Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Szerokie makro - który najlepszy?

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Szerokie makro - który najlepszy?

Potrzebuję porady / opinii dotyczącej wyboru szerokiego szkła z opcją makro (czy też pseudo makro). Szkło ma być pod lustrzankę, najlepiej FF (ale crop też może być) i służyć ma ujęciom zbliżeniowym z przerysowaniem perspektywy i większą GO (dlatego szeroki). Coś czym zbliżę się bardziej niż moim C17-40. Może coś w stylu Sigmy 24 f1.8 macro?
    Gdyby ktoś również pochwalił się samplami to byłbym zobowiązany
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Szerokie makro - który najlepszy?

Nigdy się tak nie bawiłem, ale zainspirowany Twoim postem....

Spróbowałem. Po założeniu pierścienia pośredniego 13 mm do 17-40 można robić zdjęcia od f=26-27 mm. Obiektyw prawie dotyka modela. Nie dam żadnych sampli, bo modelem było pudełko chustek do nosa. Ciekawe jak to oświetlić?

Miasto
    Kraków

O widzisz, nie pomyślałem o tym w ten sposób. To jakiś pomysł, tym bardziej, że i tak chcę kupić kiedyś pierścienie do swojej setki. Wtedy obyłoby się bez kupowania nowego szkła.
    Gdybyś w wolnej chwili coś cyknął godnego pokazania, chętnie zobaczę - zwłaszcza z jakimś tłem w oddali.

Niemniej jednak chętnie poczytam też opinie i porady o szkłach.
    Tryton
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Miasto
    wieś, nie miasto

Proszę bardzo. Aparat 5D, obiektyw 17-40, pierścień pośredni 13 mm, profil Standard wg DPP, pozostałe dane w exifach. Mniejszą ogniskową trudno zastosować, obiektyw był jakieś 2-3 cm od kwiatka. Nie za bardzo wiem, jak to oświetlić inaczej niż światłem naturalnym, lampy pierścieniowej nie mam i też nie wiem, czy by dała radę z tak bliska.
    17-40 jest dość duży, tak sobie myślę, że zastosowanie zwykłego obiektywu 28-29 mm (nawet jakiś pentacon m42) dałoby większe pole manewru, bo może byłby dalej od modela.

4,0

8,0

16,0

Miasto
    Kraków

Dzięki wielkie. A jakie jest pole manewru z odległością od obiektu przy tym pierścieniu? Pamiętam jak kiedyś robiłem coś z pierścieniem, to w zasadzie pole manewru było niewielkie przy sterowaniu pierścieniem ostrości.
    Tryton

Miasto
    wieś, nie miasto

Kilka milimetrów. Lepiej zmieniać ogniskową. Właściwie to powinno się wsadzić aparat na sanki do makro i nim całym ruszać. No chyba, że ktoś lubi statyw przestawiać o 3,2 mm. Ja ruszałem kwiatkiem.
    Używam 70-200/4 z pierścieniami i właśnie zmiana ogniskowej jest najłatwiejsza i najefektywniejsza. Ale to też w pewnych granicach. Chociaż, przy dużych ogniskowych i niedużych skalach pierścień ostrości ma sens. A nawet czasem AF działa, ale ten AF przy makro... i tak w 80% ręcznie nastawiam.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    17-40 jest dość duży, tak sobie myślę, że zastosowanie zwykłego obiektywu 28-29 mm (nawet jakiś pentacon m42) dałoby większe pole manewru, bo może byłby dalej od modela.
    "Zwykły" obiektyw nawet 85mm, użyty z pierścieniami zawsze będzie musiał niemal dotykać obiektu - tym się m.in. różnią obiektywy makro od "nie-makro", że w zakresie makro działają jak luneta i nie trzeba przystawiać soczewki do fotografowanego obiektu (przy tej samej lub nawet większej skali odwzorowania). Mam pierścienie z przeniesieniem auto, ale jak potestowałem obiektyw makro, to dałem sobie spokój z pierścieniami.. Zupełnie inna bajka - polecam.

Miasto
    Kraków

W takim razie wracamy do punktu wyjścia, czyli dyskusji o szkłach z opcją makro / pseudo makro. Przypominam: szerokich szkłach
    Robił ktoś zbliżenia sigmą 24 f1,8?
    Tryton

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    W takim razie wracamy do punktu wyjścia, czyli dyskusji o szkłach z opcją makro / pseudo makro. Przypominam: szerokich szkłach
    Robił ktoś zbliżenia sigmą 24 f1,8?
    Tutaj sprawdzałeś? Trochę jest takich zdjęć, jakie Cię interesują.

Witam. Polecam Sigmę 20mm f1,8. Szeroka i można bardzo blisko podejść do np. muchy. :-) . Mam taki obiektyw i wiem co piszę, ostrzy od 20cm z czego znaczną część dystansu zabiera sam obiektyw. Jak pierwszy raz spróbowałem makro tą Sigmą (na C5dMKII) byłem nie lada zdumiony z możliwości tego obiektywu. Z racji szerokości mamy też większą głębie ostrości no i perespektywa nie jest tak spłaszczona jak w tele.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów