie lepiej. Na pewno nie ma co na podstawie tego wymyślać teorii na temat kolorystyki jakiejś puszki.
    Jarek

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Piszesz, ze 90% fot robisz na manualu. I bardzo dobrze jesli uwazasz, ze jest to dla Ciebie najwygodniejszy sposob. Mam tylko nadzieje, ze nie sadzisz, ze ten tryb fotografowania w jakis sposob nobilituje Twoje zdjecia i ze sa np. bardziej "ahtystyczne" niz te zrobione w trybie np. preselekcji przyslony.
    Wszystko zależy od typu fotografii jaki uprawiamy

... i od stosowanych technik, przyzwyczajeń, preferencji (nie politycznych i nie seksualnych, chociaż jedni wolą preselekcję dziury, inni czasu )...

Strona 81 z 410 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391131181 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów