Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 294

Wątek: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2022 roku

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Gorzej jak znajomy nie weźmie aparatu, bo jest gościem wesela za które dał w kopercie prezent... Więcej nie zdziwił bym się jak by ten cąły dzień, to było kilka zdjęć ze ślubu a reszta to jego laski/zony i kilku osób co siedziało obok - z zycia wzięte.

p.S do pOm
    Naprawdę byś poszedł z całą torbą sprzętu na czyjeś wesele i latał od przygotowań do 1 w nocy zamiast bawić się chlać itp? Ja bym miał w dupie takiego znajomego. U mnie w rodzinie zawsze był fotograf i tylko raz zostałem poproszony czy bym zrobił zdjęcia. Odmówiłem tłumacząc że jestem z osobą towarzysząca ( aktualnie moja żona )i zamierzam jej towarzyszyć a nie biegać z aparatem. Nie było problemu. Byl wynajęty fotograf, który zrobił dużo więcej zdjęć niż wszyscy razem z aparatami i telefonami, którzy zostali poproszeni o zdjęcia.
    Poszedłem na tzw. event - 50 urodziny bardzo dobrych znajomych. Impreza na 60 osób, kupa kasy jak wesele.
    Wziąłem ze sobą M50+M22+M32 i lampkę 430EXIIIRT - mówię pstryknę po swojemu kilku znajomych.
    Niestety awansowałem do roli fotografa co kładło dla mnie imprezę. Nie zadbano o profesjonalistę chociaż jubilaci lubią dobre foty.
    Nie ogarniam takich tematów, focę miasteczka i landszafty - dramat. Wyszło co wyszło.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Poszedłem na tzw. event - 50 urodziny bardzo dobrych znajomych. Impreza na 60 osób, kupa kasy jak wesele.
    Wziąłem ze sobą M50+M22+M32 i lampkę 430EXIIIRT - mówię pstryknę po swojemu kilku znajomych.
    Niestety awansowałem do roli fotografa co kładło dla mnie imprezę. Nie zadbano o profesjonalistę chociaż jubilaci lubią dobre foty.
    Nie ogarniam takich tematów, focę miasteczka i landszafty - dramat. Wyszło co wyszło.
    Ja też parę lat temu byłem na weselu jako gość u dobrych znajomych i nie proszono mnie o zdjęcia, byli zamówieni fotograf i kamerzysta, ale z nawyku nie wytrzymałem, zabrałem 6D + 1,8/50, i od kościoła do końca wesela nad ranem obfotografowałem całą imprezę nie zaniedbawszy się nachlać i wytańcować . Zdjęcia oddałem młodym już we wtorek po ślubie, a na zdjęcia od zawodowca czekali pół roku- dosłownie!

Po roku poprosili mnie o sesję plenerową w Kazimierzu, bo przez rok niby ani nie mogli się sami zorganizować, ani umówić zawodowca. Był listopad i poprosiłem, aby przyjechali po mnie o 7-ej rano. Przyjechali o 11-ej, w Kazimierzu byliśmy w samo południe. Ranek był wręcz mroźny, więc panna młoda założyła sobie pod suknię półkozaczki, i to niezbyt wyjściowe, a w południe zrobił się taki upał, że porozbieraliśmy się do podkoszulek. Miałem małą blendę, lampę, statyw do lampy, trzy aparaty, i w ostrym słońcu musiałem jakoś ogarniać ociekającą potem parę młodą, a zdjęcia plenerowe to też nie moja bajka, bo mnie szlag trafia, gdy muszę coś wymyślać i pozować ludzi, na dodatek teren nie jest mi znany i nie wiem, gdzie szukać miejscówek. Reportaż ślubny to co innego, i też wyszło, jak wyszło.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Miałem małą blendę, lampę, statyw do lampy, trzy aparaty, i w ostrym słońcu musiałem jakoś ogarniać ociekającą potem parę młodą, a zdjęcia plenerowe to też nie moja bajka, bo mnie szlag trafia, gdy muszę coś wymyślać i pozować ludzi, na dodatek teren nie jest mi znany i nie wiem, gdzie szukać miejscówek. Reportaż ślubny to co innego, i też wyszło, jak wyszło.
    Nie chciałbym Ciebie urazić, ale kompletnie nie rozumiem co chciałeś przekazać w temacie wątku powyższym zapisem

Wiem, że zarówno p0m, jak i totamten oraz przede wszystkim Eberloth mają głęboko w du__ie to, co napiszę Ale i tak napiszę, że nie bez przyczyny ślubniacy wybierają na sesje ślubne i poślubne wieczorową porę, gdzie rozpiętość tonalna nie jest przeszkodą i nawet słaba lampa błyskowa poradzi sobie z doświetleniem osób. Zapewne wszyscy piszący powyżej o tym doskonale wiedzą, bo przecież nie zakładajmy że nie zależy im zupełnie na poprawnych zdjęciach.

Taki przykładowe moje gnioty w tym temacie: https://500px.com/photo/1019473712/s...by-andrzej-car ,
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...33104313406337
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...27829260600509 i
    https://500px.com/photo/1018440981/d...by-andrzej-car
    Ostatnio edytowane przez candar ; 29-03-2022 o 09:49
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta

nie bez przyczyny ślubniacy wybierają na sesje ślubne i poślubne wieczorową porę, gdzie rozpiętość tonalna nie jest przeszkodą i nawet słaba lampa błyskowa poradzi sobie z doświetleniem osób. Zapewne wszyscy piszący o tym doskonale wiedzą, bo przecież nie zakładajmy że nie zależy im zupełnie na poprawnych zdjęciach.

Taki przykładowy mój gniot w tym temacie: https://500px.com/photo/1019473712/s...by-andrzej-car i https://500px.com/photo/1018440981/d...by-andrzej-car
    w Orłowie (Twoje rejony) to widziałem kilka PM jeszcze bladym świtem, koło 4 rano;-) nawet pogadałem z jednym foto przysypiającym na molo, bo PM się spóźniała :-) to nie jest łatwa robota :-)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 29-03-2022 o 09:49
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Miasto

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    w Orłowie (Twoje rejony) to widziałem kilka PM jeszcze bladym świtem, koło 4 rano;-) nawet pogadałem z jednym foto przysypiającym na molo, bo PM się spóźniała :-) to nie jest łatwa robota :-)
    Nikt nie twierdzi, że jest łatwo Też mi się zdarzało być o 3 i 4 rano i czekać na wschód słońca w Rewie i Mechelinkach , który jednak nie był jakoś specjalnie widowiskowy z uwagi na mgłę.
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...52332921483465

Albo potrafimy się ustawić z zleceniodawcami, albo nie piszmy głupotek o konieczności fotografowania w ostrym słońcu o 12:00, bo na to wszystko właśnie wpływ ma fotograf wybierając miejsce oraz czas zdjęć. Czyli wschód, albo zachód słońca jeśli poważnie podchodzimy do zdjęć. Oczywiście też robię zdjęcia w pełnym słońcu , ale po to są własnie blendy i ekrany dyfuzyjne, aby je stosować w takich przypadkach (zawsze mam taką pod ręką).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Czy na tym serwisie jest cenzura, bo część Twoich zdjęć ma napis NSFW?
    Portal sam zakłada ograniczenia poprzez AI i nie mam na to wpływu.
    "Treść NSFW. To zdjęcie zawiera nagość, treści o charakterze jednoznacznie seksualnym lub dwuznacznym."
    Ostatnio edytowane przez candar ; 29-03-2022 o 10:19
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    to nie jest łatwa robota :-)
    Nie jest łatwa, bo 99% par stoi pierwszy raz w życiu przed aparatem i w dodatku są totalnie nie komfortowo ubrani. Dlatego zdecydowana większość robi plenery w widowiskowych miejscach lub 15 min na weselu, by mieć to z głowy. Pracowałem kilka razy z modelkami co brały ślub i praca z nimi, to zupełnie co innego niż para - "co mamy robić?"

Temat kurczącej się branży i tysięcy ogłoszeń na FB. Zdecydowana większość "polecanych" to totalni amatorzy. Bez urazy. Fartem kilka zleceń od znajomych, może coś płatnego. 2-3 lata na "rynku" 4 wesela na rok, 20 sesji za 150zł i koniec zabawy. Zazwyczaj z końcem statusu studenta. Czasami dotacja z urzędu. Ileż to ja się naczytałem załamanych pań którym fotograf amator spierdzielił robotę... zresztą też święty nie byłem, patrząc na to jak cudowałem kiedyś z żenującą obróbką, na której wykłada się 90% początkujących.

Niestety rynek jest jaki jest. Szkoda że nie można tak szybko zostać mechanikiem czy jakimś innym specem jak fotografem "ślubnym" Po latach doświadczeń, wydania kasy w sprzęt, warsztaty i w końcu jakiejś techniki co sprawia, że w sposób poprawny i powtarzalny jesteś w stanie zrobić ludziom pamiątkę na właściwym poziomie, musisz "konkurować" z ludźmi co dopiero stawiają pierwsze kroki.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Taki przykładowe moje gnioty w tym temacie: https://500px.com/photo/1019473712/s...by-andrzej-car
    Czy na tym serwisie jest cenzura, bo część Twoich zdjęć ma napis NSFW?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Miasto
    Lublin

Nie chciałbym Ciebie urazić, ale kompletnie nie rozumiem co chciałeś przekazać w temacie wątku powyższym zapisem

Wiem, że zarówno p0m, jak i totamten oraz przede wszystkim Eberloth mają głęboko w du__ie to, co napiszę Ale i tak napiszę, że nie bez przyczyny ślubniacy wybierają na sesje ślubne i poślubne wieczorową porę, gdzie rozpiętość tonalna nie jest przeszkodą i nawet słaba lampa błyskowa poradzi sobie z doświetleniem osób. Zapewne wszyscy piszący powyżej o tym doskonale wiedzą, bo przecież nie zakładajmy że nie zależy im zupełnie na poprawnych zdjęciach.

Taki przykładowe moje gnioty w tym temacie: https://500px.com/photo/1019473712/s...by-andrzej-car ,
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...33104313406337
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...27829260600509 i
    https://500px.com/photo/1018440981/d...by-andrzej-car
    Jak napisałem uprzednio- sesje plenerowe to nie moja bajka. Liczyłem na przedpołudniowa porę i miękkie światło, z dużym zapasem czasu, bo w listopadzie o godzinie 16-ej już się robi ciemnawo, zwłaszcza w terenie zabudowanym. Nie dysponuję superjasną optyką, bo się nie bawię w te klocki na co dzień, a para się spóźniła cztery godziny, więc zamiast zacząć sesję o 8-ej rano zacząłem o 12-ej. Przez cały dzień za żadną cholerę nie dało się dało się stanąć w pełnym słońcu twarzą do niego, a ja nie posiadam arsenału środków do doświetlania pod światło w takich sytuacjach. Nie posiadam też w tym zakresie doświadczenia, bo się tym nie zajmuję. Para wybrała sobie na dodatek miejscowość turystyczną, w której z racji nagłej "pięknej" pogody kręciło się do jasnej cholery ludzi, i całe wycieczki mi przełaziły przed obiektywem, albo w tle, a czas leciał. Do pomocy miałem tylko kumpla- ojca panny młodej, któremu powierzyłem blendę, a ona za nic nie czaił, co ma z nią robić Doświetlać lampą mogłem niewiele, bo w jaskrawym słońcu musiałem używać HSS, a wtedy zwykła lampa niewiele daje światła. Krótko mówiąc, robiłem zdjęcia w warunkach zastanych, a nie w takich, jakie sam bym sobie do tych zdjęć wymarzył.

Mimo wszystko zarówno ja, jak i młodzi, jesteśmy całkiem zadowoleni ze zdjęć, natomiast w temacie wątku istotne jest to, że to młodzi wybrali sobie amatora w te klocki, a nie zawodowca, i sami zdeterminowali miejsce i warunki wykonania sesji absolutnie nie biorąc pod uwagę moich możliwości ani sprzętowych, ani merytorycznych. No, ale i jedne, i drugie zdjęcia dostali za friko, więc miało to swoje uzasadnienie.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Jak napisałem uprzednio- sesje plenerowe to nie moja bajka. Liczyłem na przedpołudniowa porę i miękkie światło, z dużym zapasem czasu, bo w listopadzie o godzinie 16-ej już się robi ciemnawo, zwłaszcza w terenie zabudowanym. Nie dysponuję superjasną optyką, bo się nie bawię w te klocki na co dzień, a para się spóźniła cztery godziny, więc zamiast zacząć sesję o 8-ej rano zacząłem o 12-ej. Przez cały dzień za żadną cholerę nie dało się dało się stanąć w pełnym słońcu twarzą do niego, a ja nie posiadam arsenału środków do doświetlania pod światło w takich sytuacjach. Nie posiadam też w tym zakresie doświadczenia, bo się tym nie zajmuję. Para wybrała sobie na dodatek miejscowość turystyczną, w której z racji nagłej "pięknej" pogody kręciło się do jasnej cholery ludzi, i całe wycieczki mi przełaziły przed obiektywem, albo w tle, a czas leciał. Do pomocy miałem tylko kumpla- ojca panny młodej, któremu powierzyłem blendę, a ona za nic nie czaił, co ma z nią robić Doświetlać lampą mogłem niewiele, bo w jaskrawym słońcu musiałem używać HSS, a wtedy zwykła lampa niewiele daje światła. Krótko mówiąc, robiłem zdjęcia w warunkach zastanych, a nie w takich, jakie sam bym sobie do tych zdjęć wymarzył.

Mimo wszystko zarówno ja, jak i młodzi, jesteśmy całkiem zadowoleni ze zdjęć, natomiast w temacie wątku istotne jest to, że to młodzi wybrali sobie amatora w te klocki, a nie zawodowca, i sami zdeterminowali miejsce i warunki wykonania sesji absolutnie nie biorąc pod uwagę moich możliwości ani sprzętowych, ani merytorycznych. No, ale i jedne, i drugie zdjęcia dostali za friko, więc miało to swoje uzasadnienie.

Aha. Czyli młodzi "jedne, i drugie zdjęcia dostali za friko, więc miało to swoje uzasadnienie." Serio? To teraz fotografowie tankują paliwo do auta za darmo? Za darmo dostają programy graficzne, komputer i aparaty z obiektywami i kartami oraz nie płacą czynszu i opłat? Poproszę o info gdzie tak mają Może w Lublinie tak, ale w Trójmieście fotograf za wszystko płaci sam! A ww. koszty leżą właśnie po stronie pary młodej. I naprawdę serio chwalisz się tym w wątku: "Sytuacja w branży eventowej w 2022 roku"??????

Zacytuję siebie z postu wyżej:
    Efektem "pracy" takich fotografów są takie prośby na forum: "Mam ok 130 zdjęć z rodzinnej uroczystości w formacie JPG, robionych przez miłośnika fotografii. Szukam kogoś kto podejmie się obróbki tych zdjęć, tak żeby wybrać z nich „mieso”".

Dodam, że grzecznie kilkakrotnie odmówiłem poprawiania modelkom zdjęć od fotoziutków, kierując je do osoby, która dostała kasę za ich zrobienie. Co ciekawe w jednym przypadku "fotograf", który je zrobił odmówił ich poprawy i odmówił również oddania kasy modelce. Tak więc są to osoby tzw. jednego zlecenia, bo fama o nim poszła dalej. Tak, to prawda, są czarne listy fotografów i modelek.

Aby nie było, że coś zmyślam, poniżej post na grupie FB:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	quVoycA.jpg
Wyświetleń:	103
Rozmiar:	25,3 KB
ID:	7789
    Ostatnio edytowane przez candar ; 29-03-2022 o 13:02

Miasto
    Lublin

Aha. Czyli młodzi "jedne, i drugie zdjęcia dostali za friko, więc miało to swoje uzasadnienie." Serio? To teraz fotografowie tankują paliwo do auta za darmo? Za darmo dostają programy graficzne, komputer i aparaty z obiektywami i kartami oraz nie płacą czynszu i opłat? Poproszę o info gdzie tak mają Może w Lublinie tak, ale w Trójmieście fotograf za wszystko płaci sam! A ww. koszty leżą właśnie po stronie pary młodej. I naprawdę serio chwalisz się tym w wątku: "Sytuacja w branży eventowej w 2022 roku"??????

Zacytuję siebie z postu wyżej:
    Efektem "pracy" takich fotografów są takie prośby na forum: "Mam ok 130 zdjęć z rodzinnej uroczystości w formacie JPG, robionych przez miłośnika fotografii. Szukam kogoś kto podejmie się obróbki tych zdjęć, tak żeby wybrać z nich „mieso”".

Dodam, że grzecznie kilkakrotnie odmówiłem poprawiania modelkom zdjęć od fotoziutków, kierując je do osoby, która dostała kasę za ich zrobienie. Co ciekawe w jednym przypadku "fotograf", który je zrobił odmówił ich poprawy i odmówił również oddania kasy modelce. Tak więc są to osoby tzw. jednego zlecenia, bo fama o nim poszła dalej. Tak, to prawda, są czarne listy fotografów i modelek.

Aby nie było, że coś zmyślam, poniżej post na grupie FB:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	quVoycA.jpg
Wyświetleń:	103
Rozmiar:	25,3 KB
ID:	7789
    Czy ty w ogóle nie czaisz faktu, że krach na rynku zleceń jest spowodowany m.in. powierzaniem tej roboty niezawodowcom, o czym wielu tu poprzednio pisało? Opisuję tylko to, co mi się przydarzyło, i jak to wyglądało. Na weselu byłem gościem i nawet nie wypadało im mnie prosić o zdjęcia, więc wynajęli zawodowca. Ale do sesji plenerowej poprosili mnie i tak samo mi nie wypadało od nich wziąć kasy, bo to bardzo dobrzy znajomi, prawie rodzina, a ja ze znajomymi i z rodziną nie robię interesów. Podejrzewam, że takich przypadków jest całkiem sporo.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów