-
Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku
Jak wiadomo, na forum jest dużo kolegów którzy prowadzą działalność w branży eventowej.
Do marca 2020 mój sezon jako usługodawcy trwał od Wielkanocy, do końca października.
Sporadycznie trafiały się jakieś "fuchy" w okresie od listopada do marca.
W 2020 roku 1 fala covida w zasadzie zabiła nam wszystkim tzw. sezon.
Pary z kwietnia, maja, a czasami nawet czerwca masowo przekładały swoje uroczystości na koniec roku, lub przyszły rok 2021.
Na końcu 2020 roku mieliśmy 2 falę, a potem 3 aż do końca maja 2021 - branża w zasadzie była martwa.
W 2021 roku jakieś 6-7 wesel to były przełożone pary z 2020 roku. Reszta się "dopisywała" w zasadzie na bieżąco.
2-3 miesiące przed. Co kiedyś było skrajnie rzadkie.
Ten rok w zasadzie to jest porażka. Mamy końcówkę lutego, a na ten moment mamy jakieś 50% mniej zajętych terminów co rok temu.
Telefon milczy, zapytań w zasadzie nie ma.
Nawet na popularnych ostatnio grupkach ślubnych jest bardzo mało zapytań o zespół/fotografa/wodzireja/DJ'a/inne okołobranżowe usługi.
Zauważyłem nowy trend: pary poszukują sal tylko na obiad lub fotografów tylko na ślub (bez wesela) i sesję.
Znajomi naprawdę dobrzy DJ'e wyprzedali już sprzęt, odpuścili temat. Dwaj znajomi fotografowie przeszli na etat.
Co o tym sądzicie? Też to zauważacie?
Chciałbym się zapytać jak to wygląda u was?
Czy to jakaś chwilowa zapaść, czy po prostu nasza szeroko pojęta branża rozrywkowa "umiera" i zostanie tylko elita,dla najbardziej wymagających klientów oraz amatorzy, którzy najczęściej dorabiają sobie po pracy za przysłowiowe 500?
-
Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2022 roku
Widzę że u wszystkich pełne kalendarze, a klienci wręcz walą drzwiami i oknami - a nikt przez skromność nie zaprzeczy.
Tak myślałem. Nie było tematu.
-
Nie jestem z branży eventowej ale myśle, że ludzie zmienili podejście do ślubów, przeczekują (aż nie będzie żadnych obostrzeń), szukają oszczędności bo usługi są coraz droższe albo zupełnie rezygnują z organizacji wielkich imprez bo ich na to przestaje być stać w zakresie jaki sobie zaplanowali.
Nie bądź taki niecierpliwy, to forum jest duże ale nie produkuje się tu tysięcy postów dziennie toteż czas aż ktoś odpowie może być wydłużony…
Popatrz na to również w ten sposób, że na pole fotografii czysto ślubnej mogli wkroczyć także ludzie, którzy wcześniej się tym nie zajmowali bo działali na imprezach firmowych czy innych, których obecnie odbywa się również mniej.
-
Może ludzie zmądrzeli i zamiast wydawać kasę na bzdury jak pijacka impreza z fotografem po prostu mądrzej wydają pieniądze?
-
Różnie na to patrzeć. Podobnie wygląda kwestia z DJ-em. Dobry DJ to koszt ok.2500 zł/wesele.
Głośnik imprezowy JBL PartyBox 110 to koszt ok. 1600 zł. Sam puszcza muzykę z podłączonego nośnika, nawet ma jakieś wbudowane światełka.
Obstawiam, że nawet można by playlistę zbudować by grał kilka kawałków i następnie odtwarzał przerwy.
Po imprezie głośnik zostanie. A jednak mimo to ludzie nadal wynajmują DJ-ów. Bo to jednorazowa uroczystość i nikt nie chce "chały" odstawiać.
Aczkolwiek tak jak mówiłem - koledzy którzy grali po 15-20 lat i mieli wzięcie z miesiąca na miesiąc zostali bez pracy.
Ale zakładam że w przyszłości prędzej fotograf pójdzie w odstawkę, niż DJ. Bo muzyka musi być. A zdjęcia zrobią telefonami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekCanon
Widzę że u wszystkich pełne kalendarze, a klienci wręcz walą drzwiami i oknami - a nikt przez skromność nie zaprzeczy.
Tak myślałem. Nie było tematu.
Po co ten sarkazm? Cierpliwości. Nie wszyscy siedzą non stop na forum... ;)
Nie działam w branży czy to eventowej, czy foto (od zawsze pracuję na etacie), ale obserwacja moja jest taka, że covid zmienił bardzo wiele, dla przykładu firma, w której pracuję jeszcze 2 lata tematu nie wyobrażała sobie za bardzo pracy zdalnej, bo ludzie będą kombinować, bo coś tam, itd. itp. Przez dwa lata pracy zdalnej wykręciliśmy najlepsze wyniki w historii ;) Po pandemii są plany, że praca zdalna zostanie z nami, co prawda nie w takim wymiarze jak aktualnie, ale jednak.
Poza tym uważam, że kończy się powoli pokolenie, które potrzebowało wystawnych imprez. Znam bardzo wiele młodych osób, które zamiast wydawać kasę na full imprezę, wolą tą kasę przeznaczyć na coś innego.
-
jeśli zadasz pytanie na fejsie w odpowiedniej grupie to spotkasz się z większym odzewem, fora internetowe to gatunek zagrożony wyginięciem ;)
w temacie nie siedzę, ale będę obserwował
to nie tylko fotografowie, cała branża eventowa dwa lata temu przestała istnieć z tygodnia na tydzień
aczkolwiek miałem nadzieję, że już w tym roku trochę się to odbuduje (foto, koncerty, itd), a wygląda na to, że na początku 2022 epidemia jest najmniejszym zmartwieniem Polaków - inflacja, horrendalne ceny energii, widmo wojny, 4ta i 5ta fala, co chwila jakieś pomysły żeby nasyłać jednych ludzi na innych, zaglądać im do łóżka, do spodni, do portfeli, niedoszłe matki palić na stosie, a na dodatek jakby tego wszystkiego było mało - polski ***. Może ludzie czekają, aż to wszystko się uspokoi. To nie są ciepłe warunki do uprawiania radości.. Ja też z tęsknotą wspominam lata 2017-2019, to był super czas.
-
Ja mam firmę z branży eventowej (nagłośnienia, światło i takie tam ;)) i szczerze mówiąc gdyby nie to że sprzęt spłacony i w zasadzie utrzymanie tego majdanu mnie niewiele kosztuje już bym dawno zlikwidował. Dziękuje zrządzeniu losu że z tego nie żyję, bo to co się obecnie dzieje to kompletny marazm i degrengolada. Imprez mało, a jak już są to się wszyscy na to tak rzucają, że stawki przestają być opłacalne dla kogokolwiek. Było chwilowe ożywienie w lecie ale to co jest teraz przerosło wszelkie wyobrażenia.
U znajomych podobnie. Problem w tym że poodchodzili z branży wartościowi ludzie i to będzie bardzo ciężko nadrobić. Zresztą nie ma się co dziwić, mają na utrzymaniu rodziny, kredyty itd. Nikt nie będzie się poświęcał dla idei.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekCanon
Jak wiadomo, na forum jest dużo kolegów którzy prowadzą działalność w branży eventowej.
Do marca 2020 mój sezon jako usługodawcy trwał od Wielkanocy, do końca października.
Sporadycznie trafiały się jakieś "fuchy" w okresie od listopada do marca.
W 2020 roku 1 fala covida w zasadzie zabiła nam wszystkim tzw. sezon.
Pary z kwietnia, maja, a czasami nawet czerwca masowo przekładały swoje uroczystości na koniec roku, lub przyszły rok 2021.
Na końcu 2020 roku mieliśmy 2 falę, a potem 3 aż do końca maja 2021 - branża w zasadzie była martwa.
W 2021 roku jakieś 6-7 wesel to były przełożone pary z 2020 roku. Reszta się "dopisywała" w zasadzie na bieżąco.
2-3 miesiące przed. Co kiedyś było skrajnie rzadkie.
Ten rok w zasadzie to jest porażka. Mamy końcówkę lutego, a na ten moment mamy jakieś 50% mniej zajętych terminów co rok temu.
Telefon milczy, zapytań w zasadzie nie ma.
Nawet na popularnych ostatnio grupkach ślubnych jest bardzo mało zapytań o zespół/fotografa/wodzireja/DJ'a/inne okołobranżowe usługi.
Zauważyłem nowy trend: pary poszukują sal tylko na obiad lub fotografów tylko na ślub (bez wesela) i sesję.
Znajomi naprawdę dobrzy DJ'e wyprzedali już sprzęt, odpuścili temat. Dwaj znajomi fotografowie przeszli na etat.
Co o tym sądzicie? Też to zauważacie?
Chciałbym się zapytać jak to wygląda u was?
Czy to jakaś chwilowa zapaść, czy po prostu nasza szeroko pojęta branża rozrywkowa "umiera" i zostanie tylko elita,dla najbardziej wymagających klientów oraz amatorzy, którzy najczęściej dorabiają sobie po pracy za przysłowiowe 500?
Covid przeorał branże na wylot. Masa zajętych sal do ostatniego dnia i masa odwołanych wesel na ostatnią chwile, bo mama powiedziała nie, bo babcia umrze. Wesel jest zdecydowanie mniej, tak samo wszelakiej maści imprez eventowych. Branża dostaje ostro po tyłku cąły czas.
Teraz jeszcze wojna na ukrainie.
Jak się temat będzie ciągną miesiącami, zginie masa ludzi i zaraz wpadnie żałoba narodowa lub stan wyjątkowy, to nikt normalny nie będzie pił wódki i skakał do Sławomira na weselach. Kolejny dramta dla branży się zacznie.
Mam nadzieję tylko, że nie mam racji i bzdury pisze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Mam nadzieję tylko, że nie mam racji i bzdury pisze.
Niestety obawiam się że się nie mylisz.
-
Omikron okazuje się mniej śmiertelny, no i fala zakażeń opada. Obostrzenia są zdejmowane. Ludzie ostro ruszyli kupować wczasy za granicą.
Pewnie to i przykre, ale wojna obok nas nie wpłynie na to się będzie działo w firmach i z ludźmi u nas. Reasumując sądzę, że nastaną trochę lepsze czasy dla tej branży. Będzie jakieś odbicie, bo sporo firm padło, więc zlecenia zgarną pozostali.
-
Lepiej niż było już nie będzie. A było źle. "Fotografowie" przyjmują masowo zlecenia typu - cytuję: "Szukam fotografa do współpracy na zasadzie barteru" i dotyczy to również eventów. Zakupy w biedrze są droższe niż proponowane stawki i nie liczy się doświadczenie tylko głodowe stawki. Bardziej opłacalne staje się wynajmowanie własnego studia fotograficznego wszystkim chętnym niż szukanie zleceń, które dziwnym zbiegiem okoliczności często przed ustalonym terminem są odwoływane, lub przekładane w nieskończoność.
-
Serio barter ? Jakie propozycje są?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don
Serio barter ? Jakie propozycje są?
To pewnie zależy od siły negocjacji ;) Ale generalnie obecnie to żaden deal i unikam barteru jak ognia. Swego czasu robiłem zdjęcia na terenie niesławnego klubu plażowego w Sopocie dla Moet & Chandon. W barterze dostałem fotografowane rzeczy, nocleg w wybranym pokoju w dowolnym późniejszym terminie i wjazd na imprezy muzyczne na terenie klubu.
https://35photo.pro/photo_4087587/
https://i.imgur.com/KxxCAXP.jpg
https://i.imgur.com/DGxDKzM.jpg
-
myślę, że koniunktura prędko się nie poprawi, bo żyjemy w niestabilnych czasach - (po)covidowych, wojennych, inflacyjnych i nie dziwię się ludziom, że wolą zostawić sobie trochę kasy w kieszeni i urządzić mniejsze przyjęcie bez zbędnych dodatków np. fotograf na całym weselu. ja bym zrobił tak samo, ale ja nie jestem zbyt reprezentatywny.
-
Fotograf na imprezach rodzinnych, weselach itp. zawsze był na końcu łańcuszka. Dla ludzi ważniejsze zawsze było dobre jedzenie i muzyka niż zdjęcia. Nie dla wszystkich, ale dla większości. Tym bardziej dzisiaj będzie to odczuwalne z powodów, o których pisali inni wcześniej (covid, wojna, inflacja - czyli biedniej i większym lęku o przyszłość). W temacie ślubów już od jakiegoś czasu zaczął pojawiać się delikatny trend odchodzenia od hucznych imprez w stronę bardziej kameralnych, a teraz spodziewam się nasilenia tego zjawiska, a to wiąże się z określonymi konsekwencjami dla osób obsługujących te imprezy, nie tylko dla fotografów. Oczywiście praca dla fotografa to nie tylko eventy, ale wiele innych nisz, w których jak widzę wiele osób powoli się odnajduje. Niemniej jednak nie jest łatwo, ale wierzmy, że będzie lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Fotograf na imprezach rodzinnych, weselach itp. zawsze był na końcu łańcuszka.
Bzdura. Wielokrotnie pary przychodziły najpierw rezerwować termin u mnie, albo konsultowały się względem np. sali czy mam wolny taki a taki termin, żeby wybrać taki, żeby i mi pasował. I to nie było pojedyncze przypadki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Bzdura. Wielokrotnie pary przychodziły najpierw rezerwować termin u mnie, albo konsultowały się względem np. sali czy mam wolny taki a taki termin, żeby wybrać taki, żeby i mi pasował. I to nie było pojedyncze przypadki.
Tak tak , pary młode ustawiają absolutnie wszystko od sali po księdza, pod fotografa. A świstak siedzi i zawija w te sreberka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Tak tak , pary młode ustawiają absolutnie wszystko od sali po księdza, pod fotografa. A świstak siedzi i zawija w te sreberka.
Ile zrobiłeś ślubów w karierze ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
jestem w stanie sobie wyobrazić takie JEDNOSTKOWE sytuacje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ile zrobiłeś ślubów w karierze ?
ilość zrobionych zdjęć do kotletów świadczy o słuszności racji? komuś chyba ego wywaliło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
(...)komuś chyba ego wywaliło.
A co ma ego Cichego do jego doświadczeń?
Mimo, że ja nie żyję z fotografii to znam wiele osób, dla których fotograf to był ważny wybór i również jego dostępność była brana pod uwagę w kontekście terminów imprezy.
Aby dyskusja nie przerodziła się w przepychanki kto ma "większy obiektyw" proponuję zaprzestać tego typu docinek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
ilość zrobionych zdjęć do kotletów świadczy o słuszności racji? komuś chyba ego wywaliło.
Grzecznie pytam, na bazie jakich doświadczeń kolega raczy kontestować moje ? Została postawiona kategoryczna teza, z którą ja się nie zgodziłem bo po prostu u mnie często miała miejsce sytuacja odwrotna. I nie były to jednostkowe przypadki, no ale to już pisałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Grzecznie pytam, na bazie jakich doświadczeń kolega raczy kontestować moje ?
Nie wiem czy to pytanie do mnie, ale się wypowiem. Ja niczego tu nie kontestuję. To Ty nazwałeś bzdurą, to co napisałem.
Jedną z cech osób o dość ograniczonych horyzontach (żeby nie było wątpliwości - absolutnie nie twierdzę, że do nich należysz) jest wywodzenie uogólnień na podstawie swoich doświadczeń. To jest prosta droga do tkwienia w błędach. Wiesz, jest coś takiego jak 'rozkład normalny' i jak sobie spojrzysz na krzywą Gaussa, to sytuacje o których piszesz to jest trzecia sigma, w najlepszym wypadku druga.
Dla zdecydowanej większości par młodych, najważniejsze jest to aby ślub/wesele było udane. A co znaczy udane? To takie, które przebiegnie pomyślnie, a goście będą zadowoleni. Natomiast na zadowolenie gości wpłynie to jak przebiega impreza (np. muzyka, DJ), czy jedzenie jest dobre, itp. Tak w uproszczeniu. Goście nie myślą o zdjęciach. Dlatego już na etapie planowania ślubu, choć fotograf jest w tym planie, to jest on w końcowej części łańcuszka. A to ile 'ślubów zrobiłem' nie ma tu żadnego znaczenia (patrz początek tego posta). Ty na pewno zrobiłeś więcej. Rozumiem również Twą nerwową reakcję bo posypał się rynek i łatwo o frustrację. Mam nadzieję, że kiedyś sytuacja się poprawi, czego Tobie i sobie życzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Fotograf na imprezach rodzinnych, weselach itp. zawsze był na końcu łańcuszka. Dla ludzi ważniejsze zawsze było dobre jedzenie i muzyka niż zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Goście nie myślą o zdjęciach. Dlatego już na etapie planowania ślubu, choć fotograf jest w tym planie, to jest on w końcowej części łańcuszka.
Chyba chodziliśmy na inne wesela :mrgreen:
Dziwne wnioski z Twojej strony, bo przez cały swój żywot na każdym ślubie, którego byłem świadkiem (w każdy sposób - gość, świadek, fotograf, rodzina, itp) fotograf był zasadniczym elementem układanki i był od początku w tym planie!
Naturalną koleją rzeczy jest, że osoby wybierające idealne miejsce na uroczystość szukają wcześniej idealnego fotografa, który udokumentuje ślub. Istnieje oczywiście też inne podejście, że to wujek Zenek i Ciocia Gienia telefonami "dokumentować" będą ślub smartfonami, de gustibus non est disputandum ;) Ale nie uogólniałbym, że fotograf "zawsze był na końcu łańcuszka".
Dziwnym trafem nie potrafię podać żadnej sytuacji, w której fotograf ślubny byłby zbędny. Bardziej widoczne są na forach ślubnych usilne poszukiwania fotografów po jak najniższych (głodowych) stawkach, ale to również wyklucza ony "koniec łańcuszka" i bardziej sprzyja tezie, że przygotowania rozpoczynają się właśnie od wyszukania najlepszej (najtańszej) oferty i to na długo przed zaplanowaną datą ślubu.
Przykład z forów ślubnych (miliony ogłoszeń):
"Witam; poszukuje fotografa na wesele. Nie za miliony"
"Szukam fotografa i kamerzystę na wesele i ślub. Nie muszą to być jacyś profesjonaliści."
"poszukuje koniecznie 2 fotografów "
"szukam fotografa na ślub i obiad weselny"
"Interesują mnie na prawdę niebanalne ujęcia i ciekawe filmy"
Ale są też przykłady psucia rynku innym ślubniakom tego typu ogłoszeniami:
"Szukam pary do sesji ślubnej (TFP)"
Ps.
Pokaż mi dziadków i rodziców, którzy nie chcieliby mieć w archiwum zdjęć z wesela sowich dzieci. Bo ja takich nie znam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Grzecznie pytam, na bazie jakich doświadczeń kolega raczy kontestować moje ? Została postawiona kategoryczna teza, z którą ja się nie zgodziłem bo po prostu u mnie często miała miejsce sytuacja odwrotna. I nie były to jednostkowe przypadki, no ale to już pisałem.
Ja natomiast zgodzę się z PMP. Wśród mojej rodziny i znajomych nie znam nikogo kto fotografa stawiał by wysoko, wręcz przeciwnie, ponad połowa nie miała na ślubie fotografa. Jak teraz sobie pomyślę to na kilkudziesięciu ślubach tylko na kilku był fotograf "profesjonalista", często pstrykaczami byli wujkowie. Kilku znajomym proponowałem zdjęcia po znajomości ale nie byli zbytnio zainteresowani, kilka w plenerze im wystarczyło. Praktycznie nikt zdjęć i filmów ze ślubu nie ogląda, czasem jakieś jedno zdjęcie w witrynce stoi. Na weselu ważne jest jedzenie i alkohol :), zauważyłem że jakby mniej jest wywołanych zdjęć w domach, rzadko kto pokazuje albumy do oglądania, wszystko w telefonach. Myślę, że max 7-9% ślubów odbywa się przy udziale fotografa.
-
To jest dla mnie szokujące, co piszesz. Ja nie znam nikogo, kto by nie miał fotografa na slubie. Kilka znajomych par miały skromne śluby rodzinne w USC ale nawet i one miały fotografa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Ja natomiast zgodzę się z PMP. Wśród mojej rodziny i znajomych nie znam nikogo kto fotografa stawiał by wysoko, wręcz przeciwnie, ponad połowa nie miała na ślubie fotografa. Jak teraz sobie pomyślę to na kilkudziesięciu ślubach tylko na kilku był fotograf "profesjonalista", często pstrykaczami byli wujkowie. Kilku znajomym proponowałem zdjęcia po znajomości ale nie byli zbytnio zainteresowani, kilka w plenerze im wystarczyło. Praktycznie nikt zdjęć i filmów ze ślubu nie ogląda, czasem jakieś jedno zdjęcie w witrynce stoi. Na weselu ważne jest jedzenie i alkohol :), zauważyłem że jakby mniej jest wywołanych zdjęć w domach, rzadko kto pokazuje albumy do oglądania, wszystko w telefonach. Myślę, że max 7-9% ślubów odbywa się przy udziale fotografa.
Kiedyś śledziłem takie fora dla panienek co się jarały że biorą ślub. Sobie odliczały dni i se śmieszkowały jak któraś coś znajdzie itp itd. Wszystkie miały foto/sala/zespól dj jako podstawę na rok dwa przed ślubem. Tak samo w mojej rodzinnie, a rodzina mojej żony jest absurdalnie duża ( 5 dzieci z prababci ) co daje jakie 40 osób na wigilii i każdy miał fotografa na ślubie. Na półce na wsi zalega tona zdjęć ślubnych w albumach plus cała ściana zdjęć grupowych.
To wszystko kwestia rodziny i jej podejścia do celebracji ważnych uroczystości.
Tez jestem w totalnym szoku, co napisałeś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
To jest dla mnie szokujące, co piszesz. Ja nie znam nikogo, kto by nie miał fotografa na slubie. Kilka znajomych par miały skromne śluby rodzinne w USC ale nawet i one miały fotografa.
Ja sam nie miałem fotografa na ślubie, mój aparat przechodził z rąk do rąk i jakieś tam zdjęcia wyszły :) A z USC zdjęcia obejrzałem jeden raz przez 25 lat....
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Kiedyś śledziłem takie fora dla panienek co się jarały że biorą ślub. Sobie odliczały dni i se śmieszkowały jak któraś coś znajdzie itp itd. Wszystkie miały foto/sala/zespól dj jako podstawę na rok dwa przed ślubem. Tak samo w mojej rodzinnie, a rodzina mojej żony jest absurdalnie duża ( 5 dzieci z prababci ) co daje jakie 40 osób na wigilii i każdy miał fotografa na ślubie. Na półce na wsi zalega tona zdjęć ślubnych w albumach plus cała ściana zdjęć grupowych.
To wszystko kwestia rodziny i jej podejścia do celebracji ważnych uroczystości.
Tez jestem w totalnym szoku, co napisałeś.
Mam nadzieję, że jest tak jak piszesz a mój przypadek jest odosobniony
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Wśród mojej rodziny i znajomych nie znam nikogo kto fotografa stawiał by wysoko, wręcz przeciwnie, ponad połowa nie miała na ślubie fotografa. Jak teraz sobie pomyślę to na kilkudziesięciu ślubach tylko na kilku był fotograf "profesjonalista", często pstrykaczami byli wujkowie.
Jakaż to dzielnica Gdańska tak ma :?: :?: :?:
Pytam serio z ciekawości, bo z racji zamieszkania w Gdyni znam niektórych fotografów z 3M (Gdańsk-Sopot-Gdynia) oraz klientów z ich portfolio i całkowicie mijasz się z moimi obserwacjami w tym względzie. Każdy kogo znam, miał fotografa na ślubie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Kilku znajomym proponowałem zdjęcia po znajomości ale nie byli zbytnio zainteresowani, kilka w plenerze im wystarczyło.
:?:
Może inaczej. Nie pamiętam, abym komukolwiek proponował zdjęcia. Zainteresowani sami znajdują fotografa, który im pasuje oraz zrealizuje docelowy reportaż oraz zdjęcia dla zleceniodawcy.
@Tom77 Tu tu właśnie leży pies pogrzebany, bo dywagując powyżej z doświadczonym fotografem - "Cichym" kompletnie nie rozumiesz na czym opiera się biznes w branży ślubnej oraz jak wyglądają kulisy pracy fotografa ślubnego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Praktycznie nikt zdjęć i filmów ze ślubu nie ogląda, czasem jakieś jedno zdjęcie w witrynce stoi. Na weselu ważne jest jedzenie i alkohol :), zauważyłem że jakby mniej jest wywołanych zdjęć w domach, rzadko kto pokazuje albumy do oglądania, wszystko w telefonach. Myślę, że max 7-9% ślubów odbywa się przy udziale fotografa.
Ciekawe. Jeszcze napisz, że żaden klient nie chce pamiątki ze ślubu w postaci fotoksiążki.
Zacytuję Cichego: "To jest dla mnie szokujące, co piszesz."
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Ja sam nie miałem fotografa na ślubie, mój aparat przechodził z rąk do rąk i jakieś tam zdjęcia wyszły :)
Jesssssssssssssu... Mogę tego nie komentować?
@Tom77 Dosadnie pisząc szerzysz dezinformację nazywaną potocznie „fake news” ;)
ps.
Nie istnieje coś takiego jak: "kilka zdjęć" na tindera/fejsa/insta , co zawsze powtarzam pytającym o takie foteczki (o zdjęciach ślubnych/poślubnych nawet nie wspominam)
-
1 załącznik(ów)
Ostatnio jakby wysyp tego typu ogłoszeń:
Załącznik 7756
"Fotografowie" co ciekawe odpisują :shock:
-
Oni na ślepo wklejają linki. Raz sobie zrobiłem z nich jaja, swego rodzaju test.
Napisałem ogłoszenie na jednej grupce "Szukam fotografa nie na ślub i wesele w dniu 11.06.2022. Rozważę wszystkie ciekawe oferty".
Dostałem na priv 70 ofert. W tym ofertę od iluzjonisty, barmana i firmy wynajmującej samochody.
-
Nieźle. Ktoś zgarnia kasę za szukanie klientów oraz fotografów nie musząc inwestować w wiedzę oraz w sprzęt. Może my też tak zrobimy? :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekCanon
Oni na ślepo wklejają linki. Raz sobie zrobiłem z nich jaja, swego rodzaju test.
Napisałem ogłoszenie na jednej grupce "Szukam fotografa nie na ślub i wesele w dniu 11.06.2022. Rozważę wszystkie ciekawe oferty".
Dostałem na priv 70 ofert. W tym ofertę od iluzjonisty, barmana i firmy wynajmującej samochody.
No i jaki cel miało to Twoje "małe oszustwo"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekCanon
Dziwne, że fotowoltaiki Ci nie oferowano :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
No i jaki cel miało to Twoje "małe oszustwo"?
Byłem po prostu ciekaw, czy ludzie serio widząc słowo "ślub i wesele" będą walić linkami na oślep jak wszędzie gdzie ktoś szuka naprawdę na ślub i wesele.
Tylko jedna osoba napisała mi priv, "skoro nie na ślub i wesele, to w jakim charakterze"?
Nie wiem jak wy, ale ja czytanie ze zrozumieniem miałem bodajże w 3 klasie podstawówki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekCanon
Byłem po prostu ciekaw, czy ludzie serio widząc słowo "ślub i wesele" będą walić linkami na oślep jak wszędzie gdzie ktoś szuka naprawdę na ślub i wesele.
Tylko jedna osoba napisała mi priv, "skoro nie na ślub i wesele, to w jakim charakterze"?
Nie wiem jak wy, ale ja czytanie ze zrozumieniem miałem bodajże w 3 klasie podstawówki.
Ale dziwisz się? Dla wielu to jest chleb i każdy szuka zleceń gdzie się da zwłaszcza jak ktoś pisze "Szukam fotografa nie na ślub i wesele w dniu 11.06.2022" Ja tez bym to odebrał jak 99% reszty. Teraz napisz, że szukasz doradcy co się nie zajmuje fotowoltaiką ;)
-
W zeszłym roku sam organizowałem swój ślub i wesele, szczerze mówiąc to się nie dziwie, że branża umiera. Każdy podnosi ceny, a para młoda zazwyczaj nie jest studnią bez dna więc trzeba na czymś zaoszczędzić. Najłatwiej na tym, co nie jest niezbędne a można to zastąpić. Wielu parom wystarczy nawet znajomy, który uwieczni cały dzień a sami wolą by goście się dobrze bawili i wspominali zabawę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
W zeszłym roku sam organizowałem swój ślub i wesele, szczerze mówiąc to się nie dziwie, że branża umiera. Każdy podnosi ceny, a para młoda zazwyczaj nie jest studnią bez dna więc trzeba na czymś zaoszczędzić. Najłatwiej na tym, co nie jest niezbędne a można to zastąpić. Wielu parom wystarczy nawet znajomy, który uwieczni cały dzień a sami wolą by goście się dobrze bawili i wspominali zabawę.
+1, dokładnie tak, ale "PROsi" i tak stwierdzą, że to kłamstwo, bo przecież mają tyle zleceń...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Gorzej jak znajomy nie weźmie aparatu, bo jest gościem wesela za które dał w kopercie prezent... Więcej nie zdziwił bym się jak by ten cąły dzień, to było kilka zdjęć ze ślubu a reszta to jego laski/zony i kilku osób co siedziało obok - z zycia wzięte.
p.S do pOm
Naprawdę byś poszedł z całą torbą sprzętu na czyjeś wesele i latał od przygotowań do 1 w nocy zamiast bawić się chlać itp? Ja bym miał w dupie takiego znajomego. U mnie w rodzinie zawsze był fotograf i tylko raz zostałem poproszony czy bym zrobił zdjęcia. Odmówiłem tłumacząc że jestem z osobą towarzysząca ( aktualnie moja żona )i zamierzam jej towarzyszyć a nie biegać z aparatem. Nie było problemu. Byl wynajęty fotograf, który zrobił dużo więcej zdjęć niż wszyscy razem z aparatami i telefonami, którzy zostali poproszeni o zdjęcia.
-
A niezbędne to: wiejski stół, barman i bar w standardzie alkohole świata, fotobudka, fontanna czekoladowa, pokaz sztucznych ogni, zabytkowa limuzyna od rana bo panna młoda do fryzjera, a młody do kwiaciarni po wiązankę, pieczone prosię, 6 piętrowy tort, urządzenie do robienia mgły na pierwszy taniec i do tego oświetlenie, skrzypaczka i śpiewak operowy w kościele, poprawiny? Coś pominąłem? Fotograf profesjonalny będzie miał zdjęcia najszybciej za kilka dni, a na fejsie zdjęcia telefonu będą jeszcze w czasie ślubu!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
A niezbędne to: wiejski stół, barman i bar w standardzie alkohole świata, fotobudka, fontanna czekoladowa, pokaz sztucznych ogni, zabytkowa limuzyna od rana bo panna młoda do fryzjera, a młody do kwiaciarni po wiązankę, pieczone prosię, 6 piętrowy tort, urządzenie do robienia mgły na pierwszy taniec i do tego oświetlenie, skrzypaczka i śpiewak operowy w kościele, poprawiny? Coś pominąłem? Fotograf profesjonalny będzie miał zdjęcia najszybciej za kilka dni, a na fejsie zdjęcia telefonu będą jeszcze w czasie ślubu!
nie wiem dlaczego się oburzasz, dla niektórych tak jest ;) i to wybór pary młodej.
Uwierz mi, że niektórzy bardziej wolą barmana, który urozmaici imprezę niż dopłacanie kolejnych tysięcy do fotografa.
Tak jak pisałem, młodzi nie są studnią bez dnia, niektórzy mają różne priorytety i teraz to widać. Zawsze można konkurować ceną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Gorzej jak znajomy nie weźmie aparatu, bo jest gościem wesela za które dał w kopercie prezent... Więcej nie zdziwił bym się jak by ten cąły dzień, to było kilka zdjęć ze ślubu a reszta to jego laski/zony i kilku osób co siedziało obok - z zycia wzięte.
p.S do pOm
Naprawdę byś poszedł z całą torbą sprzętu na czyjeś wesele i latał od przygotowań do 1 w nocy zamiast bawić się chlać itp? Ja bym miał w dupie takiego znajomego. U mnie w rodzinie zawsze był fotograf i tylko raz zostałem poproszony czy bym zrobił zdjęcia. Odmówiłem tłumacząc że jestem z osobą towarzysząca ( aktualnie moja żona )i zamierzam jej towarzyszyć a nie biegać z aparatem. Nie było problemu. Byl wynajęty fotograf, który zrobił dużo więcej zdjęć niż wszyscy razem z aparatami i telefonami, którzy zostali poproszeni o zdjęcia.
Poszedłem na tzw. event - 50 urodziny bardzo dobrych znajomych. Impreza na 60 osób, kupa kasy jak wesele.
Wziąłem ze sobą M50+M22+M32 i lampkę 430EXIIIRT - mówię pstryknę po swojemu kilku znajomych.
Niestety awansowałem do roli fotografa co kładło dla mnie imprezę. Nie zadbano o profesjonalistę chociaż jubilaci lubią dobre foty.
Nie ogarniam takich tematów, focę miasteczka i landszafty - dramat. Wyszło co wyszło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
nie wiem dlaczego się oburzasz, dla niektórych tak jest ;) i to wybór pary młodej.
Uwierz mi, że niektórzy bardziej wolą barmana, który urozmaici imprezę niż dopłacanie kolejnych tysięcy do fotografa.
Tak jak pisałem, młodzi nie są studnią bez dnia, niektórzy mają różne priorytety i teraz to widać. Zawsze można konkurować ceną.
Ja się nie oburzam, ja wyliczam długą kolejkę firm konkurujących ze sobą ceną i pracujących po kosztach na chwałę pary młodej!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
p.S do pOm
Jako młody szczawik robiłem za darmo zdjęcia na imprezach rodzinnych (chrzciny, lecia, urodziny etc.) zestawem 30D + KIT i stałka 50 mm + 430 EX.
Kiedy zacząłem prowadzić działalność i dorobiłem się już czegoś klasy 5D III + 24-70 2.8 zażądali, żebym robił zdjęcia (za darmo oczywiście) na całym weselu kuzyna którego ostatnio widziałem 2 lata temu.
Grzecznie odmówiłem, argumentując że chciałbym być choć raz po tej drugiej stronie...
Od tego czasu się do mnie nie odzywają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Poszedłem na tzw. event - 50 urodziny bardzo dobrych znajomych. Impreza na 60 osób, kupa kasy jak wesele.
Wziąłem ze sobą M50+M22+M32 i lampkę 430EXIIIRT - mówię pstryknę po swojemu kilku znajomych.
Niestety awansowałem do roli fotografa co kładło dla mnie imprezę. Nie zadbano o profesjonalistę chociaż jubilaci lubią dobre foty.
Nie ogarniam takich tematów, focę miasteczka i landszafty - dramat. Wyszło co wyszło.
Ja też parę lat temu byłem na weselu jako gość u dobrych znajomych i nie proszono mnie o zdjęcia, byli zamówieni fotograf i kamerzysta, ale z nawyku nie wytrzymałem, zabrałem 6D + 1,8/50, i od kościoła do końca wesela nad ranem obfotografowałem całą imprezę nie zaniedbawszy się nachlać i wytańcować :D. Zdjęcia oddałem młodym już we wtorek po ślubie, a na zdjęcia od zawodowca czekali pół roku- dosłownie!
Po roku poprosili mnie o sesję plenerową w Kazimierzu, bo przez rok niby ani nie mogli się sami zorganizować, ani umówić zawodowca. Był listopad i poprosiłem, aby przyjechali po mnie o 7-ej rano. Przyjechali o 11-ej, w Kazimierzu byliśmy w samo południe. Ranek był wręcz mroźny, więc panna młoda założyła sobie pod suknię półkozaczki, i to niezbyt wyjściowe, a w południe zrobił się taki upał, że porozbieraliśmy się do podkoszulek. Miałem małą blendę, lampę, statyw do lampy, trzy aparaty, i w ostrym słońcu musiałem jakoś ogarniać ociekającą potem parę młodą, a zdjęcia plenerowe to też nie moja bajka, bo mnie szlag trafia, gdy muszę coś wymyślać i pozować ludzi, na dodatek teren nie jest mi znany i nie wiem, gdzie szukać miejscówek. Reportaż ślubny to co innego, i też wyszło, jak wyszło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Miałem małą blendę, lampę, statyw do lampy, trzy aparaty, i w ostrym słońcu musiałem jakoś ogarniać ociekającą potem parę młodą, a zdjęcia plenerowe to też nie moja bajka, bo mnie szlag trafia, gdy muszę coś wymyślać i pozować ludzi, na dodatek teren nie jest mi znany i nie wiem, gdzie szukać miejscówek. Reportaż ślubny to co innego, i też wyszło, jak wyszło.
Nie chciałbym Ciebie urazić, ale kompletnie nie rozumiem co chciałeś przekazać w temacie wątku powyższym zapisem :shock:
Wiem, że zarówno p0m, jak i totamten oraz przede wszystkim Eberloth mają głęboko w du__ie to, co napiszę ;) Ale i tak napiszę, że nie bez przyczyny ślubniacy wybierają na sesje ślubne i poślubne wieczorową porę, gdzie rozpiętość tonalna nie jest przeszkodą i nawet słaba lampa błyskowa poradzi sobie z doświetleniem osób. Zapewne wszyscy piszący powyżej o tym doskonale wiedzą, bo przecież nie zakładajmy że nie zależy im zupełnie na poprawnych zdjęciach.
Taki przykładowe moje gnioty w tym temacie: https://500px.com/photo/1019473712/s...by-andrzej-car ,
https://www.facebook.com/photo/?fbid...33104313406337
https://www.facebook.com/photo/?fbid...27829260600509 i
https://500px.com/photo/1018440981/d...by-andrzej-car
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
w Orłowie (Twoje rejony) to widziałem kilka PM jeszcze bladym świtem, koło 4 rano;-) nawet pogadałem z jednym foto przysypiającym na molo, bo PM się spóźniała :-) to nie jest łatwa robota :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Czy na tym serwisie jest cenzura, bo część Twoich zdjęć ma napis NSFW?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
w Orłowie (Twoje rejony) to widziałem kilka PM jeszcze bladym świtem, koło 4 rano;-) nawet pogadałem z jednym foto przysypiającym na molo, bo PM się spóźniała :-) to nie jest łatwa robota :-)
Nikt nie twierdzi, że jest łatwo ;) Też mi się zdarzało być o 3 i 4 rano i czekać na wschód słońca w Rewie i Mechelinkach , który jednak nie był jakoś specjalnie widowiskowy z uwagi na mgłę.
https://www.facebook.com/photo/?fbid...52332921483465
Albo potrafimy się ustawić z zleceniodawcami, albo nie piszmy głupotek o konieczności fotografowania w ostrym słońcu o 12:00, bo na to wszystko właśnie wpływ ma fotograf wybierając miejsce oraz czas zdjęć. Czyli wschód, albo zachód słońca jeśli poważnie podchodzimy do zdjęć. Oczywiście też robię zdjęcia w pełnym słońcu , ale po to są własnie blendy i ekrany dyfuzyjne, aby je stosować w takich przypadkach (zawsze mam taką pod ręką).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Czy na tym serwisie jest cenzura, bo część Twoich zdjęć ma napis NSFW?
Portal sam zakłada ograniczenia poprzez AI i nie mam na to wpływu.
"Treść NSFW. To zdjęcie zawiera nagość, treści o charakterze jednoznacznie seksualnym lub dwuznacznym."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
to nie jest łatwa robota :-)
Nie jest łatwa, bo 99% par stoi pierwszy raz w życiu przed aparatem i w dodatku są totalnie nie komfortowo ubrani. Dlatego zdecydowana większość robi plenery w widowiskowych miejscach lub 15 min na weselu, by mieć to z głowy. Pracowałem kilka razy z modelkami co brały ślub i praca z nimi, to zupełnie co innego niż para - "co mamy robić?"
Temat kurczącej się branży i tysięcy ogłoszeń na FB. Zdecydowana większość "polecanych" to totalni amatorzy. Bez urazy. Fartem kilka zleceń od znajomych, może coś płatnego. 2-3 lata na "rynku" 4 wesela na rok, 20 sesji za 150zł i koniec zabawy. Zazwyczaj z końcem statusu studenta. Czasami dotacja z urzędu. Ileż to ja się naczytałem załamanych pań którym fotograf amator spierdzielił robotę... zresztą też święty nie byłem, patrząc na to jak cudowałem kiedyś z żenującą obróbką, na której wykłada się 90% początkujących.
Niestety rynek jest jaki jest. Szkoda że nie można tak szybko zostać mechanikiem czy jakimś innym specem jak fotografem "ślubnym" Po latach doświadczeń, wydania kasy w sprzęt, warsztaty i w końcu jakiejś techniki co sprawia, że w sposób poprawny i powtarzalny jesteś w stanie zrobić ludziom pamiątkę na właściwym poziomie, musisz "konkurować" z ludźmi co dopiero stawiają pierwsze kroki.