Strona 86 z 410 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dobra, konkluzja - nie ma auto ISO w Manualu - zamknijmy ten wątek.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Zachowanie aparatu będzie takie, że pierwszy plan znów dostaniemy do szarego, ale tła będą miały taką jasność, jaką akurat teraz zmierzył aparat.
    Ale to jest klasyczny problem zmiany ustawien aparatu wraz ze zmiana warunkow oswietleniowych. Przeciez to nie jest problem ktory pojawia sie wraz z implementacja AutoISO tylko jest to problem, ktory moze pojawic sie zawsze, bez wzgledu na to w jakim trybie pracujesz. Aby jakos z tym walczyc stosuje sie przycisk zapamietania ekspozycji, a w AutoISO przycisk ten zapamietywalby wartosc ISO.

O uzytecznosci AutoISO w korpusach Canona na razie mozemy sobie pomarzyc ale sa tacy co probowali na normalnych korpusach. Wystarczy zajrzec tutaj.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 13-01-2009 o 14:22
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Ale to jest klasyczny problem zmiany ustawien aparatu wraz ze zmiana warunkow oswietleniowych. Przeciez to nie jest problem ktory pojawia sie wraz z implementacja AutoISO tylko jest to problem, ktory moze pojawic sie zawsze, bez wzgledu na to w jakim trybie pracujesz.
    No nie żartuj. Jak mam ekspozycję na sztywno, to na sztywno, nic mi się w ekspozycji nie zmieni, bo wszystkie parametry są zawsze takie same. A jak się spuści ISO ze smyczy, to może być różnie.
    Jarek

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak wiekszosc sporow tak i ten polega na tym, ze mamy pewna mysl w glowie nadawcy, mamy komunikat i mamy to co po odebraniu komunikatu zrozumial odbiorca. Jestem prawie pewien, ze spieramy sie o semantyke, czyli kazdy ma na mysli co innego, chociaz uzywamy tych samych slow

Ja juz swoja argumentacje przedstawilem i wyglada ona skrotowo tak: w gruncie rzeczy znajomosc takiego parametru jak podatnosc materialu swiatloczulego na padajace swiatlo jest wtorna, jesli mielibysmy material swiatloczuly, ktorego podatnosc moglaby byc ustalana w bardzo szerokim zakresie i robilby to automat, to nie musielibysmy zawracac sobie nim (tym parametrem) glowy. Dbalibysmy tylko o kompozycje, parametr T i parametr A. Klik i mielibysmy zdjecie o dokladnie takich walorach jak sobie zakladalismy.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 13-01-2009 o 14:35
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Jak wiekszosc sporow tak i ten polega na tym, ze mamy pewna mysl w glowie nadawcy, mamy komunikat i mamy to co po odebraniu komunikatu zrozumial odbiorca. Jestem prawie pewien, ze spieramy sie o semantyke, czyli kazdy ma na mysli co innego, chociaz uzywamy tych samych slow
    Też odniosłem podobne wrażenie. Pis end low.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    No nie żartuj. Jak mam ekspozycję na sztywno, to na sztywno, nic mi się w ekspozycji nie zmieni, bo wszystkie parametry są zawsze takie same. A jak się spuści ISO ze smyczy, to może być różnie.
    Owszem ale nie zawsze jest to zaleta . Jesli np cos oswietli postac przez chwile to manual owszem zachowa ekspozycje ale spieprzy fote przeswietlajac ją. Auto iso daje tutaj elastycznosc. Nie chodzi o to zeby tego uzywać nagminnie w kazdej sytuacji. Tak samo jak sa sytuacje gdzie lepiej na Tv to sa i sytuacje gdzie lepiej na Av a czasem lepiej na M. Po prostu lepiej miec wybor niz go nie miec

Dopiska: Taka sytuacja idealna dla autoiso, piekne popludnie, slub, wyjscie z kosciola, chce miec rzucanie ryzem przy 1/100 i przy malej GO f1.8. bez lampy. Pytanie: jakie iso? (podpowiem Auto
    Ostatnio edytowane przez wain ; 13-01-2009 o 14:57

Zablokowany

Domyślnie

no ok. powiedzmy ze to auto iso będzie w nowych puszkach

to wtedy chyba wartoby zaczać narzekac na to ze trzeba aparat zaniesć do kościoła i jeszcze go trzymać w ręce !!

bo tak mi się widzi ze to w tym kierunku ma iść :]

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    no ok. powiedzmy ze to auto iso będzie w nowych puszkach

to wtedy chyba wartoby zaczać narzekac na to ze trzeba aparat zaniesć do kościoła i jeszcze go trzymać w ręce !!

bo tak mi się widzi ze to w tym kierunku ma iść :]
    Najgorsze to wciskać ten przycisk i do tego taki czarny i plastikowy ;P
    Kościół potępia AutoISO jako przejaw postępującego zepsucia społeczeństwa i odejścia od tradycyjnych wartości (przesłony)
    Ostatnio edytowane przez jacek220 ; 13-01-2009 o 15:45

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Pytanie do użytkowników 5DMkII
    Czy ktoś używa przycisku AF-On i ma tak ustawiony aparat że tego przycisku używa do nastawiania ostrości a spustu tylko do wyzwalania migawki?
    I jeżeli tak to czy jest to wygodne?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek220 Zobacz posta
    Pytanie do użytkowników 5DMkII
    Czy ktoś używa przycisku AF-On i ma tak ustawiony aparat że tego przycisku używa do nastawiania ostrości a spustu tylko do wyzwalania migawki?
    I jeżeli tak to czy jest to wygodne?
    podpisuje się pod pytaniem... mam taki sam przycisk w 40D i też mnie zaciekawił jaki był zamysł konstruktorów z kraju kwitnącej wiśni
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Strona 86 z 410 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów