Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5D Mark II - gdybania
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
Szczęka opada naprawdę - teraz czekamy na sample od kolegi Wini ;)
Pomijając D700/3 gdzie po publikacji tego sampla jest Alfa...
Alfa (A900) w konwulsjach przy 6400 umiera :lol:
Ja chyba nie jestem tak wybredny AF mi nie przeszkadza działam na środkowym . Mój największy dylemat to większe ISO w Kościołach . Jeśli 1600 jest na poziomie ISO 640 /800 z mojej 30-tki to na wiosnę go biorę. Starego 5D nie chce bo ma ten sam kiepski LCD który niestety kłamie tym co wyświetla ( jeśli jest ustawiony w połowie to zdjęcia są nie doświetlone o 1 …trzeba ten LCD niestety o 1 kreskę w dół …coś za mała regulacja no i praca w na dworze … g.uzik tu widać… w MKII powinno być lepiej . Nie jestem fanatykiem i woziłbym Nikona D700 fajny jest …ale jakoś dziwne się z nim czuje
(menu mi się nie podoba …już troszkę ciężkawy ..kręci w inną strone ..
( Echch te nawyki z Canona )
Ok. wszystko spoko …dało by się nauczyć ale gdzie ISO 100 ? do studia i na słonko ?
Najlepszy wątek do marudzenia…
PS. Samochód mi nawalił :}
Alfa (A900) w konwulsjach przy 6400 umiera :lol:
Sprawa jasna: albo nie dorosłeś jeszcze do miękkiego obrazu albo nie znasz się na sztuce, konkretnie malarstwie.
Ewentualnie: dla mnie ISO 400 to już wysoka czułość, choć linku fotografiaplazowa.pl nie znalazłem w sieci :mrgreen:
Sprawa jasna: albo nie dorosłeś jeszcze do miękkiego obrazu albo nie znasz się na sztuce, konkretnie malarstwie.
Impresjonizm ? :mrgreen:
No cóż, info mam od tego samego dostawcy :/ Tym razem juz pewne, ze za tydzien bedzie...
Nowy 5D w Chinach od dwóch dni jest już dostępny w
sprzedaży detalicznej (http://www.unwir3d.com/887253/canon-5d-mark-ii-released-china-available-retailers-beijing)
Impresjonizm ? :mrgreen:
Pointylizm. Zdecydowanie. ;)
- Tak gadacie i gadacie o tych fotoaparatach....
- Może byście pogadali o ****ch?
- Ten 5dmkII jest do **** ;-)
ehhh taki stary dowcip mi się przypomniał... :-)
Nowy 5D w Chinach od dwóch dni jest już dostępny w
sprzedaży detalicznej (http://www.unwir3d.com/887253/canon-5d-mark-ii-released-china-available-retailers-beijing)
A my już od dwóch dni o tym piszemy :mrgreen:
5dmkII jest ********y. kupuje 2 szt. (...) A 5d mk II to świetne narzędzie.
sven, nie wiem, czy to była sarkastyczna odzywka do MMM czy rzeczywiście planujesz taki zakup. Jeśli to drugie, to zapytam nieśmiało o losy Twojego 1D MkIII - czy zostawiasz go do reporterki czy wchodzisz całkowicie w 5D MkII? Pytam w kontekście toczącej się w innym miejscu dyskusji pt. "co do reporterki: 1D MkIII czy 5D MkII?"
Tak nawiasem to drogo wychodzi w US, 8300 według dzisiejszego kursu kantorowego :/
Kolekcjoner
24-11-2008, 18:15
No niestety wygląda na to, że cena nie będzie na początku zachęcająca.
Jak cena każdego sprzętu w dniu premiery. I tydzień później i miesiąc później jak i pół roku później. Sprzęt przez cały czas tanieje więc cena na premierze będzie tak samo "zachęcająca" jak i pół roku po premierze - biorąc pod uwagę, że za 1.5 roku będzie kosztował połowę tego co w dniu premiery :)
Poza tym bardzo drogie Eur/Usd powoduje jeszcze gorsze relacje - tylko nie wiadomo, czy wkrótce będą waluty tańsze czy może jeszcze droższe...
No niestety wygląda na to, że cena nie będzie na początku zachęcająca.
Spoko, już za rok zrobią rabat $1k jak w przypadku 200/2 IS :evil:
Czyli 11.000 zł u nas?
Jakby miał tyle kosztować to kto będzie chciał to kupić. Przecież w niewiele większej cenie można mieć D3 ... Dla reporterów (ślubnych i nie tylko) aparat niemal idealny...
D3 11500zł, D700 6300zł.
Mam tylko nadzieję, że dla wielu rachunek ekonomiczny będzie ważniejszy, niż 'pęd za nowością' i w obecnej cenie, nowa piąteczka, zbyt długo się nie będzie sprzedawać...
Kolekcjoner
24-11-2008, 19:10
Spoko, już za rok zrobią rabat $1k jak w przypadku 200/2 IS :evil:
Ale tu chyba bardziej mają znaczenie kursy (o czym wspominał nowart). Światowa cena chyba się nie zmieniła i nadal jest 2700$ (mam nadzieję :rolleyes:).
No ale tak bez ironii. Co lepszego ma 5D2 od D700?
Znalazłem trzy rzeczy:
- wizjer 98% vs 95%
- natywne ISO100 vs ISO200
- bagnet EF dla tych co nie mogą żyć bez 35L, 24L i 70-200/4 (IS).
Większość pozostałych rzeczy a w szczególności AF, fps, ergonomia, możliwości konfiguracji i dostosowanie do własnych potrzeb i dużo niższa cena są po stronie D700.
Co do matrycy to jeszcze za wcześnie żeby się definitywnie wypowiadać. Z tego co na razie widać to ani ilością szumu, ani ostrością 5D2 nie grzeszy. Kolorystyka z D700 jest kontrowersyjna dla tych, którzy przyzwyczaili się do Canona ale z NEFem D700 dużo można zrobić.
Jak ktoś jeszcze coś widzi w czym 5D2 jest lepsze to niech dopisze, mi nic nie przychodzi do głowy.
Ja bym przede wszystkim powiedział, że obrazek da lepszy (o ile czegoś nie spieprzą), bo dla wielu obrazek z D700 nie dorównuje temu z obecnego 5d.
Ale tu chyba bardziej mają znaczenie kursy (o czym wspominał nowart). Światowa cena chyba się nie zmieniła i nadal jest 2700$ (mam nadzieję :rolleyes:).
Oczywiście tak. Jak najbardziej. Na nic nam cena w dolarach czy euro , skoro musimy te waluty kupić za coraz słabsze złotówki... chyba, że ktoś ma ten luksus zarabiania w walucie wspólnotowej ;)
Tak jak przed dwoma miesiącami wszystkim oczekującym mogłem śmiało mówić cenę 7500zl tak dziś... kompletnie nie mam pojęcia. Euro zdrożało o ponad 20% ale też i producent zrewidował ceny po znacznych obniżkach Nikona. Dlatego ceny będziemy mogli podać dopiero wtedy, kiedy bedziemy mieli te korpusy w rękach - a to już "za parę dni, za dni parę" :D
bo dla wielu obrazek z D700 nie dorównuje temu z obecnego 5d.
Szczególnie kolor na 3200 i wzwyż ;)
Kolekcjoner
24-11-2008, 21:15
Znalazłem trzy rzeczy:
- wizjer 98% vs 95%
- natywne ISO100 vs ISO200
- bagnet EF dla tych co nie mogą żyć bez 35L, 24L i 70-200/4 (IS).
Większość pozostałych rzeczy a w szczególności AF, fps, ergonomia, możliwości konfiguracji i dostosowanie do własnych potrzeb i dużo niższa cena są po stronie D700.
Co do matrycy to jeszcze za wcześnie żeby się definitywnie wypowiadać. Z tego co na razie widać to ani ilością szumu, ani ostrością 5D2 nie grzeszy. Kolorystyka z D700 jest kontrowersyjna dla tych, którzy przyzwyczaili się do Canona ale z NEFem D700 dużo można zrobić.
Jak ktoś jeszcze coś widzi w czym 5D2 jest lepsze to niech dopisze, mi nic nie przychodzi do głowy.
Tylko jakie to ma znaczenie dla kogoś kto nie ma ochoty się przesiadać? Te rozważania jak najbardziej miałyby sens gdyby D700 miał bagnet EF. A jest to o tyle ważne, że nowa piątka nie jest sprzętem stricte na wejście w system. Raczej dla bardziej zaawansowancyh, którzy już coś mają.
Zresztą dla "głodnych" takich porównań na pewno taki wątek powstanie 8) /*.
/* - wolę nawet nie myśleć co się tam będzie działo :D
sven, nie wiem, czy to była sarkastyczna odzywka do MMM czy rzeczywiście planujesz taki zakup. Jeśli to drugie, to zapytam nieśmiało o losy Twojego 1D MkIII - czy zostawiasz go do reporterki czy wchodzisz całkowicie w 5D MkII? Pytam w kontekście toczącej się w innym miejscu dyskusji pt. "co do reporterki: 1D MkIII czy 5D MkII?"
jasne, że kupie. jedną puszke teraz a drugą w lutym po targach w stanach o ile nie pojawi sie 3d. a 1d mk III zostaje, bo to najlepsza puszka jaką miałem do tej pory i ją lubie :-)
po 80.000 klikach nic sie nie odkleja nic nie wypada, na jednym aku robi 5000 fotek itd itd.
Kolekcjoner
24-11-2008, 22:31
W USA jutro u dystrybutorów.
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-9318-9765
Mały bonusik dla onanistów i nie onanistów. Dla zwolenników 5D Mark II i jego przeciwników. Z ciekawości sprawdziłem jak wygląda forsowane ISO na 5D. Tutaj przykład ISO 12800:
Resample do 6MP:
http://mnow.ovh.org/all/1600_3EV_6MP.jpg
i Crop 1:1
http://mnow.ovh.org/all/1600_3EV_crop2.jpg
Pozdrawiam
Panowie luft, marbo i ewentualni wszyscy naśladownicy - pomyślcie zanim coś napiszecie... Dopóki wątek dryfuje dookoła pełnoklatkowego Canona to jeszcze OK ale porównanie AF 40D a 50D? Pytanie o LCD? No bez jaj...
Jest takie powiedzenie "jak Cię widzą, tak Cie piszą" . Naprawdę chcecie być postrzegani i uważani za leni czy głupków, którzy bez namysłu byle gdzie walą swoje pytania?
Pytanie retoryczne - proszę nie odpisywać, stawiam je ku przestrodze innym.
Za tak niedopasowane pytania świadczące o nieroztropności czy lenistwie graniczącym z głupotą będziemy dość surowo klapsy wymierzać :!: :evil:
A kolega Thunder niech nie rozwala forum wielgachnymi obrazkami - zamieniłem na linki.
A koledze myst więcej wiary w moderatorów życzę i/lub większej sprawności w używaniu tego przycisku:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://canon-board.info/vb3bluesaint/buttons/report.gif)
.. D700 .... nowa piątka
Zresztą dla "głodnych" takich porównań na pewno taki wątek powstanie 8) /*.
/* - wolę nawet nie myśleć co się tam będzie działo :D
ja też, bo jak nic będę musiał to moderować (na forum nikona też taki wątek zapewne powstanie) :sad:.
...
Ma więcej Mpx, będzie miał więcej detalu (na pewno na niskich ISO) - istotne dla studyjnych.
Na ebayu juz mozna kupowac. Tylko cena troche chora.
jarek
A koledze myst więcej wiary w moderatorów życzę i/lub większej sprawności w używaniu tego przycisku:
źródło (http://canon-board.info/vb3bluesaint/buttons/report.gif)
W takim razie zwracam honor - byłem przekonany (wnioskując po ilości OffTopa) żę do tego wątku (czyt. stajni Augiasza) siła nieczysta w postaci Moderatorów czy też inkwizycji się nie zapuszcza :twisted:
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=none&camera=972&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=1
tu mozesz popatrzec na pelne rozmiary... i może puszka bejerki ma takie jak bym chcial, to obrazek niestety nie taki już jak z 5d... wole obrazek
Można wiedzieć co znaczy "nie taki już jak z 5d" ?
Ma więcej Mpx, będzie miał więcej detalu (na pewno na niskich ISO) - istotne dla studyjnych.
nie, Jacek, robisz blad myslowy. nie potrzebujesz Mpx tylko pierdyliona punktow AF i fps-ow. naprawde. jesli jeszcze Ci sie wydawalo, ze jest inaczej, to przeczytaj watek od poczatku (powodzenia!) i odejda Cie watpliwosci, by wylaczac sie z choru lamentujacego nad brakiem D700 z bagnetem i galkami Canona. jedyna sluszna linia partii glosi, ze Mpix sa fe, filmiki dla kretynow, a dobrobyt naszego narodu i realizacje planu 5-letniego w 3 lata zapewnia tylko i wylacznie czujniki AF, fps-y i zprane z szumow ISO 12800. nie rob tu, prosze, za element wywrotowy! :mrgreen:
MacGyver
25-11-2008, 09:45
.... i zprane z szumow ISO 12800. nie rob tu, prosze, za element wywrotowy! :mrgreen:
A ja cały czas wracam myślą do nie tak dawnych czasów analogowych, kiedy maksymalne ISO, dostępne szaremu człowieczkowi to było 6400. Ziarno jak groch, bez koloru, ale i tak Ci co używali cieszyli się że dało się zrobić jakiekolwiek zdjęcia :-)
Cóż apetyt rośnie w miarę jedzenia, do czego prowadzi nadmierny to wiadomo ;-)
Jestem na kupnie d700, ale przez jakiś czas zastanawiałem się nad piątką (starą lub nową). Co zauważyłem. Oba 6400 używalne (przy odrobinie pracy nad obrazkiem), dodam, że szum mi nie przeszkadza (nadal pracuję na d70s i z powodzeniem używam iso 1600, a wiadomo jak szumi). Kolor. Rzecz subiektywna. W post-processingu uzyskam to co chcę. Niewątpliwie boli brak jasnych stałek w systemie nikona. Tu wam zazdroszczę.
Pozdro.
Przydałoby się, żeby - gdy nowy 5D faktycznie zostanie przetestowany przez użytkowników forum - zamknąć w cholerę ten wątek i otworzyć nowy, gdzie będą prawdziwe "pierwsze wrażenia", a nie przemyślenia na temat UFO. Nie wyobrażam sobie przeszukiwania tego tasiemca w poszukiwaniu sensownych informacji...
Przydałoby się, żeby - gdy nowy 5D faktycznie zostanie przetestowany przez użytkowników forum - zamknąć w cholerę ten wątek i otworzyć nowy, gdzie będą prawdziwe "pierwsze wrażenia", a nie przemyślenia na temat UFO. .
Po co nowy wątek?
Na początku grudnia ta puszka ma być podobno dostępna więc i pierwsi użytkownicy zapewne podzielą się spostrzeżeniami na temat działania sprzętu. Bo na razie to sensownych sampli jakoś dużo nie widziałem.
Kolejne RAWki z 5D MKII
http://idisk.mac.com/rob_martin-Public?view=web
Z tych zdjęć widzę jedno trzeba będzie zmienić pasek po zakupie. :) za bardzo świeci
Z tych zdjęć widzę jedno trzeba będzie zmienić pasek po zakupie. :) za bardzo świeci
Pasek masakra.
Otworzyłem pierwszego rawa i to jest plik z 1DsMkIII :mrgreen:
Pasek masakra.
Otworzyłem pierwszego rawa i to jest plik z 1DsMkIII :mrgreen:
Pierwsze dwa faktycznie 1Ds MKIII (1I5I0247.cr2 i 1I5I0248.cr2) ale te z oznaczeniem IMG... to już z 5D MKII.
powiem szczerze ze te dwadzielscia iles MB to juz jest duzy minus tych rawow. Jak mysle ze przynosilem ze slubu 12-16gb to teraz moge to spokojnie podwoic....
A to zaczyna byc problem dyskowy, choc wiem ze dyski TB staja sie coraz tansze...
powiem szczerze ze te dwadzielscia iles MB to juz jest duzy minus tych rawow. Jak mysle ze przynosilem ze slubu 12-16gb to teraz moge to spokojnie podwoic....
A to zaczyna byc problem dyskowy, choc wiem ze dyski TB staja sie coraz tansze...
Problem miejsca to jedno....drugie to czas jaki trzeba poświęcić by wywołać to z RAWa. Sprawdzałem i plik z 5D ''woła się'' z połowę szybciej niż ten z 5D MKII a mam 2 rdzeniowy procesor + 3,5Gb RAMu.
Problem miejsca to jedno....drugie to czas jaki trzeba poświęcić by wywołać to z RAWa. Sprawdzałem i plik z 5D ''woła się'' z połowę szybciej niż ten z 5D MKII a mam 2 rdzeniowy procesor + 3,5Gb RAMu.I cóż to za argument? Kiedy 3 lata temu na rynek wchodził 5D, to jego rawy były nie mniej ciężkie dla ówczesnych komputerów, jak te z MkII dla obecnych. Komputer, jakim będziesz dysponował za 3 lata wywoła te pliki zanim zdążysz pierdnąć.
kolejne sample http://www.pbase.com/lecter/2008_nov_5d_mark_ii_samples
Problem miejsca to jedno....drugie to czas jaki trzeba poświęcić by wywołać to z RAWa. Sprawdzałem i plik z 5D ''woła się'' z połowę szybciej niż ten z 5D MKII a mam 2 rdzeniowy procesor + 3,5Gb RAMu.
pomysl sobie, ze zgodnie z prawem Moore'a wypadkowo i tak jestes w tym momencie 2x do przodu ;)
ale to niestety smutna prawda, ze ilosc danych robi sie ogromna
Jeśli komuś przeszkadza to ma przecież do wyboru w czym problem :)
Image sizes (RAW) *
• 5616 x 3744 (21.0 MP)
• 3861 x 2574 (10.0 MP)
• 2784 x 1856 (5.2 MP)
W komentarzach sampli od Spoon-a bylo cos takiego: http://planet5d.dyndns.org/~wikiuser/planet5d/index.php/Mkii_samples
Wlasnei bawie zie nowym ACR i powiem ci ze nie widze roznicy czasowej 5d vs 5dmkii. SWietny soft w tym wzgledzie, blyskawiczny.
Dodam jescze ze po uzyciu ACR podtrzymuje nadal swoja teze ze 3200 w mkii jest duuuuuuuuuzo lepsze niz mki. Wg mnie 1,5-2 EV
http://www.pbase.com/lecter/image/106257522
może ktoś mi powie co to niby jest ??:shock:
Jeśli komuś przeszkadza to ma przecież do wyboru w czym problem :)
Image sizes (RAW) *
• 5616 x 3744 (21.0 MP)
• 3861 x 2574 (10.0 MP)
• 2784 x 1856 (5.2 MP)
Krolestwa za • 3861 x 2574 (10.0 MP) na 3200 i w gore !!!!!!!!
pewnie crop z rogu :lol:
zgaduje: (kolejny) kiepski egzemplarz lensa? :)
No ale Panowie! Kiepski egz lensa? Raczej otworkowa :D
Przecież te sample to jakaś żenada przez wielkie Ż !!
Spójrzcie na te siodełka, na te wieńce - moja komórka robi lepsze fotki !
To jakiś żarcik czy o co tu biega?
I cóż to za argument? Kiedy 3 lata temu na rynek wchodził 5D, to jego rawy były nie mniej ciężkie dla ówczesnych komputerów, jak te z MkII dla obecnych. Komputer, jakim będziesz dysponował za 3 lata wywoła te pliki zanim zdążysz pierdnąć.
Za 3 lata 5D Mk II to będzie złom i problem będzie analogiczny. Te pliki mogłyby być trochę mniejsze gdyby dało się wyłączyć bezsensowne 14-bitów.
z dzisiaj... z tematu VIDEO.
http://www.fotografuj.pl/News/Canon_5D_Mark_II_wideo_full_HD_1080p_vimeo/id/2543
zabawa bokehem przy kręceniu tego filmu wygląda przyjemnie, no i
warto mieć różnorodny zestaw szkieł do tejże zabawy :mrgreen:
No ale Panowie! Kiepski egz lensa? Raczej otworkowa :D
Przecież te sample to jakaś żenada przez wielkie Ż !!
Spójrzcie na te siodełka, na te wieńce - moja komórka robi lepsze fotki !
To jakiś żarcik czy o co tu biega?
to widze, ale widze tez sample, ktore wydaja sie nie byc skopane (np. motocyklista). wiec podejrzewam spitolonego operatora, nie obiektyw czy korpus.
z dzisiaj... z tematu VIDEO.
http://www.fotografuj.pl/News/Canon_5D_Mark_II_wideo_full_HD_1080p_vimeo/id/2543
Akurat nie dziwne że obiektywy Nikona bo przynajmniej można sobie ustawić przysłonę :lol:.
Nie są to te same foty wołane z RAWa ze sztywno ustawionym odzszumianiem w DPP? Pisałem o tym kilkanaście postów wcześniej.
Richi - odszumianiem na iso200? I taka sraczka?
to widze, ale widze tez sample, ktore wydaja sie nie byc skopane (np. motocyklista). wiec podejrzewam spitolonego operatora, nie obiektyw czy korpus.
Tak, jest też kilka "nie skopanych"... reporterka poruszających się ludzi przy 30mm na 1/30s i inne kwiatki...
może oszczędźmy sobie straty czasu i linkujmy zdjęcia, które naprawdę pokazują możliwiści nowej puszki bo taką galerię to z komórki można zrobić i nie wnosi ona NIC do tego wątku. Takich tendetnych linków za chwilę będzie drugie 3 tysiące :)
Kolekcjoner
25-11-2008, 16:06
Przydałoby się, żeby - gdy nowy 5D faktycznie zostanie przetestowany przez użytkowników forum - zamknąć w cholerę ten wątek i otworzyć nowy, gdzie będą prawdziwe "pierwsze wrażenia", a nie przemyślenia na temat UFO. Nie wyobrażam sobie przeszukiwania tego tasiemca w poszukiwaniu sensownych informacji...
Myślę że tak się też stanie.
Tak, jest też kilka "nie skopanych"... reporterka poruszających się ludzi przy 30mm na 1/30s i inne kwiatki...
może oszczędźmy sobie straty czasu i linkujmy zdjęcia, które naprawdę pokazują możliwiści nowej puszki bo taką galerię to z komórki można zrobić i nie wnosi ona NIC do tego wątku. Takich tendetnych linków za chwilę będzie drugie 3 tysiące :)
No też mi się wydaje, że rozwodzenie się nad tym jak ktoś spaprał zdjęcia to zupełna starata czasu. Przecież z jakością obrazków wychodzących z tej puszki nie ma to nic wspólnego.
Takie posty przypominaja mi troche nagonki zakompleksionych uzytkownikow innych systemow ktorzy staraja sie znalezc brzydka fote z drogiego sprzetu. Taka fote znalezc latwo, jak dasz malpie aprat to spieprzy fote majac w reku cudowny D700.
Takie posty przypominaja mi troche nagonki zakompleksionych uzytkownikow innych systemow ktorzy staraja sie znalezc brzydka fote z drogiego sprzetu.
No i mnie masz na gorącym uczynku. Oj jak mi wstyd...
Tak naprawdę jestem tajemnym wysłannikiem ambasadora pewnej konkurencyjnej firmy - moim niecnym zadaniem jest siać tu ferment i grozę!!
Bójcie się :evil:
Taka fote znalezc latwo, jak dasz malpie aprat to spieprzy fote majac w reku cudowny D700.
Kolejna błyskotliwa uwaga... jakże odkrywcza :lol:
Ktoś rzuca galerię myśląc, że pokaże nam ona możliwości tak długo oczekiwanego sprzętu (zadziwię Cię - przeze mnie róznież) więc nie dziw się reakcji na takie "coś". Jak masz jakieś ciekawsze nowości lub galerie wykonane przez bardziej inteligentną małpę to chętnie rzucimy okiem...
Nie narzekajcie :)
Myślę, że za tydzień BARDZO Was zaskoczę ceną nowej piąteczki ;)
Bajkopisarstwo w tym wątku osiąga mase krytyczną.
1. Cena startowa w usd/euro się nie zmieniła więc skąd to dorabianie ideologi do jakiś przedpremierowych aukcji?
2. Sample raw są juz powszechnie dostepne i jak widać jakość obrazka jest super. Bo przepraszam ale o magii to sobie można na larpie rozmawiać;)
3. Jaki jest sens systematycznego co dwie strony przypominania wszystkim "ze mi się puszka nie podoba"?
cena nowej piątki będzie w przedziale 8 do 8,5k. Po świętach jak kolejki na zachodzie się rozładują pewnie będzie poniżej 8.
coś na dokładkę
http://www.pbase.com/feharmat/image/103347747/original
http://www.pbase.com/feharmat/image/103654796/original
3. Jaki jest sens cyklicznego przypominania wszystkim "ze mi się puszka nie podoba"?
To że puszka "się nie podoba" nie oznacza że jest gorsza. Pomijając matrycę, wszystkie zmiany w 5D2 są mniej (filmy) lub bardziej potrzebne (wizjer, kalibracja), niektóre zbyt małe (fps), innych oczekiwanych wcale nie ma (AF). Cokolwiek by nie mówić są to zmiany na lepsze i 5D2 jest puszką lepszą. Tylko kto w Canonie wpadł na genialny pomysł żeby cena była dwa razy wyższa niż starego modelu i w dodatku przy takiej konkurencji? Dla mnie te zmiany są warte dopłaty może z 1000zł. Każda wyższa różnica jest wzięta z sufitu.
To że puszka "się nie podoba" nie oznacza że jest gorsza. Pomijając matrycę, wszystkie zmiany w 5D2 są mniej (filmy) lub bardziej potrzebne (wizjer, kalibracja), niektóre zbyt małe (fps), innych oczekiwanych wcale nie ma (AF). Cokolwiek by nie mówić są to zmiany na lepsze i 5D2 jest puszką lepszą. Tylko kto w Canonie wpadł na genialny pomysł żeby cena była dwa razy wyższa niż starego modelu i w dodatku przy takiej konkurencji? Dla mnie te zmiany są warte dopłaty może z 1000zł. Każda wyższa różnica jest wzięta z sufitu.
to napisz list do canona, może cię wysłuchają i dla ciebie zrobią niższą cene. a, zapomniałem, że ty nie chcesz tego badziewia.
MMM i myślisz, że ktoś kupiłby starą piątkę, gdyby kosztowała 1000zł mniej od mkII? Myślenie życzeniowe ... :)
MMM i myślisz, że ktoś kupiłby starą piątkę, gdyby kosztowała 1000zł mniej od mkII? Myślenie życzeniowe ... :)
stare 5D już podobno nieprodukowane. Nowy model zastępuje stary, tylko cena z kosmosu.
No tak, normalną jest sytuacja, że jest już nieprodukowany, co nie znaczy, że za miesiąc nie będzie go w sklepach. 40D już nie jest produkowany od dawna a jest go jeszcze pod dostatkiem na półkach...
A jeśli cena będzie np 2500zł wyższa niż obecna 5D to wcale nie uważam aby była ona abstrakcyjna. Tym bardziej na starcie.
Tylko kto w Canonie wpadł na genialny pomysł żeby cena była dwa razy wyższa niż starego modeluPrzecież za każdym razem cena wejściowa nowego modelu w Canonie jest ok. 2-krotnie wyższa od schodzącego. Popatrz na 40D->50D. I na 3-cyfrowe też. Tak więc to żaden nowy pomysł tylko standardowa polityka cenowa u nich.
Kolekcjoner
25-11-2008, 19:26
40D już nie jest produkowany od dawna a jest go jeszcze pod dostatkiem na półkach...
40D jest nadal w produkcji. Westfall mówił, że tak będzie co najmniej do końca roku.
Ktoś rzuca galerię myśląc, że pokaże nam ona możliwości tak długo oczekiwanego sprzętu (zadziwię Cię - przeze mnie róznież) więc nie dziw się reakcji na takie "coś".
to o autorze galerii? czy moze o mnie? bo jak o mnie, to oczywiscie przepraszam, ze podlinkowalem sample, kogos kto mial w rekach 5dmk2.
rozumiem Twoje rozczarowanie jakoscia sampli, ale to jeszcze nie powod zeby sie dopieprzac do kogokolwiek. :roll:
może oszczędźmy sobie straty czasu i linkujmy zdjęcia, które naprawdę pokazują możliwiści nowej puszki bo taką galerię to z komórki można zrobić i nie wnosi ona NIC do tego wątku. Takich tendetnych linków za chwilę będzie drugie 3 tysiące
na razie nie ma 3000 tandetnych linkow. jest kilka. trafilme przypadkiem na jeden to podlinkowalem, a Ty robisz wielka afere bo sample do ****. czy ja je zrobilem? nie.
jak masz z nimi problem to napisz do autora galerii.
Jak masz jakieś ciekawsze nowości lub galerie wykonane przez bardziej inteligentną małpę to chętnie rzucimy okiem...
lepiej bym tego nie podsumowal.
oglądałem właśnie fakty na tvn i w materiale o Palikocie mignął mi w tle canon z zalepionym napisem producenta ;) a że to canon poznałem bez większych problemów. :P dziwne dziwne
to o autorze galerii? czy moze o mnie? bo jak o mnie, to oczywiscie przepraszam, ze podlinkowalem sample, kogos kto mial w rekach 5dmk2... ale to jeszcze nie powod zeby sie dopieprzac do kogokolwiek.
to pytasz w oczekiwanu na odpowiedź? bo widzę, że po zapytaniu sam sobie na swoje zapytanie odpowiedziałeś...
więc zanim zaczniesz kogoś opieprzać, że się do Ciebie dopieprza zaczekaj na wyjaśnienie lub wypij szklaneczkę meliski.
Piszę ogólnie o tendencji wrzucania tu czegokolwiek co się w sieci znajdzie, nawet największego badziewia - pisałem ogólnie co chyba wszyscy zrozumieli...
Nie miałem do Ciebie o nic pretensji - była to odpowiedź na posty innego forumicza - skąd te nerwy?
oglądałem właśnie fakty na tvn i w materiale o Palikocie mignął mi w tle canon z zalepionym napisem producenta ;) a że to canon poznałem bez większych problemów. :P dziwne dziwne
może to kolega Corwin z tym prototypowym 3D? ;)
mikie_001
25-11-2008, 20:36
w IMFOTO (http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1990) Slawek juz podal cene - dzwonilem do niego - wprawdzie jeszcze nie ma w sklepie, ale cena jest skalkulowana na podstawie danych z hurtowni
może to kolega Corwin z tym prototypowym 3D?
Gość po prostu dość ma zaczepek na mieście - "O to canon?! Jaki fajny/jaki syf!". Tez zaklejam ;)
i gitara, tragedii nie ma
na wiosnę będzie do wyrwania za 5k
Jak to pan Gietrzy mowi - "srali muchy bedzie wiosna" :mrgreen:
i gitara, tragedii nie ma
na wiosnę będzie do wyrwania za 5k
Cena rzeczywiście nawet, nawet. Czekam na spadki cen mkI:)
cena całkiem OK. wreszcie jakaś normalna informacja
Ciekawie rozegrane to wszystko od strony psychologicznej:
Na początek zapowiedziana kosmiczna cena i puszka w której wiele poza lcd i matrycą nie zmieniono...
Następnie długie wyczekiwania, a jako wisienka na torcie, cena niższa niż się wszyscy spodziewali.
Moim zdaniem majstersztyk wywierania wpływu na odbiorców (kłania się Cialdini :) - rozdział o 'malejących żądaniach' :mrgreen: )
Ciekawie rozegrane to wszystko od strony psychologicznej:
Na początek zapowiedziana kosmiczna cena i puszka w której wiele poza lcd i matrycą nie zmieniono...
Następnie długie wyczekiwania, a jako wisienka na torcie, cena niższa niż się wszyscy spodziewali.
Moim zdaniem majstersztyk wywierania wpływu na odbiorców (kłania się Cialdini :) - rozdział o 'malejących żądaniach' :mrgreen: )
mądre głowy siedza w takim marketingu. wszystko pomyślane tak żeby wyciągnąć ogólnie jak największe pieniądze z konsumentów. i to wszystko starymi sprawdzonymi metodami.
Cena w imfoto moze ulec zmianie. sam u nich zamowilem i jasno mi to powiedzieli, ze do konca listopada nie powinna sie zmienic, ale aparat przeciez wyjdzie w grudniu. Nie spodziewalbym sie tego, ze bedzie u nas taniej niz w HK i USA
photographus
25-11-2008, 22:20
w IMFOTO (http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1990) Slawek juz podal cene - dzwonilem do niego - wprawdzie jeszcze nie ma w sklepie, ale cena jest skalkulowana na podstawie danych z hurtowni
Szanowni Koledzy!
Śpieszę donieść, że tak dobrze to tylko w Erze :)
Dziś uczestniczyłem w pokazówce BEiKS w Białymstoku. Jako przedstawiciel mediów miałem ten luksus pobawienia się nową piątką troche dłużej z użyciem własnej karty.
Zasięgnąłem również języka u przedstawiciela Canona.
I oto wiedza, którą z wami się dzielę.
W hurtowniach w Polsce puszka dostępna będzie w grudniu a na sto procent pojawi się na przełomie stycznia i lutego.
Jako pierwsze egzemplarze "sprzedajne" pojawią się puszki w dystrybucji Canon Polska i będzie ich kilkanaście sztuk. Dotrą między najbliższym poniedziałkiem a środą.
Canon sprzeda je, przepraszam za określenie, wg swojego uznania. Mogę się tylko cieszyć, że jestem jednym z tych, do których puszka trafi.
Cena została potwierdzona na 8500, tak jak Canon zapowiadał.
Cieszyć się, gdyż to co zobaczyłem i pomacałem przekonuje mnie całkowicie do zakupu.
Ktoś może mieć swoje zdanie co do tego aparatu, ale jak na moje umiejętności (być może nie zachwycające) i znajomość fotografii ten sprzęt to poezja. Zupełnie nie przeszkadza mi jednopunktowość fokusa - działa on znacznie lepiej niż w starej piątce. Wiem, bo mam piątkę. ISO wbrew opiniom że tak naprawdę można uzyskać to samo co w piątce - jest nieprawdziwe, moim zdaniem oczywicie. Znakomite do 6400 dobre przy 12500, używalne przy 2500.
Ten sprzęt zagrał na nosie D700 i D3. Pięknie rysująca "piątkowa" matryca, o jakiej panowie z żółtym paskiem mogą jedynie pomarzyć.
Dla tych, którzy zechcą się przekonać o tym co piszę - jeszcze dziś wieczorem, tak jak parę dni temu obiecałem, zamieszczam link do ściągnięcia RAW-ów, sRAW-ów i jpegów z różnymi ustawieniami.
Można samemu będzie wyrobić osąd i odpowiedzieć na pytanie czy to jest to co chciałbym mieć. Ja zdecydowałem, że tak. Nie zważając na ficzery (ten ulubiony MMM czyli filmy) jest to aparat będący kolejnym, znaczącym krokiem do 1Ds.
Tak więc bądźcie cierpliwi i wypatrujcie plików. Będą późno, ale będą.
Acha! I nie piszcie na PW - dyskutujmy dalej na forum.
Pozdrawiam
Dlugo sie wyczekalem na ten aparat. Dla mnie przesiadka z 30D na 5DII bedzie dobrym skokiem, wiec nie mam problemow jak towarzystwo z 5d.
Czy ktos sie orientuje jak dziala mechanizm skalowania do tych 10 mp (sraw) ? Soft ? Jak to jest z jakoscia , lepsza , gorsza , taka sama ?
Dlugo sie wyczekalem na ten aparat. Dla mnie przesiadka z 30D na 5DII bedzie dobrym skokiem, wiec nie mam problemow jak towarzystwo z 5d.
Czy ktos sie orientuje jak dziala mechanizm skalowania do tych 10 mp (sraw) ? Soft ? Jak to jest z jakoscia , lepsza , gorsza , taka sama ?
Post powyżej mojego wszystko Ci wyjaśni.Cierpliwości w czekaniu na sample.
Ten sprzęt zagrał na nosie D700 i D3. Pięknie rysująca "piątkowa" matryca, o jakiej panowie z żółtym paskiem mogą jedynie pomarzyć.
Na razie to poczekajmy na jakieś porównania bo z sampli, które tu są to raczej należy się modlić żeby nie było gorzej niż w starym 5D, a ISO6400 wyraźnie gorsze niż w D3/D700.
Zupełnie nie przeszkadza mi jednopunktowość fokusa - działa on znacznie lepiej niż w starej piątce. Wiem, bo mam piątkę. ISO wbrew opiniom że tak naprawdę można uzyskać to samo co w piątce - jest nieprawdziwe, moim zdaniem oczywicie. Znakomite do 6400 dobre przy 12500, używalne przy 2500.
Na 3000 postow pojawiaja sie w koncu sensowne, dziekuje.
Jesli uzytkownik 5D mysli o mkII to znaczy ze tak zle nie jest.
Z niecierliwoscia czekam na pliki, szczegolnie sRAW z wyzszych czulosci.
Towarzystwo 30D nie ma też problemów z przesiadką na 5dmk1, nawet na 2x, i nie czekają na mk2.
Przemek Lipski
25-11-2008, 23:28
To wychodzi niecałe 2000 euro. A niby cena na Europę, to było około 2500. Coś mi się wydaje, że ta cena w zł jeszcze podskoczy. A jak nie to spoko, będę kupował w Polsce :)
krzysiek29
25-11-2008, 23:37
Myślę, że za tydzień BARDZO Was zaskoczę ceną nowej piąteczki ;)
o wreszcie deklaracja handlowca ...ja byłnym zaskoczopny na 6999 zł. lub mniej :-D
photographus
25-11-2008, 23:43
Siedzę i upycham pliki na serwer. Niestety - chcecie mieć obrazek z matrycy - musicie czekać. Zajebiście to wielkie. :)
Boli, że nie otwiera tego ani PS3 ani Lightroom.
Natomiast z pogadanki na dzisiejszym pokazie widać, że nowa wersja DPP dołączana do nowej piątki jest cool.
Zdaję sobie sprawę, że kilku na tym forum nie przekonam. I nie zamierzam. Wyrażam swoją opinię, a sRAWy i RAWy wrzucam czysciutkie - tak jak zapisała je matryca za pomocą 35mm 1.4 L.
Niech wypowiedzą się fachowcy od fotografowania i odszumiania. Tu liczę na głos kolegi MMM którego odszumione prace zrobiły na mnie wrażenie (cały czas czekam na obiecany tutorial :) ). Piszę to całkiem serio i bez cienia ironii.
Liczę tez na wieści od Cichego co do tych moich newsów na temat dostępności i ceny.
Jeszcze raz proszę o cierpliwość. Pracuję w pocie czoła :)
Towarzystwo 30D nie ma też problemów z przesiadką na 5dmk1, nawet na 2x, i nie czekają na mk2.
kazdy jak lubi, nic mi do tego. Wybieram narzedzie wedlug potrzeby.
Jako pierwsze egzemplarze "sprzedajne" pojawią się puszki w dystrybucji Canon Polska i będzie ich kilkanaście sztuk. Dotrą między najbliższym poniedziałkiem a środą. Canon sprzeda je, przepraszam za określenie, wg swojego uznania. Mogę się tylko cieszyć, że jestem jednym z tych, do których puszka trafi. Cena została potwierdzona na 8500, tak jak Canon zapowiadał.
8500zł to cena tych kilkunastu sztuk i dla tych szczęśliwców co je zachwalają;)
A potem poleci haj, haj.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kazdy jak lubi, nic mi do tego. Wybieram narzedzie wedlug potrzeby.
Ja nie o tym, tylko o twoim "towarzystwie".
Niech wypowiedzą się fachowcy od fotografowania i odszumiania. Tu liczę na głos kolegi MMM którego odszumione prace zrobiły na mnie wrażenie
Szkoda że nie powiedziałeś wcześniej. Potrzebuję do zrobienia profilu zdjęcia testowego zrobionego na tym samym ISO co zdjęcie do odszumiania. Bez tego efekty są słabe.
o wreszcie deklaracja handlowca ...ja byłnym zaskoczopny na 6999 zł. lub mniej :-D
Aż na tak wielkie zaskoczenie to bym nie liczył ;)
photographus
26-11-2008, 00:20
Proszę. Pierwsza z czterech paczek:
http://wyslijto.pl/plik/nbp8igr30m
:)
"Canon sprzeda je, przepraszam za określenie, wg swojego uznania. ......"
- Jak miło.
Cena została potwierdzona na 8500, tak jak Canon zapowiadał.
- Jeśli dojdzie do 10t to odpuszczę i dozbieram do JEDYNKI
Również jako przedstawiciel mediów wysłałem dzisiaj maila do C z prośbą u udostępnienie egzemplarza do testów na 1-2 dni.
Ciekawe co odpiszą? Jeśli raczą...
Chętnie zerknę na sample kolegi...
I cóż to za argument? Kiedy 3 lata temu na rynek wchodził 5D, to jego rawy były nie mniej ciężkie dla ówczesnych komputerów, jak te z MkII dla obecnych. Komputer, jakim będziesz dysponował za 3 lata wywoła te pliki zanim zdążysz pierdnąć.
nie bylbym taki pewiem.
bariery 4Ghz raczej nie przekrocza (przynajmniej w obecnej technologii powielania technologi procesorow z rodziny x86 z lat 80-tych)
pakowanie kolejnych rdzeni w "jeden" cpu tez za wiele nie da, poki wszyscy programisci nie zaczna pisac softu, obslugujacego wiele rdzeni.
wcisnij ctrl+alt+del i wejdz w zakladke "wydajnosc".
sprawdz ile % cpu /i ile rdzeni/ jest uzywana przy pracy w PS.
u mnie np. neat image korzysta z dwoch rdzeni, ale juz narzedzie "korekcja obiektywu" z jednego.
reasumujac, obecnie co do szybkosci/wydajnosci komputerow to nie w sprzecie tkwi problem, a w kodzie oprogramowania, ktory - co tu duzo pisac - jest pisany malo wydajnie.
cala nadzieja w programistach :)
sorry, za maly OT.
pakowanie kolejnych rdzeni w "jeden" cpu tez za wiele nie da, poki wszyscy programisci nie zaczna pisac softu, obslugujacego wiele rdzeni.
To wbrew pozorom jest proste, wystarczy napisać program tak aby przetwarzał wielowątkowo. Wiele operacji na obrazie jest przeprowadzane przy pomocy macierzy a te bardzo prosto dają się podzielić na kilka wątków.
W 5D2 trochę mnie rozczarował sRaw 10mpix. Dla kogoś kto jest przyzwyczajony do 12.8mpix ze starego 5D i ma przygotowane różne akcje w PS to wymaga dostosowania sporej części warsztatu.
photographus
26-11-2008, 00:41
A tu specjalnie dla MMM - sRawy z jpegami, też S :)
http://wyslijto.pl/plik/8iwklrt11s
Dla pierwszej paczki limit pobierania juz sie wyczerpał...
photographus
26-11-2008, 01:09
kurde!
Dopiero co wrzuciłem! Może za dużo jednocześnie chętnych. Nie słyszałem o czymś takim jak limit pobierania :( Limit wrzutu tak, ale pobierania? Przecież po to tam sie zamieszcza pliki aby ktoś mógł je pobrać! Zaraz zerknę do regulaminu
EDIT:
Sprawdziłem w statystykach - cały czas odbywa się ściąganie. Po około 30 osób już zasysa te dwie wrzutki. Może więc limit osób, które mogą ssać jednocześnie się wyczerpał. :)
Dla pierwszej paczki limit pobierania juz sie wyczerpał...
To załóż konto :) ,będzie bez ograniczeń.
ja zdazylem:)
Ale powiem ci ze te przyklady SRAW to nie za dobre...
W takich warunkach to nie da sie zadnych wnioskow wyciagnac....
Drugą paczkę udało mi się ściągnąć. Jestem tego zdania co trampek ze przy tak dobrym oświetleniu ciężko o obiektywną ocenę. Widac ze matryca zachowuje sporo szczegółów ale tego się spodziewalismy. Szumow z tych sampli nie da sie ocenic.
photographus
26-11-2008, 01:21
Spokojnie Cenzorzy, spokojnie. Będą jeszcze dwie paczki z wnętrz. I to kurdebelansko ciemnych.
Poza tym cel testu był taki aby zrobić rawy i srawy w różnych warunkach na wysokich czułościach. To co mi sie udało - zrobiłem. Macie wreszcie porównawcze czyste (nie ruchane) pliki odzwierciaedlające widzenie matrycy!
Na miły Bóg! Czy jest Was w stanie cokolwiek zadowolić, czy będziemy tkwić w tym klubie malkontentów aż po uwiąd starczy?
Na miły Bóg! Czy jest Was w stanie cokolwiek zadowolić, czy będziemy tkwić w tym klubie malkontentów aż po uwiąd starczy?Czekamy zatem na kolejną paczkę i zaraz będziesz miał odpowiedź...
Znakomite do 6400 dobre przy 12500, używalne przy 2500. Ten sprzęt zagrał na nosie D700 i D3.
pobrałem pliki. to, co pokazuje matryca przy iso 6400 i 12800 w sRaw, ale przy swietle dziennym, jest znakomite. trzyma detal wspaniale. natomiast sample z "knajpy", od 6400 w górę, graja na nosie co najwyżej użytkownikom ;) to jest zdecydowanie poniżej moich oczekiwań, a jestem jednym z tych, którzy rozważają zakup tej puszki. warunki były ciężkie - czerwono i ciemno. niemniej powtórzę: jestem daleki od zachwytów.
Kolego ale po co tyle krzyku? Coś taki zestresowany? Robisz tu za pioniera posiadającego przedmiot porządania wygłodniałego tłumu więc się nie dziw :)
Wg mnie 6400 z pierwszej paczki - biorąc pod uwagę te naprawdę kiepskie warunki - jak najbardziej ok. Nie ująłbym tego tak jak Ty, że zjada D700/D3 bo przewagi ja tu nie widzę. Wyższych nie oceniam bo to i tak dla mnie raczej forma ciekawostki i raczej rzecz nieużywalna bez agresywnego odszumienia.
Te dzienne to rewelacja ale nie o te oceny tu chodzi...
Jak dla mnie zatem nic specjalnego póki co...
photographus
26-11-2008, 01:43
Thunder, ja nie czekam na odpowiedź. Żebyśmy się dobrze zrozumieli: nie zamieszczam plików, żeby się czegoś dowiedzieć, a robie to, bo to Wy chcecie się czegoś dowiedzieć. Ja już swoje zdanie, po krótkiej przygodzie z nową piątką wyrobiłem i tak naprawdę w poważaniu mam opinie innych.
Czy to jakiś fotomatrix? Najpierw przez prawie 3 tys postów narzekania, że nigdzie nie ma wiarygodnych plików z nowego sprzętu, a jak te pliki zaczynam wrzucać, to z kolei źle, bo nie takie, nie w takich warunkach. I to nawet nie czekając na to aż zapowiedziane party się załadują na serwer!
Nie podobają się pliki - bardzo mi przykro. Zrobiłem takie, na podstawie których według mnie można w miarę wiarygodnie ocenić "ziarnistość" aparatu. Jeśli nie spełniają Waszych oczekiwać, poczekajcie na okazję osobistego zrobienia sampli.
Dla wiadomości ściągających: srawy są w paczce drugiej wrzuconej i razem z nimi są robione równocześnie Jpegi w wielkości S.
Paczka pierwsz wrzucona z kolei zawiera ciemną knajpę.
Paczka trzecia zawiera pliki z zewnątrz budynku - przed zmierzchem
Czwarta to będą schody w knajpie, tej ciemnej.
A oto paczka trzecia:
http://wyslijto.pl/plik/5r08s49qop
Buziaczki :evil:
nowart - ja nie krzyczę. Po prostu konstatuję, że niektórzy, aby być w pełni zaspokojeni musieliby się sami wybzykać :)
Ale co tam - los pionierów nigdy nie był godny pozazdroszczenia :) :) :)
pozdrawiam
photographus
26-11-2008, 03:01
I ostatni pak proszę:
http://wyslijto.pl/plik/5c46fbgw7e
bierhoff
26-11-2008, 10:14
a ja czekam cały czas na opinie tych, którzy już używali - jak się ma AF 5D2 do 5D.
Mnie to tam pasi ... pooglądałem sobie ... na f 2 we wnetrzach to kij wie gdzie ostrość jest ... ale podoba mi się kompensacja oswietlenia - niebo na plenerku i lampy w knajpie
Vincent znowu coś zmontował:
http://blog.vincentlaforet.com/2008/11/26/7-days-7-shoots-eos-5d-mkii/#comment-5272
Wszystko właściewie widzieliśmy wcześniej, fajne te ujęcia steady camem biegnącym za parkourowcem.
towersivy
26-11-2008, 10:32
Co do ceny to wszystko sie zgadza. Z Canon.pl nie wiecej niz 7600zł i pucha bedzie do kupienia, co do rawów - hmmm no tak sobie, bez szału, narazie mnie to nie przekonuje, czekam az sam to wezme w rączki.Ciekawi mnie głownie AF, nic mi po obrazowniu jesli dalej jest tak jak w starej 5tce. W Kolonni dało sie odczuc, ze różnic nie ma ale zapewniano, ze w produkcyjnym ma byc dobrze...
Limit dla niezarejestrowanych użytkowników dla tego pliku został przekroczony.
Niestety nie można nic pobrać!
photographus zrobisz coś z tym?
photographus
26-11-2008, 10:43
Limit dla niezarejestrowanych użytkowników dla tego pliku został przekroczony.
Niestety nie można nic pobrać!
photographus zrobisz coś z tym?
Zarejestryj się na wyslijto.pl :)
Zarejestryj się na wyslijto.pl :)
Rejestracja to maks 1minuta z odebraniem maila rejestracyjnego.....czasami dłużej piszemy tutaj posta :-D.
a ja czekam cały czas na opinie tych, którzy już używali - jak się ma AF 5D2 do 5D.
Na pytanie o system AF pan Robert Woźniak z Canon Polska powiedział, że w 80% jest to AF ze starej piątki, jest jednak nieco lepiej, powiedział, że sam uzywał obu i nowy korpus radzi sobie lepiej w ciemnych pomieszczeniach. Na mój argument, że może i lepiej, ale jednak daleko mu do najlepszego na świecie systemu AF, który ma firma na "N", pan Robert nic nie odpowiedział i wyraźnie się zasmucił :-D
PS. Dopowiem tylko, że cała rozmowa miała miejsce w dniu wczorajszym w Białymstoku na BEIKS RS
Mam wgląd w BiznesLink ABC Daty, dostępność od dłuższego czasu na zasadzie "Termin dostawy niepotwierdzony", ale sztuk przybywa :-) Aktualnie należy się spodziewać 5 sztuk, w naprawdę bardzo dobrej cenie :-)
bierhoff
26-11-2008, 11:18
Na pytanie o system AF pan Robert Woźniak z Canon Polska powiedział, że w 80% jest to AF ze starej piątki, jest jednak nieco lepiej, powiedział, że sam uzywał obu i nowy korpus radzi sobie lepiej w ciemnych pomieszczeniach. Na mój argument, że może i lepiej, ale jednak daleko mu do najlepszego na świecie systemu AF, który ma firma na "N", pan Robert nic nie odpowiedział i wyraźnie się zasmucił :-D
PS. Dopowiem tylko, że cała rozmowa miała miejsce w dniu wczorajszym w Białymstoku na BEIKS RSjeżeli faktycznie tak jest, no to trochę by była lipa... :?
jeżeli faktycznie tak jest, no to trochę by była lipa... :?
Pewnie tak jest, choć nie miałem okazji porównać.
Wiem jedno,
Albo to akceptujemy, tzn. to nam wystarcza.
Albo nie, twierdząc, że AF aparatu bardziej nam przeszkadza w robieniu zdjęć w trudnych warunkach, niż wspomaga.
Albo,... ja jednak poczekam do przyszłego roku. Zobaczymy.
(Może, aż $ spadnie i w przypływie gotówki przed wakacjami 2009 dołożę do MARKA1)
Pomimo całego "zasmucenia" muszę powiedzieć, jako stary nikoniarz że aparat zrobił na mnie na tyle pozytywne wrażenie, że planuję go nabyć już na wiosnę. Testując wczoraj w ciemnej sali aparat ostrzył szybko i bezbłędnie, pomimo, że amatorski D80 ma więcej punktów AF niż nowy canon, nie przeszkadzało mi to wcale. Myślę, że przy standardowych katorżniczo-chałturniczych zastosowaniach nie powinien zawodzić, a w studiu to już w ogóle przestaje mieć znaczenie, a mnie właśnie ze względu na możliwości studyjno-reklamowe ten aparat skusił.
... stara piąteczka w studio też nieźle sobie radzi.. a nowa moze sobie radzić jeszcze lepiej.. to fakt
Witam!
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów! To moje pierwsze wejście :-D
Jestem Canonowcem od dobrych kilkunastu lat: sprzęt jak to sprzęt ma swoje wady i zalety. Nie jestem fanem tej marki!
Od dłuszego czasu zastanawiałem się czy się nie przesiąśc się na system Nikona, w grę wchodził raczej D700 ze względów cenowych i dostępnośc cenową obudowy podwodnej do niej. Więc pożerałem wszystkie dostępne testy i opinie o nim i cierpliwie czekałem na 5d mII .
I tu się narażę większości: do zakupu Canona przekonały mnie sample video. Dla fotografujących pod wodą sprzęt 5D mark II jest wymarzoną zabawką :grin:
Za jednym zamachem mogę porobic zdjęcia i filmy na profesjonalnym poziomie.
Więc po przejrzeniu pierwszych sampli (dzięki Photographus) jestem przekonany do tego modelu. AF ma dla mnie mniejsze znaczenie a niektóre tzw. wodotryski tak! Bo je potrzebuję i wiem, że je wykorzystam!
Pozdrawiam! Odszumiony lekko!
Witam!
do zakupu Canona przekonały mnie sample video. Dla fotografujących pod wodą sprzęt 5D mark II jest wymarzoną zabawką :grin:
Pasjonatom zapewne opcja video hd się spodoba.
Focenie w głębinach to trudne wyzwanie, a bez mocnego dodatkowego oświetlenia może być ciężko.
Chętnie zgodzę się w opinią, że puszka ta daje naprawdę wszechstronne możliwości.
Ps. właśnie zaciągam sample...:-P
Focenie w głębinach to trudne wyzwanie, a bez mocnego dodatkowego oświetlenia może być ciężko.
Chętnie zgodzę się w opinią, że puszka ta daje naprawdę wszechstronne możliwości.
Oczywiście, że foto pod wodą z lampą błyskową, nie wyobrażam sobie inaczej. Natomiast myślę, że z do głebokości kilku metrów można porobic, przy okazji fotografowania, kilka ładnych ujęc. A jest co oglądac na rafie na tych głebokościach;)
justanimage
26-11-2008, 12:50
I ostatni pak proszę:
http://wyslijto.pl/plik/5c46fbgw7e
Dzięki wielkie za zdjęcia, ale czy byłaby możliwość zebrania samych jpgów i wrzucenia ich razem do jednego worka? Nie wszystkim potrzebne sa rawy, a te pliki sa dość duże...
I tu się narażę większości: do zakupu Canona przekonały mnie sample video. Dla fotografujących pod wodą sprzęt 5D mark II jest wymarzoną zabawką :grin:
Za jednym zamachem mogę porobic zdjęcia i filmy na profesjonalnym poziomie.
Canon z nowym modelem trafił w potrzeby 0,0001% użytkowników. Masz prawo się cieszyć, inni nie mają tyle szczęścia :lol:
Canon z nowym modelem trafił w potrzeby 0,0001% użytkowników. Masz prawo się cieszyć, inni nie mają tyle szczęścia :lol:
Super, zawsze chciałem być awangardą ;-)
Af w 5Dmk2 w 80% ten z 5Dmk1.
To znaczy, że stary af nie jest taki zły, chyba logiczne, canon wie przecież co robi :mrgreen:
Pewnie tak jest, choć nie miałem okazji porównać.
Wiem jedno,
Albo to akceptujemy, tzn. to nam wystarcza.
Albo nie, twierdząc, że AF aparatu bardziej nam przeszkadza w robieniu zdjęć w trudnych warunkach, niż wspomaga.
Albo,... ja jednak poczekam do przyszłego roku. Zobaczymy.
(Może, aż $ spadnie i w przypływie gotówki przed wakacjami 2009 dołożę do MARKA1)
pierwsze pytanie kiedy nowa piątka bedzie dostępna "od ręki" ?
dwa: od kiedy bedzie mogl kosztowac 7.600 zl (liczba ktora przytoczyl Towersivy)
trzy: no wlasciwie przy takiej cenie to nie czekalbym ani chwili
Af w 5Dmk2 w 80% ten z 5Dmk1.
To znaczy, że stary af nie jest taki zły, chyba logiczne, canon wie przecież co robi :mrgreen:
Możliwe że AF jest taki sam, ale obsługiwany przez inny (szybszy) procesor, więc możliwe że jest jakaś poprawa.
e nie przesadzaj, mysle, że chyba troche wiecej tych procentow... moze naraze sie publicznie - wszyscy mowia ze funkcja nagrywania video jest zbedna (oczywiscie sam wymienilbym ja na lepszy autofocus) ale wlasnie m.in. ona pociaga mnie to kupna nowej a nie starej 5tki.
Dzięki wielkie za zdjęcia, ale czy byłaby możliwość zebrania samych jpgów i wrzucenia ich razem do jednego worka? Nie wszystkim potrzebne sa rawy, a te pliki sa dość duże...
Link z JPGami zebranymi w jednym katalogu.
http://wyslijto.pl/plik/wrg6pedoz0
Możliwe że AF jest taki sam, ale obsługiwany przez inny (szybszy) procesor, więc możliwe że jest jakaś poprawa.
No to wieszczę pytania na CB:
"Czy ktoś wie czy można wymienić procesor af w moim 5D na szybszy, no ten z mk2?" :mrgreen:
Obejrzałem CR2 z http://idisk.mac.com/rob_martin-Public?view=web i wg mnie 16-35 to nie jest obiektyw dla 5D II
No to wieszczę pytania na CB:
"Czy ktoś wie czy można wymienić procesor af w moim 5D na szybszy, no ten z mk2?" :mrgreen:
Spoko, wymienię Ci. Przynieś ze sobą tylko młotek i śrubokręt :mrgreen:
Obejrzałem CR2 z http://idisk.mac.com/rob_martin-Public?view=web i wg mnie 16-35 to nie jest obiektyw dla 5D II
Na ile skręcone było f/?
Tak, z czystej ciekawości pytam ;)
Jak na razie, jedyną sensowną opcją na EOSa jest Nikkor 14-24G przez adapter.
Spoko, wymienię Ci. Przynieś ze sobą tylko młotek i śrubokręt :mrgreen:
A skąd weźmiesz procesor, przecież nie ze "swojego" mk2?:mrgreen:
"Oczywista oczywistośc", że się cieszę! Chociaż go nie mam:-D
A jak będzie w praktyce to się okaże! Może skończy się na innych procentach :-D
Tak wszyscy piszą o tym autofocusie i podłubałem chwilkę i popełniłem nakładkę pól autofocusa 5D Mark II (czerwone pola) i 1Ds Mark III
https://canon-board.info/imgimported/2008/11/5dmark21dsmark3-1.jpg
źródło (http://i189.photobucket.com/albums/z264/michalramza/5dmark2/5dmark2-1dsmark3.jpg)
Nie bardzo rozumiem czemu tak wielu psioczy na rozmieszczenie pól...
a że jest ich mniej...
dla moich potrzeb nie jest to tak istotne
Tak wszyscy piszą o tym autofocusie i podłubałem chwilkę i popełniłem nakładkę pól autofocusa 5D Mark II (czerwone pola) i 1Ds Mark III
I nie zauważyłeś że w 1Ds jest 19 krzyżowych punktów AF a w 5D2 tylko jeden?
Canon z nowym modelem trafił w potrzeby 0,0001% użytkowników.Kiedy ktoś podaje jakieś liczby, to zazwyczaj nie biorę ich serio, tylko proszę o podanie metody pomiaru i wielkości badanej próby. Inaczej takie sufitowe wyliczanki podawane jako argument w dyskusji są g* warte, a osoby posługujące się nimi, kompletnie niewiarygodne.
https://canon-board.info/imgimported/2008/11/5dmark21dsmark3-1.jpg
źródło (http://i189.photobucket.com/albums/z264/michalramza/5dmark2/5dmark2-1dsmark3.jpg)
Nie bardzo rozumiem czemu tak wielu psioczy na rozmieszczenie pól...
a że jest ich mniej...
dla moich potrzeb nie jest to tak istotne
A mógłbys zrobic nakładkę pól nowego ze starym 5D?
I nie zauważyłeś że w 1Ds jest 19 krzyżowych punktów AF a w 5D2 tylko jeden?
Kolega napisał też:
"Nie bardzo rozumiem czemu tak wielu psioczy na rozmieszczenie pól", do czego potrzebny był mu rysunek
I nie zauważyłeś że w 1Ds jest 19 krzyżowych punktów AF a w 5D2 tylko jeden?Krzyżowość i ilość to jedno. A rozmieszczenie to drugie. Psioczenie było także na rozmieszczenie, że "za blisko centralnego, przez co, nawet, gdyby były krzyżowe, to i tak ich użyteczność bliska zera". Mam wyszukać odpowiednie cytaty także z Twoich wypowiedzi?
Informacja od mojego znajomego handlarza - 5dmkII za niespełna tydzień. Cena - uwaga 6800! Ale spokojnie, to bez dowodu zakupu... Kupowałem już tak u niego parę razy, gwarancję realizuje on. Tak tylko piszę, bo to daje jakiś obraz cen. Pozdrawiam.
Starych piątek ponoć już nie można prawie dostać w hurtowniach.
Krzyżowość i ilość to jedno. A rozmieszczenie to drugie. Psioczenie było także na rozmieszczenie, że "za blisko centralnego, przez co, nawet, gdyby były krzyżowe, to i tak ich użyteczność bliska zera". Mam wyszukać odpowiednie cytaty także z Twoich wypowiedzi?
A to uważasz że różnicy w rozmieszczeniu 1Ds i 5D2 nie ma? Przecież od razu widać że skrajne punkty AF w 1Ds są dalej od środkowego.
A to uważasz że różnicy w rozmieszczeniu 1Ds i 5D2 nie ma?Uważam, że jest. Ale nie jakaś porażająca, która powodowałaby, że skrajne punkty w 1Ds są spokojnie używalne a w 5DII praktycznie nie.
Kiedy ktoś podaje jakieś liczby, to zazwyczaj nie biorę ich serio, tylko proszę o podanie metody pomiaru i wielkości badanej próby. Inaczej takie sufitowe wyliczanki podawane jako argument w dyskusji są g* warte, a osoby posługujące się nimi, kompletnie niewiarygodne.
Zabawne :mrgreen: . Takich liczb używa się jako synonimów. Chyba nie powiesz że jak ktoś napisze "100 razy lepszy" to traktujesz to dosłownie i żądasz "metody pomiaru i wielkości badanej próby" ? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Zabawne :mrgreen: . Takich liczb używa się jako synonimów. Chyba nie powiesz że jak ktoś napisze "100 razy lepszy" to traktujesz to dosłownie i żądasz "metody pomiaru i wielkości badanej próby" ? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:Czyli, jak rozumiem, synonimem słownym liczby 0,0001% w kontekscie tamtej wypowiedzi jest "ilość pomijalna"? Niech będzie. Tylko w takim razie powiedz, na podstawie jakich źródeł twierdzisz, że "Canon z nowym modelem trafił w potrzeby pomijalnej liczby użytkowników"?
+ Cena zapowiada się, że będzie sporo poniżej "wyliczonej" przez Ciebie 2-krotności starej 5-ki,
+ Rozdzielczość będzie zbliżona do 1Ds
+ Rozmieszczenie punktów AF także jest zbliżone do 1Ds.
Z istotnych wad pozostała właściwie tylko niekrzyżowość bocznych punktów AF.
Myślę, że liczba osób zadowolonych z nowego nabytku ma szansę przewyższyć liczbę malkontentów.
Rozmieszczenie to jedno a czy skrajne będą używalne to drugie.Było poruszane już tyle razy ze aż nudne. Ostatecznie boczne nie wspomagane przez punkty krzyżaki będą przy jasnych stałkach średnio używalne. Także Canon może je porozmieszczać jak chce a i tak swej roli do końca nie spełnią w pewnych...zazwyczaj ciężkich oświetleniowo sytuacjach.
Czyli, jak rozumiem, synonimem słownym liczby 0,0001% w kontekscie tamtej wypowiedzi jest "ilość pomijalna"? Niech będzie. Tylko w takim razie powiedz, na podstawie jakich źródeł twierdzisz, że "Canon z nowym modelem trafił w potrzeby pomijalnej liczby użytkowników"?
Przeczytaj post nad tamtą moją wypowiedzią. Gość pisze że filmowanie mu się przyda w fotografii podwodnej. Uważam że target "filmowanie w fotografii podwodnej" w ogólnej ilości sprzedanych 5D2 to jak to napisałeś "ilość pomijalna".
+ Cena zapowiada się, że będzie sporo poniżej "wyliczonej" przez Ciebie 2-krotności starej 5-ki,
Niczego nigdzie nie wyliczam, podałem aktualną cenę rynkową na tamtą chwilę.
+ Rozmieszczenie punktów AF także jest zbliżone do 1Ds.
Z istotnych wad pozostała właściwie tylko niekrzyżowość bocznych punktów AF.
Różnica w odległości punktów leżących po przekątnej między 1Ds a 5D2 jest prawie dwukrotna. Jeżeli do tego dołoży się niekrzyżowość tych w 5D2 to ich używalność spada prawie do zera. Jak tak bardzo chcesz poszukać cytatów z moich wypowiedzi to odszukasz ten w którym napisałem że skrajne lewy i prawy punkt (pokrywają się z tymi w 1Ds) gdyby były krzyżowe to można ich sensownie używać.
Jak tak bardzo chcesz poszukać cytatów z moich wypowiedzi to odszukasz ten w którym napisałem że skrajne lewy i prawy punkt (pokrywają się z tymi w 1Ds) gdyby były krzyżowe to można ich sensownie używać.
No tylko co z tego wynika? Te punkty są znacznie bliżej centralnego niż w 40D więc nawet jakby były potrójne krzyże działające od f/8 to przydatność prawie zerowa.Nie lubię łapania za słówka, ale zdecyduj się.
A mógłbys zrobic nakładkę pól nowego ze starym 5D?
Jak ja przykładam to są identyczne.
5Dm1-5Dm2
źródło (http://img88.imageshack.us/my.php?image=wizjer5dm15dm2kl7.gif)
animowany GIF
tutaj zdecydowanie szerzej D700
D5m1-D700
źródło (http://img88.imageshack.us/my.php?image=wizjer5dm2d700pt2.gif)
animowany GIF
Nie lubię łapania za słówka, ale zdecyduj się.
To ty się zdecyduj do czego mają się odnosić cytaty.
W pierwszym cytacie piszę o punktach skrajnych lewym i prawym a w drugim cytacie o punktach leżących na przekątnych.
a tutaj porównanie
50D i 5Dm2
pewnie od tego zaczęły się porównania nowego 5dm2 tylko pominięto fakt że te czujniki wielkościową są te same lecz wizjer i matryca odpowiednio mniejsza w 50D :)
czerwone AF 50D
źródło (http://img88.imageshack.us/my.php?image=wizjer50d5dm2nk7.gif)
[ciach]
animowany GIF
oczoplasu mozna dostac ;-)
w drugim cytacie o punktach leżących na przekątnych.Wybacz, ale nijak nie jestem w stanie tego wyczytać ani z cytowanej wypowiedzi ani też z wcześniejszych postów, do których ta wypowiedź mogłaby się odnosić.
źródło (http://img155.imageshack.us/img155/8572/dsbr1.jpg)
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/3686/d700cj1.jpg)
Źródło: dpreview
Jak ja przykładam to są identyczne.
5Dm1-5Dm2
źródło (http://img88.imageshack.us/my.php?image=wizjer5dm15dm2kl7.gif)
animowany GIF
tutaj zdecydowanie szerzej D700
D5m1-D700
źródło (http://img88.imageshack.us/my.php?image=wizjer5dm2d700pt2.gif)
animowany GIF
Faktycznie można dostac oczoplasu, lepsza stała nakładka.
Cała dyskusja o punktach AF skończy się jak wejdzie EVF. Wtedy pojawi się inna, w którym aparacie AF na zasadzie detekcji kontrastu jest szybszy i czy do wybierania miejsca ostrości lepszy dżojstik w Canonach czy wielopozycyjny przycisk w Nikonach :lol:
Cała dyskusja o punktach AF skończy się jak wejdzie EVF. Wtedy pojawi się inna, w którym aparacie AF na zasadzie detekcji kontrastu jest szybszy i czy do wybierania miejsca ostrości lepszy dżojstik w Canonach czy wielopozycyjny przycisk w Nikonach :lol:
Może wtedy jeszcze dołożą ECF'a?
Tak swoją drogą to zastanawia mnie, dlaczego w cyfrówkach nie zdecydowali się jeszcze na wdrożenie tego wynalazku? Muszę przyznać, że mi w EOS 50E bardzo dobrze się z tego korzystało w przypadku ujęć nie wymagających zbytniej szybkości AF'a. Szczególnie, że działało to zarówno w pionie jak i poziomie i wybierało się punkt okiem, a nie tak jak teraz w jednym przypadku jest kółko/dżojstik, a w drugim tylko kółko...
bierhoff
26-11-2008, 16:38
źródło (http://img155.imageshack.us/img155/8572/dsbr1.jpg)
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/3686/d700cj1.jpg)
Źródło: dpreview
no, porównanie wygląda ciekawiej dla nikona, ale same punkty, że są wąsko to raz, a jak działa w nich AF, to dwa.
swoją drogą - bez sensu to trochę, że w FF czujniki są rozłożone tak, jak gdyby pod APS były projektowane...:?
swoją drogą - bez sensu to trochę, że w FF czujniki są rozłożone tak, jak gdyby pod APS były projektowane...:?
Dla mnie to też jest zagadka. Przecież w cropach lustro jest mniejsze a szkła EF-S mają mniejszą średnicę pola obrazowego i da się szeroko rozstawić punkty. Analogicznie do FF powinno dać się zrobić szerzej rozstawione czujniki aby w wizjerze rozstaw wyglądał tak jak na cropie.
bo były. Niestety. Ale cropowy D300 za to ma rewelacyjne rozłożenie punktów - niemal po brzegi.
cyfrowe.pl odpisali mi, że będzie dostępny na przełomie stydczeń/luty 2009 :???:
przecinasz się że dopiero marzec/kwiecień ?
:-P
Kolekcjoner
26-11-2008, 18:06
e nie przesadzaj, mysle, że chyba troche wiecej tych procentow... moze naraze sie publicznie - wszyscy mowia ze funkcja nagrywania video jest zbedna (oczywiscie sam wymienilbym ja na lepszy autofocus) ale wlasnie m.in. ona pociaga mnie to kupna nowej a nie starej 5tki.
Myślę że może być to całkiem niemały procent. Znam Nikoniarzy, którzy mają zamiar kupić tę puszkę do filmów z jednym obiektywem. Szczególnie, że do Canona można bez problemu podpiąć większość szkieł jaka jest na rynku.
Ludzie zaczęli się też interesować zoomem 28-300L, bo to jest wymarzony obiektyw do kamery (zakres, bo wada to suwany zoom :() ;):D. Takie combo może zapewnić jakość jakiej nie daje żadna nawet półprofesjonalna kamera.
Znam trochę ludzi, którzy kręcą filmy na różne festivale filmowe (nie chodzi o Gdynię czy Cannes :lol:). Dla nich taki sprzęt to marzenie.
Tak swoją drogą to zastanawia mnie, dlaczego w cyfrówkach nie zdecydowali się jeszcze na wdrożenie tego wynalazku?
Względy marketingowe. C. Westfall tłumaczył to kiedyś w wywiadzie.
przecinasz się że dopiero marzec/kwiecień ?
:-P
A ja myślę że w sierpniu ;)8).
Ludzie zaczęli się też interesować zoomem 28-300L, bo to jest wymarzony obiektyw do kamery (zakres, bo wada to suwany zoom :() ;):D. Takie combo może zapewnić jakość jakiej nie daje żadna nawet półprofesjonalna kamera.
Jesteś pewien że 28-300L jest parafokalny? Bo jak nie jest, to wtedy już taki wymarzony do filmowania nie będzie :lol:
Nie miałem go w ręce ale wszystkie zoomy "L" jakie miałem w rękach (17-40, 24-70, 24-105) zmieniają punkt ostrości przy kręceniu zoomem. Nawet w instrukcji do nich wyraźnie jest napisane że po zmianie ogniskowej należy ponownie wyostrzyć.
Kolekcjoner
26-11-2008, 18:28
Chodzi o zakres! Jako zoom do najazdów się nie nadaje choćby ze względu (o którym wspomniałem) czyli pompkę. Poza tym to ludzie się o niego pytają i rozumiem, że to ich wyśmiewasz (w co drugim poście zresztą).
Chodzi o zakres! Jako zoom do najazdów się nie nadaje choćby ze względu (o którym wspomniałem) czyli pompkę. Poza tym to ludzie się o niego pytają i rozumiem, że to ich wyśmiewasz (w co drugim poście zresztą).
Nikogo nie wyśmiewam, wręcz przeciwnie, lepiej żeby przed kupnem wiedzieć co się kupuje i czego można się spodziewać. Nie bardzo tez widzę jakie zalety ma taki ciemny zoom skoro w połączeniu z matrycą małoobrazkową i tak będzie dawał dużą GO zbliżoną do kamer z małymi matrycami.
Kolekcjoner
26-11-2008, 18:47
Nikogo nie wyśmiewam, wręcz przeciwnie, lepiej żeby przed kupnem wiedzieć co się kupuje i czego można się spodziewać. Nie bardzo tez widzę jakie zalety ma taki ciemny zoom skoro w połączeniu z matrycą małoobrazkową i tak będzie dawał dużą GO zbliżoną do kamer z małymi matrycami.
Ja też tym którzy mnie pytali o niego to tłumaczę. On ma zresztą jeszcze jedną kardynalną wadę jako zoom do kamery - zmienne światło.
Tyle że są tacy którzy chcą wygody - zakresu.
Na pewno jest tak że dopiero wiele rzeczy ludzie muszą przetestować żeby się przekonać co tak na prawdę jest istotne. Ale 5D przy filmowaniu daje olbrzymie możliwości niedostępne zupełnie obecnie za tę cenę w kamerach.
BTW: nie wiem czy niektórzy zdają sobie sprawę jak marne potrafią być szkła nawet w półprofesjonalnych kamerach. Mydło przy pełnej dziurze (widoczne szczególnie na HD) takie że brr....
Ale 5D przy filmowaniu daje olbrzymie możliwości niedostępne zupełnie obecnie za tę cenę w kamerach.
No ja mam tutaj odmienne zdanie. 5D oferuje całkowicie automatyczny tryb nagrywania filmów i z tego punktu widzenia to używanie go jak kamery jawi mi się jako ciągła zabawa w kotka i myszkę "jak tu przechytrzyć aparat żeby otworzył bardziej lub przymknął przysłonę albo skrócił czas?". Uzyskanie pożądanej kombinacji czasu i przysłony to już funkcja dwóch zmiennych i jej rozwiązanie (czyt. przymuszenie aparatu żeby się ustawił tak jak chcemy) może być ciekawą zabawą :-D
Ale chyba pisząc o możliwościach masz na myśli jakość obrazu?
MMM, ja nie pisałem o tym czy są krzyżowe czy nie, wrzuciłem tylko dla porównania rozmieszczenie pól autofocusa. W porównaniu do 1Ds Mark III skrajne poziome są praktycznie w tym samym miejscu, skrajne pionowe są faktycznie bliżej środka w "piątce" niż w Ds
Jeżeli porównamy piątkę do d700 to różnica jest bardziej zauważalna na korzyść d700
No ja mam tutaj odmienne zdanie. 5D oferuje całkowicie automatyczny tryb nagrywania filmów i z tego punktu widzenia to używanie go jak kamery jawi mi się jako ciągła zabawa w kotka i myszkę "jak tu przechytrzyć aparat żeby otworzył bardziej lub przymknął przysłonę albo skrócił czas?". Uzyskanie pożądanej kombinacji czasu i przysłony to już funkcja dwóch zmiennych i jej rozwiązanie (czyt. przymuszenie aparatu żeby się ustawił tak jak chcemy) może być ciekawą zabawą :-D
no ciekawy motyw zapodales. ciekawe na ile jest to automat. czy np. mozna ustawiac chocby podstawowe rzeczy jak iso, balans bieli i pomiar swiatla?
no ciekawy motyw zapodales. ciekawe na ile jest to automat. czy np. mozna ustawiac chocby podstawowe rzeczy jak iso, balans bieli i pomiar swiatla?
Oczywiscie, że mozna...
Kolekcjoner
26-11-2008, 20:18
Tak miałem na myśli to że kamery HD i to półprofesjonalne 3 przetwornikowe potrafią zaszumieć jak diabeł. Miałem też na myśli to, że jak się np. idzie w góry to bierze się jednego grata, a nie dwa (co ma wręcz fundamentalne znaczenie). Brak automatyki jest oczywistą wadą (wiem nawet dlaczego jej nie ma) ale znów nie jest to jakaś zupełna tragedia. W kamerach bardzo często i tak się korzysta z automatyki.
szarlatan
26-11-2008, 20:49
przepraszam, czy ktoś może wrzucić same JPG na jakiś inny, bardziej sprawdzony serwer? Bo wyślijto.pl na 3 przeglądarkach u mnie i na kompie siostry
nie chce oddać pliku(zarejestrowany jestem)
przepraszam, czy ktoś może wrzucić same JPG na jakiś inny, bardziej sprawdzony serwer? Bo wyślijto.pl na 3 przeglądarkach u mnie i na kompie siostry
Zobacz teraz
http://wyslijto.pl/plik/5uij02ncta
To ja dorzucę 2 tematy - a jak z obiektywami typu M42, z bagnetem K itp. dosyć tanie i optycznie dobre? w końcu powinny chyba działać w trybie wideo - przysłona i ostrość regulowana ręcznie - jeśliby się na aparacie dało wymusić czas i ISO to temat byłby w miarę "opanowany"..
a drugi temat to cena - sprawdzałem dzisiaj w dużej hurtowni komputerowej - jeszcze niedostępny ale cena już podana - nieco poniżej 5800 netto - w tej hurtowni nigdy sprzęt foto bardzo tani nie był ale daje to brutto cenę nieco poniżej 7100 co nie jest taką tragedią jak na cenę "na wejściu"..
Tak swoją drogą to zastanawia mnie, dlaczego w cyfrówkach nie zdecydowali się jeszcze na wdrożenie tego wynalazku? Muszę przyznać, że mi w EOS 50E bardzo dobrze się z tego korzystało w przypadku ujęć nie wymagających zbytniej szybkości AF'a. Szczególnie, że działało to zarówno w pionie jak i poziomie i wybierało się punkt okiem, a nie tak jak teraz w jednym przypadku jest kółko/dżojstik, a w drugim tylko kółko...
Ponieważ księgowi Canona schowali ten wynalazek jako extra ficzer przy marku któryśtam.
szarlatan
26-11-2008, 22:23
jeśliby się na aparacie dało wymusić czas i ISO to temat byłby w miarę "opanowany"..
czas to chyba raczej nie, 1/30 przy 30 klatkach na sekundę(czy ile tam ma być, zgodnie ze specyfikacją) inaczej wszystko się rozlezie? Jak to jest?
czas to chyba raczej nie, 1/30 przy 30 klatkach na sekundę(czy ile tam ma być, zgodnie ze specyfikacją) inaczej wszystko się rozlezie? Jak to jest?
IMHO niekiniecznie - czas migawki może być krótszy bo przecież nie musi być równo 1/30 - tylko którcej - z żeby było zarejestrowane 30 klatek / sekundę (30 dla ntsc chyba, dla PALu powinno być 25 bo się będzie rozjeżdżać)..
szarlatan
26-11-2008, 22:32
IMHO niekiniecznie - czas migawki może być krótszy
racja, ale to zbyt idealne jak na Canona:) Oczepiny slow motion ;)
photographus
26-11-2008, 22:45
sprawdzałem dzisiaj w dużej hurtowni komputerowej - jeszcze niedostępny ale cena już podana - nieco poniżej 5800 netto - w tej hurtowni nigdy sprzęt foto bardzo tani nie był ale daje to brutto cenę nieco poniżej 7100 co nie jest taką tragedią jak na cenę "na wejściu"..
Arturs, czy ty aż tak łatwowierny jesteś? Cena w Stanach 2700$. Przy dzisiejszym kursie zieleniny daje to 7 883,19.
Chcesz mi powiedzieć, że będą dopłacać do interesu, czy może mają takie wtyki w Canon, że im puszki puszczą po 2000$?
Liczcie ludzie a nie ulegacie jakimś somnambulicznym wygibasom sprzedawców wirtualnego produktu :)
Rozumiem, żeby GWARANTOWALI taką cenę. Podejrzewam, że mieliby listy chętnych dłuższe niż podaż. A i "inostrańcom" też bardziej by się opłacało kupować u nas :)
Reasumując: w Polsce powstanie fabryka tanich Canonów produkująca na potrzeby rzeczonej hurtowni komputerowej:rolleyes:
Oj Arturs, Arturs...
Arturs, czy ty aż tak łatwowierny jesteś? Cena w Stanach 2700$. Przy dzisiejszym kursie zieleniny daje to 7 883,19. Chcesz mi powiedzieć, że będą dopłacać do interesu, czy może mają takie wtyki w Canon, że im puszki puszczą po 2000$?
piszę co widzę w cenniku a nie to co mi się wydaje - z reguły wahania cenowe w tej hurtowni nie są zbyt duże (a to jedna z 3-4 największych hurtowni sprzętu komputerowego w Polsce) i skoro wystawili taką cenę..
Przez kilka lat handlowania z nimi nie przypominam sobie żeby drastycznie podnosili na róznie rzeczy cenę więc może i tak - jestem łatwowierny i "ulegam jakimś somnambulicznym wygibasom sprzedawców wirtualnego produktu :)" jak byłeś to uprzejmy określić.. chociaż przypomnij mi kto wczoraj do późna w nocy wrzucał sample z tego jak to określiłeś wirtualnego produktu ? może kojarzysz czasem kto to był panie Hyde czy może dr Jekyll ;)
Chcesz mi powiedzieć, że będą dopłacać do interesu, czy może mają takie wtyki w Canon, że im puszki puszczą po 2000$?
Rozumiem, żeby GWARANTOWALI taką cenę. Podejrzewam, że mieliby listy chętnych dłuższe niż podaż. A i "inostrańcom" też bardziej by się opłacało kupować u nas :)
Reasumując: w Polsce powstanie fabryka tanich Canonów produkująca na potrzeby rzeczonej hurtowni komputerowej:rolleyes:
Więc tak - hurtownia to ABC Data żeby było wiadomo o czym mówimy..
w Action sprawdzę jutro.. więc jeśli "innastrańce" zechcę kupować u nas to podejrzewam że chętnie będą sprzedawać..
po drugie to cena HUROTOWA nie dla klienta z ulicy - żeby kupić tam cokolwiek musisz podpisać z nimi umowę i kupować stale miesięcznie za jakąś kasę itp. poza tym jeśli masz w stanach cenę ca 7900 (DETALICZNĄ) to jeśli cena HURTOWA jest na poziomie 7100 co daje około 12% marży to owszem - wg mnie to jest bardzo prawdopodobna cena, hesja dał podobną (imfoto - trochę ponad 7600 brutto).. taka marża zwłaszcza przy zapotrzebowaniu na ta puszkę jest całkiem przyzwoita i dlatego też porównując cenę którą ty podajesz jako detaliczną ta którą widziałem w hurtowni wydaje mi się bardzo prawdopodobna.. i te 2000$ za które canon będzie sprzedawał im puszki też jest jak najbardziej możliwe bo dla hurtowni też musi coś zostać i jeśli podzieli się zyskiem pół na pół ze sprzedawcą detalicznym to każdy będzie zadowolony..
Oj Arturs, Arturs...
Poza tym zamiast się cieszyć że kilka źródeł podaje niską cenę to narzekasz co zwłaszcza w kontekście Twoich zachwytów nad puszką jest dosyć dziwne
Reasumując.. oj Photographus Photographus :mrgreen:
Arturs
W Action nie sprawdzaj. Nie ma tam piatek.
Co do ABC potwierdzam w 100% to co napisal Arturs. Za powazna firma zeby bawic sie z kupujacymi. Jesli na jakis towar jest ustalona cena i mozna go zamowic to poza ewentualnymi roznicami kursowymi cena nie powinna sie zmienic. Nie wiadomo tylko kiedy bedzie dostawa.
Pisałem już przecież, że znajomy handlowiec oferował mi 5dmkII bez FV za 6800....Arturs więc się nie mija z prawdą. Po co miałby to robić?
Pisałem już przecież, że znajomy handlowiec oferował mi 5dmkII bez FV za 6800....
Pięknie, wreszcie cena starego 5D ruszy w dół. Pytanie tylko jak długo da się jeszcze go kupić?
Tenże handlowiec zapewniał mnie, że w hurcie już nie ma...Ale ja czekam dzielnie na spadek ceny starej, bo chce kupić zdrową używeczkę:)
Pisałem już przecież, że znajomy handlowiec oferował mi 5dmkII bez FV za 6800....Arturs więc się nie mija z prawdą. Po co miałby to robić?
no jak to poco - nabiłem sobie licznik ;)
Pięknie, wreszcie cena starego 5D ruszy w dół. Pytanie tylko jak długo da się jeszcze go kupić?
no właśnie z tym może być różnie - jeszcze jest dostepność ale jeśli chodzi o nowego "starego" 5D to podobno kończą się zapasy i przy tych cenach "na wejściu" MK2 może szybko zniknąć z rynku - w lipcu z fakturą VAT z oficjalnej dystrybucji CP kosztował mnie około 6000 co przy obecnej cenie "na wejście" nowego modelu sugeruje raczej wymianę na nowy niż to co np. było z 40d/50d że w zasadzie można kupić nowe oba modele..
photographus
26-11-2008, 23:57
Artursie Drogi!
Dla mnie produkt jest wirtualny jeśli nie można wejść do sklepu i go kupić. To chyba oczywiste.
Ja wczoraj w nocy wrzucałem (jako Hyde i dr Jekyll jednocześnie) fotki z egzemplarza przedprodukcyjnego a nie kupionego w sklepie czy innej hurtowni.
Twoje wyjasnienia nt. ceny hurtowej, może i logiczne - dla większości forumowiczów nieprzydatne. Jakoś trudno mi wyobrazić, że nagle wszyscy, aby kupić 5DMII za 7100 brutto pędzą podpisać umowę z ABC Data i kupować stale miesięcznie u nich produkty za jakąś kasę:shock:
Nie narzekam na niską cenę. Po prostu kpię z Twojej łatwowierności.
No tak, tylko co będzie, jeśli masz rację:confused:
Cóż, przyjdzie oczywiście przeprosić. I z wielką chęcią to zrobię, o ile twoje rewelacje się potwierdzą.
Ale co z kolei będzie, gdy całkiem realna - podana przez przedstawiciela Canona - cena 8500 zł brutto sie sprawdzi? Cóż wtedy Królu Artursie?;)
Pozdrawiam
A co jeśli 5dmkII okaże się rakotwórczy?
Artursie Drogi!
Dla mnie produkt jest wirtualny jeśli nie można wejść do sklepu i go kupić. To chyba oczywiste.
Ja wczoraj w nocy wrzucałem (jako Hyde i dr Jekyll jednocześnie) fotki z egzemplarza przedprodukcyjnego a nie kupionego w sklepie czy innej hurtowni.
Twoje wyjasnienia nt. ceny hurtowej, może i logiczne - dla większości forumowiczów nieprzydatne. Jakoś trudno mi wyobrazić, że nagle wszyscy, aby kupić 5DMII za 7100 brutto pędzą podpisać umowę z ABC Data i kupować stale miesięcznie u nich produkty za jakąś kasę:shock:
co do zakupów w ABC dacie czy innej hurtowni to wiadomo że nie będą ludzie się masowo się rejestrować.. ale - każdy kto ma komputer pewnie go gdzieś kupił.. ma zaprzyjaźniony sklep / kolegę itp. i jest duża szansa że tam kupują - i jak odpowiednio "zagada" to może kupic z niedużym narzutem.. pewnie mniejszym niż duże sklepy.. skoro taki towar robi się "masowy" a gwarancję i tak żytnia realizuje to w zasadzie bez różnicy gdzie się kupi - jeśli nie będzie dużego ryzyka BF/FF itp. to w zasadzie wszystko jedno..
Nie narzekam na niską cenę. Po prostu kpię z Twojej łatwowierności.
To nieładnie tak kpić z kogoś..
No tak, tylko co będzie, jeśli masz rację:confused:
Cóż, przyjdzie oczywiście przeprosić.
Nie jestem obrażalski, nawet jak okaże się że na wejściu cena będzie poniżej 7000 to Ci wybaczę i nie będę się napawał moralnym "zwycięstwem" bo to śmieszne, więc przeprosiny konieczne nie będą ;)
Ale co z kolei będzie, gdy całkiem realna - podana przez przedstawiciela Canona - cena 8500 zł brutto sie sprawdzi? Cóż wtedy Królu Artursie?;)
Nic... nie potnę się.. wtedy będziesz triumfował, że miałeś rację a my błądziliśmy.. Napiszę pochwalnego posta że jesteś debeściakiem ;) bo wiedziałeś lepiej niż my...
tylko co z tego wynika? że Canon więcej zarobi - nie wiem czy to powód do zadowolenia.. zauważ że jestem jednym z kilku osób które podają zbliżoną cenę..
Poza tym całe te 3000 postów to w dużym stopniu dywagacje i zestaw pobożnych życzeń - od AF i innych począwszy na cenie skończywszy..
Pozdrawiam
I ja też pozdrawiam..
photographus
27-11-2008, 00:14
6800 razy 1,22 (VAT) = 8296 - coś mi sie tu nie zgadza z cenami podawanymi przez kolegę Artursa ;)
Tenże handlowiec zapewniał mnie, że w hurcie już nie ma...
Jeszcze nie ma a już nie ma :mrgreen: :mrgreen::mrgreen:
A wspomniałem gdzieś choć słowem, że mój znajomy kupuje we wskazanym przez Artursa sklepie? Ceny mogą się zatem różnić, jak sądzę.
Czytanie ze zrozumieniem nie boli. Już nie ma (w/g handlowca) 5dmkI, jeszcze nie ma 5d mkII. Do niezbyt skomplikowane jak sądzę.
photographus
27-11-2008, 00:22
Nic... nie potnę się.. wtedy będziesz triumfował, że miałeś rację a my błądziliśmy.. Napiszę pochwalnego posta że jesteś debeściakiem ;) bo wiedziałeś lepiej niż my...
Rozumiem, ze sobie obydwaj żartujemy - i chwała! Lepsze to niż bezsensowne pyskówki, których w tym wątku nie brakuje. Wierz mi, cam chcialbym jeszcze z tysiączka urwać z ceny jaką zaproponował mi Canon - i nie omieszkam się potargować :)
Ale biorąc na logikę - jak tylko da sie wziąć nowa piątka za 8 tysków - to będzie całkiem przyzwoicie. Takie jest moje zdanie po macaniu wczorajszym przedsprzedajnej puszki (która zresztą parę razy się zawiesiła :) )
Życzę wszystkim jak najmniej wydanej kasy na 5DMII. I ciekawych zdjęć zrobionych następczynią kochanej starej piąteczki.:lol:
Powodów sprzedaży bez faktury może być dużo.. mniej lub bardziej legalnych..
opiszę ten mniej drastyczny wariant (pomijam że puszka kradziona itp.) tylo taki że ktoś kupuje na firmę żeby koszty zrobić itp. więc jeśli by przyjąć że cena 6800 te cena brutto (do zapłacenia) to nawet jak ktoś sobie całą puszkę w koszty włoży i "odzyska" 6800 do ręki to ma kasę i jest do przodu VAT i podatek więc już inaczej wygląda.. a kupujący też się cieszy bo ma taniej parę stów niż gdzie indziej..
Rozumiem, ze sobie obydwaj żartujemy - i chwała! Lepsze to niż bezsensowne pyskówki, których w tym wątku nie brakuje. Wierz mi, cam chcialbym jeszcze z tysiączka urwać z ceny jaką zaproponował mi Canon - i nie omieszkam się potargować :)
W sumie dobrze kombinujesz :mrgreen:
Pozdrawiam
Bez problemu znajdziesz osobe ktora konto juz tam posiada i zapewne kupi Ci dowolna ilosc mkII w tej cenie z symbolicznym narzutem lub bez. Nic nie traci a nabija sobie obrot ktory moze przelozyc sie na kolejne rabaty na ktorych pozniej i tak zarobi.
Jesli w ABC cos kosztuje 7000PLN to oznacza ze na 90% na allegro cena bedzie.. jeszcze nizsza.
Powodów sprzedaży bez faktury może być dużo.. mniej lub bardziej legalnych..
opiszę ten mniej drastyczny wariant (pomijam że puszka kradziona itp.) tylo taki że ktoś kupuje na firmę żeby koszty zrobić itp. więc jeśli by przyjąć że cena 6800 te cena brutto (do zapłacenia) to nawet jak ktoś sobie całą puszkę w koszty włoży i "odzyska" 6800 do ręki to ma kasę i jest do przodu VAT i podatek więc już inaczej wygląda.. a kupujący też się cieszy bo ma taniej parę stów niż gdzie indziej..
A pozniej wpada U.S z pytaniem "moze nam Pan pokazac ten imponujacy magazyn gdzie lezy towar ktory sprzedac sie nie chcial" :lol:
Jeśli te ceny się potwierdzą to nowa piątka bedzie się sprzedawać rewelacyjnie. Kilka sklepów potwierdziło ceny w okolicach 7,6-8,0K za body i około 9,6-9,7K za zestaw. Podejrzewam, że puszki za 7,2 bedą z rozkompletowanych zestawów z 24-105, podobnie jak to maiło miejsce ze starą piątką. W przyszlym tygodniu ma byc w sklepach, poczekamy zobaczymy, ilości na razie marne ale dla tych którzy wczesnie reagowali i zamówili powinno wystarczyć - tak twierdzą, zobaczymy.
Bez problemu znajdziesz osobe ktora konto juz tam posiada i zapewne kupi Ci dowolna ilosc mkII w tej cenie z symbolicznym narzutem lub bez. Nic nie traci a nabija sobie obrot ktory moze przelozyc sie na kolejne rabaty na ktorych pozniej i tak zarobi.
Jesli w ABC cos kosztuje 7000PLN to oznacza ze na 90% na allegro cena bedzie.. jeszcze nizsza.
No, uważaj - zostałeś zapamiętany i też będziesz musiał się kajać za popieranie mnie :mrgreen:
A pozniej wpada U.S z pytaniem "moze nam Pan pokazac ten imponujacy magazyn gdzie lezy towar ktory sprzedac sie nie chcial" :lol:
To jedna z możliwości.. jak ktoś ma duży magazyn czy wziął to sobie w koszty do użytku własnego to sobie zamortyzuje itp. i za rok przypadkiem mu upadnie i sie potłucze, albo na chwilę pożyczy od znajomego któremu tanio sprzedał.. a wyjaśni że ma go pracownik który właśnie pojechał zdjęcia w terenie robić.. to jedna z możliwości.. ludzie nie takie przekręty robią, nie na takie pieniądze jak aparat.. ale w sumie to temat na osobny wątek chyba ;)
K_RED_KA
27-11-2008, 08:22
photographus jęśli Cie dziwią propozycje cenowe nowej 5D to zobacz cene detaliczną D700 w USA i u nas to zobaczysz coś dziwnego. D700 można taniej kupić w PL niż w USA
Podejrzewam, że puszki za 7,2 bedą z rozkompletowanych zestawów z 24-105, podobnie jak to maiło miejsce ze starą piątką.
Ja taką kupiłem rok temu za 5900 (jeśli dobrze pamiętam) - a działa świetnie :mrgreen:
Ludzie, nikogo nie namawiam do kupowania pod stołem bez VAT. Sam nie mówię, że skorzystam z oferty. Po prostu informuję, że taka cena padła w luźnej rozmowie. Pamiętajmy, że nie każdy posiada firmę i ma możliwość odliczeń VAT-u. Jeśli ktoś zgadza się na taki zakup i dogada ze sprzedawcą jakąś tam formę gwarancji, to ich (obu panów) brocha. Jaka będzie cena - zobaczymy. Narodził się bowiem właśnie kolejny pretekst do bicia piany na historycznym wątku CB. Proponuję wydać ten wątek w formie zeszytowej i rozprowadzać po uczelniach. Na ćwiczenia z socjologii jak znalazł:)
nie wiem na ile te pogloski o cenach w granicach 7000 PLN maja sie sprawdzic, ale to by byl pierwszy znany mi przypadek, gdy nowiutki sprzet jest drastycznie tanszy w PLN niz w EUR. cena "urzedowa" 5D mkII to 2400 Eur i zeby z tego zrobic 7000 PLN to trzeba z kursem zjechac ponizej 1 EUR = 3 PLN...
ja bym nie chcial psuc radosci nikomu, ale chyba bym przemyslal takie marzenia... 7000 PLN to moze i bedzie, ale co najwyzej netto.
nie wiem na ile te pogloski o cenach w granicach 7000 PLN maja sie sprawdzic, ale to by byl pierwszy znany mi przypadek, gdy nowiutki sprzet jest drastycznie tanszy w PLN niz w EUR. cena "urzedowa" 5D mkII to 2400 Eur i zeby z tego zrobic 7000 PLN to trzeba z kursem zjechac ponizej 1 EUR = 3 PLN...
ja bym nie chcial psuc radosci nikomu, ale chyba bym przemyslal takie marzenia... 7000 PLN to moze i bedzie, ale co najwyzej netto.
Cenę BRUTTO poniżej 8000zł potwierdza kilka źródeł.
Sklepy:
http://www.nokaut.pl/aparaty-cyfrowe/aparat-canon-5d-mark-ii.html
Hurtownie (ABC Data)
Prywatni sprzedawcy (nowart, towers)
Musiałoby się trafić "trzęsienie ziemi", żeby cena okazała się nieprawdziwa 8-)
Tutaj masz zarówno rawy jak i jpegi, ale powyciągane z archiwów i nie trzeba ciągnąć plików po 140 MB: http://tinyurl.com/68wldb
Edit: jeśli nie będzie widać listy plików, to należy odświeżyć stronę. Alternatywnie użyć normalnego klienta ftp, login i hasło sobie wyciągniecie z linka.
Sklepy:
Hurtownie (ABC Data)
no pozostaje pytanie juz tylko "kiedy bedzie w sprzedazy?" :)
Sklepy:
Hurtownie (ABC Data)
no niezle... niezle... bardzo sie w tej sytuacji ciesze, ze kurs euro
jest w tej chwili wysoki ;) bo to i sie z przelotem do Polski oplaci :)
de facto nie jest to nadal 7000 a prawie 8000, ale i tak wyraznie taniej.
zobaczymy faktyczna cene jak puszka wejdzie do sklepow, ale wyglada
poki co na to, ze Polska bedzie lepsza opcja zakupu ;)
no pozostaje pytanie juz tylko "kiedy bedzie w sprzedazy?" :)
...oraz kiedy te sklepy wyliczały te ceny.
Arturs, czy ty aż tak łatwowierny jesteś? Cena w Stanach 2700$. Przy dzisiejszym kursie zieleniny daje to 7 883,19.
Liczcie ludzie a nie ulegacie jakimś somnambulicznym wygibasom sprzedawców wirtualnego produktu :)
Oj Arturs, Arturs...
Andrzeju, zapewniam Cię że cena po wypuszczeniu w Polsce po jakichs 2-3 miesiacach ustabilizuje się i bedzie się wahała na granicy 7000zł. Jezeli nie wierzysz, to moge się z Tobą założyć i zapraszam do kombinatu na piwo!
Takie jest moje zdanie po macaniu wczorajszym przedsprzedajnej puszki (która zresztą parę razy się zawiesiła :) )
Kolejna ciekawostka, stałem z kilkoma innymi osobami i bawiliśmy się tym aparatem przez niemal godzinę (tym samym egzemplarzem) i nie zawiesił się ani razu. No ale wierzę, że może się wieszać w końcu nie można za wiele wymagać od amatorskiego sprzętu, lub jak kto woli półprofesjonalnego :)
photographus
27-11-2008, 10:29
Andrzeju, zapewniam Cię że cena po wypuszczeniu w Polsce po jakichs 2-3 miesiacach ustabilizuje się i bedzie się wahała na granicy 7000zł. Jezeli nie wierzysz, to moge się z Tobą założyć i zapraszam do kombinatu na piwo!
Uważam, że jest to całkiem realne, ale właśnie po upływie owych 3 miesięcy od wejścia. Zakładając że wszędzie dostępny od ręki będzie w lutym to moze w maju będzie tak jak mówisz, ale sa to tylko luźne rozważania nie poparte żadną gwarancją ceny.
Ja zdecydowałem sie na zakup za 8500 brutto nawet za cenę zostania forumowym frajerem. Ale frajerem z nową puszką Canona na własność :)
A co do piwa - wreszcie jakiś konkretny OT nie związany z 5DMII:mrgreen:
pozdrawiam serdecznie cały kombinat:!:
Panowie, ja bym ceny w EUR/USD nie rozpatrywał pojęciami drogo/tanio. Ceny w USA zawsze były i będą niższe. To złotówka jest słaba i spowodowała takie podwyżki cen sprzętu. Wszakże, gdybyśmy przeliczyli po niedawnym kursie ~2zł już nie byłoby tak drogo prawda? To samo z euro.
Co do cen - pamiętajcie, że wszystkie te ceny to wstępne kalkulacje. Nie uwierzę, że ktoś ustalił już sztywną cenę ofertową kiedy nikt nie zna jeszcze dokładnej ceny - zbyt dobrze znam rynek foto w naszym kochanym kraju...
Poza tym wachania EUR. Dzienny skok może sięgnąć ponad 10groszy. Za skromne 2-3 dni może być np 30gr droższe. Co się stanie, kiedy to pomnożymy przez ok 2 tys euro wie chyba każdy. Dlatego takie prognozy przynajmniej 10 dni przed pierwszymi dostawami to naprawdę daleko idące prognozy...
ale dlaczego daleko idące? Towers podając swoją ceną potwierdził na forum że zna ceny zakupowe i swoją ma już skalkulowaną w oparciu o znane ceny hurtowe. pewnie że waluta/ PLN może wpłynąć na cenę, ale raczej w niewielkim stopniu bo waluty trochę sie uspokoiły. sprzedawca, o jakby nie było niezłej renomie na tym forum , nie czyniłby sobie żartów z userów którzą są to puszką zainteresowani. zerknąłem na dział "opinie" i raczej wiekszość jest bardzo zadowolona z zakupów u Towersa. bardzo wątpię że narażałby dobrą opinię tylko po to żeby napisać sobie ot tak o cenie z sufitu.
odnoszę dziwne wrażenie że problemem jest obecnie nie zbyt niska cena na 5dmkII :shock: ;) ... ale cena 5d mkI. podejrzewam że sporo posiadaczy 5D liczyło że przy sprzedaży swoich puszek uzyskają lepsze ceny co przy dość atrakcyjnej cenie następcy będzie raczej trudne. ot taka refleksja.
generalnie należy sie cieszyć że w PL urealniły sie ceny sprzętu i mozna go nabyć po cenach porównywalnych z tymi w USA. Wreszcie można poprostu kupić nie dołując sie że gdzies na świecie to samo jest o połowę tańsze co było absurdem. :evil: nawet biorąc pod uwagę wszelkie sprawy celno/podatkowe. poza tym mówcie co chcecie ale wielkie podziękowania należą sie tu Nikonowi który serwuje od jakiegoś czasu realniejsze ceny (przynajmniej jeśli chodzi o puchy)
odnoszę dziwne wrażenie że problemem jest obecnie nie zbyt niska cena na 5dmkII :shock: ;) ... ale cena 5d mkI. podejrzewam że sporo posiadaczy 5D liczyło że przy sprzedaży swoich puszek uzyskają lepsze ceny co przy dość atrakcyjnej cenie następcy będzie raczej trudne. ot taka refleksja.
Moja refleksja - za używane 5D w cenie pow 4tyś to duża przesada używane 5D powinno kosztować tyle co na ebay waha się w okolicach 700 euro.
Widzę za to inną sytuację 5D1 zaczyna znikać z półek.
Canion - przeczytaj uważnie co napisałem ok? Przy tak ogromych - dziennych nawet - wahaniach kursów walut NIKT nie ośmieli się podawać dokładnej ceny bo to bzdura i wróżbiarstwo przy tych marżach...
Oczywiśćie podać można , potem napisać klientom - przypraszam, różnica kursowa spowodowała wzrost ceny o 600zł. Jakie to proste prawda? A czy wiarygodne? Pozostawiam opinii publice...
Dla Ciebie wiarygodne są opinie Twojego kolegi, dla innych np moje, tyle. Cieszę się, że masz źródło , któremu aż tak bezgranicznie ufasz - w biznesie to ważna sprawa ;)
Ale ja póki co nie pokusiłem się o wrzucanie na publicznym forum o konkretne ceny bo to wróżby z fusów - bez względu na to z czyich ust je usłyszysz...
Canion - przeczytaj uważnie co napisałem ok? Przy tak ogromych dziennych nawet wahaniach kursów walut NIKT nie ośmieli się podawać dokładnej ceny bo to bzdura i wróżbiarstwo przy tych marżach...
Dla Ciebie wiarygodne są opinie Twojego kolegi, dla innych np moje, tyle. Cieszę się, że masz źródło , któremu aż tak bezgranicznie ufasz - w biznesie to ważna sprawa ;)
Ale ja póki co nie pokusiłem się o wrzucanie na publicznym forum o konkretne ceny bo to wróżby z fusów - bez względu na to z czyich ust je usłyszysz...
Zastanawiam się jak to działa w sklepach gdzie jest tzw "przedsprzedaż". Zamawiasz, wpłacasz kasę i czekasz na dostawę. W międzyczasie sklep stwierdza że za taką cenę nie opłaca mu się handlować. I co? Prosi o dopłacenie określonej kwoty? Wycofuje się, zwracając pieniądze?
Obie wersje są dla mnie nierealne, gdyż podważają zaufanie do sklepu. Dlatego mam nadzieję że ceny podawane w sklepach internetowych nie wzrosną :-)
Niestety, mamy okres bardzo dużych wahnięć walutowych. Jeszcze pół roku temu waluty w ciągu miesiąca nie miały takich skoków jak dziś w ciągu dnia.
Dlatego należy zrewidować poglądy na takie oferty. Znam to raczej z autopsji...
Dajmy na to, że znamy jako sprzedawcy jakieś orientacyjne ceny w EUR na dzień dzisiejszy - ok 10 dni przed pierwszymi dostawami. Euro przeliczamy za 3.7zl. Co w momencie kiedy skoczy o skromne 0.2zl? Przy 2000EUR daje nam to 400zł różnicy! Co zrobi sklep, który dokonuje przedsprzedaży w jakiś określonych cenach ( mnie o takich nie wiadomo, widzę tylko wszechobecne oferty z dopiskami o braku dostępności) - tego nie wiem i nie za bardzo mnie to interesuje.
Gdyby na elektonice w dzisiejszych czasach zarabiało się 10% to możnaby było bawić się w takie prognozy - ja się o to nie pokuszę. Jedynie na początku wypowiedzi w tym wątku stwierdziłem, że cena nowej piątki pozytywnie wielu zaskoczy - biorąc pod uwagę, że wszyscy spodziewali się ceny przekraczającej 8000zł widząc ile kosztuje za oceanem i w Europie zachodniej.
gkmrtoip
27-11-2008, 13:08
TomekS, wygląda to tak: dzwoni do ciebie przedstawiciel ze sklepu i informuje Ciebie że ze względu na wahania kursowe cena uległa zmianie i jeśli dalej jesteś zainteresowany kupnem to musisz dopłacić różnicę w cenie, jeśli nie oddają ci wpłacone wcześniej pieniądze i anulują zamówienie. przerabiałem to ze 3 razy (pstryk.pl i cyfrowe.pl)
TomekS, wygląda to tak: dzwoni do ciebie przedstawiciel ze sklepu i informuje Ciebie że ze względu na wahania kursowe cena uległa zmianie i jeśli dalej jesteś zainteresowany kupnem to musisz dopłacić różnicę w cenie, jeśli nie oddają ci wpłacone wcześniej pieniądze i anulują zamówienie. przerabiałem to ze 3 razy (pstryk.pl i cyfrowe.pl)
Takie dzialanie sklepu jest niezgodne z prawem i latwo taka sprawe wygrac w sadzie. Firmy maja mechanizmy pozwalajace zabezpieczyc sie przed ryzykiem kursowym.
gkmrtoip
27-11-2008, 13:28
Kolaj wystarczy dobrze przyjrzeć się regulaminowi większości e-sklepów:
Powyższy cennik nie jest ofertą handlową w rozumieniu Kodeksu Cywilnego, a jedynie ofertą orientacyjną.
Tak jak mówisz, oni są doskonale zabezpieczeni przed ryzykiem kursowym.
Więcej bym nie skorzystał z oferty takiego sklepu...
Tak, teoria a życie to zgoła co innego. Załóż sklepowi sprawę, że nie wywiązał się z umowy i nie sprzedał Ci piątki za 7200zł. Za jakieś 2 lata bez wątpienia wygrasz i dostaniesz upragniony sprzęt w zamówionej cenie ... ;)
Poza tym w dzisiejszych czasach żaden cennik to nie oferta handlowa ...
Kolaj wystarczy dobrze przyjrzeć się regulaminowi większości e-sklepów:
Powyższy cennik nie jest ofertą handlową w rozumieniu Kodeksu Cywilnego, a jedynie ofertą orientacyjną.
Ale złożone zamówienie, zaakceptowane zamówienie oraz wpłacona zgodnie z zamówieniem kwota jest. :-) A w większości sklepów mimo statusu "przedsprzedaż" złożysz zamówienie i chętnie gotówkę przyjmą.
A w większości sklepów mimo statusu "przedsprzedaż" złożysz zamówienie i chętnie gotówkę przyjmą.
Ale oczywiście , że przyjmą. Jak wpłacisz to możesz sobie czekać - przynajmniej nie odejdziesz do konkurencji :)
Wielu obiecuje, że sprzęt jest na miejscu i jutro go wyśle, obyś tylko nie odszedł do konkurencji. Jutro okazuje się , że sprzętu nie ma "bo akurat odkryłem FF", "bo nawaliła firma kurierska" itp, itd... czekamy na sprzęt tydzień lub dwa :) Wielu zna to tutaj z autopsji - szkoda , że o tym nie piszą w odpowiednich wątkach...
Ludziska.Będą puszki za 7k będziecie kupować,będą za 8k też będziecie kupować.Jeśli za 8k nie będziecie kupować ceny może szybciej polecą do 7k i wtedy będziecie kupować :mrgreen:.Bez stresu,we wtorek lub środę jakiś szczęśliwy TIP zrobi mały ogląd puszki dla Nas.Wtedy będziemy mogli o cenach rzeczywistych pogaworzyć.
Takie dzialanie sklepu jest niezgodne z prawem i latwo taka sprawe wygrac w sadzie. Firmy maja mechanizmy pozwalajace zabezpieczyc sie przed ryzykiem kursowym.
Jakie to są mechanizmy?
Zastanawiam się jak to działa w sklepach gdzie jest tzw "przedsprzedaż". Zamawiasz, wpłacasz kasę i czekasz na dostawę. W międzyczasie sklep stwierdza że za taką cenę nie opłaca mu się handlować. I co? Prosi o dopłacenie określonej kwoty? Wycofuje się, zwracając pieniądze?
Jednym z najprostszych mechanizmów jaki można sobie wyobrazić, to gdy sklep ma już zapewnioną cenę w EUR, a np TomekS zapłacił pełną kwotę, za towar - sprzedawca w tym momencie kupuje EUR za tą kwotę jaką zapłacił TomekS, po obowiązującym kursie wg którego wyznaczył cenę towaru w sklepie. Jest wtedy niezależny od zmian kursu EUR/PLN.
Trochę inny mechanizm działa jeśli wpłaca się tylko zaliczkę wtedy można pewną ilością takich zaliczek zagrać na walucie przy "lewarze" 1:100.
Banki udostępniają różne instrumenty finansowe, które pozwalają uniezależnić się od wahań kursowych.
Sami również możemy się trochę zabezpieczyć na okoliczność zmiany kursu. Jeśli akceptujemy odpowiednią cenę w przeliczeniu po dzisiejszym kursie EUR/PLN (zakładam, że towar jest rozliczany w EUR) wtedy możemy kupić sobie walutę. Oczywiście tracimy na różnicy kursu sprzedaży/kupna (spread), ale przy dużych wahaniach jesteśmy zabezpieczeni.
W momencie gdy chcemy towar kupić, zamieniamy EUR spowrotem na PLN i kupujemy w cenie jaka powinna wynikać ze zmiany kursu.
Oczywiście mechanizm działa w obie strony i jeśli nagle PLN się umocni, to będziemy pluć sobie w brodę, że kupiliśmy EUR po tak wysokiej cenie i to się zwykłemu człowiekowi nie podoba... ;-)
Jeśli kogoś bardziej interesują takie mechanizmy, to niech zainteresuje się hasłem hedge: http://en.wikipedia.org/wiki/Hedge_(finance)
Tak, teoria a życie to zgoła co innego. Załóż sklepowi sprawę, że nie wywiązał się z umowy i nie sprzedał Ci piątki za 7200zł. Za jakieś 2 lata bez wątpienia wygrasz i dostaniesz upragniony sprzęt w zamówionej cenie ... ;)
Poza tym w dzisiejszych czasach żaden cennik to nie oferta handlowa ...Nowart, czy jak kursy w międzyczasie spadną, to mi, jako kupującemu przysługuje takie samo prawo wycofania się z wcześniejszych ustaleń?
EDIT: No, w sumie, w przypadku sprzedaży internetowej, to mogę się wycofać w ciągu 10 dni. Ale co ze sprzedażą tradycyjnymi kanałami?
Pytasz odnośnie zacytowanego fragmentu mojej wypowiedzi o postępowaniu sądowym? To oczywiście było z przymrużeniem oka ;)
Jednak zawsze przysługuje Tobie możliwość renegocjacji umowy - jeśli takowa została podpisana i jest wiążąca - kwestia jej postanowień i wzajemnych ustaleń.
Sami również możemy się trochę zabezpieczyć na okoliczność zmiany kursu. Jeśli akceptujemy odpowiednią cenę w przeliczeniu po dzisiejszym kursie EUR/PLN (zakładam, że towar jest rozliczany w EUR) wtedy możemy kupić sobie walutę. Oczywiście tracimy na różnicy kursu sprzedaży/kupna (spread), ale przy dużych wahaniach jesteśmy zabezpieczeni.
W momencie gdy chcemy towar kupić, zamieniamy EUR spowrotem na PLN i kupujemy w cenie jaka powinna wynikać ze zmiany kursu.
Oczywiście mechanizm działa w obie strony i jeśli nagle PLN się umocni, to będziemy pluć sobie w brodę, że kupiliśmy EUR po tak wysokiej cenie i to się zwykłemu człowiekowi nie podoba... ;-)hedge: http://en.wikipedia.org/wiki/Hedge_(finance)
tak, tyle ze to sie kompletnie nie oplaca, obecnie sa tak duze roznice kursow kupna/sprzedazy ze lepiej sobie darowac...
tak, tyle ze to sie kompletnie nie oplaca, obecnie sa tak duze roznice kursow kupna/sprzedazy ze lepiej sobie darowac...
no niestety, to wszystko jest ze sobą połączone... Duże wahania - duży spread, małe wahania - spread też mały.
Oczywiście zwykły Kowalski może kupować waluty głównie w kantorach i bankach, gdzie spread jest wielki, ale duże firmy spread mają już negocjowany, więc im się opłaca...
doprawdy, nie róbmy tu forum finansowego, bo przecież chodzi o zupełnie co innego. . Dzisiaj wiarygodnośc i rzetelność sprzedawcy to największy kapitał jaki posiada bo to przekłada sie na ilość STAŁYCH KLIENTÓW. Wiele firm bedzie oferowało 5dmkII, ale choćby w przypadku tago forum widać u kogo userzy robią zakupy , i to własnie z uwagi na to, jaką opinią sie ten czy inny dostawca cieszy. już wiele sklepów w necie sie przejechało na fakcie niedoceniania potęgi wymiany informacji pomiędzy klientami. jasne że można złupić portfel jednemu czy drugiemu napalonemu klientowi zasłaniając sie róznicą kursu. nowością itd... bo co. do sądu pójdzie. macie racje. do sądu nikt nie pojdzie z powodu kilkuset złotowej różnicy w zakupie puszki. ale napewno taki klient przy kolejnym zakupie PÓJDZIE do innego sprzedawcy. Może nawet nie tego z najniższą ceną ale do tego który gra fair. Od początku do końca. A niezadowolony klient nie tylko na zakupy pójdzie gdzie indziej ale również przy najbliższej okazji opowie o fakcie kolegom fotografom. i mozna wierzyć albo nie, ale to już przekłada sie na konkretne straty finansowe dla danego dostawcy. Każdy kto siedzi w handlu musi zadać sobie pytanie czy stać go na stawianie na szali dobrej opinii w imię zarobienia kilku dodatkowych srebrników.
Sorki za przydługi OT
ps. Żeby było jasne. nikt nie wymaga od sprzedawców sprzedaży po kosztach w imię najniższej ceny. Oni z tego żyją i zarobić muszą.Chodzi o jakość i styl w jakich ten handel jest prowadzony.
towersivy
27-11-2008, 15:19
Canion - jednak kurs euro, ma ogromne znaczenie przy cenie sprzetu, i nie jest to zadna zasłona dymna sprzedawcy czy tez jego nie uczciwe postęowanie, niemal kazda hurtownia informuje ze ceny są aktualne tylko w dniu dzisiejszym, głownie z tego powodu że przy gwałtwonym wzroscie kursu firma zaliczyłaby ogromne straty sprzedajac towar ponizej ceny zakupu, przy tak małych marazach jakie sa narzucane przy sprzecie foto czy sprzecie komputerowym, sprzedawca musi byc bardzo uwaznym abym nie sprzedac towaru ze spora strata. W kazdym razie wierze w zapewnienia Canon.pl co do proponowanej ceny.
Choć dla osoby zdecydowanej na zakup, małe wachania i tak nie maja znaczenia, teraz najważniejsza sprawa to jakosc obrazka, i tutaj mniejsze nadzieje poprawa AF względem starego 5D, to są teraz najistotniejsze sprawy.
Nieoficjalnie dostałem cynk ze cena w "euro agd" zmianie nie ulegnie. Kochający raty mogą się cieszyć ;)
toversivy oczywiście masz rację. Sprzedawca zarobić musi i nikt nie oczekuje że będzie inaczej. Może niezbyt wyraźnie ująłem sprawę ale sedno mojej wypowiedzi sprowadza sie do tego jak się ten handel prowadzi.
5dII w naszych warunkach to nadal spory wydatek. nawet dla niedużych firm z branży foto to nie jest suma pieniędzy jaką wydaje sie lekką ręką. szczególnie teraz w dobie panującego kryzysu.
i skoro jest jak jest, to tym bardziej liczyć sie powinien potencjalny klient który jest zdecydowany na zakup. dotyczy to zarówno ceny jak i termonowości dostaw. myśle że o ile Canon.pl utrzyma cenę w ok 7500 i dostawy na 6 grudnia to bedzie to jeden z nielicznych przykładów gdy klient tej firmy w PL nie poczuje sie jak klient IV kategorii.
na temat obrazka z mkII to rozmawiać można bedzie dobiero jak te puchy wpadną w ręce ludzi którzy mają pojęcie o fotografii bo dotychczasowe sample to nieporozumienie.
ps. euro AGD rzeczywiście potwierdza dostępnośc na 8 grudnia wiec nie jest żle. z ceny też już trochę zjechali choć nadal drogo 8100PLN.ale jak ktos potrzebuje to raty 0%
KU PRZESTRODZE - od kilku stron zaczynam ostro moderować ten śmietnik. Już się kilkanaście kartek posypało i posypie się kolejne kilkanaście.
ZANIM COŚ NAPISZECIE - POMYŚLCIE!!! TO NIE BOLI...
A gdyby ktoś chciał przypyskować "a dlaczego?" to odpowiedź brzmi - bom zło konieczne :twisted: .
Byłem dziś w sklepie Fotoit (W-wa), "Pan" powiedział, że cztery puszki 5dmkII są w drodze do niego. W przyszłym tygodniu odbierają już klienci. Cena 9000 PLN, wrrrrr.....
KU PRZESTRODZE - od kilku stron zaczynam ostro moderować ten śmietnik. Już się kilkanaście kartek posypało i posypie się kolejne kilkanaście.
A gdyby ktoś chciał przypyskować "a dlaczego?" to odpowiedź brzmi - bom zło konieczne :twisted: .
Super ! moze uda sie jescze raz 3000-ny watek napisac:):)
ps. euro AGD rzeczywiście potwierdza dostępnośc na 8 grudnia wiec nie jest żle. z ceny też już trochę zjechali choć nadal drogo 8100PLN.ale jak ktos potrzebuje to raty 0%
Jak ja patrze na strone euro-agd to są po 7 879 zł więc skąd te 8100? aż tak szybko spadają ceny ? :mrgreen:
Super ! moze uda sie jescze raz 3000-ny watek napisac:):)
Pomyślałeś zanim to napisałeś? :evil:
nie ważne kto
27-11-2008, 15:52
jakzesz Ty musisz mieć mało znajomych w realu. aż ci współczuje
a jak już piszesz do mnie PW to pisz po POLSKU bo to nasz język ojczysty i używanie go NIE BOLI
Jak ja patrze na strone euro-agd to są po 7 879 zł więc skąd te 8100? aż tak szybko spadają ceny ? :mrgreen:
akurat w tym sklepie czesto są róznice w cenie przy zamiawianiu przez internet a ceną na półce w sklepie. 8100 to cena "z półki". niewykluczone że to cytowane przez Ciebie 7879 to cena przy zamówieniu internetowym. a to już blisko tego czego oczekujemy ;-)
Tak cena co podałem jest internetową.
Fajnie aby ta cena w euro-agd była też zmienna a nie jak w MM ostatnio widziałem 5dm1 za 8tys :shock::lol:
hekselman
27-11-2008, 17:39
Dostanę warna za ot?
"wahanie cen" a nie "wachanie"!!!
Sporo tego a jak pamiętam - przeczytałem tu wypowiedź j e d n e g o faceta co miał aparat w ręku i focił: nie żadnego laika czy onanistę - normalnego (chyba nawet profi!) użytkownika mającego jakiś tam punkt odniesienia!
I ten facet napisał co się c z u j e mając nową "piatkę" w łapie - napisał swoje PIERWSZE WRAŻENIA.
Pozytywne jak cholera! I to mi sie podoba. Nie tylko dlatego że potzebuję więcej motywacji(jak wszyscy rwę się z międloną od dawna kasą w łapie by to WRESZCIE KUPIĆ) ale dlatego że wreszcie ktoś napisał coś od siebie w oparciu o konkret.
Podstawowy warunek: trzymanie aparatu w ręcach! a nie rozdrabnianie danych technicznych czy wpatrywanie sie w narożne cropy fot niewiadomego pochodzenia.
A debaty o cenie są o d...potłuc: pierwsza cena jest dla tych dla których tausen w te czy wewte...phi!
Będzie kosztował tyle ile dadzą za niego ludziska chcący mieć już to coś!
Nic nie chcę wnieśc do tego wątku - chcę wynieść aparat ze sklepu! Sam sobie wyrobię zdanie na temat co jest wart: moje zdanie za moje pieniądze.
Ale tak przy okazji: ciekawe czyja ekshumacja ujawniłaby "całą prawdę o posunięciach Canona" przy okazji premiery 5DMkII
Czegoś takiego to by Spielberg z Hitchcockiem nie wymyślili!
...zakładam społeczną listę na zakup nowego aparatu....
http://www.pbase.com/lecter/5d2_live
wreszcie coś sensownego :)
Żeby nie być zupełnie OT to powiem, że mi się Marek2 podoba, zamierzam go nabyć. Może od razu, czyli w tym roku ;-) a jak nie to najpóźniej wiosną, by do wakacji się go "nauczyć".
Nie interesują mnie dywagacje na temat AF-a, matrycy i innych rzeczy. Od dawna marzę o FF a teraz mam kasę i możliwość, zatem 5D Marek2 będzie mój! :-)