Strona 5 z 30 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 294

Wątek: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Domyślnie Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2022 roku

Cytat Zamieszczone przez totamten Zobacz posta
    A niezbędne to: wiejski stół, barman i bar w standardzie alkohole świata, fotobudka, fontanna czekoladowa, pokaz sztucznych ogni, zabytkowa limuzyna od rana bo panna młoda do fryzjera, a młody do kwiaciarni po wiązankę, pieczone prosię, 6 piętrowy tort, urządzenie do robienia mgły na pierwszy taniec i do tego oświetlenie, skrzypaczka i śpiewak operowy w kościele, poprawiny? Coś pominąłem? Fotograf profesjonalny będzie miał zdjęcia najszybciej za kilka dni, a na fejsie zdjęcia telefonu będą jeszcze w czasie ślubu!
    nie wiem dlaczego się oburzasz, dla niektórych tak jest i to wybór pary młodej.
    Uwierz mi, że niektórzy bardziej wolą barmana, który urozmaici imprezę niż dopłacanie kolejnych tysięcy do fotografa.
    Tak jak pisałem, młodzi nie są studnią bez dnia, niektórzy mają różne priorytety i teraz to widać. Zawsze można konkurować ceną.
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Gorzej jak znajomy nie weźmie aparatu, bo jest gościem wesela za które dał w kopercie prezent... Więcej nie zdziwił bym się jak by ten cąły dzień, to było kilka zdjęć ze ślubu a reszta to jego laski/zony i kilku osób co siedziało obok - z zycia wzięte.

p.S do pOm
    Naprawdę byś poszedł z całą torbą sprzętu na czyjeś wesele i latał od przygotowań do 1 w nocy zamiast bawić się chlać itp? Ja bym miał w dupie takiego znajomego. U mnie w rodzinie zawsze był fotograf i tylko raz zostałem poproszony czy bym zrobił zdjęcia. Odmówiłem tłumacząc że jestem z osobą towarzysząca ( aktualnie moja żona )i zamierzam jej towarzyszyć a nie biegać z aparatem. Nie było problemu. Byl wynajęty fotograf, który zrobił dużo więcej zdjęć niż wszyscy razem z aparatami i telefonami, którzy zostali poproszeni o zdjęcia.
    Poszedłem na tzw. event - 50 urodziny bardzo dobrych znajomych. Impreza na 60 osób, kupa kasy jak wesele.
    Wziąłem ze sobą M50+M22+M32 i lampkę 430EXIIIRT - mówię pstryknę po swojemu kilku znajomych.
    Niestety awansowałem do roli fotografa co kładło dla mnie imprezę. Nie zadbano o profesjonalistę chociaż jubilaci lubią dobre foty.
    Nie ogarniam takich tematów, focę miasteczka i landszafty - dramat. Wyszło co wyszło.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez cohontes Zobacz posta
    nie wiem dlaczego się oburzasz, dla niektórych tak jest i to wybór pary młodej.
    Uwierz mi, że niektórzy bardziej wolą barmana, który urozmaici imprezę niż dopłacanie kolejnych tysięcy do fotografa.
    Tak jak pisałem, młodzi nie są studnią bez dnia, niektórzy mają różne priorytety i teraz to widać. Zawsze można konkurować ceną.
    Ja się nie oburzam, ja wyliczam długą kolejkę firm konkurujących ze sobą ceną i pracujących po kosztach na chwałę pary młodej!

Coś już napisał Awatar TomekCanon
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Gorzej jak znajomy nie weźmie aparatu, bo jest gościem wesela za które dał w kopercie prezent... Więcej nie zdziwił bym się jak by ten cąły dzień, to było kilka zdjęć ze ślubu a reszta to jego laski/zony i kilku osób co siedziało obok - z zycia wzięte.

p.S do pOm
    Naprawdę byś poszedł z całą torbą sprzętu na czyjeś wesele i latał od przygotowań do 1 w nocy zamiast bawić się chlać itp? Ja bym miał w dupie takiego znajomego. U mnie w rodzinie zawsze był fotograf i tylko raz zostałem poproszony czy bym zrobił zdjęcia. Odmówiłem tłumacząc że jestem z osobą towarzysząca ( aktualnie moja żona )i zamierzam jej towarzyszyć a nie biegać z aparatem. Nie było problemu. Byl wynajęty fotograf, który zrobił dużo więcej zdjęć niż wszyscy razem z aparatami i telefonami, którzy zostali poproszeni o zdjęcia.
    Jako młody szczawik robiłem za darmo zdjęcia na imprezach rodzinnych (chrzciny, lecia, urodziny etc.) zestawem 30D + KIT i stałka 50 mm + 430 EX.
    Kiedy zacząłem prowadzić działalność i dorobiłem się już czegoś klasy 5D III + 24-70 2.8 zażądali, żebym robił zdjęcia (za darmo oczywiście) na całym weselu kuzyna którego ostatnio widziałem 2 lata temu.
    Grzecznie odmówiłem, argumentując że chciałbym być choć raz po tej drugiej stronie...

Od tego czasu się do mnie nie odzywają.
    Ostatnio edytowane przez TomekCanon ; 28-03-2022 o 22:02
    Mam: R, R6, A7 IV Szkła: 16-35 2.8L II, 35 1.4L, 135 2.0L, 70-200 4L, Sony 24-70 F4
    Miałem (dużo tego): Canony: 20D,40D,60D,70D,2x5D,2x5D II,3x5D III,5D IV, 2x6D,6D II,7D,7D mark II. I Nikony: D50, D90, 2xD7000, D200, D610. Sony: A100, A6300, A7 II, A7 III

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Poszedłem na tzw. event - 50 urodziny bardzo dobrych znajomych. Impreza na 60 osób, kupa kasy jak wesele.
    Wziąłem ze sobą M50+M22+M32 i lampkę 430EXIIIRT - mówię pstryknę po swojemu kilku znajomych.
    Niestety awansowałem do roli fotografa co kładło dla mnie imprezę. Nie zadbano o profesjonalistę chociaż jubilaci lubią dobre foty.
    Nie ogarniam takich tematów, focę miasteczka i landszafty - dramat. Wyszło co wyszło.
    Ja też parę lat temu byłem na weselu jako gość u dobrych znajomych i nie proszono mnie o zdjęcia, byli zamówieni fotograf i kamerzysta, ale z nawyku nie wytrzymałem, zabrałem 6D + 1,8/50, i od kościoła do końca wesela nad ranem obfotografowałem całą imprezę nie zaniedbawszy się nachlać i wytańcować . Zdjęcia oddałem młodym już we wtorek po ślubie, a na zdjęcia od zawodowca czekali pół roku- dosłownie!

Po roku poprosili mnie o sesję plenerową w Kazimierzu, bo przez rok niby ani nie mogli się sami zorganizować, ani umówić zawodowca. Był listopad i poprosiłem, aby przyjechali po mnie o 7-ej rano. Przyjechali o 11-ej, w Kazimierzu byliśmy w samo południe. Ranek był wręcz mroźny, więc panna młoda założyła sobie pod suknię półkozaczki, i to niezbyt wyjściowe, a w południe zrobił się taki upał, że porozbieraliśmy się do podkoszulek. Miałem małą blendę, lampę, statyw do lampy, trzy aparaty, i w ostrym słońcu musiałem jakoś ogarniać ociekającą potem parę młodą, a zdjęcia plenerowe to też nie moja bajka, bo mnie szlag trafia, gdy muszę coś wymyślać i pozować ludzi, na dodatek teren nie jest mi znany i nie wiem, gdzie szukać miejscówek. Reportaż ślubny to co innego, i też wyszło, jak wyszło.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Miałem małą blendę, lampę, statyw do lampy, trzy aparaty, i w ostrym słońcu musiałem jakoś ogarniać ociekającą potem parę młodą, a zdjęcia plenerowe to też nie moja bajka, bo mnie szlag trafia, gdy muszę coś wymyślać i pozować ludzi, na dodatek teren nie jest mi znany i nie wiem, gdzie szukać miejscówek. Reportaż ślubny to co innego, i też wyszło, jak wyszło.
    Nie chciałbym Ciebie urazić, ale kompletnie nie rozumiem co chciałeś przekazać w temacie wątku powyższym zapisem

Wiem, że zarówno p0m, jak i totamten oraz przede wszystkim Eberloth mają głęboko w du__ie to, co napiszę Ale i tak napiszę, że nie bez przyczyny ślubniacy wybierają na sesje ślubne i poślubne wieczorową porę, gdzie rozpiętość tonalna nie jest przeszkodą i nawet słaba lampa błyskowa poradzi sobie z doświetleniem osób. Zapewne wszyscy piszący powyżej o tym doskonale wiedzą, bo przecież nie zakładajmy że nie zależy im zupełnie na poprawnych zdjęciach.

Taki przykładowe moje gnioty w tym temacie: https://500px.com/photo/1019473712/s...by-andrzej-car ,
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...33104313406337
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...27829260600509 i
    https://500px.com/photo/1018440981/d...by-andrzej-car
    Ostatnio edytowane przez candar ; 29-03-2022 o 09:49
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta

nie bez przyczyny ślubniacy wybierają na sesje ślubne i poślubne wieczorową porę, gdzie rozpiętość tonalna nie jest przeszkodą i nawet słaba lampa błyskowa poradzi sobie z doświetleniem osób. Zapewne wszyscy piszący o tym doskonale wiedzą, bo przecież nie zakładajmy że nie zależy im zupełnie na poprawnych zdjęciach.

Taki przykładowy mój gniot w tym temacie: https://500px.com/photo/1019473712/s...by-andrzej-car i https://500px.com/photo/1018440981/d...by-andrzej-car
    w Orłowie (Twoje rejony) to widziałem kilka PM jeszcze bladym świtem, koło 4 rano;-) nawet pogadałem z jednym foto przysypiającym na molo, bo PM się spóźniała :-) to nie jest łatwa robota :-)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 29-03-2022 o 09:49
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta

Taki przykładowe moje gnioty w tym temacie: https://500px.com/photo/1019473712/s...by-andrzej-car
    Czy na tym serwisie jest cenzura, bo część Twoich zdjęć ma napis NSFW?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    w Orłowie (Twoje rejony) to widziałem kilka PM jeszcze bladym świtem, koło 4 rano;-) nawet pogadałem z jednym foto przysypiającym na molo, bo PM się spóźniała :-) to nie jest łatwa robota :-)
    Nikt nie twierdzi, że jest łatwo Też mi się zdarzało być o 3 i 4 rano i czekać na wschód słońca w Rewie i Mechelinkach , który jednak nie był jakoś specjalnie widowiskowy z uwagi na mgłę.
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...52332921483465

Albo potrafimy się ustawić z zleceniodawcami, albo nie piszmy głupotek o konieczności fotografowania w ostrym słońcu o 12:00, bo na to wszystko właśnie wpływ ma fotograf wybierając miejsce oraz czas zdjęć. Czyli wschód, albo zachód słońca jeśli poważnie podchodzimy do zdjęć. Oczywiście też robię zdjęcia w pełnym słońcu , ale po to są własnie blendy i ekrany dyfuzyjne, aby je stosować w takich przypadkach (zawsze mam taką pod ręką).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Czy na tym serwisie jest cenzura, bo część Twoich zdjęć ma napis NSFW?
    Portal sam zakłada ograniczenia poprzez AI i nie mam na to wpływu.
    "Treść NSFW. To zdjęcie zawiera nagość, treści o charakterze jednoznacznie seksualnym lub dwuznacznym."
    Ostatnio edytowane przez candar ; 29-03-2022 o 10:19
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    to nie jest łatwa robota :-)
    Nie jest łatwa, bo 99% par stoi pierwszy raz w życiu przed aparatem i w dodatku są totalnie nie komfortowo ubrani. Dlatego zdecydowana większość robi plenery w widowiskowych miejscach lub 15 min na weselu, by mieć to z głowy. Pracowałem kilka razy z modelkami co brały ślub i praca z nimi, to zupełnie co innego niż para - "co mamy robić?"

Temat kurczącej się branży i tysięcy ogłoszeń na FB. Zdecydowana większość "polecanych" to totalni amatorzy. Bez urazy. Fartem kilka zleceń od znajomych, może coś płatnego. 2-3 lata na "rynku" 4 wesela na rok, 20 sesji za 150zł i koniec zabawy. Zazwyczaj z końcem statusu studenta. Czasami dotacja z urzędu. Ileż to ja się naczytałem załamanych pań którym fotograf amator spierdzielił robotę... zresztą też święty nie byłem, patrząc na to jak cudowałem kiedyś z żenującą obróbką, na której wykłada się 90% początkujących.

Niestety rynek jest jaki jest. Szkoda że nie można tak szybko zostać mechanikiem czy jakimś innym specem jak fotografem "ślubnym" Po latach doświadczeń, wydania kasy w sprzęt, warsztaty i w końcu jakiejś techniki co sprawia, że w sposób poprawny i powtarzalny jesteś w stanie zrobić ludziom pamiątkę na właściwym poziomie, musisz "konkurować" z ludźmi co dopiero stawiają pierwsze kroki.

Strona 5 z 30 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów