Ja w ogóle nie widzę sensu porównywania tych dwóch obiektywów.
Ja w ogóle nie widzę sensu porównywania tych dwóch obiektywów.
Ludzie listy noszą...
Takie porównanie nie ma sensu jeżeli, ktoś nie ma jeszcze żadnego obiektywu w tym zakresie. Ale jeżeli już ma np. C24-105L lub C17-40L i planuje dokupić stałkę 24 lub 28 to chciałoby się coś dostać za tą górę pieniędzy, o której mowa, przynajmniej na starcie. 1EV światła i podobna jakość to mało. Ja oczekiwałbym znakomitego kontrastu ogólnego (grube linie na wykresie) już od pełnej dziury a tego nie widzę. Detale, owszem, bedą przyzwoite.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Nie szkodzi :cool:.
Też nie widzę problemu :cool:.To była moja prywata i sam już wyciągnąłem wnioski - każdy ma prawo do własnych ale porównywać nigdy nie zaszkodzi bo może się trafić, że ktoś napisze coś co naprowadzi na dobą drogę :cool:.
Otóż to. Dla mnie sensu kupowania tych stałek nie ma żadnego (jeśli te MTFy potwierdzą się w praktyce).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jak się czyta te szlaczki? (link ?)
Tu masz to dość fajnie wyjaśnione:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/...zysta%E4%87%3F
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Czy z Waszego doświadczenia można się spodziewać w niedługim czasie mniejszej ceny za pierwszą wersje 24-70, skoro Canon wypuścił następcę?
Kapitan Wagner