Strona 10 z 26 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 259

Wątek: Nowe obiektywy Canona 24-70/2.8L II, 28/2.8 IS i 24/2.8 IS

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    To są wykresy jakie Canon podaje w celach marketingowych. Ja poczekam na testy dpreview.com, optyczne.pl i the-digital-picture.com.
    Canon jest zbyt poważną firmą żeby dane pomiarowe fałszować lub naciągać.
    A MTF-y to nie jest żaden marketing - ot suche liczby przedstawione na wykresach. Zresztą dane z tych wykresów mają bardzo dobre przełożenie na praktykę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A MTF-y to nie jest żaden marketing - ot suche liczby przedstawione na wykresach. Zresztą dane z tych wykresów mają bardzo dobre przełożenie na praktykę.
    Warto dodać, że MTF-y (podobnie jak i o wiele bardziej szczegółowe informacje techniczne, dotyczące konstrukcji obiektywów) można znaleźć dla szkiełek produkcji Zeiss i Leica.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Warto dodać, że MTF-y (podobnie jak i o wiele bardziej szczegółowe informacje techniczne, dotyczące konstrukcji obiektywów) można znaleźć dla szkiełek produkcji Zeiss i Leica.
    Tak się składa, że sporo takich informacji serwuje Canon na swojej stronie macierzystej. Można mówić jednak o pewnej barierze językowej przy korzystaniu z tego opisu:
    http://cweb.canon.jp/ef/lineup/stand...l-ii/spec.html
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Tak się składa, że sporo takich informacji serwuje Canon na swojej stronie macierzystej. Można mówić jednak o pewnej barierze językowej przy korzystaniu z tego opisu:
    W bardziej zjadliwym języku jest tutaj: http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ :-)

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    eee tam, wystarczy np. tłumacz google

możesz nawet do nich napisać, w ich macierzystym języku
    Fiu fiu

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jenakowoż wykresy Canona są ponoć obliczone z ich softwarów używanych do projektowania obiektywów a nie mierzone.

Bardzo użyteczne (tylko do porównania wyników z tego samego źródła) ale nie alfa i omega. Np. nikt by nie wydedukował z tych wykresów, że np. EF 50mm f/1.4 jest gorsze na pełnym otworze w porównaniu z jakimkolwiek innym obiektywem 1.4 albo jaśniejszym (jak sie powszechnie uważa na tym forum).

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nowe obiektywy budzą sporo kontrowersji. Mnie natomiast trochę dziwi to, że wyszły 2 szkła o niemal identycznych ogniskowych. Dlaczego nie wypusli np. 24/f2.8 i czegoś z inną ogniskową 50, 85, 100mm? Dziwny jest ten CANON
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    ale nie alfa i omega.
    A ja to gdzieś pisałem :rolleyes
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Nowe obiektywy budzą sporo kontrowersji.
    kontrowersje budza ceny same obiektywy... w porzo. no, MTF-y 24/2.8 AD2012 mogly by byc chocby ciut lepsze niz wersji AD1988. nie wymagam nie wiadomo ile...

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Mnie natomiast trochę dziwi to, że wyszły 2 szkła o niemal identycznych ogniskowych. Dlaczego nie wypusli np. 24/f2.8 i czegoś z inną ogniskową 50, 85, 100mm? Dziwny jest ten CANON
    ale co dokladnie brakuje?
    85/1.8 jest i do niego akurat nie ma sie co przyczepic
    100/2 to szklo dosc niszowe, a 100/2.8 macro jest w porzo
    50/1.4 to szklo, ktore mozna poprawic, ale problem jest glowny z pozycjonowaniem. mam nadzieje, ze wyjdzie jakies 50/1.4 IS ale nie ludzmy sie, ze cena bedzie ponizej 1000 USD, skoro 24 czy 28 kosztuja prawie tysiaca...
    www albo tez flickr

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    kontrowersje budza ceny same obiektywy... w porzo. no, MTF-y 24/2.8 AD2012 mogly by byc chocby ciut lepsze niz wersji AD1988. nie wymagam nie wiadomo ile...
    No te MTF-y budzą niepokój. Ja początkowo przyjąłem 24 entuzjastycznie ale tu widzę, że chyba w zoomie (24-70/2.8 II) będzie znacznie lepiej. Takie sobie 24 z IS to mam :cool:.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-02-2012 o 23:24
    Kapitan Wagner

Strona 10 z 26 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów