Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    OK, ale wtedy tryb manual już nie jest manulanym, bo posiada automatykę panującą nad ISO.
    Nie wiem co to znaczy "prawdziwy manual" w twoim rozumieniu. Dla mnie liczy sie efekt, a efekt jest z grubsza wynikiem wielkosci dziury i dlugosci czasu. Jesli lubisz przy tym zawracac sobie glowe dodatkowym parametrem ISO to prosze bardzo. Ja jednak wolalbym sie skupic tylko na dwoch pierwszych parametrach jako jedynie istotnych dla fotografii i to nazywac Manualem.

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    Nie mówię, że Auto ISO jest całkowicie nie potrzebne, kto chce niech używa, ale moim zdaniem jest to drugorzędna funkcja. 90 % fot robię na manualu i nie potrzebuję automatyki w trybie manual. Wszystko zależy od typu fotografii jaki uprawiamy.
    Ja wcale nie zamierzam nikogo do czegokolwiek przekonywac. Denerwuje mnie tylko ton, w ktorym slychac ze jedynie sluszna fotografia to ta analogowa, gdzie wszystko ustawia sie recznie i ze przez "cyfrowosc" i w ogole postep technologiczny traci sie "magie". Otoz wg mnie na postepie sie nie traci, a jesli nawet tak sie przydarzy, to zyski to rekompensuja.

Piszesz, ze 90% fot robisz na manualu. I bardzo dobrze jesli uwazasz, ze jest to dla Ciebie najwygodniejszy sposob. Mam tylko nadzieje, ze nie sadzisz, ze ten tryb fotografowania w jakis sposob nobilituje Twoje zdjecia i ze sa np. bardziej "ahtystyczne" niz te zrobione w trybie np. preselekcji przyslony.

AF tez jest czyms "kompaktowym". A pewnie zdajesz sobie sprawe ile wspanialych zdjec by nie powstalo gdyby nie ten wynalazek.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 12-01-2009 o 15:38
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Piszesz, ze 90% fot robisz na manualu. I bardzo dobrze jesli uwazasz, ze jest to dla Ciebie najwygodniejszy sposob. Mam tylko nadzieje, ze nie sadzisz, ze ten tryb fotografowania w jakis sposob nobilituje Twoje zdjecia i ze sa np. bardziej "ahtystyczne" niz te zrobione w trybie np. preselekcji przyslony.
    Wszystko zależy od typu fotografii jaki uprawiamy

... i od stosowanych technik, przyzwyczajeń, preferencji (nie politycznych i nie seksualnych, chociaż jedni wolą preselekcję dziury, inni czasu )...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    A Ty znowu guza szukasz

Jaki to manual, jak ktoś dobiera trzy parametry (iso/czas/przysłona) a korzysta z automatyki błysku flasha? Bo korekcja na lampie też przecież jest "od jakiejś wartości".
    Czyli my panie wszyscy uzależnieni od tych komputerów.

Tak przy okazji, w ubiegłym roku ktoś chciał, żebym mu przestrzelił 2x12/120 w kwadracie. Dwie rolki zrobiłem kilka dni wcześniej w ramach przypomnienia, tak te ekraniki odmóżdżają. A wołanie i tak zleciłem w zakładzie, bo zwyczajnie się bałem, że dam ciała.

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Natomiast, jeśli te fotki miały pokazać 'genialność', 'magię' czy też 'miodność' kolorków z tej puszki, to jak dla mnie, nie pokazały. Nawiasem mówiąc 40D daje mi podobne zafarby na auto WB, z którymi potem zwykle walczę w raw'ach, żeby je kolorystycznie zgrać z tymi z 5d
    Ja jak zmieniam puszkę na coś nieznanego (typu właśnie 5II), to zawsze staram się opanować ją kolorystycznie w wolnej chwili. Pamiętam, że pierwsze 5tki czy 1mkIII uczłowieczałem jakoś w styczniu, dobierając mozolnie konwerter RAW, do tego profile/kalibracje i wszystko na stałe konserwując ghostem, żeby mi się nic przez cały sezon nie pozajączkowało. Ani to proste, ani przyjemne, ale zrobić trzeba.
    Właśnie niedługo będę sięgał ghosta na nowy sezon :-D

A wracając do zdjęć z pokazu, to jednak mam wrażenie, że bardziej chodziło o pokazanie atmosfery czy świateł, niż możliwości nowej zabawki. A już na pewno nie da się tego zrobić w 600 punktach po dłuższym boku prezentacji flashowej. Bo w to, że Cichy zdaje sobie z tego sprawę wierzę bez problemu.
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 12-01-2009 o 16:08
    Jarek

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A Ty znowu guza szukasz

Jaki to manual, jak ktoś dobiera trzy parametry (iso/czas/przysłona) a korzysta z automatyki błysku flasha? Bo korekcja na lampie też przecież jest "od jakiejś wartości".
    Czyli my panie wszyscy uzależnieni od tych komputerów.

Tak przy okazji, w ubiegłym roku ktoś chciał, żebym mu przestrzelił 2x12/120 w kwadracie. Dwie rolki zrobiłem kilka dni wcześniej w ramach przypomnienia, tak te ekraniki odmóżdżają. A wołanie i tak zleciłem w zakładzie, bo zwyczajnie się bałem, że dam ciała.
    Ja to ostatnio przerabiałem z 6x6 i Psixem Jako światłomierz służył mi histogram z 5d
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów