Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    powinno sie to nazywać więc preselekcja ISO
    No właśnie nie, a nawet wręcz przeciwnie! Powinno się to nazywać preselekcją - AvTv - przecież właśnie ISO jako jedyne ma być nie preselektowane przez użytkownika, bo ma być ustawione przez automat. Tak jak w preselekcji Av użykownik preselektuje Av, a Tv mu dobiera automat. Zresztą jak zwał tak zwał, szkoda po prostu, że w trybie M, gdzie jest dostępne ustawienie ISO na A nie działa to tak jak w innych trybach, tylko dubluje wartość 400. Trzeba by było tylko dać jeszcze w jakiś sposób możliwość wprowadzania korekty ekspozycji - np przy pomocy dżoja i było by bajecznie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Preselekcję ISO to masz przecież w aparacie, nazywa się P.
    Preselekcja ISO jest w każdym programie - nie wiem tylko jak to jest w zielonym bo nigdy nie korzystałem - i jest to każde ustawienie ISO inne niż A. Przecież sama nazwa pre-selekcja czyli zadane ustawienie jakiego ma się program trzymać.
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 18-01-2009 o 11:00 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Trzeba by było tylko dać jeszcze w jakiś sposób możliwość wprowadzania korekty ekspozycji - np przy pomocy dżoja i było by bajecznie.
    Jak przestawisz w CF wybieraniu punktu AF dużym kółkiem to korekcję ekspozycji robi się trzymając przycisk wyboru punktu i kręcąc małym kółkiem. Tak samo można by zrobić korektę w AutoISO. Wskaźników ekspozycji na drabince byłoby dwa: jeden pokazuje korekcję a drugi migający pojawiałby się tylko wtedy gdy zakres ISO jest zbyt mały aby naświetlić scenę zgodnie z ustawieniem czasu i przysłony.
    Może za 5 lat Canon to zrobi. W następnym modelu za 1,5 roku dodadzą regulację zakresu ISO, za 3 lata ograniczenie czasu i przysłony, a za 4,5 zacznie działać w trybie 'M'
    A potem wejdzie EVF i Canon wytnie wszystkie ficzery żeby je ponownie dodawać przez następne 5 lat i nabijać kasę

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jak przestawisz w CF wybieraniu punktu AF dużym kółkiem to korekcję ekspozycji robi się trzymając przycisk wyboru punktu i kręcąc małym kółkiem. Tak samo można by zrobić korektę w AutoISO. Wskaźników ekspozycji na drabince byłoby dwa: jeden pokazuje korekcję a drugi migający pojawiałby się tylko wtedy gdy zakres ISO jest zbyt mały aby naświetlić scenę zgodnie z ustawieniem czasu i przysłony.
    Hmmm, chyba nie do końca rozumiem. W trybie M jednym kółkiem ustawia się Tv a drugim Av, ewentualnie po zmianie CF ustawia się jednym kółkiem obydwa parametry, z tą różnicą, że jeden się ustawia po wciśnięciu przycisku wyboru punktu. Brakuje zatem jednej funkcji, do korygowania ekspozycji, stąd miałem pomysł na dżoj. Tak czy siak, jakoś to na pewno można by rozwiązać. Choć teraz grzebiąc w CF'ach widzę, że można przypisać bezpośrednie ustawianie pkt ostrości dżojem, bez wciskania punktu wyboru, wtedy przy wciśnięciu pkt wyboru można by korygować ekspozycję tak jak piszesz...

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Może za 5 lat Canon to zrobi. W następnym modelu za 1,5 roku dodadzą regulację zakresu ISO, za 3 lata ograniczenie czasu i przysłony, a za 4,5 zacznie działać w trybie 'M'
    A potem wejdzie EVF i Canon wytnie wszystkie ficzery żeby je ponownie dodawać przez następne 5 lat i nabijać kasę
    Obawiam się niestety, że masz absolutną rację... ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Hmmm, chyba nie do końca rozumiem. W trybie M jednym kółkiem ustawia się Tv a drugim Av, ewentualnie po zmianie CF ustawia się jednym kółkiem obydwa parametry, z tą różnicą, że jeden się ustawia po wciśnięciu przycisku wyboru punktu.
    Czy można w 5DMKII cos takiego ustawić?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Czy można w 5DMKII cos takiego ustawić?
    Tak CF III.3 na 2 to uzyskasz taki efekt jak opisany.
    Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Sorry, że tak odświeżam post ale na czym polega Twój błąd?
    Czasem mi się zdarza nie trafić punktem AF w dynamicznie poruszający się obiekt.
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 15-05-2011 o 06:51 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Tak CF III.3 na 2 to uzyskasz taki efekt jak opisany.
    Dzięki w sumie to jest bardziej poręczne niż kręcenie wielgachnym kółkiem.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów